Μύκονος

Η Μύκονος, που βρίσκεται στην καρδιά των Κυκλάδων, είναι ένα νησί με διττή προσωπικότητα: Είναι ένα από τα πλέον γραφικά κυκλαδονήσια, με γραφικά σοκάκια, κατάλευκα σπίτια, ξωκλήσια και ανεμόμυλους, και ταυτόχρονα ένας από τους πιο γνωστούς τουριστικούς προορισμούς, που έχει διακριθεί σε παγκόσμιο επίπεδο για τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα του. Τα κλαμπ, τα μπαρ και οι παραλίες του νησιού γεμίζουν εδώ και πολλές δεκαετίες με τουρίστες, επώνυμους και ανώνυμους, που θέλουν να ζήσουν το ελληνικό καλοκαίρι.

 

Η Μύκονος είναι ένα νησί που εγγυάται στον επισκέπτη ότι θα διασκεδάσει, είτε πρόκειται για τον λάτρη της νυχτερινής ζωής και των έντονων συγκινήσεων είτε πρόκειται για τον ταξιδιώτη που επιθυμεί να γνωρίσει τον τόπο που επισκέπτεται, να επισκεφθεί αξιοθέατα όπως αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, εκκλησίες, γραφικούς οικισμούς και να γνωρίσει την παράδοση και τη ζωή των κατοίκων. Η Μύκονος προσφέρει όλα τα παραπάνω, καλύπτοντας όλες τις απαιτήσεις.

 

Ο επισκέπτης της Μυκόνου, όπου και να βρεθεί, παρά την έντονη τουριστική ανάπτυξη, μπορεί να απολαύσει ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον. Πανέμορφες ακτές, κατάλευκες αγροικίες, περήφανους ανεμόμυλους και μικρούς περιστερώνες, αλλά πάνω απ’ όλα φιλικούς και γελαστούς ανθρώπους. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την διάφανη και δροσερή καλοκαιρινή της ατμόσφαιρα, και τα χρώματά της, το γαιώδες, το γκρίζο, το λευκό και το κυανό σ’ όλες τους τις αποχρώσεις, τις ατελείωτες ξερολιθιές, τις φραγκοσυκιές και τους καλαμιώνες, δικαιολογούν γιατί η Μύκονος, από νωρίς, έγινε ο αγαπημένος τόπος καλλιτεχνών, αλλά και διάσημων προσώπων παγκοσμίου φήμης.

 

Ολόκληρο το σύμπλεγμα Μυκόνου-Δήλου-Ρήνειας, έχει επίσημα χαρακτηρισθεί ως «περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» και προστατεύεται από ειδική νομοθεσία.

 

Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Χώρα ή Μύκονος, που με την αρχιτεκτονική της μαγεύει από την πρώτη στιγμή τον επισκέπτη. Περπατώντας κανείς στα ασβεστωμένα λιθόστρωτα δρομάκια, ανάμεσα στα λευκά σπίτια, με τις χρωματιστές πόρτες και παράθυρα, τους εξώστες, τις σκάλες και τις πεζούλες τους, έχει την εντύπωση ότι βρίσκεται σε έναν δαιδαλώδη αλλά φιλικό εσωτερικό χώρο, όπου μόνο η οπτική επαφή με την θάλασσα τον προσανατολίζει. Πιο πέρα, σ’ ένα χαμηλό λόφο, είναι παραταγμένοι οι ολόλευκοι επιβλητικοί όγκοι των Κάτω Μύλων, σταθερά προσανατολισμένοι προς το πέλαγος. Στο λιμάνι της Χώρας, ένας μικρός πολύχρωμος στόλος από καΐκια και βάρκες συμπληρώνει με ζωηρές πινελιές αυτό το μοναδικό σύνολο.

 

Η φήμη της Μυκόνου και ο μεγάλος αριθμός επισκεπτών, ανάμεσα στους οποίους και οι σημαντικές προσωπικότητες από όλον τον κόσμο, δημιούργησαν σημαντική εμπορική κίνηση στο νησί. Έτσι, στους δρόμους της Μυκόνου, με εμπορικότερο το Ματογιάννι, μπορεί να συναντήσει κανείς στα μαγαζιά επώνυμα ρούχα, περίτεχνα κοσμήματα και αντικείμενα τέχνης. Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι εδώ εκδηλώνονται πολλές φορές οι διεθνείς τάσεις της μόδας που πρόκειται να επικρατήσουν μετά από λίγο.

 

Στα διάσπαρτα καφέ, μπαρ, εστιατόρια της Χώρας μπορεί να απολαύσει κανείς τον καφέ το ούζο και πλήθος άλλες γευστικές απολαύσεις, παρατηρώντας τον πολύχρωμο κόσμο που κυκλοφορεί στα σοκάκια της πόλης.

 

Στη Μύκονο μπορείτε να επισκεφθείτε την εκκλησία της Παναγιάς Παραπορτιανής, με την πρωτότυπη αρχιτεκτονική, αλλά και εκατοντάδες άλλες μικρότερες εκκλησίες, σκορπισμένες στις πλαγιές, τα μουσεία στη Χώρα και τα μοναστήρια.

 

Η Χώρα αποτελεί επίσης το ορμητήριο για ν’ ανακαλύψει κανείς, με τακτικά δρομολόγια λεωφορείων ή άλλα μέσα και τις υπόλοιπες ομορφιές της Μυκόνου, τη γραφική ενδοχώρα και τις πεντακάθαρες παραλίες. Ανάμεσα στις φυσικές ομορφιές της περιοχής, μπορούμε να ξεχωρίσουμε, την παραλία Χουλάκια, με τα μεγάλα της βότσαλα, τους γρανιτικούς σχηματισμούς με τις απίθανες φόρμες στα νότια, (Χάλαρα, Πλιντρί, Ληνώ, Λάζαρος κ.ά.), τα μαγευτικά ακρωτήρια που ξεχωρίζουν ανάμεσα σε φιλόξενους ορμίσκους (Δράπανος, Διβούνια), τις απότομες ακτές στο βόρειο τμήμα του νησιού (Φανάρι, Πάνορμος κ.ά.), τον κοκκινωπό βράχο του Τραγονησιού, το αυστηρό τοπίο της Αλεόμαντρας κ.ά.

 

Τέλος, εάν κάποιος επισκεφθεί τη Μύκονο κατά τη χειμερινή περίοδο και επιδιώξει να πλησιάσει, να συζητήσει και να κάνει συντροφιά με τους κατοίκους του νησιού, θα διαπιστώσει ότι στην πλειοψηφία τους φυσικά, παραμένουν απλοί, ζωηροί και φιλόξενοι, και ότι βρίσκουν πάντα, όσο χρόνο χρειάζεται για να διατηρήσουν τις παραδόσεις τους, τα ήθη και τα έθιμά τους.

Σύμφωνα με τη Μυθολογία, η Μύκονος σχηματίστηκε από τα πετρωμένα σώματα των γιγάντων που σκότωσε ο Ηρακλής, και πήρε το όνομά της από τον γιο του Απόλλωνα, Μύκονο. Οι ανασκαφές στην περιοχή της Φτελιάς έφεραν στο φως σημαντικό νεολιθικό οικισμό ενώ στα ιστορικά χρόνια αναδείχτηκαν οι δύο αρχαίες πόλεις του νησιού, Μύκονος και Πάνορμος.

 

Οι αρχαίοι συνέδεσαν το νησί με το μύθο του αγώνα του Ηρακλή με τους Γίγαντες.

 

Η αρχαία πόλη της Μυκόνου ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα π.Χ. από Ίωνες από την Αθήνα που με αρχηγό τον Ιπποκλή, γιο τού Νηλέα εγκαθίστανται στο νησί, στη θέση της σημερινής Χώρας.

 

Οι Ίωνες έδιωξαν τους Κάρες, τους Φοίνικες και τους Λέλεγες με μικρασιατική καταγωγή που σύμφωνα με τον Ηρόδοτο και τον Θουκυδίδη ήταν οι πρώτοι κάτοικοι του κεντρικού χώρου του Αιγαίου με μετακινήσεις στο χώρο αυτό.

 

Παρά το ότι η Μύκονος είναι πάρα πολύ κοντά στη Δήλο, και συνεπώς σε ένα λατρευτικό κέντρο της αρχαιότητος, ελάχιστα είναι τα περί Μυκόνου κατά τους κλασσικούς χρόνους στοιχεία τα οποία είναι γνωστά. Η Μύκονος σαφώς είχε στενούς δεσμούς με τη Δήλο και ήταν μέλος της Δηλιακής συμμαχίας. Κατά την ακμή της Δήλου η Μύκονος γνώρισε μια ευημερία επωφελούμενη από την οικονομική άνθηση του γειτονικού νησιού, αλλά με την καταστροφή της Δήλου περιέπεσε σε αφάνεια.

 

Το νησί βρισκόταν στο σταυροδρόμι των εμπορικών οδών του παρελθόντος. Έτσι, πάντα κινούσε το ενδιαφέρον διαφόρων επιδόξων κατακτητών. Όμως η φτώχεια του νησιού δεν προσέλκυσε τους κατακτητές να κάνουν μόνιμες βάσεις εκεί. Έτσι, ούτε οι Ενετοί, ούτε οι Τούρκοι αργότερα, άφησαν αξιοσημείωτα μνημεία όπως έκαναν στις υπόλοιπες Κυκλάδες.

 

Μετά από μια βυζαντινή περίοδο, από το 1204 με την πτώση της Πόλης στους Φράγκους, το νησί περνάει στα χέρια των Βενετών. Από τότε πέρασαν από νησί Καταλανοί, πειρατές κατά καιρούς, Τούρκοι βεβαίως και για ένα μικρό διάστημα κατά την περίοδο της Μεγάλης Αικατερίνης και τον Ορλώφ, πέρασαν και οι Ρώσοι, μέχρι την απελευθέρωση με το 1821.

 

Από τότε μέχρι και τα μέσα του 20ου αιώνα η ιστορία της Μυκόνου δεν έχει κάτι το ξεχωριστά ενδιαφέρον. Οι κάτοικοι αγωνίζονταν πάντα με τη θάλασσα, καθώς η  Μύκονος ήταν πάντα ένα άγονο νησί. που αγωνιζόταν να επιβιώσει ανά τους αιώνες. Τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, η ζωή στη Μύκονο, δύσκολη στην αρχή, άρχισε σιγά σιγά να τονώνεται από την οικονομική αυτονομία, που της χάριζε η σταδιακή καθιέρωσή της, ως ιδανικού θέρετρου, στην συνείδηση της εγχώριας και της ξένης οικονομικής και πνευματικής “ελίτ”. Σε τούτο, βοήθησε καθοριστικά η παρουσία της Γαλλικής Αρχαιολογικής Εταιρίας και η διεξαγωγή επί πολλές δεκαετίες των ανασκαφών, που έφεραν στο φως τους ανεκτίμητους θησαυρούς του ερειπιώνα της Δήλου. Στα μισά του 20ου αιώνα περίπου η Μύκονος “ανακαλύφθηκε” από ντόπιους και ξένους με αποτέλεσμα να γίνει ένα από τα πιο γνωστά τουριστικά μέρη στον κόσμο.

 

Οι κάτοικοι, εύκολα προσαρμόστηκαν στις νέες συνθήκες, γεγονός, που απέδωσε το επιτυχημένο μυκονιάτικο τουριστικό μοντέλο. Καθοδηγημένοι από τη διαίσθηση και την εργατικότητά τους, οι Μυκονιάτες, εξασφάλισαν στο νησί τους, αίγλη και πλούτο. Σήμερα το νησί της Μυκόνου, συμπληρώνει τις υποδομές του, βελτιώνει τις προσφερόμενες υπηρεσίες του και διεκδικεί σταθερά, μια εξέχουσα θέση, στον διεθνές τουρισμό, με ανταγωνιστές, πολύ μεγαλύτερων μεγεθών. Μόνη της δε, συγκεντρώνει το 1/10 περίπου της τουριστικής κίνησης όλης της χώρας. Με την Μύκονο έχουν συνδέσει το όνομά τους, ή την έχουν επισκεφθεί, κάθε λογής προσωπικότητες από όλους τους χώρους της ανθρώπινης δράσης.

 

Σήμερα το νησί είναι γνωστό και για τους πολυάριθμους μύλους και περιστεριώνες του, δείγματα της πολιτιστικής κληρονομιάς και λαϊκής αρχιτεκτονικής του, γνήσια στολίδια αιγαιοπελαγίτικης τέχνης.

 


Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της παραδοσιακής ζωής στην Μύκονο βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με τις εδαφικές και κλιματολογικές ιδιαιτερότητες του νησιού. Η Μύκονος είναι από τα λιγότερο ορεινά κυκλαδικά νησιά. Στερείται δασών και η χλωρίδα της είναι φτωχή. Έχει μικρές κοιλάδες από τις οποίες η κυριότερη είναι αυτή της άνω Μεράς.

 

Οι Μυκονιάτες ασχολούνταν ανέκαθεν με τη ναυτιλία. Η γεωργία και η κτηνοτροφία ασκούνταν ως οικιακή απασχόληση για τις ανάγκες της οικογένειας. Ωστόσο υπήρχαν και εξακολουθούν  να υπάρχουν τεχνίτες που τα τεχνουργήματα ή τα προϊόντα τους συνιστούν αυτή τη στιγμή τους «τόπους» όπου η αγορά του νησιού συναντά τη μνήμη και το παρελθόν της και που μπορούν στις ρωγμές του τουριστικού χρόνου, να τους επισκεφθούν όσοι ενδιαφέρονται να δουν την άλλη όψη της ζωής του τόπου, με τις μυρωδιές από ένα όχι και τόσο ξεχασμένο παρελθόν.

 

Μετά την φθορά της ιστιοφόρου ναυτιλίας κατά τον Αγώνα του 1821 για την απελευθέρωση από τους Τούρκους η ναυτιλία της Μυκόνου ανέκαμψε γρήγορα και ο εμπορικός της στόλος εξασφάλισε οικονομική άνεση στους κατοίκους του νησιού. Κατά τα μέσα του 19ου αιώνα τα καράβια της μεταφέρουν σιτάρι από την Ανατολή προς τη Δύση και επέστρεφαν με βιομηχανικά προϊόντα και είδη πολυτελείας, όπως καθρέπτες, κάδρα, έπιπλα, σκεύη κ.α.

 

Οι αλλαγές που επέφερε η επικράτηση του ατμού στην ναυτιλία επηρέασαν αρνητικά την οικονομική ζωή στη Μύκονο, η οποία παλιό, παραδοσιακό ναυτικό κέντρο, όπως το Γαλαξίδι, η Ύδρα και οι Σπέτσες, δεν μπόρεσε να εκσυγχρονισθεί. Λιγοστοί καπεταναίοι, και πολύ αργότερα, θα κατορθώσουν να ξεπεράσουν την κρίση και να φθάσει μεταπολεμικά η μυκονιάτικη ναυτιλία τα 20 σκάφη.

 

Σήμερα η ανάπτυξη του τουρισμού έχει εξασφαλίσει στον μόνιμο πληθυσμό του ένα υψηλό επίπεδο διαβίωσης. Εκτός από την οικονομική ανάπτυξη η Μύκονος ως το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αποτελούσε δραστήριο χώρο πνευματικής κίνησης για θέματα που αφορούσαν την τοπική ιστορία, τη λαογραφία, τη λογοτεχνία.

01. Καλαμοπόδι (Paradise) Η παραλία Paradise στη Mύκονο είναι γνωστή για τα καθημερινά πάρτι που γίνονται εκεί, πρωί και βράδυ. Ο κόσμος που επισκέπτεται την παραλία Paradise είναι νεαρής μόνο ηλικίας καθώς εκεί βρίσκονται κάποια από τα πιο γνωστά μαγαζιά διασκέδασης στη Μύκονο. Πίσω από την παραλία Paradise υπάρχει ένα πλήρως οργανωμένο camping για όσους προτιμούν την πιο στενή επαφή με τη φύση στις διακοπές τους. Στην παραλία θα φτάσετε με ταξί, με λεωφορείο ή από το μονοπατάκι στον Πλατύ Γιαλό που οδηγεί στο Paradise.

Το Paradise, αυτή η εκτεταμένη παραλία με τη χοντρή άμμο, είναι μια από τις πιο δημοφιλείς στη Μύκονο. Στη μέση της θάλασσας, υπάρχει ένας μεγάλος ύφαλος, που κάποιους φαίνεται να τους ενοχλεί και κάποιους να τους διασκεδάζει. Συνδυάζοντας το κολύμπι με τα ατελείωτα πάρτι, η παραλία Paradise είναι πάντοτε γεμάτη με κόσμο. Υπάρχει ένα πλήρως εξοπλισμένο και οργανωμένο camping εδώ, που είναι ανοικτό κατά τους περισσότερους μήνες του χρόνου, και υπάρχουν επίσης πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια. Θα συναντήσετε επίσης εστιατόρια και beach bars που οργανώνουν πάρτυ καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν καρέκλες και ομπρέλες στην παραλία, καθώς και έναν ναυαγοσώστη κι έναν γιατρό. Μπορείτε να πάρετε μαθήματα καταδύσεων ή να συμμετέχετε σχεδόν σε κάθε άλλο σπορ. Η παραλία Paradise είναι επίσης το «σπίτι» την θρυλικών «Cavo Paradiso» και «Tropicana».

Βρίσκεται στις νότιες ακτές της Μυκόνου και δίπλα από το Super Paradise.

 


02. Πλιντρί (Super Paradise) Η παραλία Super paradise στη Μύκονο είναι νότια παραλία με ήρεμα γαλανά νερά και χρυσή μαλακή αμμουδιά. Βρίσκεται δίπλα ακριβώς από την παραλία Paradise. Εκεί θα συναντήσετε και το γνωστό Super Paradise Club στη μέση του οποίου υπάρχει και πισίνα. Είναι γνωστή για τη δυνατή της μουσική και σαν μέρος ξεφαντώματος στην παραλία, και σαν παραλία γυμνιστών. Μπορείτε να φτάσετε στο Super Paradise με ταξί ή με θαλάσσιο ταξί (καραβάκι) των οποίων τα δρομολόγια ξεκινάνε συνήθως από τον Πλατύ Γιαλό. Υπέροχη παραλία με κρυστάλλινα πεντακάθαρα νερά, σε ένα μικρό αλλά βαθύ κόλπο.

Μια πολύ όμορφη παραλία, με πολλούς επισκέπτες που έρχονται μεταξύ άλλων για την ψιλή χρυσή άμμο και τα καταγάλανα νερά. Δεν είναι πολύ εύκολο να φτάσετε από τη στεριά, έτσι είναι προτιμότερο να φτάσετε με καΐκι από τον Πλατύ Γιαλό. Ομπρέλες και ξαπλώστρες είναι διαθέσιμες και τα πλήθη, που είναι ως επί το πλείστον νέοι clubbers .

Βρίσκεται στη Νότια παραλία, δίπλα ακριβώς από την παραλία Paradise.

Χαρακτηριστικά: Ομπρέλες & ξαπλώστρες | Εστιατόρια & Μπαρ | Εξυπηρέτηση | Ολοήμερα πάρτυ

 


03. Ελιά Η παραλία Ελιά στη Μύκονο είναι η μεγαλύτερη αμμώδης και πλήρως οργανωμένη παραλία στη Μύκονο. Θα απολαύσετε σίγουρα την παραλία της Ελιάς αν και καλό είναι τις ημέρες που ο αέρας στη Μύκονο είναι δυνατός να την αποφύγετε. Απίστευτα καταγάλανα νερά, σε μια αμμώδη και αρκετά μεγάλη παραλία, όπου μπορείτε να ασχοληθείτε με αρκετά θαλάσσια σπορ.

Η παραλία της Ελιάς, η υπέροχη παραλία με ψιλή άμμο προσελκύει όλο και περισσότερους ανθρώπους τα τελευταία χρόνια. Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν ομπρέλες, ξαπλώστρες, θαλάσσιο σκι, τζετ-σκι και άλλα θαλάσσια σπορ . Υπάρχει επίσης ένα εξαιρετικό εστιατόριο, καθώς και αρκετά ξενοδοχεία .

Η παραλία Ελιά βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Μυκόνου.

Χαρακτηριστικά: Ομπρέλες & ξαπλώστρες | Εστιατόριο | Ξενοδοχεία | Εξυπηρέτηση στην παραλία.

 


04. Πάνορμος Στην παραλία Πάνορμος στη Μύκονο τα νερά είναι κρυστάλλινα και όχι τόσο κρύα όσο σε άλλες παραλίες, ενώ περιτριγυρίζεται από αμμόλοφους. Μπορείτε να παίξετε beach volley με τις ώρες. Η παραλία Πάνορμος είναι αρκετά οργανωμένη παρόλο που δε διαθέτει ξαπλώστρες αλλά μόνο ομπρέλες. Από τα δύο beach bar-restaurant που βρίσκονται στην παραλία του Πάνορμου, μπορείτε να παραγγείλετε τον καφέ σας, το ποτό σας, ή και το φαγητό σας στην παραλία. Η πρόσβαση είναι εύκολη με δικό σας όχημα, με ταξί ή λεωφορείο.

Μια μεγάλη αμμουδιά που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι οργανωμένη σε όλο το μήκος της, αλλά υπάρχουν ικανοποιητικές εγκαταστάσεις και μερικά εστιατόρια στην παραλία.

Η παραλία βρίσκεται στο βορειότερο σημείο του νησιού, λίγο πριν τον Άγιο Σώστη.

Χαρακτηριστικά: Εστιατόρια & Μπαρ | Εξυπηρέτηση | Ομπρέλες

 


05. Ψαρού Η Ψαρού είναι νότια παραλία, με ψιλή χρυσή άμμο και γαλαζοπράσινα νερά που είναι καλά προστατευμένη από τους ανέμους. Είναι πάρα πολύ ανεπτυγμένη και έχει καρέκλες και ομπρέλες, καθώς και εγκαταστάσεις για θαλάσσια σπορ και μαθήματα καταδύσεων.

Η παραλία Ψαρού στη Μύκονο είναι αναμφισβήτητα μια από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού, με καταγάλανα νερά, χρυσή άμμο, και έχοντας το πλεονέκτημα ότι όσο δυνατός και να είναι ο βοριάς, στην Ψαρού τα νερά είναι πάντα ήρεμα, καθώς η παραλία είναι κλεισμένη από βουνά γύρω της.

Η παραλία της Ψαρούς είναι επίσης η κοσμικότερη παραλία του νησιού, διαθέτοντας την πιο άψογη εξυπηρέτηση και την μεγαλύτερη ποιότητα σε όλες τις προσφερόμενες υπηρεσίες. Αυτό θα το καταλάβετε και μόνοι σας από τον κόσμο που θα συναντήσετε. Εμείς σας ευχόμαστε να περάσετε υπέροχα. Όμορφη και οργανωμένη παραλία που προσφέρει την ευκαιρία να εξασκήσετε διάφορα θαλάσσια σπορ (σχολή καταδύσεων).

Λίγο πριν τον Πλατύ Γιαλό, θα συναντήσετε την Ψαρού.

Χαρακτηριστικά: Ομπρέλες & ξαπλώστρες | Εστιατόριο | Εξυπηρέτηση | Θαλάσσια σπορ

 


06. Ορνός Η παραλία του Ορνού είναι μεγάλη αμμώδης παραλία με ξαπλώστρες και ομπρέλες. Η γύρω περιοχή είναι πυκνοδομημένη με ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, μπαρ, εστιατόρια, κ.λπ. , και έχει έντονη τουριστική κίνηση. Από εδώ μπορείτε να πάρετε καΐκια προς τις παραλίες Ψαρού Ελιά, Αγράρι και Πλιντρί (Super Paradise).

Η παραλία Ορνός στη Μύκονο έχει, όπως και η Ψαρού, το πλεονέκτημα ότι τις ημέρες με δυνατό βορινό άνεμο μπορείτε να κάνετε το μπάνιο σας ανενόχλητοι από τους δυνατούς ανέμους. Οι διαδρομές των λεωφορείων προς την παραλία του Ορνού είναι πολύ συχνές, ενώ μετά το μπάνιο σας μπορείτε να διαλέξετε ένα από τα εστιατόρια που βρίσκονται κατά μήκους της παραλίας για να απολαύσετε ολόφρεσκα θαλασσινά και όχι μόνο. Ο Ορνός διαθέτει μαρίνα, εστιατόρια, super market, ξενοδοχεία, όλα σε πολύ μικρή απόσταση μεταξύ τους.

Ο Ορνός είναι απάνεμη παραλία στα νότια του Κόρφου, με συχνές μετακινήσεις από και προς τον Ορνό, με πολλά ξενοδοχεία και εστιατόρια. Ο Ορνός αποτελεί ιδανικό αγκυροβόλιο για τα σκάφη αναψυχής. Ο Ορνός είναι η πρώτη στη σειρά από τις ακόλουθες νότιες παραλίες.

Ο Ορνός βρίσκεται στη νότια πλευρά παραλία της Μυκόνου, και είναι η πιο κοντινή από τη Χώρα της Μυκόνου, σε απόσταση μόλις 2χλμ.

Χαρακτηριστικά: Ξαπλώστρες & ομπρέλες Εστιατόρια | Εξυπηρέτηση | Super Market | Φούρνος

 


07. Πλατύς Γιαλός Η παραλία Πλατύς Γιαλός στη Μύκονο είναι μια από τις πιο δημοφιλής παραλίες της Μυκόνου, με αρκετό κόσμο, αρκετά οργανωμένη με πολλά ξενοδοχεία και εστιατόρια κατά μήκους της παραλίας. Ο Πλατύς Γιαλός είναι το σημείο αφετηρίας των καϊκιών που λειτουργούν σαν θαλάσσια ταξί και μεταφέρουν τον κόσμο σχεδόν σε όλες τις παραλίες της Μυκόνου. Μπορείτε να φτάσετε στον Πλατύ Γιαλό με το λεωφορείο ή με δικό σας όχημα.

Ο Πλατύς Γιαλός βρίσκεται ακριβώς μετά Ψαρού, αυτό είναι μια μεγάλη αμμώδης παραλία με αρκετή τουριστική κίνηση, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια κλπ. Από την παραλία του Πλατύ Γιαλού αναχωρούν καΐκια για Πλιντρί (Super Paradise), Ελιά και άλλες παραλίες. Διαθέτει ξαπλώστρες και ομπρέλες, και μαζί με τον Αϊ – Γιάννη, είναι κατάλληλη για οικογένειες.

Ο Πλατύς Γιαλός είναι από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες της Μυκόνου. Έχει ωραία αμμουδιά, ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων, εστιατόρια και εύκολη πρόσβαση. Οι μικρές βάρκες συνδέουν τον Πλατύ Γιαλό με τις άλλες νότιες παραλίες, Παράγκα, Paradise (Καλαμοπόδι), Super Paradise (Πλιντρί), Αγράρι και Ελιά.

Η παραλία είναι στη νότια πλευρά της Μυκόνου, με εύκολη πρόσβαση από τη χώρα.

Χαρακτηριστικά: Εστιατόρια | Ξαπλώστρες & ομπρέλες | Εξυπηρέτηση | Μετακίνηση με λεωφορείο και καΐκι.

 


08. Λιά Η παραλία Λιά στη Μύκονο είναι μια αρκετά ήσυχη και οργανωμένη παραλία. Έχει κρυστάλλινα καταγάλανα νερά και ψιλή άμμο ενώ είναι και από τις δύο πλευρές τις περιτριγυρισμένη από βράχους. Είναι σίγουρο πως θα απολαύσετε το μπάνιο σας. Ιδανική για παρέες φίλων και οικογένειες. Μπορείτε να φτάσετε στη Λια ακολουθώντας τις πινακίδες από την Άνω Μερά και μετά με ταξί ή δικό σας όχημα, ενώ διαθέτει έναν πολύ μεγάλο χώρο στάθμευσης. Η τελευταία από τις νότιες παραλίες στη Μύκονο, με οδική πρόσβαση.

Μια όμορφη παραλία νοτιοανατολικά της Άνω Μεράς, που έχει χοντρή άμμο και τυρκουάζ νερά. Αν και είναι προσβάσιμη μόνο μέσα από ένα πολύ ανώμαλο χωματόδρομο, έχει ομπρέλες, ξαπλώστρες και service στην παραλία.

Βρίσκεται 14χλμ από τη Χώρα της Μυκόνου, κοντά στον Καλαφάτη.

Χαρακτηριστικά: Ξαπλώστρες & ομπρέλες | Εστιατόριο | Θαλάσσια σπορ | Εξυπηρέτηση στην παραλία.

 


09. Αγράρι Η παραλία Αγράρι στη Μύκονο είναι τεράστια και αμμώδης παραλία, όπου μπορείτε να ασχοληθείτε με όποιο θαλάσσιο σπορ προτιμάτε. Μπορείτε να φτάσετε στο Αγράρι είτε με καΐκι είτε με δικό σας όχημα ή ταξί. Θα βρείτε ξαπλώστρες, χωρίς όμως η παραλία να είναι «πηγμένη» από αυτές, διατηρώντας έτσι τη φυσική της ομορφιά.

Η παραλία στο Αγράρι είναι μια υπέροχη αμμώδης παραλία με καταγάλανα νερά που είναι καλά προστατευμένη από τους ανέμους και έχει τις βασικές εγκαταστάσεις, όπως ξαπλώστρες και ομπρέλες, ενώ πολλά θαλάσσια σπορ είναι επίσης διαθέσιμα, όπως θαλάσσιο σκι, τζετ-σκι και άλλα θαλάσσια σπορ . Αν και αυξάνεται συνεχώς σε δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια, εξακολουθεί να μην έχει τόσο πολύ κόσμο όσο οι παραλίες στα δυτικά της Μυκόνου και είναι ιδανική για ένα ήσυχο μπάνιο. Σας προτείνουμε να μείνετε σε ένα από τα ξενοδοχεία ή τις βίλες κοντά στην παραλία Αγράρι.

Πάνω στην παραλία Αγράρι βρίσκεται ένα μικρό καφέ από το οποίο μπορείτε να παραγγείλετε κάτι να πιείτε ή να τσιμπήσετε ένα μικρό γεύμα. Η παραλία είναι εξίσου ιδανική και για γυμνισμό. Μία ακόμα από τις πολλές όμορφες παραλίες του νησιού, λίγο πιο απομονωμένη, για όσους θέλουν να αποφύγουν την πολυκοσμία.

Το Αγράρι είναι νότια παραλία, δίπλα ακριβώς από το Super Paradise.

Χαρακτηριστικά: Θαλάσσια σπορ | Εστιατόριο | Ξενοδοχείο | Εξυπηρέτηση στην παραλία | Μετακίνηση με καΐκι

 


10. Παράγκα Σίγουρα πρόκειται για μια από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες της Μυκόνου. Η παραλία Παράγκα στη Μύκονο είναι πλήρως οργανωμένη και γεμάτη από ξαπλώστρες, τόσο που δε θα δείτε την αμμουδιά. Εκτός βέβαια αν κατευθυνθείτε προς το τέρμα της παραλίας για περισσότερη ησυχία ή για να κάνετε γυμνισμό. Έχει καταγάλανα και πολύ καθαρά νερά και μια σειρά από εστιατόρια και μπαρ για να παραγγείλετε το ποτό, τον καφέ και το φαγητό σας πάνω στην αμμουδιά. Μπορείτε να φτάσετε στην παραλία Παράγκα περπατώντας από τον Πλατύ Γιαλό περίπου 10 λεπτά ή με καΐκι ή με δικό σας όχημα ή ταξί.

Μια όμορφη μικρή παραλία με πολύ ψιλή άμμο και καλές εγκαταστάσεις. Υπάρχουν ξαπλώστρες και ομπρέλες, καθώς και εστιατόρια και μερικά καλαίσθητα παραλιακά μπαρ που κάνουν άνετη τη διαμονή σας εκεί. Στην Παράγκα βρίσκεται επίσης ένα από τα δύο οργανωμένα κάμπινγκ του νησιού. Διαθέτει όλες τις ανέσεις και είναι πολύ πιο ήσυχο από αυτό στο Καλαμοπόδι (Paradise).

Τοποθεσία: Νότια παραλία της Μυκόνου, πολύ κοντά στην παραλία Paradise.

Χαρακτηριστικά: Ομπρέλες & ξαπλώστρες | Εστιατόρια & Μπαρ | Κάμπινγκ | Μετακινήσεις με λεωφορείο και καΐκι

 


11. Καλό Λιβάδι Τρία χιλιόμετρα νότια της Άνω Μεράς, θα συναντήσετε την παραλία Καλό Λιβάδι. Μια μεγάλη αμμώδης παραλία η οποία είναι αρκετά ανοιχτή για τους βόρειους ανέμους. Υπάρχουν ομπρέλες, ξαπλώστρες, εστιατόρια & μπαρ, και ναυαγοσώστης . Ακριβώς στα δεξιά υπάρχει μια μεγάλη ήρεμη μικρή παραλία που ονομάζεται Καραπέτι που είναι προσβάσιμη μόνο με σκάφος.

Η παραλία Καλό Λιβάδι στη Μύκονο είναι από τις μεγαλύτερες παραλίες στη Μύκονο. Ήρεμα καταγάλανα νερά, σε μια πλήρως οργανωμένη παραλία με αρκετά εστιατόρια. Στο Καλό Λιβάδι, πολλές φορές θα χρειαστεί να κάνετε κράτηση για ξαπλώστρα από την προηγούμενη μέρα. Θα ακούσετε αρκετή ελληνική και ξένη εμπορική μουσική ενώ μπορείτε να διασκεδάσετε και να αθληθείτε κάνοντας ένα από τα θαλάσσια σπορ που παρέχονται.

Το Καλό Λιβάδι βρίσκεται στην νοτιοανατολική πλευρά της Μυκόνου.

Χαρακτηριστικά: Ομπρέλες & ξαπλώστρες | Εστιατόρια & Μπαρ | Εξυπηρέτηση

 


12. Άγιος Σώστης Μεγάλη αμμουδερή παραλία βόρεια του Πανόρμου που δεν είναι ούτε οργανωμένη ούτε εύκολα προσβάσιμη, αλλά σίγουρα αξίζει να την επισκεφθείτε. Ο Άγιος Σώστης είναι σχετικά ήσυχη παραλία. Ίσως η πιο όμορφη παραλία της Μυκόνου, που διατηρεί ακόμα την εικόνα παρθένας παραλίας, αφού δε θα βρείτε τίποτα που να θυμίζει, beach bar με ξαπλώστρες κλπ. Είναι αρκετά μεγάλη αφού το μήκος της φτάνει τα 250μ.

Η πρόσβαση βέβαια στην παραλία είναι σχετικά δύσκολη αφού πρέπει να κατηφορίσετε οδικώς από ένα δύσβατο μονοπάτι (και στο γυρισμό να το ανεβείτε) αλλά κάτι τέτοιο δεν πτοεί τους λάτρεις της ομορφιάς της φύσης και της ησυχίας που όποτε έχει καλό καιρό (δηλαδή δε φυσάει) είναι η παραλία που θα προτιμήσουν χωρίς δεύτερη σκέψη. Επιπλέον προτιμάται από τους λάτρεις του γυμνισμού.

Τοποθεσία: Στη βόρεια πλευρά της Μυκόνου, βρίσκεται η πανέμορφη παραλία του Άγιου Σώστη, ακριβώς αφού περάσετε τον Πάνορμο.

 


13. Κάπαρη Υπάρχει άραγε πιο όμορφη και ήσυχη παραλία στη Μύκονο από την παραλία Κάπαρη; Η παραλία Κάπαρη στη Μύκονο είναι ένας μικρός παράδεισος που αποτελείται από καταγάλανα κρυσταλλένια νερά, σιμιγδαλένια πεντακάθαρη άμμο και μεγάλους βράχους.

Η πρόσβαση στην παραλία είναι πιο δύσκολη από κάθε άλλη παραλία, αλλά αξίζει τον κόπο και με το παραπάνω. Θα φτάσετε με μηχανάκι ή αυτοκίνητο, αλλά θέλει μεγάλη προσοχή γιατί ο δρόμος είναι γεμάτος λακκούβες. Μόλις φτάσετε θα πρέπει να κάνετε μια μικρή κατάβαση βράχο –βράχο για να φτάσετε στην παραλία. Και το αντίστροφο, για να ανεβείτε φεύγοντας. Σας διαβεβαιώνουμε όμως ότι αξίζει τον κόπο και με το παραπάνω, αρκεί να μην είναι πολύ δυνατός ο αέρας.

Η Κάπαρη είναι μικρή αμμουδερή παραλία κοντά στο Αϊ-Γιάννη, η οποία μπορεί να προσεγγιστεί με το αυτοκίνητο ως ένα συγκεκριμένο σημείο. Μετά από αυτό θα πρέπει να λάβουν υπόψη το κατηφορικό μονοπάτι. Η Κάπαρη είναι η μόνη σχετικά απομονωμένη παραλία σε αυτή την πλευρά του νησιού και βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Μυκόνου, αφού περάσετε τον Ορνό και τον Άγιο Ιωάννη.

Χαρακτηριστικά: Πανέμορφο ηλιοβασίλεμα | Ησυχία & πεντακάθαρα νερά

 


14. Μεγάλη Άμμος Αυτή η αμμώδης παραλία, που βρίσκεται κοντά στην πόλη της Μυκόνου ( Χώρα ), ήταν κάποτε μια από τις πιο δημοφιλείς, τότε που οι τουρίστες άρχισαν να φθάνουν στη Μύκονο, αλλά σήμερα είναι πολύ λιγότερο πολυσύχναστη.

Η παραλία Μεγάλη Άμμος στη Μύκονο είναι ερημική παραλία, αφού σπάνια θα συναντήσετε κόσμο. Δεν είναι από τις συνιστώμενες παραλίες γενικότερα, αφού οι σχολικές εκδρομές είναι πολύ συχνές στο σημείο, ενώ δίπλα είναι ο κεντρικός δρόμος που συνδέει τη Μύκονο με τον Ορνό οπότε έχει και αρκετή φασαρία.

Η Μεγάλη Άμμος βρίσκεται στη νότια πλευρά της Μυκόνου και απέχει από την πρωτεύουσα μόνο 1,5χλμ.

Χαρακτηριστικά: Εστιατόριο | Κοντά σ τη Χώρα

 


15. Κόρφος Η παραλία του Κόρφου στη Μύκονο δεν ενδείκνυται για μπάνιο. Η θέση στην οποία βρίσκεται σε συνδυασμό με το σχήμα του νησιού έχει ως αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται εκεί όλα τα σκουπίδια της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής. Είναι η ιδανική παραλία όμως για τους λάτρεις του wind surfing. Τα μεγάλα κύματα που σηκώνονται λόγω του ρηχού βυθού της παραλίας και ο δυνατός αέρας που επηρεάζει τον Κόρφο έχουν κάνει αυτή την παραλία το αγαπημένο στέκι των wind surfers.

Ο Κόρφος βρίσκεται στο βόρειο μέρος της Μυκόνου, 2χλμ. από τη χώρα λίγο πριν την παραλία του Ορνού.

Χαρακτηριστικά: Φούρνος / Super Market

Η “Μικρή Βενετία”

Μεταξύ Κάστρου και Σκάρπας είναι η γραφική γειτονιά που με τα πολύχρωμα μπαλκόνια της και τα ξύλινα “μπουντιά” κρέμεται – θαρρείς – πάνω από την θάλασσα. Μπορεί να απολαύσει κανείς από εδώ σίγουρα ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα της Ελλάδας.

 


Το Δημαρχείο

Είναι ένα κομψό, κλασικόν διόροφο κτίριο του 1780 με κεραμοσκεπή που κατασκευάστηκε κατά την μετά τα Ορλωφικά περίοδο για να αποτελέσει την έδρα του Ρώσου Γενικού Πρόξενου του Αρχιπελάγους.

Περιήλθε όμως μερικά χρόνια αργότερα στην δικαιοδοσίατης Κοινότητας (του τοπικού οργάνου αυτοδιοίκησης του νησιού που λειτουργούσε πριν από την Επανάσταση), για να στεγάζει μέχρι σήμερα τα γραφεία του Δήμου Μυκόνου. Δίπλα του, το λιτό και επιβλητικό Όθωνα (1859) σε σχέδια του Βαυαρού μηχανικού Βάιλερ, με ευδιάκριτα τα ρομαντικά στοιχεία.

 


Δραφάκι, Βρύση, Γλάστρος, Πλατύ-Γιαλός

Ενδιαφέροντα μικρά μνημεία βρίσκονται διάσπαρτα σε αγροτικές – έως πρότινος – περιοχές και στα Νότια της Χώρας: στο Δραφάκι (Πασπάρι), μπορεί κανείς να δει μερικά παλαιότατα αλλά καλά διατηρημένα επιπεδόστεγα εξωκκλήσια. Στη Βρύση, αποκαλύφθηκε πριν από λίγα χρόνια ένας ασυνήθιστος για τις Κυκλάδες θολωτός τάφος της Μυκηναϊκής περιόδου, με πλούσιο και ενδιαφέρον περιεχόμενο που μαρτυρεί τις ιδιαίτερες σχέσεις του νησιού με τα ελλαδικά μυκηναϊκά κέντρα. Στην ίδια περιοχή, θαυμάσιοι περιστερεώνες μέσα σε παλιούς κήπους, με τη χαρακτηριστική διακόσμησή τους.

Στη μυκονιάτικη ύπαιθρο σώζονται ακόμα τα ερείπια μερικών αρχαίων τετράγωνων ή στρογγυλών πύργων, που θα πρέπει να άνηκαν σε κάποιο αμυντικό σύστημα του νησιού: Ο πύργος στη Ληνώ, διαμέτρου 10μ. περ., διατηρεί τη βάση του σε ύψος 1,80 μ. περ., με ίχνη οχυρωματικού περιβόλου και δύο πρωτοχριστιανικά εκκλησάκια παραδίπλα.

Ο πύργος στη θέση Πόρτες που δεσπόζει του Πλατύ–Γιαλού, με αρκετά μικρότερη διάμετρο (3,5μ.), εντυπωσιάζει με την διατηρούμενη πορτωσιά του που σχηματίζουν τρεις μεγάλοι λαξευμένοι γρανιτόλιθοι.

Επίσης, υπάρχουν αρχαία πηγάδια που χρησιμοποιούνται ακόμα, όπως το πηγάδι “του Γιάνναρου” , μια υπόγεια δεξαμενή κτισμένη με γρανιτόλιθους και σκάλα για την κάθοδο στο νερό. Ένα άλλο πηγάδι, ο “Πούαδος”, με βαθμίδες στο πλάι να εξασφαλίζουν εύκολη πρόσβαση, διατηρείται κάτω από τον περιφερειακό δρόμο Τούρλου – Κόρφου, στο ύψος της Ταγκούς.

 


Καλαφάτης – Διβούνια

Στα Ν.Α. της Άνω Μεράς, απέναντι από την παραλία του Καλαφάτη στη θέση Διβούνια – Ταρσανάς, διατηρούνται επάνω στο μικρό δίδυμο ακρωτήριο τα ίχνη προϊστορικής (πρωτοκυκλαδικής) ακρόπολης.

 


Συγκρότημα Κάτω Μύλων

Βρίσκονται στα νότια της Χώρας, μεταξύ της γραφικής Αλευκάντρας και της συνοικίας του Νιοχωρίου και εντυπωσιάζουν κάθε επισκέπτη με τους ολόλευκους επιβλητικούς όγκους τους στη σειρά, προσανατολισμένοι στο πέλαγος. Σήμερα, διατηρούνται οι επτά από τους δέκα (στο σύνολο του νησιού ξεπερνούσαν άλλοτε τους είκοσι), που υπήρχαν ως τις αρχές του 20ου αιώνα και άλεθαν με την αστείρευτη δύναμη του βοριά τα ντόπια σιτηρά. Οι μύλοι της Μυκόνου στην οικονομική ευρωστία του νησιού που, ως αναγκαίος σταθμός για τα διερχόμενα από το Αιγαίο πλοία, τα προμήθευε με παξιμάδι. Ένας τέτοιος μνημειακός φούρνος που λειτουργεί πάντοτε με ξύλα, είναι ο γνωστός “Φούρνος του Γιώρα” στο Νιοχώρι.

 


Δημοτική Βιβλιοθήκη

Εκτός των 10.000 περ. τόμων της (το μεγαλύτερο μέρος τους ανήκει στη δωρηθείσα ιστορική βιβλιοθήκη του Αλεξάνδρου Μελετόπουλου), στεγάζει και μια πλούσια συλλογή από φωτογραφίες, έγραφα του 18ου και του 19ου αιώνα, χαρακτικά κ.α.. Βρίσκεται στο ισόγειο του θαυμάσιου αρχοντικού Καμπάνη του 18ου αιώνα, στην Αγία Κυριακή.

 


Τα Τρία Πηγάδια

Στην ομώνυμη θέση στο κέντρο σήμερα της πόλης, τα πηγάδια αυτά κυρίως εξασφάλιζαν από τα μέσα του 18ου αι. έως την δεκαετία του 50 την ύδρευση της Χώρας Μυκόνου.

Η κοπανιστή της Μυκόνου με την πιπεράτη γεύση της είναι ονομαστή και εκτός του νησιού.

 

Ιδιαίτερα δημοφιλές είναι το μικρό στρογγυλό τυρί από κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα, που τρώγεται φρέσκο ή «πετρωμένο».

 

Προϊόντα που βασίζονται στην τοπική οικοτεχνική παράδοση και σχετίζονται με τα χοιροσφάγια είναι τα μυκονιάτικα λουκάνικα, που φτιάχνονται από κρέας χοιρινό, είναι λιαστά και ψήνονται στο αλάτι.

 

Περιέχουν πολλά μπαχαρικά και αρωματικά χόρτα, όπως θρούμπη και μάραθο.

 

Οι λούζες είναι το ιδιαίτερο παρασκεύασμα της μυκονιάτικης κουζίνας και προέρχεται από το φιλέτο του χοίρου.

 

Περιέχει πολλά μπαχαρικά και μυρωδικά. Το χοιρινό κρέας είναι περασμένο μέσα στο παχύ έντερο του χοίρου και λιάζεται.

 

Εκλεκτοί μεζέδες των χοιροσφαγίων είναι

  • η παΐδα τηγανητή με αβγά
  • η χοιροκεφαλή
  • ο αζώναρας
  • τα σίσερα ή σύγλινα
  • η γλίνα (λίπος για τηγάνισμα)

 

Ένα εξαιρετικό μυκονιάτικο γλύκισμα που παρασκευάζεται στην οικιακή κουζίνα, αλλά και από τοπικά εργαστήρια ζαχαροπλαστικής, είναι τα αμυγδαλωτά, που προσφέρονται σε γάμους και βαφτίσια.

 

Η μυκονιάτικη κουζίνα ποικίλει ανάλογα με τις εποχές και τις περιστάσεις. Ένα από τα εκλεκτά φαγητά που παρασκευάζονται και σήμερα στη Μύκονο είναι οι «κρεμμυδόπιτες». Πρόκειται για πίτες που περιέχουν τροβολιά, φρέσκα κρεμμυδάκια, αβγά και άνηθο, ενώ μερικές φορές έχουν και χοιρινό λαρδί. Είναι πίττες που συνοδεύουν πολλά γιορτινά γεύματα και συνηθίζονται πολύ από τα Χριστούγεννα μέχρι τις αποκριές, όταν υπάρχουν και γαλακτοκομικά προϊόντα στα σπίτια, που εκτρέφουν οικόσιτα ζώα. Την ίδια περίοδο παρασκευάζονται μελόπιτες  από τροβολιά και μέλι πάνω στο ψημένο φύλλο.

Η κουζίνα της Μυκόνου περιλαμβάνει το χοιρινό σε όλες τις εκδοχές (µε λάχανο ή χόρτα, καπνιστό, λουκάνικα) και θαυμάσιες συνταγές με ψάρια και θαλασσινά: χουχουλιούς γιαχνί ή πιλάφι, κολιούς με κάπαρη, αχινούς σε λαδόξιδο, πίνες, µύδια. Πασίγνωστη είναι η «κοπανιστή» της Μυκόνου, ενώ πολύ εύγευστα πιάτα είναι οι μαραθοκεφτέδες, τα σκορδομακάρονα, τα σπαράγγια με αυγά και οι πράσινες τηγανιτές ντομάτες. Ανάμεσα στα γλυκίσματα του νησιού φημίζονται η μελόπιτα, το παστέλι και τα αμυγδαλωτά.

 

Στα μυκονιάτικα σπίτια συνηθίζουν να παρασκευάζουν δροσιστική σουμάδα, με βάση το αμύγδαλο.

 


Ενδεικτικά σας δίνουμε μία συνταγή παραδοσιακής χορτόπιτας:

 

Χορτόπιτα Πικάντικη Μυκόνου

 

Υλικά:

_Για την γέμιση:

  • 500 γραμ. μυρώνεια και καυκαλίθρες
  • 500 γραμ. σπανάκι
  • 250 γραμ. κρεμμυδάκια φρέσκα
  • άνηθο, μάραθο
  • 250 γραμ. κοπανιστή Μυκόνου
  • 300 γραμ. λάδι
  • 250 γραμ. σύγλινο,  χοιρινό παστό Μυκόνου
  • 1 φλιτζ. τσαγιού τραχανάς γλυκός
  • πιπέρι, αλάτι

_Για το φύλλο:

  • 4 φλιτζ. αλεύρι
  • 1 φλιτζ. νερό
  • 1 φλιτζ. λάδι
  • λίγο αλάτι
  • μισό λεμόνι χυμό και ξύσμα

Εκτέλεση:

  • Κόβουμε ψιλά τα χόρτα και τα κρεμμυδάκια.
  • Τρίβουμε τα χόρτα με λίγο αλάτι και τα στίβουμε.
  • Σωτάρουμε τα κρεμμυδάκια με το λάδι, προσθέτουμε τα χόρτα, πιπέρι, αλάτι, κοπανιστή, σύγλινο, και τον τραχανά ανακατεύοντάς τα.
  • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά του φύλλο και ζυμώνουμε ώστε ναι γίνουν μια ζύμη, την οποία ανοίγουμε σε 4 φύλλα.
  • Τοποθετούμε τα 2 πρώτα σε ένα ταψί αλειμμένο με λάδι, ρίχνουμε πάνω τους την γέμιση, σκεπάζουμε με τα άλλα 2 φύλλα, λαδώνουμε την επιφάνεια της πίτας, τη χαράζουμε σε κομμάτια, την ψήνουμε σε σιγανό φούρνο για 75 λεπτά.

Η Μύκονος είναι ένα νησί φτιαγμένο από θεούς για τους ανθρώπους, είχε πει κάποιος επώνυμος γλεντζές.

 

Ποιος δεν έχει άραγε να πει κάτι για τη Μύκονο, ποιος δεν έχει ακούσει έστω για τα γαλάζια νερά της, ποιος δεν έχει λουστεί στον επίμονο ήλιο της, ποιος δεν έχει ζήσει ή δεν θέλει να ζήσει εδώ ανεπανάληπτες στιγμές, μία έστω φορά στη ζωή του.

 

Μύκονος είναι θάλασσα , είναι χάδι, είναι διάφανος ουρανός, αέναη κίνηση, φως, γλυπτός βράχος, είναι συμφωνία του μπλε και του άσπρου, αναζωογονητική αρμύρα, απόλαυση, μυρωδιά ασβέστη, φιλοξενία, διασκέδαση, μια έκπληξη κάθε ώρα, ζηλευτή αρμονία, αλήθεια, αλησμόνητος έρωτας, σκέρτσο, δυνατή γοητεία, απαράμιλλη αίσθηση.

 

Ένα ατελείωτο και πραγματικό παραμύθι που ξετυλίγεται γύρω σου, με το κάθε του γύρισμα μοναδικό, ξεχωριστό, που σε προκαλεί παιχνιδιάρικα να το ζήσεις, σε προσκαλεί να το γευτείς, να το απολαύσεις ως την τελευταία σταγόνα.

 

Ένα μικρό νησί ωστόσο, μάλλον άγονο, στεγνό, που το καίει ο ήλιος, όμως τόσο προικισμένο με χρυσές αμμουδιές, μαγικές νύχτες, πεντακάθαρα νερά, έξυπνους και ευχάριστους ανθρώπους, πολιτισμό αιώνων.

 

Το κυρίαρχο λευκό χρώμα παλιών και νέων κτηρίων, η ψαριά πέτρα και τα γύρω χαμηλά βουνά, το άγγιγμα του ανέμου, οι μυρωδιές, οι κουβέντες, είναι χαρακτηριστικά που μένουν ανεξίτηλα στη μνήμη σου.

 

Τα στοιχεία της φύσης είναι εδώ πιο έντονα και ντόμπρα, σε γεμίζουν, σου αφυπνίζουν νομίζεις νέες αισθήσεις: ο αέρας, ο ήλιος, το φεγγάρι, το βαθύ πέλαγο, είναι πράγματα πρωταρχικά που συνοδεύουν το νησί διαμορφώνοντας το μοναδικό χαρακτήρα του αιώνες τώρα.

 

Η αρμονία της αρχιτεκτονικής της Μυκόνου είναι άλλο ένα στοιχείο άξιο θαυμασμού. Η θέση και ο τρόπος που είναι στημένη η Χώρα, στο μάτι του Βοριά, το παλιό λιμάνι, συγκεκριμένα χρώματα σοφά μοιρασμένα, αυτό το έντονο άρωμα Ιστορίας παντού, κάνουν όλα μαζί ένα πραγματικό αριστούργημα.

 

Κανένας άνθρωπος μόνος του και κανένα μελετημένο σχέδιο δεν θα μπορούσε να φτιάξει κάτι το τόσο μοναδικό.

 

Το συναίσθημα ότι χάνεσαι για λίγο μέσα στα σοκάκια της Χώρας είναι συναρπαστικό. Η έξοδος στο Γιαλό μετά την περιπλάνηση θα είναι η κατάληξή σου, με ένα ποτήρι ούζο, κάθε λογής κόσμο ένα γύρω και θέα τα πολύχρωμα καΐκια και τους εξημερωμένους πελεκάνους.

 

Περπατάς, και νομίζεις πως τους ξέρεις όλους… χαιρετάς και σε χαιρετάνε. Λες κι έχεις μεγαλώσει σ’ αυτή τη γειτονιά.

 

Είναι όλα απλά, οικεία, δεδομένα. Μια ατμόσφαιρα θέρμης και χαλάρωσης σε τυλίγει, μια αγκαλιά, μια μαγεία που λέξεις δεν μπορούν να εκφράσουν, είναι πράγματα που σίγουρα ένοιωσες εδώ και θα τα κουβαλάς για πάντα στην καρδιά σου.

 

Κι όταν ο ήλιος πέσει, πάλι η διάθεση όλων αλλάζει: Οι ρυθμοί γίνονται τώρα πιο έντονοι, εξάπτουν τη φαντασία και τις αισθήσεις.

 

Μπορείς να ζήσεις: λες ό,τι θέλεις, όσο θέλεις, τέλος πάντων, όσο το αντέχεις. Τα πάντα βρίσκονται δίπλα σου, γύρω σου, εσύ απλά τα επιλέγεις.

 

Η Μύκονος κατέχει υψηλή βαθμολογία μεταξύ των κορυφαίων clubbing προορισμών της Μεσογείου, ενώ η νυχτερινή ζωή της θεωρείται από τις καλύτερες στην Ευρώπη.

 

Δίκαια λοιπόν η Μύκονος διατηρεί τον τίτλο του πιο κοσμοπολίτικου νησιού της Ελλάδος. Εδώ, ταξιδιώτες από όλα τα κοινωνικά στρώματα και κάθε διαφορετική κουλτούρα συναντιούνται για να δημιουργήσουν όλοι μαζί ένα κλίμα κεφιού και ζωντάνιας άνευ προηγουμένου.

 

Το μοναδικό αυτό νησί των Κυκλάδων με το στυλ του καταφέρνει, με το πέρασμα του χρόνου, να προσελκύει όχι μόνο περισσότερους, αλλά και πιο ενθουσιώδεις επισκέπτες. Προσελκύει επίσης διεθνούς φήμης D.J., στα διάφορα club και bar, που έχουν γίνει διάσημα.

 

Επιπλέον, η Μύκονος είναι gay-friendly νησί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, και διαθέτει πολλά γκέι κλαμπ.

 

Παγκοσμίως γνωστά στέκια είναι το Super Paradise, η Παράγκα και το Paradise.

 

Γενικά, το νησί είναι ευρέως γνωστό για την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα νυχτερινή ζωή, με αμέτρητα μπαράκια και club, τα οποία εξυπηρετούν και τα πιο απαιτητικά γούστα.

 

Τα νυχτερινά μαγαζιά της Μυκόνου είναι τόσο πολλά και τόσο διαφορετικά μεταξύ τους, που αδιαμφισβήτητα θα τραβήξουν το βλέμμα σας, καθένα για τους δικούς του διαφορετικούς λόγους.

 

Εδώ δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες dress code, αφού το να καταλήξετε να χορεύετε σε κάποιο από τα ιστορικά κλαμπ της Χώρας με μαγιό και γυαλιά ηλίου, είναι η φυσική ροή των πραγμάτων.

 

Πρώτη στάση για ποτό, μπορείτε να κάνετε στα μπαράκια της Αλευκάντρας και της “Μικρής Βενετίας”, για να απολαύσετε το υπέροχο ηλιοβασίλεμα, πίνοντας γευστικά κοκτέιλ στα τραπεζάκια πάνω στη θάλασσα ή στα ξύλινα μπαλκόνια της “βενετσιάνικης” συνοικίας.

 

Στo Ματογιάννι, θα βρείτε μπαρ και lounge-cafe με πρωτότυπη διακόσμηση, πολύ κόσμο και μεγάλη ποικιλία από μουσική. Αν είστε τυχεροί και βρείτε άδειο κάποιο από τα ελάχιστα τραπέζια που βρίσκονται στην είσοδο των μαγαζιών πάνω στο δρόμο, μπορείτε να πιείτε το ποτό σας χαζεύοντας τις ορδές του κόσμου που περνούν από μπροστά σας.

 

Αφού κάνετε ένα πέρασμα από όλα τα μπαρ και έχετε ακόμη αντοχές, επιβάλλεται να χορέψετε μέχρι τελικής πτώσης στα μεγαλύτερα club του νησιού, όπου ο κόσμος ξεφαντώνει στα τραπέζια και στις μπάρες με τις πιο μεγάλες ελληνικές και ξένες επιτυχίες.

 

Για τους λάτρεις της ελληνικής ζωντανής μουσικής μέχρι αργά είναι ανοιχτά και τα μπουζούκια της Μυκόνου. Όσο για το επόμενο πρωί, μια ακόμη μέρα ξεκινά σε ένα από τα παραλιακά beach bar της Μυκόνου, αφού η διασκέδαση στο νησί των ανέμων διαρκεί όλο το εικοσιτετράωρο.

 

Θα περάσουν φαίνεται πολλά χρόνια μέχρι να χάσει η Μύκονος την πρώτη θέση στην τουριστική κίνηση από όλα τα νησιά της Ελλάδας, αλλά κυρίως την πρωτιά της στην ξέφρενη διασκέδαση!

Αστυνομία: 22890 22 716
Τουριστική Αστυνομία: 22890 22 482
Λιμεναρχείο: 22890 22 218
Κέντρα Υγείας – Ιατρεία: 22890 23 998, -23 994, -23 396
Τοπική Συγκοινωνία: 22890 23 360
Τουριστικές Πληροφορίες: 22890 23 990
Ολυμπιακές Αερογραμμές: 22890 22 490, -22 495
Aegean Airlines, Αθήνα: 210 99 88 300
Olympic Air, Αθήνα: 210 35 50 000
Σωματείο Λεμβούχων Μυκόνου: 22890 22 032
ΚΤΕΛ: 22890 23 360
ΤΑΞΙ: 22890 22 400
Για Ξενοδοχεία: www.grhotels.gr
Για Ενοικιαζόμενα Δωμάτια: www.fede.gr
GoDive Mykonos Dive Resort, Παραλία Λία: www.godivemykonos.com

Με πλοίο από τον Πειραιά:

 

Καθημερινά από τις 07:00, υπάρχουν συμβατικά ή ταχύπλοα επιβατηγά και οχηματαγωγά πλοία από το λιμάνι του Πειραιά που αναχωρούν για Μύκονο. Η Μύκονος βρίσκεται 94 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του Πειραιά.

 

Η διαδρομή με το συμβατικό πλοίο είναι περίπου 5 ώρες και το συνηθέστερο δρομολόγιο είναι για Σύρο, Τήνο και Μύκονο.

 

Η διαδρομή με ταχύπλοο είναι περίπου 3 ώρες με ποικιλία δρομολογίων. Τα ταχύπλοα επιστρέφουν αργά το απόγευμα στο Πειραιά και αναχωρούν και πάλι τις απογευματινές ώρες, μεταξύ 16:30-17:00.

 


Με πλοίο από τη Ραφήνα:

 

Καθημερινά από τις 07:15, υπάρχουν συμβατικά ή ταχύπλοα επιβατηγά και οχηματαγωγά πλοία που φεύγουν από το λιμάνι της Ραφήνας με κατεύθυνση τα νησιά Άνδρο, Τήνο και Μύκονο.

 

Τα μικρά ταχύπλοα μεταφοράς μόνο επιβατών και όχι οχημάτων εκτελούν δύο δρομολόγια την ημέρα κατά τους θερινούς μήνες και σε λιγότερο από 2,5 ώρες μπορείτε να φτάσετε στο παλαιό λιμάνι της Μυκόνου. Η Μύκονος απέχει 74 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Ραφήνας.

 

Μπορείτε να φτάσετε στη Ραφήνα με λεωφορείο του ΚΤΕΛ από το Πεδίο του Άρεως στην Αθήνα ή με ιδιωτικό αυτοκίνητο μέσω της Αττικής Οδού με κατεύθυνση προς Μαρκόπουλο, ακολουθώντας την έξοδο που αναγράφει προς Ραφήνα. Στη συνέχεια, οδηγείτε επί της Λεωφόρου Μαραθώνος έως ότου δείτε την πινακίδα προς Ραφήνα.

 

Εάν βρίσκεστε στο Αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” μπορείτε να επιβιβαστείτε σ’ ένα από τα λεωφορεία που συνδέουν το αεροδρόμιο με τη Ραφήνα ή να πάρετε ταξί με προορισμό το λιμάνι της Ραφήνας. Το λεωφορείο κοστίζει € 3, ενώ το ταξί κοστίζει περίπου € 25 – € 30.

 


Χρήσιμα τηλέφωνα

Λιμάνι Ραφήνας: 22940 22 300, 22940 22 487
Strintzis Lines, Ραφήνα: 22940 23 150
Hellenic Seaways, Ραφήνα: 22940 24 660
Aqua Lines, Ραφήνα: 22940 23 300
Λιμεναρχείο Μυκόνου: 22890 22 218
Για Δρομολόγια Πλοίων: 1440
ΚΤΕΛ, Αθήνα: 210 82 10 872, 210 82 30 007
ΚΤΕΛ, Ραφήνα: 22940 23 440

 


Με αεροπλάνο από το Αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”

 

Υπάρχουν δύο ελληνικές αεροπορικές εταιρίες οι οποίες και εκτελούν καθημερινά αεροπορικά δρομολόγια προς το νησί της Μυκόνου.

 

Κατά τους θερινούς μήνες τα δρομολόγια είναι πολύ τακτικά ενώ το αεροδρόμιο της Μυκόνου δέχεται και πληθώρα πτήσεων από το εξωτερικό.

 

Η μετάβαση στο Αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” γίνεται με τον Προαστιακό σιδηρόδρομο και το Αττικό Μετρό.

 

Το αεροδρόμιο της Μυκόνου απέχει 4klm από τη Χώρα της Μυκόνου και υπάρχει αφετηρία ταξί έξω από το κτίριο του αεροδρομίου.

 

Επίσης, εντός του αεροδρομίου, μπορείτε να βρείτε γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων, και ενημερωτικό περίπτερο του Σωματείου Ξενοδόχων Μυκόνου.

 


AEGEAN AIRLINES

Διεύθυνση: Εντός του Αεροδρομίου
Τηλεφωνικό Κέντρο: 22890 28 720, 22890 28 721
Πληροφορίες: 801 11 20000
Πληροφορίες: 210 62 61 000
Web Site http://el.aegeanair.com/

 


OLYMPIC AIR

Διεύθυνση: Εντός του Αεροδρομίου
Τηλεφωνικό Κέντρο: 22890 22 327, 22890 22 490, 22890 22 495
Πληροφορίες: 801 11 44444
Πληροφορίες: 210 35 50 000
Web Site: https://www.olympicair.com/el?gclid=CPT-1932ncICFWkUwwodoxMAaw