Άνδρος

Στις Κυκλάδες, βρίσκεται ένα ελληνικό νησί που πραγματικά ξεχωρίζει. Ξεχωρίζει κυρίως λόγω της φύσης και της μορφολογίας του, η οποία δεν θυμίζει Κυκλάδες. Δεν βλέπεις συχνά ένα νησί που συνδυάζει ξερό κυκλαδίτικο τοπίο και άφθονα νερά. Πλούσια βλάστηση και σπάνια πανίδα. Μουσεία, δρώμενα και νεοκλασική αρχιτεκτονική. Αμέτρητες παραλίες και επιβλητικούς ορεινούς όγκους. Αυτές οι γεωγραφικές και μορφολογικές αντιθέσεις το καθιστούν πραγματικά ξεχωριστό. Το νησί αυτό είναι η Άνδρος.

 

Η Άνδρος συνδέεται με το λιμάνι της Ραφήνας, σε απόσταση 36 ναυτικών μιλίων και 2 ωρών με συμβατικό πλοίο. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα νησιά του Αιγαίου. Με έκταση 380 τ.χλμ και ακτογραμμή 176 χλμ, το βορειότερο νησί στις Κυκλάδες είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στο νησιωτικό σύμπλεγμα.

 

Η φύση της Άνδρου θα σε καταπλήξει. Είναι το ελληνικό νησί στις Κυκλάδες που φημίζεται για τα νερά του. Τους χειμερινούς μήνες κατακλύζεται από μεγάλο αριθμό ποταμιών και ρεμάτων. Τα νερά καταλήγουν σε πολυάριθμους καταρράκτες και πηγές. Έτσι διατηρείται  η πλούσια βλάστηση με τα άφθονα δένδρα με αποτέλεσμα να βρίσκουν καταφύγιο και τροφή πολλά είδη πουλιών και μικρών ζώων. Αυτό που αντικρίζεις αποπνέει μια δική του ξεχωριστή αύρα που δεν σε παραπέμπει σε κλασικό ελληνικό νησί στις Κυκλάδες.

 

Ο ποταμός Άχλας πηγάζει από το Πέταλο, από τις υψηλότερες κορυφές στις Κυκλάδες. Εκβάλει στην ομώνυμη παραλία και “κρατάει” ακόμη και το καλοκαίρι. Ο Αρνιπόταμος εκβάλει στον όρμο της Λεύκας και ο Μεγάλος ποταμός από την Σταυροπέδα εκβάλει στο Παραπόρτι. Στην Άνδρο θα δείτε αρκετούς καταρράκτες. Ο καταρράκτης στην Πιθάρα έχει πρόσβαση με μια μικρή πεζοπορία, στην Παλαιόπολη τα νερά που θα δείτε πέφτουν από ψηλά.

 

Η μεγαλύτερη πηγή είναι το Ζένιο. Ο μεγαλύτερος όγκος των υδάτων του Ζένιου ρέει προς σε όλες τις πλευρές τους νησιού. Η Κρύα Βρύση στην βόρεια πλευρά του Πετάλου, η πηγή Κουμούλου στις Μένητες είναι μερικές από τις διάσπαρτες σε όλο το νησί. Η πηγή Σάριζα στ’ Αποίκια, με το ομώνυμο επιτραπέζιο νερό, θεωρείτε ιαματική.

 

Στην Άνδρο αφθονούν δένδρα όπως πλατάνια, ιτιές, λεύκες, βελανιδιές, κουκουναριές, σφένδαμνοι. Ανάμεσα τους ξεπροβάλλουν σχίνα, πικροδάφνες, συκιές, μουριές, λιόδεντρα, καλάμια, μερόλιες, δάφνες, φρύγανα. Την άνοιξη τα αγριολούλουδα συνθέτουν ένα απίστευτα χαλί από ανεμώνες, ορχιδέες και καμπανούλες. Τα αρώματα από τους κήπους και τους μπαξέδες μπερδεύονται με το θυμάρι, τη ρίγανη και δημιουργούν μεθυστική ατμόσφαιρα.

 

Στην Άνδρο, βρίσκουν καταφύγιο και τροφή πολλά είδη πουλιών. Κουκουβάγιες, αηδόνια, πέρδικες, μπεκάτσες, τρυγόνια, καρδερίνες. Σπάνια αρπακτικά όπως ο Μαυροπετρίτης, ένα σκουρόχρωμο γεράκι που είναι από τα πλέον απειλούμενα είδη στην Ευρώπη. O Μαυροπετρίτης αναπαράγεται στις Κυκλάδες στην Άνδρο και τη Σκύρο. Αποδημεί για να ξεχειμωνιάσει στην Μαδαγασκάρη. Στην βλάστηση βρίσκουν καταφύγιο πολλά μικρά ζώα, ασβοί, αγριοκούνελα, σκαντζόχοιροι και λαγοί. Επίσης πολλές νεροχελώνες και  βάτραχοι.

 

Το νησί προσφέρεται για αρκετές δραστηριότητες την μεγαλύτερη περίοδο του έτους. Είναι το μοναδικό ελληνικό νησί, αλλά και το μοναδικό νησί στην Ευρώπη με πιστοποιημένο δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών (100 χιλιόμετρα). Η μακρά σχέση με την θάλασσα την καθιστά ένα από τα νησιά στις Κυκλάδες που μπορείς να απολαύσεις θαλάσσιες δραστηριότητες όπως Wind Surf, SUP και καταδύσεις από έμπειρους ανθρώπους και καταξιωμένους αθλητές.

Tο όνομα του νησιού προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από το στρατηγό Άνδρο από την Κρήτη. Επίσης ονομάζονταν «Λασία» για την πυκνή της βλάστηση ή «Υδρούσα» για την αφθονία των υδάτων της. Συναντάμε, τέλος, και  το όνομα «Γαύρος» που έχει διατηρηθεί έως  σήμερα και είναι το όνομα του λιμανιού της Άνδρου. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές αποδεικνύουν την ύπαρξη ανεπτυγμένων οικισμών από τους μυκηναϊκούς χρόνους ή και παλαιότερα.

 

Το νησί έρχεται στο προσκήνιο της ιστορίας κατά τη Γεωμετρική Περίοδο (9ος-7ος αιώνας π.Χ.), όπως μαρτυρούν ίχνη οικισμού που σώζονται στη Ζαγορά, στη ΝΔ ακτή του νησιού κοντά στο Ζαγανιάρι. Η μεγάλη έκταση του νησιού, η γεωγραφική του θέση, οι ασφαλείς όρμοι, η πλούσια βλάστηση και τα άφθονα νερά, κίνησαν το ενδιαφέρον των ανθρώπων από νωρίς και έτσι από το 3000 π.Χ. ακμάζουν οικισμοί στις περιοχές «Στρόφιλας» και «Μικρογιάλι», το 2000 – 1500 π.Χ. στην περιοχή «Πλάκα» ενώ το 1000 π.Χ. ακμάζει η «Ζαγορά» και αργότερα η «Υψηλή» που βρίσκεται στην περιοχή Απροβάτου.

 

Πρωτεύουσα της Άνδρου, κατά τη διάρκεια της κλασσικής εποχής, ήταν η Παλαιόπολη. Η ευημερία της περιόδου αυτής φαίνεται από την πλούσια νομισματοκοπία. Σχετικά ευρήματα, μαζί με τον Ερμή της Άνδρου, φιλοξενούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο στη Χώρα Άνδρου.

 

Η Άνδρος, βρέθηκε διαδοχικά υπό την κατοχή των Ρωμαίων, των Φράγκων και των Οθωμανών. Οι  βυζαντινού ρυθμού εκκλησίες, όπως ο Ταξιάρχης στο Υψηλού, στη Μελίδα και στη Μεσσαριά και η Κοίμηση της Θεοτόκου στο Μεσαθούρι. χρονολογούνται από τον 11ο αιώνα μ.Χ. Το 14ο αιώνα ιδρύθηκε το Ι.Μ. της Ζωοδόχου Πηγής κοντά στο Μπατσί, ενώ η Ι.Μ. Αγίου Νικολάου θεμελιώθηκε το 1560 και ανακατασκευάστηκε το 18ο αιώνα. Η Ι.Μ. Παναχράντου ιδρύθηκε στα μέσα του l7ου αιώνα. Στην Αγία Τριάδα στο Κόρθι στεγαζόταν από το 1813 το πρώτο προεπαναστατικό σχολείο της Άνδρου.

 

Στις 10 Μαΐου 1821 ο Θεόφιλος Καΐρης ύψωσε το λάβαρο της επανάστασης και η Άνδρος συμμετέχει ενεργά στον Απελευθερωτικό Αγώνα.

 

Στους νεότερους χρόνους, το νησί αναπτύσσεται στον τομέα της εμπορικής ναυτιλίας. Ο Δημήτριος Μοραΐτης εγκαινίασε τη γραμμή Ελλάδας – Βορείου Αμερικής στις αρχές του 20ου αι., ενώ το 1939 η Άνδρος ήταν δεύτερη, μετά τον Πειραιά, σε αριθμό νηολόγησης πλοίων.

Η Χώρα στην Άνδρο είναι η πρωτεύουσα του νησιού και βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού. Είναι κτισμένη σε μια μικρή χερσόνησο που μοιάζει να “κόβει” τη θάλασσα στα δυο. Η χερσόνησος από τον κεντρικό δρόμο που διασχίζει τη Χώρα στην Άνδρο οδηγεί στην πλατεία του Αφανή Ναύτη και τη θάλασσα. Καταλήγει στο μικρό νησάκι, πάνω στο οποίο είναι κτισμένο το μεσαιωνικό Ενετικό κάστρο, και την βραχονησίδα του διάσημου και μοναδικού φάρου Τουρλίτη. Η Χώρα στην Άνδρο περιβάλλεται από δύο αμμώδεις παραλίες, την κεντρική παραλία της πρωτεύουσας Νειμποριό στα δυτικά και το Παραπόρτι στα ανατολικά.

 


Η Μεσαριά είναι ένα μεγάλο χωριό λίγο πριν τη Χώρα της Άνδρου. Εκεί θα συναντήσετε τον πύργο Λορέντζου – Καΐρη, κτισμένο το 1760, τον βυζαντινό ναό του Ταξιάρχη του 12ου αιώνα και το πέτρινο γεφύρι της στοιχειωμένης που συνέδεε τη Μεσαριά με τα Φάλλικα.

 


Ο Πιτροφός, ένα ορεινό χωριό σε υψόμετρο 350 μέτρων εμφανίζεται μετά την περιοχή της Σταυροπέδας στη νότια πλαγιά του όρους Πέταλο. Έχει πλούσια βλάστηση, διάσπαρτες πηγές και το αξιοσημείωτο Μουσείο Ελιάς Κυκλάδων.

 


Οι Μαίνητες είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά κοντά στη Χώρα της Άνδρου. Το νερό και η βλάστηση είναι τα κυρίαρχα στοιχεία του οικισμού που είναι κτισμένος ανάμεσα σε καρυδιές και πλατάνια. Τα νερά τρέχουν από τα στόματα μαρμάρινων λεόντων και στα αυλάκια δίπλα στους δρόμους που ποτίζουν τα κτήματα. Το όνομα του χωριού έλκει την καταγωγή του από τις μαινάδες τις νύμφες του θεού Διόνυσου.

 


Μετά από τις Μαίνητες ανηφορίζοντας τον δρόμο προς την Χώρα της Άνδρου, βρίσκονται οι οικισμοί Στραπουριές, Μεσαθούρι, Υψηλού. Λίγο πιο χαμηλά στην πλαγιά του βουνού τα Λαμύρα. Τα σπίτια είναι απλωμένα, ανάμεσα σε δένδρα και κήπους με λουλούδια και εσπεριδοειδή.

 


Το χωριό Αποίκια είναι κτισμένο σε μια καταπράσινη πλαγιά με θέα τη θάλασσα και τις Στενιές. Είναι σχετικά μεγάλο και απέχει από την Χώρα περίπου 6 χιλιόμετρα. Το νερό εκτός από κυρίαρχο είναι και ιαματικό με την πηγή Σάριζα να αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα του χωριού. Τα άλλα είναι η Πιθάρα, ένα σημείο που το νερό σχηματίζει ένα καταρράκτη και η Μονή της Αγίας Μαρίνας σε μικρή απόσταση. Στους Κατακαλαίους, πάνω από τ’ Αποίκια, μπορείτε να απολαύσετε υπέροχη θέα στο πέλαγο και στην Χώρα της Άνδρου.

 


Χαμηλότερα είναι οι Στενιές ένα μεγάλο καπετανοχώρι, με υπέροχα αρχοντικά, πύργους και σπίτια με λουλούδια και περιβόλια. Κάτω από τις Στενιές είναι το πανέμορφο ποτάμι που εκβάλει στα Γυάλια δίπλα στην παραλία Πίσω Γυάλια. Η Βουρκωτή είναι το ορεινότερο χωριό της Άνδρου με υψόμετρο 620 μέτρων. Όση ζέστη και να κάνει στη Βουρκωτή έχει κρύο. Περιβάλλεται από πλούσια βλάστηση, ρέματα και το κλίμα της κρίνεται πολύ υγιεινό.

 


Τα Λειβάδια είναι κτισμένα στους πρόποδες του απέναντι βουνού Γερακώνες. Την κατάφυτη κοιλάδα τους διασχίζει ο Μεγάλος Ποταμός που εκβάλει στην παραλία Παραπόρτι. Ο Βραχνός, ή Βραχνού είναι ένα χωριό σκαρφαλωμένο στην πλαγιά του βουνού Γερακώνας, σε υψόμετρο 220 μ. Από το χωριό αυτό φαίνεται πανοραμικά όλη η κοιλάδα από τις Μαίνητες έως τη Χώρα της Άνδρου.

 


Απέναντι από την Μεσαριά και προς την κοιλάδα του ποταμού είναι το Αλαδινού, με το παλιό πέτρινο γεφύρι. Εκεί βρίσκεται και το σπήλαιο του Αλαδινού «Φόρος». Δίπλα στα Αλαδινού, τα Φάλλικα είναι ένα μικρό γραφικό χωριό, σε υψόμετρο 240 μέτρων κάτω από το μοναστήρι της Παναχράντου. Έχει πολύ όμορφη θέα στην κοιλάδα μέχρι τη θάλασσα και πολύ κοντά βρίσκονται τα χωριά Κουρέλι και Σασά.

  • Πύργος Αγίου Πέτρου, στον Άνω Άγιο Πέτρο. Πύργος κυλινδρικός, κατασκευασμένος από σχιστόλιθο. Έχει διάμετρο βάσης 9,40 μ. ενώ το ύψος του φτάνει τα 20 μ. Ως πιθανή περίοδος κατασκευής, αναφέρονται ο 4ος και 3ος αι. π.Χ. ή η Μυκηναϊκή εποχή.
  • Πύργος του Μακροταντάλου. Αναφέρεται και ως Κάστρο της «Οστοδωσιάς». Χαρακτηριστικό δείγμα ενετικής αμυντικής αρχιτεκτονικής στο νησί. Βρίσκεται στην βραχώδη άκρη της παραλίας του Πύργου στο βόρειο άκρο της δυτικής ακτής.
  • Βρυόκαστρο, στο Βαρίδι. Εδώ σώζονται τμήματα οχύρωσης. Χρησίμευε για να προστατεύονται οι κάτοικοι από επιδρομές.
  • Καστελλάκι, στις «Γίδες». Οχυρωμένος χώρος, απέναντι από τον οικισμό Καλοκαιρινή.
  • Φρυκτωρία, περιοχή Αγίας Μαρίνας, Μακροταντάλου. Πύργος από όπου έστελναν μηνύματα. Σήμερα σώζεται κομμάτι της βάσης του Πύργου.
  • Το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής. Το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής ή μονή Αγίας βρίσκεται στην Καψοράχη, ανάμεσα στο Μπατσί και το Γαύριο και θεωρείται από τα πιο παλιά μοναστήρια των Κυκλάδων.
  • Βυζαντινή μονή Σωτήρος, στο Δημοτικό Διαμέρισμα  Βιταλίου.
  • Αρχαιολογικός χώρος Παλαιόπολης. Το 1830 σημειώθηκε η πρώτη ανασκαφική προσπάθεια στην περιοχή. Το 1832 ανακαλύφθηκε ο Ερμής της Άνδρου και ένα ακέφαλο γυναικείο άγαλμα που μεταφέρθηκαν στο Αρχαιολογικό μουσείο της Αθήνας.
  • Αρχαιολογικό μουσείο Παλαιόπολης με αξιόλογα ευρήματα.
  • Η αρχαία Ζαγορά. Ο αρχαίος οικισμός της Ζαγοράς βρίσκεται στo απόκρημνο οροπέδιο (ύψους 160 μ.) της ομώνυμης χερσονήσου.
  • Αρχαιολογικός χώρος Υψηλής (Απροβάτου). Μετά από ανασκαφές στην περιοχή, βρέθηκαν ερείπια οικισμού και εντοπίστηκε οχυρωμένη ακρόπολη με ναό αρχαϊκής εποχής στο κέντρο της.
  • Τα Αποίκια με τη φημισμένη πηγή “Σάριζα”.
  • Τα Απατούρια με τα πέτρινα γεφύρια, τα όμορφα αρχοντικά και την εντυπωσιακή ρεματιά της Πυθάρας.
  • Οι Στενιές, το χωριό των καπεταναίων, με τα γραφικά δρομάκια, το κοινόχρηστο πλυσταριό, και το παλιό εργοστάσιο ζυμαρικών με το μεγαλύτερο νερόμυλο των Βαλκανίων.
  • Η Μεσαριά, οικονομικό και εμπορικό κέντρο των βυζαντινών χρόνων, με την εκκλησία του Ταξιάρχη Μιχαήλ.
  • Τα Λάμυρα, ένα καταπράσινο χωριό με άφθονα τρεχούμενα νερά.
  • Τα βυζαντινά μοναστήρια της Παναχράντου και του Αγ. Νικολάου. Το πρώτο σκαρφαλωμένο στο όρος Καταφύγι και το δεύτερο κοντά στην παραλία Άχλα.
  • Στα Αλαδινού Δημοτικό Διαμέρισμα Μεσαριάς, το σπήλαιο Φόρος.
  • Το Κάστρο της Φανερωμένης στο Δημοτικού Διαμερίσματος Κορθίου. Κατασκευάστηκε το Μεσαίωνα για προφύλαξη από τους πειρατές.
  • Τα Διποτάματα είναι μια κοιλάδα μεγάλου φυσικού κάλλους, μήκους περίπου 7 χιλιομέτρων, στη νοτιοανατολική περιοχή του νησιού, ανάμεσα στο Συνετί, Παλαιόκαστρο και Κοχύλου.
  • Οι Περιστεριώνες. Τα μοναδικά αυτά δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής θα τα βρείτε σε μεγάλο αριθμό στην περιοχή του Δήμου Κορθίου.
  • Η εκκλησία της Αγίας Τριάδας στο Κόρθι, όπου λειτούργησε το πρώτο προεπαναστατικό σχολείο στην Άνδρο. Διαθέτει πλούσια κειμήλια και χειρόγραφα.
  • Οι βυζαντινές εκκλησίες του Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου και του Αγ. Νικολάου στο Κόρθι και ο Άγιος  Γεώργιος στο Φαράλη, στον επαρχιακό δρόμο της Καππαριάς.
  • Οι νερόμυλοι. Στην περιοχή Κορθίου σώζονται περισσότεροι από 40 νερόμυλοι, άριστα δείγματα προβιομηχανικής τεχνολογίας. Οι περισσότεροι βρίσκονται στα Διποτάματα, υπάρχουν όμως και στα Αηδόνια, το Βουνί, την Πίσω Μεριά.

Αρχαιολογικό Μουσείο Άνδρου

Στον επάνω όροφο εκτίθενται τα ευρήματα από τις ανασκαφές στον οικισμό της Γεωμετρικής περιόδου στη Ζαγορά, καθώς και εποπτικό υλικό (αεροφωτογραφίες, μακέτες, κλπ).

Στο ισόγειο εκτίθενται γλυπτά και ανάγλυφα της αρχαϊκής και ρωμαϊκής εποχής που προέρχονται κυρίως από την Παλαιόπολη, την αρχαία πρωτεύουσα του νησιού. Στο υπόλοιπο τμήμα του ισογείου βρίσκουμε ενεπίγραφες πλάκες και αρχιτεκτονικά μέλη από εκκλησίες της Βυζαντινής περιόδου.

Από τα πιο σημαντικά και εντυπωσιακά εκθέματα του Μουσείου είναι οι ακέφαλοι Κούροι, ο Ερμής της Άνδρου, ελληνιστικό αντίγραφο του ομώνυμου του Πραξιτέλη και ο κορμός της Άρτεμης, ρωμαϊκό αντίγραφο από πρωτότυπο έργο του 2ου αι. π.Χ.

Διεύθυνση: Στη Χώρα της Άνδρου, στην πλατεία Θεόφιλου Καΐρη.
Χειμερινό ωράριο: Τρίτη ως Κυριακή, 8:30 – 15:00
Θερινό ωράριο: Τρίτη ως Κυριακή, 8:30 – 15:00
Τηλέφωνο: 22820.23664

 


Αρχαιολογικό Μουσείο Παλαιόπολης

Το Μουσείο στεγάζεται σε κτίριο της κοινότητας Παλαιόπολης, χορηγία του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή.

Η συλλογή του περιλαμβάνει γλυπτά, αγάλματα, νομίσματα και επιγραφές, που βρέθηκαν στις ανασκαφές του χώρου της αρχαίας πρωτεύουσας του νησιού της σημερινής Παλαιόπολης.

Η Παλαιόπολη ήταν μια σημαντική Ιωνική πόλη με 12 αιώνες ζωής (6ος αι. π.Χ.-6ος αι. μ.Χ.).

Σημαντικότερα εκθέματα αποτελούν το μαρμάρινο λιοντάρι, μαρμάρινο αγαλματίδιο της Αρτέμιδος και μαρμάρινη πλάκα με αναγραμμένο τον μοναδικό στην Ελλάδα πλήρως σωζόμενο ύμνο προς τιμήν της θεάς Ίσιδος.

Διεύθυνση: Στο κέντρο του οικισμού της Παλαιόπολης
Χειμερινό ωράριο: Τρίτη ως Κυριακή, 8:30 – 15:00
Θερινό ωράριο: Τρίτη ως Κυριακή, 8:30 – 15:00
Τηλέωνο 22820.41985

 


Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή

Το Μουσείο που εγκαινιάστηκε το 1979, δημιουργήθηκε με σκοπό να στεγάσει και να παρουσιάσει τη συλλογή έργων του Ανδριώτη γλύπτη Μιχάλη Τόμπρου την οποία κληροδότησε στην ιδιαίτερη πατρίδα του αλλά και μέρος της συλλογής του Ιδρύματος, που περιλαμβάνει έργα από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες (Γ. Ζογγολόπουλου, Σοφίας Βάρη, Τάκη, Γ. Γαΐτη, κ.ά.).

Χάρη στη μεγάλη απήχηση που είχε το μουσείο στο κοινό, αποφασίστηκε η επέκτασή του, και έτσι το 1986 εγκαινιάστηκε η νέα πτέρυγα, απέναντι από την παλιά, μεγαλύτερης έκτασης.

Εδώ τη χειμερινή περίοδο εκτίθενται μέρος της συλλογής του Ιδρύματος που αποτελείται από έργα σύγχρονων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου διοργανώνονται εκθέσεις καλλιτεχνών διεθνούς εμβέλειας και συνοδεύονται με εικονογραφημένους καταλόγους, κάρτες, αφίσες, προβολές ταινιών για τη ζωή και το έργο των καλλιτεχνών, που καλύπτονται με ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Διεύθυνση: Στη Χώρα της Άνδρου, στον δρόμο προς την πλ. Καΐρη στο Νιμποριό
Χειμερινό ωράριο: Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, 10:00 – 14:00
Θερινό ωράριο: Καθημερινά (εκτός Τρίτης), 10:00 – 14:00
Στη διάρκεια

εκθέσεων:

Δευτέρα-Σάββατο 10:00-14:00 & 18:00-20:00, Κυριακή 10:00-14:00,
Τρίτη κλειστό
Τηλέφωνα: 22820.22444, 210.7252895

 


Ναυτικό Μουσείο Άνδρου

Το Ναυτικό Μουσείο Άνδρου, αποτελεί μαζί με την πλατεία και τον ανδριάντα του “Αφανούς Ναύτη”, δωρεά της οικογένειας Νικ. Ι. Γουλανδρή.

Ιδρύθηκε το 1972 και καταγράφει τη ναυτική παράδοση του νησιού μέσα από ναυτικά όργανα, χάρτες, παλιά ναυλοσύμφωνα, λιθογραφίες και μοντέλα ανδριώτικων πλοίων.

Διεύθυνση: στην πλατεία “Αφανούς Ναύτη”, στη Χώρα
Θερινό ωράριο: Καθημερινά 8:00 – 22:00
Τηλέφωνο: 22820.22275

Το μουσείο λειτουργεί μόνο την καλοκαιρινή περίοδο.

 


Καΐρειος Βιβλιοθήκη

Η Καΐρειος Βιβλιοθήκη ιδρύθηκε με Προεδρικό Διάταγμα το 1987 ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Εμπνευστής και δημιουργός της ο ιστορικός Δημήτριος Ι. Πολέμης.

Στεγάζεται σε νεοκλασικό κτήριο που δωρίθηκε στην Καΐρειο Βιβλιοθήκη από την οικογένεια Καμπάνη. Διοικείται από πενταμελές Συμβούλιο με πρόεδρο τον Λεωνίδα Γ. Καμπάνη. Για να λειτουργήσει στηρίζεται στην συμπαράσταση των φίλων της, στις κατά καιρούς χορηγίες ιδρυμάτων.

Διεύθυνση: Χώρα Άνδρου

Η Βιβλιοθήκη λειτουργεί μόνο το Καλοκαίρι.

Τηλ.: 22820.22262

 


Ίδρυμα Κυδωνιέως

Το ίδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως ιδρύθηκε το 1994, βρίσκεται στην Χώρα Άνδρου επί της οδού Καΐρη.

Το Ίδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως είναι ένα κοινωφελές Ίδρυμα που συστάθηκε με σκοπό την ίδρυση και λειτουργία πολιτιστικού και πνευματικού κέντρου στην Άνδρο.

Βασικός στόχος του Ιδρύματος είναι η προώθηση των πολιτιστικών πραγμάτων στο νησί της Άνδρου αλλά έμμεσα και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Διεύθυνση: Βρίσκεται στη Χώρα της Άνδρου.
Χειμερινό ωράριο: Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα: 10:00 – 14:00
Θερινό ωράριο: Καθημερινά (εκτός Τρίτης): 10:00 – 14:00
Τηλέφωνο: 22820.24598

 


Λαογραφικό Μουσείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς Συνετίου

Το Μουσείο στεγάζεται στο σχολείο του χωριού, το οποίο χτίστηκε το 1900, με δωρεά του εθνικού ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού και σταμάτησε τη λειτουργία του το 1999 λόγω έλλειψης μαθητών.

Στους χώρους του έχει διαμορφωθεί ένα τυπικό Ανδριώτικο σπίτι με τα δωμάτιά του, τα αντίστοιχα έπιπλα, σκεύη και εργαλεία ενώ έχει διατηρηθεί και μια αίθουσα του σχολείου στην αρχική της μορφή.

Διεύθυνση: Στο χωριό Συνετί του Δήμου Κορθίου

Θερινό ωράριο: Κάθε μέρα 9:00- 13:00 και 17:30-21:30

 


Μουσείο Ελιάς Κυκλάδων (Λιοτρίβι του Χέλμη)

Το παλιό ελαιοτριβείο “βίδα” βρίσκεται στο ισόγειο ενός διώροφου πέτρινου κτιρίου, ηλικίας σύμφωνα με μαρτυρίες – έγγραφα, μεγαλύτερης των 150 ετών, χαρακτηριστικό δείγμα μικρής προβιομηχανικής ζωοκίνητης μονάδας εξαγωγής ελαιόλαδου.

Το ελαιοτριβείο αυτό ξεχωρίζει από τα τυπικά ελαιοτριβεία της Άνδρου, που είναι συνήθως μονόχωρα, γιατί έχει ξεχωριστούς χώρους για το «βώλι», όπου γινόταν το άλεσμα του καρπού της ελιάς, για τον «εργάτη» ή την βίδα όπου συμπιεζόταν ο πολτός και έβγαινε το λάδι, για αποθήκευση του λαδιού, όπου και διατηρούνται τα αυθεντικά πιθάρια που αποθήκευαν το λάδι, χώρους όπου έτρωγαν οι εργάτες, τζάκια για ζέσταμα νερού και ψήσιμο φαγητού, δεξαμενή νερού όπου φυλαγόταν το νερό που χρησίμευε στην διαδικασία ελαιοπαραγωγής καθώς και φούρνος όπου έψηναν ψωμί για τους εργάτες.

Βρίσκεται στο χωριό Πιτροφός. Ο σημερινός ιδιοκτήτης Δ. Χέλμης, ο οποίος διαμένει στον επάνω όροφο του κτηρίου, είναι πρόθυμος να ξεναγήσει επισκέπτες στο χώρο και να κάνει επίδειξη της λειτουργίας του ελαιοτριβείου, χρειάζεται όμως να έχετε προηγουμένως συνεννοηθεί.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210.7700530 & 6932.731776

 


Πύργος Αγαδάκη

Ο Πύργος Αγαδάκη (πύργοι στην Άνδρο λέγονταν οι παλαιές αρχοντικές κατοικίες) στ’ Απατούρια είναι κτίσμα του 18ου αιώνα που ίσως αντικατέστησε κάποιο παλαιότερο κτίριο στην ίδια θέση. Ήταν η κατοικία της παλαιάς ανδριώτικης οικογένειας Τζώρτζη ή Αγαδάκη. Γύρω από τον πύργο υπάρχει περιβόλι 8 περίπου στρεμμάτων στο οποίο βρίσκεται και πατροπαράδοτο ελαιοτριβείο.

Η Καΐρειος Βιβλιοθήκη αναστήλωσε τον παλαιό αρχοντικό πύργο Αγαδάκη και το παραπλεύρως παραδοσιακό ελαιοτριβείο, (εξαίρετο δείγμα της προβιομηχανικής παραγωγής ελαίου), που βρίσκονται στα Απατούρια και ήταν ερείπια. Τα κτίσματα βρίσκονται σε εκτεταμένο περιβόλι όπου γίνεται προσπάθεια να διασωθούν τοπικές ποικιλίες και καλλιεργείτε με τις προδιαγραφές της βιολογικής γεωργίας.

 

Βρίσκεται στο χωριό Απατούρια σε απόσταση 5χλμ βόρεια της Χώρας Άνδρου.

Τηλ.: 22820.22262

01 Πύργος

Πού βρίσκεται: Στην ΒΔ ακτή του νησιού, περιοχή Μερμηγκιές Γαυρίου του Δήμου Υδρούσας.

Πώς θα φτάσετε: ο ίδιος χωματόδρομος που οδηγεί στις παραλίες καμινάκι και Βλυχάδα ή από Ψωριάριζα.

Περιγραφή: Αμμουδιά. Παραλία καλή για ψάρεμα.

Ιδιαίτερο γνώρισμα: Στην βορειοδυτική άκρη της παραλίας θα δούμε τον ενετικό πύργο του Μακροτάνταλου.

 


02 Βλυχάδας

Πού βρίσκεται: Στην ΒΔ ακτή του νησιού, περιοχή Γαυρίου του Δήμου Υδρούσας.

Πώς θα φτάσετε: Ο ίδιος χωματόδρομος με αυτόν που οδηγεί στο Καμινάκι.

Περιγραφή: Αμμουδιά. Παραλία καλή για ψάρεμα.

Ιδιαίτερο γνώρισμα: Την πιάνει αρκετά ο βοριάς.

 


03 Καμινάκι

Πού βρίσκεται: στην δυτική ακτή του νησιού, περιοχή Γαυρίου του Δήμου Υδρούσας.

Πώς θα φτάσετε: Από τις Μυρμιγκιές κατηφορίζει χωματόδρομος.

Περιγραφή: Αμμουδιά. Καλή παραλία για ψάρεμα.

Ιδιαίτερο γνώρισμα: Την πιάνει αρκετά ο βοριάς.

 


04 Λιμανάκι

Πού βρίσκεται: Στη ΒΔ ακτή του νησιού, περιοχή Γαυρίου του Δήμου Υδρούσας.

Πώς θα φτάσετε: Χωματόδρομος που ξεκινά από το δρόμο προς Πισωλιμιώνα δεξιά ή από Μυρμιγκιές και μετά αριστερά

Περιγραφή: Αμμουδιά. Καλή για ψάρεμα.

Ιδιαίτερο γνώρισμα: Σε μικρή χερσόνησο και ψηλότερα από την παραλία, βλέπουμε το εκκλησάκι του Άγιου Σώστη. Παλαιότερα οι ναυτικοί κατέφευγαν εκεί όταν ο Καφηρέας είχε φουρτούνα.

 


05 Πισωλιμιώνας

Πού βρίσκεται: Στη ΒΔ ακτή του νησιού, περιοχή Φελός Γαυρίου του Δήμου Υδρούσας.

Πώς θα φτάσετε: Ο δρόμος προς Φελλό διασταυρώνεται με χωματόδρομο που οδηγεί στον Πισωλιμιώνα.

Περιγραφή: Παραλία με βότσαλα. Δεν θα βρείτε δέντρα για σκιά ούτε ταβέρνες. Είναι καλή για ψάρεμα.

 


06 Χαλαρίτης

Πού βρίσκεται: Στη ΒΔ ακτή του νησιού, περιοχής Γαυρίου Δήμου Υδρούσας.

Πώς θα φτάσετε: Μετά τις Μυρμιγκιές υπάρχει χωματόδρομος δεξιά με κατεύθυνση βόρεια. Περνά από την Ψωριάριζα, τον Κάλαμο και μετά διακλαδώνεται αριστερά προς Πύργο και δεξιά προς Χαλαρίτη.

 


07 Πέζα

Πού βρίσκεται: Στη βόρεια ακτή, περιοχής Γαυρίου Δήμου Υδρούσας.

Πώς θα φτάσετε: Από το Γαύριο παίρνουμε τον δρόμο προς Άνω και Κάτω φελλό περνάμε την διακλάδωση για Μυρμηγκιές, συνεχίζουμε δεξιά προς ενδοχώρα και στην επόμενη διακλάδωση που συναντάμε στρίβουμε αριστερά. Μετά τα Σίδοντα χωματόδρομος μας οδηγεί στους Χάρτες και τέλος στις παραλίες Μικρή και μεγάλη Πέζα. Υπάρχει και δρόμος από το Καλυβάρι.

Περιγραφή: Παραλία με βότσαλο καλή για ψάρεμα.

Ιδιαίτερο γνώρισμα: Επειδή έχει βόρειο προσανατολισμό την πιάνει πολύ το μελτέμι.

 


08 Φελλός

Πού βρίσκεται: Στην ΒΔ ακτή του νησιού του νησιού, 4,5χλμ. βόρεια του Γαυρίου.

Πώς θα φτάσετε: μετά το Γαύριο διασταύρωση αριστερά.

Περιγραφή: Αμμουδιά. Θα βρείτε δέντρα για σκιά και ταβέρνες. Καλή για ψάρεμα.

Ιδιαίτερο γνώρισμα: Την πιάνει ο βόρειος άνεμος. Κοντά βρίσκονται οι παραλίες Κούρταλη και Σέλκι.

 


09 Πέτρος

Πού βρίσκεται: Στη ΒΔ ακτή του νησιού, στο Δήμο Υδρούσας.

Πώς θα φτάσετε: Από το Γαύριο ακολουθούμε τον κεντρικό δρόμο προς την Σταυροπέδα. Την συναντούμε δεξιά.

Περιγραφή: Πλατιά αμμουδιά και ρηχή θάλασσα. Λειτουργούν ταβέρνες.

Ιδιαίτερο γνώρισμα: Στην πλαγιά πάνω από την παραλία διακρίνεται ο κυλινδρικός πύργος του Αγίου Πέτρου.

 

10 Χρυσή Άμμος

Πού βρίσκεται: Στην ΒΔ ακτή του νησιού στην περιοχή Κυπρί του Δήμου Υδρούσας.

Πώς θα φτάσετε: Από τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί από το Γαύριο στη Σταυροπέδα δεξιά ακριβώς μετά την παραλία του Άγιου Πέτρου.

Περιγραφή: Ψιλή ξανθή άμμος (από όπου πήρε και το όνομα της). Πλατιά και ρηχή παραλία. Θα βρείτε σκιά από ομπρέλες. Τους καλοκαιρινούς μήνες λειτουργεί καντίνα.

 


11 Κυπρί

Πού βρίσκεται: Στην ΒΔ ακτή του νησιού, στην περιοχή Κυπρί του Μπατσίου στο Δήμο Υδρούσας.

Πώς θα φτάσετε: από τον κεντρικό δρόμο προς Σταυροπέδα, μετά την Χρυσή Άμμο και πριν το Μπατσί.

Περιγραφή: Αμμουδερή παραλία που οριοθετείται από βράχους. Θα βρείτε σκιά. Καλή για ψάρεμα. Λειτουργεί ταβέρνα.

Ιδιαίτερο γνώρισμα: Στην άκρη της παραλίας, υπάρχει το εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο Κυπριανό.

 


12 Μπατσί

Πού βρίσκεται: Στην ΒΔ Άνδρο στην περιοχή Μπατσί του Δήμου Υδρούσας μέσα στον ομώνυμο οικισμό.

Περιγραφή: Αμμουδιά. Υπάρχει δυνατότητα θαλάσσιων σπορ (σκι, σέρφινγκ, ποδήλατο κλπ). Πολύ κοντά σε ταβέρνες, καφέ, καταστήματα κ.λπ.

Ιδιαίτερο γνώρισμα: Η πιο πολυσύχναστη και ζωηρή παραλία του νησιού.

 


13 Στιβάρι

Πού βρίσκεται: Στην ΒΔ ακτή του νησιού του νησιού, μετά το Μπατσί προς την Χώρα.

Πώς θα φτάσετε: Από το δρόμο που περνάει μέσα από το Μπατσί μετά το λιμάνι στρίβουμε δεξιά πλάι στην ακτή.

Περιγραφή: Μικρή αμμουδιά – καλή για ψάρεμα- λειτουργεί ταβέρνα.

 


14 Αγία Μαρίνα

Πού βρίσκεται: Στην δυτική ακτή του νησιού, περιοχή Μπατσίου του Δήμου Υδρούσας.

Πώς θα φτάσετε: Από το Μπατσί προς την Σταυροπέδα μετά την παραλία Στιβάρι.

Περιγραφή: Αμμουδιά. Έχει σκιές. Λειτουργεί ταβέρνα.

 


15 Κούτσι

Πού βρίσκεται: Στην δυτική ακτή του νησιού, στην περιοχή Μπατσίου του Δήμου Υδρούσας.

Πώς θα φτάσετε: Ακολουθούμε την κεντρική οδό από Γαύριο προς Σταυροπέδα. Μετά την διασταύρωση που αριστερά ανεβαίνει προς Απροβάτου, δεξιά μας βρίσκεται η παραλία. Πρόσβαση από χωματόδρομο ή με τα πόδια.

Περιγραφή: Παραλία με βότσαλα και βράχια, καλή για ψάρεμα.

 


16 Παλαιόπολης

Πού βρίσκεται: Στη δυτική ακτή του νησιού, στα όρια της περιοχής Μπατσίου του Δήμου Υδρούσας με το Δήμο Άνδρου.

Πώς θα φτάσετε: Από τον κεντρικό δρόμο Γαυρίου προς Σταυροπέδα, φτάνετε στον οικισμό της Παλαιόπολης. Παρκάρετε και από το μονοπάτι με πολλά σκαλιά κατεβαίνετε την πλαγιά ως την παραλία.

Περιγραφή: Παραλία με βότσαλα.

Ιδιαίτερο γνώρισμα: Η περιοχή είναι κατάσπαρτη με αρχαιότητες. Βυθισμένος στα νερά του κόλπου, βρίσκεται ο βραχίονας του αρχαίου λιμανιού. Θα κολυμπήσετε δίπλα στα ευρήματα της αρχαίας αγοράς.

 


17 Χαλκολιμιώνας

Πού βρίσκεται: Στο κέντρο της δυτικής ακτής του νησιού, περιοχή Σταυροπέδας – Δήμου Χώρας Άνδρου.

Πώς θα φτάσετε: στην Σταυροπέδα υπάρχει διακλάδωση δεξιά προς τα δυτικά και πάλι δεξιά, έχει άσφαλτο μέχρι την παραλία.

Περιγραφή: Παραλία με άμμο αλλά και βότσαλο. Καλή για ψάρεμα. Προστατευμένη από τους βόρειους ανέμους.

Ιδιαίτερο γνώρισμα: Στην περιοχή από την αρχαιότητα μέχρι τους νεότερους χρόνους λειτουργούσαν μεταλλεία.

 


18 Αποθήκες

Πού βρίσκεται: Στη ΝΔ ακτή της Άνδρου μετά το Χαλκολιμιώνα προς το Κόρθι, στο Δήμο του οποίου και ανήκει.

Πώς θα φτάσετε: Από το δρόμο Σταυροπέδας – Κορθίου. Είναι περίπου 2 χιλιόμετρα από την Σταυροπέδα, τα μισά από τα οποία είναι χωματόδρομος.

Περιγραφή: Αμμουδιά. Καλή παραλία για ψάρεμα

Ιδιαίτερο γνώρισμα: Απόμερος κολπίσκος. Η παραλία είναι ερημική, μόνο στην Σταυροπέδα μπορεί κάποιος να βρει καφέ-μπαρ.

 


19 Πλάκα

Πού βρίσκεται: Στη ΝΔ ακτή της Άνδρου μετά τις Αποθήκες προς το Κόρθι, στο Δήμο του οποίου και ανήκει.

Πώς θα φτάσετε: Από το δρόμο Σταυροπέδας – Κορθίου, μετά το Ζαγανιάρη δεξιά, ή στο δρόμο από Κόρθι προς Σταυροπέδα μετά την Καπαριά στη δεύτερη διακλάδωση στρίβετε αριστερά. Είναι χωματόδρομος.

Περιγραφή: Αμμουδιά. Θα βρείτε σκιά στα δέντρα. Καλή παραλία για ψάρεμα

Ιδιαίτερο γνώρισμα: Στην περιοχή βρέθηκαν ίχνη προϊστορικού οικισμού.

 


20 Μύλος – Όρμος Κορθίου

Πού βρίσκεται: Στην ΝΑ ακτή του νησιού, περιοχή Κορθίου.

Πώς θα φτάσετε: Από τον Όρμο Κορθίου παίρνουμε το δρόμο προς νότο και βρισκόμαστε σε λίγα λεπτά στην παραλία.

Περιγραφή: Αμμουδιά. Καλή παραλία για ψάρεμα. Η παραλία διαθέτει ντους και παρέχονται μαθήματα κολύμβησης και windsurfing από τον Ναυτικό Όμιλο Κορθίου. Πολύ κοντά βρίσκει κανείς μαγαζιά, ταβέρνες και όλες τις εξυπηρετήσεις του οικισμού.

Ιδιαίτερο γνώρισμα: Παλαιός ανεμόμυλος βρίσκεται στο κέντρο της αμμουδιάς.

 


21 Βίντζι

Πού βρίσκεται: Στην ΝΑ ακτή του νησιού, περιοχή Κορθίου.

Πώς θα φτάσετε: Από τον Όρμο Κορθίου παίρνουμε το δρόμο προς βορά και βρισκόμαστε σε λίγα λεπτά στην παραλία.

Περιγραφή: Μικρή παραλία με ελάχιστη αμμουδιά, έχει όμως πολύ καλή πρόσβαση, κρυστάλλινα νερά και δίνει την αίσθηση ότι έχεις ξεφύγει από τον τουριστικό και πολύβουο Όρμο.

Ιδιαίτερο γνώρισμα: Διαθέτει ντους με καμπίνες αλλαγής και εστιατόριο.

 


22 Γριάς το Πήδημα

Πού βρίσκεται: Στην ΝΑ ακτή του νησιού, στην περιοχή του Δήμου Κορθίου.

Πώς θα φτάσετε: Από τον Όρμο Κορθίου ακολουθούμε την ακτογραμμή με κατεύθυνση βόρεια. Μετά το λιμάνι (Βίντζι) και την διασταύρωση προς Ρωγό συνεχίζουμε ευθεία και συναντάμε την παραλία στα δεξιά μας. Όταν φανεί η παραλία από κάτω, αφήνουμε το αυτοκίνητο και παίρνουμε το μονοπάτι που οδηγεί σ’ αυτήν

Περιγραφή: Αμμουδιά

 


23 Συνετί

Πού βρίσκεται: Στην ανατολική ακτή του νησιού, περιοχή νότια της Χώρας

Πώς θα φτάσετε: από τη Χώρα ακολουθούμε την κεντρική οδό προς Κόρθι και στρίβουμε αριστερά προς το χωριό Συνετί και αμέσως αριστερά προς την παραλία.

Περιγραφή: Παραλία με βότσαλα και σπηλιές μέσα στη θάλασσα – έχει σκιά το απόγευμα από τον όγκο των βουνών. Εκτεθειμένη στους βόρειους ανέμους.

Ιδιαίτερο γνώρισμα: Εδώ καταλήγει το φαράγγι Διποτάματα με τους παραδοσιακούς νερόμυλους.

 


24 Λύδι

Πού βρίσκεται: Στην ανατολική ακτή του νησιού, περιοχή Δήμου Άνδρου – Χώρας

Πώς θα φτάσετε: Από τη Θάλασσα – είναι ο επόμενος κόλπος μετά το Παραπόρτι.

Περιγραφή: Παραλία με βότσαλο, καλή για ψάρεμα, Εκτεθειμένη στους βόρειους ανέμους.

 


25 Παραπόρτι

Πού βρίσκεται: Στα Ανατολικά του νησιού – νότια της Χώρας της Άνδρου.

Πώς θα φτάσετε: Με τα πόδια από την πλατεία Καΐρη της Χώρας ή με το αυτοκίνητο από Λιβάδια.

Περιγραφή: Αμμουδιά. Λειτουργεί ταβέρνα. Εκτεθειμένη στους βόρειους ανέμους. Απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή λόγω των υπόγειων ρευμάτων όταν φυσούν βόρειοι άνεμοι.

 


26 Νειμποριό

Πού βρίσκεται: Στην Α Άνδρο, στη βόρεια πλευρά της Χώρας.

Πώς θα φτάσετε: Από τον κεντρικό δρόμο προς τις Στενιές ή με τα πόδια από την Χώρα.

Περιγραφή: Είναι το λιμάνι των ψαράδων και των θαλαμηγών και η μία από τις δύο παραλίες της Χώρας. Αμμουδιά. Ιδανική για όσους έχουν μικρά παιδιά. Λειτουργούν ταβέρνες, καφέ και μαγαζιά και όλες τις εξυπηρετήσεις του οικισμού

Ιδιαίτερο γνώρισμα: Κοντά στην πόλη. Σ αυτήν βρίσκεται ο Ναυτικός Όμιλος Άνδρου.

 


27 Γιάλια

Πού βρίσκεται: Η ανατολική ακτή, στην περιοχή Στενιές του Δήμου Χώρας Άνδρου.

Πώς θα φτάσετε: Από τη Χώρα ακολουθούμε το δρόμο για Νειμποριό, στρίβουμε αριστερά, ανηφορίζουμε και στρίβουμε στην πρώτη διακλάδωση που θα συναντήσουμε δεξιά μας (προς Στενιές). Τα Πίσω Γιάλια από τα Μπρος, απέχουν λίγα λεπτά με τα πόδια.

Περιγραφή: Στα Εμπρός Γιάλια χονδρά βότσαλα, χαλικάκι. Λειτουργεί ψαροταβέρνα. Στα Πίσω Γιάλια έχει αμμουδιά.

Ιδιαίτερο γνώρισμα: Πολύ όμορφη θέα της περιοχής των Στενιών, δύσκολα θα βρείτε να παρκάρετε το καλοκαίρι.

 


28 Άχλα

Πού βρίσκεται: Στην ΒΑ ακτή του νησιού (περιοχή Άχλα), του Δήμου Άνδρου – Χώρας

Πώς θα φτάσετε: Από τη χώρα, μετά τη Βουρκωτή με κατεύθυνση προς την Άρνη, υπάρχει χωματόδρομος που κατηφορίζει δεξιά στην κοιλάδα μέχρι την παραλία.

Περιγραφή: Παραλία με ψιλό βότσαλο – θα βρείτε σκιά κάτω από δέντρα – καλή για ψάρεμα – γαλήνια ακόμα και όταν φυσά δυνατός άνεμος.

Ιδιαίτερο γνώρισμα: Όλη η κοιλάδα και η παραλία είναι περιοχές ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς.

 


29 Βόρη

Πού βρίσκεται: Στην ΒΑ ακτή του νησιού, στο Δήμο Υδρούσας.

Πώς θα φτάσετε: Από το δρόμο προς Ρέματα, Άρνη, μετά τα Ρέματα και πριν την Άρνη αριστερά στον χωματόδρομο και αριστερά στην πρώτη διακλάδωση.

Περιγραφή: Αμμουδιά. Θα βρείτε δέντρα για σκιά. Καλή για ψάρεμα.

Ιδιαίτερο γνώρισμα: Στους βράχους έχει κολλήσει παλιό εμπορικό πλοίο.

 


30 Ατένι

Πού βρίσκεται: Στην ΒΑ ακτή του νησιού, στην περιοχή Ατένι Μπατσίου του Δήμου Υδρούσας.

Πώς θα φτάσετε: Από το Μπατσί διακλάδωση αριστερά προς τα ανατολικά και την ενδοχώρα

Περιγραφή: Αμμουδιά, Καλή παραλία για ψάρεμα

Ιδιαίτερο γνώρισμα: Κοντά βρίσκεται η παραλία Λεύκα

 


31 Βιτάλι

Πού βρίσκεται: Στην ΒΑ ακτή του νησιού, στην περιοχή Βιτάλι – Δήμου Υδρούσας.

Πώς θα φτάσετε: Μετά το Γαύριο με κατεύθυνση νοτιοανατολικά ακολουθούμε την διακλάδωση αριστερά προς Άγιο Πέτρο. Στο χωριό ο δρόμος έχει διακλάδωση που συνεχίζει αριστερά προς Βιτάλι και δεξιά προς Γίδες. Απόσταση από Γαύριο 15χλμ. περίπου, η μισή διαδρομή είναι στενός χωματόδρομος.

Περιγραφή: Έχει βότσαλα, καλή παραλία για ψάρεμα. Θα βρείτε σκιά κάτω από τους βράχους. Τους καλοκαιρινούς μήνες λειτουργεί ταβέρνα.

 


32 Ζόρκος

Πού βρίσκεται: Στην βόρεια ακτή του νησιού στην περιοχή Ζόρκος στο Δήμου Υδρούσας.

Πώς θα φτάσετε: Από το Γαύριο προς Παλαιστού και από εκεί υπάρχει χωματόδρομος προς Κάτω Βαρίδι.

Περιγραφή: Αμμουδιά, καλή παραλία για ψάρεμα. Θα βρείτε σκιά κάτω από βράχους. Τους καλοκαιρινούς μήνες λειτουργεί ταβέρνα.

Χώρα

  • «Οι Πλόες», οργάνωση μουσικών και εικαστικών δρώμενων στο Ίδρυμα Κυδωνιέως.

 

Γαύριο

  • Τα «Γαυριώτικα», πολιτιστικές εκδηλώσεις το πρώτο δεκαήμερο Αυγούστου διάρκειας πέντε ημερών με αθλητικά δρώμενα, τουρνουά σκακιού, «αυγοδρομίες», «τσουβαλοδρομίες», έκθεση ζωγραφικής με έργα ντόπιων ερασιτεχνών ζωγράφων κ.α. Στο τέλος των εκδηλώσεων γίνεται γιορτή όπου προσφέρονται  η παραδοσιακή κακαβιά και κρασί.
  • Το Καρναβάλι, το τελευταίο Σάββατο της Αποκριάς. Παρέλαση ομάδων μεταμφιεσμένων σε άρματα, βεγγαλικά και χορός.
  • Παραδοσιακό γλέντι τον Αύγουστο, στην πλατεία του χωριού Άνω Άγιος Πέτρος, με βιολιά, φαγητά, τσίπουρο και κρασί.
  • Παραδοσιακό γλέντι στο Κυπρί στις 2 Οκτωβρίου, εορτή του Αγίου Κυπριανού.
  • Τοπικές εκδηλώσεις, στις 6 Δεκεμβρίου, ανήμερα του Αγίου Νικολάου, στην παραλιακή οδό Γαυρίου, γίνεται παρέλαση μαθητών με αναμμένες δάδες και με την συνοδεία της φιλαρμονικής μπάντας, προς τιμή του Αγίου Νικολάου, πολιούχου του Γαυρίου.

 

Μπατσί

  • Εκδηλώσεις με παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα από όλη την Ελλάδα, τον Σεπτέμβρη, στην πλατεία Μπατσίου.

 

Μακροτάνταλο

  • Πολιτιστική εκδήλωση τον Αύγουστο, με παραδοσιακό χαρακτήρα, μουσικά όργανα και το κρασί δωρεάν, στο Δημοτικό Σχολείο Καλλιβαρίου.
  • Πανηγύρι στο εκκλησάκι του Αγίου Σώστη στο Ακρωτήρι, στις 7 Σεπτεμβρίου. Εκκλησιασμός και μετά το τέλος της λειτουργίας κέρασμα στην αυλή της εκκλησίας.
  • Πανηγύρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στις 29 Αυγούστου στο Μακροτάνταλο, με κεράσματα και χορό.

 

Δημοτικό Διαμέρισμα  Αμμολόχου

  • Πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου. Το πρωί, μετά το τέλος της θείας λειτουργίας, γίνεται χαιρετισμός από σπίτι σε σπίτι όπου προσφέρονται γλυκά και ποτό, και το βράδυ στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου παραδοσιακό γλέντι με τοπικά όργανα, λουκουμάδες, τσίπουρο, πατσά και μεζέδες.

 

Δημοτικό Διαμέρισμα  Άνω Γαυρίου

  • Πανηγύρι της Αγίας Σοφίας, στις 17 Σεπτεμβρίου. Εκκλησιασμός και μετά χαιρετισμός από σπίτι σε σπίτι όπου προσφέρονται γλυκά και ποτό. Το βράδυ χορός στις αυλές των σπιτιών με παραδοσιακά όργανα,  ντόπιο κρασί, τσίπουρο και κουραμπιέδες.

 

Δημοτικό Διαμέρισμα  Παλαιόπολης

  • Πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας στις 17 Ιουλίου. Εκκλησιασμός και μετά χαιρετισμός από σπίτι σε σπίτι όπου προσφέρονται γλυκά και ποτό. Το βράδυ χορός με παραδοσιακά όργανα.

 

Δημοτικό Διαμέρισμα  Απροβάτου

  • Πανηγύρι στα Εννιάμερα της Παναγίας, στις 23 Αυγούστου. Εκκλησιασμός με χαιρετισμό από σπίτι σε σπίτι, με γλυκά ,ποτό και χορό με παραδοσιακά όργανα.

 

Δημοτικό Διαμέρισμα  Κατακοίλου

  • Πανηγύρι Αγίου Παντελεήμονα στις 27 Ιουλίου στην Κάτω Κατάκοιλο. Εκκλησιασμός και μετά χαιρετισμός από σπίτι σε σπίτι με κέρασμα γλυκά ποτό και  χορό.
  • Πανηγύρι Άγιου Γιάννη του Νηστευτή στις 28 Αυγούστου στην Κάτω Κατάκοιλο. Τέλεση του Εσπερινού με αρτοκλασία και ύστερα χορός με παραδοσιακά όργανα.
  • Πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου στην Πάνω Κατάκοιλο και Πανηγύρι του Άγιου Γιάννη του Θεολόγου στις 26 Σεπτεμβρίου. Εκκλησιασμός και χαιρετισμός στα σπίτια με κέρασμα και χορό με παραδοσιακά όργανα σε ταβέρνες του χωριού.

 

Δημοτικό Διαμέρισμα  Φελλού

  • Πανηγύρι του Ευαγγελισμού στις 25 Μαρτίου. Εκκλησιασμός και μετά χαιρετισμός από σπίτι σε σπίτι όπου προσφέρονται γλυκά και ποτό.

Λαμπριάτης (Πασχαλινό φαγητό)

Ο λαμπριάτης είναι το πιο πλούσιο και ευωδιαστό πασχαλινό έδεσμα της Ανδριώτικης κουζίνας. Στην Άνδρο η γέμιση του κατσικιού το Πάσχα είναι πληθωρική. Παραγεμισμένος από την γέμιση του φρέσκου τυριού, των αυγών, των εντοσθίων και του ρυζιού, που τελικά ισορροπούν με τη φρεσκάδα του δυόσμου και του μαϊντανού. Την τελική πινελιά τη δίνει ο ξυλόφουρνος και τα μοσχομυριστά κλαδιά του δενδρολίβανου που καλύπτουμε το κρέας μας.

__Υλικά:

  • Ένα κατσίκι 6-9 κιλά
  • 1 κούπα λάδι
  • 2 κουταλιές ντόπιο βούτυρο
  • 8-10 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 2 κιλά τυρί (κεφαλοτύρι ημίχλωρο) και τριμμένο ξεροτύρι, ανάλογο μανούρι και φέτα
  • 10-12 αυγά, Λίγο άνηθο, δυόσμο – μάραθο
  • 3 σκόρδα φρέσκα ψιλοκομμένα
  • Αλάτι – πιπέρι
  • Συκωταριά (του κατσικιού)

__Εκτέλεση:

Ανάλογα με τα άτομα που θα σερβίρουμε προμηθευόμαστε ολόκληρο ή το επάνω μόνο μέρος από ένα κατσικάκι ή αρνάκι γάλακτος.

Το αλατοπιπερώνουμε, το αλείφουμε με λάδι και λεμόνι – εσωτερικά και εξωτερικά – και το αφήνουμε για δύο τρεις ώρες να μαριναριστεί.

Σοτάρουμε τη συκωταριά σε μία κατσαρόλα με λάδι, φρέσκα κρεμμυδάκια, άνηθο, δυόσμο και ένα μικρό κρεμμύδι ξερό.

Φτιάχνουμε ένα μείγμα από άφθονα ψιλοκομμένα υλικά, τα οποία αναμιγνύουμε με μυζήθρα, φέτα, μανούρι, αυγά, λίγο γάλα βούτυρο, ρύζι, δυόσμο, άνηθο και κρεμμυδάκια φρέσκα.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, το πιπέρι, το αλάτι και το τυρί τριμμένο και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με το τυρί σε κύβους και το βούτυρο.

Με το μείγμα γεμίζουμε το κατσίκι αφού πρώτα έχουμε ράψει το λαιμό για να μην χυθούν τα υλικά κι τελικά το ράβουμε και στην κοιλιά και το βάζουμε στο κέντρο μιας βαθιάς γάστρας.

περιχύνουμε με λίγο βούτυρο, βάζουμε από πάνω μερικά κλαδάκια φρέσκο δενδρολίβανο, σκεπάζουμε με 2-3 λαδόκολλες και στην συνέχεια με το καπάκι της γάστρας μας.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 4-5 ώρες μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί.

Πριν το κόψουμε το αφήνουμε να «κάτσει» για 15 -20 λεπτά. Αδειάζουμε τη γέμιση σε ένα μπολ ή σε μία πιατέλα και σερβίρουμε το κρέας ξεχωριστά. Μπορούμε να συνοδεύσουμε το φαγητό με πατάτες φούρνου.

Υπάρχουν επίσης παραλλαγές όπου στη γέμιση χρησιμοποιούμε μαρούλι.

Όταν ο Λαμπριάτης ψήνεται σε παραδοσιακό φούρνο, οι γυναίκες τον πηγαίνουν από το προηγούμενο βράδυ στο φούρνο που έχουν προθερμάνει και τον ψήνουν για όλο το βράδυ.

 


Καλσούνια

__Υλικά:

  • 1,3 Κιλά ψίχα καρυδιού
  • 2 Κιλά φρυγανιά τριμμένη (γαλέτα)
  • 300 Γραμ Αμύγδαλο ξεφλουδισμένο
  • 2+1/2 Κιλά μέλι
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1 πρέζα γαρύφαλλο,
  • 300 Γραμ. κουκουνάρι (προαιρετικά)
  • Ανθόνερο
  • Ζάχαρη άχνη

__Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε τα υλικά σε ένα μπολ και πλάθουμε σε μπαλάκια έχοντας ανθόνερο στα χέρια μας.

Ανοίγουμε πολύ λεπτό φύλλο. Στη μία πλευρά του φύλλου κατά μήκος βάζουμε κατά τακτά διαστήματα μία κουταλιά γέμιση.

Διπλώνουμε το φύλλο ώστε να σκεπαστεί η γέμιση και τα πλάθουμε ούτως ώστε τους δώσουμε ένα μακρόστενο σχήμα.

Κατόπιν πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη όπως τους κουραμπιέδες.

Τα καλσούνια δεν θέλουν ψήσιμο.

 


Φουρτάλια

__Υλικά:

  • 4-6 αυγά
  • Πατάτες
  • Λίγο Δυόσμο
  • Λουκάνικα ντόπια
  • Χοιρινή λούζα
  • Λίγο ρίγανη
  • Τυρί ντόπιο
  • Αλάτι – πιπέρι

__Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τις πατάτες, κόβουμε σε ροδέλες και τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το λουκάνικο και τη λούζα. Χτυπάμε τα αυγά με το αλάτι, το πιπέρι, προσθέτουμε τυρί, δυόσμο, ρίγανη. Προσθέτουμε το μίγμα στις πατάτες και μαγειρεύουμε τη Φουρτάλια μέχρι να πήξει. Κατόπιν αναποδογυρίζουμε τη Φουρτάλια προσεχτικά και την μαγειρεύουμε για λίγο ακόμα.

Εκείνο όμως που δίνει ξεχωριστή νοστιμιά στη Φουρτάλια, είναι το λιωμένο χοιρινό λίπος, η γλίνα που υπάρχει στα ανδριώτικα σπίτια από τα χοιροσφάγια, μια πραγματική φθινοπωρινή γιορτή για κάθε σπίτι που εκτρέφει χοίρους σε κάθε χωριό.

 


Παραδοσιακά Τυριά

 

Ανάλατη ή Αρμεξιά ή Πετρωτή: Στο γάλα που προορίζεται για τυρί, προστίθεται πυτιά τυριού, ανακατεύεται και παραμένει σε κατσαρόλα για μία μέρα. Κατόπιν εγκλωβίζεται μέσα σε ύφασμα Σαντίλα και το κρεμάμε για αρκετές ώρες μέχρι να βγει όλο το τυρόγαλο και να στεγνώσει. Στη συνέχεια το “πετρώνουμε” βάζουμε, δηλαδή επάνω στην Σαντίλα, μια βαριά επίπεδη πέτρα και το αφήνουμε ολόκληρο το βράδυ, ώστε να φύγουν και τα τελευταία υπολείμματα υγρασίας. Τρώγεται φρέσκο και επειδή δεν περιέχει αλάτι έχει μικρή διάρκεια ανάλωσης.

Βολάκια: Πρόκειται για αλεσμένη Αρμεξιά, η οποία αλατίζεται, πλάθεται σε μικρές μπάλες και παραμένει για μερικές μέρες σε ένα αεριζόμενο δωμάτιο μέσα σε τουλπάνι.

Τυροβόλι ή καλαθωτή: Γίνονται όπως τα Βολάκια, αλλά αντί να μπουν σε τουλπάνι, μπαίνουν σε ειδικά καλάθια και μένουν στον αέρα για να στεγνώσουν. Το εξωτερικό χαρακτηριστικό τους γνώρισμα, είναι ότι παίρνουν το σχέδιο του καλαθιού.

Κοπανιστή: Πρόκειται για πηχτό τυρί που αλείφεται και έχει πολύ πικάντικη γεύση. Γίνεται από μυζήθρα η οποία τοποθετείται σε πήλινο δοχείο και ζυμώνεται με αλάτι. Περιοδικά επαναλαμβάνεται η διαδικασία του ζυμώματος τρεις φορές. Την τελευταία φορά η μυζήθρα “πατώνεται” πολύ καλά στο δοχείο, για να μην παίρνει αέρα, και στο στόμιο του δοχείου τοποθετείται ένα πανί ποτισμένο στο ξύδι. Το περιεχόμενο είναι έτοιμο μετά από δέκα μέρες.

Γενικά:  
Λιμεναρχείο Άνδρου 22820.22250
Πυροσβεστική Άνδρου 22820.42199
Κέντρο Υγείας Άνδρου 22820.22222
Περιοχή Δήμου Άνδρου:  
Αστυνομία, Χώρα 22820.22300
Αρχαιολογικό μουσείο 22820.23664
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης 22820.22650
Ναυτικό μουσείο 22820.22264
Μουσείο Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης 22820.22189
Κέντρο Υγείας Άνδρου 22820.22222
Περιοχή Δήμου Υδρούσας:  
Αγροτικό Ιατρείο Γαυρίου 22820.71210
Αγροτικό Ιατρείο Μπατσίου 22820.41326
Λιμενικός Σταθμός Γαυρίου 22820.71213
Λιμενικός Σταθμός Μπατσίου 22820.41981
Περιοχή Δήμου Κορθίου:  
Αγροτικό Ιατρείο Γαυρίου 22820.71210
Λιμενικός Σταθμός Κορθίου 22820.61219
Ιατρείο Κορθίου 22820.61217

Η Άνδρος συνδέεται ακτοπλοϊκώς μόνο με το λιμάνι στη Ραφήνα.

 

Το λιμάνι της Ραφήνας βρίσκεται στην ανατολική Αττική.

Για να φτάσετε στο λιμάνι της Ραφήνας υπάρχουν οι παρακάτω τρόποι:

  • Με υπεραστική συγκοινωνία με λεωφορεία το οποία ξεκινούν από το Πεδίο του Άρεως (Αθήνα) κάθε μισή ώρα. To λιμάνι της Ραφήνας απέχει από την Αθήνα περίπου 30χλμ.
  • Με δικό σας όχημα, είτε μέσω Αττικής οδού ή μέσω της Λεωφόρου Μεσογείων με κατεύθυνση προς το προάστιο της Αγίας Παρασκευής ακολουθώντας στην συνέχεια την Λεωφόρο Μαραθώνος.

 

Από το λιμάνι της Ραφήνας υπάρχουν καθημερινά προς Άνδρο έως και οκτώ δρομολόγια πλοίων ανάλογα με την εποχή.

 

Η Άνδρος, απέχει από το λιμάνι της Ραφήνας 36 ναυτικά μίλια, δηλαδή δύο ώρες ταξίδι με τα συνηθισμένα οχηματαγωγά πλοία της γραμμής.

 


 

Πρακτορεία Εισιτηρίων Πλοίων στη Ραφήνα:

Πρακτορείο Τόγια 22940.23561
Πρακτορείο Χαραλαμπόπουλου 22940.22112
Πρακτορείο Χατζή 22940.22700
Πρακτορείο Χαψιάς 22940.29401, -02, -03

 


Πρακτορεία Εισιτηρίων Πλοίων στην Άνδρο:

Πρακτορείο Άννα Στυλιανού, Γαύριο 22820.71222
Πρακτορείο Κολοβέντζου Χριστίνα, Γαύριο 22820.72363
Πρακτορείο Κασιδώνη 22820 29220
Πρακτορείο Μπατή, Γαύριο 22820.71489
Τουριστικό Πρακτορείο Apergi Tours 22820.41198
ANDROS MARINE TRAVEL 2282029090

Σημ.: Τα πρακτορεία εισιτηρίων στην Άνδρο μπορούν να σας εκδώσουν και το εισιτήριο προς την Άνδρο.

 


Για τα Δρομολόγια των Λεωφορείων ΚΤΕΛ στην Άνδρο, καλέστε τις πληροφορίες στα:

  • 22820.22316
  • 6978485.921
  • 697.0470.934