Άστρος
Το παράλιο Άστρος, είναι το μέρος όπου οι περισσότεροι κάτοικοι της Τρίπολης έχουν τα εξοχικά τους και επομένως το καλοκαίρι είναι γεμάτο ζωή. Προσφέρει καλές παραλίες και όμορφες εικόνες, που συνδυάζονται με αρκετά πλούσια νυχτερινή ζωή. Το κάστρο του είναι επιβλητικό, και στο παραλιακό του θεατράκι γίνονται εκδηλώσεις όλο το καλοκαίρι. Στο μεσόγειο Άστρος, λίγα χιλιόμετρα πιο μέσα στην ενδοχώρα, υπάρχουν τα απαραίτητα καταστήματα και υπηρεσίες, αλλά και τα περιποιημένα σπίτια των πολύ ευγενικών κατοίκων του χωριού.
Βαλτεσινίκο
Άλλος ένας παραδοσιακός οικισμός που αξίζει κανείς να επισκεφτεί. Παλιά λειτουργούσε εκεί σχολή ξυλογλυπτικής, που άφησε αριστουργηματικά ξύλινα τέμπλα στις εκκλησίες της ευρύτερης περιοχής. Σήμερα ο τελευταίος γλύπτης συνεχίζει την τέχνη που κινδυνεύει να χαθεί.
Βυτίνα
Το γνωστότερο ίσως χωριό της Αρκαδίας. Γραφικό και καλοδιατηρημένο, βρίσκεται σε υψόμετρο 1033 μέτρων στο όρος Μαίναλο. Στην κατάφυτη περιοχή υπάρχουν μοναδικοί ξενώνες και εξοχικές κατοικίες, μιας και το χειμώνα είναι από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς και η πλατεία του είναι πάντα γεμάτη από κόσμο που φιλοξενεί. Τα έλατα που την πλαισιώνουν δίνουν τροφή στα μελίσσια της περιοχής και αυτά με την σειρά τους το υπέροχο και γνωστό μέλι βανίλια, που μπορείτε να προμηθευτείτε από την περιοχή. Η Βυτίνα θα μπορούσε να είναι η βάση σας για εξορμήσεις στα γειτονικά χωριά Δημητσάνα και Στεμνίτσα, για βόλτες στο βουνό ή ακόμη και για επίσκεψη στο κοντινό μικρό χιονοδρομικό του Μαινάλου.
Δημητσάνα
Το σημαντικότερο από τα χωριά της Γορτυνίας, λόγω ιστορίας, φυσικού κάλλους και πολιτισμικής δραστηριότητας. Το αμφιθεατρικό τοπίο της Δημητσάνας προκαλεί θαυμασμό, όπως και τα τετραώροφα κτήρια που είναι χτισμένα από τους Λαγκαδινούς χτίστες πάνω στον γκρεμό. Το πράσινο είναι παντού και ο φρέσκος αέρας γεμίζει τα πνευμόνια. Περιποιημένα καφέ, εξαιρετικοί ξενώνες και παραδοσιακές ταβέρνες καλύπτουν τις ανάγκες των ταξιδιωτών που περνούν από εδώ όλο το χρόνο. Η περιπλάνηση στα στενά της περιέχει σχετική ανηφόρα, αλλά είναι ένα ταξίδι μέσα στην ιστορία που ανταμείβει τις αισθήσεις. Αξίζει μια επίσκεψη στη βιβλιοθήκη της που ιδρύθηκε μαζί με το κρυφό σχολειό το 1765 σε σχέδια του Λύσανδρου Καυταντζόγλου και λειτούργησε για πολλά χρόνια ως αλληλοδιδακτική σχολή, στην οποία μαθήτευσε ο Παπαφλέσσας και δίδαξε ο Παλαιών Πατρών Γερμανός. Το σπίτι του Γρηγορίου του Ε΄, τα κτήρια μέσα στα οποία οργανώθηκε η δράση της Φιλικής Εταιρείας , το ρολόι της ύψους 27 μέτρων, εκπέμπουν σιωπηλά την ιστορία τους. Στη βάση της ξετυλίγεται το φαράγγι του Λούσιου, με τις μονές Προδρόμου, Αιμυαλών και Φιλοσόφου, τα γεφύρια, τους νερόμυλους και την εκρηκτική του φύση.
Καρύταινα
Προκαλεί εντύπωση καθώς προβάλλει σκαρφαλωμένη πάνω στα βράχια, επιβλητική και μαγνητική. Ο Νίκος Καζαντζάκης την είχε χαρακτηρίσει ως το “Τολέδο της Ελλάδας”. Η όμορφη Καρύταινα, χτισμένη πάνω σε ύψωμα, με το ποτάμι να κυλά ορμητικό από κάτω, έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός, χάρη σε μια ατμόσφαιρα μεσαιωνικής καστροπολιτείας, την οποία δημιουργούν το μεσαιωνικό κάστρο γύρω από το οποίο είναι χτισμένη και οι 19 βυζαντινές της εκκλησίες. Ήταν και αυτή πρωτεύουσα μίας από τις 12 Βαρονίες του μεσαιωνικού Μοριά. Το όνομα του Κολοκοτρώνη συνδέεται και με αυτό το χωριό, και οι κάτοικοι θα σας δείξουν ό,τι έχει απομείνει από το σπίτι στο οποίο έμενε. Με την αμφιθεατρική της θέα και τα πλακόστρωτα στενάκια γύρω από το Κάστρο είναι ένας από τους αγαπημένους προορισμούς για όσους επισκέπτονται την περιοχή.
Λαγκάδια
Ένα μεγάλο χωριό χτισμένο πάνω σε ένα φαράγγι, όπως υποδεικνύει το όνομά του. Πλησιάζοντας, η εικόνα σου κόβει την ανάσα, καθώς τα κτήρια φαίνεται να υπερβαίνουν τη βαρύτητα με τον τρόπο που στέκονται. Από το χωριό αυτό ξεκινούσαν οι περίφημοι Λαγκαδινοί χτίστες, για να διατρέξουν όλη την Ελλάδα με τα κλειστά τους σινάφια, και να χτίσουν με τη μοναδική τους τεχνοτροπία, που έχει πια χαθεί. Η πλατεία του χωριού βρίσκεται κυριολεκτικά πάνω από το φαράγγι. Παραδοσιακά προϊόντα διατίθενται στα μαγαζιά του κεντρικού δρόμου- τρόφιμα μα και κειμήλια- ενώ κρυμμένα στην κορυφή του χωριού βρίσκονται ξακουστά ταβερνάκια με εκλεκτά κρεατικά. Το παγανιστικό καρναβάλι του χωριού είναι επίσης πολύ γνωστό. Τραγοπόδαροι, πολύ τσίπουρο, ζεστή σούπα το πρωί και φιλοξενία στο σχολείο του χωριού.
Λεβίδι
Άλλο ένα χωριό που σηματοδότησε την Επανάσταση του 1821. Υπήρξε κάποτε ένα από τα σημαντικότερα χωριά της περιοχής. Σήμερα η πλατεία του είναι στάση για τους ταξιδιώτες που περνούν πηγαίνοντας προς άλλα, πιο γνωστά και γραφικά χωριά της Αρκαδίας. Αν διαθέσει κανείς λίγο περισσότερο χρόνο και περιπλανηθεί μέσα του, θα ανακαλύψει εντυπωσιακά αρχοντικά, κρήνες και βυζαντινές εκκλησίες στις πιο αυθεντικές μορφές.
Λεωνίδιο
Πρωτεύουσα της επαρχίας Κυνουρίας του νομού Αρκαδίας και μια από τις πιο παλιές ναυτικές πολιτείες της Ελλάδας, που αριθμεί σήμερα 4.000 κατοίκους. Είναι η καρδιά της Τσακωνιάς, της ιδιαίτερης αυτής περιοχής όπου ακόμα μιλιέται η τσακώνικη διάλεκτος, μια παραφθορά της αρχαίας δωρικής διαλέκτου, που μάλιστα θεωρείται η αρχαιότερη ομιλούμενη ελληνική γλώσσα. Οι Τσάκωνες διατηρούν μέχρι σήμερα τις δικές τους ξεχωριστές παραδόσεις, έθιμα, χορούς και τραγούδια. Ο τσακώνικος χορός είναι εξίσου αρχαίος με τη διάλεκτο. Κυκλικός, ακριβής και ιεροπρεπής, αναπαριστά, όπως υποστηρίζει ο Σίμων Καρράς, τη μάχη του Απόλλωνα με τον Πύθωνα, το ιερό χθόνιο φίδι. Το Λεωνίδιο είναι χτισμένο σε μια εύφορη κοιλάδα που καταλήγει στη βοτσαλωτή παραλία με τα όμορφα ταβερνάκια. Η τοπική αρχιτεκτονική είναι μοναδική στην Αρκαδία. Τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα εντυπωσιακά πυργόσπιτα, χτισμένα από τις αρχές του 19ου αιώνα και έπειτα, με το κορυφαίο είδος τσακώνικης αρχιτεκτονικής τον Πύργο του Τσικαλιώτη (1808). Περιτριγυρισμένο από τις ευωδιές των οπωροφόρων που ευδοκιμούν στις παρυφές του Πάρνωνα, και με την θαλασσινή αύρα, το Λεωνίδιο έχει ένα νησιώτικο χαρακτήρα, που σε ηρεμεί από τα πρώτα βήματα που κάνεις μέσα σε αυτό.
Μαγούλιανα
Το υψηλότερο κατοικημένο χωριό της Πελοποννήσου, και σύμφωνα με πολλούς των Βαλκανίων, στα 1365 μέτρα. Στην εκπληκτική διαδρομή προς το χωριό συναντάς και το ερείπιο από το Σανατόριο της Μάνας, χτισμένο προπολεμικά με πρωτοβουλία της Έλενας Βενιζέλου για τους στρατιώτες.
Μεγαλόπολη
Κωμόπολη χτισμένη στο κέντρο σχεδόν της ομώνυμης λεκάνης με τα μεγάλα αποθέματα λιγνίτη, η Μεγαλόπολη – Σινάνον η αρχική ονομασία της – γνώρισε μεγάλη πληθυσμιακή ανάπτυξη μετά το 1965, όταν άρχισε να λειτουργεί στην περιοχή ο μεγάλος θερμοηλεκτρικός σταθμός της ΔEH. Στην ίδια θέση περίπου ήταν χτισμένη η αρχαία πόλη (Mεγάλη Πόλις), πυρήνας της Αρκαδικής Ομοσπονδίας. Η Μεγαλόπολη έχει 5.114 κατοίκους. Απέχει 34 χλμ NΔ από την Τρίπολη.
Στεμνίτσα
Αμφιθεατρικά χτισμένη ατενίζοντας τις πλαγιές του Μαινάλου, ένας παραδοσιακός οικισμός, διατηρημένος με υποδειγματικό τρόπο. Το τοπίο πράγματι υπέροχο, το βουνό να αγκαλιάζει τα πέτρινα σπίτια της Στεμνίτσας και μαζί και τους επισκέπτες της, το κάστρο της να θυμίζει την πολύχρονη ιστορία της. Η Στεμνίτσα αποτελεί συνέχεια του χωριού που αναφέρει ο Παυσανίας ως Υψούς και φαίνεται πως οι συνθήκες ήταν τέτοιες που το χωριό συνέχισε την πορεία του μέσα στο χρόνο παρά τις ταραχές, επαναστάσεις και δυσκολίες. Πρώτη πρωτεύουσα της επαναστατημένης Ελλάδας, τροφοδότησε τον αγώνα με ηρωικούς αγωνιστές αλλά και εφόδια. Ήταν άλλωστε και έδρα του Κολοκοτρώνη. Σήμερα, το Λαογραφικό Μουσείο, η βόλτα στο καλοδιατηρημένο χωριό και στην γύρω περιοχή, η ανάπαυση στην προφυλαγμένη γραφική πλατεία του χωριού γίνονται μέσα για να πλησιάσει κανείς την ηρεμία της ορεσίβιας ζωής. Στο χωριό λειτουργεί η μοναδική σχολή αργυροχρυσοχοΐας στην Ελλάδα, όπου θα ανακαλύψετε πλείστες δημιουργίες εξαιρετικής τέχνης. Η παράδοση σε αυτό το χωριό ήταν πάντα ζωντανή, έλκοντας νέους και δημιουργικούς ανθρώπους να το κατοικήσουν και να το παραδώσουν καλύτερο στις επόμενες γενιές.
Τρίπολη
Η Τρίπολη, πρωτεύουσα του νομού, χτισμένη σε υψόμετρο 650μ, περιτριγυρισμένη από τα Αρκαδικά βουνά, έχει εξελιχθεί σε μια σύγχρονη πλέον πόλη που αριθμεί περίπου 30.000 κατοίκους. Στην πολύπαθη ιστορία της γνώρισε μεν άνθηση κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας φτάνοντας σε πληθυσμό τις 20.000 κατοίκους, ωστόσο το τέλος της επανάστασης την βρήκε ολοσχερώς κατεστραμμένη. Καθοριστική για την συνέχεια της επανάστασης ήταν η πολιορκία και η μάχη που δόθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 1821, οπότε και απελευθερώθηκε από τους Τούρκους. Δεν έμεινε κανένα αυτούσιο μέρος της παλιάς πόλης, παρά μόνο σε μεμονωμένα σημεία υπάρχουν μέρη του τείχους ή χαλάσματα. Κάθε χρόνο, αυτή την ημερομηνία γιορτάζεται το γεγονός με παρέλαση και παραδοσιακούς χορούς στην πλατεία του Άρεως. Η σύγχρονη πόλη οργανώνεται γύρω από 6 διαδοχικές πλατείες, που επικοινωνούν μέσω των βασικών οδικών αξόνων της. Πρώτη είναι η πλατεία του Αγίου Βασιλείου, με τις καμάρες που την πλαισιώνουν και τον ιδιαίτερο Ναό της, με την σειρά καταστημάτων στη βάση του. Συνεχίζοντας τους κεντρικούς δρόμους, περνάει κανείς μέσα από το εμπορικό κέντρο της πόλης, που απλώνεται σε μια σειρά από πεζόδρομους με καταστήματα, καφετέριες και μπαράκια. Η τελευταία πλατεία που συναντάς είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πλατεία της Ελλάδας, η πλατεία του Άρεως. Στα καφέ και το πάρκο που την πλαισιώνουν απολαμβάνεις τον ήλιο κοιτάζοντας το άγαλμα του Κολοκοτρώνη να προστάζει την έναρξη της μάχης, ενώ απέναντί του στέκουν τα αγάλματα των μοναδικών δύο δικαστών που δεν τον καταδίκασαν: του Τερτσέτη και του Πολυζωίδη. Πίσω τους βρίσκεται το δικαστικό μέγαρο της πόλης, ένα νεοκλασικό κτήριο, από τα πολλά που στολίζουν την πόλη, κάποια σε σχέδια του Τσίλλερ. Σημείο δώρο, ο σιδηροδρομικός σταθμός της πόλης. Δεν λειτουργεί πια, αλλά το καφενείο που λειτουργεί σε έναν από τους χώρους του έχει τραπεζάκια στις αποβάθρες του, μεταφέροντας μας πίσω κατά έναν αιώνα. Η θέση της Τρίπολης είναι τέτοια, ώστε από τα περισσότερα σημεία της να έχεις θέα προς τα βουνά που την περικυκλώνουν. Αυτά τα βουνά, που κάποιοι τα λένε «τα μπαλκονάκια της Τρίπολης», σε καλούν για γρήγορες και μαγικές εξορμήσεις σε ξωκλήσια, όμορφα χωριουδάκια και περιπλανήσεις που πάντα καταλήγουν σε καλό φαγητό με ωραία θέα.
Τρόπαια
Τα Τρόπαια είναι ορεινό χωριό της Γορτυνίας χτισμένα στις βορειοδυτικές πλαγιές του Μαινάλου σε υψόμετρο 760 μέτρων. Ο σύγχρονος οικισμός κτίστηκε μετά το 1449 και την κατάκτηση της Ηπείρου από τους Οθωμανούς από κατοίκους των Κουμουτζάδων (Αμμοτόπου). Οι κάτοικοι των Κουμουτζάδων (Αμμοτόπου) προέρχονταν από την Κομοτηνή (Κουμουτζηνά) και αφού κατέφυγαν στην Ήπειρο μετά το 1361 όταν η πόλη τους καταλήφθηκε από Οθωμανούς, κατέληξαν τελικά εδώ.[1] Σήμερα τα Τρόπαια αποτελούν κεφαλοχώρι της περιοχής. Υπήρξαν έδρα του ομώνυμου δήμου που λειτούργησε στο διάστημα 1998-2010, ενώ από το 2011 ανήκουν στον νεοσύστατο Δήμο Γορτυνίας. Τα Τρόπαια έχουν 506 σύμφωνα με την απογραφή του 2011 και 674 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001.
Τυρός
O Τυρός είναι μια παραθαλάσσια κωμόπολη 1779 μόνιμων κατοίκων της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας, ανάμεσα στις πλαγιές του Πάρνωνα και τα καταγάλανα νερά του Αργολικού κόλπου και του Μυρτώου πελάγους.
Είναι ένα ταχέως αναπτυσσόμενο τουριστικό θέρετρο που όλο και περισσότεροι Έλληνες και Ευρωπαίοι προτιμούν για διακοπές τους και για να χαρούν τις καθαρές παραλίες στα 18χλμ ακτογραμμής της Δημοτικής Ενότητας Τυρού. Ο επισκέπτης θα βρει ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια όλων των κατηγοριών, εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια και καφέ-μπαρ για όλα τα γούστα.
Στον Τυρό κάθε Πάσχα θα δείτε μερικά από τα πιο ωραία πασχαλινά έθιμα της Ελλάδας όπως την περιφορά των επιταφίων στην παραλιακή οδό, με τη συνοδεία των καϊκιών του αλιευτικού στόλου, το κάψιμο του Ιούδα μέσα στη θάλασσα πάνω σε πλωτή εξέδρα στο λιμάνι του Τυρού το λεγόμενο μπουρλότο από τους Τσάκωνες πυρπολητές που το συνοδεύουν με δυναμίτες και φαντασμαγορικά βεγγαλικά.