Εύβοια

Η Εύβοια, το δεύτερο μεγαλύτερο σε έκταση νησί της Ελλάδας, αποτελεί έναν ιδανικό και εξαίρετο προορισμό διακοπών τόσο για τους Έλληνες, όσο και για τους επισκέπτες από το εξωτερικό.

 

Έχει  πλούσια φυσική και πολιτιστική της κληρονομιά (τοπία Ιδιαιτέρου Φυσικού Κάλλους, Μνημεία της Φύσης, Ειδικές Προστατευόμενες Περιοχές Φυσικού Περιβάλλοντος, Περιοχές Δικτύου Natura 2000, Υδροβιότοπους, εννιακόσια χιλιόμετρα ακτογραμμής και 1.190 χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης) και παραμένει έως σήμερα σταυροδρόμι πολιτισμών, τόπος συνάντησης λαών και παραδόσεων.

 

Ο νομός μας, διαθέτοντας  130 μικρές και μεγάλες παραλίες, 235 ξενοδοχεία με 15.700 κλίνες και 6.700 ενοικιαζόμενα διαμερίσματα με 15.000 κλίνες όλων των  κατηγοριών,  μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισε να γίνεται γνωστός, σαν τουριστικός προορισμός τεσσάρων εποχών, χάρη στις φυσικές του ομορφιές, την ποικιλία του εδάφους, την πολιτιστική κληρονομιά, τη ζωντανή τοπική παράδοση,  τη λαϊκή τέχνη, το χαμόγελο και τη φιλοξενία των κατοίκων, τη γαστρονομία και τις παραδοσιακές συνταγές.

 

Παρά την ανάπτυξη του ο νομός μας δεν έχει μετατραπεί σε προορισμό μαζικού τουρισμού και δεν έχει αλλοιωθεί το φυσικό του περιβάλλον. Αυτό είναι και το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημά μας. Η Εύβοια είναι τόπος που παραμένει ακόμη γνήσιος, αυθεντικός  και παραδοσιακός.

 

Βρίσκεται 80 χιλιόμετρα από την  Αθήνα  και το διεθνές αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” και παρέχει τις δυνατότητες πρόσβασης τόσο από ξηρά όσο και από θάλασσα. Η εύκολη οδική πρόσβαση, με  τις δύο γέφυρες στην Κεντρική Εύβοια και  τη  σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών-Χαλκίδας, καθώς και τις  έξι (6) πορθμειακές συνδέσεις, την καθιστούν προορισμό αποδράσεων που δεν αφήνει κανέναν επισκέπτη παραπονεμένο.

 

Η Εύβοια  διαθέτει φυσικές ομορφιές, αρχαιολογικά μνημεία, μουσεία, το μοναδικό παλιρροιακό φαινόμενο του Ευρίπου, Ιαματικές πηγές, τα περίφημα  Δρακόσπιτα της Καρυστίας, το απολιθωμένο δάσος και το μουσείο θηλαστικών της Κερασιάς, το πλήθος μονών και εκκλησιών με κορυφαίο το ναό του Οσίου Ιωάννου Ρώσου, γραφικά χωριά, το δασικό χωριό στη βόρεια Εύβοια, υδροβιότοπους, φαράγγια, ορειβατικά καταφύγια, πεζοπορικές και αναρριχητικές διαδρομές, πίστα ορεινής ποδηλασίας, υποβρύχιες δραστηριότητες, θρησκευτικές διαδρομές, ιππασία, μοναδικές παραλίες, μοναδική χλωρίδα και πανίδα, νόστιμες λιχουδιές, ποικιλία διασκέδασης και πάνω απ’   όλα την ανθρώπινη ζεστασιά και φιλοξενία.

Μυθολογία

 

Η ονομασία του μεγάλου νησιού Εύβοια, παρουσιάζεται στην ιστορία από τα αρχαία χρόνια και τον Όμηρο και αποδείκνυε το εύφορο έδαφος, καθώς και την προηγμένη κτηνοτροφική παραγωγή για τα οποία το νησί ήταν διάσημο. Εύβοια σήμαινε σφριγηλό βόδι, Ευ-βους.

 

Μάλιστα στους Ωρεούς της Β. Εύβοιας, βρέθηκε ένα ογκώδες έκθεμα ενός ταύρου από μάρμαρο του 5ου αιώνα πχ.

 

Μυθολογικά υπάρχουν πολλές εκδοχές για την προέλευση του ονόματος Εύβοια, γεγονός που υποδηλώνει και τη σπουδαιότητα του νησιού.

 

Μερικές από τις εκδοχές είναι ότι ήταν Θυγατέρα του Αστερίωνα , τροφός της θεάς Ήρας, ή ακόμα και σύζυγος του θεού Ερμή. Έτσι λοιπόν κάποια Εύβοια από τις παραπάνω έδωσε το όνομά της στο ομώνυμο ελληνικό νησί.

 

Μύθοι λένε ότι ο Δίας παντρεύτηκε την Ήρα στο βουνό Δίρφη της Κ. Εύβοιας, όπως επίσης άλλος μύθος αναφέρει ότι αυτό το συμβάν έγινε στο όρος Όχη της Ν. Εύβοιας και άλλος στην Λίμνη της Β. Εύβοιας.

 

Επίσης, πολύ γνωστή είναι και η περιοχή κοντά στην Χαλκίδα, η Αυλίδα. Η Αυλίδα βάσει του Ομήρου και του έπους της Τροίας, έμεινε γνωστή στην ιστορία για τη θυσία της Ιφιγένειας και αργότερα για το θεατρικό Έπος “Ιφιγένεια Εν Αυλίδι”, το οποίο έως σήμερα θεωρείται κορυφαίο αρχαίο θεατρικό έργο. Κατά τον Ησίοδο ονομάστηκε αρχικά Αβαντίδα από το όνομα του βασιλιά Άβαντα. Οι Άβαντες ήταν η δεύτερη ελληνική φυλή που εγκαταστάθηκε στο νησί μετά τους Ίωνες. Λεγόταν επίσης και Χαλκοδοντίς, από το όνομα του Χαλκόδοντα, ο οποίος ήταν γιoς του βασιλιά Άβαντα.

 


Αρχαία Ιστορία

 

Στους μυκηναϊκούς χρόνους (1650-1050π.Χ.) πλήθος οικισμών ακμάζουν σε όλο το νησί και οι κάτοικοι του Άβαντες, σύμφωνα με το Όμηρο, υπό το Βασιλιά της Χαλκίδας Ελεφήνωρα μετέχουν στην Τρωική εκστρατεία .

 

Τον 11ο π.Χ. αιώνα οι Ευβοείς οργώνουν τις θάλασσες της Ανατολικής Μεσογείου ιδρύοντας εμπόρια (εμπορικούς σταθμούς).

 

Οι αριστοκράτες Ιπποβότες έχουν αντικαταστήσει πλέον τους μυκηναίους βασιλείς και η δύναμη της ισχύος τους,  αλλά και οι εμπορικές επαφές με τους μεσογειακούς πολιτισμούς αντικατοπτρίζεται στα ευρήματα του τάφου του Ηγεμόνα στο Λευκαντί (σήμερα μοιρασμένα ανάμεσα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ερετρίας.)

 

Τον 8ο αιώνα π.Χ. ιδρύονται οι μεγάλες πόλεις-κράτη, με σπουδαιότερες τη Χαλκίδα, την Ερέτρια, την Ιστιαία και την Κάρυστο.

 

Οι ευβοϊκές πόλεις συμμετέχουν στον αποικισμό στην Δυτική Μεσόγειο και στις βόρειες ακτές του Αιγαίου και οι  άποικοι  μεταφέρουν πρώτα στις Πιθηκούσες (σημερινή Ischia) και κατόπιν σε όλη τη Νότια Ιταλία (Μεγάλη Ελλάδα) μαζί με τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο αύριο και τα σύμβολα της γραφής τους το Ευβοϊκό Αλφάβητο, το οποίο θα αποτελέσει  την βάση  του Λατινικού Αλφαβήτου.

 

Η ναυσικλειτή Εύβοια του Ομηρικού Ύμνου στον Απόλλωνα με τα πλοία της αυτή την εποχή κυριαρχεί σε όλη την Μεσόγειο.

 

Το τελευταίο μισό του 7ου π.Χ. αιώνα τοποθετείται και ο μεγάλος εμφύλιος σπαραγμός που ταλάνισε την Εύβοια, αλλά και όλη την Ελλάδα, η διαμάχη ανάμεσα σε Χαλκίδα και Ερέτρια για την κατοχή του Ληλαντίου πεδίου, της εύφορης πεδιάδας του σημερινού Βασιλικού, στην Κεντρική Εύβοια.

 

Η αυγή της κλασσικής περιόδου θα βρει την Εύβοια, όπως και όλη την Ελλάδα, να μάχεται για την ανεξαρτησία της από τον κίνδυνο του περσικού επεκτατισμού. Στην εκστρατεία του 490π.Χ. οι Πέρσες καταστρέφουν συθέμελα την Ερέτρια, τιμωρώντας τους κατοίκους της για την βοήθεια προς του Μιλησίους κατά την Ιωνική επανάσταση, ενώ το 480π.Χ. στα νερά του Αρτεμισίου ο ελληνικός στόλος καθυστερεί τα εχθρικά πλοία που κατευθύνονται προς τα στενά της Σαλαμίνας.

 

Στην νικηφόρα μάχη των Πλαταιών το 479π.Χ. μετέχουν όλες οι ευβοϊκές πόλεις και τιμής ένεκεν τα ονόματα τους βρίσκονται και σήμερα χαραγμένα, μαζί με αυτά των υπόλοιπων Ελλήνων, στον χάλκινο τρίποδα που αφιέρωσαν στους Δελφούς οι νικητές (σήμερα στην Κωνσταντινούπολη).

 

Οι Ευβοείς που αρχικά συμμετέχουν στην Αθηναϊκή Συμμαχία, κυρίως κατά την διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου, αποστατούν, παλεύοντας για την ανεξαρτησία τους και το νησί γίνεται πεδίο σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα στους εμπλεκόμενους.

 

Το 404π.Χ. συστήνεται το Κοινό των Ευβοέων, ένα είδος συνομοσπονδίας των ευβοϊκών πόλεων-κρατών.

 

Μετά την μάχη της Χαιρώνειας το 338π.Χ. η Εύβοια περνά στην επιρροή  του Φιλίππου του Β’ και μακεδονικές φρουρές εγκαθίστανται σε όλες τις πόλεις της.

 

Μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου το νησί αποτελεί το μήλον της έριδος ανάμεσα στους Επιγόνους. Συμμετέχει στους αγώνες ενάντια στον ρωμαϊκό κίνδυνο και το 146π.Χ. περνά στην κατοχή της Ρώμης.

 

Κατά την ρωμαιοκρατία το νησί ακμάζει οικονομικά, νέες λατρείες εισάγονται, ενώ δημόσια κτίρια οικοδομούνται στην ισχυρότερη πόλη του νησιού τη Χαλκίδα. Η Αιδηψός στην Βόρειο Εύβοια εξελίσσεται σε σημαντικό κέντρο λουτροθεραπείας.

 


Βυζαντινή Αυτοκρατορία

 

Στην περίοδο της ακμής της βυζαντινής αυτοκρατορίας, η Εύβοια υπαγόταν στο «θέμα της Ελλάδας». Ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός τον 6ο αιώνα μ.Χ. οχύρωσε τη Χαλκίδα, για να την προστατέψει από τις βαρβαρικές επιδρομές. Η Εύβοια υπήρξε βυζαντινή επαρχία με ιδιαίτερη σημασία για τη βυζαντινή αυτοκρατορία.

 

Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης (1204μ.Χ.) από τους Φράγκους ο Βονιφάτιος Μονφερατικός κατέλαβε την Εύβοια η οποία στις δυτικές πηγές αναφέρεται ως Negroponte, λόγω παρετυμολογίας από τον ελληνικό τύπο Εύριπος. Το νησί χωρίστηκε σε τρεις φεουδαρχικές κλήρους και με αυτή τη μορφή της τριαρχίας εδραιώθηκε η φραγκοκρατία στην Εύβοια.

 

Από αυτή την εποχή χρονολογούνται οι πολλοί πύργοι που υπάρχουν στο νησί. Στην περίοδο της βενετοκρατίας, το «Βασίλειο του Νεγρεπόντε» αποτέλεσε σημαντικό εμπορικό σταθμό, οργανωμένο για να διευκολύνει τις συναλλαγές των εμπόρων με την κεντρική και νότια Ελλάδα. Στη διάρκεια του πρώτου Τουρκοβενετικού πολέμου είχαμε την πολιορκία και την άλωση της Χαλκίδας (1470μ.Χ.) από τους Τούρκους, που αναμφισβήτητα αποτελεί το πιο σημαντικό γεγονός της μεσαιωνικής ιστορίας της Εύβοιας. Μετά την άλωση της Χαλκίδας η Εύβοια μαζί με τις Βόρειες Σποράδες, που κυριεύτηκαν σε λίγο, αποτέλεσαν το τουρκικό πασαλίκι του Εγριπόζ (από το Εύριπος).

 

Η καίρια θέση της Εύβοιας επαναπροκάλεσε πολλά χρόνια μετά την κατάληψή της από τους Τούρκους το ενδιαφέρον των Βενετών. Ο δόγης της Βενετίας Μοροζίνι το 1688 εξεστράτευσε εναντίον της Εύβοιας με τη συνεργασία και Ελλήνων εθελοντών. Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς των χριστιανικών στρατευμάτων στο στενό του Ευρίπου επαναστάτησαν και οι κάτοικοι μερικών χωριών της νότιας Εύβοιας, οι οποίοι προσπάθησαν να εκπορθήσουν το οχυρό της Καρύστου, χωρίς όμως να το επιτύχουν τελικά.

 

Ούτε ο στρατός του Μοροζίνι κατάφερε να κυριέψει το καλά οχυρωμένο φρούριο της Χαλκίδας, παρά την τρίμηνη πολιορκία. Έτσι η Εύβοια παρέμεινε υπό τουρκική κατοχή αποτελώντας μαζί με την Ανατολική Στερεά ιδιαίτερη διοικητική περιφέρεια, γνωστή ως σαντζάκι του Ευρίπου. Το σαντζάκι αυτό υπαγόταν στην ευρύτερη διοικητική περιφέρεια του εγιαλετίου των Νησιών της Άσπρης θάλασσας (του Αιγαίου).

 


Επανάσταση 1821

 

Κατά την Επανάσταση του 1821, η στρατηγική σπουδαιότητα της Εύβοιας είχε αναγκάσει τους Τούρκους να τη μεταβάλουν ολόκληρη σε απόρθητο φρούριο. Με τα δύο οχυρά που δέσποζαν στο στενό του Ευρίπου, από τη μια της Χαλκίδας και από την άλλη του Καράμπαμπα στην απέναντι ακτή, είχαν εξασφαλίσει οι Τούρκοι την κυριαρχία τους στο νησί. Επιπλέον στην Εύβοια, εκτός από την κεντρική διοίκηση, στη Χαλκίδα, υπήρχαν και ξεχωριστές διοικήσεις στην Κάρυστο και στο Ξηροχώρι (σημερινή Ιστιαία). Έτσι, οι ελληνικοί πληθυσμοί ζούσαν υπό συνθήκες αφόρητης καταπίεσης. Για όλους αυτούς τους λόγους η Επανάσταση στην Εύβοια έμελλε να αντιμετωπίσει εξαιρετικές δυσκολίες.

 

Στις 8 Μαΐου του 1821 επαναστάτησε πρώτο το Ξηροχώρι και ακολούθησαν η Λίμνη και η Κύμη. Την αρχηγία της επανάστασης στην Εύβοια, την ανέλαβε σύντομα ο Αγγελής Γοβγίνας ή Γοβγιός, που κατάφερε να οργανώσει στρατόπεδο στα Βρυσάκια. Εκεί έγινε και η πρώτη μεγάλη μάχη, όπου ο τουρκικούς στρατός με αρχηγό τον Ομέρ Βρυώνη ηττήθηκε. Στη μάχη αυτή διακρίθηκε ο Ν. Κριεζώτης. Στη μάχη των Στύρων, στη νότια Εύβοια, οι Έλληνες έχασαν. Η σημαντικότερη όμως απώλεια είναι ότι σκοτώθηκε ο Ηλίας Μαυρομιχάλης, γιος του Πετρόμπεη, που είχε έρθει στην Εύβοια για να βοηθήσει τα ελληνικά στρατεύματα να καταλάβουν την Κάρυστο. Σε ενέδρα στα Δυο Βουνά σκοτώθηκε και ο Αγ. Γοβιός, οπότε αρχηγός στην Εύβοια γίνεται ο Ν. Κριεζώτης. Η Επανάσταση συνεχίστηκε με αμφίρροπα αποτελέσματα.

 

Μεγάλη δοκιμασία ήταν οι εμφύλιες διαμάχες ανάμεσα στον Κριεζώτη και τον Διαμαντή Νικολάου, οπλαρχηγό του Ολύμπου, για την αρχηγία στο νησί. Μετά από νίκες του εναντίον του Ομέρ Μπέη στο Διακόφτι και στο Βατίσι, ο Κριεζώτης πολιόρκησε την Κάρυστο. Όμως η άφιξη του τουρκικού στόλου διέλυσε το ελληνικό στρατόπεδο με αποτέλεσμα ο άμαχος πληθυσμός να καταδιωχτεί και να σφαγεί από τους Τούρκους. Ο Κριεζώτης αναγκάστηκε τότε να αποσυρθεί στη Σκόπελο. Στη συνέχεια, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, ως προσωρινός αρχηγός με τη βοήθεια Ψαριανών πλοίων, περιορίζει και πολιορκεί τους Τούρκους στο φρούριο της Χαλκίδας.

 

Την ίδια περίοδο ο Κριεζώτης επιστρέφει στην Εύβοια και πολιορκεί την Κάρυστο. Και οι δυο πολιορκίες διήρκεσαν έξι μήνες και υπήρξαν συστηματικές. Δεν είχαν όμως την απαραίτητη βοήθεια από τις υπόλοιπες ελληνικές δυνάμεις. Όταν λοιπόν ο τουρκικός στόλος εμφανίστηκε στον Ευβοϊκό και αποβίβασε στρατό στο νησί οι δύο πολιορκίες διαλύθηκαν. Τη διάλυση της πολιορκίας των δύο φρουρίων ακολούθησαν φοβερές σκηνές αγριότητες από τα τουρκικά στρατεύματα. Έτσι η Εύβοια, το σημαντικότερο προπύργιο της Στερεάς Ελλάδας, ξαναγύρισε στη σκλαβιά και την πιο στυγνή τυραννία, ενώ η αδράνεια και οι διχόνοιες των ντόπιων οπλαρχηγών έκαναν βαρύτερη την υποδούλωσή της.

 

Το 1826 ο φιλέλληνας στρατηγός Φαβιέρος, δοκίμασε χωρίς επιτυχία να καταλάβει την Κάρυστο. Μάλιστα, μετά την αποτυχία αυτή, ο στρατός του βρέθηκε σε αδιέξοδο στη θέση Λυκόρεμα, απέναντι από τα νησιά Πεταλιοί, από το οποίο τον έβγαλαν τα ελληνικά πλοία, που έσπευσαν να βοηθήσουν, με αρχηγό τον Κριεζώτη.

 

Έτσι η Εύβοια παρέμεινε στα χέρια των Τούρκων ακόμη και μετά την άφιξη του Καποδίστρια και μόνο με φιρμάνι της 13ης Ιουνίου 1830 παραχωρήθηκε στην Ελλάδα.

 


Νεότερη Ιστορία

 

Στους νεότερους χρόνους, μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους η Εύβοια ακολούθησε τις τύχες του ελληνικού κράτους. Αναγνωρίστηκε ως ιδιαίτερη νομαρχία με πρώτο νομάρχη της τον Γ. Αινιάν, ο οποίος ίδρυσε αμέσως στη Χαλκίδα αλληλοδιδακτικό σχολείο και τυπογραφείο. Λίγο αργότερα κυκλοφόρησε στη Χαλκίδα η πρώτη εφημερίδα της Εύβοιας με τον τίτλο «ΕΛΛΗΝ». Πολλά χρόνια μετά την απελευθέρωση η Χαλκίδα διατηρούσε τον ανατολίτικο χαρακτήρα της περιόδου της Τουρκοκρατίας.

 

Το 1885 όμως, όταν πρωθυπουργός ήταν ο Χ. Τρικούπης και δήμαρχος ο Ηρ. Γαζέπης άρχισε η κατεδάφιση του τείχους της Χαλκίδας και η κάλυψη της τάφρου με το υλικό της κατεδάφισης. Έτσι η Χαλκίδα αρνήθηκε μια μακρόχρονη και σημαντική περίοδο της ιστορίας της και έχασε τη δυνατότητα να παραμείνει μια από τις πιο γραφικές πόλεις της σύγχρονης Ελλάδας.

 

Στους βαλκανικούς πολέμους η Εύβοια διακρίθηκε χάρη στη δράση του Συντάγματος Πεζικού Χαλκίδας. Πολύ γνωστός είναι ο θρίαμβος του Ευβοέα ταγματάρχη Βελισσαρίου στη μάχη στο Μπιζάνι. Λίγο αργότερα η Μεραρχία Χαλκίδας αποβιβάστηκε στην απελευθερωμένη Σμύρνη, για να πάρει μέρος στη Μικρασιατική εκστρατεία. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922 κατέπλευσαν στη Χαλκίδα πρόσφυγες από την ελληνική Ανατολή. Οι περισσότεροι από αυτούς εγκαταστάθηκαν μόνιμα στη Νέα Αρτάκη και τη Νέα Λάμψακο και σε προσφυγικούς συνοικισμούς στη Χαλκίδα και στην Αμάρυνθο.

 

Στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου η Εύβοια βομβαρδίστηκε από γερμανικά αεροπλάνα. Τον Απρίλιο του 1941 γερμανικός στρατός εισήλθε στην ευβοϊκή πρωτεύουσα και η γερμανική διοίκηση εγκαταστάθηκε στο «Κόκκινο Σπίτι». Στην περίοδο της κατοχής σε όλη την Εύβοια είχαμε σημαντική δράση των αντιστασιακών οργανώσεων και ιδιαίτερα στη Λαμπούσα, τη Στενή και το Βατώντα. Στον εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε έγιναν μεγάλες αγριότητες σε όλο το νησί. Επιβεβαιώθηκε έτσι για μια ακόμα φορά ότι ένας εμφύλιος πόλεμος είναι τόσο χειρότερος από έναν εθνικό, όσο ένας εθνικός πόλεμος είναι χειρότερος από την ειρήνη.

 

Η ανάπτυξη της Εύβοιας μετά την απελευθέρωση υπήρξε συνεχής και αξιόλογη, τόσο στον οικονομικό όσο και στον πνευματικό τομέα.

Αγία Άννα

Ανάμεσα στις καλύτερες παραλίες της Εύβοιας, είναι αυτές της Αγίας Άννας. Το χωριό βρίσκεται πάνω σε ένα λόφο και είναι φημισμένο για το βωμολοχικό παραδοσιακό καρναβάλι του την Καθαρά Δευτέρα όμως οι περισσότεροι ξέρουν την Αγία Άννα για τις παραλίες της. Γι’ αυτό το λόγο έχει αναπτυχθεί περισσότερο η παραλιακή της πλευρά, με ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, μπαράκια και καφετέριες πάνω στη θάλασσα. Έχει την μεγαλύτερη παραλία της Εύβοιας με χαρακτηριστικά βαθιά νερά, όπως άλλωστε και όλο το νησί και χρυσαφένια αμμουδιά με χοντρά βότσαλα. Μπορείτε να χαλαρώσετε λίγες ημέρες στην Αγία Άννα, αγναντεύοντας το Αιγαίο πέλαγος και κολυμπώντας στα καταγάλανα νερά της.

 


Βαθύ

Βρίσκεται πολύ κοντά στην Χαλκίδα, στο δρόμο που ενώνει Αθήνα- Χαλκίδα και φημίζεται για τα σταφύλια, το κρασί του, το σιτάρι του. Έχει πολλά και αξιόλογα αρχαιολογικά μνημεία, σημαντικότερο εκ των οποίων είναι ο ναός της θεάς Αρτέμιδος. Καθόλου τυχαίο που ο ναός της θεάς του κυνηγιού και των δασών βρίσκεται εκεί καθώς το Βαθύ είναι πλούσιο σε πεύκα, κυπαρίσσια και έχει έναν αέρα αρχαιοελληνικό. Αξίζει να κάνετε μια στάση για να δείτε ό,τι έχει απομείνει από τον περίφημο ναό.

 


Ερέτρια

Η Ερέτρια υπήρξε η σημαντικότερη ναυτική δύναμη της αρχαίας Ελλάδας ( 8ος-5ος αιώνας π.Χ.) και σπουδαίο κέντρο του τότε ελληνικού κόσμου. Αποτελεί το πιο ιστορικό κομμάτι της Εύβοιας και ένα από τα πιο ιστορικά ολόκληρης της Ελλάδας με πολλά αρχαιολογικά αξιοθέατα. Ως φυσικό λιμάνι, ανάμεσα σε βουνό και θάλασσα, η Ερέτρια από το 1824 και μετά, είναι μια φιλήσυχη πόλη με πολλές ομορφιές. Αμέτρητες είναι οι παραθεριστικές κατοικίες της πόλης. Ταβέρνες με τρομερή γαριδομακαρονάδα, ουζερί, καφετέριες, πολύ ζωντανά μπαράκια και clubs, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και καθαρές παραλίες συνθέτουν την εικόνα μιας περιοχής που δεν της λείπει απολύτως τίποτα! Απέναντι από την Ερέτρια, βρίσκεται και το νησί των ονείρων, σημείο συνάντησης για όσους θέλουν να παίξουν, να διασκεδάσουν, να ψυχαγωγηθούν. Στην Ερέτρια σας προτείνουμε να βρεθείτε οπωσδήποτε, αν όχι για πολλές ημέρες, τότε σίγουρα για μια μονοήμερη εκδρομή που θα σας ταξιδέψει μέσα από τα ευρήματα στην γύρω περιοχή από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα πάντα με την συνοδεία καλού φαγητού.

 


Ιστιαία

Κατηφορίζοντας προς τη δυτική Εύβοια, θα συναντήσετε την Ιστιαία. Είναι η πιο μεγάλη πόλη της βορειοδυτικής Εύβοιας και εκεί θα βρείτε τα πάντα. Η Ιστιαία φημίζεται για τις ταβέρνες της που είναι γεμάτες τα σαββατοκύριακα την χειμερινή περίοδο. Το καλοκαίρι έχει πολύ κόσμο, μπορείτε να μείνετε στα ξενοδοχεία της, να νοικιάσετε αυτοκίνητο, να παραθερίσετε στις απέραντες παραλίες της και να δοκιμάσετε το φρέσκο ψαράκι της. Άλλωστε, έχει πάντα κόσμο αφού αποτελεί, όπως προαναφέρθηκε, το κέντρο της Βόρειας Εύβοιας.

 


Κάρυστος

Στο νοτιότερο τμήμα του νησιού βρίσκεται ο δήμος Καρύστου. Η κωμόπολη αυτή έχει περίπου 7.000 κατοίκους και είναι ένα πολύ φιλόξενο μέρος. Αρχοντική θα την έλεγε κανείς με τεράστιες πλατείες και δρόμους, όπως ακριβώς τους είχε σκεφτεί ο βασιλιάς Όθων τον 19ο αιώνα. Η Κάρυστος, αγαπημένο μέρος πολλών επιφανών προσώπων, εξελίχθηκε πολύ πολιτιστικά όντας από τις πρώτες πόλεις της Ελλάδας με μουσείο, βιβλιοθήκη και εκθεσιακούς χώρους. Η πολιτιστική αλλά και ρυμοτομική της αυτή ανάπτυξη σε συνδυασμό με το λιμάνι της που έχει διαδρομές από και προς το λιμάνι της Ραφήνας, τις παραλίες, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία την κατέστησε τουριστικό μέρος με ζωντάνια ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο. Στην Κάρυστο αξίζει να επισκεφθείτε το ενετικό κάστρο “Μπούρτζι” αλλά και να πεζοπορήσετε μέχρι το ορειβατικό καταφύγιο του όρους Όχη και να επισκεφθείτε το εντυπωσιακό “Δρακόσπιτο”.

 


Κύμη

Η μυστηριακή Κύμη, πατρίδα της αρχαίας μάντισσας Σιβύλλας, είναι ένας τόπος που πρέπει να επισκεφθείτε οπωσδήποτε. Έχει δικό της λιμάνι και αποτελεί τουριστικό κέντρο, ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Έχει περίπου 10.000 κατοίκους και είναι μια ζωντανή πόλη με μεγάλη ιστορία. Μέσα στο πράσινο αλλά και το μπλε του Αιγαίου, άξια χαρακτηρίζεται “μπαλκόνι του Αιγαίου”. Παραδοσιακά εδέσματα όπως τα αποξηραμένα σύκα Κύμης, ουζερί με φρέσκο ψάρι και καταγάλανες παραλίες, η Κύμη αποτελεί έναν πολυσύχναστο καλοκαιρινό προορισμό. Να ενημερώσουμε επίσης ότι μέσω Κύμης με καραβάκι μπορείτε να πάτε στο νησί της Σκύρου που βρίσκεται απέναντι ενώ πλοίο πάει και στην Λήμνο.

 


Λίμνη Ευβοίας

Η Λίμνη είναι μια πραγματικά πανέμορφη κωμόπολη. Χτισμένη αμφιθεατρικά σε ένα προφυλαγμένο κόλπο βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με το τοπίο και τις κατάφυτες δαντελωτές ακρογιαλιές που βρίσκονται γύρω της. Περπατώντας στα πλακόστρωτα σοκάκια θα αντικρίσετε φροντισμένα σπίτια πνιγμένα στις βουκαμβίλιες και παραδοσιακά καπετανόσπιτα που μαρτυρούν τη ναυτοσύνη των κατοίκων της. Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στον παραλιακό δρόμο με το μικρό λιμανάκι, σημείο συνάντησης ντόπιων και επισκεπτών για σεργιάνι, καφέ, ντόπιο τσίπουρο και ολόφρεσκα θαλασσινά δίπλα στην γαλήνια θάλασσα με θέα τον βόρειο Ευβοϊκό.

 


Λουτρά Αιδηψού

Όλοι οι νέοι μόλις ακούνε λουτρά, συνδυάζουν στο μυαλό τους ηλικιωμένους και μυρωδιά από θειάφι. Κι όμως, η Αιδηψός, χάρη στους ηλικιωμένους, έχει γίνει πλούσιο μέρος και πλέον ιδανικό για κάθε ηλικία. Υπήρξε πασίγνωστος προορισμός κατά την αρχαιότητα όπου όλοι, νέοι και ηλικιωμένοι, πήγαιναν να κάνουν το λουτρό τους στα νερά αυτά, οι μεν για να ενδυναμώσουν το σώμα τους οι δε για να καταπολεμήσουν τις διάφορες εκ γήρατος παθήσεις. Όταν ο Ρωμαίος στρατηγός, Σύλλας, επισκέφθηκε την περιοχή, έχτισε εκεί, προκειμένου να πηγαίνει όποτε θέλει να κάνει το λουτρό του αναπαυτικά, θέρμες, ερείπια των οποίων σώζονται ακόμα και σήμερα. Οι νέοι έχουν την επιλογή να ασχοληθούν με διάφορα sports, extreme και μη, να βγουν σε θερινά club και να χορέψουν μέχρι πρωίας. Οι οικογένειες μπορούν να επισκεφθούν το θαλάσσιο μουσείο της περιοχής και να περάσουν την ημέρα τους κολυμπώντας ή κάνοντας μονοήμερες εκδρομές σε κοντινά χωριά. Το σίγουρο είναι πως η Αιδηψός, με τα ιαματικά νερά της που είναι πλούσια σε φυσικά μέταλλα, είναι θαυματουργή για τους ηλικιωμένους. Για αυτούς είναι ένας επίγειος παράδεισος, καθώς εκεί, ξεπερνούν πολλές παθήσεις όπως είναι τα αρθριτικά και οι ρευματισμοί αλλά και άλλες, που τους ταλαιπωρούν. Αν όμως κάποιος θέλει να παραθερίσει στην Αιδηψό, θα βρει τα πάντα. Είναι μια πολύ ανεπτυγμένη περιοχή με όμορφη φύση, παραλίες και φιλόξενους ανθρώπους.

 


Μαρμάρι

Δώδεκα χιλιόμετρα από την Κάρυστο, το Μαρμάρι φημίζεται για τι άλλο; Για τα μάρμαρα και τα πετρώματά του και είναι οικονομικά ανεπτυγμένο εξαιτίας του φυσικού του αυτού πλούτου. Έχει απέραντες και πεντακάθαρες παραλίες και πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια για κάθε γούστο. Σαν παραδοσιακό ψαροχώρι, όπως άλλωστε και κάθε περιοχή στην Εύβοια, προσφέρει ολόφρεσκο ψαράκι στα ταβερνάκια του αλλά και ντόπιο κρέας. Αν είστε λάτρεις των θαλάσσιων σπορ, στο Μαρμάρι θα ενθουσιαστείτε. Στις παραλίες θα απολαύσετε πολλά σπορ αλλά και beach party σχεδόν κάθε καλοκαιρινή νύχτα! Κατάλληλο για κάθε ηλικία και πολύ εύκολα προσβάσιμο μέσω Ραφήνας με πλοίο που οδηγεί κατευθείαν στο λιμάνι του. Πλήθος κόσμου παραθερίζει στο Μαρμάρι κάθε χρόνο με την τουριστική του ανάπτυξη να πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο.

 


Νέα Αρτάκη

Η Νέα Αρτάκη αναπτύχθηκε με την άφιξη των προσφύγων μετά την Μικρασιατική καταστροφή (1922). Από εκεί προκύπτει και η ονομασία καθώς Αρτάκη υπήρχε στην Μικρά Ασία. Αποτελεί σήμερα την δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Εύβοιας. Αξίζει να παραθερίσετε εκεί αν θέλετε να βρεθείτε σε ένα μέρος που δέχεται πολλούς επισκέπτες κάθε καλοκαίρι. Η μικρασιατική παράδοση είναι ζωντανή ακόμα και σήμερα και αυτό θα το καταλάβετε από τις παλιές κατοικίες, τα μικρασιάτικα μαγειρευτά στις ταβέρνες, τα γλυκά και όλο τον πολιτισμό που αναβιώνει σε αυτή την πόλη της Εύβοιας. Έχει όλα τα απαραίτητα για να οργανώσετε τις διακοπές σας.

 


Πευκί

Το Πευκί βρίσκεται στην Βόρεια Εύβοια με πάρα πολλούς επισκέπτες το καλοκαίρι. Έχει παντού πεύκα και μια παραλία 4 χιλιομέτρων με πεντακάθαρα καταγάλανα νερά, αμμουδιά αλλά και βότσαλα. Κατάλληλη για κάθε γούστο. Έχει εκατοντάδες παραθεριστικές κατοικίες αλλά και φιλόξενους μόνιμους κατοίκους, έτοιμους να σας εξυπηρετήσουν. Πλήρως εξοπλισμένο με ξενοδοχεία, ταβέρνες, μίνι μάρκετ, φούρνους και καφετέριες και αρκετά οικονομικό, το Πευκί δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλους τουριστικούς προορισμούς γι’ αυτό και είναι πολύ δημοφιλές την καλοκαιρινή περίοδο.

 


Χαλκίδα

Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Χαλκίδα. Καλωσορίζει τον επισκέπτη στο νησί με την κρεμαστή εντυπωσιακή της γέφυρα και το παλιρροϊκό φαινόμενο των νερών του Ευρίπου. Η Χαλκίδα, σταθμός για κάθε επισκέπτη του νησιού, ακουμπάει στη Στερεά Ελλάδα και αποτελεί συνδετικό κρίκο του νησιού με την υπόλοιπη Ελλάδα. Με 60.000 κατοίκους, αποτελεί μια ζωντανή πόλη καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Κατοικείται ήδη από την παλαιολιθική εποχή ενώ το όνομά της προήλθε αργότερα από τα πλούσια κοιτάσματα χαλκού που βρέθηκαν στην περιοχή. Διχασμένη ανάμεσα σε βιομηχανική, τουριστική, φοιτητική και ταχύρυθμη πόλη, η Χαλκίδα συνδυάζει τα πάντα και έχει τα πάντα. Νοσοκομείο, λεωφορεία που ταξιδεύουν απ’ άκρη σ’ άκρη του νησιού αλλά και σε όλη την Ελλάδα, λιμάνι, ξενοδοχεία, εστιατόρια και μπαράκια πάνω στη θάλασσα, εμπορικά καταστήματα. Ο καλύτερος τρόπος για να σας καλωσορίσει η Εύβοια είναι η Χαλκίδα και αξίζει μια μικρή εξερεύνηση.

Βόρεια Εύβοια

 

Πλατανόδασος Κηρέα: Το πλατανόδασος του Κηρέα, πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα μέρη στην Ελλάδα. Δάσος, κυρίως από πλατάνια, αλλά και από άλλα υδρόφιλα φυτά, που εκτείνεται παράλληλα με τον ποταμό Κηρέα και βρίσκεται στο δήμο Κηρέως, στην βόρεια Εύβοια. Ο ποταμός Κηρέας πηγάζει από τα όρη Φτερίτσα, Πυξαριά, Μαυροβούνι, Καντήλι και ρέοντας διαμέσου της πεδιάδας του Προκοπίου και του λεκανοπεδίου του Μαντουδίου, συναντά το Νηλέα όπου γίνονται ένα, και σαν Βούδωρος, εκβάλουν στο Αιγαίο πέλαγος στην παραλία της Κρύας Βρύσης, κοντά στο Πελέκι Κηρίνθου. Σύμφωνα με τον Στράβωνα, τα πρόβατα που έπιναν από το νερό του Κηρέα γεννούσαν άσπρα, ενώ τα πρόβατα που έπιναν από τον Νηλέα γεννούσαν μαύρα. Σήμα κατατεθέν του δάσους είναι ο Μεγάλος Πλάτανος στη θέση Παρασκευόρεμα. Υπεραιωνόβιο δέντρο, τεραστίων διαστάσεων, το μεγαλύτερο των Βαλκανίων. Είναι αρκετών εκατονταετιών, σύμφωνα με κάποιους είναι 2000 χρόνων, με μια τεράστια κουφάλα.

 


Ιερό Αρτέμιδος Προσηώας: Το Ιερό Αρτέμιδος Προσηώας βρίσκεται στο δήμο Αρτεμησίου της βόρειας Εύβοιας, στο λόφο του Αγίου Γεωργίου στο Πευκί. Πρόκειται για αρχαίο ιερό, ο οποίος υπήρχε ήδη το 480π.Χ., την εποχή της ναυμαχίας του Αρτεμησίου. Η ακριβής χρονολογία κατασκευής του, καθώς και η πορεία του στο χρόνο μας είναι άγνωστα. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, κοντά στο ιερό ήταν αγκυροβολημένα τα ελληνικά πλοία κατά τη διάρκεια της ναυμαχίας του Αρτεμησίου. Μόνο υποθέσεις μπορούν να γίνουν για το πότε κατασκευάστηκε ο ναός. Σύμφωνα με μια επιγραφή ερμαϊκής στήλης που ανακαλύφθηκε στους Ωρεούς και είναι του 5ου αιώνα π.Χ. αναφέρει ότι η στήλη είναι αφιερωμένη στο ιερό της θεάς από τον Κέφαλο, γιο του Ηγεμόνος, και τοποθετήθηκε στην είσοδο του ιερού. Μια άλλη επιγραφή του 2ου αιώνα π.Χ., αναφέρει τα ονόματα των ευεργετών που πρόσφεραν λεφτά για την ανακατασκευή του ναού. Το ποσό που αναφέρει η επιγραφή είναι 8.125 δραχμές, ποσό πολύ μεγάλο, σύμφωνα με το οποίο μπορούμε να φανταστούμε την πολυτέλεια του ναού. Τέλος, σύμφωνα με ένα τεσσαρακοντανούμμιο, νόμισμα του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Ιουστίνου Β’, ο ναός καταστράφηκε το 569μ.Χ. από πυρκαγιά.

 


Κάστρο Κλεισούρας: Μεσαιωνική κατασκευή, χτισμένο από τους Φράγκους, κάποια στιγμή μετά την κατάληψη του νησιού το 1205. Με το κάστρο αυτό μπορούσαν να ελέγχουν την δίοδο από την κεντρική στη βόρεια Εύβοια. Λείψανα του κάστρου βρίσκονται σε κορυφή απρόσιτου λόφου, ορατά από το δρόμο προς το Προκόπι, του δήμου Κηρέως της βόρειας Εύβοιας. Τα τείχη και οι πύργοι έχουν μετατραπεί σε ερείπια. Μέσα στην περίβολο του κάστρου, ο επισκέπτης βλέπει ερειπωμένα σπίτια και δεξαμενές νερού, τα οποία είναι σκεπασμένα με πυκνή βλάστηση. Το κάστρο έκλεινε κάθε πιθανή δίοδο από την κεντρική στην βόρεια Εύβοια. Το στενό φαράγγι που έλεγχε, σύμφωνα με τον θρύλο, έκλεινε μια μεγάλη σιδερένια πόρτα για αυτό το κάστρο ονομαζόταν και “σιδερόκαστρο”.

 


Φαράγγι Νηλέα: Το φαράγγι της Μπολοβίναινας βρίσκεται στο δήμο Νηλέως, στη βόρεια Εύβοια. Μέσα από το φαράγγι κυλάει ο ποταμός Νηλέας, ο οποίος έχει τις πηγές του στο όρος Ξηρό. Το φαράγγι απέχει μόνο 3 χιλιόμετρα από την Αγία ‘Αννα και ο επισκέπτης φτάνει μέσω του οικισμού της Παλαιόβρυσης. Σύμφωνα με την παράδοση, το φαράγγι πήρε το όνομά του από την Μπολοβίναινα, μια γυναίκα η οποία αυτοκτόνησε στο φαράγγι αυτό. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, σε μια σπηλιά στο φαράγγι, κρύβονταν από τους Τούρκους γύρω στα 40 άτομα, ανάμεσά τους και η Μπολοβίναινα. Για κάποιο λόγο, η Μπολοβίναινα βγήκε έξω, και καθώς γύριζε, την εντόπισαν οι Τούρκοι. Για να μην πέσει στα χέρια τους, αλλά και για να μην προδώσει το κρυσφήγετο, η Μπολοβίναινα έπεσε στο φαράγγι. Το φαράγγι λέγεται επίσης και Αράπης. Το όνομα αυτό, πιθανόν το πήρε από τον αρχαίο μύθο που ανέφερε ότι τα πρόβατα που έπιναν νερό από τις όχθες του Νηλέα, γεννούσαν μαύρα πρόβατα.

 


Κεντρική Εύβοια

 

Κάστρο Καράμπαμπα: Κάστρο που εποπτεύει τα στενά του Ευρίπου και την πόλη της Χαλκίδας. Είναι χτισμένο σε λόφο που ονομάζεται Φούρκα και βρίσκεται στο στενότερο σημείο του πορθμού του Ευρίπου. Η Φούρκα πρόκειται για την αρχαία Κάνηθο. Στην περιοχή έχουν ανακαλυφθεί μαρμάρινα υπολείμματα αρχαίων οικοδομημάτων, καθώς και αρχαίοι τάφοι, κάτι που μαρτυρεί ύπαρξη ζωής από τους αρχαίους χρόνους. Μετά την ανοικοδόμηση του κάστρου, απαγορεύτηκε το χτίσιμο στην περιοχή για την καλύτερη εποπτεία του κάστρου. Το όνομα του κάστρου, σύμφωνα με την παράδοση, προέρχεται από κάποιον επιφανή τούρκο αξιωματούχο που λεγόταν Καρά-Μπαμπά, ο οποίος θάφτηκε εδώ. Ο χρόνος που οικοδομήθηκε το κάστρο είναι άγνωστος. Οι απόψεις των διάφορων μελετητών και ιστορικών ποικίλουν. Σύμφωνα με το Στράβωνα, το κάστρο χτίστηκε το 334π.Χ. Ο Μπακχούζεν με τη σειρά του, υποστηρίζει ότι τα τείχη έγιναν από το Μέγα Αλέξανδρο κατά το πέρασμά του από τη Χαλκίδα, την ίδια εποχή με τον Στράβωνα. Το κάστρο βρίσκεται μέσα στην πόλη της Χαλκίδας, από την πλευρά της Βοιωτίας και είναι ορατό από τον παραλιακό πεζόδρομο.

 


Κάστρο Λικάριο: Κάστρο που δεσπόζει πάνω από το χωριό Φύλλα, στο δήμο Ληλαντίων και είναι γνωστό και ως Καστέλλι. Η πρόσβαση στο κάστρο σήμερα, είναι εύκολη μέσω ασφαλτοστρωμένου δρόμου. Παρόλη την εγκατάλειψη του κάστρου, ο επισκέπτης που θα ανέβει θα ανταμειφθεί από την υπέροχη θέα. Η ιστορία του κάστρου είναι άρρητα συνδεδεμένη με τον θρυλικό ιππότη Λικάριο που χρησιμοποίησε το κάστρο ως ορμητήριό του τον 13ο αιώνα.Οι δύο από τις πλευρές του κάστρου είναι ολοκληρωτικά κατεστραμμένες από τους Τούρκους. Όταν οι Τούρκοι κατέλαβαν την Εύβοια, κατέστρεψαν τις δύο πλευρές ώστε να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Μόλις ο επισκέπτης περάσει την περίμετρο των τοίχων, βλέπει το αρχοντικό, το οποίο ήταν διόροφο και αρκετά ευρύχωρο. Στο εσωτερικό σώζονται ακόμη λιθόκτιστες σκάλες που οδηγούν πάνω στο τείχος της Βόρειας πλευράς. Όταν κάποιος τις ανέβει, μπορεί να απολαύσει την υπέροχη θέα που προσφέρει. Από τη Χαλκίδα ακολουθείτε το δρόμο προς Νότια Εύβοια. 4χλμ μετά, στο ύψος της Ν. Λαμψάκου, στρίβουμε αριστερά προς Μύτικα-Φύλλα. Περνάμε το Μύτικα και συνεχίζουμε προς Φύλλα. Ο δρόμος που ξεκινάει προς το κάστρο βρίσκεται μέσα στο χωριό των Φύλλων.

 


Δύο Πύργοι στο Μύτικα: Βρίσκονται στην κεντρική Εύβοια, στο δήμο Ληλαντίων, ανάμεσα στα χωριά του Μύτικα και των Φύλλων. Πρόκειται για ενετικά κτίσματα, πιθανόν κατασκευασμένα τον 15ο αιώνα μ.Χ, και τα οποία σώζονται σε καλή κατάσταση. Είναι χτισμένα σε κορφή λόφου, όπου στους πρόποδές του κυλάει ο ποταμός Λήλαντας.Ο μεγαλύτερος πύργος είναι ο δυτικός και είναι διαστάσεων 7×7,5 μέτρων. Ο ανατολικός πύργος είναι διαστάσεων 6,10×6,10 μέτρων ενώ η είσοδός του είναι σε ύψος 6 μέτρων. Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο του πύργου αυτού είναι ότι και στις τέσσερεις πλευρές του, στο ψηλότερο σημείο έφερε κυκλικά ανοίγματα. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι στα ανοίγματα ήταν τοποθετημένα ρολόγια, κάτι που καθιστά τον συγκεκριμένο πύργο, τον πρώτο πύργο-ρολόι στα Βαλκάνια. Από Χαλκίδα, ακολουθείτε το δρόμο προς Νότια Εύβοια. Μετά από 4χλμ, στο ύψος της Ν. Λαμψάκου, στρίβετε αριστερά προς Μύτικα-Φύλλα. Μόλις περάσετε το Μύτικα, και καθώς συνεχίζετε προς τα Φύλλα, θα δείτε τους Πύργους στα αριστερά σας.

 


Ναός Δαφνηφόρου Απόλλωνα: Ο ναός του Δαφνηφόρου Απόλλωνα βρίσκεται στην Ερέτρια, στην κεντρική Εύβοια. Είναι ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία της Εύβοιας αν και σήμερα δεν έχουν απομείνει πολλά από τον ναό που στόλιζε την περιοχή στην αρχαιότητα. Μαζί με τον περίβολό του αποτελούσε το ιερό τέμενος του Απόλλωνα και το θρησκευτικό κέντρο της αρχαίας Ερέτριας. Τα διαφορετικά στάδια του ναού του Δαφνηφόρου Απόλλωνα ανασκάφηκαν μεταξύ των ετών 1899-1910 από τον Κ. Κουρουνιώτη. Έρευνες έγιναν επίσης από την Ι. Κωνσταντίνου και από την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή. Ο ναός πρωτοκατασκευάστηκε την Γεωμετρική Περίοδο. Πρόκειται για εκατόμπεδο αψιδωτό, και είναι ο αρχαιότερος σύμφωνα με τον Όμηρο. Δίπλα του βρίσκεται το δαφνηφορείο, που αποτελεί το αρχαιότερο αψιδωτό κτίσμα στην Ερέτρια. Στο κέντρο του χώρου διατηρήθηκαν οι πήλινες βάσεις που κρατούσαν τους κορμούς της δάφνης και στήριζαν τη στέγη. Στις αρχές του 6ου αιώνα π.Χ., ένας νέος ναός οικοδομήθηκε πάνω στον ήδη υπάρχοντα. Ο νέος ναός ήταν και αυτός εκατόμπεδος αψιδωτός. Ήταν ο μόνος ναός της Εύβοιας, μαζί με αυτόν της Αρτέμιδος στην Αυλίδα, που ήταν ιωνικής τεχνοτροπίας. Και αυτός, όμως, ο ναός, καλύφθηκε με τη δημιουργία νέου ναού στην θέση του.

 


Αρχαίο Θέατρο Ερέτριας: Το αρχαίο θέατρο της Ερέτριας, στην κεντρική Εύβοια, είναι σήμερα το πιο εντυπωσιακό από τα μνημεία της αρχαίας Ερέτριας. Αξιοσημείωτο, όσο και αξιοπερίεργο, είναι ότι για την κατασκευή του δεν χρησιμοποιήθηκε κάποια ήδη υπάρχουσα πλαγιά του λόφου, αλλά κατασκευάστηκε σε τεχνητό λόφο. Το θέατρο, στην περίοδο ακμής του, μπορούσε να φιλοξενήσει 6.300 θεατές. Πρωτοκατασκευάστηκε κάποια στιγμή τον 5ο αιώνα π.Χ., πιθανόν μετά το πέρασμα των Περσών και την καταστροφή της πόλης. Η σκηνή και η ορχήστρα ήταν στο ίδιο επίπεδο. Τη μεγαλύτερη ακμή του την γνώρισε τον 4ο αιώνα π.Χ.. Τότε διέθετε έντεκα κερκίδες με δέκα κλίμακες η κάθε μία ενώ η ορχήστρα μπαίνει τρία μέτρα πιο βαθειά από το επίπεδο της σκηνής. Τη διαφορά ύψους που δημιουργήθηκε μεταξύ σκηνής και ορχήστρας την κάλυψαν με την κατασκευή θολωτής υπόγειας διόδου, που έβγαζε στο κέντρο της ορχήστρας. Το αρχαίο θέατρο βρίσκεται στα προάστια της Ερέτριας. Στο δρόμο από Χαλκίδα, και εφόσον μπούμε στην Ερέτρια, το θέατρο βρίσκεται στα αριστερά μας, στο ύψος του αρχαιολογικού μουσείου.

Αρχαιολογικό Μουσείο Ερέτριας

 

Βρίσκεται στη γωνία λεωφόρου Ίσιδος και Αρχαίου Θεάτρου. Περιλαμβάνει: προθάλαμο, δύο αίθουσες εκθέσεων, στοά για έκθεση αρχιτεκτονικών μελών και επιγραφών, αυλή και αποθήκες. Αποτελεί το τελευταίο από μια σειρά μουσείων και συλλογών της Εύβοιας που οργανώθηκαν κατά τα έτη 1983-1991 με την ευθύνη της τότε Εφόρου κ. Ε. Σαπουνά-Σακελλαράκη. Το πρώτο κτίριο του Μουσείου κτίστηκε το 1961, για να στεγάσει ευρήματα της ευρύτερης περιοχής, τα οποία ήταν συγκεντρωμένα σε μικρή αποθήκη στην πόλη της Ερέτριας.Τα ευρήματα προέρχονται από ανασκαφές της τοπικής Εφορείας και ξένων αρχαιολογικών σχολών, κυρίως της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην ευρύτερη περιοχή της Ερέτριας. Χρονολογικά καλύπτουν όλο το φάσμα κατοίκησης της περιοχής από την Εποχή του χαλκού μέχρι και τα Ρωμαϊκά χρόνια.

 

Τηλ. Επικοινωνίας: 22290 62206

 


Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας

 

Στεγάζεται σε νεοκλασικό κτίριο. Στην εξωτερική όψη του κτηρίου διακρίνεται η λαξευτή τοιχοποιία κατά το πολυγωνικό σύστημα στη βάση του κτηρίου. Υπάρχει και το αέτωμα στο κέντρο της πρόσοψης. Το κτήριο είναι κεραμοσκέπαστο. Τα εκθέματα του μουσείου τοποθετούνται χρονολογικά από την Παλαιολιθική μέχρι και την Ύστερη Ρωμαϊκή Εποχή και προέρχονται από ανασκαφές στην Εύβοια.

 

Τηλ. Επικοινωνίας: 22210 25131

 


Αρχαιολογικό Μουσείο Καρύστου

 

Στεγάζεται στη δυτική πτέρυγα του Γιοκάλειου  Πνευματικού Ιδρύματος, κληροδότημα του ευεργέτη Νικολάου Γιοκαλά. Οικοδομήθηκε το 1959 στην Πλατεία Μαξιμιλιανού της Καρύστου.

Περιλαμβάνει αίθουσες Αρχαιολογικών εκθεμάτων, Θεάτρου, Βιβλιοθήκης.

Η τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων διοργανώνει ξεναγήσεις στο Μουσείο, ενώ το Θέατρο και η Βιβλιοθήκη λειτουργούν υπό την εποπτεία του Δήμου Καρύστου.

 

Τηλ. Επικοινωνίας: 22240 22472

 


Λαογραφικό Μουσείο Χαλκίδας

 

Ιδρύθηκε το 1981 από την Εταιρία Ευβοϊκών Σπουδών και το Δήμο Χαλκιδέων. Στεγάζεται στις τρεις αίθουσες που απέμειναν από το ιστορικό κάστρο Νεγκρεπόντε της Φραγκοκρατίας ή το Εγριμπόζ των Τούρκων.  Στεγάζει περισσότερα από 1.200 εκθέματα, πολύτιμα έργα των χεριών του λαού της Εύβοιας, αντικείμενα της καθημερινής εργασίας και οικοσκευής των προγόνων μας που έχουν εξαφανιστεί ή θα εξαφανιστούν με τη ραγδαία εξάπλωση του νάιλον, του πλαστικού και γενικά των βιομηχανοποιημένων προϊόντων.

 

Τηλ. Επικοινωνίας: 22210 21817

 


Λαογραφικό Μουσείο Ψαχνών

 

Στεγάζεται σε αναπαλαιωμένο διατηρητέο κτίριο στην κεντρική πλατεία των Ψαχνών. Στους χώρους του, εκτίθενται χρηστικά αντικείμενα – εργαλεία & δημιουργήματα του Λαϊκού μας Πολιτισμού, που προέρχονται από περιοχές της Μεσσαπίας.

 

Τηλ. Επικοινωνίας: 22280 24080

 


Λαογραφικό Μουσείο Κύμης

 

Το μουσείο είναι διεθνώς αναγνωρισμένο και συνεργάζεται σε μόνιμη βάση ή κατά περίπτωση με πανεπιστήμια, κέντρα ερευνών, μουσεία συναφή, βιβλιοθήκες, με το Διεθνές Συμβούλιο των Μουσείων (ICOM), Πινακοθήκες αλλά και ιδιώτες επιστήμονες για την πραγματοποίηση των ερευνητικών του στόχων. Διαθέτει στους επισκέπτες του πολύγλωσσο κατατοπιστικό οδηγό. Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις και σε τηλεοπτικές εκπομπές στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει σημαντική εκδοτική δραστηριότητα. Διαθέτει πλούσιες συλλογές αντικειμένων κεραμικής, ξυλογλυπτικής, μεταλλοτεχνίας, λαϊκής ζωγραφικής, λιθογλυπτικής καθώς και υφαντικής/κεντητικής – ενδυμασίες . Στο μουσείο επίσης υπάρχει βιβλιοθήκη με αρχεία και φωτογραφικό εργαστήριο. Στον κήπο του Μουσείου έχει κατασκευασθεί υπαίθριο κυκλικό θέατρο 250 θέσεων, στο οποίο έχουν γίνει πολλές εκδηλώσεις όπως: θεατρικές παραστάσεις, διαλέξεις, συναυλίες κλασικής μουσικής και έντεχνου ελληνικού τραγουδιού και κινηματογραφικές προβολές από την Κινηματογραφική Λέσχη του Συλλόγου.

 

Τηλ. Επικοινωνίας: 22220 22011

 


Λαογραφικό Μουσείο Λίμνης

 

Αποτελεί  ζωντανή έκφραση μεγάλου μέρους της λαϊκής παράδοσης αυτής της γραφικής κωμόπολης της βόρειας Εύβοιας. Στεγάζεται σε διώροφο παραδοσιακό κτίσμα δωρεά της Αικατερίνης Φλώκου, γόνος μεγάλης και ισχυρής ναυτικής οικογένειας. Στον πρώτο όροφο παρουσιάζεται η αρχαιολογική συλλογή Λίμνης, που περιλαμβάνει αγγεία, νομισματική συλλογή, αρχιτεκτονικά μέλη, ταφικές επιγραφές της κλασικής, της ελληνιστικής και της ρωμαϊκής περιόδου.Στο ισόγειο υπάρχει το Ιστορικό Αρχείο Λίμνης και στοιχεία της τοπικής λαϊκής παράδοσης.

 

Τηλ. Eπικοινωνίας: 22270 31335

 


Λαογραφικό Μουσείο Αγίας Άννας

 

Στην Αγία Άννα λειτουργεί από το 1981 το λαογραφικό μουσείο με παραδοσιακές φορεσιές, κοσμήματα, υφαντά, γεωργικά οικιακά και άλλα εργαλεία, καθώς και αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν στην καθημερινή τους ζωή οι κάτοικοι. Πρόσφατα το μουσείο μεταφέρθηκε σε καλύτερο και πιο άνετο χώρο και εμπλουτίστηκε με περισσότερα εκθέματα, πλούσια συλλογή από την παραδοσιακή ζωή.

 

Τηλ. Επικοινωνίας: 22270 31335

 


Λαογραφικό Μουσείο Αμαρύνθου

 

Το λαογραφικό μουσείο ανήκει στο σύλλογο γυναικών Αμαρύνθου και περιλαμβάνει εκθέματα και συλλογές από τον παραδοσιακό βίο (φορεσιές, αγροτικά και κτηνοτροφικά εργαλεία, αντικείμενα καθημερινής χρήσης κλπ).

 

Τηλ. Επικοινωνίας: 22280 71388, 22280 51220

 


Λαογραφικό Μουσείο Αγίου Ιωάννη Αλιβερίου

 

Πρόσφατα ιδρύθηκε το λαογραφικό μουσείο στον Άγιο Ιωάννη με πλήθος αντικειμένων από την αγροτική  και κτηνοτροφική ζωή των κατοίκων. Παρουσιάζονται:  ο γεωργός, ο τσοπάνης και η υφάντρα, οι οποίοι ζωντανεύουν μέσα από τα σκεύη, τα εργαλεία και τα έπιπλα τη δύσκολη ζωή του παρελθόντος.

 

Τηλ.: Επικοινωνίας: 693 44 12 044

 


Λαογραφικό Μουσείο Καψάλων

 

Μια καλόγουστη λαογραφική συλλογή, αντιπροσωπευτική της παράδοσης των κατοίκων της Νότιας Εύβοιας. Στο μουσείο υπάρχει συλλογή τοπικών στολών. Περιλαμβάνει επίσης την παράδοση, καθώς και τον πολιτισμό και την ιστορία της περιοχής των Καψάλων.

 

Τηλ. Επικοινωνίας: 22240 51202

 


Λαογραφικό Μουσείο Λάμαρης Διφυών

 

Το προσφάτως ιδρυθέν λαογραφικό μουσείο περιλαμβάνει εκθέματα και συλλογές από τον παραδοσιακό βίο. Το υλικό αυτό αριθμεί πάνω από 500 εκθέματα και αποτελείται από α) Αντικείμενα και εργαλεία της καθημερινής ζωής των κατοίκων του χωριού, β) Γεωργικά εργαλεία, εργαλεία παλαιάς οικιακής χρήσεως, απαραίτητα και χρήσιμα για την τότε καθημερινή ζωή, γ) Συλλογή κερμάτων και χαρτονομισμάτων παλαιάς εποχής από το 1802 μέχρι σήμερα.

 

Tηλ. Επικοινωνίας: 697 61 84 008

 


Καρυστινό Σπίτι (συλλογή Δεληγιώργη)

 

Το Καρυστινό Σπίτι», το παλιό αρχοντικό της οικογένειας Μοσχονά, στο κέντρο της πόλης. Μέσα στα στενά της πόλης, σε ένα παλαιό οίκημα φιλοξενείται η συλλογή του κ. Χαρίλη Δεληγιώργη και της γυναίκας του με παλιά αντικείμενα. Φιλοξενεί τοπικές ενδυμασίες, υφαντά, παλιά έπιπλα, κεντήματα, και γεωργικά εργαλεία. Επίσης, θα δείτε χάρτες και φωτογραφικό υλικό από τη ζωή της Καρύστου.

 

Τηλ. Επικοινωνίας: 22240 22452, 697 36 88 707

 


Μουσείο Γιάννη Σκαρίμπα στη Χαλκίδα

 

Στεγάζεται μαζί με το σύλλογο “Φίλοι του Γιάννη Σκαρίμπα” στην οδό Κακαρά 3. Το μουσείο φιλοξενεί τις φιγούρες καραγκιόζη, που φιλοτέχνησε ο ίδιος ο Γ. Σκαρίμπας και αγοράστηκαν προ εικοσαετίας από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Λαϊκής Επιμόρφωσης (ΝΕΛΕ), αλλά και πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες και βιβλιοθήκη που περιλαμβάνει βιβλία που έχει γράψει ο Γ. Σκαρίμπας, καθώς και άλλα βιβλία που έχουν γραφτεί από άλλους για τον Γ. Σκαρίμπα. Στο μουσείο υπάρχουν επίσης προσωπικά αντικείμενα του Γ. Σκαρίμπα, όπως τα γυαλιά οράσεως του και χειρόγραφά του.

 

Τηλ. Επικοινωνίας: 22210 87111, 22210 88368

 


Μουσείο Απολιθωμένων Θηλαστικών Κερασιάς

 

Εγκαινιάστηκε το Σεπτέμβριο του 2006 στη Κερασιά της βόρειας Ευβοίας και στεγάζει τον παλαιοντολογικό πλούτο της περιοχής. Στις ανασκαφές στην Κερασιά, έχουν βρεθεί απολιθώματα θηλαστικών που έζησαν στην Εύβοια πριν από περισσότερα από έξι εκατομμύρια χρόνια. Τα ευρήματα αυτά, κατάλληλα συντηρημένα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό με πρωτότυπο τρόπο.

 

Τηλ. Επικοινωνίας: 22270 61115, 22270 61220

 


Ιστορικό-Πολεμικό Μουσείο Αναστασίου Λιάσκου στο Κοντοδεσπότι

 

Το Ιστορικό και Πολεμικό Μουσείο δημιουργήθηκε στο χωριό Κοντοδεσπότι, στην κεντρική Εύβοια, με πρωτοβουλία του Αναστασίου Λιάσκου τ. Νομάρχη και Υπουργού της Εύβοιας, από όπου κατάγεται, αλλά και διαμένει. Η πρωτοτυπία της συγκεκριμένης ιδιωτικής συλλογής δεν αφορά μόνο την Εύβοια, αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα. Τέτοιου είδους εκθέματα συναντάμε στο “Εθνικό Πολεμικό Μουσείο” και στα παραρτήματά του. Μεταξύ των εκθεμάτων του υπάρχουν όπλα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε όλες τις ιστορικές στιγμές που η Ελλάδα είχε πολεμικές εμπλοκές, όπως και όπλα από διάφορους στρατούς του κόσμου. Επίσης, υπάρχει φωτογραφικό πολεμικό αρχείο και αρκετά άλλα σχετικά αντικείμενα.

 

Τηλ. Επικοινωνίας: 22280 71388, 22280 51220

 


Mουσείο Οίνου και λαογραφίας Γεωργίου & Χρυσής Τζιβάνη

 

Βρίσκεται στην περιοχή της Ριτσώνας Αυλίδας και είναι κατασκευασμένο με εξαιρετικό παραδοσιακό αρχιτεκτονικό σχέδιο, όπου στεγάζονται αίθουσα γευσιγνωσίας καθώς και Μουσείο Οίνου και Λαογραφίας. Στο Μουσείο ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει μία μεγάλη συλλογή από όλο τον κόσμο από σπάνια αντικείμενα, παραδοσιακά εργαλεία και μηχανισμούς, του οποίους χρησιμοποιούσαν εδώ και 100 χρόνια για την παραγωγή του Οίνου, του λαδιού, καθώς και στην Λαϊκή Οικοτεχνία.

 

Τηλ. Επικοινωνίας: 210 253 3000, 210 2581460, -5, Κιν.: 699 258 20 00

Βόρεια Εύβοια (01-16 & 54-56)

 

_01. Λιχαδονήσια  Απέναντι από τα Καμένα Βούρλα και την Λιχάδα, στο βορειότερο σημείο της Εύβοιας, βρίσκονται τα Λιχαδονήσια. Στα νησάκια μπορείτε να φτάσετε με ιδιωτικό σκάφος ή από τα Καμένα Βούρλα ή την Λιχάδα με μικρό καραβάκι. Στην παραλία Μονολιά θα βρείτε beach bars.

_02. Λιχάδα Κάβος-Άγιος Γεώργιος  Στο χωριό Άγιος Γεώργιος, βρίσκεται μεγάλη παραλία με ψιλό-ψιλό βότσαλο, άμμο και καθαρά νερά που είναι πιο ρηχά ή πιο βαθιά ανάλογα σε ποιο σημείο της παραλίας βρίσκετε. Η ακτή έχει μεγάλο μήκος και απέναντι από το δρόμο, υπάρχουν ταβέρνες και καφετέριες.

_03. Γιάλτρα  Παραλίες με βαθιά κρυστάλλινα νερά, πλούσιο βυθό, ακτές με άμμο ή ψιλό χαλικάκι, τα Γιάλτρα είναι ένα ιδανικό μέρος για να κάνετε τις βουτιές σας. Ο συνδυασμός θάλασσας, βουνού και της Αιδηψού που ξεπροβάλλει από απέναντι, είναι μαγικός.

_04. Αγιόκαμπος  Γνωστός για τις ψαροταβέρνες του. Η παραλία είναι αμμουδερή με καθαρά νερά και πλούσιο βυθό με πολλά ψάρια. Στην περιοχή θα βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία, clubs, beach bars και καφετέριες.

_05. Ωρεοί  Το μέρος φημίζεται για το φρέσκο ψαράκι που έχουν τα ταβερνάκια και τα ουζερί του. Γραφικό λιμανάκι, ταβέρνες και καφετέριες με θέα το λιμάνι και πρόσχαρος κόσμος συνθέτουν ένα πολύ όμορφο περιβάλλον. Για όσους θέλουν να κολυμπήσουν, στα αριστερά του μικρού λιμανιού υπάρχει οργανωμένη πλαζ.

_06. Κανατάδικα  Τα Κανατάδικα εκτός του ότι είναι πανέμορφη παραλία, έχουν και τρομερή θέα όλο τον νομό Μαγνησίας που βρίσκεται ακριβώς απέναντι. Καθαρά νερά με βότσαλα στο βυθό, άμμος και ψάθινες ομπρέλες στην παραλία, είναι τα χαρακτηριστικά της παραλίας. Η περιοχή έχει ενοικιαζόμενα, δωμάτια, ταβέρνες, καφετέριες κ.α.

_07. Κουτσούμπρι  Βρέχεται από το Αιγαίο με τα καταγάλανα βαθιά νερά του και τον μοναδικό του βυθό. Ευτυχώς σχηματίζεται κάτι σαν κολπίσκος που δεν έχει πολύ κύμα. Γύρω από την παραλία υπάρχει καταπράσινος λόφος. Εφοδιαστείτε με τα απαραίτητα από πριν γιατί η παραλία δεν είναι οργανωμένη.

_08. Ελληνικά  Παραλία με μεγάλη έκταση και πολύ κύμα, είναι δημοφιλής τους καλοκαιρινούς μήνες. Η άμμος σε συνδυασμό με τα βότσαλα και μοναδικό ήχο, τον ήχο της θάλασσας θα σας γαληνέψουν. Στην παραλία δεν υπάρχουν πολλές καντίνες και καφετέριες γι’ αυτό παρά το γεγονός ότι στα Ελληνικά έχει κόσμο το καλοκαίρι, στην παραλία τα πράγματα είναι πάντα ήρεμα.

_09. Ψαροπούλι  Ο πλούτος του βυθού κάνει την παραλία ιδανική για όσους ασχολούνται με καταδύσεις και ψαρέματα. Αρκετό κυματάκι λόγω Αιγαίου, αλλά λίγη σημασία έχει μπροστά στην απέραντη φυσική ομορφιά του τοπίου. Το Ψαροπούλι διαθέτει ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα, ταβέρνες, καφετέριες κ.α.

_10. Άγιος Νικόλαος Αρτεμισίου  Βοτσαλάκι, άμμος, ρηχά νερά και όμορφη ησυχία είναι τα χαρακτηριστικά της παραλίας που έχει συνδυασμό θάλασσας και μοσχομυριστών πεύκων. Το τοπίο είναι καταπράσινο και αξίζει να μείνετε λίγες μέρες. Η περιοχή έχει ταβέρνες, ουζερί, ενοικιαζόμενα δωμάτια, καφετέριες, mini-market.

_11. Κοτσικιά  Βρέχεται από το Αιγαίο πέλαγος και ανήκει στο δήμο Νηλέως. Έχει πολλά ταβερνάκια πάνω στην ακτή. Τα νερά είναι καθαρά με άμμο, βότσαλα και μεγάλες πέτρες. Ήρεμος προορισμός με ενοικιαζόμενα δωμάτια, ιδανικός για όσους θέλουν να μείνουν αρκετές μέρες για να χαλαρώσουν.

_12. Αχλάδι  Το Αχλάδι είναι μια παραλία μήκους 2 χιλιομέτρων με κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα πεντακάθαρα νερά, άμμο και βότσαλα σε όλη την έκτασή της. Βρέχεται από τα νερά του Αιγαίου και δέχεται, όπως είναι λογικό, και τους ανέμους του πελάγους. Κατά μήκος της παραλίας, πάνω από το δρόμο έχει διάφορες ψαροταβέρνες.

_13. Κρύα Βρύση  Βρέχεται από το Αιγαίο πέλαγος και όπως οι περισσότερες παραλίες της βορειοανατολικής Εύβοιας, έτσι και αυτή έχει ταβερνάκια, καφετέριες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και χώρο για ελεύθερο camping. Η ακτή και ο βυθός έχουν βοτσαλάκια και άμμο, ενώ αξιοπερίεργο είναι ότι στην παραλία υπάρχει και μια μικρή λίμνη.

_14. Κυμάσι  Η ακτή είναι πολύ μεγάλη με άμμο και βότσαλα. Έχει καφετέριες και ταβερνάκια. Αν θέλετε πιο ερημική παραλία, θα περάσετε το γεφυράκι που βρίσκεται πάνω από το μικρό ποτάμι που σχηματίζουν τα νερά της θάλασσας και θα ακολουθήσετε ένα ανηφορικό μονοπάτι.

_15. Πήλι  Έχει καταγάλανα, πεντακάθαρα, βαθιά νερά με πολύ κύμα όταν φυσάει βόρειος άνεμος. Βοτσαλάκι και άμμος στην παραλία με μεγάλη έκταση για να κάνετε τον περίπατό σας, το Πήλι είναι ιδανικό για να χαλαρώσετε και να απολαύσετε την ομορφιά της φύσης. ακριβώς από πάνω θα βρείτε ταβερνάκια και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

_16. Βλαχιά  Η παραλία είναι αγνή με ανόθευτη φυσική ομορφιά. Άμμος στην παραλία και βότσαλο στο βυθό, πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά και καταπράσινη θέα από την πλαγιά που βρίσκεται πάνω από την παραλία. Λίγο πιο πέρα από την παραλία θα βρείτε καντίνες και ταβερνάκια.

_54. Λίμνη  Πανέμορφα νερά, βότσαλα στην παραλία και στο βυθό. Η παραλία της Λίμνης θα σας μείνει αξέχαστη. Δεν είναι οργανωμένη όμως είναι δίπλα στη Λίμνη, η οποία διαθέτει ταβερνάκια και ό,τι άλλο επιθυμείτε.

_55. Κοχύλι  ή αλλιώς Σπιάδα. Η παραλία έχει την ήσυχη και την πολυκοσμική πλευρά της. Αριστερά δεν είναι οργανωμένη και μπορείτε να χαλαρώσετε. Στην δεξιά της όμως πλευρά έχει 3 beach bars με δυνατή μουσική και το καλοκαίρι έχει πολύ.

_56. Χρόνια  Καθαρά νερά με χαλίκια και άμμο, η παραλία αυτή έχει ταβερνάκια και ενοικιαζόμενα δωμάτια, τα οποία τους καλοκαιρινούς μήνες, έχουν πολλούς παραθεριστές που έχουν επιλέξει την περιοχή αυτή για να ηρεμήσουν.

 


Κεντρική Εύβοια (17-32 & 44-53)

 

_17. Πετάλη  Μία παραλία άγρια, πανέμορφη και γραφική με βράχια και αλμυρίκια γύρω-γύρω, άμμο, βότσαλα, βαθιά και πεντακάθαρα νερά. Έχει ταβερνάκι όπου μπορείτε να φάτε ή να πιείτε τον καφέ σας.

_18. Βυθούρι  Τα νερά είναι μαγικά, κρυστάλλινα, πεντακάθαρα και γαλαζοπράσινα. Εξωτικό τοπίο με βράχια γύρω από την παραλία και ψιλό-ψιλό βότσαλο με χοντρή άμμο. Ξεκινήστε νωρίς το πρωί γιατί σας περιμένει μακρυά διαδρομή και εφοδιαστείτε με τα απαραίτητα μιας και δεν υπάρχουν καφετέριες ή ταβέρνες κοντά στην παραλία.

_19. Χιλιαδού  Βρίσκεται στην κεντρική Εύβοια, στην πλευρά του Αιγαίου και συνδυάζει βουνό, θάλασσα, άμμο και βράχια. Τα νερά βαθαίνουν απότομα, μόλις 1 μέτρο αφότου βουτήξετε. Ιδανική για ελεύθερους camper. Τριγύρω θα βρείτε καντίνες, ταβερνάκια και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

_20. Μετόχι  Ο βυθός της είναι πολύ πλούσιος και βαθύς. Κοντά στην παραλία βρίσκονται ταβέρνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και καφετέριες. Δεν θα βρείτε ξαπλώστρες ή beach bar γι’ αυτό καλό θα ήταν να έχετε φροντίσει μόνοι σας για την σκιά σας.

_21. Θαψά  Θα μεταβείτε μόνο με αυτοκίνητο 4Χ4, καθώς έχει πολύ χωματόδρομο, περίπου 10χλμ. Η παραλία θα σας αποζημιώσει με τα καταγάλανα νερά της και το τοπίο των τριγύρω βουνών. Προμηθευτείτε ό,τι χρειάζεστε γιατί η παραλία δε διαθέτει καντίνα, ταβέρνα ή beach bar.

_22. Τσίλαρος  Πανέμορφη Το τοπίο τριγύρω είναι καταπράσινο με βουνά που υψώνονται σε όποια γωνιά και αν κοιτάξει κανείς. Είναι μια παραλία που ενδείκνυται για χαλάρωση. Κατά καιρούς στην παραλία θα βρείτε καντίνες αλλά και πολλά τροχόσπιτα και σκηνές από ελεύθερους campers.

_23. Σουτσίνι  Καθώς βρίσκεται σε έναν μικρό κόλπο, γλιτώνει τους αέρηδες του Αιγαίου και έτσι έχει πολύ ήσυχα, καθαρά και καταγάλανα νερά. Το καλοκαίρι μαζεύει πολύ κόσμο που προτιμά το beach bar της παραλίας, τόσο το πρωί για το μπάνιο και τον καφέ, όσο και πιο αργά για να χαλαρώσει ή και να ξεφαντώσει.

_24. Κύμη  Απέναντί της είναι η Σκύρος στην οποία μπορείτε να μεταβείτε με καραβάκι από το λιμάνι της Κύμης. Στην Κύμη θα βρείτε πολλές κοντινές παραλίες, ταβερνάκια και ουζερί με φρέσκο ψαράκι αλλά και πολλές καφετέριες.

_25. Στόμιο Οξύλιθου  Είναι μια παραλία με τεράστια ακτογραμμή στην οποία θα βρείτε τα πάντα: beach bar, καφετέριες, ταβερνάκια αλλά και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Το κακό είναι ότι είναι πολύ ανοιχτή και γι’ αυτό επιρρεπής στους αέρηδες του Αιγαίου. Ο βυθός αλλά και η ακτή έχουν μικρά και μεγάλα βότσαλα.

_26. Μουρτερής  Έχει πολλούς ανέμους που προκαλούν κύματα που φτάνουν μέχρι και 4 μέτρα ύψος. Στην παραλία έχει άμμο και ψιλό χαλίκι ενώ ο βυθός αποτελείται μόνο από βότσαλα. Είναι πολύ καθαρά τα νερά όμως επικίνδυνα λόγω του αέρα. Κατά μήκος της παραλίας έχει μερικά ταβερνάκια.

_27. Άγιος Μερκούριος  Πολύ μεγάλη παραλία με χαλικάκι και άμμο, είναι γνωστή για το βράχο Κεφάλα και για το γεγονός ότι έχει παραμείνει παρθένα. Χωρίς beach bars, ξαπλώστρες και σκουπίδια είναι μια παραλία αγνή, καθαρή και πανέμορφη. Είναι ιδανική για όσους θέλουν να χαλαρώσουν, αφού είναι ήσυχη.

_28. Κορασίδα  Όμορφη σαν παραμύθι, με κατάλευκα βότσαλα σε σχήμα κουφέτου και γαλαζοπράσινα διαυγή νερά. Τα σαββατοκύριακα μαζεύει πολύ κόσμο οπότε για να απολαύσετε την μαγεία της καλό θα ήταν να πάτε καθημερινή. Στην παραλία υπάρχει και καντίνα.

_29. Κάλαμος  Παραλία με λευκό βότσαλο, λευκή άμμο και πεντακάθαρα βαθιά νερά. Μάλιστα, στη μία γίνεται κατά καιρούς και ελεύθερο camping. Προσελκύει πολύ κόσμο ιδίως τα σαββατοκύριακα γι’ αυτό και έχει πολλές καφετέριες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, beach bars και δυνατή μουσική.

_30. Χερόμυλος  Παραλία με βάθος 3 μέτρων, άμμο και βοτσαλάκια. Ο βυθός τόσο καθαρός όσο μια πισίνα. Η παραλία είναι μεγάλη και έτσι αποφεύγεται ο συνωστισμός, έχει καντίνα, δεν έχει ξαπλώστρες αλλά μην ανησυχείτε γιατί θα σας δώσουν φυσική σκιά τα διάφορα πεύκα που βρίσκονται τριγύρω.

_31. Κλιμάκι  Διαφορετική από τις υπόλοιπες παραλίες του νησιού, έχει ρηχά νερά και βρίσκεται σε έναν κολπίσκο που προστατεύεται από τους αέρηδες του Αιγαίου. Άμμος και βότσαλα, πεντακάθαρα διαυγή νερά που θυμίζουν πισίνα.

_32. Κόσκινα  Η παραλία χωρίζεται σε δύο διαφορετικούς κολπίσκους, άρα σε δύο παραλίες. Πεντακάθαρα διαυγή νερά με άμμο στην παραλία και βότσαλα στο βυθό, θα σας μαγέψει. Το τοπίο είναι απόλυτα αγνό καθώς δεν υπάρχουν ομπρέλες ή κάποιο beach bar. Γι’ αυτό φροντίστε να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα.

_44. Αμάρυνθος  Με πολλά δέντρα, καθαρά νερά, άμμο και ψιλό χαλικάκι. Αξίζει να δοκιμάσετε το φρέσκο ψαράκι που προσφέρουν τα διάφορα ουζερί και ψαροταβέρνες, αλλά και το νόστιμο κρέας των διαφόρων ψητοπωλείων. Θα βρείτε πολλές καφετέριες, ταβέρνες, μπαράκια και ό,τι άλλο.

_45. Μαλακώντα  Η ακτή είναι αρκετά μεγάλη με βότσαλα και άμμο ενώ ο βυθός έχει βότσαλα και φύκια. Την καλοκαιρινή περίοδο μαζεύει πολύ κόσμο. Στην παραλία μπορείτε και εσείς να απολαύσετε το μπάνιο σας και έπειτα να πιείτε τον καφέ σας ή να γευματίσετε σε ένα από τα ταβερνάκια που βρίσκονται στην ακτή.

_46. Λευκαντί  Άμμος, βότσαλα και ήρεμα νερά είναι τα χαρακτηριστικά της παραλίας που είναι από τις πιο δημοφιλείς τόσο για τους τουρίστες όσο και για τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής. Στο Λευκαντί θα βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια, καφετέριες και ταβέρνες με φρέσκα τοπικά προϊόντα.

_47. Παπαθανασίου  Είναι στο κέντρο της πόλης, με πολύ καθαρά όμως νερά και όμορφη θέα. Στο δασάκι μπορείτε να περπατήσετε, να καθίσετε για πικ-νικ, να παίξουν στην παιδική χαρά τα παιδάκια σας. Στην παραλία θα βρείτε ψιλό χαλικάκι και λίγη άμμο, ομπρέλες, ντουζιέρες, καφετέρια και ταβέρνα. Τα νερά είναι αρκετά ρηχά.

_48. Συκιές  Οι Συκιές είναι μια μικρή παραλία με άμμο και βράχια, στην οποία συχνάζουν οι ντόπιοι κάτοικοι της Χαλκίδας. Η παραλία διαθέτει παιδική χαρά και γήπεδο μπάσκετ. Καθαρά νερά και δέντρα που θα σας προσφέρουν φυσική σκιά.

_49. Καλάμια  Ψάθινες ομπρέλες, beach bars, δυνατή μουσική, και μαγευτικά ηλιοβασιλέματα είναι ο συνδυασμός της παραλίας αυτής. Τα νερά είναι ζεστά και ρηχά με άμμο στο βυθό όπως και στην παραλία. Ιδανική για όσους θέλουν να διασκεδάσουν.

_50. Δάφνη  Πολύ καθαρή θάλασσα, ασπρόμαυρα βότσαλα και παγωμένα νερά που καταλήγουν σε αυτή την παραλία από τις διάφορες τριγύρω πηγές. Με beach bar που έχει ό,τι χρειάζεστε, θα περάσετε πολύ όμορφα. Μην ξεχάσετε να πάρετε την μάσκα σας, καθώς εκεί η θάλασσα έχει πλούσιο βυθό και μοναδικά βότσαλα.

_51. Αλυκές Δροσιάς  Πολλής κόσμος, ειδικά το σαββατοκύριακο, αφού βρίσκεται μόλις 15 λεπτά βορειοανατολικά από την Χαλκίδα και έχει beach bars, clubs, ταβέρνες, καφετέριες, μέχρι water sports και beach volley. Ιδανική για όσους προτιμούν την πολυκοσμία. Διοργανώνονται διάφορα happenings.

_52. Βαλοπούλα  Έξω από την Χαλκίδα, βρίσκεται η Βαλοπούλα. Έχει άμμο και ψιλό χαλίκι, τα νερά είναι ρηχά και καθαρά. Γύρω-γύρω από την παραλία έχει διάφορα πράσινα φυτά και θάμνους. Η παραλία διαθέτει και beach bar όπου τους καλοκαιρινούς μήνες μαζεύεται πολύς κόσμος, κυρίως ντόπιοι.

_53. Άγιος Μηνάς  Έξω από την Χαλκίδα βρίσκεται και παραλία του Αγίου Μηνά. Πολλές ψαροταβέρνες και ουζερί κατά μήκος του δρόμου απέναντι από την παραλία. Σαν παραλία δε φημίζεται ούτε για τα νερά του ούτε για την ακτή του ωστόσο προτιμάται από τους ντόπιους κατοίκους και διαθέτει όμορφη πλαζ.

 


Νότια Εύβοια (33 – 43)

 

_33. Ζάρακες  Η παραλία είναι πολύ γραφική, με αρκετό κύμα στο βάθος, καθαρά βαθιά νερά, άμμο με ψιλό χαλικάκι και ψάθινες ομπρέλες. Διατίθενται ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβερνάκια. Ήσυχο παραδοσιακό νησιώτικο μέρος για τους λάτρεις της γραφικής Ελλάδας.

_34. Αρμυρίκι  Τριγύρω έχει άμμο και βότσαλα. Ένας πολύ κλειστός όρμος με βαθιά καταγάλανα νερά που δεν τον πιάνει ποτέ αέρας. Ιδανικό για χαλάρωση. Διαθέτει και ταβερνάκι που μαζεύει αρκετό κόσμο. Η παραλία δεν μαζεύει τόσο πολύ κόσμο γι’ αυτό και το τοπίο είναι ακόμα παρθένο.

_35. Λιμνιώνας Μεσοχωρίου  Σε κατάλευκα βότσαλα και παχιά άμμο, έχει ομπρέλες και είναι οργανωμένη με μερικά ταβερνάκια στην παραλία, όμως καθώς το καλοκαίρι μαζεύει πολύ κόσμο, καλό θα ήταν να έχετε εφεδρικά και μια δική σας ομπρέλα.

_36. Γιαννίτσι  Η παραλία είναι απομονωμένη και ερημική. Προτιμάται από όσους έχουν ανάγκη να χαλαρώσουν. Δε διαθέτει καντίνα ή ξαπλώστρες όμως πέντε λεπτά από την παραλία, στο ομώνυμο χωριό, θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε και όμορφα ταβερνάκια.

_37. Άγιος Δημήτριος  Εδώ γυρίστηκε η ταινία “deep end”. Καταγάλανα βαθιά κρυστάλλινα νερά, με μεγάλα λευκά βότσαλα και χοντρή άμμο για τον μικρό κολπίσκο που βρίσκεται στη νότια Εύβοια στην πλευρά του Αιγαίου. Μικρή παραλία με ελεύθερους campers, κατά καιρούς, και λίγο κόσμο.

_38. Καλλιανός  Αρκετά ερημική και μικρή, είναι ιδανική για να χαλαρώσετε. Δε διαθέτει beach bar και είναι εκτεθειμένη στους ανέμους, τόσο η παραλία όσο και τα νερά. Τα νερά βαθαίνουν αρκετά απότομα και η παραλία έχει άμμο και διάσπαρτα μεγάλα βότσαλα. Όμορφο τοπίο, άγρια θάλασσα. Μια παραλία για λίγους.

_39. Αγία Παρασκευή  Καθαρά νερά, άμμος και βότσαλα, θέα στον κόλπο και το φάρο της περιοχής συνιστούν μια από τις γραφικότερες, φυσικής ομορφιάς, παραλίες του νησιού.

_40. Μεγάλη Άμμος  Τα πολύ βαθιά νερά έχουν δυνατά ρεύματα, που καλό θα ήταν να προσέχετε ιδιαιτέρως και να αποφύγετε σε περίπτωση που έχετε μαζί σας μικρά παιδιά. Αυτό το μοναδικό φαινόμενο σε συνδυασμό με τους περίεργους σχηματισμούς που παίρνει η άμμος κατά μήκος όλης της ακτής, καθιστούν την παραλία πολύ δημοφιλή.

_41. Φηγιά  Έξω από το Μαρμάρι, υπάρχουν δύο παραλίες. Η μία είναι πιο γνωστή και με εύκολη πρόσβαση, μαζεύει πολύ κόσμο το καλοκαίρι και έχει beach bar. Στην δεύτερη μπορείτε να πάτε μόνο με αυτοκίνητο και είναι πολύ πιο ήσυχη και ιδανική για χαλάρωση. Και οι δύο παραλίες έχουν δεντράκια, κυρίως αλμυρίκια, άμμο, καθαρά νερά και πλούσιο βυθό.

_42. Νέα Στύρα  Τα νερά δεν είναι πολύ βαθιά, είναι ασφαλή και καθαρά. Η παραλία είναι αμμουδερή με ομπρέλες και ξαπλώστρες. Στο λιμάνι της περιοχής υπάρχει Ferry Boat που σας περνάει απέναντι, στον νομό Αττικής. Η παραλία έχει δίπλα καφετέριες και ταβερνάκια.

_43. Αλμυροπόταμος  Πολύ οργανωμένη περιοχή με beach bars, ταβέρνες, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, bars κ.α. Η παραλία έχει τριγύρω της αλμυρίκια που προσφέρουν φυσική σκιά αλλά και ψάθινες ομπρέλες. Άμμος, ψιλό χαλικάκι και ρηχά νερά. Τους καλοκαιρινούς μήνες θα έχετε την ευκαιρία να εξασκηθείτε σε διάφορα water-sports που προσφέρονται στην πλαζ.

Βόρεια Εύβοια

 

___ στο Δήμο Αιδηψού

Καρναβάλι: Κάθε χρόνο στις Απόκριες διοργανώνεται καρναβάλι στα Λουτρά Αιδηψού.

Διεθνές Φεστιβάλ: Διοργανώνεται στα Λουτρά Αιδηψού τον Ιούλιο. Πρόκειται για πολιτιστικές εκδηλώσεις με χορευτικές παραστάσεις, συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις.

Πανηγύρι Αγίων Αναργύρων: Διοργανώνεται στα Λουτρά Αιδηψού προς τιμή των πολιούχων τους, την 1η Ιουλίου. Την παραμονή γίνεται περιφορά της εικόνας.

Πανηγύρι Αγίου Φανουρίου: Διοργανώνεται στα Λουτρά Αιδηψού στις 27 Αυγούστου με την καθιερωμένη προσφορά από φανουρόπιτες.

Πανηγύρι Παναγίας: Ανήμερα το Δεκαπενταύγουστο διοργανώνεται πανηγύρι στην Αιδηψό.

Πανηγύρι Παναγίας: Διοργανώνεται στον Αγιόκαμπο στις 23 Αυγούστου.

Πανηγύρι Αγίου Αθανασίου: Διοργανώνεται στα Γιάλτρα στις 2 Μαΐου.

Πανηγύρι Κοιμήσεως της Θεοτόκου: Διοργανώνεται στη Λιχάδα, ανήμερα το Δεκαπενταύγουστο ενώ την παραμονή γίνεται περιφορά και λιτάνευση της εικόνας.

Πανηγύρι Σωτήρα: Διοργανώνεται στην Βασιλίνα, κοντά στη Λιχάδα, στις 6 Αυγούστου.

Πανηγύρι Μεταμόρφωσης Σωτήρα: Διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου. Το πανηγύρι διοργανώνεται από τον “Σύλλογο Απανταχού Ποντίων Βαρβάρας” κάτω από τον γεροπλάτανο που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού.

Πανηγύρι Αγίας Μαρίνας: Διοργανώνεται στα Ήλια στις 16 και 17 Ιουλίου.

 

___ στο Δήμο Αρτεμησίου

Πανηγύρι Προφήτη Ηλία: Διοργανώνεται στα Βασιλικά, κάθε χρόνο στις 20 Ιουλίου.

Πανηγύρι Επισκοπής: Διοργανώνεται στα Βασιλικά, κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου.

Τριήμερο Πανηγύρι: Διοργανώνεται 25-27 Ιουλίου στις Γούβες, προς τιμήν της Αγίας Παρασκευής και του Άγιου Παντελεήμονα.

 

___ στο Δήμο Ελυμνίων

Ελύμνια: Πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο δήμος Ελυμνίων στη Λίμνη, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Περιλαμβάνονται θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις καλλιτεχνικού περιεχομένου, χορευτικές και μουσικές βραδιές.

Διεθνές φεστιβάλ: Διοργανώνεται στα Κοχύλια τους καλοκαιρινούς μήνες. Πρόκειται για φεστιβάλ μουσικής και τεχνών.

Πανηγύρι Παναγίας της Λυμνίας: Διοργανώνεται στη Λίμνη στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου.

Πανηγύρι Αποστόλων Πέτρου και Παύλου: Διοργανώνεται στις Ροβιές στις 29 Ιουνίου.

Πανηγύρι Σωτήρα: Διοργανώνεται στη μονή του Οσίου Δαβίδ στις 6 Αυγούστου.

Πανηγύρι Αγίου Αθανασίου: Διοργανώνεται στη Σκεπαστή στις 2 Μαΐου.

 

___ στο Δήμο Ιστιαίας

Πανηγύρι Αγίου Αθανασίου: Πανηγύρι που διοργανώνεται στην Ιστιαία στις 18 Ιανουαρίου, προς τιμή του πολιούχου της, Αγίου Αθανασίου.

Πανηγύρι Παναγίας Ντινιούς: Διοργανώνεται στην εκκλησία της Παναγίας Ντινιούς που βρίσκεται έξω από την Ιστιαία στις 23 Αυγούστου.

Εμποροπανήγυρη Ιστιαίας: Διοργανώνεται κάθε χρόνο, στις αρχές Σεπτέμβρη.

 

___ στο Δήμο Κηρέως

Καρναβάλι: Κάθε χρόνο στις Απόκριες διοργανώνεται στο Μαντούδι καρναβάλι.

Πανηγύρι Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου: Διοργανώνεται εμποροπανήγυρη που ξεκινά στις 26 Σεπτέμβρη και διαρκεί 8 ημέρες στο Μαντούδι.

Πανηγύρι Αγίου Ιωάννη Ρώσου: Διοργανώνεται στο Προκόπι στις 27 Μαΐου. Πέντε μέρες πριν το πανηγύρι, προσκυνητές ξεκινάνε πορεία από την Καστέλα του δήμου Μεσσαπίων στη χάρη του Αγίου.

Πανηγύρι Αγίας Ζώνης: Διοργανώνεται στο Προκόπι στις 30 Αυγούστου.

Πανηγύρι Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου: Διοργανώνεται στο Πήλι στις 8 Μαΐου. Στους επισκέπτες προσφέρεται κρέας κοκκινιστό με μακαρόνια.

Πανηγύρι της Παναγίας: Διοργανώνεται στο Πήλι, στο ομώνυμο ξωκλήσι, το Δεκαπενταύγουστο.

 

___ στο Δήμο Νηλέως

Καρναβάλι: Κάθε χρόνο στις Απόκριες διοργανώνεται στην Αγία Άννα.

Πανηγύρι της Αγίας Άννας: Διοργανώνεται στην Αγία Άννα, προς τιμήν της ομώνυμης Αγίας, κάθε χρόνο στις 25 Ιουλίου.

Πανηγύρι Παναγίας: Διοργανώνεται στο Αχλάδι, ανήμερα το Δεκαπενταύγουστο.

Αναβίωση του εθίμου της “Καμήλας”: Διοργανώνεται στην Κερασιά τη δεύτερη μέρα του Πάσχα. Σύμφωνα με αυτό το έθιμο, κατασκευάζεται το ομοίωμα της Καμήλας από ξύλο, ύφασμα και κρανίο βοδιού ή γαϊδάρου και περιφέρεται από τους “καμλαράδες” στις γειτονιές του χωριού, τραγουδώντας και σατιρίζοντας την επικαιρότητα.

Αναβίωση του εθίμου της “Πιπεριάς”: Διοργανώνεται στην Κερασιά την Πρωτομαγιά. Το έθιμο αυτό έχει τις ρίζες του στα αρχαία χρόνια, όπου τότε παρακαλούσαν τον Δία να φέρει βροχή. Σήμερα, ο Δίας αντικαταστάθηκε από τον Προφήτη Ηλία, και ενώ το έθιμο αυτό λάμβανε μέρος σε όλη την βόρεια Εύβοια, τώρα λαμβάνει μόνο στην Κερασιά. Νέες ντύνουν την ομορφότερη κοπέλα του χωριού με λουλούδια, και χορεύουν γύρω από την κοπέλα τραγουδώντας.

Πανηγύρι της Κοίμησης της Θεοτόκου: Διοργανώνεται στο Πρασίδι κάθε χρόνο στις 23 Αυγούστου στον Ι.Ν. Κοίμησης της Θεοτόκου.

 

___ στο Δήμο Ωρεών

Πανηγύρι Σωτήρα: Διοργανώνεται στους Ωρεούς στις 6 Αυγούστου.

 


Κεντρική Εύβοια

 

___Δήμος Χαλκίδας

Αγίας Παρασκευής: Μεγάλη εμποροπανήγυρη που λαμβάνει χώρα στις 26 Ιουλίου, ημέρα που γιορτάζεται η ομώνυμη πολιούχος Αγία. Κρατάει οκτώ ημέρες.

 

___Δήμος Αμάρυνθου

Καρναβάλι: Κάθε χρόνο στις Απόκριες διοργανώνεται στην πόλη της Αμάρυνθου καρναβάλι.

Πανηγύρι Αγίου Ιωάννη: Διοργανώνεται τριήμερο πανηγύρι και εμποροπανήγυρη στις 27-29 Αυγούστου στην Αμάρυνθο.

Το Πανηγύρι της Παναγίας: Διοργανώνεται στο Γυμνό ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου.

Το Πανηγύρι του Αγίου Νικολάου: Διοργανώνεται στα Άνω Βάθεια ανήμερα του Αγίου Νικολάου στις 6 Δεκεμβρίου.

 

___Δήμο Ανθηδώνας

Πανηγύρι Αγίου Νικολάου: Πραγματοποιείται Στο Κτυπονήσι (Εγγλεζονήσι), κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου.

 

___Δήμο Αυλίδος

Ανάβαση Ριτσώνας: Αγώνας ενταγμένος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αγωνιστικών Αυτοκινήτων που διοργανώνεται κάθε χρόνο στη περιοχή της Ριτσώνας.

Πανηγύρι Αγίου Παντελεήμονα: Πραγματοποιείτε στην Παραλία Αυλίδας στις 27 Ιουλίου.

Πανηγύρι Προφήτη Ηλία: Στις 20 Ιουλίου στο Βαθύ.

Πανηγύρι Παναγίας: Ανήμερα το δεκαπενταύγουστο στο Φάρο.

 

___Δήμο Διρφύως

Πανηγύρι της Παναγίας: Στις 15 Αυγούστου στην Στενή.

Εκκλησία Αγίας Παρασκευής: Τη Δεύτερη μέρα του Πάσχα, στη Λούτσα, αναβιώνει το έθιμο της “Καζανίτσας” όπου προσφέρεται κρέας και κρασί.

Η Γιορτή του Καλαμαριού: Διοργανώνεται κάθε χρόνο τον Ιούλιο.

 

___Δήμος Ερέτριας

Καρναβάλι: Πραγματοποιείτε την Κυριακή των Αποκριών.

Πανηγύρι Αγίου Νικολάου: Στις 6 Δεκεμβρίου.

Πανηγύρι Αγίας Άννας: Στις 24-25 Ιουλίου στον Γέροντα.

 

___Δήμος Ληλαντίων

Η Γιορτή του Κρασιού:Πραγματοποιείται στις αρχές Σεπτεμβρίου, με πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Βασιλικό.

Η Γιορτή του Ούζου: Τον Ιούνιο στη Νέα Λάμψακο.

Πανηγύρι Σωτήρα: Στις 6 Αυγούστου στο Βασιλικό.

Πανηγύρι Παναγίας: Το Δεκαπενταύγουστο στο Βασιλικό.

Πανηγύρι Παναγίας: Το Δεκαπενταύγουστο στα Φύλλα.

Πανηγύρι Παναγίας: Το Δεκαπενταύγουστο στο Μύτικα.

 

___Δήμος Μεσσαπίων

Καρναβάλι στα Ψαχνά: Διοργανώνεται την τελευταία Κυριακή των Αποκριών και αναβιώνει ο “Ψαχνιώτικος Γάμος”.

Τα Μεσσάπια: Διοργανώνεται εμποροπανήγυρη και πολιτιστικές εκδηλώσεις στα Ψαχνά, την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου.

Το Πανηγύρι της Παναγίας της Περιβλέπτου: Διοργανώνεται ανήμερα το Δεκαπενταύγουστο στα Πολιτικά.

Το Πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής: Διοργανώνεται στα Πολιτικά, στις 26 Ιουλίου.

 

___Δήμος Νέας Αρτάκης

Πανηγύρι Παναγίας Φανερωμένης: Διοργανώνονται θρησκευτικές εκδηλώσεις και εμποροπανήγυρη ανήμερα του εορτασμού της στις 23 Αυγούστου.

Κυζίκεια: Πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται από το 1977 σε ανάμνηση της Αρτάκης και της Κυζικείας της Μικράς Ασίας. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται κατά τον εορτασμό της Παναγίας Φανερωμένης στις 23 Αυγούστου.

 


Νότια Εύβοια

 

___στο Αυλωνάρι

Εμποροπανήγυρη στο Αυλωνάρι: Διοργανώνεται κάθε χρόνο 6-14 Οκτωβρίου.

Πανηγύρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου: Διοργανώνεται στις 29 Αυγούστου στο Αυλωνάρι και προσφέρεται παραδοσιακό φαγητό.

Το Πανηγύρι της Ζωοδόχου Πηγής: Διοργανώνεται κάθε χρόνο την Παρασκευή μετά το Πάσχα στην Οκτωνιά.

 

___στην Κάρυστο

Η γιορτή του κρασιού: Διοργανώνεται κάθε χρόνο στην Κάρυστο τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη.

Τα πανηγύρια της Αγίας Τριάδας και Αγίου Νικολάου: Κάθε χρόνο στις 6 Δεκεμβρίου.

 

___Δήμος Κύμης

Η Ανάβαση Κύμης: Αγώνας ενταγμένος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αγωνιστικών Αυτοκινήτων. Φέτος διοργανώνεται στις 8 και 9 Μαΐου 2010.

Η Γιορτή του Σύκου: Διοργανώνεται στα Βίταλα στα τέλη Αυγούστου.

Το Πανηγύρι της Παναγίας: Διοργανώνεται στους Καλημεριανούς ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου.

Το Πανηγύρι της Παναγίας: Διοργανώνεται στην Άνω Ποταμιά ανήμερα το Δεκαπενταύγουστο. Προσφέρεται το παραδοσιακό στιφάδο (βοδινό κοκκινιστό με κρεμμύδια).

Η Γιορτή του Κερασιού: Διοργανώνεται στο Μετόχι στα μέσα Ιουνίου.

 

___Δήμος Μαρμαρίου

Καρναβάλι: Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, διοργανώνεται καρναβάλι στο Μαρμάρι.

Το πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας: Διοργανώνεται στο Μαρμάρι στις 17 Ιουλίου.

Γιορτή της Σαρδέλας: Διοργανώνεται στο Μαρμάρι στα τέλη Αυγούστου όπου προσφέρονται σαρδέλες και κρασί. Επίσης διοργανώνονται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις με παραδοσιακά συγκροτήματα.

 

___Δήμος Ταμιναίων

Πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας: Τριήμερο πανηγύρι στις 16-18 Ιουλίου.

Τοπικά Προϊόντα

 

Ο νομός Ευβοίας, όπως και όλοι οι νομοί της Ελλάδας καταλαμβάνει το δικό του «κομμάτι» στις εξαγωγές τροφίμων, μάλιστα κάποια από αυτά έχουν την ένδειξη ΠΟΠ. Κάθε χρόνο στην λίστα των εξαγώγιμων τροφίμων προστίθενται και νέες επιχειρήσεις, που με υψηλές προδιαγραφές και αγάπη για το προϊόν τους, εξάγουν τον φυσικό διατροφικό πλούτο του νομού Ευβοίας.

Τα κύρια προϊόντα που εξάγονται είναι:

  • Σύκα Κύμης ΠΟΠ
  • Σύκα από τον Ταξιάρχη (με αίτηση ΠΟΠ)
  • Μέλι
  • Τσάι από το Μετόχι
  • Ελιές Ροβιών
  • Τυριά Καρύστου
  • Σαλιγκάρια Αμαρύνθου
  • Ψάρια
  • Συσκευασμένες Τροφές
  • Αρτοσυσκευάσματα
  • Καφέδες
  • Μπύρα
  • Κρασιά
  • Οπωροκηπευτικά
  • Χοιρινά
  • Κοτόπουλα
  • Βιομηχανικά προϊόντα

 


Συνταγές Φαγητών

 

Κόκορας Κρασάτος

Η συνταγή, που ακολουθεί, είναι αυτή του κρασάτου κόκορα, ο οποίος αποτελεί την σπεσιαλιτέ των ορεινών χωριών της Εύβοιας, οι ταβέρνες είναι ειδικευμένες στη μαγειρική του με τη συνοδεία ζυμαρικών (χοντρά μακαρόνια ή γκόγκλιες).

Υλικά:

  • 1 κόκορας
  • 1 ποτήρι του νερού κρασί κόκκινο
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • Μισή κούπα ελαιόλαδο
  • Μισό κιλό ντομάτες ώριμες
  • 1 πιπεριά
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη

Εκτέλεση:

  • Καθαρίζετε, καψαλίζετε τον κόκορα και τον κόβετε σε κομμάτια (μερίδες).
  • Πλένετε τα κομμάτια, τα σκουπίζετε και τα αλατοπιπερώνετε.
  • Βάζετε σε ένα τηγάνι να κάψει το λάδι με τη μία κουταλιά βούτυρο και τσιγαρίζετε τα κομμάτια τόσο, όσο χρειάζεται για να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.
  • Τα βγάζετε τότε από το τηγάνι και τα τοποθετείτε σε μία κατσαρόλα.
  • Στο τηγάνι που τσιγαρίσατε τον κόκορα, ρίχνετε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το καβουρδίζετε και αυτό μέχρι να πάρει το χρυσόξανθο χρώμα.
  • Προσθέτετε δύο κουταλιές της σούπας αλεύρι, το ανακατεύετε  συνεχώς και ρίχνετε το κρασί, συνεχίζοντας το ανακάτεμα για να μην σβολιάσει.
  • Σε λίγο ρίχνετε και το χυμό της ντομάτας ή τον ανάλογο πελτέ, διαλυμένο με λίγο νερό.
  • Συνεχίζετε το ανακάτεμα και όταν πάρει 2-3 βράσεις, ρίχνετε τη σάλτσα μέσα στην κατσαρόλα με τα κομμάτια του κόκορα.
  • Τοποθετείτε την κατσαρόλα στη φωτιά και συμπληρώνετε εάν χρειάζεται λίγο νερό.
  • Επίσης, ρίχνετε μία κουταλιά βούτυρο, τη ζάχαρη, μία πιπεριά κομμένη σε μεγάλα κομμάτια και αλατοπίπερο.
  • Αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει παρακολουθώντας τη βράση του.
  • Το φαγητό μπορεί να συνοδευτεί επίσης με πιλάφι ή με πατάτες.

 

Κουρκουμπίνες / Γκόγλιες

Υλικά:

  • 1 1/2 κ. αλεύρι   Γ.Ο.Χ.
  • 1 ποτηράκι κρασιού γάλα,
  • 1/2 ποτ. κρασιού λάδι,
  • 1 φλ. τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο στο ψιλό τρίφτη,
  • 1 κ.σ.  αλάτι
  • 1 φλ. νερό χλιαρό.

Εκτέλεση:

  • Βάζετε το αλεύρι σε μεγάλο μπολ-λεκάνη, ρίχνετε το λάδι προσθέτετε το γάλα, το τριμμένο τυρί και λίγο-λίγο το νερό.
  • Ζυμώνετε σε μαλακή ζύμη, αφήνετε 30′ να ξεκουραστεί η ζύμη σας.
  • Παίρνετε κομματάκια ζύμης, τα ανοίγετε σε μακριά μπαστουνάκια 30-50 εκ.
  • Με ένα μαχαιράκι κόβετε μικρά κομματάκια, 5εκ. περίπου και τα “σκαφώνετε” με τα δυο σας δάχτυλα.
  • Αραδιάζετε τις κουρκουμπίνες μας σε έναν δίσκο ή ταψί αλευρωμένο.
  • Παίρνετε την μεγαλύτερη κατσαρόλα σας και βάζετε νερό να βράσει.
  • Ρίχνετε τα μακαρόνια ανακατεύοντας τακτικά, βράζετε για 15′ με 20′, στραγγίζετε καλά.
  • Σε ένα κατσαρολάκι, ζεσταίνετε λάδι καλά (όσοι θέλουν μπορούν να κάψουν βούτυρο).
  • Πασπαλίζετε τυρί τριμμένο ένα πυρέξ, ρίχνετε λίγα μακαρόνια, πάλι τυρί-μακαρόνια, έως ότου να τελειώσουν τα υλικά σας, τελειώνετε με τυρί.
  • Απάνω ρίχνετε το καυτό λάδι ή βούτυρο.
  • Σερβίρετε τις κουρκουμπίνες με μπόλικο τυρί τριμμένο ή και οποιαδήποτε άλλη σάλτσα έχετε.

 

Αρνί καπαμάς ή μοσχάρι Καρυστινό

Υλικά:

  • 1 κιλό κρέας μερίδες
  • 1 φλιτζάνι λάδι
  • αλατοπίπερο
  • 1 φλιτζάνι κρασί
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 γαρίφαλα
  • 1 κομμάτι κανέλα
  • λίγη ζάχαρη
  • 1/2 κιλό ντομάτες πολτοποιημένες ή 2 κουταλιές ντοματοπολτό.

Εκτέλεση:

  • Σοτάρουμε το κρέας με το λάδι
  • Ρίχνουμε το κρεμμύδι το φέρνουμε 2-3 βόλτες
  • Σβήνουμε με το κρασί
  • Προσθέτουμε τα άλλα υλικά και 3 ποτήρια νερό περίπου και το αφήνουμε να βράσει.
  • Αφού βράσει το φαγητό, το αφήνουμε λίγο ανοιχτό για να μελώσει η σαλτσούλα του.

 

Τυροπιτάρες Καρυστινές

Υλικά:

Ζύμη:

  • 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλιτζανάκι λάδι,
  • αλάτι δεν βάζουμε
  • νερό χλιαρό όσο πάρει για να γίνει μαλακή ζύμη

Γέμιση:

  • 1 πιάτο βαθύ γεμάτο μυζήθρα βαρελίσια  αλμυρή
  • 1 αυγό, εάν θέλουμε γίνεται και χωρίς αυγό
  • λίγο πιπέρι και τα ανακατεύουμε όλα πολύ καλά

Εκτέλεση:

  • Ανοίγουμε λεπτό φύλλο και το κόβουμε έτσι ώστε το μήκος του να είναι περίπου 30 πόντοι και το φάρδος 25 περίπου, το κανονίζουμε με το μάτι.
  • Γυρίζουμε τις άκρες του αυτιού προς τα μέσα στο μήκος και μετά το διπλώνουμε 3 φορές να κλείσει σαν φάκελος.
  • Στην μεσιανή βόλτα, βάζουμε αρκετή μυζήθρα και την απλώνουμε σαν μαρμελάδα.
  • Μετά διπλώνουμε το φύλλο με τις άκρες προς τα μέσα για να μην βγαίνει το τυρί και σχηματίζουμε φάκελο.
  • Βάζουμε σε τηγάνι μπόλικο σπορέλαιο και αφού κάψει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε την τυροπιτάρα με το άνοιγμα προς τα κάτω.
  • Αφού ροδίσει ελαφρά, γυρίζουμε να ροδίσει και από την άλλη πλευρά.
  • Σερβίρονται καυτές.

Με αυτόν τον τρόπο φτιάχνουμε όλες τις τυροπιτάρες. Εάν θέλουμε μαζί με την μυζήθρα βάζουμε λίγο κεφαλοτύρι τριμμένο.

 

Ματιές χοιρινές (Καρυστινός μεζές)

Υλικά για την γέμιση:

  • 1/2 κιλό ρύζι για πιλάφι
  • 1 ποτήρι σταφίδες
  • αλατοπίπερο, λίγο μπαχάρι
  • 2 κουταλιές κανέλα
  • 1 πρέζα γαρύφαλλο

Εκτέλεση:

  • Πλένουμε τις ματιές με λεμόνι και με πορτοκάλια, καλά-καλά, να μην μυρίζουν, στο τέλος τις τρίβουμε με το αλάτι και τις ξεπλένουμε και μετά τις γεμίζουμε.
  • Βράζουμε και ψιλοκόβουμε την καρύδα του χοίρου και την ρίχνουμε στη γέμιση.
  • Εάν θέλουμε να γεμίσουμε πολλές, φτιάχνουμε περισσότερη γέμιση και γεμίζουμε τις ματιές, δένουμε τις άκρες για να μην αδειάσουν και τις βράζουμε σε μπόλικο νερό προσέχοντας να μην ανοίξουν.
  • Μετά τις βγάζουμε, αλείφουμε ένα ταψί με λίγο από το λίπος που βράσανε οι ματιές, τις στρώνουμε σε ένα ταψί σειρά-σειρά και τις ψήνουμε να ροδίσουν.

 

Γαρίδες Σαγανάκι

Υλικά:

  • 1 κιλό ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 10 γαρίδες βρασμένες
  • 1 κρασοπότηρο χυμό ντομάτας
  • Αλατοπίπερο
  • 3 σταγόνες ταμπάσκο
  • 2 ξερά κρεμμύδια τριμμένα
  • 150 γρ. φέτα τριμμένη
  • Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. κασέρι τριμμένο
  • Πιπέρι
  • Λίγο λεμόνι
  • 1 ποτήρι ζουμί από τις γαρίδες που έβρασαν
  • 1 κρασοπότηρο λάδι
  • 2 πιπεριές πράσινες, λεπτές ροδέλες

Εκτέλεση:

  • Βράζετε πολύ λίγο τις γαρίδες, (διότι αν βράσουν αρκετά σκληραίνουν) και τους ρίχνουμε το χυμό λεμονιού.
  • Σοτάρετε λίγο το κρεμμύδι με το λάδι, προσθέτοντας τις ντομάτες και το ζουμί από τις γαρίδες και το αφήνετε να γίνει η σάλτσα πηχτή προσθέτοντας το αλατοπίπερο.
  • Σε ένα ταψί προσθέτετε τη μισή σάλτσα, από πάνω τις  γαρίδες με το τσόφλι τους, το ταμπάσκο, τα τυριά και τέλος την υπόλοιπη σάλτσα και το μαϊντανό.
  • Ψήνετε 15 λεπτά περίπου σε μέτριο φούρνο.

 

Τραχανάς

Υλικά:

  • 1-1/2 κιλό αλεύρι κίτρινο
  • 1/2 κιλό σιμιγδάλι ψιλό
  • 1/2 κιλό αλεύρι άσπρο
  • 4 κουταλιές αλάτι
  • 1 κιλό περίπου γάλα

Εκτέλεση:

  • Ζυμώνετε όλα τα υλικά σε μια μαλακή ζύμη, την κόβετε κομματάκια και τα απλώνετε το βράδυ να στεγνώσει.
  • Τη επόμενη ημέρα το πρωί, τρίβετε τα κομμάτια με τα χέρια σας και κατόπιν τα περνάτε από κόσκινο τρυπητό, όπου  βγαίνουν μικρά κομμάτια.
  • Τα απλώνετε στον ήλιο να ξεραθούν και μετά τα αποθηκεύετε.
  • Το μείγμα είναι έτοιμο για σούπα.

 

Κατσικάκι Γιουβέτσι

Υλικά για 4 άτομα:

  • Μισό κατσικάκι σε μερίδες (2,5 κιλά περίπου)
  • 2 κ. του γλυκού μουστάρδα
  • 1 φλιτζάνι λάδι
  • 2 φλιτζάνια του τσαγιού φρέσκια ντομάτα Ψιλοκομμένη
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 κλαράκι κανέλα
  • μοσχοκάρυδο
  • νερό
  • ½ κιλό χυλοπίτες
  • τριμμένο κεφαλοτύρι

Εκτέλεση:

  • Αλατοπιπερώνετε το κατσικάκι, προσθέτετε ελάχιστο μοσχοκάρυδο και το βάζετε σε γάστρα.
  • Αλείφετε το κρέας με τη μουστάρδα, προσθέτετε γύρω-γύρω τη ντομάτα, το ελαιόλαδο και την κανέλα
  • Σκεπάζετε τη γάστρα και ψήνετε στους 180 βαθμούς για μιάμιση ώρα.
  • Ενδιαμέσως προσθέτετε 1- 1 ½ ποτήρι νερό.
  • Προσθέτετε τις χυλοπίτες ενώ ανακατεύετε καλά να δέσουν με τη σάλτσα στη γάστρα.
  • Ψήνετε για ακόμα 15 λεπτά, σβήνετε το φούρνο και αφήνετε να τραβήξουν.
  • Σερβίρετε πασπαλίζοντας με το τριμμένο κεφαλοτύρι.

 

Μπακαλιάρος πλακί

Υλικά:

  • Ρίχνουμε στο ταψί Νο. 34 κατά σειρά:
  • 1/2 πιάτο βαθύ κρεμμύδια κομμένα φετούλες λεπτές
  • 1 κουταλιά ντοματοπελτέ
  • πιπέρι
  • 6 σκελίδες σκόρδο, φετίτσες
  • 1 κιλό ντομάτες ψιλοκομμένες και αποφλοιωμένες
  • 2 φλιτζάνια μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 2 φλιτζάνια λάδι

Εκτέλεση:

  • Βάζουμε στο ταψί τα κρεμμύδια το πελτέ και τα σκόρδα και από πάνω βάζουμε ένα κιλό μπακαλιάρο, κομματάκια πολύ καλά ξαλμυρισμένα.
  • Πάνω στον μπακαλιάρο στρώνουμε ροδέλες ντομάτας και τον σκεπάζουμε τελείως, μετά πασπαλίζουμε τις ροδέλες με φρυγανιά και ψήνουμε στους 180 βαθμούς, να χυλώσει η σάλτσα του.
  • Νερό δεν προσθέτουμε, γιατί βγάζουν οι ντομάτες χυμό, αλλά εάν δούμε ότι χρειάζεται συμπληρώνουμε λίγο.

 

Παραδοσιακές χυλοπίτες χωριάτικες

Υλικά:

  • 4 αυγά
  • 1 κιλό αλεύρι χωριάτικο
  • 1/2 σιμιγδάλι ψιλό
  • γάλα όσο πάρει

Εκτέλεση:

  • Ζυμώνετε όλα τα υλικά μαζί ώστε να έχετε μία ζύμη σκληρή.
  • Ανοίγετε φύλλα με νισεστέ, τα απλώνετε επάνω σε καθαρά τραπεζομάντιλα να στεγνώσουν λίγο και κόβετε σε λωρίδες στενόμακρες με το μαχαίρι ή με το ειδικό μηχάνημα.
  • Στη συνέχεια απλώνετε ξανά να στεγνώσουν για 4-5 ημέρες μέσα σε σκιά.
  • Αποθηκεύετε σε χαρτόκουτα με λαδόκολλα.

 

Κολοκυθόπιτα Καρυστινή

Υλικά για ζύμη:

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1 φλιτζάνι λάδι και όσο νερό χρειάζεται για να γίνει ζύμη κανονική ούτε πολύ σκληρή ούτε πολύ μαλακή.

Εκτέλεση:

  • Τρίβουμε με το κουτάλι 1 μέτρια κολοκύθα τη ρίχνουμε σε 1 μπολ, προσθέτουμε λίγο αλάτι και ανακατεύουμε.
  • Μετά την βάζουμε σε 1 σακουλάκι ή πετσέτα και την πλακώνουμε με 1 πλάκα για να στραγγίσει όλο το βράδυ.
  • Το πρωί την αδειάζουμε σε λεκανίτσα και ρίχνουμε 3 φλιτζάνια ζάχαρη, 3-4 φλιτζάνια καρυδόψιχα ψιλοκομμένη, 1 φλιτζάνι φρυγανιά, 1 φλιτζάνι λάδι, 1 κουταλιά κανέλα και μισή κουταλιά γαρίφαλο.
  • Στρώνουμε στο τραπέζι ένα φύλλο αρκετά μεγάλο, ρίχνουμε στο μισό φύλλο ένα μονόχερο γέμιση, το τυλίγουμε ρολό και το βάζουμε στο ταψί.
  • Με τον ίδιο τρόπο γεμίζουμε φύλλα το ταψί και ψήνουμε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 βαθμούς, στην πιο χαμηλή σχάρα.
  • Αφήνουμε μόνο την κάτω αντίσταση και αφού ροδίσει από κάτω γυρίζουμε τα ρολά να ψηθούν και από την άλλη πλευρά.
  • Αφού ψηθεί εάν θέλουμε την πασπαλίζουμε με λίγο άχνη.
  • Οι παλιές νοικοκυρές στην Κάρυστο την έψηναν στα κάρβουνα και μοσχοβόλαγε πιο πολύ.

 

Κολοκυθολούλουδα νότιας Εύβοιας

Υλικά για την γέμιση:

  • 1/2 ποτήρι φέτα τριμμένη
  • πιπέρι
  • 1/2 ποτήρι κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 1 αυγό
  • 2 κουταλιές δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1-2 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση:

Τα γεμίζουμε, τα βουτάμε σε κουρκούτι και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.

Άλλη εκτέλεση:

Βάζουμε μέσα ένα κομματάκι κεφαλοτύρι μακρόστενο, τα βουτάμε σε κουρκούτι και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.

Κουρκούτι:

  • Χτυπάμε 1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουταλάκια λάδι
  • 1 αυγό
  • 1 φλιτζάνι γάλα περίπου
  • μπορεί και πιο πολύ και αν θέλουμε λίγη μυζήθρα βαρελίσια

 

Θαλασσινό χταπόδι κρασάτο

Υλικά:

  • 1 μεγάλο χταπόδι
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 ποτήρι κρασί
  • 1/4 ποτήρι λάδι
  • 1 1/2  ποτήρι νερό
  • ξύδι
  • πιπέρι
  • δάφνη
  • ρίγανη
  • αλάτι

Εκτέλεση:

  • Πλένουμε το χταπόδι πολύ καλά, και το ρίχνουμε με το νερό σε μια κατσαρόλα να βράσει ολόκληρο.
  • Μόλις μαζέψει το βγάζουμε από το νερό.
  • Στη συνέχεια το κόβουμε κομματάκια και το βάζουμε μαζί με ψιλοκομμένο κρεμμύδι και λάδι να τσιγαριστεί στο λάδι και το σβήνουμε με κρασί.
  • Προσθέτουμε το ξύδι, το πιπέρι, τη δάφνη, τη ρίγανη και το νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά για 20’ προσθέτοντας λίγο αλάτι.
  • Το βράσιμο είναι ανάλογα με το μέγεθος του χταποδιού.

 

Ψαρόσουπα από την Κύμη

Υλικά:

  • 1 κιλό βακαλάος φρέσκος
  • 5-6 πατάτες μεγάλες
  • 5 καρότα
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 κλωνάρια σέλινο
  • λάδι
  • αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση:

  • Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες, τα καρότα, το σέλινο και τα κρεμμύδια και τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα.
  • Πάνω από τα λαχανικά τοποθετούμε τα ψάρια και ρίχνουμε νερό και το λάδι μέχρι να σκεπαστούν τα υλικά.
  • Βράζουμε σε δυνατή φωτιά σκεπασμένα για 20 λεπτά και συμπληρώνουμε με λίγο ζεστό νερό και λάδι αν χρειαστεί.
  • Συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 5 λεπτά, στύβουμε 4 λεμόνια και τα προσθέτουμε στο φαγητό.
  • Αφήνουμε να πάρει μια ακόμα βράση, αλατοπιπερώνουμε και το αφήνουμε 5 λεπτά πριν σερβίρουμε.

 

Ψάρι πλακί στο φούρνο από την Κύμη

Υλικά:

  • 6 μερίδες φέτα ψάρι (σφυρίδα η μαγιάτικο)
  • 4-5 κρεμμύδια
  • 6-7 πατάτες
  • τομάτα φρέσκια
  • 1 ποτήρι λάδι
  • σκόρδο
  • αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση:

  • Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια στο λάδι .
  • Κόβουμε στο multiτην μισή ποσότητα τομάτας και την άλλη μισή στο χέρι.
  • Ρίχνουμε στο κρεμμύδι την τριμμένη στο multiτομάτα, το μαϊντανό και το σκόρδο και αφήνουμε να πάρει βράση.
  • Προσθέτουμε έπειτα τις τεμαχισμένες πατάτες και τις αφήνουμε να βράσουν μαζί με την σάλτσα για 10 λεπτά.
  • Ρίχνουμε το μίγμα σε ταψί και τοποθετούμε βυθίζοντας σ’ αυτό τα ψάρια προσθέτοντας και τη υπόλοιπη τομάτα, το λάδι, το αλάτι και το πιπέρι.
  • Τέλος, ψήνουμε στο φούρνο για 25 λεπτά.
  • Σερβίρουμε σε πιατέλα η ανά μερίδα και γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

 

Σπαγγέτι με θαλασσινά

Υλικά:

  • 1/2 κιλό ή 12 μεγάλες γαρίδες
  • 30 τεμάχια μύδια σε ψίχα
  • 4 μέτρια καλαμάρια σε κομμάτια
  • μισή πράσινη πιπεριά σε κυβάκια
  • μισή κόκκινη πιπεριά σε κυβάκια
  • 1 κρεμμύδι κομμένο στο multi
  • μισό ποτήρι λάδι
  • τομάτα φρέσκια και πελτέ
  • ½ κιλό μακαρόνια

Εκτέλεση:

  • Σοτάρουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές με το λάδι, προσθέτουμε τα μύδια και έπειτα από 5 λεπτά και τις γαρίδες.
  • Σβήνουμε με λίγο κρασί και 5 λεπτά μετά προσθέτουμε την τομάτα και τον πελτέ.
  • Βράζουν όλα μαζί και, τέλος, ρίχνουμε και τα μακαρόνια.
  • Αφού βράσουν aldente, σβήνουμε την φωτιά και σερβίρουμε γαρνίροντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

 


Συνταγές Γλυκών

 

Αμυγδαλωτά

Υλικά:

  • 1500 γρ. αμυγδαλόψιχα ασπρισμένη και κομμένη στο μούλτι (σαν τραχανάς)
  • 3 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 8 βανίλιες άρωμα
  • 6-8 ασπράδια
  • 6 κουταλιές φρυγανιά ή σιμιγδάλι ψιλό

Εκτέλεση:

  • Ξεραίνετε λίγο τα αμύγδαλα στο φούρνο, τα κόβετε στο μούλτι, στην συνέχεια τα ανακατεύετε με άλλα υλικά και τέλος ρίχνετε τα ασπράδια που τα έχετε χτυπήσει και έχουν γίνει αραιή μαρέγκα και ζυμώνετε, ώστε να ενωθούν όλα  μαζί.
  • Στην συνέχεια, πλάθετε το μείγμα στα αμυγδαλωτά σχήματος ωοειδές, τα βάζετε σε καλά βουτυρωμένο ταψί και τα ψήνετε στους 175 βαθμούς στον αέρα για 20 λεπτά περίπου.
  • Όταν ψηθούν και βγουν από το φούρνο, τα βουτάτε σε ανθόνερο, τα ακουμπάτε σε χνουδωτή πετσέτα και αφού μισοστεγνώσουν, τα τυλίγετε σε ζάχαρη άχνη.
  • Μετά από αρκετές ώρες τα ξανατυλίγετε σε άχνη και τα αποθηκεύετε.

 

Παστέλι Καρυστινό

Υλικά:

  • 1/2 κιλό σουσάμι
  • 250 γρ. μέλι
  • 250 γρ. ζάχαρη

Εκτέλεση:

  • Απλώστε το σουσάμι σε ταψάκι και ψήστε το στους 175 βαθμούς, μέχρι να αρχίζει να ροδίζει ελαφρά.
  • Βάλτε το μέλι με τη ζάχαρη σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βράστε ώσπου να αρχίσει να σχηματίζει καραμέλα (ρίχνοντας μια σταγόνα μέσα σε κρύο νερό πρέπει να σταθεροποιείται)
  • Σβήστε τη φωτιά αδειάστε το πάνω στο σουσάμι, ανακατέψτε και απλώστε το μείγμα σε μαρμάρινη επιφάνεια την οποία έχετε αλείψει με λίγο καλαμποκέλαιο.
  • Λαδώστε ελαφρά έναν πλάστη και πατήστε το μείγμα για να ανοίξει σε λεπτό φύλλο.
  • Κόψτε το με το μαχαίρι κομμάτια και παίρνοντάς τα με μία σπάτουλα, βάλτε τα πάνω σε μία σχάρα.
  • Αφού κρυώσουν εντελώς τυλίξτε τα ένα – ένα σε μεμβράνη.
  • Διατηρούνται εκτός ψυγείου.

 

Λουκουμάδες

Υλικά:

  • 1 ποτήρι χλιαρό νερό
  • 1 ποτήρι χλιαρό γάλα
  • 3 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλιά ζάχαρη
  • Μισή κουταλιά αλάτι
  • 4 φακέλους ξηρή μαγιά
  • 1 ποτηράκι ούζο

Εκτέλεση:

  • Λιώνουμε τη μαγιά στο νερό.
  • Ρίχνουμε το γάλα, το αλάτι, το σπορέλαιο, τη ζάχαρη, το ούζο και τέλος το αλεύρι, προσέχοντας να μην γίνει ο χυλός μας πολύ πηχτός.
  • Μπορεί να χρησιμοποιήσουμε όλο το αλεύρι ή και περισσότερο εάν χρειάζεται.
  • Σκεπάζουμε για να διπλασιαστεί ο χυλός μας.
  • Βάζουμε σε πλατιά κατσαρόλα αρκετό σπορέλαιο να κάψει.
  • Βουτάμε το κουταλάκι μας σε ένα ποτηράκι με λάδι και παίρνουμε κομματάκια από το χυλό και τα αδειάζουμε στην κατσαρόλα.
  • Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν, αφού πρώτα χαμηλώσουμε τη φωτιά μας, για να ψηθούν μέσα χωρίς να καούν.
  • Στην συνέχεια τους βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί με τρυπητή κουτάλα και αφού στραγγίσουν τους βάζουμε σε πιατέλα τους περιλούουμε με μέλι και τους πασπαλίζουμε κανέλα.
  • Εάν δεν θέλουμε γάλα ρίχνουμε μόνο νερό.

 

Καρυδάκι γλυκό

Υλικά:

  • 1-1/2 κιλό φρέσκα καρυδάκια
  • 1-1/2 κιλό ζάχαρη
  • 1 φλούδα κανέλας
  • λίγα γαρίφαλα
  • μοσχοκάρυδο
  • χυμό 2 λεμονιών
  • 1/2 φλιτζάνι μέλι

Εκτέλεση:

  • Ξύνουμε τα καρύδια για να βγει το λεπτό φλούδι τους.
  • Μετά ανοίγουμε μία τρύπα με πρόκα και τα βάζουμε σε μπόλικο νερό να μαλακώσουν.
  • Αλλάζουμε το νερό τους 2-3 φορές.
  • Έπειτα τα στραγγίζουμε, τα ρίχνουμε σε κρύο νερό και τα αφήνουμε 1-2 μέρες ή μέχρι να ξεπικρίσουν, αλλάζοντας το νερό πρωί μεσημέρι, βράδυ.
  • Στην συνέχεια τα ξαναστραγγίζουμε καλά.
  • Βράζουμε τη ζάχαρη με 3 φλιτζάνια νερό 2-3 λεπτά και αδειάζουμε μέσα τα καρυδάκια.
  • Όταν πάρουν βράση, τα τραβάμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε 24 ώρες.
  • Κατόπιν τα βγάζουμε από το σιρόπι χρησιμοποιώντας μια κουτάλα τρυπητή και βράζουμε το σιρόπι σε δυνατή φωτιά, σχεδόν μέχρι να δέσει.
  • Ξαναρίχνουμε μέσα τα καρυδάκια και τα βράζουμε μέχρι να δούμε ότι το γλυκό μας έχει δέσει.
  • Προς το τέλος προσθέτουμε λίγο μοσχοκάρυδο, τα γαρίφαλα το μέλι και το χυμό λεμονιού.
  • Το αφήνουμε 24 ώρες και εάν το σιρόπι δεν είναι αρκετά δεμένο, το ξαναβράζουμε λίγο.

 

Λιρόπιτα (πίτα με τη σάρκα κίτρινης κολοκύθας)

Τη μεγάλη κίτρινη κολοκύθα, που στην Εύβοια συνηθίζουμε να αποκαλούμε και λίρα (ίσως λόγω του χρώματος της), θα μπορούσαμε να πούμε, ότι είναι ένα εύγευστο γλύκισμα, το οποίο έχοντας το πλεονέκτημα να είναι νηστίσιμο, καταναλώνεται περισσότερο κατά την περίοδο της μικρής και μεγάλης σαρακοστής.

Υλικά:

  • 11 φύλλα
  • 2 κιλά κολοκύθα κίτρινη (λίρα)
  • 600 γραμ. Ζάχαρη
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι Καρολίνα
  • 1 κουταλιά σούπας κανέλα
  • Μισή κουταλιά σούπας γαρύφαλλο
  • 1,5 κούπα καρύδια χοντροκομμένα
  • Μισή κούπα σταφίδες ανακατεμένες μαύρες και ξανθές
  • Λίγο λάδι

Εκτέλεση:

  • Παίρνουμε την κολοκύθα και την καθαρίζουμε από το έξω σκληρό περίβλημα, καθώς και εσωτερικά από τα σπόρια και τις ίνες της.
  • Την κόβουμε κατόπιν σε κομμάτια και την βάζουμε σε μια κατσαρόλα με 1 φλιτζανάκι του καφέ νερό και άλλο τόσο λάδι.
  • Τοποθετούμε την κατσαρόλα σα χαμηλή φωτιά μέχρι να βράσει και να μαλακώσει εντελώς η κολοκύθια και να φύγουν όλα τα υγρά της.
  • Μετά με ένα πιρούνι την λιώνουμε καλά, ρίχνουμε μέσα το ρύζι, τη ζάχαρη, την κανέλα, το κοπανισμένο γαρύφαλλο, τα καρύδια και τις σταφίδες ανακατεύοντας πολύ καλά.
  • Σ’ ένα αρκετά μεγάλο λαδωμένο ταψί απλώνουμε 5 φύλλα από κάτω λαδώνοντας ένα-ένα. Προσέχουμε τα κάτω φύλλα να είναι μεγαλύτερα από το ταψί, ώστε να το υπερκαλύπτουν, για να υπάρχει η δυνατότητα του διπλώματος προς τα μέσα.
  • Όταν στρώσουμε και το τελευταίο φύλλο, λαδώνουμε και ρίχνουμε την μισή γέμιση μέσα τη στρώνουμε καλά ώστε να πάει ισόπαχα μέχρι τις άκρες και βάζουμε ένα φύλλο πάλι που επίσης λαδώνουμε.
  • Ρίχνουμε τότε την υπόλοιπη γέμιση τη στρώνουμε καλά διπλώνοντας προς τα μέσα το προεξέχοντα φύλλα και τέλος τα σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα 5 φύλλα, που επίσης λαδώνουμε ένα – ένα.
  • Τέλος, τακτοποιούμε την εμφάνιση της πίτας μας από πάνω, λαδώνουμε και το τελευταίο φύλλο και χαράζουμε την πίτα με ένα κοφτερό μαχαίρι σε μπακλαβωτά κομμάτια.
  • Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για μία ώρα περίπου.

Η πίτα μας τρώγεται και ζεστή και κρύα.

Νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας  
Νοσοκομείο Χαλκίδας 22210 21901, -10
Κέντρο Υγείας Ιστιαίας 22260 53310
Νοσοκομείο Κύμης 22220 23381
Νοσοκομείο Καρύστου 22240 23333
Συγκοινωνίες  
Aegean Airlines (Αθήνα) 210 9666666
Aegean Airlines (Σκύρος) 22220 91600
ΚΤΕΛ Χαλκίδας 22210 22640
ΚΤΕΛ Αθήνας 210-8322997
ΤΡΕΝΟΣΕ Χαλκίδας 22210 22386
Μουσεία  
Αρχαιολογικό Χαλκίδας 22210 25131
Λαογραφικό Χαλκίδας 22210 21817
Μουσείο Φίλων Σκαρίμπα 22210 25271
Αρχαιολογικό Ερέτριας 22290 62206
Μοντέρνας Τέχνης Ερέτριας 22290 62206
Φυσικής Ιστορίας Ιστιαίας 22260 52224
Λαογραφικό Αγίας  Άννας 22270 61581
Λαογραφικό Λίμνης 22270 31335
Πολεμικό Μουσείο Α. Λιάσκου 22280 91296
Λαογραφικό Κύμης 22220 22011
Αρχαιολογικό Καρύστου 22240 22472
Λαογραφικό Καρύστου 22240 22115
Αρχαιολογικό Σκύρου 22220 91327

Ακτοπλοϊκώς

 

Η Εύβοια σήμερα ενώνεται με την κυρίως χώρα, με τουλάχιστον 6-7 ακτοπλοϊκές συνδέσεις με τις ακτές της Κεντρικής (Στερεάς) Ελλάδας & της Θεσσαλίας. Η Σκύρος ενώνεται με την Εύβοια μέσω μόνιμης ακτοπλοϊκής γραμμής μέσω Κύμης, αλλά κάποιους μήνες υπάρχει και γραμμή μεταξύ των Σποράδων νήσων.

Ναυτικά πρακτορεία:

Αγίας Μαρίνας 22940 63000 22940 63000
Αγιόκαμπου 22260 31245
Αρκίτσας 22330 91121
Γλύφας 22380 61255
Ερέτριας 22290 67007,-8
Κύμης 22220 22020 22220 22522
Λουτρών Αιδηψού 22260 23330 22260 60530
Μαρμαρίου 22240 32404, -5
Ν. Στύρων 22240 41266
Ραφήνας 22940 24398 22940 24882
Ωρωπού 22950 32511
Καρύστου 22240 26200

 


Με λεωφορείο

 

Η πρόσβαση επισκεπτών στην Εύβοια, απ’ όλη σχεδόν την Ελλάδα, μέσω πολυτελών λεωφορείων, έχει αναβαθμιστεί αρκετά την τελευταία δεκαετία. Αλλά και στο εσωτερικό του μεγάλου νησιού, τα μοντέρνα λεωφορεία με A/C του ΚΤΕΛ Ευβοίας την διασχίζουν σε όλα τα μήκη και πλάτη. Με τα λεωφορεία ο επισκέπτης θα μπορέσει να εξερευνήσει όλα τα αξιοθέατα του νησιού αρκετά οικονομικά.

Οι πόλεις, κωμοπόλεις αλλά και οι οικισμοί της Εύβοιας,  συνδέονται επίσης με λεωφορεία μέσω προγραμματισμένων δικτύων δρομολογίων. Τα εισιτήρια μπορούν να αγοραστούν απευθείας από τα γραφεία των ΚΤΕΛ Ευβοίας ή και μέσα στο λεωφορείο απ’ ευθείας από τον οδηγό.

 

Χαλκίδα: Τηλ: 22210 20400

 


Με τρένο

 

Οι επισκέπτες που επιθυμούν να φτάσουν στην Χαλκίδα – Ευβοίας και βρίσκονται οπουδήποτε στην Β. Ελλάδα, μπορούν να πάρουν το INTERCITY τρένο προς Αθήνα και στον σταθμό της Οινόης θα πρέπει να κατέβουν. Εκεί θα αλλάξουν και θα πάρουν την γραμμή του Προαστιακού σιδηροδρόμου Αθηνών – Χαλκίδας που θα τους φέρει κατευθείαν στην Χαλκίδα. Εάν όμως έρχονται από Αθήνα, τότε θα μπορούν να επιβιβαστούν στην κατευθείαν γραμμή του Προαστιακού Αθήνα – Χαλκίδα – Αθήνα. Τέλος, όσοι επισκέπτες έρχονται από την κατεύθυνση του αεροδρομίου ή την Πελοπόννησο, θα μπορέσουν να πάρουν τον προαστιακό με κατεύθυνση Αεροδρόμιο – Κόρινθος – Κιάτο και να αλλάξουν προαστιακό με κατεύθυνση Χαλκίδα στον σταθμό ΣΚΑ.

Τηλέφωνα Επικοινωνίας:

Αθήνα:              14511

Χαλκίδα:           22210 22386

 


Με αεροπλάνο

 

Το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, βρίσκεται στα Σπάτα Αθηνών και μόλις 80χλμ/1 ώρα από την Χαλκίδα. Το αεροδρόμιο αυτό εξυπηρετεί τις αφίξεις επισκεπτών στον νομό Ευβοίας κατά 90%. Οι επισκέπτες ανάλογα με το ποιο μέρος του μεγάλου νησιού της Εύβοιας αλλά και της Σκύρου θα επιλέξουν, διαλέγουν και ποια ακτοπλοϊκή διάβαση θα πάρουν.

Πρόσφατα άρχισε να δέχεται πτήσεις και το αεροδρόμιο της Σκύρου. Αρχικά με τοπικό αερομεταφορέα και σύντομα και τσάρτερ τουριστικών πτήσεων.

Σύντομα δρομολογείται να μπει σε εφαρμογή και λειτουργία με τσάρτερ τουριστικών πτήσεων και το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου στην Θεσσαλία.

 

Αεροδρόμιο Αθηνών: 210 35 30000  www.aia.gr

Αεροδρόμιο Σκύρου:  22220 91607   www.hcaa-eleng.gr/skiros.htm

Aegean Airlines:          801 11 20000  +30 210 6261000                        www.aegean.gr

 


Με Αυτοκίνητο

 

Η πρόσβαση στο μεγάλο νησί της Εύβοιας μέσω οδικού δικτύου είναι εύκολη και σύντομη, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που ο κεντρικός οδικός άξονας Αθήνας-Θεσσαλονίκης αναβαθμίστηκε και δημιουργήθηκε ο ολοκαίνουργιος νέος άξονας προς Χαλκίδα. Έτσι μέσω 2 γεφυρών, μιας σταθερής και μιας αναδιπλωμένης, ο επισκέπτης μπορεί να βρεθεί στην Χαλκίδα οδικώς μέσα σε 45 λεπτά από την Αθήνα. Εάν όμως επιθυμεί άλλη πύλη εισόδου στο νησί, τότε μπορεί να περάσει με το όχημά του μέσω ferryboat σε 6-7 διαφορετικά σημεία/λιμάνια.