Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη είναι ένας από τους 13 νομούς της Μακεδονίας. Ο νομός Θεσσαλονίκης είναι ο μεγαλύτερος στη Μακεδονία και τη Βόρεια Ελλάδα. Βρίσκεται στη Κεντρική Μακεδονία και συνορεύει με τους νομούς Κιλκίς, Σερρών, Ημαθίας, Πέλλας και Χαλκιδικής, και βρέχεται από το Θερμαϊκό κόλπο στα δυτικά και το Στρυμονικό κόλπο στα ανατολικά.

 

Η πόλη της Θεσσαλονίκης είναι χτισμένη αμφιθεατρικά γύρω από τον Λευκό Πύργο και ο πλατύς θαλάσσιος ορίζοντάς της κλείνεται από τον επιβλητικό όγκο του Ολύμπου.

 

Η Θεσσαλονίκη ιδρύθηκε το 315π.Χ. από τον Κάσσανδρο προς τιμήν της συζύγου του Θεσσαλονίκης, αδελφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κτίστηκε δε σε μια εποχή πολύ σημαντική για την ελληνική ιστορία, τη στιγμή που ο ελληνισμός άρχισε να εξαπλώνεται στην Ανατολή.

 

Έκτοτε λόγω της καίριας θέσης της και του λιμανιού της υπήρξε κομβικό σημείο ανάπτυξης εμπορικών συναλλαγών και συνάντησης πολιτισμών. Εκεί ο ίδιος ο Μέγας Κωνσταντίνος το 322μ.Χ. είχε κατασκευάσει ένα τεχνητό τετράγωνο λιμάνι για τον στόλο του, ίχνη του οποίου σώζονται μέχρι σήμερα σε θεμέλια οικοδομών.

 

Σήμερα, εν μέσω των τελευταίων διεθνών εξελίξεων η Θεσσαλονίκη αποκτά εν νέου όλο και περισσότερες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές σχέσεις με τον ευρύτερο χώρο της –  ως μητροπολιτικό κέντρο του βορειοελλαδικού τόξου της Μακεδονίας – Θράκης, ιδιαίτερα λόγω της καίριας και στρατηγικής θέσης της στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – ως κυρίαρχος αναπτυξιακός πόλος αναφοράς στη χερσόνησο των Βαλκανίων, των παρευξείνιων χωρών και κατ’ επέκταση ως συνδετήριος κρίκος Ευρώπης με Ασία.

 

Η Θεσσαλονίκη αποτελεί μέλος του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων, BALCINET (BalcanCitiesNetwork), που ιδρύθηκε από τις 32 μεγαλύτερες πόλεις 8 Βαλκανικών χωρών, με την έδρα της εκτελεστικής του γραμματείας να βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.

 

Επιπλέον συμμετέχει ως μέλος στη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Οργανώσεων Περιβάλλοντος (EUROPA NOSTRA) και στο Διεθνή Οργανισμό Μαύρης Θάλασσας (International Black Sea Club)

 

H Θεσσαλονίκη, στο πέρασμα των χρόνων έχει αδερφοποιηθεί με πολλές πόλεις της Ευρώπης, αλλά και των υπολοίπων ηπείρων.

 

Η Θεσσαλονίκη αποτελεί μια σύγχρονη μεγάλη πόλη, το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Βόρειας Ελλάδας, ένα σημαντικό κόμβο σε ένα δίκτυο Πανευρωπαϊκών οδικών, εναερίων και θαλασσίων συγκοινωνιών μέσω του οδικού άξονα Πάτρας – Αθήνας – Θεσσαλονίκης – Ευζώνων, της Εγνατίας Οδού, του σύγχρονου αεροδρομίου “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ” και του επιβατικού και εμπορικού λιμένα της. Το σύγχρονο πρόσωπο της Θεσσαλονίκης συνυπάρχει αρμονικά με τα πολυποίκιλα ιστορικά της στοιχεία από αρχαιολογικούς χώρους μέχρι επιβλητικά βυζαντινά μνημεία, διατηρώντας όμως πάντα ένα ζεστό, ζωντανό, ανθρώπινο πρόσωπο όλες τις ώρες της ημέρας.

Ιδρύθηκε το 315 π.Χ. από τον τότε βασιλιά της Μακεδονίας Κάσσανδρο και πήρε το όνομά της από την ετεροθαλή αδερφή του Μ. Αλεξάνδρου και γυναίκα του ιδρυτή της πόλης Κασσάνδρου, Θεσσαλονίκη. Η Θεσσαλονίκη ονομάστηκε έτσι από τον πατέρα της Φίλιππο κατά την γέννηση της, καθώς ο πρώτος μόλις είχε πετύχει σημαντική νίκη κατά των Θεσσαλών.

 

Σημαντικό κέντρο για τον αρχαίο Ελληνικό, Ρωμαϊκό και Βυζαντινό πολιτισμό, η Θεσσαλονίκη απαριθμεί μνημεία από όλο το φάσμα του ιστορικού χρόνου.

 

Σε όλες τις ιστορικές περιόδους η Θεσσαλονίκη υπήρξε κοσμοπολίτικη και οικονομικά εύρωστη πόλη. Τη μεγαλύτερη ακμή γνώρισε κατά τους βυζαντινούς χρόνους. Έμποροι από όλη την Ελλάδα αλλά και από άλλες χώρες (όπως τη Σερβία και τη Βουλγαρία) συνωστίζονταν στη Θεσσαλονίκη και τις προσέδιδαν πλούσια εμπορική και πολιτιστική δραστηριότητα. Ταυτόχρονα όμως με την υλική ευμάρεια, η πόλη χαρακτηρίστηκε από σημαντική πνευματική κίνηση φιλοσόφων, ρητόρων και λογίων, εφάμιλλη με αυτήν της Κωνσταντινούπολης.

 


Ρωμαϊκή Κυριαρχία

 

Από την ίδρυσή της και μέχρι το 168 π.Χ. η Θεσσαλονίκη δεν έπαιζε σημαντικό ρόλο, λόγω της τότε πρωτεύουσας της Μακεδονίας, Πέλλας. Μετά την ήττα του Περσέα στην Πύδνα η Μακεδονία διαιρέθηκε σε 4 επαρχίες από τους Ρωμαίους, μία εκ των οποίων είχε πρωτεύουσα τη Θεσσαλονίκη. Η κατάλυση του Βασιλείου των Αντιγονιδών από τα Ρωμαϊκά στρατεύματα το 168 πχ., έφερε τη Θεσσαλονίκη στα όρια της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας. Λίγο αργότερα, οι Ρωμαίοι κατασκεύασαν την Εγνατία Οδό στη Θεσσαλονίκη η οποία περνούσε μέσα από την πόλη και τη συνέδεε με την Κωνσταντινούπολη και τη Ρώμη. Η Via Egnatia αποτελούσε το βασικό στρατιωτικό και εμπορικό δίαυλο, προώθησε την αξιολογική σημασία της πόλης και εμπέδωσε τον πρωταγωνιστικό της ρόλο. Έτσι η Θεσσαλονίκη άρχισε να αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς ενώ δεν άργησε να πάρει τον τίτλο Civitas Libera (ελεύθερη πόλη), αφού της αποδόθηκαν περισσότερα προνόμια, έπειτα από τη δολοφονία του Ιούλιου Καίσαρα το 44 μ.Χ., στην εμφύλια διαμάχη δημοκρατικών και αυτοκρατορικών, και την ολοκληρωτική νίκη των αυτοκρατορικών Αντωνίου και Οκταβιανού έναντι Βρούτου και Κάσσιου το 42 μ.Χ.

 

Τον τελευταίο αιώνα π.Χ. όλο και περισσότεροι Χριστιανοί μετοικούσαν στη Θεσσαλονίκη. Το 54 μ.Χ. ο Απόστολος Παύλος κήρυξε στη Θεσσαλονίκη τη χριστιανική θρησκεία, και λίγο αργότερα (50 μ.Χ.) ίδρυσε την πρώτη Χριστιανική εκκλησία και έγραψε από την Κόρινθο τις δυο επιστολές του “προς Θεσσαλονικείς“. Το 250 μ.Χ. η πόλη ανακηρύχτηκε ρωμαϊκή Colonia (επαρχία). Το 305 μ.Χ. γίνεται έδρα ενός από τα 4 τμήματα της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας από τον καίσαρα Γαλέριο, ο οποίος εγκαθίσταται και την κάνει πρωτεύουσά του. Εκείνη την περίοδο κτίστηκε η Ροτόντα, ο Ιππόδρομος, η αψίδες του και το ανάκτορό του. Το 306 μ.Χ. μαρτύρησε ο Άγιος Δημήτριος στη Θεσσαλονίκη κατόπιν διωγμού του Διοκλητιανού.

 


Βυζαντινά Χρόνια

 

Ο Κωνσταντίνος ο Μέγας ήταν αυτός που μετέτρεψε τη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία της Θεσσαλονίκης στο μακροβιότερο χριστιανικό βασίλειο. Το 324 χρησιμοποίησε τη Θεσσαλονίκη ως ορμητήριο για τη διαμάχη του με τον Λικίνιο. Στη μάχη της Χρυσούπολης επικράτησε ο Κωνσταντίνος και ο Λικίνιος εστάλη εξόριστος στο φρούριο της Ακρόπολης της Θεσσαλονίκης. Η γεωγραφική και στρατηγική σημασία της Θεσσαλονίκης και τα έργα που κατασκευάζονταν τότε στην πόλη, την καθιστούν «Συμβασιλεύουσα», ονομάζεται «Μεγαλούπολις» και κατέχει τη θέση της δεύτερης πόλης στην αυτοκρατορία μετά την Κωνσταντινούπολη. Το 379 ο Μ. Θεοδόσιος κατεύθυνε από τη Θεσσαλονίκη τον αγώνα κατά των Γότθων και το 380 έκτισε τα τείχη της πόλης. Την ίδια περίοδο ασπάστηκε το Χριστιανισμό και όρισε το Χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία του κράτους με σχετικό αυτοκρατορικό διάταγμα. Το 390 διέταξε τη σφαγή χιλιάδων κατοίκων μέσα στον Ιππόδρομο, επειδή οι Θεσσαλονικείς δολοφόνησαν τον αρχηγό των υποταγμένων Γότθων και φρούραρχο της πόλης Βουτέριχο. Το 582 έγιναν οι πρώτες επιδρομές των Σλάβων. Έκτοτε, η πόλη αντιμετώπισε 5 πολιορκίες, μέχρι το 687 που ο Ιουστινιανός ο Β’ απομάκρυνε τον κίνδυνο των επιδρομών. Το 860 οι αδερφοί Κύριλλος και Μεθόδιος από τη Θεσσαλονίκη δημιούργησαν το σλαβικό αλφάβητο, μετάφρασαν τα Ευαγγέλια και διέδωσαν το Χριστιανισμό στους Σλάβους. Το 904 η Θεσσαλονίκη πολιορκήθηκε και λεηλατήθηκε από τους Σαρακηνούς. Το 976 ο Βασίλειος ο Βουλγαροκτόνος ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη εναντίον του Βούλγαρου τσάρου Συμεών.

 


Νορμανδική κατάκτηση και το κίνημα των Ζηλωτών

 

Το 1185 η Θεσσαλονίκη καταστράφηκε από τους Νορμανδούς, τους οποίους έδιωξε τον επόμενο χρόνο ο αυτοκράτορας Ισαάκιος Β’. Το 1204, στο πλαίσιο της Δ’ Σταυροφορίας, καταλήφθηκε από τους Φράγκους. Τότε ο Βονιφάτιος ο Μομφερατικός ίδρυσε το βασίλειο της Θεσσαλονίκης, το οποίο ανακατέλαβε το 1222 ο Θεόδωρος Δούκας Κομνηνός, ηγεμόνας της Ηπείρου. Το 1246 ο Ιωάννης Βατατζής της Ηπείρου ανακηρύχτηκε βασιλιάς της Θεσσαλονίκης. Το 1284 η πόλη δόθηκε ως προίκα στην κόρη του Ιταλού Γουλιέλμου Ζ’ Μομφερατικού, Γιολάνδη, την οποία παντρεύτηκε ο αυτοκράτορας Ανδρόνικος Β’. Κατά την επανάσταση των Ζηλωτών (1341 – 1349) ο λαός εξεγέρθηκε κατά των ευγενών. Το 1387 η πόλη καταλήφθηκε προσωρινά από τους Τούρκους, αλλά μετά την ήττα των Τούρκων στη μάχη της Άγκυρας, παραδόθηκε πάλι πίσω στο Βυζάντιο. Το 1423, υπό την απειλή βίαιης κατάληψης της πόλης από τους Τούρκους, ο Ανδρόνικος Παλαιολόγος παρέδωσε την πόλη στους Ενετούς. Η πόλη παρέμεινε υπό Βενετική κυριαρχία μέχρι το 1430.

 


Η περιόδος της Τουρκοκρατίας και το κίνημα των Νεότουρκων

 

Στις 29 Μαρτίου το 1430 ο Τούρκος σουλτάνος Μουράτ ο Β’ μπήκε στη Θεσσαλονίκη, την κατέστρεψε και την έθεσε υπό οθωμανική κυριαρχία. Το 1492, 30.000 περίπου Εβραίοι, διωγμένοι από την Ισπανία, εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Το 1571 οι Τούρκοι έσφαξαν χιλιάδες κατοίκους, ως εκδίκηση για την ήττα τους στη ναυμαχία της Ναυπάκτου. Το 1821, στην επανάσταση της Μακεδονίας σφάχθηκαν ως αντίποινα περίπου 2000 γυναικόπαιδα της Θεσσαλονίκης. Το 1865 η Θεσσαλονίκη αριθμούσε 50.000 κατοίκους ενώ το 1875 κυκλοφόρησε η πρώτη εφημερίδα της πόλης με την ονομασία «Ερμής». Το 1866 οι Τούρκοι γκρέμισαν το παραθαλάσσιο τείχος της πόλης, ενώ το 1889 γκρέμισαν το ανατολικό τείχος που ένωνε το Λευκό Πύργο με το Επταπύργιο. Το 1890 μεγάλη πυρκαγιά κατέστρεψε περίπου 2.000 σπίτια. Το 1892 ο ομογενής Παπάφης ίδρυσε το ορφανοτροφείο «Μελιτεύς» και το 1897 γαλλική εταιρεία κατασκεύασε το πρώτο τεχνητό λιμάνι. Το 1903 άρχισε δράση το Βουλγαρικό Κομιτάτο με ανατινάξεις στη Θεσσαλονίκη και ξέσπασε ο Μακεδονικός Αγώνας (1904 – 1908). Το 1908, οι Νεότουρκοι φυλάκισαν στην έπαυλη Αλλατίνη τον σουλτάνο Αμπντούλ Χαμίτ Β΄. Τον Ιούνιο του 1908 οι Νεότουρκοι διέθεταν την ισχύ ώστε να απαιτήσουν από το σουλτάνο την πολιτειακή μεταβολή προς τη συνταγματική μοναρχία. Η Επανάσταση των Νεοτούρκων είχε ως αποτέλεσμα την παραχώρηση Συντάγματος στις 24 Ιουλίου 1908. Σημαντικό επίσης γεγονός αποτέλεσε η επίσκεψη στην πόλη του Μεχμέτ στις 31 Μαΐου 1911, στο πλαίσιο της περιοδείας του στα ευρωπαϊκά εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αποκορύφωμα της επίσκεψης αποτέλεσαν η παρέλαση των εθνοτήτων ενώπιον του μονάρχη και το εντυπωσιακό προσκύνημά του στο τέμενος της Αγίας Σοφίας, σύμφωνα με το επίσημο τυπικό του προσκυνήματος της Παρασκευής στο τζαμί Χαμιντιέ της Κωνσταντινούπολης.

 


Η απελευθέρωση

 

Η Θεσσαλονίκη απελευθερώθηκε από τους Τούρκους από τον ελληνικό στρατό, στις 26 Οκτωβρίου του 1912. Το 1915 ο στρατηγός των συμμάχων Σαράιγ αποβιβάστηκε στη Θεσσαλονίκη, στην οποία κατέφυγε ο Βενιζέλος το 1916 και η πόλη έγινε «περιχαρακωμένο στρατόπεδο των συμμάχων». Το 1917, νέα μεγάλη πυρκαγιά κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος του κέντρου της Θεσσαλονίκης, γεγονός που προκάλεσε κύμα μετανάστευσης των κατοίκων της. Το 1916 ιδρύθηκε το πανεπιστήμιο, οργανώθηκε η Διεθνής Έκθεση και ξεκίνησε η αναστήλωση της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου.

 

Το 1914 ξεκίνησε η γερμανική κατοχή. Η Ελλάδα δεν συμμετείχε στο Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο από το ξέσπασμά του παρά τις προσκλήσεις για συμμαχία και από τις δύο αντίπαλες παρατάξεις. Ωστόσο με δικαιολογία την βοήθεια προς τον Σερβία αλλά και αδιαφορία για την εθνική ανεξαρτησία της Ελλάδας, δυνάμεις της Αντάντ αποβιβάστηκαν στην πόλη τον Οκτώβριο του 1915 με σκοπό να εκβιάσουν την είσοδο της Ελλάδας στον πόλεμο. Δημιουργήθηκε το Βαλκανικό Μέτωπο, που απαρτιζόταν από δεκάδες χιλιάδες άνδρες και είχε σκοπό να παράσχει υποστήριξη προς τη Σερβία και τη Ρωσία. Το 1916 επήλθε διαμάχη μεταξύ του Βασιλιά Κωνσταντίνου ΙΒ΄ και του Ελευθέριου Βενιζέλου αναφορικά με την έξοδο της Ελλάδας στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Εθνικός Διχασμός, όπως ονομάστηκε αυτή η διαμάχη, οδήγησε στο σχηματισμό δεύτερης κυβέρνησης από το Βενιζέλο, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Η “Προσωρινή Κυβέρνηση Εθνικής Άμυνας” απαρτιζόταν από το Βενιζέλο, το Δαγκλή και τον Κουντουριώτη, τη λεγόμενη “Τριανδρία”. Έτσι, η Ελλάδα εισήλθε στον πόλεμο, στο πλευρό της Αντάντ, οδηγώντας παράλληλα στην εκδίωξη του βασιλιά Κωνσταντίνου Α’ υπέρ του γιου του Αλέξανδρου. Το 1943 οι Γερμανοί μετέφεραν και εξολόθρευσαν στην Πολωνία χιλιάδες Εβραίους της Θεσσαλονίκης. Το 1944 έφυγαν οι Γερμανοί από την πόλη. Το 1948 έγιναν τα εγκαίνια της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου.

 


Η σύγχρονη Θεσσαλονίκη

 

Μετά από την καταστροφική πυρκαγιά του 1917 και έως το 1950, η Θεσσαλονίκη ανασχεδιάστηκε και η εικόνα της θύμιζε ελάχιστα την εικόνα της πριν την πυρκαγιά. Η ανοικοδόμηση της πόλης βασίστηκε σε σχέδιο πόλης του Γάλλου αρχιτέκτονα Ερνέστ Εμπράρ κατ’ εντολή του Ελευθέριου Βενιζέλου, και στην πρόσμιξη της Μικρασιάτικης κουλτούρας και της κουλτούρας της κεντρικής Ελλάδας. Η τέλεια εφαρμογή όμως του σχεδίου εφαρμόστηκε τελικά μόνο στην οδό Αριστοτέλους, με οικοδομές σε Βυζαντινό ρυθμό, στοές και περιστύλια, και στις μεγάλες πλατείες: Ελευθερίας, Διοικητηρίου και Αριστοτέλους. Τα τελευταία χρόνια η ρυμοτομία της βελτιώθηκε πολύ, ιδίως με τη διάνοιξη της λεωφόρου Κέννεντυ. Η σύγχρονη Θεσσαλονίκη είναι χτισμένη ημικυκλικά κατά μήκος της παραλίας και αμφιθεατρικά σε βάθος 2-4 χλμ. Χρονιά ορόσημο για την σύγχρονη ιστορία της πόλης αποτελεί και ο καταστροφικός σεισμός που σημειώθηκε το 1978, προκαλώντας 45 θύματα και μεγάλες καταστροφές σε σπίτια και μνημεία.

Ασπροβάλτα

Ο οικισμός κτίστηκε στις αρχές του 16ου αιώνα, οι πρώτοι τουρίστες όμως ανακάλυψαν την πανέμορφη περιοχή την δεκαετία του 1960. Έκτοτε υπήρξε μια ραγδαία ανάπτυξη και κτίστηκαν περίπου 12.000 παραθεριστικές κατοικίες μέχρι σήμερα. Πανέμορφες παραλίες, καταπράσινες πλαγιές, αρχαιολογικοί χώροι, εκκλησιαστικοί θησαυροί είναι λίγα από αυτά που μπορείτε να δείτε και να απολαύσετε στην Ασπροβάλτα.

 


Επανομή

Η Επανομή (ή όπως γραφόταν παλαιότερα Επανωμή) βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης σε απόσταση 30χλμ από το κέντρο της πόλης. Η έκταση των ακτών της φτάνει τα 40χλμ ενώ το ακρωτήρι της αποτελεί το γεωγραφικό όριο του Θερμαϊκού κόλπου. Από το 1997 στο Δήμο Επανομής υπάρχουν τα δημοτικά διαμερίσματα Επανομής και Μεσημερίου. Η Επανομή συνορεύει με τους δήμους Μηχανιώνας, Μίκρας και Θερμαϊκού.

 


Εύοσμος

Ο Εύοσμος είναι ένας από τους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης στο βορειοδυτικό τμήμα της πόλης. Τα τελευταία χρόνια έγινε ευρύτερα γνωστός λόγω του υψηλοτάτου ρυθμού οικοδόμησης που ξεκίνησε από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 με βάση τον νόμο της αντιπαροχής.

 


Θερμαϊκός

Ο Θερμαϊκός Κόλπος είναι ο μεγαλύτερος κόλπος του Αιγαίου πελάγους. Βρέχει τη Θεσσαλονίκη στο βορειότερο σημείο του, την Πιερία στα δυτικά και τη Χαλκιδική στα ανατολικά. Το πλάτος του κυμαίνεται από 5 χιλιόμετρα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης μέχρι 50 στο νοτιότερο τμήμα του. Στον Θερμαϊκό εκβάλλουν οι ποταμοί Αξιός, Αλιάκμονας, Λουδίας και Γαλλικός, καθώς και αρκετοί μικρότεροι. Στις δυτικές του ακτές δεσπόζουν τα Πιέρια όρη και ο Όλυμπος. Οι ακτές του συγκεντρώνουν μερικές από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας, τις οποίες επισκέπτεται μεγάλος αριθμός τουριστών. Πήρε το όνομά του από την Αρχαία Θέρμη, πόλη που βρισκόταν στην θέση της σημερινής Θεσσαλονίκης. Από τους Ρωμαίους ονομαζόταν Thermaicus ή Thermaeus sinus (Θερμαϊκός κόλπος) ή Macedonicus sinus (Μακεδονικός κόλπος).

 


Καλαμαριά

Η Καλαμαριά είναι περιοχή και ομώνυμος Δήμος της Θεσσαλονίκης. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του πολεοδομικού συγκροτήματος της πόλης και η περίμετρός της βρέχεται κατά τα 2/3 από θάλασσα.

 


Πανόραμα

Το Πανόραμα βρίσκεται ΒΑ του συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, σε υψόμετρο 250 μέτρων. Λόγω της θέσης του και της φυσικής του ομορφιάς θεωρείται αναμφισβήτητα μια από τις πλέον προνομιούχες και αξιόλογες περιοχές της περιφέρειας. Η έκταση του είναι συνολικά 33.000 στρέμματα , μέσα σε ένα πανέμορφο δάσος, με πανοραμική θέα σε όλο τον Θερμαϊκό κόλπο και απέχει 14 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη. Είναι από τις πολυτελέστερες περιοχές της Θεσσαλονίκης με πολύ όμορφες κατοικίες.

 


Πυλαία

Η Πυλαία είναι προάστιο και πόλη του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. Είναι σχετικά αραιοκατοικημένη περιοχή με μεγάλες εκτάσεις πράσινου και 4,5χλμ ακτών στο Θερμαϊκό κόλπο. Είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση Δήμος του Πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης και ο τρίτος σε έκταση μη-καποδιστριακός Δήμος στην Ελλάδα. Συνορεύει ανατολικά με το Πανόραμα, με το οποίο ανήκουν στον ίδιο δήμο, και δυτικά με το Δήμο Καλαμαριάς και στα δυτικά με τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

 


Συκιές

Οι Συκιές είναι μια πόλη του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης και βρίσκεται στα βορειοανατολικά αυτής. Το μνημείο του Επταπυργίου είναι το σήμα κατατεθέν του Δήμου. Ένας χώρος, μνημείο σήμερα, κολαστήριο μέχρι χθες, που μαρτυρεί τη συνεχή αντίσταση του λαού μας, στην τουρκοκρατία, τη γερμανική κατοχή και την περίοδο της επταετίας. Το εξωτερικό τείχος της παλιάς πόλης, που χρονολογείται από το 315 π.Χ , γειτνιάζει με το Δήμο, σε μήκος περίπου 1500 μέτρων, αρχίζοντας από το Επταπύργιο – Ακρόπολη, κατηφορίζοντας κατά μήκος των τειχών σχεδόν μέχρι την Ληταία Πύλη.

 


Τριανδρία

Η Τριανδρία είναι δημοτική ενότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Βρίσκεται ΝΑ της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, σχετικά κοντά στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Περιστοιχίζεται από το Καυτανζόγλειο Στάδιο, την συνοικία Σαράντα Εκκλησιές και την συνοικία Άνω Τούμπα. Βρίσκεται επίσης αρκετά κοντά στο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

 


Χαλκηδόνα

Η Χαλκηδών (Χαλκηδόνα) είναι κωμόπολη του νομού Θεσσαλονίκης και έδρα του ομώνυμου δήμου. Κατά την Βυζαντινή εποχή , η Χαλκηδόνα ήταν μια κατοικήσιμη περιοχή στην οποία υπήρχε και υπάρχει ακόμη και σήμερα ένα νεκροταφείο της περιόδου στο οποίο μάλιστα φημολογείται πως ήταν ενταφιασμένοι Βογόμιλοι. Επίσης υπάρχει και Ιερός Ναός των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου ο οποίος χρονολογείται κατά την Μεταβυζαντινή περίοδο. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ναός έχει χαρακτηρισθεί ως διατηρητέο αρχαιολογικό μνημείο.

 


Ωραιόκαστρο

Το Ωραιόκαστρο βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νομού, βορειοανατολικά του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. Βρίσκεται 11 χλμ. Βόρεια της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με μία εκδοχή, που υποστηρίζεται από παλιούς κατοίκους, το όνομα Ωραιόκαστρο προέκυψε μετά από πρόταση ποντίων προσφύγων εις ανάμνηση ιστορικού κάστρου που βρίσκεται στο Χατς της Άρδασσας του Πόντου.

Αγία Τριάδα

Η παραλία της Αγίας Τριάδας βρίσκεται 25χλμ περίπου νότια της πόλης της Θεσσαλονίκης και στη φυσική συνέχεια της ακτογραμμής της Περαίας και των Νέων Επιβατών. Οικισμός προσφύγων από το χωριό Οικονομιό, της Ανατολικής Θράκης, ιδρύθηκε το 1922. Μεγάλη και αμμώδης παραλία που ξεπερνά το 1 χλμ σε μήκος και προσφέρει οργάνωση σε ομπρέλες και ξαπλώστρες από διάφορα καταστήματα σε όλο το μήκος της ακτής. Διαθέτει και ταβερνάκια για να συνδυάσετε το μπάνιο με το φαγητό με όμορφη θέα στην πόλη της Θεσσαλονίκης ειδικά το βράδυ που είναι φωταγωγημένη. Εξυπηρετείται και με αστικό λεωφορείο από την πόλη της Θεσσαλονίκης για τη διευκόλυνση των μόνιμων κατοίκων της αλλά και των επισκεπτών της που δεν διαθέτουν δικό τους μεταφορικό μέσο.

 


Ασπροβάλτα

Η Ασπροβάλτα είναι μία παραθαλάσσια κωμόπολη του Δήμου Βόλβης στο βορειοανατολικό άκρο του νομού Θεσσαλονίκης. Είναι ένα από τα πιο αξιόλογα καλοκαιρινά τουριστικά θέρετρα της Μακεδονίας και έχει περί τους 2.800 κατοίκους. Η Ασπροβάλτα βρίσκεται ανατολικά της Θεσσαλονίκης στα δυτικά παράλια του Στρυμονικού κόλπου και είναι προσβάσιμη μέσω της Εγνατίας Οδού. Αμμώδης παραλία βραβευμένη με τη γαλάζια σημαία, σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη. Πρέπει να επισκεφτείτε την Ασπροβάλτα για τα καθαρά νερά και τα καταπράσινα βουνά που την περιβάλλουν.

 


Βρασνά

Δάση, ελαιώνες, πλούσια βλάστηση, φοίνικες, πικροδάφνες, πλήθος πολύχρωμων λουλουδιών, ψιλή άμμος ή βοτσαλωτές παραλίες και κρυστάλλινα νερά  χαρακτηρίζουν το τοπίο στην παραλία Βρασνών. Είναι μια άρτια οργανωμένη παραλία, η οποία βραβεύεται επί σειρά ετών με τον Ευρωπαϊκό θεσμό “Γαλάζιες Σημαίες”. Ο επισκέπτης της μπορεί να χαλαρώσει κάνοντας μπάνιο στα καταπράσινα νερά του Στρυμονικού  Κόλπου, με την σιγουριά της ναυαγοσωστικής κάλυψης που προσφέρει ο Δήμος, και να απολαύσει έναν παγωμένο καφέ στις ξαπλώστρες που προσφέρονται δωρεάν. Η νυχτερινή διασκέδαση επίσης χαρακτηρίζεται πλήρης. Μπορείτε  να διασκεδάσετε σε ήρεμους ή έντονους ρυθμούς, να γευτείτε παραδοσιακό ελληνικό φαγητό, και να χαλαρώσετε στις καφετέριες και τα μπαράκια, που βρίσκονται δίπλα στο κύμα της θάλασσας.

 


Επανομή

Η παραλία της Επανομής (Ποταμός) βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης, σε απόσταση 30χλμ περίπου από το κέντρο της πόλης. Διοικητικά ανήκει στο Δήμο Θερμαϊκού. Λόγω της εγγύτητάς της με την πόλη της Επανομής και, ειδικότερα, με το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης, η περιοχή κατακλύζεται τους θερινούς μήνες από χιλιάδες επισκέπτες. Είναι αμμώδης και αρκετά ευρεία σε πλάτος για αυτό και αποτελεί το πλέον οργανωμένο κομμάτι της ακτογραμμής, με επιχειρήσεις (beach bars, ταβέρνες, ξενοδοχεία), εγκαταστάσεις θαλάσσιων σπορ κ.ά. που αποτελούν πόλο έλξης για τους παραθεριστές.

 


Νέα Βρασνά

Το θέρετρο των Νέων Βρασνών είναι μισό χιλιόμετρο μακριά από το θέρετρο της Ασπροβάλτας. Υπάρχουν οικογενειακά ξενοδοχεία, αρτοποιεία και καταστήματα και κοινής εστίας, σε μικρή απόσταση. Επίσης, υπάρχει επίσης ένα μικρό πάρκο και παιδική χαρά για τα παιδιά. Η παραλία είναι αμμώδης, αλλά γύρω από την ακτή και το βυθό της θάλασσας υπάρχουν μικρά, λεία βότσαλα. Η θάλασσα είναι βαθιά, ακόμη και από τα πρώτα μέτρα, γι’ αυτό και τα μικρά παιδιά θα πρέπει να παρακολουθούνται. Υπάρχουν ομπρέλες και ξαπλώστρες των beach bar. Στην παραλία μπορείτε επίσης να βρείτε ένα δίχτυ για βόλεϊ, ντους και αποδυτήρια.

 


Νέα Μηχανιώνα

Είναι ένα όμορφο παραθαλάσσιο χωριό, γνωστό για την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης, που έφεραν μαζί τους οι κάτοικοι, μετά τον ξεριζωμό τους από τα Μικρασιατικά παράλια. Κάθε χρόνο, η εκκλησία της Μηχανιώνας, γιορτάζει στις 22 Αυγούστου, τα εννιάμερα της Θεοτόκου. Γίνεται περιφορά της εικόνας της Μεγαλόχαρης και πλήθος πιστών συρρέουν στην χάρη Της. Σήμερα ζουν στο χωριό περίπου 9.500 κάτοικοι. Η Νέα Μηχανιώνα είναι ψαράδικο χωριό. Έχει μεγάλη ιχθυόσκαλα, στην οποία διακινούνται καθημερινώς τόνοι ψαριών, που διοχετεύονται στην αγορά. Τα μικρά ψαροκάικα εφοδιάζουν τις τοπικές ταβέρνες με φρέσκα ψάρια. Όλες οι ταβέρνες, τα καφέ και τα ζαχαροπλαστεία, έχουν μια υπέροχη θέα στον Θερμαϊκό κόλπο.

 


Νέοι Επιβάτες

Η παραλία των Νέων Επιβατών είναι στη συνέχεια της ακτογραμμής της Περαίας, 23χλμ νότια της πόλης της Θεσσαλονίκης. Είναι γνωστή και ως Μπαξέ τσιφλίκι και ξεπερνά τα 2 χλμ μήκος και είναι αμμώδης και ρηχή. Αποτελεί έναν εύκολο και αγαπημένο προορισμό για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης αφού μπορεί να συνδυάσει φαγητό και μπάνιο. Έχει υποδομές και οργάνωση για ξαπλώστρες και ομπρέλες, για αθλοπαιδιές αλλά και μαρίνα για σκάφη. Είναι πολύ κοσμοπολίτικη παραλία και το καλοκαίρι συγκεντρώνει πολύ κόσμο σε καθημερινή βάση. Όμως και το χειμώνα υπάρχουν καταστήματα που λειτουργούν και συγκεντρώνουν επισκέπτες που θέλουν να κάνουν τη βόλτα τους δίπλα στη θάλασσα με θέα την πόλη της Θεσσαλονίκης.

 


Περαία

Η παραλία της Περαίας είναι η πλησιέστερη παραλία στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Μόλις 22 χλμ από το κέντρο της, αποτελεί την εύκολη λύση για κάποιους που θέλουν να συνδυάσουν καφέ ή φαγητό και μπάνιο. Έχει αναβαθμιστεί αισθητά η ποιότητα των υδάτων τα τελευταία χρόνια, σε μια προσπάθεια να γίνει όσο το δυνατό πιο ασφαλές το μπάνιο στην περιοχή της Περαίας. Πολύ κοσμοπολίτικη παραλία, σφύζει από ζωή το καλοκαίρι ενώ και το χειμώνα διατηρεί έναν σημαντικό αριθμό επισκεπτών της που επισκέπτονται κυρίως τα ταβερνάκια και τα καφέ. Σε όλο το μήκος της παραλίας, που ξεπερνά το 1,5 χλμ μήκος, θα βρείτε οργάνωση σε ομπρέλες, ξαπλώστρες αλλά και ξενοδοχειακές υποδομές.

 


Σταυρός

Ο Σταυρός είναι ένα μικρό θέρετρο κοντά στην Ασπροβάλτα και Νέα Βρασνά, 77 χλμ από τη Θεσσαλονίκη. Βρίσκεται στην αρχή της χερσονήσου Χαλκιδική, στο βόρειο-ανατολικό τμήμα της και σύμφωνα με πολλές πηγές, είναι επίσημα μέρος της χερσονήσου, αλλά λόγω της κοντινής απόστασής της από την Ασπροβάλτα και Νέα Βρασνά ονομάζεται Σταύρος. Το θέρετρο είναι χτισμένο σε ένα λόφο με θέα στο Στρυμονικό κόλπο. Υπάρχουν οικογενειακά ξενοδοχεία, εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία. Η παραλία είναι πιο περιορισμένη από εκείνη της Ασπροβάλτας, αλλά τα νερά είναι ρηχά. Πάρκο με ψηλά δέντρα υπάρχει κατά μήκος της παραλίας.

Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Το Μουσείο Φωτογραφίας είναι ένα εξειδικευμένο μουσείο για το μέσο της φωτογραφίας, το μοναδικό στην Ελλάδα, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και λειτουργεί ταυτόχρονα ως Μουσείο, ως Κέντρο και ως διοργανωτής Φεστιβάλ.

Διεύθυνση: Αποθήκη Α’, Λιμάνι Θεσσαλονίκης

Τηλέφωνο: 2310 566 716

 


Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ιδρύθηκε το 1997 και στεγάζεται σε πτέρυγα του συγκροτήματος της Μονής Λαζαριστών, συνολικής έκτασης 3.300 τ.μ.

Οι χώροι του μουσείου φιλοξενούν τη μόνιμη έκθεση της Συλλογής Κωστάκη αλλά και περιοδικές εκθέσεις σύγχρονης τέχνης.

Εκτός από τα 1275 έργα της συλλογής Κωστάκη που απαρτίζεται από έργα καλλιτεχνών της ρωσικής πρωτοπορίας, φιλοξενούνται έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών που έγιναν δωρεά από τον Ο.Π.Π.Ε.Θ το 1997.

Σημαντικοί καλλιτέχνες που δώρισαν τα έργα τους στο Μουσείο είναι ο Κρις Γιαννάκος, ο Στυλιανός Αντωνάκος αλλά και μεμονωμένα έργα του Γ. Βακαλό.

Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης το 2013 συγχωνεύτηκε με το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και είναι ο διοργανωτής της Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Διεύθυνση: Μονή Λαζαριστών, Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνο: 2310 589 140, -41

 


Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Θεσσαλονίκη

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού σε έκταση 3.430τ.μ. παρουσιάζει μέσω των εκθεμάτων τις διάφορες πλευρές της ζωής κατά τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο, δίνοντας στον επισκέπτη τη δυνατότητα να κατανοήσει τα πολιτισμικά και κοινωνικοπολιτικά δεδομένα που επηρέαζαν άμεσα τη ζωή των ανθρώπων την εποχή αυτή.

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού εγκαινιάστηκε το 1994, αν και η ίδρυση του είχε αποφασιστεί ήδη από το 1913, με προτεινόμενο τότε χώρο στέγασης τη Μονή Αχειροποιήτου, κάτι το οποίο δεν έγινε.

Έτσι οι βυζαντινές αρχαιότητες μεταφέρθηκαν το 1916 στην Αθήνα, και επέστρεψαν στη Θεσσαλονίκη το 1994, όταν και άνοιξε τις πύλες του στο κοινό με την έκθεση “Βυζαντινοί Θησαυροί της Θεσσαλονίκης. Το ταξίδι της επιστροφής”.

Διεύθυνση: Λεωφ. Στρατού 2, Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνο: 2313 306 400

 


Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης είναι το πρώτο μουσείο της Μακεδονία που ιδρύθηκε μετά την απελευθέρωση της πόλης το 1912. Το κτήριο που στεγάσετε σήμερα το μουσείο βρίσκετε στην πλατεία ΧΑΝΘ, κοντά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, είναι έργο του αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού και εγκαινιάστηκε το 1962 κατά τους εορτασμούς για τα 50 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης.

Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει ευρήματα από την περιοχή της Θεσσαλονίκης και της βόρειου Ελλάδας. Οι οκτώ μόνιμες θεματικές εκθέσεις καλύπτουν όλες της πλευρές της ζωής των ανθρώπων στην αρχαιότητα.

Διεύθυνση: Μανόλη Ανδρόνικου 6, Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνο: 2313 310 201

 


Εβραϊκό Μουσείο

Το Εβραϊκό Μουσείο της Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκε το 2001 για να παρουσιάσει στο ευρύ κοινό την πλούσια ιστορία της εβραϊκής κοινότητας στη Θεσσαλονίκη, ύστερα από το διωγμό τους από την Ισπανία και την Πορτογαλία τον 15ο αι.

Η εβραϊκή παρουσία στην Θεσσαλονίκη είναι μακραίωνη και άρρηκτα συνυφασμένη με την ιστορία της πόλης.

Το Εβραϊκό μουσείο στεγάζεται σε κτήριο που χτίστηκε το 1906 στη σημερινή οδό Αγίου Μηνά 11 και είναι από τα λίγα κτήρια που διασώθηκαν από την καταστροφική πυρκαγιά του 1917.

Πριν λειτουργήσει ως Μουσείο το κτίριο ήταν μια από τις εμπορικές στοές στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που στέγαζε μερικές από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις της εποχής, όπως η τράπεζα Αθηνών και η εφημερίδα L’ Independent.

Διεύθυνση: Αγίου Μηνά 13, Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνο: 2310 250 406

 


Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείου Μακεδονίας – Θράκης

Το Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης μελετά και παρουσιάζει με εκθέσεις και εκδόσεις τον παραδοσιακό πολιτισμό στη Βόρεια Ελλάδα.

Οι συλλογές του Μουσείου περιλαμβάνουν αντικείμενα που αφορούν τις βασικές βιοτικές ανάγκες της διατροφής, της στέγασης και της ένδυσης. Τα αντικείμενα αυτά αποτελούν μέσα παραγωγής που χρησιμοποιούνται σε διαφόρους τομείς όπως γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, υφαντική, ραπτική, κεντητική, μεταλλοτεχνία και την κεραμική δίνοντας μας μια εικόνα για τη καθημερινότητα των ανθρώπων του χθες.

Διεύθυνση: Βασ. Όλγας 68, Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνο: 2310 830 591

Επταπύργιο

Αυτοτελές φρούριο του Επταπυργίου, που υπήρξε διαχρονικά η ακρόπολη της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, αποτελούσε τον ύστατο προμαχώνα άμυνας, επειδή ολόκληρη η ακρόπολη φιλοξενούσε τόσο το Επταπύργιο, όσο και ένα αυτοτελές σύστημα πύργων, πυλών και τειχών που διέθετε και έναν οικιστικό ιστό. Γι΄αυτό και στις πηγές, οι κάτοικοι της Ακρόπολης λέγονται «κουλαΐτες», σε αντίθεση με τους πολίτες της κάτω πόλης, τους «Βουργεσίους». Το Επταπύργιο συντηρήθηκε από τους πρώτους Οθωμανούς, μετά την άλωση της πόλης το 1430 αλλά απόκτησε μια φοβερή φήμη όταν άρχισε να χρησιμοποιείται ως φυλακή. Πρόκειται για τις  διαβόητες φυλακές του Γεντί Κουλέ, όπου έγιναν τόπος εγκλεισμού, μαρτυρίου και μεγάλης λαϊκής παράδοσης, σε όλη την διάρκεια του 20ου αιώνα. Σήμερα, ο τόπος έχει αναστηλωθεί και συντηρηθεί. Από εκεί μπορεί κανείς να απολαύσει τη θέα όλης της πόλης.

 


Λίμνες Κορώνεια και Βόλβη

Σε μικρή απόσταση από την πόλη της Θεσσαλονίκης, μόλις 12 και 39 χιλιόμετρα αντίστοιχα, Βρίσκονται οι λίμνες Κορώνεια και Βόλβη σ’ ένα επίμηκες τεκτονικό βύθισμα γης, διαχωρίζοντας τη χερσόνησο της Χαλκιδικής από τον κορμό της Μακεδονίας. Ένας υγρότοπος διεθνούς σημασίας σύμφωνα με τη σύμβαση “Ραμσάρ” (Σύμβαση για τους Υγροτόπους Διεθνούς Σημασίας ως Ενδιαιτήματος για τα Υδρόβια Πτηνά) ο οποίος περιλαμβάνει τις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη, το παραλίμνιο Δάσος της Απολλωνίας, το Αισθητικό Δάσος της Ρεντίνας και τα Διατηρητέα Μνημεία της Φύσης, τα Πλατάνια Σχολαρίου και Απολλωνίας (Βήμα του Απόστολου Παύλου).

 


Δέλτα Αξιού – Λουδιά – Αλιάκμονα

Το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, στις δυτικές ακτές του Θερμαϊκού κόλπου, είναι ένα από τα πιο σημαντικά υγροτοπικά συστήματα της Ελλάδας. Με συνολική έκταση 388.000 στρέμματα απλώνεται από το Καλοχώρι ως τις Αλυκές Κίτρους στο νομό Πιερίας, περιλαμβάνοντας από αγροτικές καλλιέργειες και λιβάδια ως αλατώδη εδάφη και ελώδεις εκτάσεις. Χάρη στη γεωγραφική της θέση και τη μεγάλη εναλλαγή των οικοτόπων, η περιοχή αποτελεί ένα σημαντικό βιότοπο για πολλά είδη άγριων ζώων και πουλιών.

 


Φράγμα Θέρμης

Το φράγμα της Θέρμης βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Θέρμης. Συγκεκριμένα , στο ρέμα Βαθύλακκος που εντάσσεται στην υδρολογική λεκάνη του Ανθεμούντα. Στην περιοχή υπάρχει υπαίθριος χώρος για φαγητό, παιδική χαρά ,θέση θέας για παρατήρηση της περιοχής, χώρος όπου διεξάγονται πολιτιστικές εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια κυρίως του καλοκαιριού. Οι δραστηριότητες που αναπτύσσονται είναι περπάτημα, τρέξιμο , ποδηλασία ,πικ-νικ, παρατήρηση και φωτογράφησης της περιοχής, ιππασία κ.ά.

 


Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης

Από το Μέγαρο Μουσικής, τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο μέχρι την παλιά παραλία, η νέα παραλία της πόλης είναι ένας συνεχόμενος γραμμικός χώρος με επιλογές ψυχαγωγίας, παιχνιδιού, αλληλουχία διαφοροποιημένων χώρων, με ποικίλες ποιότητες, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα χρήσεων, αλλά διατηρούν ωστόσο τα χαρακτηριστικά της ενότητας και της συνέχειας, που ο ίδιος ο χαρακτήρας του θαλάσσιου μετώπου επιβάλλει. Στην εσωτερική πλευρά του κρηπιδώματος προσφέρεται η δυνατότητα σκιασμένης διαδρομής, με τη δημιουργία μιας αλέας από το «Μακεδονία Παλάς» έως το Μέγαρο Μουσικής. Η διαδρομή αυτή με τα καθιστικά ανάμεσα στα δέντρα γίνεται ιδιαίτερα χρήσιμη τους θερινούς μήνες, κυρίως σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.

 


Λευκός Πύργος

Ο Πύργος χτίστηκε τον 15ο αιώνα προκειμένου να αντικαταστήσει μία παλαιότερη Βυζαντινή οχύρωση πιθανότατα του 12ου αιώνα, ενώ αργότερα ανακατασκευάστηκε από τους Οθωμανούς. Χρησιμοποιήθηκε ως φρούριο ενισχύοντας την άμυνα στο λιμάνι, ως φρουρά αλλά και φυλακή. Ο Λευκός Πύργος είναι ανοιχτός στο κοινό, ενώ οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την πανοραμική θέα που προσφέρεται από την κορυφή του. Εντός του Πύργου, ένα πολύ ιδιαίτερο μουσείο περιμένει τους επισκέπτες.

 


Ροτόντα (στον Άγιο Γεώργιο)

Χτισμένη το 306μ.Χ από τους Ρωμαίους και τον αυτοκράτορα Γαλέριο, η Ροτόντα είναι ένα από τα αρχαιότερα ιστορικά κτίσματα της πόλης με έντονο θρησκευτικό χαρακτήρα. Η Ροτόντα εξαρχής προορίζονταν ως Ρωμαϊκός ναός. Η Ροτόντα μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό το 400μΧ ενώ διακοσμήθηκε περίτεχνα την ίδια περίοδο με μερικά υπέροχα παλαιο-χριστιανικά μωσαϊκά και απεικονίσεις αγίων και μαρτύρων.

 


Μπέη Χαμάμ

Κτισμένο το 1444, το Μπέη Χαμάμ είναι το παλιότερο από τα Οθωμανικά Λουτρά της Θεσσαλονίκης και ένα από τα σημαντικότερα κτίσματα που ενσωματώνουν Οθωμανική αρχιτεκτονική. Όπως και πολλά ακόμη μοναδικής ιστορικής σημασίας κτίρια, θα το βρείτε στο κέντρο της πόλης βόρεια της Πλατείας Αριστοτέλους, απέναντι ακριβώς από την Παναγία Χαλκέων. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το “Μπέη Χαμάμ” παρέμενε ενεργό έως και την δεκαετία του 1960 υπό την επωνυμία “Λουτρά Παράδεισος”. Σήμερα ο χώρος χρησιμοποιείται για διάφορες εκθέσεις, δρώμενα και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Κατακόμβες του Αγίου Ιωάννη

Δίπλα ακριβώς από τον ναό της Αγίας Σοφίας στον πολυσύχναστο γεμάτο καφετέριες πεζόδρομο της Οδού Ικτίνου υπάρχει ένας πολύ ιδιαίτερος χώρος σχετικά κρυμμένος από τα περισσότερα βλέμματα περαστικών αλλά και επισκεπτών. Πρόκειται για ένα μέρος που κεντρίζει την φαντασία, μια μικρή όαση πρασίνου που εκπλήσσει ευχάριστα καθώς βρίσκεται 5 μέτρα κάτω από το επίπεδο του δρόμου φιλοξενώντας τις κατακόμβες και το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη. Σύμφωνα με ιστορίες των μεγαλυτέρων σε ηλικία κάτοικων της περιοχής αλλά και μεμονωμένες έρευνες δεν αποκλείεται οι κατακόμβες και τα υπόγεια τούνελ να ήταν απλά ένα μικρό μέρος των υπογείων δικτύων που υπήρχαν κάτω από το κέντρο της Θεσσαλονίκης για αιώνες.

 


Αρχαία Αγορά

Λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά από την πλατεία Αριστοτέλους βρίσκεται η καρδιά του Ρωμαϊκού παρελθόντος της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το Ρωμαϊκό Φόρουμ το οποίο είναι επίσης γνωστό και ως «Αρχαία Αγορά». Κατασκευασμένο από τους Ρωμαίους στα τελευταία χρόνια του 2ου αιώνα μΧ, υπήρξε το επίκεντρο της δημόσιας και πολιτικής ζωής της πόλης. Η διακόσμηση του περιελάμβανε περίτεχνες αψίδες, όμορφες κιονοστοιχίες και διακοσμημένα πολυτελή συντριβάνια. Εντός του χώρου σήμερα, οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να δουν το αναστηλωμένο αρχαίο αμφιθέατρο (Ωδείο) καθώς επίσης και στοιχεία και τμήματα των κιόνων που σχημάτιζαν την εντυπωσιακή διπλή στοά της αρχαίας αγοράς. Πέρα από τα ανεκτίμητα κυρίως ευρήματα, οι ανασκαφές έφεραν στο φως πλήθος ασημένιων νομισμάτων, μαρμάρινων γλυπτών και επιγραφών τα οποία συντηρήθηκαν και φιλοξενούνται σε διάφορα μουσεία.

 


Αλατζά Ιμαρέτ

Ο χώρος του Αλατζά Ιμαρέτ χρησιμοποιήθηκε ως τζαμί, πτωχοκομείο, και ιερατική σχολή (Μεντρεσές) ενώ η σημερινή μορφή του αποδόθηκε σταδιακά. Το εσωτερικό του έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα προξενήσουν εντύπωση στους ανυποψίαστους επισκέπτες. Στην αρχική του μορφή είχε πλούσια ανάγλυφη ζωγραφική και διακόσμηση. Ο θόλος του κτίσματος αν και σώζεται μερικώς μόνο, δημιουργεί αίσθηση ακόμη και σήμερα με τις εξαιρετικές λεπτομέρειες και την ομορφιά που αποπνέει. Σήμερα είναι διαθέσιμο για επίσκεψη ενώ χρησιμοποιείται για εκθέσεις, εκδηλώσεις και πολιτισμικά δρώμενα από διάφορους φορείς.

 


Γαλεριανό Ανακτορικό Συγκρότημα

Ως ενιαίος χώρος το Ανακτορικό Συγκρότημα του Γαλερίου καταλάμβανε πάνω από 150.000 τ.μ. Κάλυπτε μια περιοχή από την Ροτόντα έως και την Πλατεία Ναβαρίνο, τις παράλληλες οδούς και την Αγία Σοφία με κατεύθυνση Δυτικά. Μαζί με το Ρωμαϊκό Φόρουμ (Αρχαία Αγορά) υπήρξαν το επίκεντρο της καθημερινής ζωής στην Ρωμαϊκή Θεσσαλονίκη. Η ανασκαφική έρευνα έφερε εξαιρετικά ευρήματα στο φως, πολλά από τα οποία φιλοξενούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Ένα από αυτά είναι και το αριστουργηματικό μαρμάρινο τόξο που περιλαμβάνει απεικόνιση στο ίδιου του Γαλέριου μεταξύ άλλων μοτίβων που εκπλήσσουν με την λεπτομέρεια που τα διακρίνει.

 


Αίνεια (Νέα Μηχανιώνα)

H αρχαία πόλη εντοπίστηκε πάνω στην παραθαλάσσια τούμπα “Tάμπια”, βορειοδυτικά της Nέας Mηχανιώνας. Έχουν ανασκαφεί τάφοι των κλασικών χρόνων (5ος-4ος αι. π.X.) με τοιχογραφίες στο εσωτερικό τους, οι οποίες εκτίθενται μαζί με τα κτερίσματα στο Mουσείο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για οικισμό σε τράπεζα στον εσωτερικό μυχό της παραλίας του Μεγάλου Εμβόλου, 3 χλμ. ανατολικά του ακρωτηρίου. Ταυτίζεται με βεβαιότητα με την αρχαία Αίνεια σύμφωνα με τις συνδυασμένες τοπογραφικές πληροφορίες του Ηροδότου και άλλων αρχαίων συγγραφέων.

Φθινόπωρο

Το Φθινόπωρο αποτελεί σίγουρα μία από τις καλύτερες εποχές για να επισκεφθεί κανείς τη Θεσσαλονίκη. Το κλίμα αυτής της εποχής στολίζει την συμπρωτεύουσα με χρώματα και διάθεση που δικαιολογεί την άποψη πως η Θεσσαλονίκη αποτελεί την πιο ερωτική πόλη της Ελλάδας. Επίσης αυτή την περίοδο λαμβάνουν χώρα τα περισσότερα και σημαντικότερα φεστιβάλ και εκδηλώσεις της πόλης, που θα δώσουν μια διαφορετική νότα διασκέδασης στα βράδια σας.

 


Μάρτιος

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ: Κάθε χρόνο και λίγους μήνες πριν το φεστιβάλ κινηματογράφου διοργανώνεται το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ με τη συμμετοχή χωρών απ’ όλο τον κόσμο και την προβολή ντοκιμαντέρ που έχουν πολλά να μας διδάξουν.

 


Μάιος

Tango Festival: Ένα διήμερο με πολύ χορό διοργανώνεται κάθε Μάιο σε μια πόλη που ξέρει πώς να διασκεδάζει. Φορέστε τα κατάλληλα ρούχα και ετοιμαστείτε για πολύ latin χορό.

 


Ιούνιος

Έκθεση Βιβλίου: Και εάν ένα καλό βιβλίο είναι η καλύτερη συντροφιά για έναν άνθρωπο, στην έκθεση βιβλίου που διοργανώνεται επί 31 χρόνια θα βρείτε πολλές καλές συντροφιές στην παραλία όπου διεξάγεται η έκθεση, με τη μαγευτική θέα προς τη θάλασσα.

Γιορτή Μπύρας: Για τους λάτρες της μπύρας διεξάγεται κάθε Ιούνιο η γιορτή της μπύρας, με τη συμμετοχή πολλών εγχώριων και εισαγόμενων ονομάτων, προσφέροντας στον επισκέπτη μεγάλη ποικιλία από μπύρες που καλύπτουν ακόμα και τα πιο απαιτητικά γούστα.

 


Ιούλιος

Καλοκαιρινή Πλατεία: Για 2 μήνες ο Δήμος Καλαμαριάς διοργανώνει κάθε χρόνο ένα φεστιβάλ για τους μικρούς μας φίλους, με ζογκλέρ, ταχυδακτυλουργούς, Καραγκίοζη, παραμυθάδες και κλόουν, με τους οποίους τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να περάσουν ένα χαρούμενο και δημιουργικό καλοκαίρι.

 


Αύγουστος

Μερκούρια: Κάθε χρόνο διοργανώνεται στο Δήμο Συκεών ένα φεστιβάλ θεάτρου αφιερωμένο στη Μελίνα Μερκούρη, με τη συμμετοχή αγαπημένων Ελλήνων ηθοποιών.

 


Σεπτέμβριος

Δημήτρια: Με διάρκεια 2 μηνών και εκδηλώσεις που ξεπερνούν τις 100, τα Δημήτρια αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ της Ευρώπης. Κατά τη διάρκειά τους, θα είστε σε θέση να απολαύσετε μοναδικές μουσικές και θεατρικές βραδιές αλλά και εκθέσεις για όλα τα γούστα.

Διεθνής Έκθεση: Η σημαντικότερη έκθεση όλων των Βαλκανίων λαμβάνει χώρα κάθε Σεπτέμβριο στη συμπρωτεύουσα. Καθ’ όλη τη διάρκειά της θα απολαύσετε σπουδαία ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής σε μοναδικές συναυλίες, αλλά και θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε την εξέλιξη της τεχνολογίας.

Βαλκανική Πλατεία: Ένα φεστιβάλ που διοργανώνεται επί 17 χρόνια στο Δήμο Νεάπολης, και διαρκεί μία εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας μπορείτε να γνωρίσετε τη μουσική και την παράδοση όλων των χωρών των της Βαλκανικής, αλλά και να διασκεδάσετε με τη μουσική αγαπημένων Ελλήνων τραγουδιστών.

 


Νοέμβριος

Φεστιβάλ Κινηματογράφου: Το σημαντικότερο φεστιβάλ της πόλης διοργανώνεται κάθε Νοέμβριο, συγκεντρώνοντας ταινίες και επισκέπτες σε μία εβδομάδα εξαιρετικής ποιότητας κινηματογράφου.

Είναι ο τόπος που αρμονικά συνένωσε, την Βυζαντινή κουζίνα με την Εβραϊκή, την υπέροχη μαγειρική της Ανατολής και την ντόπια παραδοσιακή (κουζίνα), δημιουργώντας μια μοναδική σε γευστικό πλούτο και φαντασία ποικιλία συνταγών. Έτσι γεννήθηκε η Κιμπάρικη κουζίνα που καθιέρωσε την Θεσσαλονίκη ως Μητρόπολη της γεύσης.

Χρησιμοποιεί όλα τα προϊόντα του νομού και όχι μόνο. Δημητριακά, ελιές, λάδι, κρασί, όσπρια, ρύζι, φρούτα, κηπευτικά, πλούσια γαλακτοκομικά, κρεατικά και ψαρικά, εντυπωσιάζοντας τον επισκέπτη.

Βότανα με αρώματα του βουνού ρίγανη, θρούμπι, φασκόμηλο, αρμπαρόριζα, δεντρολίβανο, λεβάντα.Τουρσιά, ελιές, αποξηραμένα φρούτα, θησαυροί γεύσεων.

Κουρτίνες αλλαντικών που κρέμονται μπροστά από τους πάγκους. Διάσημα τα σουτζούκια, έντονη η μυρωδιά του παστρουμά σε «τραβάει από το μανίκι». παραδοσιακά λουκάνικα, πικάντικα σαλάμια, καπνιστό χοιρινό κ.ά.

Σε μόνιμη βάση βρίσκονται τα τυριά, ντόπια και εισαγωγής, ώριμα, γλυκά και πικάντικα.Νόστιμες γραβιέρες, μαλακό μανούρι, πικάντικο τοπικό κασέρι Σόχου.

Σαρακατσάνικο τυρί γίνεται από 100% γάλα κατσίκας, στην ζύμωση του οποίου προστίθεται εκχύλισμα από καυτερή πιπεριά για ειδικούς ουρανίσκους.

Μπάτζος μαστιχωτός για σαγανάκια, φέτα, με ελαφρά πικάντικη γεύση, κλασσική αξία στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Γιαούρτι Δορκάδος, ιδιαίτερα αναγνωρίσιμο τοπικό προϊόν, παρασκευάζεται στην περιοχή της Δορκάδος. Την συνταγή του έφεραν οι πρόσφυγες από την Σκλύβρια της Ανατολική Θράκης. Παράγεται ανελλιπώς από την έλευση των προσφύγων μέχρι σήμερα κερδίζοντας τις εντυπώσεις.

Χαράματα γεμίζουν οι πάγκοι στις στοές των αγορών με ολόφρεσκα ψάρια και οστρακοειδή από την μεγαλύτερη ιχθυόσκαλα την Μηχανιώνα.Ψιλό γαύρο, μπαρμούνια, μπακαλιαράκια, σαλάχια, γαλέοι, ρίνες, βάνο, πεσκαρδίτσα, μύδια, γαρίδες, κυδώνια κ.ά.

Κοκκινιστό κρέας με κατάλευκο πουρέ μελιτζάνας (χουνκιάρ), κουνέλι με καϊμάκι, μοσχάρι κοκκινιστό, με πιπεριές και ξινόκρεμα, σούπα βοδινού με λαχανικά, κεφαλάκια πουλιών (κους-μπασί), σουτζουκάκια (βομβίδια), λαχανοντολμάδες με κανέλα και σταφίδα, κοτόπουλο με καρύδια, γουρουνόπουλο με δαμάσκηνα, ντολμαδάκια, ρύζι με κουκουνάρια, κότα γεμιστή, κυδώνια γεμιστά με κιμά, αρνίσιος γύρος, μερακλίδικες εντεράδες και λαδερά.

Πατσάς, το πιάτο που τραβάει από τη μύτη εδώ και χρόνια τους καλοφαγάδες. με την χαρακτηριστική μυρωδιά με μπούκοβο, αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά πιάτα της Θεσσαλονίκης.

Αχνιστά ψάρια και θαλασσινά μαγειρεμένα σε λίγο νερό μαζί με ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ενίοτε με λεμόνι και φυσικά λίγο από το αγαπημένο των Θεσσαλονικιών, την καυτερή τσούχτρα, μυδοπίλαφο,γαρίδες σαγανάκι μπακαλιάρος μαγειρευτός με κουρκουμά, πάπρικα και σαφράν.

Τα γλυκά της Θεσσαλονίκης, φερμένα με τους πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, έγιναν το Σήμα Κατατεθέν της πόλης.

  • Τα σιροπιαστά είναι σίγουρα από τις πρώτες γλυκειές επιλογές που κάνει κάποιος εδώ, μπακλαβάς, κουρκουμπίνια, ραβανί, σάμαλι, τουλουμπάκια, σεκέρ παρέ, ισλί.
  • Κρέμες επίσης από τα πιο χαρακτηριστικά γλυκά, ρυζόγαλο, κρέμα βανίλια, μαχλέπι, καζάν ντίπι.
  • Παγωτό καϊμάκι αυθεντικό, μαστιχωτό με κολλώδη υφή και έντονη γεύση.
  • Τρίγωνα Πανοράματος, πασίγνωστα και αγαπημένα τα κλασσικά πια, σιροπιαστά τριγωνάκια, με τραγανό φύλλο και αφράτη κρέμα.
  • Τσουρέκια αφράτα και μυρωδάτα με γέμιση ή μη κερδίζουν επάξια την θέση τους στην γλυκειά παλέτα της πόλης.
  • Αυθεντικές λιτές γεύσεις αλμυρές ή γλυκειές οι μπουγάτσες Θεσσαλονίκης, με πιπεράτο μαλακό τυρί ή με φρέσκια κρέμα και πασπαλισμένη κανέλα.
  • Κουλούρι Θεσσαλονίκης, παραδοσιακό κλασσικό σησαμένιο ή γεμιστό, απλά υπέροχο.

Η μύηση στην κουζίνα της Θεσσαλονίκης γίνεται μέσα από τις γεύσεις του δρόμου σε τραπέζια γεμάτα μοσχοβολιστές νοστιμιές. Προσφέροντας ότι τραβά του καθενός η όρεξη.

Στα ουζάδικα- μεζεδοπωλεία, διδάσκουν τί θα πει μερακλίδικο πιάτο με τους φημισμένους και εξαιρετικούς μεζέδες που συνοδεύουν το τσίπουρο και το ούζο.

Αγαπημένοι προορισμοί των κατοίκων και επισκεπτών για τα κιμπάρικα εδέσματα:

  • Η Άνω Πόλη με την παραδοσιακή βαλκανική ιδιοσυγκρασία, ατόφιο κομμάτι της, οι ταβέρνες, τα μεζεδοπωλεία και τα παραδοσιακά καφενεία.
  • Τα θρυλικά Λαδάδικα συνώνυμα της νυχτερινής ζωής και του καλού φαγητού.
  • Η πλατεία Αγάθωνος, είναι η πλατεία των γεύσεων και της καλής παρέας.
  • Πολλές διάσπαρτες ταβέρνες, οι οποίες προσφέρουν μεγάλη ποικιλία από πιάτα και μεζέδες συνοδεία μουσικής  και γλέντι μέχρι  πρωίας
Νοσοκομείο Αχέπα: 2310 993 111
Νοσοκομείο Ιπποκράτειο: 2310 837 921
Νοσοκομείο Παπανικολάου: 2310 357 602
Νοσοκομείο Άγιος Παύλος: 2310 538 021
Τροχαία Θεσσαλονίκης: 2310 551 118
Τουριστική Αστυνομία Θεσσαλονίκης: 2310 554 871
Πυροσβεστική Θεσσαλονίκης: 2310 429 701
Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης: 2310 531 504
ΕΛΤΑ Θεσσαλονίκης: 2310 263 173
Αεροδρόμιο Μακεδονία: 2310 473 212
ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης: 2310 510 835
ΚΤΕΛ Αθήνας: 210 51 24 563
ΟΣΕ Θεσσαλονίκης: 2310 517 517
ΟΣΕ Αθήνας: 210 52 97 777
Ράδιο Ταξί Θεσσαλονίκης: 2310 550 500
Ράδιο Ταξί Θεσσαλονίκης: 2310 214 900
Ράδιο Ταξί Θεσσαλονίκης: 2310 551 525
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: 2310 996 000
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης: 2310 830 538
Μουσείο Λευκού Πύργου: 2310 267 883
Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης: 2310 868 570
Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης: 2310 257 050

Με λεωφορείο:

Καθημερινά πραγματοποιούνται δρομολόγια με λεωφορεία του ΚΤΕΛ από την Αθήνα για τη Θεσσαλονίκη.

Η Θεσσαλονίκη συνδέεται και με άλλες μεγάλες πόλεις όπως Δράμα, Καβάλα, Γρεβενά, Ξάνθη, Ροδόπη, Χαλκίδα, Λάρισα, Βόλο, Ιωάννινα, Αχαΐα, Λαμία κ.ά.

 


Με αυτοκίνητο:

Θεσσαλονίκη – Αθήνα: 501 χλμ.
Θεσσαλονίκη – Βόλο: 207 χλμ.
Θεσσαλονίκη – Πάτρα: 462 χλμ.
Θεσσαλονίκη – Ιωάννινα: 261 χλμ.
Θεσσαλονίκη – Γρεβενά: 165 χλμ.
Θεσσαλονίκη – Ξάνθη: 205 χλμ.

 


Αεροπορικώς:

Καθημερινά πραγματοποιούνται πτήσεις από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας για το αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης. Υπάρχει σύνδεση και με το Ηράκλειο Κρήτης, τα Ιωάννινα, την Κέρκυρα, Μύκονο, Σαντορίνη, Λέσβο, Λήμνο, Χίο, Σάμο, Ρόδο και τα Χανιά.

 


Ακτοπλοϊκώς:

Η Θεσσαλονίκη συνδέεται ακτοπλοϊκώς με την Κρήτη, το Βόλο, την Καβάλα, τις Κυκλάδες καθώς και με τα νησιά Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

 


Σιδηροδρομικώς:

Εκτελούνται δρομολόγια με τρένο από την Αθήνα για τη Θεσσαλονίκη.