Ευρυτανία

Στην καρδιά της υπέροχης Ελλάδας, η προνομιακή περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας κυριαρχεί με μεγαλοπρέπεια κατακτώντας τους πάντες. Μεταξύ των ασύγκριτων νομών που συνθέτουν αυτό το θεϊκό κομμάτι γης, δημιουργώντας μια μοναδική εικόνα, ο νομός Ευρυτανίας θεωρείται ένας από τα πλέον υπέρλαμπρα κοσμήματα της ευρύτερης περιοχής. Προικισμένη με απόλυτη φυσική ομορφιά και σμιλεμένη με μοναδική χάρη, η παραδοσιακή και γραφική Ευρυτανία αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για τις χειμερινές σας διακοπές, λόγω του ότι η ορεινή ομορφιά του τοπίου θα σας κόψει την ανάσα.

 

Ο νομός Ευρυτανίας, εγκατεστημένος στην καρδιά της Ελλάδας, συνορεύει βόρεια με το νομό Καρδίτσας, ανατολικά με το νομό Φθιώτιδας και νοτιοδυτικά με το νομό Αιτωλοακαρνανίας. Οι κάτοικοι του νομού Ευρυτανίας είναι περίπου 24.300, ενώ υπάρχει καλό οδικό δίκτυο που συνδέει το νομό με τις γύρω περιοχές.

 

Ο νομός Ευρυτανίας, που μοιάζει να έχει δεχτεί ένα θεϊκό άγγιγμα, σφύζει από αμέτρητους γραφικούς οικισμούς μοναδικής ομορφιάς. Το γραφικό χωριό της Αγίας Τριάδας, το ορεινό χωριό της Δομνίτσας, το παραδοσιακό χωριό Κρίκελλο και το τουριστικό κέντρο Προυσσός στολίζουν το θεσπέσιο τοπίο με ένα ξεχωριστό τρόπο που είναι βέβαιο πως θα σας συναρπάσει.

 

Παρόλα αυτά, ανάμεσα στους προαναφερθέντες οικισμούς, η πρωτεύουσα του νομού, το κοσμοπολίτικο και γραφικό Καρπενήσι προεξάρχει. Γεμάτο από έλατα, καστανιές και πεύκα, ο εξαιρετικός ακροβολισμένος οικισμός θεωρείται το ιδανικό χειμερινό θέρετρο της Ελλάδας. Χτισμένο στις νότιες πλαγιές του βουνού Βελούχι, το Καρπενήσι διαθέτει ένα πολυσύχναστο χιονοδρομικό κέντρο και αρκετά οργανωμένα καταφύγια για τους λάτρεις της ορειβασίας.

 

Σε όλο τον αψεγάδιαστο νομό Ευρυτανίας θα μπορέσετε να απολαύσετε ποικίλα χειμερινά αθλήματα όπως σκι στο Βελούχι ή στην Καλιακούδα, πεζοπορία στη Χελιδώνα, rafting στον Αχελώο, καγιάκ στη λίμνη των Κρεμαστών και mountain bike στην Καλιακούδα. Μόλις γνωρίσετε το νομό Ευρυτανίας θα αντιληφθείτε το λόγο γιατί θεωρείται η “Ελβετία” της Ελλάδας. Εκτός από τα χειμερινά αθλήματα, στο νομό θα βρείτε επίσης αμέτρητα αξιοθέατα, ενδιαφέροντα μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, ιερά μοναστήρια και παλαιές εκκλησίες που αξίζει να επισκεφθείτε.

 

Η γοητεία της ελκυστικής Ευρυτανίας αυξάνεται συνεχώς, αλλά την ίδια στιγμή ο νομός παραμένει ανέγγιχτος, αδάμαστος και απάτητος, και αυτό είναι ένα στοιχείο που θα σας μαγέψει.

Η προέλευση του ονόματος της Ευρυτανίας είναι επίσης ένα ζήτημα που διχάζει ερευνητές και ιστορικούς. Κατά μια άποψη παράγεται από το αρχαίο ρήμα “ερύω”, δηλαδή τεντώνω τη χορδή του τόξου, και κατά συνέπεια “ευρυτάν” είναι αυτός που τοξεύει καλά, δυνατά. Ως επίθετο χρησιμοποιήθηκε η λέξη για τον πρώτο βασιλιά της περιοχής τον Εύρυτο, έναν δεινό τοξοβόλο, ο οποίος έδωσε και το όνομα στην περιοχή. Κατ’ άλλους το όνομα της περιοχής οφείλεται στα πολλά νερά της: Ευ + ρέω = εύρυτος περιοχή, χώρα με καλοτρεχούμενα νερά, κι όπως θα διαπιστώσετε και οι ίδιοι ο τόπος αναβλύζει από παντού ζωογόνο νερό.

 

Εκτός από τους Ευρυτάνες όμως, στην περιοχή κατοικούσαν και άλλα φύλα, πιθανότατα όλα αιτωλικά, τα οποία διατήρησαν σ’ όλο το πέρασμα του χρόνου αξιοσημείωτη συνοχή, τόσο στη γλώσσα και τη θρησκεία, όσο και στα έθιμα και το δίκαιο. Τα φύλα αυτά ήταν οι Δόλοπες, οι Απεραντοί και οι Αγραίοι. Η Θρησκεία των αρχαίων κατοίκων της Ευρυτανίας ήταν ασφαλώς ίδια με των υπόλοιπων Ελλήνων, είχε όμως μερικά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που ταίριαζαν στον χαρακτήρα και τον τρόπο ζωής τους.

 

Κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής κυριαρχίας καθώς και της μετέπειτα Βυζαντινής αυτοκρατορίας, η Ευρυτανία δεν έχει να επιδείξει τίποτε το ουσιαστικό, εκτός από μερικές τοιχογραφίες βυζαντινής τεχνοτροπίας στο μοναστήρι του Προυσού, που χρονολογούνται γύρω στο 1300 μ.Χ. Ακριβώς αυτή την εποχή φαίνεται πως το ορεινό του εδάφους, οδήγησε την κεντρική διοίκηση στο να παραχωρήσει φορολογικές απαλλαγές στους κατοίκους και για το λόγο αυτό μια ολόκληρη περιοχή ονομάστηκε “Άγραφα”, αφού δεν ήταν γραμμένη σε κανένα κατάστιχο του κράτους.

 

Η Ευρυτανία δραστηριοποιείται ξανά κατά τη δύσκολη περίοδο της Γερμανικής κατοχής, όταν η κάθε καρδιά σκιρτούσε από τον άνεμο μιας νέας πνοής που προμήνυε την ανάσταση ολόκληρου του έθνους. Οι δύσβατες περιοχές της, για μια ακόμη φορά πρόσφεραν προστασία στους αδούλωτους αγωνιστές που κατέφθαναν από κάθε γωνιά της Ελλάδας για να αισθανθούν πως ένα κομμάτι της πατρίδας τους ήταν ακόμα αλώβητο.

 

Πραγματικά, παρά την Ιταλική υποδιοίκηση που είχε εγκατασταθεί στο Καρπενήσι, σ’ όλα τα υπόλοιπα χωριά, το πέλμα του κατακτητή δεν είχε γίνει ακόμα αισθητό. Από τις αρχές του 1942, με τη συνεργασία των δασκάλων και της εκκλησίας, σε κάθε χωριό άρχισε να οργανώνεται η Αντίσταση και ο στρατός της απελευθέρωσης.

 

Σήμερα, οι λίγοι κάτοικοι του νομού, με αμείωτο το αίσθημα της φιλοξενίας που κληρονόμησαν από τους αρχαίους προγόνους τους, ασχολούνται με την σκληρή τους γη και περιμένουν τον ταξιδιώτη που θα θελήσει να γνωρίσει αυτούς και τον τόπο τους, για να τον φιλέψουν απ’ τους καρπούς της Ευρυτανίας και να τον κεράσουν ένα ποτήρι κρύο νερό.

Αγία Τριάδα

Είναι ένα πανέμορφο χωριό πνιγμένο στο πράσινο, κτισμένο σε υψόμετρο 800μ. Βρίσκεται στα βόρεια του Βελουχίου, σε απόσταση 35χλμ από το Καρπενήσι. Η περιοχή παρουσιάζει τουριστική κίνηση, λόγω του ότι βρίσκεται πολύ κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο Βελουχίου. Η Αγία Τριάδα έχει μια λαμπρή ιστορική διαδρομή. Στο χωριό διατηρούνται πολλά παλιά καλοφροντισμένα σπίτια που του προσδίδουν μια ξεχωριστή γοητεία. Η περιήγηση στα σοκάκια του χωριού θα σας γεμίσει μοναδικές εικόνες. Οι περιποιημένοι κήποι, αλλά και η καταπράσινη φύση που περιβάλλει το χωριό, δημιουργούν εικόνες μοναδικής αισθητικής. Κυριαρχούν τα έλατα και οι καστανιές. Ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή βρίσκονται και οι κυριότερες πηγές του ποταμού Μέγδοβα.

 


Άγραφα

“Θέλω να ανέβω στ’ Άγραφα” λέει το δημοτικό τραγούδι και πράγματι τα Άγραφα έχουν αποτυπωθεί στην παράδοση σαν τα απάτητα μέρη, λημέρια των αρματολών, των Ανταρτών, των αγριοκάτσικων. Απέχουν 91χλμ από το Καρπενήσι και όπως θα ήταν αναμενόμενο περιβάλλονται από την αξεπέραστη φύση της Ευρυτανικής γης. Ανάμεσα στα αξιοθέατα της περιοχής ξεχωρίζουν η μονή της Στάνας και το υπέροχο φαράγγι της Τρύπας. Η ζωή στα Άγραφα διατηρεί την αυθεντικότητα και την ηρεμία που αποπνέει η αναζωογονητική ενέργεια του βουνού. Εδώ θα συναντήσετε ανθρώπους όλο ζωντάνια και μεγαλοσύνη, που μπορεί να μην ξέρουν γράμματα αλλά οι ζωές τους είναι από μόνες τους βιβλία ιστορίας. Από εδώ καταγόταν και έδρασε ο φημισμένος για την ανδρεία του κλέφτης Κατσαντώνης που έπειτα από πολλές νίκες επί των Τούρκων πιάστηκε μετά από προδοσία και βρήκε μαρτυρικό θάνατο. Ακολουθήστε οποιονδήποτε χωματόδρομο ανηφορίζει προς μια από τις κορυφές, βγείτε στον ήλιο και θα νιώστε την απεραντοσύνη της φύσης. Αυτά είναι τ’ Άγραφα. Και θέλει κότσια για να τα ανακαλύψεις.

 


Ανατολική Φραγκίστα

Η Ανατολική Φραγκίστα είναι κτισμένη σε υψόμετρο 680 μέτρων και απέχει 44χλμ από το Καρπενήσι. Μέχρι το 1915 ονομαζόταν Μεγάλη Φραγκίστα. Η Ανατολική Φραγκίστα αποτελεί γενέτειρα του πρωθυπουργού Γεωργίου Καφαντάρη, του Γιαννάκη Φραγκίστα, συμπολεμιστή του Κατσαντώνη, καθώς και του μυθιστοριογράφου Δημητρίου Παπαδόπουλου («Τυμφρηστού», «Η Ωραία του Πέραν»). Κοντά στο χωριό, βρίσκεται ο ανεξερεύνητος αρχαίος οικισμός Παλιοχωράκια. Νότια του χωριού, υπάρχει η βρύση του “Κοσμά”. Το όνομά της το οφείλει κατά πάσα πιθανότητα στον Ιεραπόστολο Κοσμά τον Αιτωλό που πέρασε από εκεί.

 


Βίνιανη

Ιστορικό χωριό στο δρόμο για το Αγρίνιο, 35χλμ από το Καρπενήσι. Σημαντικό αξιοθέατο το ομώνυμο μονότοξο γεφύρι και τα απομεινάρια αρχαίου οικισμού στον Άγιο Γεώργιο της παλιάς Βίνιανης. Το όνομα του χωριού προέρχεται από το λατινικό “vinum” που σημαίνει κρασί, λόγω των πολλών και κάλων αμπελιών που υπήρχαν στη περιοχή. Το χωριό έσφυζε κάποτε από ζωή, όμως πλέον έχει λιγοστούς κατοίκους.

 


Γρανίτσα

Ένα ακόμη όμορφο χωριό της Ευρυτανίας. Βρίσκεται σε απόσταση 82χλμ βορειοδυτικά από το Καρπενήσι. Είναι κτισμένο σε μια πανέμορφη τοποθεσία ανάμεσα στις Αγραφιώτικες βουνοκορφές και στην λίμνη των Κρεμαστών. Εκτός από τις φυσικές καλλονές της, η Γρανίτσα διακρίνεται και για την μακραίωνη ιστορία της. Πρόκειται για έναν τόπο που έχει γεννήσει σπουδαίες προσωπικότητες και έχει συμβάλει στην εξέλιξη των ιστορικών δρώμενων στην περιοχή. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν ο Στέφανος Γρανίτσας ένας σπουδαίος άνθρωπος των γραμμάτων και των τεχνών. Στη Γρανίτσα θα βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια που σας παρέχουν άνετη διαμονή.

 


Δομιανοί

Ο παραδοσιακός οικισμός των Δομιανών, με τα όμορφα πετρόχτιστα σπίτια και τα λιθόστρωτα σοκάκια, βρίσκεται σε υψόμετρο 600μ. ΒΔ του Καρπενησίου και είναι κτισμένο στους πρόποδες του όρους Μισιάκα (που ανήκει στον ορεινό όγκο του Βελουχίου). Αξίζει να επισκεφτείτε τη Μονή της Κοίμησης της Θεοτόκου όπου θα δείτε τοιχογραφίες του 1787. Η Παναγία η “Δομνιανίτισσα” όπως την λένε οι ντόπιοι γιορτάζει στις 15 Αυγούστου με πλήθος κόσμου.

 


Δομνίστα

Ένα όμορφο ορεινό χωριό, που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ευρυτανίας και έχει συνδεθεί με σημαντικά ιστορικά γεγονότα της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας. Είναι κτισμένη σε υψόμετρο 1000μ και απέχει 41χλμ από το Καρπενήσι. Όλα τα χωριά είναι κτισμένα σε μεγάλο υψόμετρο και περιβάλλονται από δάση ελάτης. Η τουριστική υποδομή της περιοχής είναι άρτια και συνεχώς βελτιώνεται. Σε όλα τα χωριά λειτουργούν ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, καφετέριες και εμπορικά καταστήματα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των εκδρομέων. Οι ανασκαφές που έχουν γίνει στην περιοχή έφεραν στο φως τα λείψανα της αρχαίας πόλης Φαντίνο, η οποία κατά τους αρχαίους χρόνους ήταν το σημαντικότερο σημείο εγκατάστασης στην Ευρυτανία. Στη Δομνίστα και στα γύρω χωριά, υπάρχουν πολλές παλιές εκκλησίες με εντυπωσιακά χειροποίητα ξυλόγλυπτα τέμπλα και αγιογραφίες. Αξίζει να δείτε τους ναούς του Αγίου Αθανασίου, τη Αγίας Κυριακής, των Αγίων Θεοδώρων, του Αγίου Χαραλάμπους και του Αγίου Νικολάου.

 


Δυτική Φραγκίστα

Είναι ένα πανέμορφο χωριό που παρουσιάζει μια εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτή των υπολοίπων χωριών της Ευρυτανίας, λόγω του ότι βρίσκεται κοντά στην τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών. Δεκάδες μικρά νησάκια αποτελούν το “διάκοσμο” της λίμνης, χαρίζοντάς της μια εικόνα μοναδική. Τα νησάκια αυτά αποτελούν τις βουνοκορφές των βουνών που έχουν κρυφτεί κάτω από τα νερά της τεχνητής λίμνης. Η Δυτική και η Ανατολική Φραγκίστα διακρίνονται για την τουριστική υποδομή τους. Αλλά και τα υπόλοιπα χωριά και οι οικισμοί του δήμου παρουσιάζουν αξιόλογη τουριστική ανάπτυξη, η οποία αναδεικνύει και τις φυσικές ομορφιές του τόπου. Τα ποτάμια και οι φυσικές ομορφιές προσφέρονται για αθλητικές δραστηριότητες και περιηγήσεις. Στη Δυτική Φραγκίστα λειτουργούν ενοικιαζόμενα δωμάτια που παρέχουν άνετη διαμονή στους επισκέπτες.

 


Καρπενήσι

Είναι η πρωτεύουσα του νομού το Καρπενήσι, κτισμένο στις πλαγιές του Τυμφρηστού, πνιγμένο στην κυριολεξία στα έλατα, τα πεύκα και τις καστανιές. Μέρος που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην επανάσταση του 1821 και που στα μέσα του 17ου αι. ο Ευγένιος Γιαννούλης ο Αιτωλός ίδρυσε εκεί την πρώτη Σχολή Γραμμάτων. Το συνθετικό του ονόματός τους παραπέμπει σε νησί, ένα ”νησί” που αντί για θάλασσα περιβάλλεται από βουνοκορφές και πανύψηλα έλατα. Αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες εκδρομείς κυρίως το χειμώνα που φτάνουν εδώ για χαρούν το χιονοδρομικό κέντρο, αλλά και την παρθένα φύση της Ευρυτανίας, κάνοντας ορειβασία, rafting, canyoning, trekking και διάφορες άλλες δραστηριότητες σε μια περιοχή ανέγγιχτη από τη βιομηχανοποίηση, η οποία μάλιστα ανακηρύχτηκε από την UNESCO το 1991 ως μια από τις καθαρότερες περιοχές οικοσυστήματος στον πλανήτη. Στο Καρπενήσι όλα είναι συγκεντρωμένα στην πλατεία. Ο ανδριάντας του Κατσαντώνη και του Μάρκου Μπότσαρη, η εκκλησία της Αγίας Τριάδος με το καμπαναριό που έκτισε ο διδάσκαλος του Γένους Ευγένιος Γιαννούλης ο Αιτωλός, οι πλάτανοι και οι καφετέριες, μπλέκονται όλα μαζί σαν αποσπάσματα πολλών και διαφορετικών χρονικών στιγμών. Στο Καρπενήσι που απέχει από την Αθήνα 286χλμ θα βρείτε πολλές επιλογές για διαμονή, φαγητό και διασκέδαση.

 


Κλαύσι ή Κλαύσειον

Είναι ένα μικρό χωριό που απέχει μόλις 7χλμ από το Καρπενήσι, στο δήμο του οποίου ανήκει και διοικητικά. Υπήρξε η αρχαία πρωτεύουσα της Ευρυτανίας. Κοντά στον οικισμό σώζονται τα ερείπια αρχαίου ναού που χρονολογείται από το 257π.X. Αξίζει να επισκεφθείτε το γραφικό χωριό και να περιηγηθείτε στα στενά σοκάκια του. Εκεί που το παρελθόν ανταμώνει το παρόν και ξαναγράφουν την ιστορία.

 


Κορυσχάδες

Παραδοσιακός, πέτρινος οικισμός και ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ευρυτανίας. Πέτρινα, καλοσυντηρημένα σπίτια, λιθόστρωτα σοκάκια, μια αναλλοίωτη ταυτότητα που άντεξε στο χρόνο. Η ονομασία του χωριού προέρχεται από την αρχαία λέξη ”κόρυς”, δηλαδή περικεφαλαία και πιθανολογείται ότι κατά την αρχαιότητα κατασκεύαζαν στην τοποθεσία ”Καμίνια” όπλα. Σε αυτό το χωριό, διαδραματίστηκαν σημαντικά γεγονότα της νεώτερης ελληνικής ιστορίας. Στο Δημοτικό Σχολείο των Κορυσχάδων, έγινε η πρώτη εθνοσυνέλευση του “Εθνικού Συμβουλίου” της Ελεύθερης Ελλάδας, στις 14 με 28 Μαΐου 1944. Στους Κορυσχάδες που τα Σαββατοκύριακα σφύζουν από ζωή, συνυπάρχουν δυο παράλληλες πραγματικότητες, του παραδοσιακού τρόπου ζωής των κατοίκων του χωριού με τον σύγχρονο τρόπο ζωής των επισκεπτών. Και ίσως αυτό είναι που τους κάνει μοναδικούς. Στον υπερκείμενο κοντινό λόφο «Παλιόκαστρο» σώζονται ίχνη από τείχη παλιού ανερεύνητου φρουρίου.

 


Κρίκελλο

Αφήνοντας πίσω σας τις ράχες Τυμφρηστού, σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από το Καρπενήσι και σε υψόμετρο 1120 μέτρων, θα συναντήσετε ανάμεσα στο υπέροχο ελατοδάσος να ξεπροβάλει η πλατεία του Κρίκελλου με την θέα να απλώνεται μακριά ως τα απέναντι βουνά. Κατά την είσοδό σας στο χωριό θα πιείτε δροσερό νερό από τις 7 βρύσες, τα “σωληνάρια” που τρέχουν από τις πέτρινες κούπες τους αδιάκοπα το παγωμένο τους νερό, και θα δείτε την κεντρική πλατεία του χωριού με την καθεδρική εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Στη θέση Κοκκάλια οι Κρικελλιώτες ανήγειραν μνημείο με τη λιτή επιγραφή “279.π.Χ.- ΠΡΟΜΑΧΟΥΝΤΩΝ ΤΩΝ ΕΥΡΥΤΑΝΩΝ ΑΙΤΩΛΩΝ συνετρίβησαν οι Γαλάτες κατά κράτος” θυμίζοντας την αρετή και την ανδρεία των προγόνων τους που νίκησαν τους Γαλάτες επιδρομείς.

 


Μεγάλο Χωριό

Σε μικρή απόσταση από το Μικρό Χωριό, στις πλαγιές ελατοσκέπαστες πλαγιές της Καλιακούδας, προβάλει το Μεγάλο Χωριό ατενίζοντας την ήρεμη κοιλάδα του Καρπενησιώτη και απέναντι τη Χελιδόνα, με το Παλιό και το Νέο Χωριό. Πέτρινα σπίτια που ακουμπούν το ένα στο άλλο, στενά σοκάκια, καμινάδες που καπνίζουν τις κρύες χειμωνιάτικες μέρες και μια διακριτική τουριστική ανάπτυξη που δεν παρεμβαίνει στην αισθητική του χωριού, το έχουν κάνει δημοφιλή προορισμό. Λίγο έξω από το χωριό ξεκίνα ο δρόμος που οδηγεί στην κορυφή του βουνού και από εκεί στην πίσω μεριά και στο φαράγγι “Πάντα Βρέχει”. Στην ιστορική τοποθεσία Λακκώματα, κοντά στην κορυφή, έγινε στις 23 Αυγούστου 1823 η περίφημη μάχη της Καλιακούδας όπου η Ελληνική πλευρά ηττήθηκε χάνοντας περισσότερους από 150 άνδρες και άνοιξε για τους Τούρκους ο δρόμος προς το Μεσολόγγι. Τριγυρίζοντας γύρω από το χωριό θα βρείτε και το μονοπάτι που περνώντας από κατάφυτες ρεματιές με πλατάνια και τρεχούμενα νερά φτάνει ως την πανέμορφη τοποθεσία Κεφαλόβρυσο. Στο Μεγάλο Χωριό μπορείτε να επισκεφθείτε το μεγαλύτερο λαογραφικό μουσείο της περιοχής αλλά και να γνωρίσετε την παράδοση όπως αυτή διασώζεται μέσα από τις ιστορίες που διηγούνται οι ντόπιοι.

 


Μικρό Χωριό

Πέτρινα αρχοντικά με τις κεραμοσκεπές τους να ξεχωρίσουν ανάμεσα στα πανύψηλα έλατα, κελαριστά τρεχούμενα νερά, γεφύρια, θέα προς τα γύρο βουνά, εικόνες που αποτελούν ορισμό του γραφικού. Εκεί στους πρόποδες της Χελιδόνας θα συναντήσετε το Παλιό και το Νέο Χωριό. Θα υπήρχε μόνο το Παλιό, αν το 1963 μια κατολίσθηση που προκλήθηκε από έντονες βροχοπτώσεις δεν ισοπέδωνε το μεγαλύτερο μέρος του αναγκάζοντας τους κατοίκους του να βρουν ασφαλέστερο καταφύγιο λίγο πιο πέρα. Δημιουργήθηκε λοιπόν το Νέο Μικρό Χωριό, λιγότερο “παραδοσιακό” και περισσότερο τουριστικό, ωστόσο εξίσου όμορφο. Οι καλές επιλογές για φαγητό και διαμονή σε καλαίσθητους πολυτελείς ξενώνες φέρνουν πολλούς από τους επισκέπτες της Ευρυτανίας στο Μικρό Χωριό. Λίγα μέτρα πριν φτάσετε στα πρώτα σπίτια του Παλιού Μικρού Χωριού, αρχίζει ένας χωματόδρομος στη δεξιά πλευρά του δρόμου, όπου υπάρχει μια αυτοσχέδια πινακίδα που γράφει Λίμνη 200μ. Πρόκειται για ένα λάκκο που τον χειμώνα και την άνοιξη γεμίζει νερό που σε συνδυασμό με το πυκνό πλατανόδασος που την περιβάλει δημιουργούν ένα τοπίο πραγματικά ειδυλλιακό. Επισκεφτείτε την αργά το απόγευμα, όταν παίρνει μια βαθιά γκριζοπράσινη απόχρωση, και το μόνο που ακούγεται είναι το πέταγμα των πουλιών και οι ήχοι του δάσους.

 


Προυσός

Ο Μπρουσός όπως αποκαλούν οι ντόπιοι το χωριό τους βρίσκεται σε υψόμετρο 900μ. Απέχοντας από το Αγρίνιο 50χλμ και από το Καρπενήσι μόνο 33χλμ. Το χωριό τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει αξιοποιείται τουριστικά διαθέτοντας άλλωστε και μια γραφικότητα και πολλά τριγύρω αξιοθέατα όπως το πολύ γνωστό μοναστήρι του Προυσού, σε μικρή απόσταση. Γενέτειρα του μεγάλου Δασκάλου και ευεργέτη του χωριού Αναστάσιου Αγαθίδη (1794-1881) που έφτιαξε στο χωριό την Αγαθίδειος βιβλιοθήκη, του Στρατηγού και πολιτικού Γεωργίου Κονδύλη (1879-1936) και του Χριστόφορου Κατσάμπα, ευεργετήματα του οποίου είναι το “Κατσάμπειο Οικοτροφείο” και το “Κατσάμπειο Γυμνάσιο” που φιλοξένησε παιδιά φτωχών οικογενειών από την Ευρυτανία και τις γύρω περιοχές. Όλη η περιοχή είναι φυσικό αξιοθέατο ωστόσο μια όμορφη πεζοπορία που μπορείτε να κάνετε με όλη την οικογένεια είναι το πανέμορφο φαράγγι της “Μαύρης Σπηλιάς”, σε απόσταση 1600μ νότια του Προυσού. Στο μονοπάτι θα συναντήσετε βάθρες με νερό, αλλά και μια τεράστια σπηλιά, η οποία λειτούργησε ως καταφύγιο και αποθήκη των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής επί Τουρκοκρατίας.

 


Ραφτόπουλο

Είναι ένα όμορφο, γραφικό χωριό που αποτελεί και την έδρα του Δήμου Ασπροποτάμου. Είναι κτισμένο σε υψόμετρο 880μ και διαθέτει εκπληκτική θέα στις ομορφιές στις Ευρυτανικής γης. Το συναντάμε στους πρόποδες του Ντελιδημιού, της Τσούκας – γνωστή για τα υπέροχα δάση της από έλατα και καστανιές – και του Κρι. Από την κορυφή της Τσούκας, υψόμετρο 1475μ έχει κανείς πανοραμική θέα της ροής του Αχελώου και των βουνών των Αγράφων και του Βάλτου. Το χωριό Ραφτόπουλο συγκροτούν οι οικισμοί: Ραφτόπουλο, Κάτω Ραφτόπουλο, Μηλιά, Συγκέρι, Παλιοχώρι, Πουλιάνα, Τσιρνόκα, Ιτέα (παλιά Κρετσίστα), Κεραμαριώ και Μουστιάρα. Αξίζει να το επισκεφθείτε και να γνωρίσετε τις μοναδικές ομορφιές του.

 


Φιδάκια

Παρόλο που απέχουν 25χλμ από το Καρπενήσι, τα Φιδάκια δεν έχουν πάρει την προσοχή που τους αξίζει κι ας είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά της περιοχής. Κτισμένα σε πολύ προνομιακό σημείο, σκαρφαλωμένα στις πλαγιές της Χελιδόνας, ατενίζουν από υψόμετρο 950μ τη λίμνη των Κρεμαστών αποτελώντας έναν από τους τρεις παραδοσιακούς οικισμούς της Ευρυτανίας, μαζί με τους Κορυσχάδες και τους Δομιανούς. Το τοπίο συνθέτουν τα λίγα μεν αλλά καλοδιατηρημένα δε πέτρινα σπίτια, τα σοκάκια όπου δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα, μία όμορφη πλατεία όπου δεσπόζει η αφιερωμένη στη Γέννηση της Παναγίας εκκλησία, και η φύση που είναι παντού και εντυπωσιάζει με τις ελατοσκέπαστες πλαγιές και τα αγριολούλουδα. Προνόμιο της περιοχής η θέα πάνω από την λίμνη.

 


Φούρνα

Ο σημερινός οικισμός της Φούρνας ιδρύθηκε την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Ειδικά τον 16ο αιώνα όπου η κοινωνική εξέλιξη κάποιων γειτονικών χωριών οδήγησε στην ανάπτυξη του εμπορίου και των κτηνοτροφικών και βιοτεχνικών προϊόντων που πουλιόντουσαν ως επί το πλείστον στους Ιταλούς και Εβραίους εμπόρους της Θεσσαλίας, η Φούρνα γνώρισε μεγάλη οικονομική ευημερία. Κατά την παραμονή σας στη Φούρνα, αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα όπου φυλάσσονται αξιόλογα κειμήλια, τη Σεραφείμιο Βιβλιοθήκη και το παλιό μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος της Βράχας, το οποίο χρονολογείται από το 1700 και διαθέτει άριστα διατηρημένες τοιχογραφίες και εικόνες της βυζαντινής περιόδου. Στη Φούρνα λειτουργούν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια που εξασφαλίζουν στους επισκέπτες άνετη διαμονή.

 


Χοχλιάς

Ένα χωριό με μεγάλη ιστορική σημασία κοντά στον περιφερειακό δρόμο του Βελουχίου, 42χλμ από το Καρπενήσι. Εδώ υπάρχει ο αρχαίος οικισμός “Γλα”, όπου βρέθηκαν πληθώρα αρχαίων αντικειμένων, κτερισμάτων και τάφων καθώς και ένα χάλκινο αγαλματάκι του θεού Διονύσου που παριστάνει τον θεό της χαράς στεφανωμένο με κισσό. Νοτιοδυτικά του αρχαίου οικισμού βρίσκεται το προσκυνητάρι της Αγίας Παρασκευής του οποίου η σκεπή στηρίζεται σε δύο περίτεχνα κιονόκρανα και είναι στολισμένη με μετόπες.

Το Γεφύρι του Μανώλη

Το γεφύρι του Μανώλη βρίσκεται σε απόσταση 50χλμ από το Καρπενήσι, είναι έργο του 17ο αιώνα και συγκεκριμένα του 1659 όπως δηλώνει και η επιγραφή του «ΕΚΤΙΣΘΗ ΤΟ 1659, ΟΙ ΚΤΗΤΟΡΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙ ΜΑΝΩΛΗΣ». Πρόκειται για ένα πέτρινο μονοτοξοτό γεφύρι διαμέτρου περίπου 30 μέτρων, ένα πραγματικό αριστούργημα της λαϊκής αρχιτεκτονικής.

Σύμφωνα με την παράδοση το γεφύρι πήρε το όνομα του από τον Ηπειρώτη χτίστη Μανώλη Χρυσιώτη ο οποίος είχε εγκατασταθεί στο χωριό Δάφνη (Κουφάλα) όπου ζούσε με την γυναίκα του την Παρασκευή. Το ζευγάρι δεν μπορούσε να αποκτήσει απογόνους, γι’ αυτό το λόγο τρία μεγάλα έργα του παραλληλίζονται ως παιδιά του, ως αγόρι το γεφύρι και ως κόρες του οι εκκλησίες της Αγ. Παρασκευής στη Χρύσω και της Αγ. Παρασκευή στα Βραγγιανά.

Το γεφύρι του Μανώλη ήταν για περίπου 300 χρόνια το μοναδικό πέρασμα που ένωνε τις δύο όχθες του ποταμού Αγραφιώτη. Το 1964 όμως με την κατασκευή του φράγματος των Κρεμαστών που δημιούργησε και την ομώνυμη τεχνητή λίμνη πλήθος αξιόλογων χτισμάτων χάθηκαν κάτω από τα νερά της. Το γεφύρι όμως του Μανώλη δεν είχε ακριβώς την ίδια τύχη, ανάλογα με την στάθμη των νερών τις λίμνης αυτό πότε εξαφανίζεται και πότε εμφανίζεται ξανά σταδιακά.

Ο επισκέπτης μπορεί να το θαυμάσει από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο ή και τον Οκτώβρη ανάλογα με τις βροχοπτώσεις και τις χιονοπτώσεις στα βουνά κατά την διάρκεια του έτους. Αποτελεί ένα μικρό θαύμα που στέκεται όρθιο παρά τις φυσικές αντιξοότητες κάτω από τα νερά της λίμνης.

Το Γεφύρι του Μανώλη βρίσκεται ΝΔ από το Καρπενήσι. Για να πάμε,

Ξεκινάμε από την διασταύρωση των οδών Μπακογιάννη και Απόδημων Ευρυτάνων.

  1. Κατευθυνόμαστε στην ΕΟ Καρπενησίου Αγρινίου Ε952, σε 8,3χλμ φτάνουμε στην τοποθεσία Μπαγασάκι.
  2. Συνεχίζουμε στην ΕΟ Καρπενησίου Αγρινίου Ε952, σε 5,3χλμ φτάνουμε στο χωριό Άνω Καλεσμένο.
  3. Συνεχίζουμε στην οδό Χρυσής Κατσαμπά, σε 0,8χλμ φτάνουμε σε κόμβο όπου στρίβουμε δεξιά στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου-Προυσού-Καλλιθέας (η οποία μετονομάζεται σε Περιμετρική Καρπενησίου αν στρίψουμε αριστερά).
  4. Συνεχίζουμε στην ΕΟ Καρπενησίου Αγρινίου Ε952, σε 8,1χλμ περνάμε έξω από το χωριό Καλεσμένο.
  5. Συνεχίζουμε στην ΕΟ Καρπενησίου Αγρινίου Ε952, σε 3,3χλμ φτάνουμε στην σιδερένια γέφυρα του Μέγδοβα.
  6. Συνεχίζουμε στην ΕΟ Καρπενησίου Αγρινίου Ε952, σε 1,2χλμ φτάνουμε στο συνοικισμό Παρκιό.
  7. Συνεχίζουμε στην ΕΟ Καρπενησίου Αγρινίου Ε952, σε 12,6χλμ φτάνουμε στο χωριό Ανατολική Φραγκίστα.
  8. Συνεχίζουμε στην ΕΟ Καρπενησίου Αγρινίου Ε952, σε 29,3χλμ φτάνουμε στο χωριό Επισκοπή και στον προορισμό μας την Λίμνη των Κρεμαστών.
  9. Συνεχίζουμε στην ΕΟ Καρπενησίου Αγρινίου Ε952, σε 2χλμ αφήνουμε την ΕΟ Καρπενησίου Αγρινίου και στρίβουμε δεξιά προς το χωριό Δυτική Φραγκίστα.
  10. Περνάμε την Δυτική Φραγκίστα, σε 3χλμ φτάνουμε σε κόμβο όπου ακολουθούμε την σήμανση αριστερά προς Γουλαίικα και προς το Γεφύρι του Μανώλη.
  11. Σε 5,5χλμ βλέπουμε στα αριστερά μας την σήμανση για το Γεφύρι του Μανώλη. Η σήμανση μας υποδεικνύει να στρίψουμε αριστερά και να ακολουθήσουμε δασικό δρόμο για 600 μέτρα. Έχουμε φτάσει στο γεφύρι του Μανώλη.

 


Το Γεφύρι της Βίνιανης

Το Γεφύρι της Βίνιανης βρίσκεται γεωγραφικά ανάμεσα από τα χωριά της Παλιάς Βίνιανης, της Νέας Βίνιανης από την οποία απέχει μόλις 3 χιλιόμετρα και του χωριού Στένωμα. Πρόκειται για ένα μονοτοξοτό πέτρινο γεφύρι το οποίο ήταν το μοναδικό σημείο όπου μπορούσε να διασχίσει κανείς τον Μέγδοβα με ασφάλεια στην περιοχή πριν χτιστεί η σιδερένια γέφυρα που χρησιμοποιείται ως σήμερα.

Δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα κάποιος πότε χτίστηκε το Γεφύρι, καθώς δεν υπάρχουν γραπτές αναφορές, το μόνο που μπορούμε να συμπεράνουμε από τα γραπτά είναι ότι το έχει χτιστεί περίπου την ίδια χρονική περίοδο με το γεφύρι του Μανώλη οπότε το τοποθετούμε το δεύτερο μισό του 17ου αιώνα.

Στο γεφύρι της Βίνιανης κατά το πέρασμα των χρόνων έχουν σημειωθεί πολλές μάχες τόσο επί Τουρκοκρατίας όσο και μεταγενέστερα. Μία από αυτές ήταν η ενέδρα που είχε στηθεί από τον Λεπενιώτη αδερφό του Κατσαντώνη για την απελευθέρωση του τελευταίου ο οποίος είχε συλληφθεί το 1808 από τον Άγιο Μουχουρτάρη και μεταφερόταν βαριά άρρωστος και αλυσοδεμένος προς το Καρπενήσι, η προσπάθεια αυτή του Λεπενιώτη δυστυχώς δεν στέφθηκε από επιτυχία.

Το γεφύρι σήμερα το διασχίζουν επισκέπτες που έρχονται για να το θαυμάσουν για την αρχιτεκτονική αλλά και την απαράμιλλη ομορφιά του καθώς και ορειβάτες μιας και από το σημείο περνάει το διασυνοριακό Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4.

Το Γεφύρι βρίσκεται ΒΔ από το Καρπενήσι. Για να πάμε εκεί,

Ξεκινάμε από την διασταύρωση των οδών Μπακογιάννη και Απόδημων Ευρυτάνων.

  1. Κατευθυνόμαστε στην ΕΟ Καρπενησίου Αγρινίου Ε952, σε 8,3χλμ φτάνουμε στην τοποθεσία Μπαγασάκι.
  2. Συνεχίζουμε στην ΕΟ Καρπενησίου Αγρινίου Ε952, σε 5,3χλμ φτάνουμε στο χωριό Άνω Καλεσμένο.
  3. Συνεχίζουμε στην ΕΟ Καρπενησίου Αγρινίου Ε952, σε 8,1χλμ περνάμε έξω από το χωριό Καλεσμένο.
  4. Συνεχίζουμε στην ΕΟ Καρπενησίου Αγρινίου Ε952, σε 3,3χλμ φτάνουμε στην σιδερένια γέφυρα του Μέγδοβα.
  5. Συνεχίζουμε στην ΕΟ Καρπενησίου Αγρινίου Ε952, σε 1,2χλμ φτάνουμε στο συνοικισμό Παρκιό.
  6. Συνεχίζουμε στην ΕΟ Καρπενησίου Αγρινίου Ε952, σε 2,7χλμ στα μέσα μίας αριστερής στροφής σχεδόν 180 μοιρών θα δούμε στα δεξιά μας ένα χωματόδρομο τον οποίο θα πρέπει να διασχίσουμε.
  7. Συνεχίζουμε στο χωματόδρομο, σε 100 μέτρα υπάρχει μία στροφή αριστερά εμείς συνεχίζουμε ευθεία.
  8. Συνεχίζουμε στο χωματόδρομο, σε 300 μέτρα υπάρχει μία διακλάδωση εμείς συνεχίζουμε αριστερά.
  9. Συνεχίζουμε στο χωματόδρομο, σε 1,9χλμ φτάσαμε στο γεφύρι της Βίνιανης.
  10. Ο δρόμος οδηγεί σε αδιέξοδο οπότε η επιστροφή γίνεται από τον ίδιο δρόμο, υπάρχει αρκετός χώρος στο τέλος του δρόμου για να γυρίσει το αυτοκίνητο σας.

 


Φαράγγι “Πάντα Βρέχει”, Τόρνος, Ευρυτανία

Ένα εξίσου εντυπωσιακό αλλά λιγότερο γνωστό φαράγγι είναι το “Μικρό Πάντα Βρέχει” στο χωριό Τόρνος της Ευρυτανίας. Το όνομα του το έχει πάρει όπως και το «Πάντα Βρέχει» στα Δολιανά από το νερό που πέφτει κατά μήκος του σαν βροχή όλη την διάρκεια του έτους από πηγές που βρίσκονται στις κορυφές των κατακόρυφων βράχων δημιουργώντας ένα μοναδικό θέαμα για τον επισκέπτη.

Για να επισκεφτεί κανείς το “Μικρό Πάντα Βρέχει” πρέπει πρώτα να φτάσει στον Τόρνο, ένα χωριό με απαράμιλλη φυσική ομορφιά που απέχει από το Καρπενήσι περίπου 34 χιλιόμετρα. Ο Τόρνος είναι το χωριό αμέσως μετά τον Προυσό και απέχει από το μοναστήρι της Προυσιώτησας περίπου 8 χιλιόμετρα. Στην συνέχεια θα πρέπει να διανύσει μία απόσταση περίπου 2 χιλιομέτρων με τα πόδια ακολουθώντας το μονοπάτι Δ του χωριού.

Διαδρομή από το Καρπενήσι στο χωριό Τόρνος:

Ο προορισμός μας βρίσκεται ΝΔ από το Καρπενήσι.

Ξεκινάμε από την διασταύρωση των οδών Μπακογιάννη και Απόδημων Ευρυτάνων.

  1. Κατευθυνόμαστε στην οδό Μπακογιάννη, σε 0,3χλμ στα δεξιά μας βλέπουμε το Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου, εμείς συνεχίζουμε στην αριστερή παρατεταμένη στροφή 180 μοιρών και αμέσως μετά στην δεξιά, η ονομασία του δρόμου αλλάζει και βρισκόμαστε πλέον στην οδό Παναγίας Προυσιωτίσης.
  2. Συνεχίζουμε στην Παναγίας Προυσιωτίσης, σε 0,6χλμ και μετά από δύο διαδοχικές στροφές η πρώτη δεξιά και η δεύτερη αριστερή η ονομασία του δρόμου αλλάζει ξανά και βρισκόμαστε πλέον στην οδό Χρυσής Κατσαμπά.
  3. Συνεχίζουμε στην οδό Χρυσής Κατσαμπά, σε 0,8χλμ φτάνουμε σε κόμβο όπου στρίβουμε δεξιά στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου-Προυσού-Καλλιθέας (η οποία μετονομάζεται σε Περιμετρική Καρπενησίου αν στρίψουμε αριστερά).
  4. Συνεχίζουμε στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου-Προυσού-Καλλιθέας, σε 10,5χλμ περνάμε μέσα από τον Γαύρο ο οποίος αποτελεί οικισμό του Μεγάλου Χωριού.
  5. Συνεχίζουμε στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου-Προυσού-Καλλιθέας, σε 9,4χλμ φτάνουμε στην γέφυρα στα Διπόταμα.
  6. Συνεχίζουμε στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου-Προυσού-Καλλιθέας, σε 7χλμ φτάνουμε στο χωριό Προυσός.
  7. Συνεχίζουμε στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου-Προυσού-Καλλιθέας, σε 1,3χλμ φτάνουμε σε διακλάδωση του δρόμου, αφήνουμε την Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου-Προυσού-Καλλιθέας προχωρώντας ευθεία (αν στρίψουμε δεξιά κατευθυνόμαστε προς Αγρίνιο).
  8. Συνεχίζουμε την πορεία μας, σε 4,3χλμ φτάνουμε σε διακλάδωση του δρόμου όπου παίρνουμε τον δρόμο αριστερά.
  9. Συνεχίζουμε την πορεία μας, σε 0,4χλμ φτάνουμε ξανά σε διακλάδωση του δρόμου, στρίβουμε αριστερά και συνεχίσουμε την διαδρομή μας, σε 200 μέτρα φτάνουμε στην εκκλησία «Αγία Τριάδα» στο κέντρο του χωριού.

Διαδρομή από το χωριό Τόρνος στο φαράγγι “Μικρό Πάντα Βρέχει”:

Από την εκκλησία της Αγίας Τριάδας στην πλατεία του χωριού παίρνουμε το μονοπάτι Δ. όπου μετά από περίπου 2 χιλιόμετρα πεζοπορίας και 35 λεπτά σε ώρα φτάνουμε στο όμορφο φαράγγι.

 


Μαύρη Σπηλιά, Προυσός, Ευρυτανία

Το φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς απέχει περίπου 2χλμ από το χωριό Προυσό. Πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα και εντυπωσιακά φαράγγια της Ευρυτανίας. Έχει πάρει το όνομα του από την περίφημη Μαύρη Σπηλιά η οποία αποτελούσε καταφύγιο για τους κατοίκους της περιοχής κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας αλλά και κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής. Αυτό που κάνει το φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς να ξεχωρίζει είναι η μοναδική via ferrata διαδρομή, η έναρξη της οποίας σηματοδοτείται από την Μαύρη Σπηλιά.

Η πορεία που θα ακολουθήσει ο επισκέπτης για να το προσεγγίσει έχει ως αφετηρία μία γραφική πέτρινη βρυσούλα δίπλα από την γέφυρα Προυσού Τόρνου και συνεχίζεται με ένα ανηφορικό σε κάποια σημεία αλλά αρκετά βατό μονοπάτι μέσα σε δάσος από έλατα και όσο πλησιάζουμε τα νερά του φαραγγιού ιτιές και πλατάνια. Οι όμορφες εικόνες διαδέχονται η μία την άλλη με τα γραφικά ξύλινα γεφυράκια και τους καταρράκτες οι οποίοι προσφέρονται και για κολύμπι να κλέβουν την παράσταση μέχρι να φτάσουμε στην επιβλητική Μαύρη Σπηλιά και στα εναπομείναντα ερείπια του λίθινου καταφυγίου.

Το φαράγγι δεν παρουσιάζει δυσκολίες, κάνοντάς το κατάλληλο για αρχάριους, έχει 10 τεχνικές καταβάσεις, με τον μεγαλύτερο καταρράκτη να έχει ύψος 15 μέτρα.

Το φαράγγι βρίσκεται ΝΔ από το Καρπενήσι.

Ξεκινάμε από την διασταύρωση των οδών Μπακογιάννη και Απόδημων Ευρυτάνων.

  1. Κατευθυνόμαστε στην οδό Μπακογιάννη, σε 0,3χλμ στα δεξιά μας βλέπουμε το Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου, εμείς συνεχίζουμε στην αριστερή παρατεταμένη στροφή 180 μοιρών και αμέσως μετά στην δεξιά, η ονομασία του δρόμου αλλάζει και βρισκόμαστε πλέον στην οδό Παναγίας Προυσιωτίσης.
  2. Συνεχίζουμε στην Παναγίας Προυσιωτίσης, σε 0,6χλμ και μετά από δύο διαδοχικές στροφές η πρώτη δεξιά και η δεύτερη αριστερή η ονομασία του δρόμου αλλάζει ξανά και βρισκόμαστε πλέον στην οδό Χρυσής Κατσαμπά.
  3. Συνεχίζουμε στην οδό Χρυσής Κατσαμπά, σε 0,8χλμ φτάνουμε σε κόμβο όπου στρίβουμε δεξιά στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου-Προυσού-Καλλιθέας (η οποία μετονομάζεται σε Περιμετρική Καρπενησίου αν στρίψουμε αριστερά).
  4. Συνεχίζουμε στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου-Προυσού-Καλλιθέας, σε 10,5χλμ περνάμε μέσα από τον Γαύρο ο οποίος αποτελεί οικισμό του Μεγάλου Χωριού.
  5. Συνεχίζουμε στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου-Προυσού-Καλλιθέας, σε 9,4χλμ φτάνουμε στην γέφυρα στα Διπόταμα.
  6. Συνεχίζουμε στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου-Προυσού-Καλλιθέας, σε 7χλμ φτάνουμε στο χωριό Προυσός.
  7. Συνεχίζουμε στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου-Προυσού-Καλλιθέας, σε 1,3χλμ φτάνουμε σε διακλάδωση του δρόμου, αφήνουμε την Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου-Προυσού-Καλλιθέας προχωρώντας ευθεία (αν στρίψουμε δεξιά κατευθυνόμαστε προς Αγρίνιο).
  8. Συνεχίζουμε την πορεία μας, σε 0,8χλμ φτάνουμε στην γέφυρα της Καστανιάς όπου και παρκάρουμε το όχημα μας και συνεχίζουμε με τα πόδια.
  9. Για να προσεγγίσουμε το Φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς ακολουθούμε το μονοπάτι με την κόκκινη σήμανση με τα πόδια.

 


Μονή Δομιανών, Δομιανοί, Ευρυτανία

Το μοναστήρι των Δομιανών βρίσκεται στο χωριό Δομνιανοί Ευρυτανίας το οποίο πήρε το όνομα του από τον ηγούμενο του μοναστηριού Δαμιανό. Μέρος του μοναστηριού αποτελεί η εκκλησία της Παναγίας της Δομιανίτισσας που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και γιορτάζει κάθε 15 Αυγούστου.

Η εκκλησία της Παναγίας είναι χτισμένη το 1779 – 1787 στην θέση παλιότερης που είχε χτιστεί στις αρχές του 16ου αιώνα και συγκεκριμένα το 1515 η οποία όμως είχε πυρποληθεί δύο φορές, την πρώτη φορά το 1611 λόγω του ότι οι μοναχοί πήγαν στην Τατάρνα όπου και συμμετείχαν σε προεπαναστατικά κινήματα και την δεύτερη το 1770 κατά την περίοδο των Ορλοφικών.

Η παράδοση λέει ότι η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Δομιανίτισσας που πριν βρίσκονταν στο γειτονικό χωριό Βράχα είχε βρεθεί στα κλαδιά ενός πουρναριού (το οποίο υπάρχει ακόμη και σήμερα κοντά στην εκκλησία) καθώς από εκείνο το σημείο εξέπεμπε φως. Όταν οι κάτοικοι της Βράχας έμαθαν για το θαύμα προσπάθησαν να πάρουν την εικόνα, όμως όσες φορές και αν την πήραν τόσες φορές η εικόνα βρέθηκε ξανά στο ίδιο σημείο. Έτσι λοιπόν οι κάτοικοι των Δομιανών με την σειρά τους έχτισαν την εκκλησία της Παναγίας για να την στεγάσουν.

Το Μοναστήρι βρίσκεται ΒΔ από το Καρπενήσι.

Ξεκινάμε από την διασταύρωση των οδών Μπακογιάννη και Απόδημων Ευρυτάνων.

  • Κατευθυνόμαστε στην ΕΟ Καρπενησίου Αγρινίου Ε952, σε 2,8km φτάνουμε στην τοποθεσία Χαλίκι, εκεί στρίβουμε δεξιά στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου Νεράιδας προς τα χωριά Στένωμα, Δομιανοί και φυσικά την Μονή Δομιανών.
  • Συνεχίζουμε στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου Νεράιδας, σε 15km φτάνουμε στο χωριό Στένωμα.
  • Συνεχίζουμε στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου Νεράιδας, σε 5,6km φτάνουμε στο χωριό Παυλόπουλο.
  • Συνεχίζουμε στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου Νεράιδας, σε 2,4km φτάνουμε στο χωριό Παππαδιά.
  • Συνεχίζουμε στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου Νεράιδας, σε 8,4km φτάνουμε στο χωριό Δομιανοί.

Τώρα έχουμε δύο επιλογές για να προσεγγίσουμε το μοναστήρι:

  • Συνεχίζουμε στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου Νεράιδας, σε 2km περίπου βρίσκουμε στα αριστερά μας ένα χωματόδρομο. Ακολουθώντας τον χωματόδρομο σε περίπου 1km φτάνουμε στο μοναστήρι των Δομιανών.
  • Αφήνουμε το όχημα μας και συνεχίζουμε με τα πόδια κατηφορίζοντας από το κέντρο του χωριού προς το μοναστήρι, μία διαδρομή περίπου 200m.

 


Μονή Προυσού

Η μονή Προυσού αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προσκυνητικά κέντρα της Ορθοδοξίας, καθώς φιλοξενεί την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Προυσιώτισσας, η οποία είναι έργο του Ευαγγελιστού Λουκά. Καθημερινά συρρέει πλήθος κόσμου προκειμένου να προσκυνήσει και να λάβει την ευλογία της από όλα τα μέρη της Ελλάδας αλλά και πιστούς από όλο τον κόσμο. Το μοναστήρι γιορτάζει στις 23 Αυγούστου που είναι η απόδοση της γιορτής της «Κοιμήσεως της Θεοτόκου”. Απέχει μόλις 28 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι και 55 χιλιόμετρα από το Αγρίνιο. Η μονή στέκει από τον 9 αιώνα μ.Χ. μεγαλόπρεπα στις άκρες ενός απόκρημνου βράχου των Ευρυτανικών βουνών. Η θέα αλλά και η μορφολογία της περιοχής είναι τέτοια που θα καταπλήξουν κάθε προσκυνητή αλλά και επισκέπτη. Η μονή διαθέτει εκτός των άλλων ξενώνες για τους επισκέπτες αλλά και μουσείο όπου εκτίθενται εικόνες του 15ο και 16ο αιώνα, εκκλησιαστικά κειμήλια και χειρόγραφα αλλά και μέρος του οπλισμού του Γεωργϊου Καραϊσκάκη.

Το Μοναστήρι βρίσκεται Ν από το Καρπενήσι.

Ξεκινάμε από την διασταύρωση των οδών Μπακογιάννη και Απόδημων Ευρυτάνων.

  • Κατευθυνόμαστε στην οδό Μπακογιάννη, σε 0,3χλμ στα δεξιά μας βλέπουμε το Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου, εμείς συνεχίζουμε στην αριστερή παρατεταμένη στροφή 180 μοιρών και αμέσως μετά στην δεξιά, η ονομασία του δρόμου αλλάζει και βρισκόμαστε πλέον στην οδό Παναγίας Προυσιωτίσης.
  • Συνεχίζουμε στην Παναγίας Προυσιωτίσης, σε 0,6χλμ και μετά από δύο διαδοχικές στροφές η πρώτη δεξιά και η δεύτερη αριστερή η ονομασία του δρόμου αλλάζει ξανά και βρισκόμαστε πλέον στην οδό Χρυσής Κατσαμπά.
  • Συνεχίζουμε στην οδό Χρυσής Κατσαμπά, σε 0,8km φτάνουμε σε κόμβο όπου στρίβουμε δεξιά στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου-Προυσού-Καλλιθέας (η οποία μετονομάζεται σε Περιμετρική Καρπενησίου αν στρίψουμε αριστερά).
  • Συνεχίζουμε στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου-Προυσού-Καλλιθέας, σε 10,5χλμ περνάμε μέσα από τον Γαύρο ο οποίος αποτελεί οικισμό του Μεγάλου Χωριού.
  • Συνεχίζουμε στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου-Προυσού-Καλλιθέας, σε 9,4χλμ φτάνουμε στην γέφυρα στα Διπόταμα.
  • Συνεχίζουμε στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου-Προυσού-Καλλιθέας, σε 6,3χλμ φτάνουμε στο Μοναστήρι του Προυσού.

 


Μονή Τατάρνας

Το ιστορικό μοναστήρι της Τατάρνας αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα μοναστήρια της Στερεάς Ελλάδας, βρίσκεται στην δυτική Ευρυτανία, δυτικά του χωριού Τριπόταμο και πολύ κοντά στην τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών σε ένα καταπράσινο τοπίο με εξαιρετική θέα στα γύρο βουνά αλλά και την λίμνη, απέχει από το Καρπενήσι 60χλμ και 83χλμ από το Αγρίνιο.

Χτίστηκε αρχικά τον 12ο αιώνα όμως με το πέρασμα του χρόνου το μοναστήρι καταστράφηκε για να χτιστεί ξανά το 1555 από τους Ιερομόναχους Δαβίδ και Μεθόδιο. Το μοναστήρι μετά από πολλές λεηλασίες και επιθέσεις επί τουρκοκρατίας καταστράφηκε ξανά το 1821. Ο βασιλιάς Όθων χτίζει νέο μοναστήρι το 1844 όμως και αυτό καταστράφηκε από κατολίσθηση το 1963 κατά την διάρκεια των εργασιών της τεχνητής λίμνης των Κρεμαστών. Το 1969 μετά από πολύ κόπο αρχίζει να χτίζεται το μοναστήρι με την σημερινή του μορφή χάρις τις προσπάθειες του αρχιμανδρίτη Δοσίθεου.

Το Μοναστήρι βρίσκεται βρίσκεται Δ από το Καρπενήσι.

Ξεκινάμε από την διασταύρωση των οδών Μπακογιάννη και Απόδημων Ευρυτάνων.

Κατευθυνόμαστε στην ΕΟ Καρπενησίου Αγρινίου Ε952, σε 8,3χλμ φτάνουμε στην τοποθεσία Μπαγασάκι.

  1. Συνεχίζουμε στην ΕΟ Καρπενησίου Αγρινίου Ε952, σε 5,3χλμ φτάνουμε στο χωριό Άνω Καλεσμένο.
  2. Συνεχίζουμε στην ΕΟ Καρπενησίου Αγρινίου Ε952, σε 8,1χλμ περνάμε έξω από το χωριό Καλεσμένο.
  3. Συνεχίζουμε στην ΕΟ Καρπενησίου Αγρινίου Ε952, σε 3,3χλμ φτάνουμε στην σιδερένια γέφυρα του Μέγδοβα.
  4. Συνεχίζουμε στην ΕΟ Καρπενησίου Αγρινίου Ε952, σε 1,2χλμ φτάνουμε στο συνοικισμό Παρκιό.

Για να συνεχίσουμε υπάρχουν δύο διαδρομές που μπορούμε να ακολουθήσουμε, και οι δύο θα μας οδηγήσουν στο χωριό Σκαμνιά, όπου θα περάσουμε τον ποταμό Αγραφιώτη.

Διαδρομή Α

  1. Συνεχίζουμε στην ΕΟ Καρπενησίου Αγρινίου Ε952, σε 12,6χλμ φτάνουμε στο χωριό Ανατολική Φραγκίστα.
  2. Συνεχίζουμε στην ΕΟ Καρπενησίου Αγρινίου Ε952, σε 3,8χλμ αφήνουμε την ΕΟ Καρπενησίου Αγρινίου Ε952 και στρίβουμε δεξιά προς Δυτική Φραγκίστα.
  3. Σε 1,1χλμ φτάνουμε στο χωριό Δυτική Φραγκίστα.
  4. Συνεχίζουμε την διαδρομή μας και σε 1,9χλμ περίπου στρίβουμε αριστερά προς Γουλαίικα (αν συνεχίσουμε ευθεία πάμε προς τα χωριά Αγία Τριάδα και Κρέντη).
  5. Συνεχίζουμε την διαδρομή μας και σε 9,3χλμ φτάνουμε στο χωριό Σκαμνιά όπου περνάμε τον Αγραφιώτη.

Διαδρομή Β

  1. Συνεχίζουμε στην ΕΟ Καρπενησίου Αγρινίου Ε952, σε 3,4 χλμ αφήνουμε την ΕΟ Καρπενησίου Αγρινίου Ε952 και στρίβουμε δεξιά προς Νέα Βίνιανη.
  2. Συνεχίζουμε στην Επαρχιακή Οδό Χαλκιοπούλου-Βίνιανης, σε 0,5 χλμ φτάνουμε στο χωριό Νέα Βίνιανη.
  3. Συνεχίζουμε στην Επαρχιακή Οδό Χαλκιοπούλου-Βίνιανης, σε 7,5 χλμ φτάνουμε στο χωριό Κερασοχώρι.
  4. Συνεχίζουμε στην Επαρχιακή Οδό Χαλκιοπούλου-Βίνιανης, σε 2,9 χλμ φτάνουμε στο χωριό Κρέντη.
  5. Συνεχίζουμε στην Επαρχιακή Οδό Χαλκιοπούλου-Βίνιανης, σε 7,2 χλμ φτάνουμε στο χωριό Σκαμιά.

Συνέχεια,

  1. Από τα Σκαμνιά συνεχίζουμε στην Επαρχιακή Οδό Χαλκιοπούλου-Βίνιανης, σε 2,2 χλμ αφήνουμε την Επαρχιακή Οδό Χαλκιοπούλου-Βίνιανης και στρίβουμε αριστερά προς Τσούκα.
  2. Συνεχίζουμε την διαδρομή μας και σε 2χλμ φτάνουμε στο χωριό Τσούκα.
  3. Συνεχίζοντας προς την Μονή Τατάρνας ο Αγραφιώτης ποταμός και η Τεχνητή Λίμνη των Κρεμαστών χάνονται από τα αριστερά μας για να ξεπροβάλει λίγο παρακάτω από τα δεξιά μας αυτή τη φορά μόνο η Λίμνη. Σε 7,8χλμ έχουμε φτάσει στον προορισμό μας, το Μοναστήρι της Τατάρνας.

Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, Κορυσχάδες

Το ιστορικό χωριό των Κορυσχάδων απέχει μόλις 5χλμ από το Καρπενήσι, αποτελεί ένα ακόμη χωριό της Ευρυτανίας που γράφτηκε με χρυσά γράμματα στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Η ιστορικότητα του έγκειται στο γεγονός ότι τον Μάιο του 1944, η ΠΕΕΑ (Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης) πραγματοποίησε στο σχολείο του χωριού την πρώτη εθνοσυνέλευση των μαχόμενων για την απελευθέρωση Ελλήνων. Σε αυτό συμμετείχαν, με σκοπό την πολιτική τους οργάνωση, εκπρόσωποι οι οποίοι είχαν εκλεγεί κατά τόπους ελεύθερα από τους Έλληνες πολίτες σε μυστικές εκλογές που είχαν προηγηθεί, και οι εργασίες του συμβουλίου κράτησαν από τις 14 έως τις 27 Μαΐου.

Ο χώρος αυτός έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο και λειτουργεί ως μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Στον προαύλιο χώρο μπορείτε να δείτε το μνημείο που είναι αφιερωμένο σε αυτή την ιστορική μέρα. Στο ισόγειο του μουσείου λειτουργεί βιβλιοθήκη με μία αρκετά ενδιαφέρουσα συλλογή συγγραμμάτων, ενώ στον πάνω όροφο βρίσκεται η έκθεση με πλούσιο φωτογραφικό υλικό που απεικονίζει την διαδικασία της ιστορικής εθνοσυνέλευσης, αλλά και άλλες εικόνες από την δράση των αγωνιστών. Άξιες παρατήρησης και προσοχής αποτελούν οι επιγραφές στους τοίχους, αλλά και οι τοιχογραφίες ηρώων της αντίστασης, όπως και των ηρώων του 1821, οι οποίες είχαν γίνει για συμβολικούς λόγους.

 


Λαογραφικό Μουσείο, Μεγάλο Χωριό

Το Λαογραφικό Μουσείου Μεγάλου Χωριού στεγάζεται σε ένα παλιό πέτρινο αρχοντικό πλήρως ανακαινισμένο τριών επιπέδων. Το Υλικό που εκτίθεται σε αυτό αποτελεί προσφορά των Μεγαλοχωριτών.

Στο πρώτο επίπεδο μπορεί κανείς να θαυμάσει τα παραδοσιακά επαγγέλματα των κατοίκων του Μεγάλου Χωριού, αλλά και να δει από κοντά οικιακά σκεύη και αγροτικά εργαλεία.

Στο δεύτερο επίπεδο στο ισόγειο του αρχοντικού, στο οποίο είναι και η είσοδος για το εσωτερικό του μουσείου, με το που θα εισέλθει κανείς θα αντικρίσει το παλιό ρολόι του χωριού, το οποίο λειτουργούσε αδιάκοπα από το 1926 ως το 1988. Στο ισόγειο υπάρχει ακόμη μία σύγχρονη Αίθουσα Πολλαπλών Εκδηλώσεων, που εξυπηρετεί τις ανάγκες του χωριού, καθώς επίσης και δύο αναπαραστάσεις δωματίων Μεγαλοχωρίτικου Σπιτικού, μίας Κάμαρης με χώρο για Αργαλειό και μίας Σάλας Εύπορου Μεγαλοχωρίτικου σπιτιού.

Στο τρίτο επίπεδο, στον πρώτο όροφο του μουσείου, φιλοξενούνται αντικείμενα λαϊκής τέχνης, παραδοσιακές στολές, καθώς και η βιβλιοθήκη του μουσείου με περισσότερους από 5000 τίτλους διαφόρων θεματικών κατηγοριών.

 


Ιστορικό Μουσείο Βίνιανης

Η επιτακτική ανάγκη για οργάνωση και λήψη αποφάσεων στην κατά τόπους Ελεύθερη Ελλάδα στα χρόνια της Γερμανικής κατοχής οδήγησε στις 10 Μαρτίου του 1944 στην συγκρότηση της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (Π.Ε.Ε.Α.), γνωστή και ως “Κυβέρνηση του Βουνού”. Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε στο σχολείο της ιστορικής Βίνιανης Ευρυτανίας.

Σήμερα στο χώρο του σχολείου στεγάζεται το Ιστορικό Μουσείο της Βίνιανης, όπου στο εσωτερικό του φιλοξενείται κυρίως έκθεση φωτογραφίας της εποχής, ενώ στον προαύλιο χώρο συναντάμε τις προτομές των μελών της τότε κυβέρνησης, καθώς και το μνημείο που είναι αφιερωμένο στην Κυβέρνηση του Βουνού.

Το μουσείο βρίσκεται στην Παλιά Βίνιανη η οποία εγκαταλείφτηκε στις 6ης Φεβρουαρίου 1966 μετά από καταστροφικό σεισμό, απέχει από την Νέα Βίνιανη περίπου 4,5χλμ.

 


Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο, Παλαιό Μικρό Χωριό

Το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο του Μικρού Χωριού βρίσκεται στο Παλιό Μικρό Χωριό, στεγάζεται στο πρώην Δημοτικό Σχολείο, το οποίο χτίστηκε το 1934 με τις προσπάθειες και την προσωπική εργασία των κατοίκων του χωριού χρησιμοποιώντας υλικά από την περιοχή.

Τα εκθέματα του μουσείου προέρχονται από δωρεές κατοίκων του Μικρού Χωριού και εκτίθενται σε πέντε αίθουσες παρουσιάζοντας την καθημερινή ζωή των Μικροχωριτών αλλά και τους αγώνες για ανεξαρτησία και δημοκρατία από την Επανάσταση του 1821 ως τον B´ Παγκόσμιο Πόλεμο και την Εθνική Αντίσταση. Τα εκθέματα κατατάσσονται σε ιστορικά έγγραφα, αυτοβιογραφικά κείμενα και οι γραπτές προσωπικές μαρτυρίες κατοίκων του χωριού που αναφέρονται σε περιστατικά και εμπειρίες σε χρόνια πολέμου ή ειρήνης, φωτογραφικό υλικό, ονόματα αγωνιστών, πεσόντων, εκτελεσθέντων και θυμάτων, εικόνες από την κατοχή, το χρονικό της ιστορικής μάχης του Μικρού Χωριού, απομεινάρια από το τυπογραφείο της Εθνικής Αντίστασης, αλλά και οικιακό και αγροτικό εξοπλισμό.

Το μουσείο διαθέτει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στην οποία προβάλλεται βιντεοταινία με περιεχόμενο τις κύριες φάσεις εξέλιξης του Μικρού Χωριού αλλά και βιβλιοθήκη η οποία φιλοξενεί βιβλία με περιεχόμενο που εστιάζεται στο Μικρό Χωριό, την Ευρυτανία και την Ρούμελη γενικότερα.

 


Λαογραφικό Μουσείο, Τόρνος

Το Λαογραφικό Μουσείο Τόρνου στεγάζεται στο δημοτικό σχολείο του χωριού το οποίο έπαψε να λειτουργεί πριν πολλά χρόνια. Εγκαινιάστηκε το 2006 και φιλοξενεί αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι της περιοχής παλιά όπως εργαλεία, οικιακά σκεύη, έναν αργαλειό, υφαντά, είδη ενδυμασίας κ.α. τα οποία συγκεντρώθηκαν – παραχωρήθηκαν με πολύ κόπο, αγάπη και μεράκι από τους εναπομείναντες κατοίκους του χωριού.

 


Λαογραφικό Μουσείο Αγίας Τριάδας & Οικία Χρ. Καραπιπέρη

Στο μουσείο του χωριού υπάρχουν παραδοσιακές στολές, παραδοσιακά αντικείμενα και εργαλεία.

Στο ίδιο χωριό, μεγάλο ενδιαφέρον έχει η βιβλιοθήκη, με 8.000 βιβλία, που λειτουργεί στο σπίτι του Χρυσόστομου Καραπιπέρη, ενός πολιτικού με σημαντικό έργο για την Ευρυτανία και για την ευρύτερη περιοχή.

Η Φώτειος Βιβλιοθήκη και το Λαογραφικό Μουσείο στεγάζονται στο ισόγειο της οικίας Καραπιπέρη στην Αγία Τριάδα Ευρυτανίας.

Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει χιλιάδες βιβλία γενικού ενδιαφέροντος, το δε Λαογραφικό Μουσείο πλείστα αντικείμενα της ζωής των αγροτών της περιοχής (γεωργικά εργαλεία, οικιακά σκεύη, φορεσιές κλπ).

Χιονοδρομικό Κέντρο στο Βελούχι

Πάνω στις πανέμορφες πλαγιές του όρους Τυμφρηστού ( Βελούχι) οι σύγχρονες εγκαταστάσεις του σας υποδέχονται προσφέροντάς όλες τις ανέσεις για να απολαύσετε το αγαπημένο σας σπορ ή τη συγκλονιστική θέα του κατάλευκου χιονισμένου τοπίου.

Αν αποφασίσετε να «ανεβείτε» στο Καρπενήσι, θυμηθείτε ότι θα σας είναι πολύ εύκολο να φτάσετε… εκεί ψηλά. Γιατί το Χιονοδρομικό Κέντρο Βελουχίου είναι το κοντινότερο χιονοδρομικό σε πόλη σε ολόκληρη την Ελλάδα, απέχοντας μόλις 10 χλμ από την πρωτεύουσα της Ευρυτανίας, με ομαλή και ευκρινή σηματοδότηση σε όλη την διαδρομή.

Οι φίλοι του σκι, αρχάριοι ή προχωρημένοι έχουν στη διάθεσή τους 18 πίστες υψηλών προδιαγραφών, που ανταποκρίνονται σε κάθε βαθμό δυσκολίας ή εμπειρίας.

H οργανωμένη πίστα snowboard προσφέρει έντονες και διασκεδαστικές στιγμές στους λάτρεις του αθλήματος, αλλά και στους απλούς θεατές. Όσο για τους πιο τολμηρούς και περιπετειώδεις από σας, μπορείτε να αναζητήσετε περισσότερη δράση σε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ελεύθερες διαδρομές (off piste) οι οποίες είναι 4 στο σύνολο.

Οι εγκαταστάσεις του Χιονοδρομικού Κέντρου Βελουχίου διαθέτουν επίσης σύγχρονα lifts, που λειτουργούν με τις πιο υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας.

Για Πληροφορίες κάντε κλικ στο http://www.velouxi.gr/

 


Rafting

Το Rafting είναι σχετικά ένα καινούργιο σπορ για τα δεδομένα της χώρας μας αλλά πολύ δημοφιλές, έτσι ώστε κάθε χρόνο να είμαστε στην ευχάριστη θέση να δεχόμαστε πολλούς επισκέπτες με στόχο να νιώσουν και να βιώσουν την συναρπαστική εμπειρία που τους προσφέρει η δραστηριότητα στο ποτάμι (Rafting).

Με φουσκωτά σκάφη νέου τύπου εξαθέσια έως και δωδεκαθέσια μας δίνεται η δυνατότητα να γλιστρήσουμε στα κατακάθαρα και αφρισμένα νερά των ποταμών της Ευρυτανίας, να νιώσουμε την ομορφιά της φύσης που είναι άφθονη στην Ευρυτανία και να ανεβάσουμε την αδρεναλίνη μας στα ύψη.

Οι επισκέπτες μας δεν χρειάζεται να έχουν καμία εμπειρία μια και σε κάθε σκάφος υπάρχει έμπειρος οδηγός της ΕΥ ΖΗΝ που τους καθοδηγεί και τους ενημερώνει για την τεχνική του Rafting,την χλωρίδα την πανίδα, και όλα αυτά γίνονται με την βοήθεια ειδικού εξοπλισμού που σας παρέχει η ΕΥ ΖΗΝ (φόρμες neoprene, καλτσάκια neoprene αδιάβροχα, κράνη, σωσίβια κλπ).

Το μόνο που χρειάζεται να διαθέτουν οι επισκέπτες μας είναι μαγιό ένα δεύτερο ζευγάρι παπούτσια που θα φορέσουν αφού τα πρώτα θα βραχούν κατά την διάρκεια του Rafting και φυσικά καλή διάθεση.

Κατάβαση στον ποταμό Ταυρωπό:

Ιδανική διαδρομή για άτομα με μικρή εμπειρία στο Rafting. H διαδρομή ξεκινάει από το χωριό Παλαιά Βίνιανη που βρίσκεται 36-χμ από το Καρπενήσι διάρκειας περίπου 40 λεπτών, και τελειώνει στη γέφυρα του Μέγδοβα.

Διάρκεια διαδρομής: 2 ώρες
Απόσταση: 11 χιλιόμετρα
Βαθμός δυσκολίας: ΙΙ
Χρονική περίοδος: από Νοέμβριο μέχρι Μάιο.

 

Κατάβαση στον ποταμό Τρικεριώτη:

Διαδρομή για έμπειρους και όχι μόνο! Το πιο τεχνικό ποτάμι στην Ελλάδα.

Η διαδρομή ξεκινάει από την γέφυρα του Διποτάμου που βρίσκεται 25 χμ από το Καρπενήσι διάρκειας περίπου 20 λεπτών, και τελειώνει στο χωριό Σαρκίνι κοντά στην λίμνη των Κρεμαστών.

Διάρκεια διαδρομής: 1,50 ώρα
Απόσταση: 9 χιλιόμετρα
Βαθμός δυσκολίας: ΙΙΙ
Χρονική περίοδος: από Νοέμβριο μέχρι Μάιο.

 

Κατάβαση στον ποταμό Αχελώο:

Ιδανική διαδρομή για όλες τις ηλικίες. Το ιδανικότερο τοπίο της Ευρυτανικής φύσης.

Η διαδρομή ξεκινάει από το χωριό Νέο Αργύρι που βρίσκεται 80 χμ από το Καρπενήσι διάρκεια περίπου 2 ώρες και τελειώνει στη γέφυρα των Τέμπλας στη λίμνη των Κρεμαστών.

Διάρκεια διαδρομής: 2.30 ώρες
Απόσταση: 15 χιλιόμετρα
Βαθμός δυσκολίας: Ι
Χρονική περίοδος: από Μάιο μέχρι Ιούλιο.

Κάντε κλικ στο http://www.active.com.gr/index_gr.htm

 


Canoe

Στην λίμνη των Κρεμαστών, με μονοθέσια ή διθέσια σκάφη ειδικά για λίμνες κάνουμε περιήγηση στην τεχνική λίμνη των Κρεμαστών.

Πάνω στα αμέτρητα νησάκια που βρίσκονται στη λίμνη ανακαλύπτουμε τον θαυμαστό κόσμο που υπάρχει σε τέτοιους βιότοπους.

Φυσικά απολαμβάνουμε και το μπάνιο μας και για τους πιο x-treme τύπους υπάρχει η γέφυρα της Επισκοπής με ύψος 40 μέτρων που μπορούν να κάνουν καταρρίχηση (rappel) με ειδικό εξοπλισμό.

Κάντε κλικ στο http://www.active.com.gr/index_gr.htm

 


Kayak

Στον Κρικελοπόταμο. Ένα από τα πιο απομονωμένα μέρη της Ελλάδας με φόντο έρημα χωριά.  Δύσκολο ποτάμι με πολλά τεχνικά περάσματα που δημιουργούν στενές διόδους και πολλά ορμητικά νερά. Ιδανικό μόνο για έμπειρους kayaker.

Βαθμός δυσκολίας: 5ος
Διάρκεια διαδρομής: 4 ώρες
Διαδρομή: Από το χωριό Στουρνάρα έως τη γέφυρα του Διποτάμου.
Ιδανική εποχή

κατάβασης:

από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο.

 

Στον Καρπενησιώτη. Διαδρομή παραπλεύρως με τον κεντρικό δρόμο Καρπενησίου – Προυσού.  Δύσκολο και στενό ποτάμι που θα κάνει τους λάτρεις του kayak να νιώσουν πολλές φορές την καρδιά τους να χτυπάει ακανόνιστα. Ιδανικό μόνο για έμπειρους kayaker.

Βαθμός δυσκολίας: 5ος
Διάρκεια διαδρομής: 3 ώρες
Ιδανική εποχή

κατάβασης:

από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο
Διαδρομή: από την διασταύρωση Μικρού-Μεγάλου Χωριού έως την γέφυρα του Διποτάμου.

Κάντε κλικ στο http://www.active.com.gr/index_gr.htm

Στα Βουνά της Ευρυτανίας

Μια σειρά από βουνά, πυκνά δάση, μικροχώραφα που διασπούν την πράσινη ενότητα και τη γλαυκή όψη των βουνών καθώς ανταμώνουν τον ουρανό, είναι η Ευρυτανία. Το χώμα είναι τόσο λίγο. Συχνά πάνω στην πέτρα φυτεύουν τον καρπό και τις ελπίδες τους, οι κάτοικοί της. Και η πέτρα δεν είναι τόσο εύκολο να καρπίσει. Η ομορφιά του τοπίου συναγωνίζεται την παλικαριά των κατοίκων της περιοχής. Απομονωμένη καθώς ήταν, έστελνε στην εθνική άμιλλα τις φωτεινές εξάρσεις της: Ανθρώπους με πνευματική ορθοφροσύνη και δημιουργική έμπνευση. Τον Γεώργιο Καφαντάρη, τον Ζαχαρία Παπαντωνίου, τον Στέφανο Γρανίτσα κι άλλους πολλούς. Εδώ άνθισε στις πιο κορυφαίες ιστορικές μας στιγμές, ο “αρματωλισμός” και η “εθνική αντίσταση”, όταν το έθνος πάλευε για τη λευτεριά του. Άνθισε παράλληλα και ο πνευματικός διαφωτισμός με τις πασίγνωστες “Σχολές των Αγράφων”, όπου η ηθική και ιδεαλιστική έξαρση δεν εμπόδισε τους εμπνευσμένους εκείνους οδηγούς να γίνουν κατ’ εξοχήν πρακτικοί άνθρωποι να βοηθήσουν το ξάναμμα της επανάστασης. Δημιουργική φωτιά ανησυχίας έκαιγε πάντοτε και φεγγοβολάει και σήμερα σε τούτο τον περιούσιο λαό, που κυριολεκτικά γαντζωμένος στο βράχο, χαράζει πάνω σ’ αυτόν με την πίστη του και τη λεβεντιά του τη νίκη και την προκοπή του. Ο λαός αυτός με την πανάρχαια ιστορία, που πέρασε στην καταπληκτική του πορεία μέρες δύσκολες και πικρές, ποτέ δεν λιποψύχησε, ποτέ δεν έκανε πίσω. Ο αγέρας των βουνών και ο ζεστός του ήλιος, η τραχύτητα του τοπίου με τις ρομαντικές του αναλαμπές, η αγωνία για την απόκτηση του ψωμιού, όλα τον προδιαθέτουν πάντα να κοιτάει μπροστά. Όπως κοιτάει και σήμερα, όπως θα κοιτάει πάντα.

 


Άγραφα

 

Λένε οι παλιοί ότι, όταν ο Θεός έφτιαχνε τον κόσμο, πήρε μια χούφτα από χώμα και το πέρασε σε σήτα. Το εύφορο πέρασε από αυτήν και έγιναν οι κάμποι, οι πέτρες και τα χοντράδια έπεσαν στη γη και γεννήθηκαν τα Άγραφα. Ορεινός όγκος στην Κεντρική Ελλάδα, τμήμα της οροσειράς της Πίνδου, που βρίσκεται ανάμεσα στους νομούς Ευρυτανίας, Καρδίτσας και Τρικάλων.  Βουνοσειρές ατέλειωτες, επάλληλα ψηλά όρθια τείχη, βαθιά φαράγγια και ρεματιές με ορμητικά ποτάμια, σκιερά δάση που κάνουν την πορεία πιότερο σιωπηλή, μονοπάτια που οδηγούν σε απομονωμένες αγροικίες, πέτρινα μονότοξα γεφύρια, περάσματα (διάσελα) ψηλά, ξεχασμένα μοναστήρια και όμορφα χωριά. Οι ψηλότερες κορυφές των Αγράφων είναι βόρεια  η Καράβα (2.144μ.), νότια ο Άγιος Ηλίας (2.132μ.) και στο κέντρο η Τσουρνάτα (2.168μ.). Βουνά εντυπωσιακά καθηλώνουν στη θέα. Βουνά ντυμένα με μύθους και παραδόσεις, που χάνονται στα βάθη των αιώνων. Ο Αγραφιώτης ποταμός διασχίζει τα Άγραφα από το βορά προς το νότο και χύνεται στον Αχελώο. Ο ορεινός όγκος των Αγράφων συγκροτείται από δύο πετρώματα τον ασβεστόλιθο και το φλύσχη, τα οποία και συντελούν στις κατολισθήσεις που παρουσιάζονται στην περιοχή και στην Πίνδο γενικότερα. Η περιοχή των Αγράφων έδωσε το παρόν καθ’ όλη την ιστορική διαδρομή του ελληνισμού, αφού η κακοτράχαλη περιοχή δημιούργησε ανθρώπους ατίθασους και ελεύθερους.

Ανατολικά Άγραφα

Κορυφή/Υψόμετρο: Σβόνι 2.039 μ.
Πλησιέστερη έδρα Δήμου: Άγραφα (από το Καρπενήσι)
Ανάβαση στην κορυφή από: Άγραφα
Μονοπάτια Ε4: Γέφυρα Βίνιανης-Κρέντης-Βαρβαριάδα-Άγραφα-Βραγγιανά-Κουστέσα

 

Δυτικά Άγραφα

Κορυφή/Υψόμετρο: Φτέρη 2.128 μ.
Πλησιέστερη έδρα Δήμου: Καρπενήσι
Ανάβαση στην κορυφή από: Μοναστηράκι – Βλαχοπούλα

 


Βελούχι

 

Το Βελούχι είναι το πιο εκφραστικό βουνό της Ρούμελης, της λεβεντιάς της. Συνδέεται με την  παράδοση, τους θρύλους και την ιστορική πορεία του τόπου μας. Απ’ αυτή την υπέροχη ταράτσα της Ρούμελης, νιώθεις πόσο μεγάλη ανάγκη έχεις να στέκεσαι εδώ ψηλά και ν’ απολαμβάνεις τα πανέμορφα τοπία που την περιβάλουν, που χρειάζεται ποιητική ευαισθησία και γαλήνιος καλλιτεχνικός οίστρος να αποδώσεις τη φωτοπλημμύρα του χώρου, που σου αιχμαλωτίζει την καρδιά. Ο τόπος αυτός έχει μια δική του ξεχωριστή ιστορική διαδρομή.

Σε καλωσορίζει η λεβεντιά και η μεγαλοπρέπεια. Είναι το τρίτο σε ύψος βουνό της Στερεάς Ελλάδας, γνωστό και ως Τυμφρηστός (2.315 μ.), και έχει πολλές μεγάλες πηγές (κεφαλόβρυσα). Κατά τις περιόδους της Τουρκοκρατίας και της Γερμανικής κατοχής, αποτέλεσε καταφύγιο αλλά και ορμητήριο κατά των κατακτητών. Σήμερα αποτελεί σπουδαίο τουριστικό θέρετρο με ένα από τα καλύτερα Χιονοδρομικά Κέντρα της χώρας. Είναι απλό βουνό σε μορφολογία και αρχίζει από τη Ράχη Τυμφρηστού και τελειώνει στις όχθες του Ταυρωπού. Αν και η πλευρά του είναι ξερή, οι άλλες είναι ελκυστικές, με μεγάλα δάση, που από τα 1.700 μ. και πάνω εμφανίζουν τυπική πρώιμη αλπική ζώνη. Το ανάγλυφο είναι παράξενο, με ομαλές κορφές, μικρές ρεματιές και αρκετούς χωματογκρεμούς. Πολλά νερά κυρίως Β. και Δ.

Νότια στα πόδια του Βελουχιού απλώνεται το Καρπενήσι και η Ποταμιά, ενώ μονοπάτια υπάρχουν από το Στένωμα και την Αγία Τριάδα.

Βελούχι (Τυμφρηστός)

Κορυφή/Υψόμετρο: Σεϊντάνι, 2.314μ.
Πλησιέστερη πόλη: Καρπενήσι (Δήμος Καρπενησίου)
Ανάβαση στην κορυφή από: Καρπενήσι – Καταφύγιο ΕΟΣ (Θέση: “Διαβολότοπος”)
Καταφύγια/Υψόμετρο: ΕΟΣ Καρπενησίου (1.850 μ.)
Μονοπάτια Ε4: Καρπενήσι – Στενωματιώτικα   Αλώνια – γέφυρα Βίνιανης
Χιονοδρομικό Κέντρο: Καρπενησίου (Θέση “Διαβολότοπος”)

 


Η Καλιακούδα

 

Ο κύριος όγκος της είναι απλός, αλλά και σχετικά απότομος. Η ψηλότερη κορφή έχει δύο πολύ απότομες όψεις, τη βορεινή και τη δυτική που το χειμώνα παρουσιάζουν αξιόλογη δυσκολία. Ανατολικά της κορφής υψώνεται το Μεγάλο Ίσωμα (1.946μ.), που έχει εξαιρετική θέα σ’ όλα τα γύρω βουνά. (Με καθαρή ατμόσφαιρα βλέπουμε τ’ Άγραφα, το Βελούχι, την Οίτη, ακόμα και τον Όλυμπο. Το βουνά απλώνεται προς τα ΝΔ με μια απότομη κόψη το ψηλότερο σημείο της οποίας είναι ο Πύργος (1.606μ.). Η Καλιακούδα αυλακώνεται από αρκετούς δασικούς δρόμους που συνδέουν το Μεγάλο Χωριό με την Ανιάδα, τα Ψιανά και τα Δολιανά (Στουρνάρα), που πλησιάζει στο ονομαστό φαράγγι του “Πανταβρέχει”.

Καλιακούδα

Κορυφή/Υψόμετρο: Καλιακούδα (2.101μ.)
Πλησιέστερη έδρα Δήμου: Μεγάλο Χωριό (Ποταμιάς)
Ανάβαση στην κορυφή από: Μεγάλο Χωριό ή Ανιάδα – Λακκώματα
Καταφύγιο/Υψόμετρο: ΕΟΣ Καρπενησίου, (“Λακκώματα” 1.420 μ.)
Ευρωπαϊκά/Εθνικά μονοπάτια: Ε4 Κρίκελλο – Μυρίκη

 


Το Παναιτωλικό

 

Βρίσκεται στα σύνορα Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας, στα νότια του νομού μας, πάνω από τον Προυσό όπου υψώνονται τα Αραποκέφαλα. Αποτελεί συνέχεια της οροσειράς του Βάλτου και μέχρι το μέσο ύψος του είναι κατάφυτο από δάση. Είναι το τελευταίο βουνό της Ρούμελης, πριν τον κάμπο του Αγρινίου και είναι αρκετά δασωμένο με αραιά δάση ελάτων που φτάνουν μέχρι τα 1.700μ. Κυριότερες κορυφές του είναι η Γιόρλα (1.924μ.), το Πλοκαπάρι (1.823μ.), ο Κούτουπος (1.795μ.) και ο Άννινος (1.708μ.).

Παναιτωλικό

Κορυφή/Υψόμετρο: Βγένα ή Κατελάνος 1.922μ.
Πλησιέστερη πόλη: Αγρίνιο, Θέρμο
Ανάβαση στην κορυφή από: Αγία Παρασκευή – Τρεις Βρύσες

 


Η Χελιδόνα

 

Είναι ένα απλό σε μορφή αλλά σχετικά απόκρημνο βουνό. Στα πόδια της απλώνεται το Παλιό Μικρό Χωριό και στα νότια η ομώνυμη Χελιδόνα, στην έξοδο μιας χαράδρας. Η ψηλότερη κορφή έχει 4 κύριες ράχες που ανοίγονται κάτω από τον τελικό κώνο με τις απότομες πλαγιές. Η βορειότερη και πιο οριζόντια πάει προς τα Σελλά ενώ η ανατολική λέγεται Αηλιάδες και κατεβαίνει μέχρι το εκκλησάκι του Αϊ-Σώστη. Οι δυο νότιες, απόκρημνες και θεαματικές πέφτουν προς τον Κρικελλοπόταμο και τον Καρπενησιώτη, (η νοτιότερη υψώνεται με βράχια στο Τρύπιο Βουνό, 1.699μ.). Το βουνό ψηλά έχει ελάχιστα νερά.

Χελιδόνα

Κορυφή/Υψόμετρο: Χελιδόνα 1.973μ.
Πλησιέστερη πόλη: Καρπενήσι
Ανάβαση στην κορυφή από: Παλαιό Μικρό Χωριό

Γιορτές του Δάσους: από τις 15 Ιουλίου ως τις 10 Αυγούστου οργανώνονται στο Καρπενήσι οι “Γιορτές του Δάσους”.

Παζάρι: Μεγάλο παζάρι, από τις 29 Ιουλίου ως τις 10 Αυγούστου, Καρπενήσι

20 Ιουλίου: Πανηγύρι του Προφήτη Ηλία, Αγία Τριάδα

20 Ιουλίου: Πανηγύρι του Προφήτη Ηλία, Δομνίστα

26 Ιουλίου: Πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής, Μεγάλο Χωριό

6 Αυγούστου: Πανηγύρι του Σωτήρα, Ανατολική Φραγκίστα

15 Αυγούστου: Πανηγύρι της Παναγίας σε Γρανίτσα,

15 Αυγούστου: Πανηγύρι της Παναγίας σε Προυσό,

15 Αυγούστου: Πανηγύρι της Παναγίας σε Φουρνά

15 Αυγούστου: Πανηγύρι της Παναγίας σε Άγραφα.

23 Αυγούστου: Πανηγύρι της Παναγίας στο Κρίκελλο

23 Αυγούστου: Πανηγύρι της Παναγίας στο Μεγάλο Χωριό.

Αστυνομία Καρπενησίου 22370 89150 22370 89160
Πυροσβεστική Καρπενησίου 22370 23101 22370 23102
Ταξί Καρπενησίου 22370 22666 22370 22100
Νοσοκομείο Καρπενησίου 22370 80680 22370 80681
Ορειβατικός Σύλλογος Καρπενησίου 22370 23051
Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου 22370 23506
Χιονοδρομικό Κέντρο Σαλέ 22370 21113 22370 22002
Χιονοδρομικό Κέντρο Καταφύγιο 22370 21114
Χιονοδρομικό Κέντρο Πίστες 22370 21112
Γραφείο Τουρισμού 22370 21016
Μουσείο Καρπενησίου 22370 21227
Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Κορυσχάδες 22370 22309 22370 25102
“Ευ Ζην” Εταιρεία Εναλλακτικού Τουρισμού 22370 80150
ΚΤΕΛ Καρπενησίου 22370 80013 22370 80014
ΚΤΕΛ Αθήνας 210 83 15 991
ΚΤΕΛ Λαμίας 22310 28995
Ιερά Μονή Ταρτάνας 22370 95400
Ιερά Μονή Προυσού 22370 80705 22370 80725

Το Καρπενήσι, είναι προσβάσιμο όλες τις εποχές του χρόνου.

 

Κατά την χειμερινή περίοδο, τα αυτοκίνητα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες.

 

Η πρόσβαση στο Καρπενήσι γίνεται από τον Τυμφρηστό, μέσω Λαμίας. Από την Λαμία, ο δρόμος σάς οδηγεί στην σήραγγα του Τυμφρηστού. Η απόσταση Λαμία-Καρπενήσι είναι 75χλμ.

 

Η απόσταση Αθήνα-Καρπενήσι μέσω Λαμίας είναι 286χλμ και το ταξίδι διαρκεί περίπου 3 ώρες.

 

Η απόσταση Θεσσαλονίκη-Καρπενήσι μέσω Λαμίας είναι 372χλμ και το ταξίδι διαρκεί περίπου 3 ώρες και 50 λεπτά.

 

Η απόσταση Λάρισα-Καρπενήσι μέσω Λαμίας είναι 225χλμ και το ταξίδι διαρκεί περίπου 2 ώρες και 40 λεπτά.

 

Η απόσταση Πάτρα-Καρπενήσι μέσω Λαμίας είναι 198χλμ και το ταξίδι διαρκεί περίπου 2 ώρες και 40 λεπτά.