Λασίθι

Ο Νομός Λασιθίου διαθέτει εξαιρετικές τουριστικές υποδομές, τα δε θέρετρά του όπως για παράδειγμα ο Άγιος Νικόλαος, η Ελούντα, η Σητεία και η Ιεράπετρα έχουν αποκτήσει παγκόσμια φήμη και υποδέχονται κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από τα όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου.

 

Η περιοχή ενδείκνυται για φυσιολατρικές διαδρομές, θρησκευτικό τουρισμό, ιστορικές και αρχαιολογικές αναζητήσεις, από τα δε εύφορα εδάφη της παράγονται οι μεγαλύτερες ποσότητες φρούτων και λαχανικών της Κρήτης αλλά και εξαιρετικής ποιότητας λάδι και σταφίδα.

 

Το Λασίθι διαθέτει επίσης μερικές από τις ομορφότερες παραλίες της Κρήτης, άλλες αμμουδερές, άλλες με ψιλό βότσαλο, άλλες προστατευμένες από τους ανέμους και άλλες κρυμμένες σε μικρούς και άκρως γοητευτικούς κολπίσκους, με τις γνωστότερες από αυτές να βρίσκονται στον Άγιο Νικόλαο, στην Ελούντα, στο Βάι, στο Μακρύγιαλο και στην Ιεράπετρα.

 

Το νομό Λασιθίου περιβάλλουν επίσης πολλά μικρά νησιά, με τη Σπιναλόγκα να αποτελεί το διασημότερο από αυτά, ενώ εξίσου αξιόλογα είναι οι Άγιοι Πάντες, η Ψείρα και το νησάκι του Αγίου Νικολάου, οι Διονυσάδες, η Ελάσα, οι Γράντες, το Κουφονήσι και η Χρυσή.

Ο νομός, κατοικήθηκε για πρώτη φορά την πρώιμη Νεολιθική περίοδο (5700-280 π.Χ.). Ακολουθεί η Μινωική περίοδος (2800-1100π.Χ.), η οποία διαιρείται σε Προανακτορική (2800-1900π.Χ.), Παλαιοανακτορική (1900-1700π.Χ.), Νεοανακτορική (1700-1400π.Χ.) και Υστεροανακτορική (1400-1100π.Χ.).

 

Τα παλαιότερα ίχνη ανθρώπινης παρουσίας στην περιοχή ανάγονται στην πρώιμη νεολιθική εποχή. Το σπήλαιο της Τράπεζας στη βόρεια πλευρά του οροπεδίου του Λασιθίου είναι μία από τις επιβεβαιωμένες νεολιθικές θέσεις. Κατά τα μέσα της 3ης χιλιετίας π.Χ. νέα φυλετικά στοιχεία εισχώρησαν στα παράλια μέρη της περιοχής, προερχόμενα πιθανώς από τη Μικρά Ασία. Με την εισαγωγή του χαλκού, κατά την προανακτορική περίοδο, ξεκινά ένας νέος τρόπος ζωής και δημιουργείται μια πρωτότυπη και εξαιρετικά εξελιγμένη τέχνη η οποία και εμπεριέχει, σε σπερματική μορφή, τα στοιχεία που αργότερα χαρακτήρισαν τον μινωικό πολιτισμό.

 

Κατά την παλαιοανακτορική περίοδο που ακολούθησε σημειώνεται νέα πολιτιστική άνοδος. Η αρχιτεκτονική, η κεραμική και η σφραγιδογλυφία εξελίσσονταν συνεχώς. Η καταστροφή του 1700π.Χ. δεν επέφερε διακοπή του πολιτισμού στην περιοχή. Οι ζημιές επανορθώθηκαν σε μικρό χρονικό διάστημα και ο μινωικός βίος εισήλθε σε περίοδο μεγαλύτερης ακμής. Έτσι, η νεοανακτορική περίοδος είναι ιδιαίτερα ανθηρή, σε όλους τους τομείς. Οικοδομούνται νέοι οικισμοί, όχι μόνο στις παραθαλάσσιες περιοχές αλλά και στην ενδοχώρα, σε άγονες περιοχές (Μύρτος Ιεράπετρας, Μόχλος, Ζάκρος, Παλαίκαστρο, Χαμαίζι), ανάκτορα, μέγαρα, πολυτελείς αγροικίες και δημιουργούνται σημαντικές ναυτικές βάσεις. Στο ανατολικότερο άκρο του νομού, στον μικρό κόλπο της Κάτω Ζάκρου, χτίστηκε το τέταρτο μεγαλύτερο ανάκτορο της Κρήτης. Οι κυριότερες ναυτικές βάσεις, που εξασφάλιζαν τόσο τη σύνδεση με την Ανατολή και την Αίγυπτο όσο και την εδραίωση της μινωικής θαλασσοκρατίας, δημιουργούνται στην Ιεράπετρα, στον Μακρύ Γιαλό, στη Ζάκρο, στο Παλαίκαστρο και στον Μόχλο. Οι Μινωίτες ήταν κυρίαρχοι των θαλασσών, αισθάνονταν σιγουριά για τη δύναμή τους και δεν ανησυχούσαν για εισβολείς. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι όλοι οι οικισμοί ήταν ατείχιστοι. Κατά την ίδια περίοδο παρουσιάζεται μεγάλη ανάπτυξη όλων των τεχνών (κεραμική, ζωγραφική, μεταλλοτεχνία, πλαστική κ.α.).

 

Όμως, οι καταστροφές που συνέβησαν περίπου το 1450π.Χ. έπληξαν την περιοχή, της οποίας η ακτινοβολία περιορίστηκε στο ελάχιστο. Από την Υστεροανακτορική περίοδο αρχίζει η παρακμή. Το 1100π.Χ. έρχονται δωρικά φύλα, κατεξοχήν πολεμικά και βάρβαρα. Ύστερα από μακροχρόνιους πολέμους, οι Δωριείς επικρατούν και τερματίζει ο μινωικός πολιτισμός. Κατά τους κλασικούς και ελληνιστικούς χρόνους από τις έριδες μεταξύ των νέων πόλεων της περιοχής προκύπτει μια νέα κοινωνική σύνθεση με ανταγωνισμούς, διχόνοιες και έντονη εχθρότητα. Μερικές από αυτές είναι η Δρήρος, η Λατώ, ο Όλους, η Πραισός και η Ιεράπυτνα. Η έντονη εχθρότητα οδηγεί σε εμφύλιους πολέμους μεταξύ των πόλεων. Όμως, την περίοδο αυτή οι Κρητικοί αναδεικνύονται σε άριστους πολεμιστές με τεράστια φήμη σ’ όλη την Ελλάδα. Πολλές ελληνικές πόλεις χρησιμοποιούν τους Κρητικούς ως μισθοφόρους στα στρατεύματά τους. Δυστυχώς, όμως, το νησί αποδυναμώνεται με την έλλειψη μάχιμων ανδρών και υποτάσσεται στους Ρωμαίους το 69π.Χ. Μετά τη ρωμαϊκή κατάκτηση η περιοχή συνέδεσε τη μοίρα της με αυτήν του υπόλοιπου νησιού. Το 66π.Χ. έπεσε το τελευταίο οχυρό της Κρήτης, η Ιεράπυτνα. Οι Ρωμαίοι εποφθαλμιούσαν τη θέση της Κρήτης καθώς βρισκόταν στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και αποτελούσε το μονοπάτι για την ανατολή. Το νησί γίνεται Ρωμαϊκή Επαρχία και διανύει μια περίοδο ακμής. Παύουν οι εμφύλιοι πόλεμοι μεταξύ των πόλεων και κατοικούνται πόλεις που είχαν εγκαταλειφθεί εδώ και χίλια χρόνια, όπως ο Μόχλος κι η Παχιά Άμμος. Το εμπόριο βρίσκεται ξανά σε πλήρη ακμή. Το 395 η Κρήτη ενσωματώνεται στο βυζαντινό κράτος και διοικείται από στρατηγό και έτσι η περιοχή πλέον αποτελεί τμήμα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας.

 

Το νησί βρέθηκε κάτω από τον αραβικό ζυγό το 824, ο οποίος διήρκησε περίπου ενάμιση αιώνα (824-961). Οι Άραβες πλέουν στη Μεσόγειο ανενόχλητοι, καθώς το βυζαντινό κράτος δοκιμάζεται από εσωτερικά προβλήματα και καταλαμβάνουν την Κρήτη και την Σικελία. Καίνε τα κρητικά αποβατικά πλοία, καταστρέφουν πόλεις, σκοτώνουν. Το χριστιανικό στοιχείο υφίσταται σκληρούς διωγμούς αλλά προσπαθεί να διασώσει την θρησκεία, τα ήθη και τα έθιμα του όσο μπορεί. Την περίοδο αυτή χτίζεται ο Χάνδαξ, η σημερινή πόλη του Ηρακλείου. Ο Χάνδαξ αποτελεί το κέντρο και το ορμητήριο των Σαρακηνών Αράβων. Το Μάρτιο του 961 ο Νικηφόρος Φωκάς κυριεύει τον Χάνδακα και η Κρήτη επανέρχεται υπό την κυριαρχία της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Τονώνεται ο πληθυσμός με την εγκατάσταση στρατιωτών και οικογενειών του Βυζαντίου. Η β’ Βυζαντινή περίοδος (961-1204) είναι αξιομνημόνευτη για την ιστορία της Κρήτης, διότι απέκτησε νέες δυνάμεις ύστερα από τις δοκιμασίες της αραβικής κατοχής. Το νησί, ειδικά ο νομός Λασιθίου, είναι γεμάτος με βυζαντινά μνημεία με χαρακτηριστική εικονογράφηση. Δυστυχώς η Βυζαντινή αυτοκρατορία καταλύεται και διανέμεται στους Σταυροφόρους. Η Κρήτη βρίσκεται υπό την κυριαρχία του αρχηγού της Δ’ Σταυροφορίας Βονιφάτιου του Μομφερατικού. Τελικά το νησί περνάει στην κυριαρχία των Ενετών. Η Ενετοκρατία διαρκεί από το 1204 μέχρι το 1669. Για να εξασφαλίσουν τις κατακτήσεις τους, οι Ενετοί ανακατασκεύασαν το κάστρο της Σητείας που είχε καταστραφεί από σεισμό και έχτισαν νέα φρούρια στα παράλια και στο εσωτερικό: στα Κρυά, στη Βόιλα, στο Λιόπετρο, στον Άγιο Νικόλαο, στην Ιεράπετρα και στη Σπιναλόγκα. Tο τελευταίο παρέμεινε υπό τον έλεγχό τους ακόμα και μετά την τελική κατάκτηση της Κρήτης από τους Τούρκους (1669), μαζί με τη Σούδα και τη Γραμβούσα. Οι Ενετοί επηρεάζονται έντονα από τους Κρητικούς και τελικά αφομοιώνονται στη γλώσσα, τις παραδόσεις αλλά και στα πολιτικά φρονήματα. Βέβαια, υπήρξαν εξεγέρσεις και ανταρσίες εναντίον των Ενετών αλλά οι Κρητικοί είχαν τη δυνατότητα να αναπτύξουν τα γράμματα και τις καλές τέχνες.

 

Η τουρκοκρατία (1645-1897) υπήρξε για το νομό Λασιθίου ιδιαίτερα σκληρή περίοδος. Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης, οι Τούρκοι αρχίζουν να επεκτείνονται προς όλες τις ελληνικές πόλεις. Τον Ιούνιο του 1645 αρχίζει πολιορκία των Τούρκων στα Χανιά, τα οποία παραδίδονται ύστερα από δίμηνη αντίσταση. Σιγά-σιγά ακολουθούν και οι υπόλοιπες πόλεις αν και οι Ενετοί συνεργάστηκαν με τους Κρητικούς για να αποφύγουν τους επιδρομείς. Τελικά, οι Τούρκοι γίνονται κύριοι του νησιού. Παρά την τυραννία και τις κακουχίες, οι Έλληνες αντιστέκονται και οδηγούμαστε στην Επανάσταση του 1821. Η Κρήτη αγωνίζεται δίπλα στις υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδας. Το πρωτόκολλο όμως του Λονδίνου της 3/2/1830, το οποίο καθορίζει τα σύνορα της Ελλάδας, αποκλείει την Κρήτη από το ελληνικό κράτος. Ο κρητικός λαός δεν αποθαρρύνεται και συνεχίζει τους αγώνες. Ακολουθούν οι επαναστάσεις του 1833, 1841, 1858, 1866, 1878, 1889 και 1897, οι οποίες φέρνουν τους Κρητικούς πιο κοντά στην αυτονομία τους. Στην επανάσταση της περιόδου 1866-69, το οροπέδιο του Λασιθίου αποτέλεσε το φρούριο της κεντρικής και ανατολικής Κρήτης. Το 1897 ξέσπασε νέα επανάσταση με επίκεντρο την περιοχή Σητείας. Μετά την τελευταία επανάσταση του 1897 η Τουρκία αναγνωρίζει την Κρήτη ως αυτόνομη πολιτεία υπό την υψηλή επικυριαρχία του Σουλτάνου. Η Κρητική πολιτεία οργανώνεται. Η οικονομία ανθεί. Επικρατεί ειρήνη, τάξη και ησυχία. Ακολούθησε η περίοδος της αυτονομίας και τον Οκτώβριο του 1912 παρά τις επεμβάσεις ορισμένων εξωελλαδικών παραγόντων όλη η Κρήτη, ενώθηκε με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Το Λασίθι βρίσκεται στο ανατολικότερο τμήμα της Κρήτης και εδώ θα βρούμε τον Άγιο Νικόλαο, το θέρετρο της Ελούντας και το νησάκι της Σπιναλόνγκα. Καλύπτει έκταση 1818 τετρ. χιλιομέτρων και κατοικείται από περίπου 72000 κατοίκους. Η γενική εικόνα του είναι η ίδια με την υπόλοιπη Κρήτη, μεγάλες αμμουδερές παραλίες, πράσινες κοιλάδες καταστόλιστες με μικρά χωριά, και νησάκια να κολυμπούν εδώ και κει στα σμαραγδένια νερά.

 

Η πρωτεύουσα του Νομού είναι ο Άγιος Νικόλαος. Έχει πληθυσμό περίπου 10000 κατοίκων και είναι χτισμένη, και η πόλη και το λιμάνι, στον γραφικό όρμο του Μιραμπέλου. Το φιλικό λιμανάκι δεν διαφέρει από τα άλλα της Κρήτης: παραδοσιακό και γραφικό, προσφέρει αγκυροβόλιο και σε πολυτελείς θαλαμηγούς και στις ψαρόβαρκες των ντόπιων που φέρνουν την ψαριά της ημέρας. Παραδοσιακοί καφενέδες και πιο σύγχρονες καφετέριες, μαζί με μαγαζιά κάθε είδους, καλωσορίζουν το ίδιο και τους επισκέπτες και τους ντόπιους, δημιουργώντας ένα ρυθμό ζωής χωρίς άγχος! Είτε είμαστε απαιτητικοί επισκέπτες, είτε όχι και τόσο, θα βρούμε ικανοποιητικό επίπεδο υπηρεσιών και οι φιλόξενοι κάτοικοι, πιστοί στις τοπικές παραδόσεις, δημιουργούν της καθαρά Κρητική ατμόσφαιρα του Αγίου Νικολάου.

 

Το λιμάνι της Σητείας ανατολικά, η κοσμοπολίτικη Ελούντα, με το υψηλό επίπεδο της τουριστικής της υποδομής, και η Ιεράπετρα, νοτιοανατολικά, στη νότια ακτή του Νησιού, στο πιο στενό σημείο της Κρήτης, όλες μας καλωσορίζουν. Το πανέμορφο οροπέδιο Λασιθίου, πίνακας ζωγραφικής με λευκοκόκκινες πινελιές τα πολλά χωριουδάκια του και οι εκατοντάδες ανεμόμυλοί του, κατάλοιπα ενός παρελθόντος όχι και τόσο μακρινού, όταν ο Άνθρωπος και η Φύση συνυπήρχαν ειρηνικά και με σεβασμό, το περίφημο Φοινικόδασος στο Βάι, νά μερικές μόνο από τις απολαυστικές ομορφιές που μας προσφέρει ο Νομός Λασιθίου.

 

Το Λασίθι, όπως και γενικά η Κρήτη, έχει κληρονομήσει πολλούς πολύτιμους αρχαιολογικούς και πολιτισμικούς θησαυρούς, αποτέλεσμα της ύπαρξης του ανθρώπου εδώ από τους προϊστορικούς χρόνους. Η μακρά Κρητική Ιστορία έχει στολίσει το Λασίθι με πολλά, αρχαία, μεσαιωνικά και νεότερα μνημεία. Ενετικά και Οθωμανικά κτήρια το κάνουν μοναδικό, Ορθόδοξες Ιερές Μονές, Οθωμανικά Τζαμιά, Βυζαντινές Εκκλησιές, Βενετσιάνικα Κάστρα, καμπαναριά, υπάρχουν παντού. Ας μη ξεχάσουμε και το Μινωικό Ανάκτορο στον Ζάκρο, που και τίποτα άλλο να μην πρόσφερε η περιοχή, οφείλαμε να την επισκεφθούμε μόνο γι’ αυτό.

Αθλήματα Θαλάσσης και Παραθαλάσσια

Μερικά από τα οποία συγκαταλέγονται στα καλύτερα του κόσμου και ασχολούνται ενεργά με τον αθλητικό παραθεριστικό τουρισμό σε συνεργασία με εξειδικευμένες επιχειρήσεις, οργανώνοντας τουρνουά και σεμινάρια εκμάθησης για όλα τα αθλήματα αυτά.

Επιπλέον, ο νομός διαθέτει μεταξύ άλλων την πλέον αναγνωρίσιμη μαρίνα της Κρήτης, τη μαρίνα του δήμου Αγίου Νικολάου, με βάση την οποία διοργανώνονται αξιόλογες ιστιοπλοϊκές διοργανώσεις.

Σε αυτή την ομάδα ανήκουν τα αθλήματα:

  • Κανό
  • Beach Volleyball
  • Ιστιοσανίδα
  • Ιστιοπλοΐα
  • Κολύμβηση
  • Κωπηλασία
  • Θαλάσσιο σκι
  • Κατάδυση
  • Wake board
  • Water sports

 


Στίβος

Λόγω του ορεινού αναγλύφου του νομού πολλοί αθλητές μεγάλων αποστάσεων και μαραθωνοδρόμοι με μεγάλες διακρίσεις έρχονται εδώ να προπονηθούν.

Στην παρούσα σελίδα παρουσιάζονται σε ξεχωριστή ενότητα οι επετειακοί δρόμοι που διοργανώνονται στο νομό Λασιθίου, καθώς και όλες οι προτεινόμενες διαδρομές μαραθωνίου δρόμου, με ηλεκτρονική σήμανση μέσω GPS και σχετικές πληροφορίες.

Σε αυτή την ομάδα ανήκουν τα αθλήματα:

  • Κλειστός Στίβος
  • Στίβος

 


Υπαίθριες Αθλητικές Δραστηριότητες Πόλεως και Βουνού

Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά πιο εξειδικευμένα παραδείγματα. Η περιοχή της Ιεράπετρας έχει ιδιαίτερα εντυπωσιακά αθλήματα μηχανοκίνητης περιπέτειας με τη διοργάνωση πολλών εκδηλώσεων επίδειξης. Η περιοχή της Σητείας έχει αναπτύξει πολύ την υπαίθρια αναρρίχηση, ενώ η περιοχή του Οροπεδίου Λασιθίου τους ποδηλατικούς γύρους. Υπάρχουν επίσης αξιόλογες προσπάθειες ανάπτυξης της αναρρίχησης πίστας και πολλών άλλων υπαίθριων αθλημάτων σε όλο το νομό, από ιδιωτικούς φορείς και συλλόγους, και από τους Δήμους.

Σε αυτή την ομάδα ανήκουν τα αθλήματα:

  • Ποδηλασία: ποδηλατικοί γύροι
  • Ποδηλασία: αναβάσεις/διαδρομές βουνού
  • Ορειβασία
  • Μηχανοκίνητος αθλητισμός δρόμου: αυτοκίνητα
  • Καρτ
  • Τοξοβολία
  • Ιππασία
  • Αναρρίχηση
  • Γκολφ
  • Μίνι γκολφ
  • Σκοποβολή
  • Xόκεϊ

 


Ποδόσφαιρο

Οι Δημοτικές εγκαταστάσεις στο σύνολό τους φιλοξενούν συλλόγους με ιστορία, οι οποίοι συμμετέχουν σε διάφορα τουρνουά που διοργανώνονται.

Το έντονο και όμορφο ανάγλυφο του Νομού συνδυάζει βουνό και θάλασσα, και είναι ιδανικό μέρος για πληθώρα προπονητικών και αθλητικών δραστηριοτήτων. Παράλληλα, το υψηλότατο επίπεδο υπηρεσιών που προσφέρονται από τις επιχειρήσεις που κατέχουν αθλητικές εγκαταστάσεις στο νομό Λασιθίου μπορούν να αποτελέσουν μια αξέχαστη εμπειρία για τους αθλητές που τον επισκέπτονται.

Σε αυτή την ομάδα ανήκουν τα αθλήματα:

  • Ποδόσφαιρο
  • Ανοικτό μίνι ποδόσφαιρο (5×5, 7×7, 8×8)

 


Αθλήματα Πόλεως Κλειστού Χώρου

στο νομό Λασιθίου έχουν συνεισφέρει στην δημιουργία υποδομών ικανών να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των αθλημάτων που περιλαμβάνονται στην τρίτη ομάδα.

Στα αθλήματα πισίνας όπως η κολύμβηση και το water polo, αλλά και στα αθλήματα πάλης και το σκάκι, οι τοπικοί σύλλογοι αναπτύσσονται ραγδαία τα τελευταία χρόνια, αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις, οι οποίες αποδεικνύουν έμπρακτα την άνθιση των αθλημάτων αυτών στο νομό.

Σε αυτή την ομάδα ανήκουν τα αθλήματα:

  • Μπάσκετ
  • Βόλεϊ
  • Τένις
  • Άρση βαρών
  • Πάλη
  • Tae Kwon Do
  • Χάντμπολ
  • Σκάκι
  • Squash
  • Κολύμβηση (Εσωτερική Πισίνα)
  • Μπάντμιντον
  • Water polo
  • Μπιλιάρδο
  • Πινγκ πονγκ
  • Τένις (Συνθετικός Χλοοτάπητας)
  • Τένις (Χώμα)
  • Softball
  • Judo
  • Ρυθμική και Ενόργανη γυμναστική

Άγιος Κωνσταντίνος, Οροπέδιο Λασιθίου Το χωριό Άγιος Κωνσταντίνος έλαβε το όνομά του από την ομώνυμη εκκλησία του και βρίσκεται 40 χιλιόμετρα Δυτικά από τον Άγιο Νικόλαο και 90 Νοτιοανατολικά από το Ηράκλειο κοντά στην ανατολική είσοδο του οροπεδίου του Λασιθίου σε υψόμετρο πάνω από 800 μέτρα. Έχει λιγοστούς μόνιμους κατοίκους.

 


Άγιος Νικόλαος Ο Άγιος Νικόλαος, η πρωτεύουσα του νομού, βρίσκεται 67 χιλιόμετρα Ανατολικά από το Ηράκλειο, στο Δυτικό τμήμα του νομού και στη δυτική ακτή του κόλπου του Μιράμπελου. Έχει περίπου 11.000 μόνιμους κατοίκους.

 


Ελούντα Η Ελούντα είναι ένα σημαντικό τουριστικό θέρετρο με πολυτελή ξενοδοχεία που αναπτύσσεται κατά μήκος της παραλίας. Βρίσκεται 11 χιλιόμετρα Βόρεια από τον Άγιο Νικόλαο, 70-77 χιλιόμετρα Ανατολικά από το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ηρακλείου (Νέα ή Παλαιά Εθνική Οδός) και 80 χιλιόμετρα Δυτικά από το αεροδρόμιο της Σητείας. Έχει 1650 μόνιμους κατοίκους.

 


Ζάκρος και Κάτω Ζάκρος Ο Ζάκρος είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Κρήτης. Κτισμένος πάνω σε δυο λόφους είναι πνιγμένος στις ελιές και τα οπωροφόρα δέντρα. Ο Κάτω Ζάκρος βρίσκεται περίπου 8 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά του Ζάκρου, 107 χιλιόμετρα Ανατολικά από τον Άγιο Νικόλαο και 47 Νοτιοανατολικά από την Σητεία και είναι ένα μικρό και γραφικό λιμανάκι σε μια περιοχή ονομαστή για τις περίφημες Μινωικές αρχαιότητες.

 


Ιεράπετρα Η Ιεράπετρα είναι μια σύγχρονη παραθαλάσσια πόλη κτισμένη στη Νότια ακτή της Κρήτης, στο Λιβυκό πέλαγος. Βρίσκεται 35 χιλιόμετρα Νότια από τον Άγιο Νικόλαο και θεωρείται η νοτιότερη πόλη της Ευρώπης απέναντι από την Αφρικάνικη ακτή. Κατοικείται από σχεδόν 12.000 μόνιμους κατοίκους και είναι η μεγαλύτερη πόλη του νομού και η τέταρτη ολόκληρου του νησιού.

 


Καλό Χωριό – Ίστρο Το Καλό Χωριό είναι ένα ωραίο και γραφικό παραδοσιακό χωριό που έχει διατηρήσει το ιδιαίτερο χρώμα του στο μέσο μιας εύφορης κοιλάδας και βρίσκεται 12,5 χιλιόμετρα Νότια από τον Άγιο Νικόλαο και 1,5 χιλιόμετρο επίσης Νότια από το τουριστικό θέρετρο Ίστρο. Κατοικείται από 550 περίπου μόνιμους κατοίκους.

 


Κουτσουνάρι Το Κουτσουνάρι είναι ένα σημαντικό τουριστικό θέρετρο στην νότια ακτή της Κρήτης 42 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά από τον Άγιο Νικόλαο και 7 χιλιόμετρα Ανατολικά από την Ιεράπετρα. Είναι φημισμένο για την τεράστια και πανέμορφη παραλία του και κατοικείται από 600 περίπου μόνιμους κατοίκους.

 


Μακρύγιαλος Ο Μακρύγιαλος είναι ένα σπουδαίο τουριστικό θέρετρο με πολύ ωραία προφυλαγμένη αμμουδερή παραλία που βρίσκεται 58 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά από τον Άγιο Νικόλαο, 23 χιλιόμετρα Ανατολικά από την Ιεράπετρα και 3 χιλιόμετρα Δυτικά από τον τουριστικό οικισμό Ανάληψη.

 


Μόχλος Ο Μόχλος είναι ένα γραφικό μικρό ψαροχώρι 48 χιλιόμετρα Ανατολικά από τον Άγιο Νικόλαο και 34 Δυτικά από την Σητεία. Έχει λιγότερους από 100 μόνιμους κατοίκους και προσφέρεται για ήσυχες διακοπές.

 


Μύρτος Ο Μύρτος είναι ένα πολύ ωραίο ήσυχο παραθαλάσσιο χωριό στις νότιες ακτές της Κρήτης κοντά στα όρια με το νομό Ηρακλείου. Βρίσκεται 51 χιλιόμετρα Νότια από τον Άγιο Νικόλαο, 90 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά από το Ηράκλειο και 14,5 χιλιόμετρα Δυτικά από την Ιεράπετρα. Έχει περισσότερους από 450 μόνιμους κατοίκους.

 


Νεάπολη Η Νεάπολη βρίσκεται 15 χιλιόμετρα Βορειοδυτικά από τον Άγιο Νικόλαο σε μια καταπράσινη κοιλάδα με ελιές και λαχανόκηπους. Έχει 2765 κατοίκους. Σε απόσταση 3 χιλιόμετρα Βορειοανατολικά από την πόλη ο επισκέπτης θα βρει τα ερείπια της αρχαίας Δωρικής πόλης Δρηρού στον λοφίσκο Άγιος Αντώνιος.

 


Παλαίκαστρο Το ωραίο κεφαλοχώρι Παλαίκαστρο βρίσκεται 89 χιλιόμετρα Ανατολικά από τον Άγιο Νικόλαο, 19 χιλιόμετρα επίσης Ανατολικά από την Σητεία και 2-2,5 χιλιόμετρα από την θάλασσα (Όρμος Γκράντες). Κατοικείται από 1100 περίπου μόνιμους κατοίκους.

 


Παχιά Άμμος Η Παχιά Άμμος είναι ένα πολύ όμορφο παραθαλάσσιο χωριό που βρίσκεται σε μια πεδιάδα γεμάτη ελιές 20 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά από τον Άγιο Νικόλαο με 570 μόνιμους κατοίκους. Βρίσκεται στη θέση της αρχαίας πόλης Μινώας και σχεδόν πάνω στον σύγχρονο κόμβο από Άγιο Νικόλαο προς Σητεία (50 χιλιόμετρα Δυτικά) και προς Ιεράπετρα (14 χιλιόμετρα Νότια).

 


Σητεία Η Σητεία είναι μια παραθαλάσσια πόλη κτισμένη στο εσωτερικό του ομώνυμου κόλπου στα Βόρεια παράλια της Κρήτης. Βρίσκεται σε απόσταση 64 χιλιόμετρα Ανατολικά του Αγίου Νικολάου, 129 χιλιόμετρα Ανατολικά του Ηρακλείου και 61 χιλιόμετρα Βορειοανατολικά από την Ιεράπετρα. Κατοικείται από σχεδόν 10.000 μόνιμους κατοίκους.

 


Σίσι Το Σίσι είναι ένα τουριστικό θέρετρο με ένα γραφικό λιμανάκι με όμορφη αμμουδερή παραλία. Βρίσκεται 26 χιλιόμετρα Βορειοδυτικά από τον Άγιο Νικόλαο και 41 χιλιόμετρα Ανατολικά από το Ηράκλειο. Κατοικείται από 700 περίπου κατοίκους.

 


Τζερμιάδο, Οροπέδιο Λασιθίου Το Τζερμιάδο βρίσκεται 49 χιλιόμετρα Δυτικά από τον Άγιο Νικόλαο και 60 περίπου χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά από το Ηράκλειο ανάμεσα στην ανατολική και την δυτική είσοδο του οροπεδίου του Λασιθίου. Έχει 750 περίπου μόνιμους κατοίκους και είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Λασιθίου και η διοικητική έδρα του σύγχρονου Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου.

 


Φέρμα Η Φέρμα είναι ένας γραφικός παραθαλάσσιος παραθεριστικός οικισμός σε μια πανέμορφη πευκόφυτη περιοχή στο εσωτερικό ενός κολπίσκου, από τις ωραιότερους του νησιού, στη Νότια ακτή της Κρήτης. Βρίσκεται 45 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά από τον Άγιο Νικόλαο και 10 χιλιόμετρα Ανατολικά από την Ιεράπετρα και έχει περισσότερους από 600 μόνιμους κατοίκους.

Ανεμόμυλοι

Οι ανεμόμυλοι στη θέση Σελί Αμπέλου (Αυχήν Αμπέλου) είναι το πιο αξιόλογο συγκρότημα ανεμόμυλων που σώζεται στην Κρήτη. Βρίσκονται σε απόσταση 52 χιλιόμετρα Ανατολικά από τον Άγιο Νικόλαο και 3 χιλιόμετρα Δυτικά από το Τζερμιάδο στην βορινή είσοδο του οροπεδίου του Λασιθίου αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό της περιοχής.

 


Νησίδα Σπιναλόγκα

Η Σπιναλόγκα (επίσημη ονομασία Καλυδώνα), είναι μια νησίδα που δεσπόζει στην είσοδο του κόλπου της Ελούντας, όπου κατά την αρχαιότητα υπήρχε φρούριο των Ολουνιτών. Το όνομα Σπιναλόγκα είναι ιταλικό και σημαίνει «μακρύ αγκάθι», εξ ου και η ελληνική παλαιότερη ονομασία «Μακρακάνθη».

 


Σπήλαιο Ψυχρού

Το σπήλαιο του Ψυχρού βρίσκεται στο οροπέδιο Λασιθίου, περίπου 65 χιλιόμετρα Δυτικά του Αγίου Νικολάου, 16 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά του χωριού Τζερμιάδο και 1 χιλιόμετρο Νοτιοδυτικά του ομώνυμου χωριού.

 


Φαράγγι των Πεύκων

Το μικρό Φαράγγι των Πεύκων βρίσκεται στη νότια ακτή της Κρήτης, έχει μήκος περίπου 4 χιλιόμετρα, ξεκινά από το χωριό Πεύκοι και καταλήγει στην παραλία του τουριστικού οικισμού Μακρύς Γιαλός.

 


Φαράγγι του Καψά, ή Φαράγγι των Περβολακίων στον Μακρύ Γιαλό

Η είσοδος του φαραγγιού του Καψά ή των Περβολακίων βρίσκεται 9 χιλιόμετρα ανατολικά από τον Μακρύ Γιαλό και 35 χιλιόμετρα Νότια από τη Σητεία ακριβώς δίπλα από τη Μονή του Καψά, 100 μόλις μέτρα από τα πεντακάθαρα νερά της παραλίας Καψά.

 


Το Φαράγγι των Νεκρών από το Ζάκρο στον Κάτω Ζάκρο

Η είσοδος του φαραγγιού του Ζάκρου βρίσκεται έξω από το χωριό Πάνω Ζάκρος σε απόσταση 99 χιλιόμετρα Νοτιανατολικά από τον Άγιο Νικόλαο και 39 χιλιόμετρα επίσης Νοτιοανατολικά από την Σητεία. Το φαράγγι είναι πανέμορφο, και στα τοιχώματά του που είναι πανύψηλα υπάρχουν πολλές σπηλιές.

 


Φαράγγι Ζίρου – Ξερόκαμπου

Το Φαράγγι Ζίρου – Ξερόκαμπου ξεκινάει Νοτιοανατολικά από το χωριό Ζίρος και καταλήγει στην παραλία του Ξερόκαμπου ( 103 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά από τον Άγιο Νικόλαο και 20 χιλιόμετρα Ανατολικά από το χωριό Ζίρο). Πρόκειται για ένα σχεδόν άγνωστο στους πολλούς φαράγγι της Ανατολικής Κρήτης.

 


Διονυσάδες

Οι Διονυσάδες είναι ένα σύμπλεγμα μικρών νησίδων που βρίσκονται στα βόρεια του κόλπου της Σητείας Βορειοδυτικά του Κάβο Σίδερου. Απέχει περίπου 10 ναυτικά μίλια από το λιμάνι της Σητείας και αποτελείται από τέσσερις ακατοίκητες και βραχώδεις νησίδες. Την Γιαννισάδα, την Δραγονάρα, την Παξιμάδα και το Παξιμαδάκι.

 


Μονή Καψά

Η Μονή Καψά ή ακριβέστερα η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου βρίσκεται σε μαγευτικής ομορφιάς βραχώδη και απότομη περιοχή μπροστά στο Λιβυκό πέλαγος, ανάμεσα του Μακρύγιαλου και του Γκουνουρά σε απόσταση 9 χιλιόμετρα ανατολικά από τον Μακρύ Γιαλό, 32 Ανατολικά από την Ιεράπετρα και 35 χιλιόμετρα Νότια από τη Σητεία και 67 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά από τον Άγιο Νικόλαο.

 


Μονή Φανερωμένης Σητείας

Η Μονή Φανερωμένης Σητείας βρίσκεται 8 περίπου χιλιόμετρα Δυτικά από την Σητεία κοντά στην παραλίες Πλατάνι και Άγιοι Πάντες δίπλα στην είσοδο του φαραγγιού των Αγίων Πάντων. Ο δρόμος στο τελευταίο του κομμάτι είναι καλός τσιμεντόδρομος που οδηγεί από την θάλασσα έως ψηλά στο μοναστήρι.

 


Μονή Τοπλού

Η Μονή Τοπλού είναι ένα από τα σημαντικότερα και πιο πλούσια μοναστήρια της Κρήτης. Βρίσκεται 14 χιλιόμετρα Ανατολικά της Σητείας και 6 περίπου χιλιόμετρα Βορειοδυτικά από το Παλαίκαστρο. Έχει σχήμα τετραγωνικό και είναι περιτειχισμένο με ένα ψηλό τείχος (πάνω από 10 μέτρα) που το καθιστά απόρθητο κάστρο.

 


Μονή Φανερωμένης Αγίου Νικολάου

Η Μονή Φανερωμένης Αγίου Νικολάου είναι κτισμένη μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Μινωικής πόλης Γουρνιά σε ένα μικρό υψωματάκι. Η Μονή βρίσκεται σε απόσταση 24 χιλιόμετρα Ανατολικά από τον Άγιο Νικόλαο και 45 χιλιόμετρα Δυτικά από την Σητεία.

 


Μονή Κρουσταλλένιας (Οροπέδιο Λασιθίου)

Η Μονή Κρουσταλένιας βρίσκεται 42 χιλιόμετρα Δυτικά από τον Άγιο Νικόλαο και 92 Νοτιοανατολικά από το Ηράκλειο δίπλα στο χωριό Άγιος Κωνσταντίνος κοντά στην ανατολική είσοδο του οροπεδίου του Λασιθίου σε υψόμετρο πάνω από 800 μέτρα. Είναι κτισμένη σε μικρό λόφο που περιβάλλεται από μεγάλα βράχια και γιγαντιαίους υπεραιωνόβιους πρίνους.

 


Ιερά Μονή Βιδιανής

Η Ιερά Μονή Βιδιανής βρίσκεται κοντά στην Βορειοδυτική είσοδο του οροπεδίου του Λασιθίου κτισμένη σε μια πέτρινη κοιλότητα του όρους Λουλουδάκι. Κτίστηκε στα μέσα του 19 ου αιώνα πάνω στα ερείπια παλιάς ερειπωμένης εκκλησίας και είναι αφιερωμένη στην Ζωοδόχο Πηγή.

 


Φρούριο στη Λιόπετρα, ή του Λιόπετρου

Το φρούριο του Λιόπετρου βρίσκεται 12 περίπου χιλιόμετρα Δυτικά από τη Σητεία και 8-9 χιλιόμετρα Βόρεια από το χωριό Χαμέζι. Κτίστηκε τους πρώτους χρόνους της Βενετοκρατίας στη ίδια φύσει οχυρά θέση όπου υπήρχε σε πρωιμότερους χρόνους αρχαία ακρόπολη.

 


Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου ιδρύθηκε το 1970 και αρχικά στέγασε τα πολλά ευρήματα των αρχαιολογικών ερευνών στην Ανατολική Κρήτη. Μέχρι την ίδρυση του μουσείου στον Άγιο Νικόλαο τα πολυάριθμα αρχαιολογικά ευρήματα φυλάσσονταν στο αντίστοιχο μουσείο του Ηρακλείου.

 


Λαογραφικό Μουσείο Αγίου Νικολάου

Το μικρό Λαογραφικό Μουσείο του Αγίου Νικολάου στεγάζεται στο ισόγειο του κτιρίου του Λιμεναρχείου, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην γέφυρα της διώρυγας που ενώνει τα νερά της λίμνης Βουλισμένης με την θάλασσα. Στο χώρο του εκτίθενται πολλά σκεύη και έπιπλα καθημερινής χρήσης των αρχών και των μέσων του 20ου αιώνα.

 


Αρχαιολογικό Μουσείο Σητείας

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σητείας στεγάζεται σε ένα σύγχρονο κτίριο που εγκαινιάστηκε το 1984 και βρίσκεται εκτός του κέντρου της πόλης στο δρόμο προς την Ιεράπετρα. Το Μουσείο συγκεντρώνει και εκθέτει τα πλέον σημαντικά ευρήματα της αρχαιολογικής έρευνας από ολόκληρη την ανατολική Κρήτη στους εκθεσιακούς χώρους που ήδη μελετάται η επέκτασή τους.

 


Λαογραφικό Μουσείο Σητείας

Το Λαογραφικό Μουσείο της Σητείας ιδρύθηκε το 1974, στεγάζεται σε παραδοσιακό κτίριο ιδιοκτησίας του Δήμου και σήμερα μπορεί να θεωρηθεί ως ένα από τα σημαντικότερα Μουσεία της ελληνικής επαρχίας. Τα εκθέματα δεν έχουν σταθερή θέση στις αίθουσες του Μουσείου γιατί συνεχώς εμπλουτίζεται από δωρεές οικογενειών της Σητείας και από αγορές του ίδιου του Μουσείου.

 


Λαογραφικό Μουσείο Χαμεζίου

Το Λαογραφικό Μουσείο που εδρεύει στο Χαμέζι, περίπου 10 χιλιόμετρα Δυτικά της Σητείας, στην πραγματικότητα είναι ένα Λαογραφικό Μουσείο και ένα αυθεντικό παραδοσιακό Λασιθιώτικο σπίτι. Η προσπάθεια ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1970 οπότε και ιδρύθηκε το Μουσείο από τον Πολιτιστικό Σύλλογο και την Εκπαιδευτική Κοινότητα του χωριού.

Αγία Φωτιά  Περίπου 4χλμ ανατολικά της Σητείας ένας μικρός παραλιακός οικισμός με μια πεντακάθαρη παραλία και κρυστάλλινα νερά, στον παραλιακό δρόμο από την Σητεία στο Βάι. Εδώ θα βρείτε απλά ξενοδοχεία, μερικές ομπρέλες και ξαπλώστρες και μια-δυο καλές ταβέρνες, για μια ήσυχη κι ευχάριστη διαμονή.

 


Βάι  98χλμ. ανατολικά του Αγίου Νικολάου. Ίσως η γνωστότερη παραλία της Κρήτης, το Βάι είναι παγκοσμίως γνωστό λόγω του φοινικοδάσους που το περιβάλλει και που είναι το μεγαλύτερο της Ευρώπης.

 


Ελούντα  Περίπου 11χλμ. βόρεια του Αγίου Νικολάου. Το πρώην ψαροχώρι της Ελούντας, που έδωσε το όνομα του στην παραθεριστική, κοσμοπολίτικη περιοχή με τα πολυτελή ξενοδοχεία, είναι σήμερα ένας μικρός τουριστικός προορισμός, με απλά ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ και πολλές άλλες υπηρεσίες. Η αμμουδιά, δίπλα από το λιμανάκι, είναι μικρή και ευχάριστη. Από εδώ φεύγουν τα πλοιάρια που πραγματοποιούν επισκέψεις στο νησάκι της Σπιναλόγκα, στην μέση του κόλπου.

 


Ζάκρος  23χλμ νότια του Βάι. Πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε τον Ζάκρο, το υπέροχο αυτό χωριό στο μέσον της άγριας, ανατολικής ακτής της Κρήτης.

 


Θόλος  29χλμ. ανατολικά του Αγίου Νικολάου. Οι δύο πιο ευχάριστες εκπλήξεις του νομού Λασιθίου είναι η παραλία Θόλος και ο Ζάκρος. Στον παραλιακό δρόμο Αγίου Νικολάου-Σητείας κάντε αριστερή στροφή στις πινακίδες μόλις φτάσετε στο Καβούσι. Στο τέλος μιας φιδωτής διαδρομής μέσα από έναν ελαιώνα υπάρχει η τροπική αυτή παραλία . Ο Θόλος είναι η παραλία του Καβουσιού και είναι συνήθως ήσυχη το απόγευμα. Τα πράσινα νερά και ο ελαιώνας που φτάνει μέχρι την άμμο κάνουν την παραλία αυτή προορισμό για όποιον εξερευνά την ανατολική Κρήτη.

 


Ιεράπετρα   Γύρω στα 38χλμ. νότια του Αγίου Νικολάου. Η Ιεράπετρα είναι η μεγαλύτερη πόλη στην νότια ακτή της Κρήτης και το κύριο εμπορικό και αγροτικό κέντρο της περιοχής. Παραδόξως η παραλία της είναι μια υπέροχη, καθαρή αμμουδιά που δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από τις παραλίες των παραθεριστικών κέντρων. Η πόλη είναι το τέλειο ορμητήριο για να εξερευνήσει κανείς την άκρως ενδιαφέρουσα νότια ακτή του Λασιθίου, ειδικά ανατολικά της πόλης όπου θα βρείτε μια ολόκληρη σειρά από παραθαλάσσια θέρετρα και όμορφες παραλίες.

 


Ίστρος  12χλμ. νοτιοανατολικά του Αγίου Νικολάου. Στον παραλιακό δρόμο νότια του Αγίου Νικολάου υπάρχουν 5-6 υπέροχες αμμουδιές με καθαρά, κρυστάλλινα νερά, από τον Άγιο μέχρι τον Μόχλο. Ο Ίστρος είναι η πρώτη από αυτές τις παραλίες, σε ένα μικρό οικισμό, με ενοικιαζόμενα δωμάτια και καλές ταβέρνες στις οποίες μπορεί να γευτεί κανείς Κρητικά πιάτα και ολόφρεσκο ψάρι.

 


Ιτανός  Περίπου 3χλμ. βόρεια του Βάι. Ένας μικρός και ήσυχος ορμίσκος, κάτω από τα ερείπια ενός αρχαίου κάστρου που κατά τους κλασσικούς χρόνους αποτέλεσε ναυτική βάση. Το μεγάλο και αναμφισβήτητο πλεονέκτημα της παραλίας αυτής είναι η ησυχία και όχι τόσο η ποιότητα της ακτής, που είναι πολύ μικρή, ενώ ο βυθός είναι λίγο απότομος.

 


Καλό Νερό  Περίπου 38χλμ. ανατολικά της Ιεράπετρας. Ένα ειδυλλιακό μέρος, με πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά και σχετικά απομονωμένο, το Καλό Νερό είναι η τελευταία παραλία ανατολικά της Ιεράπετρας, πριν από τον Γούδουρα. Δεν παρέχονται υπηρεσίες και εγκαταστάσεις απουσιάζουν αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο να την επισκεφτείτε εάν εξερευνείτε την νότια παραλία του Λασιθίου.

 


Κουτσουνάρι  Περίπου 9χλμ. ανατολικά της Ιεράπετρας. Μια πλατιά γκρι αμμουδιά που η έκτασή της είναι μεγάλη, ανατολικά της Ιεράπετρας, που συνδυάζει την ομορφιά όλης της ανατολικής ακτής της Κρήτης. Η σύνθεση των χρωμάτων -το βαθύ μπλε της θάλασσας, το γαλάζιο του ουρανού και το γκρι της άμμου- συνθέτουν ένα δραματικό σκηνικό. Θα βρείτε μερικές εγκαταστάσεις και υπηρεσίες, αλλά, πρωτίστως, ηρεμία και γαλήνη. Εδώ είναι το ιδανικό μέρος να περάσετε όλη την ημέρα κάνοντας ηλιοθεραπεία, ξαπλωμένοι στην άμμο για να διώξετε από την ψυχή σας από τις εντάσεις της καθημερινής ζωής και να ξεφύγετε από τη ρουτίνα της πόλης.

 


Μακρύγιαλος  25χλμ. ανατολικά της Ιεράπετρας. Το όνομα τα λέει όλα: ένας μακρύς γιαλός, με γαλάζια νερά, αμμώδεις εκτάσεις και ησυχία. Ωραίος παραθαλάσσιος οικισμός με καθαρή αμμουδιά, από τις πιο εκτεταμένες της Κρήτης. Διαθέτει σύγχρονες τουριστικές εγκαταστάσεις, πολλές ταβέρνες, εστιατόρια, μπαρ κ.λπ.

 


Μόχλος  Περίπου 42χλμ. ανατολικά του Αγίου Νικολάου. Η τελευταία παραλία πριν από την Σητεία, στον παραλιακό δρόμο από τον Άγιο Νικόλαο, ο Μόχλος και οι άλλες παραλίες γύρω από το χωριό δεν είναι παρά στενές λωρίδες άμμου, αλλά έχουν αρκετή προσωπικότητα. Η περιοχή προσελκύει ζευγάρια βορειο-Ευρωπαίων, που φαίνεται να επιστρέφουν κάθε χρόνο εδώ, προσδίδοντας στο χωριό έναν αέρα καλής γειτονίας και συντροφικότητας. Οι παραλιακές ταβέρνες είναι όμορφες και προσεγμένες, και τα μενού περιέχουν κρητικές λιχουδιές και ψάρι. Ένα κλασσικό κρητικό ψαροχώρι.

 


Μύρτος  Περίπου 15χλμ. ανατολικά της Ιεράπετρας. Ίσως η καλύτερη παραλία δυτικά της Ιεράπετρας, ο Μύρτος είναι ένα θέρετρο κατάλληλο για οικογένειες που προσελκύει κυρίως Ευρωπαίους τουρίστες. Οι παραλίες είναι αμμώδεις και στενές και σε όλη την περιοχή επικρατεί ησυχία και είναι οργανωμένη.

 


Σητεία  Στη Σητεία, 70χλμ. ανατολικά του Αγίου Νικολάου. Η Σητεία είναι η τελευταία μεγάλη πόλη της ανατολικής Κρήτης. Η περιοχή είναι όμορφη, τακτική και το σημείο ένωσης της Κρήτης με τα Δωδεκάνησα, αφού από εδώ φεύγουν τα φέρρυ για την Κάρπαθο και την Ρόδο. Εδώ θα βρείτε μερικά αξιόλογα μικρά ξενοδοχεία και καλές ταβέρνες, που προσφέρουν πολύ καλό φαγητό σε χαμηλές τιμές. Η παραλία είναι υπέροχη.

 


Χιόνα  Περίπου 10χλμ. νότια του Βάι. Μια πολύ όμορφη παραλία με άμμο και βότσαλα, στον αρχαιολογικό χώρο Πέτσοφας, στην ανατολική ακτή της Κρήτης. Υπάρχει μια ταβέρνα, αλλά καμία άλλη ευκολία, όμως η ηρεμία που επικρατεί σε αντίθεση με το γειτονικό Βάι θα σας αποζημιώσουν για την έλλειψη υπηρεσιών.

Επέτειοι

 

29 Μαΐου:  Τοπική Εθνική γιορτή της Μάχης του Λασιθίου το 1867. Εορτάζεται με λαμπρότητα στην Ιερά Μονή Κρυσταλλένιας όπου και ο τόπος θυσίας.

 


Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

 

Τζερμιάδο

Φεβρουάριος: (κινητή ημερομηνία): Διονυσιακό Καρναβάλι

Αύγουστος: Τριήμερη εορτή πατάτας που συνεορτάζεται με την πατρίδα της πατάτας, το Περού.

 

Ψυχρό

Τριήμερη εορτή τα ΔΙΚΤΑΙΑ (όπου βρίσκεται το σπήλαιο Δικταίο Άντρο, ο τόπος γέννησης του μυθολογικού Θεού ΔΙΑ)

 

Κάτω Μετόχι

27 Αυγούστου:  Η γιορτή Ξεφουρνίσματος (ένα είδος παραδοσιακού ψωμιού της Κρήτης) που η ίδια η ονομασία του μαρτυρεί τις εφτά ζύμες.

 

Αβρακόντε

Αύγουστος:  Εορτή του Κολοκυθιού.

 


Εκδηλώσεις Σητείας

 

Ναυτική εβδομάδα:

Διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και το Λιμεναρχείο Σητείας, την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου. Περιλαμβάνει διαλέξεις, μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις και ιστιοπλοϊκούς αγώνες.

 

Καρναβάλι Σητείας:

Θεσμός σχετικά πρόσφατος, συγκεντρώνει συμμετοχές από χωριά και πολιτιστικούς συλλόγους του Δημοτικού διαμερίσματος της Σητείας. Διοργανώνεται από τον Δήμο Σητείας και γίνεται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς στην πόλη μας.

 

Κορνάρεια:

Σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων στην πόλη της Σητείας, που ξεκινούν αρχές Ιουνίου και διαρκούν έως τέλη Αυγούστου. Θεσμός καταξιωμένος, με ευρύτατη απήχηση. Επίσης περιλαμβάνει μουσικές, θεατρικές, χορευτικές εκδηλώσεις, ως επίσης διαλέξεις, εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας και αθλητικές διοργανώσεις (Κορνάρειος Δρόμος με συμμετοχή αθλητών από όλη την Ελλάδα, Beach Volley).

 

Γιορτή καλαμποκιού:

Είναι καινούριος θεσμός και προγραμματίζεται τον Ιούνιο στην κεντρική πλατεία του χωριού Πισκοκέφαλο. Διοργανωτής ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πισκοκεφάλου. Περιλαμβάνει μουσικές εκδηλώσεις.

 

Γιορτή Δέσπολου:

Γιορτάζεται τα τελευταία 4 χρόνια στην κεντρική πλατεία του χωριού Τουρλωτή τον Ιούνιο. Διοργανωτής ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τουρλωτής. Περιλαμβάνει μουσικές εκδηλώσεις.

 


Φεστιβάλ

Σεπτέμβριος:  «Τοπικά Προϊόντα: Διατροφικές και Θεραπευτικές Ιδιότητες»

 

Ο Δήμος Σητείας, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Σητείας και το ΤΕΙ Κρήτης (Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας) διοργανώνει το  Φεστιβάλ με τίτλο:

“Τοπικά Προϊόντα: Διατροφικές και Θεραπευτικές Ιδιότητες”

 

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ πραγματοποιείται έκθεση και γευσιγνωσίες των τοπικών προϊόντων της Σητείας και των συνεργαζόμενων περιοχών: του Οροπεδίου Λασιθίου, της Χίου και της περιοχής του Όρους Τροόδου της Κύπρου. Επίσης επίδειξη Κρητικής Κουζίνας από τους γνωστούς σεφ  με δημιουργικές προτάσεις ένταξης των τοπικών προϊόντων στην σύγχρονη μαγειρική.

 

Άλλες ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που πλαισιώνουν το Φεστιβάλ είναι ενημερωτικές ημερίδες για την αποτελεσματική προώθηση των τοπικών προϊόντων, επισκέψεις σε πρότυπους χώρους παραγωγής και τυποποίησης προϊόντων, καλλιτεχνικά δρώμενα, παραδοσιακές εκδηλώσεις μουσικής και χορού, εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, διαγωνισμός ζωγραφικής σε τοίχους (grafiti), επιδείξεις παραγωγής προϊόντων ευεξίας, διαδραστικά μουσικά και θεατρικά παιχνίδια για παιδιά κ.α.

 

Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν τα ξενοδοχεία και τα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας της πόλης με ειδικές τιμές και μοναδικά κεράσματα στους επισκέπτες.

 

Ο Δήμος Σητείας και ο Οργανισμός Ανάπτυξης Σητείας απευθύνουν ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής σε αυτή την μεγάλη γιορτή των Σητειακών προϊόντων με αρώματα, γεύσεις, μουσικούς και χορούς να πλημμυρίζουν την κεντρική πλατεία της πόλης. Εκπρόσωποι των ΜΜΕ και των ειδικών εντύπων από την Ελλάδα και το εξωτερικό  παρευρίσκονται για να βοηθήσουν την Σητεία να κατακτήσει τη θέση που της ανήκει στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη και τις διεθνείς αγορές τροφίμων και ποτών. Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου «ΤΟΠΩΝ ΕΥΦΟΡΙΑ – Διατροφικά προϊόντα και βιώσιμη ανάπτυξη στις περιοχές συνεργασίας» του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας «ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ 2007-2013».

Αστυνομία 100
Τουριστική Αστυνομία 28410-91.409
Τουριστική Αστυνομία, Σητεία 28430-24.200
Τροχαία 28410-91.423
(EOT 28410-82.384-6
EOT, Σητεία  28430-23.590
Λιμενικό Σώμα 28410-22.312
Λιμενικό Σώμα, Σητεία 28430-22.310
Πυροσβεστική 199
Πρώτες Βοήθειες 166

 

Γενικό Νοσοκομείο 28410-66.000
Νοσοκομείο Σητείας 28430-24.311

 

Αεροδρόμιο  Σητείας 28430-24.666

 

ΚΤΕΛ προς Ηράκλειο / Ρέθυμνο 28410-22.234
ΚΤΕΛ προς Άγιο Νικόλαο 28410-28.430

Ακτοπλοϊκώς

 

Καθημερινά πραγματοποιούνται δρομολόγια από το λιμάνι του Πειραιά προς το λιμάνι του Αγίου Νικολάου και της Σητείας. Επίσης, τους καλοκαιρινούς μήνες ο Άγιος Νικόλαος και η Σητεία συνδέονται και με τα Δωδεκάνησα (μέσο της γραμμής Άγιος Νικόλαος – Σητεία – Κάσος – Κάρπαθος – Χάλκη – Ρόδος) και με τις Κυκλάδες (μέσο της γραμμής Πειραιάς – Μήλος – Άγιος Νικόλαος).

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Λιμεναρχείο Πειραιά 210-42.26.000
Λιμεναρχείο Αγίου Νικολάου 28410-22.312
Λιμεναρχείο Σητείας 28430-22.310
LANE LINES Πειραιάς 210-42.74.011
LANE LINES Άγιος Νικόλαος 28410-25.249
LANE LINES Σητεία 28430-25.555

 


Αεροπορικώς

 

Το αεροδρόμιο του νομού Λασιθίου βρίσκεται στη Σητεία, σε απόσταση 2χλμ. από την πόλη και περίπου 70χλμ. από τον Άγιο Νικόλαο, την πρωτεύουσα του νομού που εξυπηρετείται κυρίως από το διεθνές αεροδρόμιο του Ηρακλείου.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Αεροδρόμιο Σπάτων 210-35.30.000
Αεροδρόμιο Σητείας 28430-24.666
Αεροδρόμιο Ηρακλείου 2810-229.191