Αττική

Η Αττική είναι ιστορική περιοχή της Ελλάδας, που σήμερα αποτελεί μία από τις 13 περιφέρειες της χώρας. Η περιφέρεια Αττικής περιλαμβάνει το νοτιοανατολικό τμήμα της Στερεάς Ελλάδας, την Τροιζηνία στην χερσόνησο της Αργολίδας, τα περισσότερα νησιά του Αργοσαρωνικού και τα νησιά Κύθηρα και Αντικύθηρα. Έχει έκταση 3.808 τετραγωνικά χιλιόμετρα και καλύπτει το 2,9% της συνολικής έκτασης της χώρας. Έχει έδρα την Αθήνα, η οποία είναι πρωτεύουσα της Ελλάδας. Η Αττική αποτελεί την πρώτη σε πληθυσμό και πιο πυκνοκατοικημένη περιφέρεια της Ελλάδας, αφού σε αυτήν βρίσκεται το πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας, που συγκεντρώνει το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας, δηλαδή περίπου 3.762.000 κατοίκους, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2001.

Η περιφέρεια της πρωτεύουσας και το υπόλοιπο Αττικής, απαρτίζουν γεωγραφικά την Αττική. Η περιφέρεια της πρωτεύουσας περιλαμβάνει το πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας, δηλαδή όλους τους δήμους Αθηνών και Πειραιώς και οριοθετείται από τον Σαρωνικό κόλπο και τα βουνά της Πάρνηθας, του Υμηττού και της Πεντέλης, που ορίζουν το λεκανοπέδιο Αττικής. Το υπόλοιπο Αττικής καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης της περιφέρειας και αποτελείται από το ανατολικό και δυτικό τμήμα, τα νησιά του Σαρωνικού και την επαρχία Τροιζηνίας, που βρίσκεται στην Πελοπόννησο.

Η περιφέρεια Αττικής μέχρι πρόσφατα, ήταν χωρισμένη σε τέσσερις νομαρχίες, τη Νομαρχία Αθηνών, Πειραιώς, Ανατολικής και Δυτικής Αττικής. Σύμφωνα με το πρόγραμμα «Καλλικράτης», το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2011, η ισχύουσα διοικητική διαίρεση της Αττικής θα πάψει να υφίσταται και θα οργανωθούν νέες διοικητικές μονάδες. Με βάση το νέο νόμο και τη νέα διοικητική διαίρεση, καταργούνται τα τέσσερα νομαρχιακά διαμερίσματα και η περιφέρεια θα διαιρείται σε οκτώ περιφερειακές ενότητες. Η Νομαρχία Αθηνών διασπάται σε τέσσερις περιφερειακές ενότητες, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Βορείου Τομέα Αθηνών, Δυτικού Τομέα Αθηνών και Νοτίου Τομέα Αθηνών, η Νομαρχία Πειραιώς διασπάται στην περιφερειακή ενότητα Πειραιώς και στην περιφερειακή ενότητα Νήσων, ενώ οι Νομαρχίες Ανατολικής και Δυτικής Αττικής μετατρέπονται στις αντίστοιχες περιφερειακές ενότητες.

Στην περιοχή της Αττικής το κλίμα είναι εύκρατο, μεσογειακό και γενικά ήπιο το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. Έχει μέση ετήσια θερμοκρασία 18,6 βαθμούς Κελσίου. Η διαφορά θερμοκρασίας, όμως, μεταξύ καλοκαιριού και χειμώνα είναι μεγάλη, με τη μέση θερμοκρασία να κυμαίνεται στους 31,3 βαθμούς Κελσίου τον Ιούλιο και να κάνει κατακόρυφη πτώση στους 3,8 βαθμούς Κελσίου τον Ιανουάριο. Οι χιονοπτώσεις το χειμώνα δεν είναι ιδιαίτερα συχνές και οι βροχές κυμαίνονται από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως και τα τέλη Απριλίου.

Η Αθήνα είναι η πόλη με τη μεγαλύτερη ιστορία της Ευρώπης, και μιας από τις μεγαλύτερες του κόσμου, αφού κατοικείται συνεχώς για πάνω από 3.000 χρόνια. Η πόλη κατάφερε να γίνει η ηγετική πόλη της Αρχαίας Ελλάδας στην πρώτη χιλιετία π.Χ., ενώ τα πολιτιστικά της επιτεύγματα κατά τη διάρκεια του 5ου αιώνα π.Χ. έθεσαν τα θεμέλια του δυτικού πολιτισμού.

Την περίοδο του Μεσαίωνα και της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, η πόλη έπεσε σε παρακμή για να επανέλθει στο προσκήνιο κατά τη διάρκεια των Σταυροφοριών, επωφελούμενη κυρίως από το ιταλικό εμπόριο. Στη συνέχεια και αφού πέρασε μια περίοδο ύφεσης υπό την κατοχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η Αθήνα εμφανίζεται ξανά τον 19ο αιώνα ως η πρωτεύουσα του νέου ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.


Τα πρώτα χρόνια

Η ιστορία της Αθήνας ξεκινά τη Νεολιθική εποχή ως ένας οικισμός στο λόφο-φρούριο της Ακρόπολης στα μισά περίπου μεταξύ της 4ης και της 3ης χιλιετίας π.χ. Η Ακρόπολη διέθετε φυσική αμυντική θέση και ο οικισμός από εκεί εξουσίαζε τις γύρω πεδιάδες. Ο οικισμός ήταν περίπου 20 χιλιόμετρα μακρυά από τον Σαρωνικό κόλπο, στο κέντρο της λεκανοπεδίου, που περιβαλλόταν από ποταμούς. Στα ανατολικά βρισκόταν το βουνό του Υμηττού, ενώ στα βόρεια το όρος Πεντελικό (η σημερινή Πεντέλη). Ο ποταμός Κηφισός, διέσχιζε από τα αρχαία χρόνια την πόλη.

Η αρχαία Αθήνα κάλυπτε μια πολύ μικρή περιοχή σε σχέση με τη σύγχρονη Αθήνα ενώ τα τείχη της προστάτευαν μια έκταση περίπου 2 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με την Ακρόπολη να βρίσκεται λίγο νοτιότερα από το κέντρο της πόλης. Η Αρχαία Αγορά, που αποτελούσε το εμπορικό και κοινωνικό κέντρο της πόλης, βρισκόταν περίπου 400μ βόρεια της Ακρόπολης, εκεί που βρίσκεται σήμερα το Μοναστηράκι. Ο λόφος της Πνύκας, όπου συνεδρίαζε η συνέλευση της αθηναϊκής δημοκρατίας μερικούς αιώνες αργότερα, βρισκόταν στο δυτικό άκρο της πόλης.


Πρώιμη Εποχή

Η Ακρόπολη της Αθήνας κατοικήθηκε από τη Νεολιθική εποχή. Μέχρι το 1400π.Χ. η Αθήνα είχε γίνει ένα ισχυρό κέντρο του Μυκηναϊκού πολιτισμού. Σε αντίθεση με άλλες μυκηναϊκές πόλεις, όπως οι Μυκήνες και η Πύλος, η Αθήνα δεν κατακτήθηκε από τους Δωριείς εισβολείς που κατέβηκαν στην Ελλάδα το 1200π.Χ., και οι Αθηναίοι πάντα υποστήριζαν ότι ήταν αγνοί Ίωνες, χωρίς κανένα δωρικό στοιχείο. Ωστόσο, η Αθήνα έχασε ένα μεγάλο μέρος της δύναμής της και συρρικνώθηκε σε ένα μικρό οικισμό γύρω από την Ακρόπολη.

Τον 8ο π.Χ. αιώνα η Αθήνα αρχίζει αναπτύσσεται εκ νέου, λόγω της κεντρικής θέσης στον ελλαδικό χώρο, της ασφαλούς θέσης που τις εξασφάλιζαν τα τείχη της Ακρόπολης και της πρόσβασης στη θάλασσα, που της έδωσε ένα φυσικό πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων της, της Θήβας και της Σπάρτης. Έτσι γίνεται μια κυρίαρχη στην Ελλάδα πόλη-κράτος και εξουσιάζεται από βασιλείς. Οι βασιλείς της Αθήνας ήταν οι επικεφαλής μιας αριστοκρατίας που είχε στα χέρια της την ιδιοκτησία της γης και ήταν γνωστοί ως “Ευπατρίδες”. Οι ευπατρίδες συγκροτούσαν ένα όργανο εξουσίας που ονομαζόταν “Συμβούλιο” και συνεδρίαζε στο λόφο του Άρη που ονομαζόταν “Άρειος Πάγος”. Το όργανο αυτό καθόριζε τον δήμαρχο της πόλης, τους άρχοντες και τον στρατηγό – αρχηγό του στρατεύματος, ενώ αποτελούσε και το ανώτατο δικαστήριο.

Την περίοδο αυτή η Αθήνα κατόρθωσε να συμμαχήσει με πολλές άλλες ελληνικές πόλεις-κράτη δημιουργώντας μια μεγάλη συμμαχία, της οποίας είχε και την αρχηγία. Με το τρόπο αυτό κατάφερε να προσελκύσει πολίτες από άλλες περιοχές που έρχονταν να κατοικήσουν στην πόλη δημιουργώντας έτσι τη μεγαλύτερη και πλουσιότερη πόλη-κράτος στην ηπειρωτική Ελλάδα. Οι κάτοικοι αυτοί που ασχολούνταν κυρίως με τη ναυτιλία και το εμπόριο απέκτησαν σιγά-σιγά οικονομική άνεση, αλλά ήταν αποκλεισμένοι από κάθε πολιτική δραστηριότητα που αποτελούσε μόνο προνόμιο της αριστοκρατίας.

Έτσι, τον 7ο αιώνα π.Χ. πραγματοποιείται μεγάλη κοινωνική αναταραχή, και ο Άρειος Πάγος διορίζει το Δράκωνα να συντάξει την πρώτη νομοθεσία, αφού μέχρι τότε ίσχυαν οι άγραφοι νόμοι του Αρείου Πάγου. Οι “νόμοι του Δράκωνα” ήταν πολύ αυστηροί, με αποτέλεσμα o Άρειος Πάγος υπό την πίεση των πολιτών να καλέσει στη συνέχεια το Σόλωνα με σκοπό να δημιουργήσει το πρώτο σύνταγμα της Αθήνας (το 594π.Χ.).


Μεταρρύθμιση και δημοκρατία

Οι μεταρρυθμίσεις του Σόλωνα ασχολήθηκαν τόσο με πολιτικά όσο και με οικονομικά ζητήματα. Η οικονομική ισχύς της Ευπατρίδων μειώθηκε, με την κατάργηση της δουλείας ως τιμωρία για χρέη, τον αναδασμό μεγάλων κτημάτων και την ανάπτυξη του εμπορίου και της οικονομίας, ενώ μια νέα “αστική τάξη” με εικονική ευημερία κάνει σιγά-σιγά την εμφάνισή της. Πολιτικά, ο Σόλων διαχώρισε τους Αθηναίους σε τέσσερις (4) διαφορετικές τάξεις, ανάλογα με τον πλούτο τους και την ικανότητά τους να εκτελούν στρατιωτικές υπηρεσίες. Η φτωχότερη τάξη ήταν οι Θήτες που αποτελούσαν και την πλειοψηφία του πληθυσμού της Αθήνας, οι οποίοι με τους νόμους του Σόλωνα απέκτησαν για πρώτη φορά πολιτικά δικαιώματα και μπορούσαν να ψηφίσουν στην Εκκλησία του Δήμου αλλά δεν μπορούσαν να αποκτήσουν πολιτικά αξιώματα. Ο Άρειος Πάγος συνέχισε να υπάρχει, με μειωμένες όμως αρμοδιότητες άσκησης εξουσίας αλλά παρέμεινε το ανώτατο δικαστήριο της Αθήνας.

Το νέο πολιτικό σύστημα, έβαλε τα θεμέλια για τη δημιουργία της αθηναϊκής δημοκρατίας, αλλά δεν μπόρεσε να αποφύγει τις κοινωνικές συγκρούσεις. Έτσι, μετά από 20 χρόνια αναταραχών το δημοκρατικό κόμμα υπό την ηγεσία του Πεισίστρατου, ξαδέλφου του Σόλωνα, κατέλαβε την εξουσία (το 541π.Χ.). Ο Πεισίστρατος, αν και απέκτησε την εξουσία με τη βία (γι’ αυτό και είναι γνωστός με το όνομα “τύραννος”), ήταν στην πραγματικότητα ένας πολύ δημοφιλής ηγεμόνας, που έκανε την Αθήνα πλούσια, ισχυρή, κέντρο πολιτισμού, ενώ στα χρόνια του εγκαθιδρύθηκε και η αθηναϊκή ναυτική υπεροχή στο Αιγαίο. Ο Πεισίστρατος διατήρησε το σύνταγμα του Σόλωνα, αλλά συγκέντρωσε αυτός και η οικογένειά του όλα τα ανώτατα κρατικά αξιώματα.


Καρυάτιδες

Ο Πεισίστρατος πέθανε το 527π.Χ. και τον διαδέχθηκαν οι γιοί του Ιππίας και Ίππαρχος. Οι διάδοχοι στο θρόνο αποδείχθηκαν πολύ κατώτεροι των περιστάσεων. Έτσι, το 514π.Χ. ο Ίππαρχος δολοφονήθηκε από τους “τυραννοκτόνους”, τον Αρμόδιο και τον Αριστογείτων και ο Ιππίας βρέθηκε μόνος του στην εξουσία. Η διακυβέρνησή του Ιππία ήταν εξαιρετικά αντιδημοφιλής, με αποτέλεσμα να ανατραπεί το 510π.Χ. με τη βοήθεια και της Σπάρτης. Την εξουσία ανέλαβε τότε ο Κλεισθένης, ένας πολιτικός με αριστοκρατική καταγωγή αλλά και ριζοσπαστικές πολιτικές ιδέες, που θεωρείται ο θεμελιωτής της δημοκρατίας στην Αθήνα.

Ο Κλεισθένης στις μεταρρυθμίσεις του αντικατέστησε τις παραδοσιακές 4 φυλές της Αθήνας με 10 νέες φυλές, που πήραν το όνομά τους από αντίστοιχους θρυλικούς ήρωες και δεν είχαν ως βάση τις κοινωνικές τάξεις. Κάθε φυλή χωριζόταν σε 3 τρίτες, και κάθε τρίτη είχε έναν ή περισσότερους δήμους, ανάλογα με τον πληθυσμό της, που αποτελούσαν τη βάση της τοπικής εξουσίας. Κάθε φυλή εξέλεγε 50 αντιπροσώπους στη Βουλή, ένα πολιτικό όργανο που λειτουργούσε σε καθημερινή βάση.

Η συνέλευση της Βουλής ήταν ανοιχτή σε όλους τους πολίτες και αποτελούσε νομοθετικό όργανο και ανώτατο δικαστήριο, εκτός από περιπτώσεις δολοφονιών και θρησκευτικών ζητημάτων, τα οποία εκδικάζονταν στον Άρειο Πάγο. Η συνέλευση ψήφιζε και τους 10 στρατηγούς, που αποτελούσαν την ηγεσία του στρατεύματος της πόλης. Το σύστημα αυτό παρέμεινε αξιοσημείωτα σταθερό για 170 χρόνια, έως ότου ο Μέγας Αλέξανδρος κατακτήσει την Αθήνα το 338π.Χ..


Η Κλασσική Εποχή

Πριν την άνοδο της Αθήνας, η άλλη μεγάλη πόλη της Ελλάδας η Σπάρτη θεωρούσε εαυτόν την ηγέτιδα πόλη των Ελλήνων. Το 499π.Χ. η Αθήνα έστειλε στρατεύματα για να ενισχύσει τις ελληνικές πόλεις Ιώνων της Μικράς Ασίας, που δέχονταν επίθεση από την Περσική αυτοκρατορία. Αυτό οδήγησε σε δυο περσικές επιδρομές εναντίον της ηπειρωτικής Ελλάδας, από τις οποίες οι περσικές δυνάμεις ηττήθηκαν από τον αθηναϊκό στρατό και τους συμμάχους τους.

Πιο συγκεκριμένα, το 490π.Χ. οι Αθηναίοι, με επικεφαλής το στρατηγό Μιλτιάδη, κατάφεραν να αποκρούσουν την πρώτη εισβολή των Περσών, που καθοδηγούνταν από το βασιλιά Δαρείο στη μάχη του Μαραθώνα. Δέκα χρόνια αργότερα, το 480π.Χ. οι Πέρσες επέστρεψαν κάτω από τις διαταγές ενός νέου ηγεμόνα, του Ξέρξη. Οι Πέρσες έπρεπε να περάσουν από το στενό των Θερμοπυλών για να εισβάλουν στην Αθήνα. Μπροστά στην στρατιωτική υπεροχή του περσικού στρατού, η Αθήνα ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από τη Σπάρτη. Οι Σπαρτιάτες δεν ήταν διατεθειμένοι να βοηθήσουν ουσιαστικά την αντίπαλό τους Αθήνα και έτσι δεν έστειλαν βοήθεια παρά 300 μόνο άνδρες. Οι 300 Σπαρτιάτες και οι σύμμαχοι τους με αρχηγό το βασιλιά της Σπάρτης Λεωνίδα, εμπόδισαν στη στενή δίοδο των Θερμοπυλών τους 200.000 άνδρες του Ξέρξη να περάσουν προς την Αθήνα για αρκετές ημέρες. Τελικά όλοι οι Σπαρτιάτες πλην ενός σκοτώθηκαν στη μάχη των Θερμοπυλών, με αποτέλεσμα οι Αθηναίοι να εγκαταλείψουν την πόλη τους για να προστατεύσουν το στόλο τους, η οποία και κατελήφθη από τους Πέρσες. Στη συνέχεια, ακολούθησε η μεγάλη νίκη των Αθηναίων στη θάλασσα, στην ναυμαχία της Σαλαμίνας με επικεφαλής το στρατηγό Θεμιστοκλή και η καταστροφή του περσικού στόλου, που οδήγησε τον Ξέρξη σε οριστική υποχώρηση. Οι νίκες της Αθήνας κατά των Περσών, είχαν ως αποτέλεσμα να περάσει η ηγεμονία της Ελλάδας από τη Σπάρτη στην Αθήνα, η οποία δημιούργησε τη “Συμμαχία της Δήλου” με όλα τα νησιά του Αιγαίου και τις περισσότερες πόλεις-κράτη της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Η περίοδος που ακολούθησε το τέλος των περσικών πολέμων και μέχρι την κατάκτηση της Ελλάδας από τους Μακεδόνες σηματοδότησε τη μεγάλη ακμή της Αθήνας και την καθιέρωσε ως μεγάλο πνευματικό κέντρο της λογοτεχνίας, της φιλοσοφίας, του θεάτρου, της ποίησης και των τεχνών. Η πολιτική σάτιρα μάλιστα μέσω του θεάτρου, είχε πολύ μεγάλη επίδραση στην κοινή γνώμη την περίοδο εκείνη και έπαιζε σημαντικό ρόλο στα πολιτικά δρώμενα της πόλης. Κατά την περίοδο αυτή στην Αθήνα έζησαν μερικές από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της πολιτισμικής και πνευματικής ιστορίας του ελληνικού αλλά και ευρωπαϊκού πολιτισμού: οι θεατρικοί συγγραφείς Αισχύλος, Αριστοφάνης, Ευριπίδης και Σοφοκλής, οι φιλόσοφοι Αριστοτέλης, Πλάτωνας και Σωκράτης, οι ιστορικοί Ηρόδοτος, Θουκυδίδης και ο Ξενοφών, ο ποιητής Σιμωνίδης, ο γλύπτης Φειδίας κ.α. Η ηγετική φυσιογνωμία της περιόδου αυτής ήταν ο πολιτικός Περικλής, αρχηγός της Αθηναϊκής Συμμαχίας που χρησιμοποίησε τα χρήματα που καταβάλλονταν από τα μέλη από της “Συμμαχίας της Δήλου” για την κατασκευή μεγάλων μνημείων της εποχής εκείνης μεταξύ των οποίων και ο Παρθενώνας.

Η δυσαρέσκεια των άλλων πόλεων της Ελλάδας από την ηγεμονία της Αθήνας οδήγησαν στον Πελοποννησιακό Πόλεμο το 431π.Χ., ο οποίος βρήκε την Αθήνα και τους συμμάχους της από τα νησιά του Αιγαίου, εναντίον ενός συνασπισμού πόλεων-κρατών της ηπειρωτικής Ελλάδας, με επικεφαλής τη Σπάρτη. Ο πόλεμος μεταξύ των δύο συμμαχιών βρήκε νικήτρια τη συμμαχία της Σπάρτης και σήμανε το τέλος της αθηναϊκής ηγεμονίας στην Ελλάδα.

Η δημοκρατία στη Αθήνα ανατράπηκε από ένα πραξικόπημα το 411π.Χ. κατά τη διάρκεια του πολέμου λόγω των λανθασμένων χειρισμών στον πόλεμο, αλλά γρήγορα αποκαταστάθηκε. Ο πόλεμος τελείωσε με την πλήρη ήττα της Αθήνας στα 404π.Χ.. Η ήττα στον πόλεμο αποδόθηκε στους δημοκρατικούς πολιτικούς, όπως ο Κλέων και ο Κλεοφών, με αποτέλεσμα να υπάρξει έντονη αντίδραση κατά των δημοκρατικών. Πολλοί δημοκρατικοί πολιτικοί και στρατιωτικοί φυλακίστηκαν ή εξορίστηκαν και οι συντηρητικοί με τη βοήθεια των Σπαρτιατών επέβαλαν την εξουσία των “30 Τυράννων”. Το 403π.Χ., η δημοκρατία αποκαταστάθηκε από τον Θρασύβουλο, και δόθηκε αμνηστία σε όσους εκδιώχθηκαν.

Λόγω της ιμπεριαλιστικής πολιτικής της Σπάρτης, οι πρώην σύμμαχοι της στους Πελοποννησιακούς πολέμους στράφηκαν εναντίον της, και συμμάχησαν με την Αθήνα όπως η Θήβα, το Άργος και η Κόρινθος, με αποτέλεσμα τους Κορινθιακούς Πολέμους (395-387π.Χ.). Οι πόλεμοι αυτοί βοήθησαν στη δημιουργία μιας νέας Αθηναϊκής Συμμαχίας. Τελικά, η Θήβα νίκησε τη Σπάρτη στη μάχη των Λεύκτρων και απέκτησε την ηγεμονία στην Ελλάδα. Η ηγεμονία της Θήβας τελείωσε το 362π.Χ. με τη νίκη των Σπαρτιατών και των Αθηναίων εναντίων του Θηβαίων στη μάχη της Μαντίνειας και το θάνατο του στρατιωτικού ηγέτη της Θήβας, Επαμεινώνδα.

Ωστόσο, γύρω στα μέσα του αιώνα, το βασίλειο των Μακεδόνων που άνθιζε στη βόρεια Ελλάδα, άρχισε να παίζει σημαντικό ρόλο στην Αθηναϊκή πολιτική παρά της προειδοποιήσεις του τελευταίου μεγάλου αθηναίου πολιτικού Δημοσθένη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το 338π.Χ. οι στρατιές του Φιλίππου ΙΙ, βασιλιά της Μακεδονίας να νικήσουν το στρατό των άλλων ελληνικών πόλεων στη μάχη της Χαιρώνειας, και οι Μακεδόνες να κατακτήσουν την Αθήνα. Την ίδια τύχη είχε λίγο αργότερα και η Σπάρτη, η οποία ηττήθηκε από τους Μακεδόνες στη μάχη της Σελλασίας. Στα χρόνια που ακολούθησαν ο γιος του Φιλίππου Αλέξανδρος ο Μέγας, με τις κατακτήσεις του διεύρυνε τα όρια της ελληνικής επιρροής στα βάθη της Ασίας, με αποτέλεσμα να περάσουν σε δευτερεύοντα ρόλο οι πόλεις της Ελλάδας. Τα χρόνια αυτά, η Αθήνα παρέμεινε μια πλούσια πόλη με λαμπρή πολιτιστική ζωή, αλλά έπαψε να είναι ανεξάρτητη. Τελικά, τον 2ο αιώνα π.Χ., και ύστερα από 200 χρόνια μακεδονικής κυριαρχίας η Ελλάδα κατακτήθηκε από τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία.


Η Αθήνα κατά τη Ρωμαϊκή Κυριαρχία

Κατά την περίοδο 88-85π.Χ., τα περισσότερα κτίρια και οχυρώσεις της Αθήνας, ήταν υπό την κατοχή του Ρωμαίου διοικητή Σύλλα, ενώ πολλά κτίρια και μνημεία είχαν μείνει ανέπαφα. Κατά τη ρωμαϊκή κατοχή, στην Αθήνα είχε δοθεί ο τίτλος της “ελεύθερης πόλης”, λόγω του μεγάλου θαυμασμού των Ρωμαίων για τον πολιτισμό της, τα σχολεία και τις σχολές της. Ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Ανδριανός, κατασκεύασε πολλά έργα στην Αθήνα όπως βιβλιοθήκες, γυμναστήρια, το υδραγωγείο το οποίο χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα, ναούς και ιερά, γέφυρες ενώ χρηματοδότησε την κατασκευή του ναού του Ολυμπίου Διός.

Η πόλη έπαθε σημαντικές καταστροφές το 267μ.Χ. με την επέλαση των Ερούλων με αποτέλεσμα να καούν πολλά δημόσια κτήρια, να λεηλατηθεί η κάτω πόλη και να καταστραφεί μέρος της Αγοράς και της Ακρόπολης. Μετά την επίθεση, ένα μεγάλο μέρος των τειχών της πόλης χτίστηκε βεβιασμένα στη βόρεια πλευρά, αφήνοντας εκτός των τειχών ένα μικρό μέρος της Αγοράς.

Η Αθήνα παρέμεινε το κέντρο της εκπαίδευσης και της φιλοσοφίας κατά τη διάρκεια των 500 ετών της ρωμαϊκής κυριαρχίας, ενώ πολλοί αυτοκράτορες όπως ο Νέρων και ο Ανδριανός προχώρησαν στην κατασκευή μεγάλων έργων για την πόλη. Αλλά όταν στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία κυριάρχησε η θρησκεία του Χριστιανισμού, η Αθήνα θεωρήθηκε το κέντρο των ειδωλολατρών – παγανιστών, και ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός έκλεισε το 529μ.Χ. όλα τα σχολεία και τη φιλοσοφική σχολή της Αθήνας. Το γεγονός αυτό που οδήγησε σε πολιτιστική και πνευματική παρακμή την πόλη σηματοδότησε και το τέλος της ιστορίας της αρχαίας Αθήνας.


Η Αθήνα τα Βυζαντινά Χρόνια

Από το 529μ.Χ., η Αθήνα περνά κάτω από την εξουσία των Βυζαντινών και αρχίζει να χάνει την αίγλη της. Σημαντικά κτήρια όπως ο Παρθενώνας και το Ερέχθειον μετατράπηκαν σε εκκλησίες. Την περίοδο αυτή η Αθήνα μετατράπηκε σε μια μικρή επαρχιακή πόλη, και πολλά από τα έργα τέχνης της μεταφέρθηκαν από τους βυζαντινούς αυτοκράτορες στην Κωνσταντινούπολη.

Επιπλέον, αν και οι Βυζαντινοί διατηρούσαν τον έλεγχο του Αιγαίου και των νησιών, κατά τη διάρκεια του 7ου-8ου αιώνα ο έλεγχος αυτός δεν εκτεινόταν πολύ πέρα από τις ακτές. Από το 600μ.Χ. η πόλη συρρικνώθηκε προς το εσωτερικό λόγω των επιδρομών που δεχόταν από τους Άραβες και τους Σλάβους, και έγινε μια σκιά του παλιού ένδοξου παρελθόντος της.

Τον 7ο αιώνα, σχεδόν ολόκληρη η Ελλάδα δεχόταν επιθέσεις από σλαβικές φυλές που έρχονταν από το βορρά, με αποτέλεσμα να αρχίσει μια περίοδος ανασφάλειας και αβεβαιότητας για την Αθήνα. Η περίοδος αυτή κράτησε μέχρι τα μέσα του 9ου αιώνα, όπου επανακτήθηκε ο έλεγχος της Ελλάδας από τη βυζαντινή αυτοκρατορία, με αποτέλεσμα η Αθήνα να αρχίσει να επεκτείνεται και να αναπτύσσεται ξανά.

Οι εισβολές των Τούρκων, μετά την μάχη των Μάνζικερτ το 1071 με τους Βυζαντινούς και τα επακόλουθα των εμφυλίων πολέμων δεν επηρέασαν σημαντικά την Αθήνα. Μάλιστα κατά την περίοδο που ανέλαβε την εξουσία η δυναστεία των Κομνηνών, (Αλέξιος, Ιωάννης και Εμμανουήλ) η Αθήνα αλλά και η υπόλοιπη Ελλάδα γνώρισαν μεγάλη ευημερία.


Αρχαιολογικά Ευρήματα

Οι ιστορικές μελέτες αναφέρουν ότι η μεσαιωνική πόλη της Αθήνας γνώρισε μια περίοδο ταχείας ανάπτυξης, από τον 11ο μέχρι και το τέλος του 12ου αιώνα. Η Αγορά της Αθήνας αρχίζει να χτίζεται ξανά και σύντομα η πόλη έγινε ένα σημαντικό εμπορικό κέντρο ικανό να προσελκύσει τους Ενετούς και διάφορους άλλους επιχειρηματίες που σύχναζαν στα λιμάνια του Αιγαίου. Η αύξηση του εμπορίου επηρέασε σημαντικά την οικονομική ευημερία της πόλης.

Οι δύο αυτοί αιώνες ήταν και οι χρυσοί αιώνες της βυζαντινής τέχνης για την Αθήνα. Σχεδόν όλες οι σημαντικές βυζαντινές εκκλησίες γύρω από την Αθήνα χτίστηκαν εκείνη την περίοδο, κάτι που αποδεικνύει και την ανάπτυξη της πόλης. Όμως, η ευημερία της πόλης κράτησε μέχρι το 1204μ.Χ. όπου κατά την 4η σταυροφορία η Αθήνα κατακτήθηκε από τους Ενετούς. Η πόλη έμεινε κάτω από ξένη κατοχή μέχρι και το 19ο αιώνα με την απελευθέρωση από την τουρκική κατοχή.


Η Αθήνα στην Ενετοκρατία

Από το 1204 έως το 1458, η Αθήνα ήταν υπό την κατοχή των Ενετών. Αρχικά αποτελούσε την πρωτεύουσα του δουκάτου των Αθηνών, μέχρι που η οικογένεια De la Roche των Βουργουνδίων κατέκτησε τη Θήβα και μετέφερε την πρωτεύουσα εκεί. Παρόλα αυτά η Αθήνα παρέμεινε μια σημαντική πόλη, το εκκλησιαστικό κέντρο και η πόλη με το μεγαλύτερο κάστρο του δουκάτου. Το 1311μ.Χ. η πόλη πέρασε στην κατοχή Καταλανών μέχρι και το 1388μ.Χ. Τη χρονιά αυτή το δουκάτο έχασε τη Θήβα με αποτέλεσμα η πρωτεύουσα να μεταφερθεί και πάλι στην Αθήνα. Το 1388 ο Nero I Acciajuoli από την Φλωρεντία κατέλαβε την Αθήνα και ανακηρύχθηκε δούκας της πόλης. Οι απόγονοί του κυβέρνησαν την Αθήνα μέχρι το 1458 που την κατέλαβαν οι Τούρκοι.


Η περίοδος των Βουργουνδίων

Κατά την περίοδο αυτή ενισχύθηκε η οχύρωση της Ακρόπολης και ένας πύργος με καμπαναριό προστέθηκε στον Παρθενώνα. Οι Βουργούνδιοι οργάνωναν ιπποδρομίες και αγώνες στην Αθήνα. Ήταν αρκετά επηρεασμένοι από την ελληνική κουλτούρα και το νομικό τους σύστημα ήταν ένα μείγμα του αρχαίου ελληνικού πνεύματος και της γαλλικής ευγένειας.


Η περίοδος των Καταλανών

Η περίοδος των Καταλανών στην Αθήνα είναι αρκετά ασαφής. Η Αθήνα είχε το δικό της καταλανό αρχηγό, ο οποίος ενίσχυσε επιπλέον την οχύρωση της Ακρόπολης, ενώ ιδρύθηκε και αρχιεπισκοπή στην πόλη.


Η περίοδος των Φλωρεντινών

Οι Φλωρεντίνοι, διεκδικούσαν την πόλη της Αθήνας από τη δημοκρατία της Βενετίας που την είχε υπό την κατοχή της (1395-140μ.Χ.) και μετά από επτά χρόνια κατάφεραν να την κυριεύσουν.


Η Αθήνα κατά την Τουρκοκρατία

Το 1458 η Αθήνα έπεσε στα χέρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Όπως και στην Κωνσταντινούπολη, η κατοχή των Οθωμανών προκάλεσε αρκετές καταστροφές και λεηλασίες στα αρχαία μνημεία της πόλης, ενώ ο Παρθενώνας είχε μετατραπεί σε τζαμί. Τελικά ο σουλτάνος Μεχμέτ ο 2ος έβγαλε φιρμάνι βάσει του οποίου θα τιμωρούνταν με την ποινή του θανάτου όσοι έκαναν καταστροφές στα μνημεία της πόλης.

Παρά τις προσπάθειες των οθωμανικών αρχών να μετατρέψουν την Αθήνα σε μια επαρχιακή πρωτεύουσα, ο πληθυσμός της πόλης μειωνόταν συνεχώς και τον 17ο αιώνα είχε μετατραπεί σε ένα απλό χωριό. Τον αιώνα αυτό προκλήθηκαν και μεγάλες καταστροφές στην πόλη. Οι Τούρκοι χρησιμοποιούσαν τον Παρθενώνα και τα Προπύλαια της Ακρόπολης ως πυριτιδαποθήκη. Έτσι, το 1640μ.Χ. μια μεγάλη έκρηξη πυρομαχικών, κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος των Προπυλαίων.

Το 1687μ.Χ., η Αθήνα δέχτηκε πολιορκία από τους Ενετούς, και οι Τούρκοι διέλυσαν το ναό της Αθηνάς-Νίκης για να οχυρώσουν καλύτερα την Ακρόπολη. Οι κανονιοβολισμοί που δέχτηκε η Ακρόπολη προκάλεσε σοβαρές καταστροφές στον Παρθενώνα, με αποτέλεσμα να έχει την εμφάνιση που βλέπουμε έως σήμερα. Η πολιορκία της Ακρόπολης συνεχιζόταν για έξι μήνες, και μαζί με αυτή και η λεηλασία του Παρθενώνα. Ένα από τα δυτικά αετώματα του Παρθενώνα θα απομακρυνθεί προκαλώντας ακόμα περισσότερες ζημιές στη δομή. Το επόμενο έτος οι τουρκικές δυνάμεις πυρπόλησαν την πόλη. Αρχαία μνημεία καταστράφηκαν για να χρησιμοποιηθεί το υλικό τους για τη δημιουργία νέου τείχους με το οποίο οι Τούρκοι οχύρωσαν την πόλη το 1778μ.Χ..

Μεταξύ του 1801 και 1805μ.Χ. ο Λόρδος Έλγιν, ένας Βρετανός κάτοικος της Αθήνας αφαίρεσε ένα μεγάλο αριθμό μαρμάρων και γλυπτών από τον Παρθενώνα μεταξύ των οποίων μία από τις έξι Καρυάτιδες, την επιγραφή των Παναθηναίων κ.α. Συνολικά, πενήντα γλυπτά αφαιρέθηκαν από τον Παρθενώνα και μεταφέρθηκαν στην Αγγλία, ενώ τρία εκ των οποίων αγοράστηκαν από τη Γαλλία.

Το 1822μ.χ. οι Έλληνες κυρίευσαν την πόλη κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 21, η οποία όμως έπεσε ξανά στα χέρια των Οθωμανών το 1826. Και πάλι τα αρχαία μνημεία υπέστησαν μεγάλες ζημιές. Οι οθωμανικές δυνάμεις παρέμειναν στην πόλη μέχρι το 1833μ.Χ., όπου αποσύρθηκαν και η Αθήνα επελέγη ως η πρωτεύουσα του νεοσύστατου βασιλείου της Ελλάδας. Την εποχή εκείνη η πόλη ήταν σχεδόν ακατοίκητη, και αποτελείτο από έναν μικρό οικισμό στους πρόποδες της Ακρόπολης, την Πλάκα.


Η σύγχρονη Αθήνα

Το 1832, βασιλιάς της Ελλάδας ανακηρύσσεται ο πρίγκιπας της Βαυαρίας Όθων. Ο Όθων, υιοθέτησε την ελληνική ονομασία του ονόματός του και την ελληνική ενδυμασία, μεταφέρει την πρωτεύουσα της Ελλάδας από το Ναύπλιο στην Αθήνα. Το πρώτο σημαντικό έργο που εκτέλεσε ως βασιλιάς ήταν να κάνει λεπτομερή αρχαιολογική έρευνα και τοπογραφικό χάρτη της Αθήνας. Την εποχή εκείνη η Αθήνα είχε πληθυσμό που έφτανε τους 5.000 κατοίκους.

Η Αθήνα επελέγη ως πρωτεύουσα της Ελλάδας για ιστορικούς και συναισθηματικούς λόγους, μιας και δεν ήταν μεγάλη πόλη. Υπήρχαν μόνο μερικά σημαντικά κτίρια από την περίοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και του 18ου αιώνα. Μόλις η πρωτεύουσα εγκαταστάθηκε εκεί, ξεκίνησε η σχεδίαση μιας σύγχρονης πόλης, με την ανέγερση νέων δημόσιων κτηρίων. Η μεγαλύτερη κληρονομία της περιόδου αυτής, είναι η δημιουργία του Πανεπιστημίου Αθηνών (1837), το Παλαιό Βασιλικό Παλάτι (σήμερα το Ελληνικό Κοινοβούλιο Κτίριο) (1843), ο Εθνικός Κήπος (1840), η Βιβλιοθήκη (1842), η Ακαδημία (1885), το Ζάππειο Μέγαρο (1878), το Κτίριο της Παλαιάς Βουλής (1858), το Νέο Βασιλικό Παλάτι (τώρα το Προεδρικό Μέγαρο) (1897) και το Δημαρχείο Αθηνών (1874).

Το 1921μ.Χ. η Αθήνα θα βιώσει μία μεγάλη πληθυσμιακή έκρηξη καθώς θα φιλοξενήσει τους πρόσφυγες από τον πόλεμο της Μικράς Ασίας με τους Τούρκους. Νέες γειτονιές όπως η Νέα Σμύρνη, η Νέα Ιωνία κ.λπ. θα δημιουργηθούν για να υποδεχτούν τους νέους κατοίκους της πόλης.

Κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο η Αθήνα καταλήφθηκε από τους Γερμανούς, και τα τελευταία χρόνια του πολέμου έζησε μια περίοδο τρομερής πείνας και λοιμών. Το 1944 υπήρξε το πεδίο μαχών μεταξύ των ελληνικών κομμουνιστικών δυνάμεων που είχαν πάρει μέρος στην αντίσταση κατά των Γερμανών και των βασιλοφρόνων που υποστηρίζονταν από τους Βρετανούς.

Μετά από αυτό, η πόλη της Αθήνας και η Ελληνική κυβέρνηση, με τη βοήθεια των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέπτυξε ένα σχέδιο δημιουργίας μεγάλων έργων υποδομής στα πλαίσια του οποίου κατασκευάστηκε το νέο διεθνές αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος” και το νέο Μετρό. Η πόλη επίσης εφάρμοσε πολιτικές περιορισμού της χρήσης των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας και η κυβέρνηση εφάρμοσε νομοθεσία κινήτρων για την αντικατάσταση παλαιών οχημάτων με σκοπό να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Ως αποτέλεσμα των προσπαθειών αυτών, η Αθήνα διεκδίκησε ξανά και κέρδισε τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Παρά τον σκεπτικισμό από πολλούς παρατηρητές, οι ολυμπιακοί αγώνες γνώρισαν μεγάλη επιτυχία και αύξησαν το διεθνές κύρος της πόλης.

Στη σύγχρονη Αττική, κυριαρχεί το πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας. Αποτελεί το σημαντικότερο διοικητικό, οικονομικό και συγκοινωνιακό κέντρο της χώρας και χαρακτηρίζεται από έντονη οικιστική ανάπτυξη. Όμως, περιδιαβαίνοντας κάποιος στο νομό Αττικής έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει τις βασικές περιόδους της ελληνικής προϊστορίας και ιστορίας.

Μπορεί η πολύβουη Αθήνα να κουράζει κάπως τους κατοίκους της, όμως, στη μακραίωνη ιστορία της δώρισε σε όλον τον κόσμο γνώσεις, πολιτισμό και αξίες. Μπορεί κάποιοι να λένε ότι δεν είναι ο ιδανικός τόπος για διακοπές, πρέπει όμως να λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπ’ όψη μας ότι η αξία της είναι τόσο μεγάλη ώστε να επισκιάζει ο,τιδήποτε άλλο.

Πλατεία Συντάγματος – μνημείο του αγνώστου στρατιώτη, η Βουλή των Ελλήνων, ο Εθνικός Κήπος, το Ζάππειο Μέγαρο, το Προεδρικό Μέγαρο, το Παναθηναϊκό Στάδιο, το Δημαρχείο, το Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, η Συνάια Ακαδημία, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το μουσείο Νομισμάτων, το κτήριο Κωστή Παλαμά, η Βαλλιάνειος Εθνική Βιβλιοθήκη, το Οφθαλμιατρείο Αθηνών, το Ηλίου Μέλαθρον, η Φοιτητική Λέσχη του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Μέγαρο Μελά, το Πολυτεχνείο και το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Εθνικό Θέατρο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το παλαιό εργοστάσιο παραγωγής φωταερίου, το παλαιό πιλοποιείο Πουλόπουλου που έχει γίνει πολιτιστικό κέντρο με την επωνυμία “Μελίνα Μερκούρη”, οι μουσειακοί χώροι του μετρό, ο Λυκαβηττός, η Πλάκα και το Μοναστηράκι, είναι μερικά μόνο από τα σημεία που αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε.

Από αρχαιολογικούς χώρους είναι γεμάτη η Αθήνα: Ακαδημία Πλάτωνος, Ακρόπολη, Άρειος Πάγος, Αρχαία Αγορά, Βιβλιοθήκη Αδριανού, Κεραμικός, Λόφος του Φιλοπάππου, Φανάρι του Διογένη, Ολυμπιείον, Πνύκα, Ρωμαϊκή Αγορά, Πύργος Ανέμων (Αέριδες). Βυζαντινά μνημεία είναι οι Άγιοι Απόστολοι, οι Άγιοι Θεόδωροι, η Καπνικαρέα, η Μονή Δαφνίου, η Μονή Καισαριανής και η Παναγία Γοργοεπήκοος. Μία σειρά από μουσεία λειτουργούν στην Αθήνα που βοηθούν τόσο τον ξένο όσο και τον Έλληνα επισκέπτη να γνωρίσει καλύτερα την πρωτεύουσα της χώρας μας. Στην Αθήνα λειτουργούν υπερπολυτελή ξενοδοχεία και ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών, όπως και κάμπινγκ.


Πειραιάς

Το Πρώτο Λιμάνι της χώρας είναι ο Πειραιάς που είναι ένα σύγχρονο αστικό κέντρο. Είναι χτισμένος στην πειραϊκή χερσόνησο και έχει πάρα πολλές ομορφιές.

Κατά μήκος των ακτών της πειραϊκής στη Ζέα και τη Φρεαττύδα βρίσκονται τα ίχνη των αρχαίων οχυρώσεων. Στη Ζέα βρίσκονται τα ερείπια του Ελληνιστικού Θεάτρου και στην Φρεαττύδα ο τάφος του Θεμιστοκλή. Το Δημοτικό Θέατρο στην πλατεία Κοραή αποτέλεσε σημείο αναφοράς πολλών γενιών Πειραιωτών και μη. Ο Τινάνειος Κήπος και η Καστέλα είναι μέρη που αξίζει τον κόπο να τα επισκεφθείτε, όπως και όλη την πειραϊκή όπου μπορείτε να διασκεδάσετε με θέα τη θάλασσα. Το ίδιο και στο γραφικό Μικρολίμανο όπου μπορείτε να απολαύσετε πρώτης ποιότητας ψάρι αλλά και να διασκεδάσετε με ελληνική ή ξένη μουσική. Δίπλα στο Ελληνιστικό Θέατρο της Ζέας βρίσκεται το αρχαιολογικό μουσείο. Στον Πειραιά υπάρχουν μία σειρά από μουσεία που αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε.

Κάθε χρόνο στις αρχές Ιουλίου γίνονται οι εκδηλώσεις της Ναυτικής Εβδομάδας και τρεις μεγάλες θρησκευτικές εορτές για τον Πειραιά είναι του Αγίου Νικολάου στις 6 Δεκεμβρίου, του Αγίου Σπυρίδωνα στις 12 Δεκεμβρίου (Πολιούχος του Πειραιά) και των Φώτων στις 6 Ιανουαρίου.


Ανατολική Αττική

Με μεγάλη πληθυσμιακή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια εξακολουθούν να είναι τόπος παραθερισμού οι οικισμοί της ανατολικής Αττικής που από τα λιμάνια της ξεκινούν φέρι-μπότ που επιτρέπουν το πέρασμα στις ακτές της Εύβοιας και σε αρκετά νησιά του Αιγαίου.

Οι Άγιοι Απόστολοι είναι παραθεριστικό κέντρο με μεγάλη παραλία, με άμμο και ψιλό βότσαλο. Στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος του Αμφιάρειου. Μπορείτε να κολυμπήσετε στην παραλία του οικισμού.

Ανάμεσα στα πεύκα βρίσκεται ο Άγιος Ανδρέας που έχει δροσερό κλίμα και στην περιοχή του φιλοξενούνται κατασκηνώσεις. Μπορείτε να κολυμπήσετε στην αμμώδη παραλία της περιοχής.

Η Βραυρώνα είναι παραθαλάσσια περιοχή με μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο της Βραυρώνας. Μπορείτε να κολυμπήσετε στον κόλπο της Βραυρώνας και στις παραλίες της περιοχής Αρτέμιδος.

Φημισμένη για τα κρασιά, της χασαποταβέρνες και τις ψησταριές είναι η περιοχή του Κορωπίου. Αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε τις βυζαντινές εκκλησίες της Αγίας Τριάδας, του Οσίου Λουκά και των Αγίων Ασωμάτων.

Η σύγχρονη πόλη και τα ερειπωμένα νεοκλασικά δημόσια κτήρια του 19ου αιώνα συνθέτουν το σκηνικό του Λαυρίου με τα αρχαία ορυχεία, στην Καμάριζα, λίγο έξω από την πόλη και τον αρχαιολογικό χώρο του Θορικού στο λόφο Βελατούρι. Μπορείτε να κολυμπήσετε στις παραλίες του όρμου του Θορικού και στις παραλίες νότια του Λαυρίου, ως το Σούνιο.

Στη Λούτσα που είναι παραθεριστικό κέντρο με αμμουδιές και πεύκα μπορείτε να κολυμπήσετε και να διασκεδάσετε στο πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας στις 17 Ιουλίου.

Η ιστορική περιοχή του Μαραθώνα γνωρίζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη. Η λίμνη του Μαραθώνα και το Φράγμα εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη, όπως και ο Τύμβος, ο αρχαιολογικός χώρος του Ραμνούντα και η εκκλησία των Αγίων Σαράντα Μαρτύρων. Στις υπώρειες της Πεντέλης βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου. Γνωστή για τα κρασιά της είναι και η πόλη του Μαρκόπουλου.

Παραθαλάσσιο θέρετρο είναι και η Νέα Μάκρη. Για το καλό κρασί της φημίζεται η Παιανία στην οποία μπορείτε να επισκεφθείτε το μουσείο Βορρέ, τη Δημοσθένιο Βιβλιοθήκη, το ΣπηλαιοβάραθροΚουτούκι” και την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής με τις αγιογραφίες του Φώτη Κόντογλου.

Το Πόρτο Ράφτη είναι πολύβουο θέρετρο στο οποίο αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε τη Νεκρόπολη.

Λιμάνι με μεγάλη κίνηση και αξιόλογο τουριστικό κέντρο είναι η Ραφήνα. Κοντά της βρίσκεται το Πικέρμι με σημαντικά παλαιοντολογικά ευρήματα. Μπορείτε να κολυμπήσετε στην παραλία της περιοχής και στο Κόκκινο Λιμανάκι.

Φημισμένο οινοπαραγωγικό κέντρο είναι τα Σπάτα που στην ευρύτερη περιοχή του βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του αεροδρομίου “Ελευθέριος Βενιζέλος”.

Στο Σχοινιά θα δείτε το πευκοδάσος που καταλήγει στην παραλία και στον Ωρωπό μπορείτε να παραθερίσετε, όπως και στον κοντινό οικισμό Χαλκούτσι που έχει πολλές εξοχικές κατοικίες.


Δυτική Αττική

Στη δυτική Αττική πολλοί είναι οι κάτοικοι της πρωτεύουσας της Ελλάδας που “απλώθηκαν” προκειμένου να εξασφαλίσουν τον παραθερισμό τους.

Το Αλεποχώρι είναι ένα από τα πιο εξελιγμένα παραθαλάσσια θέρετρα της Αττικής με πράσινο και καθαρή θάλασσα. Τα Βίλια είναι χτισμένα μέσα στα πεύκα, στις πλαγιές του Κιθαιρώνα.

Σημαντική πόλη της αρχαίας Αττικής είναι η Ελευσίνα στην οποία αξίζει να επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο.

Η Κινέττα είναι παραθαλάσσιος οικισμός με ωραίες εξοχικές κατοικίες μέσα στα πεύκα. Μπορείτε να κολυμπήσετε στις αμμουδερές παραλίες της περιοχής.

Στο Κριεκούκι μπορείτε να θαυμάσετε την παραδοσιακή αρχιτεκτονική 19ου αιώνα. Ο Λουτρόπυργος και το Μεγάλο Πεύκο (Νέα Πέραμος) είναι παραθαλάσσια θέρετρα που τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί τις επιπτώσεις από το μπετόν και τη βιομηχανική μόλυνση.

Σημαντική πόλη της αρχαιότητας είναι τα Μέγαρα στα οποία πρέπει να επισκεφθείτε την Κρήνη του Θεαγένους και το αρχαιολογικό μουσείο.

Επίνειο των Βιλίων με θαυμάσια παραλία είναι το Πόρτο Γερμενό. Είναι χτισμένο στην περιοχή των αρχαίων Αιγοσθένων. Τον αρχαιολογικό αυτό χώρο που χρονολογείται στον 4ο – 3ο αιώνα π.Χ. πρέπει να τον επισκεφθείτε.


Βόρεια Αττική

Περιοχές με αξιόλογο ιστορικό παρελθόν και πολλές φυσικές ομορφιές είναι η Αγία Παρασκευή, οι Αχαρνές, τα Βριλήσσια, η Εκάλη, το Ηράκλειο, η Κηφισιά, το Μαρούσι, τα Μελίσσια, η Νέα Ερυθραία, η Πεύκη, το Χαλάνδρι, η Φιλοθέη,  κ.ά. Ενδιαφέροντα μνημεία και μουσεία, πολυτελής κατοικίες και πολυάριθμα εμπορικά καταστήματα συνθέτουν το σκηνικό των βορείων προαστίων της Αθήνας των οποίων φυσικά σύνορα της περιοχής είναι η Πεντέλη και η Πάρνηθα.

Προάστιο της Αθήνας είναι οι Αχαρνές (Μενίδι) που στην αρχαιότητα ήταν ο πολυπληθέστερος δήμος της Αττικής.   Στους πρόποδες της Πάρνηθας βρίσκεται η μονή Αγίας Παρασκευής και αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και Πινακοθήκη, το αρχαιολογικό μουσείο και τον Θολωτό Τάφο των Αχαρνών.

Σε γειτνίαση με το κτήμα Τατοΐου βρίσκεται η Βαρυμπόμπη με το περίφημο μοναστήρι της Παναγίας και το βράχο της Βαρυμπόμπης, τον εντυπωσιακό βράχο της Πάρνηθας με κέντρο αναρρίχησης.

Το καταπράσινο προάστιο Δροσιά βρίσκεται στις υπώρειες της Πεντέλης.

Ωραία σπίτια, πεύκα και καλοκαιρινή δροσιά χαρακτηρίζουν την Εκάλη.

Στην Κηφισιά βρίσκεται το μουσείο φυσικής ιστορίας “Γουλανδρή”. Πρόκειται για προάστιο με κύριο χαρακτηριστικό το πράσινο, τα αναπαλαιωμένα αρχοντικά, τις πολυτελής σύγχρονες κατοικίες, τα πολυάριθμα εμπορικά καταστήματα και την έντονη νυχτερινή ζωή. Στην Κηφισιά μπορείτε να επισκεφθείτε και την έπαυλη “Αμαρυλλίς” όπου είχε ζήσει τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια της ζωής του ο Γεώργιος Δροσίνης και το τηλεπικοινωνιακό μουσείο.

Στο πυκνοκατοικημένο Μαρούσι μεταξύ άλλων μπορείτε να επισκεφθείτε το μόνιμο εκθετήριο κεραμικής, τα μουσεία του Αλέκου Κοντόπουλου και του Γιάννη Τσαρούχη καθώς και το Σπαθάριο Μουσείο Θεάτρου Σκιών.

Άλλο ένα προάστιο με πράσινο είναι η Νέα Ερυθραία μεταξύ Κηφισιάς και Εκάλης.

Το ψηλότερο βουνό της Αττικής είναι η Πάρνηθα που λειτουργούν καζίνο καθώς και χειμερινά καταφύγια.

Μπορεί τα λατομεία, αλλά και οι πυρκαγιές να έχουν καταστρέψει ένα μεγάλο μέρος του όμως το προάστιο και το ομώνυμο βουνό της Πεντέλης, γνωστό για τα κατάλευκα μάρμαρά του, εξακολουθεί να δεσπόζει στην περιοχή.

Αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε τον Πύργο της Δούκισσας της Πλακεντίας, τη Μονή Πεντέλης, καθώς και τη σπηλιά του Λήσταρχου Νταβέλη.

Στην περιοχή του ομώνυμου αρχαίου Αττικού Δήμου βρίσκεται η Φυλή. Αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε το Αρχαίο Φρούριο και τη μονή Κλειστών, γυναικείο μοναστήρι με αξιόλογες αγιογραφίες και ξυλόγλυπτο τέμπλο.


Νότια Αττική

Νυχτερινή ζωή, πράσινο, θάλασσα, αμμώδης παραλίες και πράσινο, ξενοδοχεία, γήπεδα αθλοπαιδιών συνθέτουν το σκηνικό της νότιας Αττικής, μία από τις πλέον ελκυστικές περιοχές της Αττικής.

Στις παραλίες του Αγίου Κοσμά μπορείτε να κολυμπήσετε, ενώ ο Άλιμος που βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα είναι η γενέτειρα του Θουκυδίδη.

Με πολλές ψαροταβέρνες, ξενοδοχεία και εξοχικά σπίτια είναι η τουριστική περιοχή της Αναβύσσου.

Όμορφο παραθαλάσσιο προάστιο, με γοργό ρυθμό ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια είναι η Βάρκιζα. Με πολλά κέντρα, καταστήματα και πολύ καλά οργανωμένη παραλία. Στη θέση “Γούρνα” αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε τον ταφικό περίβολο των κλασικών χρόνων.

Με πολυτελή ξενοδοχεία και σπίτια και καλά οργανωμένες παραλίες η Βούλα εξακολουθεί να είναι ένα παραθαλάσσιο προάστιο με έντονη νυχτερινή ζωή.

Από τα ωραιότερα παραθαλάσσια προάστια της Αττικής είναι η Βουλιαγμένη με τα πολλά ξενοδοχεία, τους χώρους πρασίνου και τη γνωστή Λίμνη με ιαματικά νερά.

Προάστιο με πολυάριθμα νυχτερινά καταστήματα και έντονη νυχτερινή ζωή είναι η Γλυφάδα και το Καβούρι, που παρά την οικοδομική ανάπτυξη των τελευταίων χρόνων εξακολουθεί να έχει προστατευμένο το δάσος του.

Το Λαγονήσι έχει γραφικούς κόλπους και καθαρή θάλασσα και προτιμάται από πολλούς κατοίκους της πρωτεύουσας για παραθερισμό. Στα Λεγραινά λίγο πριν από το Σούνιο που είναι μία όμορφη γωνιά της Αττικής δεν έχει ακόμη… εισβάλλει ο τουρισμός!

Στο Νέο Φάληρο μπορείτε να θαυμάσετε αναπαλαιωμένα νεοκλασικά κτήρια.

Το Παλαιό Φάληρο είναι πυκνοκατοικημένο και πολύβουο. Οι φοίνικες και τα πέτρινα αρχοντικά αποτελούν τους μάρτυρες μιας όμορφης περασμένης εποχής. Στο Τροκαντερό, παραθαλάσσια περιοχή του Παλαιού Φαλήρου, θα περάσετε πολύ όμορφο χρόνο βλέποντας κότερα στη θάλασσα, πίνοντας το καφεδάκι σας ή το χυμό σας. Με βόλτα στο πεζοδρομημένο θα ξεκουραστείτε και θα διαλέξετε για φαγητό από κάτι απλό ως και νόστιμη και ακριβή κουζίνα, με διάφορα φαγητά.

Το ηλιοβασίλεμα από το Σούνιο είναι μαγευτικό. Βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της Αττικής, σε ένα περιβάλλον θαυμάσιο. Πρόκειται για εθνικό δρυμό με αξιόλογη χλωρίδα και πανίδα. Στο Σούνιο βρίσκεται το Ιερό του Ποσειδώνα και της Αθηνάς.

Ακρόπολις, Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο

Η λαμπρή τελετή εγκαινίων του νέου Μουσείο της Ακρόπολης, σε σχέδια του διάσημου αρχιτέκτονα Μπερνάρ Τσουμί, σηματοδότησε το πέρασμα στο μέλλον για μια από τις σημαντικότερες συλλογές της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Στους ειδικά σχεδιασμένους χώρους του στεγάζει τα σπουδαία ευρήματα του Ιερού Βράχου από τη Μυκηναϊκή εποχή ως τους Ρωμαϊκούς και πρωτοχριστιανικούς χρόνους.

Από το 2009 που άνοιξε τις πύλες του έχει δεχθεί εκατομμύρια επισκέπτες. Η εμπειρία κορυφώνεται στην αίθουσα με τα γλυπτά του Παρθενώνα η οποία είναι στραμμένη προς το Ναό προκειμένου να τα «συνδέσει οπτικά» και πάλι με τις μετώπες του Παρθενώνα. Το νέο μουσείο αντικατέστησε το παλαιό που λειτουργούσε από το 19ο αιώνα, σε ένα πέτρινο, διακριτικό κτίριο δίπλα στον Παρθενώνα και παρουσιάζει τα πολύτιμα εκθέματα με σύγχρονη αντίληψη.

Έχει χτιστεί κυριολεκτικά επάνω στον αρχαιολογικό χώρο του οικοπέδου (Ρωμαϊκής εποχής) και στηρίζεται σε υπερυψωμένους πυλώνες που εδράζονται ανάμεσα στις αρχαιότητες, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να δει τα επίπεδα της ιστορίας της Αθήνας μέσα από τα διαφανή δάπεδα.

 

Διεύθυνση Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, Αθήνα
Τηλέφωνο (+30)210-32.10.219
Ώρες Λειτουργίας Δευτ: 08:00-16:00
Τρι – Κυρ:  08:00-20:00
Παρασκευή: 08:00-22:00
Ιστοσελίδα www.newacropolismuseum.gr
Μεταφορικά Μέσα ΜΕΤΡΟ Γραμμή 2: Σταθμός Ακρόπολη

 


Βραυρώνα, Αρχαιολογικό Μουσείο

Σε αυτό το μικρό αρχαιολογικό μουσείο, που βρίσκεται στην Ανατολική αττική, εκτίθενται ευρήματα τόσο από την περιοχή της Βραυρώνας όσο και από την ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων, από πόλεις όπως η Μέριντα, η Περάτη και η Ανάβυσσος.

Σε αυτό το μικρό αρχαιολογικό μουσείο εκτίθενται ευρήματα τόσο από την περιοχή της Βραυρώνας όσο και από την ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων, από πόλεις όπως η Μέριντα, η Περάτη και η Ανάβυσσος.

Τα εκθέματα του μουσείου χρονολογούνται από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού έως και τη Ρωμαϊκή Εποχή. Ωστόσο, το μεγαλύτερο κομμάτι του εκθεσιακού χώρου στον πρώτο όροφο το καταλαμβάνουν τα ευρήματα του Ιερού της Βραυρωνίας Αρτέμιδας. Εκεί είναι και τα σημαντικότερα εκθέματα του μουσείου, τα γλυπτά.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα απίστευτα γλυπτά των «Άρκτων», των μικρών κοριτσιών που ήταν αφιερωμένα στη Θεά Άρτεμη.

Γενικά, το μουσείο ανεγέρθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 με πρωταρχικό στόχο να φιλοξενήσει μόνο ευρήματα από τις ανασκαφές στο ιερό της Βραυρώνιας Αρτέμιδας. Με τον καιρό όμως συμπεριλήφθηκαν στις προθήκες του και άλλα.

Το 2009, ο εκθεσιακός του χώρος ανακαινίστηκε, σύμφωνα με τις σύγχρονες τάσεις που επικρατούν στα μουσεία.

Τέλος, το διώροφο κτήριό του, με το υπέροχο αίθριο, βρίσκεται σε απόσταση ενός περίπου χιλιομέτρου πριν τον Αρχαιολογικό Χώρο Βραυρώνας.

Τηλέφωνο (+30)22990-27.020
Ώρες Λειτουργίας Τρ-Κυρ: 08:30-15:00, Δευτ: Κλειστά

 


Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Κιβωτός πολιτισμού, λαμπρής ιστορίας και μεγαλείου, το Αρχαιολογικό Μουσείο στην οδό Πατησίων, στο κέντρο της πόλης, μας παρουσιάζει περήφανα μερικά από τα σημαντικότερα έργα της αρχαίας τέχνης από το σύνολο του ελλαδικού χώρου σε όλες τις περιόδους, από τη Νεολιθική έως τους Ύστερους Ρωμαϊκούς χρόνους.

Ο θησαυρός από το ναυάγιο των Αντικυθήρων, η νεκρική μάσκα του Αγαμέμνονα, οι τοιχογραφίες της Θήρας, ο Ποσειδώνας του Αρτεμισίου, ο Έφηβος των Αντικυθήρων, το Κύπελλο του Νέστορα και ο Παις του Μαραθώνα, είναι μερικά μόνο από τα σημαντικότερα έργα που μπορεί κάποιος να δει σε απόσταση αναπνοής. Στη νότια πτέρυγα του συγκροτήματος στεγάζεται το επιγραφικό Μουσείο το οποίο φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή αρχαίων επιγραφών στον κόσμο, που προέρχονται από τον ελλαδικό χώρο. Το ύφος του κτιρίου, που καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο και γειτονεύει με το κτηριακό συγκρότημα του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, ακολουθεί τις επιταγές της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής που κυριαρχούσε στην Ελλάδα και την Ευρώπη κατά τον 19ο αιώνα.

Τη μεγάλης πολιτιστικής, γνωστικής και αισθητικής αξίας περιήγηση του επισκέπτη στα εκθέματα και τις συλλογές του μουσείου, έρχεται να συμπληρώσει ο διακριτικός, αλλά υψηλής αξίας κήπος που κοσμεί την μπροστινή και τις πλαϊνές όψεις του Μουσείου.

Διεύθυνση Πατησίων 44, Αθήνα
Τηλέφωνο (+30)210-82.17.717
Ώρες Λειτουργίας Δευτ.: 12:30-20:00
Τρ.- Κυρ.: 08:00-20:00
Ιστοσελίδα www.namuseum.gr
Μεταφορικά Μέσα Γραμμή 1 ΗΣΑΠ: Σταθμός Βικτώρια

 


Ελευσίνα, Αρχαιολογικό Μουσείο

 

Το αρχαιολογικό μουσείο Ελευσίνας είναι μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, κοντά στο Λυκούργειο Διατείχισμα (τείχος που χώριζε τον ιερό χώρο από την κυρίως πόλη της Ελευσίνας).

Το αρχαιολογικό μουσείο Ελευσίνας είναι μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, κοντά στο Λυκούργειο Διατείχισμα (τείχος που χώριζε τον ιερό χώρο από την κυρίως πόλη της Ελευσίνας).

Πρόκειται για ένα μουσείο μικρής έκτασης, αλλά μεγάλης ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας. Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Ιωάννη Μούση και κτίστηκε περίπου το 1889. Το 1892 έγινε μια μικρή επέκταση στην έκτη αίθουσά του, τη δυτική, για να δεχτεί ολόκληρο τον όγκο των ευρημάτων της περιοχής.

Σήμερα διαθέτει έξι αίθουσες με πλούσιες συλλογές από ευρήματα, τα οποία αναδεικνύουν την ιστορία της Ελευσίνας από τους Μεσοελλαδικούς Χρόνους (1900 ως 1600π.Χ.) έως τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες.

Μπορείτε να πάτε με τον Προαστιακό σιδηρόδρομο και να κατεβείτε στο σταθμός “Μαγούλα”.

Τηλέφωνο (+30)210-55.46.019
Ώρες Λειτουργίας Τρ-Κυρ: 08:00-15:00, Δευτ: Κλειστά
Ιστοσελίδα www.ameleusinas.weebly.com

 


Κεραμεικός, Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κεραμεικού βρίσκεται στον ίδιο χώρο με τον Αρχαιολογικό Χώρο Κεραμεικού, κοντά στην είσοδό του από την Οδό Ερμού.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κεραμεικού βρίσκεται στον ίδιο χώρο με τον Αρχαιολογικό Χώρο Κεραμεικού, κοντά στην είσοδό του από την Οδό Ερμού. Η αρχική συλλογή του αποτελούνταν αποκλειστικά από ευρήματα της περιοχής, που ήρθαν στο φως από τις πρώτες ανασκαφές το 1863. Μέχρι τότε τα ευρήματα φυλάσσονταν σε διάφορα μικρά κτήρια.

Πολύ αργότερα, τη δεκαετία του 1930, κτίστηκε ένα νέο, σύγχρονο κτίσμα, ορθογώνιο και λιτό, το οποίο χρηματοδοτήθηκε και σχεδιάστηκε από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο. Στις αρχές του αιώνα, το μουσείο ανακαινίστηκε πλήρως και αρκετό από το χαμένο υλικό του επανακτήθηκε, χάρη στις σύγχρονες αντιλήψεις σε θέματα κυριότητας ευρημάτων των μουσείων.

Κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης επισκευάστηκε, συντηρήθηκε και εκσυγχρονίστηκε η αίθουσα του παλαιού μουσείου. Επίσης, προστέθηκε ακόμα ένας χώρος για εκθέσεις, η εσωτερική αυλή που μεταμορφώθηκε κυριολεκτικά μετά τις επεμβάσεις στο χώρο της και στην οροφή.

Έτσι, σήμερα, το μουσείο διαθέτει τρεις αίθουσες-εκθεσιακούς χώρους, οι οποίες περικλείουν ένα μικρό εκθεσιακό χώρο, τον εσωτερικό κήπο με τις δάφνες και τις ελιές.

Πιο αναλυτικά, στην αίθουσα 1 εκτίθενται τα γλυπτά που βρέθηκαν στο χώρο του Κεραμεικού και χρονολογούνται απ’ όλες τις εποχές της αρχαιότητας. Και στις αίθουσες 2 και 4 εκτίθεται μεγάλος αριθμός κεραμικών, κυρίως από το νεκροταφείο του Κεραμεικού.

Διεύθυνση Ερμού 148, Κεραμεικός, Αθήνας
Τηλέφωνο (+30)210-34.63.552
Ώρες Λειτουργίας Τρ-Κυρ: 08:00-15:00, Δευτ: Κλειστά
Μεταφορικά Μέσα ΜΕΤΡΟ Γραμμή 3: Σταθμός Κεραμεικός

 


Μαραθώνας, Αρχαιολογικό Μουσείο

Το μουσείο περιβάλλεται από αγροτική γη μεγάλης έκτασης, μέσα στην οποία υπάρχουν ο Τύμβος των Νεκρών Πλαταιών και ένα νεκροταφείο των Μεσοελλαδικών Χρόνων.

Το μουσείο περιβάλλεται από αγροτική γη μεγάλης έκτασης, μέσα στην οποία υπάρχουν ο Τύμβος των Νεκρών Πλαταιών και ένα νεκροταφείο των Μεσοελλαδικών Χρόνων.

Διαθέτει πέντε αίθουσες ως εκθεσιακούς χώρους, αίθριο και υπόγειο με αποθήκες για τη φύλαξη και προστασία ευρημάτων.

Τα εκθέματά του προέρχονται από αρχαιολογικές ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή και περιλαμβάνουν ευρήματα από τους Νεολιθικούς Χρόνους έως την Υστερορωμαϊκή Εποχή.

Όλα τους παρουσιάζονται με θεαματικό τρόπο, αλλά αυτά που τραβούν την προσοχή και έχουν μεγαλύτερη ιστορική αξία είναι εκείνα από τον Τύμβο των Αθηναίων και από τα προϊστορικά νεκροταφεία.

Το μουσείο κτίστηκε μόλις το 1975 στη θέση Βρανάς (στην Ανατολική Αττική) κοντά στον Μαραθώνα και ανακαινίστηκε πλήρως το 1994.

Τηλέφωνο (+30)22940-55.155
Ώρες Λειτουργίας Τρ-Κυρ: 09:00-16:00, Δευτ: Κλειστά

 


Πειραιάς, Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Αρχαιολογικό Πειραιά διαφυλάσσει την ιστορία της πόλης από τους προϊστορικούς και Μυκηναϊκούς χρόνους ως τη Ρωμαϊκή εποχή και τους πρωτοχριστιανικούς χρόνους.

Ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία, το Αρχαιολογικό Πειραιά διαφυλάσσει την ιστορία της πόλης από τους προϊστορικούς και Μυκηναϊκούς χρόνους ως τη Ρωμαϊκή εποχή και τους πρωτοχριστιανικούς χρόνους.

Η ακμή του Πειραιά κατά την αρχαιότητα, ήταν ένα από τα πιο σημαντικά λιμάνια της Μεσογείου, μας άφησε πολλά και σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, πολλά από τα οποία εκτίθενται σήμερα στο μουσείο. Οι συλλογές του προέρχονται κυρίως από ανασκαφές, τυχαίες αποκαλύψεις κατά την ανοικοδόμηση της σύγχρονης πόλης αλλά και από σημαντικές δωρεές ιδιωτικών συλλογών όπως η συλλογή Μελετόπουλου-Νομίδου, η συλλογή Γερουλάνου και άλλες.

Το αρχαιολογικό μουσείο στεγάζεται σε κτίριο συνολικού εμβαδού 1.400 περίπου τετραγωνικών μέτρων που διαθέτει δυο ορόφους οι οποίοι λειτουργούν ως εκθεσιακοί χώροι και υπόγειο με εργαστήρια συντήρησης και αποθήκες.

Διεύθυνση Χαριλάου Τρικούπη 31, Πασαλιμάνι, Πειραιάς
Τηλέφωνο (+30)210-45.21.598
Ώρες Λειτουργίας Τρ. – Κυρ: 09:00-15:00, Δευτ: Κλειστά
Μεταφορικό μέσο ΗΣΑΠ Γραμμή 1: στάση “Πειραιάς”

Μοναστηράκι

Η αγορά που ξεκινάει από την πλατεία Μητροπόλεως (οδός Πανδρόσου) και συνεχίζει στην οδό Ηφαίστου, μετά το σταθμό στο Μοναστηράκι.

Αποτελεί σημαντικό σημείο αναφοράς της εμπορικής αγοράς στην Αθήνα και ταυτόχρονα ένα σύγχρονο, έντονο και ζωντανό αστικό σημείο. Μικρά, ατμοσφαιρικά μαγαζιά, με την πατίνα του χρόνου να κυριαρχεί, σαν σκηνικό από ταινία εποχής, προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες που έρχονται εδώ για να χαζέψουν τις βιτρίνες και τα αραδιασμένα στο δρόμο εμπορεύματα και όταν τα παζάρια θα έχουν γίνει, να αγοράσουν αναμνηστικά στην χαμηλότερη τιμή.

Όλα αυτά συμπληρώνονται από παράλληλες, πολλαπλές επιλογές που κάνουν τη βόλτα σας αξέχαστη. Πολυσύχναστα καφέ, ζαχαροπλαστεία, τυροπιτάδικα που μοσχομυρίζουν παράδοση, υπέρ μοντέρνα frozen yogurt bars, κλασικά σουβλατζίδικα, ψητοπωλεία, μεζεδοπωλεία και εστιατόρια για όλες τις γευστικές επιθυμίες, είναι όλα εκεί. Το ένα δίπλα από το άλλο, μπροστά στα μάτια σας ή κρυμμένα σε γοητευτικά στενάκια.

 

Μπορείτε να πάτε με τη Γραμμή 1 του ΗΣΑΠ ή 3 του ΜΕΤΡΟ και να κατεβείτε στη στάση “Μοναστηράκι”.

 


Πλάκα

Η παλιότερη και γραφικότερη συνοικία της Αθήνας, ακριβώς κάτω από την Ακρόπολη είναι ένα μωσαϊκό της Ιστορίας.

Ερείπια ρωμαϊκών κτισμάτων, εκκλησίες, κτίρια της Οθωμανικής περιόδου, όμορφα νεοκλασικά και γραφικές ταβέρνες συνθέτουν την εικόνα της. Στη σκιά του Ιερού βράχου βρίσκονται τα Αναφιώτικα, μια πινελιά Αιγαιοπελαγίτικου χρώματος στην καρδιά της Αθήνας. Η Πλάκα είναι μια περιοχή χωρίς αυτοκίνητα που κλασικά, συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος της τουριστικής κίνησης στην Αθήνα.

Γραφικά σοκάκια, τουριστικά καταστήματα με ενθύμια, ταβέρνες με άρωμα και γεύσεις κλασικής Ελλάδας, ήρεμα μπαρ, χώροι πολιτισμού και Μουσεία συνθέτουν το σύγχρονο προφίλ της. Είναι το ιδανικό σκηνικό για τη βόλτα που θα σας πάει από την Ακρόπολη και το Νέο Μουσείο, μέχρι το Μοναστηράκι και το κέντρο της Αθήνας.

 

Εξυπηρετείται από 3 σταθμούς μετρό (Μοναστηράκι, Σύνταγμα, Ακρόπολη) και σίγουρα είναι το μέρος όπου η φωτογραφική μηχανή σας θα δουλέψει υπερωρίες.

Ο πιο κοντινός δρόμος για να φτάσετε στην Πλάκα είναι από τη στάση “Ακρόπολη” της Γραμμής 2 του ΜΕΤΡΟ. Βεβαία, μπορείτε να πάτε Πλάκα και από την πλατεία Συντάγματος ή το Μοναστηράκι, με το οποίο συνορεύει.

 


Θησείο

Το Θησείο πήρε το όνομα του από … λάθος. Ο αρχαίος ναός του Ηφαίστου είχε για χρόνια ταυτιστεί κατά λάθος με το Θησέα, μυθικό βασιλιάς τη Αθήνας και ήρωα γνωστό για τα κατορθώματα του με πιο σημαντικό την εξόντωση του Μινώταυρου στην Κρήτη.

Στη γραφική γειτονιά του Θησείου η καθημερινότητα συμβαδίζει με την ιστορία και πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό παίζουν ο καλοδιατηρημένος ναός, η πολύβουη πλατεία και ο παλιός σταθμός του ηλεκτρικού. Στρατηγικό σημεία ανάμεσα στις περιοχές της ιστορικής Ακρόπολης, το Γκάζι της διασκέδασης και το γραφικό Μοναστηράκι, το Θησείο αποτελεί προορισμό διασκέδασης και ιστορικής αναφοράς τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους κατοίκους της Αθήνας.

Ο σταθμός του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου Αθηνών-Πειραιώς στο Θησείο είναι ο αρχαιότερος σταθμός του δικτύου του Μετρό της Αθήνας, αλλά και των σιδηροδρόμων στην Ελλάδα. Το όνομά του το οφείλει στο γειτονικό αρχαίο ναό του Ηφαίστου (που λανθασμένα οι παλιότεροι Αθηναίοι τον θεωρούσαν ναό του Θησέα) και στη συνοικία του Θησείου.

Κατασκευάστηκε το 1869, όταν ξεκινούσε η σιδηροδρομική σύνδεση της Αθήνας με τον Πειραιά με ατμήλατο τρένο και ανακαινίστηκε τελευταία φορά πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Στο χώρο του οι επιβάτες μπορούν να δουν παλιά βαγόνια που έχουν αποσυρθεί μετά από πολύχρονη χρήση και προσφορά.

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως οι γραμμές από το Θησείο έως το Μοναστηράκι, πάρα το μικρό τους μήκους, περνούν ακριβώς δίπλα από την Αρχαία Αγορά και την παλιά συνοικία της Αθήνας, το Μοναστηράκι προσφέροντας έτσι ένα μοναδικό, περιληπτικό ταξίδι στο παρελθόν.

Στο Θησείο μπορείτε να φτάσετε με τη Γραμμή 1 του ΗΣΑΠ, ή περπατώντας από το Μοναστηράκι, ή περπατώντας από τον πεζόδρομο Αποστόλου Παύλο που διασταυρώνεται με την οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

 


Ψυρρή

Ξεχωριστή γοητεία της ορίζεται από τις οδούς Αθηνάς, Ερμού, Πειραιώς και της μυρωδάτης Ευριπίδου. Κάνοντας ένα ταξίδι στο χρόνο θα την πρωτοσυναντήσουμε στις αναμνήσεις του περιηγητή Σπον (1678), ως μία από τις 8 θεσμοθετημένες γειτονιές της τουρκοκρατούμενης Αθήνας.

Παρά την πρώτη αυτή αναφορά, οι ρίζες της ιστορίας της πάνε ακόμα πιο βαθειά. Όταν η Αθήνα έγινε πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, εύποροι αριστοκράτες τη διάλεξαν για τόπο κατοικίας και την ομόρφυναν με νεοκλασικά κτίρια που ακόμα και σήμερα διατηρούν την αίγλη τους. Με τα χρόνια, τα ταβερνεία της πλατείας Ηρώων άρχισαν να μαζεύουν ανθρώπους της νύχτας που αγαπούσαν τη φασαρία και τους καυγάδες. Οι γνωστοί κουτσαβάκηδες, εκτός από μπλεξίματα, έφεραν στη συνοικία και κακή φήμη με αποτέλεσμα να αρχίσει ο σταδιακός μαρασμός της.

Αργότερα, όπως συμβαίνει παντού, η περιοχή δίπλα στο κέντρο με τα ωραία κτίρια και τα καταστήματα επεξεργασίας δερμάτων φάνηκε να ασκεί γοητεία σε αυτούς που αναζητούσαν το νέο. Έτσι, μέσα σε λίγα χρόνια, τα εστιατόρια, τα design καταστήματα, οι γκαλερί, τα μπαρ και τα δημιουργικά γραφεία, έδωσαν το φιλί της ζωής και η συνοικία μετατράπηκε σε σημείο συνάντησης και έντονης νυχτερινής ζωής.

Όμως ακόμα και σήμερα, κατάλοιπα της παλιάς γειτονιάς, όπως το υπαίθριο πασχαλινό παζάρι με τα Ναξιώτικα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα που στήνεται κάθε χρόνο γύρω από την πλατεία, επιστρέφουν τους επισκέπτες στο λαμπερό χτες της ιστορίας της.

 

Οι Γραμμή του ΗΣΑΠ 1, και η Γραμμή του ΜΕΤΡΟ 3 κάνουν στάση “Μοναστηράκι”, η οποία έξοδο και μέσα στην περιοχή του Ψυρρή.

 


Γκάζι

Η συνοικία Γκάζι ή Γκαζοχώρι, νότια από τη συμβολή της Ιεράς οδού και της Πειραιώς πήρε το όνομά της από το εργοστάσιο του φωταερίου γύρω από το οποίο άρχισε να αναπτύσσεται ένας χαμηλοτάβανος οικισμός για τους εργάτες και τις οικογένειές τους. Το 1990, η φτωχογειτονιά με τους οίκους ανοχής, τα συνεργεία αυτοκινήτων και το άδειο πια βιομηχανικό κουφάρι του εργοστασίου αποτέλεσε το ιδανικό σκηνικό για τη δημιουργία μιας εναλλακτικής γειτονιάς.

Τα νέα στέκια έφεραν μαζί τους πεζόδρομους, μικρά πάρκα, θέατρα, εστιατόρια που εγκαινίασαν τη νέα ελληνική γαστρονομική σκηνή και αστικά συγκροτήματα loft. Το παλιό εργοστάσιο που μετονομάστηκε σε Τεχνόπολις και φιλοξενεί πλέον συναυλίες, fashion & art show, μαζί με το Μουσείο Μπενάκη και τη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου δημιουργούν έναν ισχυρό πόλο πολιτισμού με άμεση πρόσβαση σε όλους αφού ο σταθμός του Μετρό «Κεραμεικός» έφερε όλη την Αθήνα και τους επισκέπτες της στο Γκάζι.

Για να πάτε στο Γκάζι, παίρνεται τη Γραμμή 3 του ΜΕΤΡΟ και κατεβαίνετε στη στάση “Κεραμεικός”. Το Γκάζι είναι ακριβώς δίπλα.

 


Κολωνάκι

Μια από τις πιο γνωστές πλατείες η φήμη της οποίας ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα. Η πλατεία, που επίσημα ονομάζεται πλατεία Φιλικής Εταιρίας, βρίσκεται στο κέντρο της «αριστοκρατικής» συνοικίας των Αθηνών, το Κολωνάκι. Σε αυτή καταλήγουν πολυσύχναστοι εμπορικοί δρόμοι όπως οι οδοί Πατριάρχου Ιωακείμ, Σκουφά, Τσακάλωφ και Κανάρη όπου, εκτός από τα καταστήματα με τις επώνυμες φίρμες, φιλοξενούν πολυτελή εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ άλλα χώρους  πολιτισμού.

Το όνομα της συνοικίας, που έδωσε και το όνομα στην πλατεία (Κολωνάκι), οφείλεται σε μια αρχαία μαρμάρινη κολόνα ύψους 2 μέτρων περίπου που βρέθηκε στο χώρο της πλατείας τον 19ο αιώνα και σήμερα είναι αναστηλωμένη στην περιοχή της Δεξαμενής.

Μια στάση στο Da Capo για espresso και χάζι είναι απαραίτητη. Εκεί θα δείτε την αφρόκρεμα της πολιτικής, κοινωνικής και καλλιτεχνικής Ελλάδας. Το πιο σημαντικό είναι πως όλοι αυτοί θα δουν και σας.

Για να πάτε στην πλατεία Κολωνακίου, πρέπει ή να περπατήσετε από την πλατεία Συντάγματος ή από το Πανεπιστήμιο (Ακαδημία). Και από τα δύο σημεία η απόσταση είναι πολύ μικρή, μόνο 10 λεπτά.

 


Εξάρχεια

Η συνοικία αποτελεί τον οικιστικό θύλακα που επιλέγουν φοιτητές, διανοούμενοι, εικαστικοί και καλλιτέχνες για να ζουν και να κινούνται ανάμεσα σε πολλά βιβλιοπωλεία, τυπογραφεία και εκδοτικούς οίκους. Τα Εξάρχεια, ιστορικά διαμορφώθηκαν μετά την απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους στους πρόποδες του λόφου του Στρέφη και πήρε το όνομά της από τον έμπορο Έξαρχο που διατηρούσε μπακάλικο στην οδό Θεμιστοκλέους για πολλά χρόνια.

Σήμερα, τα Εξάρχεια ορίζονται από τις οδούς Ιπποκράτους, Καλλιδρομίου, Μπουμπουλίνας και Σόλωνος.

Το πιο ενδιαφέρον σημείο της, η ομώνυμη πλατεία που διαμορφώθηκε το 1959, με την Μπλε Πολυκατοικία –ένα από τα πρώτα δείγματα μοντερνισμού-, τον παλιό κινηματογράφο Βοξ και το θρυλικό καφέ Φλοράλ έχει γίνει πολλές φορές κέντρο διαδηλώσεων αλλά και σημαντικών ζυμώσεων στο όνομα της δημοκρατίας και της ελεύθερης έκφρασης. Αποτέλεσμα των επεισοδίων είναι η ενισχυμένη παρουσία αστυνομικών δυνάμεων προκειμένου οι χαλαροί ρυθμοί να επιστρέφουν και πάλι στη γειτονιά του πνεύματος.

 

Μπορείτε να φτάσετε στο Εξάρχεια περπατώντας είτε από την πλατεία Ομονοίας, είτε από τη στάση Βικτωρίας που κάνει ο ηλεκτρικός (ΗΣΑΠ, αρ. 1).

Ακρόπολις

Στο βραχώδη λόφο της Ακρόπολης, που δεσπόζει στο κέντρο της σύγχρονης Αθήνας, βρισκόταν το σπουδαιότερο και μεγαλοπρεπέστερο ιερό της αρχαίας πόλης, αφιερωμένο, κατά κύριο λόγο, στην προστάτιδα θεά της, την Αθηνά. Με τον ιερό αυτό χώρο σχετίζονται οι σημαντικότεροι μύθοι της αρχαίας Αθήνας, οι μεγάλες θρησκευτικές εορτές, οι παλαιότερες λατρείες της πόλης αλλά και ορισμένα από τα καθοριστικά για την ιστορία της γεγονότα. Τα μνημεία της Ακρόπολης, αρμονικά συνδυασμένα με το φυσικό περιβάλλον, αποτελούν μοναδικά αριστουργήματα της αρχαίας αρχιτεκτονικής, που εκφράζουν πρωτοποριακούς συσχετισμούς ρυθμών και τάσεων της κλασικής τέχνης και επηρέασαν την πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία για πολλούς αιώνες αργότερα. Η Ακρόπολη του 5ου αι. π.Χ. αποδίδει με τον τελειότερο τρόπο το μεγαλείο, τη δύναμη και τον πλούτο της Αθήνας στην εποχή της μεγαλύτερης ακμής της, το ”χρυσό αιώνα” του Περικλή.

Ο λόφος της Ακρόπολης είναι φυσικά οχυρός και απρόσιτος από όλες του τις πλευρές, εκτός από τη δυτική. Εδώ ήταν αρχικά η κύρια πρόσβαση στη μυκηναϊκή ακρόπολη, έπειτα η είσοδος στο ιερό και εδώ βρίσκεται σήμερα η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο. Ο βράχος προστατεύθηκε με τείχη ήδη από τη μυκηναϊκή εποχή και ίχνη αυτής της οχύρωσης είναι ορατά κυρίως στα νοτιοανατολικά των Προπυλαίων. Τα τείχη που φαίνονται σήμερα στην περιφέρεια του λόφου κτίσθηκαν μετά τα Περσικά, το βόρειο από το Θεμιστοκλή και το νότιο από τον Κίμωνα, στο α’ μισό του 5ου αι. π.Χ., αλλά είναι ορατές και επεμβάσεις που δέχθηκαν στην εποχή του Περικλή, καθώς και στους μεταγενέστερους αιώνες, όταν η Ακρόπολη χρησιμοποιήθηκε ως ο κύριος χώρος άμυνας της πόλης.

 

Μνημεία του χώρου:

  • Παρθενώνας
  • Ερέχθειο
  • Προπύλαια
  • Ναός της Αθηνάς Νίκης
  • Βραυρώνιο
  • Ναός της Ρώμης και του Αυγούστου
  • Βάθρο του Αγρίππα
  • Πύλη  Beule
  • Τείχος της Ακρόπολης
  • Χαλκοθήκη
  • Αρχαίος Ναός της Αθηνάς

 


Ωδείο Ηρώδου Αττικού (Ηρώδειο στο κέντρο της Αθήνας)

Το Ωδείο του Ηρώδου Αττικού ή όπως ονομάζεται σήμερα Ηρώδειο κτίστηκε στη νοτιοδυτική πλευρά του βράχου της Ακρόπολης κατά τους Ρωμαϊκούς Χρόνους (2ος αιώνας μ.Χ.) από τον πλούσιο Αθηναίο Ηρώδη Αττικό, στη μνήμη της γυναίκας του Ρηγίλλης.

Μετά την παρακμή της πόλης, την εποχή του Βυζαντίου, το Ηρώδειο εγκαταλείφθηκε και θάφτηκε κάτω από όγκους χωμάτων. Την εποχή της Τουρκοκρατίας, περιηγητές από άλλες χώρες έδιναν στα ελάχιστα ορατά ερείπια διάφορα ονόματα, φανταστικά τα περισσότερα.

Μόλις το 1764 ο Βρετανός αρχαιολόγος Τσάντλερ μίλησε για το Ωδείο του Ηρώδη του Αττικού. Οι ανασκαφές του 19ου αιώνα έφεραν στο φως τα ερείπια του αρχαίου θεάτρου. Το 1950 αναστηλώθηκε και επενδύθηκε με πεντελικό μάρμαρο στις θέσεις των θεατών και μάρμαρο από τον Υμηττό στην ορχήστρα.

Από τότε, κάθε καλοκαίρι, παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, φιλοξενώντας καλλιτεχνικές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου. Με πιο γνωστή, το Φεστιβάλ Αθηνών.

 

Βρίσκεται κάτω από την Ακρόπολη, στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Κατεβαίνετε στη στάση “Ακρόπολη” με τη Γραμμή 2 του ΜΕΤΡΟ.

 


Θέατρο Διονύσου

Στους Κλασικούς Χρόνους ήταν το θέατρο στο οποίο διδασκόταν το αρχαίο αττικό δράμα κατά τη διάρκεια των Μεγάλων Διονυσίων, μία από τις σημαντικότερες θρησκευτικές γιορτές της πόλης. Επίσης, αποτελούσε σημαντικό κομμάτι του Ιερού του Ελευθερέως Διονύσου.

Θεωρείται πως κτίστηκε την Εποχή των Πεισιστρατιδών, 6ος αιώνας π.Χ.. Όμως, οι αλλεπάλληλες επεμβάσεις και επεκτάσεις στο κτίριο ήταν τόσες σε αριθμό και σε βαθμό που είναι αδύνατον να συγκεντρωθούν για να παρατεθεί ακριβώς η πορεία του θεάτρου στα χρόνια. Τα σημερινά ερείπια είναι τα κατάλοιπα της τελευταίας φάσης ζωής του θεάτρου κατά τους Ρωμαϊκούς Χρόνους. Από τους Κλασικούς Χρόνους διακρίνονται μόνο μερικές σειρές εδωλίων της κεντρικής κερκίδας.

Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου και επένδυσής του με πέτρα από την Κόρινθο. Καθώς και συντήρησης των διάσπαρτων, αρχαίων σπαραγμάτων του χώρου.

 

Για να επισκεφθείτε το Θέατρο, παίρνετε τη Γραμμή 20 του ΜΕΤΡΟ και κατεβαίνετε στη στάση Ακρόπολις.

 


Φυλακή του Σωκράτη στο κέντρο της Αθήνας

Στoν πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου, κατηφορίζοντας προς το Θησείο, είναι μια σπηλιά σκαμμένη στον βράχο αριστερά, κλεισμένη με μια σιδερένια καγκελωτή πόρτα.

Η παράδοση του τόπου και τα γραπτά του Πλάτωνα και του Ξενοφώντα οδηγούν σε αυτή τη σπηλιά, όπου φέρεται να κρατήθηκε ο καταδικασμένος σε θάνατο με κώνειο Σωκράτης, ο Αρχαίος Αθηναίος Φιλόσοφος. Γι’ αυτό έχει το όνομα: Η Φυλακή του Σωκράτη.

Βέβαια, το ίδιο όνομα φέρει κι άλλη μια σπηλιά που βρίσκεται στο άλσος απέναντι από το γραφικό εκκλησάκι του Λουμπαρδιάρη, λίγο πριν ξεκινήσει το μονοπάτι που οδηγεί στην κορυφή του λόφου και στο μνημείο του Φιλοπάππου. Και εκείνη η σπηλιά είναι σιδερόφρακτη με μία καγκελωτή πόρτα και αρκετά ευρύχωρη για να «φιλοξενήσει» ένα άτομο.

Αυτές οι δύο σπηλιές δεν είναι οι μόνες στο λόφο που διεκδικούν τον χαρακτηρισμό: Η Φυλακή του Σωκράτη, καθώς ο λόφος είναι γεμάτος από τέτοιες σπηλιές και σπηλαιώματα. Και τα περισσότερα μέρη έχουν ίχνη ανθρώπινης δραστηριότητας από την αρχαιότητα.

 

Βρίσκεται κοντά στο Θησείο και μπορείτε να πάτε με τη Γραμμή 1 του ΗΣΑΠ, κατεβαίνοντας στη στάση “Θησείο”.

 


Ναός Ηφαίστου στο Θησείο

Ο Ναός του Ηφαίστου στην Αρχαία Αγορά κτίστηκε τον Χρυσό Αιώνα, την περίοδο της ακμής της κλασικής Αθήνας, όταν διοικούσε ο πολιτικός και στρατηγός Κίμωνας, το 450π.Χ..

Είναι δωρικού ρυθμού και εικάζεται πως τον σχεδίασε είτε ο Ικτίνος είτε κάποιος άλλος του οποίου το όνομα δεν διασώθηκε. Με βάση πάντως τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του ναού, είναι σίγουρο πως αυτός που τον σχεδίασε έχει σχεδιάσει και τους Ναούς του Ποσειδώνα στο Σούνιο, της Νέμεσης στη Ραμνούντα και του Άρη στο Μενίδι.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως παλιά ο Ναός του Ηφαίστου είχε αποδοθεί στον ήρωα Θησέα, από τον οποίο πήρε το όνομά της και η γνωστή συνοικία της Αθήνας. Κατά τη χριστιανική περίοδο έγινε εκκλησία προς τιμή του Αγίου Γεωργίου. Κατά την Τουρκοκρατία, οι Αθηναίοι τον κρατούσαν κλειστό και τον λειτουργούσαν μόνο την ημέρα της γιορτής του αγίου, ώστε να αποτρέψουν τη μετατροπή του σε τζαμί. Από αυτή τη λειψή λειτουργία του ναού πήρε την ονομασία Αϊ-Γιώργης ο Ακαμάτης. Είναι ο καλύτερα διατηρημένος και συντηρημένος αρχαίος ναός στην Αθήνα.

 

Μπορείτε να πάτε με τη Γραμμή 1 του ΗΣΑΠ και να κατεβείτε στη στάση “Θησείο”.

 


Ρωμαϊκή Αγορά στο κέντρο της Αθήνας

Η Ρωμαϊκή Αγορά βρίσκεται στα όρια δύο κεντρικών ιστορικών συνοικιών της Αθήνας, της Πλάκα και του Μοναστηρακίου.

Κτίστηκε στα χρόνια του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Αύγουστου, πιθανότατα μεταξύ των χρόνων 19 και 11π.Χ., με σκοπό να γίνει το επίκεντρο της οικονομικής δραστηριότητας της πόλης. Αργότερα, επί Αυτοκράτορα Αδριανού, ανακαινίστηκε και επεκτάθηκε. Χαρακτηριστικά και αναγνωρίσιμα σημεία του χώρου είναι Το Ωρολόγιο του Κυρρήστου ή αλλιώς Ο Πύργος των Αέρηδων και η Δυτική Πύλη, η οποία σώζεται σε καλή κατάσταση. Εκείνο όμως που την ξεχωρίζει από την αγορά των Κλασικών Χρόνων είναι πως σχεδιάστηκε και κτίστηκε εξ αρχής για οικονομικούς και εμπορικούς λόγους.

Μετά την εισβολή των Ερούλων και την καταστροφή της πόλης, τέλη 3ου αιώνα μ.Χ., οι οικονομικές δραστηριότητες στη Ρωμαϊκή Αγορά περιορίστηκαν εντός του γνωστού Υστερορωμαϊκού Τείχους. Τους επόμενους αιώνες, Βυζαντινοί Χρόνοι, Φραγκοκρατία και Τουρκοκρατία, στο χώρο κτίστηκαν σπίτια, εργαστήρια, χριστιανικές εκκλησίες και το Φετιχιέ Τζαμί. Η οικονομική δραστηριότητα στους χώρους της συνεχίστηκε μέχρι και την περίοδο της τουρκοκρατίας, όπου ήταν γνωστή ως Σταροπάζαρο γιατί εκεί αποθήκευαν σιτάρι και άλλα αγροτικά προϊόντα.

 

Μπορείτε να πάτε με τη Γραμμή 1 του ΗΣΑΠ ή 3 του ΜΕΤΡΟ και να κατεβείτε στη στάση “Μοναστηράκι”.

 


Βιβλιοθήκη Αδριανού στο Μοναστηράκι

Στην Οδό Άρεως, απέναντι από την είσοδο-έξοδο του σταθμού του Μετρό Μοναστηράκι, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Βιβλιοθήκης Αδριανού.

Τα λιγοστά ερείπια που έχουν απομείνει ανέπαφα. Εκεί είναι και πολλά άλλα ευρήματα των αρχαιολογικών ανασκαφών που ακόμα είναι σε εξέλιξη. Η Βιβλιοθήκη Ανδριανού σύμφωνα με την περιγραφή του Περιηγητή Παυσανία (2ος αιώνας μ.Χ.) είχε 100 κολόνες που στήριζαν τη στέγη.Η στέγη στο εσωτερικό της ήταν επίχρυση και τον χώρο διακοσμούσαν πολύτιμα αλαβάστρινα αντικείμενα.

Σήμερα διακρίνονται: οι βάσεις από τις κολόνες της εσωτερικής αυλής, οι οποίες σχηματίζουν τέσσερις στοές με μήκος επτά μέτρα η καθεμία. Στο νότιο κομμάτι της τα θεμέλια και κάποιοι τοίχοι από ένα διώροφο κτίριο. Στο κέντρο της αυλής ένα ερειπωμένο κτίσμα αρχιτεκτονικού τύπου περίπτερο. Και βορειοδυτικά η είσοδος της βιβλιοθήκης με τους 7 κίονες κορινθιακού ρυθμού. Η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο γίνεται από την Οδό Άρεως.

 

Βρίσκεται στο Μοναστηράκι, Άρεως 3. Τηλ.: +30.210-32.49.350.

Μπορείτε να πάτε με τη Γραμμή 1 του ΗΣΑΠ ή 3 του ΜΕΤΡΟ και να κατεβείτε στη στάση “Μοναστηράκι”.

 


Στοά Αττάλου στο κέντρο της Αθήνας (Θησείο)

Είναι το εντυπωσιακά αναστηλωμένο κτίσμα στην ανατολική πλευρά του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Αγοράς.

Η στοά πήρε το όνομά της από τον Βασιλιά της Περγάμου τον Άτταλο τον Β’, επειδή αποτελεί χορηγία του ίδιου στην τότε Πόλη-Κράτος Αθήνα. Η οικοδόμηση της στοάς ξεκίνησε το 159 και ολοκληρώθηκε το 138π.Χ.. Εκείνη την εποχή ήταν το μεγαλύτερο σε μήκος αυτοτελές, στεγασμένο κτίριο. Είχε συνολικό μήκος 120 μέτρα, δύο ορόφους και κάθε αίθουσά του ήταν τετραγωνική με μήκος πλευράς 4,80 μέτρα.

Το κτίσμα ήταν φτιαγμένο από πωρόλιθο, ενώ οι παραστάδες των θυρών, τα κατώφλια, οι κίονες και οι ορθοστάτες των τοίχων ήταν από λευκό πεντελικό μάρμαρο. Χρησιμοποιήθηκε ως εμπορικός χώρος. Στους χώρους του συστεγάζονταν 21 καταστήματα και πολλά εργαστήρια διάφορων ειδικοτήτων.

Το 267μ.Χ. η στοά καταστράφηκε από την επιδρομή των Ερούλων και αργότερα, έρημη πλέον, αποτέλεσε τμήμα του Υστερορωμαϊκού Τείχους.

Η Στοά Αττάλου επανέκτησε την αίγλη της με την αναστήλωση που πραγματοποιήθηκε τη δεκαετία του 1950 από την Αμερικάνικη Αρχαιολογική Σχολή. Για να λειτουργήσει πλέον ως Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς.

 

Βρίσκεται μεταξύ Θησείου και Μοναστηρακίου, στην οδό Ανδριανού 24, στο κέντρο της Αθήνας.

 

Μπορείτε να πάτε με:

  • Γραμμή 1 του ΗΣΑΠ, να κατεβείτε στη στάση “Θησείο” και να περπατήστε προς το Μοναστηράκι, ή
  • Γραμμή 1 του ΗΣΑΠ ή 3 του ΜΕΤΡΟ, να κατεβείτε στη στάση “Μοναστηράκι” και να περπατήσετε προς το Θησείο.

 


Αρχαιολογικός Χώρος Πλατείας Κοτζιά

Αρχαιολογικός χώρος που έχει διαμορφωθεί πάνω στην Πλατεία Κοτζιά, ακριβώς απέναντι από το παλιό δημαρχείο της Αθήνας.

Περιλαμβάνει πολλά ευρήματα από τον εξωτερικό χώρο οχύρωσης της αρχαίας πόλης, όπως τους 3 αρχαίους δρόμους που συνέκλιναν στις παρακείμενες πύλες. Ο σημαντικότερος ήταν αυτός που οδηγούσε από τις Αχαρνές στους πρόποδες της Πάρνηθας στην πόλη. Στην περιοχή βρέθηκαν επίσης: ένα εκτεταμένο νεκροταφείο που χρησιμοποιούνταν για περισσότερα από 1.200 χρόνια, εργαστήρια κεραμικής και πολλά απομεινάρια κατοικιών.

Όλα αυτά τα ευρήματα αποτελούν πολύτιμα στοιχεία για την καθημερινή ζωή στην Αρχαία Αθήνα, από τους Γεωμετρικούς έως τους Υστερορωμαϊκούς Χρόνους. Καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα πληροφοριών για τις δραστηριότητες των Αθηναίων από τη ζωή στο σπίτι, στην αγορά, στα επαγγέλματα μέχρι και τη ζωή στο θάνατο.

 

Μεταφορικά Μέσα:

Γραμμή 1 του ΗΣΑΠ ή 2 του ΜΕΤΡΟ, κατεβαίνετε στη στάση “Ομόνοια” και περπατάτε προς τη πλατεία Κοτζιά, ή

Γραμμή 3 του ΜΕΤΡΟ, κατεβαίνετε στη στάση “Μοναστηράκι” και περπατάτε προς την πλατεία.

 


Αρχαιολογικός Χώρος Ελευσίνας

Ένας από τους σημαντικότερους στην Ελλάδα. Με τα αρχαία του παραθέτει με ανάγλυφο τρόπο την ιστορία της περιοχής.

Γενικά, η Ελευσίνα κατοικείται από τους Μεσοελλαδικούς χρόνους και έπειτα. Είναι πολύ γνωστή για τα Ελευσίνια Μυστήρια, αλλά και για τον Αισχύλο, τον μεγαλύτερο τραγικό ποιητή. Από τους Μυκηναϊκούς ακόμα χρόνους, λόγω και της γεωγραφικής τοποθεσίας της, η περιοχή συνέδεσε την τύχη της με αυτήν της Αθήνας.

Συνολικά, ο χώρος είναι γεμάτος από σημαντικά μνημεία. Αυτά με τη μεγαλύτερη ιστορική αξία όμως είναι: η Ιερά Αυλή, ένας χώρος συγκέντρωσης των πιστών, κατάληξη της Ιεράς οδού. Τα Μεγάλα Προπύλαια, δωρικού ρυθμού και αντίγραφα των Μνησικλείων Προπυλαίων της Ακρόπολης. Τα Μικρά Προπύλαια, ιωνικού ρυθμού. Το Τελεστήριο, όπου υπήρχε το ανάκτορο, το άδυτο της λατρείας. Οι Θριαμβικές Αψίδες, ρωμαϊκά αντίγραφα της Αψίδας του Ανδριανού στην Αθήνα. Το Καλλίχορον Φρέαρ, όπου σύμφωνα με το μύθο κάθισε η Θεά Δήμητρα καθώς έψαχνε την κόρη της Περσεφόνη. Το Πλουτώνιο, το ιερό σπήλαιο με την πύλη προς τον Άδη. Και, τέλος, το Μυκηναϊκό Μέγαρο, ένας ορθογώνιος ναός Μυκηναϊκής Εποχής.

 

Η Ελευσίνα βρίσκεται στην Δυτική Αττική. Για πληροφορίες, επισκεφθείτε το website www.eleusina.gr.

 


Ναός του Ποσειδώνα και Ναός της Αθηνάς στο Σούνιο

Είναι ένα από τα πλέον φωτογραφημένα τοπία της Ελλάδας. Εκεί, στο βράχο του ακρωτηρίου στο Σούνιο, στο νοτιότερο άκρο της Αττικής, και οι δύο ναοί στέκονται ακόμα το ίδιο επιβλητικοί.

Και οι δύο αποτελούν σημαντικά μνημεία που εντυπωσιάζουν και προκαλούν το θαυμασμό κάθε επισκέπτη, είτε έρχεται από τη θάλασσα είτε από τη στεριά. Μάλιστα, ο Ναός του Ποσειδώνα φαίνεται από πολλά μίλια μακριά καθώς τα καράβια προσεγγίζουν. Σύμφωνα με τη μυθολογία από το σημείο αυτό έπεσε στη θάλασσα ο Βασιλιάς Αιγέας, όταν αντίκρισε τα μαύρα πανιά των πλοίων που γυρνούσαν από την Κρήτη.

Γενικά, ο χώρος αξιοποιήθηκε από τους Αθηναίους τόσο ως τόπος λατρείας όσο και ως οχυρό για την προστασία των εμπορικών δρόμων του Αιγαίου.

Σήμερα, το ακρωτήρι του Σουνίου είναι ιδανική τοποθεσία για κάθε ηλιοβασίλεμα και για κάθε ανατολή του ήλιου. Αλλά μετατρέπεται σε ένα πραγματικά μαγευτικό τοπίο όταν έχει πανσέληνο και οι σκιές παίζουν με το φως του φεγγαριού.

 


Μυκηναϊκοί Τάφοι Θορικού/ Βελατούρι στο Λαύριο

Σε απόσταση περίπου 50χλμ. από την Αθήνα προς τα ανατολικά, λίγο πριν το Λαύριο, είναι ένας «διπλός» λόφος.

Αυτός ο λόφος ονομάζεται Βελατούρι και στην κορυφή του, πολύ κοντά στο Αρχαίο Θέατρο Θορικού, υπάρχει ένας σημαντικός αρχαιολογικός χώρος που η κατοίκησή του ήταν διαρκής από τη Νεολιθική έως την Κλασική Εποχή. Όπως δείχνουν και τα αρχαιολογικά ευρήματα, ο χώρος άκμασε ιδιαίτερα κατά τη Μυκηναϊκή Εποχή (1.600-1.100π.Χ.).

Έτσι δικαιολογούνται τα ερείπια μυκηναϊκής ακρόπολης, καθώς και οι 5 θολωτοί, θαλαμοειδείς τάφοι στην κορυφή του λόφου. Μάλιστα, στον ένα τάφο απ’ αυτούς βρέθηκαν αγγεία και ειδώλια, τα οποία χρονολογήθηκαν από τον 7ο έως τον 5ο αιώνα π.Χ.. Από αυτά τα ευρήματα βγαίνει το συμπέρασμα πως υπήρχε κάποια ηρωική λατρεία σε αυτό το χώρο, η οποία συνεχίστηκε και μετά την παρακμή των Μυκηναίων.

Ανάβυσσος  Η παραλία της Αναβύσσου είναι μια από τις μεγαλύτερες της Αττικής και βρίσκεται 58χλμ. από την Αθήνα. Στην ακτή της υπάρχουν μεγάλα ελεύθερα κομμάτια, αλλά και μεγάλα οργανωμένα κομμάτια με ξαπλώστρες και ομπρέλες. Λόγω της τοποθεσίας της αλλά και του ανοίγματος πίσω της, όταν φυσάει, η παραλία της Αναβύσσου είναι ιδανικός προορισμός για όσους λατρεύουν το wind surfing.


Καβούρι  Μία από τις πιο όμορφες ελεύθερες παραλίες της Αττικής, σε σχετικά μικρή απόσταση από το κέντρο της πόλης, στο Δήμο Βουλιαγμένης. Το καταπράσινο τοπίο και η εύκολη πρόσβαση σε ένα φυσικό, ειδυλλιακό κολπίσκο με μεγάλη ακτή και πεντακάθαρα νερά συνθέτουν το σκηνικό γι’ αυτή την υπέροχη παραλία. Μάλιστα, στην περιοχή βρίσκονται και οι παραλίες του Μεγάλου Καβουριού και του Μικρού Καβουριού. Είναι το ίδιο όμορφες, έχουν ψιλή άμμο και προσφέρονται για παραθαλάσσια αθλήματα.


Πόρτο Γερμενό  Στη Δυτική Αττική, στον Κορινθιακό Κόλπο και σε απόσταση 70χλμ. από την Αθήνα βρίσκεται ο κόλπος του Πόρτο Γερμενό. Εκεί υπάρχουν αρκετές παραλίες, η μία κοντά στην άλλη, οι οποίες προσφέρουν εύκολη πρόσβαση, καθαρά νερά και ακτές με άμμο και ψιλό βότσαλο. Δηλαδή, είναι όλες ακριβώς αυτό που χρειάζονται όσοι έχουν οικογένεια. Οι πιο πολυσύχναστες από αυτές είναι η Μεσαία, του Αγίου Νικολάου και της Πλατείας, ενώ πολύ όμορφη είναι και η μικρή παραλία δίπλα στο λιμανάκι. Τέλος, η περιοχή φημίζεται και για τις επιλογές που προσφέρει για φαγητό ή και ποτό.


Άγιος Κοσμάς  Η παραλία του Αγίου Κοσμά βρίσκεται πίσω από τις αθλητικές εγκαταστάσεις της ομώνυμης περιοχής του Δήμου Ελληνικού. Είναι πολύ όμορφη, αμμώδης και, μέσω της παραλιακής, πολύ εύκολα προσβάσιμη. Αν και οργανωμένη, προσφέρει τις υπηρεσίες εντελώς δωρεάν.


Άγιος Νικόλαος  Λίγο πριν την Ανάβυσσο, στα δεξιά, βρίσκεται η παραλία του Αγίου Νικολάου με το ομώνυμο εκκλησάκι στην πλαγιά του λόφου. Πρόκειται για μεγάλη παραλία με άμμο και καθαρά νερά. Προσφέρεται για ηρεμία και χαλάρωση, αφού ο περισσότερος κόσμος προτιμά τις διπλανές, πιο δημοφιλείς παραλίες.


Βοτσαλάκια, Πειραιάς  Μετά τον κόλπο του Μικρολίμανου, κάτω από τον λόφο της Καστέλας και πριν από το Πασαλιμάνι, απλώνεται η παραλία Βοτσαλάκια. Αν και είναι πολύ κοντά στον Πειραιά, μόλις 1χλμ. από το λιμάνι, είναι εξαιρετικά όμορφη. Είναι μια μεγάλη, άνετη παραλία με άμμο. Ελεύθερη, αλλά οργανωμένη. Έχει πολύ εύκολη πρόσβαση και πάρκινγκ, το οποίο, όμως, είναι συχνά γεμάτο. Αποτελεί έναν προορισμό δροσιάς για τους κατοίκους της περιοχής και τους επισκέπτες. Απέναντί της, βρίσκεται η Βραχονησίδα Κουμουνδούρου.


Γαλάζια Ακτή  Η παραλία Γαλάζια Ακτή είναι μια μικρή αλλά δημοφιλής παραλία της Αττικής. Βρίσκεται στο 37οχλμ. της Λεωφόρου Αθηνών-Σουνίου και το χαρακτηριστικό της, πέρα από την εύκολη πρόσβαση, είναι η πολύ ψιλή άμμος που έχει.


Ερωτοσπηλιά  Λίγο μετά το Πόρτο Ράφτη υπάρχει μια αμμουδερή παραλία που συγκεντρώνει πολύ κόσμο για την έκτασή της. Είναι η παραλία Ερωτοσπηλιά. Πασίγνωστη σε όσους κάνουν διακοπές στην περιοχή και όχι μόνο, καθώς πρόκειται για μια πανέμορφη, μικρή παραλία με άμμο και γαλάζια νερά που προσφέρεται και για παραθαλάσσια αθλήματα.


Καράβι  Μία οργανωμένη, βραβευμένη με γαλάζια σημαία παραλία. Μια αμμώδης ακτή με δυνατούς ανέμους, που έχει μετατραπεί σε παραθαλάσσιο χώρο αναψυχής στον οποίο θα βρείτε: beach bar, restaurant, ναυαγοσώστη σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ξαπλώστρες, ομπρέλες, αποδυτήρια, ντους, πάρκινγκ και σύνδεση wi-fi. Μάλιστα, η παραλία είναι εύκολα προσβάσιμη και για ΑΜΕΑ. Διατίθενται 4 γήπεδα beach volley. Εξ αιτίας των ανέμων, φιλοξενεί και σχολή wind surfing.  –  Ανατολική Αττική, Σχοινιάς.


Κακιά Θάλασσα  Η Κακιά Θάλασσα στην Κερατέα, στην ανατολική πλευρά της Αττικής, είναι μια εξαιρετική παραλία με βότσαλα και άμμο. Τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε αρκετά, με έργα που δημιούργησαν υποδομές για τη διευκόλυνση των λουόμενων. Σήμερα, διαθέτει ταβέρνες με καλό φαγητό, καφετέριες, ένα γήπεδο μπάσκετ, ακόμα και θερινό κινηματογράφο για τους σινεφίλ. Είναι εύκολα προσβάσιμη και ιδανική για οικογένειες με παιδιά. Επιπλέον, στην παραλία υπάρχει και ναυαγοσώστης.


Κόκκινο Λιμανάκι  Η πιο γνωστή και πολυσύχναστη παραλία της Ραφήνας, το Κόκκινο Λιμανάκι. Το όνομά της προήλθε από το χρώμα που έχουν τα βράχια γύρω της, τα οποία της χαρίζουν και την πολύτιμη σκιά τους καλοκαιρινούς μήνες. Δεν είναι οργανωμένη, αλλά υπάρχει ναυαγοσώστης. Έχει αμμουδερή παραλία με λίγο βότσαλο, γαλαζοπράσινα νερά και εύκολη πρόσβαση. Απέχει μόλις δύο χιλιόμετρα από το λιμάνι της Ραφήνας.  –  Ανατολική Αττική, Ραφήνα.


Λεγρενά  Μία από τις πιο ξεχωριστές παραλίες της Αττικής, είναι αυτή των Λεγρενών. Μεγάλη, αμμουδερή με καταγάλανα πεντακάθαρα νερά. Θυμίζει απίστευτα παραλία νησιού. Γι’ αυτό άλλωστε το καλοκαίρι συγκεντρώνει κόσμο από τις γύρω περιοχές αλλά και την Αθήνα που ούτε λίγο ούτε πολύ απέχει 62 χλμ.  –  Aνατολική Αττική, Σούνιο.


Λιμανάκια Βουλιαγμένης  Στην ακτογραμμή τα βράχια σχηματίζουν μικρούς φυσικούς κολπίσκους με παραλίες που έχουν γαλαζοπράσινα νερά. Αυτοί οι κολπίσκοι είναι τα φημισμένα Λιμανάκια, που είναι ιδιαίτερα αγαπητά στους Αθηναίους. Η πρόσβαση γίνεται αποκλειστικά με τα πόδια, με κατάβαση από μονοπάτια που οδηγούν σε αυτές τις μικρές, «ιδιωτικές» παραλίες. Όλες τους, ιδανικές για χαλάρωση ή για βουτιές.  –  Ανάμεσα σε Βάρκιζα και Βουλιαγμένη.


Λουμπάρδα  Στον κόλπο της Αγίας Μαρίνας, στο 33οχλμ. της Λεωφόρου Αθηνών-Σουνίου, βρίσκεται η πανέμορφη, οργανωμένη παραλία Λουμπάρδα. Έχει άμμο και ρηχά γαλαζοπράσινα νερά. Είναι ιδανική για μπάνιο και χαλάρωση, καθώς η τοποθεσία της αποτελεί φυσικό καταφύγιο για την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα. Σε μικρή απόσταση, λειτουργεί club, το οποίο προσφέρει όλες τις ώρες φαγητό και ποτό.  –  Ανατολική Αττική, Αγία Μαρίνα.


Μαύρο Λιθάρι  Αμέσως μετά τη Σαρωνίδα, είναι μια από τις πιο γνωστές παραλίες της Αττικής, το Μαύρο Λιθάρι. Το όνομα προήλθε από τον μαύρο, εντυπωσιακό βράχο που ξεπροβάλλει μέσα από τη θάλασσα. Η άμμος μέσα και έξω, τα γαλάζια νερά, το beach bar με τη μουσική του και οι ψάθινες ομπρέλες συνθέτουν το σκηνικό της παραλίας Μαύρο Λιθάρι. Επιπλέον, είναι οργανωμένη, έχει πολύ ελεύθερο χώρο και, τα Σαββατοκύριακα, συγκεντρώνει πάρα πολύ κόσμο και ειδικά νεολαία.  –  Ανατολική Αττική, Σαρωνίδα.


Μπάτη/Εδέμ  Στο παραλιακό μέτωπο του Παλαιού Φαλήρου, κατά μήκος του πλακοστρωμένου πεζόδρομου, βρίσκονται η παραλία του Μπάτη και η γειτονική παραλία Έδεμ. Είναι δύο οργανωμένες παραλίες με άμμο και ρηχά νερά, άρα ιδανικές για οικογένειες που έχουν παιδιά και θέλουν κάτι κοντά στην Αθήνα. Είναι πολυσύχναστες, με εύκολη πρόσβαση και, συχνά, φιλοξενούν διοργανώσεις από παραθαλάσσια αθλήματα, όπως διαγωνισμούς τένις με ξύλινες, βαριές ρακέτες.  –  Νότια Προάστια, Παλαιό Φάληρο.


Μπλε Λιμανάκι  Βόρεια, λίγο μετά το λιμάνι της Ραφήνας, βρίσκεται καλά κρυμμένο το μικρό Μπλε Λιμανάκι. Η ήσυχη παραλία με το καταπράσινο τοπίο τη βραχώδη ακτή και τα γαλάζια, καθαρά νερά είναι πραγματικά τέλεια για κολύμπι και ηλιοθεραπεία. Επίσης, στην ακτή της υπάρχουν μόνο τα απαραίτητα, όπως η τσιμεντένια πλατφόρμα για βουτιές και μερικές ομπρέλες.  –  Ανατολική Αττική, Ραφήνα.


Αρτέμιδα  Στον πολυσύχναστο οικισμό της Αρτέμιδας, περιοχής γνωστής περισσότερο με το όνομα Λούτσα, βρίσκεται μια από τις πιο δημοφιλείς οικογενειακές παραλίες. Έχει άμμο, ρηχά νερά και είναι αρκετά μεγάλη και οργανωμένη. Στην περιοχή της υπάρχουν τα πάντα, όπως: ξενοδοχεία, εστιατόρια, καταστήματα.  –  Ανατολική Αττική, Αρτέμιδα.


Νέα Μάκρη  Μεγάλη παραλία με άμμο, εύκολη πρόσβαση και αρκετές παροχές στη γύρω περιοχή. Είναι οργανωμένη, διαθέτει: ομπρέλες, ξαπλώστρες, ντουζιέρες και ειδικές εξέδρες κολυμβητών, για να είναι κάθε μπάνιο απολαυστικό και χαλαρωτικό. Επιπλέον, από εκεί, είναι εύκολη και η πρόσβαση στην παραλία Μπρεξίζα που είναι βραβευμένη με γαλάζια σημαία.  –  Βορειο-Ανατολική Αττική.


Παραλία Σουνίο  Μία όμορφη παραλία με εξαιρετική θέα στην «Αρχαία Ελλάδα», στο Ναό του Ποσειδώνα. Με καταγάλανα, ήρεμα νερά και, γύρω-γύρω ένα τοπίο που δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για χαλάρωση όταν θαυμάζεται κάτω από την ομπρέλα, πάνω στην ξαπλώστρα. Επιπλέον, στην περιοχή υπάρχουν ξενοδοχεία και αρκετές ταβέρνες και ο πλούσιος βυθός της θάλασσας στο Σούνιο προσφέρεται για πολλές εξερευνήσεις με μάσκα.  –  Νότια Αττική.


Σχοινιάς  Στον παραθεριστικό οικισμό του Σχοινιά στον Μαραθώνα, βρίσκεται και η παραλία του Σχοινιά. Είναι στην άκρη κατάφυτου πευκοδάσους, του οποίου τα δέντρα φθάνουν έως την παραλία. Σε πολλά σημεία της η παραλία είναι οργανωμένη, αλλά το καλύτερο μέρος για ησυχία και χαλάρωση είναι βόρεια προς το τέλος της, όπου το τοπίο εντυπωσιάζει και προσφέρεται για περπάτημα.  –  Ανατολική Αττική, Μαραθώνας.


Παραλία Ψάθας  Ακολουθώντας την διαδρομή από Βίλια μέσα από το πυκνό πευκόφυτο δασός του όρους Πατέρα φτάνουμε στο σημείο όπου ξεπροβάλει από ψηλά η 2,5χλμ παράλια της ψάθας. Όπως την κοιτάζεις από ψηλά μοιάζει με ονειρεμένο μέρος και η προσέγγιση στην παραλία είναι εύκολη αφού ο κεντρικός δρόμος την διασχίζει. Στην περιοχή υπάρχουν εστιατόρια και ψαροταβέρνες όπου κάποιος μπορεί να συνδυάσει το μπάνιο, φαγητό, ξεκούραση.  –  Δυτική Αττική, Κορινθιακός κόλπος.


Σαρωνίδα  Η παραλία της Σαρωνίδας βρίσκεται 48χλμ. μακριά από την Αθήνα, στον ομώνυμο οικισμό, και χαρακτηρίζεται από την αμμουδερή ακτή, τα γαλάζια ρηχά νερά της και την εύκολη πρόσβαση. Δεν είναι οργανωμένη, αλλά δίπλα της βρίσκεται ο οικισμός Σαρωνίδας με αρκετά καταστήματα και ένας παιδότοπος που μεταμορφώνει την παραλία σε ιδανικό προορισμό και για οικογένειες.


Φλοίσβος  Η παραλία του Φλοίσβου, στο μέτωπο του Παλαιού Φαλήρου, αποτελούσε μια από τις πιο συνηθισμένες επιλογές για καλοκαιρινή εξόρμηση, για τους κατοίκους της παλιάς Αθήνας. Σήμερα, ακόμα ελεύθερη και ακόμα εύκολα προσβάσιμη, εξακολουθεί να είναι εύκολη λύση για μπάνιο κοντά στην Αθήνα. Την προτιμούν κυρίως ηλικιωμένοι και κάτοικοι των γύρω περιοχών.  –  Νότια Προάστια, Παλαιό Φάληρο.


Χαμολιά  Η αμμουδερή παραλία Χαμολιά ενδείκνυται για βουτιές και προσφέρει ένα ήρεμο, χαλαρωτικό περιβάλλον. Δεν είναι οργανωμένη και υπάρχει διακριτική περιοχή για γυμνιστές. Η πρόσβαση στην παραλία είναι ιδιαίτερα εύκολη, καθώς βρίσκεται μόλις 4χλμ. μετά το Πόρτο Ράφτη, προς τα βόρεια, πολύ κοντά στη Βραυρώνα.  – Ανατολική Αττική, Πόρτο Ράφτη.


Yabanaki  Το Yabanaki εκτείνεται σε μια έκταση 100 στρεμμάτων, με αμμουδερή παραλία και ρηχά καταγάλανα νερά. Παρέχονται ξαπλώστρες με ομπρέλες, ναυαγοσώστη σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ιατρική φροντίδα, θαλάσσια σπορ και παιχνίδια, beach bar, εστιατόρια, καταστήματα, καθώς και για ενοικίαση άνετες, ιδιωτικές καμπάνες. Η πρόσβαση στο Yabanaki, στην περιοχή της Βάρκιζας είναι πανεύκολη και γίνεται μέσω της παραλιακής ή της Αττικής Οδού.  –  Είσοδος: €10,00- €30,00.


Ακτή Βουλιαγμένης  Η οργανωμένη παραλία Ακτή Βουλιαγμένης έχει εξαιρετική αμμουδιά και καταγάλανα νερά. Είναι εύκολα προσβάσιμη από τη Λεωφόρο Ποσειδώνος. Στη διάθεση των επισκεπτών υπάρχουν ξαπλώστρες με ομπρέλες, αποδυτήρια, ντους, wc, ιατρική περίθαλψη, παιδότοπος, παιδική χαρά, beach bar, εστιατόριο, γήπεδα τένις, γήπεδο μπάσκετ, γήπεδα βόλεϊ, πάρκινγκ, ναυαγοσώστη σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, wi-fi internet, ενώ η πρόσβαση για ΑΜΕΑ είναι πολύ εύκολη.  –  Είσοδος: €10,00-€20,00.


Αστέρας Βουλιαγμένης  Μια από τις πιο γνωστές και καλύτερα οργανωμένες παραλίες της Αττικής, και με γαλάζια σημαία. Η κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, το ειδυλλιακό τοπίο και μια σειρά από παροχές υψηλού επιπέδου δημιουργούν ένα ολοκληρωμένο, ονειρικό σκηνικό δίπλα στη θάλασσα. Οι ξαπλώστρες με ομπρέλες, η συμμετοχή σε events, τα μαθήματα γιόγκα και πολλά αλλά είναι στη διάθεση κάθε λουόμενου.  –  Είσοδος: €10,00-€30,00.


Αστέρια Γλυφάδας  Άμεση και εύκολη πρόσβαση στην αμμουδερή παραλία με ξαπλώστρες, ομπρέλες, αποδυτήρια και ντουζιέρες ή, εναλλακτικά, πρόσβαση με ξεχωριστό εισιτήριο στην πισίνα του balux cafe για πιο ιδιωτικές απολαύσεις. Γενικά, παρέχεται η δυνατότητα για παιχνίδια στο θαλάσσιο πάρκο με τις φουσκωτές κατασκευές ή για beach volley, mini soccer και τραμπολίνο στην παραλία.  –  Είσοδος: €10,00-€30,00.    Μεταφορικό Μέσο: ΤΡΑΜ, Σταθμός Πλατεία Εσπερίδων.


Αυλάκι  Το Αυλάκι είναι μια εξαιρετική παραλία με γαλάζια σημαία που βρίσκεται μόλις 4 χιλιόμετρα νότια από το Πόρτο Ραφτή. Οργανωμένη, με άμμο, γαλάζια νερά και εύκολη πρόσβαση από την Αττική Οδό. Η είσοδος στην παραλία γίνεται με εισιτήριο, η πρόσβαση όμως σε ΑΜΕΑ είναι ελεύθερη. Ο επισκέπτης έχει στη διάθεσή του μια σειρά παροχών, όπως: ξαπλώστρες και ομπρέλες, εστιατόριο-μπαρ για φαγητό και αναψυκτικά, οργανωμένο ιατρείο και ναυαγοσώστες σε περίπτωση ανάγκης.  –  Ανατολική Ακτή, Πόρτο Ράφτη.    Είσοδος: €10,00-€20,00.


Α’ Πλαζ Βούλας  Η παραλία έχει άμμο και γαλάζια νερά, μάλιστα βραβεύθηκε με γαλάζια σημαία το 2012. Στους χώρους της πλαζ παρέχονται, εκτός από τις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες: πισίνα, ιατρικές υπηρεσίες, ναυαγοσώστη σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και ασφάλεια. Η παραλία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, λόγω των επιλογών που παρέχει σε δραστηριότητες, όπως: water sports και beach volley, παιδότοπο στην ξηρά και στη θάλασσα, πάρκινγκ, σύνδεση wi-fi και εξαιρετικά cafe και beach bar.  –  Είσοδος: €10,00-€20,00.


Λαγονήσι  Υπάρχουν δύο παραλίες, των εστιατορίων Mediterraneo και Κοχύλια και μία τρίτη, η Grand Beach. Στις παραλίες παρέχονται θαλάσσια αθλήματα, ξαπλώστρες με ομπρέλες, αποδυτήρια, ναυαγοσώστης για περίπτωση ανάγκης, ιατρική φροντίδα και σύνδεση wi-fi. Δίπλα στη θάλασσα υπάρχει και πισίνα. Όλα αυτά είναι στη νότια πλευρά της Αττικής, στο 40χλμ της Λεωφόρου Αθηνών-Σουνίου, στο πολυτελές Lagonissi Grand Resort.  –  Νότια Αττική, Λαγονήσι.    Είσοδος:€10,00-€30,00.


Μαύρο Λιθάρι Eden Beach  Η οργανωμένη παραλία στο χώρο του ξενοδοχείου Eden βραβεύτηκε για ακόμα μια φορά με γαλάζια σημαία. Ξεχωριστή την κάνουν τα γαλαζοπράσινα νερά, η άμμος αλλά και οι πλούσιες παροχές της, όπως: ξαπλώστρες, ομπρέλες, ντους, αποδυτήρια, ναυαγοσώστη σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και beach bar.  –  Νότια Προάστια, Σαρωνίδα.    Είσοδος: €10,00-€30,00.

Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας 166 www.ekab.gr
Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία, Φαρμακεία, Γιατροί 14944
Σταθμός. Πρώτων Βοηθειών ΙΚΑ 210 6467811
Άμεση Δράση Αστυνομίας 100
Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης 112
Πυροσβεστική Υπηρεσία 199
ΙΚΑ ραντεβού 184 www.ika.gr
Υπ. Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης 210 5232821-9 www.mohaw.gr
ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ (Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων) 210 5212000
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός 210 3603449 www.redcross.gr
Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων 1147 www.eom.gr
Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας 210 2410000 www.ekea.gr
Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.) 197
Εθνικό Ίδρυμα Προστασίας Κωφαλάλων 210 6465603
Υγειονομικό Κέντρο 210 8842411-13
Γιατροί του κόσμου 210 3213150
Γιατροί χωρίς σύνορα 210 5200500
Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕ.Θ.Ε.Α.) 1145
Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών 1031 www.okana.gr
Το χαμόγελο του παιδιού 1056 www.hamogelo.gr
Παιδικό χωριό S.O.S 210 3313661-3 www.sos-villages.gr
Γραμμή Ζωής S.O.S 175
Συμβουλευτικός σταθμός AIDS 210 7222222
Κέντρο Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης ΟΤΕ 13888
Πληροφορίες Τηλεφωνικού Καταλόγου ΟΤΕ 11888
Κέντρο Αναγγελίας Βλαβών ΟΤΕ 121 ή 13888
Κέντρο Πληροφόρησης Πελατών ΔΕΗ 10500 www.dei.gr
Βλάβες-Διακοπές ΕΥΔΑΠ 1022 www.eydap.gr
Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) 1500
Υπηρεσία Εξυπηρέτησης του Πολίτη 1502
Κέντρο Εξυπηρέτησης Κωφών 18855
Γενική Εξυπηρέτηση του Πολίτη 195
Συνήγορος του Πολίτη 801 1125000 www.synigoros.gr
Γενική Γραμματεία Καταναλωτή 1520 www.efpolis.gr
Νέο ΙΝ.ΚΑ. Ινστιτούτο Καταναλωτών 210 9577422 www.newinka.gr
Κέντρο Διοικητικών Πληροφοριών 1464
Δελτίο Καιρού-Ατμοσφαιρική Ρύπανση 14944
Ώρα Ελλάδος 14844
ΚΤΕΟ (Αθηνών, Θεσ/κης, Πατρών) 14944
Δρομολόγια Μ.Μ.Μ 14944
Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών “Ελ.Βενιζέλος” 210 3530000 www.aia.gr
Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Ελλάδος (Ο.Α.Σ.Α.) 185 www.oasa.gr
Ηλεκτρικοί Σιδηρόδρομοι Αθηνών-Πειραιώς (Η.Σ.Α.Π.) 210 3248311-7 www.isap.gr
Αττικό Μετρό Εταιρεία Λειτουργίας (Α.Μ.Ε.Λ) 210 3279630 www.ametro.gr
Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών (ΟΣΕ) 1110 www.ose.gr
ΕΛΤΑ 800 1182000 www.elta.gr
Άμεση Επέμβαση Λιμενικού Σώματος 108
Τροχαία Αθηνών 210 5230111 www.mopo.gr
Τουριστική Αστυνομία 171
Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία 170
Δίωξη Ναρκωτικών 109

Προς την Ελλάδα

 

Το ταξίδι προς την Ελλάδα μπορεί να γίνει:

  • οδικώς
  • αεροπορικώς
  • σιδηροδρομικώς
  • ακτοπλοΐκώς.

 

Μεγάλες οδικές αρτηρίες ενώνουν την Ελλάδα με την Ευρώπη και την Ασία.

Τα αεροδρόμια της χώρας προσφέρουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.

Τα ελληνικά λιμάνια υποδέχονται τα ποντοπόρα πλοία και τις ακτοπλοϊκές γραμμές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Η σιδηροδρομική σύνδεση με την Ευρώπη επιτρέπει ένα όμορφο ταξίδι, γεμάτο νοσταλγία.

 

 


 

 

Αθήνα – Αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”

 

Μετρό

 

Η Γραμμή 3 του Μετρό (Αιγάλεω – Δουκίσσης Πλακεντίας – Αεροδρόμιο) συνδέει το κέντρο της πόλης με το Αεροδρόμιο. Τα δρομολόγια πραγματοποιούνται 7 ημέρες την εβδομάδα, από τις 6:30 το πρωί μέχρι τις 11:30 το βράδυ. Η διάρκεια της διαδρομής από το Σύνταγμα μέχρι το Αεροδρόμιο είναι 40 λεπτά.

 

 

Προαστιακός Σιδηρόδρομος

 

Ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος συνδέει το Αεροδρόμιο της Αθήνας με το Συγκοινωνιακό Κέντρο Αθηνών, το Σταθμό Λαρίσης και το Κιάτο. Τα δρομολόγια πραγματοποιούνται καθημερινά από τις 5:30 το πρωί έως τις 22:30 – 23:00 το βράδυ.

 

 

Λεωφορεία EXPRESS

 

Οι Λεωφορειακές γραμμές EXPRESS του Αεροδρομίου κυκλοφορούν 24 ώρες το 24ωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα. Υπάρχουν 4 δρομολόγια:

 

  • Χ93 – Σταθμός Υπεραστικών Λεωφορείων Κηφισού (ΚΤΕΛ) – Αεροδρόμιο
  • Χ95 – Σύνταγμα – Αεροδρόμιο
  • Χ96 – Πειραιάς – Αεροδρόμιο
  • X97 – Σταθμός Μετρό Ελληνικό – Αεροδρόμιο

 

Η αποβίβαση των επιβατών στα λεωφορεία γίνεται στο Επίπεδο Αναχωρήσεων. Η αφετηρία των λεωφορείων βρίσκεται στο Επίπεδο Αφίξεων, μεταξύ των Εξόδων 4 και 5.

 

Εκτίμηση χρόνου απλής διαδρομής: X93 (65 λεπτά), X95 (70 λεπτά), X96 (90 λεπτά), X97 (70 λεπτά). Ο χρόνος αυτός μπορεί να αυξηθεί λόγω των κυκλοφοριακών συνθηκών ή άλλων απρόβλεπτων συμβάντων.

 

 

Λεωφορεία ΚΤΕΛ

 

Από και προς το Αεροδρόμιο λειτουργούν 3 λεωφορειακές γραμμές του ΚΤΕΛ Αττικής:

 

  • Ραφήνα – Αεροδρόμιο
  • Μαρκόπουλο – Αεροδρόμιο
  • Λαύριο – Αεροδρόμιο

 

Η αποβίβαση των επιβατών πραγματοποιείται στο Επίπεδο Αφίξεων. Η αφετηρία των λεωφορείων βρίσκεται στο Επίπεδο Αφίξεων, μεταξύ των Εξόδων 2 και 3, απέναντι από το ξενοδοχείο Sofitel.

 

 

Tαξί

 

Η αφετηρία των ταξί βρίσκεται στην έξοδο 3. Από την 1η Φεβρουαρίου 2011, ισχύουν οι παρακάτω προκαθορισμένες χρεώσεις για δρομολόγια από το Κέντρο της Αθήνας (Δακτύλιος) προς το Αεροδρόμιο και αντίστροφα:

  • Από τις 5:00 π.μ. έως τα μεσάνυχτα: 35€
  • Από τα μεσάνυχτα έως τις 5:00 π.μ.: 50€

 

 


 

 

Ακτοπλοΐα

 

Η ελληνική ακτοπλοΐα είναι υψηλού επιπέδου. Πολλές ναυτιλιακές εταιρίες προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με έναν σύγχρονο και πολυτελή στόλο. Όλα τα ελληνικά νησιά συνδέονται με την ηπειρωτική χώρα, αλλά υπάρχει και μεταξύ τους τακτικότατη σύνδεση, ώστε να μπορεί κάποιος να χαρεί ένα ταξίδι από νησί σε νησί, απολαμβάνοντας διαφορετικές όψεις της νησιωτικής επικράτειας.

 

Ο στόλος των πλοίων όλων των τύπων (επιβατηγά, οχηματαγωγά, ανοικτού τύπου, flying dolphins κ.λπ.), που πραγματοποιούν τα δρομολόγια εσωτερικού έχει εκσυγχρονιστεί εντυπωσιακά και προσφέρει γρήγορη, αξιόπιστη και ευχάριστη μετακίνηση στον προορισμό σας.

 

Τα νησιά του Αιγαίου, του Αργοσαρωνικού και την Κρήτη συνδέονται κυρίως με το λιμάνι του Πειραιά αλλά και της Ραφήνας. Περισσότερες πληροφορίες για το λιμάνι του Πειραιά και της Ραφήνας

 

Τα νησιά του Ιονίου συνδέονται με τα λιμάνια της Πάτρας, της Κυλλήνης, της Ηγουμενίτσας αλλά και του Αστακού. Περισσότερες  πληροφορίες για το λιμάνι της Πάτρας και το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.