Αλόννησος

Είναι σίγουρο ότι, μόλις ακουμπήσετε στο χώμα της Αλοννήσου, η ψυχή σας θα νιώσει μια πρωτόγνωρη ηρεμία και γαλήνη κι αυτό γιατί η ψυχή βλέπει πριν από τα μάτια και νιώθει πριν από την καρδιά.

 

Η μακραίωνη ιστορία και η παράδοση θα σας τυλίξουν μαζί με το άρωμα του γιασεμιού, σαν περπατήσετε στα λιθόστρωτα καλντερίμια της Παλαιάς Χώρας.

 

Τα ζεστά χαμόγελα των κατοίκων θα σας θυμίσουν τί θα πει φιλοξενία.

 

Οι “σειρήνες” που κολυμπούν στα κρυστάλλινα νερά και λιάζονται στις ακρογιαλιές θα σε μαγέψουν.

 

Ο μοναδικός αυτός επίγειος παράδεισος με την ήρεμη και απροσποίητη ατμόσφαιρα σε καλεί να τον γνωρίσεις.

 

Να δοκιμάσεις τις παραδοσιακές τυρόπιτες, τηγανόπιτες, τους λουκουμάδες (φουσκάκια), τη νόστιμη αστακομακαρονάδα, το ροφό στιφάδο και πάνω από όλα τον ξεχωριστό τόνο Αλοννήσου που φτιάχνεται παραδοσιακά από το γυναικείο Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό και όχι μόνο.

 

Να περπατήσεις στα αμέτρητα οργανωμένα και καταγεγραμμένα μονοπάτια μέσα από ευωδιές πευκοδάσους και μελωδίες αμέτρητων πουλιών.

 

Να γνωρίσεις το θαλάσσιο Πάρκο με τα παιχνιδιάρικα δελφίνια και τις φώκιες Μονάχους-Μονάχους.

 

Να επισκεφτείς τους αρχαιολογικούς χώρους, τα βυζαντινά μνημεία, τα γραφικά μοναστήρια και να ανάψεις ένα κεράκι στα λιθοσκέπαστα εκκλησάκια.

 

Η Αλόννησος, το θαλασσονήσι αυτό όπως το δηλώνει το όνομα του, χώρος εναλλακτικών διακοπών, ηρεμίας αλλά και κοσμικής ζωής, σε περιμένει να την ανακαλύψεις και μαζί να ανακαλύψεις και τον εαυτό σου!

Η Αλόννησος έλαβε  το όνομα της στα πρώτα χρόνια της πορείας της Ελλάδας ως ανεξάρτητο κράτος. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι, δεν συμπίπτει με την Αλόννησο της αρχαιότητας που ονομαζόταν Ίκος, ενώ το όνομα Αλόννησος  αναφερόταν πιθανώς στο γειτονικό προς τα βόρεια νησί της Κυρά-Παναγιάς. Η ιστορία της δεν μας διαφωτίζει πριν και κατά τη διάρκεια της παλαιολιθικής εποχής, που πιθανολογείται πως το νησί ήταν ενωμένο με τα άλλα νησιά και τη Θεσσαλία. Ωστόσο, η παράδοση θέλει τους Κρήτες με αρχηγό το μυθικό ήρωα Στάφυλο να κάνουν αποικίες στην Ίκο και την Πεπάρηθο, τη σημερινή δηλαδή Σκόπελο, κατά τον 16ο αιώνα π.Χ. Ο αποικισμός θα ευδοκιμήσει μαζί με τις πρώτες προσπάθειες για την καλλιέργεια της ελιάς και της αμπέλου.

 

Το νησί ακολουθεί τις ιστορικές εξελίξεις.  Η Μινωική αποικία δίνει τη θέση της στη κοινωνία με μυκηναϊκά χαρακτηριστικά. Η μυκηναϊκή πόλη τοποθετείται στη σημερινή θέση Κοκκινόκαστρο, στην ανατολική πλευρά του νησιού. Στα βάθη της ιστορίας και των παραδόσεων, ο τόπος φαίνεται να μαγνητίζει τους ήρωες και τις προσωπικότητες. Στο τέλος της μυκηναϊκής εποχής καταφθάνει στο νησί ο πατέρας του Αχιλλέα, ο Πηλέας, για να παραμείνει μέχρι το τέλος της ζωής του και να αναπαυθεί στην αγαπημένη του… Ίκο.

 

Πέρα από το μύθο, η Αλόννησος  θεωρείται από τα πρώτα νησιά του Αιγαίου που κατοικήθηκαν στην αρχαιότητα, όπως μαρτυρούν τα ίχνη του νεολιθικού οικισμού στο ακρωτήριο Κοκκινόκαστρο. Στα γειτονικά Γιούρα η ανθρώπινη παρουσία φτάνει ως την 9η χιλιετία π.Χ. με ευρήματα στο δημοφιλές σπήλαιο του Κύκλωπα. Δεν αποτελεί σύμπτωση πως ο δίαυλος της Αλοννήσου αποτέλεσε πανάρχαιο θαλάσσιο πέρασμα. Από εδώ θα περάσει η Αργώ του Ιάσονα στο δρόμο προς την Κολχίδα, καθώς και τα πλοία των Αχαιών προς την Τροία.

 

Ο τόπος θα περάσει από πολλά κύματα. Κατά τους γεωμετρικούς χρόνους οι Δόλοπες, τμήμα της μεγάλης φυλής των Πελασγών, κυριαρχούν και εξελίσσονται σε επικίνδυνους πειρατές που ταράζουν τα νερά του Αιγαίου. Η τιμωρία δεν θα αργήσει να έρθει από τον αθηναϊκό στόλο  που υπό τη διοίκηση του Κίμωνα, θα κατατροπώσει την επιθετική φυλή, προσαρτώντας όλα τα νησιά στην Αθήνα. Έτσι το 476 π.Χ. το νησί προσχωρεί στην Α’ Αθηναϊκή Συμμαχία.

 

Κατά την κλασική περίοδο, η Ίκος φαίνεται να έχει ζωή σε δύο πόλεις. Άλλωστε τον 5ο αιώνα π.Χ. ο  γεωγράφος της εποχής,  Σκύλαξ, θα την αποκαλέσει “δίπολιν”. Η μία πρέπει να βρισκόταν στη θέση Κοκκινόκαστρο, όπου σώζονται μέχρι σήμερα υπολείμματα του τείχους και η άλλη στη θέση που είναι χτισμένη η Παλιά Αλόννησος. Την εποχή αυτή το νησί γνωρίζει ακμή. Η Ίκος γίνεται γνωστή στον αρχαίο κόσμο για την καλλιέργεια της αμπέλου και το εκλεκτό κρασί. Οι εξαγωγές αυξάνονται  με γοργό ρυθμό. Το κρασί εξάγεται μέσα σε αμφορείς που σε μία από τις λαβές τους φέρουν την επιγραφή ΙΚΙΩΝ. Παράλληλα το νησί αποκτά γεω-στρατηγική σημασία. Ο εντυπωσιακός αριθμός ναυαγίων επιβεβαιώνουν την θέση του νησιού ως πέρασμα. Δεν είναι τυχαίο πως εξυπηρετεί ως βάση του αθηναϊκού στόλου για τους αγώνες εναντίων του Φιλίππου.

 

Το νησί θα συνεχίσει να γοητεύει τους επίδοξους κατακτητές της εποχής  Το 190π.Χ. το νησί καταλαμβάνεται από το Ρωμαϊκό στόλο. Το 1204μ.Χ. κυριαρχούν οι Φράγκοι για να δώσουν τη σκυτάλη σε άλλους κατακτητές όπως οι Ενετοί το 1453μ.Χ. και οι Τούρκοι το 1538μ.Χ. Κατά την διάρκεια της Επανάστασης του 1821 και κατά τα πρώτα έτη της απελευθέρωσης του Ελληνικού Έθνους, η Αλόννησος προσελκύει Έλληνες από διάφορα μέρη της Ελλάδας που μαζί με τον ντόπιο πληθυσμό, θα δημιουργήσουν τη νεοσύστατη Ελληνική κοινότητα του τόπου.

 

Τόπος μυθικών ηρώων, αρχαίων ναυαγίων, βυθισμένων αρχαίων πόλεων. Περιοχή προικισμένη με εύφορη γη σε προνομιακή θέση. Νησί με γοητεία μεθυστική και οίνο που έμεινε ιστορικά γνωστός. Χωρίς αμφιβολία, η ιστορία που περιβάλλει την Αλόννησο είναι πραγματικός θησαυρός!

Η Παλιά Αλόννησος αποτελεί ένα λαβύρινθο από φιδωτά σοκάκια και απότομα σκαλοπάτια και τα παραδοσιακά λιθόκτιστα σπίτια της είναι περιτριγυρισμένα από κληματαριές και λουλούδια. Λόγω της ιδιαίτερης θέσης του το χωριό φημίζεται για την φανταστική θέα που προσφέρει προς όλες τις κατευθύνσεις. Οι τουρίστες μπορούν να δουν μεγάλο μέρος του νησιού από εδώ, καθώς και τη θάλασσα και από τις δύο πλευρές του νησιού. Πολλοί επισκέπτες έρχονται για να απολαύσουν τη θέα από τις πολυάριθμες ταβέρνες και τα καφέ-μπαρ που είναι ανοιχτά καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Η παλιά πρωτεύουσα του νησιού (Παλιό Χωριό), κρύβει αρχιτεκτονικούς θησαυρούς όπως το μεσαιωνικό κάστρο που αγναντεύει από ψηλά το Αιγαίο πέλαγος.

 


Το γραφικό Πατητήρι, λιμάνι και πρωτεύουσα του νησιού, οφείλει το όνομά του στα πατητήρια του κρασιού, όταν η βασική ασχολία των ντόπιων ήταν η αμπελουργία. Το λιμάνι στο Πατητήρι είναι γεμάτο καφετέριες και ταβέρνες όπου μπορεί να καθίσει ο επισκέπτης και να απολαύσει την ατμόσφαιρα του λιμανιού με τις πολλές ψαρόβαρκες και τα ιστιοπλοϊκά σκάφη. Στην άκρη του λιμανιού είναι μια μικρή παραλία με γαλαζοπράσινα διάφανα νερά και πιο ψηλά απότομοι ωχροκίτρινοι βράχοι με διάσπαρτα πευκόδεντρα. Τα βράδια οι βράχοι αυτοί φωτίζονται με προβολείς. Εκεί όπου το στόμιο του κόλπου ανοίγει προς τη θάλασσα, φαίνονται στο βάθος δύο ακατοίκητα νησάκια γνωστά ως το Δυο Αδέλφια.

 


Ο Ρουσούμ Γιαλός είναι ένας μικρός οικισμός στον γειτονικό όρμο από το Πατητήρι και μόλις 10 λεπτά με τα πόδια από το λιμάνι. Εκεί υπάρχει μια φαρδιά όμορφη παραλία που καλύπτεται από βότσαλα και πέτρες, που συνεχίζουν μέχρι βαθιά μέσα στα κρυστάλλινα νερά. Γύρω από την παραλία υπάρχουν απότομοι βράχοι με πεύκα να κρέμονται πάνω από το νερό, αλλά πιο μακριά, εκεί που ο κόλπος ανοίγει προς τη θάλασσα, οι βράχοι γίνονται πιο επίπεδοι δημιουργώντας μια υπέροχη θέα στον ορίζοντα.

 


Η Βότση είναι ένα ψαροχώρι που μοιάζει με ένα λαβύρινθο από στενές οδούς, σοκάκια και δρομάκια. Έχει ένα φυσικό ημικυκλικό λιμάνι που σχηματίζεται από τους γύρω απότομους βράχους στο χρώμα της ώχρας. Οι μικρές ψαρόβαρκες είναι είτε δεμένες στην αποβάθρα είτε είναι αγκυροβολημένες σε διάφορα σημεία μέσα στον κολπίσκο.

 


Η Στενή Βάλα είναι ψαροχώρι που βρίσκεται στην νοτιοανατολική πλευρά της Αλοννήσου, περίπου 10χλμ από το Πατητήρι. Η διαδρομή για το χωριουδάκι αυτό περνάει μέσα από πυκνά πευκοδάση και ελαιώνες και οδηγεί από ψηλά στην καταπληκτική θέα των ορμίσκων της νοτιοανατολικής ακτής. Κατηφορίζοντας προς τη θάλασσα από ένα φιδωτό δρόμο η θέα της θάλασσας και των ακατοίκητων νησιών απέναντι είναι πανοραμική.

 


Τα Καλαμάκια είναι ο τελευταίος οικισμός κατά μήκος της ακτής και βρίσκεται 12χλμ βορειοανατολικά από το Πατητήρι. Τα λιγοστά σπίτια στριμώχνονται ανάμεσα στη θάλασσα και τις απότομες πλαγιές, που σε αυτήν την περιοχή του νησιού καλύπτονται από θαμνώδη βλάστηση. Το χωριό αποτελείται από ένα μικρό λιμάνι και λίγα σπίτια που είναι χτισμένα πάνω στην απότομη πλαγιά που βλέπει ανατολικά. Το λιμάνι δημιουργήθηκε χτίζοντας ένα μόλο που λειτουργεί ως κυματοθραύστης, καθώς τα Καλαμάκια δε βρίσκονται σε κάποιο προστατευμένο κόλπο.

Άγιος Δημήτριος Μια υπέροχη παραλία που θεωρείτε από τις πιο όμορφες στο Αιγαίο. Η πιο φωτογραφημένη παραλία του νησιού και από τις ομορφότερες παραλίες, οργανωμένη και διαθέτει και ταβέρνες. Διαθέτει άνετο πάρκινγκ.

 


Βύθισμα Παραλία Βύθισμα Αλοννήσου, Νότια της Παλιάς Χώρας και προσβάσιμη από δρόμο από το Πατητήρι. Χωματόδρομος φτάνει ως ένα σημείο και έπειτα από μονοπάτι φτάνετε ως τη παραλία. Πιο εύκολη είναι η πρόσβαση με μηχανάκι, καθώς με αυτοκίνητο ίσως δυσκολευτείτε, καθώς δεν έχει πολύ χώρο. Καλύτερα να φτάσετε ως ένα σημείο και μετά να περπατήσετε στην παραλία. Στην παραλία αρκετοί είναι αυτοί που κάνουν και γυμνισμό.

 


Βότση Μία από τις πιο γραφικές γωνιές και όμορφες παραλίες του νησιού. Το υπέροχο Βότση με την μικρή αλλά πανέμορφη παραλία του θα σας γοητεύσει σίγουρα.

 


Γλυφά και Στενή Βάλα Η παραλία βρίσκεται ακριβώς πάνω από την γραφική Στενή Βάλα. Καθαρά νερά και όμορφο τοπίο και εδώ και καταπληκτικό φαγητό στις ταβέρνες που βρίσκονται στο αγκυροβόλιο λίγα μέτρα από την παραλία.

 


Γυάλια Μία από τις πιο γραφικές παραλίες της Αλοννήσου. Προσβάσιμη από πρόσφατα ασφαλτοστρωμένο δρόμο με τον χαρακτηριστικό Ανεμόμυλο πάνω στα βράχια. Η παραλία είναι εκτεθειμένη στο κύμα (στο Βόρειο Βορειοδυτικό Άνεμο). Το τοπίο γύρω από την παραλία πανέμορφο. Ο δρόμος φτάνει ως την παραλία, αλλά μπορείτε να φτάσετε εδώ και από μονοπάτι που ξεκινά λίγο πριν το Παλιό Χωριό.

 


Καλαμάκια Πρόκειται για μια πολύ μικρή παραλία δίπλα στο ψαροχώρι με το ίδιο όνομα. Στις ταβέρνες μπορείτε να φάτε φρέσκο ψάρι και παραδοσιακά φαγητά και να απολαύσετε και την ηλιοθεραπεία σας ή ένα σύντομο μπάνιο.

 


Κατερίνα Βάλα Προσβάσιμη από τον ίδιο δρόμο που οδηγεί στο Κοκκινόκαστρο και έπειτα με σύντομο μονοπάτι. Ο Γραφικός αυτός όρμος του Τζόρτζη Γυαλού, με τις παραλίες Κατερίνα Βάλα, Τζόρτζη Γιαλός, Κοκκινόκαστρο Φίσερ και Κοκκινόκαστρο από την άλλη πλευρά είναι απο τους πιο όμορφους όρμους του νησιού.

 


Κοκκινόκαστρο Μια από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού, για πολλούς ίσως και η ομορφότερη. Κόκκινο χώμα, άμμος και βότσαλο, πεντακάθαρα νερά και ένα υπέροχο τοπίο, θα πρέπει να την επισκεφθείτε οπωσδήποτε. Άνετο πάρκινγκ. Έπειτα ακολουθείτε το μονοπάτι ως την παραλία.

 


Λεφτός Γιαλός Ακόμη μια όμορφη παραλία της Αλοννήσου με βότσαλο (ανάλογα πώς θα την αφήσει το χειμερινό κύμα από μικρό ως πολύ μεγάλο). Κρυστάλλινα νερά και υπέροχο πράσινο. Διαθέτει πολύ καλό φαγητό στις ταβέρνες που βρίσκονται πίσω από την παραλία.

 


Μαρπούντα Αποτελείται από δύο υπέροχες οργανωμένες παραλίες γύρω απο τις οποίες υπάρχει το οργανωμένο ξενοδοχείο Marpunta. Τα βράχια είναι εντυπωσιακά, όπως επίσης και τα ηλιοβασιλέματα.

 


Μεγάλη Άμμος Πρόκειται για μια μικρή, αλλά πολύ όμορφη παραλία με θαυμάσιο προσανατολισμό. Ο φαρδύς ασφαλτοστρωμένος δρόμος στην αρχή είναι εύκολα προσβάσιμος, έπειτα, όμως, πολύ δύσκολος για τα αυτοκίνητα και στο τέλος της διαδρομής ο χώρος για αναστροφή είναι πολύ περιορισμένος ως ανύπαρκτος για τα μεγάλα οχήματα.

 


Μεγάλος Μουρτιάς Οργανωμένη παραλία με 3 ταβέρνες μέσα στους Ελαιώνες και δίπλα στο κύμα. Από τις πιο δημοφιλής και όμορφες παραλίες του νησιού, με ψιλό βοτσαλάκι στην παραλία  και άμμο μέσα στη θάλασσα.

 


Μηλιά Μία μαγευτική παραλία, τα πεύκα φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. Εντυπωσιακή ακτογραμμή. Ένα παραδεισένιο τοπίο. Το βοτσαλάκι της παραλίας ανάλογα πώς την αφήνει το κύμα, μπορεί να είναι από μικρό μέχρι και πολύ μεγάλο. Ενώ ο βυθός είναι αμμώδης.

 


Πατητήρι Η Αλόννησος, όπως όλες οι Σποράδες, έχει πεντακάθαρα νερά οπότε ακόμη και μέσα στο γραφικό όρμο και το λιμάνι στο Πατητήρι, υπάρχει όμορφη αμμουδιά και μπορείτε να απολαύσετε ένα υπέροχο μπάνιο. Η Αλόννησος φημίζεται για τα πεντακάθαρα νερά της ακόμη και μέσα στο κύριο λιμάνι του νησιού.

 


Σπαρτίνες Πρόκειται για 3-4 μεγάλες και άλλες μικρότερες διαδοχικές παραλίες με την ονομασία Σπαρτίνες. Κάποιες από αυτές είναι προσβάσιμες από μονοπάτι, ενώ άλλες μόνο από τη θάλασσα. Έχει όμορφες παραλίες μέσα στο πράσινο και την χαρακτηριστική ακτογραμμή της Αλοννήσου, όπου μπορεί να δει κανείς όλη την γεωλογική εξέλιξη του τόπου.

 


Τσουκαλιά Μία όμορφη παραλία στο βόρειο τμήμα της Αλοννήσου, με δυτικό προσανατολισμό. Εύκολα προσβάσιμη με βοτσαλάκι. Στο σημείο αυτό θα δείτε δεκάδες διασκορπισμένα θραύσματα από αγγεία, καθώς κατά την αρχαιότητα υπήρχε εδώ εργαστήριο κεραμικής, όπου κατασκεύαζαν αμφορείς για το κρασί, όπως και άλλα κεραμικά.

 


Χρυσή Μηλιά Λέγεται και Παλαβοδήμου Λάκκα. Είναι η πιο δημοφιλής οργανωμένη παραλία του νησιού. Ψιλή άμμος, ρηχά νερά, άνετο πάρκινγκ. Η άμμος κυριαρχεί και τα ρηχά νερά προσκαλούν μικρούς και μεγάλους σε ατελείωτα παιχνίδια.

Καταδυτικός Τουρισμός

 

Στο μεγαλύτερο φυσικό θαλάσσιο πάρκο της Μεσογείου, η χλωρίδα και η πανίδα εντυπωσιάζουν δημιουργώντας την αίσθηση πως το φυσικό περιβάλλον παραμένει ανέγγιχτο και αναλλοίωτο στο πέρασμα των αιώνων. Η προτίμηση της μεσογειακής φώκιας Μονάχους – Μονάχους, καθώς και των άλλων σπανίων ειδών του μοναδικού οικοσυστήματος των Βορείων Σποράδων αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

 

Το απαράμιλλο φυσικό κάλλος  ενώνεται με τους υποβρύχιους μύθους και θρύλους. Ο θαλάσσιος χώρος βρίθει από ναυάγια μεγάλης ιστορικής αξίας, άλλα του 4ου και 5ου αιώνα π.Χ., άλλα βυζαντινά.

 


Θρησκευτικός Τουρισμός

 

Αν έχετε διάθεση να εξερευνήσετε την ύπαιθρο της Αλοννήσου με τα μικρά ξωκλήσια της, τις τοποθεσίες με τη φανταστική θέα ή τις βαθιές ρεματιές της, μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω την περιγραφή των διάφορων περιοχών του νησιού και μετά να επιλέξετε ποιες θα θέλατε να επισκεφθείτε.

Ορισμένα ξωκλήσια του νησιού βρίσκονται σε ελκυστικά σημεία και σε ολόκληρο το νησί θα ανακαλύπτετε διαρκώς τη μια φανταστική θέα μετά την άλλη. Αν θέλετε να βιώσετε την απόλαυση των τοπίων αυτών από μεγαλύτερο υψόμετρο, μπορείτε να επισκεφθείτε μερικά από τα βουναλάκια της Αλοννήσου που είναι σε αρκετά μεγάλο βαθμό προσπελάσιμα.

 

Άγιοι Ανάργυροι Τέσσερα χιλιόμετρα από το Πατητήρι θα βρείτε τα δύο μικρά ξωκλήσια των Αγίων Αναργύρων που είναι κτισμένα ακριβώς στην άκρη του γκρεμού που βλέπει προς τη θάλασσα στην βορειοδυτική ακτή. Ευτυχώς δεν μπορείτε να πάτε με το αυτοκίνητο μέχρι τέρμα ως τα ξωκλήσια και έχετε έτσι την ευκαιρία να περπατήσετε μέσα από το πυκνό πευκοδάσος τα τελευταία 500 μέτρα.

 

Ο Άγιος Κωνσταντίνος είναι ένα μικρό ξωκλήσι σε μία ρεματιά στη βορειοδυτική ακτή περίπου 12 χλμ από το Πατητήρι. Η περιοχή εδώ καλύπτεται από χαμηλές συστάδες θάμνων και δάση που αποτελούνται κυρίως από αργιούς διαφορετικού μεγέθους. Υπάρχουν αρκετοί βοσκοί στην περιοχή και μια υπέροχη θέα προς τη Σκόπελο.

 

Ο Άγιος Γεώργιος είναι ένα μικρό ξωκλήσι σε περίπου 350 μέτρα υψόμετρο γύρω στα 10,5 χλμ από Πατητήρι. Υπάρχει άσφαλτος που οδηγεί μέχρι το ξωκλήσι καθώς και μεγάλος χώρος στάθμευσης λίγο πάνω από το δρόμο. Από εδώ βλέπετε την νοτιοανατολική ακτή και τη θάλασσα που είναι διάσπαρτη με νησάκια. Η θέα είναι μαγευτική και δίνεται η αίσθηση ότι θα μπορούσε κανείς να πετάξει πάνω από το τοπίο αυτό και πέρα από τη θάλασσα.

 

Το μοναστήρι της Γεννήσεως της Θεοτόκου βρίσκεται νοτιοανατολικά του νησιού Κυρα-Παναγιά, μετόχι της Μονής της Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους, που χτίστηκε το 16ο αιώνα. Είναι ένα τυπικό δείγμα μοναστηριού της μεταβυζαντινής περιόδου. Διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο ως πρωτομονάστηρο και ήταν αυτόνομο. Σήμερα, σώζονται από τις εγκαταστάσεις του το παλιό λιοτρίβι και ο παλιός ανεμόμυλος. Η πρόσβαση στην Κυρά Παναγιά μπορεί να γίνει μόνο με σκάφος, σε ένα από τα δύο φυσικά λιμανάκια που διαθέτει το νησί, τον Πλανήτη στα βόρεια και τον Άγιο Πέτρο στα νότια.

21 Μαΐου – Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης Στο γραφικό παρεκκλήσι του Αγ. Κωνσταντίνου στη «Ψηλή Ράχη», μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, προσφέρεται γίδα με μακαρόνια και ζεστό ρυζόγαλο (από φρέσκο κατσικίσιο γάλα).

 

25 Ιουλίου – Πολιούχος Αγ Παρασκευής Ευλαβική περιφορά της εικόνας  της Πολιούχου του νησιού, το βράδυ, στους δρόμους του Πατητηριού, παρουσία των ντόπιων και των επισκεπτών.

 

15 Αυγούστου – Παραδοσιακός Γάμος Η Αλόννησος «παντρεύει» με μοναδικό τρόπο τα δώρα της φύσης με τα ανθρώπινα συναισθήματα.

 

23 Απριλίου – Εορτασμός Αγ. Γεωργίου Στη γιορτή του Αγίου ,οι κάτοικοι της Αλοννήσου πηγαίνουν στο ξωκκλήσι όπου παρακολουθούν τη Θεία Λειτουργία και γιορτάζουν την ημέρα ψήνοντας κρέας και πίνοντας κρασί.

Αστυνομία: 24240 65 205
Ιατρείο: 24240 65 208
Λιμεναρχείο: 24240 65 595
Ταχυδρομείο: 24240 65 560
ΤΑΧΙ: 694 45 64 432
ΤΑΧΙ: 694 45 64 393
ΤΑΧΙ: 697 22 50 295
ΤΑΧΙ: 697 88 81 360

Υπάρχουν τακτικά ακτοπλοϊκά δρομολόγια από Βόλο, Άγιο Κωνσταντίνο ή Κύμη, καθώς και αεροπορική πρόσβαση μέσω των αεροδρομίων της Σκιάθου, της Σκύρου και της Ν. Αγχιάλου στο Βόλο.