Αγρίνιο

Μια σύγχρονη και ταχέως αναπτυσσόμενη πόλη στα σύνορα της Αιτωλίας και της Ακαρνανίας. Δεν είναι ούτε γραφική ούτε με κάποιο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, οι κάτοικοί της όμως φαίνεται να είναι ιδιαίτερα εργατικοί και γι᾽ αυτό έχει αναδειχθεί ως το εμπορικό κέντρο του νομού και η πολυπληθέστερη πόλη του.

Αρχικά ονομαζόταν Βραχώρι και υπάρχουν πολλές αναφορές σε αυτό κατά την προ επαναστάσεως αλλά και κατά την διάρκεια αυτής. Το 1835 μετονομάστηκε σε Αγρίνιο το οποίο μεγάλωσε απότομα όταν μεταφέρθηκαν σε αυτό οι κάτοικοι των χωριών που πνίγηκαν από τα νερά του Αχελώου για να δημιουργηθεί η λίμνη των Κρεμαστών και του Καστρακίου. Ανάμεσα στα αξιοθέατα του το δημοτικό πάρκο, το αρχαιολογικό μουσείο και ο ναός του Αγίου Χριστόφορου.

Ένα έθιμο που αναβιώνει από τα χρόνια προ επαναστάσεως είναι τα χαλκούνια. Κάθε Μεγάλη Παρασκευή στην κεντρική πλατεία βάζουν φωτιά στα χαλκούνια, αυτοσχέδιες εκρηκτικές κατασκευές που αποτελούνται από έναν μεγάλο κύλινδρο γεμάτο με ένα μείγμα μπαρουτιού και ένα φυτίλι στο άκρο, προσφέροντας ένα φαντασμαγορικό θέαμα.