Ανεμόμυλοι
Οι ανεμόμυλοι στη θέση Σελί Αμπέλου (Αυχήν Αμπέλου) είναι το πιο αξιόλογο συγκρότημα ανεμόμυλων που σώζεται στην Κρήτη. Βρίσκονται σε απόσταση 52 χιλιόμετρα Ανατολικά από τον Άγιο Νικόλαο και 3 χιλιόμετρα Δυτικά από το Τζερμιάδο στην βορινή είσοδο του οροπεδίου του Λασιθίου αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό της περιοχής.
Νησίδα Σπιναλόγκα
Η Σπιναλόγκα (επίσημη ονομασία Καλυδώνα), είναι μια νησίδα που δεσπόζει στην είσοδο του κόλπου της Ελούντας, όπου κατά την αρχαιότητα υπήρχε φρούριο των Ολουνιτών. Το όνομα Σπιναλόγκα είναι ιταλικό και σημαίνει «μακρύ αγκάθι», εξ ου και η ελληνική παλαιότερη ονομασία «Μακρακάνθη».
Σπήλαιο Ψυχρού
Το σπήλαιο του Ψυχρού βρίσκεται στο οροπέδιο Λασιθίου, περίπου 65 χιλιόμετρα Δυτικά του Αγίου Νικολάου, 16 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά του χωριού Τζερμιάδο και 1 χιλιόμετρο Νοτιοδυτικά του ομώνυμου χωριού.
Φαράγγι των Πεύκων
Το μικρό Φαράγγι των Πεύκων βρίσκεται στη νότια ακτή της Κρήτης, έχει μήκος περίπου 4 χιλιόμετρα, ξεκινά από το χωριό Πεύκοι και καταλήγει στην παραλία του τουριστικού οικισμού Μακρύς Γιαλός.
Φαράγγι του Καψά, ή Φαράγγι των Περβολακίων στον Μακρύ Γιαλό
Η είσοδος του φαραγγιού του Καψά ή των Περβολακίων βρίσκεται 9 χιλιόμετρα ανατολικά από τον Μακρύ Γιαλό και 35 χιλιόμετρα Νότια από τη Σητεία ακριβώς δίπλα από τη Μονή του Καψά, 100 μόλις μέτρα από τα πεντακάθαρα νερά της παραλίας Καψά.
Το Φαράγγι των Νεκρών από το Ζάκρο στον Κάτω Ζάκρο
Η είσοδος του φαραγγιού του Ζάκρου βρίσκεται έξω από το χωριό Πάνω Ζάκρος σε απόσταση 99 χιλιόμετρα Νοτιανατολικά από τον Άγιο Νικόλαο και 39 χιλιόμετρα επίσης Νοτιοανατολικά από την Σητεία. Το φαράγγι είναι πανέμορφο, και στα τοιχώματά του που είναι πανύψηλα υπάρχουν πολλές σπηλιές.
Φαράγγι Ζίρου – Ξερόκαμπου
Το Φαράγγι Ζίρου – Ξερόκαμπου ξεκινάει Νοτιοανατολικά από το χωριό Ζίρος και καταλήγει στην παραλία του Ξερόκαμπου ( 103 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά από τον Άγιο Νικόλαο και 20 χιλιόμετρα Ανατολικά από το χωριό Ζίρο). Πρόκειται για ένα σχεδόν άγνωστο στους πολλούς φαράγγι της Ανατολικής Κρήτης.
Διονυσάδες
Οι Διονυσάδες είναι ένα σύμπλεγμα μικρών νησίδων που βρίσκονται στα βόρεια του κόλπου της Σητείας Βορειοδυτικά του Κάβο Σίδερου. Απέχει περίπου 10 ναυτικά μίλια από το λιμάνι της Σητείας και αποτελείται από τέσσερις ακατοίκητες και βραχώδεις νησίδες. Την Γιαννισάδα, την Δραγονάρα, την Παξιμάδα και το Παξιμαδάκι.
Μονή Καψά
Η Μονή Καψά ή ακριβέστερα η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου βρίσκεται σε μαγευτικής ομορφιάς βραχώδη και απότομη περιοχή μπροστά στο Λιβυκό πέλαγος, ανάμεσα του Μακρύγιαλου και του Γκουνουρά σε απόσταση 9 χιλιόμετρα ανατολικά από τον Μακρύ Γιαλό, 32 Ανατολικά από την Ιεράπετρα και 35 χιλιόμετρα Νότια από τη Σητεία και 67 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά από τον Άγιο Νικόλαο.
Μονή Φανερωμένης Σητείας
Η Μονή Φανερωμένης Σητείας βρίσκεται 8 περίπου χιλιόμετρα Δυτικά από την Σητεία κοντά στην παραλίες Πλατάνι και Άγιοι Πάντες δίπλα στην είσοδο του φαραγγιού των Αγίων Πάντων. Ο δρόμος στο τελευταίο του κομμάτι είναι καλός τσιμεντόδρομος που οδηγεί από την θάλασσα έως ψηλά στο μοναστήρι.
Μονή Τοπλού
Η Μονή Τοπλού είναι ένα από τα σημαντικότερα και πιο πλούσια μοναστήρια της Κρήτης. Βρίσκεται 14 χιλιόμετρα Ανατολικά της Σητείας και 6 περίπου χιλιόμετρα Βορειοδυτικά από το Παλαίκαστρο. Έχει σχήμα τετραγωνικό και είναι περιτειχισμένο με ένα ψηλό τείχος (πάνω από 10 μέτρα) που το καθιστά απόρθητο κάστρο.
Μονή Φανερωμένης Αγίου Νικολάου
Η Μονή Φανερωμένης Αγίου Νικολάου είναι κτισμένη μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Μινωικής πόλης Γουρνιά σε ένα μικρό υψωματάκι. Η Μονή βρίσκεται σε απόσταση 24 χιλιόμετρα Ανατολικά από τον Άγιο Νικόλαο και 45 χιλιόμετρα Δυτικά από την Σητεία.
Μονή Κρουσταλλένιας (Οροπέδιο Λασιθίου)
Η Μονή Κρουσταλένιας βρίσκεται 42 χιλιόμετρα Δυτικά από τον Άγιο Νικόλαο και 92 Νοτιοανατολικά από το Ηράκλειο δίπλα στο χωριό Άγιος Κωνσταντίνος κοντά στην ανατολική είσοδο του οροπεδίου του Λασιθίου σε υψόμετρο πάνω από 800 μέτρα. Είναι κτισμένη σε μικρό λόφο που περιβάλλεται από μεγάλα βράχια και γιγαντιαίους υπεραιωνόβιους πρίνους.
Ιερά Μονή Βιδιανής
Η Ιερά Μονή Βιδιανής βρίσκεται κοντά στην Βορειοδυτική είσοδο του οροπεδίου του Λασιθίου κτισμένη σε μια πέτρινη κοιλότητα του όρους Λουλουδάκι. Κτίστηκε στα μέσα του 19 ου αιώνα πάνω στα ερείπια παλιάς ερειπωμένης εκκλησίας και είναι αφιερωμένη στην Ζωοδόχο Πηγή.
Φρούριο στη Λιόπετρα, ή του Λιόπετρου
Το φρούριο του Λιόπετρου βρίσκεται 12 περίπου χιλιόμετρα Δυτικά από τη Σητεία και 8-9 χιλιόμετρα Βόρεια από το χωριό Χαμέζι. Κτίστηκε τους πρώτους χρόνους της Βενετοκρατίας στη ίδια φύσει οχυρά θέση όπου υπήρχε σε πρωιμότερους χρόνους αρχαία ακρόπολη.
Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου ιδρύθηκε το 1970 και αρχικά στέγασε τα πολλά ευρήματα των αρχαιολογικών ερευνών στην Ανατολική Κρήτη. Μέχρι την ίδρυση του μουσείου στον Άγιο Νικόλαο τα πολυάριθμα αρχαιολογικά ευρήματα φυλάσσονταν στο αντίστοιχο μουσείο του Ηρακλείου.
Λαογραφικό Μουσείο Αγίου Νικολάου
Το μικρό Λαογραφικό Μουσείο του Αγίου Νικολάου στεγάζεται στο ισόγειο του κτιρίου του Λιμεναρχείου, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην γέφυρα της διώρυγας που ενώνει τα νερά της λίμνης Βουλισμένης με την θάλασσα. Στο χώρο του εκτίθενται πολλά σκεύη και έπιπλα καθημερινής χρήσης των αρχών και των μέσων του 20ου αιώνα.
Αρχαιολογικό Μουσείο Σητείας
Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σητείας στεγάζεται σε ένα σύγχρονο κτίριο που εγκαινιάστηκε το 1984 και βρίσκεται εκτός του κέντρου της πόλης στο δρόμο προς την Ιεράπετρα. Το Μουσείο συγκεντρώνει και εκθέτει τα πλέον σημαντικά ευρήματα της αρχαιολογικής έρευνας από ολόκληρη την ανατολική Κρήτη στους εκθεσιακούς χώρους που ήδη μελετάται η επέκτασή τους.
Λαογραφικό Μουσείο Σητείας
Το Λαογραφικό Μουσείο της Σητείας ιδρύθηκε το 1974, στεγάζεται σε παραδοσιακό κτίριο ιδιοκτησίας του Δήμου και σήμερα μπορεί να θεωρηθεί ως ένα από τα σημαντικότερα Μουσεία της ελληνικής επαρχίας. Τα εκθέματα δεν έχουν σταθερή θέση στις αίθουσες του Μουσείου γιατί συνεχώς εμπλουτίζεται από δωρεές οικογενειών της Σητείας και από αγορές του ίδιου του Μουσείου.
Λαογραφικό Μουσείο Χαμεζίου
Το Λαογραφικό Μουσείο που εδρεύει στο Χαμέζι, περίπου 10 χιλιόμετρα Δυτικά της Σητείας, στην πραγματικότητα είναι ένα Λαογραφικό Μουσείο και ένα αυθεντικό παραδοσιακό Λασιθιώτικο σπίτι. Η προσπάθεια ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1970 οπότε και ιδρύθηκε το Μουσείο από τον Πολιτιστικό Σύλλογο και την Εκπαιδευτική Κοινότητα του χωριού.