Στη μέση του “απέραντου γαλάζιου”, με μια ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, με τη λιτή αρχιτεκτονική των οικισμών της και τους φιλόξενους κατοίκους της, αλλά και με μια πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, η Αμοργός αντιστέκεται στους ρυθμούς της σύγχρονης εποχής, εκπλήσσοντας ευχάριστα και γοητεύοντας κάθε επισκέπτη.
Όσοι την επισκέπτονται, μαγεύονται από την ξεχωριστή αύρα αυτού του τόπου και γίνονται φανατικοί του θαυμαστές. Η Αμοργός δεν πρωτοστατεί σε ηχηρές διαφημιστικές εκστρατείες. Διακριτικά διαφημίζεται από στόμα σε στόμα, σε ένα κοινό που αναζητά την αυθεντικότητα, την ιδιαιτερότητα, την αρμονική συνύπαρξη φύσης και παράδοσης. Οι επισκέπτες της έρχονται ως τουρίστες και φεύγουν ως φίλοι, έχοντας στις βαλίτσες του πολύτιμες αναμνήσεις και την προσδοκία να επιστρέψουν την επόμενη χρονιά.
Η Αμοργός βρίσκεται στην κυριολεξία στην αγκαλιά του πελάγους. Βρίσκεται νοτιοανατολικά της Νάξου και είναι το ανατολικότερο νησί των Κυκλάδων. Το νησί έχει σχήμα επίμηκες, έκταση 121 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό περίπου 1800 κατοίκων, που ασχολούνται με τη ναυτιλία, την αλιεία, τη σπογγαλιεία, τη γεωργία, την κτηνοτροφία και τον τουρισμό. Η ονομασία της Αμοργού πιθανώς προήλθε από το φυτό άμοργος, κοινώς λινοκαλάμη, ένα σπάνιο βότανο, που κατά την αρχαιότητα έδινε τους περιζήτητους αμοργίνους χιτώνες.
Πρωτεύουσα της Αμοργού είναι η Χώρα, χτισμένη μακριά από τη θάλασσα, για να προφυλάσσεται από τους πειρατές. Εδώ, στενά λιθόστρωτα δρομάκια, μικρά κατάλευκα σπίτια με μπλε παράθυρα, διώροφα αρχοντικά και δεκάδες εκκλησιές, μαζί με τους ανεμόμυλους στη ράχη του λόφου, συνθέτουν μια εικόνα λιτής ομορφιάς που συναρπάζει τον επισκέπτη.
Επίνειο της Χώρας, στις δυτικές ακτές του νησιού, είναι τα Κατάπολα, το καλύτερο φυσικό λιμάνι των Κυκλάδων, πλαισιωμένο από τους οικισμούς Κατάπολα, Ξυλοκερατίδι και Ραχίδι. Η χαρακτηριστική κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική των οικισμών, τα κρυστάλλινα νερά του κόλπου σε όλες τις αποχρώσεις του γαλάζιου και, πιο πέρα, ο κάμπος με τα περιβόλια και τις ελιές γοητεύουν τον επισκέπτη, ενώ τα πολλά καταλύματα και καταστήματα καλύπτουν τις ανάγκες του για μια άνετη διαμονή.
Στο βόρειο τμήμα της Αμοργού βρίσκεται η περιοχή της αρχαίας Αιγιάλης, με τον Όρμο, δεύτερο λιμάνι και τουριστικό θέρετρο του νησιού, και άλλους τρεις γραφικούς οικισμούς: τον Ποταμό, σε πανοραμική θέση πάνω από το λιμάνι, τη Λαγκάδα, χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω από τον κάμπο της Αιγιάλης, και τα Θολάρια, με τα πλακόστρωτα σοκάκια και τις καμάρες.
Από τη Χώρα, ο δρόμος νότια οδηγεί στην περιοχή της Κάτω Μεριάς, που σε πείσμα των καιρών διατηρεί τον παραδοσιακό αγροτικό της χαρακτήρα. Εδώ θα συναντήσετε τους οικισμούς Καμάρι, Βρούτση, Αρκεσίνη, Κολοφάνα και Καλοταρίτισσα και την υπέροχη παραλία του Μούρου, το Αµµούδι, τον Κάτω Κάµπο, τα Παραδείσια και τον όρμο της Καλοταρίτισσας, φυσικό αλιευτικό καταφύγιο.
Η μορφολογία της Αμοργού είναι πολύ ιδιαίτερη και προσφέρεται για ορεινές πεζοπορίες. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1980 αυτές οι ορεινές διαδρομές αποτελούσαν τον κύριο τρόπο επικοινωνίας ανάμεσα στις περιοχές της Αμοργού. Σήμερα έξι κύρια μονοπάτια έχουν χαρτογραφηθεί και σηματοδοτηθεί με στόχο τη γνωριμία του επισκέπτη με τους πιο εντυπωσιακούς θησαυρούς του νησιού.
Επίσης, η Αμοργός είναι φημισμένη, όχι μόνο στις Κυκλάδες, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα και στο εξωτερικό, για τα θεραπευτικά της φυτά και βότανα. Οι πλαγιές των βουνών είναι γεμάτες από εντυπωσιακά αγριολούλουδα, αλλά και φυτά που από την αρχαιότητα ήταν γνωστά για τις θεραπευτικές ιδιότητές τους. Ένας περίπατος στα μονοπάτια της Αμοργού δίνει την ευκαιρία για γνωριμία με αυτόν τον φυσικό πλούτο.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό της Αμοργού είναι το έντονο παραδοσιακό χρώμα, που δεν αφορά μόνο τους οικισμούς, αλλά και την ζωή των κατοίκων. Εάν επισκεφθείτε την Αμοργό, επιδιώξτε να βρεθείτε σε κάποια γιορτή ή πανηγύρι. Τα πλούσια λαϊκά έθιμα, η μουσική και ο χορός θα σας αποζημιώσουν, ενώ παράλληλα θα έχετε και τη δυνατότητα να δοκιμάσετε την εύγευστη αμοργιανή κουζίνα.