Αργολίδα

Ναύπλιο! η Πρωτεύουσα του νομού, με αναπτυγμένη τουριστική υποδομή και πυκνή συγκοινωνιακή σύνδεση, Μία πόλη ιστορική, γραφική, και παραδοσιακή.

 

Πόλη πλούσια σε αξιοθέατα, κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του επισκέπτη, με πρώτο το Παλαμήδι, το ξακουστό μεσαιωνικό κάστρο, που “στεφανώνει” την πόλη.

 

Άλλα εντυπωσιακά αξιοθέατα είναι η Ακροναυπλία, χτισμένη στα πόδια του Παλαμηδίου, όπως και το Μπούρτζι το μικρό νησάκι- φρούριο στην είσοδο του λιμανιού.

 


 

Το Άργος, πλούσια γεωργική και με μεγάλη εμπορική κίνηση πόλη είναι χτισμένη στο κέντρο της εύφορης αργολικής κοιλάδας. Ξεχωρίζει για τα νεοκλασικά της κτίρια, την αρχαία Πόλη, το επιβλητικό θέατρο της Ελληνιστικής Εποχής, αλλά και το Κάστρο της Αρχαίας Λάρισας.

 


 

Η Επίδαυρος, χτισμένη μέσα σε δασώδη περιοχή αποτελεί έναν ακόμη πόλο έλξης για την περιοχή.

 

Η Αρχαία Επίδαυρος (Παλαιά) είναι ένας γραφικός παραθαλάσσιος οικισμός, αλλά εκείνο που κάνει την πόλη ευρύτερα γνωστή, ξακουστή σε όλον τον κόσμο, είναι το αρχαίο Θέατρο, που φιλοξενεί παραστάσεις αρχαίου Θεάτρου.

 

Η Νέα Επίδαυρος έχει, επίσης, τη δική της ιστορία καθώς πρόκειται για την πόλη που συνήλθε η Α’ Εθνοσυνέλευση των επαναστατημένων Ελλήνων.

 


 

Οι Μυκήνες αποτελούν έναν ακόμη δημοφιλή προορισμό πολλών Ελλήνων και ξένων τουριστών. Εδώ, ο Γερμανός Σλίμαν έφερε με τις ανασκαφές του στο φως τη γνωστή από τον Όμηρο αρχαία Πόλη.

 


 

Η Αργολίδα, όμως, διαθέτει και άλλα παραλιακά θέρετρα, όπως είναι

  • το Τολό
  • το Πόρτο Χέλι
  • η Ερμιόνη
  • το Ασκληπιείο (Λυγουριό)
  • η Θερμησία
  • η Κοιλάδα
  • η Κόστα

και πόλεις με έντονη τουριστική κίνηση τους καλοκαιρινούς μήνες.

 


 

Επίσης, μπορείτε να απολαύσετε μία σειρά από τοπικές σπεσιαλιτέ όπως ο κόκορας με χυλοπίτες και ο κόκορας λεμονάτος και να γευθείτε τα εξαιρετικής ποιότητας γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγονται, εκεί.

Αρχαιότεροι κάτοικοι της Αργολίδας είναι σύμφωνα με τις μυθικές παραδόσεις οι Πελασγοί.

 

Ήρωες του Προελληνικού παρελθόντος της Αργολίδας αναφέρονται οι Ιναχίδες. Iδρυτής της δυναστείας ήταν ο Ίναχος και απόγονοί του οι Πανόπτης, Άργος, Πελασγός, Μυκήνη (από το όνομα της οποίας προέρχεται κατά μια άποψη και το όνομα των Μυκηνών), ο περίφημος Φορωνεύς ιδρυτής των πρώτων πόλεων του Άργους και η ακόμη περισσότερο περίφημη Ιώ.

 

Στις αρχές της Β’ χιλιετηρίδας π.χ. τοποθετείται η κάθοδος των Ελληνικών φύλων – των Αχαιών – στις Ελληνικές Χώρες, που με τους παλαιούς κατοίκους που είχανε υποταγεί ιδρύθηκαν διάφορα κράτη. Από τα ισχυρότερα ιδρυθέντα Αχαϊκά κράτη ήταν οι ηγεμονίες της Τίρυνθας και των Μυκηνών.

 

Η περί το 1.000 π.χ. κάθοδος των Δωριέων είχε σαν αποτέλεσμα την καταστροφή του Μυκηναϊκού Πολιτισμού.

 

Από τον 6ο π.χ. αιώνα το Άργος εξακολουθεί να αποτελεί δύναμη που ρυθμίζει τα πράγματα στην Πελοπόννησο. Τούτο μαρτυρούν τα ερείπια του Ηραίου, μεγαλοπρεπή ναού προς τιμήν της Ήρας. Μετά την υποταγή της Ελλάδας στους Ρωμαίους, κύρια κατά την Βυζαντινή εποχή, η ιστορία του Άργους συμπλέκεται με την ιστορία του Ναυπλίου.

 

Η Ναυπλία όπως είναι το αρχαίο όνομα του Ναυπλίου, ήταν πόλη αυτόνομη μέχρι το 676π.χ. οπότε έγινε επίνειο του Άργους. Από το 589π.χ. η πόλη είναι γνωστή σα Ναύπλιο.

 

Η ακμή της πόλης αυτής τοποθετείται το 120μ.Χ αιώνα. Για 100 έτη παρέμεινε το Ναύπλιο υπό την διοίκηση των Φράγκων Δουκών των Αθηνών Ντε Λα Ρος. Κατόπιν εκχωρήθηκε στους Ενετούς μέχρις ότου το 1540, παραχωρήθηκε με συνθήκη στους Τούρκους. Κατά την α’ περίοδο της Τουρκοκρατίας στο Ναύπλιο μαρτύρησε ο Νεομάρτυρας Άγιος Αναστάσιος ο Ναυπλιεύς, η μνήμη του οποίου εορτάζεται την 1η Φεβρουαρίου.

 

Η α’ περίοδος της Τουρκοκρατίας τερματίσθηκε στις 22 Αυγούστου 1686.

 

Οι εργασίες προστατευτικών προμαχώνων και γενικά της οχύρωσης του Παλαμηδίου άρχισαν το έτος 1687 με την αυτοπρόσωπη επίβλεψη του Μοροζίνη, ο οποίος μετά την κατάκτηση της Πελοποννήσου, όρισε το Ναύπλιο, πρωτεύουσα του Βασιλείου του Μωρέα, έδρα του Γενικού Προβλεπτή, έδρα του Αρχιστράτηγου της Ανατολής και Πρωτεύουσα του Νομού Ρωμανίας. Τότε το Ναύπλιο ονομάστηκε “Νάπολι ντι Ρομάνια”.

 

Την συμπλήρωση της οχύρωσης του Παλαμηδίου και κύρια της νησίδας “Μπούρζι” επελήφθησαν ο Αυγουστίνος Σαγρέδος, Αρχιστράτηγος και Ιερώνυμος Σελφίνος, Γενικός Προβλεπτής του Βασιλείου του Μωρέα.

 

Η β’ περίοδος της Τουρκοκρατίας άρχισε για το Ναύπλιο το 1715 όταν περιήλθε στον Πολιορκητή του Δαούτ Πασσά και τερματίσθηκε στις 30 Νοεμβρίου 1822, όταν ο Στάϊκος Σταϊκόπουλος με 350 άνδρες κατέλαβε το Παλαμήδι, μετά από επανειλημμένες, αλλά αποτυχημένες πολιορκίες της πόλης από τους Έλληνες.

 

Από τότε το Ναύπλιο έπαιξε ρόλο πρωταγωνιστή σε όλες τις φάσεις του αγώνα για την ανεξαρτησία. Αλλά και το Άργος διαδραμάτισε σημαντικότατο ρόλο. Σε αυτό συνήλθε η Α’ Εθνοσυνέλευση το 1821, μετά δε μεταφέρθηκε η έδρα αυτής στην Νέα Επίδαυρο.

 

Το παλαιό κάστρο του Άργους, η Λάρισα, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην καταστροφή του Δράμαλη, γιατί σε αυτό κλείστηκε ο Υψηλάντης με 700 άνδρες και καταπόντισε τους επιδρομείς, μέχρις ότου ο Κολοκοτρώνης συγκεντρώσει στρατό και συντρίψει τους Τούρκους στα Δερβενάκια.

 

Στις 7 Ιανουαρίου 1828, αποβιβάσθηκε στο Ναύπλιο ο Ιωάννης Καποδίστριας πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας, στον οποίο οφείλονται πολλά έργα, όπως η πρώτη Σχολή Ευελπίδων, η Γεωργική Σχολή στην Τίρυνθα, κλ.π. και ο οποίος όπως είναι γνωστό φονεύθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 1831 όταν έμπαινε στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα.

 

Στις 25 Ιανουαρίου 1833 αποβιβάσθηκε στο Ναύπλιο ο πρώτος Βασιλιάς των Ελλήνων Όθωνας. Το Ναύπλιο έπαυσε να είναι Πρωτεύουσα της Ελλάδας με το Β.Δ. 18/30 Σεπτεμβρίου 1834, που υπογράφτηκε από την Αντιβασιλεία Αρμανσμπέργκ Κόμπελ και Εύδεκ, με αποτέλεσμα ο Βασιλιάς Όθωνας να εγκατασταθεί στη νέα Πρωτεύουσα την Αθήνα.

Στο νομό Αργολίδας έχουν αναγνωρισθεί επίσημα 110 αρχαιολογικοί χώροι & μνημεία εξαιρετικού ενδιαφέροντος.

 

Στο Νομό υπάρχουν τρία παγκοσμίου φήμης  θέατρα (Επίδαυρος, μικρό θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, Αρχαίο Θέατρο Άργους), δύο Μουσεία (Ναύπλιο και Άργος), μεγάλης ακτινοβολίας αρχαιολογικοί χώροι (Μυκήνες – Τίρυνθα) αλλά και μικρότεροι  (π.χ. Αρχαίο Ηραίο – Δενδρά – Κάστρο Μιδέας – Πυραμίδα Ελληνικού – Αρχαία γέφυρα Αρκαδικού – Προσύμνη κ.λπ.), Βυζαντινά μνημεία (Αγία Τριάδα – Νέο Ηραίο – Ανυφί – Αγία Μονή – Λυγουριό – Αδάμι – Μονή Αυγού κ.λπ.) και άλλα πολλά.

 

Στη συνέχεια αναφέρονται οι πιο σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι:

 

Μυκήνες

 

Καταμεσής ενός ονειρικού μα και συνάμα σκληρού τοπίου -που μαλακώνει όμως νότια, προς τον κόλπο του Άργους- η μυθική ακρόπολη των Μυκηνών ξεπροβάλλει σαν προκατακλυσμιαίος βράχος. Τ’ άγριο θέαμα που προσφέρει στον ταξιδιώτη, το κωνικό υψωμάτων Μυκηνών, με τα βαθιά κι απότομα φαράγγια να το περιτριγυρίζουν, χωρίζοντάς το απ’ τα τεράστια βράχια που η φύση έσπειρε ολόγυρα στην περιοχή, μοιάζει με το ιδανικότερο σκηνικό για το σκοτεινό αιματοβαμμένο δράμα της φοβερής οικογένειας των Ατρειδών.

Όταν ο Θεός των Θεών Δίας, επισκέφθηκε μεταμορφωμένος σε χρυσή βροχή, την όμορφη τρισέγγονη του Δαναού, Δανάη γεννήθηκε ο ιδρυτής των Μυκηνών, ο ήρωας Περσέας, π’ αποκεφάλισε τη φριχτή Μέδουσα κι απελευθέρωσε την, μετέπειτα γυναίκα του, Ανδρομέδα.

Όταν ο γιος του Περσέα Σθέναλος, βασίλευσε στις Μυκήνες, οι διωγμένοι από τον Πέλοπα -πατέρα τους- Πελοπίδες, Ατρέας και Ορέστης, πήραν το θρόνο των Μυκηνών που θα περάσει στα χέρια, του γιού του Ατρέα, Αγαμέμνονα. Κι είναι αυτός, που θα ηγηθεί της εκστρατείας των Ελλήνων ενάντια στην Τροία? εκστρατείας που θ’ αποτελέσει τροφή ζώσα για τα συγκλονιστικά έπη του Ομήρου.

Αυτά ακριβώς τα έπη, θα χρησιμοποιήσει, μετά από χιλιάδες χρόνια, ως οδηγό για τις ανασκαφές του, ο Γερμανός αρχαιολόγος Ερρίκος Σλήμαν, αποδεικνύοντας ότι πίσω από τους ευφάνταστους πανάρχαιους μύθους κρυβόταν ένας μεγαλειώδης και σημαντικός -άγνωστος μέχρι τότε- πολιτισμός.

Σήμερα, πολύ κοντά στο σύγχρονο χωριό των Μυκηνών και όχι μακριά από τον δρόμο Κορίνθου – Άργους οι μεγαλόπρεπες Μυκήνες στέκουν ανάμεσα στα δύο φαράγγια του Χάβου και της Κοκορέτσας, έτοιμες να δεχτούν το σύγχρονο επισκέπτη και να τον μυήσουν σ’ έναν κόσμο μαγικό.

Οι μοντέρνες Μυκήνες περηφανεύονται για τα επιτεύγματα των προγόνων τους και ταυτόχρονα ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον… Καμάρι της περιοχής το μοντέρνο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών όπου φυλάσσονται οι απίστευτοι αρχαιολογικοί θησαυροί των αλλεπάλληλων ανασκαφών και το οποίο αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες, που κάθε χρόνο το κατακλύζουν για να θαυμάσουν τμήματα του θησαυρού των Ατρειδών.

 


 

H μάσκα του Βασιλιά…

 

Η μάσκα του Αγαμέμνονα, με τα σφαλισμένα μάτια και το ερμητικά κλεισμένο στόμα, μεταφυσική και αλησμόνητη, σαγηνεύει, διχάζει, μα πάνω απ’ όλα, εμπνέει! Πέρα από σύμβολο ενός από τους τρανότερους πολιτισμούς του κόσμου, στις μέρες μας ευτύχησε να γίνει τίτλος μυθιστορήματος, Best Seller της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Τέτοια τιμή του πρέπει στα αλήθεια, του θρυλικού βασιλιά! Αφού, αιώνες τώρα, στέκει φρουρός και φύλακας των Μυκηνών, κρατώντας καλά κρυμμένα τα μυστικά και τα μυστήρια, μιας εποχής και ενός τόπου, που ανάθρεψε τους «αρίστους των ανδρών» και ανάστησε το «γένος των ηρώων».

 


 

Η μοναδική Πύλη των Λεόντων και ο Ταφικός Κύκλος Α‘ -που αποτέλεσε το νεκροταφείο της Μυκηναϊκής περιόδου- το Μυκηναϊκό μέγαρο με τα συνεχόμενα διαμερίσματα και το πλήθος των οικιών με τα πλούσια ευρήματα, ο Ταφικός Κύκλος Β΄ με τους 24 συνολικά τάφους, εκ των οποίων οι 14 βασιλικοί, ο περίφημος θησαυρός του Ατρέα ή Τάφος του Αγαμέμνονα αλλά και πλήθος άλλων κτισμάτων, αγκαλιάζουν τον επισκέπτη και τον ταξιδεύουν χιλιάδες χρόνια πίσω, στην εποχή που ‘οι θεοί περπατούσαν στη γη’, καθιστώντας το “προσκύνημα” στις Μυκήνες, μια μοναδική εμπειρία ζωής.

 


 

Μιδέα, Ηραίο, Δενδρά

 

Το Άργος αποτελεί ιδανική αφετηρία για την εξερεύνηση τόπων με μεγάλη ιστορική και αρχαιολογική αξία, αλλά και τόπων με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος. Αρχικά θα δείτε το Ηραίο, ναό αφιερωμένο στην προστάτιδα θεά του Άργους, την Ήρα.

Πηγαίνοντας ανατολικά, στο Δήμο Μιδέας, μπορείτε να επισκεφθείτε τον Αρχαιολογικό χώρο των Δένδρων (κοντά στο χωριό Μάνεση) με τους περίφημους θολωτούς και λαξευτούς τάφους και τη Μυκηναϊκή Ακρόπολη της Μιδέας. Η Μιδέα σύμφωνα με τη μυθολογία ήταν πατρίδα της Αλκμήνης, μητέρας του Ηρακλή.

Ακόμη στην Αγία Τριάδα (Μέρμπακα) που είναι η έδρα του σημερινού Δήμου Μιδέας, μπορείτε να θαυμάσετε το μοναδικό σε ιστορική αξία, ομορφιά και αρχιτεκτονική Βυζαντινό ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου του 12ου αι., που αρχικά ήταν μοναστήρι. Η περιοχή του σημερινού Δήμου Μιδέας γνώρισε μεγάλη ακμή στα Μυκηναϊκά χρόνια και στη Βυζαντινή περίοδο. Αυτό αποδεικνύεται όχι μόνο επειδή η Αγία Τριάδα ήταν έδρα επισκοπής την περίοδο αυτή, αλλά και από τα άλλα δύο σημαντικά Βυζαντινά εκκλησάκια του 12ου αι., της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (στο δρόμο από Αγία Τριάδα προς Ανυφί) και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (αρχικά του Αγίου Νικολάου) στο Χώνικα. Τα δύο αυτά εκκλησάκια και ο Ναός της Κοίμησης στην Αγία Τριάδα ήταν μετόχια της σημαντικής Αγίας Μονής στην Άρια Ναυπλίου, που χτίστηκε το 1143μ.Χ.

 


 

Τίρυνθα

 

Στον δρόμο που συνδέει το Άργος με το Ναύπλιο, βρίσκεται χτισμένη πάνω σε βραχώδες ύψωμα, η αρχαία ακρόπολη της Τίρυνθας, μιας από τις σημαντικότερες μυκηναϊκές πόλεις, που συνέδεσε το όνομά της με τον μυθικό κύκλο του Ηρακλή.

Η πόλη, ιδρύθηκε από τον ομώνυμο ήρωα Τίρυνθα, γιο του Άργου κι εγγονό του Δία, που σύμφωνα με τη μυθολογία, έχτισε τα απόρθητα τείχη με την βοήθεια των Κυκλώπων.

Κατοικημένη ήδη από την Πρωτοελλαδική εποχή, η πολιτεία της Τίρυνθας, γνώρισε μεγάλη ακμή μέχρι και την κάθοδο των Δωριέων, ενώ καταστράφηκε το 460π.Χ. από τους Αργείους.

Σήμερα, ο επισκέπτης θα θαυμάσει τα μυθικά κυκλώπεια τείχη, τις μοναδικές σήραγγες, καθώς και το -διακοσμημένο με υπέροχες παραστάσεις- μέγαρο των ανακτόρων με την αίθουσα, τον πρόδρομο και το κυρίως μέγαρο.

 


 

Αρχαία Επίδαυρος

 

Απ’ όπου κι αν προσεγγίσει κανείς την περιοχή της Επιδαύρου, είτε από βορρά με την μαγευτική παραθαλάσσια διαδρομή από την Κόρινθο, είτε από το Ναύπλιο μέσω του Λυγουριού, δεν μπορεί παρά να θαυμάσει την χαρισματική φυσική καλλονή που τράβηξε σε τούτον δω τον τόπο θεούς κι ανθρώπους.

Στις ράχες του βουνού Άκρα και με τα πεύκα να κατεβαίνουν απ’ τις πλαγιές μέχρι τα νερά του ομώνυμου κόλπου της Επιδαύρου, η Αρχαία Επίδαυρος είναι χτισμένη στη θέση όπου αναπτύχθηκε ο αρχαίος πολιτισμός της Επιδαύρου, όχι μακριά από το ιερό του Ασκληπιού και το γνωστό σε όλους, Αρχαίο Θέατρο.

Περνώντας, διαδοχικά, από τους Κάρες, τους Ίωνες και τους Δωριείς, έγινε σπουδαίο εμπορικό κέντρο διατηρώντας δικές του αποικίες. Εδώ, υπήρχε ιερό του Ασκληπιού, ναός αφιερωμένος στο Διόνυσο, άλσος αφιερωμένο στην θεά Άρτεμη και ιερό της Αφροδίτης, ενώ στην περιοχή της χερσονήσου που αγκαλιάζει προστατευτικά τα νερά του λιμανιού, με το ιερό της Ήρας, αποκαλύφθηκαν θαλαμοειδείς μυκηναϊκοί τάφοι, νεκροταφείο με επιτύμβιες πλάκες και μια πληθώρα αγαλμάτων και επιγραφών.

Στην ίδια περιοχή της χερσονήσου ανακαλύφθηκε το θαυμάσια διατηρημένο και μόλις πρόσφατα παραδομένο στο κοινό, μικρό θέατρο της Επιδαύρου με τις 6.000 θέσεις που μοιάζουν λίγες για τα υψηλής καλλιτεχνικής αξίας δρώμενα που φιλοξενεί σήμερα.

Σήμερα όλα αυτά τα μοναδικά ευρήματα, σε συνδυασμό με τις φυσικές καλλονές της περιοχής αλλά και το θαυμάσιο κλίμα, έχουν μετατρέψει την Αρχαία Επίδαυρο σε μαγευτικό θέρετρο που προσφέρει ιδανική διαμονή στη θάλασσα, με δυνατότητες για κάθε είδους αναψυχή και διασκέδαση, καθώς έχει αναπτύξει σημαντική τουριστική υποδομή, διαθέτοντας ξενοδοχεία, διαμερίσματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, camping, ταβέρνες με φρέσκα θαλασσινά, καφέ, Bars και Clubs ενώ προσφέρεται ιδανικά γι’ αυτούς που αγαπούν τα θαλάσσια σπορ και το Trekking.

 


 

Αξίζει να επισκεφθείτε …

 

Ναύπλιο

 

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην γνωρίζει αυτόν τον ξεχωριστό τόπο, πλούσιο σε πολιτιστικά στοιχεία, γεμάτο ιστορικά γεγονότα και ανεπανάληπτη ομορφιά. Η Παλαιά Πόλη του μαγεύει, η θέα του εντυπωσιάζει και τα αξιοθέατα που διαθέτει θα κλέψουν την προσοχή σας. Το Ναύπλιο το 1828 υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας επί Καποδίστρια και από τότε κρατά με σεβασμό τα πολύτιμα παραδοσιακά της στοιχεία που χρόνο με το χρόνο συντηρούνται και διατηρούνται με μεγάλη επιτυχία. Ένας περίπατος στην Παλιά Πόλη θα σας πείσει και θα σας δώσει την ευκαιρία να γνωρίσετε καλύτερα τις ομορφιές της. Η θέα στον Αργολικό Κόλπο και στα βουνά της Ανατολικής Πελοποννήσου δεν θα σας αφήσει ασυγκίνητους.

Το σήμα κατατεθέν της πόλης, το Μπούρτζι στέκεται απέναντι, χτισμένο στο νησάκι των Αγίων Θεοδώρων και δίνει και αυτό με τη σειρά του μια ρομαντική νότα σε όλο το σκηνικό.

Το Μπούρτζι χτίστηκε το 1473 από τον Ιταλό μηχανικό Gabello και το όνομά του στα τουρκικοαραβικά σημαίνει νησί – φρούριο.

Πρόκειται για μια νησίδα που βρίσκεται μπροστά στο λιμάνι του Ναυπλίου με το γραφικό παλαιό ενετικό φρούριο.

Απέχει από το λιμάνι περίπου 300 μέτρα. Τη δεκαετία του 1930 το μετέτρεψαν σε κέντρο του Οργανισμού Τουρισμού ενώ την περίοδο 1960-70 λειτούργησε σαν ξενοδοχείο. Σήμερα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πραγματοποιούνται διάφορες ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, μουσικές και πολιτιστικές.

 


 

Στο Παλαμήδι θα αντικρίσετε το υπέροχο επιβλητικό κάστρο, ένα πραγματικό αριστούργημα που κοσμεί την πόλη του Ναυπλίου. Σχεδιάστηκε από τον Γκριμάνι και χτίσθηκε το 1714 στη δεύτερη περίοδο της Ενετοκρατίας. Η πόλη του Ναυπλίου επικοινωνούσε με γαλαρία και αργότερα έγιναν τα σκαλοπάτια που υφίστανται έως και σήμερα. Βαθιά σημαδεμένο ιστορικά, εξακολουθεί να επισκιάζεται από την φυλάκιση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και την καταδίκη του σε θάνατο, σ’ ένα από τα κελιά του. Η ατμόσφαιρα θα σας προκαλέσει ρίγος και οι εικόνες θα σας ταξιδέψουν πίσω σε εκείνη την εποχή. Είναι κτισμένο σε υψόμετρο 200μ. νοτιοανατολικά της Ακροναυπλίας και αποτελεί ένα μοναδικό σε υποδομή συγκρότημα.

 


 

Ο Βράχος της Ακροναυπλίας θεωρείται η Ακρόπολη του Ναυπλίου και από εκεί ανεβαίνοντας τα πολλά σκαλοπάτια του μπορείτε να απολαύσετε την φανταστική θέα της Παλιάς Πύλης, του Κόλπου του Ναυπλίου, του αργολικού κάμπου και φυσικά το μαγευτικό Μπούρτζι.

Κάνοντας μια βόλτα στους δρόμους του, περάστε και από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, ένα παλιό αριστοκρατικό κτίσμα του 1702 που έγινε ιστορικό σημείο της περιοχής από τη δολοφονία του πρώτου Έλληνα κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια την 27η Σεπτεμβρίου του 1831. Επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο όπου θα δείτε εκθέματα της Μυκηναϊκής περιόδου, το κτίριο της Σχολής Ευελπίδων που φιλοξενεί το Πολεμικό Μουσείο με πληθώρα εκθεμάτων που κεντρίζουν το ενδιαφέρον και την επιβλητική Πλατεία Συντάγματος με τα δύο τούρκικα τζαμιά, ένα από τα οποία χρησιμοποιήθηκε για συνέδρια της πρώτης βουλής των Ελλήνων.

Το Ναύπλιο δικαίως αποτελεί μία από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας με την θαυμάσια αρχιτεκτονική του 19ου αιώνα που στολίζει τους οικισμούς της, τους πλακόστρωτους δρόμους της και την πλούσια ιστορία της. Μετά από την πολύωρη περιήγησή σας κάντε ένα διάλειμμα γευματίζοντας σε κάποια ταβέρνα ή μεζεδοπωλείο. Η πόλη διαθέτει δεκάδες χώρους εστίασης, παραδοσιακούς, λιτούς αλλά και πολυτελής όπου μπορείτε να γευθείτε ότι φαγητό επιθυμείτε.

Όσο για τη διαμονή, θα βρείτε υπέροχα αρχοντικά, ξενοδοχεία, ξενώνες και προσεγμένα ενοικιαζόμενα δωμάτια, όλων των κατηγοριών και με ποικιλία τιμών. Όλα ακολουθούν το ύφος και το χαρακτήρα της γραφικής αυτής πόλης.

Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει την πολυμορφία του αργολικού πολιτισμού και να περιηγηθεί σε μνημεία και ευρήματα, όπως η Ακρόπολη Αρχαίας Ασίνης,  η Ακρόπολη της Αρχαίας Μιδέας, η Ακρόπολη της Καζάρμας, η πόλη των Αλιέων . Οι αρχαιολογικοί χώροι κοντά στο Άργος, σημάδια ένδοξου παρελθόντος που επιβιώνουν στο παρόν και αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα και την κυριαρχία του, όπως η Αρχαία Αγορά Άργους, το Αρχαίο Ηραίο, το Αρχαίο Θέατρο Άργους  και το Μικρό Θέατρο Άργους.

Οι αρχαιολογικοί χώροι του νομού είναι αναμφισβήτητα από τους σημαντικότερους στον ελλαδικό χώρο, με σημείο κατατεθέν τον αρχαιολογικό χώρο Μυκηνών, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν η αγαπημένη πόλη του μυθικού Ηρακλή Λέρνα, η Ακρόπολη της αρχαίας Τίρυνθας και το Παλαμήδι.

 

 

To Μυκηναϊκό Νεκροταφείο Δενδρών στην Αργολίδα  είναι ένας αρχαιολογικός χώρος που εκτείνεται στη νοτιοδυτική πλαγιά ενός χαμηλού λόφου, λίγο έξω από το χωριό Δενδρά και δυτικά της Ακρόπολης της Αρχαίας Μιδέας.

Ήρθε στο φως το 1926 μετά από ανασκαφές του Σουηδού αρχαιολόγου Άξελ Πέρσον. Οι ανασκαφές συνεχίστηκαν μέχρι και το 1977 και ανέδειξαν ένα θολωτό, 16 θαλαμωτούς τάφους, αλλά και την περίφημη Πανοπλία των Δενδρών. Η πανοπλία των Δενδρών που αποτελεί την αρχαιότερη χάλκινη πανοπλία που έχει βρεθεί ανέπαφη, είναι κατασκευασμένη από μεγάλα χάλκινα ελάσματα, που κάλυπταν ολόκληρο το σώμα του πολεμιστή. Μαζί με την πανοπλία, βρέ­θηκαν οι περικνημίδες και κατάλοιπα του κράνους με τις χάλκινες παραγναθίδες.

Οι τάφοι του μυκηναϊκού νεκροταφείου Δενδρών, χρονολογούνται στο 15ο και 14ο αιώνα π.Χ., δίνουν την εντύπωση ότι μιμούνται τις κατοικίες των ζωντανών και είχαν χρησιμοποιηθεί για πολλαπλές ταφές και για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Οι 16 θαλαμωτοί τάφοι, οι οποίοι έχουν διαφορετικό μέγεθος μεταξύ τους, αποτελούνται από τρία τμήματα: το δρόμο, το στόμιο και το θάλαμο. Η είσοδός τους έκλεινε με ξερολιθιά. Τα πολύτιμα κτερί­σματα τους μαρτυρούν την υψηλή κοινωνική θέση των νεκρών.

Η ανασκαφή των τάφων έφερε στο φως, επίσης, σημαντικά ευρήματα που αποδεικνύουν και τη χλιδή της εποχής, όπως κοσμήματα, όπλα, εργαλεία και σκεύη από χρυσό, άργυρο, χαλκό, ελεφαντοστό και ημιπολύτιμους λίθους.

Τα ευρήματα ουσιαστικά επιβεβαιώνουν ότι ο τόπος ήταν σε διαρκή χρήση από το 1500 μέχρι και το 1180 π.Χ. και μάλλον υπαγόταν στην κοντινή ακρόπολη της Αρχαίας Μιδέας.

Το μυκηναϊκό νεκροταφείο Δενδρών, ένα από τα μεγαλύτερα μυκηναϊκά νεκροταφεία της Πελοποννήσου, καταδεικνύει τις ταφικές συνήθειες της μυκηναϊκής εποχής. Όλα τα κινητά ευρήματα που βρέθηκαν στη μυκηναϊκή νεκρόπολη εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου  και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.

 


 

Το μυκηναϊκό νεκροταφείο Δειράδας, με πολυάριθμους και πλούσιους τάφους, βρίσκεται νοτιοδυτικά του λόφου της Ασπίδας στην Αργολίδα, και υπάγεται στο Δήμο Άργους-Μυκηνών.

Εκεί, καταγράφεται η αλλαγή του τρόπου ταφής της περιόδου, αφού συγκρίνοντας το με άλλα νεκροταφεία του νομού, αποδεικνύεται ότι δημιουργήθηκε ένας κοινός κώδικας ταφικής συμπεριφοράς, δίνοντας έμφαση στις τελετουργίες που λάμβαναν χώρα μπροστά στις εισόδους των τάφων, και εξαίρωντας τον υλικό πλούτο των ενταφιασμένων.

Τους τάφους του μυκηναϊκού νεκροταφείου Δειράδας  έφερε στο φως περί το 1902 ο Γερμανός Βόλγκραφ. Ηταν 9 μνημειώδεις και πλούσια κτερισμένοι τάφοι με χρυσά και χάλκινα αντικείμενα εξαιρετικής τέχνης, τα ευρήματα των οποίων σήμερα φυλάσσονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, χωρίς όμως να έχουν μελετηθεί περαιτέρω. Μεταγενέστερα, στην περιοχή βρέθηκαν 30 επιπλεόν θαλαμωτοί τάφοι.

Δίπλα ακριβώς από το μυκηναϊκό νεκροταφείο Δειράδας βρίσκεται και το ιερό του Απόλλωνος Δειραδιώτου.

 


 

Το μικρό θέατρο της αρχαίας Επιδαύρου στην Αργολίδα , βρίσκεται πάνω στην Ακρόπολη της Παλιάς Επιδαύρου.

Ιδρύθηκε κατά την περίοδο του Ασκληπιού και είναι αφιερωμένο στον Διόνυσο. Λειτούργησε επί περίπου επτά αιώνες, καλύπτωντας τις ανάγκες των κατοίκων της Παλιάς Επιδαύρου.

Η κατασκευή του πραγματοποιήθηκε τον 4ο π.Χ. αιώνα, από χορηγίες εξεχόντων προσώπων της τοπικής κοινωνίας. Κατά τη διάρκεια της Ρωμαιοκρατίας το θέατρο υπέστη ριζική αναμόρφωση. Αρχές της δεκαετίας του ’70 άρχισαν οι ανασκαφές, και συνεχίζονται μέχρι και στις μέρες μας

Το μέγεθός του ήταν πολύ μικρότερο από άλλα αρχαία θέατρα, είχει χωρητικότητα περίπου 2.000 θέσεων, ενώ σήμερα διατίθενται περίπου 800 θέσεις για τις δημοφιλείς θερινές παραστάσεις που γίνονται σ’ αυτό. Χαρακτηριστικό του θεάτρου είναι οι επιγραφές πάνω στα λίθινα εδώλια που φέρουν τα ονόματα χορηγών, ζωντανεύοντας την παλιά αίγλη του, ενώ γι’ αυτόν το λόγο το αποκαλούν και λαλούν θέατρο.

Κάθε Ιούλιο από το 1995 μέχρι και σήμερα, πραγματοποιούνται στο μικρό θέατρο της αρχαίας Επιδαύρου σημαντικές μουσικές εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων κι η διοργάνωση του “Μουσικού Ιουλίου” του Ελληνικού Φεστιβάλ. Παράλληλα γίνεται κι έκθεση με τα αγροτικά προιόντα της περιοχής.

Απέναντι από το μικρό θέατρο της αρχαίας Επιδαύρου βρίσκεται μυκηναϊκό νεκροταφείο και σε μικρή απόσταση από αυτό, τα ερείπια του αρχαίου ναού της Άρτεμης. Σε κοντινή απόσταση επίσης, βρίσκονται oi μικρές όμορφες παραλίες του Δήμου, όπως η Βαγιωνιά, το Καλαμάκι, η Πολεμάρχα, το Γιαλάσι κι η παραλία της Αλιότου.

 


 

Πάνω στο λόφο της Ασπίδας στην πόλη του Άργους, του νομού της Αργολίδας, υπάρχουν τα ερείπια του ιερού του Απόλλωνος Δειραδιώτου.

Αποτέλεσε το κέντρο της ενώσεως όλων των πόλεων του Άργους, οι οποίες όφειλαν κάθε μήνα να αποστέλλουν σ’ αυτό θυσίες, ενώ εξαιτίας της θέσης του αυτής ονομαζόταν Δειράς, που σημαίνει το λαιμό του βουνού.

Κοντά σε αυτό βρέθηκε κι άλλος ένας ναός, της Αθηνάς Οξυδερκούς, όπου κατά την παράδοση ήταν θαμμένος ο βασιλιάς Ακρίσιος, ή κατ΄ άλλους, εκεί  βρισκόταν το στάδιο όπου τελούνταν αγώνες προς τιμήν του Νεμείου Διός.

Ανασκαφές διενεργήθηκαν από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή και τα ευρήματά των ναών χρονολογούνται κατά τις αρχές του 8ου αιώνα π.Χ. έως τη βυζαντινή εποχή. Από το ιερό του Απόλλωνος Δειραδιώτου σώζεται μία μνημειακή κλίμακα λαξευμένη στο βράχο, και ένας βωμός, πάνω στον οποίο σήμερα διατηρούνται λείψανα βυζαντινής βασιλικής εκκλησίας. Ακόμη, θεωρείται ότι εκεί λειτουργούσε και ένα ξακουστό μαντείο της εποχής – κάτι σαν το Ασκληπιείο της Επιδαύρου.

Σήμερα, η μνημειακή κλίμακα του ιερού του Απόλλωνος Δειραδιώτου, αλλά και ο χώρος μπροστά της, χρησιμοποιούνται για τις διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Άργους-Μυκηνών.

 


 

Ο αρχαιολογικός χώρος Μυκηνών βρίσκεται στο χωριό Μυκήνες του Δήμου Άργους-Μυκηνών και σε απόσταση περίπου 1,5 χιλιόμετρο απ’ αυτό.

Είναι ίσως το σημαντικότερο αξιοθέατο σ’ ολόκληρη την Αργολίδα.

Η άλλοτε μητρόπολη του μυκηναϊκού κόσμου, δεσπόζει μέσα στην αργολική πεδιάδα κι είναι ότι έχει απομείνει από τη ζωή και τα έργα των Μυκηναίων και των προγόνων τους, που μεταγενέστερα επηρέασαν τη διεθνή τέχνη και λογοτεχνία. Έτσι από το 1999, συμπεριλαμβάνεται στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Κατά την επίσκεψή σας εκεί μπορείτε να δείτε διάσπαρτα και τα εξής μνημεία: την περίφημη Πύλη των Λεόντων, τη σιταποθήκη, τον Ταφικό Κύκλο Α’ και Β’, το αρχαίο θρησκευτικό κέντρο, ένα εργαστήριο καλλιτεχνικών, μια υπόγεια δεξαμενή, κορυφαίο μηχανικό έργο της εποχής, το προπύλαιο του ανακτόρου, αλλά και τ’ απομεινάρια του ίδιου του βασιλικού ανακτόρου που μαρτυρούν την παλιά αίγλη της ζωής σ’ αυτό.

 


 

Το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου βρίσκεται στην Αργολίδα, στον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου της Επιδαύρου κοντά στο χωριό Λυγουριό, και σε απόσταση μισής ώρας με αυτοκίνητο από το Ναύπλιο.

Θεωρείται το τελειότερο αρχαίο ελληνικό θέατρο. Φημισμένο για την άψογη ακουστική του, και την απόλυτη αρμονία του με το φυσικό τοπίο, έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO.

Χτίστηκε αμφιθεατρικά στη δυτική πλευρά του Κυνορτίου όρους τον 4ο αι. π.Χ. από τον αργείο αρχιτέκτονα Πολύκλειτο τον Νεότερο, και προοριζόταν για τη διασκέδαση των ασθενών του Ασκληπιού. Μέχρι και την Ρωμαϊκή εποχή βρισκόταν σε ακμή. Στα μέσα του 2ου αι. π.Χ. το κυρίως θέατρο επεκτάθηκε κι η χωρητικότητά του έφτασε περίπου τις 14.000 θέσεις. Μεταγενέστερα, η σκηνή του διορθώθηκε και χρησίμευσε και σαν κατοικία για τους ντόπιους. Σε γενικές γραμμές όμως, μέχρι σήμερα έχει διατηρήσει την αρχική του μορφή.

 


 

Το αρχαίο θέατρο Άργους αποτελεί το κορυφαίο πολιτιστικό μνημείο του Άργους, και βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης, νοτιοανατολικά του λόφου της Λάρισας, ενώ εκτείνεται ακριβώς απέναντι από την αρχαία αγορά Άργους.

Κατασκεύασμα του Πολύκλειτου στα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ., θεωρείται ένα αρχιτεκτονικό επίτευγμα, καθώς κατά το ένα τρίτο είναι λαξευμένο σε φυσικό βράχο.

Με χωρητικότητα περίπου 20.000 θεατών στα χρόνια της ακμής του, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αρχαία θέατρα του ελλαδικού κόσμου, φιλοξενώντας μουσικούς και δραματικούς αγώνες των Νεμέων, αλλά και αγώνες προς τιμήν της θεάς Ήρας, ενώ κατά τους Ρωμαικούς χρόνους οι αγώνες που τελούνταν στο χώρο γίνονταν προς τιμήν του εκάστοτε αυτοκράτορα.

Αποτελείται από το κοίλον των θεατών, και την ορχήστρα των παραστάσεων. Το κοίλον διέθετε  89 σειρές εδωλίων, τα οποία ήταν χωρισμένα σε τρία διαζώματα τεσσάρων τμημάτων, τις κερκίδες.

Βόρεια του αρχαίου θεάτρου Άργους μπορείτε να επισκεφτείτε τα αρχαία έργα υδροδότησης του Άργους ή αλλιώς το Νυμφαίο. Στα ανατολικά του, συναντάται το Κριτήριο, το αρχαίο δικαστήριο της πόλης, ενώ η διαδρομή προς τα βόρεια καταλήγει στο Αδριάνειο Υδραγωγείο.

 


 

Η Ακρόπολη της Λάρισας είναι το μεγαλύτερο οχυρωματικό έργο στο πιο ψηλό σημείο και δυτικά της πόλης του Άργους, και ίσως το καλύτερα συντηρημένο πολιτιστικό μνημείο του, που εποπτεύει από το 1.800 π.Χ. ολόκληρη την αργολική πεδιάδα.

Κατά μήκος των τειχών της Ακρόπολης της Λάρισας θα συναντήσετε και το σήμα κατατεθέν της, τον ερειπωμένο σήμερα ναό της Παναγίας του  Κάστρου. Η εκκλησία είναι κτίσμα της βυζαντινής περιόδου και μάλιστα της εποχής του Μανουήλ Κομνηνού, αφιερωμένη στην Παναγιά τη Γιάτρισσα.

Τα τείχη της Ακρόπολης της Λάρισας περιφρουρούν τη σύγχρονη πόλη του Άργους και το μεγαλύτερο μέρος τους είναι προσβάσιμο. Για την ακρίβεια μπορείτε να περπατήσετε γύρω τους, ατενίζοντας τη θέα στην πόλη, την Μονή Αγίας Μαρίνας Άργους και της Παναγίας Πορτοκαλούσας, η οποία λειτούργησε κι ως κρυφό σχολειό στα χρόνια της επανάστασης.

 


 

Στην Αργολίδα, περίπου 5 χιλιόμετρα από το Ναύπλιο, βρίσκεται η Ακρόπολη της αρχαίας Τίρυνθας, το άλλοτε κέντρο του μυκηναϊκού κόσμου.

Σήμερα συγκαταλέγεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, και εκτείνεται σε μια μεγάλη έκταση της αργολικής πεδιάδας.

Οι μυθικοί κύκλοι του Βελλερεφόντη, του Περσέα, και του Ηρακλή, συνδέονται με την Ακρόπολη της αρχαίας Τίρυνθας.

Στην Ακρόπολη έχουν παρατηρηθεί τέσσερις διαφορετικές οικοδομικές περίοδοι, αλλά μόλις στο τέλος του 13ου π.Χ. αιώνα, φαίνεται τα τείχη και το ανάκτορο να  παίρνουν την τελική μορφή τους. Τα κυκλώπεια τείχη της Ακρόπολης περιβάλλουν ολόκληρο το λόφο, και δημιουργούν ισχυρή οχύρωση που περικλείει έκταση περίπου 20.000 τετραγωνικών μέτρων.

Λίγα χιλιόμετρα μακριά, ο επισκέπτης συναντά τον θολωτό τάφο της Τίρυνθας, το περίφημο μυκηναϊκό φράγμα της Τίρυνθας, κι ένα από τα παλιότερα γνωστά ελληνικά ιερά, το αρχαίο Ηραίο.

 


 

Η Aκρόπολη της Αρχαίας Ασίνης στην Αργολίδα βρίσκεται 10 περίπου χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Ναυπλίου, 1 χιλιόμετρο περίπου απ’ το Τολό, ανήκει στον Δήμο Ναυπλιέων  και είναι κρεμασμένη σε ένα τεράστιο βράχο ύψους 52 μέτρων και μήκους 330 μέτρων.

Τα τείχη κι ο πύργος της Ακρόπολης της Αρχαίας Ασίνης που σώζονται μέχρι σήμερα, χρονολογούνται στην Ελληνιστική εποχή και κατασκευάστηκαν το 300 π.Χ, αλλά δέχτηκαν επισκευές και στους μετέπειτα αιώνες απ’ τους Βυζαντινούς, τους Ενετούς κι απ’ τους Ιταλούς κατά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πολλά από τα ευρήματα των ανασκαφών βρίσκονται στη Σουηδία, ειδικότερα από τις ανασκαφές του 1920, ενώ κάποια άλλα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου, όπως ο Άρχοντας της Ασίνης, ένα πήλινο προσωπείο.

Στα δυτικά της Ακρόπολης της Αρχαίας Ασίνης, (η οποία έγινε γνωστή και από το νομπελίστα Γιώργο Σεφέρη και το ποίημά του «Ο Βασιλιάς της Ασίνης»), βρίσκεται ο λόφος της Μπαρμπούνας, σημαντικό αξιοθέατο για τον επισκέπτη, αφού εκεί οι ανασκαφές αποκάλυψαν τους περίφημους Μυκηναϊκούς Τάφους της Μπαρμπούνας.

Ναύπλιο

 

Το Ναύπλιο ή Ανάπλι είναι πόλη της Πελοποννήσου, πρωτεύουσα του Νομού Αργολίδας και ο κυριότερος λιμένας της ανατολικής Πελοποννήσου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είχε 13.822 κατοίκους. Είναι μια απ’ τις πιο γραφικές πόλεις της χώρας, και υπήρξε πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους στα χρόνια 1828-1833.

Το Ναύπλιο είναι γνωστό για το Μπούρτζι, μικρό φρούριο χτισμένο σε νησίδα μέσα στο λιμάνι, για το Παλαμήδι, ενετικό φρούριο που δεσπόζει στην πόλη, για την Ακροναυπλία (τουρκ. Ιτς-Καλέ), έτερο φρούριο ενετικό, επί της ομώνυμης χερσονησδας, καθώς και ως τόπος δολοφονίας του Ιωάννη Καποδίστρια.

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία στην τοποθεσία της σημερινής πόλης ίδρυσε ο Ναύπλιος τη Ναυπλία η οποία οχυρώθηκε με κυκλώπεια τείχη. Αρχαιολογικά ευρήματα αποδεικνύουν την ύπαρξη της πόλης από τα μυκηναϊκά κιόλας χρόνια.

Το Ναύπλιο αποτελεί δημοφιλή προορισμό των κατοίκων της Αθήνας και της Πελοποννήσου καθώς απέχει λίγο και από τις δυο περιοχές. Στα ομορφότερα κτήρια της πόλης είναι το μέγαρο Άρμανσμπεργκ (κατοικία του αντιβασιλέα της Ελλάδος Άρμανσμπεργκ) καθώς και το αρχαιολογικό μουσείο στην πλατεία Συντάγματος. Στην πόλη λειτουργεί επίσης παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης.

 


 

Τολό

 

Το Τολό είναι από τα δημοφιλέστερα παραθαλάσσια χωριά της Πελοποννήσου. Το αλλοτινό ψαροχώρι έχει μεταμορφωθεί σ’ έναν από τους πιο αγαπημένους παραθεριστικούς προορισμούς της Αργολίδας. Βρίσκεται σε απόσταση 12 χλμ. νότια του Ναυπλίου και το μεγαλύτερο μέρος του είναι κτισμένο στον μυχό ενός όμορφου κόλπου.

Η εικόνα που παρουσιάζει είναι ταυτόχρονα γραφική, ρομαντική και αναμφισβήτητα ειδυλλιακή. Το Τολό διαθέτει μια πανέμορφη παραλία, στην οποία οφείλει – εν μέρει και τη μεγάλη της η φήμη όλη η ευρύτερη περιοχή. Η καθαρή θάλασσα, η εκτεταμένη χρυσαφένια και ψιλή αμμουδιά (από την οποία πολύ εύστοχα ονομάστηκε η παραλία Ψιλή Άμμος) και η άρτια οργάνωση της παραλίας, είναι κάποιοι από τους λόγους έχουν καθιερώσει την παραλία του Τολού ως μια από τις κοσμικότερες της Πελοποννήσου και όχι μόνο. Υπάρχει η δυνατότητα για όλα τα θαλάσσια σπορ.

 


 

Δρέπανο

 

Το χωριό με τους περισσότερους κατοίκους αποτελεί το Κέντρο του Δήμου. Οι κάτοικοι του ασχολούνται με τον Τουρισμό το καλοκαίρι χάρη στην πανέμορφη παραλία Πλάκας όπου υπάρχουν Ξενοδοχεία, Ενοικιαζόμενα Δωμάτια, αλλά και εξαιρετικά οργανωμένα Κάμπινγκ, ενώ το χειμώνα σημαντική είναι και η συμμετοχή στην αγροτική Οικονομία χάρη στον κάμπο με τα Μανταρίνια και τα πορτοκάλια που βρίσκεται γύρω του.

Λόγω της τοποθεσίας που είναι χτισμένο διακρίνεται για τα πολλά ανηφορικά σοκάκια που διαθέτει. Γραφικό χωρίο όπου στα στενά του κυριαρχούν οι μπουκαμβίλιες ενώ στην πλατεία υπάρχουν όμορφες παραδοσιακές ταβέρνες.

Την 25η Αυγούστου, παραμονή της εορτής των Πολιούχων Αγίων Αδριανού και Ναταλίας πραγματοποιείται η μεγαλύτερη Πανήγυρης στο Νομό Αργολίδας με χιλιάδες επισκέπτες. Από την μία πλευρά του Δρεπάνου βρίσκεται η παραλία Πλάκα με πεντακάθαρη παραλία, ιδανική για οικογενειακές διακοπές και θαλάσσια σπορ, και από την άλλη η Λιμνοθάλασσα του που ενώνει το Δρέπανο με το Βιβάρι. Σε μικρή απόσταση από το Nαύπλιο, το Tολό, το Bιβάρι και την Επίδαυρο, το Δρέπανο συγκεντρώνει κάθε καλοκαίρι πλήθος επισκεπτών.

Αξίζει να επισκεφτείτε επίσης τα γραφικά εκκλησάκια Αγ. Σπυρίδων, Αγ. Νικόλας, Αγ.Παρασκευή.

 


 

Κάντια

 

Είναι ένα μικρό, πολύ όμορφο χωριό χτισμένο δίπλα στην ακτή της θάλασσας. Ο κεντρικός δρόμος χωρίζει τα σπίτια από την παραλία. Η περιοχή κατοικήθηκε μετά την επανάσταση του 1821 από πρόσφυγες Κρήτες. Αργότερα Αρκάδες βοσκοί που κατέβαζαν τα χειμαδιά τους στην περιοχή μετέτρεψαν την Κάντια σε μόνιμη κατοικία τους. Η αρχοντική πέτρινη κατοικία, ο πύργος του Αγά ή Πυργόσπιτο της Κάντιαςδεσπόζει και είναι ένα από τα ποιό εντυπωσιακά κτίσματα που παραμένουν ανέπαφα από τον χρόνο στο χωριό. Τα ίχνη των προγενέστερων χρόνων όμως υπάρχουν ακόμη αφού στο λόφο “Ελεούσα” του χωριού βρίσκονται τα ερείπια της Ακρόπολης της Κάντιας από την Μυκηναϊκή εποχή.

Η γνωστή παραλία της είναι από τα ποιό όμορφα παραλιακά μέρη της περιοχής που τους καλοκαιρινούς μήνες γεμίζει από παραθεριστές καθώς προσφέρονται πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Από την δυτική μεριά της διακρίνεις τον ποταμό “Ασκληπιό” που σχηματίζει “Δέλτα” καθώς φτάνει προς την θάλασσα.

 


 

Ασίνη

 

Η Ασίνη είναι ένα μεγαλοχώρι, και απέχει οχτώ χιλιόμετρα από το Ναύπλιο. Το χωριό, έχει την δική του σύγχρονη ζωή και συγχρόνως την επικοινωνία του με την τουριστική μοίρα του γειτονικού Τολού και της παραλιακής Ασίνης. Είναι χτισμένο στον κάμπο με τα εσπεριδοειδή (μανταρίνια, πορτοκάλια). Έχει 1.279 κατοίκους. Σε απόσταση 500μ. στους πρόποδες του λόφου Προφ. Ηλία υπάρχει ο γραφικός οικισμός Αγ. Παρασκευής με 200 περίπου κατοίκους και με υπέροχη θέα όλο τον κάμπο.

 


 

Θερμησία

 

Η Θερμησία είναι παραθαλάσσιο χωριό του νομού Αργολίδας. Βρίσκεται στα νότια του νομού επτά χιλιόμετρα ανατολικά της Ερμιόνης. Αποτελεί ένα από τα τρία δημοτικά διαμερίσματα του δήμου Ερμιόνης. Ο πληθυσμός της σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 437 κάτοικοι. Την ονομασία της την οφείλει στον αρχαίο ναό της Δήμητρας της Θερμασίας που βρισκόταν στην περιοχή. Το όνομά αυτό επιβίωσε μέχρι τις μέρες μας παρεφθαρμένο σε Θερμάσι το οποίο στην συνέχεια έγινε Θερμησία. Αναφέρεται συχνά για το φρούριο της, το “Κάστρο Θερμησίας” καθώς και για τις πλούσιες αλυκές της.

 


 

Βιβάρι-Κονδύλι

 

Ψαροχώρι φημισμένο για την λιμνοθάλασσά του και τον γραφικό κόλπο του με φόντο τα Ενετικά χαλάσματα και το γραφικό εκκλησάκι του Αγ. Νικόλα (Φάρος). Όσοι θέλουν απομόνωση έρχονται για κολύμπι στο μικρό βοτσαλωτό κολπίσκο λίγο πιο πέρα από το λιμάνι, όπου αγκυροβολούν ψαρόβαρκες και ιστιοπλοϊκά. Πολλές ψαροταβέρνες σερβίρουν φρέσκο ψάρι και κάθε λογής λιχουδιά δίπλα στο κυμοθάλασσο. Πολύς κόσμος με την οικογένεια του απολαμβάνει το μπάνιο του εδώ. Οι πιο ανήσυχοι, όμως, βγαίνοντας από το Βιβάρι και συνεχίζοντας για ενάμισι περίπου χιλιόμετρο ανατολικά θα συνεχίσουν την πορεία τους μέχρι το Κονδύλι,(Αγ. Νικόλαο). Το Κονδύλι,(Αγ. Νικόλαος) είναι η πιο ειδυλλιακή παραλία του Νομού Αργολίδας με τα πεντακάθαρα νερά της. Είναι αρκετά μεγάλη και δύσκολα θα βρείτε εδώ συνωστισμό, όσος κόσμος κι αν την έχει ήδη ανακαλύψει. Την ψιλή άμμο, που κυριαρχεί στο μεγαλύτερο μέρος της, διαδέχεται το ψιλό, κοκκινωπό βότσαλο στο τέρμα του κόλπου. Παραλία τόσο για νέους, που επιθυμούν να συνδυάσουν το μπάνιο τους με διασκέδαση χορό και μουσική όσο και για αυτούς που επιθυμούν ήσυχες και ρομαντικές στιγμές. Το ηλιοβασίλεμα σε αυτή την παραλία θα σας μείνει αξέχαστο.

 


 

Χηνίτσα

 

Η Χηνίτσα είναι μικρή ακατοίκητη νησίδα νότια του Πορτοχελίου, στην είσοδο του Αργολικού κόλπου. Το όνομά της το οφείλει στο σχήμα της. Στο νησί σχηματίζονται δύο κολπίσκοι οι οποίοι χρησιμεύουν για αγκυροβόλιο μικρών σκαφών. Απέναντι από το νησί βρίσκεται η ομώνυμη παραλία με τον ομώνυμο παραθεριστικό οικισμό, ο οποίος έχει πληθυσμό 37 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Η Χηνίτσα ανήκει στον δήμο Κρανιδίου, στο δημοτικό διαμέρισμα Πορτοχελίου.

 


Πόρτο Χέλι

 

Το Πορτοχέλι είναι παραθαλάσσιο χωριό της Αργολίδας. Βρίσκεται στα νότια του νομού, σε απόσταση 85 χλμ. από το Ναύπλιο, χτισμένο σε φυσικό λιμάνι δίπλα στα ερείπια της αρχαίας πολιτείας των Αλιέων. Το Πορτοχέλι ανήκει στον δήμο Κρανιδίου και ο πληθυσμός του είναι 1.913 κάτοικοι. Αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Αργολίδας και διαθέτει ιδιαίτερα ανεπτυγμένη τουριστική υποδομή. Προσφέρεται ιδιαίτερα για ιδιοκτήτες θαλασσίων σκαφών καθώς το λιμάνι του διαθέτει πολύ καλή υποδομή και μεγάλη χωρητικότητα. Από το λιμάνι του Πορτοχελίου αναχωρούν πλοιάρια για τα κοντινά νησιά του Αργοσαρωνικού καθώς και για τα απέναντι παραλια του Τυρού και του Λεωνιδίου.

Η ονομασία του Πορτοχελίου σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη οφείλεται σε σταδιακή γλωσσική παραφθορά του ονόματος “Αλιείς”, της αρχαίας πόλης δηλαδή που βρισκόταν στην θέση του σημερινού Πορτοχελίου. Η ονομασία Αλιείς παραφθάρθηκε σε Χαλιείς και στην συνέχεια σε Χέλι. Για να διακρίνεται από το κοντινό του χωριό Χέλι (το οποίο σήμερα έχει μετονομαστεί σε Αραχναίο) πήρε και το προσωνύμιο “Πόρτο” επειδή διέθετε λιμάνι. Κατά μία άλλη άποψη η ονομασία του (Χέλι), είναι ένα από τα πολλά αρβανίτικα τοπωνύμια που συναντώνται στην περιοχή της νότιας Αργολίδας και απέκτησε στην συνέχεια το πρόθεμα Πόρτο για τον λόγο που αναφέρεται παραπάνω.

Στο δημοτικό διαμέρισμα Πορτοχελίου ανήκουν εκτός από τον ομώνυμο οικισμό και οι παραθεριστικοί οικισμοί, Κόστα, Άγιος Αιμιλιανός, Βερβερούδα ή Βερβερόντα και Χηνίτσα. Όλοι οι οικισμοί έχουν κυρίως εξοχικές κατοικίες και ελάχιστους μόνιμους κατοίκους. Η περιοχή διαθέτει πολλούς κολπίσκους και παραλίες με δημοφιλέστερες τις παραλίες της Βερβερόντας, της Κόστας και της Κορακιάς.

 


 

Νέα Κίος

 

Η Νέα Κίος αποτελεί ιστορική συνέχεια της Κίου της Μικράς Ασίας, πόλης 15.000 κατοίκων χτισμένης στο μυχό του Κιανού κόλπου της Προποντίδας, έδρας της Μητρόπολης Νίκαιας και επινείου της Προύσας.

Η σημερινή Νέα Κίος αποτελεί μια μικρή πόλη 3.646 κατοίκων. Βρίσκεται στο νομό Αργολίδας, έξι χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Ναυπλίου. Ως πόλη έχει καλή ρυμοτομία, ενώ προσφέρει χώρους αναψυχής και περιπάτου στους κατοίκους της. Με τη διαρκή πολυετή συμμετοχή της στα πολιτιστικά δρώμενα θεωρείται σημείο αναφοράς στην Αργολίδα σε αυτό τον τομέα. Πιο συγκεκριμένα, ο Μορφωτικός Σύλλογος της πόλης διοργανώνει τα Κιανά κάθε Αύγουστο και το καρναβάλι την εποχή των Αποκριών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος πραγματοποιεί τα Μικρασιάτικα κάθε Ιούλιο και ο Σύλλογος Απανταχού Κιωτών οργανώνει Πρωτάθλημα Ταβλιού τον Ιούνιο. Οι σύλλογοι διαθέτουν επίσης ερασιτεχνικά θεατρικά και χορευτικά τμήματα, ενώ η πόλη διαθέτει δημοτική Χορωδία και δημοτική Φιλαρμονική.

 


 

Καρυά ορεινής Αργολίδος

 

Η Καρυά (Κολοκοτρωνίτσι) Αργολίδας,βρίσκεται 15 χιλιόμετρα δυτικά του Άργους. Είναι ένα πανέμορφο γραφικό χωριό, το οποίο επιλέχτηκε και για τα γυρίσματα της σειράς “Το καφέ της Χαράς”.

Οι ζεστές ταβέρνες θα ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς, ενώ το παραδοσιακό καφενείο θα σας ταξιδέψει στο χρόνο.

Δεν πρέπει να παραλείψετε να εφοδιαστείτε και με τυρί και γιαούρτι απ το Τυροκομείο, φτιαγμένα από αγνά ντόπια υλικά!

Το χωριό είναι πολύ κοντά και στην Τρίπολη, κάνοντάς το ιδανική στάση για ξεκούραση ή για γεύμα στην περιήγησή σας στην κεντρική Πελλοπόνησο.

 


 

Κρανίδι

 

Το Κρανίδι είναι πόλη του Νομού Αργολίδας και βρίσκετε στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου. Ορίστηκε πρωτεύουσα της Επαρχίας Ερμιονίδος το 1841. Ο πληθυσμός του είναι 4.312 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Απέχει από το Ναύπλιο περίπου 50 χλμ. και από την Αθήνα περίπου 180 χλμ. Μέσω θαλάσσης επικοινωνεί με τον Πειραιά και τα νησιά του Αργοσαρωνικού μέσω των λιμανιών της Ερμιόνης και του Πόρτο Χελίου.

Σύμφωνα με μια εκδοχή το σύγχρονο όνομά του προέρχεται από το κραναός που σημαίνει τραχύς και θεωρείτε δηλωτικό της περιοχής. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή το όνομα οφείλεται σε παραφθορά της λέξης Κορωνίδα, το όνομα παραπλήσιας νησίδας που φέρει το όνομα της μητέρα του θεού της Ιατρικής, του Ασκληπιού, ο οποίος λατρευόταν από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Το Κρανίδι είναι κτισμένο αμφιθεατρικά στους λόφους της Αγίας Άννας και της Μπαρδούνιας με προσανατολισμό Βορειοδυτικό. Δυτικά και ανατολικά από τη πόλη η περιοχή χαρακτηρίζεται πετρώδης με χαμηλή βλάστηση ενώ στη νοτιοανατολική μεριά υπάρχει το πευκόδασος της Κορακιάς. Βόρεια βρίσκεται το βουνό του προφήτη Ηλία ενώ βορειοδυτικά ο όρμος της Κοιλάδας με το ομώνυμο παραδοσιακό χωριό και το προϊστορικό σπήλαιο Φράγχθι σε απόσταση 6 χλμ. Ανατολικά σε απόσταση 11χλμ βρίσκεται η Ερμιόνη και νότια το Πόρτο Χέλι. Σε ολόκληρη τη περιοχή της Ερμιονίδας υπάρχουν πανέμορφες δαντελωτές ακρογιαλιές.

 


 

Κόστα

 

Η Κόστα είναι κοντινός παραθεριστικός οικισμός στον Άγιο Αιμιλιανό. Βρίσκεται δυτικά του ακρωτηρίου, ακριβώς απέναντι από τις Σπέτσες. Διαθέτει μικρό λιμάνι από το οποίο αναχωρούν πλοιάρια (καΐκια,θαλάσσια ταξί καθώς και πορθμείο με συγκεκριμένα ημερίσια δρομολόγια) για τις Σπέτσες, με πολύ συχνά δρομολόγια κατά την καλοκαιρινή περίοδο και αραιότερα κατά την χειμερινή. Στην περιοχή υπάρχουν επίσης ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες, καθώς και parking, επειδή απαγορεύονται τα οχήματα στις Σπέτσες.

 


 

Ίρια

 

Τα Ίρια είναι χωριό του νομού Αργολίδας, χτισμένο στις ακτές του Αργολικού κόλπου, 22 χιλιόμετρα νότια του Ναυπλίου. Διοικητικά ανήκουν στον Δήμο Ασίνης και ο πληθυσμός τους σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 650 κάτοικοι.

Η περιοχή των Ιρίων είναι κυρίως αγροτική καθώς περιβάλλεται από μεγάλη πεδινή έκταση και κυριότερο προϊόν της είναι η αγκινάρα. Λόγω της σημασίας του προϊόντος για την τοπική οικονομία, κάθε χρόνο την περίοδο της άνοιξης πραγματοποιείται φεστιβάλ αγκινάρας. Πρόκειται για γιορτή που περιλαμβάνει χορούς και πολιτιστικές εκδηλώσεις αλλά και παρουσιάσεις συνταγών βασισμένων στην αγκινάρα.

Τα Ίρια γνωρίζουν και τουριστική ανάπτυξη εκμεταλλευόμενα την παραλία που διαθέτουν και την μικρή απόσταση που τα χωρίζει από σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς όπως το Ναύπλιο και η Επίδαυρος.

Παραλίες

 

Κάντια

Λίγο έξω από το Ναύπλιο, στο δρόμο προς τα Ίρια, συναντάμε την παραλία της Κάντιας, με καταγάλανα νερά και αμμώδη ακρογιαλιά. Τα αλμυρίκια προσφέρουν τη σκιά τους σε όσους θέλουν να αποφύγουν τον καυτό ήλιο, ενώ τις απογευματινές ιδίως ώρες η θάλασσα γεμίζει νέους που επιδίδονται στο wind surf! Η παραλία της Κάντιας είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες, παραλιακά μπαρ, ταβέρνες, ντους και δωρεάν χώρους στάθμευσης σε όλο το μήκος της.


Ιρίων

Πάρτε την αιώρα σας, διαλέξτε τα αλμυρίκια που θα τη στερεώσετε και απολαύστε την πιο αναζωογονητική εμπειρία χαλάρωση, στην παραλία των Ιρίων, που βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό της Αργολίδας. Τα πετραδάκια, η άμμος, τα πεντακάθαρα γαλανά νερά συμπληρώνουν το σκηνικό και –όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο- σας δελεάζουν να αφήσετε την ξάπλα και να ευχαριστηθείτε κολύμπι! Η παραλία των Ιρίων θεωρείται κατάλληλη για οικογένειες με παιδιά, αφού διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποδομές, όπως καφέ, ενοικιαζόμενες ξαπλώστρες και ομπρέλες, ντουζ.


Κονδύλι

Το Κονδύλι είναι για πολλούς η καλύτερη παραλία της Αργολίδας και βρίσκεται 17 χιλιόμετρα περίπου από το Ναύπλιο. Καταγάλανα νερά, άμμος και κοκκινωπά βότσαλα, το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στην άκρη, καθιστούν το σκηνικό ειδυλλιακό και ακόμα περισσότερο την ώρα του ηλιοβασιλέματος! Το Κονδύλι απευθύνεται σε όλους λόγω του μεγάλου μήκους της ακτογραμμής του, ενώ διαθέτει τμήματα πλήρως οργανωμένα. Για όσους το επιθυμούν, προσφέρει και την απομόνωση, αφού ακόμα και σήμερα στις πλέον απόμερες άκρες του Κονδυλίου κάποιοι απολαμβάνουν το γυμνισμό.


Νέα Κίος

Η παραλία Νέας Κίου στην Αργολίδα  βρίσκεται στον δρόμο για τον ομώνυμο οικισμό, μόλις 4 χιλιόμετρα από το γραφικό Ναύπλιο. Είναι μεγάλη σε έκταση, αμμώδης και με ρηχά νερά, ενώ οι καλαμιές χαρακτηρίζουν την περιοχή. Στην παραλία της Νέας Κίου θα συναντήσετε πολλούς σέρφερς, αλλά και ανθρώπους που φτάνουν ως εκεί για να απολαύσουν τις ιαματικές ιδιότητες από τα φύκια της ακτής. Μην παραλείψετε μια βόλτα στο γραφικό λιμάνι του οικισμού, αλλά και ν’ απολαύσετε τη θέα από τα αλιευτικά σκάφη και τους ψαράδες ν’ απλώνουν τα δίχτυα τους στην ιχθυόσκαλα.


Αρβανιτιά

Η παραλία Αρβανιτιάς είναι η παραλία του Ναυπλίου, κάτω από το Παλαμήδι και απέχει 10 λεπτά με τα πόδια από οποιοδήποτε σημείο της πόλης. Αν και μικρή, με μήκος περίπου 200 μέτρων, έχει βραβευτεί με τη Γαλάζια Σημαία και βρέχεται από τα καταγάλανα νερά του Αργολικού κόλπου, ενώ θεωρείται απρόσβλητη από τους βοριάδες λόγω του σημείου που βρίσκεται. Είναι οργανωμένη, καθώς διαθέτει όλες τις υποδομές, όπως ενοικιαζόμενες ομπρέλες και ξαπλώστρες, ντουζ, WC και αναψυκτήριο.


Καραθώνα

Αν έχετε ως ορμητήριό σας το Ναύπλιο, είναι πολύ εύκολο να απολαύσετε μία από τις μεγαλύτερες παραλίες της Αργολίδας, την Καραθώνα, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 5 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα του νομού. Κρυμμένη στο μέσο δύο όρμων και πίσω από το βράχο του Παλαμηδίου, είναι η αγαπημένη παραλία των ντόπιων. Διαθέτει ψιλό βοτσαλάκι και προσφέρει μια εικόνα σχεδόν εξωτική με τις συστάδες από φοίνικες και ελιές κατά μήκος της ακτής. Για να κολυμπήσετε στα καθαρά νερά της Καραθώνας μπορείτε εκτός από το να οδηγήσετε εκεί, να κάνετε εναλλακτικά, το λεγόμενο γύρο της Αρβανιτιάς με τα πόδια.


Μύλοι

Η Παραλία Μύλων βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Αργολικού κόλπου, 10 περίπου χιλιόμετρα νότια από το Άργος. Είναι οργανωμένη και διαθέτει υποδομές εξυπηρέτησης των λουομένων, όπως ομπρέλες, ντους, αποδυτήρια και καλάθια απορριμμάτων. Στον ομώνυμο οικισμό συναντά κανείς παραθαλάσσιες ταβέρνες και καφέ.

 


 

Βουνά

 

Ολίγυρτος

Ο Ολίγυρτος είναι βουνό της Πελοποννήσου με υψόμετρο 1.935 μέτρα και βρίσκεται στο σημείο που ενώνονται οι νομοί Αργολίδας, Κορινθίας και Αρκαδίας. Βόρεια ενώνεται με την Κυλλήνη, ανατολικά με το Μαίναλο και νότια με το Τραχύ. Είναι τμήμα της ευρύτερης οροσειράς που ενώνει τον Κορινθιακό με τον Αργολικό κόλπο και περιλαμβάνει τα βουνά Κυλλήνη, Λύρκειο, Αρτεμίσιο, Τραχύ κ.α. Ο Ολίγυρτος ονομάζεται επίσης και Σκίπιζα.


Αρτεμίσιο

Το Αρτεμίσιο είναι βουνό της Πελοποννήσου που βρίσκεται στα σύνορα των νομών Αργολίδας και Αρκαδίας. Βόρεια ενώνεται με το Λύρκειο, δυτικά καταλήγει στο οροπέδιο της Μαντίνειας και νότια ενώνεται με τον Κτενιά. Είναι τμήμα της ευρύτερης οροσειράς που ενώνει τον Κορινθιακό με τον Αργολικό κόλπο και περιλαμβάνει τα βουνά Κυλλήνη, Ολίγυρτο, Τραχύ, Λύρκειο κ.α.

Η υψηλότερη κορυφή του βρίσκεται ανατολικά της Νεστάνης και έχει υψόμετρο 1.771 μέτρα. Ο Παυσανίας αναφέρει πως στην κορυφή του Αρτεμισίου υπήρχε ιερό της Άρτεμης. Το ιερό ήταν μέσα σε ένα δάσος από ιτάμους, το οποίο όμως καταστράφηκε εξαιτίας της υλοτομίας των δέντρων για το όμορφο ξύλο τους και της βράδειας ανάπτυξης του δέντρου. Σήμερα στο βουνό βρίσκονται πολλοί λίγοι ίταμοι στο βουνό.

Το όρος Αρτεμίσιο μαζί με το γειτονικό Λύρκειο συγκαταλέγεται στις 196 σημαντικές περιοχές για πουλιά της Ελλάδας.

Από το Αρτεμίσιο διέρχεται η εθνική οδός Κορίνθου – Τριπόλεως, μέσω σηράγγων. Η κατασκευή της πρώτης από αυτές ολοκληρώθηκε το 1992 και η κατασκευή των υπολοίπων το 2009.


Κτενιάς

Ο Κτενιάς (ή Χτενιάς) είναι βουνό της Πελοποννήσου που βρίσκεται στα σύνορα των Αργολίδας και Αρκαδίας. Βόρεια ενώνεται με το Αρτεμίσιο και νότια ενώνεται με το Παρθένιο όρος και τον Πάρνωνα. Είναι τμήμα της ευρύτερης οροσειράς που ενώνει τον Κορινθιακό με τον Αργολικό κόλπο και περιλαμβάνει τα βουνά Κυλλήνη, Ολίγυρτο, Αρτεμίσιο, Λύρκειο κ.α.

Η υψηλότερη κορυφή του έχει υψόμετρο 1.634 μέτρα και βρίσκεται βορειοδυτικά του οικισμού Κρύα Βρύση.


Λύρκειο

Το Λύρκειο είναι βουνό της Πελοποννήσου που βρίσκεται στα σύνορα των νομών Αργολίδας και Αρκαδίας. Βόρεια ενώνεται με το Τραχύ, δυτικά καταλήγει στο οροπέδιο της Μαντίνειας και νότια ενώνεται με το Αρτεμίσιο. Είναι τμήμα της ευρύτερης οροσειράς που ενώνει τον Κορινθιακό με τον Αργολικό κόλπο και περιλαμβάνει τα βουνά Κυλλήνη, Ολίγυρτο, Αρτεμίσιο, Τραχύ κ.α.

Η υψηλότερη κορυφή του ονομάζεται Γούπατα και έχει υψόμετρο 1.755 μέτρα. Το ανατολικότερο τμήμα του βουνού ονομάζεται και Αρμενιά. Οικισμοί χτισμένοι στις πλαγιές του από την πλευρά της Αργολίδας είναι το Κεφαλόβρυσο και η Φρουσιούνα.

Το όρος Λύρκειο μαζί με το γειτονικό Αρτεμίσιο συγκαταλέγεται στις 196 σημαντικές περιοχές για πουλιά της Ελλάδας.


Ορθολίθι

Το Ορθολίθι είναι βουνό που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της χερσονήσου της Αργολίδας, στην περιοχή της Τροιζηνίας. Έχει υψόμετρο 1.105 μέτρα και είναι το ψηλότερο βουνό της Τροιζηνίας και ένα από τα ψηλότερα της νότιας Αργολίδας.

Χωρίζεται από μία βαθεία χαράδρα σε δύο τμήματα, στο νότιο και στο βόρειο. Το νότιο που είναι και το ψηλότερο μοιάζει από μακριά με πελώριο βράχο που υψώνεται απότομα έχοντας σχεδόν κωνικό σχήμα. Στην εικόνα του αυτή οφείλει το βουνό την ονομασία του. Το μοναδικό χωρίο που βρίσκεται στις πλαγιές του νότιου τμήματος του βουνού είναι η Χώρα από την οποία ξεκινούν ορειβατικές διαδρομές προς την κορυφή του, η οποία διαθέτει απεριόριστη θέα προς τον Σαρωνικό και την νότια Αργολίδα.

Το βόρειο τμήμα το οποίο είναι χαμηλότερο με την κορυφή του να μην ξεπερνά τα 900 μέτρα, εκτέινεται κατά μήκος του Σαρωνικού κόλπου και καταλήγει στα βορειότερα όρια της Τροιζηνίας κοντά στα χωριά Δρυόπη και Άνω Φανάρι που είναι χτισμένα στις πλαγιές του. Το χωριό Δρυόπη είχε ονομαστεί για ένα μικρό διάστημα στο παρελθόν, Ορθολίθι από το όνομα του βουνού.


Τραχύ

Το Τραχύ είναι βουνό της Πελοποννήσου που βρίσκεται στα σύνορα των Αργολίδας και Αρκαδίας. Βόρεια ενώνεται με τον Ολίγυρτο, δυτικά καταλήγει στο οροπέδιο του Λεβιδίου και νότια ενώνεται με το Λύρκειο. Είναι τμήμα της ευρύτερης οροσειράς που ενώνει τον Κορινθιακό με τον Αργολικό κόλπο και περιλαμβάνει τα βουνά Κυλλήνη, Ολίγυρτο, Αρτεμίσιο, Λύρκειο, Κτενιά κ.α.

Η υψηλότερη κορυφή του ονομάζεται Καρούμπαλο και έχει υψόμετρο 1.808 μέτρα.


Αδέρες

Οι Αδέρες είναι χαμηλή οροσειρά που καταλαμβάνει το νοτιοανατολικότερο τμήμα της χερσονήσου της Αργολίδας. Η οροσειρά εκτείνεται κατά μήκος της Τροιζηνίας με κατεύθυνση από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά όπου καταλήγει στο ακρωτήριο Σκύλαιο. Περιβάλλεται από το όρος Δίδυμο στα βορειοδυτικά, την πεδιάδα της Τροιζήνας στα βόρεια και τα χαμηλότερα υψώματα της Ερμιονίδας στα νότια και δυτικά. Το μέγιστο υψόμετρό της είναι 721 μέτρα.

Στην αρχαιότητα ονομαζόταν Φορβάντιο όρος.


Δίδυμο

Το Δίδυμο όρος είναι βουνό της Αργολίδας με υψόμετρο 1.121 μέτρα. Είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό της νότιας Αργολίδας μετά το Αραχναίο το οποίο βρίσκεται στα βόρεια του. Στα ανατολικά του συνδέεται με τα υψώματα Αδέρες, ενώ νότια καταλήγει στις πιο ομαλές και επίπεδες περιοχές της Ερμιονίδας.

Το Δίδυμο έχει κυρίως χαμηλή βλάστηση. Κυριαρχεί ένα είδος γιουνίπερου το οποίο στην Πελοπόννησο ονομάζεται βένιο. Στη βόρεια πλευρά του όμως κυρίως σε κοίτες ρεμάτων συναντώνται και πλατύφυλλα όπως πλατάνια. Το Δίδυμο παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από γεωλογικής άποψης. Στους πρόποδες της δυτικής απόληξης του, σχηματίζονται κάποιοι εντυπωσιακοί γεωλογικοί σχηματισμοί με μορφή κρατήρα, που αποκαλούνται δολίνες. Είναι καθιζήσεις του εδάφους με σχήμα κυκλικό. Σχηματίστηκαν από κατακρήμνιση των ανθρακικών πετρωμάτων της περιοχής.

Για μια “γεύση” των τοπικών εθίμων της Αργολίδας, σας προτείνουμε να παραβρεθείτε σε κάποια από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, τα πανηγύρια ή φεστιβάλ που διοργανώνονται.

 

Η Ερμιόνη φιλοξενεί τη γιορτή των ψαράδων την Καθαρά Δευτέρα, ενώ η Νέα Κίος φημίζεται για τα Κούλουμα, όπου προσφέρονται νηστίσιμα και κρασί στους παρευρισκόμενους.

 

Το φεστιβάλ της Θερμησίας στις 25 Μαρτίου περιλαμβάνει πολλές και ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

 

Το “Κάψιμο του Ιούδα” είναι ένα έθιμο που τηρείται στην Ερμιόνη και το Πόρτο Χέλι την Κυριακή του Πάσχα, ενώ στη Νέα Κίο γίνεται το “Κάψιμο του Βαραββά” τη Μεγάλη Παρασκευή.

 

Το Ναύπλιο διοργανώνει το ετήσιο καλοκαιρινό Μουσικό Φεστιβάλ, στο οποίο λαμβάνουν μέρος καλλιτέχνες απ’ ολόκληρο τον κόσμο.

 

Τους καλοκαιρινούς μήνες διεξάγονται θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και εκθέσεις στο Φεστιβάλ Άργους. Στην Επίδαυρο, μπορείτε να παραστείτε στο καλοκαιρινό Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου.

 

Το πανηγύρι του Σωτήρος λαμβάνει χώρα στις 6 Αυγούστου στην παραλία της Νέας Επιδαύρου.

 

Στη Νέα Κίο γίνονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις “Μικρασιάτικα” και “Κιανά”, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αντίστοιχα.

 

Τον Σεπτέμβριο σας προτείνουμε να πάτε στη γιορτή “Τράτα” στο Τολό και στη γιορτή κρασιού στο Καρακάσι, περιοχή που φημίζεται για τα κρασιά της.

Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) Άργους-Ναυπλίου 166
Γενικό Νοσοκομείο Άργους 27510 64290
Γενικό Νοσοκομείο Ναυπλίου 27520 98100
Άμεση Δράση 100
Αστυνομικό Τμήμα Άργους 27510 67222
Αστυνομικό Τμήμα Ναυπλίου 27520 27776
Πυροσβεστική 199
Πυρκαγιά Δασών 191
ΟΤΕ 121

λεωφορείο από την Aθήνα KTEΛ σταθμός Kηφισού 100 για το Άργος, το Nαύπλιο, τις Mυκήνες και την Eπίδαυρο.

 

ΚΤΕΛ Άργους (στον Κηφισσό) 210 51 34 588

 


 

τρένο από την Aθήνα για το Άργος και  το Nαύπλιο.

 

ΟΣΕ στην Αθήνα 210 36 27 947

 


 

ferryboat από τον Πειραιά για την Eρμιόνη.

 


 

ιπτάμενα δελφίνια από τον Πειραιά και τη Mαρίνα Zέας για το Nαύπλιο, την Eρμιόνη, το Tολό, το Πόρτο Xέλι και την Eπίδαυρο.

 

Aπό τα Kύθηρα για το Nαύπλιο, την Eρμιόνη, το Tολό, το Πόρτο Xέλι και την Eπίδαυρο.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

TEST

TEST