Στα Χανιά γιορτάζουν όλο τον χρόνο. Οι γνωστότερες γιορτές είναι όμως τα πανηγύρια προς τιμή του αγίου – προστάτου του κάθε χωριού. Σ’ αυτά προστίθενται μια σειρά από επετείους εθνικού ενδιαφέροντος, όπως της Μάχης της Κρήτης κάθε Μάη και των εθνικών γιορτών στις 28 του Οκτώβρη και στις 25 του Μάρτη. Διοργανώνονται εκθέσεις προïόντων, λαïκές αγορές κ.ά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι γιορτές κατά την παραγωγή της τσικουδιάς, του κρασιού, ή του μαζέματος των κερασιών, των πορτοκαλιών, των καστάνων, κ.λπ. Όλες αυτές οι γιορτές συνοδεύονται από παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια και προσφέρονται πλούσια φαγητά και ποτά. Το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου οργανώνεται στο ενετικό λιμάνι των Χανίων ο «Αγροτικός Αύγουστος», για την προβολή του αγροτικού και αγροτουριστικού προϊόντος του νομού.
Τα πιο γνωστά πανηγύρια
Άγιος Ιωάννης Σφακίων, Αγίου Ιωάννη, 8 Μαΐου: Παραδοσιακό σφακιανό πανηγύρι.
Αζογυρέ, Των Αγίων Πατέρων, 7 Οκτωβρίου: Στο όμορφο χωριό με το επισκέψιμο εντυπωσιακό σπήλαιο των Αγίων Πατέρων.
Αράδαινα, Μιχαήλ Αρχάγγελου, 8 Νοεμβρίου: Επάνω ακριβώς από το εντυπωσιακό φαράγγι της Αράδαινας, στο έρημο αλλά πανέμορφο χωριό.
Ασή Γωνιά, Αγίου Γεωργίου, 23 Απριλίου ή την επομένη του Πάσχα: Μεγάλο πανηγύρι. Όλοι οι βοσκοί της περιοχής κατεβάζουν τα ζώα τους μετά την λειτουργία τα ευλογούν και έπειτα τα αρμέγουν και μοιράζουν το γάλα στους προσκυνητές.
Έλος, Άγιος Δίκαιος, 6 Μαϊου: Εξαιρετική θέα σε ένα μοναδικό πανηγύρι.
Θέρισσο, Κοίμησης της Θεοτόκου, 15 Αυγούστου: Στο πανέμορφο χωριό που κήρυξε ο Βενιζέλος την επανάσταση του 1905.
Κάνδανος, της Αναλήψεως
Κουστογέρακο, Αγία Αικατερίνη, 25 Νοεμβρίου: Ψηλά πάνω από το Κουστογέρακο με μαγική θέα γίνεται το πανηγύρι σε ανάμνηση και της σωτηρίας των ανταρτών οι οποίοι κρύβονταν από τους Γερμανούς εκεί κοντά σε ένα σπήλαιο.
Λισσός, Άγιος Κύρηκος, 15 Ιουλίου: Στην αρχαία Λισσό καταφθάνουν οι πιστοί είτε με τα πόδια είτε με βάρκες από την Σούγια από νωρίς το απόγευμα της παραμονής. Πραγματικό Σελινιώτικο πανηγύρι σε ένα μυθικό τόπο.
Παλαιόχωρα, Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, 25 Μαρτίου: Πολλά όργανα και κέφι σ’ όλη την Παλαιόχωρα, στην αρχή της άνοιξης.
Σέμπρωνας, Αποπηγάδι, Αγίου Ιωάννη, 24 Ιουνίου: Ένα από τα πανηγύρια, που γίνεται σε πολύ ψηλή τοποθεσία, με απίστευτη θέα.
Σούγια, Χαρέι, Άγιος Αντώνιος 1-2 Ιουλίου: Μοναδικό παραδοσιακό πανηγύρι στο παραλιακό εκκλησάκι που βρίσκεται στο Χαρέι. Η διαδρομή με τα ποδιά από το μονοπάτι Ε4 που οδηγεί από Σούγια Αγία Ρουμέλη διαρκεί 2 ώρες με μοναδικό φόντο το Λιβυκό Πέλαγος και τις απόκρημνες πευκόφυτες κορφές. Υπάρχει η δυνατότητα να πάει κανείς και με βάρκα από την Σούγια. Διανυκτέρευση στο ύπαιθρο.
Στροβλές, Αγίου Πνεύματος
Σφακιά, Θυμιανή Παναγιά, τελευταία Κυριακή του Μάη.
Χρυσοσκαλίτισσα, Κοίμησης της Θεοτόκου, 15 Αυγούστου: Στο πανέμορφο μοναστήρι πραγματικό «μπαλκόνι» στο Λιβυκό πέλαγος γίνεται ονομαστό πανηγύρι.
Φραγκοκάστελλο, Αγίου Νικήτα, 15 Σεπτεμβρίου: Μεγάλο πανηγύρι κατά τη διάρκεια του οποίου γίνονται ιππικοί αγώνες.
Φλώρια, Μιχαήλ Αρχάγγελου, 8 Νοεμβρίου: Μικρό παραδοσιακό πανηγύρι.
Άλλα πανηγύρια, ανά ημερομηνία
6 Αυγούστου, της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Χριστού: Ξηροστέρνι, Τζιτζιφέ, Καρρές Κισσάμου, Σάσσαλο
15 Aυγούστου, της Κοίμησης της Θεοτόκου: Βουλγάρω Παναγιά της Κορφής, Κολυμπάρι Γωνιά, Πεμόνια, Φρέ, Εξώπολη, Λιτσάρδα, Αλίκαμπο, Κεφαλά, Καλικράτη, Κουστογέρακο
29 Αυγούστου, του Ιωάννου του Προδρόμου: Ροδωπού Γκιώνας, Δουλιανά, Στύλος, Κουρνάς
8 Σεπτέμβρη, το Γεννέσιον της Θεοτόκου: Γαβαλοχώρι, Τζιτζιφέ, Σάσσαλο
14 Σεπτέμβρη, του Τιμίου Σταυρού: Νίππος, Ροδοβάνι
15 Σεπτέμβρη, του Αγίου Νικήτα: Καμπιά
Πολιτιστικές Εκδηλώσεις
Ο επισκέπτης κατά την διάρκεια της παραμονής του έχει τη δυνατότητα να διασκεδάσει, να γνωρίσει την ιστορία του τόπου, την παράδοση και τον πολιτισμό μας, να παρακολουθήσει αθλητικούς αγώνες, να γευτεί τα γνήσια κρητικά προϊόντα μας και την μοναδική κρητική φιλοξενία.
Μάρτιος: Αποκριάτικα Καρναβάλια σε Χανιά, Σούδα, Παλαιόχωρα, Καλύβες, Βατόλακο.
Μάιος: το δεύτερο δεκαπενθήμερο, εορτασμός της Μάχης της Κρήτης. Περιλαμβάνει εκδηλώσεις μνήμης προς τους πεσόντες και διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Κάθε Μάιο: «Κορήσια» -Αθλητικοί Αγώνες Canoe kayak στη λίμνη Κουρνά.
Αρχές Καλοκαιριού: «ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΑ» Διεθνείς αγώνες στίβου στο Εθνικό Στάδιο Χανίων.
Μάιος – Σεπτέμβριος: Αθλητικές εκδηλώσεις στο Δήμο Νέας Κυδωνίας, οι οποίες περιλαμβάνουν αγώνες Beach Volley, Beach Soccer, Beach Handball & ρακέτας.
Ιούλιος – Αύγουστος – Σεπτέμβριoς: Πολιτιστικό καλοκαίρι Δήμου Χανίων. Περιλαμβάνει μουσικές και θεατρικές παραστάσεις στο θέατρο της Ανατολικής Τάφρου, στον Κήπο, στο Βενιζέλειο Ωδείο, στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας και παράλληλες εκδηλώσεις σε διάφορες συνοικίες της πόλης. Πολιτιστικό καλοκαίρι διοργανώσουν επίσης οι δήμοι Κισσάμου, Νέας Κυδωνίας, Πελεκάνου και Γεωργιούπολης.
Ιούνιος: Γιορτή Κερασιού στα Καράνου.
24 Ιουνίου: γιορτή Αγίου Ιωάννου του Κλήδωνα στο Φρε, στο Ακρωτήρι, στα Περιβόλια, Θέρισσο, Βαμβακόπουλο.
29 Ιουνίου – 6 Ιουλίου: Εορτασμός της Ναυτικής Εβδομάδας.
21-28 Ιουλίου: Ελαφονήσια – Δήμος Ινναχωρίου. Περιλαμβάνουν επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Ελαφονησίου, Αθλητικούς Αγώνες Θεατρική Παράσταση, γιορτή προς τιμή των γερόντων και παραδοσιακό κέρασμα.
26 Ιουλίου: Σύλλογος Προβολής Κισάμου “Η Γραμπούσα” Προσκυνηματική εκδρομή από το λιμάνι της Κισάμου στον Μπάλο και το νησί της Γραμπούσας.
30 Ιουλίου: Γιορτή Λαϊνας στα Νοχιά.
30-31 Ιουλίου: Γιορτή Κρασιού στις Βούβες.
Πρώτη Κυριακή Αυγούστου: Ευλογία Καρπών της γης στη Μονή Μιχαήλ Αρχαγγέλου (Ροτόντα) Κάτω Επισκοπή.
Ιούλιος: Γιορτή Καλιτσουνιού στην Κάντανο.
Ιούλιος: Ναυτική Εβδομάδα στο Δήμο Χανίων στο Παλαιό Λιμάνι και κάθε δεύτερο χρόνο στην Παλαιόχωρα και στην Γεωργιούπολη.
8-9 Αυγούστου: Γιορτή κρασιού στις Βούβες.
1-10 Αυγούστου: Αγροτικός Αύγουστος στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων. Έκθεση φωτογραφίας για τη Χανιώτικη μουσική παράδοση, χοροί – χορευτές.
16 Αυγούστου: Γιορτή Μελιού στα Αφράτα.
1-10 Σεπτεμβρίου: Γιορτή Σαρδέλας στην Σούδα και τη Νέα Χώρα.
27 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού Εορταστικές εκδηλώσεις στο παλιό λιμάνι των Χανίων.
Τέλος Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου: γιορτή Κάστανου στον Πρασέ και στο Έλος.
Νοέμβριος: Γιορτή Τσικουδιάς στα Νεώρια Χανίων, Λουτράκι Κυδωνίας, Κάντανο, Λίμνη Πλατανιά.
31 Δεκεμβρίου – 1 Ιανουαρίου: Εορταστική υποδοχή του νέου χρόνου στην Πλατεία της Αγοράς από το Δήμο Χανίων.
Θρησκευτικές γιορτές και πανηγύρια
Μεγάλη Εβδομάδα: σ’ όλο το νομό γιορτάζονται με ευλάβεια τα Άγια Πάθη και ανήμερα του Πάσχα διοργανώνονται γιορτές με σουβλιστά αρνιά, κρασί και χορό.
25 Μαρτίου: Ευαγγελισμός της Θεοτόκου: Παλαιόχωρα, πολλά όργανα και κέφι σ’ όλη την Παλαιόχωρα, στην αρχή της άνοιξης.
23 Απριλίου ή την επομένη του Πάσχα: εορτή του Αγίου Γεωργίου: στο Δ.Δ. Βρυσών, στα Νέα Ρούματα, στον Καλόγερο Στροβλών, Ψαθογιάννο, Καμπανό, Πλατανιά και στην Ασή Γωνιά. Στην Ασή Γωνιά, μάλιστα, οι βοσκοί της περιοχής κατεβάζουν τα κοπάδια τους για αγιασμό και προσφέρεται γάλα και κρέας με πιλάφι στους παρευρισκόμενους.
Παρασκευή μετά το Πάσχα: Ζωοδόχου πηγής: στην παραλία Κερά στις Καλύβες.
Αγίας Τριάδος (συνήθως Μάϊος) στις Καλύβες.
Της Αναλήψεως: Κάνδανος.
6 Μαϊου: Άγιος Δίκαιος: Έλος, εξαιρετική θέα σε ένα μοναδικό πανηγύρι.
8 Μαϊου: Αγ. Ιωάννη: Άγιος Ιωάννης Σφακίων. Παραδοσιακό σφακιανό πανηγύρι.
Αγίου Πνεύματος: Στροβλές.
Τελευταία Κυριακή του Μάη: Θυμιανή Παναγιά: Σφακιά.
8 Ιουνίου: Αγ. Θεοδώρων: στο νησάκι Θοδωρού.
24 Ιουνίου: Αγίου Ιωάννη: Σέμπρωνας, Αποπηγάδι, ένα από τα πανηγύρια, που γίνεται σε πολύ ψηλή τοποθεσία, με απίστευτη θέα.
29 Ιουνίου: Πέτρου και Παύλου: στις Καλύβες.
1-2 Ιουλίου: Αγίου Αντωνίου: Σούγια, Χαρέι. Μοναδικό παραδοσιακό πανηγύρι στο παραλιακό εκκλησάκι που βρίσκεται στο Χαρέι. Η διαδρομή με τα ποδιά από το μονοπάτι Ε4 που οδηγεί από Σούγια Αγία Ρουμέλη διαρκεί 2 ώρες με μοναδικό φόντο το Λιβυκό Πέλαγος και τις απόκρημνες πευκόφυτες κορφές. Υπάρχει η δυνατότητα να πάει κανείς και με βάρκα από την Σούγια. Διανυκτέρευση στο ύπαιθρο.
15 Ιουλίου: Άγιος Κύρηκος: Λισσός. Στην αρχαία Λισσό καταφθάνουν οι πιστοί είτε με τα πόδια είτε με βάρκες από την Σούγια από νωρίς το απόγευμα της παραμονής. Πραγματικό Σελινιώτικο πανηγύρι σε ένα μυθικό τόπο.
6 Αυγούστου: Μεταμόρφωση του Σωτήρος: στις Καλύβες, Ξηροστέρνι, Λικοτιναρά, Δ.Δ. Τζιτζιφέ «του Χριστού της Βρύσης» Βουκολιές, Μάλεμε, Κακόπετρο, Πλεμενιανά, Καρρές Κισσάμου, Σάσσαλο
15 Αυγούστου: Κοίμησης Θεοτόκου: Βουλγάρω Παναγιά της Κορφής, Γωνιά, Πεμόνια, Φρέ, Κολυμπάρι, Χρυσοσκαλίτισσα, Πλατανιά, Θέρισσο, Παλαιά Ρούματα, Κεφαλά, Πεμόνια, Μεσκλά, Λουτράκι, Ορθούνι, Εξώπολη, Λιτσάρδα, Αλίκαμπο, Καλύβες, Κεφαλάς Δ. Βάμου, Καλικράτη, Κουστογέρακο.
24 Αυγούστου: Αγ. Φανουρίου: στις Βρύσες Αποκορώνου στον Κυπάρισσο, στα Ραπανιανά.
29 Αυγούστου: Αγίου Ιωάννου Ρηγολόγου: στην τοποθεσία Γκιώνα Ροδωπού, Μανολιόπουλο, Κουρνάς, Δουλιανά, Στύλος.
14 Σεπτεμβρίου: Τιμίου Σταυρού: Αλικιανό, Ξαμουδοχώρι, Βαρύπετρο, Ταυρωνίτην, Νίππος, Ροδοβάνι.
15 Σεπτεμβρίου: Αγ. Νικήτα: στα Καμπιά, Φραγκοκάστελλο με την διοργάνωση Ιππικών, και Αθλητικών Αγώνων.
24 Σεπτεμβρίου: Παναγίας Μυρτιδιώτισας: στις Καλύβες.
7 Οκτωβρίου: Των Αγίων Πατέρων: Αζογυρέ, στο όμορφο χωριό με το επισκέψιμο εντυπωσιακό σπήλαιο των Αγίων Πατέρων.
8 Νοεμβρίου: Μιχαήλ Αρχάγγελου: Φλώρια, Αράδαινα, επάνω ακριβώς από το εντυπωσιακό φαράγγι της Αράδαινας, στο έρημο αλλά πανέμορφο χωριό.
21 Νοεμβρίου: Εισόδια Θεοτόκου: στη Μητρόπολη Χανίων
25 Νοεμβρίου: Αγίας Αικατερίνης: Κουστογέρακο, ψηλά πάνω από το Κουστογέρακο με μαγική θέα γίνεται το πανηγύρι σε ανάμνηση και της σωτηρίας των ανταρτών οι οποίοι κρύβονταν από τους Γερμανούς εκεί κοντά σε ένα σπήλαιο.
6 Δεκεμβρίου: Αγίου Νικολάου: στο νησάκι Σούδα, Σπλάντζια.
12 Δεκεμβρίου: Αγίου Σπυρίδωνος: στη Μητρόπολη Κισάμου.
24 Δεκεμβρίου: Νύχτα Χριστουγέννων: Αναπαράσταση της γέννησης του Χριστού στα σπήλαια Τοπολίων και Μαραθοκεφάλας.