Βοιωτία

Στην ανατολική Κεντρική Ελλάδα και πολύ κοντά στην πρωτεύουσα, ο νομός Βοιωτίας ανήκει στις περιοχές με τη μακροβιότερη ιστορία σε όλη τη χώρα. Συνδυάζει την ομορφιά του ορεινού τοπίου και των παραθαλάσσιων χωριών και παρέχει ποικιλία επιλογών για ψυχαγωγία όλες τις εποχές του χρόνου.

 

Η βοιωτική πρωτεύουσα, η Λιβαδειά, χτισμένη στο δυτικό τμήμα του νομού, στους πρόποδες του βουνού Ελικώνα, διαρρέεται από τον ποταμό Έρκυνα. Μέσα στο καταπράσινο τοπίο, η Λιβαδειά έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην εποχή της Επανάστασης. Γραφική και πιστή στης παραδόσεις, σήμερα η Λιβαδειά είναι ιδανική για περιπάτους.

 

Η περιοχή κατοικείται από την προϊστορική εποχή, όπως αποτυπώνεται στα έργα του Παυσανία και το Θουκυδίδη. Στενά συνδεδεμένη με τη μυθολογία, η πλούσια ιστορία της Βοιωτίας αποτυπώνεται στα μνημεία και τα μουσεία που υπάρχουν σε κάθε περιοχή του νομού. Αρχαιολογικοί χώροι και κάστρα, ιδανικοί για ένα ταξίδι μέσα στο χρόνο, αλλά και μνημεία από την πιο πρόσφατη ιστορία δίνουν έναν ιδιαίτερο πολιτισμικό χαρακτήρα στην περιοχή.

 

Η Βοιωτία παρουσιάζει έντονο πολιτιστικό ενδιαφέρον. Κάθε χρόνο διοργανώνονται πολυήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις με προσκεκλημένους καλλιτέχνες από κάθε μεριά της Ελλάδας. Το ενδιαφέρον των κατοίκων για τις τέχνες φαίνεται και από την ποικιλία ομάδων και φορέων πολιτισμού που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

 

Οι Βοιωτοί μένουν πιστοί στις τοπικές παραδόσεις, αναβιώνοντας τα έθιμα της περιοχής κάθε χρόνο. Το παραδοσιακό Λιβαδείτικο Πάσχα, τα έθιμα των αποκριών και τα πανηγύρια των χωριών είναι για τους Βοιωτούς αφορμές για να έρθουν πιο κοντά με το παρελθόν τους.

 

Πολλές δυνατότητες για αθλητικές δραστηριότητες δίνει η Βοιωτία, μέσα από τις αθλητικές εγκαταστάσεις κάθε είδους. Η ετήσια διοργάνωση του Γύρου της Καδμείας επίσης, συγκεντρώνει τους φίλους του αθλητισμού που συμμετέχουν παρά τις δυσκολίες του δεκεμβριάτικου καιρού.

 

Για τους λάτρεις της φύσης, η Βοιωτία έχει πολλούς προορισμούς, ανάμεσά τους η Αράχοβα, ο πιο γνωστός χειμερινός προορισμός όλης της χώρας. Στο βουνό του Παρνασσού υπάρχουν πολλά ορειβατικά καταφύγια και χιονοδρομικές δραστηριότητες. Για όσους προτιμούν εκδρομές κοντά στη θάλασσα, οι ακτές του Κορινθιακού και του Ευβοϊκού, συνδυάζουν τη φυσική τους ομορφιά με τα αρχαιολογικά μνημεία που βρίσκονται κοντά τους.

H Βοιωτία αποτέλεσε διαχρονικά το επίκεντρο του μυθολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος.Οι σπουδαιότερες φυσιογνωμίες που συνδέθηκαν με την περιοχή είναι οι εννέα Μούσες. Αν και υπάρχουν διάφορες απόψεις σχετικά με τον τόπο καταγωγής των θεοτήτων, ωστόσο έχει επικρατήσει η άποψη ότι κατοικούσαν στον Ελικώνα. Οι Μούσες ήταν κόρες του Δία και της Μνημοσύνης. Ως προστάτιδες των Τεχνών, χάριζαν έμπνευση σε κάθε ικανό καλλιτέχνη. Στις Θεσπιές, και συγκεκριμένα στο Ιερό Άλσος των Μουσών, διοργανώνονταν κάθε τέσσερα χρόνια γιορτές προς τιμήν των Μουσών, τα «Μουσεία». Στις γιορτές συμμετείχαν ποιητές, μουσικοί και αθλητές, οι οποίοι διαγωνίζονταν στη σάλπιγγα, την επική ποίηση, τη ραψωδία, την κιθάρα, τον αυλό, τη σατυρική ποίηση και την υποκριτική τραγωδίας και κωμωδίας και έπαιρναν ως έπαθλο ένα στεφάνι από κισσό ή ροδοδάφνη.

 

Εκτός από τις Μούσες, στη Βοιωτία ζούσαν σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες και οι Κωρύκειες Νύμφες, κόρες του ποταμού Κλειστού και της Κωρυκείας. Είχαν έδρα τους το Κωρύκειο Άντρο (στην Αράχοβα). Το σπήλαιο ήταν αφιερωμένο και στο θεό Πάνα, τον γιο του Ερμή με τα πόδια τράγου, το δασύ τρίχωμα και τα κέρατα στο κεφάλι.

 

Ο Παρνασσός θεωρούνταν ιερό βουνό του Απόλλωνα και του Διόνυσου. Και για τους δύο θεούς υπήρχαν φημισμένα ιερά στην περιοχή. Ο Παρνασσός είναι συνδεδεμένος και με το όνομα του γενάρχη των Ελλήνων, του Έλληνα, γιου του Δευκαλίωνα και της Πύρρας. Ο Δευκαλίων και η Πύρρα προσάραξαν με την κιβωτό τους στην ψηλότερη κορυφή του Παρνασσού, μετά τον περίφημο κατακλυσμό.

 

Με τη Βοιωτία σχετίζεται και ο κορυφαίος ήρωας της ελληνικής μυθολογίας, ο Ηρακλής. Σύμφωνα με τον Ησίοδο (Θεογονία, 530), ο Ηρακλής γεννήθηκε στη Θήβα. Πάντως, το ιερό του Ηρακλή βρισκόταν στη Θίσβη, όπου τελούνταν και οι μουσικοί και αθλητικοί αγώνες «Ηράκλεια» προς τιμήν του.

 

Στη Δαύλεια μαρτυρείται ότι έλαβε χώρα ο μύθος του Τηρέα, ο οποίος με τη βίαιη συμπεριφορά του εναντίον της συζύγου του Πρόκνης και της αδερφής της Φιλομήλας, οδήγησε τους θεούς να τον μεταμορφώσουν σε τσαλαπετεινό. Την Πρόκνη μεταμόρφωσαν σε αηδόνι και τη Φιλομήλα σε χελιδόνι.

 

Με τη Βοιωτία συνδέθηκαν, επίσης, ο Κάδμος, ο οποίος ίδρυσε την Καδμεία στην περιοχή της Θήβας, ο μάντης Τειρεσίας, που προέβλεπε με ακρίβεια τα μελλούμενα, καθώς και το γένος των Λαβδακιδών (Λάιος, Οιδίποδας, Αντιγόνη, Ισμήνη, Ετεοκλής και Πολυνείκης) με τις πολλές δυστυχίες του.

 


Ιστορικά Στιγμιότυπα

 

Η ιστορία της Βοιωτίας ξεκινά από την προϊστορική εποχή. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, πρώτος βασιλιάς της ήταν ο Ώγυγος. Το εύφορο έδαφος της περιοχής προσέλκυσε από νωρίς διάφορα φύλα. Κατοίκησαν εκεί οι Έκτηνες, οι Άονες, οι Ύαντες, οι Μινύες, οι Καδμείοι και οι Γεφυραίοι. Στην ύστερη μυκηναϊκή περίοδο, στην περιοχή της Βοιωτίας εγκαταστάθηκαν, προερχόμενοι από τη Θεσσαλία, οι Βοιωτοί, οι οποίοι κυριάρχησαν στους παλιότερους κατοίκους. Οι Βοιωτοί κατέλαβαν τη Χαιρώνεια, τον Ορχομενό και την Κορώνεια, όπου ίδρυσαν το ιερό της Ιτωνίας Αθηνάς. Λίγα χρόνια αργότερα κατέλαβαν τη Θήβα και τις Πλαταιές.

 

Αρχικά η Βοιωτία ήταν ενιαίο κράτος, αλλά πολύ γρήγορα διασπάστηκε σε μικρά βασίλεια, που συνδέονταν μεταξύ τους με μια μορφή πολιτικής και θρησκευτικής ένωσης, το Κοινό των Βοιωτών. Το Κοινό αποτέλεσε το αρχαιότερο πρότυπο πολιτικής ένωσης ομάδων. Ιδρύθηκε στα τέλη του 7ου αιώνα π.Χ. από πόλεις της Βοιωτίας, με επικεφαλής τη Θήβα. Κάθε πόλη συνεισέφερε στη βοιωτική ομοσπονδία στρατό και χρήματα. Οι πόλεις- μέλη είχαν κοινό νόμισμα (από τα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ.) και έναν εκλεγμένο αρχηγό, το βοιωτάρχη, με θητεία ενός έτους. Το Κοινό των Βοιωτών διατηρήθηκε μέχρι τον 3ο αιώνα μ.Χ.

 

Κατά τους Περσικούς πολέμους πολλές βοιωτικές πόλεις συνεργάστηκαν με τους Πέρσες, ωστόσο οι Πλαταιείς και οι Θεσπιείς ξεχώρισαν για την φιλελληνική στάση τους. Μάλιστα, οι Θεσπιείς βρέθηκαν μέχρι τελευταία στιγμή κοντά στους 300 του Λεωνίδα στη μάχη των Θερμοπυλών. Για την αντίστασή τους εναντίον των Περσών, οι Πλαταιές και οι Θεσπιές καταστράφηκαν από το στρατό του Ξέρξη.

 

Κατά την περίοδο του Πελοποννησιακού πολέμου οι Βοιωτοί πολέμησαν στο πλευρό των Λακεδαιμονίων, με εξαίρεση πάλι τους Πλαταιείς και τους Θεσπιείς. Μετά τη λήξη του πολέμου άρχισε η μεγάλη ακμή της Βοιωτίας και του Κοινού της, την οποία έπληξαν οριστικά ο βασιλιάς της Μακεδονίας, Φίλιππος Β’, και ο γιος του, Αλέξανδρος. Μεγαλύτερη παρακμή επήλθε κατά τα ρωμαϊκά χρόνια.

 

Η Βοιωτία γνώρισε ακμή και κατά τη βυζαντινή περίοδο, αν και δοκιμάστηκε πολλές φορές από επιδρομές Αβάρων, Σλάβων, Σαρακηνών και Βουλγάρων. Κύριος παράγοντας της ακμής της ήταν η εκτροφή μεταξοσκωλήκων και η κατεργασία μεταξιού. Την ανάπτυξη αυτή σταμάτησαν οι Νορμανδοί με την εισβολή τους το 1147 μ.Χ., οπότε μετέφεραν τη μεταξουργία στη Σικελία αιχμαλωτίζοντας εξειδικευμένους τεχνίτες. Μετά την πρώτη Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204 μ.Χ., η Βοιωτία μαζί με την Αττική παραχωρήθηκαν στον Όθωνα Δελαρός, ο οποίος ίδρυσε το Δουκάτο των Αθηνών. Στη συνέχεια την περιοχή κατέκτησαν Καταλανοί μισθοφόροι. Ακολούθησαν η ολιγόχρονη κυριαρχία των Ναβαρρέων και η ηγεμονία των Ατσαγιόλι. Το 1460 μ.Χ. η Βοιωτία προσαρτήθηκε από τον Μωάμεθ Β’ στην Οθωμανική αυτοκρατορία και παρέμεινε υπό οθωμανικό ζυγό ως την επανάσταση του 1821.

 

Την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης έδρασαν στη Βοιωτία ο Αθανάσιος Διάκος, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, ο Δημήτριος Υψηλάντης, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και άλλοι σπουδαίοι οπλαρχηγοί. Μάλιστα, η τελευταία μάχη των Ελλήνων κατά των Τούρκων δόθηκε υπό την καθοδήγηση του Δημητρίου Υψηλάντη στην Πέτρα Αλιάρτου το 1829. Μεγάλες μάχες διεξήχθησαν και στη Δαύλεια, στο Δίστομο, στην Αράχοβα και στη Δομβραίνα.  Η Βοιωτία ήταν από τις πρώτες περιοχές που εντάχθηκαν στο νέο ελληνικό κράτος.

 

Μεγάλη ήταν η συμβολή των Βοιωτών στους Βαλκανικούς πολέμους και στη Μικρασιατική εκστρατεία. Ωστόσο, με ανεξίτηλο μελάνι γράφτηκε η αντιστασιακή δράση των κατοίκων την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής. Την ισχυρή τους αντίσταση οι Βοιωτοί την πλήρωσαν με αιματηρά αντίποινα: εκτελέσεις, σφαγές γυναικόπαιδων και καταστροφές χωριών, με αποκορύφωμα το Ολοκαύτωμα του Διστόμου στις 10 Ιουνίου 1944, με θύματα 218 κατοίκους.

Αλίαρτος

Στο κέντρο της Βοιωτίας, στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, βρίσκεται η κωμόπολη της Αλιάρτου. Σύμφωνα με την παράδοση, την πόλη έχτισε ο Αλίαρτος, γιός της Θέτιδας και του βασιλιά των Θηβών, Θέρσανδρου. Η περιοχή κατοικήθηκε από την αρχαιότητα.

Η περιοχή αποτελεί το βαμβακοπαραγωγικό κέντρο του νομού. Από την αρχαία Αλίαρτο, σώζεται σήμερα μέρος της ακρόπολης, τμήματα του τείχους και ίχνη του θεάτρου. Στην περιοχή έχουν βρεθεί πολλά νομίσματα, με χαραγμένη επάνω τη βοιωτική ασπίδα. Στην περιοχή “Κήποι Αλιάρτου” σώζονται βιομηχανικά κτήρια του 19ου αιώνα, που χρησιμοποιήθηκαν από την εταιρεία που ανέλαβε την αποξήρανση της λίμνης Κωπαΐδας. Στο κέντρο της Αλιάρτου βρίσκονται αναπαλαιωμένες λιθόκτιστες αποθήκες αγροτικών προϊόντων. Τέλος, σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από την Αλίαρτο βρίσκεται η Μονή της Ευαγγελίστριας.

Στην κοινότητα της Πέτρας, υπάρχει ο πανέμορφος φυσικός καταρράκτης. Βόρεια της Αλιάρτου εκτείνεται η εύφορη πεδιάδα που προέκυψε από την αποξήρανση της λίμνης Κωπαΐδας. Στις γύρω περιοχές, η φυσική ομορφιά είναι μοναδική.

 


Αντίκυρα

Η Αντίκυρα, σε απόσταση 37 χιλιομέτρων από τη Λιβαδειά, είναι ένα παραθαλάσσιο γραφικό χωριό στις ακτές του Κορινθιακού κόλπου. Η περιοχή κατοικήθηκε από την αρχαιότητα και διατηρεί το σημερινό της όνομα, από τον 9ο π.Χ. αιώνα.

Από την αρχαία πόλη της Αντίκυρας σώζονται σήμερα τμήματα από το τείχος, από αρχαίες οικίες και το νεκροταφείο της ύστερης αρχαιότητας. Σώζονται επίσης, ερείπια των ναών της Αθηνάς και της Αρτέμιδος. Σήμερα η κοινότητα αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών, ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο. Οι ακτές και οι παραλίες των γύρω περιοχών κάνουν την Αντίκυρα ακόμα πιο γοητευτική. Η πιο χαρακτηριστική είναι η παραλία του Αγίου Ισιδώρου, που κατέχει Γαλάζια Σημαία, για τα πολύ καθαρά νερά της. Μπορείτε επίσης να κολυμπήσετε στην παραλία της Αντίκυρας και στην πλαζ, στο Λιμάνι “Κούτρου”.

 


Αράχοβα

Η Αράχοβα είναι χτισμένη στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού και είναι ιδανικός χειμερινός προορισμός, με εύκολη πρόσβαση από την πρωτεύουσα και πολύ κοντά στο Χιονοδρομικό Κέντρο του Παρνασσού.

Τα πέτρινα χωριάτικα σπίτια, ανάμεσά τους τα ανηφορικά δρομάκια, και το φυσικό τοπίο, δημιουργούν μια ατμόσφαιρα γραφική, ιδανική για περιπάτους μέσα στην πόλη. Πολύ κοντά στην Αράχοβα βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών και η Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά.

Η πόλη ελευθερώθηκε οριστικά από τους Τούρκους στις 2 Νοεμβρίου 1828 από τον Δημήτριο Υψηλάντη.

Αξιοθέατα στην Αράχοβα είναι το Σπήλαιο Κωρύκειο Άντρο, η προτομή του Γεωργίου Καραϊσκάκη, η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, ο ναός των Εισοδείων της Θεοτόκου στο βράχο της Ώρας και το δημοτικό σχολείο της Αράχοβας που στεγάζεται σε ένα υπέροχο νεοκλασικό κτήριο, δωρεά του εθνικού ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού.

 


Δαύλεια

Η Δαύλεια βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Βοιωτίας και είναι χτισμένη αμφιθεατρικά, σε υψόμετρο 400 μέτρων. Η περιοχή κατοικήθηκε από την αρχαιότητα, με το όνομα Ανάκρια. Η αρχαία Δαύλεια βρισκόταν στο δρόμο που ένωνε τη Χαιρώνεια με τους Δελφούς.

Σήμερα, σώζεται η ακρόπολη της Αρχαίας Δαύλειας, στα νότια της σύγχρονης πόλης. Διατηρούνται τμήματα του τείχους και στο εσωτερικό του, τα ερείπια του βυζαντινού ναού των Αγίων Θεοδώρων. Μόλις 5 χιλιόμετρα από τη Δαύλεια, στην ανατολική πλευρά του Παρνασσού βρίσκεται η ιστορική Μονή της Κοίμησης της Θεοτόκου Ιερουσαλήμ. Επίσης, στη Δαύλεια σώζονται παραδοσιακοί νερόμυλοι, σε πολύ καλή κατάσταση. Η θέση της Δαύλειας προσφέρει πανοραμική θέα.

 


Δίστομο

Η πόλη του Διστόμου, βρίσκεται στη νοτιοδυτική Λιβαδειά, χτισμένη σε μία πεδιάδα ανάμεσα στα βουνά Κίρφη, Παρνασσός και Ελικώνα. Απέχει 25 χιλιόμετρα από τη Θήβα και 160 χιλιόμετρα από την Αθήνα.

Το Δίστομο έχει μείνει στην ιστορία ως μαρτυρική πόλη, λόγω της Σφαγής από τους Γερμανούς, 1944. Σήμερα, κοντά στην είσοδο της πόλης υπάρχει το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού, που παρουσιάζει την πλήρη ιστορία του τόπου μέσα από ντοκουμέντα και φωτογραφίες. Επίσης, στο λόφο Κάναλες βρίσκεται το Μαυσωλείο των θυμάτων του 1944. Στην Μουσειακή Συλλογή Διστόμου βρίσκονται εκθέματα από την ευρύτερη περιοχή, από τα μυκηναϊκά μέχρι τα παλαιοχριστιανικά χρόνια.

Σε απόσταση 9 χιλιομέτρων από την πόλη του Διστόμου βρίσκεται η παραλία, με τον οικισμό Άσπρα Σπίτια. Η παραλία του Διστόμου διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποδομές για τους επισκέπτες. Η όμορφη ακτή με φόντο το φυσικό τοπίο είναι ιδανική για μία καλοκαιρινή επίσκεψη, αφού η περιοχή του Διστόμου προσφέρει ιδιαίτερη δροσιά κατά τους θερινούς μήνες.

 


Θήβα

Μία από τις αρχαιότερες πόλεις της Ελλάδας, που κατοικείται ακόμη και σήμερα, είναι η Θήβα. Απέχει 92 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα και είναι η μεγαλύτερη πόλη της ανατολικής Βοιωτίας.

Η σύγχρονη πόλη είναι χτισμένη πάνω στα ερείπια της αρχαίας Θήβας, ίχνη της οποίας είναι φανερά και προδίδουν τη βαθιά ιστορία της περιοχής. Η αρχαία πόλη ονομαζόταν Κάδμεια, που πήρε το όνομά της από τον Κάδμο, τον ιδρυτή της. Το αρχαιότερο μνημείο είναι το μυκηναϊκό ανάκτορο Κάδμειο. Πολύ κοντά στην πόλη της Θήβας βρίσκεται και το Ιερό των Καβείρων, αφιερωμένο στους θεούς Κάβειρο και Παίδα.

Στο λόφο της Καδμείας βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας, που παρουσιάζει την ιστορία της περιοχής με πολλά.

Η Θήβα μένει πιστή στις τοπικές παραδόσεις της, ακολουθώντας το έθιμο του Βλάχικου Γάμου, τις τελευταίες μέρες της απόκριας και την Καθαρά Δευτέρα, με τη συμμετοχή ολόκληρης της πόλης. Πολύ δημοφιλή είναι και τα Πινδάρεια, που διοργανώνονται κάθε καλοκαίρι. Φιλοξενούν εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες με καλλιτέχνες από όλη τη χώρα.

 


Κυριάκι

Το Κυριάκι απέχει μόλις 18 χιλιόμετρα από την πόλη της Λιβαδειάς και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 860 μέτρων, στις δυτικές πλαγιές του Ελικώνα. Η περιοχή κατοικείτο από την αρχαιότητα, με την ονομασία Φλυγόνιο, όμως καταστράφηκε κατά τους Ιερούς Πολέμους, το 350π.Χ. Στην εποχή της Τουρκοκρατίας, οι κάτοικοι της περιοχής αγωνίστηκαν στο πλευρό μεγάλων οπλαρχηγών. Σήμερα σώζονται ίχνη της οχύρωσης του αρχαίου Φλυγονίου και ίχνη κάποιων κτισμάτων μέσα στην αρχαία ακρόπολη.

Στην πλατεία του Κυριακίου βρίσκεται η εκκλησία του Τιμίου Προδρόμου. Επίσης, πάνω σε απότομο βράχο είναι χτισμένη η Μονή των Αγίων Θεοδώρων, από όπου μπορεί κανείς να απολαύσει την πανοραμική θέα στον Κορινθιακό κόλπο. Περιλαμβάνει το ναό του Οσίου Ιερωνύμου και το ναό του Οσίου Δαυίδ, καθώς και βιβλιοθήκη.

Το Κυριάκι είναι χαρακτηριστικό για τα όμορφα, γραφικά σπίτια και τα στενά δρομάκια του. Στην κεντρική πλατεία, μπορεί κανείς να χαλαρώσει και να απολαύσει παραδοσιακές γεύσεις στα ταβερνάκια και στα παραδοσιακά καφενεία που βρίσκονται εκεί.

 


Λιβαδειά

Η πόλη Βρίσκεται στους πρόποδες του Ελικώνα, ενώ τη διασχίζει ο μικρός ποταμός Έρκυνα.

Στο κέντρο υπάρχει και ο Πύργος Ρολογίου, με το μεγάλο ρολόι, που ήταν δώρο από το λόρδο Έλγιν στους κατοίκους της πόλης. Πάνω από την πόλη, στο λόφο του Προφήτη Ηλία δεσπόζει το Μεσαιωνικό Κάστρο, ανάμεσα στο πράσινο.

Στη Λιβαδεία βρίσκεται το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο που παρουσιάζει σημαντικούς ανθρώπους που έζησαν και δραστηριοποιήθηκαν στην πόλη. Ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος είναι το μαντικό ιερό του Τροφωνίου, το οποίο εντοπίστηκε και ανασκάφηκε στην αριστερή όχθη της Έρκυνας, στο όρος του Αϊ-Λιά. Μέσα στο άλσος, εκτός από το ιερό του Τροφωνίου, υπήρχαν χώροι ή κτίσματα αφιερωμένα στη λατρεία της Αγαθής Τύχης, του Αγαθού Δαίμονος, της Αρτέμιδος, του Ερμή, του Διονύσου και θεοτήτων του τοκετού. Υπήρχαν επίσης ο τάφος του Αρκεσίλαου, ιερά του Απόλλωνος και της Δήμητρας, καθώς και ημίεργος ναός του Διός Βασιλέως, προς τιμήν του οποίου τελούνταν κατά τον μήνα Πάναμο τα Βασίλεια, γιορτή με αγώνες και πομπές κανηφόρων που καθιερώθηκε το 371π.Χ. σε ανάμνηση της νίκης των Βοιωτών στα Λεύκτρα.

 


Χαιρώνεια

Η Χαιρώνεια βρίσκεται σε απόσταση 15χλμ από την πόλη της Λιβαδειάς, στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Βοιωτίας. Η Χαιρώνεια κατοικήθηκε κατά την πρώιμη αρχαιότητα και ήταν μεγάλης σπουδαιότητας για την περιοχή.

Στην  περιοχή της Χαιρώνειας, κοντά στο χωριό του Αγίου Βλάση, βρίσκεται η αρχαία ακρόπολη της Πανόπεως, από όπου περνούσε ο δρόμος που οδηγούσε στους Δελφούς. Επίσης, στους πρόποδες του Πετραχού, βρίσκεται το αρχαίο θέατρο της Χαιρώνειας, που είναι λαξευμένο στο βράχο. Στην είσοδο του χωριού βρίσκεται Λέων της Χαιρώνειας, το γλυπτό μνημείο πάνω σε μαρμάρινο βάθρο. Ακριβώς δίπλα στον Λέοντα βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο της Χαιρώνειας, που περιλαμβάνει πλούσια συλλογή με ευρήματα από τις ανασκαφές στις γύρω περιοχές.

Ανατολικά του Λέοντα και του Αρχαιολογικού Μουσείου βρίσκεται η ρεματιά του Αίμονα, με πλούσια βλάστηση και απολαυστικό φυσικό τοπίο. Εντυπωσιακός είναι και ο Κοκκινόβραχος, στο όρος Ακόντιο, όπου υπάρχουν δύο ανεξερεύνητα σπήλαια.

Άγιος Βασίλειος

Πρόκειται για έναν μικρό, πανέμορφο οικισμό, χτισμένο στην έξοδο μιας κοιλάδας. Διοικητικά ανήκει στο Καπαρέλλι, από το οποίο απέχει 14 χιλιόμετρα. Διαθέτει μόνο δυο-τρεις ταβέρνες και κάποια ενοικιαζόμενα δωμάτια, όμως είναι γνωστός για τις παραλίες του, και οι δύο με χοντρή άμμο. Αυτή, μάλιστα, που βρίσκεται στη δεξιά μεριά του χωριού, καλύπτεται ολόκληρη από αλμυρίκια, προσφέροντας άπλετη σκιά. Η άλλη, για την οποία απαιτείται δεκάλεπτο περπάτημα, είναι πολύ πιο ήσυχη.

 


Άγιος Ισίδωρος

H υπέροχη πλαζ του Αγίου Ισιδώρου στην Αντίκυρα Βοιωτίας η οποία άξια έχει την γαλάζια σημαία, διαθέτει και υπέροχη υποδομή. Υπέροχος γαλάζιος βυθός μέσα, υπέροχα beach bar έξω για να δροσιστείς και να απολαύσεις την παραλία με τον καφέ σου ή το σνακ σου. Όλο το καλοκαίρι τα σαββατοκύριακα συγκεντρώνονται στην συγκεκριμένη πλαζ πάρα πολλοί επισκέπτες, εφόσον η παραλία αυτή είναι μια από τις πιο όμορφες παραλίες στη Βοιωτίας.

 


Άγιος Νικόλαος

Δίπλα στην Αλυκή βρίσκεται η μεγαλύτερη από τις παραλίες της περιοχής, την οποία σπάνια «πιάνει» αέρας. Απέναντι από την παραλία υπάρχει ένα μικρό νησάκι, ο Κούβελος, στο οποίο υπάρχουν αρχαία ερείπια και έχουν βρεθεί θραύσματα αγγείων. Ακόμα πιο ανοιχτά φαίνονται μερικά ακόμα ερημονήσια, τα οποία προσφέρονται για ψάρεμα και κυνήγι (κυρίως κουνελιών).

 


Αλυκή

Η Αλυκή είναι ένα από τα δημοφιλέστερα παραθαλάσσια θέρετρα της Βοιωτίας και για να την προσεγγίσετε θα πρέπει να περάσετε από τις Πλαταιές και τα Λεύκτρα. Ο κόλπος της είναι ιδιαίτερα γραφικός, με ταβερνούλες και μία καφετέρια, ενώ οι παραλίες της έχουν χοντρή άμμο και βότσαλο.

 


Αντίκυρα

Η προνομιακή τοποθεσία της στον κορινθιακό κόλπο και η φιλική ατμόσφαιρα είναι αιτία πολλοί επισκέπτες να αναζητούν πρόθυμα την Αντίκυρα όλο το χρόνο για ένα σύντομο ταξίδι. Μικρές παραλίες στο κέντρο της Αντίκυρας και στις γειτονικές περιοχές όπως και η οργανωμένη παραλία Άγιος Ισίδωρος με αναπεπταμένη τη γαλάζια σημαία ολοκληρώνει την αξία της και την αναδεικνύει ως ένα εξαιρετικό προορισμό το καλοκαίρι.

 


Δίστομο

Στην Παραλία Διστόμου στoν οικισμό Άσπρα Σπίτια υπάρχει μία πρότυπη πολιτεία με πετρόκτιστη παραδοσιακή κατασκευή που συνδυάζει την αγορά  μιας σύγχρονης πόλης με το φυσικό τοπίο που διαμορφώνεται από τα γύρω υψώματα και την εξαίρετη ακτή της.

 


Ζάλτσα (ή Ζέλιτσα)

Πηγαίνοντας προς την Παραλία της Ζάλτσας η διαδρομή είναι καταπληκτική. Η παραλία της Ζάλτσας είναι από το δρόμο προς το Σαράντι περίπου 45 λεπτά. Ο δρόμος είναι στρωμένος με χαλίκι. Στο δρόμο απολαμβάνουμε το μπλε της θάλασσας σε συνδυασμό με το πράσινο του ορεινού όγκου που βρίσκεται τριγύρω. Για τους λάτρεις της φύσης που διαθέτουν τζιπάκι είναι ιδανικός προορισμός για το καλοκαίρι.

 


Καλαμάκι

Ακολουθώντας την διαδρομή για τον Άγιο Βασίλειο, ένας παράδρομος οδηγεί στο Καλαμάκι, ενός ακόμα μικρού οικισμού με μία όμορφη παραλία με χοντρή άμμο.

 


Λιβαδόστρα

Η βασική παραλία του Δήμου Πλαταιών είναι γνωστή όχι μόνο για τα καταγάλανα νερά της, αλλά και για τον αρχαιολογικό χώρο που βρίσκεται από πάνω της, με το οχυρωματικό φρούριο της Ακρόπολης της Κρεύσιδος. Από την θάλασσα της Λιβαδόστρας είχε ανασυρθεί πριν μερικές δεκαετίες ένας χάλκινος Ποσειδώνας, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών. Κοντά στην παραλία θα βρείτε και μία συμπαθητική ταβέρνα.

 


Σαράντη

Στην δημοτική ενότητα Θίσβη, στον οικισμό Σαράντη, ο μικρός, πεντακάθαρος κόλπος, είναι στρωμένος με ψιλό χαλίκι και «στολισμένος» με ψηλά αλμυρίκια που προσφέρουν άφθονη σκιά. Στην δεξιά άκρη της παραλίας συγκεντρώνονται μερικές συμπαθητικές ψαροταβέρνες και καφετέριες.

Λιβαδειά

Κάθε Σεπτέμβρη ο δήμος Λιβαδειάς διοργανώνει τα «Τροφώνεια», σειρά 20ήμερων πολιτιστικών εκδηλώσεων στο ανοιχτό πέτρινο θέατρο, στο φαράγγι της Κρύας. Πρόκειται για μία σειρά από πολιτιστικές εκδηλώσεις, με συνολική διάρκεια 20 ημερών. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν συναυλίες, παραστάσεις ή καλλιτεχνικά και ιστορικά αφιερώματα. Οι περισσότερες από αυτές λαμβάνουν χώρα στο ανοιχτό πέτρινο θέατρο στην περιοχή της Κρύας, στη Λιβαδειά. Η θέση του θεάτρου, μέσα στη φύση, κάτω από τα αστέρια, είναι ιδανική για τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Η άριστη ακουστική του επίσης, δίνει στους καλλιτέχνες τη δυνατότητα να τελειοποιήσουν το έργο τους.

Επίσης, από τις 26 Οκτωβρίου έως τις 2 Νοεμβρίου φιλοξενείται στην πόλη μεγάλη εμποροπανήγυρη.

Παραδοσιακό πανηγύρι διοργανώνεται στις 21 Νοεμβρίου, για να εορταστούν τα Εισόδια της Θεοτόκου.

Στη Λιβαδειά αξίζει να βρεθείτε το Πάσχα για να παρακολουθήσετε μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις στην πλατεία και το παραδοσιακό ψήσιμο των αρνιών στους λάκκους.

 


Θήβα

Η πόλη της Θήβας κάθε καλοκαίρι έρχεται πιο κοντά στον πολιτισμό, μέσα από τη διοργάνωση των Πινδάρειων από το Δήμο Θηβαίων. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν εκθέσεις, συναυλίες και παραστάσεις θεάτρου και μουσικοχορευτικές. Φιλοξενούνται εκδηλώσεις φορέων από άλλες πόλεις, πολύ συχνά από την πρωτεύουσα. Στις εκδηλώσεις των τοπικών φορέων λαμβάνουν μέρος οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής και πολλές φορές παιδιά. Οι περισσότερες από αυτές τις εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στην κεντρική πλατεία της Θήβας και στο δημοτικό θέατρο Μοσχοποδίου “Μελίνα Μερκούρη”.

Τα Πινδάρεια διοργανώνονται κάθε χρόνο τον Αύγουστο και προσελκύουν πολλούς επισκέπτες από όλη τη χώρα.

 


Αντίκυρα

Στην Αντίκυρα εορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα η γιορτή της Αναλήψεως του Κυρίου.

Περίφημες είναι και οι εκδηλώσεις που οργανώνονται την περίοδο της Αποκριάς.

Κάθε δεύτερο έτος, στα τέλη Ιουνίου, φιλοξενείται η «Ναυτική εβδομάδα». Η διοργάνωση περιλαμβάνει ομιλίες, εκθέσεις και συναυλίες με κύριο θέμα το νερό και τους ναυτικούς.

 


Αράχωβα

Τριήμερο πανηγύρι διοργανώνεται στην Αράχοβα στις 23 Απριλίου (γιορτή του Αγίου Γεωργίου). Την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων διεξάγονται αγώνες δρόμου των ηλικιωμένων, οι οποίοι ντύνονται με τοπικές φορεσιές και χορεύουν τοπικούς χορούς. Τη δεύτερη ημέρα γίνονται αθλητικοί αγώνες, ενώ την τρίτη ημέρα πραγματοποιείται γλέντι με ψητά αρνιά. Την ημέρα αυτή εορτάζεται και η νίκη του Καραϊσκάκη εναντίον της στρατιάς του Μουσταφάμπεη και αναβιώνουν τα αγωνίσματα της κλεφτουριάς. Με μεγαλοπρέπεια γιορτάζονται στην Αράχοβα και οι Απόκριες.

 


Αλίαρτος

Στις 21 Μαΐου, ανήμερα της γιορτής των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, διοργανώνεται στην Αλίαρτο μεγάλο πανηγύρι. Κάθε χρόνο τον Αύγουστο διοργανώνονται τα Κωπαϊδικά, πολιτιστικές εκδηλώσεις που αποτελούν πλέον θεσμό, εδώ και τριάντα χρόνια, της περιοχής. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν θεατρικές παραστάσεις, παραδοσιακούς χορούς, συναυλίες και διάφορες εκθέσεις. Κάθε χρόνο έχουν και διαφορετικό θέμα να παρουσιάσουν.

Αξιοθέατα, όπως και Ιστορικά Μνημεία στο νομό Βοιωτίας είναι,

  • Το Καταλανικό Κάστρο στη Λιβαδειά
  • Ο “Πύργος του Ρολογιού” στη Λιβαδειά
  • Το Σπήλαιο της Νύμφης Κορώνειας, στις ΒΑ πλαγιές του Ελικώνα σε υψόμετρο περί τα 820μ.
  • Το ιερό του Πτώου Απόλλωνα (6οςπ.Χ. αι.), στα βορειοανατολικά των Θηβών, το οποίο αποτελούσε ένα από τα μαντεία της αρχαιότητας.
  • Το Μυκηναϊκό Ανάκτορο ή Καδμείον, Ο ναός του Ισμηνίου Απόλλωνος, Οι πύλες της Καδμείας στη Θήβα
  • Το Ιερό των Καβείρων, 8χλμ. δυτικά της Θήβας.
  • Τα ερείπια των αρχαίων πόλεων των Πλαταιών και της Τανάγρας.
  • Το άγαλμα του Λέοντα της Χαιρώνειας, που βρίσκεται στην είσοδο του ομώνυμου χωριού και αποτελεί μνημείο της ήττας των Θηβαίων από τον Φίλιππο της Μακεδονίας στην μάχη του 338π.Χ.
  • Η βυζαντινή Μονή του Οσίου Λουκά (11ος αι.), κοντά στον οικισμό του Διστόμου, που είναι ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία του ελλαδικού χώρου.
  • Η γραφική ορεινή κωμόπολη της Αράχωβας, χτισμένη στους πρόποδες του Παρνασσού, που αποτελεί σημαντικό χειμερινό τουριστικό κέντρο.
  • Η παραθαλάσσια ακρόπολη της αρχαίας Κρεύσιδος, που βρίσκεται στην ανατολική πλαγιά του όρους Κορομπίλι.

Σκι στον Παρνασσό

Στον Παρνασσό λειτουργούν 3 χιονοδρομικά κέντρα: Τα Κελλάρια και η Φτερόλακκα που ανήκουν στα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα με 23 πίστες και 13 αναβατήρες και ο Γεροντόβραχος που ανήκει στον Αθηναϊκό Όμιλο Φίλων Σκι με 3 πίστες και 3 αναβατήρες.

Οργανωμένο ορειβατικό καταφύγιο λειτουργεί στη θέση Σαραντάρι σε υψόμετρο 1900μ, χωρητικότητας 27 ατόμων.

 


Ορειβατικό Σκι

Το ορειβατικό σκι είναι μια δραστηριότητα κίνησης στο βουνό κατά την διάρκεια του χειμώνα. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί με τα πέδιλα του σκι να διασχίσει ένα ορεινό όγκο. Ο Παρνασσός ενδείκνυται για ωραίες αναβάσεις αλλά και καταβάσεις σε όμορφες πλαγιές χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία αρκεί ο ενδιαφερόμενος να έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό.

 


Αναρρίχηση

Λιβαδειά, Αντίκυρας, και ορεινός όγκος Παρνασσού (Ζεμενό).

Υπάρχουν καταγεγραμμένες στη Λιβαδειά και στην πανέμορφη περιοχή της Κρύας 50 περίπου αναρριχητικές διαδρομές 4ου βαθμού έως και 10ου βαθμού δυσκολίας και ύψους έως και 70 μ.

Οι διαδρομές είναι εξοπλισμένες με αναρριχητικούς κρίκους για ασφαλέστερη αναρρίχηση. Διαδρομές αναρρίχησης μπορεί κάποιος να συναντήσει και στην ορθοπλαγιά του Ζεμενού.

 


Ποδήλατο Βουνού

Η  περιοχή του Ελικώνα θεωρείται ιδανική λόγω των πολλών χωμάτινων δρόμων που υπάρχουν γύρω από τα χωριά Κυριάκι, Αγία Άννα.

Οι ποδηλατάδες μέσα στα έλατα του Ελικώνα είναι πανέμορφες και ιδιαίτερα η περιοχή της Αρβανίτσας, μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για  εξορμήσεις και βόλτες στις γύρω περιοχές.

 


Θαλάσσια Σπορ

Θαλάσσια σπορ (σκι, ιστιοσανίδα κ.λπ.) προσφέρονται σε όλες τις παραλίες του Κορινθιακού, στον όρμο της Αντίκυρας, στην Αλυκή, στο Σαράντι, στον Άγιο Νικόλαο κ.λπ.

 


Κατασκηνώσεις

Κατασκηνωτικό Κέντρο Παλιομηλιάς: Βρίσκεται σε πολύ όμορφο φυσικό περιβάλλον, κοντά στο χωριό Ελικώνας (Ζερίκι). – Λειτουργεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, με κατασκηνωτικές περιόδους για παιδάκια.

Κατασκηνωτικός χώρος Λαπαθιά: Βρίσκεται μέσα σε ελατοδάσος στην περιοχή της Δαύλειας, όπου λειτουργούν παιδικές κατασκηνώσεις της Μητρόπολης.

 


Αναβίωση Ιστορικής διαδρομής

Κάθε χρόνο συντελείται στη Βοιωτία μια σημαντική προσπάθεια αναβίωσης του Ευχίδειου Άθλου.

Σύμφωνα με ιστορικές αναφορές, μετά την νίκη των Ελλήνων εναντίον των Περσών στις Πλαταιές, οι Πλαταιείς ζήτησαν από τον Ευχίδα να πάει στους Δελφούς και να φέρει πίσω εξαγνισμένο πυρ από το ιερό του Απόλλωνα. Όμως, μόλις παρέδωσε το ιερό πυρ, εξέπνευσε.

Η διαδρομή έχει μήκος 107,5 χλμ ,ξεκινάει από τις Πλαταιές, και καταλήγει στους Δελφούς. Η διάρκειά της είναι 14 ώρες.

 


Ορειβατικό Κάλεσμα

Κάθε χρόνο, συνήθως το φθινόπωρο οι ορειβατικοί σύλλογοι της περιοχής, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς διοργανώνουν το «Ορειβατικό κάλεσμα».

Οι συμμετέχοντες ακολουθούν μία διαφορετική κάθε χρόνο προκαθορισμένη πανέμορφη διαδρομή μέσα στο δάσος.

Ιστορικό & Εθνολογικό Μουσείο Λιβαδειάς

 

Το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο Λιβαδειάς εγκαινιάστηκε το 2000 και ανακαινίστηκε το 2012, με σκοπό να αναδείξει την ιστορία της περιοχής, εστιάζοντας σε σημαντικούς ανθρώπους που έζησαν εκεί. Έτσι, μία από τις αίθουσες του μουσείου είναι αφιερωμένη στο Λάμπρο Κατσώνη και μία άλλη στο Λιβαδείτη ιστορικό και συγγραφέα, Τάκη Λάππα. Επίσης, στο μουσείο υπάρχουν δείγματα της αστικής ζωής της πόλης και μία ειδική ενότητα για την υδροκίνηση, αφού το μουσείο στεγάζεται στον άλλοτε αλευρόμυλο και νεροτριβή του Μαγκλάρα. Πρόσφατα δημιουργήθηκε η νέα αίθουσα Εικονικής Πραγματικότητας, με ψηφιακή αναπαράσταση του Μαντείου Τροφωνίου.

Στο μουσείο διοργανώνονται ειδικές προβολές, εκπαιδευτικές επισκέψεις και ξεναγήσεις. Βρίσκεται στην περιοχή της Κρυάς, στη Λιβαδειά.

 

Χρήσιμες πληροφορίες: 22610 80997

 


Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών

 

Ο πολιτισμός της παλαιολιθικής εποχής στην περιοχή της Βοιωτίας αποτυπώνεται ολοκληρωμένα, μέσα από τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών. Το μουσείο βρίσκεται στο λόφο της Καδμείας και περιλαμβάνει ευρήματα από τις ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή. Εγκαινιάστηκε το 1962 και οι συλλογές του καλύπτουν τον πολιτισμό από την παλαιολιθική εποχή μέχρι τους μεταβυζαντινούς χρόνους. Ανάμεσα στα εκθέματα ξεχωρίζουν τα αγάλματα της Αρτέμιδος και της Εκάτης και επιτύμβιες στήλες από την περιοχή, καθώς και η συλλογή των αγγείων και των χάλκινων αντικειμένων.

Το μουσείο στεγάζεται σε ένα ισόγειο κτίριο με μεγάλη αυλή. Ιδιαίτερος είναι ο Μεσαιωνικός Πύργος, μέρος της φραγκικής οχύρωσης της Θήβας. Ο πύργος έχει ενσωματωθεί στην αυλή του μουσείου και θεωρείται ότι είναι μέρος του κάστρου που χτίστηκε το 1278. Το μουσείο, εκτός από την κύρια έκθεση, διοργανώνει διαλέξεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

 

Χρήσιμες πληροφορίες: 22620 27913

Διεύθυνση: Θρεψιάδου 1, Θήβα

 


Αρχαιολογικό Μουσείο Χαιρώνειας

 

Το αρχαιολογικό μουσείο της Χαιρώνειας δημιουργήθηκε για να φιλοξενήσει τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής της Χαιρώνειας, αναδεικνύοντας τη μεγάλη σημασία που είχε η περιοχή στην αρχαιότητα. Το μουσείο ιδρύθηκε το 1907 και ανακαινίστηκε το 2009. Η έκθεση περιλαμβάνει ευρήματα από τους προϊστορικούς μέχρι τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους.

Ο πρώτος χώρος του μουσείου αφορά την Αρχαία Χαιρώνεια. Τα εκθέματα αποτελούν όπλα, αγγεία και μικροαντικείμενα από τη Μάχη της Χαιρώνειας, το 338π.Χ. Ο δεύτερος χώρος σχετίζεται με την Προϊστορική Βόρεια Βοιωτία και παρουσιάζει αντικείμενα καθημερινής χρήσης του νεολιθικού ανθρώπου και μία συλλογή χάλκινων αγγείων από την περιοχή του Ορχομενού. Πολύ σημαντικό είναι και το ομοίωμα οικίσκου της νεολιθικής εποχής, καθώς δίνει πολλές πληροφορίες για την καθημερινή ζωή της εποχής. Ο τελευταίος χώρος του μουσείου αφορά τους ιστορικούς χρόνους. Εκεί εκτίθενται αγγεία και αντικείμενα από την άσκηση της λατρείας προς τους θεούς, νομίσματα και γλυπτά. Τέλος, είναι πολύ ενδιαφέρον το ψηφιδωτό του 3ου αιώνα π.Χ., που έχει γεωμετρική διακόσμηση και τις προσωποποιήσεις των Εποχών.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαιρώνειας βρίσκεται στην ανατολική είσοδο της πόλης. Δίπλα από αυτό, στέκεται ο Λέων της Χαιρώνειας, το μαρμάρινο μνημείο προς τιμήν των Θηβαίων που σκοτώθηκαν στη Μάχη του 338π.Χ.

 

Χρήσιμες πληροφορίες: 22610 95270

 


Αρχαιολογική Συλλογή Διστόμου

 

Η πόλη του Διστόμου είναι χτισμένη στην περιοχή της αρχαίας φωκικής πόλης Αμβρόσσου. Η αρχαιολογική συλλογή του Διστόμου περιλαμβάνει ευρήματα από τις αρχαίες πόλεις Άμβροσσο, Μεδεώνα, Καρακόλιθο, Αντίκυρα και Βουλίδα. Τα εκθέματα καλύπτουν την περίοδο από τους μυκηναϊκούς μέχρι τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους.

Στην προθάλαμο εκτίθενται επιτύμβιες στήλες από τους κλασσικούς και ελληνιστικούς χρόνους, που έχουν βρεθεί στην περιοχή του Διστόμου. Στην πρώτη αίθουσα βρίσκονται τα ευρήματα των ανασκαφών από το Δίστομο και την Αντίκυρα. Η δεύτερα αίθουσα είναι αφιερωμένη στην κεραμική της περιοχής και περιλαμβάνει κυρίως αγγεία. Μέσα από αυτή τη συλλογή είναι φανερή η εξέλιξη της κεραμικής τέχνης από τα μυκηναϊκά μέχρι τα ρωμαϊκά χρόνια. Η συλλογή στεγάζεται στο διατηρητέο κτίριο του παλιού δημοτικού σχολείου της πόλης. Το μουσείο διοργανώνει εκπαιδευτικές επισκέψεις για μαθητές.

 

Χρήσιμες πληροφορίες: 22670 22000

 


Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού στο Δίστομο

 

Η πόλη του Διστόμου έχει μείνει γνωστή στην ιστορία ως μαρτυρική πόλη, λόγω της σφαγής που πραγματοποιήθηκε εκεί από τα γερμανικά στρατεύματα, την περίοδο της κατοχής. Η ιστορία της πόλης κρατιέται ζωντανή στη μνήμη, μέσω του Μουσείου Θυμάτων του Ναζισμού, που εγκαινιάστηκε το 2005.

Στο διώροφο κτίριο του μουσείου υπάρχουν οι φωτογραφίες όλων των θυμάτων της σφαγής και του οστεοφυλακίου που βρίσκεται ακόμα και σήμερα στο λόφο Κάναλες. Εκτίθεται σημαντικό υλικό από εφημερίδες και περιοδικά της εποχής, με άρθρα, φωτογραφίες και ντοκουμέντα. Παρουσιάζονται ειδικά αφιερώματα για τη σφαγή και ποιήματα των Ν. Βρεττάκου και Δ. Τσούρα, που σχετίζονται με την ιστορία του τόπου. Στο μουσείο υπάρχει αίθουσα προβολής οπτικοακουστικού υλικού. Το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού βρίσκεται στην είσοδο της πόλης, πολύ κοντά στο Δημαρχείο.

 


Αρχαιολογικό Μουσείο στο Σχηματάρι

 

Στο ανατολικό άκρο του νομού Βοιωτίας, στο Σχηματάρι, βρίσκεται το παλαιότερο μουσείο της Βοιωτίας, χτισμένο το 1890 και ανακαινισμένο το 2006. Το μουσείο ιδρύθηκε για να φιλοξενήσει τα ευρήματα των ανασκαφών της αρχαίας Τανάγρας. Μέσα από τα εκθέματα αποτυπώνεται η εξέλιξη της ταναιγρικής τέχνης, μέσα στο χρόνο.

Το μουσείο περιλαμβάνει ξεχωριστές αίθουσες για τους προϊστορικούς, τους αρχαϊκούς, τους κλασσικούς, τους ελληνιστικούς και τους ρωμαϊκούς χρόνους. Στα εκθέματα συμπεριλαμβάνονται επιτύμβια μνημεία, μαρμάρινες ανάγλυφες στήλες, γλυπτά. Υπάρχουν επίσης αγγεία, κοσμήματα, εδώλια και μικροαντικείμενα. Πολύ σημαντικά είναι τα ευρήματα από ρωμαϊκούς τάφους της περιοχής. Στον αύλειο χώρο εκτίθενται επιτύμβια μνημεία και τμήματα κτισμάτων και ιερών, καθώς και δύο χριστιανικές επιγραφές. Το μουσείο περιέχει ζωντανά στοιχεία για την μακρά ιστορία του τόπου και οι σύγχρονες έρευνες προσθέτουν διαρκώς νέα στοιχεία για την ιστορική τοπογραφία της περιοχής.

 

Χρήσιμες πληροφορίες: 22620 58220

Μοναστήρι Οσίου Λουκά

Η Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά βρίσκεται στη δυτική πλαγιά του όρους Ελικώνα, κοντά στην αρχαία Στειρίδα. Το μοναστήρι αποτελεί σπουδαίο βυζαντινό μνημείο. Κατασκευασμένο τον 11ο αιώνα, περιλαμβάνει δύο εκκλησίες: το Ναό της Παναγίας και το Καθολικό.

Από αρχιτεκτονικής άποψης, το μοναστήρι είναι πρότυπο της βυζαντινής τέχνης. Οι περισσότερες πληροφορίες για το μοναστήρι προκύπτουν μέσα από το βίο του Οσίου Λουκά, που γράφτηκε από κάποιον μαθητή του, μερικά χρόνια μετά το θάνατό του. Όσο ακόμη ζούσε ο Όσιος, είχε ξεκινήσει η κατασκευή του ναού της Αγίας Βαρβάρας, ο οποίος τελειοποιήθηκε από τους μαθητές του, μετά το θάνατό του. Επίσης, οι μαθητές του μετέβαλαν το κελί στο οποίο τάφηκε ο Όσιος σε ιερό ευκτήριο. Την ίδια εποχή, οι μαθητές οικοδόμησαν κελιά και ξενώνες. Έτσι, ήδη από τα τέλη του 10ου αιώνα υπήρχε η πρώτη μοναστική κοινότητα.

Σήμερα το ιερό ευκτήριο ταυτίζεται με την Κρύπτη και ο ναός της Αγίας Βαρβάρας με το ναό της Παναγίας. Στα χρόνια της Φραγκοκρατίας πέρασε στα χέρια Λατίνων και επανήλθε στα χέρια Ελλήνων μοναχών στην περίοδο της Τουρκοκρατίας. Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, το μοναστήρι λειτούργησε ως ορμητήριο για όλη τη Στερεά Ελλάδα. Αργότερα, κατά διαστήματα ήταν σχεδόν έρημο και στις αρχές του 20ου αιώνα πραγματοποιήθηκαν επισκευές και βελτιώσεις.

 


Μοναστήρι Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ιερουσαλήμ

Στις ανατολικές πλαγιές του Παρνασσού, κοντά στο χωριό Δαύλεια βρίσκεται η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ιερουσαλήμ ή Γερσαλή. Το μοναστήρι χτίστηκε τον 11ο αιώνα και θεωρείται ότι στους βυζαντινούς χρόνους έμειναν εκεί ασκητές από τους Αγίους Τόπους. Αυτό αιτιολογεί και την ονομασία της Μονής.

Σε μία καταπράσινη πλαγιά, σε υψόμετρο 900 μέτρων, το μοναστήρι ακολουθεί την τυπική βυζαντινή αρχιτεκτονική. Το Καθολικό περιβάλλεται από κτίσματα μεγάλου μεγέθους. Στην πορεία των χρόνων η μονή υπέστη αρκετές καταστροφές και ανακαινίστηκε. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας λειτούργησε ως φορέας ελληνικής παιδείας για την περιοχή, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του ελληνικού πολιτισμού.

Σήμερα λειτουργεί ως γυναικείο μοναστήρι. Στη Μονή υπάρχει και ο σπηλαιώδης ναός της Φανερωμένης, που βρίσκεται σε λίγο μεγαλύτερο υψόμετρο και λειτούργησε ως τόπος άσκησης. Υπάρχει επίσης σκευοφυλάκιο με σπουδαία κειμήλια, όπως βυζαντινές εικόνες και έργα μεταλλοτεχνίας. Το μοναστήρι πανηγυρίζει στις 23 Αυγούστου.

 


Μοναστήρι Ευαγγελιστρίας

Στην ανατολική πλευρά του όρους Ελικώνα, η Ιερά Μονή της Ευαγγελίστριας χτίστηκε το 12ο αιώνα και κρύβει στην ιστορία της την ιστορία της περιοχής. Επί Τουρκοκρατίας η Μονή συνέβαλε στη διατήρηση του ελληνικού πολιτισμού, καθώς εκεί λειτουργούσε κρυφό σχολειό από τους μοναχούς. Μάλιστα, υπάρχει κρύπτη με είσοδο μόνο από το Ιερό. Εκεί φυλάχθηκαν οι θησαυροί της Μονής. Στην περίοδο της βασιλείας του Όθωνα, η Ιερά Μονή Ευαγγελίστριας ήταν μία από αυτές που καταργήθηκαν. Λειτούργησε ξανά από το 1959 ως γυναικείο μοναστήρι. Σήμερα βρίσκονται εκεί περίπου 25 μοναχές που υποδέχονται κάθε επισκέπτη, που ενδιαφέρεται να μάθει την ιστορία της μονής. Πανηγυρίζει στη γιορτή του Ευαγγελισμού στις 25 Μαρτίου, καθώς και σε όλες τις γιορτές της Θεοτόκου.

 


Εκκλησία Εισοδίων της Θεοτόκου Λιβαδειάς

Ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου βρίσκεται στην πλατεία Αθανασίου Διάκου, στην πόλη της Λιβαδειάς. Δίπλα στο Ναό βρίσκεται η έδρα της Ιεράς Μητρόπολης Θηβών και Λιβαδειάς. Η κατασκευή του ναού ολοκληρώθηκε το 1860.  Γιορτάζει την 21η Νοεμβρίου και κάθε χρόνο πραγματοποιείται λιτάνευση της εικόνας στην πόλη της Λιβαδειάς. Την παραμονή της γιορτής πραγματοποιείται ο εσπερινός. Η προσέλευση των πιστών στη γιορτή του πολιούχου είναι μεγάλη.

Τοπικά Προϊόντα

Η περιοχή της Βοιωτίας παράγει τα πολύ γνωστά γαλακτοκομικά προϊόντα, κυρίως τυροκομικά. Δοκιμάστε την περίφημη φέτα Παρνασσού, παραδοσιακή φορμαέλλα από την Αράχωβα, οψιμοτύρι ή κερεμέζι, μυζήθρα και γιαούρτι από τις τοπικές φάρμες.

Πολύ γνωστή είναι η Βοιωτία και για την ποιότητα του κρέατος, το οποίο χρησιμοποιείται σαν βασικό υλικό σε πολλές από τις τοπικές συνταγές.

Η Βοιωτία φημίζεται για τις εκτάσεις με τα αμπέλια. Σημαντική είναι η παραγωγή κρασιού και ειδικά στην περιοχή της Δαύλειας παράγεται τσίπουρο με τον πατροπαράδοτο τρόπο. Επίσης, στη Δαύλεια βρίσκεται ο μεγαλύτερος ελαιώνας της Βοιωτίας. Οι κάτοικοι παράγουν παρθένο ελαιόλαδο και ελιές.

 


Γαστρονομία

Η παραδοσιακή κουζίνα της Βοιωτίας βασίζεται στα προϊόντα της τοπικής παραγωγής, κυρίως στην κτηνοτροφία και στην τυροκομία. Παραδοσιακό πιάτο της Βοιωτίας είναι το αρνάκι γιουβέτσι. Επίσης, αξίζει να δοκιμάσετε σαρμάδες με αμπελόφυλλα, από τους αμπελώνες της περιοχής. Στη βοιωτική κουζίνα ανήκουν και οι ντολμάδες, οι πίτες και το παραδοσιακό ζυμωτό ψωμί.

Στη ζαχαροπλαστική, οι Βοιωτοί προτιμούν τα σιροπιαστά γλυκά, με καρύδι, αμύγδαλο και μέλι. Ο μπακλαβάς, το καρυδάτο και οι κουραμπιέδες είναι τα πιο σημαντικά από αυτά. Φυσικά, δεν λείπουν τα παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού, από τα χέρια των γυναικών από τους Συνεταιρισμούς Γυναικών των ορεινών χωριών της Βοιωτίας.

Λιβαδειά

Πρώτες Βοήθειες 22610 22222 166
Αστυνομία 22610 22244 100
ΚΤΕΛ, Λιβαδειά 22610 28336
ΚΤΕΛ, Αθήνα 210 83 17173
ΤΡΕΝΟΣΕ 22610 28046

 


Αράχοβα

Πρώτες Βοήθειες 22670 31300 166
Αστυνομία 22670 31111 100
ΚΤΕΛ, Αράχοβα 22670 41276

 


Θήβα

Πρώτες Βοήθειες 22620 27733 166
Αστυνομία 22620 27549 100
ΚΤΕΛ, Θήβα 22620 27512
ΚΤΕΛ, Αθήνα 21083 17179
ΤΡΕΝΟΣΕ 22620 27531

Με αυτοκίνητο

Από: Προς: Απόσταση: Διάρκεια:
Αθήνα Λειβαδιά 135χλμ 1,5 ώρες
Θεσσαλονίκη Λειβαδιά 385χλμ 4-5 ώρες
Λαμία Λειβαδιά 95χλμ
Λάρισα Λειβαδιά 235χλμ
Βόλος Λειβαδιά 200χλμ

Η επιλογή να έχετε δικό σας μεταφορικό μέσο είναι καλύτερη, καθώς μπορείτε να γνωρίσετε καλύτερα το νομό.

 


Με αεροπλάνο

Ο νομός δεν διαθέτει αεροδρόμιο και η καλύτερη επιλογή αν θέλετε να ταξιδέψετε με αεροπλάνο είναι το αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” στην Αθήνα με καθημερινές πτήσεις από όλη την Ελλάδα αλλά και από τις περισσότερες χώρες του εξωτερικού.

Από το αεροδρόμιο μπορείτε να πάρετε το λεωφορείο Χ93 μέχρι τα ΚΤΕΛ Κηφισού και από εκεί να φτάσετε στο νομό Βοιωτίας.

 


Με λεωφορείο

Καθημερινά δρομολόγια εκτελούνται από και προς την πρωτεύουσα του νομού Λιβαδειά προς Αθήνα, Θεσσαλονίκη και πολλές πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας. Για τις μετακινήσεις σας εντός νομού θα μπορέσει να σας εξυπηρετήσει το ΚΤΕΛ Βοιωτίας.

ΚΤΕΛ Λιβαδειάς 22610 28336
ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης 2310 595432
ΚΤΕΛ Αθηνών 210 5120887

 


Με τρένο

Η Λιβαδειά, η Θήβα, τα Οινόφυτα και η Οινόη συνδέονται σιδηροδρομικά με Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η απόσταση από την Αθήνα είναι αρκετά κοντινή και η διαδρομή ευχάριστη μέσα στο πράσινο τοπίο. Από την Θεσσαλονίκη η απόσταση είναι μεγαλύτερη, όμως και πάλι ευχάριστη.