Ανάφη

Η Ανάφη, που βρίσκεται ανατολικά της Σαντορίνης, είναι ένα από τα πιο γραφικά μικρά νησάκια του κυκλαδικού συμπλέγματος, καθώς κατορθώνει να διατηρεί άθικτη τη φυσική της ομορφιά και την πλούσια λαϊκή της παράδοση.

 

Η μικρή Ανάφη είναι ένα πανέμορφο και φιλόξενο καταφύγιο για όσους αναζητούν το αυθεντικό στις διακοπές τους: Χρυσαφένιες αμμουδιές, βαθυπράσινα νερά, κατάλευκοι οικισμοί, φιλόξενοι άνθρωποι και πλούσια έθιμα είναι στοιχεία που  καθιστούν το νησί αυτό μοναδικό για όσους επιθυμούν γαλήνιες διακοπές και έναν απλό τρόπο ζωής.

 

Σε έκταση μόλις 40 τετραγωνικών χιλιομέτρων η Ανάφη συγκεντρώνει ασυνήθιστα πολλές φυσικές ομορφιές και αξιοθέατα. Οι πανέμορφες παραλίες του νότου με τη χρυσή άμμο, η φυσική αγριάδα των απόκρημνων βράχων του βορρά, τα  μονοπάτια που προσφέρονται για πεζοπορία, τα ανεξερεύνητα σπήλαια, οι ιαματικές πηγές, η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της χώρας και τα δεκάδες αρχαιολογικά ευρήματα  που βρίσκονται διάσπαρτα παντού, συνθέτουν την εικόνα ενός τόπου που προσφέρει μοναδικές συγκινήσεις.

 

Οι βραχώδεις απόκρημνες πλαγιές που το καλοκαίρι παραδίνονται στη ζέστη του αιγαιοπελαγίτικου ήλιου, το χειμώνα σκεπάζονται με ένα καταπράσινο χαλί χλόης και την άνοιξη γεμίζουν αγριολούλουδα σε όλους τους χρωματισμούς, ενώ μοσχοβολά το θυμάρι και το φασκόμηλο.

 

Η Ανάφη έχει ένα μόνο χωριό, τη Χώρα, που είναι χτισμένο στα ερείπια του βενετσιάνικου κάστρου, με ολόλευκα σπίτια με θόλους και με στενά δρομάκια φτιαγμένα από πέτρα, όμοια με αυτά που υπάρχουν στην περιοχή Αναφιώτικα, που απλώνεται κάτω από την Ακρόπολη της Αθήνας. Εδώ η λαϊκή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική ξεδιπλώνεται σε όλη της την ομορφιά: στενά πλακόστρωτα σοκάκια, κάτασπρα χαμηλά σπίτια με φρεσκοβαμμένα μπλε παράθυρα και θόλους στη στέγη (ένα τοπικό αρχιτεκτονικό γνώρισμα που μονώνει τα σπίτια από τον ήλιο και τον αέρα) και αυλές γεμάτες λουλούδια, κάτω από το εκτυφλωτικό αιγαιοπελαγίτικο φως.

 

Η Χώρα απέχει 3 χλμ. από το λιμάνι του Αγίου Νικολάου.  Ανάμεσα στον Άγιο Νικόλαο και τη Χώρα, ανατολικά, είναι σκαρφαλωμένο το Κλεισίδι, μικρός οικισμός με ελάχιστα σπιτάκια και ξενώνες.

 

Οι επισκέπτες μπορούν με τα ντόπια καΐκια ή με το σκάφος τους να κάνουν, αν ο καιρός το επιτρέπει, τον περίπλου του νησιού, ή θαλάσσιες εκδρομές στα κοντινά νησάκια Φτενά, Παχιά (Αναφόπουλο), Μακριά, που έχουν κηρυχθεί περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Η Ανάφη σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία αναδύθηκε από το βυθό του Αιγαίου, με διαταγή του Απόλλωνα για να προσφέρει καταφύγιο στους Αργοναύτες. Συγκεκριμένα, οι Αργοναύτες καθώς επέστρεφαν από την Κολχίδα, διασχίζοντας το Κρητικό Πέλαγος για να μπουν στο Αιγαίο, μια νύκτα κατασκότεινη, δίχως άστρα και φεγγάρι, έπεσαν πάνω σε σφοδρή κακοκαιρία. Η άγρια θάλασσα και οι δυνατοί άνεμοι οδηγούσαν την Αργώ σε ολοσχερή καταστροφή, χωρίς οι Αργοναύτες να μπορούν να την κατευθύνουν. Τότε ο Ιάσων σήκωσε τα χέρια στον ουρανό και παρακάλεσε τον Απόλλωνα να τους σώσει τάζοντάς του τάματα. Ο θεός έριξε ένα βέλος μπροστά τους, ο κόσμος ολόγυρα έλαμψε μεμιάς και οι Αργοναύτες είδαν ξαφνικά να αναφαίνεται ένα μικρό νησί, όπου και προσάραξαν. Με την ανατολή του ηλίου, στο πρώτο άλσος που συνάντησαν, ίδρυσαν βωμό για να τιμήσουν τον Απόλλωνα Αιγλήτη για τη σωτήρια αίγλη (λάμψη) που έριξε μέσα στην καταιγίδα. Το νησί ονομάστηκε  Ανάφη γιατί αναφάνηκε μέσα στη θάλασσα και έκτοτε ο θεός λατρεύτηκε ως Αναφαίος ή Αιγλήτης (τω παρά προσδοκιών Αναφανήναι).

 

Κάθε χρόνο οι αρχαίοι κάτοικοι του νησιού τιμούσαν τον Απόλλωνα με μια γιορτή που ονομαζόταν Υακίνθεια.

 

Είναι άγνωστο πότε ιδρύθηκε η αρχαία πόλη της Ανάφης, στο λόφο «Καστέλι», στην ανατολική πλευρά του νησιού,  πιθανότατα όμως αποικήθηκε από Δωριείς κατά τον 8ο αιώνα π.χ., όπως και η γειτονική Θήρα. Παρότι ήταν δωρική αποικία και τελούσε υπό Σπαρτιατική ηγεμονία,  τον 5ο αιώνα π.Χ. αποτέλεσε μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας και μάλιστα κατέβαλε φόρο 1000 δρχ. ετησίως.

 

Η Ιερά Οδός που οδηγούσε στο Ιερό του Απόλλωνα ξεκινούσε από την ανατολική πλευρά της πόλεως και ακολουθώντας το διάσελο κατέληγε στη θέση όπου σήμερα βρίσκεται το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, αφιερωμένο στην Παναγία την Καλαμιώτισσα (γέννηση της Θεοτόκου). Τμήματα του λιθόστρωτου της Οδού είναι ακόμα και σήμερα ορατά. Κατά μήκος της υπήρχαν βωμοί και μνημεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ταφικό συγκρότημα κοντά στον ναΐσκο του Αγίου Μάμα.

 

Το 1207 μ.Χ. η Ανάφη περιήλθε σε διάφορους Φραγκικούς οίκους όπως οι Φωσκωλοί, Γωζαδίνοι, Κρίσποι και Ποσάνοι. Το Μεσαίωνα το νησί ανήκε στο Δουκάτο της Νάξου και κυβερνήθηκε από διάφορους Βενετούς ηγεμόνες, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να το απαλλάξουν από τις πειρατικές επιδρομές και τις καταστροφές που ανάγκασαν πολλούς κατοίκους να καταφύγουν στην Κρήτη. Το 1537 λεηλατήθηκε από τον Μπαρμπαρόσα, υποδουλώθηκε στους Τούρκους και απελευθερώθηκε μαζί με τα υπόλοιπα νησιά.

 

Μετά την κατάληψη της Ανάφης από τους Οθωμανούς, πολλοί από τους κατοίκους της μεταφέρθηκαν βίαια στη Μικρά Ασία. Οι κάτοικοι της Ανάφης πήραν μέρος στην Επανάσταση του 1821 και το νησί μαζί με τη Θήρα και την Αστυπάλαια αποτέλεσε ιδιαίτερη επαρχία της διοίκησης των Νοτίων Κυκλάδων. Κατά την Επανάσταση λέγεται ότι οι Αναφιώτες έστειλαν καΐκια με άνδρες για να συμμετάσχουν στον αγώνα που διεξαγόταν στην ηπειρωτική χώρα. Το 1824 κατά την διάρκεια της επανάστασης οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον νησί και να καταφύγουν στην Αμοργό. Με την συνθήκη του Λονδίνου (18-8-1832) η Ανάφη ενσωματώθηκε και επίσημα στο ελεύθερο Ελληνικό Κράτος. Κατά την περίοδο του Όθωνα πολλοί κάτοικοι του νησιού πήγαν στην Αθήνα και έκτισαν στην βόρεια πλευρά της Ακρόπολης μια συνοικία, τα Αναφιώτικα, που σώζονται ως σήμερα.

 

Η Ανάφη υπήρξε πριν από τη δεκαετία του 1920 τόπος εξορίας για κατάδικους του ποινικού δικαίου, αλλά και για τον εκτοπισμό πολιτικών κρατουμένων.

 

Η Ιταλική φρουρά κατέλαβε την Ανάφη από τις 4 Μαΐου 1941. Οι πρώτοι Ιταλοί που έφτασαν στο νησί προέρχονταν από ένα πλοίο του εμπορικού ναυτικού, αργότερα αντικαταστάθηκαν από στρατιώτες και στη συνέχεια από καραμπινιέρους, δηλαδή αστυνομικούς. Σύμφωνα με πληροφορίες οι Ιταλοί, κατά την άποψη των κατοίκων ήταν «καλά παλικάρια», μολονότι η φρουρά περίμενε από τους κατοίκους προμήθειες που συμπεριλάμβαναν ζώα και πουλερικά. Οι απόδημοι στις πόλεις επέστρεψαν στο νησί για να γλιτώσουν από τον χειμωνιάτικο λιμό του 1941-42 και τα Δεκεμβριανά του 1944.

 

Η Ανάφη σήμερα οφείλει φόρο τιμής σε αυτούς τους διωγμένος ανθρώπους, που τότε προσέφεραν στο νησί, ιατρική φροντίδα, γνώσεις, σεβασμό, πολιτισμό.

Χώρα

Η Χώρα είναι η πρωτεύουσα της Ανάφης. Είναι ένας πυκνοδομημένος ο οικισμός, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από τα μεσαιωνικά χρόνια. Απλώνεται αμφιθεατρικά πάνω από το λιμάνι, σε υψόμετρο 260 μέτρων.

Με 270 κατοίκους σήμερα, η Χώρα διαφοροποιείται ανάμεσα σ’ εκείνες των άλλων Κυκλάδων από τα πολυάριθμα θολωτά μονόχωρα σπίτια της, που καταλαμβάνουν σημαντικό χώρο στον οικισμό. Στενά σοκάκια διαπερνούν κάθε γωνιά του, ώσπου οδηγούν στο ενετικό Κάστρο, τον αρχικό πυρήνα και καρδιά του χωριού. Κεντρική θέση στη Χώρα κατέχουν οι ναοί του Αγίου Νικολάου, της Κοίμησης, του Αγίου Χαραλάμπους, του Χριστού του Σταυρού, των Αγίων Αναργύρων και του Αγίου Γεωργίου στην κορυφή του Κάστρου, με βυζαντινές ή μεταβυζαντινές εικόνες. Ευρήματα από την αρχαία Ανάφη φιλοξενούνται στην Αρχαιολογική Συλλογή.

Πεζοί και ζώα κυκλοφορούν ελεύθερα, αφού σαν παραδοσιακός οικισμός η Χώρα δεν είναι προσπελάσιμη από τροχοφόρα. Ταβέρνες, ψησταριά, φούρνος, παντοπωλείο και μπαρ, καλύπτουν τις ανάγκες του ντόπιου πληθυσμού και των επισκεπτών. Η διαμονή των τελευταίων εξυπηρετείται από αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια.

 


Καστέλλι

Ο λόφος της αρχαίας πόλης έχει ύψος 327 μέτρα. Εδώ διακρίνονται τα ερείπια του άστεως της πόλης-κράτους των Αναφαίων, που ιδρύθηκε πιθανότατα τον 8ο π.Χ. αιώνα από Δωριείς αποίκους και κυριάρχησε στη ζωή του νησιού ως το τέλος του αρχαίου κόσμου.

Στο Καστέλλι, είναι ορατή η οχύρωση της πόλης και εκτεταμένα κατάλοιπα του νεκροταφείου της. Τα ευρήματα από τη ρωμαϊκή περίοδο, εποχή ακμής για το νησί είναι πλούσια και διεσπαρμένα στην περιοχή, με ιδιαίτερα εντυπωσιακή τη σαρκοφάγο που βρίσκεται δίπλα στο ιστορικό ξωκλήσι Παναγιά στο Δοκάρι.

Χώρα

Η σημερινή Χώρα είναι χτισμένη αμφιθεατρικά, στο κέντρο του νησιού. Αποτελεί τυπικό δείγμα κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, με ασπροβαμμένα μονώροφα σπίτια, θολωτές πόρτες και κάτασπρες αυλές. Είναι χτισμένο στα ερείπια του βενετσιάνικου κάστρου. Ένας δρόμος 3 χλμ. περίπου τη συνδέει με το λιμανάκι του Αγίου Νικολάου. Έχει 273 κατοίκους.

Στα αξιοθέατα της Χώρας περιλαμβάνονται οι πολλές εκκλησίες: ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Νικόλαου με το ξυλόγλυπτο τέμπλο, ο Τίμιος Σταυρός με εικόνα του 10ου αιώνα, η Κοίμηση της Θεοτόκου, ο Άγιος Σπυρίδων, οι Άγιοι Ανάργυροι, εξαίρετα δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής, όπως και οι ανεμόμυλοι στην πλαγιά του λόφου γύρω από τη Χώρα, που αντιστέκονται χρόνια τώρα ατάραχοι στους δυνατούς ανέμους του Αιγαίου. Στη Χώρα βρίσκεται η Αρχαιολογική Συλλογή Ανάφης, που περιλαμβάνει αγάλματα και άλλα πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα από τις ανασκαφές στο νησί.

 


Μονή Ζωοδόχου Πηγής

Η μονή της Ζωοδόχου Πηγής είναι κτισμένη στα ερείπια του ναού του Αιγλήτου Απόλλωνα. Το καθολικό του μοναστηριού υψώνεται πάνω στα θεμέλια του αρχαίου ναού. Ο περίβολος του αρχαίου ιερού χρησιμοποιήθηκε ως περίβολος και του χριστιανικού μοναστηριού, πάνω στον οποίο ακούμπησαν τα κελιά και μικρότερα παρεκκλήσια. Το ίδιο το καθολικό είναι ένας μονόχωρος τρουλαίος ναός με νεότερο πολύτοξο καμπαναριό στη δυτική πρόσοψη. Εσωτερικά διασώζει ωραίο ζωγραφιστό και ξυλόγλυπτο τέμπλο του 19ου αιώνα. Οι περισσότερες εικόνες είναι έργα του Νικολάου Καραβία από το δεύτερο μισό επίσης του 19ου αιώνα, ανάμεσα στις οποίες και η σαφώς πρωιμότερη εικόνα της Καλαμιώτισσας με την αργυρεπίχρυση επένδυση.

 


Μονή Καλαμιώτισσας

Στα ερείπια του αρχαίου ιερού του Απόλλωνα στο όρος Κάλαμος είναι χτισμένο το Κάτω Μοναστήρι της Παναγίας της Καλαμιώτισσας (1887) με το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής, που διαθέτει ξενώνες και πολλά ιερά κειμήλια. Στις 8 Σεπτεμβρίου έρχονται εκεί προσκυνητές με καΐκια και ακολουθεί μεγάλο πανηγύρι υπό τους ήχους τσαμπούνας, κλαρίνου, βιολιού και λαγούτου, με νησιώτικα τραγούδια, συχνά αυτοσχέδια, που αναφέρονται σε αυτόν που σέρνει κάθε φορά το χορό (συνήθως αναφιώτικο συρτό).

 

Σε απόσταση περίπου μίας ώρας από την Κάτω Μονή, στην κορυφή του επιβλητικού όρους του Καλάμου, βρίσκεται το Πάνω Μοναστήρι της Παναγίας της Καλαμιώτισσας, που χτίστηκε το 1715 στη θέση μεσαιωνικού παρατηρητηρίου. Η εμπειρία που προσφέρει η θέα από το μοναστήρι είναι συγκλονιστική.

 


Τοποθεσίες

 

__Κάλαμος

Η πιο αξιόλογη τοποθεσία του νησιού είναι ο Κάλαμος. Ο Κάλαμος θεωρείται ο δεύτερος μεγαλύτερος μονόλιθος της Μεσογείου, μετά το Γιβραλτάρ έχει ύψος 460μ. και θεωρείται, κατά τη γνώμη του Γάλλου περιηγητή Τουρνεφόρ, ένα από τα τρομερότερα του κόσμου. Στην κορυφή του βρίσκεται η μονή της Παναγίας Καλαμιώτισσας, που πήρε αυτό το όνομα γιατί η εικόνα της βρέθηκε δεμένη πάνω σε ένα καλάμι. Το όρος Κάλαμος αποτελεί πρόκληση για τους αναρριχητές. Η πρώτη αναρριχητική διαδρομή στην Ανάφη ανοίχτηκε το 1999 και ονομάστηκε «Αργοναυτική Εκστρατεία».

Χρειάζονται 5-7 ώρες για την ανάβαση έως την κορυφή του βουνού όπου ο επισκέπτης μένει άφωνος από τη θέα του απέραντου γαλάζιου. Η επιστροφή γίνεται από καλογραμμένο μονοπάτι το οποίο διέρχεται και από το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής. Για την πρόσβαση απαιτείται βάρκα την οποία μπορείτε να νοικιάσετε από το λιμάνι (10 περίπου λεπτά).

Οι ορθοπλαγιές έχουν προσανατολισμό Βόρειο, Ανατολικό και Νότιο. Η νότια βρίσκεται στη σκιά ως νωρίς το μεσημέρι ενώ η βόρεια και η Ανατολική το απόγευμα. Ιδανικότερη εποχή είναι η άνοιξη από Απρίλη έως και Ιούνη και το φθινόπωρο, από Σεπτέμβρη έως Νοέμβρη.

 


__Καστέλλι

Ο λόφος της αρχαίας πόλης έχει ύψος 327 μέτρα. Εδώ διακρίνονται τα ερείπια του άστεως της πόλης κράτους των Αναφαίων, που ιδρύθηκε πιθανότατα τον 8ο π.Χ. αιώνα από Δωριείς αποίκους και κυριάρχησε στη ζωή του νησιού ως το τέλος του αρχαίου κόσμου. Στο Καστέλλι, είναι ορατή η οχύρωση της πόλης και εκτεταμένα κατάλοιπα του νεκροταφείου της. Τα ευρήματα από τη ρωμαϊκή περίοδο, εποχή ακμής για το νησί είναι πλούσια και διεσπαρμένα στην περιοχή, με ιδιαίτερα εντυπωσιακή τη σαρκοφάγο που βρίσκεται δίπλα στο ιστορικό ξωκλήσι Παναγιά στο Δοκάρι.

 


__Εκκλησίες

Το θρησκευτικό συναίσθημα των κατοίκων είναι ανεπτυγμένο, γεγονός που μαρτυρούν και οι ογδόντα περίπου ναοί που υπάρχουν στο νησί.

 


__Γειτονικά Νησιά

Η περιήγηση στα μικρά νησάκια που περιβάλλουν την Ανάφη μπορεί να αποτελέσει μια ευχάριστη περιπέτεια. Επιλέξτε κάποιο από τα παρακάτω νησάκια, τα οποία μπορείτε να επισκεφθείτε με βάρκα ή σκάφος: Μεγάλο και Μικρό Φτενά, Παχιά ή Αναφόπουλο, Άνυδρος, Πούντα του Δραπάνου.

Οι γιορτές στα ξωκλήσια της Ανάφης

 

Οι φορείς του νησιού διοργανώνουν κάθε Αύγουστο:

  • Αγώνες κολύμβησης στο λιμάνι
  • Εκθέσεις στη Χώρα με λαογραφικό υλικό και φωτογραφίες
  • Παραδοσιακό νησιώτικο γλέντι στην πλατεία της Χώρας

 

Οι γιορτές στα ξωκλήσια της Ανάφης είναι πολύ σημαντικές για τους κατοίκους του νησιού. Όλοι επίσης οι επισκέπτες μπορούν να συμμετάσχουν σ’ αυτές, πρόκειται για σημαντική εμπειρία.

Η μεγαλύτερη αναφιώτικη γιορτή γίνεται στο χώρο της Μονής Καλαμιώτισσας στις 7-8 Σεπτεμβρίου. Δύο μέρες πριν τη γιορτή στο μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής (8 Σεπτεμβρίου), γίνεται μια πολύ ενδιαφέρουσα θρησκευτική τελετουργία. Η εικόνα της Παναγίας μεταφέρεται από τους κατοίκους ως την κορυφή του Καλάμου, στην παλαιά Μονή της Παναγίας Καλαμιώτισσας όπου ακολουθεί «ολονύκτια» τελετή. Η επιστροφή γίνεται το επόμενο πρωινό.

 


Άλλα σημαντικά πανηγύρια:

  • Του Προφήτη Ηλία στη Βρύση (20 Ιουλίου)
  • Του Αγίου Παντελεήμονα στη Βαγιά (27 Ιουλίου)
  • Του Δεκαπενταύγουστου στη Χώρα
  • Του Αγίου Δημητρίου στο Μαντούρλο (27 Οκτωβρίου)
  • Του Αγίου Αντωνίου (17 Ιανουαρίου)

Οι παραλίες της Ανάφης συνιστούν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για το νησί από τη σκοπιά του παρθένου εξωτικού χαρακτήρα τους, που προσελκύει τους λάτρεις του ερημικού τοπίου. Παράλληλα, οι βραχώδεις ακτές παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον για ποικίλες κατηγορίες επισκεπτών.

 

Ξεκινώντας από το λιμάνι για περιήγηση κατά μήκος της νότιας ακτογραμμής:

Το Κλεισίδι, μικρή όαση, προσφέρει εκτός από την εξαιρετική αμμουδιά του δυνατότητες διαμονής σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και ντόπιων γεύσεων στις γραφικές ψαροταβέρνες του. Οι επόμενοι σταθμοί, το Κατσούνι, η Φλαμουρού και ο Μικρός Ρούκουνας, είναι απόκοσμα μικρά ησυχαστήρια με ψιλή ξανθή άμμο και διάφανα νερά.

Ο Μεγάλος Ρούκουνας είναι η δημοφιλέστερη αμμώδης παραλία του νησιού, από τα πρώτα κέντρα συνεύρεσης φυσιολατρών του καλοκαιριού. Είναι αρκετά εκτεταμένη (μήκος 400μ. περίπου) και αποτελεί την κατάληξη ενός ρέματος που σχηματίζει μικρό κάμπο με ελιές και φραγκοσυκιές. Στην περιοχή υπάρχει ταβέρνα και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Στα Καταλυμάτσα είναι η επόμενη μικρή ακτή, γνωστή από τα κατάλοιπα του αρχαίου λιμανιού, που βρίσκονται σπαρμένα στην περιοχή.

Ο Μέγας Ποταμός είναι βοτσαλωτή ακρογιαλιά, δημιούργημα του ομώνυμου ρέματος που σχηματίζει βαθειά χαράδρα ανάμεσα στο λόφο του Καστελλίου και στον βουνώδη όγκο της Χαλέπας.

Συνεχίζοντας, οι Άγιοι Ανάργυροι είναι μικρή αμμουδιά περιβαλλόμενη από απότομα βράχια, πλαισιωμένη από το ομώνυμο ξωκλήσι.

Με τον μικρό όρμο Πρασιές, παλιό επίνειο του Μοναστηριού και τόπο αποβίβασης των προσκυνητών, κλείνει ο περιηγητικός κύκλος της ομαλής ακτογραμμής, για να τον διαδεχτεί αμέσως μετά ο μεγαλειώδης όγκος του Καλάμου, καθώς οι ασβεστολιθικές ορθοπλαγιές, ύψους πάνω από 350-400μ., υψώνονται γιγαντιαίες πάνω από το πλεούμενο.

Ο περίπλους της χερσονήσου του Καλάμου, είναι για τον περιηγητή ανεπανάληπτη εμπειρία, καθώς οι ασβεστολιθικές ορθοπλαγιές, ύψους πάνω από 350-400μ., υψώνονται γιγαντιαίες πάνω από το πλεούμενο. Για τους ορειβάτες και τους αναρριχητές, το τοπίο αποτελεί μια ξεχωριστή πρόκληση, αφού αποτελεί μιαν ιδανική θέση ορεινού και θαλάσσιου πεδίου δραστηριοτήτων.

Συνεχίζοντας την παράκτια περιήγηση προς τα βορειοδυτικά, μοναχική είναι η παρουσία του βυζαντινού μονυδρίου του Αγίου Αντωνίου, πάνω από γκρεμό, σε πολύ κοντινή απόσταση από τη θάλασσα. Ακολουθούν οι ορμίσκοι του Αγίου Γεωργίου με το ομώνυμο ξωκλήσι και του Συμιακού, στο βορειότερο άκρο του νησιού.

Κλείνοντας τον κύκλο της περιήγησης με κατεύθυνση δυτικά και νότια, σχηματίζονται διαδοχικά οι βοτσαλωτές ερημικές ακρογιαλιές Καλαγκάθι (χωρίς οδική πρόσβαση), Πράσσα, Βαγιά και Κυπαρίσσι.

Αστυνομία 22860 61216 22860 61216
Λιμεναρχείο 22860 61216 22860 61216 22860 61216
Κέντρα Υγείας – Ιατρεία 22860 61215 22860 61215
Τοπική Συγκοινωνία 22860 61266 22860 61266
Γραφείο Τουρ. Πληροφοριών 22860 61408 22860 61408

Η Ανάφη συνδέεται ακτοπλοϊκώς όλο το χρόνο με την Σαντορίνη, τον Πειραιά και με τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων.

 


Ακτοπλοϊκώς από και προς Πειραιά

Η Ανάφη συνδέεται με τον Πειραιά, με συμβατικά πλοία, 3 φορές την εβδομάδα. Τα πλοία προσεγγίζουν επίσης τα νησιά: Πάρος, Νάξος, Ίος, Σίκινος, Φολέγανδρος, Θήρα, (Σαντορίνη), Κύθνος, Σέριφος, Σίφνος και Μήλος, ανάλογα με το δρομολόγιο.

 


Ακτοπλοϊκώς από και προς Θήρα (Σαντορίνη) και άλλα νησιά των Κυκλάδων

Η Ανάφη συνδέεται με τη Σαντορίνη, σχεδόν καθημερινά με τοπικά δρομολόγια. Το ταξίδι διαρκεί 2 ώρες περίπου. Με τοπικά δρομολόγια, συνδέεται άλλες 2-4 φορές κάθε εβδομάδα με τα νησιά: Ίος, Σίκινος, Φολέγανδρος, Νάξος, Πάρος, Μύκονος, Σύρος, Κύθνος και Κέα. Η Σαντορίνη έχει πυκνή αεροπορική σύνδεση με την Αθήνα, αλλά και αρκετές πόλεις της Ευρώπης.

 


Πληροφορίες για τα δρομολόγια

Ταξιδιωτικό πρακτορείο Ανάφης:  22860.61.220

Olympics:  210.355.000

Aegean Airlines:  210.62.61.700

NEL LINES:  210.41.15.015

ΑΝΕΚ LINES 210.41.97.420

ΛΑΝΕ SEA LINES:  210.42.74.011

ΑΙΓΑΙΟΝ ΠΕΛΑΓΟΣ:  210.41.97.420

 


Μετακινήσεις πάνω στο νησί

 

Λεωφορείο:

Κάθε φορά που φτάνει πλοίο στην Ανάφη υπάρχει λεωφορείο για να σας μεταφέρει απ’ τη Χώρα προς το λιμάνι και από το λιμάνι προς τη Χώρα. Στη διάρκεια του καλοκαιριού υπάρχουν 7-8 δρομολόγια απ’ τη Χώρα προς το λιμάνι και αντίστροφα, ως αργά το βράδυ. Αλλά 3-4 καθημερινά δρομολόγια εκτελεί το λεωφορείο απ’ τη Χώρα προς το Μοναστήρι, προσεγγίζοντας πολλές από τις παραλίες.

 

Με τα πόδια από τα μονοπάτια:

Ξεκινώντας από τη Χώρα ακολουθείστε το μονοπάτι που οδηγεί στο λιμάνι σε λιγότερο από 20′. Μπορείτε επίσης να πάτε για μπάνιο στις παραλίες ακολουθώντας αρχικά το μονοπάτι για το Μοναστήρι και μετά την παράκαμψη προς τα δεξιά που σας οδηγεί στο Κλεισίδι ή το Κατσούνι.

 


Ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και μοτοποδήλατα:

ΜΑΝOS:  22860.61.380, 22860.61.280

MARGARITA:  22860.61.292

 


Στην Ανάφη υπάρχει επίσης πρατήριο υγρών καυσίμων – αναψυκτήριο.