Ρέθυμνο

Μία διαδρομή στο νησί της Κρήτης είναι η αύρα των αρωμάτων από τα ανοιξιάτικα λουλούδια που φυτρώνουν στις αυλές των σπιτιών. Εδώ έζησαν γενιές Μινωιτών, Ελλήνων, Ρωμαίων, Βυζαντινών, Ενετών, Τούρκων, Εβραίων, Αιγυπτίων. Είναι οι εικόνες του ηλιοβασιλέματος από το αρχαίο λιμάνι στα Φαλάσαρνα, ή στο κάστρο της Γραμπούσας.

 

Η ιστορία είναι ζωντανή στην Κρήτη, αναπνέει στις δοξαριές της λύρας και του βιολιού, στον ήχο του λαούτου και της ασκομαντούρας. Είναι τέλος οι γεύσεις μιας ιστορίας από μπαχαρικά της ανατολής, μοναδικών χόρτων και βοτάνων, ευλογημένου λαδιού και κρασιού. Εδώ στο σταυροδρόμι των πολιτισμών πολλές μνήμες είναι ζωντανές και πάρα πολλά στοιχεία άλλων πολιτισμών είναι ακόμη μέρος της καθημερινότητας των Κρητικών.

 

Στα βουνά της Κρήτης γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Κρηταγενής Δίας. Ο Μίνωας αναφέρεται στην μυθολογία ως γιος του Δία και της Ευρώπης. Η μινωική Κρήτη με τις ενενήντα χώρες και τα παλικαριά τους αναφέρονται και από τον Όμηρο στην Ιλιάδα.

 

Στοιχεία αποδεικνύουν ότι το νησί κατοικούνταν ήδη κατά την νεολιθική εποχή. Την εποχή του Χαλκού αναπτύχθηκε ο μινωικός πολιτισμός, ιδιαίτερα από το 1900π.Χ. μέχρι την ξαφνική εξαφάνιση του κάπου γύρω στα 1500π.Χ. Η Κνωσός υπήρξε το κέντρο του. Οι Μινωίτες είχαν υπό το έλεγχό τους το εμπόριο στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου και συγκέντρωναν μεγάλο πλούτο. Εκτός από την Κνωσό πολλές πόλεις υπήρξαν σημαντικές και τα ευρήματα των ανασκαφών δίνουν στοιχεία για έναν μεγάλο πολιτισμό.

 

Ελληνικά φύλλα, Αχαιοί και Δωριείς έφθασαν έπειτα στο νησί, τους ακολούθησαν το 67 π.Χ. οι Ρωμαίοι, έπειτα οι Βυζαντινοί, με ένα διάλειμμα από το 824-961μ.Χ όπου το νησί πέρασε στα χέρια Αράβων πειρατών. Το 1204 κατέλαβαν την Κρήτη οι Ενετοί οι οποίοι εκδιώχθηκαν από τους Τούρκους το 1669. Από την περίοδο της Ενετοκρατίας σώζονται σήμερα σημαντικά οικοδομήματα όχι μόνο στις γνωστές πόλεις και στα λιμάνια των Χανίων, του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου, αλλά και σε όλες τις γωνιές του νησιού, κάστρα, επαύλεις και οχυρωματικά έργα. Μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης πολλοί λόγιοι και καλλιτέχνες από το Βυζάντιο βρήκαν καταφύγιο στην Κρήτη. Έτσι άνθισαν στο νησί οι τέχνες και τα γράμματα σε μια κρίσιμη περίοδο για την διατήρηση του ελληνικού πολιτισμού.

 

Έπειτα από προσπάθειες δυο σχεδόν αιώνων οι Τούρκοι κατάφεραν να κατακτήσουν το νησί το 1669. Οι Κρητικοί αντιστάθηκαν σθεναρά και στον Τούρκο κατακτητή πληρώνοντας με βαρύ φόρο αίματος την αγάπη τους για την ελευθερία. Αμέτρητες επαναστάσεις έβαλαν φωτιά στο νησί. Από τις πρώτες επαναστάσεις, ήταν η επανάσταση του 1770 στην οποία πρωτοστάτησε ο Σφακιανός Δασκαλογιάννης, που βρήκε μαρτυρικό θάνατο από τους Τούρκους. Οι Χανιώτες έδωσαν στον αερολιμένα Χανίων το όνομά του, τιμή για τη θυσία του στο βωμό της ελευθερίας. Στα 1822 οι Τούρκοι κατακτητές αναγκάστηκαν να καλέσουν σε βοήθεια τους Αιγυπτίους για να καταπνίξουν την επανάσταση. Έτσι στα 1831 η Κρήτη πέρασε στα χέρια των Αιγυπτίων.

 

Στα τέλη του 19ου αιώνα οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις εγκατέλειψαν το νησί το οποίο μέχρι την Ένωσή του με την Ελλάδα, το 1913, ήταν αυτόνομο. Σημαντικό ρόλο στην Ένωση της Κρήτης διαδραμάτισε ο μεγάλος Χανιώτης πολιτικός, Ελευθέριος Βενιζέλος.

 

Η Κρήτη αντιστάθηκε σθεναρά και στον Γερμανό κατακτητή. Η Μάχη της Κρήτης αποτελεί λαμπρή σελίδα της παγκόσμιας ιστορίας, καθώς απλοί πολίτες, ηλικιωμένοι και παιδιά αντιστάθηκαν σε έναν πάνοπλο κατακτητή. Την γενναιότητα τους αυτή την πλήρωσαν οι Κρητικοί με εκτελέσεις βασανισμούς και καταστροφές ολόκληρων χωριών από το ναζιστικό καθεστώς.

Η αρχή της μακραίωνης ιστορίας του Ρεθύμνου, τοποθετείται στα Νεολιθικά Χρόνια, όπου αρχαιολογικά κατάλοιπα μαρτυρούν πιθανή- κατά περιόδους- κατοίκηση από αλιείς, στο σπήλαιο του Γερανίου. Μαρτυρίες για την ύπαρξη της πόλης αρχίζουν από τον 5ο-4ο αι. π.Χ. και είναι τα νομίσματα, οι επιγραφές και οι αρχαίοι συγγραφείς.

 

Η Μινωική περίοδος αποτέλεσε οικονομικό αλλά κυρίως πολιτιστικό σταθμό για το νησί. Από τα μέσα του 12 ου αιώνα π.Χ., μέχρι και τα μέσα του 11ου αιώνα π. Χ (Υστερομινωνικά Χρόνια), ο Μινωικός πολιτισμός γνώρισε σημαντική άνθηση, με τους Κρητικούς να αναπτύσσουν το εμπόριο και να ξεκινούν τις επαφές τους με Συρία και Αίγυπτο.

 

Η περίοδος εμπορικής και πολιτισμικής κορύφωσης, τελειώνει απότομα για τους Κρητικούς, την περίοδο του μυθικού Βασιλιά Μίνωα, πιθανότατα λόγω της καταστροφικής έκρηξης του ηφαιστείου της Σαντορίνης και των συνεπειών αυτής.

 

Οι περίοδοι που ακολουθούν δημιουργούν προβλήματα στους κάτοικους του νησιού, καθώς χαρακτηρίζονται από μια σειρά κατακτήσεων. Αρχίζουν οι Δωριείς ακολουθούν οι Ρωμαίοι, οι Ενετοί, οι Τούρκοι, οι Γερμανοί. Η πανέμορφη Κρήτη γίνεται πολυπόθητη και οι αναμφισβήτητα γενναίοι και δυνατοί Κρητικοί αδυνατούν να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους.

 

Το 1204 αρχίζει μια νέα περίοδος για την Κρήτη και πιο συγκεκριμένα για το Ρέθυμνο. Με την κατάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας από τους Σταυροφόρους οι αρχηγοί τους μοιράζονται τα εδάφη της, οι οποίοι με τη σειρά τους την παραχωρούν στους Βενετούς, έναντι αμοιβής. Εκείνοι όμως λόγω των πολλαπλών κτήσεων τους σε Πελοπόννησο και Αιγαίο, παραμελούν το νέο τους απόκτημα με αποτέλεσμα να κάνουν ευκολότερη την πρόσβαση στους « μνηστήρες» του νησιού.

 

Το 1538, αποτέλεσε χρονολογία σταθμό για το Ρέθυμνο. Η αιτία αυτού? Η επίθεση του Πειρατή Barbarosa, η ιστορία και τα κατορθώματα του οποίου γέμισαν τις σελίδες μεγάλων συγγραφέων, στη σύγχρονη εποχή. Η επίθεση του Barbarosa, οδήγησε τους Ενετούς στο να συνειδητοποιήσουν ότι η πόλη χρήζει οχυρωματικών έργων, που θα την προστατεύσουν από τις επιθέσεις των κατακτητών.

 

Ως εκ τούτου, αρχίζουν να κατασκευάζουν ένα τείχος που ξεκινούσε από την ανατολική παραλία της πόλης και κατέληγε στην δυτική, προστατεύοντας όμως έτσι το Ρέθυμνο μόνο από την στεριά και αφήνοντας το πλήρως εκτεθειμένο στους κατακτητές από την πλευρά της θάλασσας. Κάποια χρόνια αργότερα, όταν ο πειρατής Ολούτζ Αλή κατέκτησε από τη θάλασσα το Ρέθυμνο με σχετική ευκολία, οι Ενετοί συνειδητοποίησαν το λάθος που είχαν διαπράξει στην οχυρωματική πολιτική τους και μόλις δυο χρόνια μετά, ξεκίνησαν να χτίζουν το κάστρο το οποίο σώζεται μέχρι σήμερα και αποτελεί μοναδική ομορφιά και σημείο κατατεθέν της πόλης, τη Φορτέτζα.

 

Οι αρχές του 16ου αιώνα βρίσκουν το Ρέθυμνο σε άνθηση. Ο πληθυσμός της πόλης φτάνει την περίοδο εκείνη τους 10.000 κάτοικους, αριθμός που αποτέλεσε τον υψηλότερο πληθυσμό του Ρεθύμνου μέχρι και τα 1940. Τόσο μεγάλη ήταν η δίψα και η θέληση των Ρεθυμνιωτών να αναδείξουν τον πολιτισμό και την ιστορία τους, που καταφέρνουν να επηρεάσουν τον τρόπο ζωής των κατακτητών- Ενετών, οι οποίοι με το πέρασμα του χρόνου άρχισαν να οικειοποιούνται τις καθημερινές συνήθειες των ντόπιων. Ρεθυμνιώτες ευγενείς συνεξουσιάζουν με τον κατακτητή την πόλη τους.

 

Ακολουθεί η περίοδος της « Κρητικής Αναγέννησης», μια εποχή πολιτισμικής άνθησης, που από όλη την υπόλοιπη Ελλάδα παρατηρείται μόνο στην Κρήτη και τα Επτάνησα. Η αστική τάξη αφυπνίζεται και αναπτύσσεται ραγδαία. Στο Ρέθυμνο αρχίζουν να επιστρέφουν οι πρώτοι επιστήμονες, γόνοι των αστικών οικογενειών, που κάποια χρόνια νωρίτερα είχαν ταξιδεύσει στην Πάδοβα για να φοιτήσουν στο τοπικό Πανεπιστήμιο.

 

Είναι η ίδια περίοδος όπου από τη μία ο Γεώργιος Χορτάτζης με το καταπληκτικό και διαχρονικό λαϊκό δράμα που έγραψε, την “Ερωφίλη“, και από την άλλη ο Μαρίνος Τζάνε Μπουνιαλέ με τον Κρητικό Πόλεμο, ένα ποιητικό χρονογράφημα που για πρώτη φορά φέρνει στην επιφάνεια στοιχεία της κοινωνική ζωή του Ρέθυμνου στα τελευταία χρόνια της Ενετοκρατίας, διαμορφώνουν και αξιοποιούν τις έννοιες της λογοτεχνίας και της ποίησης.

 

Αυτός ο πολιτισμικός «οργασμός», διακόπτεται άδοξα και απότομα, το 1669 με την κατάκτηση της Κρήτης από τον Τουρκικό ζυγό. Φυσικό επακόλουθο. Ο οικονομικός και πολιτιστικός μαρασμός της Ρεθεμνιώτικης πόλης. Αντίθετα με την ανοδική πορεία και την πολιτισμική άνθηση που είχαν ως τότε επιτύχει οι κάτοικοι, η πνευματική και καλλιτεχνική ζωή υποβαθμίζεται. Οι Τούρκοι καταφέρνουν έστω και για λίγο, να καταπνίξουν τον Κρητικό Πολιτισμό.

 

Η πόλη του Ρεθύμνου ερημώνει από κατοίκους. Η λύτρωση έρχεται με την επανάσταση του 1821. Οι Ρεθυμνιώτες, μαζί με τους υπόλοιπους Κρητικούς, αποκτούν την δυνατότητα να αποδείξουν για μια ακόμη φορά, ότι η αγάπη που νιώθουν για τον τόπο τους, τους γεμίζει κουράγιο, δύναμη και αποφασιστικότητα. Η ελευθερία είναι και πάλι πιθανότητα, και δεν αφήνουν κανένα κατακτητή να τους τη στερήσει. Πολεμούν γενναία. Η αποκορύφωση των αγώνων τους έρχεται με το Ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου.

 

Στις 2 και 3 Οκτωβρίου του 1823 στο σπήλαιο Μελιδονίου βρήκαν οικτρό θάνατο 370 κάτοικοι του χωριού Μελιδονίου που κρύφτηκαν εκεί, επειδή δεν ήθελαν να παραδοθούν στους επιδρομείς Τούρκους. Οι τελευταίοι πετούσαν από την είσοδο του σπηλαίου αναμμένα υλικά, που ο καπνός τους προκάλεσε ασφυξία.

 

Οι προσπάθειες των αγωνιστών της Κρήτης, δεν πάνε χαμένες. Το 1897 η Κρήτη απέκτησε και πάλι την αυτονομία της και το Ρέθυμνο, δειλά μα δυναμικά αρχίζει να κάνει ξανά τα πρώτα βήματα για ανάπτυξη. Κατασκευάζεται ο αμαξωτός δρόμος Ρέθυμνο-Γεωργιούπολη, δημιουργούνται γέφυρες, ανοίγει το πρώτο οδοντιατρείο, το πρώτο νηπιαγωγείο και το πρώτο φωτογραφείο.

 

Οι δυσκολίες και οι κακουχίες δεν σταματούν εδώ για την όμορφη πόλη του Ρεθύμνου. Η οικονομική και πνευματική άνθηση σταματούν για ακόμη μια φορά στα 1907,όταν αποχωρούν από την Κρήτη τα στρατεύματα των Μεγάλων Δυνάμεων.

 

Ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος αφήνει ως ανάμνηση στους Ρεθυμνιώτες μια πόλη με πολλές καταστροφές.

Μαζεύοντας τα κατάλοιπα του πολέμου, οι Ρεθυμνιώτες κατάφεραν μέσα στα επόμενα χρόνια να ζωντανέψουν ξανά τον πολιτισμό τους. Από τη δεκαετία του 1970, το Ρέθυμνο έχει στηρίξει την οικονομική του ανάπτυξη κυρίως στον τουρισμό, ο οποίος ανθίζει μέχρι σήμερα λόγω της φυσικής ομορφιάς, των πολλαπλών αξιοθέατων που έχει να επιδείξει ο τόπος αλλά κυρίως λόγω της ζεστής φιλοξενίας που προσφέρουν οι ντόπιοι και για την οποία έχουν πλέον γίνει γνωστοί σε όλη την Ευρώπη.

Ιδαίον Άντρον

Στο οροπέδιο της Νίδας, σε υψόμετρο 1538 μ. βρίσκεται η «Σπηλιάρα της Βοσκοπούλας», το σπήλαιο όπου κατά τη μυθολογία μεγάλωσε, ή και γεννήθηκε, ο πατέρας των Θεών, ο Δίας.

Για την ακρίβεια η Ρέα έκρυψε στο σπήλαιο αυτό το νεογέννητο μωρό της για να το γλιτώσει από τη μανία του Κρόνου να καταβροχθίζει τα παιδιά του, επειδή φοβόταν ότι κάποιο απ΄ αυτά θα του έπαιρνε την εξουσία. Κρυμμένος στην σπηλιά ο Δίας μεγάλωνε με το γάλα της κατσίκας Αμάλθειας ενώ όταν έκλαιγε οι Κουρήτες κάλυπταν τις φωνές του χτυπώντας δυνατά τις χάλκινες ασπίδες τους.

Συνδεδεμένο λοιπόν το Ιδαίο Άντρο με το μύθο αυτό απέκτησε μεγάλη φήμη κατά την αρχαιότητα και αποτέλεσε λατρευτικό κέντρο με διαχρονική αξία από τα μινωικά χρόνια έως και τα ύστερα ρωμαϊκά. Η ιερότητα του σπηλαίου αποδείχθηκε από τις ανασκαφικές έρευνες που ξεκίνησαν το 1885 από τον Ιταλό αρχαιολόγο Federico Halbherr και συνεχίστηκαν συστηματικά από το 1983 κ.εξ. από του αρχαιολόγους Γιάννη και Έφη Σακελλαράκη.

Από την πληθώρα των αρχαιολογικών ευρημάτων που έχουν έρθει στο φως ξεχωρίζουν οι χάλκινες ασπίδες με ανάγλυφες παραστάσεις ιδαίου ρυθμού, οι σφραγιδόλιθοι, τα ελεφαντοστέινα αντικείμενα και τα χρυσά κοσμήματα, ενώ εντυπωσιάζει η πληθώρα της κεραμικής, των ειδωλίων, των εργαλείων και των μετάλλινων αντικειμένων.

 


Ελεύθερνα

Οι ανασκαφές στην περιοχή της Ελεύθερνας ξεκίνησαν πριν 16 χρόνια, το 1985, όταν ο τομέας Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Κρήτης αποφάσισε να ερευνήσει και να φέρει στο φως τη γνωστή από τις φιλολογικές μαρτυρίες αρχαία πόλη. Μικρής έκτασης έρευνα είχε πραγματοποιηθεί στην περιοχή και το 1929 από την Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή υπό τη διεύθυνση του H. Payne. Τα κατάλοιπα έχουν αποκαλυφθεί στην ευρύτερη περιοχή των δύο σύγχρονων γειτονικών χωριών Ελεύθερνα και Αρχαία Ελεύθερνα που βρίσκονται στους βόρειους πρόποδες του Ψηλορείτη και σε απόσταση 24 και 29 χιλιομέτρων αντίστοιχα από την πόλη του Ρεθύμνου.

Πιο συγκεκριμένα, τα σημαντικότερα ευρήματα έχουν εντοπισθεί σε τρεις θέσεις ενός λόφου «τοποθετημένου» ανάμεσα σε δύο συγκλίνοντες χείμαρρους: στην θέση Ορθή Πέτρα στη δυτική πλευρά του λόφου (ανασκαφικός τομέας ΙΙΙ), στη θέση Πυργί στο κέντρο του λόφου (ανασκαφικός τομέας ΙΙ) και στη θέση Κατσιβέλος στην ανατολική πλευρά του λόφου (ανασκαφικός τομέας Ι). Σημαντικά είναι επίσης τα ευρήματα που έχουν αποκαλυφθεί στην περιοχή Νησί, κοντά στο σύγχρονο χωρίο «Ελεύθερνα» και που περιλαμβάνουν κυρίως υπολείμματα οικισμού της ελληνιστικής περιόδου.

Στη θέση Ορθή Πέτρα η ανασκαφική ομάδα με επικεφαλής τον αρχαιολόγο, καθηγητή κ. Ν. Σταμπολίδη έχει φέρει στο φως νεκρόπολη των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων καθώς και ελληνιστικά και ρωμαϊκά κτίρια και δρόμους που οικοδομήθηκαν πάνω στα προγενέστερα.

Στη θέση Πυργί στην κορυφή του λόφου, όπου και τοποθετείται ο κεντρικός οικιστικός πυρήνας της πόλης, ο αρχαιολόγος, καθηγητής κ. Αθ. Καλπαξής έχει αποκαλύψει τμήματα κτιρίων των ρωμαϊκών και παλαιοχριστιανικών χρόνων, ενώ στα ανατολικά του λόφου, στην περιοχή του σημερινού χωριού «Αρχαία Ελεύθερνα» ο αρχαιολόγος καθηγητής κ. Π. Θέμελης έχει ανασκάψει μέρος του οικισμού σε όλες τις χρονολογικές του φάσεις από τα προϊστορικά έως και τα παλαιοχριστιανικά χρόνια.

Στη θέση της ανασκαφής του καθ. Π. Θέμελη έχουν αποκαλυφθεί ελληνιστικοί αναλημματικοί τοίχοι, ρωμαϊκά κτίρια και λουτρά, καθώς και τρίκλιτη παλαιοχριστιανική βασιλική με νάρθηκα και θαυμάσιο ψηφιδωτό διάκοσμο που αποδίδει γεωμετρικά και φυτικά μοτίβα.

 


Υστερομινωικό Νεκροταφείο Αρμένων

Με απόσταση 10 χιλιομέτρων νότια της πόλης του Ρεθύμνου, δίπλα στο ομώνυμο χωριό και μέσα σ ένα θαυμάσιο δάσος από βελανιδιές, έχει αποκαλυφθεί το περίφημο νεκροταφείο των Αρμένων που χρονολογείται στην Υστερομινωική περίοδο (13ος/12ος αι. π.Χ.). Η συστηματική ανασκαφική έρευνα που ξεκίνησε το 1969 έχει αποκαλύψει άνω των 220 τάφων και συνεχίζεται με στόχο την αποκάλυψη και της σχετικής πόλης.

Οι τάφοι είναι θαλαμωτοί, λαξευμένοι στο μαλακό φυσικό βράχο, έχουν προσανατολισμό από ανατολή προς δύση και περιλαμβάνουν μακρόστενο λαξευτό επίσης διάδρομο που οδηγεί στο εσωτερικό τους. Μόνο ένας από τους τάφους που αποκαλύφθηκαν είναι κτιστός θολωτός. Περιείχε εκτός από κεραμική και όπλα, χάνδρες καθώς και ένα περίαπτο με επιγραφή σε γραμμική Α’ γραφή.

Οι πήλινες λάρνακες εντυπωσιάζουν με τον πλούσιο διάκοσμό τους που περιλαμβάνει θέματα εμπνευσμένα από τη φύση καθώς και τη θρησκευτική εικονογραφία. Τα ευρήματα του νεκροταφείου των Αρμένων μπορεί να θαυμάσει κανείς στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι επισκέψιμος.

 


Μοναστηράκι

Στο χωριό Μοναστηράκι που βρίσκεται στην κοιλάδα του Αμαρίου και σε απόσταση 38 χιλιομέτρων από το Ρέθυμνο, έχει αποκαλυφθεί κτιριακό συγκρότημα που θα πρέπει να οικοδομήθηκε γύρω στο 2000 π.Χ και να καταστράφηκε από βίαια καταστροφή, σεισμό ή πυρκαγιά γύρω στο 1700 π.Χ.

Το κτηριακό αυτό συγκρότημα που περιλαμβάνει αποθήκες, χώρους λατρείας και δύο χώρους αρχείου με πληθώρα πήλινων σφραγισμάτων, πιστεύεται ότι έχει ανακτορικό χαρακτήρα.

Την ανασκαφική έρευνα ξεκίνησε το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και συνεχίζει από το 1980 το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

 


Λάππα

Στο σημερινό χωρίο Αργυρούπολη διενεργούνται τα τελευταία χρόνια σωστικές ανασκαφές από την ΚΕ’ Εφορεία Κλασικών και Προϊστορικών αρχαιοτήτων. Σε διάσπαρτα σημεία έχουν αποκαλυφθεί τμήματα της αρχαίας Λάππας τα οποία χρονολογούνται από τη Γεωμετρική έως και τη Ρωμαϊκή εποχή.

Τα περισσότερα ωστόσο ευρήματα χρονολογούνται στα ελληνιστικά και πρώιμα ρωμαϊκά χρόνια, γεγονός που μαρτυρεί εκτενέστερη ακμή της περιοχής στις συγκεκριμένες χρονικές περιόδους. Είναι άλλωστε γνωστό και από τις φιλολογικές μαρτυρίες ότι η Λάππα ήταν μία από τις σημαντικότερες πόλεις της δυτικής Κρήτης που ήκμασε κατά την ρωμαϊκή εποχή. Καταστράφηκε από το Μέτελλο το 68 π.Χ. αλλά μετά το 31π.Χ. ξαναχτίστηκε νέα λαμπρότερη πόλη η οποία μάλιστα διέθετε θέρμες και δικό της νόμισμα.

Τα τελευταία χρόνια έχει αποκαλυφθεί εκτεταμένο νεκροταφείο ρωμαϊκών χρόνων στη θέση «Πέντε Παρθένες». Τα πλούσια ευρήματα των ανασκαφών αλλά και εκείνα που είχαν περισυλλεγεί πριν ξεκινήσουν οι συστηματικές ανασκαφές, ανάμεσα στα οποία δύο μαρμάρινα αγάλματα και ένα χάλκινο αγαλματίδιο, εκτίθενται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου.

 


Αξός

Στην περιοχή του σημερινού χωριού Αξός, βρίσκονταν η αρχαία πόλη Όαξος, μια από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαίας Κρήτης που ήκμασε από την υστερομινωική και γεωμετρική έως τη ρωμαϊκή και τα υστερότερα χρόνια.

Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως πλούσια υπολείμματα της αρχαίας πόλης ανάμεσα στα οποία ο Ναός της Αφροδίτης, το Πρυτανείο, τάφοι και ποικίλα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα. Εντυπωσιακό θα πρέπει να ήταν και το τείχος της ακρόπολης τμήματα του οποίου είναι ορατά ακόμα και σήμερα στην κορφή του λόφου.

Τις ανασκαφές ξεκίνησε η Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή το 1899 φέρνοντας στο φως ποικίλα ευρήματα ανάμεσα στα οποία μινωικά όστρακα, λίθινα αγγεία, επιγραφές, και πολλά ειδώλια που απεικονίζουν γυμνή γυναικεία μορφή που έχει ερμηνευθεί ως Θεά της γονιμότητος. Εντοπίστηκαν επίσης υπολείμματα κτιρίων της κλασικής εποχής πάνω στα οποία οικοδομήθηκαν υστερότερα κτίρια, κυρίως βυζαντινές εκκλησίες.

Η πόλη συνέχισε να ακμάζει τόσο στη ρωμαϊκή όσο και στη βυζαντινή εποχή κατά την οποία μάλιστα ήταν έδρα επισκοπής και διέθετε πληθώρα εκκλησιών. Στη θέση Λιβάδα, ΒΑ του χωριού έχουν έρθει στο φως υπολείμματα αρχαϊκής εγκατάστασης γεγονός που υποδηλώνει την έκταση της αρχαίας Αξού.

 


Σταυρωμένο

Στην ευρύτερη περιοχή Χαμαλευρίου – Παγκαλοχωρίου – Σταυρωμένου και Σφακακίου εκτείνεται ένας πολύ σημαντικός αρχαιολογικός χώρος. Ήδη από το 1745 ο άγγλος περιηγητής R. Pococke θεώρησε οτι η θέση ταυτίζεται με το Παντομάτριον.

Το 1918 ο επιμελητής του Μουσείου Ρεθύμνου Ευστ. Πετρουλάκης κάνει μια πρώτη δοκιμαστική έρευνα στο Παλαιόκαστρο. Το Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου ο αρχαιοδίφης Εμμ. Καούνης ανακαλύπτει εξαίρετη μαρμάρινη επιτύμβια στήλη του 5ου αι. π.Χ. με ανάγλυφη παράσταση νεαρού κυνηγού.

Στα επόμενα χρόνια αρκετά συχνά ήταν τα τυχαία ευρήματα στην περιοχή.

Aπό το 1990 έως σήμερα διενεργούνται συστηματικές και σωστικές ανασκαφές από την ΚΕ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, οι οποίες φέρνουν στο φως εκτεταμένα οικοδομικά συγκροτήματα με οικιστικό και εργαστηριακό χαρακτήρα.

Η μεγαλύτερη πυκνότητα των κτιρίων εντοπίζεται στους δύο λόφους Τσικουριανά και Κακαβέλλα, ακριβώς στα νότια του Σταυρωμένου. Στο πρότυπο κέντρο πληροφόρησης στην περιοχή Σφακάκι ο επισκέπτης αποκτά μια πλήρη εικόνα των ανασκαφών και των ευρημάτων.

Όλα τα ευρήματα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου.

Λαογραφικό Μουσείο Σπηλίου

Οι γυναίκες του πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Σπηλίου, θέλοντας να προσφέρουν και αυτές ένα λιθαράκι στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου και στην λαϊκή παράδοση, εργάστηκαν με ζήλο και δημιούργησαν Λαογραφικό Μουσείο στο Σπήλι.

Μάζεψαν αντικείμενα που σχεδόν έχουν χαθεί από το χωριό και όχι μόνο. Τα συντήρησαν και με τη βοήθεια του διευθυντή του Μουσείου Βόρρην κ. Βοιλιάνου, τα τοποθέτησαν στις αίθουσες του ισογείου.

Είναι πρόθυμες να συνεχίσουν την προσπάθεια για συλλογή και προσθήκη και άλλων αντικειμένων που είναι άγνωστα σε πολλούς και ιδίως νέους.

Ευχαριστούν όλους όσους έχουν δώσει πράγματα και όσους εργάστηκαν για τη δημιουργία αυτού του πολιτιστικού χώρου.

 


Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου

Στο μουσείο θα βρείτε εκθέματα που καλύπτουν μια μεγάλη και σημαντική περίοδο του τόπου μας. Πρόκειται για εκθέματα τα οποία προσφέρουν στον επισκέπτη ενδεικτικές αλλά και μοναδικές εικόνες της πολιτισμικής ιστορίας του νομού από την νεολιθική εποχή έως τα χρόνια της ρωμαιοκρατίας . Τα εκθέματα παρουσιάζονται κατά χρονολογικές ενότητες και κατά ανασκαφικά σύνολα.

Στις συλλογές περιλαμβάνονται ευρήματα από σπήλαια, οικισμούς και νεκροταφεία μινωικών χρόνων, καθώς και αντικείμενα γεωμετρικών, αρχαϊκών, κλασικών, ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων που βρέθηκαν στις ανασκαφές σημαντικών αρχαίων πόλεων. Ιδιαίτερη είναι η συλλογή νομισμάτων ενώ εργαλεία, κοσμήματα, σκεύη και διάφορα αντικείμενα καθημερινής χρήσης στεγάζονται στο Μουσείο προσφέροντας στον επισκέπτη μια «γεύση» από αρκετές και πολύ σημαντικές περιόδους.

Συγκεκριμένα:

  • Η μεσομινωική περίοδος (2100-1600π.Χ.) αντιπροσωπεύεται με ευρήματα που προέρχονται από τα κτιριακά συγκροτήματα στου Αποδούλου και στο Μοναστηράκι, όπως επίσης και από το ιερό της κορυφής στη Βρυσίνα.
  • Η Υστερομινωική περίοδος (1600-1100 π.Χ.) αντιπροσωπεύεται από διάφορα ευρήματα, κυρίως από τα νεκροταφεία της περιοχής, με σημαντικότερο αυτό στους Αρμένους.
  • Στο Μουσείο θα βρείτε επίσης εκθέματα από την Γεωμετρική εποχή (1000-700π.Χ.), την Αρχαϊκή (700-500π.Χ.) και τους Κλασικούς χρόνους (500-300π.Χ.), από τους αρχαιολογικούς χώρους στα Ελεύθερνα, τον Αξό, το Σταυρωμένο και την Αργυρούπολη.
  • -Τέλος από τους Ελληνιστικούς χρόνους και την Ρωμαϊκή εποχή προσφέρονται γυάλινα αγγεία αλλά και διάφορα αντικείμενα της εποχής καθώς και αντίγραφο από το περίφημο μαρμάρινο  Άγαλμα της Αφροδίτης

 


Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνου

Το κτίριο του Ιδρύματος χρονολογείται από το 17ου αι. Και πρόκειται για ένα Βενετσιάνικο κτήριο μοναδικού κάλους. Προσφέρει έναν μοναδικό χώρο για την παρουσίαση των συλλογών ενώ η λειτουργία του συμβάλλει σημαντικά στην προστασία του μνημείου.

Οι εκθεσιακοί χώροι του Μουσείου χωρίζονται σε πέντε (5) αίθουσες και περιλαμβάνουν κυρίως αντικείμενα της παραδοσιακής χειροτεχνίας και λαϊκής τέχνης προσφέροντας στον επισκέπτη μια μοναδική ευκαιρία να έλθει σε επαφή με τα λαογραφικά στοιχεία του τόπου από το 17ο αιώνα έως και σήμερα. Το Μουσείο διαθέτει σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα Ευρωπαϊκών μουσειακών προδιαγραφών καθώς και αίθουσα για εκπαιδευτικά προγράμματα, διαλέξεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Στην πρώτη αίθουσα ο επισκέπτης συναντά  τα υφαντά που εκτίθενται και  χρονολογούνται από τον 19ο και 20ο αιώνα. Είναι υφασμένα με λινάρι, βαμβάκι, μαλλί και μετάξι, ενώ διακρίνεται μεγάλη ποικιλία στην τεχνική και τα χρώματα.

Στην δεύτερη αίθουσα εκτίθενται αντικείμενα κεντητικής και κλώστινων δημιουργιών. Δύο κεντημένοι ποδόγυροι του 17ου και 18ου αιώνα είναι  χαρακτηριστικά δείγματα της κεντητικής τέχνης της εποχής. Χαρακτηριστική είναι ωστόσο και η μοναδική συλλογή με τα έργα της Ρεθεμνιώτισσας Χρυσής Αγγελιδάκη που μεταφέρουν τον επισκέπτη σε μοναδικές δημιουργίες του 20ου αιώνα. Η Χρυσή Αγγελιδάκη χαρακτηρίστηκε για την προσπάθεια της να περάσει στο κέντημα του 20ου αιώνα το Ρεθεμνιώτικο υφαντό κέντημα εισάγοντας τα σχέδια που γνώριζε από κιλίμια. Όλα τα εκθέματα παρουσιάζονται δείχνοντας τις μοναδικές κεντητικές τεχνικές της εποχής αλλά και τους λόγους χρήσης των καθώς τα κεντήματα συνόδευαν κυρίως την αστική προίκα στα τέλη και αρχές του 19ου και 20ου αιώνα.

Στην Τρίτη αίθουσα εκτίθενται αντικείμενα καλαθοπλεκτικής και κεραμικής καθώς και οι τρόποι και τα εργαλεία κατασκευής τους. Η τεχνική κατασκευής τους ποικίλει από τόπο σε τόπο ενώ δεν λείπουν και τα λαογραφικά στοιχεία τα οποία μαρτυρούν την ποιότητα ζωής αλλά και τους τρόπους και λόγους χρήσης των καλαθιών. Δεν λείπουν από την συλλογή τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης όπως αγγεία για το νερό, για το κρασί και τη ρακή, ειδικά αγγεία για την τροφή, για το λάδι, για την κτηνοτροφία και διάφορες άλλες χρήσεις ενώ στην συγκεκριμένη ενότητα υπάρχει άλλη μια ενδιαφέρουσα συλλογή από κεραμικά είδη που χρησιμοποιούσαν στη μελισσοκομία.

Η τέταρτη αίθουσα είναι αφιερωμένη στις παραδοσιακές καλλιέργειες και το Ρεθεμνιώτικο παραδοσιακό “Ψωμί”. Εκεί ο επισκέπτης βρίσκει πλήθος από παραδοσιακά εργαλεία της καλλιέργειας  όπως και εργαλεία για το άλεσμα του καρπού και για το ζύμωμα και το φούρνισμα του ψωμιού.

Τέλος, στην αίθουσα πέντε παρουσιάζονται τα παραδοσιακά επαγγέλματα όπως αυτό του χαλκουργού, του σαμαροποιού, του πεταλωτή και του μαχαιροποιού τα οποία αποτελούν και χαρακτηριστικά επαγγέλματα της Κρήτης από αυτή την εποχή καθώς συνοδεύουν και τον χώρο της τέχνης αλλά και της μουσικής ενίοτε.

 


Εκκλησιαστικό Μουσείο Μητροπολιτικού Ναού Ρεθύμνου

Το Εκκλησιαστικό Μουσείο Ρεθύμνου άνοιξε τις πύλες του στο κοινό στης 15.06.2008 και ανήκει στον Μητροπολιτικό ναό Ρεθύμνου.

Το Μουσείο το οποίο στεγάζεται σε μία αίθουσα απέναντι από τον Μητροπολιτικό Ναό Ρεθύμνου περιέχει ποικίλα κειμήλια της τοπικής εκκλησίας  τα οποία αντικατοπτρίζουν την καλαισθησία και την τέχνη των κατά καιρούς κατασκευαστών τους και παράλληλα την ευσέβεια των Χριστιανών που τα πρόσφεραν στο Ναό με αποτέλεσμα να φτιαχτεί μια αξιόλογη και ολοκληρωμένη συλλογή για την δημιουργία του Μουσείου.

Ο επισκέπτης έχει την μοναδική ευκαιρία να έρθει σε επαφή με κειμήλια της τοπικής εκκλησίας όπως άγια δισκοπότηρα, καμπάνες του ναού, επιτάφιο, κηροπήγια, επίχρυσες λόγχες για προσκομιδή, επίχρυσες λαβίδες για την μετάδοση της Θείας Ευχαριστίας, εικόνες με διαφορετικές τεχνοτροπίες της εποχής που κατασκευάστηκαν, επίχρυσα τάματα, νομίσματα, άμφια και μανδύες Μητροπολιτών καθώς και έγγραφα.

Όλα τα εκθέματα χρονολογούνται από το 1792 μέχρι και σήμερα και ταξιδεύουν τον επισκέπτη στον χρόνο παρουσιάζοντας και από ιστορικής πλευράς τον Μητροπολιτικό Ναό Ρεθύμνου.

 


Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Το γνωστό σήμερα με την ονομασία «Παλαιοντολογικό Μουσείο» άνοιξε για το ευρύ κοινό στης 10 Ιουλίου  2008  έχοντας παραχωρηθεί στο Μ.Γ.Φ.Ι. με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού. Μετά την ολοκλήρωση της αναστήλωσης και την εκτέλεση της σχετικής μουσειολογικής μελέτης λειτουργεί ως  Μουσείο, παράρτημα του Μ.Γ.Φ.Ι. στην Κρήτη.  Αξίζει να αναφερθεί πως το λογότυπο του Μουσείου αποτελεί το ροπαλόμορφο ελάφι του Ρεθύμνου το οποίο συναντά κανείς και στον εσωτερικό χώρο του Μουσείου.

Πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα καθώς αποτελείται από 9 τρούλους και 13 κελιά ενώ κανένας επισκέπτης δεν μένει ασυγκίνητος στη θέα του «Ηγουμενείου» και του περιβάλλοντα χώρου. Σαν πρώτη εικόνα, στον εξωτερικό χώρο του Μουσείου, ο επισκέπτης έχει την μοναδική ευκαιρία να έρθει σε επαφή με φυτά τα οποία ευδοκιμούν στην Κρήτη καθώς έχουν φυτευτεί πλάτανοι, νεραντζιές, κουτσουπιές, ελιές, χαρουπιές, κρητικοί φοίνικες, πικροδάφνες και δάφνες καθώς και θάμνοι όπως  αγριοτριανταφυλλιές, κουμαριές, σχίνοι, μυρτιές, λεβάντα, δίκταμο, λυγαριές, δεντρολίβανο και αγριολεβάντα.

Στην συνέχεια και στο εσωτερικό του Μουσείου η παλαιοντολογική συλλογή του Δήμου Ρεθύμνου, που έχει παραχωρηθεί στο Μουσείο, ταξιδεύει τον επισκέπτη στο χρόνο καθώς παρουσιάζει ένα σημαντικό μέρος της εξελικτικής πορείας της Κρήτης και των γεωλογικών και παλαιοντολογικών μεταβολών που υπέστη σε βάθος χρόνου 300 εκατομμυρίων ετών. Πρόκειται για μια μοναδική γνωριμία με το φυτικό και ζωικό βασίλειο της εποχής παρουσιάζοντας με ζωντάνια και μεράκι τον τρόπο λειτουργίας και αλληλεξάρτησης των οικοσυστημάτων, παραμένοντας ωστόσο πιστό στο φυσικό και ιδιαίτερο περιβάλλον της Κρήτης. Πρωτότυπα ευρήματα των ενδημικών θηλαστικών σε αναπαραστάσεις σε πραγματικό μέγεθος και σε ανατομική διάταξη αποτελούν αναμφίβολα μια μοναδική εμπειρία. Ξεχωρίζουν οι νάνοι κρητικοί ελέφαντες, οι νάνοι ιπποπόταμοι και τα πολύμορφα κρητικά ελάφια.

 


Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης “Λ. Κανακάκις”

Η Δημοτική Πινακοθήκη “Λ. Κανακάκις” ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1992 και το Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας το 1995 με σύμβαση που υπογράφηκε ανάμεσα στο Δήμο Ρεθύμνης και το Υπουργείο Πολιτισμού.

Στεγάζεται σε ένα ενετικό κτίριο, στην καρδιά της παλιάς ιστορικής πόλης του Ρεθύμνου, κάτω από τη Φορτέτζα και το Αρχαιολογικό Μουσείο.  Ένας ανανεωμένος χώρος που συμπλήρωσε την παλιά Δημοτική Πινακοθήκη και το Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας, δημιούργησε το νέο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης που απέκτησε η Κρήτη. Το παλιό ενετικό κτίσμα που αποτέλεσε στις αρχές του 20ου αιώνα έναν από τους πρώτους βιομηχανικούς χώρους του νησιού, με το εργοστάσιο σαπουνιού που φιλοξενούσε μέχρι τη δεκαετία ΄70, σήμερα αποτελεί ένα σύγχρονο μουσειακό χώρο περίπου 1000 τ.μ. υψηλών προδιαγραφών.

Το Μουσείο διαθέτει μια μόνιμη συλλογή περίπου 400 έργων σύγχρονων ελλήνων καλλιτεχνών που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα της σύγχρονης ελληνικής εικαστικής πραγματικότητας από το 1950 ως σήμερα. Τα έργα του Λ. Κανακάκι (περίπου 50 λάδια, σχέδια, ακουαρέλες) καλύπτουν αντιπροσωπευτικά όλη τη διαδρομή της δουλειάς του.

Η συλλογή που στο σύνολό της καλύπτει επαρκώς τα δείγματα της τέχνης του δεύτερου μισού αιώνα μας, από την αφαίρεση και τη γεωμετρικότητα μέχρι το νεοεξπρεσιονισμό, τη νέα παραστατικότητα, το μινιμαλισμό, το αντικείμενο στο χώρο, τη γλυπτική και τη γλυπτοζωγραφική, τις συναρμογές, τις εγκαταστάσεις στο χώρο και τα περιβάλλοντα, την εννοιακή τέχνη, τη φωτογραφία, τη δημιουργία έργων επεξεργασμένων στον υπολογιστή, προσκλήθηκε και φιλοξενήθηκε στην Πινακοθήκη Πιερίδη στην Αθήνα, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Λάρισας, στη Δημοτική Πινακοθήκη Πάτρας  ενώ συζητιούνται οι συνθήκες ασφάλειας και τρόπου παρουσίασής της σε άλλες ελληνικές πόλεις και νησιά που την έχουν ζητήσει.

Παράλληλα η συλλογή έργων του Λευτέρη Κανακάκι έχει αποτελέσει αντικείμενο ερευνητικού προγράμματος με σκοπό την ανάπτυξη, αξιολόγηση και εφαρμογή εκπαιδευτικών πολιτιστικών προγραμμάτων και αλληλεπιδραστικών πολυμέσων.

Το πρόγραμμα πραγματοποίησε ο Ανδρέας Κόλλιας-Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε αυτή τη διαδρομή όλα αυτά τα χρόνια, ο κεντρικός χώρος και οι εναλλακτικοί χώροι που χρησιμοποιούσε ο θεσμός για τη σύγχρονη τέχνη, κατάφερε να ξεπεράσει τις πλέον αισιόδοξες προσδοκίες συγκεντρώνοντας την πανελλήνια και ενίοτε τη διεθνή κοινότητα της τέχνης. Εκθέσεις διεθνούς περιεχομένου, προγράμματα και συνεργασίες με φορείς αντίστοιχους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό υλοποιήθηκαν ενώ εκπρόσωποι ιδρυμάτων, θεωρητικοί και καλλιτέχνες από την Ευρώπη και τις Η.Π.Α., συναντήθηκαν στους χώρους μας με τους καλλιτέχνες μας αλλά και την Πανεπιστημιακή κοινότητα. Συγκεκριμένα, από το 1992 έως σήμερα, έχουν οργανωθεί 88 εκθέσεις, μονογραφικές και θεματικές και έχουν εκδοθεί 60 κατάλογοι.

Παράλληλα κατά τη διάρκεια των εκθέσεων λειτουργούν καθημερινά ξεναγήσεις κατά ηλικίες παιδιών, νέων και ενηλίκων.

Το 1996 το Ρέθυμνο μπήκε σε ένα δεύτερο πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού ώστε να δημιουργήσει Εργαστήρια Εικαστικών Τεχνών.

 


Moυσείο Ποταμιανού

 «Πρόκειται για ένα Μουσείο που «τεχνικά» δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει τα διεθνή μουσεία κέρινων ομοιωμάτων, όπως το «madame tussauds», με μόνη διαφορά πως τα ομοιώματα αντί για διασημότητες του «Ηollywood»,είναι πρόσωπα και αναπαραστάσεις της Ιστορίας της Κρήτης και αποκαλύπτει στοιχεία της ιστορίας και της παράδοσης της Κρήτης. Το Μουσείο αποτελεί καμάρι για τον τόπο που το φιλοξενεί, τα Ζωνιανά, αλλά και για ολόκληρο το νομό».

Δημιουργήθηκε από τον κ. Διονύση Ποταμιανό στα Ζωνιανά και περιλαμβάνει 87 κέρινα ομοιώματα που σε φυσικό μέγεθος αναπαριστούν, σκηνές από την ιστορία της Κρήτης.

Σε ένα ειδικά διαμορφωμένο για το μουσείο χώρο 1000 τετραγωνικών μέτρων και με διακόσμηση ανάλογη της θεματολογίας, προβάλλονται σκηνές όπως του Ελ. Βενιζέλου, του Κορνάρου, του Αρκαδίου, του Θεοτοκόπουλου, του Καζαντζάκη του Νικηφόρου Φωκά, και πολλές άλλες την μνήμη των οποίων τιμά ολόκληρη η Ελλάδα.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκαλούν οι αναπαραστάσεις από την εποχή της Βενετοκρατίας, τα βασανιστήρια, το κρυφό σχολειό, η εκτέλεση του Δασκαλογιάννη, καθώς επίσης και εικόνες από τις φυλακές και τα μπουντρούμια της εποχής. Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο η κάθε προσωπικότητα έχει πάρει την θέση της, ενώ η ακρίβεια, η γλαφυρότητα, η απλότητα και η σαφήνεια με την οποία αναπαρίστανται αφήνει περιθώρια επίσκεψης για μικρούς και μεγάλους.

Ρέθυμνο

Η πόλη του Ρεθύμνου βρίσκεται στη βορινή πλευρά του νησιού, σχεδόν στο κέντρο της Κρήτης και στα Δυτικά του νομού. Είναι η πρωτεύουσα του νομού με περίπου 28.000 μόνιμους κατοίκους και πολλούς φοιτητές, καθώς είναι έδρα πολλών σχολών, κυρίως Ανθρωπιστικών σπουδών του Πανεπιστημίου της Κρήτης.

Το Ρέθυμνο είναι μία ωραία και πολύ ζωντανή πόλη. Επειδή είναι το διοικητικό και οικονομικό κέντρο του νομού, μπορεί και προσφέρει κάθε είδους διευκόλυνση που θα ανέμενε ο κάθε επισκέπτης από μια μοντέρνα πόλη: τράπεζες, ταξιδιωτικά γραφεία, ενοικιάσεις αυτοκινήτων και κάθε είδους καταστήματα, από τρόφιμα και ρούχα, έως εξοπλισμό σπιτιού και, φυσικά, καταστήματα τουριστικών ειδών, αναμνηστικών και δώρων. Και για την περίπτωση προβλημάτων υγείας των επισκεπτών φυσικά διαθέτει νοσοκομείο και πολλά φαρμακεία που διαθέτουν τόσο διάφορα είδη φαρμάκων, όσο και πολλά προϊόντα αισθητικής και σωματικής υγιεινής.

Το Ρέθυμνο είναι ένας από τους πόλους έλξης των τουριστών, Ελλήνων και ξένων, με κυριότερο λόγο την ατελείωτη αμμουδερή παραλία της που εκτείνεται σχεδόν σε μήκος 13 χιλιομέτρων. Αποτέλεσμα αυτού είναι να υπάρχουν πολλές λύσεις για διαμονή στο κέντρο της πόλης, στην παραλία, στα προάστια και στα γειτονικά χωριά και θέρετρα σε κοντινή απόσταση. Διαθέτει πολλά ξενοδοχεία, στούντιο, επιπλωμένα δωμάτια για ενοικίαση, ακόμα και μικρά ή μεγαλύτερα διαμερίσματα για μακροχρόνια μίσθωση που μπορούν να ικανοποιήσουν όλες τις ανάγκες των επισκεπτών.

Όπως και σε κάθε γωνιά της Κρήτης το φαγητό και κυρίως το ποτό είναι άφθονα και εκλεκτά. Μπορεί κανείς να βρει παντού πολυάριθμες ταβέρνες, εστιατόρια για κάθε γεύση, φαστφουντάδικα για πρόχειρο φαγητό, καφενεία και καφετέριες, μπαρ και όποιο άλλο παρεμφερές μαγαζί. Στους ντόπιους αρέσει το καλό φαγητό και ποτό και συνηθίζουν πολύ να διασκεδάζουν τρωγοπίνοντας με τους φίλους τους. Είναι πολύ ανοιχτόκαρδοι και μην ξαφνιαστείτε αν σας κεράσουν ένα ποτό, αμέσως μετά μια ολιγόλεπτη συνομιλία σας. Αυτό σημαίνει ότι σας συμπάθησαν.

Για περισσότερο «καυτή» και έντονη διασκέδαση υπάρχουν πάρα πολλά μπαρ, κλαμπ και αρκετές ντισκοτέκ με ελληνική και διεθνή μουσική. Η νυκτερινή ζωή στο Ρέθυμνο είναι άκρως ενδιαφέρουσα και ο επισκέπτης μπορεί βάσιμα να ελπίζει ότι δεν θα βαρεθεί ποτέ.

Υπάρχουν κινηματογράφοι για όλα τα γούστα, συμπεριλαμβανομένης της Κινηματογραφικής Λέσχης του Πανεπιστημίου, ένα θέατρο, αίθουσες τέχνης, πολιτιστικά κέντρα και το Πανεπιστήμιο που συνεισφέρει στην πολιτιστική ζωή του τόπου με πολλές πολιτιστικές και μορφωτικές εκδηλώσεις σχεδόν όλο το χρόνο.

 


Άδελε

Το παραδοσιακό και ιστορικό χωριό Άδελε βρίσκεται 9 χιλιόμετρα Ανατολικά από το Ρέθυμνο και είναι κτισμένο στον κάμπο ανάμεσα στις ελιές και άλλα οπωροφόρα δέντρα. Το χωριό έχει 435 μόνιμους κατοίκους.

Αξίζει να δείτε την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα και το σπίτι του Κωνσταντίνου Γιαμπουδάκη, του Κρητικού ήρωα που ανατινάχτηκε στο Αρκάδι κατά την επανάσταση του 1866 για να μη συλληφθεί αυτός και οι υπόλοιποι Κρητικοί που είχαν καταφύγει εκεί για να αποφύγουν τη σύλληψη από τους Τούρκους.

Η Σταυροπηγιακή Μονή του Αγίου Αρσανίου που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα βρίσκεται κοντά στο χωριό Παγκαλοχώρι, περίπου 5 χιλιόμετρα Ανατολικά από το Άδελε, κοντά στην Εθνική Οδό Ρεθύμνου- Ηρακλείου. Η Μονή είναι αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο και αξίζει να δείτε το ξυλόγλυπτο τέμπλο και τις αγιογραφίες στο Καθολικό του 19ου αιώνα. Στη Μονή εκτός από ένα ενδιαφέρον μικρό Μουσείο υπάρχει και λειτουργεί και ένα συνεδριακό κέντρο όπου γίνονται σεμινάρια, ομιλίες, διαλέξεις και διάφορες άλλες εκδηλώσεις.

Εάν σας αρέσουν τα γραφικά χωριουδάκια πρέπει να επισκεφτείτε το παραδοσιακό χωριό Μαρουλάς, 2 μόλις χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά. Το χωριό έχει έναν εντυπωσιακό πύργο και έχει ενδιαφέροντα σπίτια που είναι κτισμένα σύμφωνα με την παλιά αρχιτεκτονική παράδοση του τόπου.

Περίπου 6 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά, ακριβώς στην Εθνική Οδό Ρεθύμνου Ηρακλείου, βρίσκεται το τουριστικό θέρετρο Σταυρωμένος με το μνημείο που έχει στηθεί στη μνήμη των Ελλήνων και Αυστραλών στρατιωτών και αξιωματικών που έπεσαν μαχόμενοι στη περιοχή κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης, στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Επίσης στο Σταυρωμένο μπορείτε να επισκεφτείτε και τον αρχαιολογικό χώρο.

Ο Άγιος Παντελεήμονας γιορτάζεται με πανηγύρι στις 27 Ιουλίου στην ομώνυμη εκκλησία.

Δυνατότητες για διαμονή υπάρχουν άφθονες και για κάθε βαλάντιο, τόσο στο χωριό, όσο και στη παραλία που βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη από 2 χιλιόμετρα. Φυσικά υπάρχουν πολλές δυνατότητες για καλό φαγητό και ποτό και αργά το βράδυ για έντονη νυκτερινή ζωή και διασκέδαση.

Η πρόσβαση από το Ρέθυμνο είναι πολύ εύκολη με τακτικά δρομολόγια λεωφορείων, με ταξί και με νοικιασμένα ή ιδιωτικά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.

 


Μισίρια

Τα Μισίρια, ένα τουριστικό θέρετρο, είναι στη πραγματικότητα προάστιο του Ρεθύμνου, σε μικρή απόσταση από το κέντρο της πόλης, μόλις 3 χιλιόμετρα προς τα Ανατολικά και πάνω στην μεγάλη αμμουδερή παραλία του Ρεθύμνου.

Διαθέτει ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια για ύπνο και διαμονή, καθώς επίσης και ταβέρνες, καφενεία και μπαρ για φαγητό και ποτό. Φυσικά, λόγω της κοντινής απόστασης είναι πολύ εύκολο να πεταχτεί κανείς στο κέντρο του Ρεθύμνου όπου έχει περισσότερες προτάσεις για φαγητό, ποτό και διασκέδαση.

Η πρόσβαση από το Ρέθυμνο είναι πάρα πολύ εύκολη με τακτικά και πυκνά δρομολόγια λεωφορείων, με ταξί και με νοικιασμένα ή ιδιωτικά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.

 


Πλατανιάς

Ο Πλατανιάς, ένα δημοφιλές τουριστικό θέρετρο, είναι στη πραγματικότητα ένα προάστιο του Ρεθύμνου, σε απόσταση λίγων λεπτών από το κέντρο της πόλης και πάνω στην μεγάλη αμμουδερή παραλία του Ρεθύμνου.

Διαθέτει ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια για ύπνο και διαμονή, καθώς επίσης και ταβέρνες, καφενεία και μπαρ για φαγητό και ποτό. Φυσικά πολύ εύκολο είναι να πεταχτεί κανείς στο κέντρο του Ρεθύμνου για περισσότερες εναλλακτικές λύσεις φαγητού, ποτού και διασκέδασης.

Η πρόσβαση από το Ρέθυμνο είναι πάρα πολύ εύκολη με τακτικά και πυκνά δρομολόγια λεωφορείων, με ταξί και με νοικιασμένα ή ιδιωτικά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.

 


Αργυρούπολη

Η Αργυρούπολη βρίσκεται 21 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά από το Ρέθυμνο, σε υψόμετρο πάνω από 700 μέτρα και είναι γραφικό ορεινό χωριό με 400 περίπου μόνιμους κατοίκους. Χαρακτηριστικό της αρχιτεκτονικής του χωριού είναι τα πολλά εντοιχισμένα στα σπίτια αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη. Το χωριό έχει συνδεθεί με την επανάσταση του 1878, γιατί εδώ κηρύχτηκε η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Έξω από το χωριό, αξίζει να επισκεφτείτε την αρχαία πόλη Λάππα που άκμασε κατά τους Ελληνιστικούς και Ρωμαϊκούς χρόνους και έκοψε πολλά νομίσματα.

Την σχεδόν εξωτική τοποθεσία «Πηγές» με οργιαστική βλάστηση από υπεραιωνόβιους πλάτανους, μικρούς πανέμορφους καταρράκτες, μικρές λίμνες, πολλά ρυάκια με γάργαρα τρεχούμενα νερά που κινούν αρκετούς νερόμυλους. Ιδανική τοποθεσία για καφέ, ποτό, ή και νόστιμο φαγητό μέσα σε ένα περιβάλλον που πραγματικά ανοίγει την όρεξη. Στον ίδιο χώρο μπορείτε να δείτε και το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη και της Αγίας Δύναμης που είναι κτισμένο κάτω από ένα μεγάλο βράχο.

Πολύ κοντά στο χωριό, στη θέση «Πέντε Παρθένες» μπορείτε να δείτε λαξευμένο στο βράχο τάφο των ρωμαϊκών χρόνων και ακριβώς δίπλα του ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στις Πέντε Παρθένες που μαρτύρησαν κατά τους διωγμούς του αυτοκράτορα Δεκίου, περίπου το 250 μ.Χ. Κοντά βρίσκεται και ένας εντυπωσιακός αειθαλής πλάτανος με τεράστιο κορμό.

Οι επισκέπτες της Αργυρούπολης αξίζει το κόπο να διαθέσουν λίγο χρόνο και να περιηγηθούν τα χωριά της ευρύτερης περιοχής όπου μπορούν να δουν αρκετά αξιοθέατα. Περίπου 4 χιλιόμετρα Ανατολικά από την Αργυρούπολη κοντά στο χωριό Άγιος Κωνσταντίνος μπορείτε να δείτε τα ερείπια από ενετικές επαύλεις, από την εποχή που η περιοχή χρησίμευε ως θέρετρο αναψυχής για τους Βενετσιάνους άρχοντες.

Εάν σας ενδιαφέρουν οι βυζαντινές εκκλησίες πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε σε απόσταση 7 χιλιόμετρα Ανατολικά από την Αργυρούπολη το γραφικό χωριό Ρούστικα με παλιές εκκλησίες με αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία και το χωριό Μυριοκέφαλα, 6-7 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά από την Αργυρούπολη, όπου μπορείτε να δείτε την Βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας με αξιόλογες αγιογραφίες από τον 14ο-16ο αιώνα.

Ένα από τα δυνατά σημεία της περιοχής είναι η γραφική διαδρομή από την Αργυρούπολη στην Ασή Γωνιά κατά μήκος του ποταμού Μουσέλα που διασχίζει μια κοιλάδα γεμάτη με πυκνές δεντροστοιχίες και που δίνουν στον επισκέπτη την αίσθηση μιας μαγευτικής ζωγραφικής σύνθεσης.

Τέλος, όσοι ενδιαφέρονται για την τοπική παραδοσιακή αρχιτεκτονική πρέπει να επισκεφτούν το παραδοσιακό χωριό Επισκοπή που βρίσκεται 6 χιλιόμετρα Βόρεια από την Αργυρούπολη.

Η περιοχή διαθέτει μικρά ξενοδοχεία και λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια για διαμονή και μικρές ταβέρνες και παραδοσιακά καφενεία για καλό φαγητό και πολύ ποτό. Το χωριό σε περίπτωση ανάγκης διαθέτει και αγροτικό ιατρείο.

Στα Μυριοκέφαλα γίνεται πανηγύρι στις 8 Σεπτεμβρίου προς τιμήν της Παναγίας στην ομώνυμη βυζαντινή εκκλησία.

Η πρόσβαση από το Ρέθυμνο γίνεται με τακτικά δρομολόγια λεωφορείων, με ταξί, αλλά ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε την περιοχή είναι με νοικιασμένα ή ιδιωτικά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.

 


Αρκάδι

Η Ιερά Μονή Αρκαδίου, ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της νεώτερης Κρήτης, βρίσκεται 23 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά από το Ρέθυμνο στις βορειοδυτικές πλαγιές του Ψηλορείτη και σε υψόμετρο περίπου 500 μέτρων. Όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στη μονή περνούν από περιοχές με φυσική ομορφιά και ιστορικό ενδιαφέρον. Η παράδοση του μοναστηριού αποδίδει την θεμελίωση και ανοικοδόμησή του στους Βυζαντινούς Αυτοκράτορες Ηράκλειο και Αρκάδιο, αλλά οι σύγχρονοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι το όνομα προέρχεται από κάποιον μοναχό Αρκάδιο. Ο ναός στο κέντρο της μονής είναι δίκλιτος του 16ου αιώνα αφιερωμένος στον Άγιο Κωνσταντίνο και τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος που κτίστηκε στη θέση παλαιότερου του 14ου αιώνα. Η θυσία των πολιορκημένων από τους τούρκους επαναστατών και λαού στην επανάσταση του 1866 κατέστησε τη Μονή Αρκαδίου παντοτινό σύμβολο θυσίας, ανδρείας και ελευθερίας. Πολλά κειμήλια της Μονής από την εποχή αυτή φυλάσσονται στο Μουσείο της Μονής Αρκαδίου.

Στο μικρό αλλά σημαντικό για την ιστορία της Κρήτης Μουσείο της Μονής Αρκαδίου μπορείτε να δείτε το Ιερό Λάβαρο της επανάστασης που διασώθηκε, καθώς και άλλα ιερά σκεύη, χρυσοποίκιλτα άμφια, όπλα και άλλα αναμνηστικά.

Πολύ κοντά στο Μοναστήρι θα βρείτε την είσοδο του Αρκαδιώτικου φαραγγιού που έχει την είσοδό του κοντά στη Μονή Αρκαδίου και την έξοδό του κοντά στο χωριό Πίκρης. Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει ενδιαφέροντα στοιχεία της βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής ως συμπλήρωμα μιας πανέμορφης διαδρομής μέσα στο φαράγγι.

Στην επέτειο του ολοκαυτώματος του Αρκαδίου, στις 8 Νοεμβρίου γίνονται κάθε χρόνο εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους θυσιασθέντες κατά την επανάσταση του 1866.

Λόγω του μνημειακού του χαρακτήρα στο Μοναστήρι και την περιοχή δεν υπάρχουν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Η πρόσβαση από το Ρέθυμνο είναι πολύ εύκολη με τακτικά δρομολόγια λεωφορείων, με τουριστικά λεωφορεία, με ταξί και με νοικιασμένα ή ιδιωτικά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.

 


Πάνορμος

Ο Πάνορμος βρίσκεται 22 χιλιόμετρα Ανατολικά από το Ρέθυμνο και είναι ένα παραθαλάσσιο γραφικό χωριό χτισμένο στη θέση της αρχαίας πόλης Πάνορμος και έχει σχεδόν 900 μόνιμους κατοίκους.

Στο χωριό και την ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πολλά αξιοθέατα που πρέπει να επισκεφτείτε. Ένα από τα σημαντικότερα είναι η παλαιοχριστιανική Βασιλική της Αγίας Σοφίας. Κτίσμα της πρώιμης χριστιανικής εποχής (5ος αιώνας), ανασκάφηκε το 1948 και είναι η μεγαλύτερη παλαιοχριστιανική βασιλική της Κρήτης.

Στο κοντινό χωριό Πρίνος μπορεί κανείς να δει την Βυζαντινή εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής με αγιογραφίες του 13ου αιώνα που είναι κτισμένη μέσα σε μια ρεματιά με πανέμορφο περιβάλλον, καθώς και το μνημείο των Πεσόντων κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι λάτρεις του φυσικού τοπίου θα θαυμάσουν τις εκβολές του Γεροποτάμου που σχηματίζουν μια όμορφη λιμνούλα και μια θαυμάσια γραφική παραλία ακριβώς κάτω από την γέφυρα της Εθνικής Οδού.

Στο ακρωτήρι Χονδροκάβος υπάρχει ένας ωραίος φάρος, απ’ όπου μπορεί ο επισκέπτης να απολαύσει την όμορφη θέα της στεριάς και της θάλασσας.

Επίσης ο επισκέπτης αξίζει να επισκεφτεί τα γραφικά χωριουδάκια Εξάντης και Σκεπαστή περίπου 5 και 11 χιλιόμετρα Ανατολικά από τον Πάνορμο.

Η διαμονή εξασφαλίζεται με πολλά ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών, με επιπλωμένα διαμερίσματα και πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια. Κολύμπι και θαλάσσια σπορ μπορεί να κάνει κανείς στις παραλίες του χωριού. Φαγητό μπορεί κανείς να απολαύσει στις ταβέρνες και τα εστιατόρια της περιοχής.

Στο χωριό γίνονται κάθε χρόνο τρία πανηγύρια: της Ανάληψης, του Αγίου Ιωάννη του Κλήδονα στις 24 Ιουνίου και του Αγίου Νικολάου στις 6 Δεκεμβρίου. Επίσης τις Απόκριες διοργανώνεται καρναβάλι και το καλοκαίρι γίνονται μια σειρά από πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Η πρόσβαση από το Ρέθυμνο είναι πολύ εύκολη με τακτικά δρομολόγια λεωφορείων, με ταξί και με νοικιασμένα ή ιδιωτικά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.

 


Ανώγεια

Τα Ανώγεια βρίσκονται 55 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά από το Ρέθυμνο, σε υψόμετρο πάνω από 700 μέτρα στον Ψηλορείτη (Ίδη) και είναι κωμόπολη με 2.454 μόνιμους κατοίκους. Θεωρείται ως ένα από τα πιο γραφικά και ζωντανά χωριά του νομού, αλλά και ολόκληρης της Κρήτης, έχοντας διατηρήσει πολλά παραδοσιακά χαρακτηριστικά, με πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα. Εδώ έχουν γεννηθεί και ζήσει μεγάλοι και γνωστοί Έλληνες τραγουδιστές και μουσικοί της παράδοσης της Κρήτης, όπως ο Νίκος Ξυλούρης, ο αδελφός του Ψαραντώνης και ο Λουδοβίκος των Ανωγείων.

Το χωριό έχει επίσης εξαιρετικά μεγάλη παράδοση αντίστασης κατά των επιδρομέων και κατακτητών της περιοχής, όπως εξάλλου και τα περισσότερα χωριά της Κρήτης. Τα Ανώγεια πήραν μέρος σε όλες τις επαναστάσεις κατά των Οθωμανών Τούρκων και, ακολουθώντας το ανεξάρτητο πνεύμα τους, αντιστάθηκαν εξίσου σθεναρά κατά των Ναζιστών Γερμανών κατακτητών κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η αντίστασή τους αυτή οδήγησε στην ολοκληρωτική καταστροφή του χωριού από το γερμανικό στρατό και τη σύλληψη και εκτέλεση όλων των Ανωγειανών ανδρών, ακόμη και εφήβων, με κριτήριο το αν μπορούσαν να φέρουν όπλο.

Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα να δει κανείς όταν επισκεφθεί το χωριό και την περιοχή. Σε όσους αρέσει η φύση θα βρουν εδώ ένα παράδεισο. Το οροπέδιο της Νίδας βρίσκεται περίπου 25 χιλιόμετρα Νότια από τα Ανώγεια. Αξίζει να το επισκεφτείτε όλες τις εποχές, τόσο για το περίφημο Ιδαίον Άντρον, που είναι ένα σπήλαιο με πολύ ενδιαφέροντα αρχαιολογικά ευρήματα και άγρια φυσική ομορφιά, όσο και για το χιονοδρομικό κέντρο που λειτουργεί τον χειμώνα και νωρίς την άνοιξη.

Για όσους ενδιαφέρονται υπάρχει και το Αστεροσκοπείο σε υψόμετρο πάνω από 1.750 μέτρα στα Ανατολικά του οροπεδίου.

Θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην επισκεφτείτε το εντυπωσιακό δάσος από πρίνους στη θέση «Βρουλίδια» κοντά στο Ναό του Αγίου Υακίνθου. Ο Άγιος Υάκινθος είναι προστάτης των ερωτευμένων και η εκκλησία που του είναι αφιερωμένη βρίσκεται 18 χιλιόμετρα Νότια από τα Ανώγεια, στη μέση περίπου της απόστασης προς το οροπέδιο. Πρόκειται για μια μικρή πέτρινη εκκλησούλα που είναι κτισμένη, όπως και τα γνωστά μιτάτα της περιοχής.

Πολύ κοντά στον Άγιο Υάκινθο, 16 χιλιόμετρα Νότια από τα Ανώγεια, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος, κοντά στην τοποθεσία Ζώμινθος, όπου οι ανασκαφές έφεραν στο φως τα ερείπια ενός Υστερομινωικού οικισμού με ένα εντυπωσιακό διώροφο κτίσμα.

Στη περιοχή πρέπει επίσης να δείτε τα περίφημα Μιτάτα. Τα Μιτάτα είναι ξερολιθικές θολωτές κατασκευές που χρησιμοποιούνται από τους ντόπιους κτηνοτρόφους ως προσωρινά καταλύματα και πολλές φορές και ως τόπος για την ωρίμανση των τυριών τους.

Σύμφωνο με το περιβάλλον του τόπου και τις αρχιτεκτονικές παραδόσεις είναι το ξερολιθικό μνημείο υπαίθριας τέχνης «Ο Φτερωτός Αντάρτης της Ειρήνης» που βρίσκεται στο οροπέδιο. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και πρωτότυπο γλυπτό.

Επίσης μέσα στο χωριό μπορείτε να δείτε το άγαλμα του Μανώλη Σκουλά, του γνωστού ήρωα της επανάστασης του 1866 και της θυσίας στο Αρκάδι.

Στο χωριό υπάρχει ένα Μουσείο αφιερωμένο στον ντόπιο γλύπτη και ζωγράφο Γρυλιό και μια αναπαράσταση ενός τυπικού, αντιπροσωπευτικού σπιτιού των Ανωγείων, με σκηνές από την καθημερινή ζωή των κατοίκων των αρχών του 20ου αιώνα. Τέλος μπορείτε να επισκεφτείτε ένα εργαστήριο φυσητού γυαλιού, όπως επίσης και το ανοικτό θέατρο που φέρει το όνομα του γνωστού τραγουδιστή από τα Ανώγεια Νίκου Ξυλούρη, όπου το καλοκαίρι γίνονται πάρα πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Την ημέρα της γιορτής της μεγάλης θρησκευτικής γιορτής της Ανάληψης γίνεται πανηγύρι.

Μια σειρά από πολιτιστικές εκδηλώσεις γίνονται το καλοκαίρι: τα «Υακίνθεια», νωρίς τον Ιούλιο, και τα «Ανώγεια» τον Αύγουστο. Πραγματοποιούνται πολλές συναυλίες παραδοσιακής και σύγχρονης μουσικής, παρουσιάζονται παραδοσιακοί χοροί από χορευτικά συγκροτήματα και θεατρικές παραστάσεις στο ανοικτό θέατρο «Νίκος Ξυλούρης». Οι εκδηλώσεις αποκτούν φήμη χρόνο με το χρόνο και συγκεντρώνουν πολύ κόσμο, τόσο Έλληνες, όσο και ξένους επισκέπτες.

Ο επισκέπτης που θα ήθελε να διανυκτερεύσει στα Ανώγεια θα βρει ενοικιαζόμενα δωμάτια και αρκετές ταβέρνες με καλό φαγητό, πλούσιους μεζέδες, φοβερό τοπικό τυρί και φυσικά ποτό, κυρίως τσικουδιά. Αν θελήσετε να διανυκτερεύσετε στο χωριό το καλοκαίρι, κυρίως κατά την περίοδο των πολιτιστικών εκδηλώσεων, καλό είναι να κάνετε από πριν κράτηση, γιατί οι επισκέπτες είναι πολλοί και ίσως τα καταλύματα να μην επαρκούν.

Η πρόσβαση από το Ρέθυμνο είναι εύκολη με τακτικά δρομολόγια λεωφορείων, αλλά ο καλύτερος τρόπος για να επισκεφτείτε την περιοχή είναι με νοικιασμένα ή ιδιωτικά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.

 


Μπαλί

Το Μπαλί βρίσκεται 32 χιλιόμετρα Ανατολικά από το Ρέθυμνο, ένα χιλιόμετρο από την Εθνική Οδό Ρεθύμνου-Ηρακλείου. Είναι ένα τουριστικό θέρετρο χτισμένο σε ένα πανέμορφο κόλπο, με πολλές μικρές παραλίες σε ένα εντυπωσιακό περιβάλλον. Το Μπαλί έχει 350 περίπου μόνιμους κατοίκους.

Αξίζει να επισκεφτείτε τη Μονή Ατάλης ή αλλιώς Μονή Μπαλί, περίπου 5 χιλιόμετρα Νότια από το Μπαλί. Είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη και χρονολογείται από τον 17ο αιώνα. Επίσης αξίζει να επισκεφτείτε την εκκλησία της Παναγίας της Χαρακιανής στο ανατολικό άκρο του κόλπου. Και εάν τέλος κατευθύνεστε Ανατολικά, μην παραλείψετε να κάνετε μια στάση στο γραφικό χωριό Σίσες σε απόσταση περίπου 13 χιλιόμετρα από το Μπαλί, στην Εθνική Οδό προς το Ηράκλειο.

Στη περιοχή γίνονται κάθε χρόνο τρία πανηγύρια. Της Αγίας Τριάδας, της Παναγίας της Χαρακιανής τον Δεκαπενταύγουστο και του Αγίου Ιωάννη στη Μονή Ατάλης στις 29 Αυγούστου.

Η διαμονή εξασφαλίζεται με πολλά ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών, με επιπλωμένα διαμερίσματα και πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια. Κολύμπι και θαλάσσια σπορ μπορεί να κάνει κανείς σε πολλές μικρές και γραφικές κοντινές παραλίες. Φαγητό μπορεί κανείς να απολαύσει στις ταβέρνες και τα εστιατόρια της περιοχής.

Η πρόσβαση από το Ρέθυμνο είναι πολύ εύκολη με τακτικά δρομολόγια λεωφορείων. Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ταξί, λόγω της μικρής απόστασης από το Ρέθυμνο, όπως επίσης και νοικιασμένα ή ιδιωτικά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.

 


Πλακιάς

Ο Πλακιάς βρίσκεται 39 χιλιόμετρα Νότια από το Ρέθυμνο, στη Νότια ακτή της Κρήτης στο Λιβυκό Πέλαγος και είναι ένα δημοφιλές τουριστικό θέρετρο με πλούσιες υποδομές. Έχει λιγότερους από 180 μόνιμους κατοίκους.

Πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία είναι η διάβαση του Φαραγγιού του Κοτσύφου που ξεκινά κοντά στο μικρό χωριό Κάννεβος 5 χιλιόμετρα Βόρεια του Πλακιά και καταλήγει κοντά στον Πλακιά. Το φαράγγι έχει μήκος περίπου 1800 μέτρα με αρκετά στενή είσοδο, περίπου 10 μέτρα πλάτος και η έξοδός του ανοίγει πολύ και φτάνει τα 600 μέτρα περίπου. Οι πλαγιές του είναι πολύ απότομες με ύψος που σε κάποια σημεία φτάνουν τα 600 μέτρα. Στο φαράγγι υπάρχει μια μικρή εκκλησούλα κτισμένη μέσα σε μια μικρή σπηλιά που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο.

Όσοι διαθέτετε δικό σας αυτοκίνητο αξίζει να επισκεφτείτε τα γραφικά χωριά της περιοχής, όπως τον Μυρθιό, 3 χιλιόμετρα Βόρεια από τον Πλακιά, τα Σέλια, 5 περίπου χιλιόμετρα Βορειοδυτικά και τέλος το χωριό Μαριού, 6 περίπου χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά. Επίσης δεν πρέπει να παραλείψετε να επισκεφτείτε τους μικρούς και γραφικούς ορμίσκους της παραλίας που προσφέρουν μια εντυπωσιακή θέα του Λιβυκού πελάγους.

Όσοι ενδιαφέρεστε για την τοπική ιστορία και την παράδοση πρέπει να επισκεφτείτε το Παπαγεωργουλάκειο Μουσείο που είναι μια προσωπική συλλογή του ιερέα Μ. Γεωργουλάκη. Το Μουσείο βρίσκεται στο χωριό Ασώματος, περίπου 13 χιλιόμετρα Ανατολικά από τον Πλακιά και μπορείτε να δείτε αντικείμενα και εργαλεία της καθημερινής παραδοσιακής ζωής, όπως εκκλησιαστικά σκεύη, όπλα, και αναμνηστικά από την εποχή της Οθωμανικής κυριαρχίας μέχρι και τον 20 ο αιώνα.

Στο χωριό μπορείτε να απολαύσετε ένα γύρο με το μικρό τροχήλατο τραινάκι.

Στον Πλακιά γίνονται δύο πανηγύρια προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Παρασκευής.

Στα Λευκόγεια στις 8 Σεπτεμβρίου γίνεται πανηγύρι για τα γενέθλια της Παναγίας.

Και τέλος, στα Σέλια τιμάται η Κοίμηση της Θεοτόκου.

Η διαμονή εξασφαλίζεται με πολλά ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών, με επιπλωμένα διαμερίσματα, στούντιο και πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια. Κολύμπι και θαλάσσια σπορ μπορεί να κάνει κανείς στην καλά οργανωμένη του παραλία, καθώς και στις κοντινές γραφικές μικρές παραλίες. Φαγητό μπορεί κανείς να απολαύσει στις ταβέρνες και τα εστιατόρια που υπάρχουν άφθονα στο τουριστικό αυτό θέρετρο.

Η πρόσβαση από το Ρέθυμνο γίνεται με τακτικά δρομολόγια λεωφορείων και με νοικιασμένα ή ιδιωτικά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες. Το καλοκαίρι μικρά καραβάκια μπορούν να σας μεταφέρουν στη παραλία Πρέβελη, ακριβώς στις εκβολές του Κουρταλιώτη. Τα καραβάκια ξεκινούν το πρωί και επιστρέφουν το απόγευμα (καλό είναι να ελέγχετε τα δρομολόγια στο λιμάνι στον Πλακιά).

 


Μυρθιός

Ο Μυρθιός βρίσκεται 36 χιλιόμετρα Νότια από το Ρέθυμνο και τρία χιλιόμετρα πριν τον Πλακιά και είναι ένα γραφικό μεσόγειο χωριουδάκι με λιγοστούς μόνιμους κατοίκους, κτισμένο στις πλαγιές του Κουρούπα. Βρίσκεται αρκετά κοντά στην παραλία και έχει υπέροχη θέα στο κόλπο του Πλακιά και στο Λιβυκό Πέλαγος.

Αξίζει να επισκεφτείτε τις εκκλησίες του Άγιου Χαραλάμπους με ωραίο ξυλόγλυπτο τέμπλο του 19ου αιώνα και την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.

Πανηγύρια γίνονται στις 10 Φεβρουαρίου στη γιορτή του Αγίου Χαραλάμπους και στις 6 Αυγούστου, στη μεγάλη γιορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα.

Διαθέτει ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια για ύπνο και διαμονή, καθώς επίσης και ωραίες ταβέρνες, παραδοσιακά καφενεία και μπαρ για φαγητό και ποτό. Φυσικά, εναλλακτικά, λόγω της κοντινής απόστασης είναι εύκολο να πεταχτεί κανείς στον Πλακιά με τις περισσότερες επιλογές φαγητού, ποτού και διασκέδασης.

Η πρόσβαση από το Ρέθυμνο είναι δυνατή με λεωφορείο και με νοικιασμένα ή ιδιωτικά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.

 


Αγία Γαλήνη

Η Αγία Γαλήνη βρίσκεται 55 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά από το Ρέθυμνο, στη Νότια ακτή της Κρήτης στο Λιβυκό πέλαγος, στο βάθος ενός μικρού, γραφικού και προστατευμένου από τους ανέμους όρμου. Είναι ένα μεγάλο τουριστικό θέρετρο με πλούσιες τουριστικές υποδομές που δέχεται πολλούς επισκέπτες και έχει 1.260 μόνιμους κατοίκους. Κατέχει τη θέση της αρχαίας Σουλίας που ήταν το επίνειο της πόλης Συβρίτου, ερείπια της οποίας έχουν εντοπισθεί κοντά στο σημερινό χωριό Θρόνος. Από το σημερινό μικρό λιμάνι της ξεκινούν εκδρομικά καΐκια καθημερινά για τον Άγιο Γεώργιο, τον Άγιο Παύλο, την Λίμνη Πρέβελη και τα νησάκια Παξιμάδια.

Στο χωριό και γύρω από αυτό μπορεί κανένας να προσέξει τον Πλατύ Ποταμό, ένα χείμαρρο που διασχίζει τον εύφορο κάμπο της Αγίας Γαλήνης, καθώς επίσης και τα γραφικά χωριά Μελάμπες και Ορνέ στις παρυφές των βουνών Βουβάλα και Κέδρου αντίστοιχα.

Η διαμονή εξασφαλίζεται με πολλά ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών, με επιπλωμένα διαμερίσματα και πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια. Κολύμπι και θαλάσσια σπορ μπορεί να κάνει κανείς σε πολλές μικρές και γραφικές κοντινές παραλίες. Φαγητό μπορεί κανείς να απολαύσει στις ταβέρνες και τα εστιατόρια της περιοχής. Κι αν είστε λάτρεις των «καρπών της θάλασσας, μπορείτε να αγοράσετε ολόφρεσκα ψάρια από τα ψαροκάικα τη στιγμή που τα βγάζουν έξω.

Με μεγάλο πανηγύρι τον Δεκαπενταύγουστο γιορτάζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου.

Η πρόσβαση από το Ρέθυμνο είναι εύκολη με τακτικά δρομολόγια λεωφορείων και με νοικιασμένα ή ιδιωτικά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.

Αναγεννησιακό Φεστιβάλ

Ο Δήμος Ρεθύμνου διοργανώνει κάθε καλοκαίρι διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις στο φρούριο της Φορτέτζας χαρίζοντας στους Ρεθεμνιώτες πολίτες αξέχαστες βραδιές με αύρα πολιτισμού. Το Α΄ Φεστιβάλ Αναγεννησιακού Θεάτρου πραγματοποιήθηκε. το 1987 και κάθε καλοκαίρι οι Ρεθεμνιώτες πολίτες αγκαλιάζουν το θεσμό, κατακλύζοντας τη Φορτέτζα. Εκτός από θεατρικές παραστάσεις, το φεστιβάλ περιλαμβάνει μουσική, εκθέσεις, ομιλίες, όλα σχετικά με την Αναγέννηση ή Ενετοκρατία στο Ρέθυμνο, εποχή που η πόλη γνώρισε ιδιαίτερη πνευματική άνθιση. Εκτός από το Θέατρο Ερωφίλη στην Φορτέτζα, ορισμένες συναυλίες γίνονται στο Ωδείο Ρεθύμνου που βρίσκεται στην Παλιά Πόλη, ενώ όλες οι εκθέσεις ζωγραφικής γίνονται στην αίθουσα πυροβολικού στη Φορτέτζα.

 


Γιορτή Κρασιού και Παραδοσιακών Προϊόντων

Ο μακροβιότερος θεσμός του Ρεθύμνου, η «Γιορτή Κρασιού και Τοπικών Παραδοσιακών Προϊόντων», την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου, στο Δημοτικό Κήπο της πόλης. Στόχο έχει την προβολή και προώθηση των επώνυμων, βραβευμένων, κρητικών τυποποιημένων προϊόντων με πρωταγωνιστή, πάντα, το Κρασί. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τους ειδικούς για τη διαδικασία παραγωγής των διατιθέμενων προϊόντων, τις ιδιότητες τους, την υψηλή τους ποιότητα και την παγκοσμίως διάσημη κρητική διατροφή. Παράλληλα θα ψυχαγωγηθούν από τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται με κρητικούς καλλιτέχνες και ντόπια παραδοσιακά μουσικοχορευτικά συγκροτήματα.

 


Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι

Το Ρεθεμνιώτικο καρναβάλι είναι το μεγαλύτερο στην Κρήτη και από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα. Η κορύφωση των εκδηλώσεων γίνεται με τη μεγάλη παρέλαση των αρμάτων την τελευταία Κυριακή της αποκριάς. Το «Κυνήγι του Μεγάλου Θησαυρού», που αποτελεί πλέον θεσμό κάθε χρόνο, το αγαπημένο παιχνίδι ρεθεμνιωτών κάθε ηλικίας, διεξάγεται δύο εβδομάδες πριν το καρναβάλι. Η δυσκολία του, που αυξάνεται κάθε χρόνο, τους έχει αναγκάσει να μάθουν σε βάθος την ιστορία της και τα μνημεία της πόλης.

Η επόμενη εκδήλωση που γίνεται είναι το γλέντι της Τσικνοπέμπτης που γίνεται στο Πλάτανο (Κρήνη Ριμόντι) και τη μικρή Παναγία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ζωντανή μουσική για όλα τα γούστα, μεζέδες και κρασί.

 


Κλήδονας

Ο Κλήδονας είναι ένα ελληνικό έθιμο που τελείται παραμονή κι ανήμερα του Αγίου Ιωάννου, 23 και 24 Ιουνίου, σε πολλά μέρη της Ελλάδας και στην Κρήτη. Την παραμονή, οι ανύπαντρες κοπέλες φέρνουν από το πηγάδι ή την πηγή το “αμίλητο νερό”, το οποίο μπαίνει σε πήλινο δοχείο και αφού κάθε κοπέλα ρίξει μέσα ένα αντικείμενο, σκεπάζεται με κόκκινο ύφασμα και παραμένει όλη τη νύχτα υπό το φως των άστρων. Ανήμερα του Αϊ-Γιαννιού, το απόγευμα, μια από τις κοπελιές, ανασύρει ένα-ένα από το αγγείο τα αντικείμενα, που αντιστοιχούν στο “ριζικό” κάθε κοπέλας και μια άλλη, απαγγέλει ταυτόχρονα τυχαίες, αυτοσχέδιες μαντινάδες. Η μαντινάδα που αντιστοιχεί στο αντικείμενο (ριζικάρι) της κάθε κοπέλας θεωρείται ότι προμηνάει το μέλλον της.

 


Γιορτή Τσικουδιάς

Ο θεσμός του ρακοκάζανου στη Κρήτη θεσμοθετήθηκε από τον Εθνάρχη Ελευθέριο Βενιζέλο στο 1920 για να ενισχυθούν οι αγρότες της Κρήτης, προκειμένου να έχουν την δυνατότητα παραγωγής τσικουδιάς από τα σταφύλια που παρήγαγαν. Από τότε μέχρι σήμερα ο θεσμός αυτός είναι αφορμή για όμορφες στιγμές στους χώρους που υπάρχουν τα ρακοκάζανα όπου το φαγοπότι οι μαντινάδες και ο χορός καλά κρατούν. Όσο διαρκεί η διαδικασία της απόσταξης, φίλοι και συγγενείς μαζεύονται γύρω από το καζάνι όπου οργανώνεται μεγάλο φαγοπότι και δοκιμάζεται η καινούρια τσικουδιά. Η γιορτή της τσικουδιάς, γίνεται τέλη Οκτώβρη με αρχές Νοέμβρη.

 


Κρητικός Γάμος

Για την έγκριση του γάμου αρμόδιος είναι ο πατέρας και αρχηγός της οικογένειας και το μελλόνυμφο ζευγάρι οφείλει, να ακολουθήσει την συμβουλή του αλλά και να σεβαστεί την πιθανή αντίθετη γνώμη του. Μετά την επίσημη έγκριση του πατέρα, με την παρουσία παπά, πραγματοποιείται η τελετή την μνηστείας και, αφού συνταχθεί το προικοσύμφωνο, που ορίζει τις οικονομικές λεπτομέρειες του γάμου, ορίζεται η ημερομηνία του μυστηρίου. Ακολουθεί το “κάλεσμα”, όπου προσκαλούνται όλοι.

Μέχρι την ημέρα του μυστηρίου οι συγγενείς και φίλοι στέλνουν δώρα, τα λεγόμενα “κανίσκια” που είναι ένα καλάθι με λάδι, τυρί, κρασί και πατάτες. Την παραμονή όλοι βοηθούν τους “προικαδόρους” στη μεταφορά των προικιών της νύφης στο σπίτι του γαμπρού. Τα φορτώνουν πάνω σε στολισμένα άλογα που ακολουθούνται από την πομπή συγγενών και φίλων, ενώ ακούγονται πυροβολισμοί και κρητικές μαντινάδες.

Σε όσους συμμετέχουν στη προετοιμασία του γάμου προσφέρονται νόστιμες σπιτικές δίπλες με μέλι και η περίφημη κρητική κουλούρα με τον υπέροχο στολισμό, που φτιάχνεται μόνο σ’ αυτές τις περιπτώσεις.

Η τελετή ξεκινά με πομπή από το σπίτι του γαμπρού που συνοδεύεται από μαντινάδες και ντουφεκιές και καταλήγει στο σπίτι της νύφης. Εκεί μια μαντινάδα τραγουδισμένη από γλυκιά γυναικεία φωνή πείθει την οικογένεια της νύφης να ανοίξει την πόρτα που μέχρι τότε παραμένει κλειστή. Αφού ανταλλάσσονται φιλιά και ευχές, το χτύπημα της καμπάνας ειδοποιεί τους μελλόνυμφους πως πρέπει να κατευθυνθούν προς την εκκλησία.

Μετά τη τελετή, το ζευγάρι φτάνει στο σπίτι του γαμπρού, όπου η πεθερά δίνει στη νύφη να φάει μελοκάρυδο, ενώ η νύφη χύνει μέλι στην είσοδο και σπάει ένα ρόδι, για να γίνει ο γάμος γλυκός σαν το μέλι και καρπερός σαν το ρόδι. Το γλέντι ξεκινά με τραγούδια που λέει πρώτο το ζευγάρι και συνεχίζεται με χορό και φαγοπότι που διαρκούν ως το πρωί.

Παραλία Ρεθύμνου

Η αμμουδερή παραλία του Ρεθύμνου εκτείνεται σε ένα μήκος 12 περίπου χιλιομέτρων από την πόλη και φτάνει μέχρι την περιοχή των ξενοδοχείων στα Δυτικά. Η παραλία αυτή επηρεάζεται από τα μελτέμια.

Πρόκειται για μια πολύ καλά οργανωμένη παραλία που είναι αρκετά δημοφιλής και προσελκύει πολύ κόσμο, κυρίως στο κομμάτι της μπροστά από την πόλη. Προς τα Δυτικά είναι λίγο πιο ήσυχη.

Υπάρχουν άφθονες εναλλακτικές λύσεις για διαμονή για όλα τα γούστα και όλα τα βαλάντια καθώς και πολλές ταβέρνες και καφέ για φαγητό και ποτό.

Στο οργανωμένο κομμάτι της παραλίας θα βρείτε παροχές για το κολύμπι καθώς και για θαλάσσια σπορ. Αν μάλιστα σας αρέσουν οι καταδύσεις και οι υποβρύχιες δραστηριότητες, λειτουργεί κέντρο καταδύσεων και οργανώνονται μαθήματα καταδύσεων και καταδυτικές εκδρομές.

Η πρόσβαση από το Ρέθυμνο είναι πολύ εύκολη με πυκνά δρομολόγια λεωφορείων, με ταξί και με νοικιασμένα ή ιδιωτικά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, αλλά επίσης, λόγω της μικρής της απόστασης από το κέντρο, και με τα πόδια.

 


Πλατανές

Ο Πλατανές βρίσκεται 4 χιλιόμετρα Ανατολικά από το Ρέθυμνο. Είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός με ωραία αμμουδερή παραλία.

Διαθέτει ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια για ύπνο και διαμονή, καθώς επίσης και πολλές παραδοσιακές ταβέρνες και καφενεία για φαγητό και ποτό, μπαρ και αρκετά καταστήματα τροφίμων και μίνι μάρκετ.

Η πρόσβαση από το Ρέθυμνο είναι πάρα πολύ εύκολη με τακτικά και πυκνά δρομολόγια λεωφορείων, με ταξί και με νοικιασμένα ή ιδιωτικά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.

 


Μισίρια

Τα Μισίρια, ένα τουριστικό θέρετρο, είναι στη πραγματικότητα προάστιο του Ρεθύμνου, σε μικρή απόσταση από το κέντρο της πόλης, μόλις 3 χιλιόμετρα προς τα Ανατολικά και πάνω στην μεγάλη αμμουδερή παραλία του Ρεθύμνου.

Διαθέτει ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια για ύπνο και διαμονή, καθώς επίσης και ταβέρνες, καφενεία και μπαρ για φαγητό και ποτό. Φυσικά, λόγω της κοντινής απόστασης είναι πολύ εύκολο να πεταχτεί κανείς στο κέντρο του Ρεθύμνου όπου έχει περισσότερες προτάσεις για φαγητό, ποτό και διασκέδαση.

Η πρόσβαση από το Ρέθυμνο είναι πάρα πολύ εύκολη με τακτικά και πυκνά δρομολόγια λεωφορείων, με ταξί και με νοικιασμένα ή ιδιωτικά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.

 


Περιβόλια

Η παραλία Περιβόλια βρίσκεται σχεδόν δυο χιλιόμετρα Ανατολικά από το κέντρο του Ρεθύμνου στην άκρη της μεγάλης παραλίας του. Η παραλία αυτή επηρεάζεται από τα μελτέμια.

Πρόκειται για καλά οργανωμένη παραλία που βρίσκεται μπροστά από ξενοδοχεία που παρέχει όλες τις δυνατότητες για διαμονή, φαγητό και ένα καλό μπάνιο. Και αν δεν θέλετε το πολύβουο κέντρο της πόλης μπορείτε να μείνετε εδώ και για καφέ ή ποτό, όπως και για βραδινή διασκέδαση στα τοπικά μπαρ.

Η πρόσβαση από το Ρέθυμνο είναι πολύ εύκολη με πυκνά δρομολόγια λεωφορείων, με ταξί και με νοικιασμένα ή ιδιωτικά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, αλλά και λόγω της μικρής της απόστασης από το κέντρο και με τα πόδια.

 


Πλατανιάς

Ο Πλατανιάς, ένα δημοφιλές τουριστικό θέρετρο, είναι στη πραγματικότητα ένα προάστιο του Ρεθύμνου, σε απόσταση λίγων λεπτών από το κέντρο της πόλης και πάνω στην μεγάλη αμμουδερή παραλία του Ρεθύμνου.

Διαθέτει ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια για ύπνο και διαμονή, καθώς επίσης και ταβέρνες, καφενεία και μπαρ για φαγητό και ποτό. Φυσικά πολύ εύκολο είναι να πεταχτεί κανείς στο κέντρο του Ρεθύμνου για περισσότερες εναλλακτικές λύσεις φαγητού, ποτού και διασκέδασης.

Η πρόσβαση από το Ρέθυμνο είναι πάρα πολύ εύκολη με τακτικά και πυκνά δρομολόγια λεωφορείων, με ταξί και με νοικιασμένα ή ιδιωτικά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.

 


Κουμπές

Η όμορφη αμμουδερή παραλία του Κουμπέ βρίσκεται σε απόσταση 2-3 χιλιομέτρων από το Ρέθυμνο. Η παραλία έχει τιμηθεί με τη γαλάζια σημαία. Ανοιχτή στο Βορρά, επηρεάζεται από τα μελτέμια.

Καλά οργανωμένη, προσφέρει αρκετές δυνατότητες διαμονής και φαγητού, καθώς και διευκολύνσεις για το κολύμπι (ξαπλώστρες, ομπρέλες) και δυνατότητες για θαλάσσια σπορ.

Η πρόσβαση από το Ρέθυμνο γίνεται με λεωφορεία, ταξί, καθώς και με νοικιασμένα ή ιδιωτικά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες. Λόγω της μικρής απόστασης από το κέντρο του Ρεθύμνου, μπορείτε να φτάσετε στην παραλία και με τα πόδια (περίπου 20 λεπτά περπάτημα).

 


Γεράνι

Η παραλία Γεράνι βρίσκεται 6 χιλιόμετρα Δυτικά από το Ρέθυμνο και είναι ένας κόλπος με βότσαλα που επηρεάζεται από τα μελτέμια.

Πρόκειται για μια λίγο οργανωμένη παραλία και σχετικά ήσυχη που βρίσκεται κοντά στη πόλη του Ρεθύμνου. Η παραλία είναι κατάλληλη και για ψαροντούφεκο.

Για φαγητό υπάρχει μια ταβέρνα σε ένα πολύ ωραίο και γραφικό περιβάλλον κάτω από την Γέφυρα Γεράνι.

Η πρόσβαση από το Ρέθυμνο είναι πολύ εύκολη με πυκνά δρομολόγια λεωφορείων, με ταξί και με νοικιασμένα ή ιδιωτικά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.

 


Επισκοπή

Η Επισκοπή βρίσκεται 12 χιλιόμετρα Δυτικά από το Ρέθυμνο και είναι μια μεγάλη αμμουδερή παραλία, μήκους αρκετών χιλιομέτρων που επηρεάζεται από τα μελτέμια.

Κατά τμήματα είναι οργανωμένη και διαθέτει και κάποια καφέ, αλλά υπάρχουν και εκτεταμένα κομμάτια χωρίς καθόλου δυνατότητα για οποιαδήποτε «πολυτέλεια», εκτός φυσικά από την δυνατότητα για ένα υπέροχο μπάνιο σε μια πανέμορφη θάλασσα (Τέτοιο κομμάτι είναι το τμήμα της παραλίας από την διασταύρωση προς το χωριό Επισκοπή, έως τις Πέτρες).

Η πρόσβαση από το Ρέθυμνο είναι εύκολη με πυκνά δρομολόγια λεωφορείων, με ταξί και με νοικιασμένα ή ιδιωτικά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.

 


Κάβρος

Βρίσκεται 16 χιλιόμετρα Δυτικά από το Ρέθυμνο, ακριβώς στην Εθνική Οδό Ρεθύμνου-Χανίων. Πρόκειται για μια πανέμορφη αμμουδερή παραλία στη Βόρεια ακτή της Κρήτης και ως εκ τούτου επηρεάζεται από τα μελτέμια και τους βόρειους ανέμους.

Η παραλία είναι λίγο οργανωμένη με λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια και κάποιες ταβέρνες και καφενεία για φαγητό και ποτά.

Η πρόσβαση από το Ρέθυμνο είναι εύκολη με πυκνά δρομολόγια λεωφορείων, με ταξί και με νοικιασμένα ή ιδιωτικά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.

 


Γεροπόταμος

Η παραλία Γεροπόταμος βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα Ανατολικά από το Ρέθυμνο δίπλα στην Εθνική Οδό Ρεθύμνου-Ηρακλείου, κάτω από την ομώνυμη γέφυρα. Είναι μια παραλία με αμμουδιά και με βότσαλα που επηρεάζεται από τα μελτέμια.

Οργανωμένη παραλία κοντά στη πόλη του Ρεθύμνου με ξενοδοχεία και ταβέρνες να καλύπτουν τις ανάγκες των επισκεπτών σε διαμονή και φαγητό και με αρκετές διευκολύνσεις για κολύμπι και θαλάσσια σπορ.

Η πρόσβαση από το Ρέθυμνο είναι πολύ εύκολη με πυκνά δρομολόγια λεωφορείων, με ταξί και με νοικιασμένα ή ιδιωτικά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.

 


Πάνορμος

Η παραλία μπροστά στο γραφικό χωριό Πάνορμος βρίσκεται 22 χιλιόμετρα Ανατολικά από το Ρέθυμνο, δίπλα στην Εθνική οδό Ρεθύμνου-Ηρακλείου, και είναι μια παραλία με αμμουδιά που επηρεάζεται από τα μελτέμια.

Οργανωμένη παραλία, κοντά στη πόλη του Ρεθύμνου με ξενοδοχεία και ταβέρνες να καλύπτουν τις ανάγκες των επισκεπτών σε διαμονή και φαγητό και με αρκετές διευκολύνσεις για κολύμπι και θαλάσσια σπορ.

Προς τα Δυτικά του χωριού υπάρχουν κάποιοι μικροί όρμοι με βότσαλο όπου μπορεί κανείς να κάνει μπάνιο με ησυχία. Στις μικρές αυτές παραλίες μπορεί να φτάσει κανείς από έναν χωματόδρομο που οδηγεί προς τα Δυτικά.

Η πρόσβαση από το Ρέθυμνο είναι πολύ εύκολη με τακτικά δρομολόγια λεωφορείων, με ταξί και με νοικιασμένα ή ιδιωτικά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.

 


Μπαλί

Η παραλία του Μπαλί βρίσκεται 30 περίπου χιλιόμετρα Ανατολικά από το Ρέθυμνο και ουσιαστικά πρόκειται για τέσσερις διαφορετικές παραλίες με βότσαλα και άμμο που βρίσκονται μέσα στον προστατευμένο κόλπο Μπαλί και δεν επηρεάζονται καθόλου από τα μελτέμια.

Οργανωμένη παραλία, σχετικά κοντά στη πόλη του Ρεθύμνου, με ξενοδοχεία και ταβέρνες να καλύπτουν τις ανάγκες των επισκεπτών σε διαμονή και φαγητό και με αρκετές διευκολύνσεις για κολύμπι και θαλάσσια σπορ.

Η πρόσβαση από το Ρέθυμνο είναι πολύ εύκολη με τακτικά δρομολόγια λεωφορείων, με ταξί και με νοικιασμένα ή ιδιωτικά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.

 


Ροδάκινο

Η παραλία Ροδάκινο βρίσκεται 47 περίπου χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά από το Ρέθυμνο και στην πραγματικότητα πρόκειται για τρεις παραλίες με βότσαλα που επηρεάζονται από τον άνεμο.

Οι δύο παραλίες στο τέλος του χωματόδρομου προσφέρουν αρκετές δυνατότητες για φαγητό και κολύμπι. Η τρίτη όμως παραλία, πίσω από ένα μικρό λοφίσκο και δίπλα στις προηγούμενες, δεν είναι καθόλου οργανωμένη και δεν διαθέτει καμιά υποδομή και δεν προσφέρει δυνατότητες για διαμονή και φαγητό. Ο βραχώδης βυθός της παραλίας την κάνει ιδανική για ψαροντούφεκο. Επειδή είναι αρκετά απομακρυσμένη και έχει δύσκολη πρόσβαση προσελκύει τους λάτρεις του γυμνισμού.

Ο επισκέπτης έχει δυνατότητα για διαμονή στο χωριό Ροδάκινο.

Η πρόσβαση από το Ρέθυμνο γίνεται κυρίως με νοικιασμένα ή ιδιωτικά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες μέχρι το χωριό Ροδάκινο (44 χιλιόμετρα). Μετά πρέπει να ακολουθήσετε ένα χωματόδρομο, 3 περίπου χιλιομέτρων, μέχρι την παραλία. Με λίγα λεπτά περπάτημα μπορεί κανείς να κολυμπήσει και στις γειτονικές ερημικές παραλίες.

 


Κόρακας

Σε απόσταση 47 περίπου χιλιομέτρων από το Ρέθυμνο στα Νοτιοδυτικά και 2 χιλιόμετρα Νότια από το χωριό Ροδάκινο, βρίσκεται η παραλία του Κόρακα, μια αμμουδερή παραλία, ανοιχτή στο Νοτιά κι εκτεθειμένη στους ανέμους.

Καλά οργανωμένη, διαθέτει δυνατότητες διαμονής σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες για φαγητό και ποτό.

Η πρόσβαση από το Ρέθυμνο είναι δυνατή με νοικιασμένα ή ιδιωτικά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.

 


Σούδα του Πλακιά

Η παραλία Σούδα του Πλακιά είναι μια πολύ ωραία αμμουδερή παραλία μέσα στον κόλπο του Πλακιά 43 περίπου χιλιόμετρα Νότια από το Ρέθυμνο και 3 χιλιόμετρα Δυτικά από τον Πλακιά και είναι εκτεθειμένη στους νότιους ανέμους.

Είναι οργανωμένη παραλία κοντά στο τουριστικό θέρετρο Πλακιάς και διαθέτει δυνατότητες για διαμονή, φαγητό και ανέσεις για κολύμπι (ξαπλώστρες, ομπρέλες, θαλάσσια σπορ κλπ). Στην άκρη της παραλίας έχει βράχια και είναι τόπος κατάλληλος για ψαροντούφεκο.

Η πρόσβαση από το Ρέθυμνο γίνεται κυρίως με νοικιασμένα ή ιδιωτικά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες και δευτερευόντως με λεωφορεία μέχρι το χωριό Πλακιάς. Μετά πρέπει να ακολουθήσετε ένα δρόμο, 3-4 περίπου χιλιομέτρων, μέχρι την παραλία της Σούδας.

 


Πλακιάς

Η παραλία στο τουριστικό θέρετρο Πλακιάς είναι μια μεγάλη αμμουδερή παραλία που βρίσκεται 39 χιλιόμετρα Νότια από το Ρέθυμνο. Η παραλία είναι εκτεθειμένη στους δυνατούς ανέμους.

Είναι μια πολύ οργανωμένη παραλία, ιδιαίτερα δημοφιλής το καλοκαίρι, με πολλές δυνατότητες για διαμονή, φαγητό και πολλές ανέσεις για κολύμπι (ξαπλώστρες, ομπρέλες) και θαλάσσια σπορ, ιδιαίτερα καταδυτικές δραστηριότητες (καταδυτικές εκδρομές, μαθήματα κατάδυσης). Στο ανατολικό άκρο της παραλίας επιτρέπεται και ο γυμνισμός.

Η πρόσβαση από το Ρέθυμνο είναι δυνατή με λεωφορείο και κυρίως με νοικιασμένα ή ιδιωτικά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.

 


Δαμνόνι

Η παραλία Δαμνόνι είναι μια πολύ ωραία αμμουδερή παραλία 6 χιλιόμετρα περίπου Ανατολικά από το τουριστικό θέρετρο Πλακιάς που είναι εκτεθειμένη στους δυνατούς νότιους ανέμους.

Καλά οργανωμένη παραλία με πολλές δυνατότητες για διαμονή, φαγητό και κολύμπι (ξαπλώστρες, ομπρέλες) και θαλάσσια σπορ, ιδιαίτερα καταδυτικές δραστηριότητες (καταδυτικές εκδρομές, μαθήματα κατάδυσης).

Η πρόσβαση από το Ρέθυμνο είναι δυνατή με λεωφορείο μέχρι τον Πλακιά και κυρίως με νοικιασμένα ή ιδιωτικά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.

 


Αμμούδι

Η παραλία Αμμούδι είναι μια θαυμάσια αμμουδερή παραλία 6-7 χιλιόμετρα περίπου Ανατολικά από το τουριστικό θέρετρο Πλακιάς και 10 λεπτά με τα πόδια από την παραλία Δαμνόνι, αρκετά προστατευμένη από τους δυνατούς ανέμους.

Καλά οργανωμένη παραλία με πολλές δυνατότητες για διαμονή, φαγητό και κολύμπι (ξαπλώστρες, ομπρέλες, θαλάσσια σπορ). Αποτελεί μια πολύ προσφιλή επιλογή για τους λουομένους που θέλουν να κολυμπήσουν και να κάνουν ηλιοθεραπεία γυμνοί.

Η πρόσβαση από το Ρέθυμνο είναι δυνατή με λεωφορείο μέχρι τα Λευκόγεια (32 περίπου χιλιόμετρα Νότια από το Ρέθυμνο) και κυρίως με νοικιασμένα ή ιδιωτικά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.

 


Σχοινάρια

Η παραλία Σχοινάρια είναι μια ωραία αμμουδερή παραλία 3 χιλιόμετρα περίπου Νότια από το χωριό Λευκόγεια και είναι αρκετά προστατευμένη από τους δυνατούς ανέμους.

Λίγο οργανωμένη παραλία με δυνατότητες για διαμονή, φαγητό και κολύμπι χωρίς ευκολίες (ξαπλώστρες, ομπρέλες, θαλάσσια σπορ).

Η πρόσβαση από το Ρέθυμνο είναι δυνατή με λεωφορείο μέχρι τα Λευκόγεια (32 χιλιόμετρα Νότια από το Ρέθυμνο)και κατόπιν με τα πόδια. Η καλύτερη πάντως λύση είναι να χρησιμοποιήσετε νοικιασμένα ή ιδιωτικά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.

 


Πρέβελη (Λίμνη του Πρέβελη)

Η παραλία Πρέβελη, ή ο Φοίνικας όπως λέγεται επισήμως, βρίσκεται στη Νότια ακτή της Κρήτης, περίπου 40 χιλιόμετρα Νότια από το Ρέθυμνο. Είναι μια μοναδική αμμουδερή παραλία, πανέμορφη, με ένα μικρό δάσος από φοίνικες που την κάνουν να μοιάζει εξωτική. Στο σημείο αυτό, στην παραλία, βρίσκονται και οι εκβολές του ποταμού Κουρταλιώτη, ο οποίος έχει αρκετό νερό, ακόμα και το καλοκαίρι. Σχηματίζει μια μικρή λιμνοθάλασσα πριν χυθεί στη θάλασσα. Έτσι ο επισκέπτης που θα διαλέξει αυτήν την παραλία για μπάνιο, έχει την μοναδική ευκαιρία να κολυμπήσει είτε στα αλμυρά νερά της θάλασσας, είτε στα γλυκά της λιμνοθάλασσας και του ποταμού.

Εάν ακολουθήσετε τον εύκολο δρόμο, φτάνετε με κάποιο μέσο στον Πλακιά (λεωφορείο, ή αυτοκίνητο) και μετά με το καραβάκι το πρωί κάνετε την ημερήσια εκδρομή σας στη παραλία Πρέβελη. Το καραβάκι αναχωρεί περίπου στις 10 το πρωί και επιστρέφει γύρω στις 4 το απόγευμα. Θα φτάσετε φυσικά ξεκούραστοι στην πανέμορφη παραλία, αλλά θα έχετε χάσει την δυνατότητα να απολαύσετε το υπέροχο θέαμα από ψηλά κατεβαίνοντας με τα πόδια.

Ο δύσκολος τώρα τρόπος είναι να οδηγήσετε το αυτοκίνητό σας μέχρι τη Μονή Πρέβελη, να το αφήσετε εκεί στο χώρο του πάρκινγκ (υπάρχει σχετική σήμανση), περίπου 1.500 μέτρα από το Μοναστήρι και μετά με τα πόδια να ξεκινήσετε να κατεβαίνετε το μονοπάτι που έχει πολλά απότομα σκαλοπάτια που είναι και το δυσκολότερο τμήμα της διαδρομής. Θα περπατήσετε έτσι για περίπου μισή ώρα.

 


Δριμισκιανός

Η παραλία Δριμισκιανός είναι μια αμμουδερή παραλία πολύ κοντά στην Πρέβελη προς τα Ανατολικά. Η παραλία δεν είναι προστατευμένη από τους δυνατούς ανέμους.

Πολύ λίγο οργανωμένη παραλία, έχει δυνατότητα για διαμονή και φαγητό, αλλά δεν διαθέτει ανέσεις για το κολύμπι και την ηλιοθεραπεία (ξαπλώστρες, ομπρέλες, θαλάσσια σπορ). Στο ανατολικό απομονωμένο τμήμα της παραλίας επιτρέπεται και ο γυμνισμός. Στην άκρη της παραλίας στα βράχια μπορούν οι λάτρεις του ψαροντούφεκου να επιδοθούν στο αγαπημένο τους σπορ.

Η πρόσβαση από το Ρέθυμνο γίνεται με ιδιωτικά ή νοικιασμένα αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες. Επίσης, επικοινωνεί με την παραλία της Πρέβελης με ένα μικρό χωματόδρομο που οδηγεί στο μονοπάτι μέσα στο φαράγγι μέσω μιας παλιάς λίθινης γέφυρας.

 


Λίγρες

Η παραλία Λίγρες βρίσκεται περίπου 52 χιλιόμετρα Νότια από το Ρέθυμνο και 6-7 περίπου χιλιόμετρα Νότια από το χωριό Κεραμές και είναι μια πολύ ωραία και μεγάλη παραλία με βότσαλα. Η παραλία δεν είναι προστατευμένη από τους δυνατούς ανέμους.

Λίγο οργανωμένη παραλία, διαθέτει λίγα δωμάτια για διαμονή και μια ταβερνούλα με ωραίο φαγητό και φρέσκο ψάρι και καθόλου ανέσεις για κολύμπι και ηλιοθεραπεία (ξαπλώστρες, ομπρέλες, θαλάσσια σπορ). Στο ανατολικό της άκρο επιτρέπεται ο γυμνισμός.

Η πρόσβαση από το Ρέθυμνο είναι δυνατή κυρίως με νοικιασμένα ή ιδιωτικά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.

 


Ακούμια

Η παραλία Ακούμια βρίσκεται 51 χιλιόμετρα Νότια από το Ρέθυμνο και 12 περίπου χιλιόμετρα Νότια από το ομώνυμο χωριό και είναι μια ωραία και μεγάλη παραλία με μικρά βότσαλα, καλή για ψαροντούφεκο. Η παραλία δεν είναι προστατευμένη από τους δυνατούς ανέμους.

Λίγο οργανωμένη παραλία δεν διαθέτει δυνατότητα για διαμονή, αλλά προσφέρει ωραίο φαγητό και φρέσκο ψάρι και δεν έχει καθόλου ανέσεις για κολύμπι και ηλιοθεραπεία (ξαπλώστρες, ομπρέλες, θαλάσσια σπορ). Κυρίως προτιμάται από τους ντόπιους γι’ αυτό δεν έχει πολλούς τουρίστες εδώ.

Η πρόσβαση από το Ρέθυμνο είναι δυνατή κυρίως με νοικιασμένα ή ιδιωτικά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.

 


Τριόπετρα

Η παραλία Τριόπετρα βρίσκεται 52 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά από το Ρέθυμνο και 13 περίπου χιλιόμετρα Νότια από το χωριό Ακούμια και είναι μια εξαιρετικά μεγάλη και ωραία αμμουδερή παραλία. Η παραλία δεν είναι προστατευμένη από τους δυνατούς ανέμους. Το όνομά της το πήρε από τους τρεις επιβλητικούς βράχους που δεσπόζουν στη θάλασσα.

Αρκετά οργανωμένη, διαθέτει δυνατότητα για διαμονή, και προσφέρει εξαιρετικό φαγητό και φρέσκο ψάρι και έχει αρκετές ανέσεις για κολύμπι και ηλιοθεραπεία (ξαπλώστρες, ομπρέλες, θαλάσσια σπορ). Είναι προσφιλής προορισμός για πολλούς επισκέπτες τόσο για την πανέμορφη παραλία με τους τρεις βράχους, όσο και για το φανταστικό θέαμα που προσφέρει το ηλιοβασίλεμα, με τον ήλιο να χάνεται στον ορίζοντα, στα βάθη του Λιβυκού πελάγους.

Η πρόσβαση από το Ρέθυμνο είναι δυνατή κυρίως με νοικιασμένα ή ιδιωτικά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες μέχρι το τέλος του χωματόδρομου και μετά με λίγο περπάτημα (λίγα λεπτά) μέχρι την εντυπωσιακή παραλία.

 


 Άγιος Παύλος

Η παραλία Άγιος Παύλος βρίσκεται 58 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά από το Ρέθυμνο και 13 περίπου χιλιόμετρα Νότια από τον κεντρικό δρόμο προς την Αγία Γαλήνη (19 χιλιόμετρα Νότια από το χωριό Ακούμια) και είναι μια πανέμορφη αμμουδερή παραλία. Η παραλία δεν είναι προστατευμένη από τους δυνατούς ανέμους.

Αρκετά οργανωμένη παραλία προσφέρει δυνατότητες για διαμονή, καλό φαγητό και φρέσκο ψάρι και ευκολίες για κολύμπι και ηλιοθεραπεία (ξαπλώστρες, ομπρέλες, θαλάσσια σπορ). Στην άκρη της παραλίας προς τα βράχια είναι μέρος για ψαροντούφεκο. Πραγματικά αξίζει να περάσει κανείς λίγες μέρες εδώ, ή ακόμη καλύτερα αρκετές μέρες.

Η πρόσβαση από το Ρέθυμνο είναι δυνατή κυρίως με νοικιασμένα ή ιδιωτικά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.

 


Άγιος Γεώργιος

Η παραλία Άγιος Γεώργιος βρίσκεται 62 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά από το Ρέθυμνο (7 χιλιόμετρα Δυτικά από την Αγία Γαλήνη) και είναι μια ωραία παραλία με βότσαλα που δεν είναι προστατευμένη από τους δυνατούς ανέμους.

Λίγο οργανωμένη, δεν έχει δυνατότητα για διαμονή, αλλά προσφέρει ωραίο φαγητό και φρέσκο ψάρι. Ανέσεις για κολύμπι και ηλιοθεραπεία δεν προσφέρει. Είναι καλή τοποθεσία για ψαροντούφεκο.

Η πρόσβαση από το Ρέθυμνο είναι δυνατή κυρίως με νοικιασμένα ή ιδιωτικά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες μέσω Αγίας Γαλήνης. Από την Άγια Γαλήνη μπορεί κανείς να φτάσει στην παραλία και με καραβάκι.

 


Αγία Γαλήνη

Η αμμουδερή παραλία της Αγίας Γαλήνης βρίσκεται σε απόσταση 55 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά από το Ρέθυμνο δίπλα ακριβώς από τον οικισμό και Ανατολικά του πριν το ποτάμι. Είναι καλά προφυλαγμένη από τους ισχυρούς ανέμους. Είναι πολύ δημοφιλής και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο προσελκύει πολύ κόσμο.

Πολύ καλά οργανωμένη παραλία με πολλές δυνατότητες για διαμονή, καλό φαγητό και φρέσκο ψάρι και πολλές ανέσεις για κολύμπι, ηλιοθεραπεία (ξαπλώστρες, ομπρέλες κλπ) και θαλάσσια σπορ, κυρίως καταδυτικές δραστηριότητες.

Η πρόσβαση από το Ρέθυμνο είναι δυνατή με τακτικά δρομολόγια λεωφορείων και με νοικιασμένα ή ιδιωτικά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες. Επίσης επικοινωνεί με καραβάκια με πολλές παραλίες και χωριά της Νότιας ακτής της Κρήτης.

Αγροτουρισμός

Στο νότιο άκρο της Ελλάδας απλώνεται η Κρήτη και στο κέντρο της το Ρέθυμνο, ένας νομός ανάμεσα σε δυο θάλασσες, το Κρητικό και το Λιβυκό πέλαγος. Σύγχρονο και παραδοσιακό, ανεπτυγμένο και παρθένο, ορεινό και πεδινό, τραχύ και ήπιο, το Ρέθυμνο με τις αντιθέσεις του μπορεί να ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Πέρα από εκείνους που αναζητούν ανάπαυση, μπάνια σε πεντακάθαρες παραλίες και διακοπές σε υπερσύγχρονες υποδομές, το Ρέθυμνο είναι ιδανικός προορισμός και γι’ αυτούς που διψούν για δράση, περιπέτεια, εξερευνήσεις και κυρίως επαφή με τη φύση και το περιβάλλον. Αν δεν ανήκετε στην κατηγορία του συμβατικού τουρίστα, στο Ρέθυμνο θα βρείτε μια σειρά από εναλλακτικές προτάσεις για διακοπές που δε θα ξεχάσετε ποτέ.

Εξορμήστε στην ύπαιθρο του νομού και περιηγηθείτε σε καταπράσινα μονοπάτια. Ακολουθήστε πεζοπορικές ή ποδηλατικές διαδρομές στα ίχνη ή μη του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4. Διασχίστε φαράγγια, επισκεφθείτε σπήλαια, σκαρφαλώστε σε λόφους και βουνά και γεμίσετε τα πνευμόνια σας με καθαρό αέρα. Αν σας προκαλούν δέος τα γεωλογικά φαινόμενα, ο ορεινός όγκος του μυθικού Ψηλορείτη, θα σας συναρπάσει.

Αν πάλι σας συγκινεί ο μικρόκοσμος των αγριολούλουδων, ξεχυθείτε στα χωράφια κι αναζητήστε τα πιο σπάνια είδη της εξαιρετικά πλούσιας κρητικής χλωρίδας. Η ρεθυμνιώτικη ύπαιθρος επιφυλάσσει βοτανολογικές εκπλήξεις ακόμα και για τον πιο απαιτητικό ερευνητή.

Περπατήστε στα ίχνη του παρελθόντος και προσπαθήστε να συμπληρώσετε το πολιτιστικό παζλ της περιοχής με ψηφίδες από τα προϊστορικά ως τα νεότερα χρόνια. Νεολιθικές εγκαταστάσεις, μινωικοί οικισμοί, αρχαίες πόλεις, βυζαντινές εκκλησίες, βενετσιάνικα κτίρια θα εντυπωσιάσουν τους εραστές του πολιτισμού.

Για τους λάτρεις του κόσμου της πίστης και της θρησκείας, το Ρέθυμνο είναι ένας αληθινός παράδεισος πλημμυρισμένος από εκατοντάδες βυζαντινές εκκλησίες και δεκάδες ιστορικά μοναστήρια.

Αν πάλι επιθυμείτε να μυηθείτε σε παραδοσιακά έθιμα και παραδόσεις, να ζήσετε από κοντά τη ζωή του χωριού, να έρθετε σ’ επαφή με τους ανθρώπους και να γνωρίσετε από κοντά τη μουσική, τα τραγούδια και τις λαϊκές τέχνες, η διαμονή σε κάποιο από τα αγροτουριστικά καταλύματα της υπαίθρου, θα σας ικανοποιήσει απόλυτα.

Ειδικά, οι λάτρεις της γαστρονομίας θα «χορτάσουν» αυθεντικές γεύσεις βασισμένες σε παραδοσιακές συνταγές και ντόπια προϊόντα.

Τέλος, αν είστε αθλητικός τύπος και αναζητάτε δραστηριότητες και ένταση, κάντε θαλάσσια σπορ στα μαγευτικά νερά της βόρειας ή της νότιας ακτής, ή αθληθείτε στο υπερσύγχρονο αθλητικό κέντρο του νομού, στα γυμναστήρια και τα γήπεδά του.

 


Ποδηλατικές Διαδρομές

Οι διαδρομές που προτείνονται μπορούν φυσικά να ακολουθηθούν από τους ποδηλάτες «ως έχουν» στην ουσία ωστόσο περιγράφουν το ανάγλυφο του νομού και μπορεί ο καθένας να σχεδιάσει τις δικές του με βάση τις δυνατότητες του, φυσικές ή χρονικές.

Σε κάθε διαδρομή απεικονίζεται ο τύπος του δρόμου, τα κυριότερα αξιοθέατα και οι σημαντικότεροι οικισμοί. Μια σειρά από σύμβολα προσδιορίζει με σαφήνεια τις δυνατότητες που κάθε μέρος προσφέρει. Παράλληλα κάθε διαδρομή συνοδεύεται από ένα χαρακτηριστικό γράφημα στο οποίο απεικονίζονται τα υψόμετρα οι χιλιομετρικές αποστάσεις και οι σημαντικότεροι σταθμοί.

Το μεγαλύτερο μέρος των διαδρομών γίνεται σε ασφαλτοστρωμένους δρόμους. Μικρά τμήματα χωματόδρομων που έχουν ενταχθεί είναι σε καλή κατάσταση βατότητας. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ακόμα και στους πιο απομονωμένους δρόμους καθώς οι οδηγοί αγροτικών οχημάτων και μικρών φορτηγών που εξυπηρετούν τοπικές ανάγκες δεν είναι και τόσο συνεπείς με τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας.

Φοράτε πάντα κράνος και φροντίστε να έχετε μαζί σας αδιάβροχο καθώς ο καιρός, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να αλλάξει απότομα. Έχετε πάντα μαζί σας νερό και συμπυκνωμένη τροφή και φροντίστε επίσης να έχετε μαζί σας το τηλέφωνο κάποιου που θα σας στείλει βοήθεια αν παρ’ ελπίδα σας συμβεί κάτι.

Προϊόντα

  • Γραβιέρα, Ρέθυμνο
  • Χαρούπια, Αμάρι
  • Καλορίζικα Νύκταρη, Σίσες

 


Συνταγές

 

Βλίτα με σκόρδο (Σαλάτα)

Υλικά:

  • 1 κιλό βλίτα
  • 2 κρεµµύδια ψιλοκοµµένα
  • 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκοµµένο
  • 2 ντοµάτες µεγάλες ψιλοκοµµένες
  • 2 πατάτες κοµµένες στα τέσσερα
  • 1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση:

Σωτάρουµε τα κρεµµύδια µε το ελαιόλαδο και στη συνέχεια προσθέτουµε τα βλίτα κοµµένα σε κοµµάτια. Προσθέτουµε τις πατάτες, τα σκόρδα, τις ντοµάτες και 1 φλιτζάνι νερό. Σιγοψήνουµε το φαγητό για 20 λεπτά. Στη συνέχεια αλατοπιπερώνουµε και συνεχίζουµε το ψήσιµο για 15 λεπτά περίπου. Σερβίρουµε το φαγητό ζεστό ή σε θερµοκρασία δωµατίου.

 


Ντάκος (Μεζές)

Υλικά:

  • 4 παξιμάδια κριθαρένια (είναι στρογγυλά)
  • 4 ώριμες τομάτες
  • 250γρ μυζήθρα ξυνή
  • αλάτι
  • λάδι
  • ρίγανη

Εκτέλεση:

Βρέχουμε τα παξιμάδια ελάχιστα, με νερό. Βάζουμε από μία κουταλιά της σούπας λάδι σε κάθε παξιμάδι, ή παραπάνω αν μας αρέσει. Τρίβουμε τη φρέσκια τομάτα και τη βάζουμε πάνω στα παξιμάδια. Προσθέτουμε το αλάτι, τη ρίγανη και τη φρέσκια μυζήθρα πάνω από την τομάτα και ο ντάκος μας είναι έτοιμος.

 


Χορτοπιτάκια

Υλικά για τη ζύμη:

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
  • 2 κουταλιές σούπας λάδι
  • νερό (τόσο όσο η ζύμη ζυμώνοντας την να μην κολλάει στα χέρια μας)
  • 1/2 ποτηράκι του καφέ τσικουδιά

Υλικά για τη γέμιση:

  • 1 κιλό σπανάκι
  • 1 µατσάκι µαϊντανό
  • ½ φλιτζάνι τσαγιού ψιλοκοµµένο δυόσµο
  • ½ φλιτζάνι τσαγιού ψιλοκοµµένο µάραθο ή άνηθο
  • 1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
  • µερικά κρεµµυδάκια φρέσκα
  • 1 φλιτζάνι κρεµµύδια ξηρά κοµµένα ή τριµµένα στον τρίφτη
  • 1 µάτσο άγρια χόρτα αρωµατικά
  • ½ κιλό µυζήθρα (προαιρετικά)
  • αλάτι
  • πιπέρι

Eκτέλεση:

  • Ανοίγουμε με ένα πλάστη το ζυμάρι.
  • Φτιάχνουμε ένα μεγάλο φύλλο, πάχους 1/2 εκατοστού και το κόβουμε στο σχήμα από πιατάκι τσαγιού.
  • Πλένουµε τα χόρτα και τα αφήνουµε να στραγγίσουν καλά.
  • Τα ψιλοκόβουµε και τα αλατίζουµε τρίβοντάς τα µε τα χέρια για να µαραθούν, προσθέτουµε τον µαϊντανό, τον δυόσµο κ.λπ. καθώς και τα κρεµµυδάκια, το λάδι, το πιπέρι, τη µυζήθρα και ανακατεύουµε καλά.
  • Ανοίγουµε το φύλλο µας, όχι πολύ λεπτό, κόβουµε µε πιατάκι, βάζουµε τη γέµιση, διπλώνουµε στα δύο, κλείνουµε καλά, πατώντας τις άκρες µε πιρούνι.
  • Τα αλείφουµε µε αυγό, αν θέλουµε, βάζουµε από πάνω και λίγο σουσάµι και τα ψήνουµε στους 180-200 βαθµούς µισή ώρα περίπου.

 


Ψάρια στο φούρνο πλακί

Υλικά:

  • 1 κιλό ψάρι (σφυρίδα, συναγρίδα, παλαμίδα),
  • 1 ποτήρι λάδι,
  • 1/2 κιλό ντομάτες
  • 1 ματσάκι μαϊντανό,
  • 2 σκελίδες σκόρδο,
  • 1 φλιτζάνι φρυγανιά
  • χυμό ενός λεμονιού,
  • αλάτι
  • πιπέρι

Eκτέλεση:

  • Καθαρίζουμε και πλένουμε το ψάρι. Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και τον ανακατεύουμε με το σκόρδο ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι και τη φρυγανιά.
  • Ψιλοκόβουμε τις μισές ντομάτες χωρίς σπόρους και φλούδες και τις στρώνουμε σε ένα ταψί.
  • Πάνω βάζουμε το ψάρι και το πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά
  • Βάζουμε από πάνω και τις άλλες μισές ντομάτες ψιλοκομμένες, ραντίζουμε με το λάδι και το χυμό ενός λεμονιού.
  • Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο.

 


Πατούδα (Γλυκό)

Υλικά για τη ζύμη:

  • 3 ποτήρια λάδι
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 ποτήρι γάλα
  • 1 ποτήρι του κρασιού τσικουδιά
  • 2 κουταλάκια αμμωνία
  • 2 αυγά
  • 1 φλυτζανάκι του καφέ αλουσιά (βράζουμε νερό με μία κουταλιά στάχτη και το σουρώνουμε)
  • αλεύρι (για όλες τις χρήσεις) όσο σηκώσει

Υλικά για τη γέμιση:

  • ½ ποτήρι νερό
  • 1 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
  • 1 κιλό καρυδαμύγδαλα ψύχα
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 ποτήρι μέλι
  • 2 ποτήρια σουσάμι αλεσμένο.

 Εκτέλεση:

  • Ετοιμάζουμε μαλακή ζύμη με τα παραπάνω υλικά.
  • Ετοιμάζουμε και τη γέμιση φτιάχνοντας σιρόπι με τη ζάχαρη και το μέλι και το νερό και ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά.
  • Μοιράζουμε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια, τα ανοίγουμε φτιάχνουμε ένα λάκκο στη μέση και βάζουμε 1 κουταλιά γέμιση.
  • Τα ξαναφτιάχνουμε μπαλάκια σαν το σχήμα του κουραμπιέ.
  • Τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσουν και όταν κρυώσουν τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Άμεση δράση 100
Πυροσβεστική 199
ΕΟΤ 28310-29148
Τουριστική αστυνομία 28310-28156
Δημοτική αστυνομία 28310-41260
Τροχαία 28310-22589
Αστυνομικό τμήμα 28310-88155
Λιμεναρχείο 28310-22276
Ταχυδρομείο 28310-22303
Νοσοκομείο 28310-87100
ΚΤΕΛ 28310-22212
Ταξί 28310-35000
Ταξί 28310-22316
Ταξί 28310-28316
Ταξί 28310-24316
Ταξί 28310-71900
Ταξί ΑΜΕΑ – Γ. Λαγκουβάρδος 28310-56678
Ορειβατικός Σύλλογος Ρεθύμνου 28310-57766
Ιστιοπλοϊκός  Όμιλος Ρεθύμνου 28310-50450
Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου 28310-54668
Πινακοθήκη “Λ. Κανακάκι” 28310-52530
Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνου 28310-23398
Κέντρο Κρητικής Τέχνης 28310-51501
Κέντρο Τεχνών Ρεθύμνης 28310-50120
Βοτανολογικό Μουσείο Ρεθύμνου 28310-23083
Λαογραφικό-Ιστορικό Μουσείο (Σωματάς) 28310-41315
Μουσείο Παραδοσιακών Ενδυμάτων (Ρούστικα) 210-7661949
Σπήλαιο Ζωνιανών 28340-61734
Εκκλησιαστικό Μουσείο Ι.Ναού Ρεθύμνης 28310-22788
Μουσείο Ιεράς Μονής Αρκαδίου 2831-083136
Μουσείο Ιεράς Μονής Πρέβελη 28320-41444
Στρατιωτικό Μουσείο Χρωμοναστηρίου 28310-75135
Kapsaliana village hotel (μουσείο ελιάς) 28310-83400
Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων “Ποταμιάνου” 28340-61087

Ακτοπλοϊκώς

Καθημερινά πραγματοποιούνται δρομολόγια από το λιμάνι του Πειραιά προς το λιμάνι του Ρεθύμνου και αντίστροφα. Το ταξίδι διαρκεί περίπου 10 ώρες.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Λιμεναρχείο Πειραιά 210-42.26.000, – 4
Λιμεναρχείο Ρεθύμνου 28310-22.276
Μινωικές Γραμμές 28310-22.941
ΑΝΕΚ 28310-29.846

 


Αεροπορικώς

Το Ρέθυμνο δεν έχει δικό του αεροδρόμιο. Εξυπηρετείται από τα αεροδρόμια των Χανίων και του Ηρακλείου. Η πτήση διαρκεί 50 και 60 λεπτά αντίστοιχα.

Έπειτα, χρησιμοποιώντας τα αστικά και υπεραστικά λεωφορεία θα φτάσετε στο Ρέθυμνο ή στο χωριό – παραλιακό ή ορεινό – που αποτελεί τον προορισμό σας.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Αεροδρόμιο Ηρακλείου 2810-397.117, -245.644
Αεροδρόμιο Χανίων 28210-63.171, -63.264