Κεφαλονιά

Η Κεφαλονιά είναι το μεγαλύτερο νησί του ιονίου πελάγους. Έχει έκταση 781,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό κατά την τελευταία απογραφή γύρω στις 40.000 κατοίκους. Σύμφωνα με την παράδοση το όνομά της προέρχεται από τον πρώτο κάτοικο του νησιού, τον μυθικό ήρωα Κέφαλο. Θεωρείται ότι προήλθε κατά την διάρκεια σεισμού, κάτι που πιθανότατα συμβαίνει, καθώς βρίσκεται πάνω στο σεισμικό ρήγμα του Ιονίου.

 

Στην αρχαιότητα γίνεται συχνή αναφορά στην Κεφαλονιά, ενώ η Ομηρική Ιθάκη είναι ιδιαίτερα γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο μέσα από αυτά τα επικά δημιουργήματα. Ανέκαθεν, παράλληλα με τον Ελληνικό πολιτισμό και το πνεύμα που επικράτησε στον αιώνα που ακολουθεί, στο νησί υπήρχε ο ιδιαίτερος τοπικός χαρακτήρας, που μαζί με το εμπόριο που λόγο της θέσης του ήταν φυσιολογικό να κυριαρχεί βοήθησε ώστε να υπάρχει ευημερία και πρόοδος, ταυτόχρονα με την πολιτισμική άνθηση.

 

Αποκαλείται το “νησί της παραξενιάς” από το πλήθος των ασυνήθιστων φαινομένων που καταγράφονται στη Κεφαλονιά, αλλά και της ιδιόρρυθμης (με την καλή έννοια) συμπεριφοράς των κατοίκων της. Η ακτογραμμή, μήκους 254χλμ., αποκαλύπτει έναν πλούσιο οριζόντιο διαμελισμό. Λωρίδες γης εισχωρούν στη θάλασσα σχηματίζοντας τις χερσονήσους της Παλικής στα δυτικά και της Ερίσου στα βόρεια, ενώ η θάλασσα σχηματίζει ευρείς όρμους και κόλπους. Τα κυριότερα λιμάνια είναι της Σάμης, απέναντι από την Ιθάκη, του Πόρου, νοτιοανατολικά της Σάμης και του Αργοστολίου, στα δυτικά, που υπήρξε από την αρχαιότητα στρατηγικής σημασίας φυσική ναυτική βάση. Οι κόλποι του Μύρτου και του Αθέρα στα βόρεια, και των Λουρδάτων και του Κατελειού στα νότια ξεχωρίζουν για τις γοητευτικές παραλίες που προσελκύουν πολλούς επισκέπτες κάθε χρόνο. Τα γεωλογικά φαινόμενα του νησιού είναι οι Καταβόθρες, το σπήλαιο της Δρογκαράτης και το λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης.

 

Η Κεφαλονιά έχει να επιδείξει πάρα πολλά αξιοθέατα, ξεκινώντας από το φυσικό τοπίο και τις παραλίες και καταλήγοντας στα σπουδαία δημιουργήματα όσων πέρασαν από αυτήν κατά την διάρκεια των αιώνων. Τα σπουδαιότερα είναι Κάστρο του Αγ. Γεωργίου, το λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης, το σπήλαιο της Δρογκαράτης, με τους σταλαγμίτες και σταλακτίτες, το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου, η Μονή του Αγίου Γερασίμου, οι παραλίες Μύρτος, Αντίσαμος, Ξι, Λουρδάς και πλήθος άλλων που μπορείτε να δείτε.

 

Η διατροφή στην Κεφαλονιά είναι παρόμοια με αυτή στα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου, με κάποιες παραλλαγές που περιλαμβάνουν τοπικές συνταγές και τοπικά νόστιμα πιάτα. Η κουζίνα της Κεφαλονιάς περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία της μεσογειακής και επτανησιακής διατροφής: κρέας, ψάρια, φρούτα, λαχανικά. Μερικά από τα πιο δημοφιλή πιάτα του νησιού είναι Κρεατόπιτα, η Μπουρμπουρέλια, ένα είδος σούπας από μπιζέλια με αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο, η Αλιάδα, καθαρά τοπικό πιάτο κάτι σαν έντονη σκορδαλιά με λαχανικά, η Στραπατσάδα με αυγά και ντομάτες, τσιγαρισμένα στο τηγάνι με ντόπιο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, Μπακαλιαρόπιτα, Κοτόπουλοτσερέπα“.

 

Επιπλέον, θα βρείτε μεγάλη ποικιλία υψηλής ποιότητας τοπικών προϊόντων όπως η φέτα Κεφαλληνίας, ελιές και ελαιόλαδο, το φημισμένο κρασί Ρομπόλα και γλυκά όπως οι Μάντολες, Αμυγδαλόπιτα, Παστοκύδωνο κ.λπ.

Μυθολογία

 

Η μυθολογία της Κεφαλονιάς ξεκινά από τη Μεσολιθική περίοδο (10000-6000π.Χ.), όπου υπήρχαν στο χώρο του νησιού εγκαταστάσεις που συνεχίστηκαν στη Νεολιθική περίοδο καθώς επίσης στη Πρωτοελλαδική (2600-2000π.Χ.) και Μεσοελλαδική (2000-1600π.Χ.). Στη περιοχή της Σκάλας, αλλά και της Σάμης έχουν βρεθεί αρκετά λίθινα εργαλεία από πυριτόλιθο ή οψιανό. Ελάχιστα αρχαιολογικά ίχνη έχουν αφήσει οι δύο πρώτες περίοδοι του χαλκού.

 

Έντονη δραστηριότητα παρατηρήθηκε στη Μυκηναϊκή περίοδο, την οποία στο νησί μαρτυρά μια σειρά από θολωτούς ή λαξευτούς τάφους που οι σπουδαιότεροι βρέθηκαν στα Μαζαρακάτα, στα Μεταξάτα, στη Λακήθρα, στα Διακάτα Κρανιάς και στην Κοντογενάδα Παλικής. Η Κεφαλονιά και τα άλλα νησιά της περιοχής συνδυάστηκαν – εξαιτίας της ύπαρξης μυκηναϊκών ευρημάτων – με ένα μεγάλο μυκηναϊκό βασίλειο θαλάσσιου χαρακτήρα, του οποίου το όνομά του μέχρι και σήμερα παραμένει άγνωστο. Ίσως λένε οι αρχαιολόγοι, μια περιοχή του να ονομαζόταν “Τάφος” (στη Παλική υπάρχει η ονομασία Ταφιός). Οι άρχοντες αυτού του βασιλείου ανήγαν τη καταγωγή τους στον Περσέα, τον θρυλικό βασιλιά των Μυκηνών. Όπως μας λέει ο μύθος, οι βασιλιάδες της μυκηναϊκής Κεφαλονιάς διεκδίκησαν τη βασιλεία των Μυκηνών και γι’ αυτό το σκοπό επιχειρήθηκε εκστρατεία εναντίον των νησιών με τον Αμφιτρύωνα, στην οποία έλαβε μέρος ο Κέφαλος από το Θορικό της Αττικής και ο Έλειος από το Έλος της Μεσσηνίας. Στόχος ήταν οι περιοχές των Ταφίων και των Τηλεβόων.

 

Ο Αμφιτρύων κατόρθωσε να νικήσει και όπως λέει ο μύθος δώρισε το νησί στους δύο ήρωες που τον συνόδευαν. Ο ένας από αυτούς ήταν ο Κέφαλος, οποίος λέγεται ότι χάρισε το όνομά του στο νησί (αυτή είναι η μία εκδοχή). Βέβαια κάτι τέτοιο αμφισβητείται πολύ καθώς στις πήλινες πινακίδες της Πύλου αναφέρεται λαός “Κεφαλλήνες” ή “Κεφαλλάνες”, που κατοικούσαν στη δυτική Ελλάδα. Στη Λειβαθώ, όπου και βρέθηκαν σπουδαία ευρήματα μυκηναϊκών νεκροπόλεων, λένε ότι είχε εγκατασταθεί ο Κέφαλος. Το νησί αναφέρεται και ως Τετράπολις από τα ονόματα των 4 γιών του Κέφαλου. Η Πάλη περιλάμβανε ολόκληρη τη δυτική χερσόνησο του νησιού (τη σημερινή Παλλική) και ήταν χτισμένη στο λόφο Ντούρι ή Παλιόκαστρο. Η Κράνη ήταν χτισμένη επάνω στον μυχό της λιμνοθάλασσας του Κουτάβου (μέχρι και σήμερα διατηρούνται ίχνη από τα κυκλώπεια τείχη) και περιλάμβανε το νότιο τμήμα του νησιού στα δυτικά του Αίνου. Οι Πρόννοι, που ήταν στα νοτιοανατολικά της Κεφαλονιάς, και τη Σάμη, που ήταν χτισμένη σε δύο λόφους, πάνω ακριβώς από τη σημερινή κωμόπολη και περιελάμβανε όλη τη πρώην επαρχία της Σάμης. Αυτές οι τέσσερις πόλεις ήταν μικρές ανεξάρτητες δημοκρατίες και έκοβαν τα δικά τους νομίσματα.

 

Το όνομα του Έλειου διατηρείται μέχρι και σήμερα στη νότια Κεφαλλονιά, εκεί η περιοχή λέγεται Ελειός. Στα Μαυράτα βρέθηκε ένας θολωτός τάφος μαζί με άλλες αρχαιότητες της ίδιας περιόδου. Το σχήμα το λαξευτών τάφων είναι παρόμοιο με άλλους τάφους που ανακαλύφθηκαν στη περιοχή της Μεσσηνίας, στη Τριφυλία, απ’ όπου φαίνεται να εισήχθη ο μυκηναϊκός πολιτισμός στη Κεφαλονιά, στη Ζάκυνθο και στην Ιθάκη. Όπως μας λέει και ο ειδικός Σπύρος Μαρινάτος, η ακμή της Σάμης χρονολογείται κατά τη μυκηναϊκή περίοδο. Εκεί κατοίκησε ο Αγγαίος, περίφημος ήρωας στην προομηρική περίοδο, που μετοίκησε στη Κεφαλονιά από τη Πελοπόννησο. Είναι τόσες πολλές οι μαρτυρίες εκείνης της περιόδου για το νησί, σε αντίθεση με την Ιθάκη, που έχει οδηγήσει πάρα πολλούς ειδικούς να ταυτίσουν την Ομηρική Ιθάκη με τη σημερινή Κεφαλονιά. Λένε μάλιστα ότι ο βασιλιάς Οδυσσέας και η σύντροφός του Πηνελόπη, να αποτελούν παλιές θεότητες της Αρκαδίας. Έτσι πιθανολογείται ότι στη Κεφαλονιά πήγαν Αχαιοί από την Αρκαδία και μετέφεραν εκεί τους θεούς και τους ήρωές τους. Εξάλλου, ο λαός του Οδυσσέα ονομαζόταν ”Κεφαλλήνες” και κατείχε την Ιθάκη, τη Ζάκυνθο, την ακτή της  Ακαρνανίας και της Σάμης. Η ονομασία όμως ”Κεφαλληνία” αναφέρεται από αρχαίους συγγραφείς (Ηρόδοτος) μόνο το 450π.Χ. Οι Κεφαλλήνες λοιπόν έδωσαν το όνομά τους στη Κεφαλονιά (η δεύτερη εκδοχή της ονομασίας του νησιού). Η Κεφαλονιά με τη πλούσια μυθολογία της, γίνεται αντικείμενο έρευνας και συζητήσεων μέχρι τις μέρες μας.

 

Στο αρχαιολογικό μουσείο Αργοστολίου μπορείτε να θαυμάσετε όλα τα σπουδαία αυτά ευρήματα, ιδίως από τους Μυκηναϊκούς  τάφους των Μαζαρακάτων, των Κοκολάτων και της Λακύθρας. Τελευταίο εύρημα είναι το μικρό αρχαίο θέατρο στο Φισκάρδο, που βρέθηκε τυχαία κατά τη διάρκεια εκσκαφών για την ανέγερση κατοικίας.

 


Η Κεφαλονιά στην Αρχαία Ελλάδα

 

Οι πρώτες αναφορές στην ιστορία για τη Κεφαλονιά υπάρχουν από τη περίοδο των Περσικών πολέμων, όπου βρίσκουμε τους Κεφαλλήνες να συμμετέχουν στη μάχη των Πλαταιών. Το 434π.Χ. κεφαλληνιακά πλοία έλαβαν μέρος στη ναυμαχία των Κορινθίων εναντίον των Κερκυραίων, αποκρούοντας μάλιστα με επιτυχία την εκδικητική συμπεριφορά των Κορινθίων. Στο Πελοπονησσιακό πόλεμο και οι τέσσερις πόλεις της Κεφαλονιάς τάχθηκαν στο πλευρό των Αθηναίων. Μετά το τέλος του πολέμου, η Κεφαλονιά εγκατέλειψε την ηττημένη Αθήνα, όμως το 372π.Χ. τάχθηκε και πάλι στο πλευρό της, στον αθηναϊκό αγώνα εναντίον του Φιλλίπου. Το 218π.Χ. ο Φίλλιπος Ε’ έπλευσε με το στόλο του εναντίον της Κεφαλονιάς και παρόλο που αποβιβάστηκε στους Πρόννους οι δυσκολίες του εδάφους τον ανάγκασαν να αποχωρήσει και να στραφεί προς τη Πάλη, την οποία αν και πολιορκούσε επίμονα, απέτυχε να τη καταλάβει για να αποχωρήσει μετά από καιρό.

 


Οι Ρωμαίοι στην Κεφαλονιά

 

Το νησί παρέμεινε ανεξάρτητο και αυτόνομο, δυστυχώς όχι για πολύ, καθώς ο Ρωμαίος ύπατος Μάρκος Φούλβιος Νονβιλίωρ, αφού κατέλαβε την Αιτωλία, προχώρησε εναντίον της Κεφαλονιάς και την κατέλαβε τελικά το 187π.Χ. Η Σάμη σύντομα επαναστάτησε και ο Ρωμαίος ύπατος επί 4 μήνες πολιορκούσε τη πόλη, για να τη καταλάβει τελικά, αφού χρειάστηκε να φέρει πολιορκητικές μηχανές από την ηπειρωτική Ελλάδα. Οι Ρωμαίοι κατέστρεψαν τη πόλη, πούλησαν ως δούλους τους κατοίκους της και αποκόμισαν πλούσια λάφυρα, γεγονός που μας δείχνει την ακμή και ευημερία της Σάμης. Η αρχή της ρωμαϊκής κυριαρχίας στη Κεφαλονιά μόλις άρχιζε.

 


Στα χρόνια του Βυζαντίου

 

Το 495μ.Χ και μετά τη διαίρεση του Ρωμαϊκού κράτους σε ανατολικό και δυτικό, η Κεφαλονιά ανήκει στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Αντιμετώπισε με επιτυχία πάρα πολλές επιθέσεις πειρατών από τα παράλια της Αφρικής παίζοντας σπουδαίο ρόλο στην άμυνα του Βυζαντίου. Η κάθοδος των Νορμαδών στη Μεσόγειο σήμανε την απαρχή πολλών περιπετειών για το νησί. Το 1084 ο Ροβέρτος Γυισκάρδος, κύριος της Καλαβρίας και της Απουλίας στη Κάτω Ιταλία, νίκησε μεταξύ Κεφαλονιάς και Κέρκυρας τους ενωμένους στόλους Ενετών και Βυζαντινών, επιχειρώντας να καταλάβει τη Κεφαλονιά χωρίς όμως επιτυχία. Πέθανε μέσα στο πλοίο του στις 17 Ιουνίου του 1085 όταν ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Πανόρμου, αφήνοντας ως ανάμνηση το όνομά του στη μικρή πόλη, η οποία από τότε ονομάζεται Φισκάρδο (μετά φυσικά από μια μικρή παραφθορά). Έτσι το νησί παρέμεινε σε Βυζαντινή εξουσία.

 


Φραγκοκρατία – Βενετοκρατία

 

Πλούσια ιστορία για τη Κεφαλονιά βρίσκουμε κατά τη περίοδο της Φραγκοκρατίας και Βενετοκρατίας. Το 1103 η Κεφαλονιά λεηλατήθηκε από τον στόλο τον Σταυροφόρων, με επικεφαλής τον επίσκοπο Πίζας, το 1125 αποβιβάστηκαν Ενετοί και Γενουάτες και το 1147 κατελήφθη από τον Ρογήρο Β’, βασιλιά της Νορμανδίας. Το 1185 ο βασιλιάς της Σικελίας Γουλιέλμος Β’, απέσπασε την Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο και την Ιθάκη από τους Βυζαντινούς, παραχωρώντας τα στο ναύαρχό του Μαργαριτώνη, δημιουργώντας έτσι τη λεγόμενη κομητεία, Κεφαλονιάς – Ζακύνθου και Ιθάκης. Ο Ματθαίος ή Μάγιο Ορσίνι αντικατέστησε τον Μαργαριτώνη, το 1194 και αναγνώρισε ως ανώτατη εξουσία τον βασιλιά της Σικελίας. Το 1236 έγινε υποτελής του Γοδεφρείδου Β’ Βιλεαρδουίνου, πρίγκιπα της Αχαΐας. Μετά το θάνατο του Ματθαίου (1248), διάδοχος τη κομητεία ανέλαβε ο γιος του ο οποίος ανεξαρτητοποιήθηκε από τον πρίγκιπα της Αχαΐας το 1288, δίνοντας όρκο υποτέλειας στον Κάρολο της Νάπολης, προμηνύοντας έτσι τη παρουσία της δυναστείας των Ανδηγαυών στη Κεφαλονιά. Ο Ιωάννης Α’ ανέλαβε τη κομητεία το 1303 μετά το θάνατο του πατέρα του (Ριχάρδος), ο οποίος μετά τον γάμο του με τη κόρη του δεσπότη της Ηπείρου Νικηφόρου, Μαρία, πήρε ως προίκα τη Λευκάδα και συνάμα το τίτλο του Κόμη – Κεφαλονιάς, Ζακύνθου και Λευκάδος. Το 1316 η κομητεία πέρασε στον έλεγχο του γιού του Ιωάννη, Νικόλαου, ο οποίος έδωσε όρκο υποτέλειας στον Αυτοκράτορα Ανδρόνικο Β’ Παλαιολόγο, χρίστηκε δεσπότης και βαφτίστηκε Χριστιανός για να αμβλύνει το μίσος εναντίον του από τα εγκλήματα που είχε διαπράξει. Το 1323 τον διαδέχθηκε ο αδερφός του, Ιωάννης, ο οποίος αναγνώρισε την κυριαρχία του Βυζαντινού αυτοκράτορα, παντρεύτηκε την Άννα Παλαιολογίνα, ασπαστηκε επίσης την ορθόδοξη πίστη και πήρε το επώνυμο των Αγγέλων Κομνηνών, εγκαταλείποντας φυσικά το επώνυμο των Ορσίνι. Η γυναίκα του, Άννα, τον διαδέχθηκε μετά το θάνατό του (1335) και κάπου εκεί σταμάτησε και η περίοδος δυναστείας των Ορσίνι στη Κεφαλονιά.

 

Ανδεγάνοι, Τόκκοι, τη καταλαμβάνουν διαδοχικά. Με ένα μεσοδιάστημα τουρκικής κυριαρχίας (1479 -1481) & (1485-1500), ακολουθεί για 3 σχεδόν αιώνες η Βενετική κυριαρχία (1500-1797). Είχε προηγηθεί το 1537 επιδρομή και λεηλασία του νησιού από τον τούρκο πειρατή (έλληνας γενίτσαρος), Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα, παίρνοντας μαζί του και χιλιάδες αιχμαλώτους. Ο Τουρκικός κίνδυνος έπαψε να υπάρχει οριστικά μετά τη ναυμαχία της Ναυπάκτου, στην οποία συμμετείχαν και επτανησιακά πλοία. Λέγεται ότι το 1548, οπότε και η Κεφαλονιά κατελήφθη από τους Ενετούς, ήταν ένα νησί έρημο με μόλις 1.400 κατοίκους. Οι Ενετοί στήριξαν της εξουσία τους αποκλειστικά στους ευγενείς, των οποίων οι οικογένειες καταγράφονταν στη “Χρυσή Βίβλο” (Libro d‘ Oro). Αργότερα στη διάρκεια της Βενετικής κυριαρχίας, οι Βενετοί αξιωματικοί εγκαθιστούν στο κάστρο του Αγίου Γεωργίου τη Γενική Διοίκηση και το ορίζουν ως πρωτεύουσα του νησιού. Όμως λίγο αργότερα και λόγω της γεωγραφικής θέσης του Αργοστολίου (αλλά και της σπουδαιότητας του λιμανιού), μεταφέρουν εκεί τη πρωτεύουσα το 1757.

 

Στις 11 Ιουλίου 1797 τα γαλλικά στρατεύματα, κήρυκες των αρχών της Γαλλικής επανάστασης, αποβιβάστηκαν στη Κεφαλονιά με το κόσμο να τους υποδέχεται με ενθουσιασμό και χαρά, αλλά και με πολύ ανησυχία – εκ μέρους των ευγενών. Σχημάτισαν προσωρινή δημοκρατική κυβέρνηση, ο αρχιεπίσκοπος Ιωαννίκιος Άννινος ευλόγησε το ” δέντρο της ελευθερίας” και έριξαν στις φλόγες τη ”Χρυσή Βίβλο”, τους τίτλους και τα προνόμια των ευγενών της Ενετοκρατίας. Η γαλλική κατοχή διήρκησε είκοσι μήνες, καθώς οι στόλοι της Ρωσίας και Τουρκίας έφτασαν στο Αργοστόλι στις 29 Οκτωβρίου 1798. Η δημιουργία της Ιόνιου Πολιτείας υπό την επικυριαρχία του σουλτάνου με τη συνθήκη της Κωνσταντινούπολης (21 Μαρτίου 1800) καθώς και η μετέπειτα εφαρμογή του λεγόμενου “βυζαντινού πολιτεύματος”, το οποίο παραχωρούσε προνόμια μόνο σε όσους ήταν εγγεγραμμένοι στη Χρυσή Βίβλο, προκάλεσε εξεγέρσεις στη Κεφαλονιά. Αλλεπάλληλες στάσεις σημειώθηκαν το 1800, το 1801 και το 1802, με πολλές λεηλασίες, πυρκαγιές, ενώ ένοπλοι χωρικοί κατέλαβαν την πρωτεύουσα. Αυτή τη περίοδο δύο κόμματα κυριάρχησαν, του Μεταξά και του Άννινου, ενώ συνάμα για τα πρωτεία του νησιού το Αργοστόλι και το Ληξούρι, άρχισαν το δικό τους “αγώνα” (που καλά κρατά ως τις μέρες μας). Το 1806 συντάχθηκε νέο σύνταγμα που τελικά δεν εφαρμόστηκε, γιατί τα Επτάνησα παραχωρήθηκαν στη Γαλλία από τον τσάρο. Η δεύτερη γαλλική κατοχή διήρκησε 3 χρόνια, γιατί το 1809 ο αγγλικός στόλος με απόβαση που πραγματοποίησε κατέλαβε εκτός τη Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο και τα Κύθηρα.

 


Αγγλοκρατία

 

Σημαντικό ρόλο για τη μετέπειτα πορεία και ανάπτυξη του νησιού έπαιξαν οι Άγγλοι, που από το 1809 και μετά κυριάρχησαν στο νησί. Ο Φίλλιπος Ντε Μποσσέ, τότε διοικητής, κατασκεύασε δρόμους στο Αργοστόλι και τη Λειβαθό, αλλά και τη γνωστή γέφυρα του Δραπάνου. Κατασκευάστηκαν επίσης το Δικαστικό Μέγαρο Αργοστολίου, το Τελωνείο, το Φανάρι των Αγίων Θεοδώρων από τον τοποτηρητή Κάρολο Ιάκωβο Νάπιερ. Από το 1848 ιδίως και μετά, έχουμε τους αγώνες των Επτανησίων κατά της Αγγλικής κατοχής με πρωτεργάτες τους Ριζοσπάστες της Κεφαλονιάς, Γεράσιμο Λιβαδά, Ηλία Ζερβό-Ιακωβάτο και Ιωσήφ Μομφεράτο. Στις εκλογές του 1850 για την Ένατη Βουλή της Επτανήσου, εξελέγησαν στη Κεφαλονιά οι ριζοσπάστες Ηλίας Ζερβός, Ιωσήφ Μομφεράτος, Γεράσιμος Λιβαδάς, Ιωάννης Τυπάλδος – Καπελέτος, Δοτοράτος, Γεώργιος Τυπάλδος – Ιακωβάτος και Σταματέλος Πηλαρινός. Το 1851 οι Άγγλοι εξορίζουν πάλι τον Μομφεράτο και το Ζερβό, επιβάλλοντας πιό σκληρά μέτρα και περιορισμό έκφρασης στους κατοίκους του νησιού, αλλά τίποτε δε στάθηκε εμπόδιο να πραγματοποιηθεί η Ένωση των Επτανήσων με την υπόλοιπη Ελλάδα τον Μάιο του 1864, όπου και σημαίνει το τέλος της αγγλικής προστασίας – κατοχής.

 


Σύγχρονα ιστορικά γεγονότα

 

Η Κεφαλονιά έχει πολλές αναφορές στη νεότερη ελληνική ιστορία. Από το 1940 έως το 1943 οι Ιταλοί, ως σύμμαχοι των Γερμανών, βρέθηκαν να έχουν κατακτήσει τη Κεφαλονιά. Όμως το Σεπτέμβριο του 1943 διαδραματίστηκε στη Κεφαλονιά ένα από τα συγκλονιστικότερα γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου: Η Σφαγή χιλιάδων Ιταλών στρατιωτικών της  “Μεραρχία Acqui από τους Γερμανούς κατά την Ιταλογερμανική σύρραξη (οι νεκροί ήταν περισσότεροι από 10.000). Εκείνη την περίοδο γερμανικά αεροπλάνα βομβάρδισαν το Αργοστόλι και κοντινούς οικισμούς προκαλώντας δεκάδες θύματα από τον άμαχο πληθυσμό. Μεγάλες καταστροφές έγιναν σε πολλά κτίρια και αρχαιολογικούς χώρους. Η περίοδος της Γερμανικής κατοχής, αν και πιο μικρή από την υπόλοιπη Ελλάδα, υπήρξε ιδιαίτερα επώδυνη για τους Κεφαλλονίτες, όπου δεκάδες πατριώτες αγωνιστές εκτελέστηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά ακολούθησε και ο αδελφοκτόνος εμφύλιος πόλεμος μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’40. Οι σεισμοί του 1953 κυριολεκτικά ισοπέδωσαν ότι  είχε αφήσει πίσω του ανέπαφο, ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος και ο Εμφύλιος. Τα γεγονότα εκείνης της εποχής άλλαξαν δραματικά και την ιστορία του νησιού. Τα ¾ της Κεφαλονιάς είχαν καταστραφεί ολοσχερώς, οι νεκροί ήταν δεκάδες και οι τραυματίες ακόμα περισσότεροι. Η μετανάστευση και η φυγή προς τη ναυτιλία ως διέξοδος στην ανεργία τα χρόνια που ακολούθησαν τον σεισμό του 1953 έφεραν, όχι μόνο την πληθυσμιακή κατάρρευση της Κεφαλλονιάς, αλλά και τον οικονομικό μαρασμό, την πολιτιστική και κοινωνική απραγία. Η δεκαετία του ’80 αποτελεί την περίοδο της αναστροφής στην ευρύτερη περιοχή του νομού. Κατά την απογραφή του 1981 ο Νομός Κεφαλληνίας έχει την θλιβερή πρωτιά σε πληθυσμιακή μείωση σε όλη την Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά, 20 χρόνια μετά – στην  απογραφή του 2001 ο Νομός Κεφαλληνίας είναι από τους πρώτους σε αύξηση πληθυσμού στην Ελλάδα. Μέχρι σήμερα συνεχίζει σταθερά τη δυναμική αναπτυξιακή του πορεία και αποτελεί μια από τις πιο δυναμικές τουριστικές περιοχές της χώρας μας.

 


Κάστρο Αγίου Γεωργίου

 

Στις φωτογραφίες εδώ βλέπετε τη κεντρική πύλη του κάστρου (πάνω αριστερά) καθώς και τις πολεμίστρες. Το κάστρο κατασκευάστηκε αρχικά από τον Λεονάρδο Τόκο, επισκευάστηκε από τους Τούρκους και ενισχύθηκε τελικά από τους Ενετούς. Έτσι  διασώζεται από τον 16ο αιώνα. Οι Βενετοί αξιωματικοί εγκαθιστούν στο Κάστρο Αγίου Γεωργίου τη γενική διοίκηση και το ορίζουν ως πρώτη πρωτεύουσα του νησιού. Να σημειώσουμε πως κατά την βενετική κυριαρχία ζούσαν εκεί 15.000 άνθρωποι στο εσωτερικό του και στα γύρω χωριά. Από το μικρό εκκλησάκι που είναι χτισμένο στη κορυφή του λόφου και είναι αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο πήρε και το όνομά του. Στις 24 Νοεμβρίου του 1750 παραδόθηκε υπόμνημα το οποίο και ανέλυε την αναγκαιότητα εγκατάλειψης της περιοχής εκεί και τη μεταφορά όλων των οχυρών κοντά στις θάλασσες και στα λιμάνια.

Αργοστόλι

Το Αργοστόλι είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Κεφαλονιάς.

Προστατευμένο μέσα σε ένα φυσικό λιμάνι, απλώνεται πανέμορφο σε χαμηλούς λόφους γεμάτους από βλάστηση που φτάνει ως τη θάλασσα. Στην άκρη του κόλπου δίπλα στο Αργοστόλι, υπάρχει η λιμνοθάλασσα του Κούταβου, με την οργιώδη βλάστηση και το δάσος από πανύψηλους ευκαλύπτους.

Το Αργοστόλι είναι μια σύγχρονη τουριστική πόλη που προσφέρει στον επισκέπτη όλες τις ανέσεις. Εδώ θα βρείτε πολλά αξιοθέατα, μουσεία, δημόσιες υπηρεσίες και τράπεζες, καθώς συγκοινωνίες για ολόκληρη τη Κεφαλονιά.

Στο “Λιθόστρωτο” που είναι ένας θαυμάσιος μαρμαροστρωμένος πεζόδρομος στη καρδιά της πόλης, χτυπάει ο σφυγμός της σύγχρονης αγοράς. Εδώ θα κάνετε τα ψώνια σας και ενδιάμεσα θα απολαύσετε τον καφέ η το ποτό σας, σε ένα από τα πολλά καφέ που υπάρχουν.

 


Ληξούρι

Το Ληξούρι είναι η πόλη που θα ήθελε να είναι χαλίφης στη θέση του Χαλίφη (Αργοστόλι) και το λέμε αυτό κάνοντας λίγο χιούμορ για την προαιώνια έχθρα ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Κεφαλονιάς.

Έχει περάσει στο μύθο η αντιπαλότητα ανάμεσα στις δύο κοινότητες για το ποια από τις δύο θα είναι η πρωτεύουσα του νησιού. Στη σημερινή εποχή βέβαια, υπάρχουν νέοι άνθρωποι και νέα μυαλά που έχουν αναλάβει να φέρουν τη σύμπνοια και τη συνεργασία. Έτσι η αντιπαλότητα ανάμεσα στα αντίπαλα στρατόπεδα έχει μείνει ανεκδοτολογική.

Το Ληξούρι είναι μια σύγχρονη μοντέρνα πόλη καθώς ξαναχτίστηκε από την αρχή μετά τους σεισμούς του 1953. Η ρυμοτομία και η αρχιτεκτονική του θυμίζει μια παλιότερη ελλάδα χωρίς τις κιτς τουριστικές υπερβολές. Στην γύρω περιοχή θα συναντήσετε μερικές από τις ωραιότερες παραλίες της Κεφαλονιάς. Οι τουριστικές υποδομές είναι πολύ καλές και το Ληξούρι που δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από το Αργοστόλι, προσφέρει στον επισκέπτη όλα εκείνα που ζητάει για να περάσει αξέχαστες διακοπές.

Το Ληξούρι είναι η πατρίδα και του μεγάλου μας σατυρικού ποιητή Ανδρεά Λασκαράτου, που το άγαλμά του στη παραλία έχει γυρισμένη τη πλάτη στο Αργοστόλι, όπως θέλει να αναφέρει η παράδοση.

 


Σάμη

Η Σάμη είναι το βασικό λιμάνι της Κεφαλονιάς και η πόλη που θα πρωτοαντίκρυσετε αν ταξιδέψετε στο νησί ακτοπλοϊκά. Η ευρύτερη περιοχή της Σάμης είναι από τα πιο όμορφα κομμάτια της Κεφαλονιάς. Ένας καταπράσινος εύφορος τόπος, με πανέμορφες παραλίες και οικισμούς.

Στην περιοχή της Σάμης υπάρχουν πολλά αρχαιολογικά ευρήματα, αλλά και σπήλαια που προσφέρουν στον επισκέπτη μοναδικής ομορφιάς γεωλογικά φαινόμενα. Οι τουριστικές υποδομές της Σάμης, το λιμάνι, αλλά και τα πολλά αξιοθέατα, την έχουν αναδείξει σε έναν από τους αγαπημένους προορισμούς στη Κεφαλονιά.

 


Αγία Ευφημία

Την Αγία Ευφημία θα την συναντήσετε στο δρόμο σας καθώς ταξιδεύετε οδικώς από τη Σάμη για τη πασίγνωστη παραλία του Μύρτου. Πανέμορφες μικρές παραλίες, και παραδοσιακά χωριουδάκια περιτριγυρίζουν αυτό τον όμορφο οικισμό-λιμάνι της Κεφαλονιάς. Την Αγία Ευφημία μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε ως έδρα για την εξερεύνηση της βόρειας Κεφαλονιάς καθώς διαθέτει άριστες τουριστικές υποδομές και μαρίνα.

 


Φισκάρδο

Το Φισκάρδο είναι ο βορειότερος οικισμός της Κεφαλονιάς. Εδώ μπορείτε να έρθετε ακτοπλοικά από τη Λευκάδα, την Ιθάκη ή από τον Αστακό και να ξεκινήσετε με αυτό το τρόπο την περιήγησή σας στη Κεφαλονιά.

Το Φισκάρδο είχε την τύχη να μην ισοπεδωθεί όπως η υπόλοιπη Κεφαλονιά στους σεισμούς του 1953 και έτσι θα δείτε παλιά διατηρητέα αρχοντικά που συντηρούν ανέπαφη την αρχιτεκτονική παράδοση του νησιού.

Το Φισκάρδο σύμφωνα με τη παράδοση πήρε το όνομα του από τον πειρατή Γυισκάρδο που το κατέλαβε τον 11ο αιώνα. Τους μετέπειτα αιώνες γνώρισε σημαντική ανάπτυξη χάρη στους Ενετούς και λιμάνι του. Σήμερα το Φισκάρδο είναι ένας κοσμοπολίτικος τουριστικός προορισμός που προσφέρει όλες τις ανέσεις στον επισκέπτη καθώς και μαρίνα με τα απαραίτητα για το σκάφος σας.

 


Άσσος

Η Άσσος ένας από τους πιο όμορφους και γραφικούς οικισμούς της Κεφαλονιάς, ανήκει στο δήμο Ερίσου. Χαρακτηριστική είναι η χερσόνησος της Άσσου με τις απόκρυμνες πλαγιές, που ενώνεται με το υπόλοιπο νησί με μια στενή λουρίδα στεριάς. Αυτό την έκανε ιδανική για άμυνα ενάντια στις επιθέσεις.

Έτσι στο τέλος του 15ου αιώνα οι Βενετσιάνοι έχτισαν ένα κάστρο που μπορείτε να το δείτε και σήμερα. Το κάστρο της Άσσου είχε σημαντική στρατιωτική σημασία. Μαζί με το κάστρο του Αγίου Γεωργίου, ήταν τα δύο σημαντικότερα οχυρά της Κεφαλονιάς και έκανε την Άσσο πρωτεύουσα της βόρειας πλευράς του νησιού. Η μεγάλη απόσταση από το υπόλοιπο νησί, έκανε δύσκολη τη δημιουργία ενός μεγάλου αστικού κέντρου στην Άσσο. Στους επόμενους αιώνες που το διοικητικό κέντρο μεταφέρθηκε στο Αργοστόλι, το κάστρο της Άσσου αλλά και αυτό του Αγίου Γεωργίου, που υπήρξε πρωτεύουσα του νησιού, παρήκμασαν.

Για κάποιες δεκαετίες το κάστρο της Άσσου χρησιμοποιήθηκε από το σύγχρονο ελληνικό κράτος ως φυλακή. Σήμερα θυμίζει στον επισκέπτη παλιά μεγαλεία. Από τα ερείπια του μπορείτε να θαυμάσετε την υπέροχη θέα του Ιόνιου.

 


Πόρος

Ο Πόρος, το πανέμορφο αυτό χωριουδάκι της Κεφαλονιάς, βρίσκεται σε ένα θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον, πνιγμένος στο πράσινο με δέντρα που κατεβαίνουν ως τη θάλασσα.

Εκτός από τη γραφικότητα και το φυσικές του ομορφιές ο Πόρος έχει εξελιχθεί στο τρίτο εναλλακτικό λιμάνι που εξυπηρετεί τις μεγάλες συγκοινωνιακές ανάγκες της Κεφαλονιάς.

Βολεύει πάρα πολύ για το ταξίδι σας στο νησί, αν ο προορισμός σας είναι η ευρύτερη περιοχή της Σκάλας που είναι η περιοχή της Κεφαλονιάς με τη μεγαλύτερη τουριστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.

Λιμνοσπήλαιο Μελισσάνης

Tο Λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης βρίσκεται σε απόσταση 2χιλ. βορειοδυτικά της Σάμης. Η φυσική είσοδος του σπηλαίου είναι κατακόρυφη (διαστάσεων 40×50μ.).

Η λίμνη βρίσκεται 20μ. κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, έχει μήκος 160μ. περίπου και το νερό έχει βάθος 10μ. έως 40μ. Σταλακτίτες ηλικίας 20.000 χρόνων με περίεργα σχήματα στολίζουν το μεγαλύτερο τμήμα του σπηλαίου.

Στο κέντρο της λίμνης υπάρχει ένα μικρό νησάκι, πάνω στο οποίο βρέθηκαν ευρήματα που πιστοποιούν τη λατρευτική λειτουργία του σπηλαίου καθώς, κατά την αρχαιότητα, οι προϊστορικοί κάτοικοι λάτρευαν τον Θεό Πάνα και την παρουσία γυναικείων μορφών, τις γνωστές Νύμφες. Γι’ αυτό το λόγο το σπήλαιο Μελισσάνη ονομάζεται και Σπήλαιο των Νυμφών.

Ώρες λειτουργίας:  Από Μάιο έως και Οκτώβριο, καθημερινά 8:30πμ – 7:40μμ

 


Καταβόθρες

Οι Καταβόθρες στην Κεφαλονιά ανήκουν στα πολλά γεωλογικά αξιοθέατά της. Βρίσκονται σε μια απόσταση 2χλμ περίπου από το Αργοστόλι, στο ακρωτήριο των Αγίων Θεοδώρων. Οι Καταβόθρες είναι ρωγμές-ανοίγματα δίπλα στη θάλασσα, όπου μπαίνει το νερό και ακολουθεί μια μεγάλη διαδρομή διασχίζοντας υπόγεια σχεδόν ολόκληρο το νησί.

Παλαιότερα η δύναμη της ροής των νερών χρησιμοποιήθηκε για να κινεί νερόμυλους, οι οποίοι όμως σήμερα παραμένουν αχρησιμοποίητοι. Οι μύλοι τοποθετήθηκαν από τον Άγγλο Stewens, ο οποίος ήταν ο πρώτος που παρατήρησε το φαινόμενο.

 


Φανάρι Αγίων Θεοδώρων

Ένα από τα πλέον γνωστά αξιοθέατα στην περιοχή του Αργοστολίου, λίγο πιο πέρα από της φημισμένες Καταβόθρες και ακριβώς στην είσοδο του κόλπου του Αργοστολίου, στην περιοχή που ονομάζεται Άγιοι Θεόδωροι (από το ομώνυμο εκκλησάκι), βρίσκεται το Φανάρι.

Το Φανάρι των Αγίων Θεοδώρων εγκαινιάστηκε το 1928 και εντάχθηκε στο δίκτυο των φάρων της Ελλάδας το 1863. Είναι έργο του J.P.Kennedy.

Το 1953 στους σεισμούς της Κεφαλονιάς ο φάρος καταστράφηκε για να ανακατασκευαστεί αργότερα σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια.

 


Σπήλαιο της Δρογκαράτης

Το Σπήλαιο Δρογκαράτης βρίσκεται σε απόσταση 3χλμ. από τη Σάμη και σε υψόμετρο 120 μέτρων, το βάθος του φθάνει τα 95 μέτρα και η θερμοκρασία του είναι 18ο κελσίου. Θεωρείται από τα καλύτερα σπήλαια στην Ελλάδα και είναι το μοναδικό με τόσο μεγάλη αίθουσα (διαστάσεις 65×45 και ύψος 20 μέτρα περίπου) και από τα καταλληλότερα για σπηλαιοθεραπεία.

Η αίθουσα, στολισμένη με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, έχει θαυμάσια ακουστική και είναι διαμορφωμένη με ειδική εξέδρα για συναυλίες. Τα δύο σημαντικότερα και μεγαλύτερα σπήλαια είναι το Σπήλαιο Αγκαλάκι και το Σπήλαιο Ζερβάτη.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή: 8:00π.μ. – 8:00μ.μ.

 


Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου φιλοξενούνται ευρήματα από την προϊστορική εποχή.

Στην πρώτη αίθουσα του μουσείου εκθέτονται ευρήματα από την Σάμη, το Φισκάρδο και τη Σκάλα τα οποία χρονολογούνται στην παλαιολιθική και τη νεολιθική περίοδο.

Στη δεύτερη αίθουσα υπάρχουν ευρήματα εξ ολοκλήρου της μυκηναϊκής περιόδου, η οποία παρουσίασε ιδιαίτερη ακμή στο νησί της Κεφαλονιάς.

Στην τρίτη αίθουσα τα ευρήματα χρονολογούνται τον 5ο αιώνα π.Χ., όπου η Κεφαλονιά χωριζόταν σε 4 πόλεις-κράτη (Πάλη, Κράνη, Πρόννους & Σάμη).

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή, 8:30π.μ. – 3:00μ.μ.

 


Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αργοστολίου

Το μουσείο στεγάζεται στο ισόγειο της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης.

Το μουσείο συγκεντρώνει, μελετά, ταξινομεί και απογράφει την ιστορία και τα λαογραφικά στοιχεία της Κεφαλονιάς από την Ενετοκρατία ως το 1953 με τους σεισμούς.

Η μόνιμη έκθεση είναι χωρισμένη στις ενότητες αστικό και αγροτικό τμήμα, εκκλησιαστική τέχνη και σχέδιο πόλεως.

Σκοπός του μουσείου είναι η προβολή της Ιστορίας και των Λαογραφικών στοιχείων του νησιού από το 16ο αιώνα ως το 1953, που εξαιτίας των σεισμών καταστράφηκαν πολλά στοιχεία του κεφαλλονίτικου πολιτισμού.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Σάββατο, 9:00π.μ. – 2:00μ.μ.

Πυλάρος

 

Την Τρίτη του Πάσχα που γιορτάζεται με θρησκευτική ευλάβεια η Παναγία των Θεμάτων, εκεί ψηλά στην Αγία Δυνατή και κάτω από τη σκιά των αιωνόβιων πουρναριών, στήνεται μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Κεφαλονιάς, με αυθεντικές τοπικές γεύσεις, μουσική και χορό μέχρι αργά το βράδυ.

 

Στις 11 Ιουλίου, ανήμερα της Αγίας Ευφημίας, γίνεται το άλλο μεγάλο πανηγύρι της Πυλάρου. Στο χώρο δίπλα από το αγκυροβόλιο της Αγίας Ευφημίας, το κέφι και ο χορός κρατούν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Το πανηγύρι είναι άριστα οργανωμένο από το Δήμο Πυλαρέων και συνδυάζει την καλοκαιρινή ανεμελιά με το παραδοσιακό ξεφάντωμα. Ξεχωριστό στοιχείο αυτής της γιορτής είναι η επίδειξη τοπικών χορών από τα παιδικά τμήματα του δημοτικού χορευτικού συγκροτήματος. Εκατοντάδες ντόπιοι και επισκέπτες απολαμβάνουν κάθε χρόνο τις εκπληκτικές φιγούρες του «διβαράτικου» με συνοδεία των μελωδιών από το βιολί του Γεράσιμου Χανδρινού, του σημαντικότατου αυτού βιολιστή της Κεφαλονιάς.

 

Η καθιερωμένη Γιορτή των Κτηνοτρόφων με την έκθεση τοπικών προϊόντων, το φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, τα πανηγύρια στα άλλα χωριά της Πυλάρου και οι ποικιλία των πολιτιστικών εκδηλώσεων που οργανώνει ο δήμος κάθε καλοκαίρι, συμβάλλουν στη γνωριμία με την περιοχή και προσφέρουν στον επισκέπτη εικόνες και μνήμες μοναδικές.

Στις 14 και 15 Αυγούστου στη Παναγία Αιτωλικού. Τη μικρή εκκλησία συναντάμε στο δρόμο από Αγία Ευφημία προς Νεοχώρι Ερίσου. Έχει μεγάλο και πλακόστρωτο χώρο για τους προσκυνητές, η ορχήστρα δίνει το δικό της χρώμα στη γιορτή και τα ψητά κάνουν κι εδώ τη παρουσία τους αισθητή. Θα βρείτε επίσης και χώρο στάθμευσης για αυτοκίνητα.

Η συναυλία στο Μύρτο κάθε Αύγουστο έχει γίνει πια θεσμός καθώς πρόκειται για μια μαγευτική βραδιά στην αγκαλιά της πιο σαγηνευτικής ελληνικής θάλασσας. Τον εντυπωσιακό φωτισμό των βράχων συναγωνίζεται μόνο η λάμψη του αυγουστιάτικου φεγγαριού πάνω στα νερά του Ιονίου. Οι εκπληκτικές μελωδίες συνοδεύονται από τον ήχο των κυμάτων που πηγαινοέρχονται ρυθμικά πάνω στα άσπρα βότσαλα, έχοντας αποδεχτεί για λίγες ώρες ένα δεύτερο ρόλο. Τα τελευταία χρόνια έχουν μαγέψει το κοινό σε αυτή την παραλία σημαντικά ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής.

 


Σάμη

  • 1 Μαΐου – Το πρωί παραδοσιακό πανηγύρι στην Ιερά Μονή Αγριλίων (ψητά, κρασί, χορός) με ορχήστρα. Με τη παραλία της Αντισάμου να προσφέρεται υπέροχα για πικ-νικ. Το βράδυ της ίδιας μέρας οι εκδηλώσεις μεταφέρονται στη κεντρική πλατεία της Σάμης, με χορευτικά συγκροτήματα και συναυλίες.
  • 21 Μαΐου – Η Ένωση της Επτανήσου – Ομιλίες, Χορευτικά και Συναυλίες
  • 27 Ιουλίου – Αγίου Παντελεήμονα – Πουλάτα
  • 1 Αυγούστου – Παλιά Βλαχάτα, Πλατεία Σαρίστρας
  • 6 Αυγούστου – Του ”Σωτήρος” – Γριζάτα
  • 16 Αυγούστου – Αγίου Γερασίμου – Πυργί
  • 23 Αυγούστου – Αποτομή Τιμ. Κεφαλής Ιωάννου Προδρόμου – Καραβόμυλος

 


Ελείου – Πρόννων

 

  • 17 Ιανουαρίου – Αγίου Αντωνίου – Στα Δημισιανάτα
  • 18 Ιανουαρίου – Αγίου Αθανασίου – Στον Οικισμό Σολωμάτα
  • 24 Ιουνίου – Αγίου Ιωάννη Λαμπαδιάρη – Στη πλατεία του χωριού Βρύση
  • 2 Ιουλίου – Παναγία Βλαχέρνα – Στο χωριό Αννιτάτα
  • 8 Ιουλίου – Αγίου Προκοπίου – Γιορτάζει η εκκλησία στο χωριό Καμπιτσάτα
  • 25 Ιουλίου – Αγία Ευπραξίας – Στο χωριό Αφραγιά
  • 26 Ιουλίου – Αγία Παρασκευής – Στο χωριό Ασπρογέρακα
  • 6 Αυγούστου – Μεταμόρφωση του Σωτήρος – Ο Πολιτιστικός σύλλογος “Πρόνησος” διοργανώνει πανηγύρι στην πλατεία του Πόρου
  • 15 Αυγούστου – Η Παναγία η Γοργοϋπάκουη  γιορτάζει στις  15 Αυγούστου, οι ντόπιοι βράζουν κρέας και γίνεται τραπέζι για τους πιστούς, στο χωριό Χιονάτα. Η μονή ξαναχτίστηκε το 1963 με την προσεισμική της μορφή. Στην εκκλησία στεγάζεται και ο Άγιος Διονύσιος – μετόχι του Αγίου Διονυσίου της Ζακύνθου.
  • 15 Αυγούστου – Στο χωριό Μαρκόπουλο γιορτάζει η εκκλησία της ”Παναγιάς της Λαγκουβάρδας”.
  • 15 Αυγούστου – Κατά το 15-Αύγουστο στην εκκλησία συμβαίνει το εξής παράδοξο. Τα μπουμπούκια λευκών κρίνων που κόβουν οι πιστοί κάθε Μάρτη και τοποθετούν γύρω από την εικόνα της Παναγίας ενώ έχουν ξεραθεί, την ημέρα της εορτής ανθίζουν για να ευωδιάσουν το χώρο με το απαλό άρωμα τους.
  • 8 Νοεμβρίου – Των Ταξιαρχών – Στο χωριό Πάστρα

 


Αργοστόλι

 

  • 25 Ιουλίου ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΤΡΩΙΑΝΝΑΤΩΝ – ΞΕΡΙΖΩΜΕΝΟ. Παραδοσιακό Πανηγύρι Αγίας Παρασκευής
  • 27 Ιουλίου ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΘΗΝΑΙΑΣ – ΚΟΝΤΟΓΟΥΡΑΤΑ. Παραδοσιακό Πανηγύρι  Αγίου Παντελεήμονα
  • 6 Αυγούστου ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΔΑΥΓΑΤΩΝ. Ετήσιο Παραδοσιακό Πανηγύρι του Σωτήρα
  • 7 Αυγούστου ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΦΑΡΣΩΝ. Ετήσιο Παραδοσιακό Πανηγύρι στην Πλατεία του Αγίου Χριστοφόρου Διοργανωτές: Σύλλογος “ο Φάρος” Φάρσα, Σύλλογος “Ο Άγιος Χριστόφορος” Πειραιάς
  • 12 Αυγούστου ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΤΡΩΙΑΝΝΑΤΩΝ «Γιορτή της Μουσταλευριάς». Πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, αναβίωση πατήματος σταφυλιού και παρουσίαση παραδοσιακών χορών
  • 7 Σεπτεμβρίου – ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΔΙΛΙΝΑΤΩΝ. Παραδοσιακό Πανηγύρι της Παναγίας της Λάμιας

Άβυθος

Η παραλία Άβυθος βρίσκεται κοντά στο χωριό Καλιγάτα και απέχει 10χλμ. από το Αργοστόλι. Είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές και όμορφες παραλίες της Κεφαλονιάς. Πρόκειται για μια παραλία με ψιλή χρυσαφένια άμμο και καταγάλανα νερά. Έχει βραβευθεί πολλές φορές με «Γαλάζια Σημαία», για την καθαρότητα των νερών της.

Η πρόσβαση στην παραλία είναι πολύ εύκολη και γίνεται τόσο από το χωριό Καλιγάτα, όσο και από τα Σβορωνάτα. Η παραλία είναι άρτια οργανωμένη αφού διαθέτει ξαπλώστρες, ομπρέλες, ντους, καντίνα και ναυαγοσώστη. Είναι ιδανική για κολύμπι και ηλιοθεραπεία. Επίσης, βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τις κοσμοπολίτικες παραλίες Μακρύς και Πλατύς Γιαλός, στην περιοχή της Λάσσης.

Σε μικρή απόσταση υπάρχουν καφετέριες, καταστήματα, ταβέρνες και εστιατόρια για να απολαύσετε φρέσκο ψάρι, αλλά και παραδοσιακή κεφαλλονίτικη κουζίνα.

Η παραλία Άβυθος είναι ιδανικός προορισμός για ξεκούραστες οικογενειακές διακοπές και ιδανική για παιδιά αφού τα νερά της είναι ρηχά και βαθαίνουν ομοιόμορφα.

 


Αγία Ιερουσαλήμ

Η παραλία Αγία Ιερουσαλήμ βρίσκεται πολύ κοντά στο Φισκάρδο, σε έναν μικρό κολπίσκο που χωρίζεται σε δύο μικρότερες από ένα βράχο. Είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες και υπάρχει και μια παραδοσιακή ταβέρνα.

Η παραλία πήρε το όνομά της από το μικρό εκκλησάκι που στέκει ερειπωμένο στην άκρη της. Τα πεντακάθαρα νερά της φιλοξενούν ιππόκαμπους. Από αυτή την παραλία η θέα στο ηλιοβασίλεμα είναι εντυπωσιακή.

Η διασταύρωση για την Αγία Ιερουσαλήμ βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο Αργοστολίου – Φισκάρδου στον οικισμό Μάγγανος. Ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος.

 


Άγιος Θωμάς

Κοντά στο χωριό Καραβάδος βρίσκονται οι αμμουδερές παραλίες του Αγίου Θωμά.

Στην μικρή παραλία μπορείτε να φάτε στο ταβερνάκι που θα βρείτε εκεί ενώ στη μεγαλύτερη που η πρόσβαση γίνεται από τα βράχια υπάρχει ένα beach bar.

Εκεί μπορείτε να φάτε και να πιείτε τον καφέ σας.

 


Αϊ-Χέλης

Οργανωμένη, μεγάλη παραλία με ομπρέλες και ξαπλώστρες είναι η παραλία του Αϊ-Χέλη. Βρίσκεται στα νότια του νησιού κοντά στα Σβορωνάτα. Αμμώδης παραλία με ένα γκριζωπό χρώμα και ρηχά νερά που την κάνει επισκέψιμη από οικογένειες.

Η πρόσβαση προς την παραλία είναι εύκολη αν έχετε το δικό σας όχημα που μπορείτε να το αφήσετε στο πάρκινγκ που υπάρχει εκεί. Η καντίνα που βρίσκεται στην παραλία μπορεί να σας προσφέρει σνακ, καφέ, παγωτό.

Πολλά παιχνίδια μπορείτε να απολαύσετε ξεκινώντας με βόλεϊ αφού υπάρχει ήδη φιλέ για τους λάτρεις των παιχνιδιών στην άμμο.

 


Άμμες

Εννιά χιλιόμετρα από το Αργοστόλι σε κοντινή απόσταση από το αεροδρόμιο έχετε την ευκαιρία να κάνετε το μπάνιο σας ενώ συγχρόνως βλέπετε τα αεροπλάνα να περνούν από πάνω σας σε πολύ κοντινή απόσταση.

Η παραλία Άμμες είναι περιοχή με οργανωμένη τουριστική δραστηριότητα και πρόκειται για παραλία που προτιμάται και από τουρίστες αλλά και από ντόπιους για κολύμπι.

Είναι ρηχή αμμώδης παραλία ιδανική για οικογένειες με παιδιά. Καφές, φαγητό, ομπρέλες και ξαπλώστρες δίνουν ένα τόνο απόλαυσης και άνεσης στο μπάνιο σας.

 


Αντίσαμος

Το νησί της Κεφαλονιάς απόκτησε επιπλέον αίγλη και δημοσιότητα λόγω της παραγωγής του Hollywood “Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλλι” με πρωταγωνιστές τους Nicolas Cage, Penelope Cruz, Christian Bale και John Hurt, η οποία γυρίστηκε το 2000 στο νησί.

Η παραλία που συναρπάζει περισσότερο τους θεατές δεν ήταν άλλη από την παραλία της Αντίσαμου.

Η παραλία Αντίσαμος έχει βραβευτεί με γαλάζια σημαία, έχει βότσαλα και βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από το λιμάνι της Σάμης και βλέπει την νότια Ιθάκη.

Το τοπίο συνδυάζει όλες τις αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου, όπου η βλάστηση και πάλι φτάνει σχεδόν μέσα στη θάλασσα.

 


Άσσος

Τριάντα έξι χιλιόμετρα από το Αργοστόλι, στο δυτικό τμήμα του νησιού θα συναντήσετε την παραλία Άσσος. Βοτσαλωτή παραλία με δύο ταβέρνες που σας περιμένουν να ικανοποιήσουν το αίσθημα της πείνας μετά από το μπάνιο σας.

Βρίσκεται απέναντι από την χερσόνησο του Κάστρου. Ο βυθός της αμμώδης και ρηχός γεγονός που την καθιστά ιδανική για παιδιά. Πολλά καφέ παρατίθενται το ένα δίπλα στο άλλο που σας προσφέρουν σνακ και γλυκό.

Από εδώ μπορείτε να νοικιάσετε βαρκάκι που θα σας ξεναγήσει στις γύρω παραλίες του Άσσου.

 


Λέπεδα

Δύο χιλιόμετρα νότια του Ληξουρίου βρίσκεται η παραλία Λέπεδα με κόκκινη και πορτοκαλί άμμο. Στο ταβερνάκι που βρίσκεται κοντά σε αυτή μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ψάρι. Η παραλία είναι οργανωμένη και κατάλληλη για παιδιά.

 


Λουρδάς

Η παραλία Λουρδάς βρίσκεται στο χωριό Λουρδάτα και απέχει 15 χλμ από το Αργοστόλι. Τα Λουρδάτα είναι κτισμένα σε μια τοποθεσία με πυκνή βλάστηση και εύφορες εκτάσεις.

Η εκτεταμένη αμμουδιά της παραλίας προσελκύει πλήθος τουριστών αλλά και ντόπιων κατοίκων του νησιού, λόγω της εξαιρετικής τοποθεσίας της και των πεντακάθαρων νερών της. Είναι αρκετά βαθιά σε κάποια σημεία γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή όταν κολυμπούν μικρά παιδιά.

Είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες, εγκαταστάσεις θαλάσσιων σπορ, beach bars και mini markets. Υπάρχουν επίσης πολλές ταβέρνες και εστιατόρια.

 


Μακρύς Γιαλός

Σε πολύ κοντινή απόσταση από την πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς, το Αργοστόλι, βρίσκεται η παραλία Μακρύς Γιαλός.

Όπως μαρτυρά και το όνομά της πρόκειται για μια παραλία μεγάλη σε έκταση, αμμώδης, χωρίς βότσαλα ή βράχια, και με πεντακάθαρα νερά.

Η παραλία διαθέτει beach bar, εστιατόριο και παρέχει τη δυνατότητα να κάνετε θαλάσσια σπορ.  Και αυτή κάθε χρόνο βραβεύεται με τη γαλάζια σημαία του ΕΟΤ.

 


Μινιά ή Μινιές

Τέσσερα χιλιόμετρα από το Αργοστόλι θα δείτε μια σειρά από τρεις παραλίες. Με πεντακάθαρα νερά κοντά στο αεροδρόμιο του νησιού όμορφες παραλίες που προτιμούνται από πολλούς παραθεριστές.

Η πρώτη είναι μια οργανωμένη παραλία στην οποία μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας με άνεση στην άμμο μαζί με τα παιδιά σας. Οι άλλες δύο παραλίες είναι ήσυχες όμως μη οργανωμένες και προτιμούνται από όσους απεχθάνονται την πολυκοσμία.

 


Μύρτος

Η παραλία Μύρτος αποτελεί το σήμα κατατεθέν για την Κεφαλονιά. Είναι μία από τις πιο γνωστές παραλίες του νησιού, αν όχι η γνωστότερη. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Κεφαλονιάς, ανήκει στο δήμο Πυλάρου και απέχει 8 χλμ. από την Αγία Ευφημία, 3 χλμ. από το χωριό Διβαράτα, και γύρω στα 30 χλμ. από το Αργοστόλι.

Η παραλία του Μύρτου είναι πλήρως οργανωμένη και θα βρείτε όλα τα απαραίτητα για να απολαύσετε το μπάνιο σας από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ. Μην φύγετε αν πρώτα δεν δείτε το ηλιοβασίλεμα το οποίο θα σας μείνει αξέχαστο.

 


Ξι

Γνωστή και όμορφη παραλία της Κεφαλονιάς. Έχει πολύ εύκολη πρόσβαση, ρηχά νερά, κατάλληλα και για τα παιδιά.

Η παραλία είναι οργανωμένη και θα βρείτε εύκολα πάρκινγκ. Διαθέτει επίσης καντίνα, καφετέρια και ξαπλώστρες με ομπρέλες. Οι λάτρεις των θαλάσσιων σπορ δε θα μείνουν παραπονεμένοι αφού στη παραλία Ξι υπάρχει δυνατότητα για jet ski, θαλάσσιο ski, αλεξίπτωτο κ.α.

 


Πετανοί

Ομηρική λέξη που σημαίνει περιοχή με άφθονα νερά καθόλη τη διάρκεια του έτους. Άλλη μια διάσημη παραλία της Κεφαλονιάς και ακόμη μια γαλάζια σημαία. Οι Πετανοί αποτελούνται από λευκό ψιλό βοτσαλάκι και πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά.

Η διαδρομή για την παραλία είναι μοναδική. Ξεκινώντας από το Ληξούρι και όσο πλησιάζετε στη παραλία θα μείνετε άφωνοι από την μοναδικότητα και την ομορφιά του τοπίου.

Η παραλία είναι πλήρως οργανωμένη με καντίνα, ξαπλώστρες με ομπρέλες, ταβέρνες μπροστά στη θάλασσα και πολλές καφετέριες. Αν μπορέσετε να μείνετε ως αργά θα δείτε ένα μοναδικό ηλιοβασίλεμα ανάμεσα  από τα βουνά.

 


Πλατύς Γιαλός

Η φυσική προέκταση του Μακρύ Γιαλού είναι ο Πλατύς Γιαλός, με τον οποίο χωρίζονται μόνο από λίγα βράχια.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι εφικτή η διέλευση από την μια παραλία στην άλλη, είτε περπατώντας, είτε κολυμπώντας.

Έχει κοινά χαρακτηριστικά με τον Μακρύ Γιαλό και θα σας προτείναμε να τις επισκεφτείτε και τις δύο την ίδια μέρα. Δεν θα μπορούσε να μην βραβευτεί και αυτή η παραλία με γαλάζια σημαία.

 


Πόρος

Κοντά στο λιμάνι του Πόρου κάτω από την πλατεία του χωριού, βρίσκεται μία μεγάλη όμορφη οργανωμένη παραλία με χοντρή άμμο, ομπρέλες και ξαπλώστρες. Μπαράκια και ταβέρνες μπορούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των λουόμενων αλλά και τα γούστα τους.

Μπορείτε φτάνοντας στο νησί αν έχετε επιλέξει το λιμάνι του Πόρου για να αποβιβαστείτε, να κάνετε μια βουτιά σε αυτά τα καταγάλανα νερά της και μετά να συνεχίσετε στον προορισμό σας.

 


Σκάλα

Η ευρύτερη περιοχή της Σκάλας και του ομώνυμου χωριού γνωρίζει τα τελευταία χρόνια μεγάλη τουριστική ανάπτυξη και αυτό οφείλεται κυρίως στη παραλία της Σκάλας.

Πεντακάθαρα νερά, βλάστηση που σταματάει σχεδόν στη θάλασσα και παραλία που φτάνει σχεδόν τα τρία χιλιόμετρα κάνει όλο και περισσότερους τουρίστες να την προτιμούν. Η παραλία της Σκάλας έχει επίσης βραβευτεί με Γαλάζια σημαία.

Εκτός από το χωριό και τη παραλία της Σκάλας αξίζει να ανακαλύψτε κι άλλες πανέμορφες παραλίες αλλά και γραφικά χωριουδάκια που βρίσκονται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού.

 


Φανάρι

Δίπλα στις Καταβόθρες παραλία ιδανική για παιδιά είναι αυτή του Φαναρίου. Αμμώδης ρηχή παραλία, που προτιμάται από τους κατοίκους του Αργοστολίου λόγω της κοντινής της απόστασης από αυτό.

Η παραλία ενδείκνυται για surfing και kite λόγω του αέρα κατά τις μεσημεριανές κυρίως ώρες. Εδώ θα μπορέσετε να κατασκηνώσετε στο κάμπινγκ που υπάρχει στην περιοχή.

Καιρός 

 

Το νησί της Κεφαλονιάς αποτελεί προορισμό διακοπών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, καθώς το κλίμα είναι Μεσογειακό και διακρίνεται από ήπιο χειμώνα και δροσερό καλοκαίρι.

Η Κεφαλονιά είναι ένα κατάφυτο νησί χάρη στις βροχοπτώσεις που δεν σπανίζουν τους χειμερινούς μήνες. Η θερμοκρασία κυμαίνεται από 10°C έως 14°C. Αν επισκεφθείτε το νησί το καλοκαίρι, οι διακοπές σας θα είναι ιδιαίτερα ευχάριστες, καθώς η θερμοκρασία που κυμαίνεται μεταξύ 25°C και 32°C, είναι ιδανική για κολύμπι, ηλιοθεραπεία και άλλες παραθαλάσσιες ή υπαίθριες δραστηριότητες. Σας συνιστούμε να έχετε μαζί σας μια ελαφριά ζακέτα, για τυχόν κρύες καλοκαιρινές βραδιές.

 


Διασκέδαση

 

Η Κεφαλονιά αποτελεί δημοφιλή προορισμό διακοπών κι έχει μετατραπεί σε τόπο συγκέντρωσης Ελλήνων και ξένων τουριστών. Όλοι οι οικισμοί του νησιού σφύζουν από ζωή, καθώς οι παραθεριστές γεμίζουν τα παραθαλάσσια ταβερνάκια κι εστιατόρια, όπου σερβίρονται τοπικά και άλλα Ελληνικά εδέσματα, όμορφα καφέ και μπαράκια, αλλά και κλαμπ για όσους επιθυμούν να ξεφαντώσουν χορεύοντας.

Σ’ ολόκληρο το νησί διοργανώνονται πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις και πανηγύρια, δίνοντας έμφαση στη διατήρηση των τοπικών παραδόσεων. Σας προτείνουμε να παραβρεθείτε στη γιορτή της Ρομπόλας, στα Φραγκάτα, ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια στο νησί, το οποίο διοργανώνεται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. Προσφέρεται το τοπικό κρασί Ρομπόλα κι ο κόσμος χορεύει παραδοσιακούς νησιώτικους χορούς μέχρι αργά. Το καλοκαίρι διοργανώνεται πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων στο Ληξούρι, το Αργοστόλι, τον Πόρο, τη Σάμη και αλλού, οι οποίες περιλαμβάνουν συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις, αθλητικές εκδηλώσεις κ.ά.

 


Διαμονή

 

Περιπλανώμενοι στην Κεφαλονιά θα συναντήσετε πολλούς ενδιαφέροντες οικισμούς. Η Άσος είναι μία από τις πιο γραφικές περιοχές του νησιού, όπου υπάρχουν εντυπωσιακοί όρμοι, μια χερσόνησος με κάστρο και μια φακοσπηλιά. Ο Πόρος είναι ένα όμορφο τουριστικό θέρετρο και αποτελεί κεντρικό λιμάνι του νησιού μ’ εκπληκτικά αρχαιολογικά ευρήματα, ενώ το Φισκάρδο είναι ένας πολυσύχναστος παραδοσιακός οικισμός εξαιρετικής γοητείας που αντανακλά την αρχοντιά της παλιάς Κεφαλονιάς.

Οι οικισμοί αυτοί καθώς και πολλοί άλλοι που βρίσκονται διάσπαρτοι στο νησί, παρέχουν πολλές επιλογές για διαμονή στο νησί, όπως ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, στούντιο και διαμερίσματα, τα οποία προσφέρουν υψηλής ποιότητας εγκαταστάσεις και υπηρεσίες, ικανοποιώντας όλες τις απαιτήσεις, ενώ το προσωπικό είναι εξυπηρετικό και φιλικό.

Κεφαλονιά Προϊόντα, Κεφαλονιά Παραδοσιακές Συνταγές – Όπως κάθε γωνιά στην Ελλάδα τα παραδοσιακά προϊόντα, έτσι και στη Κεφαλονιά δίνουν το δικό τους ξεχωριστό στίγμα της περιοχής.

 

Οι κόκκινες λιχουδιές γνωστές ως ΜΑΝΤΟΛΕΣ & η ποικιλία σταφυλιού ΡΟΜΠΟΛΑ είναι τα δύο τοπικά προϊόντα που κάνουν ξακουστή τη Κεφαλονιά. Η Ρομπόλα μάλιστα με τη πολύτιμη βοήθεια του Αγροτοβιομηχανικού Συνεταιρισμού της περιοχής έχει γίνει γνωστή παγκοσμίως.

 


Συνεταιρισμός Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλληνίας: Η Κεφαλονιά είναι το ορεινότερο νησί από τα Επτάνησα και ταυτόχρονα το αναμφισβήτητο “διαμάντι” όχι μόνο του επτανησιακού, αλλά και του ελληνικού αμπελώνα. Το ορεινό και ανάγλυφο του εδάφους, η ηλιοφάνεια, το υψόμετρο, η ποικιλία των μικροκλιμάτων, οι θαλάσσιες αύρες και προ πάντων το εξαιρετικό ποικιλιακό δυναμικό ευνοούν την αμπελοκαλλιέργεια που κύρια χαρακτηριστικά της είναι η αισθητά χαμηλή στρεμματική απόδοση και η ιδιαίτερα υψηλή ποιότητα. Το κρασί που παράγει η γη στη Κεφαλονιά είναι από τα προϊόντα που έχουν κάνει γνωστό το νησί σε όλο το κόσμο.

 


Ρομπόλα Κεφαληνίας: Μια δυναμική λευκή ποικιλία Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας (Ο.Π.Α.Π) που επάξια κατέχει εξέχουσα θέση ανάμεσα στις ευγενέστερες ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα. Είναι ίσως η μοναδική περίπτωση κατά την οποία η ποικιλία του σταφυλιού έδωσε την ονομασία προέλευσης στη ζώνη στην οποία καλλιεργείται. Σημαντικό κέντρο αμπελοκαλλιέργειας στη Κεφαλονιά είναι η ευρύτερη περιοχή των Ομαλών, στο κέντρο του νησιού με τη ζώνη Ο.Π.Α.Π. ”ΡΟΜΠΟΛΑ ΚΕΦΑΛΗΝΙΑΣ”, εντός της οποίας καλλιεργούνται 3474 στρέμματα Ρομπόλας, αλλά και άλλες ποικιλίες (Τσαούσι, Βοστιλίδι, Μοσχάτο, Μαυροδάφνη, Ζακυνθινό κ.α.). Η ζώνη της Ρομπόλας περιλαμβάνει κυρίως ημιορεινούς αμπελώνες στις πλαγιές του Αίνου. Οι αμπελώνες αυτοί με τις μεγάλες κλίσεις, το υψόμετρο, τα “φτωχά” χαλικώδη και ασβεστολιθικής προέλευσης εδάφη, συγκεντρώνουν με τρόπο ιδανικό όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που δίνουν στα κρασιά μας φρεσκάδα, φινέτσα και θαυμάσια ισορροπία. Tο 1982 οι αμπελοκαλλιεργητές της ζώνης της Ρομπόλας με στόχο να εξασφαλίσουν το εισόδημα τους, να προστατέψουν και να αναδείξουν τη δυναμική του Κεφαλλονίτικου αμπελώνα – οπλισμένοι με μεράκι, εμπειρίες, γνώση, αλλά και με θέληση και πείσμα, ίδρυσαν τον Αγροτοβιομηχανικό Συνεταιρισμό Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαληνίας που σήμερα αριθμεί περίπου 300 ενεργά μέλη. Το 1983 πραγματοποίησε τη πρώτη συγκέντρωση σταφυλιών, ενώ από το 1985 ξεκίνησε την εμφιάλωση και την εμπορία κρασιού. Το 1987 ο Συνεταιρισμός απέκτησε δικό του οινοποιείο, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της ζώνης της Ρομπόλας, στα όρια της κοινότητας Ομαλών, σε υψόμετρο 700μ., κάτω από τις πλαγιές του Αίνου και δίπλα στη Μονή του Αγίου Γερασίμου, κάνοντας έτσι τη Ρομπόλα διάσημη σε όλο το κόσμο.

 

Το οινοποιείο καλύπτει 2000τ.μ. και περιλαμβάνει εκθετήριο οίνου, όπου ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει και να γευτεί τα κρασιά του Συνεταιρισμού, αλλά και να “ταξιδέψει” στους δρόμους του κρασιού της Κεφαλονιάς. Το 2005 ο Συνεταιρισμός ανανέωσε εξ ολοκλήρου το μηχανολογικό εξοπλισμό του οινοποιείου και εγκατέστησε βιολογικό καθαρισμό για τη διαχείριση των αποβλήτων του. Έτσι, το οινοποιείο αποτελεί σήμερα μία μοντέρνα μονάδα με σύγχρονη τεχνολογία στο πρωτογενή τομέα του νομού Κεφαλονιάς και Ιθάκης. Σήμερα ο Συνεταιρισμός συγκεντρώνει και επεξεργάζεται το 85% περίπου της παραγωγής του νησιού. Έχει κατορθώσει, παρά τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς, να απορροφά τη παραγωγή των μελών του – και όχι μόνο – και επιπλέον να διατηρεί τιμή της πρώτης ύλης σταθερή από το 2001 προς όφελος των αμπελοκαλλιεργητών, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στις άλλες περιοχές της Ελλάδος. Η σταθερή πορεία του Συνεταιρισμού εμπνέει σιγουριά σους αμπελοκαλλιεργητές της ζώνης, οι οποίοι με τη καθοδήγηση του, προχωρούν σε αναδιάρθρωση των αμπελώνων με νέες φυτεύσεις.

 


Η “ROBOLA ΚΕΦΑΛΗΝΙΑΣ”, το “SAN GERASSIMO“, η “BIO-ROBOLA“, οι “ΠΛΑΓΙΕΣ του ΑΙΝΟΥ“, ο “LINOS“, το “MELAMBUS“, το “BRILLANTE“, είναι μερικά από τα εξαίρετα κρασιά του Συνεταιρισμού τα οποία διακινούνται στην επικράτεια, αλλά και σε χώρες του εξωτερικού (ΗΠΑ, ΑΓΓΛΙΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΟΛΛΑΝΔΙΑ κ.α.). Καθημερινά ο Συνεταιρισμός κερδίζει την εμπιστοσύνη και την αναγνώριση του καταναλωτικού κοινού, αλλά και των ειδικών στο τομέα της οινοποίησης και εμπορίας προσφέροντας εξαίρετα κρασιά σε προσιτές τιμές. Έτσι επιβραβεύονται οι συνεχείς, επίμονες και επίπονες προσπάθειες των αμπελοκαλλιεργητών της ζώνης της Ρομπόλας, της διοίκησης του Συνεταιρισμού, καθώς και του επιστημονικού δυναμικού του, που μοχθούν για την επίτευξη του μέγιστου δυνατού ποιοτικού αποτελέσματος.

 


Μάντολες

 

Η μικρή ζαχαρωτή λιχουδιά με το κόκκινο χρώμα που αρέσει σε όλους, πήρε το όνομά της από την ιταλική λέξη “mandorla” που σημαίνει αμύγδαλο. Η ζάχαρη ήταν πανάκριβη, αλλά και σπάνια κατά τη διάρκεια της βενετσιάνικης διοίκησης – κατοχής. Οι πρώτες προσπάθειες κατασκευής μάντολας είχαν γίνει με το λιβανιστήρι – το θυμιατό. Οι νοικοκυρές της εποχής έριχναν αμύγδαλο μαζί με ελάχιστη ζάχαρη μέσα στο λιβανιστήρι και έτσι το πρώτο μείγμα αμυγδάλου με τη καβουρδισμένη ζάχαρη ήταν γεγονός. Στην εξέλιξη του γλυκού εδέσματος οι κατασκευαστές του πρόσθεσαν και λίγο χρώμα – εξού και το σημερινό κόκκινο χρώμα της μάντολας. Στις μέρες μας 2 είναι τα είδη που παρασκευάζονται. Το κλασσικό κόκκινο – με το καραμελόχρωμα και το καφέ, με γεύση μελιού. Η μάντολα μαζί με το μαντολάτο, το παστοκύδωνο και το παστέλι αποτελούν παραδοσιακά γλυκά – προϊόντα της Κεφαλονιάς. Η “Βοσκοπούλα” που λειτουργεί από το 1910 και ο “Μαυροειδής” από το 1918, είναι τα πιο γνωστά εργαστήρια παρασκευής τους και εκεί μπορείτε να βρείτε απίστευτες λιχουδιές και γλυκίσματα.

 


Οδηγίες για τη παρασκευή Μάντολας

 

Υλικά:

  • 250 γρ. Αμύγδαλα
  • ¼ κ. του γλυκού σκόνη κανέλας
  • 3 σταγόνες εσάνς πικραμύγδαλου
  • 250 γρ. ζάχαρη.

 

Ζεσταίνουμε τη ζάχαρη σε μια μικρή κατσαρόλα με 6 κουταλιές της σούπας νερό μέχρι να λιώσει. Κατόπιν ρίχνουμε την εσάνς, τα αμύγδαλα και τη κανέλα και τα ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να καραμελώσει το μείγμα. Στη συνέχεια αδειάζουμε το μείγμα σε μια λαδόκολλα, αφού την έχουμε αλείψει λίγο με λάδι. Χωρίζουμε το μείγμα σε μικρά κομμάτια, τα αφήνουμε να κρυώσουν. Σε λίγη ώρα οι πρώτες σας Μάντολες θα είναι γεγονός.

 


Κεφαλονίτικο Μπουργέτο

 

Υλικά για 4 άτομα:

  • 1 κιλό μαριδάκι ή αθερίνα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 3 φρέσκες ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • 1 κ.κ. πελτές ντομάτας
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο, αλάτι, ρίγανη

 

Εκτέλεση:

Πλένετε και καθαρίζετε καλά το μαριδάκι, το αλατίζετε, το βάζετε σε ένα φαρδύ σουρωτήρι και το αφήνετε στο ψυγείο με ένα πιάτο από κάτω για να μη σκορπίσουν τα υγρά του, ενώ θα τραβάει το αλάτι το ψάρι. Απλώνετε τις ντομάτες, το σκόρδο, τον μαϊντανό και το ελαιόλαδο μαζί με τον πελτέ στον πάτο ενός ταβά και στρώνετε από πάνω τους τα ψάρια, τα ανακατεύετε και τα απλώνετε ξανά, βάζετε και τη ρίγανη, χωρίς να την τρίψετε. Βάζετε το φαγητό να ψηθεί 20-30 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος των ψαριών, σε προθερμασμένο, στους 180oC, φούρνο.

 

Σημ.: Μπορείτε να μαγειρέψετε με αυτόν τον τρόπο σαρδέλες ή και γόπες, όχι πολύ μεγάλες, που στο Ιόνιο είναι ιδιαίτερα γευστικές.

 


Κεφαλονίτικη Κρεατόπιτα

 

Υλικά :

Για τη Γέμιση:

  • 1 1/2 κιλό μοσχάρι
  • 1 1/2 κιλό χοιρινό
  • 500γρ. ρύζι
  • 1/2 ποτήρι λάδι
  • 1 κεφάλι σκόρδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 ματσάκια μαϊντανό
  • 1 ντομάτα
  • αλάτι – πιπέρι
  • σάψιχο

 

Για το φύλλο:

  • 1 κιλό αλεύρι
  • 1 αυγό
  • 1 ποτήρι κρασί
  • 1 ποτήρι λάδι
  • αλάτι – πιπέρι
  • 1/2 κουταλιά του γλυκού ξύδι

 

 

Εκτέλεση:

 

Κόβουμε το κρέας σε μικρά κομμάτια.

Το βάζουμε σε μία κατσαρόλα μαζί με τα υλικά της γέμισης εκτός από το ρύζι και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Στο μεταξύ φτιάχνουμε το φύλλο.

Βάζουμε σε μια λεκάνη όλα τα υλικά και τα ζυμώνουμε.

Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε την ζύμη σε δύο φύλλα.

Στρώνουμε το ένα φύλλο σε ένα ελαφρά λαδωμένο, μεγάλο ταψί.

Ρίχνουμε μέσα την γέμιση αφού πρώτα την ανακατέψουμε με το ρύζι.

Προσθέτουμε λίγο νερό. Σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο και ενώνουμε τα δύο φύλλα μεταξύ τους. Τρυπάμε το φύλλο με ένα πιρούνι και το ψήνουμε σε 200°C μέχρι να πάρει χρώμα, περίπου 1 ώρα.

Νομαρχία Κεφαλονιάς 26710 22327
Δήμος Αργοστολίου 26710 22230
Δήμος Παλικής 26710 91208
Δήμος Σάμης 26740 22019
Δήμος Ερίσσου 26740 51181, -2
Δήμος Λειβαθούς 26710 68131
Δήμος Πυλάρου 26740 61207
Δήμος Ελειού – Πρόννων 26710 81701
Κοινότητα Ομαλών 26710 86221
Νοσοκομείο Αργοστολίου 26710 24641

 

 Νοσοκομείο Ληξουρίου 26710 94245
Κέντρο Υγείας Σάμης 26740 22222
Τουριστική Αστυνομία 26710 22815
Αστυνομικό Τμήμα Αργοστολίου 26710 22200
Αστυνομικό Τμήμα Ληξουρίου 26710 91207
Αστυνομικό Τμήμα Σάμης 26740 22100
Λιμεναρχείο Αργοστολίου 26710 22224
Λιμεναρχείο Ληξουρίου 26710 94100
Λιμενικός Σταθμός Σάμης 26740 22031
Λιμενικός Σταθμός Πόρου 26740 72460
Λιμενικός Σταθμός Φισκάρδου 26740 41400
ΚΤΕΛ Αργοστολίου 26710 22281
ΚΤΕΛ Ληξουρίου 26710 93200
Αεροδρόμιο Κεφαλονιάς 26710 29900
Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη 26710 91325
Αρχαιολογικό Μουσείο 26710 28300
Ιστορικό Λαογραφικό (Κοργιαλένειο) 26710 22584
Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου 26710 22847

Με Πλοίο

 

Στη Κεφαλονιά μπορείτε να πάτε με πλοίο από διάφορα λιμάνια.

Συνδέεται με την Πάτρα, την Κυλλήνη και τον Αστακό αλλά και την Ιθάκη, τη Ζάκυνθο και την Λευκάδα.

Ξεκινώντας από την Αθήνα, μπορείτε να πάρετε λεωφορείο του ΚΤΕΛ ή το αυτοκίνητο σας για να πάτε στην Πάτρα (περίπου 2,5 ώρες) ή την Κυλλήνη (περίπου 3,5 ώρες). Στη συνέχεια και από τα δύο αυτά λιμάνια μπορείτε να πάρετε ferry boat για να φτάστε στο νησί της Κεφαλονιάς. Τα δρομολόγια είναι καθημερινά και ιδιαίτερα συχνά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Από το λιμάνι της Πάτρας θα φτάσετε στο λιμάνι της Σάμης μετά από 3,5 ώρες και από το λιμάνι της Κυλλήνης θα φτάσετε στο λιμάνι του Πόρου μετά από 1,5 ώρα περίπου.

 

Τέλος, από τον Αστακό της Αιτωλοακαρνανίας υπάρχει δρομολόγιο με πλοίο για τη Σάμη της Κεφαλονιάς και το ταξίδι διαρκεί 2,5 ώρες.

 


Με Αεροπλάνο

 

Ο Διεθνής Αερολιμένας της Κεφαλλονιάς (κωδικός: EFL) βρίσκεται μεταξύ της Λάσσης και τις Μινιές, 8χλμ. νότια από το Αργοστόλι. Η μεταφορά από και προς το αεροδρόμιο γίνεται με ταξί, αυτοκίνητο ή λεωφορεία που δρομολογούνται για το σκοπό αυτό.

Υπάρχουν καθημερινές πτήσεις εσωτερικού από και προς την Αθήνα, με χρόνο πτήσης 45 λεπτά καθώς και πολλές πτήσεις εξωτερικού κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

Ο χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων αποτελείται από συνολικά 100 θέσεις και βρίσκετε βολικά κοντά στον τερματικό σταθμό.