Αγκίστρι

Το Αγκίστρι βρίσκεται μόλις 55 λεπτά από τον Πειραιά, σε απόσταση αναπνοής από την Αίγινα και προσφέρεται για υπέροχες καλοκαιρινές διακοπές και για χαλαρά, ξεκούραστα Σαββατοκύριακα.

Αποτελεί ίσως την καλύτερη επιλογή για όποιον θέλει να κάνει διακοπές κοντά στην Αθήνα, συνδυάζοντας τις διακοπές με τις δουλειές του ή για αυτόν που θέλει μία μονοήμερη αναπνοή και χαλάρωση μέσα στο καλοκαίρι.

Είναι ένας μικρός επίγειος παράδεισος του Αργοσαρωνικού, πνιγμένος στο πράσινο, με τα πεύκα να “αγγίζουν” τα καταγάλανα νερά του.

Στο Αγκίστρι θα βρείτε καταπράσινα πευκοδάση, αμμουδερές παραλίες, καταγάλανα νερά, παραδοσιακό χρώμα, ησυχία, γαλήνη, αλλά και έντονη νυχτερινή ζωή για όσους το επιθυμούν.

Η γενική εικόνα που παρουσιάζει το νησί είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που παρουσιάζουν άλλα νησιά που κατακλύζονται κάθε χρόνο από μαζικό τουρισμό. Ίσως είναι ένας από τους τελευταίους ρομαντικούς προορισμούς στην Ελλάδα, που σιγά – σιγά αποτέλεσε πόλο έλξης και χώρο έμπνευσης πολλών καλλιτεχνών.

Το Αγκίστρι μαζί με την Αίγινα και τα γύρω νησιά αποτέλεσαν το Βασίλειο της Αίγινας του μυθικού Βασιλιά Αιακού. Κατά τον Όμηρο και τον Πλήνιο, το Αγκίστρι είχε την ονομασία Κεκρυφάλεια, που σημαίνει “στολισμένη κεφαλή” και εμφανίζεται σαν σύμμαχος της Αίγινας στον Τρωϊκό Πόλεμο.

Η ονομασία “Αγκίστρι” αποδόθηκε στο νησί, γιατί λόγω του φυσικού του κάλλους γοήτευε τους ταξιδιώτες, πολλούς από τους οποίους “αγκίστρωνε” και έμεναν για πάντα στο νησί.

Εκτός από τον Όμηρο, άλλοι ιστορικοί που αναφέρονται στο νησί στα συγγράματά τους είναι ο Πλήνειος, ο Θουκυδίδης και ο Διόδωρος.

Αρχαιολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι περιοχές της Απονήσου, της Μεγαρίτισσας και του Κονταρίου, ενώ σε όλη τη δυτική ακτή του νησιού υπάρχουν λίγο πιο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας βυθισμένες αρχαιότητες.

Διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα υπάρχουν στο Μεγαλοχώρι, στο Πνευματικό κέντρο. Τα ευρήματα αυτά φανερώνουν ότι το νησί πρωτοκατοικήθηκε τουλάχιστον από τον 5ο π.Χ. αιώνα από Πελοποννήσιους που είχαν έρθει στο νησί.

Το νησί έχει διαπιστωθεί ότι κατοικήθηκε από την πρωτοελλαδική μέχρι και την ελληνιστική εποχή. Αργότερα περιέρχεται στους Ρωμαίους και στους Βυζαντινούς. Με την πτώση του Βυζαντίου, μαζί με την υπόλοιπη Ελλάδα, γίνεται τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Γενικά για την ιστορία του νησιού δεν έχουμε πολλές μαρτυρίες από τους ιστορικούς. Κατά καιρούς, στη νεότερη ιστορία του, το Αγκίστρι δέχτηκε πολλούς αποίκους από τις απέναντι ακτές της Πελοποννήσου, κυρίως Αρβανίτες, γύρω στον 14ο αι. μ.Χ.

Έτσι, ακόμα και σήμερα, μερικές ηλικιωμένες γυναίκες φορούν φούστες διακοσμημένες με συρίτια, κίτρινα μαντήλια και μιλούν Αρβανίτικα.

Στο τέλος του 17ου αιώνα οι κάτοικοι εγκατέλειψαν το νησί λόγω των συχνών επιδρομών των πειρατών και το νησί κατοικήθηκε πάλι από μικρό πληθυσμό ατόμων το 1821.

Το 1835 δημιουργήθηκε η πρώτη Κοινότητα του Αγκιστρίου με Βασιλικό Διάταγμα και κατά την απογραφή που έγινε τότε, αναφέρθηκαν 248 κάτοικοι,οι οποίοι σε λίγα χρόνια διπλασιάστηκαν.

Η Κοινότητα διατηρήθηκε μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2010. Στη συνέχεια συστάθηκε ο Δήμος του Αγκιστρίου με το πρόγραμμα Καλλικράτης την 1η Ιανουαρίου του 2011, που περιλαμβάνει το Αγκίστρι και τις γύρω νησίδες.

Μέχρι το 1940 ο πληθυσμός του νησιού διατηρήθηκε λιγοστός. Μετά το 1940, ο πληθυσμός άρχισε να αυξάνεται και σήμερα έχει πάνω από 1.000 κατοίκους, οι οποίοι τους καλοκαιρινούς μήνες πλησιάζουν τους 5.000.

Μέχρι το 1960 η συγκοινωνία γινόταν με καΐκια που ερχόντουσαν από την Αίγινα. Το 1960 το νησί συνδέθηκε απ’ ευθείας με τον Πειραιά και το 1973 ηλεκτροδοτήθηκε. Σήμερα το νησί συνδέεται ακτοπλοϊκώς με τον Πειραιά με τα ιπτάμενα δελφίνια που προσεγγίζουν το λιμάνι στο Μεγαλοχώρι και με τα ferry boat που έρχονται στο λιμάνι της Σκάλας.

Την 1η Σεπτεμβρίου 2006 έγιναν τα εγκαίνια του νέου λιμανιού στο Μεγαλοχώρι, που κατασκευάστηκε για την αποσυμφόρηση του κεντρικού λιμανιού της Σκάλας και για τη γενικότερη τουριστική αναβάθμιση του νησιού.

Το Μεγαλοχώρι είναι η πρωτεύουσα του Αγκιστρίου και ο μεγαλύτερος οικισμός του νησιού, με 561 κατοίκους. Αποτελεί τη Διοικητική πρωτεύουσα του νησιού, με την έδρα του Δήμου Αγκιστρίου.

Το Μεγαλοχώρι διαφορετικά ονομάζεται “Μύλοι”, από τους πολλούς ανεμόμυλους που υπήρχαν παλιά στον οικισμό. Σήμερα ο μοναδικός ανεμόμυλος που σώζεται είναι ανακαινισμένος και βρίσκεται στο ύψωμα, στο Ξενοδοχείο “Μύλος” και χρονολογείται από το 1812.

Διαθέτει φυσικό λιμάνι, στο οποίο αράζουν τα flying dolphin που έρχονται από τον Πειραιά και Μαρίνα ελλιμενισμού και ανεφοδιασμού για τα σκάφη. Καταγάλανα κρυστάλλινα νερά ανάμεσα σε φυσικούς κόλπους που δημιουργούν αμμώδεις περιοχές.

Γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια, παραδοσιακά σπίτια φτιαγμένα από πέτρα, κεραμοσκεπές, σπιτικοί φούρνοι, αυλές συγυρισμένες, καφενεία, υπέργηρες φιγούρες με τοπικές ενδυμασίες και ο μοναδικός ανεμόμυλος, παρουσιάζουν με την ύπαρξή τους τη ζωντανή ιστορία του τόπου.

Τα ουζερί, τα εστιατόρια, τα cafe snack bar και τα club περιμένουν να φιλοξενήσουν και να εξυπηρετήσουν με το καλύτερο τρόπο όλους εσάς που θα επισκεφτείτε το νησί μας.

 


Η Σκάλα είναι ένας τουριστικός οικισμός που έχει πολύ καλή τουριστική υποδομή με πεντακάθαρα ξενοδοχεία, δωμάτια και γκαρσονιέρες με 354 κατοίκους και απέχει 2 χιλιόμετρα από το Μεγαλοχώρι.

Στην Σκάλα στην οποία δεσπόζει η ολόλευκη Εκκλησία των Αγίων Αναργύρων με τον γαλάζιο τρούλο, της οποίας την Αγία Τράπεζά της την είχε εγκαινιάσει ο ίδιος ο Άγιος Νεκτάριος, υπάρχει μια μεγάλη αμμουδερή παραλία με χρυσή άμμο και πεντακάθαρα, αβαθή νερά μόλις 100 μ. από το λιμάνι. Η παραλία αυτή συγκεντρώνει τον περισσότερο κόσμο και πολλές οικογένειες επειδή η θάλασσα είναι ρηχή και προσφέρεται για παιδιά και ηλικιωμένους.

Στα εστιατόρια και στις ψαροταβέρνες θα γευτείτε και θα απολαύσετε μια μεγάλη ποικιλία ορεκτικών και μεζέδων, μαγειρευτά φαγητά, ψητά στα κάρβουνα, φρέσκα ψάρια και θαλασσινά από τους ψαράδες του νησιού και θα πιείτε παγωμένο κρασί.

Για τη διασκέδασή σας υπάρχουν Cafe snack, bar και club για όλες τις ώρες.

 


Στα αριστερά της Σκάλας, ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο προς τα νοτιοανατολικά, φθάνουμε στη βραχώδη περιοχή της Σκληρής.

Η Σκληρή είναι μια νεόκτιστη καταπράσινη τουριστική περιοχή με σύγχρονα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα Δωμάτια-Διαμερίσματα, κτισμένη αμφιθεατρικά, μέσα στα πεύκα, με πάρα πολύ ωραία θέα στον Αργοσαρωνικό, στην Αίγινα και κρυστάλλινα, πρασινογάλαζα νερά.

 


Πάνω από τη Σκάλα, στην πλαγιά του βουνού βρίσκεται το Μετόχι, στο οποίο πηγαίνεις από τη Σκάλα με παρακαμπτήριο περίπου ενός χιλιομέτρου, από τον παραλιακό δρόμο.

Το Μετόχι είναι ένα πανέμορφο, δροσερό και γραφικό χωριό, που διακρίνεται για τον τοπικό του χαρακτήρα και είναι χτισμένο στην πλαγιά του βουνού, στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού.

Το Μετόχι έχει όμορφα παλιά παραδοσιακά σπίτια, που πολλά από αυτά, έχουν πανοραμική θέα προς τη θάλασσα, τη Σκάλα, τη Μετώπη και την Αίγινα. Στο Μετόχι υπάρχει ο Ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, στον οποίο παλιότερα γινόταν μεγάλο “πανηγύρι” το Δεκαπενταύγουστο. Εδώ σας περιμένει η οικογενειακή ταβέρνα του Παρνασσού, ανάμεσα στα πεύκα.

 


Μετά το Πολέμι ο δρόμος κατηφορίζει και φθάνει στα Λιμενάρια, ένα παραδοσιακό γραφικό χωριό στα νοτιοανατολικά του νησιού, τον τρίτο οικισμό του Αγκιστρίου, στο νότιο μέρος του νησιού που απέχει 4,5 χλμ. από το Μεγαλοχώρι και έχει 105 κατοίκους. Τα Λιμενάρια διακρίνονται για τη Λαϊκή τους παράδοση και τα ιδιαίτερα πολιτιστικά χαρακτηριστικά τους.

Πεύκα, μεγάλα κυπαρίσσια, ελιές, μποστάνια, πετρόκτιστα σπίτια, το παλιό σχολείο, η μεγάλη Εκκλησία της Αγίας Κυριακής και το γραφικό λιμανάκι της Μάρεζας, είναι μόνο ένα δείγμα της ομορφιάς και της μαγείας που έχει να επιδείξει αυτή η τοποθεσία.

Επιστρέφουμε στα Λιμενάρια και κατευθυνόμαστε δυτικά προς την Απόνησο. Στη διαδρομή μας, περίπου χίλια μέτρα στα δεξιά μας, ακολουθούμε το δρόμο προς την όμορφη περιοχή της. Εκεί υπάρχουν δύο παλαιοί τάφοι μέσα στο κοιμητήριο, που λέγεται πως ανήκαν σε πειρατές.

Το Μεγαλοχώρι (ή Μύλος) διαθέτει πολύ ωραίες παραλίες, με βότσαλο ή άμμο. Η πλησιέστερη στο λιμάνι έχει βότσαλο, ενώ αν προχωρήσετε παρακάτω (προς Σκάλα) θα βρείτε μία πιο οργανωμένη με ξαπλώστρες και δυνατότητα να παραγγείλετε τον καφέ σας.

 


Στη Σκάλα είναι η πιο κοσμοπολίτικη παραλία του νησιού. Απέχει μόλις 100μ από το λιμάνι πράγμα το οποίο σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει τα νερά της. Η θάλασσα είναι ρηχή και θα πρέπει να περπατήσετε αρκετά ώστε να μη “πατώνετε”, και αυτός είναι ο λόγος που προσφέρεται για οικογένειες με μικρά παιδιά.

 


Παλαιότερα, η Χαλικιάδα ήταν αποκλειστικά παραλία γυμνιστών. Για να πάτε στη παραλία θα πρέπει να κατευθυνθείτε από τη Σκάλα προς τη Σκληρή. Στη συνέχεια θα ακολουθήσετε το μονοπάτι (με τα πόδια) σε μία διαδρομή μέσα στα πεύκα. Περίπου 600μ παρακάτω θα βρεθείτε στο χείλος του μονοπατιού, όπου αν κοιτάξετε κάτω θα δείτε μια υπέροχη παραλία, σε ένα καταγάλανο κόλπο. Για να κατέβετε στη παραλία, χρειάζεται μεγάλη προσοχή, καθώς η πρόσβαση είναι δύσκολη, ωστόσο όσοι κατέβετε, θα ανταμειφθείτε.

 


Για να πάτε στη Δραγωνέρα, θα ακολουθήσετε τη διαδρομή Μεγαλοχώρι-Λιμενάρια. Στο μέσο περίπου αυτής, θα δείτε μία ταμπέλα “Δραγωνέρα” (δεξιά). Ο δρόμος διασχίζει πυκνό δάσος, ενώ τα πεύκα θα διαπιστώσετε ότι φτάνουν ένα βήμα πριν τη θάλασσα. Τα νερά είναι πεντακάθαρα, ενώ η αρμονία πεύκου-θάλασσας σας προσφέρει ένα χαλαρωτικό περιβάλλον. Η παραλία είναι με βότσαλο και έχει ξαπλώστρες όπως επίσης και μία καντίνα, στην οποία θα βρείτε από καφέ μέχρι σουβλάκια.

 


Για να πάτε στην Απόνησο, θα συνεχίσετε δεξιά μετά τη κεντρική πλατεία στα Λιμενάρια. Και αυτή η παραλία είναι μέσα στα πεύκα, ενώ τα νερά της είναι καταγάλανα. Πρόκειται για μια παραλία, ιδανική για ηρεμία και ρομαντικούς περιπάτους, καθώς η τοποθεσία δίνει μία εξωτική εντύπωση στους επισκέπτες της. Εκεί θα βρείτε και ένα παραδοσιακό νησιώτικο ταβερνάκι όπου μπορείτε να απολαύσετε φρέσκα θαλασσινά και ουζομεζέδες.

 


Η Μάριζα είναι μία βραχώδης παραλία, περίπου 300μ από τα Λιμενάρια (μετά τη κεντρική πλατεία του χωριού, κάνετε αριστερά), πνιγμένη στα πεύκα. Τα νερά της είναι βαθιά επομένως είναι μια ωραία ευκαιρία για βουτιές και παιχνίδι.

Αστυνομία Αγκιστρίου   22970  91 201
Λιμεναρχείο Αγκιστρίου   22970  91 541
Δημοτικό Ιατρείο   22970  91 215
Περιφερειακό Ιατρείο   22970  91 110
ΤΑΞΙ, Μεγαλοχώρι   697 76 62 004
ΤΑΞΙ, Σκάλα   697 76 18 040
Θαλάσσιο ΤΑΞΙ  “JAMAICA”   694 45 35 659
Θαλάσσιο ΤΑΞΙ  “POSEIDON”   697 22 29 720

Τα πλοία για Αγκίστρι, αναχωρούν από την πύλη Ε8, στο λιμάνι του Πειραιά.

 

Hellenic Seaways

Είδος πλοίου:      Flying dolphin

Διαδρομή:           Πειραιάς – Αγκίστρι (Mεγαλοχώρι ή Μύλος)

Τηλέφωνο:           210 41 99 000

 


Κοινοπραξία Πλοίων Σαρωνικού

Φοίβος (Nova Ferries)

Αχαιός (2wayferries)

Άρτεμις & Ποσειδών Ελλάς (Hellenic Seaways)

Είδος πλοίων Ferry-Boat
Διαδρομή: Πειραιάς – Αγκίστρι (Σκάλα)
Τηλέφωνο: 210 41 17 341 210 41 71 190 22970 91 171

 


Aegean Flying Dolphins

Είδος πλοίου: Flying dolphin
Διαδρομή: Πειραιάς – Αγκίστρι (Mεγαλοχώρι ή Μύλος)
Τηλέφωνο: 210 42 21 766, 22970 91 171

 


Agistri Express

Είδος πλοίου Μικρό ταχύπλοο
Διαδρομή: Αίγινα – Αγκίστρι (Mεγαλοχώρι & Σκάλα)
Τηλέφωνο: 693 43 47 867