Αγία Τριάδα
Είναι ένα πανέμορφο χωριό πνιγμένο στο πράσινο, κτισμένο σε υψόμετρο 800μ. Βρίσκεται στα βόρεια του Βελουχίου, σε απόσταση 35χλμ από το Καρπενήσι. Η περιοχή παρουσιάζει τουριστική κίνηση, λόγω του ότι βρίσκεται πολύ κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο Βελουχίου. Η Αγία Τριάδα έχει μια λαμπρή ιστορική διαδρομή. Στο χωριό διατηρούνται πολλά παλιά καλοφροντισμένα σπίτια που του προσδίδουν μια ξεχωριστή γοητεία. Η περιήγηση στα σοκάκια του χωριού θα σας γεμίσει μοναδικές εικόνες. Οι περιποιημένοι κήποι, αλλά και η καταπράσινη φύση που περιβάλλει το χωριό, δημιουργούν εικόνες μοναδικής αισθητικής. Κυριαρχούν τα έλατα και οι καστανιές. Ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή βρίσκονται και οι κυριότερες πηγές του ποταμού Μέγδοβα.
Άγραφα
“Θέλω να ανέβω στ’ Άγραφα” λέει το δημοτικό τραγούδι και πράγματι τα Άγραφα έχουν αποτυπωθεί στην παράδοση σαν τα απάτητα μέρη, λημέρια των αρματολών, των Ανταρτών, των αγριοκάτσικων. Απέχουν 91χλμ από το Καρπενήσι και όπως θα ήταν αναμενόμενο περιβάλλονται από την αξεπέραστη φύση της Ευρυτανικής γης. Ανάμεσα στα αξιοθέατα της περιοχής ξεχωρίζουν η μονή της Στάνας και το υπέροχο φαράγγι της Τρύπας. Η ζωή στα Άγραφα διατηρεί την αυθεντικότητα και την ηρεμία που αποπνέει η αναζωογονητική ενέργεια του βουνού. Εδώ θα συναντήσετε ανθρώπους όλο ζωντάνια και μεγαλοσύνη, που μπορεί να μην ξέρουν γράμματα αλλά οι ζωές τους είναι από μόνες τους βιβλία ιστορίας. Από εδώ καταγόταν και έδρασε ο φημισμένος για την ανδρεία του κλέφτης Κατσαντώνης που έπειτα από πολλές νίκες επί των Τούρκων πιάστηκε μετά από προδοσία και βρήκε μαρτυρικό θάνατο. Ακολουθήστε οποιονδήποτε χωματόδρομο ανηφορίζει προς μια από τις κορυφές, βγείτε στον ήλιο και θα νιώστε την απεραντοσύνη της φύσης. Αυτά είναι τ’ Άγραφα. Και θέλει κότσια για να τα ανακαλύψεις.
Ανατολική Φραγκίστα
Η Ανατολική Φραγκίστα είναι κτισμένη σε υψόμετρο 680 μέτρων και απέχει 44χλμ από το Καρπενήσι. Μέχρι το 1915 ονομαζόταν Μεγάλη Φραγκίστα. Η Ανατολική Φραγκίστα αποτελεί γενέτειρα του πρωθυπουργού Γεωργίου Καφαντάρη, του Γιαννάκη Φραγκίστα, συμπολεμιστή του Κατσαντώνη, καθώς και του μυθιστοριογράφου Δημητρίου Παπαδόπουλου («Τυμφρηστού», «Η Ωραία του Πέραν»). Κοντά στο χωριό, βρίσκεται ο ανεξερεύνητος αρχαίος οικισμός Παλιοχωράκια. Νότια του χωριού, υπάρχει η βρύση του “Κοσμά”. Το όνομά της το οφείλει κατά πάσα πιθανότητα στον Ιεραπόστολο Κοσμά τον Αιτωλό που πέρασε από εκεί.
Βίνιανη
Ιστορικό χωριό στο δρόμο για το Αγρίνιο, 35χλμ από το Καρπενήσι. Σημαντικό αξιοθέατο το ομώνυμο μονότοξο γεφύρι και τα απομεινάρια αρχαίου οικισμού στον Άγιο Γεώργιο της παλιάς Βίνιανης. Το όνομα του χωριού προέρχεται από το λατινικό “vinum” που σημαίνει κρασί, λόγω των πολλών και κάλων αμπελιών που υπήρχαν στη περιοχή. Το χωριό έσφυζε κάποτε από ζωή, όμως πλέον έχει λιγοστούς κατοίκους.
Γρανίτσα
Ένα ακόμη όμορφο χωριό της Ευρυτανίας. Βρίσκεται σε απόσταση 82χλμ βορειοδυτικά από το Καρπενήσι. Είναι κτισμένο σε μια πανέμορφη τοποθεσία ανάμεσα στις Αγραφιώτικες βουνοκορφές και στην λίμνη των Κρεμαστών. Εκτός από τις φυσικές καλλονές της, η Γρανίτσα διακρίνεται και για την μακραίωνη ιστορία της. Πρόκειται για έναν τόπο που έχει γεννήσει σπουδαίες προσωπικότητες και έχει συμβάλει στην εξέλιξη των ιστορικών δρώμενων στην περιοχή. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν ο Στέφανος Γρανίτσας ένας σπουδαίος άνθρωπος των γραμμάτων και των τεχνών. Στη Γρανίτσα θα βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια που σας παρέχουν άνετη διαμονή.
Δομιανοί
Ο παραδοσιακός οικισμός των Δομιανών, με τα όμορφα πετρόχτιστα σπίτια και τα λιθόστρωτα σοκάκια, βρίσκεται σε υψόμετρο 600μ. ΒΔ του Καρπενησίου και είναι κτισμένο στους πρόποδες του όρους Μισιάκα (που ανήκει στον ορεινό όγκο του Βελουχίου). Αξίζει να επισκεφτείτε τη Μονή της Κοίμησης της Θεοτόκου όπου θα δείτε τοιχογραφίες του 1787. Η Παναγία η “Δομνιανίτισσα” όπως την λένε οι ντόπιοι γιορτάζει στις 15 Αυγούστου με πλήθος κόσμου.
Δομνίστα
Ένα όμορφο ορεινό χωριό, που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ευρυτανίας και έχει συνδεθεί με σημαντικά ιστορικά γεγονότα της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας. Είναι κτισμένη σε υψόμετρο 1000μ και απέχει 41χλμ από το Καρπενήσι. Όλα τα χωριά είναι κτισμένα σε μεγάλο υψόμετρο και περιβάλλονται από δάση ελάτης. Η τουριστική υποδομή της περιοχής είναι άρτια και συνεχώς βελτιώνεται. Σε όλα τα χωριά λειτουργούν ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, καφετέριες και εμπορικά καταστήματα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των εκδρομέων. Οι ανασκαφές που έχουν γίνει στην περιοχή έφεραν στο φως τα λείψανα της αρχαίας πόλης Φαντίνο, η οποία κατά τους αρχαίους χρόνους ήταν το σημαντικότερο σημείο εγκατάστασης στην Ευρυτανία. Στη Δομνίστα και στα γύρω χωριά, υπάρχουν πολλές παλιές εκκλησίες με εντυπωσιακά χειροποίητα ξυλόγλυπτα τέμπλα και αγιογραφίες. Αξίζει να δείτε τους ναούς του Αγίου Αθανασίου, τη Αγίας Κυριακής, των Αγίων Θεοδώρων, του Αγίου Χαραλάμπους και του Αγίου Νικολάου.
Δυτική Φραγκίστα
Είναι ένα πανέμορφο χωριό που παρουσιάζει μια εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτή των υπολοίπων χωριών της Ευρυτανίας, λόγω του ότι βρίσκεται κοντά στην τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών. Δεκάδες μικρά νησάκια αποτελούν το “διάκοσμο” της λίμνης, χαρίζοντάς της μια εικόνα μοναδική. Τα νησάκια αυτά αποτελούν τις βουνοκορφές των βουνών που έχουν κρυφτεί κάτω από τα νερά της τεχνητής λίμνης. Η Δυτική και η Ανατολική Φραγκίστα διακρίνονται για την τουριστική υποδομή τους. Αλλά και τα υπόλοιπα χωριά και οι οικισμοί του δήμου παρουσιάζουν αξιόλογη τουριστική ανάπτυξη, η οποία αναδεικνύει και τις φυσικές ομορφιές του τόπου. Τα ποτάμια και οι φυσικές ομορφιές προσφέρονται για αθλητικές δραστηριότητες και περιηγήσεις. Στη Δυτική Φραγκίστα λειτουργούν ενοικιαζόμενα δωμάτια που παρέχουν άνετη διαμονή στους επισκέπτες.
Καρπενήσι
Είναι η πρωτεύουσα του νομού το Καρπενήσι, κτισμένο στις πλαγιές του Τυμφρηστού, πνιγμένο στην κυριολεξία στα έλατα, τα πεύκα και τις καστανιές. Μέρος που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην επανάσταση του 1821 και που στα μέσα του 17ου αι. ο Ευγένιος Γιαννούλης ο Αιτωλός ίδρυσε εκεί την πρώτη Σχολή Γραμμάτων. Το συνθετικό του ονόματός τους παραπέμπει σε νησί, ένα ”νησί” που αντί για θάλασσα περιβάλλεται από βουνοκορφές και πανύψηλα έλατα. Αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες εκδρομείς κυρίως το χειμώνα που φτάνουν εδώ για χαρούν το χιονοδρομικό κέντρο, αλλά και την παρθένα φύση της Ευρυτανίας, κάνοντας ορειβασία, rafting, canyoning, trekking και διάφορες άλλες δραστηριότητες σε μια περιοχή ανέγγιχτη από τη βιομηχανοποίηση, η οποία μάλιστα ανακηρύχτηκε από την UNESCO το 1991 ως μια από τις καθαρότερες περιοχές οικοσυστήματος στον πλανήτη. Στο Καρπενήσι όλα είναι συγκεντρωμένα στην πλατεία. Ο ανδριάντας του Κατσαντώνη και του Μάρκου Μπότσαρη, η εκκλησία της Αγίας Τριάδος με το καμπαναριό που έκτισε ο διδάσκαλος του Γένους Ευγένιος Γιαννούλης ο Αιτωλός, οι πλάτανοι και οι καφετέριες, μπλέκονται όλα μαζί σαν αποσπάσματα πολλών και διαφορετικών χρονικών στιγμών. Στο Καρπενήσι που απέχει από την Αθήνα 286χλμ θα βρείτε πολλές επιλογές για διαμονή, φαγητό και διασκέδαση.
Κλαύσι ή Κλαύσειον
Είναι ένα μικρό χωριό που απέχει μόλις 7χλμ από το Καρπενήσι, στο δήμο του οποίου ανήκει και διοικητικά. Υπήρξε η αρχαία πρωτεύουσα της Ευρυτανίας. Κοντά στον οικισμό σώζονται τα ερείπια αρχαίου ναού που χρονολογείται από το 257π.X. Αξίζει να επισκεφθείτε το γραφικό χωριό και να περιηγηθείτε στα στενά σοκάκια του. Εκεί που το παρελθόν ανταμώνει το παρόν και ξαναγράφουν την ιστορία.
Κορυσχάδες
Παραδοσιακός, πέτρινος οικισμός και ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ευρυτανίας. Πέτρινα, καλοσυντηρημένα σπίτια, λιθόστρωτα σοκάκια, μια αναλλοίωτη ταυτότητα που άντεξε στο χρόνο. Η ονομασία του χωριού προέρχεται από την αρχαία λέξη ”κόρυς”, δηλαδή περικεφαλαία και πιθανολογείται ότι κατά την αρχαιότητα κατασκεύαζαν στην τοποθεσία ”Καμίνια” όπλα. Σε αυτό το χωριό, διαδραματίστηκαν σημαντικά γεγονότα της νεώτερης ελληνικής ιστορίας. Στο Δημοτικό Σχολείο των Κορυσχάδων, έγινε η πρώτη εθνοσυνέλευση του “Εθνικού Συμβουλίου” της Ελεύθερης Ελλάδας, στις 14 με 28 Μαΐου 1944. Στους Κορυσχάδες που τα Σαββατοκύριακα σφύζουν από ζωή, συνυπάρχουν δυο παράλληλες πραγματικότητες, του παραδοσιακού τρόπου ζωής των κατοίκων του χωριού με τον σύγχρονο τρόπο ζωής των επισκεπτών. Και ίσως αυτό είναι που τους κάνει μοναδικούς. Στον υπερκείμενο κοντινό λόφο «Παλιόκαστρο» σώζονται ίχνη από τείχη παλιού ανερεύνητου φρουρίου.
Κρίκελλο
Αφήνοντας πίσω σας τις ράχες Τυμφρηστού, σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από το Καρπενήσι και σε υψόμετρο 1120 μέτρων, θα συναντήσετε ανάμεσα στο υπέροχο ελατοδάσος να ξεπροβάλει η πλατεία του Κρίκελλου με την θέα να απλώνεται μακριά ως τα απέναντι βουνά. Κατά την είσοδό σας στο χωριό θα πιείτε δροσερό νερό από τις 7 βρύσες, τα “σωληνάρια” που τρέχουν από τις πέτρινες κούπες τους αδιάκοπα το παγωμένο τους νερό, και θα δείτε την κεντρική πλατεία του χωριού με την καθεδρική εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Στη θέση Κοκκάλια οι Κρικελλιώτες ανήγειραν μνημείο με τη λιτή επιγραφή “279.π.Χ.- ΠΡΟΜΑΧΟΥΝΤΩΝ ΤΩΝ ΕΥΡΥΤΑΝΩΝ ΑΙΤΩΛΩΝ συνετρίβησαν οι Γαλάτες κατά κράτος” θυμίζοντας την αρετή και την ανδρεία των προγόνων τους που νίκησαν τους Γαλάτες επιδρομείς.
Μεγάλο Χωριό
Σε μικρή απόσταση από το Μικρό Χωριό, στις πλαγιές ελατοσκέπαστες πλαγιές της Καλιακούδας, προβάλει το Μεγάλο Χωριό ατενίζοντας την ήρεμη κοιλάδα του Καρπενησιώτη και απέναντι τη Χελιδόνα, με το Παλιό και το Νέο Χωριό. Πέτρινα σπίτια που ακουμπούν το ένα στο άλλο, στενά σοκάκια, καμινάδες που καπνίζουν τις κρύες χειμωνιάτικες μέρες και μια διακριτική τουριστική ανάπτυξη που δεν παρεμβαίνει στην αισθητική του χωριού, το έχουν κάνει δημοφιλή προορισμό. Λίγο έξω από το χωριό ξεκίνα ο δρόμος που οδηγεί στην κορυφή του βουνού και από εκεί στην πίσω μεριά και στο φαράγγι “Πάντα Βρέχει”. Στην ιστορική τοποθεσία Λακκώματα, κοντά στην κορυφή, έγινε στις 23 Αυγούστου 1823 η περίφημη μάχη της Καλιακούδας όπου η Ελληνική πλευρά ηττήθηκε χάνοντας περισσότερους από 150 άνδρες και άνοιξε για τους Τούρκους ο δρόμος προς το Μεσολόγγι. Τριγυρίζοντας γύρω από το χωριό θα βρείτε και το μονοπάτι που περνώντας από κατάφυτες ρεματιές με πλατάνια και τρεχούμενα νερά φτάνει ως την πανέμορφη τοποθεσία Κεφαλόβρυσο. Στο Μεγάλο Χωριό μπορείτε να επισκεφθείτε το μεγαλύτερο λαογραφικό μουσείο της περιοχής αλλά και να γνωρίσετε την παράδοση όπως αυτή διασώζεται μέσα από τις ιστορίες που διηγούνται οι ντόπιοι.
Μικρό Χωριό
Πέτρινα αρχοντικά με τις κεραμοσκεπές τους να ξεχωρίσουν ανάμεσα στα πανύψηλα έλατα, κελαριστά τρεχούμενα νερά, γεφύρια, θέα προς τα γύρο βουνά, εικόνες που αποτελούν ορισμό του γραφικού. Εκεί στους πρόποδες της Χελιδόνας θα συναντήσετε το Παλιό και το Νέο Χωριό. Θα υπήρχε μόνο το Παλιό, αν το 1963 μια κατολίσθηση που προκλήθηκε από έντονες βροχοπτώσεις δεν ισοπέδωνε το μεγαλύτερο μέρος του αναγκάζοντας τους κατοίκους του να βρουν ασφαλέστερο καταφύγιο λίγο πιο πέρα. Δημιουργήθηκε λοιπόν το Νέο Μικρό Χωριό, λιγότερο “παραδοσιακό” και περισσότερο τουριστικό, ωστόσο εξίσου όμορφο. Οι καλές επιλογές για φαγητό και διαμονή σε καλαίσθητους πολυτελείς ξενώνες φέρνουν πολλούς από τους επισκέπτες της Ευρυτανίας στο Μικρό Χωριό. Λίγα μέτρα πριν φτάσετε στα πρώτα σπίτια του Παλιού Μικρού Χωριού, αρχίζει ένας χωματόδρομος στη δεξιά πλευρά του δρόμου, όπου υπάρχει μια αυτοσχέδια πινακίδα που γράφει Λίμνη 200μ. Πρόκειται για ένα λάκκο που τον χειμώνα και την άνοιξη γεμίζει νερό που σε συνδυασμό με το πυκνό πλατανόδασος που την περιβάλει δημιουργούν ένα τοπίο πραγματικά ειδυλλιακό. Επισκεφτείτε την αργά το απόγευμα, όταν παίρνει μια βαθιά γκριζοπράσινη απόχρωση, και το μόνο που ακούγεται είναι το πέταγμα των πουλιών και οι ήχοι του δάσους.
Προυσός
Ο Μπρουσός όπως αποκαλούν οι ντόπιοι το χωριό τους βρίσκεται σε υψόμετρο 900μ. Απέχοντας από το Αγρίνιο 50χλμ και από το Καρπενήσι μόνο 33χλμ. Το χωριό τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει αξιοποιείται τουριστικά διαθέτοντας άλλωστε και μια γραφικότητα και πολλά τριγύρω αξιοθέατα όπως το πολύ γνωστό μοναστήρι του Προυσού, σε μικρή απόσταση. Γενέτειρα του μεγάλου Δασκάλου και ευεργέτη του χωριού Αναστάσιου Αγαθίδη (1794-1881) που έφτιαξε στο χωριό την Αγαθίδειος βιβλιοθήκη, του Στρατηγού και πολιτικού Γεωργίου Κονδύλη (1879-1936) και του Χριστόφορου Κατσάμπα, ευεργετήματα του οποίου είναι το “Κατσάμπειο Οικοτροφείο” και το “Κατσάμπειο Γυμνάσιο” που φιλοξένησε παιδιά φτωχών οικογενειών από την Ευρυτανία και τις γύρω περιοχές. Όλη η περιοχή είναι φυσικό αξιοθέατο ωστόσο μια όμορφη πεζοπορία που μπορείτε να κάνετε με όλη την οικογένεια είναι το πανέμορφο φαράγγι της “Μαύρης Σπηλιάς”, σε απόσταση 1600μ νότια του Προυσού. Στο μονοπάτι θα συναντήσετε βάθρες με νερό, αλλά και μια τεράστια σπηλιά, η οποία λειτούργησε ως καταφύγιο και αποθήκη των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής επί Τουρκοκρατίας.
Ραφτόπουλο
Είναι ένα όμορφο, γραφικό χωριό που αποτελεί και την έδρα του Δήμου Ασπροποτάμου. Είναι κτισμένο σε υψόμετρο 880μ και διαθέτει εκπληκτική θέα στις ομορφιές στις Ευρυτανικής γης. Το συναντάμε στους πρόποδες του Ντελιδημιού, της Τσούκας – γνωστή για τα υπέροχα δάση της από έλατα και καστανιές – και του Κρι. Από την κορυφή της Τσούκας, υψόμετρο 1475μ έχει κανείς πανοραμική θέα της ροής του Αχελώου και των βουνών των Αγράφων και του Βάλτου. Το χωριό Ραφτόπουλο συγκροτούν οι οικισμοί: Ραφτόπουλο, Κάτω Ραφτόπουλο, Μηλιά, Συγκέρι, Παλιοχώρι, Πουλιάνα, Τσιρνόκα, Ιτέα (παλιά Κρετσίστα), Κεραμαριώ και Μουστιάρα. Αξίζει να το επισκεφθείτε και να γνωρίσετε τις μοναδικές ομορφιές του.
Φιδάκια
Παρόλο που απέχουν 25χλμ από το Καρπενήσι, τα Φιδάκια δεν έχουν πάρει την προσοχή που τους αξίζει κι ας είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά της περιοχής. Κτισμένα σε πολύ προνομιακό σημείο, σκαρφαλωμένα στις πλαγιές της Χελιδόνας, ατενίζουν από υψόμετρο 950μ τη λίμνη των Κρεμαστών αποτελώντας έναν από τους τρεις παραδοσιακούς οικισμούς της Ευρυτανίας, μαζί με τους Κορυσχάδες και τους Δομιανούς. Το τοπίο συνθέτουν τα λίγα μεν αλλά καλοδιατηρημένα δε πέτρινα σπίτια, τα σοκάκια όπου δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα, μία όμορφη πλατεία όπου δεσπόζει η αφιερωμένη στη Γέννηση της Παναγίας εκκλησία, και η φύση που είναι παντού και εντυπωσιάζει με τις ελατοσκέπαστες πλαγιές και τα αγριολούλουδα. Προνόμιο της περιοχής η θέα πάνω από την λίμνη.
Φούρνα
Ο σημερινός οικισμός της Φούρνας ιδρύθηκε την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Ειδικά τον 16ο αιώνα όπου η κοινωνική εξέλιξη κάποιων γειτονικών χωριών οδήγησε στην ανάπτυξη του εμπορίου και των κτηνοτροφικών και βιοτεχνικών προϊόντων που πουλιόντουσαν ως επί το πλείστον στους Ιταλούς και Εβραίους εμπόρους της Θεσσαλίας, η Φούρνα γνώρισε μεγάλη οικονομική ευημερία. Κατά την παραμονή σας στη Φούρνα, αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα όπου φυλάσσονται αξιόλογα κειμήλια, τη Σεραφείμιο Βιβλιοθήκη και το παλιό μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος της Βράχας, το οποίο χρονολογείται από το 1700 και διαθέτει άριστα διατηρημένες τοιχογραφίες και εικόνες της βυζαντινής περιόδου. Στη Φούρνα λειτουργούν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια που εξασφαλίζουν στους επισκέπτες άνετη διαμονή.
Χοχλιάς
Ένα χωριό με μεγάλη ιστορική σημασία κοντά στον περιφερειακό δρόμο του Βελουχίου, 42χλμ από το Καρπενήσι. Εδώ υπάρχει ο αρχαίος οικισμός “Γλα”, όπου βρέθηκαν πληθώρα αρχαίων αντικειμένων, κτερισμάτων και τάφων καθώς και ένα χάλκινο αγαλματάκι του θεού Διονύσου που παριστάνει τον θεό της χαράς στεφανωμένο με κισσό. Νοτιοδυτικά του αρχαίου οικισμού βρίσκεται το προσκυνητάρι της Αγίας Παρασκευής του οποίου η σκεπή στηρίζεται σε δύο περίτεχνα κιονόκρανα και είναι στολισμένη με μετόπες.