Αρχαιολογικοί Χώροι
Πέλλα
Στα κλασικά χρόνια η πόλη ήταν παραθαλάσσια, καθώς μας πληροφορεί ο Ηρόδοτος, ο πρώτος αρχαίος συγγραφέας που την αναφέρει, στην εξιστόρηση της περσικής εισβολής στην Ελλάδα το 480 π.Χ. Μερικές δεκαετίες μετά τους περσικούς πολέμους, στο τέλος του 5ου αιώνα π.Χ., ο βασιλιάς της Μακεδονίας, Αρχέλαος, μεταφέρει την έδρα του από τις Αιγές (τη σημερινή Βεργίνα) στην Πέλλα. Η στρατηγική της θέση ήταν περισσότερο ταιριαστή στις νέες επιδιώξεις των Μακεδόνων, αφού εκτός από λιμάνι ήταν και ένας συγκοινωνιακός κόμβος προς τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, προς τα οποία έμελλε να επεκταθεί το βασίλειο.
Η Πέλλα ήταν το σημείο εκκίνησης της προς Βορρά διαδρομής για τα Βαλκάνια, μέσω της κοιλάδας του Αξιού, επάνω στη διαδρομή που από το Βόσπορο καταλήγει στην Αδριατική, ενώ προς το Νότο η παραθαλάσσια οδός οδηγούσε προς τη Θεσσαλία και τη νότια Ελλάδα. Ήδη το 380 π.Χ. ο Ξενοφών την αποκαλούσε «μεγίστη των εν Μακεδονία πόλεων», ενώ έφτασε στη μεγαλύτερη έκταση και ακμή της κατά τα χρόνια του Αλέξανδρου Γ΄ και εξής. Παρέμεινε πρωτεύουσα των Μακεδόνων μέχρι την υποταγή τους στους Ρωμαίους το 168 π.Χ. και συνέχισε να ακμάζει πληθυσμιακά και εμπορικά μέχρι τη βίαιη καταστροφή της, πιθανώς από σεισμό, κοντά στα 90 π.Χ. Στο εξής μέρος του πληθυσμού συνέχισε να κατοικεί στο νότιο τμήμα της παλιάς πόλης, αλλά το 30 π.Χ. ιδρύθηκε από τον αυτοκράτορα Αύγουστο η ρωμαϊκή αποικία της Πέλλας (στην οποία λειτουργούσε και σταθμός της Εγνατίας οδού), 1,5 χλμ. δυτικά της ελληνιστικής πόλης.
Η Ρωμαϊκή Αποικία της Πέλλας
Η ελληνιστική πόλη της Πέλλας δε συνήλθε ποτέ από την καταστροφή του 90 π.Χ. Λίγοι κάτοικοί της παρέμεναν στο νότιο τμήμα της παλιάς πόλης το 30 π.Χ., όταν ο αυτοκράτορας Αύγουστος ίδρυσε τη ρωμαϊκή επαρχία της Πέλλας (Colonia Pella) σε νέα θέση προς τα δυτικά, εκεί που σήμερα βρίσκεται ο οικισμός Νέα Πέλλα.
Η επιλογή αυτή αποτελεί αναγνώριση της κατάλληλης θέσης τόσο πάνω στην αρχαία Εγνατία οδό, όσο και της αξίας των άφθονων και καθαρών νερών που πήγαζαν εκεί και κινούσαν ένα ρωμαϊκό νερόμυλο, το κτίσμα που σήμερα είναι γνωστό ως «Λουτρά του Μεγαλέξανδρου». Όπως σε όλες τις αποικίες, εγκαταστάθηκαν κι εδώ βετεράνοι του ρωμαϊκού στρατού, αλλά και Έλληνες από πόλεις της Ιταλίας, καθώς και κάτοικοι της παλιάς πρωτεύουσας της Μακεδονίας. Η πόλη απέκτησε περιμετρικό τείχος και στο εσωτερικό της έχουν εντοπιστεί από τις περιορισμένες ανασκαφές σημαντικά δημόσια και ιδιωτικά κτίρια. Χωρίς να αποκτήσει την αίγλη της προκατόχου της, η αποικία ενισχύθηκε από τον αυτοκράτορα Διοκλητιανό στα τέλη του 3ου αιώνα μ.Χ. και επιβίωσε στα παλαιοχριστιανικά χρόνια, οπότε κτίστηκε στην περιοχή της Αγοράς ένας σημαντικός παλαιοχριστιανικός ναός με τρία κλίτη, ο οποίος σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση.
Στην επικράτεια της πόλης πρέπει να ανήκαν πολλοί από τους οικισμούς και αγροικίες που έχουν εντοπιστεί γύρω της, όπως και τα ιερά της Συρίας θεάς και του Δία στη θέση Κρεββάτια Γιαννιτσών και του Δία Ύψιστου στην Αγροσυκιά. Ένας από τους εξαρτημένους οικισμούς της αποικίας θα ήταν και αυτός που διατηρήθηκε στο νότιο τμήμα της ελληνιστικής Πέλλας, ο οποίος χρησιμοποιούσε το ίδιο νεκροταφείο με τη ρωμαϊκή αποικία.
Η Πολεοδομία της Πέλλας
Η αρχαία πόλη, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, με το πολεοδομικό σύστημα του τελευταίου τετάρτου του 4ου αι. π.Χ. και τις ελληνιστικές τροποποιήσεις και ανοικοδομήσεις, απλώνεται σε έκταση περίπου 4.000 στρεμμάτων.
Τα παλιότερα οικιστικά λείψανα της πρώτης οικοδομικής φάσης της μακεδονικής πρωτεύουσας ήρθαν στο φως στην περιοχή των συγκροτημάτων του ιερού του θεραπευτή θεού Δάρρωνος (στο νοτιοδυτικό τμήμα του σημερινού επισκέψιμου χώρου). Η σύμπτωση της θέσης εξωτερικού τοίχου κτιρίου της παλιότερης οικοδομικής φάσης με τον εξωτερικό τοίχο οικοδομικού τετραγώνου των ελληνιστικών χρόνων υποδεικνύει με μεγάλη πιθανότητα την ύπαρξη πολεοδομικού συστήματος με ορθογώνια οικοδομικά τετράγωνα στο τέλος του 5ου – αρχές του 4ου αι. π.Χ.
Η μεγάλη επέκταση και ανοικοδόμησή της, ευνοημένες από το ομαλό εδαφικό ανάγλυφο, πραγματοποιήθηκαν την εποχή της βασιλείας του Κασσάνδρου (316-298 π.Χ.) με την κατάργηση του βόρειου τείχους της κλασικής πόλης και του νεκροταφείου της στην περιοχής της Αγοράς. Το ρυμοτομικό σχέδιο της πόλης καταρτίζουν ορθογώνια ισοπλατή (47 μ.) οικοδομικά τετράγωνα, με μήκος που ποικίλλει (110, 125, 133, 152 μ.), χωρισμένα ομοιόμορφα από δρόμους κάθετους (Β-Ν) και οριζόντιους (Α-Δ), πλάτους 6 και 9 μ. αντίστοιχα.
Ο πλατύτερος δρόμος της πόλης, 15 μ., με προσανατολισμό Α-Δ, ξεκινώντας προφανώς από τις πύλες του ανατολικού και του δυτικού τείχους, διέσχιζε το κέντρο της, καταλήγοντας στις αντίστοιχες πύλες της Αγοράς. Μερικοί δρόμοι με προσανατολισμό Β-Ν, που αποτελούσαν, ξεκινώντας από το λιμάνι, βασικές οδικές αρτηρίες, πλατύτεροι των άλλων (9-10 μ.), ήταν πλακωστρωμένοι, είχαν πεζοδρόμια και πλαισιώνονταν με στοές. Η ύπαρξη των στοών αυτών είναι απόλυτα βεβαιωμένη στον 3ο αι. π. Χ., από τα υπολείμματα κιόνων στη θέσης τους, και δεν αποκλείεται να εντάσσονται στο σχεδιασμό της πόλης του τελευταίου τετάρτου του 4ου αιώνα π.Χ. Κάτω από τα οδοστρώματα υπήρχε ένα πυκνό και καλά οργανωμένο δίκτυο υδροδότησης και αποχέτευσης. Σήραγγες λαξευμένες στον φυσικό βράχο έφερναν νερό από τις πηγές των βουνών και κατέληγαν σε αγωγούς πήλινους, λίθινους ή κτιστούς, με φρεάτια καθαρισμού, στοιχεία που μαρτυρούν, μαζί με τους αγωγούς αποχέτευσης, τις κρήνες, τα πηγάδια και τις δεξαμενές των δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων, το ανώτερο βιοτικό επίπεδο των κατοίκων. Χώροι λουτρών εντοπίστηκαν σε κατοικίες, αλλά και σε δημόσια κτίρια. Ένα δημόσιο λουτρό, που ερευνήθηκε στην περιοχή της νέας εισόδου του αρχαιολογικού χώρου, είναι η παλιότερη ως σήμερα γνωστή λουτρική εγκατάσταση στον βορειοελλαδικό χώρο και μια από τις παλιότερες που έχουν ερευνηθεί στην Ελλάδα.
Η Νεκρόπολη της Πέλλας
Σε μικρή απόσταση από το ανατολικό και από το δυτικό τείχος της ελληνιστικής Πέλλας ξεκινούν τα νεκροταφεία της πόλης, τα οποία καταλαμβάνουν μεγάλη έκταση, φτάνοντας στα δυτικά ως τη Νέα Πέλλα και στα ανατολικά ως το όριο της αγροτικής περιοχής της Πέλλας προς τη Χαλκηδόνα.
Περισσότερα πυκνά είναι τα νεκροταφεία που έχουν ανασκαφεί κοντά στα τείχη, ενώ σε μεγαλύτερη απόσταση εντοπίζονται κυρίως μακεδονικού τύπου τάφοι και κιβωτιόσχημοι τάφοι μεγάλου μεγέθους. Η νεκρόπολη καλύπτει το χρονικό διάστημα από τον 4ο αιώνα π. Χ. ως το τέλος των ρωμαϊκών χρόνων και περιλαμβάνει όλα τα είδη των ταφικών κτισμάτων και κατασκευών που εντοπίζονται κατά την περίοδο αυτή σε νεκροταφεία του υπόλοιπου ελληνικού χώρου. Από τις εκατοντάδες τάφων που έχουν ανασκαφεί, εκτίθενται στο Μουσείο πολυάριθμα κτερίσματα που φωτίζουν πολλαπλά τη ζωή και τα ταφικά έθιμα των κατοίκων της πόλης.
Μουσεία
Αρχαιολογικό Μουσείο
Το μουσείο της Πέλλας βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του αρχαιολογικού χώρου, σε άμεση γειτνίαση με το σύγχρονο οικισμό της Πέλλας ανατολικά.
Στο μουσείο, όπου καταλήγει ο επισκέπτης μετά την περιήγησή του στον αρχαιολογικό χώρο, μπορεί να ανασυνθέσει τα αρχαιολογικά στοιχεία που του παρείχαν τα μνημεία και να κατανοήσει τις ποικίλες πτυχές της καθημερινής, αλλά και της δημόσιας ζωής της μακεδονικής πρωτεύουσας. Γι΄ αυτό και οι θεματικές ενότητες της έκθεσης του μουσείου εναρμονίζονται με τους ανασκαφικούς τομείς του χώρου, χωρίς να είναι αποκομμένες η μια από την άλλη. Καθώς είναι χωροθετημένες σε διαφορετικά επίπεδα, που παραπέμπουν στο εδαφικό ανάγλυφο της περιοχής, εξασφαλίζεται μια συνεχής οπτική επαφή με όλες σχεδόν τις θεματικές ενότητες, αλλά και τον ίδιο τον αρχαιολογικό χώρο, μέσα από τα μικρά παράθυρα του κτιρίου.
Τον επισκέπτη υποδέχεται στον εκθεσιακό χώρο ένα σημαντικό εύρημα της Πέλλας, η μαρμάρινη κεφαλή του Αλεξάνδρου Γ΄, της μεγάλης ιστορικής προσωπικότητας που γεννήθηκε και ανδρώθηκε στην Πέλλα, απ’ όπου και ξεκίνησε η μεγαλειώδης εκστρατεία του. Στην εισαγωγική θεματική ενότητα της έκθεσης, της ενημέρωσης, ο επισκέπτης ενημερώνεται με κείμενα, φωτογραφίες, χάρτες, σχέδια, μια μεγάλη μακέτα του αρχαιολογικού χώρου και ενδεικτικά ευρήματα (νομίσματα, κεραμίδες οροφής με επιγραφές που φέρουν το όνομα της πόλης, ΠΕΛΛΗΣ) τα απαραίτητα στοιχεία για την γνωριμία του με την Πέλλα: τη γεωμορφολογική εξέλιξη της περιοχής, ιστορικά στοιχεία για την πόλη και τις ανασκαφές, για το πολεοδομικό σύστημα και τις οχυρώσεις.
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 23820 31 160
Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας
Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας βρίσκεται στο δυτικό άκρο του σύγχρονου οικισμού. Πρόκειται για ένα νεόδμητο μουσείο, του οποίου οι διακριτικοί όγκοι και οι λιτές γραμμές είναι απόλυτα προσαρμοσμένα στη μορφολογία του εδάφους. Αποτελεί ένα νέο όσο και σύγχρονο μουσείο με σαφή προσανατολισμό προς τον επισκέπτη. Η μουσειολογική πρόταση και οργάνωση, οι βοηθητικοί χώροι, η σύνδεση με τον αρχαιολογικό χώρο (μελλοντικά ο επισκέπτης του αρχαιολογικού χώρου θα καταλήγει στο μουσείο όπου θα ολοκληρώνει τη γνώση του για τον ελληνιστικό πολιτισμό της Πέλλας) και κυρίως η σπουδαιότητα των μόνιμων συλλογών το ορίζουν ως ένα σημαντικό μουσείο και την επίσκεψη του μια εμπειρία που δεν θα πρέπει να παραληφθεί.
Το πρώτο έκθεμα που υποδέχεται τον επισκέπτη είναι η κεραμίδα οροφής που φέρει το όνομα «ΠΕΛΛΗΣ». Από τα πρώτα ευρήματα του 1957, η κεραμίδα επιβεβαίωσε την ταύτιση της θέσης και κατέστησε την ανασκαφή της Πέλλας ως επιστημονικό γεγονός με διεθνές ενδιαφέρον.
Ακολουθεί η κάτοψη του αρχαιολογικού χώρου, όπου ο επισκέπτης με διαδραστικό τρόπο αντιλαμβάνεται και κατανοεί την ανάπτυξη της πόλης. Στη συνέχεια, η μαρμάρινη κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και το μαρμάρινο αγαλμάτιο του Αλεξάνδρου-Πάνα οδηγούν τον επισκέπτη στο κύριο τμήμα του μουσείου. Οι συλλογές αναπτύσσονται σε 4 θεματικές ενότητες: την καθημερινή ζωή, το δημόσιο βίο, τη θρησκευτική ζωή (δημόσια ιερά) και τα ταφικά έθιμα (νεκροταφεία). Από τον εξώστη έχει τη δυνατότητα της πανοραμικής παρατήρησης του ισογείου. Το ορθογώνιο αίθριο, οικείο στον επισκέπτη από τις περίστυλες αυλές των ελληνιστικών οικιών, προσφέρει το φυσικό φως φιλοξενώντας αρχιτεκτονικά μέλη, επιτύμβιες και αναθηματικές στήλες.
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 23820 31 160
Πολεμικό Μουσείο, Γιαννιτσά
Το Στρατιωτικό Μουσείο Γιαννιτσών βρίσκεται στο κέντρο του πεζόδρομου της πόλης των Γιαννιτσών και στεγάζεται στο ισόγειο του κτιρίου της πρώην Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Γιαννιτσών, σ’ ένα χώρο περίπου 70m2.
Στο χώρο του Στρατιωτικού Μουσείου Γιαννιτσών πραγματοποιείται αναδρομή στο Μακεδονικό Αγώνα, εστιασμένη στη Μάχη του Βάλτου των Γιαννιτσών και στους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912 – 1913.
Η αναδρομή πραγματοποιείται μέσα από κείμενα, φωτογραφίες και κειμήλια τοποθετημένα σε Κ-PLAST, προθήκες και ανθρώπινα ομοιώματα. Μέσα από τα εκθέματα του Μουσείου γίνεται αναφορά στους στρατούς της Συμμαχίας των 4 Χριστιανικών Κρατών (Ελλάδα, Βουλγαρία Σερβία και Μαυροβούνιο) καθώς και στον Τούρκικο στρατό.
Ο επισκέπτης μετά την περιήγησή του στο χώρο του Μουσείου αποκτά μια πλήρη εικόνα των στρατιωτικών εκείνης της εποχής και των αγώνων τους, την οποία αποκομίζει μέσα από τον οπλισμό, τις στολές, τον εξοπλισμό, τα παράσημα, τα μετάλλια, τις φωτογραφίες, τα επιστολικά δελτάρια, τα αποκόμματα εφημερίδων κ.α., όλα της εποχής εκείνης.
Μετά το τέλος της ξενάγησης στο Μουσείο, πραγματοποιείται ολιγόλεπτη προβολή βίντεο συναφούς θέματος έτσι ώστε φεύγοντας να έχει μια ολοκληρωμένη άποψη για την εποχή εκείνη και τους αγώνες που έλαβαν χώρα.
Τηλέφωνο Πληροφοριών: 23820 27 039
Ωκεανός (Έκθεση Φυσικής Ιστορίας)
Η Έκθεση Φυσικής Ιστορίας αποτελεί την πραγματοποίηση ενός ονείρου δυο γενεών. Όλα ξεκίνησαν όταν μεταναστεύσαμε οικογενειακώς στην Αυστραλία το 1972. Εκεί είχαμε το προνόμιο να γνωρίσουμε τον πλούτο της θάλασσας ο οποίος φανερωνόταν εξαιτίας του φαινομένου της παλίρροιας. Σ’ έναν περίπατο κατά τη διάρκεια της άμπωτης κι ενώ ψάχναμε για χταπόδια και καβούρια, ανακαλύψαμε τυχαία ένα ξεχωριστό και χρωματιστό κοχύλι. Ο πατέρας μας το θαύμασε και το κράτησε. Από εκείνη τη στιγμή γεννήθηκε μέσα του η επιθυμία να συλλέγει κοχύλια. Σε διάστημα 40 ετών κατάφερε να συγκεντρώσει και να μας κληροδοτήσει μια τεράστια συλλογή που περιλαμβάνει περισσότερα από 2000 είδη κοχυλιών απ’ όλο τον κόσμο. Ωστόσο, κοινό μας όνειρο ήταν να μοιραστούμε αυτές τις ομορφιές της θάλασσας με όλους εσάς γι’ αυτό και με προσωπική μας πρωτοβουλία δημιουργήσαμε τον εκθεσιακό χώρο Ωκεανός.
Πλαγιάρι, Γιαννιτσά, Ν.Πέλλας, Τ.Κ.: 58 100
Τηλέφωνα Πληροφοριών: 697 20 51 099 & 23820 99 589
Μουσείο φυσικής ιστορίας
Το μουσείο φυσικής ιστορίας της Αριδαίας είναι το καλύτερο ερέθισμα για να ξεκινήσει κάποιος να ανακαλύπτει τα μυστικά της χλωρίδας και της πανίδας που κρύβονται στα βουνά της Πέλλας, το Βόρα, τη Τζένα και το Πίνοβο.
Τα εκθέματα και ο πλούσιος όγκος πληροφόρησης αξίζουν την προσοχή αλλά πιο πολύ από όλα εντυπωσιάζει το κτίριο όπου φιλοξενείται το μουσείο. Πρόκειται για τον αναπαλαιωμένο σιδηροδρομικό σταθμό της Αριδαίας, ο οποίος έχει τη δική του αξιόλογη ιστορία! Ο σταθμός είναι τύπου Decauville.
Χτίστηκε το 1916 από τους συμμάχους, για τη μεταφορά ανθρώπων και εμπορευμάτων αλλά εγκαταλείφθηκε το 1931. Σήμερα, αναπαλαιωμένος και πανέμορφος, ο σταθμός φιλοξενεί το μουσείο συνδυάζοντας έτσι τη δική του ιστορία με την ιστορία της περιοχής σε ένα μοναδικό αισθητικό και επιμορφωτικό σύνολο.
Τηλέφωνο Πληροφοριών: 23843 50 207, -222
Παλαιοντολογικό-Φυσιογραφικό και Λαογραφικό Μουσείο Αλμωπίας
Σε απόσταση 13χμ. από την Αριδαία βρίσκονται τα Λουτρά, ένας παράδεισος φυσικής ομορφιάς στο κέντρο του οποίου βρίσκεται το Παλαιοντολογικό-Φυσιογραφικό και Λαογραφικό Μουσείο Αλμωπίας.
Πλουσιότερα σε ευρήματα είναι τα Α΄και Β΄ όπως ονομαστηκαν, και ένα θεαματικό βάθρο βάθους 50 μέτρων, στο πυθμένα του οποίου βρέθηκε ανθρώπινος σκελετός, άγνωστης ηλικίας.
Σημαντικό θεωρείται το εύρημα από το σπηλαιοκαταφύγειο Ζ που είναι η άνω γνάθος, με τον αριστερό κυνόδοντα, από απολιθωμένο τμήμα κρανίου της Ursus ST. ARCTOS (καφετιά αρκούδα) ηλικίας 10000 χρόνια περίπου και νεότερα.
Όσον αφορά τα βραχογραφήματα, αυτά παρουσιάζουν ανθρώπους με τεράστια χέρια, που φτάνουν μέχρι τις πατούσες των ποδιών. Στα κεφάλια τους φαίνονται διάφορα στολίδια, ενώ σε μερικούς είναι τονισμένα τα γεννητικά όργανα.
Στο σπήλαιο Α’ ανακαλύφθηκαν τα απολιθωμένα οστά της αρκούδας των σπηλαίων, τα οποία χρονολογούνται 120000 χρόνια πριν. Στο ίδιο σπήλαιο, στο βάθος, στον μεγάλο θάλαμο, υπάρχει μέσα οε σταλαγμιτικό υλικό φυσική λεκάνη με νερό, όπου είναι λατρεία αν κρίνει κανείς από τα όστρακα που βρίσκονται εκεί. Πιθανόν το σπήλαιο να ήταν και ναός νυμφών. Ταυτόχρονα,εντοπίστηκαν, απολιθώματα, που ανεγνώρισε το Εργαστήριο Γεωλογίας-Παλαιοντολογίας του Α.Π.Θ. Πρόκειται για Κοράλια του γένους CYCLOSERIS Κρητιόικής ηλικίας 70 έως 140 εκατομμυρίων χρόνων. Φως στα μυστήρια αυτά προσπαθεί από το 1990 να ρίξει η Σπηλαιολογική Εταιρεία Καβάλας οε συνεργασία και με το Α.Π.Θ.
Τηλέφωνο Πληροφοριών: 23840 91 630