Η μικρή Θηρασιά βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη Σαντορίνη κι όμως διαφέρει πολύ από αυτή. Είναι ένα γαλήνιο μικρό κυκλαδονήσι, που το κατοικούν περίπου 300 άνθρωποι, κυρίως ψαράδες και γεωργοί. Στη Θηρασιά ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει σε μιαν άλλη εποχή. Μικρό διάλειμμα στην ήσυχη πορεία του νησιού στο χρόνο αποτελούν τα τουριστικά πλοία που το καλοκαίρι πραγματοποιούν καθημερινά εκδρομές από τη γειτονική Σαντορίνη.
Η Θηρασιά, όπως και η Σαντορίνη και το Ασπρονήσι, αποτελούσε τμήμα του ίδιου νησιού, της Στρογγύλης. Τα ξεχωριστά νησιά προέκυψαν μετά την ηφαιστειακή έκρηξη του 1500π.Χ. που δημιούργησε το θαλάσσιο χώρο της καλδέρας, όταν το νερό εισχώρησε και κάλυψε τη γη στο εσωτερικό του νησιού. Έτσι το προϋπάρχον νησί, η επονομαζόμενη Στρογγύλη των κλασικών χρόνων, έδωσε τη θέση του σε πέντε μικρότερα, με μεγαλύτερο αυτό της Θήρας και με τη Θηρασιά δεύτερη σε μέγεθος.
Σήμερα η Θηρασιά συνδέεται με τη Σαντορίνη με καΐκι. Λόγω της ηφαιστειακής της προέλευσης έχει απότομες ακτές και ελάχιστες παραλίες.
Χώρα της Θηρασιάς είναι ο Μανωλάς, τυπικός κυκλαδίτικος οικισμός σκαρφαλωμένος στο φρύδι της καλντέρας, απ’ όπου η θέα προς τη Σαντορίνη είναι μαγευτική. Μικρά σπιτάκια και οι χαρακτηριστικές «υπόσκαφες» κατοικίες -λαξευμένα στο συμπαγές ηφαιστειακό υλικό οριζόντια ανοίγματα, που με την προσθήκη ενός τοίχου σχηματίζουν σπίτι-, παλιοί ανεμόμυλοι, στενά καλντερίμια με παραδοσιακά μαγαζιά και τη μυρωδιά φρεσκοψημένου ψωμιού από τον παραδοσιακό φούρνο είναι μερικές χαρακτηριστικές εικόνες της Χώρας. Εδώ η ηρεμία των παραδοσιακών ρυθμών της ζωής είναι ένα άμεσα αισθητό παρόν.
Στον Μανωλά θα βρείτε πλήρως εξοπλισμένα καταλύματα με θέα προς την καλντέρα, καφενεία και εστιατόρια με θαυμάσιο -σπιτικό- φαγητό. Τον οικισμό στολίζει η μεγαλόπρεπη εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου του 1874.
Πλακόστρωτα σκαλοπάτια οδηγούν από τη Χώρα κάτω στον Κόρφο, το παλιό λιμάνι του νησιού, με τον ανεμόμυλο, τις ψαρόβαρκες και τα γραφικά ταβερνάκια, όπου θα απολαύσετε ολόφρεσκο ψάρι και καταπληκτικούς μεζέδες μπροστά στο κύμα. Τα μουλαράκια θα σας κατεβάσουν στο λιμάνι υπομονετικά, καθώς εσείς θα παρατηρείτε την εκπληκτική θέα προς το ηφαίστειο.
Στο βόρειο άκρο του νησιού βρίσκεται η Ρίβα, το λιμάνι όπου πιάνουν τα πλοία της γραμμής από τον Πειραιά και τον Αθηνιό της Σαντορίνης, και οι λάντζες από το Αμμούδι της Οίας. Εδώ θα βρείτε γραφικές ψαροταβέρνες και την υπέροχη Μαύρη Παραλία με τα κρυστάλλινα νερά. Σε ύψωμα πάνω από το λιμάνι βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης, από τη λατινική ονομασία του οποίου (Santa Irini) ο Μάρκος Σανούδος έδωσε στη Θήρα το όνομα Σαντορίνη.
Στην ανατολική πλευρά του νησιού υπάρχουν μακρόστενοι παράλληλοι όγκοι άσπρης λάβας, που ανάμεσά τους διαμορφώνονται γραφικά λαγκάδια. Σε τέτοια λαγκάδια είναι χτισμένη η Αγριλιά και ο Ποταμός, χωριό με πολλά υπόσκαφα σπίτια και αυλές γεμάτες γεράνια και μπουκαμβίλιες. Στον Ποταμό δεσπόζουν οι εκκλησίες του Αγίου Δημητρίου και της Παναγίας της Γιάτραινας.
Ανάμεσα στα ασβεστωμένα σπίτια της και τα πολύχρωμα σκαλοπάτια της, πάνω σ’ ένα πανέμορφο αιγαιοπελαγίτικο σκηνικό, όπου το γαλάζιο του ουρανού συναντά το σκούρο καφέ της άγονης ηφαιστειακής γης, μπορεί κανείς ν’ αγκαλιάσει το Αιγαίο ήρεμα και ταπεινά.
Το μέγεθος και η μορφολογία του εδάφους της Θηρασιάς ευνοούν την πεζοπορία, που είναι ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσει ο επισκέπτης το νησί και τους ανθρώπους του. Επιλέξτε ένα από τα παλιά μονοπάτια που συνδέουν τους οικισμούς μεταξύ τους ή που περνούν από τον κάμπο.