Κάλυμνος

Η Κάλυμνος είναι γνωστή ως πατρίδα των σφουγγαράδων. Αν και η Κάλυμνος αναπτύσσεται σε τουριστικό κέντρο, μπορείτε ακόμα να γευθείτε την αυθεντική νησιώτικη ζωή και να απολαύσετε τους σφουγγαράδες εν ώρα δουλειάς.

Σ’ αυτό το πανέμορφο νησί, θα απολαύσετε ωραίους περιπάτους, θα κολυμπήσετε σε πανέμορφες παραλίες με σπήλαια, και θα ανακαλύψετε τοπία τα οποία είναι ακόμα “παρθένα” – όπως για παράδειγμα το χωριό Βαθύ που βρίσκεται κρυμμένο σε μία πανέμορφη πράσινη κοιλάδα. Λόγω του ότι είναι ορεινό νησί, η Κάλυμνος είναι ένα από τα καλύτερα μέρη για να κάνετε ορειβασία.

Επίσης στις περισσότερες παραλίες του νησιού δίνεται η δυνατότητα για διάφορα θαλάσσια σπορ. Μια βόλτα με καΐκι στα Πόθια στα νησάκια Τέλενδος και Ψέριμος, θα σας μείνει αξέχαστη.

 

Η Κάλυμνος ανήκει στα Δωδεκάνησα και βρίσκεται ανάμεσα στα νησιά της Κω και της Λέρου.

Πρόκειται για ένα μαγευτικό νησί με πληθυσμό περίπου 12,000 κατοίκων, οι περισσότεροι εκ των οποίων διαμένουν στην πρωτεύουσα και κύριο λιμάνι του νησιού, Πόθια.

Η Κάλυμνος είναι παγκοσμίως γνωστή για το ψάρεμα και το εμπόριο των σφουγγαριών – άλλωστε οι περισσότεροι ηλικιωμένοι άνδρες του νησιού ήταν κάποτε σφουγγαράδες. Δυστυχώς ο κλάδος αυτός μειώθηκε δραματικά όταν το 1986 η Μεσόγειος προσβλήθηκε από ασθένεια που προκάλεσε τον θάνατο των ζωντανών αυτών οργανισμών – των σφουγγαριών. Αυτό ως αποτέλεσμα έπληξε σε μεγάλο βαθμό την οικονομία του νησιού.

Ο τουρισμός έχει βοηθήσει κάπως τους κατοίκους αλλά βρίσκεται ακόμα στο ξεκίνημά του. Αυτό όμως σημαίνει ότι οι πανέμορφες παραλίες του νησιού έχουν λίγο κόσμο ακόμα και σε υψηλές περιόδους του καλοκαιριού. Η Κάλυμνος διατηρεί τον αυθεντικό της χαρακτήρα και οι κάτοικοί της είναι πολύ φιλικοί και φιλόξενοι. Αυτό προσδίδει στο νησί μαζί με τις φυσικές τις ομορφιές μία ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που σαγηνεύει τον επισκέπτη.

Ο Απόλλωνας ήταν ο προστάτης θεός της Καλύμνου, ενώ το Ιερό του υπήρξε το πολιτικό και θρησκευτικό κέντρο της, καθ’ όλη την αρχαιότητα, από τις αρχές της 1ης π.Χ. χιλιετίας έως και τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες. Τον 6ο π.Χ. αιώνα η Κάλυμνος κόβει αργυρά νομίσματα, στα οποία εικονίζεται κεφάλι γενειοφόρου κρανοφόρου πολεμιστή στον εμπροσθότυπο και η λύρα του θεού Απόλλωνα στον οπισθότυπο. Κατά τη διάρκεια των Περσικών Πολέμων (αρχές 5ου π.Χ. αιώνα) το νησί τελεί υπό την κατοχή των Περσών και της βασίλισσας Αρτεμισίας της πρεσβύτερης, έως ότου απελευθερώνεται με τη βοήθεια του αθηναϊκού στόλου.

 

Κατόπιν προσχωρεί στην Α’ και αργότερα (αρχές 4ου αι.) στη Β’ Αθηναϊκή Συμμαχία. Στη συνέχεια περνά στην κατοχή του Μαυσώλου και των Περσών, από τους οποίους απελευθερώνεται από το στόλο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κατά τον 3ο π.Χ. αιώνα η Κάλυμνος άρχισε πάλι να κόβει αργυρά και χάλκινα νομίσματα, τα οποία φέρουν στον εμπροσθότυπο κεφάλι αγένειου κρανοφόρου πολεμιστή και στον οπισθότυπο κιθάρα. Κατά τους ελληνιστικούς χρόνους το νησί συχνά εμπλέκεται στους εξοντωτικούς αγώνες ανάμεσα στους διαδόχους του Αλεξάνδρου, λόγω της γεωγραφικής θέσης του.

 

Την εποχή αυτή μάλιστα οικοδομούνται σε διάφορα σημεία της Καλύμνου οχυρά και φυλάκια, για την προστασία των κατοίκων, λόγω των ασταθών κοινωνικοπολιτικών συνθηκών της εποχής. Στα τέλη του 3ου π.Χ. αιώνα η Κάλυμνος και η γειτονική νήσος Κως συνενώνονται υπό το κοινό πολιτειακό καθεστώς της Ομοπολιτείας. Κατά την περίοδο της ρωμαιοκρατίας η Κάλυμνος ανήκει στην Επαρχία των Νήσων.

 

Ο Χριστιανισμός διαδίδεται ενωρίς στο νησί, λόγω της γειτνίασής του με τις μικρασιατικές ακτές. Κατά την Παλαιοχριστιανική Εποχή οικοδομούνται πολλές και μεγάλες χριστιανικές εκκλησίες, οι οποίες κοσμούνται με πολύχρωμα ψηφιδωτά. Ο φοβερός σεισμός του έτους 554μ.Χ., πέρα από τις άλλες επακόλουθες καταστροφές, προκαλεί καταβύθιση της περιοχής ανάμεσα στην Κάλυμνο και την Τέλενδο, η οποία και διαμορφώνεται τελικά σε νησί. Οι επιδρομές των Αράβων, στα μέσα του 7ου αιώνα, ερημώνουν τους παραθαλάσσιους οικισμούς, αναγκάζοντας τους κατοίκους να καταφύγουν σε ορεινές περιοχές, τις οποίες και οχυρώνουν.

 

Είναι η εποχή, κατά την οποία δημιουργούνται οι οικισμοί του Αγίου Κωνσταντίνου και της Γαλατιανής. Κατά τους μεσοβυζαντινούς χρόνους πρωτοκατασκευάζεται το Κάστρο της Χώρας, προκειμένου να προστατευθούν οι κάτοικοι της Καλύμνου από πειρατικές επιδρομές. Οι βυζαντινοί ναοί του νησιού, αν και μικροί σε μέγεθος, ξεχωρίζουν για την υψηλή ποιότητα του τοιχογραφικού διακόσμου τους, έργο σημαντικών αγιογράφων. Στις αρχές του 14ου αιώνα η Κάλυμνος, μαζί με τα περισσότερα νησιά της Δωδεκανήσου, περνά στην κυριαρχία των Ιπποτών του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη, οι οποίοι έχουν την έδρα τους στη Ρόδο.

 

Κατά την Ιπποτοκρατία η Κάλυμνος, η Κως, η Νίσυρος και η Λέρος αποτελούν ενιαία διοικητική μονάδα, υπό τη διακυβέρνηση ενός Ιππότη. Στα μέσα του 15ου αιώνα, κτίζεται το Κάστρο της Χρυσοχεριάς, ενώ στα τέλη του ίδιου αιώνα επισκευάζεται και επεκτείνεται το Κάστρο της Χώρας. Αντιπροσωπευτικά θρησκευτικά μνημεία της εποχής είναι τα δέκα εκκλησάκια στο εσωτερικό του Κάστρου της Χώρας, με μεταβυζαντινής τεχνοτροπίας τοιχογραφίες.

 

Στις αρχές του 1523 οι Ιππότες φεύγουν από τα Δωδεκάνησα, τα οποία στη παραδίδονται στα χέρια των Τούρκων του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς. Η τουρκική παρουσία στην Κάλυμνο είναι χαλαρή κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και γι’ αυτό δεν οικοδομήθηκαν ποτέ θρησκευτικά ή κοσμικά τουρκικά αρχιτεκτονήματα στο νησί. Από τις αρχές του 18ου αιώνα αρχίζει σταδιακά να κτίζεται ο οικισμός της Χώρας, στις υπώρειες του Κάστρου της Χώρας. Στα τέλη του 18ου αιώνα οικοδομείται η μεγάλη εκκλησία της Παναγίας Κεχαριτωμένης στο κέντρο της Χώρας.

 

Γύρω στα 1850 οργανώνεται το λιμάνι της Πόθιας, η νέα πρωτεύουσα του νησιού. Το 1912 η Κάλυμνος περνά στην ιταλική κατοχή, η οποία διαρκεί ως το 1943. Στις αρχές της δεκαετίας του 1930 κτίζονται τα δύο μεγάλα οικοδομήματα, του Επαρχείου και του Δημαρχείου, που κοσμούν την παραλιακή ζώνη. Κατά την περίοδο 1943-1945 το νησί τελεί υπό γερμανική κατοχή.

 

Μετά τη λήξη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου ενσωματώνεται, μαζί με τα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου, επίσημα και οριστικά στα όρια του ελληνικού κράτους, στις 7 Μαρτίου του 1948. Η νεότερη ιστορία της Καλύμνου συνδέθηκε ιδιαίτερα με την αλιεία, την επεξεργασία και το εμπόριο του σφουγγαριού. Μάλιστα μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο η Κάλυμνος παραμένει η μοναδική ελληνική σπογγαλιευτική δύναμη, με εξαγωγές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έτσι που να είναι μέχρι σήμερα γνωστή ως το Νησί των Σφουγγαράδων.

Πόθια (το λιμάνι της Καλύμνου)

Η Πόθια, η πρωτεύουσα της Καλύμνου, χτισμένη στις αρχές του 1850 όταν πλέον είχαν σταματήσει οι πειρατικές επιδρομές και οι κάτοικοι επέστρεφαν στις παραθαλάσσιες περιοχές από την Χώρα που ήταν και η πρώτη πρωτεύουσα της Καλύμνου. Εξαιρετικά γραφική, χτισμένη αμφιθεατρικά, πυκνοδομημένη, με τα σπίτια χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο και όλα στραμμένα προς τη θάλασσα, διατηρώντας τον τοπικό νησιώτικο της χαρακτήρα.

Στην δυτική πλευρά του λιμανιού δεσπόζει το μοναστήρι του Αγίου Σάββα, όπου η θέα του είναι μαγευτική.

Ο περισσότερος πληθυσμός της Καλύμνου κατοικεί στην περιοχή της Πόθιας.

Εδώ επίσης τοποθετούνται όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, ταχυδρομεία, λιμεναρχείο, η αστυνομία κ.α.

Στην παραλιακή ζώνη του λιμανιού, υπάρχουν ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, ταβέρνες, ζαχαροπλαστεία, καφετέριες και φυσικά εκτός από τα ψώνια σας να μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε τις αποθήκες επεξεργασίας σφουγγαριών.

Στην Πόθια μπορείτε να επισκεφθείτε:

  • Αρχαιολογικό Μουσείο Καλύμνου
  • Ναυτικό Μουσείο Καλύμνου

 


Μασούρι – Μυρτιές

Το Μασούρι είναι το δημοφιλέστερο τουριστικό θέρετρο του νησιού.

Η παραλία του, που θεωρείται μία από τις καλύτερες του νησιού, είναι αμμουδερή και εκτενής.

Έχει θέα την Τέλενδο, με πεντακάθαρα νερά και πολύ καλή οργάνωση.

Υπάρχουν ξαπλώστρες και ομπρέλες προς ενοικίαση, και πάνω από την πλαζ πλήθος εστιατόρια και ταβέρνες.

Είναι ιδανική για παιδιά.

Ο οικισμός Μυρτιές άρχισε να αναπτύσσεται τουριστικά μετά τη δεκαετία του ’80.

Είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό που πήρε την ονομασία του από τις άφθονες μυρτιές της περιοχής.

Η όμορφη παραλία, μέσα στον οικισμό, έχει μήκος περίπου 700 μέτρων και είναι βοτσαλωτή.

Τα νερά της είναι σχετικά ρηχά. Ακριβώς απέναντι φαίνεται η Τέλενδος και υπάρχουν πλοιάρια που καλύπτουν το δρομολόγιο πολύ συχνά στη διάρκεια της ημέρας.

Στο Μασούρι μπορείτε να επισκεφθείτε τον Αρχαιολογικό Χώρο “Καστέλλι”.

 


Εμπορειός

Ο Εμπορειός είναι ένα μικρό ήσυχο χωριό που βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Καλύμνου, σε απόσταση 24χλμ. από την πρωτεύουσα.

Είναι ιδανικό για όσους αναζητούν ήσυχα μέρη. Διαθέτει μια πανέμορφη παραλία με βότσαλα, ενώ εξίσου μαγευτική είναι η παραλία στον κόλπο του Αργινώντα.

Με καΐκι μπορείτε να προσεγγίσετε μερικές απόκρημνες παραλίες και να δείτε μοναδικές ομορφιές.

Επίσης, από τον Εμπορειό μπορείτε να ακολουθήσετε τις περιπατητικές διαδρομές και να ανεβείτε στο βουνό που ορθώνεται πίσω από το χωριό.

Θα δείτε τα ερείπια των Κυκλώπειων Τειχών και τα λείψανα ενός αρχαίου Πύργου που ονομάζεται Καστρί, και το οποίο αξίζει να επισκεφθείτε.

Μην επιχειρήσετε όμως να ανεβείτε στο βουνό χωρίς τη συνοδεία ενός έμπειρου οδηγού.

 


Βαθύ

Το Βαθύ ή ο Βαθύς, είναι ένα χωριό κτισμένο σε μια καταπράσινη εύφορη κοιλάδα.

Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού σε απόσταση 12χλμ. από την Πόθια.

Διαθέτει ένα μικρό γραφικό λιμανάκι, τη Ρήνα. Χαρακτηριστικό του είναι ότι βρίσκεται σ’ ένα στενό όρμο, με ψηλά κι απότομα βράχια δεξιά και αριστερά του και στη μέση η γαλάζια ήσυχη θάλασσα.

Το κολύμπι σ’ αυτή την ιδιαίτερη παραλία είναι μια ξεχωριστή εμπειρία που κάθε επισκέπτης του νησιού πρέπει να ζήσει. Η περιοχή παρουσιάζει και αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Στη θέση Στημένια θα δείτε τα ερείπια της προϊστορικής Ακρόπολης. Στη θέση Μετόχι υπάρχουν τα λείψανα ενός αρχαίου ναού και κοντά στο λιμάνι τα ερείπια ενός Πύργου της κλασικής εποχής.

Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του νησιού είναι το καστρομονάστηρο της Παναγιάς της Κυρά-Ψηλής, που βρίσκεται βόρεια του Βαθύ.

Σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση το έκτισε ένας Καλύμνιος που είχε αλλαξοπιστήσει και όταν επέστρεψε στην ιδιαίτερη πατρίδα του θυμήθηκε τις ρίζες του και πίστεψε ξανά στο Θεό.

Μπορείτε να κολυμπήσετε στους μικρούς κολπίσκους γύρω από τη Ρήνα, και να βρείτε πεντακάθαρες ακτές με βότσαλα.

Για τη διαμονή σας υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Στο Βαθύ μπορείτε να επισκεφθείτε:

– Οικισμός Ελληνικά

– Αρχαιολογικός Χώρος Οχυρού Έμπολα – Ταξιάρχης Μιχαήλ

– Ελληνιστικό Φυλάκιο “Φυλακές”

– Εκκλησίες και Μοναστήρια στο Βαθύ

 


Χωριό ή Χώρα

Το Χωριό ή Χώρα υπήρξε για πολλούς αιώνες η πρωτεύουσα του νησιού.

Βρίσκεται χτισμένη στη μέση κοιλάδας, μακριά από τη θάλασσα λόγω των πειρατών.

Είναι το μέρος όπου οι παραδόσεις του νησιού διατηρούνται ζωντανές. Στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού βρίσκονται μερικά από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Καλύμνου.

Πάνω στο λόφο στη δεξιά πλευρά του χωριού, βρίσκεται το Πέρα Κάστρο ή κάστρο της Χρυσοχεριάς που κτίστηκε τα χρόνια του Βυζαντίου και κατοικούνταν μέχρι και τον 18ο αιώνα.

Άλλα αξιοθέατα της περιοχής είναι η εκκλησία της Παναγίας της Κεχαριτωμένης και τα λείψανα του αρχαίου ναού του Δήλιου Απόλλωνα που χρονολογείται από τα Ελληνιστικά χρόνια. Πολλά αρχιτεκτονικά μέλη του ναού χρησιμοποιήθηκαν ως οικοδομικά υλικά για την κατασκευή της εκκλησίας του Χριστού της Ιερουσαλήμ.

Στη Χώρα μπορείτε να επισκεφθείτε:

– Το Μεγάλο Κάστρο Χώρας

– Το Ιερό του Δηλίου Απόλλωνα – Χριστός της Ιερουσαλήμ

– Πέρα Κάστρο ή Κάστρο της Χρυσοχεριάς

Ιερό Δηλίου Απόλλωνα

Πρόκειται για το πολιτικό και θρησκευτικό κέντρο της αρχαίας Καλύμνου. Εδώ υπήρχαν λατρευτικά και πολιτικά κτήρια, όπως ναοί του Απόλλωνα και του Ασκληπιείου, θέατρο, βουλευτήριο, γυμνάσιο (γυμναστήριο), επιγραφές, αφιερώματα, αγάλματα θεών και ανδριάντες θνητών.

Μάλιστα, πριν από δύο μόλις χρόνια ανακαλύφθηκε αποθέτης, που περιείχε μεγάλο πλήθος σπασμένων και πεταμένων μαρμάρινων αγαλμάτων, πιθανότατα λόγω καταστροφής του Ιερού κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες. Σήμερα, στον ίδιο χώρο ο επισκέπτης μπορεί να δει μόνο τις δύο μεγάλες χριστιανικές εκκλησίες, οι οποίες ανεγέρθησαν στο χώρο τον 5ο και 6ο μ.Χ. αιώνα. Μεσαιωνικό Κάστρο Χώρας. Πρόκειται για βυζαντινό κάστρο, που διευρύνθηκε και μετασκευάστηκε κατά την εποχή της Ιπποτοκρατίας (1309-1523μ.Χ.), αποτελώντας το κατ’ εξοχήν οικιστικό κέντρο του νησιού.

 


Εκκλησία Παναγίας Χαριτωμένης στον οικισμό της Χώρας

Πρόκειται για την αρχική μητρόπολη του νησιού. Κτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα, με οικοδομικό υλικό αρχαία και παλαιοχριστιανικά αρχιτεκτονικά μέλη από τον χώρο του Ιερού του Δηλίου Απόλλωνα, τα οποία και είναι εμφανή.

Το ξυλόγλυπτο χρυσοποίκιλτο τέμπλο της (βλ. φωτογραφία), έργο του 1805, κοσμούν εξαιρετικής ποιότητας μεταβυζαντινές εικόνες, έργα του Δημητρίου από την Κρήτη.  Βυζαντινός ναός Αγίων Αποστόλων στο οροπέδιο-οικισμό Άργος. Πρόκειται για μετόχι της Μονής της Πάτμου και κτίσμα, που συνδέεται με τον ιδρυτή της Μονής, Όσιο Χριστόδουλο.

 


Αρχαιολογικό Μουσείο

Με την «Κυρά της Καλύμνου» να αποτελεί σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες του από τώρα και στο εξής, λειτουργεί από το 2009 το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καλύμνου. Αρχαιότητες από την Προϊστορική ως και τη Μεταβυζαντινή εποχή περιλαμβάνονται στα εκθέματα, παρουσιάζοντας διαχρονικά την ιστορία του νησιού σε διάρκεια χιλιετιών. Και αν η χάλκινη κολοσσιαία γυναικεία μορφή που «αναδύθηκε» από τη θαλάσσια περιοχή της Καλύμνου αποτελεί τον έναν πόλο του ενδιαφέροντος, ο μεγάλος αριθμός γλυπτών αναθημάτων στο ιερό του Δηλίου Απόλλωνος και ένα τεράστιο λατρευτικό άγαλμα του Ασκληπιού βρίσκονται στον αντίποδα. Ανάμεσά τους χάλκινα και μαρμάρινα γλυπτά, εξαιρετική κεραμική, νομίσματα, κοσμήματα, εικόνες και χειρόγραφα της Βυζαντινής εποχής και πολλά άλλα.

 


Ναυτικό Μουσείο.

Εδώ εκτίθενται αντικείμενα σχετικά με το επάγγελμα της σπογγαλιείας και της ναυτικής ιστορίας της Καλύμνου.

 


Ιδιωτικό Λαογραφικό Μουσείο «Το Καλύμνικο Σπίτι».

Εδώ θα δείτε αντικείμενα λαϊκού πολιτισμού και οικοσκευής παλαιών νοικοκυριών.

 


Μουσείο Θαλασσίων Ευρημάτων.

Ιδιωτικό Μουσείο, που περιλαμβάνει εκθέματα από το θαλάσσιο βασίλειο και πλήθος αρχαίων εμπορικών αμφορέων από ναυάγια.

Στα Θέρμα η παραλία είναι βοτσαλωτή με βράχια και υπάρχουν αρκετά αρμυρίκια που καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος της.

Δίπλα της βρίσκεται εναλλακτικά μία αποβάθρα με δυνατότητα για βουτιές καθώς τα νερά είναι πολύ βαθιά.

Παλιότερα λειτουργούσαν εδώ θερμοπηγές με ραδιούχα νερά.

Πιο κοντά στην Πόθια βρίσκεται η μικρή παραλία Γέφυρα, μέσα σε έναν κολπίσκο με γαλαζοπράσινα νερά.

Είναι βοτσαλωτή με βράχια και αρκετό πράσινο.

 


Τα Κασόνια βρίσκονται στην πίσω πλευρά του λιμανιού, στον δρόμο προς την παραλία Θέρμα.

Είναι σχετικά καινούρια παραλία, πολύ δημοφιλής, λόγω της κοντινής απόστασης από την Πόθια, αλλά και λόγω της άμμου και των πολλών δέντρων για σκιά.

Ιδανική για οικογένειες, διαθέτει Beach Bar με καρέκλες και τραπέζια και αρκετές ευκολίες, όπως ντουζιέρες και αποδυτήρια.

 


Το Καντούνι βρίσκεται στον οικισμό του Πανόρμου. Είναι αμμώδης παραλία και χαρακτηρίζεται από τον νεανικό παλμό της. Δεν είναι τυχαίο ότι στο Καντούνι θα βρείτε τα δημοφιλέστερα νεανικά στέκια του νησιού ανοιχτά σχεδόν όλο το 24ωρο.

 


Θα βρείτε τα Λινάρια στον Πάνορμο, σε κοντινή απόσταση από το Καντούνι. Είναι μία παραλία επίσης αμμώδης, αλλά πιο ήσυχη και οικογενειακή. Εκεί μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ψάρι αλλά και άλλα θαλασσινά εδέσματα, από τις ψαροταβέρνες που υπάρχουν στην περιοχή.

 


Στην βόρεια πλευρά του Καντουνιού, βρίσκεται ο Πλατύς Γιαλός, μια παραλία με βότσαλο που ενδείκνυται για αυτούς που προτιμούν την ησυχία και θέλουν να ακούν μόνο τον θόρυβο των κυμάτων. Παρ’ όλα αυτά πρόκειται για μια από τις πιο όμορφες και καθαρές παραλίες του νησιού.

 


9 χλμ από την Πόθια βρίσκεται η δημοφιλέστερη παραλία του Μασούρι. Θεωρείται μια από τις καλύτερες παραλίες του νησιού καθώς είναι αμμουδερή με πεντακάθαρα νερά και έχει θέα την Τέλενδο. Υπάρχει πολύ καλή οργάνωση με ξαπλώστρες και ομπρέλες προς ενοικίαση καθώς και πολλά εστιατόρια, και ταβέρνες για οικογένειες και παρέες.

 


Η παραλία Μυρτιές βρίσκεται σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από την Πόθια στα δυτικά της Καλύμνου, έχει μήκος 700 μέτρα και είναι βοτσαλωτή. Τα νερά της είναι ρηχά και είναι κατάλληλα για παιδιά. Απέναντι είναι η Τέλενδος και κάθε μέρα πραγματοποιούνται δρομολόγια με μικρά καΐκια. Στην παραλία υπάρχουν ομπρέλες και ξαπλώστρες προς ενοικίαση καθώς και εστιατόρια, καφετέριες και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

 


Η παραλία Αργινώντα βρίσκεται 16,5 χιλιόμετρα από την Πόθια στη βορειοδυτική πλευρά της Καλύμνου. Μια παραλία με γαλαζοπράσινα νερά, πεντακάθαρη, βοτσαλωτή και με πολλά δέντρα τριγύρω. Υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια και η παραλία είναι οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες.

 


Η παραλία Βλυχάδια βρίσκεται 5 χιλιόμετρα από την Πόθια και αποτελείται από δυο διαφορετικές υπέροχες παραλίες. Μια υπεροχή βοτσαλωτή παραλία και μια αμμουδερή, και οι δυο παραλίες έχουν σχετικά ρηχά νερά και είναι κατάλληλα για μικρά παιδιά. Και στις δυο παραλίες υπάρχουν αρκετά δέντρα για ίσκιο όπως και ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες και καφενεία. Επίσης υπάρχει κέντρο καταδύσεων όπου γίνονται μαθήματα σε μικρούς και μεγάλους.

Αναπαράσταση της παραδοσιακής σπογγαλιείας το Πάσχα.

 

Στις 26 και 27 Ιουλίου το πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονος στην πρωτεύουσα και στον Πάνορμο.

 

Πανηγύρι στην Παναγία Κυρά Ψηλή το Δεκαπενταύγουστο.

Δημαρχείο: 22 430 59 141
Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού: 22 430 59 056
Λιμεναρχείο: 22 430 29 304, -24 444
Περίπτερο Τουριστικών Πληροφοριών: 22 430 50 879
Αστυνομία: 22 430 22 100
Άμεση Δράση: 100
Νοσοκομείο: 22 430 23 025
ΕΚΑΒ: 166
Πυροσβεστική: 199
Ταξί: 22 430 50 300
Αεροδρόμιο Καλύμνου: 22 430 59 370

Αεροπορικώς

Υπάρχουν 6 πτήσεις την εβδομάδα από το αεροδρόμιο της Αθήνας προς Κάλυμνο (απευθείας ή μέσω Αστυπάλαιας).

Διάρκεια πτήσης: 1 ώρα.

Οι πτήσεις αναχωρούν από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος-Αθήνα

 

Για περαιτέρω πληροφορίες και ακριβή δρομολόγια:

Olympic Air: 210 35 50 500

Aegean Airlines: 80 111 20 000

 


Ακτοπλοϊκώς

Το καλοκαίρι υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια προς Κάλυμνο από το λιμάνι του Πειραιά.

Διάρκεια ταξιδιού: 9 ώρες περίπου

 

Για περαιτέρω πληροφορίες και ακριβή δρομολόγια:

Λιμεναρχείο Πειραιά: 210 42 26 000

Λιμεναρχείο Ρόδου: 22 410 28 888 & 22 410 22 220