Πάρος

Πολλά είναι τα χαρακτηριστικά που έχουν αποδοθεί από παλιά στο όμορφο νησί της Πάρου, με τη μακραίωνη ιστορία, την υπέροχη φύση και την πλούσια παράδοση. Όμως αυτό που την χαρακτηρίζει καλύτερα είναι η αίσθηση ότι η Πάρος παραμένει πάντα νέα. Η Πάρος είναι ένα αειθαλές νησί, που όσο περνούν τα χρόνια η λάμψη του δεν θαμπώνει, αλλά ανανεώνεται. Γνωστός και καταξιωμένος τουριστικός προορισμός, η Πάρος πάντα έχει να προτείνει κάτι νέο στους επισκέπτες της. Όσοι την έχουν ήδη επισκεφθεί, είναι βέβαιο ότι την επόμενη φορά θα βρουν κάτι που δεν είχαν ανακαλύψει σε αυτό το πλούσιο σε εικόνες, πολιτισμό και δραστηριότητες νησί.

 

Η Πάρος, με έκταση 186 τετρ. χιλιόμετρα, είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο εύφορα νησιά των Κυκλάδων, με κοιλάδες, κάμπους και καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Γνωστή σε όλους για τις υπέροχες χρυσαφένιες ακρογιαλιές της, τα καταγάλανα νερά και τη νυχτερινή ζωή που προσφέρει, συγκεντρώνει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες. Εκτός, όμως, απ’ αυτά η Πάρος έχει ακόμα πολλά να προσφέρει: ο φυσικός πλούτος, η συναρπαστική πολιτιστική κληρονομιά, τα μοναδικά έθιμα, οι αυθεντικές παραδοσιακές γεύσεις, και μια εξαιρετική τουριστική οργάνωση είναι μερικοί ακόμα από τους λόγους που κάνουν τους επισκέπτες της να έρχονται και να ξανάρχονται γοητευμένοι από τις ομορφιές της.

 

Το πλοίο καταπλέει στο λιμάνι και πρωτεύουσα του νησιού, την Παροικιά, μια περιοχή με θρησκευτικά, αρχαιολογικά και πολιτιστικά μνημεία εξαιρετικού ενδιαφέροντος. Το παραδοσιακό κομμάτι της πόλης, πίσω από το λιμάνι περιλαμβάνει υπέροχα νεοκλασικά αρχοντικά, παραδοσιακές στοές, παλιές βρύσες, και δεκάδες κάτασπρα νησιώτικα σπιτάκια.

 

Στις βόρειες ακτές του νησιού ξεχωρίζει η όμορφη Νάουσα, με έντονο παραδοσιακό χρώμα και μεγάλη τουριστική κίνηση. Μια  πρωινή βόλτα στα σοκάκια του οικισμού θα σας μείνει αξέχαστη. Απέναντι οι εντυπωσιακές Κολυμπήθρες (τεράστιοι βράχοι που από τη διάβρωση της φύσης έχουν πάρει παράδοξα σχήματα) και το νησάκι της Ανάληψης.

 

Η Πάρος είναι ένας πραγματικός παράδεισος για τους περιπατητές, διαθέτοντας πολλά μονοπάτια, τόσο σε παραλιακές τοποθεσίες όσο και σε πράσινες πλαγιές. H επίσκεψη στην ενδοχώρα του νησιού περνάει απαραίτητα από το Μαράθι, με τα αρχαία λατομεία του «λυχνίτη», του περίφημου παριανού μαρμάρου από το οποίο φιλοτεχνήθηκαν έργα όπως η Αφροδίτη της Μήλου, ο Ερμής του Πραξιτέλη και τα Αετώματα του Παρθενώνα.

 

Από την Αγιά Πακού, φθάνουμε στον παραδοσιακό οικισμό του Κώστου, με τις πανέμορφες εκκλησιές, τα ασβεστωμένα καλντερίμια και την πλατεία με τα πλατάνια, που προσφέρουν δροσιά σε όποιον επιλέξει να πιει τον καφέ του εκεί.

 

Περνώντας μέσα από τους Ελαιώνες των 3000 ετών στη θέση Απάτη, φτάνουμε στις Λεύκες, τον πιο όμορφο ορεινό οικισμό του νησιού, με τα όμορφα κτήρια την εκκλησία της Αγίας Τριάδας και το οίκημα του παραδοσιακού καφενείου που τραβάει αμέσως την προσοχή.

 

Η Μάρπησσα στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, είναι ένας ακόμα όμορφος οικισμός, με μεσαιωνικά μνημεία και αξιόλογες εκκλησίες.

Η μέχρι στιγμής γνωστή ιστορία της Πάρου γεννιέται στα χρόνια της Νεολιθικής περιόδου. Εκεί μας οδηγούν σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στα νησάκια  Σάλιαγκος και Δεσποτικό. Αναδείχτηκε ένα από τα σπουδαιότερα κέντρα της περιόδου του Κυκλαδικού πολιτισμού όπως μαρτυρούν σημαντικά ευρήματα σκορπισμένα σ’ όλα τα νησιά του κυκλαδικού αρχιπελάγους, μαρμάρινα ειδώλια, κατασκευασμένα από το φημισμένο μάρμαρο της Πάρου, καθώς και αγγεία, κεραμικά και κοσμήματα.

 

Αξιόλογοι οικισμοί της περιόδου του Χαλκού έχουν εντοπισθεί σε διάφορα σημεία της Πάρου. Ο κόλπος της Νάουσας παρουσίαζε σημαντική ανάπτυξη οικισμών. Το νησί ήταν γνωστό στην αρχαιότητα με πολλά ονόματα (Μινωίς, Μινώα, Υρίη, Καβαρνίς κ.α.) και συνδέθηκε με μυθολογικές μορφές – Μίνως, Ηρακλής, Ραδάμανθυς, Αλκαίος– κ.α. Λατρεύτηκαν ο Διόνυσος, η Δήμητρα, οι Διόσκουροι, η Αφροδίτη, ενώ ιερά υπήρχαν αφιερωμένα στον Απόλλωνα, την Άρτεμη, στο Δία, την Αθηνά και την Ειλείθυα. Την περίοδο της Μινωικής κυριαρχίας στο Αιγαίο κατοικήθηκε από Κρήτες. Ως κάτοικοί του, όμως αναφέρονται και οι Αρκάδες κυρίως μέχρι τα ύστερα μυκηναϊκά χρόνια, οπότε εγκαταστάθηκαν οι Ίωνες.

 

Εποχή μεγάλης εμπορικής και οικονομικής ακμής υπήρξε για την Πάρο η περίοδος μετά τον 8ο αι. π.Χ. Το νησί ανέπτυξε εμπορικές επαφές με την μικρασιατική ακτή και ίδρυσε την αποικία της Θάσου (7ος αι. π.Χ.) που της έδωσε την δυνατότητα να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα χρυσού των θρακικών παραλιών. Μεγάλο μέρος της ανάπτυξης της Πάρου οφείλετε βεβαίως στα κοιτάσματα μαρμάρου που διέθετε. Στο νησί δημιουργήθηκαν φημισμένα εργαστήρια και επικράτησε καλλιτεχνική ακμή (6ος αι.) και πολιτιστική ανάπτυξη. Καλλιτέχνες όπως ο Αγοράκριτος (5ος αι.) και ο Σκόπας (4ος αι.) στη Γλυπτική και ο Νικάνορας και ο Αρκεσίλαος στη Ζωγραφική απέκτησαν πανελλήνια ακτινοβολία. Ιδιαίτερη άνθηση γνώρισε εξάλλου τον 7ο αι. π.Χ. και η ποίηση με σημαντικότερο εκπρόσωπο τον λυρικό ποιητή Αρχίλοχο. Άνθηση γνώρισαν επίσης και η φιλοσοφία, τα μαθηματικά (με σημαντικότερο εκπρόσωπο τον Θυμαρίδα). Ενδιαφέρον υπήρξε και για την πολιτιστική ιστορία του νησιού, όπως προκύπτει από το Πάριο Χρονικό. Η μεγάλη ανάπτυξη του νησιού αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι από το 600 π.Χ. κυκλοφορούσε δικά του νομίσματα.

 

Στα σημαντικά ιστορικά γεγονότα των χρόνων που ακολούθησαν περιλαμβάνεται η αποτυχημένη προσπάθεια του Μιλτιάδη να καταλάβει το νησί αμέσως μετά τη σύγκρουση με τους Πέρσες στον Μαραθώνα και η ένταξή του στην Α΄ Αθηναϊκή Συμμαχία, από την οποία και προσπάθησε να αποσχισθεί χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ακολούθησε η ένταξη στη Β’ Αθηναϊκή Συμμαχία, η υποταγή στους Μακεδόνες και στη συνέχεια στους Πτολεμαίους, τον Μιθριδάτη και τους Ρωμαίους, οπότε και η ακμή του νησιού ανακόπηκε. Χρησιμοποιήθηκε ως τόπος εξορίας, ενώ στους βυζαντινούς χρόνους βρισκόταν σε αφάνεια.

 

Από τον 4ο αι. στην Πάρο ανθεί ο εκκλησιαστικός βίος, όπως προκύπτει από τα κατάλοιπα των χριστιανικών βασιλικών. Τότε χτίστηκε και η πρώτη εκκλησία της Παναγίας  Εκατονταπυλιανής, που αργότερα επεκτάθηκε και αναμορφώθηκε από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό.

 

Από τον 6ο αι. σημειώθηκε νέα περίοδος ανάπτυξης που οφείλετε στην αναδιοργάνωση του βυζαντινού στόλου και στην εμπορική δραστηριότητα ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση.

Από τον 10ο αι. η Πάρος ανήκε στο Θέμα του Αιγαίου και βρέθηκε στο επίκεντρο πειρατικών επιδρομών, που προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές.

 

Το 1204 με την πτώση της Κωνσταντινούπολης στους Σταυροφόρους εντάχθηκε στο Δουκάτο του Αιγαίου, που ίδρυσε ο Μάρκος Σανούδος και περιήλθε σε διάφορες βενετσιάνικες οικογένειες που συνέβαλαν σε μια νέα πολιτιστική άνθηση, ιδίως στα μέσα του 15ου αι.. που συνδυάζονταν με την εμπορική και οικονομική ακμή, στηριζόμενες στην εξόρυξη και πώληση του μαρμάρου. Τότε χτίστηκαν στο νησί κάστρα και πύργοι (Κάστρο Παροικιάς, Κεφάλου, Νάουσας) λείψανα των οποίων σώζονται μέχρι σήμερα.

 

Σ’ όλη τη διάρκεια της Βενετοκρατίας το νησί γνώρισε επανειλημμένες πειρατικές επιδρομές και η καταστροφή των ελαιόδεντρων από τους Βενετούς οδήγησαν το νησί σε μαρασμό. Το 1566 παραχωρήθηκε, όπως και άλλα νησιά των Κυκλάδων στον έμπορο Νάζι στην κυριαρχία του οποίου παρέμεινε ως το 1579, οπότε οι κάτοικοι μαζί με τους κατοίκους των νησιών Μήλου, Νάξου, Σαντορίνης και Σύρου ζήτησαν από τον Σουλτάνο την ένταξή τους σε προνομιακό καθεστώς. Έτσι η ζωή στο νησί οργανώθηκε με νέους θεσμούς, που συνετέλεσαν στην ανάπτυξή του, η οποία κατά ένα μέρος οφείλεται στο ότι αρκετοί από τους αξιωματούχους του στόλου (δραγομάνοι) κατάγονταν από το νησί και κυρίως από την οικογένεια Μαυρογένη. Δεν έλειψαν οι εχθρικές επιδρομές από τις οποίες συχνά δοκιμάστηκε η Πάρος. Το νησί πήρε μέρος στα Ορλωφικά. Τον ασφαλή όρμο της Νάουσας χρησιμοποίησε ως ορμητήριο ο ρωσικός στόλος για να επικρατήσει στο Αιγαίο. Ίχνη των εγκαταστάσεων διατηρούνται ως σήμερα.

 

Η Πάρος πήρε ενεργό μέρος στην Ελληνική Επανάσταση. Μία από τις ηρωίδες της Επανάστασης, η Μαντώ Μαυρογένους, καταγόταν από την Πάρο, η οικογένεια της οποίας ευεργέτησε πολλαπλά το νησί με δωρεές για κοινωφελή έργα (π.χ. βρύσες, που σώζονται μέχρι σήμερα στον κεντρικό δρόμο της Παροικιάς κ.α.). Από την Πάρο εξάλλου καταγόταν και ο μεγάλος διδάσκαλος του Γένους Αθανάσιος ο Πάριος. Στο νησί βρήκαν την περίοδο αυτή καταφύγιο πρόσφυγες από τα Ψαρά και τη Χίο. Πρόσφυγες από τη Σμύρνη εγκαταστάθηκαν μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

 

Ιδιαίτερα δοκιμάστηκε το νησί την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής, που είχε αναπτυχθεί εδώ πυρήνας αντίστασης κατά των κατακτητών. Μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, η Πάρος γνώρισε μια εποχή έντονων ανακατατάξεων. Οι πόροι του νησιού είχαν περιορισθεί και μόνο η ναυτιλία και η αλιεία παρέμειναν ανθηροί τομείς. Τότε σημειώθηκε και μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα αρχικά προς τον Πειραιά και αργότερα προς το εξωτερικό και κυρίως στην Αμερική.

 

Μετά το 1960 για την Πάρο άρχισε μια νέα περίοδος ανάπτυξης, που οφείλεται κυρίως στην άνοδο του τουρισμού.

Καθώς πλησιάζετε την Παροικιά, την πρωτεύουσα της Πάρου, σας υποδέχεται ο μεγάλος κυκλαδικός ανεμόμυλος, τα υπέροχα παραδοσιακά κάτασπρα σπίτια και ο μεγάλος πεζόδρομος κατά μήκος της παραλιακής οδού της πόλης. Η Παροικιά προσφέρεται για ανέμελες βόλτες στα σοκάκια της, όπου μπορείτε ν’ απολαύσετε τη νησιώτικη ατμόσφαιρα και να χαζέψετε τις βιτρίνες των μικρών μαγαζιών και των μπουτίκ που πουλάνε από σουβενίρ μέχρι ρούχα επώνυμων σχεδιαστών. Είναι μια ιδιαίτερα φιλόξενη πόλη, με πολλά ξενοδοχεία, στούντιο, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα όλων των κατηγοριών.

 

Η Πάρος διαθέτει πολλά σπουδαία αρχαιολογικά, ιστορικά και φυσικά αξιοθέατα. Στην Παροικιά σας προτείνουμε να επισκεφθείτε την Εκκλησία της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής, το Αρχαιολογικό και Βυζαντινό Μουσείο, τους Ναούς του Ασκληπιού και του Απόλλωνα, το Μοναστήρι του Λογγοβαρδά και το Φραγκικό Κάστρο. Αξίζει να επισκεφθείτε επίσης το Ενετικό Κάστρο στη Νάουσα, τ’ Αρχαία Λατομεία μαρμάρου στο Μαράθι και την Κοιλάδα με τις πεταλούδες στα Ψυχοπιανά. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την Αντίπαρο για να θαυμάσετε το γνωστό σπήλαιό της.

 

Σας συνιστούμε επίσης να κάνετε το γύρο της Πάρου για ν’ απολαύσετε τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, τις μαγευτικές παραλίες που σμίγουν με ελαιώνες, αμπελώνες και περιβόλια πάνω σε λοφίσκους.

 

Από τα μεγαλύτερα θέλγητρα της Πάρου είναι τα γραφικά χωριά της. Σ’ αυτά θα έχετε τη δυνατότητα να γνωρίσετε την παράδοση και την καθημερινή ζωή των Παριανών. Τα περισσότερα χωριά διαθέτουν ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαρ και καταστήματα.

 

Οι παραλίες της Πάρου θεωρούνται από τις καλύτερες του Αιγαίου. Σε πολλές απ’ αυτές έχει απονεμηθεί η γαλάζια σημαία για την καθαριότητα, την ομορφιά και την οργάνωσή τους, προσφέροντας στους επισκέπτες ειδυλλιακές τοποθεσίες για χαλάρωση, διασκέδαση και μοναδικές διακοπές στην Πάρο.

Αξιοθέατα

 

Παναγία Εκατονταπυλιανή

Στην Παροικιά βρίσκεται η περίφημη εκκλησία της  Παναγίας της Εκατονταπυλιανής (4ος αιώνας), ένα μεγαλοπρεπές μνημείο της χριστιανοσύνης και ένα από τα σπουδαιότερα παλαιοχριστιανικά μνημεία του ελλαδικού χώρου. Το μαρμάρινο τέμπλο, το σύνθρονο, το κιβώριο, το σταυροειδές βαπτιστήριο (μοναδικό στον κόσμο), οι επάργυρες εικόνες της Παναγίας και του Χριστού (προσφορά της οικογένειας των Μαυρογένηδων), ο τάφος της Αγίας Θεοκτίστης, τα παρεκκλήσια και η συλλογή εκκλησιαστικών κειμηλίων της εκκλησίας, μας κάνουν να νιώσουμε την κατάνυξη και τη μεγαλοπρέπεια που ο χώρος εκπέμπει.

 


Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Αρχαιολογικό Μουσείο βρίσκεται στην Παροικιά και διαθέτει εκθέματα του παγκοσμίως γνωστού κυκλαδικού πολιτισμού, αλλά και σπουδαία ευρήματα από τον νεολιθικό οικισμό του 4000π.Χ. Που βρέθηκε στη μικρή νησίδα Σάλιαγκος ανάμεσα στην Αντίπαρο και την Πάρο. Η «Γοργώ» του 6ου αιώνα π.Χ. και η «Νίκη» του 5ου αιώνα π.Χ. είναι από τα σημαντικότερα εκθέματα του μουσείου, ενώ το περίφημο «Πάριον Χρονικόν» του 3ου αιώνα π.Χ., είναι ένας χρονολογικός πίνακας ιστορικών γεγονότων που καλύπτει μια περίοδο 1318 (!) ετών.

 


Εκκλησιαστικές Συλλογές

Μια πλούσια συλλογή εκκλησιαστικών εικόνων και κειμηλίων στεγάζεται στα ισόγεια κελιά της νότιας πτέρυγας της Παναγίας Εκατονταπυλιανής στην Παροικιά. Περιλαμβάνει κυρίως μεταβυζαντινές εικόνες, εκκλησιαστικά ξυλόγλυπτα, λειτουργικά και ιερατικά άμφια και έργα θρησκευτικής ζωγραφικής.

Μια συλλογή έργων μεταβυζαντινής τέχνης διαθέτει και η μονή του Αγίου Αθανασίου, που βρίσκεται στην είσοδο της Νάουσας. Στον ίδιο χώρο εκτίθεται και το μοναδικό τμήμα τοιχογραφίας από βυζαντινό ναό στα Πρωτόρια, κοντά στη Νάουσα.

 


Πολιτιστικό Κέντρο-Μουσείο «Ανθέμιο»

Το Πολιτιστικό Κέντρο-Μουσείο «Ανθέμιο» με συλλογές βιβλίων, χαρακτικών, νομισμάτων και λαογραφικές συλλογές που αφορούν κυρίως την Πάρο και την Αντίπαρο.

 


Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Όθωνα Κάπαρη

Βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Νάουσας και οι συλλογές του περιλαμβάνουν αντικείμενα από την αρχαιότητα μέχρι και τα νεώτερα χρόνια που έχουν σχέση με την ιστορική πορεία της περιοχής. Το μουσείο διαθέτει αξιόλογη λαογραφική συλλογή, φωτογραφικό αρχείο, βιβλία, κεραμικά κ.ά. Βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο της Πάρου και περιλαμβάνει συλλογή από μινιατούρες καραβιών, έργα του λαϊκού καλλιτέχνη Μπενέτου Σκιαδά.

 


Κάστρο Παροικιάς

Στην Παροικιά βρίσκεται το ενετικό κάστρο που έχτισε ο δούκας της Νάξου Σανούδος τον 13ο αιώνα. Μέσα στο κάστρο υπάρχουν μικρά εκκλησάκια, όπως είναι η Παναγία του Σταυρού (1514), ο ‘Aγιος Μάρκος, ο ‘Aγιος Στυλιανός και ο εκπληκτικής αρχιτεκτονικής ναός του Αγίου Κωνσταντίνου, ένας από τους ωραιότερους στο Αιγαίο, απ’ όπου το ηλιοβασίλεμα είναι μαγευτικό.

 


Νάουσα

Η Νάουσα, κτισμένη σε ασφαλή κόλπο, στις βόρειες ακτές της Πάρου, είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο γραφικά λιμανάκια στο Αιγαίο. Παρά την μεγάλη τουριστική ανάπτυξη, η Νάουσα διατηρεί τον παραδοσιακό χαρακτήρα της, παραμένοντας ένα κυκλαδίτικο ψαροχώρι. Νάουσα διαθέτει τον μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο στις Κυκλάδες.

Μία βόλτα στο εσωτερικό της Νάουσας με τα κατάλευκα σπιτάκια, τις εκκλησίες και τα στενά δαιδαλώδη σοκάκια αποκαλύπτει την ομορφιά του τόπου αυτού που συνδυάζει γοητευτικά το παρελθόν με το παρόν.Γύρω από τη Νάουσα υπάρχουν υπέροχες παραλίες κοντινές και μακρινές (Πιπέρι, Μοναστήρι, Κολυμπήθρες, ‘Aγιοι Ανάργυροι, Λάγγερη, Σάντα Μαρία).

 


Λεύκες

Οι Λεύκες, που απέχουν 11 χλμ από την Παροικιά είναι ένα πανέμορφο, καταπράσινο, ορεινό χωριό, κτισμένο αμφιθεατρικά στο κέντρο του νησιού. Το χωριό διατηρεί το καθαρό κυκλαδίτικο χρώμα του. Σήμερα στις Λεύκες ζουν μόνιμα περίπου 800 κάτοικοι.  Οι επισκέπτες αφήνουν τα αυτοκίνητά τους στην είσοδο του χωριού και οι μετακινήσεις γίνονται με τα πόδια.

Αξιοθέατα του χωριού είναι ο ναός της Αγίας Τριάδας, ο ναός της Αγίας Βαρβάρας, στον κεντρικό δρόμο, κτισμένη στα ερείπια της μεσαιωνικής εκκλησίας της Αναστάσεως, η Αγία Θεοδοσία, με εικόνες και παραστάσεις του 17ου αιώνα, η Αγία Αικατερίνη, στο Πάνω Χωριό, η Αγία Παρασκευή, που θεωρείται η πρώτη εκκλησία του πρώτου συνοικισμού που δημιουργήθηκε εδώ τον 15ο αιώνα κ.ά.

Γύρω από τις Λεύκες βρίσκονται τα  μοναστήρια της Αγίας Κυριακής, του Αγίου Ιωάννη του Καπαρού, του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και του Αγίου Γεωργίου στην Λαγκάδα.

Στις Λεύκες υπάρχει αξιόλογο λαογραφικό μουσείο, μέσα στο χωριό. Στην είσοδο του χωριού υπάρχει το εργαστήρι κεραμικής του Ιωάννη και της Βιργινίας Κυδωνιέα που, εδώ και 40 χρόνια, δημιουργούν θαυμάσια έργα αγγειοπλαστικής με σχέδια εμπνευσμένα από την λαϊκή παράδοση του νησιού. Τα καλοκαίρια ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος “Υρία” διοργανώνει φεστιβάλ με μουσική, θεατρικές παραστάσεις και παραδοσιακούς χορούς.

 


Αρχαιολογικοί χώροι

Η Πάρος είναι διάσπαρτη με αρχαιολογικούς χώρους μεγάλης σημασίας. Μεταξύ αυτών είναι:

  • Ο αρχαιολογικός χώρος του Ασκληπιείου στα νότια του λόφου της Αγίας ‘Aννας.
  • Το Δήλιον, ξακουστό ιερό του Απόλλωνα, της Λητούς και της ‘Aρτεμης στα  βορειοανατολικά της Παροικιάς.
  • Το αρχαίο νεκροταφείο που χρονολογείται από τον 8ο π.Χ. μέχρι τον 3ο μ.Χ. αιώνα κοντά στο λιμάνι της Παροικιάς, πάνω στον παραλιακό δρόμο, και περιλαμβάνει τάφους από διάφορες εποχές. Στο εκθετήριο που λειτουργεί δίπλα στο νεκροταφείο, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα.

 


Μοναστήρια

Στην Πάρο υπάρχουν πολλά μοναστήρια, μεταξύ των οποίων και τα εξής:

  • Το μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων μέσα σε πευκοδάσος με καταπληκτική θέα.
  • Το ανδρικό μοναστήρι της Λογγοβάρδας, βορειανατολικά της Παροικιάς, που ιδρύθηκε τον 17ο αιώνα από τον Ναουσαίο μοναχό Παλαιολόγο. Διαθέτει πολύ αξιόλογες εικόνες, πλούσια βιβλιοθήκη, ξενώνα και εργαστήριο χειροτεχνίας.
  • Το μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα η του Χριστού στο Δάσος, νότια της Παροικιάς, στη θέση «Ψυχοπιανά». Εδώ έζησε και πέθανε ο Αγιος Αρσένιος, και ο τάφος του βρίσκεται στον περίβολο της μονής.

 


Πεταλούδες

Οι «Πεταλούδες» είναι μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους κοντά στο χωριό Ψυχοπιανά. Πρόκειται για μια περιοχή με πολύ πράσινο στην οποία βρίσκουν καταφύγιο χιλιάδες πεταλούδες που την άνοιξη και το καλοκαίρι πετούν ολόγυρα, δημιουργώντας ένα εξαιρετικό θέαμα.

 


Αρχαία λατομεία μαρμάρου

Σημαντικό τμήμα της πανάρχαιας ιστορίας της Πάρου είναι και τα αρχαία λατομεία μαρμάρου στη θέση Μαράθι, από τα οποία κατασκευάσθηκαν η Αφροδίτη της Μήλου, ο Ερμής του Πραξιτέλη, ο ναός του Απόλλωνα στη Δήλο και άλλα αριστουργήματα της αρχαιότητας. Η Πάρος υπήρξε σημαντικό κέντρο εξαγωγής και επεξεργασίας μαρμάρου και πατρίδα πολλών διασήμων γλυπτών της αρχαιότητας, όπως ο Αγοράκριτος και ο Σκόπας.

01. Αγκαιριά

Το χωριό Αγκαιριά βρίσκεται 12χλμ. από την Παροικιά. Συνεχίζοντας νότια θα βρείτε τις μικρές παραλίες της Τρυπητής, των Γλυφών και του Λωλαντώνη. Η Αγκαιριά είναι μια περιοχή με πολύ πράσινο και αν είστε λάτρεις της πεζοπορίας μπορείτε να ασκηθείτε μέσα σε ένα υπέροχο περιβάλλον πηγαίνοντας προς την Ιερά Μονή των Αγίων Θεοδώρων που βρίσκεται σε απόσταση 4χλμ. βορειοανατολικά του χωριού. Από εκεί μπορείτε να συνεχίσετε για άλλο 1,5 περίπου χλμ. μέχρι το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Επίσης με τα πόδια από την Αγκαιριά, μέσα σε ένα εξ ίσου ωραίο περιβάλλον, μπορείτε να πάτε στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Σπηλιώτη. Στην Αγκαιριά βρίσκεται και το Λαογραφικό Μουσείο.

 


02. Άσπρο Χωριό

Σε απόσταση 2χλμ. από το Δρυό, ένα μικρό χωριό, κοντά στις μικρές παραλίες της Τρυπητής, των Γλυφών και του Λωλαντώνη αλλά και σε πολλές άλλες όμορφες εξοχικές τοποθεσίες.

 


03. Κώστος

Το χωριό Κώστος απέχει 7χλμ. από την Παροικιά σε υψόμετρο 160μ. Αξιοπρόσεκτες εκδηλώσεις του χωριού αποτελούν τα τρία μεγάλα πανηγύρια που πραγματοποιούνται τους καλοκαιρινούς μήνες στην μνήμη του Αθανασίου Πάριου στις 24 Ιουνίου, της Αγίας Μαρίνας στις 17 Ιουλίου και του Αγίου Παντελεήμονος, προστάτη του χωριού, στις 27 Ιουλίου. Στην είσοδο του χωριού δεσπόζει το μνημείο του Αθανασίου του Πάριου, που ανέπτυξε μεγάλη συγγραφική δράση και δίδαξε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας τις κρίσιμες στιγμές της Επανάστασης. Αξίζει να επισκεφθείτε το σπίτι του που βρίσκεται νότια του Αγίου Παντελεήμονα. Ο επισκέπτης μπορεί να περπατήσει στα στενά κατάλευκα σοκάκια του χωριού και έχει την ευκαιρία να απολαύσει δροσερές καλοκαιρινές στιγμές στο παραδοσιακό καφενείο της πλακόστρωτης πλατείας. Στο Κώστος μπορείτε να επισκεφθείτε τo μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα, τo μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας, όπως και το σπίτι του Αθανασίου Πάριου.

 


04. Λεύκες

Οι Λεύκες, 11χλμ. από την Παροικιά, είναι ένα πανέμορφο, καταπράσινο ορεινό χωριό κτισμένο αμφιθεατρικά στο κέντρο του νησιού σε υψόμετρο 250μ. Το χωριό διατηρεί το γνήσιο κυκλαδίτικο χρώμα του που δεν έχει αλλοιωθεί από την επιδρομή του τουρισμού. Χαρακτηριστικά κάτασπρα σπίτια, ασβεστωμένες πεζούλες, πηγάδια και πεντακάθαρα, μαρμαροστρωμένα σοκάκια. Παντού διακρίνονται δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής που παντρεύουν αρμονικά τον νεοκλασικισμό με την αιγαιοπελαγίτικη αισθητική. Τα αυτοκίνητα σταματούν στο πάρκινγκ, στην είσοδο του χωριού, και οι μετακινήσεις γίνονται πεζή.

Ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή κοσμείται από μεταβυζαντινές εικόνες που υπήρχαν στους παλαιούς, μικρούς ναούς αλλά και νεώτερες δημιουργίες γνωστών Παριανών ζωγράφων και αγιογράφων. Γιορτάζει στις 29 Αυγούστου, οπότε το βράδυ οργανώνεται πανηγύρι.

Εκτός από τον επιβλητικό ναό της Αγίας Τριάδας, μικρές εκκλησίες που είναι σκορπισμένες σε όλη την έκταση του χωριού, κρυμμένες μέσα σε σοκάκια, συναγωνίζονται σε παλαιότητα και ομορφιά η μία την άλλη: η Αγία Βαρβάρα, στον κεντρικό δρόμο, κτισμένη στα ερείπια της μεσαιωνικής εκκλησίας της Αναστάσεως, η Αγία Θεοδοσία, με εικόνες και παραστάσεις του 17ου αιώνα, η Αγία Αικατερίνη, στο Πάνω Χωριό, η Αγία Παρασκευή, που θεωρείται η πρώτη εκκλησία του πρώτου οικισμού που δημιουργήθηκε εδώ τον 15ο αιώνα, κ.ά. Γύρω από τις Λεύκες βρίσκονται σκορπισμένα σε όμορφες βουνοπλαγιές τα μοναστήρια της Αγίας Κυριακής, του Αγίου Ιωάννη του Καπαρού, του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και του Αγίου Γεωργίου στην Λαγκάδα.

Σήμερα στις Λεύκες ζουν μόνιμα περίπου 800 κάτοικοι. Άνθρωποι φιλοπρόοδοι με σημαντική παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού. Στις Λεύκες υπάρχει αξιόλογο λαογραφικό μουσείο, μέσα στο χωριό. Στην είσοδο του χωριού υπάρχει το εργαστήρι κεραμικής του Ιωάννη και της Βιργινίας Κυδωνιέα που, εδώ και 40 χρόνια, δημιουργούν θαυμάσια έργα αγγειοπλαστικής με σχέδια εμπνευσμένα από την λαϊκή παράδοση του νησιού. Τα καλοκαίρια ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος “Υρία” διοργανώνει φεστιβάλ με μουσική, θεατρικές παραστάσεις και παραδοσιακούς χορούς.

Στις Λεύκες υπάρχουν ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, καφενεία και φημισμένες ταβέρνες που σερβίρουν τοπικούς μεζέδες. Το χωριό μπορεί να γίνει ιδανικό ορμητήριο για όσους επιθυμούν ήρεμες διακοπές. Επίσης, το Μουσείο Κυκλαδικής Λαογραφίας θα σας δείξει τα όμορφα εκθέματά του.

 


05. Μαράθι

Στον γραφικό οικισμό Μαράθι, 5χλμ. βορειοανατολικά της Παροικιάς, συναντάμε τα αρχαία λατομεία της «Παρίας λίθου». Μεγάλες στοές συνολικού μήκους σχεδόν 200μ. εκτείνονται σε μεγάλο βάθος και έχουν πρόσβαση από τρεις εισόδους. Στα αριστερά της νότιας εισόδου υπάρχει ελληνιστικό ανάγλυφο με ωραίες παραστάσεις που σώζονται εν μέρει και με αρχαία επιγραφή, αφιερωμένο στις Νύμφες, θεότητες που λατρεύονταν στην περιοχή, από τις οποίες και πήρε το όνομά του το λατομείο: «Λατομείο των Νυμφών». Σώζονται ακόμα και σήμερα πολλές κολόνες στήριξης των στοών, αρκετές κλίμακες, αναλημματικοί τοίχοι και ικανός αριθμός κομματιών μαρμάρου.

Tο Πάριο μάρμαρο αποτελεί μέχρι και σήμερα αντικείμενο μελέτης και θαυμασμού παγκοσμίως. Aξιόλογο επίσης το μοναστήρι του Aγίου Mηνά και το γυναικείο μοναστήρι της Παναγίας της Θεοφανού.

Στην περιοχή του Μαραθίου μπορείτε να επισκεφθείτε τα αρχαία λατομεία της «Παρίας λίθου».

 


06. Μάρμαρα

Το χωριό Μάρμαρα πήρε το όνομά του από το πλήθος των μαρμάρων που στόλιζαν τα αρχοντικά και τους ναούς του. Σήμερα είναι ένα κυκλαδίτικο πεντακάθαρο χωριό με ασβεστωμένα στενά δρομάκια και λουλουδιασμένες αυλές. Αμέτρητες είναι οι εκκλησίες του και διατηρούνται όλες σε άριστη κατάσταση. Είναι όλες χτισμένες με μέλη αρχαίων ναών της περιοχής. Ο επισκέπτης μπορεί ακόμη να θαυμάσει τις μαρμάρινες γούρνες, όπου άλλοτε έπλεναν ρούχα οι γυναίκες του χωριού και να σεργιανίσει στα “βόλτα”. Πέρα από τα Μάρμαρα απλώνεται ο κάμπος των Μαρμάρων, η πιο εύφορη περιοχή αγροτικής παραγωγής της Πάρου, η οποία ήταν κάποτε ένας απέραντος ελαιώνας που κάηκε από τους Ενετούς. Μέχρι την παραλία του Μώλου βρίσκονται τα λιβάδια, μικρά περιφραγμένα περιβόλια, από καλαμιές και λυγαριές.

Αν βρεθείτε την Μεγάλη Παρασκευή στον Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου θα ζήσετε την περιφορά του επιταφίου μέσα από τα στενά δρομάκια του χωριού να ξεδιπλώνει τις ημέρες των Παθών του Χριστού με αναπαραστάσεις του Μυστικού Δείπνου, της Σταύρωσης του Ιησού, κλπ, από νέους και νέες του χωριού, πάντα με σεβασμό προς τις Γραφές.

Στις 7 Σεπτεμβρίου, παραμονή της γιορτής της Πέρα Παναγιάς, οργανώνονται διάφορες εορταστικές εκδηλώσεις από μουσικοχορευτικά συγκροτήματα με παραδοσιακούς μεζέδες και ντόπιο κρασί.

 


07. Μάρπησσα

Το χωριό Μάρπησσα φέρει το μυθολογικό όνομα της κόρης του βασιλιά της Αιτωλίας Εύηνου, όπως αναφέρει ο Όμηρος στην Ιλιάδα (στίχοι Ι 555-564), η οποία αποτέλεσε το “μήλον της έριδος” για τον θεό Απόλλωνα και τον Ίδα, τον γιό του βασιλιά της Μεσσηνίας. Η Μάρπησσα είναι χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε λόφο με υψόμετρο 40μ., σε μικρή απόσταση από την θάλασσα, 17χλμ. ανατολικά της Παροικίας. Είναι ένα χωριό με πανέμορφα σπίτια του 16ου και 17ου αιώνα, γραφικούς ανεμόμυλους και παραδοσιακές εκκλησίες, με ήπιο κλίμα, ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική και με ανακτίμητους καλλιτεχνικούς θησαυρούς. Στον παραδοσιακό οικισμό υπάρχουν ταβέρνες και καφενεία.

Σχετικά σύγχρονος (1960) είναι ο μητροπολιτικός ναός της Μεταμόρφωσης, βυζαντινού ρυθμού, με στέγη και τρούλο καλυμμένους με κεραμίδια. Δίπλα στο ναό βρίσκεται το Βυζαντινό Μουσείο και πολύ κοντά το Μουσείο Γλυπτικής Ν. Περαντινού. Στην πλατεία του Αγίου Νικολάου βρίσκεται το Λαογραφικό Μουσείο.

Μεταξύ Μάρπησσας και Μαρμάρων συναντάμε το μοναστήρι του Παντοκράτορα (17ου αιώνα) και μεταξύ Μάρπησσας και Προδρόμου το μοναστήρι του Αγ. Παντελεήμονα (1655). Ανατολικά της Μάρπησσας υψώνεται ο λόφος του Κεφάλου. Στον Κέφαλο υπάρχουν τα ερείπια του Ενετικού κάστρου του Νικολάου Α΄ Σωμαρίπα. Σε πολύ καλή κατάσταση βρίσκεται εκεί σήμερα το μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου του 16ου αιώνα. Στο προαύλιο του ναού διακρίνονται αρχαία κιονόκρανα, ενώ ο άμβωνας του ναού στηρίζεται σε ανεστραμμένο αρχαϊκό κιονόκρανο. Εκτός από τα ερείπια του κάστρου, στον χώρο διακρίνονται ερείπια ναών των αρχών του 15ου αιώνα.

Δυτικά της Μάρπησσας, πάνω στον ορεινό όγκο, βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Λαγκάδας του 16ου αιώνα. Το μοναστήρι ανακαινίστηκε πρόσφατα και είναι επισκέψιμο. Αν βρεθείτε στο χωριό τη Μεγάλη Παρασκευή θα εντυπωσιαστείτε από την αναπαράσταση των Παθών, ενώ την Κυριακή του Πάσχα πραγματοποιείται ξεφάντωμα αυθεντικά ελληνικό. Κεντρικό πανηγύρι της Μάρπησσας είναι αυτό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στις 6 Αυγούστου, οπότε και διοργανώνονται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Αξίζει να επισκεφθείτε,

  • Λαογραφικό Μουσείο
  • Μουσείο Γλυπτικής
  • Το μοναστήρι του Παντοκράτορα
  • Το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα
  • Το μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου
  • Το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Λαγκάδας
  • Το Πάσχα στη Μάρπησσα

 


08. Νάουσα

Η Νάουσα, κτισμένη σε ασφαλή κόλπο, στις βόρειες ακτές της Πάρου, είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο γραφικά λιμανάκια στο Αιγαίο και με τον μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο στις Κυκλάδες. Στο μικρό, προστατευμένο λιμανάκι με τα δεκάδες ψαροκάικα, χτυπάει η καρδιά της Νάουσας. Σήμερα οι παλιές αποθήκες των ψαράδων έχουν μετατραπεί σε μπαράκια, καφενεία και ουζερί που σερβίρουν φρέσκους θαλασσινούς μεζέδες. Έχει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη με δεκάδες ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, camping, τουριστικά γραφεία, γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων, εστιατόρια, αγορά και έντονη νυχτερινή ζωή. Το εσωτερικό της Νάουσας διαμορφώνεται από στενά δρομάκια, ασπρισμένα σύμφωνα με την κυκλαδίτικη παράδοση, ενώ γύρω εκτείνονται υπέροχες παραλίες.

H Νάουσα, με τη στρατηγική της θέση, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία του νησιού, όπως μαρτυρούν αρχαίοι οικισμοί (λόφος Κουκουναριών), το πρωτοκυκλαδικό νεκροταφείο (Πλαστήρα) και το βενετσιάνικο κάστρο οχυρό της βόρειας πλευράς του λιμανιού. Γύρω από τη Νάουσα υπάρχουν έξι μοναστήρια με μεγάλο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και θαυμάσιες αγιογραφίες, το μοναστήρι της Λογγοβάρδας, ο Άι-Γιάννης ο Δέτης, ο Μητροπολιτικός ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, η μονή Αγίου Αθανασίου, η μεσαιωνική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.

Οι Ναουσαίοι είναι άνθρωποι ζωντανοί, που λατρεύουν την διασκέδαση, τον χορό και το τραγούδι. Κάθε καλοκαίρι, την πρώτη Κυριακή του Ιουλίου, διοργανώνουν γιορτές κρασιού και ψαριού. Μεγάλη γιορτή είναι και η Κουρσάρικη νύχτα, στις 23 Αυγούστου, οπότε γίνεται αναπαράσταση της εισβολής των κουρσάρων στο λιμάνι. Στη Νάουσα υπάρχουν και τα φημισμένα ελληνικά χορευτικά συγκροτήματα που μαθαίνουν στους νέους τους παραδοσιακούς χορούς και δίνουν παραστάσεις για το κοινό.

Θα σας μαγέψουν,

  • Οι Αρχαίοι οικισμοί στο λόφο Κουκουναριών
  • Το Πρωτοκυκλαδικό νεκροταφείο
  • Το βενετσιάνικο κάστρο οχυρό της βόρειας πλευράς του λιμανιού
  • Το μοναστήρι της Λογγοβάρδας
  • Ο Άι-Γιάννης ο Δέτης
  • Ο Μητροπολιτικός Ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου
  • Η Μονή Αγίου Αθανασίου
  • Η μεσαιωνική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου

 


09. Παροικιά

Η Παροικιά, η πρωτεύουσα του νησιού, είναι κτισμένη στο μέσον περίπου της δυτικής ακτής της Πάρου, γύρω από έναν μεγάλο και ασφαλή κόλπο, κέντρο κάθε διοικητικής και οικονομικής δραστηριότητας, το επιβατικό και εμπορικό λιμάνι. Το όνομά της προέρχεται από την εποχή του Βυζαντίου, όταν ο ναός της Εκατονταπυλιανής απασχολούσε πολλούς κατοίκους του νησιού ως παροίκους (κολίγους).

Η Παροικιά είναι μια πόλη με υπηρεσίες που καλύπτουν όλες τις ανάγκες των επισκεπτών της. Εδώ θα βρείτε υποκαταστήματα των περισσότερων τραπεζών, ταχυδρομείο, κέντρα υγείας, τουριστικά γραφεία, γραφεία ενοικιάσεων αυτοκινήτων και μηχανών, πρόσβαση στο διαδίκτυο, κ.α. Δεκάδες ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και camping, δίνουν την δυνατότητα στους επισκέπτες να επιλέξουν το κατάλυμα που τους ταιριάζει. Ωστόσο θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η άψογη διαμονή εξασφαλίζεται με κράτηση εκ των προτέρων σε κάποιο από τα νόμιμα καταλύματα που διαθέτει το νησί και σας συμβουλεύουμε να μην εμπιστεύεστε οποιονδήποτε σας προσφέρει κατάλυμα κατά την άφιξή σας στο λιμάνι της Παροικιάς.

Στα σοκάκια της παλιάς πόλης γύρω από το Κάστρο, αλλά και στον παραλιακό δρόμο, υπάρχουν μαγαζάκια κάθε είδους για τις αγορές σας, όπως επίσης παραδοσιακές ταβέρνες, μεζεδοπωλεία και εστιατόρια με γεύσεις από την τοπική, την ελληνική και την διεθνή κουζίνα. Επίσης, στην Παροικιά θα βρείτε καφενεία, αμέτρητα μπαράκια, χώρους με ζωντανή μουσική και clubs που προσφέρουν ζωντάνια στον επισκέπτη ο οποίος μπορεί να διασκεδάσει έως τις πρώτες πρωινές ώρες.

Το ηλιοβασίλεμα στην Παροικιά χαρίζει εικόνες μοναδικής ομορφιάς, ενώ πίσω από την κοσμοπολίτικη εικόνα της κρύβεται μια πόλη γοητευτική που αποκαλύπτει στα μάτια του επισκέπτη το πλούσιο παρελθόν της. Τα στενά της σοκάκια θα σας οδηγήσουν στην συνύπαρξη παραδοσιακών κυκλαδίτικων σπιτιών με νεοκλασσικά αρχοντικά, αρχαία μνημεία, γεφυράκια, κρήνες και μικρές εκκλησιές που συνθέτουν ένα μωσαϊκό ρυθμών και εποχών. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επίσκεψη στην Εκατονταπυλιανή, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το αρχαίο νεκροταφείο, τον λόφο του Ενετικού κάστρου, το Ασκληπιείο, το Πύθιο, το Δήλιο και στην παλαιοχριστιανική βασιλική εκκλησία.

Άξια ενδιαφέροντος είναι,

  • Η Παναγία Εκατονταπυλιανή
  • Το Αρχαιολογικό Μουσείο
  • Το αρχαίο νεκροταφείο
  • Ο Λόφος του ενετικού κάστρου
  • Το Ασκληπιείο
  • Το Πύθιο
  • Το Δήλιο
  • Η Παλαιοχριστιανική βασιλική εκκλησία

 


11. Πρόδρομος

Σε απόσταση 5χλμ. από τις Λεύκες θα συναντήσουμε τον Πρόδρομο, γραφικό χωριό με πάντα φρεσκοασβεστωμένους δρόμους, κάτασπρα σπίτια, όμορφες εκκλησίες και αξιόλογα μοναστήρια. Ο Πρόδρομος πήρε το όνομα του από τον ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, κτίσμα του 17ου αιώνα. Στο χωριό λειτουργούν παραδοσιακά καφενεία και ταβέρνες.

Για όσους αγαπούν την πεζοπορία το Βυζαντινό μονοπάτι που συνδέει τις Λεύκες με τον Πρόδρομο προσφέρει μια μοναδική διαδρομή διάρκειας 1,5 περίπου ώρας. Το μονοπάτι έχει κατασκευαστεί πριν από 1000 χρόνια και είναι στρωμένο στο μεγαλύτερο τμήμα του με μεγάλες μαρμάρινες πλάκες. Την Μεγάλη Παρασκευή το μεσημέρι, μετά την αποκαθήλωση του Ιησού, ο τοπικός σύλλογος προσφέρει σε όλους την παραδοσιακή νηστίσιμη ρεβυθάδα με χταποδάκι. Τη νύχτα της μεγάλης Παρασκευής και κατά την περιφορά του επιταφίου παιδιά και νέοι του χωριού αναβιώνουν τα Πάθη του Ιησού με αναπαραστάσεις.

Στις 24 Ιουνίου, ημέρα που γιορτάζει ο ομώνυμος ναός, αναβιώνει και το έθιμο του Κλήδωνα (κάψιμο στεφανιών του Μάη, μεταφορά της στάμνας με το αμίλητο νερό, παραδοσιακοί χοροί κ.λπ.). Στις 27 Ιουλίου, του Αγίου Παντελεήμονος, η πλατεία του χωριού φιλοξενεί το παραδοσιακό πανηγύρι.

Φυσικά, δεν πρέπει να σας λείψει και η βόλτα στο Βυζαντινό Μονοπάτι.

01. Αγία Ειρήνη Η Αγία Ειρήνη βρίσκεται 4χλμ. νότια της Παροικιάς και πήρε το όνομά της από το μικρό εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης που βρίσκεται δεξιά της παραλίας. Πρόκειται για δύο συνεχόμενες παραλίες που χωρίζονται από λίγα βράχια με αμμουδερή παραλία και πλούσια σκιά από τα φοινικόδενδρα που της δίνουν έναν εξωτικό χαρακτήρα. Διαθέτει πεντακάθαρα νερά και ο βυθός της είναι ιδανικός για ψαροτούφεκο, γι’ αυτό την προτιμούν πολλοί λάτρεις του σπορ.

 


02. Άγιοι Ανάργυροι Η παραλία των Αγίων Αναργύρων βρίσκεται 200μ. ανατολικά της Νάουσας και διαθέτει μια όμορφη αμμουδιά με λίγα δένδρα.

 


03. Άγιος Φωκάς Η παραλία του Αγίου Φωκά βρίσκεται 6 περίπου χλμ. βόρεια της Παροικιάς, κοντά στο ομώνυμο ακρωτήριο στην είσοδο του κόλπου της Παροικιάς. Eίναι μια μικρή αμμουδιά που, επειδή βρίσκεται πολύ κοντά στην Παροικιά, διαθέτει όλες τις διευκολύνσεις της πόλης. Κοντά στην παραλία βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Σώστη και της Ανάληψης όπου γίνεται το πανηγύρι στην γιορτή της Ανάληψης.

 


04. Αλυκή Οι ωραιότερες παραλίες βρίσκονται στο νοτιότερο σημείο του νησιού. Η Αλυκή είναι αγαπημένος προορισμός οικογενειών, μόλις 11χλμ. από το λιμάνι της Παροικιάς στην νότια και πιο απάνεμη πλευρά του νησιού. Οι λόφοι που την περιτριγυρίζουν της εξασφαλίζουν πολύτιμη προστασία από τα δυνατά μελτέμια και αυτός είναι ένας από τους λόγους που την προτιμούν στην πλειοψηφία τους οικογένειες με παιδιά, που χαίρονται την ήρεμη θάλασσα με τα πεντακάθαρα νερά. Στο μεγαλύτερό της μέρος πολλά θαλασσόδεντρα προσφέρουν την πλούσια σκιά τους. Η Αλυκή είναι από τα μέρη της Πάρου που τα τελευταία χρόνια γνωρίζουν αυξημένη προσέλευση τουριστών, και ειδικά εκείνων που αναζητούν γαλήνιες και ξεκούραστες διακοπές. Τα τουριστικά καταλύματα και οι υπηρεσίες που παρέχει το χωριό προσφέρουν όλα όσα θα επιθυμούσε μια οικογένεια για να κάνει υπέροχες διακοπές.

 


05. Αμπελάς Ο Αμπελάς είναι ένα μικρό χωριουδάκι ψαράδων και στην αμμουδιά του υπάρχουν ταβέρνες που σερβίρουν κυρίως φρέσκο ψάρι. Τον μικρό αυτόν παράδεισο θα τον βρείτε ανατολικά της Νάουσας, λίγα χιλιόμετρα μακριά, αν ζητούμενο είναι οι ήσυχες διακοπές.

 


06. Δρυός Όσο και αν η πλούσια βλάστηση ακούγεται παράδοξο για ένα κυκλαδίτικο νησί, το γραφικό χωριό του Δρυού που βρίσκεται 20χλμ. νότια της Παροικιάς συνδυάζει αρμονικά το πράσινο με το μπλε. Την όμορφη και προστατευμένη παραλία μπροστά στο μικρό γραφικό χωριό δεν την επηρεάζουν οι δυνατοί βόρειοι άνεμοι του καλοκαιριού, ενώ έχει κατασκευαστεί και ένα μικρό λιμανάκι για αλιευτικά και μικρά τουριστικά σκάφη.  Επωφεληθείτε από τους περιπάτους που μπορείτε να κάνετε στο χωριό και επισκεφθείτε τους αρχαίους νεώσοικους (μέρη όπου προφύλασσαν τα πλοία) καθώς και το σπήλαιο των δαιμόνων με σταλαγμίτες και σταλακτίτες.

 


07. Φάραγγας Η παραλία του Φάραγγα, 15 περίπου χλμ. νότια από την Παροικιά κοντά στην Αλυκή, διαθέτει προστατευμένη αμμουδιά και είναι οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες, παραλιακό μπαρ και θαλάσσια σπορ. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της, όμως, είναι το εντυπωσιακό φυσικό περιβάλλον που προσφέρει πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά, ωραία βραχάκια και μικρούς σχετικά απομονωμένους χώρους. Δίκαια θεωρείται από ντόπιους και ξένους μια από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού.

 


08. Γλυφά Η παραλία Γλυφά είναι μια μικρή αμμουδιά κοντά στο χωριό Δρυός, στην ανατολική πλευρά του νησιού, όπου συνήθως πηγαίνουν οι ντόπιοι και λίγοι μόνο τουρίστες. Τα νερά της είναι ήρεμα και ζεστά.

 


09. Χρυσή Ακτή Η πανέμορφη αμμουδιά της Χρυσής Ακτής εκτείνεται σε περισσότερα από 700μ. και καθημερινά προσφέρει τις «υπηρεσίες» της σε χιλιάδες επισκέπτες, είναι από τις ομορφότερες και μια από τις μεγαλύτερες παραλίες της Πάρου και βρίσκεται 25 περίπου χλμ. νοτιοανατολικά της Παροικιάς. Η Χρυσή Ακτή θεωρείται μια από τις σημαντικότερες παραλίες των φανατικών της ιστιοσανίδας και των θαλάσσιων σπορ, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της Μεσογείου. Η παραλία διαθέτει εξαιρετικό επίπεδο οργάνωσης, έχει βραβευτεί με Γαλάζια Σημαία, έχει άριστη υποδομή, σύγχρονα ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, surf-clubs (ενοικίαση και φύλαξη σκαφών, σκάφη διάσωσης, μαθήματα σε αρχάριους και προχωρημένους), εστιατόρια, παραθαλάσσιες ταβέρνες και μπαράκια.

 


10. Καλόγερος Δεξιά του Μώλου βρίσκεται η παραλία του Καλόγερου με την άγρια ομορφιά και τα υπέροχα χρώματά της από τον άργιλο, γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Στην άκρη της παραλίας δεσπόζει ένας βράχος όπου κατά την παράδοση, ένας καλόγερος αυτοκτόνησε και έτσι πήρε η παραλία το όνομά της. Αριστερά του Μώλου βρίσκονται οι παραλίες Τσουκαλιά και Γλυφάδες, όπου κάθε καλοκαίρι συγκεντρώνουν τους φίλους της ιστιοσανίδας.

 


11. Καμίνια Μεγάλη αμμουδιά, σε απόσταση 5 περίπου χλμ. βόρεια της Παροικιάς, κοντά στο ακρωτήριο του Αγίου Φωκά και στην είσοδο του κόλπου της Παροικιάς, που αποτελεί την φυσική συνέχεια της παραλίας Μαρτσέλο. Πολύ κοντά, στο ακρωτήρι του Αγίου Φωκά, βρίσκεται και η σπηλιά του Αρχίλοχου, μια μεγάλη τρύπα στην σχεδόν κάθετη ακτή. Εδώ, σύμφωνα με την παράδοση, αναζητούσε την έμπνευση ο μεγάλος ποιητής της αρχαιότητας. Στην σπηλιά μπορείτε να πάτε με καραβάκι από το λιμάνι της Παροικιάς ή με δικό σας μεταφορικό μέσο οδικώς.

 


12. Κολυμπήθρες Όμορφη και ήσυχη αμμουδιά, στο δυτικό τμήμα του κόλπου της Νάουσας με πεντακάθαρα ρηχά νερά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι βράχοι από γρανίτη που εξ αιτίας της αποσάθρωσης έχουν πάρει διάφορα σχήματα και δημιουργούν φυσικές κοιλότητες που γεμίζουν με θαλασσινό νερό και μοιάζουν με κολυμπήθρες. Καθώς τα βράχια αυτά την χωρίζουν σε μικρότερους, σχεδόν «ιδιωτικούς» όρμους, είναι εύκολο να βρείτε μια γωνιά όπου θα απολαύσετε τη θάλασσα και τον ήλιο με περισσότερη ησυχία. Από την παραλία μπορείτε να δείτε και το νησάκι της Αγίας Καλής με το ναΐδριο της Ανάληψης, το οποίο μπορείτε να επισκεφτείτε αν διαθέτετε δικό σας ή μισθωμένο μικρό σκάφος. Είναι οργανωμένη και διαθέτει ξαπλώστρες, ομπρέλες και δυνατότητα για θαλάσσια σπορ και παιχνίδια. Στην γύρω περιοχή υπάρχουν δυνατότητες για διαμονή και το φαγητό μπορείτε να το απολαύσετε στις παραλιακές ταβέρνες. Αρκετά παραλιακά μπαρ προσφέρουν στους λουόμενους αναψυκτικά, ποτά και καφέ.

 


13. Κριός Η παραλία του Κριού βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του κόλπου της Παροικιάς, 2χλμ. από το κέντρο της πόλης. Πρόκειται για μια μεγάλη αμμουδερή παραλία με κατάλευκη άμμο και πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά. Είναι γνωστή γιατί βρίσκεται κοντά στην πόλη, αλλά και γιατί είναι πολύ όμορφη. Είναι καλά οργανωμένη και διαθέτει μπαρ πάνω στο κύμα για αναψυκτικά και πρόχειρο φαγητό.

 


14. Λάγγερη Η παραλία της Λάγγερης βρίσκεται 1,5χλμ. περίπου βορειοανατολικά της Νάουσας και 12 περίπου χλμ. από την Παροικιά. Δεν είναι οργανωμένη, αλλά έχει καθαρά κρυστάλλινα νερά, ήσυχη αμμουδιά με ψιλή άμμο και αμμόλοφους που προσφέρουν ήσυχες στιγμές στους επισκέπτες της. Υπάρχουν δυνατότητες για διαμονή στην ευρύτερη περιοχή της παραλίας και στην Νάουσα, ενώ καλό φαγητό μπορείτε να απολαύσετε σε παραλιακές ψαροταβέρνες και παραδοσιακά εστιατόρια της περιοχής.

 


15. Λιβάδια Η παραλία Λιβάδια βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη από ένα χιλιόμετρο από το κέντρο της Παροικιάς και βόρεια του λιμανιού. Πρόκειται για μια μεγάλη αμμουδερή παραλία με λευκή άμμο και αρκετά καθαρά νερά, είναι δημοφιλής και πολυσύχναστη, οργανωμένη τουριστικά. Κατά μήκος της συναντάμε μαγαζιά κάθε είδους. Υπάρχουν αρκετές δυνατότητες για θαλάσσια σπορ και οι λάτρεις του παιχνιδιού στην θάλασσα ή την αμμουδιά θα βρουν εδώ αυτό που ζητούν.

 


16. Λογαράς Δίπλα σχεδόν στο Πίσω Λιβάδι συναντούμε την μεγάλη αμμουδιά του Λογαρά σε απόσταση 17,5 περίπου χλμ. νοτιοανατολικά της Παροικιάς. Έχει βραβευτεί με Γαλάζια Σημαία και βρίσκεται μπροστά στον ομώνυμο τουριστικό και παραθεριστικό οικισμό, είναι ιδανική για κολύμπι, ψαροτούφεκο και όλα τα θαλάσσια σπορ. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες για διαμονή στον οικισμό και στην περιοχή. Στην παραλία θα βρείτε ψαροταβέρνες όπου θα χαρείτε το φρέσκο ψάρι και την περίφημη παριανή κουζίνα, όπως επίσης καφενεία και μπαράκια πάνω στο κύμα.

 


17. Λωλαντώνη Η παραλία του Λωλαντώνη πήρε το όνομα της από την ομώνυμη ταβέρνα που βρίσκεται στην άκρη της μικρής αυτής αμμουδερής έκτασης. Είναι παρθένα και κατάξανθη με νερά πεντακάθαρα και βυθό σχεδόν διάφανο, ενώ την απαραίτητη σκιά θα σας προσφέρουν τα αναρίθμητα αρμυρίκια, απ’ άκρη σ’ άκρη στην αμμουδιά. Η παραλία οριοθετείται δεξιά και αριστερά από βράχια δημιουργώντας την ψευδαίσθηση της απομόνωσης.

 


18. Μαρτσέλο Η παραλία Μαρτσέλο βρίσκεται σε απόσταση 2,5 χλμ. βόρεια από το κέντρο της Παροικιάς. Μεγάλη αμμουδιά που αποτελεί την φυσική συνέχεια της παραλίας του Κριού και είναι προστατευμένη από τους βόρειους ανέμους. Στην παραλία υπάρχουν εστιατόρια και μπαράκια.

 


19. Μοναστήρι Η παραλία Μοναστήρι βρίσκεται στα δυτικά της Νάουσας, προστατευμένη και αρκετά απομονωμένη, μέσα στον βραχώδη όρμο του Αγίου Ιωάννη σε απόσταση 13 περίπου χλμ. βορειοανατολικά της Παροικιάς και είναι από τις πιο γνωστές και πολυσύχναστες αμμουδερές παραλίες της Πάρου. Η παραλία είναι καλά οργανωμένη, παρ’ ότι σχετικά απομονωμένη, έχει πολύ καθαρά νερά, παχιά άμμο και ωραίους βράχους που την ξεχωρίζουν από το υπόλοιπο τοπίο.  Η παραλία Μοναστήρι είναι ιδανική για τους επισκέπτες που θέλουν να κάνουν μπάνιο και ηλιοθεραπεία γυμνοί ή τόπλες. Υπάρχουν δυνατότητες για διαμονή στην ευρύτερη περιοχή της παραλίας, στις κοντινές Κολυμπήθρες και στην Νάουσα, ενώ καλό φαγητό μπορείτε να απολαύσετε στις παραλιακές ψαροταβέρνες. Τα μπαρ στην αμμουδιά προσελκύουν πολλή νεολαία που έρχεται εδώ για θάλασσα, ήλιο, μουσική, πάρτι, διάφορα χάππενιγκς και παιχνίδι. Στην δεξιά πλευρά της παραλίας θα δείτε το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη, όπου στις 29 Αυγούστου οργανώνεται πανηγύρι.

 


20. Μώλος Η παραλία του Μώλου βρίσκεται σε έναν μικρό όρμο που σχηματίζουν οι λόφοι Κέφαλος και Αντικέφαλος στην περιοχή με τα αρχαία κεραμεία, 17 χλμ. νοτιοανατολικά της Παροικιάς, πολύ κοντά στο χωριό Μάρμαρα.   Εικάζεται ότι στους πρόποδες των λόφων υπάρχει η αρχαία πόλη Υρία. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη, αλλά έχει καθαρά γαλάζια νερά, ψιλή άμμο και θέα απέναντι στην Νάξο. Δεν συγκεντρώνει πολύ κόσμο και συνήθως είναι ήσυχη και προσφέρεται για χαλάρωση. Στο νότιο μέρος της παραλίας υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου του Πλούσιου, όπου κοντά του δένουν μικρές βάρκες, και στο βόρειο τμήμα της το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου του Φτωχού.

 


21. Χρυσή Ακτή (Τσερδάκια) Εκτεταμένη αμμουδιά η Νέα Χρυσή Ακτή, που οι ντόπιοι την ονομάζουν Τσερδάκια, βρίσκεται 26 περίπου χλμ. νοτιοανατολικά της Παροικιάς και αποτελεί φυσική συνέχεια της Χρυσής Ακτής. Έχει βραβευτεί με Γαλάζια Σημαία και είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο ως μία από τις ιδανικότερες παραλίες της Μεσογείου για θαλάσσια σπορ και ιδιαίτερα για wind surfing. Την δεκαετία του ’90 η Νέα Χρυσή Ακτή καθιερώθηκε ως ιδεώδης τόπος για την διεξαγωγή αγώνων του ετήσιου παγκόσμιου πρωταθλήματος wind surfing που γίνεται στις αρχές Αυγούστου. Έχει εξαιρετική οργάνωση και υποδομή, με καταλύματα κάθε είδους και εξοπλισμένο surf-club (ενοικίαση και φύλαξη σκαφών, σκάφη διάσωσης, μαθήματα σε αρχάριους και προχωρημένους). Στην παραλία αλλά και στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πολλές δυνατότητες για διαμονή σε κάθε είδους κατάλυμα, και στις πολλές παραθαλάσσιες ταβέρνες μπορείτε να απολαύσετε καλό φαγητό.

 


22. Παράσπορος Η παραλία Παράσπορος είναι μια μεγάλη αμμουδερή παραλία περίπου 2,5 χλμ. νότια της Παροικιάς. Είναι εξαιρετικά δημοφιλής, κυρίως στους νέους, οργανωμένη και διαθέτει αρκετά μπαράκια και ταβέρνες. Έχει καθαρά νερά και στην εκτεταμένη αμμουδιά το οργανωμένο κομμάτι καλύπτει μέρος μόνο της παραλίας, αφήνοντας το υπόλοιπο ελεύθερο για τους επισκέπτες που θέλουν να απολαύσουν τον ήλιο και την θάλασσα χωρίς τις διευκολύνσεις μιας οργανωμένης παραλίας. Οι βράχοι στα δύο άκρα της παραλίας και αρκετά αρμυρίκια χαρακτηρίζουν το τοπίο. Στη περιοχή υπάρχουν εστιατόρια και μπαράκια.

 


23. Πίσω Λιβάδι Σε απόσταση 4χλμ. από τη Μάρπησσα και 18χλμ. νοτιοανατολικά της Παροικιάς, στην ανατολική ακτή του νησιού βρίσκεται ένα γραφικό λιμανάκι, το Πίσω Λιβάδι, που συνδέει τους καλοκαιρινούς μήνες ακτοπλοϊκά την Πάρο με άλλα νησιά (Νάξο, Ίο, Σαντορίνη, Αμοργό, Μύκονο, Δήλο, Αντίπαρο και Κουφονήσια). Το κολύμπι θα το απολαύσετε στα καθαρά νερά της και θα κάνετε ηλιοθεραπεία με ησυχία και ηρεμία ξαπλωμένοι στην χρυσή άμμο της ή κάτω από την σκιά που ρίχνουν τα αρμυρίκια της παραλίας. Υπάρχουν αρκετές δυνατότητες για διαμονή κοντά στην παραλία, στον οικισμό, αλλά και στην γύρω περιοχή. Στις παραθαλάσσιες ψαροταβέρνες και τα εστιατόρια θα απολαύσετε φρέσκο ψάρι και την ντόπια κουζίνα. Ο ναός του Αγίου Γεωργίου του Θαλασσίτη με τις παμπάλαιες τοιχογραφίες αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες.

 


24. Πιπέρι Η μικρή αμμουδερή και γραφική παραλία Πιπέρι βρίσκεται 10 περίπου χλμ. βορειοανατολικά της Παροικιάς, λίγες εκατοντάδες μέτρα πριν την Νάουσα. Μερικοί ντόπιοι την ξεχωρίζουν σε Μεγάλο και Μικρό Πιπέρι, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια συνεχής, πανέμορφη παραλία, με ωραία αμμουδιά και κρυστάλλινα πεντακάθαρα νερά. Η παραλία διαθέτει αρκετές δυνατότητες διαμονής, όπως επίσης και ολόκληρη η περιοχή της. Ακόμη, στην παραλία υπάρχουν ψαροταβέρνες και παραδοσιακά εστιατόρια για φρέσκο ψάρι και καλό φαγητό, όπως και πολλά μπαρ, καφέ με μουσική, ή χωρίς, αλλά τα περισσότερα με υπέροχη θέα στην πόλη και την θάλασσα.

 


25. Πούντα (έναντι Αντιπάρου) Όμορφες συνεχόμενες μικρές παραλίες, στον ομώνυμο παραθεριστικό οικισμό, 8 χλμ. νοτιοδυτικά της Παροικιάς. Η Πούντα βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Αντίπαρο, από την οποία την χωρίζει μόλις ένα ναυτικό μίλι. Από την Πούντα φεύγουν τα ferry-boat που συνδέουν την Πάρο με την Αντίπαρο. Η παραλία είναι οργανωμένη και προσφέρεται περισσότερο για θαλάσσια σπορ όπως wind surfing και kite surfing. Στην περιοχή υπάρχουν ξενοδοχεία, καφενεία, ταβέρνες, surf club και σχολή καταδύσεων.

 


26. Παραλία Πούντα Η αμμουδερή παραλία Πούντα, κοντά στην Χρυσή Ακτή, 26 περίπου χλμ. νοτιοανατολικά της Παροικιάς, είναι η ιδανική παραλία για το νεαρόκοσμο που την κατακλύζει καθημερινά, επειδή στην παραλία δεν υπάρχουν ψαροταβέρνες ή παραδοσιακά εστιατόρια, αλλά λειτουργούν μπαρ πάνω στο κύμα που προσφέρουν αναψυκτικά, ποτά και δυνατή μουσική. Η παραλία είναι οργανωμένη και το κολύμπι σας θα το απολαύσετε στην υπέροχη θάλασσα και στην χρυσή αμμουδιά της με τους ήχους της δυνατής μουσικής. Οι περισσότεροι νέοι χαίρονται επίσης και τα άρτια οργανωμένα θαλάσσια σπορ.

 


27. Σάντα Μαρία Η παραλία της Σάντα Μαρία, 2χλμ. από την Νάουσα και 13 περίπου χλμ. βορειανατολικά της Παροικιάς, είναι μία εκτεταμένη αμμουδιά με πεντακάθαρη θάλασσα, και στην ευρύτερη περιοχή της υπάρχει δυνατότητα για διαμονή ενώ στις παραθαλάσσιες ταβέρνες μπορείτε να απολαύσετε καλό φαγητό. Η παραλία της Σάντα Μαρία είναι οργανωμένη αλλά παρ’ όλα αυτά δεν είναι πολυσύχναστη, γεγονός που την κάνει ιδανική για όσους ψάχνουν για μια καλή, όμορφη και ταυτόχρονα ήσυχη ακτή. Εδώ καταφεύγουν πολλοί φίλοι του wind surfing και ειδικότερα όσοι κάνουν wave και απολαμβάνουν τις συγκινήσεις που τους δίνει το θαλάσσιο αυτό σπορ. Τέλος, για αυτούς που αγαπάνε τον βυθό, αλλά δεν ψαρεύουν, υπάρχει και σχολή καταδύσεων για να τους βοηθήσει να δουν από κοντά τις ομορφιές της θάλασσας κάτω από την επιφάνειά της.

 


28. Γλυφάδες, Τσουκαλιά Η παραλία Γλυφάδες βρίσκεται 15-16 περίπου χλμ. ανατολικά της Παροικιάς και περίπου 5χλμ. νότια της Νάουσας. Πρόκειται για μεγάλη αμμώδη παραλία με κρυστάλλινα νερά, κρυμμένη από την τριγύρω βλάστηση. Βρίσκεται ανάμεσα στο Μώλο και τον Αμπελά και αποτελεί έναν από τους μικρούς θησαυρούς που μπορεί να σας χαρίσει η Πάρος. Λόγω του ότι οι μαζικοί επισκέπτες του νησιού δεν γνωρίζουν την ύπαρξη της παραλίας, το μέρος έχει κρατήσει την ηρεμία και την ομορφιά του. Δεν διαθέτει καμία δυνατότητα για διαμονή, δεδομένου ότι βρίσκεται αρκετά μακριά από τον δημόσιο δρόμο και φτάνει κανείς εκεί μόνο μέσω χωματόδρομων. Σε αυτήν την παραλία θα απολαύσετε το συνδυασμό του πράσινου και του γαλάζιου λόγω της περιμετρικής βλάστησης αλλά και της πεντακάθαρης θάλασσας. Επίσης στις Γλυφάδες συχνάζουν φίλοι του wind surfing. Αν πάλι εσείς θέλετε να χαρείτε το μπάνιο σας θα χρειαστείτε το δικό σας εξοπλισμό διότι δεν διαθέτει τουριστικές παροχές.

 


29. Βουτάκος Παίρνοντας το δρόμο Αλυκής – Πούντας, 2χλμ. μετά το αεροδρόμιο, βρίσκει κανείς μια παραλία απάνεμη, με χοντρή άμμο και κρυστάλλινα νερά, μια παραλία ιδανική για οικογένειες. Η πρόσβαση είναι εύκολη, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου είναι ασφαλτοστρωμένο και μόνο στα τελευταία 500 μ. είναι βατός χωματόδρομος. Η παραλία είναι προσβάσιμη και από την θάλασσα με σκάφος, καθώς υπάρχει εξέδρα.

Όπως σε όλη την Ελλάδα, έτσι και στην Πάρο γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις κάθε χρόνο, προκειμένου να μην λησμονείτε η παράδοση, που βοηθά πολύ στο να κρατά τους ανθρώπους ενωμένους και να τους χαρίζει μία τοπική ταυτότητα, εμπλουτισμένη με χάρη και ομορφιά.

 

Μουσικοχορευτικές και θεατρικές παραστάσεις, αθλητικοί αγώνες, εκθέσεις, πανηγύρια και οποιαδήποτε άλλη εκδήλωση πραγματοποιούνται κυρίως τους θερινούς μήνες. Οι δραστηριότητες έχουν λαογραφικό χαρακτήρα, εθνικό, αλλά και θρησκευτικό. Και αυτές οι γιορτές στολίζονται με νησιώτικη μουσική, που ακολουθείται γλέντι και τοπικές νοστιμιές.

 

Στη συνέχεια θα βρείτε αναλυτικό ημερολόγιο με τις εκδηλώσεις:

 

Απόκριες στην Πάρο

  • Την τελευταία Κυριακή των Απόκρεω, καρναβάλι στην Μάρπησσα
  • Καθαρή Δευτέρα, παραδοσιακά νηστίσιμα και λαγάνες, χαρταετοί που γεμίζουν τον ουρανό, ιδίως στην Αλυκή που έχει παράδοση στις αυτοσχέδιες κατασκευές

 


Πάσχα στην Πάρο

  • Μεγάλη Παρασκευή: Aναπαράσταση σκηνών από τα Πάθη του Χριστού
    (Μάρπησσα, Μάρμαρα, Πρόδρομος, Λεύκες, Άσπρο Χωριό)
  • Κυριακή του Πάσχα: H γιορτή της Αγάπης στη Μάρπησσα
  • 40 ημέρες μετά το Πάσχα: Πανηγύρι της Αναλήψεως (Άγιος Φωκάς, Παροικιά, Πίσω Λιβάδι)

 


Ιανουάριος

  • 6 Ιανουαρίου: Θεοφάνεια, ο ιερέας ρίχνει τον σταυρό στα νερά και νεαροί κυρίως κολυμβητές σπεύδουν να βουτήξουν, σε έναν ευγενή αγώνα να τον περισυλλέξουν πρώτοι (Παροικιά, Νάουσα και σε άλλα λιμανάκια του νησιού)

 


Μάρτιος

  • 25 Μαρτίου: Συνδυασμός θρησκευτικής και εθνικής εορτής. Δοξολογία στην Εκατονταπυλιανή και παρελάσεις στα μεγάλα χωριά του νησιού

 


Απρίλιος

  • 23 Απριλίου: Πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου στην Αλυκή

 


Mάϊος

  • 8 Μαΐου: Πανηγύρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στον Δρυό

 


Ιούνιος

  • 23 Ιουνίου: Πανηγύρι του κλείδωνα και κάψιμο των Πρωτομαγιάτικων στεφανιών (Νάουσα, Αλυκή, Πρόδρομος)
  • Αγίου Πνεύματος: Εορτή της Αγίας Τριάδας στις Λεύκες
  • 30 Ιουνίου: Πανηγύρι των Αγίων Αναργύρων, στην Παροικιά

 


Ιούλιος

  • 1η Κυριακή του Ιουλίου: Γιορτή ψαριού και κρασιού στην Νάουσα
  • 16-17 Ιουλίου: Πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας στην Αντίπαρο
  • 17 Ιουλίου: Aναβίωση της Τσαμπούνας στην Νάουσα
  • 24 Ιουλίου: Πανηγύρι της Αγίας Άννας στην Παροικιά

 


Αύγουστος

  • 6 Αυγούστου: Πανηγύρι του Σωτήρος (Αλυκή, Μάρπησσα)
  • 6 Αυγούστου: Πανηγύρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στην Νάουσα
  • 15 Αυγούστου: Πανηγύρι της Παναγιάς στην Παροικιά, το σημαντικότερο πανηγύρι στο νησί, όπου το βράδυ, όλα τα πλεούμενα στο λιμάνι είναι κατάφωτα και πάμπολλα πυροτεχνήματα στολίζουν τον ουρανό. Ακολουθούν συναυλίες, παραδοσιακοί χοροί και άλλα δρώμενα στην Παραλία της Παροικιάς
  • 23 Αυγούστου: Νιάμερα της Παναγίας, αναπαράσταση της επιδρομής του Μπαρμπαρόσα και των πειρατών του στην Νάουσα
  • 27 Αυγούστου: Εορτή Αγίου Φανουρίου στον Αμπελά
  • 28-29 Αυγούστου: Εορτή Αγίου Ιωάννη του Δέτη (Νάουσα, Δρυός, Λεύκες)

 


Σεπτέμβριος

  • Αρχές Σεπτεμβρίου: Γιορτή της Τράτας στην Παροικιά
  • 8 Σεπτεμβρίου: Εορτή Παναγίας της Φανερωμένης (Αντίπαρος, Μάρμαρα)
  • 14 Σεπτεμβρίου: Εορτή του Σταυρού στην Αλυκή

 


Οκτώβριος

  • 28 Οκτωβρίου: Εορτασμός Εθνικής εορτής, δοξολογία στην Εκατονταπυλιανή και παρελάσεις στα μεγάλα χωριά του νησιού

 


Δεκέμβριος

  • 24 Δεκεμβρίου: Παραδοσιακά κάλαντα Χριστουγέννων
  • 31 Δεκεμβρίου: Παραδοσιακά κάλαντα Πρωτοχρονιάς

Ριζότο με λαχανικά και παριανά μανιτάρια

(για 4 άτομα)

Υλικά:

  • 400γρ ρύζι ποικιλία Arborio
  • οποιαδήποτε ποικιλία μανιταριών χοντροκομμένα
  • 1 κρεμμύδι κομμένο καρέ
  • 1 καρότο κομμένο καρέ
  • 2 μέτρια κολοκύθια κομμένα καρέ
  • 1 πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη – αν σας αρέσουν τα καυτερά
  • θαλασσινό αλάτι
  • φρέσκο πιπέρι
  • ελαιόλαδο
  • 1,5 λίτρο ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών (Αν δεν έχετε ζωμό έτοιμο διαλύστε ένα κύβο σε 1.5 λίτρο νερό)

Εκτέλεση:

  • Ζεσταίνουμε τον ζωμό και τον διατηρούμε ζεστό καθόλη τη διάρκεια της παρασκευής.
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και ιδρώνουμε το κρεμμύδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  • Συμπληρώνουμε ένα-ένα τα λαχανικά και τα μαραίνουμε.
  • Βάζουμε τελευταία τα μανιτάρια.
  • Προσθέτουμε το ρύζι και τσιγαρίζουμε για 2-3 λεπτά περίπου.
  • Προσθέτουμε τον ζεστό ζωμό σε μικρές δόσεις, ανακατεύουμε διαρκώς και αφήνουμε να απορροφηθούν όλα τα υγρά πριν ξαναπροσθέσουμε ζωμό.
  • Η ποσότητα του ζωμού θα πρέπει να είναι τόση, ώστε να καλύψει σχεδόν όλο το ρύζι.
  • Ανακατεύουμε και προσέχουμε το βράσιμο να είναι ναι μεν χαμηλό, αλλά υπαρκτό.
  • Συνεχίζουμε να προσθέτουμε ζωμό μέχρι να γίνει το ρύζι al dente και να έρθει στο επιθυμητό χύλωμα.
  • Αποσύρουμε το σκεύος από την φωτιά.
  • Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και «ξεκουράζουμε» το ριζότο για 2-3 λεπτά.

 


Κολοκυθόπιττα με παριανή γραβιέρα

Υλικά:

  • ¼ από μια μέτρια κολοκύθα
  • 50γρ τριμμένη παριανή γραβιέρα
  • 100γρ φέτα
  • 2 φρέσκα κρεμμύδια ή 1 μικρό ξερό
  • 2 πράσα
  • 2 αυγά
  • λίγο φρέσκο δυόσμο
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι / πιπέρι
  • καλαμποκάλευρο

Εκτέλεση:

  • Τρίβουμε τη κολοκύθα στον τρίφτη.
  • Ρίχνουμε λίγο αλάτι και την αφήνουμε 1 ώρα στο σουρωτήρι να ιδρώσει.
  • Μαραίνουμε σε μια κατσαρόλα το κρεμμύδι και τα πράσα και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
  • Ψιλοκόβουμε τον δυόσμο.
  • Στύβουμε την κολοκύθα να στραγγίσουν τα υγρά της και την τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τα πράσα, τα κρεμμύδια, τον δυόσμο, τα τυριά, τα αυγά, και λίγο πιπέρι.
  • Ανακατεύουμε μέχρι να αναμιχθούν καλά τα υλικά.
  • Αν η κολοκύθα έχει ακόμα υγρά προσθέτουμε στη γέμιση 1-2 κουταλιές καλαμποκάλευρο.
  • Αλείφουμε μια κουταλιά ελαιόλαδο στον πάτο ενός ταψιού και πασπαλίζουμε με καλαμποκάλευρο μέχρι να καλύψουμε όλη την επιφάνεια.
  • Τοποθετούμε στην ταρτιέρα ή σε μικρό πυρέξ τη γέμιση και καλύπτουμε την επιφάνεια με μια λεπτή στρώση καλαμποκάλευρου.
  • Ψήνουμε στους 180οC για περίπου 45 λεπτά.

 


Χοιρινό φρικασέ με προβάτσες

για 2 άτομα

Υλικά:

  • 1 κιλό περίπου προβάτσες
  • 600 γρ χοιρινό σε μπουκιές κομμένο
  • 1 κρεμμύδι ξερό χοντροκομμένο
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • άνιθο, αλάτι, πιπέρι & λάδι
  • 1 αυγό
  • 1 λεμόνι (χυμός)

Εκτέλεση:

  • Στην κατσαρόλα βάζουμε τα κρεμμυδάκια (ξερό & χλωρά) με λίγο νερό, αχνίζουμε τα κρεμμυδάκια και όταν το νερό τελειώσει, προσθέτουμε Παριανό λάδι (εξ Μαρμάρων Πάρου).
  • Αφήνουμε λίγο να πάρει χρώμα και προσθέτουμε τα κομμάτια του κρέατος (αλατοπιπερωμένα), τα γυρνάμε στην κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε, και αφήνουμε να βράσουν για 15-20′.
  • Κατόπιν προσθέτουμε τις ζεματισμένες προβάτσες. Τα αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για άλλα 15′.
  • Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, το σβήνουμε με αυγολέμονο και σείουμε την κατσαρόλα (να μην χρησιμοποιήσουμε σκεύος).

 


Φάβα παντρεμένη

για 4 άτομα

Υλικά:

  • ½ κιλό φάβα
  • 6-7 ποτήρια νερό
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
  • 1 κιλό κρεμμύδια
  • 1 ποτήρι ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

  • Καθαρίζουμε τη φάβα με πολύ νερό. Την βάζουμε σε κατσαρόλα και προσθέτουμε 6-7 ποτήρια νερό, ένα κρεμμύδι
  • κομμένο σταυρωτά, 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι. Μόλις πάρει βράση το μείγμα, το ξαφρίζουμε, κλείνουμε το
  • καπάκι και συνεχίζουμε το βράσιμο σε σιγανή φωτιά, και δεν ξαναβάζουμε κουτάλι μέσα για περίπου 1 ώρα.
  • Όταν έχει βράσει, παίρνουμε τη φάβα με μια κουτάλα και την περνάμε από ένα σουρωτήρι, την πιέζουμε και την
  • κάνουμε πουρέ.
  • Έχουμε καθαρίσει και κόψει τα κρεμμύδια σε φέτες και τα βάζουμε σε βαθύ τηγάνι με λίγο νεράκι, να τα μαράνουμε.
  • Όταν έχει σωθεί το νερό, προσθέτουμε 1 ποτήρι ελαιόλαδο, τα ξανθαίνουμε και περνάμε για λίγο και τη φάβα από το
  • τηγάνι, αναμειγνύοντάς την με τα κρεμμύδια.

 


Ψάρια γεμιστά

για 6 άτομα

Υλικά:

  • 1 κιλό γόπες ή κολιοί ή μελανούρια
  • Αλάτι
  • Υλικά για τη γέμιση
  • 150 γρ. ψίχουλα ξερού ψωμιού
  • 150 γρ. τριμμένο κεφαλοτύρι
  • 2 κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 2 σκελίδες ξυσμένο σκόρδο
  • Λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

  • Καθαρίζουμε τα ψάρια από τα λέπια και τα σπάραχνα, και τραβάμε από το κεφάλι τα εντόσθια, σπρώχνοντάς τα με
  • το χέρι μας από την κοιλιά προς τα πάνω – δεν τα ανοίγουμε στην κοιλιά. Κατόπιν τ’ αλατίζουμε. Μ’ ένα κουταλάκι
  • γεμίζουμε τα ψάρια από το κεφάλι, και με το πίσω μέρος του κουταλιού το σπρώχνουμε μέσα. Τα ψήνουμε είτε στον
  • φούρνο, προσθέτοντας λίγο ελαιόλαδο σ’ ένα ταψάκι, είτε σε σχάρα στα κάρβουνα. Σερβίρονται με λαδολέμονο.
Τουριστική Αστυνομία 22840 21 673
Αστυνομία, Παροικιά 22840 23 333
Αστυνομία, Νάουσσα 22840 51 202
Λιμενική Αστυνομία, Παροικιά 22840 21 240
Λιμενική Αστυνομία, Νάουσσα 22840 51 250
Πυροσβεστική 22840 25 199
Ταχυδρομείο, Νάουσσα 22840 51 495
Αεροδρόμιο 22840 91 257
Λεωφορεία 22840 21 113
“Αλκυώνη” Προστασία Αγρίων Ζώων 22840 22 931

Για την πρόσβασή σας στο νησί, η Πάρος διαθέτει αεροδρόμιο και λιμάνι. Τακτικά δρομολόγια πλοίων κάθε κατηγορίας, τα οποία το καλοκαίρι αυξάνονται και πυκνώνουν, συνδέουν το νησί με το λιμάνι του Πειραιά, αλλά και με όλα σχεδόν τα γειτονικά νησιά του Αιγαίου. Λειτουργεί αεροδρόμιο, προς το οποίο τους καλοκαιρινούς μήνες πραγματοποιούνται πολλά και τακτικά δρομολόγια από και προς το διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας Ελευθέριος Βενιζέλος. Τα δρομολόγια των πλοίων και οι πτήσεις αλλάζουν ανάλογα με τις εποχές.

 

Όσοι διαθέτουν δικό τους ή μισθωμένο σκάφος μπορούν να προσεγγίσουν για ανεφοδιασμό στα λιμάνια της Παροικιάς, της Νάουσας, του Πίσω Λιβαδιού αλλά και σε άλλα μικρότερα λιμάνια του νησιού.

 


Για πληροφορίες σχετικά με πτήσεις, καθώς και κρατήσεις:  www.aia.gr

  • Από σταθερό τηλέφωνο εντός Ελλάδος: 801 801 01 01
  • Από κινητό τηλέφωνο ή από το εξωτερικό: +30 210 3550500

 

Για πληροφορίες & δρομολόγια, καθώς και κρατήσεις πλοίωνwww.openseas.gr

 


Πριν από το ταξίδι σας θα πρέπει να επικοινωνείτε πάντα με το πρακτορείο σας για τυχόν απαγορευτικό απόπλου λόγω ισχυρών ανέμων ή/και για έκτακτες αλλαγές δρομολογίων.