Παραλίες
Πανέμορφες παραλίες για όλα τα γούστα και για κάθε διάθεση βρίσκονται στην πλευρά του νομού Φθιώτιδας, που βρέχεται από τα νερά του Β. Ευβοϊκού και του Μαλιακού κόλπου. Ακρογιαλιές με άμμο ή βότσαλα, απάνεμοι κολπίσκοι και γραφικά λιμανάκια, υπόσχονται στους ταξιδευτές τη γαλήνη που προσφέρει η θέα της θάλασσας, απολαυστικό κολύμπι στα διάφανα νερά της, φρέσκο ψάρι και ευκαιρίες για ψάρεμα στις αμμουδερές, αλλά και στις βραχώδεις ακτές.
Ένα οδοιπορικό στα παράλια του νομού, θα μπορούσε να ξεκινήσει από την ιστορική κωμόπολη Λάρυμνα, λίγα χιλιόμετρα δεξιά της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας. ‘Εχει όμορφες, ερημικές ακρογιαλιές και το νησάκι Λαγονήσι (πολύ κοντά στην ακτή), η μετάβαση στο οποίο γίνεται με καΐκι. Στη Λάρυμνα βρίσκεται και ο περίφημος Κυματοθραύστης, που χρονολογείται μεταξύ 6ου και 4ου π.Χ. αιώνα.
Μετά τη Λάρυμνα συναντάμε το χωριό Προσκυνάς και κοντά του μια πολύ ωραία, πευκόφυτη παραλία.
Η κωμόπολη Μαλεσίνα απέχει λίγα χιλιόμετρα από την εθνική οδό, έχει θέα στο Β. Ευβοϊκό Μαλεσίνα -παραλία και όμορφες παραλίες.
Σε μικρή και πάλι απόσταση, σ’ έναν απάνεμο όρμο, βρίσκεται το γνωστό τουριστικό θέρετρο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Ο Θεολόγος, κτισμένος στη θέση του λιμανιού της αρχαίας πόλης των Αλών (επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος), έχει θαυμάσιες παραλίες, ταβέρνες με άφθονο και φρέσκο ψάρι και καλή τουριστική υποδομή. Ακολουθώντας πάντα την εθνική οδό, βρίσκουμε την Αταλάντη και απέναντι, στα ήσυχα νερά του Οπούντιου κόλπου, το ιστορικό τρίκορφο νησί Αταλαντονήσι. Στην παραλία της, τη Σκάλα Αταλάντης , οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν την καθαρή θάλασσα του Β. Ευβοϊκού και φρεσκότατα ψάρια.
Το φρέσκο ψάρι, όμως, αποτελεί παράδοση στις παραλιακές ταβέρνες που διαθέτει το όμορφο ψαροχώρι Λιβανάτες. Η παραλία του, με ψιλή άμμο και ρηχά νερά, απλώνεται σε όλο το μήκος του χωριού. Όμως, θα ήταν παράλειψη να μην επισκεφθείτε και τον αρχαιολογικό χώρο του Κύνου.
Επόμενος σταθμός, το λιμάνι της Αρκίτσας, απ’ όπου συνδέεται η κεντρική Ελλάδα με τη βόρεια Εύβοια, με τα πορθμεία Αρκίτσας-Αιδηψού. Η περιοχή διαθέτει καθαρές παραλίες με άμμο και βότσαλα, ιδανικές για μπάνιο, που εκτείνονται σε μήκος 13 χιλιομέτρων.
Εξαιρετική είναι η συνέχεια της διαδρομής μέχρι τον Άγιο Κωνσταντίνο, με τη θάλασσα δίπλα στην εθνική οδό να εναλλάσσεται με μια καταπράσινη φύση από τηνάλλη πλευρά του ορίζοντα. Το λιμάνι της κωμόπολης του Αγίου Κωνσταντίνου συνδέει, με φέρι μπόουτ και ιπτάμενα δελφίνια, την κεντρική Ελλάδα με τις Β. Σποράδες (Σκιάθο, Σκόπελο, Αλόννησο) και παρουσιάζει μεγάλη τουριστική κίνηση όλο το χρόνο. Δεξιά και αριστερά του λιμανιού υπάρχουν πλαζ με ψιλή άμμο και πολύ καθαρά νερά, ενώ η τουριστική υποδομή της περιοχής είναι αξιόλογη.
Λίγο πιο κάτω και σε μήκος ενός χιλιομέτρου απλώνεται η απάνεμη και πεντακάθαρη, με άμμο και βότσαλα, παραλία του Ασπρονερίου. Μετά από λίγο και αφού απολαύσουμε τον ιδανικό συνδυασμό βουνού και θάλασσας, φθάνουμε στο πασίγνωστο τουριστικό θέρετρο Καμένα Βούρλα, που θεωρείται το σημαντικότερο της κεντρικής Ελλάδας. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του Μαλιακού κόλπου, ακριβώς κάτω από το καταπράσινο βουνό Κνημίς.
Τα Καμένα Βούρλα συνδυάζουν θάλασσα, βουνό, ιαματικές πηγές και εύκολη πρόσβαση σε κοντινές παραλίες και νησάκια (π.χ. στις υπέροχες αμμουδιές της Β. Εύβοιας, στα Λιχαδονήσια ή στο νησάκι Στρογγυλή). Εδώ μπορείς να γευθείς ολόφρεσκα ψάρια και στερεοελλαδίτικες λιχουδιές, ενώ για όσους επιθυμούν κοσμοπολίτικες διακοπές, η νυχτερινή διασκέδαση είναι καλά οργανωμένη. Η περιοχή διαθέτει άρτια οργανωμένες ξενοδοχειακές μονάδες (ακόμα και για συνεδριακό τουρισμό) και παρέχει δυνατότητες εκδρομών.
Οι παραλίες του Κανούργιου, της Σκάρφειας και του Αγίου Σεραψείμ, μετά τα Καμένα Βούρλα,προσφέρονται για μπάνιο και κάμπινγκ.
Λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα βρίσκεται η κωμόπολη του Μώλου, με αρκετές ψαροταβέρνες. Στην παραλία του Μώλου, όταν η θάλασσα αφήνει τη λάσπη ακάλυπτη, οι ερασιτέχνες ψαράδες μπορούν να βγάλουν δόλωμα για ψάρεμα με καθετή ή παραγάδι, τη λασπογαρίδα”.
Με παράκαμψη από την εθνική οδό, ακολουθώντας τον επαρχιακό δρόμο Λαμίας-Στυλίδας, μπαίνουμε στο παραλιακό χωριουδάκι της Αγίας Μαρίνας, φημισμένο για τις γραφικές ψαροταβέρνες του ακριβώς μπροστά στη θάλασσα.
Στη θέση της αρχαίας πόλης των Φαλάρων, πάνω στο φυσικό όρμο που σχηματίζει ο Μαλιακός κόλπος, είναι κτισμένη αμφιθεατρικά, η Στυλίδα, το μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι του νομού. Για κολύμπι υπάρχουν κοντινές παραλίες, ενώ η περιοχή διαθέτει ξενοδοχεία και κάμπινγκ.
Συνεχίζοντας στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης και μετά τις όμορφες παραλίες του Αϊ-Γιάννη και της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, φτάνουμε στο γραφικό Καραβόμυλο, φημισμένο για τις ψαροταβέρνες με φρέσκα και νοστιμότατα ψάρια στο ωραίο λιμανάκι του. Η υπέροχη ακτή προκαλεί για κολύμπι, ενώ οι ψαρόβαρκες και οι πελώριες λεύκες, που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα, συμπληρώνουν το σκηνικό. Την άνετη διαμονή εξασφαλίζουν τα μοντέρνα ξενοδοχεία της περιοχής.
Μερικά χιλιόμετρα από το ψαροχώρι του Καραβόμυλου είναι ο Αχινός στη θέση του αρχαίου Εχίνου με το κάστρο και το Ρωμαϊκό ηρώο.
Στην παραλία, στον οικισμό “Κουβέλα” υπάρχουν γραφικές ψαροταβέρνες και ξενοδοχεία.
Στη συνέχεια συναντάμε τις Ράχες, με την κοσμοπολίτικη παραλία. Το χωριό έχει πλαζ για μπάνιο και θαλάσσια σπορ ξενοδοχειο και ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ στο λιμανάκι του αράζουν μικρά σκάφη αναψυχής. Εδώ μπορεί ο επισκέπτης να συνδυάσει τις κοσμοπολίτικες διακοπές με αυτές της ηρεμίας, να γευτεί το φρέσκο ψάρι και τις τοπικές λιχουδιές και να απολαύσει τη νυχτερινή διασκέδαση.
Τις Ράχες διαδέχεται το όμορφο παραλιακό χωριό Αχλάδι, με την ήρεμη θάλασσα, τις ταβέρνες και τα φρέσκα, ντόπια ψάρια.
Γραφική είναι και η παραλία της Πελασγίας με τη γαλήνια θάλασσα, που εξασφαλίζει ιδεώδεις συνθήκες κολύμβησης.
Σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων, στρίβοντας από την εθνική οδό δεξιά,οδηγούμαστε στη Γλύφα, με το μαγευτικό κόλπο του Βαθύκοιλου. Εδώ, το πράσινο της βλάστησης φτάνει εκεί που τελειώνει η στεριά, για να ενωθεί με το γαλάζιο της θάλασσας. Ο πανέμορφος αυτός κόλπος, καταλήγει στη γραφική Γλύφα με τις απάνεμες παραλίες, την πολύ καθαρή θάλασσα και τις βραχώδεις ακτές για τους λάτρεις του ψαρέματος. Το λιμάνι της Γλύφας συνδέει τη Φθιώτιδα με τον Αγιόκαμπο της Εύβοιας, με πορθμείο.Τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια της περιοχής σε συνδυασμό με τις όμορφες ταβέρνες και τα μπαρ εγγυώνται την ευχάριστη διαμονή του επισκέπτη.
Έξι μόλις χιλιόμετρα Β.Α. της Γλύφας, στη θέση Φανός που ταυτίζεται με την αρχαία Αντρώνα, υπάρχει αρχαιολογικός χώρος.
Βουνά
Στη βόρεια πλευρά του νομού βρίσκεται το βουνό Όθρη (1726μ.) που χωρίζει το νομό Φθιώτιδας με τον νομό Μαγνησίας. Ένα μικρό βουνό ο Κασιδιάρης ή Ναρθάκι (1011μ.) βρίσκεται δυτικότερα στα σύνορα με το νομό Λαρίσης, ενώ πιο δυτικά ακόμα βρίσκεται το βουνό Μαυροράχη (1365μ.), στα σύνορα με το νομό Καρδίτσας.
Στη δυτική πλευρά του νομού στα σύνορα με το νομό Ευρυτανίας βρίσκονται τα βουνά Λυκομνήματα (1522μ.), Τυμφρηστός 2315μ., Κοκκάλια (1720μ.), και Οξιά (1926μ.).
Στη νότια πλευρά του νομού στα σύνορα με το νομό Φωκίδας βρίσκονται τα βουνά Βαρδούσια (2437μ.), Οίτη (2152μ.) και Παρνασσός (2457μ.) στα σύνορα με το νομό Βοιωτίας.
Βόρεια των Βαρδουσίων στο εσωτερικό του νομού βρίσκονται τα βουνά Γουλινάς (1467μ.) και Αγ. Θεόδωροι (1147μ.).
Στη νότια ανατολική πλευρά του νομού παράλληλα με τον Ευβοϊκό κόλπο βρίσκονται τα βουνά Κνημίδα (938μ.), Καλλίδρομο (1399μ.) και Χλωμό (1011μ.).