Χανιά

Τα Χανιά είναι ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα, τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους ξένους επισκέπτες. Η προσέλκυση τόσο πολλών επισκεπτών από ολόκληρο τον κόσμο μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς τα Χανιά συνδυάζουν απίστευτη φυσική ομορφιά με πλούσια ιστορία και σημαντική πολιτιστική παράδοση με άρτιες τουριστικές υποδομές!

 

Τα Χανιά είναι η πρωτεύουσα του Νομού Χανίων και βρίσκονται στην βορειοδυτική Κρήτη. Έχουν έκταση περίπου 11 τετραγωνικών χιλιομέτρων και πληθυσμό 53.910 κατοίκων (απογραφή 2011) στην πόλη (αποτελώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης μετά το Ηράκλειο), 108.642 κατοίκων στο Δήμο Χανίων και 156.585 κατοίκων στο Νομό Χανίων.

 

Στα βορινά ξεδιπλώνεται µια µεγάλη εύφορη πεδιάδα. Την γονιµοποιεί µε τα άφθονα νερά των πηγών της που µετατρέπονται σε ζωοδότες ποταµούς, µε µεγαλύτερους τον Πλατανιά (αρχαίο Ιάρδανο) και τον Κοιλιάρη. Οι κάµποι της Κισάµου, των Χανίων, των Αρµένων και της Γεωργιούπολης καταλήγουν στα πληθυσµιακά µεστά και τουριστικά αξιοποιηµένα παράλια του Κρητικού Πελάγους. Το πολυσχιδές ανάγλυφο της βόρειας ακτής χαρακτηρίζεται από τις τέσσερις µεγάλες χερσονήσους και τα οµώνυµα ακρωτήρια της Γραµβούσας, της Ειρήνης (Σπάθας), του Ακρωτηρίου και του Δρεπάνου, ανάµεσα στα οποία διαµορφώνονται και οι τέσσερις µεγάλοι και ευλίµενοι κόλποι της Κισάµου, των Χανίων, της Σούδας και της Γεωργιούπολης, µε τον προτελευταίο να φιλοξενεί το ασφαλέστερο και µεγαλύτερο λιµάνι της Ελλάδας.

 

Αντίθετα µε το βορινό τµήµα, η οροσειρά των Λευκών Ορέων στριµώχνει ασφυκτικά τα νότια και δυτικά δαντελωτά ακρογιάλια σε µια στενή λωρίδα καλλιεργήσιµης γης, µε εξαίρεση την µικρή πεδιάδα της Παλαιόχωρας στα δυτικά και τον κάµπο του Φραγκοκάστελου στα ανατολικά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσµα τα νότια και δυτικά παράλια να παραµένουν αραιοκατοικηµένα και λιγότερο αξιοποιηµένα τουριστικά, έχοντας έτσι διατηρήσει την άγρια και παρθένα οµορφιά τους.

 

Άλλωστε οι πέντε µικροί όρµοι του νότου, της Παλαιόχωρας, της Σούγιας, της Αγίας Ρουµέλης του Λουτρού και της Χώρας Σφακίων και οι τρεις της δυτικής ακτής, του Λιβαδιού, του Σφηναρίου και του Στοµίου δεν προσφέρονται για τον ελλιµενισµό µεγάλων επιβατηγών πλοίων.

 

Τα νησάκια του νοµού είναι µικρά και ακατοίκητα:

  • Το νησί της Σούδας
  • H νήσος Αγ. Θεόδωροι ή Θοδωρού στον κόλπο των Χανίων
  • H Ήµερη και η Άγρια Γραµβούσα στην άκρη του οµώνυµου ακρωτηρίου

 

Εξαίρεση αποτελεί η Γαύδος, το νοτιότερο κατοικηµένο άκρο της Ευρώπης και το µοναδικό κατοικηµένο νησί της Κρήτης. Βρίσκεται απέναντι από τα Σφακιά σε απόσταση 23 ναυτικών µιλίων από τη Χώρα Σφακίων και 32 ναυτικών µιλίων από την Παλαιόχωρα.

 

Μοναδική τέλος, όχι µόνο για το νοµό αλλά και για ολόκληρη την Κρήτη, είναι και η λίµνη του Κουρνά στον Αποκόρωνα, µε µια δεύτερη, µικρότερη, τεχνητή λίµνη να έχει δηµιουργηθεί στην Αγιά Κυδωνίας.

Ίχνη ανθρώπινης παρουσίας στο νομό Χανίων έχομε από τη νεολιθική εποχή (6000-3500/2900 π.Χ) κυρίως σε σπήλαια αλλά και στην πόλη των Χανίων και στα Νεροκούρου.

 

Κατά τους Μινωικούς αιώνες (2800-1100π.Χ.) ο σημαντικότερος οικισμός είναι εκείνος του λόφου του Καστελιού των Χανιών. Κατοικίες βρέθηκαν και στη Ντέμπλα Βαρυπέτρου, στα Νέα Ρούματα, στα Κεραμειά, στα Περβόλια, στις Στέρνες Ακρωτηρίου, στο Μόδι, στα Νεροκούρου, στα Νοπήγια, στη Φαλάσαρνα, στην Καληδονία και στο Ραβδούχα και στο Καστέλι Κισάμου, στο Στύλο και στο Σαμωνά Αποκορώνου. Κατά τη Μεσομινωική περίοδο (2000-1550π.Χ.) ο οικισμός των Χανιών αναπτύσσεται σε κέντρο γεωργίας, εμπορίου και ναυτιλίας. Στην ακμή του όμως φτάνει κατά την Υστερομινωική περίοδο (1550-1100π.Χ.), οπότε έχομε πολεοδομικό σχέδιο με οικοδομικά τετράγωνα και πλούσιες και φροντισμένες κατοικίες, κάποτε διώροφες.

 

Το 1450π.Χ., πυρκαγιά, ίσως λόγω πολέμου, καταστρέφει τον οικισμό του Καστελιού, τμήματα του οποίου όμως συνεχίζουν να κατοικούνται και αργότερα. Κατά την Υστερομινωική ΙΙΙ ή Μυκηναϊκή περίοδο (1400-1100π.Χ) όλος ο νομός παρουσιάζει άνθηση και τα Χανιά εξελίσσονται σε εμπορικό κέντρο με σχέσεις με την Πελοπόννησο, τη Βοιωτία, την Κύπρο, τη Φοινίκη και την Αίγυπτο. Η παρουσία των Μυκηναίων εκδηλώνεται στην αρχιτεκτονική και στην κεραμική.

 

Κατά τον 12ο αιώνα οι περισσότεροι οικισμοί εγκαταλείπονται ίσως λόγω παρακμής, σε συνδυασμό με την εμφάνιση των «λαών της θάλασσας».

 

Με την έναρξη της εποχής του Σιδήρου (1η χιλιετία π.Χ) έρχονται οι Δωριείς που επικρατούν και συγχωνεύονται με τους παλαιούς κατοίκους. Αρχίζει η γεωμετρική περίοδος και ιδρύονται οι πόλεις-κράτη. Κατά τον 5ον αιώνα οι πόλεις ισχυροποιούνται, στην ακμή τους όμως φτάνουν κατά τους Ελληνιστικούς χρόνους (323-69 π.Χ.), παρά τους μεταξύ τους πολέμους. Σημαντικές πόλεις είναι η Κυδωνία, η Πολίχνη, το Πέργαμον και η Κεραία στη επαρχία Κυδωνίας, η Πολυρρήνεια, το Ιναχώριον, η Φαλάσαρνα και η Κίσαμος στην ομώνυμη επαρχία, η Απτέρα, τα Αμφίμαλα και η Υδραμία στον Αποκόρωνα, η Έλυρος, η Λισσός, η Συία, η Κάντανος και η Υρτακίνα στο Σέλινο, η Ανώπολις, η Αραδήν, το Ποικιλάσιον και η Τάρρα στα Σφακιά.

 

Το 69-67π.Χ., οι Ρωμαίοι κατακτούν την Κρήτη, η ακμή όμως των κρητικών, πόλεων συνεχίζεται και κατά την εποχή της Pax Romana. Το 58μ.Χ., ο μαθητής του Αποστόλου Παύλου Τίτος γίνεται ο πρώτος Επίσκοπος Κρήτης. Με το τέλος του 4ου μ.Χ. αιώνα έχει εκχριστιανιστεί όλο το νησί και υπάγεται στο Ανατολικό Ρωμαϊκό Κράτος, που εξελίσσεται στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

 

Το 823 ή 824 μ.Χ., οι Σαρακηνοί καταλαμβάνουν την Κρήτη, οπότε καταστρέφονται πολλές παράλιες πόλεις του νομού. Το 961 μ.Χ., ο Νικηφόρος Φωκάς ελευθερώνει το νησί. Για να ενισχυθεί ο συρρικνωμένος πληθυσμός ο Φωκάς εγκαθιστά σε χωριά της Κρήτης στρατιώτες του και εποίκους από την ηπειρωτική Ελλάδα και τη Μ. Ασία. Κληρικοί και ιεραπόστολοι , όπως ο Ιωάννης ο Ξένος, χτίζουν ναούς και ενισχύουν το χριστιανικό φρόνημα των κατοίκων. Το 1082, το Βυζάντιο, κατά την παράδοση, εγκαθιστά στο νησί τα 12 Αρχοντόπουλα που αποτέλεσαν τη βάση της αριστοκρατίας, ιδίως στη δυτική Κρήτη.

 

Το 1204, με την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους, η Κρήτη περιέρχεται στους Βενετούς, που ως το 1211 ερίζουν με τους Γενουάτες για την κατοχή της. Η πλήρης όμως κυριαρχία τους στην περιοχή των Χανιών συντελείται μόλις το 1252, οπότε μοιράζουν τα κτήματα σε αποίκους από τη Βενετία, ανοικοδομούν την πόλη και την ορίζουν ως έδρα του Ρέκτορα (διοικητή) του νομού.

 

Οι Βενετοί ενισχύουν το καθολικό στοιχείο, καταργούν τους ορθόδοξους επισκόπους και καταπιέζουν τον ντόπιο πληθυσμό, ο οποίος με την υποστήριξη κυρίως των Παλαιολόγων της Κωνσταντινούπολης επαναστατεί συχνά: (1211, 1219, 1224, 1228-33, 1272-78, 1283-1289, 1332,1341, 1363-1364, 1365). Με την κατάλυση, όμως, του Βυζαντίου το 1453 εκλείπει το στήριγμα των επαναστατών. Η επικράτηση των Τούρκων στο Αιγαίο και η απώλεια της Κύπρου το 1570, αλλάζουν τη συμπεριφορά των Βενετών προς τον ελληνικό πληθυσμό της Κρήτης, για να τον έχουν με το μέρος τους σε μια μελλοντική σύγκρουση με τους Τούρκους. Γι’ αυτό και η μόνη μεγάλη επανάσταση κατά τους αιώνες 15ο -17ο είναι του Καντανολέου το 1527. Η νέα κατάσταση συντελεί στην προσέγγιση Βενετών και ντόπιων, στην ανάπτυξη της αστικής τάξης, στη βελτίωση της οικονομίας και στη δημιουργία της λογοτεχνικής και καλλιτεχνικής άνθησης, που είναι γνωστή ως Κρητική Αναγέννηση. Στο νομό Χανίων χτίζονται ή ανακαινίζονται ορθόδοξες μονές, δρουν διαπρεπείς κληρικοί και λόγιοι και εμφανίζονται αξιόλογοι αγιογράφοι.

 

Το 1645 αποβιβάζονται οι Τούρκοι στη Γωνιά Κισάμου και μετά δίμηνη πολιορκία κυριεύουν τα Χανιά. Αρχίζει τότε η περίοδος της Τουρκοκρατίας με εξισλαμισμό ενός μέρους του πληθυσμού, διαρπαγή των πεδινών γαιών και περιορισμό της ελευθερίας των «ραγιάδων».

 

Το 1770 ο Δασκαλογιάννης επαναστατεί τα Σφακιά με προτροπή της Ρωσίας. Η υπόλοιπη Κρήτη όμως δεν εξεγείρεται, η επανάσταση καταστέλλεται, και καταστρέφονται τα χωριά της επαρχίας.

 

Το 1821 η Κρήτη μετέχει στη μεγάλη επανάσταση με σημαντικές νίκες και περιορισμό των Τούρκων στα φρούρια. Ο Χουσεΐν μπέης όμως με αιγυπτιακό στρατό νικά σε μια σειρά μαχών τους Κρήτες και περιορίζει τη δράση τους σε κλεφτοπόλεμο (1823-1824). Με την κατάληψη της Γραμπούσας το 1825 αρχίζει μια νέα επαναστατική περίοδος που αν και διαρκεί ως το 1830, η Κρήτη δεν συμπεριλαμβάνεται στο ιδρυόμενο ελληνικό κράτος. Δίνεται στην Αίγυπτο ως αμοιβή για τη βοήθειά της προς την Τουρκία.

 

Κατά το διάστημα της αιγυπτιακής διοίκησης (1830-1841) επιβλήθηκε βαριά φορολογία στο λαό, ο οποίος δεινοπαθούσε από τις αυθαιρεσίες των Αιγυπτίων. Με την επάνοδο της Κρήτης στην Τουρκία ξεσπά επανάσταση, η λεγόμενη «του Χαιρέτη» (1841), που καταστέλλεται με ισχυρές δυνάμεις. Το 1850 μεταφέρεται η έδρα του Τούρκου διοικητή από το Ηράκλειο στα Χανιά.

 

Τον Απρίλιο του 1858 πέντε χιλιάδες ένοπλοι Κρήτες συγκεντρώνονται στα Μπουτσουνάρια και ζητούν κατάργηση των καταπιεστικών μέτρων (κίνημα του Μαυρογένη). Η Πύλη αναγκάζεται να ικανοποιήσει τα περισσότερα αιτήματά τους.

 

Το 1866 αρχίζει η δεύτερη μεγάλη επανάσταση που διαρκεί ως το 1869, με κορυφαίο γεγονός την ανατίναξη της μονής Αρκαδίου. Η επανάσταση αυτή ανάγκασε τους Τούρκους να προβούν σε διοικητικές μεταρρυθμίσεις (Οργανικός Νόμος). Το 1878 νέα εξέγερση έχει ως αποτέλεσμα τη Σύμβαση της Χαλέπας, που παραχωρεί σημαντικά προνόμια στους Κρήτες και διορίζει Χριστιανό διοικητή του νησιού. Το 1889, η Τουρκία λόγω κομματικών διαιρέσεων του χριστιανικού πληθυσμού, και της μονομερούς κήρυξης της Ένωσης από μερίδα επαναστατών, καταργεί πολλά από τα προνόμια. Ακολουθεί μια πενταετία τρομοκρατίας και καταπιέσεων που οδηγεί το 1895 τους Κρήτες πάλι σε επανάσταση υπό την ηγεσία της Μεταπολιτευτικής Επιτροπής και με στόχο την αυτονομία του νησιού. Οι ήττες των Τούρκων στο Βάμο προκαλούν εκ μέρους τους σφαγές στα Χανιά (11 Μαΐου 1896) και σε άλλες περιοχές του νομού που σταμάτησαν με την παρέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων.

 

Με την νέα σφαγή και την πυρπόληση της χριστιανικής συνοικίας στα Χανιά στις 23 και 24 Ιανουαρίου του 1897, η επανάσταση των Κρητών αναζωπυρώνεται με σκοπό πια την ένωση με την Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση στέλνει στην Κρήτη εκστρατευτικό σώμα 1500 ανδρών που μετά τις πρώτες επιτυχίες του οι Δυνάμεις του απαγορεύουν να πλησιάσει στα Χανιά. Η άρνηση των Επαναστατών στο Ακρωτήρι να συμμορφωθούν προς τις υποδείξεις των Ευρωπαίων ναυάρχων προκαλεί τον βομβαρδισμό τους από τα πολεμικά των Δυνάμεων (9 Φεβρουαρίου 1899). Η ήττα της Ελλάδας στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 και η άρνηση των Ευρωπαίων να δεχτούν την ένωση αναγκάζει τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τους άλλους ηγέτες της επανάστασης να δεχτούν τη λύση της αυτονομίας.

 

Τον Δεκέμβριο του 1898 έρχεται στα Χανιά ο πρίγκιπας Γεώργιος της Ελλάδας ως εντολοδόχος των Μεγάλων Δυνάμεων και κυβερνήτης της αυτόνομης Κρητικής Πολιτείας. Η αντίθεσή του με τον Βενιζέλο στον τρόπο διοίκησης της Κρήτης και στο θέμα της ένωσης προκαλεί την επανάσταση του Θερίσου (1905) είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση του πρίγκιπα και την αντικατάστασή του από τον Αλέξανδρο Ζαΐμη. Η εκλογή του Βενιζέλου ως πρωθυπουργού της Ελλάδας το 1910 και οι νικηφόροι Βαλκανικοί Πόλεμοι το 1912-13 ανοίγουν το δρόμο στην ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, που επισημοποιείται με την ύψωση της ελληνικής σημαίας στο Φιρκά των Χανιών την 1η Δεκεμβρίου του 1913.

 

Από τότε η Κρήτη, ως τμήμα του ελληνικού κράτους, συμμετέχει στις περιπέτειες του Ελληνισμού. Στις 20 Μαΐου του 1941 δέχεται την εισβολή των Γερμανών αλεξιπτωτιστών. Μετά από ηρωική άμυνα 10 ημερών, όπου, εκτός από τα Βρετανικά και Ελληνικά στρατεύματα έλαβαν μέρος και Κρήτες πολίτες με πρωτόγονα όπλα, το νησί υποτάχθηκε και δοκίμασε μια σκληρή κατοχή με εκτελέσεις, ομηρίες και καταστροφές χωριών. Παρ’ όλα αυτά ανταρτικά σώματα πολέμησαν τον κατακτητή ως τον Ιούλιο του 1945, οπότε έφυγαν και οι τελευταίοι Γερμανοί από την περιοχή των Χανιών.

Στο δυτικό άκρο της Κρήτης βρίσκεται ο νομός Χανίων με τα φαράγγια, τα σπήλαια, τις λίμνες και τις ακρογιαλιές στολίδια του. Σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι συνθέτουν το σκηνικό που εντυπωσιάζει κάθε Έλληνα και ξένο επισκέπτη.

 

Τα Χανιά είναι η πρωτεύουσα του νομού με πολυάριθμες συνοικίες, με γραφικότητα. Η σύγχρονη πόλη απλωμένη γύρω από την παλιά έχει καλή ρυμοτομία, ανοιχτούς δρόμους, όμορφες πλατείες και καλοδιατηρημένα νεοκλασικά κτίρια.

 

Το νησάκι Άγιοι Θεόδωροι ή Θοδωρού, βρίσκεται απέναντι από την Αγία Μαρίνα. Πολυσύχναστο τουριστικό θέρετρο με αξιόλογα ξενοδοχειακά συγκροτήματα είναι η Αγία Μαρίνα που πλησίον της βρίσκονται οι παραθεριστικοί οικισμοί Σταλός και Κάτω Σταλός.

 

Στην Αγία Μαρίνα βρίσκεται και η νεροσπηλιά με σταλακτίτες και σταλαγμίτες ενώ απέναντί της είναι το νησάκι Άγιοι Θόδωροι ή Θοδωρού, στο οποίο λειτουργεί εκτροφείο κρητικού αιγάγρου και το οποίο για να επισκεφθείτε χρειάζεστε άδεια από το δασαρχείο.

 

Στις ακτές του Λιβυκού Πελάγους και σε μικρή απόσταση από την έξοδο του Φαραγγιού της Σαμαριάς βρίσκεται η Αγία Ρουμέλη και στο Ακρωτήρι υπάρχει εκτεταμένο οροπέδιο όπου βρίσκεται το αεροδρόμιο του νησιού.

 

Σε κάμπο κατάφυτο από εσπεριδοειδή βρίσκεται το πανέμορφο χωριό Αλικιανός. Εκεί μπορείτε να δείτε την τεχνητή λίμνη Αγιάς, υδροβιότοπο και πέρασμα αποδημητικών πουλιών.

 

Απλωμένη σε γραφικό όρμο με γαλαζοπράσινα νερά είναι η Αλμυρίδα, σε αντίθεση με την Ανώπολη που είναι χτισμένη στους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Κοντά στην Ανώπολη βρίσκεται το επιβλητικό φαράγγι της Αράδενας και το Φαράγγι Ελιγιά.

 

Γραφικά χωριά με παραδοσιακά σπίτια μέσα στο πράσινο είναι η Ασή Γωνία, ο Βάμος, οι Βουκολιές, οι Βρύσες, το Γαβαλοχώρι, το Επανωχώρι, ο Έλος, το Θέρισο, η Ίμπρος, ο Κάντανος, το Καστέλι Κισσάμου, το Κεφάλι, ο Κουρνάς, η Μαλάξα, τα Μεσκλά, οι Μουρνιές, τα Περιβόλια, ο Πλάτανος, η Πολυρρηνία, η Σούγια, η Σούδα, ο Στύλος, τα Τοπόλια και τα Φλόρια.

Τουριστικά χωριά – θέρετρα είναι ο Γαλατάς και η Γεωργιούπολη στην οποία κοντά βρίσκεται ο ποταμός Αλμυρός και ο τουριστικός οικισμός Καβρός με σύγχρονα ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Ο Δαράτσος είναι τουριστικό θέρετρο στον οποίο αξίζει να επισκεφθείτε την περιοχή των Αγίων Αποστόλων, ενώ η παραδεισένια νησίδα του Ελαφονησίου θα σας εντυπωσιάσει. Καλό είναι να επισκεφθείτε και το Κεδροδάσος, που είναι απέναντι από το Ελαφονήσι.

 

Γραφικό παραλιακό χωριό με έντονο νησιωτικό χρώμα είναι οι Καλύβες, ενώ το Κολυμπάρι είναι γραφικό παραθαλάσσιο χωριό με ψαροταβέρνες και μικρό λιμάνι για βάρκες και αλιευτικά. Από εκεί μπορείτε να επισκεφθείτε το ακρωτήρι Σπάθα. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε τον παραδοσιακό οικισμό Ταυρωνίτης κοντά στις εκβολές του ομώνυμου ποταμού. Το Μάλεμε είναι, επίσης, όμορφο παραλιακό χωριό με αξιόλογη τουριστική κίνηση και κοντά του βρίσκεται ο παραθεριστικός οικισμός Πύργος Ψηλόνερου.

 

Το Οροπέδιο Ασκύφου είναι εξαιρετικά γραφικό και σε αυτό υπάρχει και ορειβατικό καταφύγιο.

 

Μαγευτικό είναι το Οροπέδιο του χιλιοτραγουδισμένου Ομαλού, στο οποίο μεταξύ άλλων μπορείτε να επισκεφθείτε το σπήλαιο Τζανή. Από την Παλαιοχώρα μπορείτε να επισκεφθείτε το Ελαφονήσι καθώς και το Φαράγγι Άνυδρου και τον τουριστικό οικισμό Γραμμένο.

 

Αξιόλογη τουριστική κίνηση έχει και το γραφικό θέρετρο του Πλατανιά που στα όριά του φιλοξενείται ο παραθεριστικός οικισμός Γεράνι.

 

Τα Φαλάσαρνα έχει εκτεταμένη αμμουδερή παραλία και γαλαζοπράσινα νερά, ενώ το Φραγκοκάστελο είναι παραθαλάσσιος οικισμός χτισμένος κοντά στο φημισμένο Βενετσιάνικο κάστρο.

 

Μικρός παραθεριστικός οικισμός είναι και η Χρυσοσκαλίτισσα χτισμένη κοντά στο μοναστήρι της Παναγίας της Χρυσοσκαλίτισσας.

 

Η Χώρα Σφακίων είναι ιστορικό χωριό με δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Είναι γνωστή για την εξαίρετη παραδοσιακή κουζίνα της αλλά και για το έθιμο της βεντέτας. Το λιμάνι της Χώρας Σφακίων συνδέεται με το Λουτρό, την Αγία Ρουμέλη, τη Σούγια, την Παλαιόχωρα και την Γαύδο με μικρά πλοία που πραγματοποιούν συχνά δρομολόγια. Αξίζει να επισκεφθείτε το γραφικό παραθαλάσσιο χωριό Λουτρό, την προσιτή μόνο από τη θάλασσα σπηλιά Δασκαλόγιαννη και το υπαίθριο θέατρο.

 

Αν βρεθείτε στα Χανιά αγοράστε άφθονα τοπικά προϊόντα και δοκιμάστε Σφακιανή Τούρτα, Χοχλιούς, μπουρέκι, κρέας τσιγαριστό και χταποδοσαλάτα.

Καταδύσεις

 

Το εξαιρετικά όμορφο και ενδιαφέρον ανάγλυφο της ξηράς συνεχίζει και κάτω από την -σημερινή- στάθμη της θάλασσας με φαράγγια, βράχους, κάθετους τοίχους, λιβάδια, σπηλιές και ναυάγια που περιμένουν κρυμμένα κάτω από την όποια ψευδαίσθηση μονοτονίας αφήνει η επιφάνεια.

Τα πλούσια νερά του Ατλαντικού, που τροφοδοτούν τη Μεσόγειο, χάνουν μεγάλο μέρος από τα θρεπτικά συστατικά τους και εξατμίζονται μέχρι να φθάσουν εδώ. Ως αποτέλεσμα έχουμε μία ολιγοτροφική, με υψηλή αλατότητα, θάλασσα. Αυτό σημαίνει μικρότερους πληθυσμούς ειδών, δεν επηρεάζει όμως τη βιοποικιλότητα και προσφέρει εξαιρετικά διαυγή νερά με ορατότητα πολύ καλύτερη από παγκοσμίου φήμης καταδυτικούς προορισμούς.

Η μορφολογία και η σχετικά μικρή επιφάνεια της Μεσογείου καθιστούν πρακτικά απούσες για τους δύτες τις παλίρροιες και τα συνεπακόλουθα αυτών δυνατά ρεύματα, προσφέροντας ιδανικές συνθήκες για ευχάριστες καταδυτικές εμπειρίες. Ακόμα, η θερμοκρασία είναι υψηλή χειμώνα καλοκαίρι με μία μέση τιμή γύρω στους 20 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόσφατη άρση της απαγόρευσης των καταδύσεων με αυτόνομες συσκευές από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων, δίνει το έναυσμα στο ευρύ κοινό να “ανακαλύψει” τον πλούσιο αυτό ανεξερεύνητο κόσμο, καθώς και τη δυνατότητα να αναπτυχθεί ο εντελώς παραμελημένος κλάδος των οργανωμένων καταδύσεων. Είναι δεδομένο ότι τα επόμενα χρόνια θα αυξηθεί ο αριθμός αυτών που ασχολούνται με καταδύσεις αναψυχής οι οποίοι μπορούν να γίνουν οι ουσιαστικοί προστάτες του θαλάσσιου χώρου, πρεσβευτές ενάντια σε όλες τις παράνομες δραστηριότητες που μαστίζουν ακόμα το νησί. Μερικές δημοφιλείς περιοχές σε ντόπιους και επισκέπτες είναι οι ακόλουθες:

 

Άγιος Ονούφρης

Είναι η περιοχή που δέχεται τους περισσότερους δύτες από τα καταδυτικά κέντρα της πόλης των Χανίων. Η ύπαρξη αρκετών σπηλαίων σε έναν ορμίσκο, σε μικρό βάθος, με μεγαλύτερο ή μικρότερο μήκος και με βαθμούς δυσκολίας τόσο για αρχάριους, όσο και για προχωρημένους, εγγυάται ότι όλοι θα φύγουν ευχαριστημένοι από την εμπειρία. Δεν χρειάζεται εξειδικευμένη εκπαίδευση αφού σε όλα τα σπήλαια υπάρχει αρκετό φυσικό φως, καθώς και η δυνατότητα για ανάδυση στην επιφάνεια, ακόμα και μέσα σε αυτά. Παρά τη γενικά εξαιρετική ατμόσφαιρα που δίνει το φως του ήλιου καθώς περνά από στενά περάσματα και φιλτράρεται από το νερό, συνίσταται να έχετε μαζί σας και έναν μικρό φακό που θα αναδείξει λεπτομέρειες που παραμένουν στο ημίφως, ενισχύοντας την απόλαυση και κατανόηση του ξεχωριστού περιβάλλοντος κάθε σπηλιάς. Η πρόσβαση γίνεται μόνο με πλωτό μέσο. Στην απέναντι δυτική πλευρά, βρίσκουμε έναν πολύ ενδιαφέροντα βυθό. Μία μεγάλη, ρηχή, βραχώδης επιφάνεια μετατρέπεται προχωρώντας σε τοίχο με ρωγμές μικρές και μεγάλες κοιλότητες που δίνουν καταφύγιο σε πλήθος οργανισμών. Βαθύτερα συναντούμε μεγάλα βράχια και φύκια με άμμο, που συμπληρώνουν την ποικιλομορφία αυτής της κατάδυσης.

 

Περιοχή Μαχαιρίδας, Ακρωτήρι

Πρόκειται για έναν μικρό κολπίσκο με δύο μικρές αμμώδεις παραλίες. Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι βρίσκεται στην αριστερή πλευρά της μικρής παραλίας, στα αριστερά καθώς κοιτάμε τη θάλασσα. Είναι προσβάσιμη οδικώς, όμως θα χρειαστεί να περπατήσετε μερικές δεκάδες μέτρα πριν ξεκινήσετε τη βουτιά σας. Η είσοδος και η έξοδος από το νερό είναι εύκολη, όπως και η κατάδυση γενικότερα. Ένας τοίχος ξεκινά μερικά μέτρα μετά την παραλία και σίγουρα θα τον συναντήσετε εάν κολυμπάτε στα βαθιά με τα βράχια στα αριστερά σας.

 

Νησίδα Παλαιόσουδα

Πρόκειται για το νησάκι που βλέπετε μπροστά σας όταν φτάσετε στο Μαράθι στην είσοδο του κόλπου της Σούδας. Για να φτάσετε μέχρι εκεί χρειάζεται κάποιο πλωτό μέσο. Φροντίστε η βουτιά σας να συμπεριλάβει το ανατολικό κομμάτι που έχει και το περισσότερο καταδυτικό ενδιαφέρον με εναλλαγή από ένα μικρό τοίχο στην αρχή με μονόπετρα, μεγάλα και μικρότερα βράχια, για να καταλήξει σε αμμώδη, πλούσιο σε φύκια βυθό. Το νησάκι αυτό προστατεύεται από όλους τους ανέμους εκτός των σπάνιων ανατολικών.

 

Περιοχή Αφράτα

Η μικρή παραλία με βότσαλα που φτάνετε αφού διασχίσετε το μικρό χωριό Αφράτα, κρύβει ένα όμορφο βυθό με μικρό βάθος και ιδανικές συνθήκες για αρχάριους. Σχεδόν όλο το κομμάτι καλύπτεται από βράχια και επίπεδες πλάκες, με την ανάλογη χλωρίδα και πανίδα. Για να ερευνήσετε μεγαλύτερη περιοχή μπορείτε να ακολουθήσετε μία πορεία τριγώνου αυξάνοντας τον χρόνο και την απόλαυση της βουτιάς σας.

 

Περιοχή Γραμμένου Κουντούρας

Σε ένα επίπεδο βυθό τεράστια μόνοπετρα αναδύονται από την κάτασπρη άμμο και σε συνδυασμό με πεντακάθαρα νερά ενισχύουν στον δύτη την αίσθηση της χαμηλής πτήσης πάνω από νησιά. Και εδώ χρειάζεται κάποιο σκάφος, μιας και ο όμορφος βυθός βρίσκεται προς την αριστερή-ανατολική άκρη του ακρωτηρίου που οριοθετεί τη μεγάλη παραλία του Γραμμένου, αρκετά μακριά από το τέλος του δρόμου.

 

Περιοχή Κριού Κουντούρας

Για προχωρημένους δύτες η μύτη του ακρωτηρίου στα δεξιά της παραλίας προσφέρει κλιμακωτό τοίχο με ξεχωριστή μορφολογία που φτάνει αρκετά βαθύτερα από τα όρια των ερασιτεχνικών καταδύσεων. Το πιθανότερο είναι πως θα συναντήσετε και αρκετό ρεύμα, όπως είναι το σύνηθες σε ακρωτήρια με βαθιά νερά, όμως αξίζει τον κόπο αφού όπου υπάρχει ανατάραξη των νερών παρατηρείται πλούσια ζωή και μοναδικές εκπλήξεις. Να γνωρίζεται ότι τα νερά εδώ είναι αισθητά πιο κρύα από τις υπόλοιπες περιοχές, με καθαρότητα και διαύγεια.

Εάν αγνοήσετε τις ευκολίες που προσφέρουν τα καταδυτικά κέντρα και θελήσετε να βουτήξετε ανεξάρτητα με την παρέα σας, αφού αποφασίσετε για το μέρος με τις ευνοϊκότερες καιρικές συνθήκες, θα πρέπει να έρθετε σε επικοινωνία με την αρμόδια λιμενική αρχή και να πληροφορηθείτε για την ύπαρξη τυχόν απαγορευμένων ζωνών (αρχαιολογικών, λιμενικών, στρατιωτικών).

Θα πρέπει να θυμόσαστε ότι ορισμένα είδη και περιβάλλοντα χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή από τον ευσυνείδητο δύτη. Τα σπήλαια είναι ευαίσθητα και τόσο ο διάκοσμος όσο και οι διάφοροι οργανισμοί που αναπτύσσονται μέσα τους είναι εύκολο να καταστραφούν εξαιτίας και μόνο μιας απλής επαφής με το σώμα ή τον εξοπλισμό μας. Ακόμη, ορισμένα από αυτά είναι και το τελευταίο καταφύγιο για το κατατρεγμένο είδος της μεσογειακής φώκιας που απειλείται με εξαφάνιση. Μην συμβάλλετε στην όχλησή της και μόνο για τη δική σας διασκέδαση.

Οι θαλάσσιες χελώνες ανέχονται περισσότερο τους δύτες όταν η επαφή γίνεται με τους δικούς τους κανόνες. Τα λιβάδια, που αποτελούνται από θαλάσσια φυτά και όχι φύκια επιτελούν πολλαπλούς ρόλους. Είναι δείκτες καλής λειτουργίας του οικοσυστήματος, προσφέρουν καταφύγιο και χώρο αναπαραγωγής σε πλήθος οργανισμών και ψαριών, συμβάλλουν στη διαύγεια και φιλτράρουν το νερό, αποσβένουν τη δύναμη των κυμάτων προστατεύοντας τις ακτές. Μέσα ή κοντά σε αυτά ζουν και άλλα απειλούμενα είδη όπως και το μεγαλύτερο δίθυρο κοχύλι της Μεσογείου, η πίννα, καθώς και ο, όλο και πιο δυσεύρετος, εξαιρετικά καμουφλαρισμένος ιππόκαμπος. Δώστε τους την πρέπουσα σημασία. Ενημερωθείτε και ενημερώστε για μία ουσιαστική προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος που θα οδηγήσει και σε ακόμα καλύτερες καταδύσεις.

 


Θαλάσσιο Καγιάκ

 

Μοναδικές διαδρομές στα βόρεια ή στα νότια παράλια, προσέγγιση ανεξερεύνητων κόλπων, μπάνιο και μοναδική άσκηση μέσα στην θάλασσα είναι μερικές από τις δυνατότητες που προσφέρει η ενασχόληση με το θαλάσσιο καγιάκ.

Στην νότια Κρήτη αξιόλογες διαδρομές για αρχάριους και έμπειρους ξεκινούν από την Παλαιόχωρα, περνάνε από την παραλία Γιαλισκάρι, σταματούν στον κόλπο στην αρχαία Λισσό και καταλήγουν στην Σούγια. Η απόσταση είναι περίπου 12 μίλια. Από την Σούγια υπάρχει η δυνατότητα να προσεγγίσει κανείς την Αγία Ρουμέλη, περνώντας διαδοχικά από το Πευκί, όπου παλαιότερα υπήρχαν ιαματικά λουτρά, τον Άγιο Αντώνη, πάνω ακριβώς στην παραλία, κάτω από τον προφήτη Ηλία, στην έξοδο του φαραγγιού της Τρυπητής, στα μαγευτικά Δώματα, την Φουρνωτή και στον κόλπο της Αγίας Ρουμέλης. Από την Αγία Ρουμέλη, η πορεία για το Λουτρό περνάει από τον Άγιο Παύλο, μια εντυπωσιακή εκκλησία του 11ου αιώνα χτισμένη πάνω στο κύμα, κάτω από το δάσος του Αγίου Ιωάννη, έπειτα από τα Τραπέζια και τα ειδυλλιακά Μάρμαρα με τις όμορφες σπηλιές και τα εντυπωσιακά βράχια μπροστά από την έξοδο του φαραγγιού της Αράδαινας, τον κόλπο στην αρχαία πόλη Φοίνιξ, για να καταλήξει στον μαγευτικό κόλπο στο Λουτρό. Με βάση το Λουτρό πραγματοποιούνται και ημερήσιες διαδρομές στην παραλία Γλυκά Νερά, όπου πηγές αναβλύζουν μέσα από την θάλασσα, αλλά και στην Χώρα Σφακίων από το μονοπάτι δίπλα στην παραλία.  Επίσης πραγματοποιούνται και διαδρομές προς την παραλία στην έξοδο του φαραγγιού της Αράδαινας, στα Μάρμαρα κάνοντας την διαδρομή ανάποδα για Αγ. Ρουμέλη και επιστρέφουν με το καράβι στο Λουτρό.

 


Αναρρίχηση

 

Σιγά- σιγά “το νερό μπήκε στο αυλάκι” και τα πεδία ένα-ένα άρχισαν να οργανώνονται. Πρώτα ο Καλαθάς με τα χαμηλά και εύκολα βράχια, και στη συνέχεια η ιστορία γράφτηκε στα ψηλά και συμπαγή ντουβάρια του φαραγγιού στο Θέρισο. Τα πρώτα καρφιά άρχισαν να σφηνώνονται σε σχισμές και τρύπες, με αποτέλεσμα στη δεκαετία του ’90 τα Χανιά να έχουν την δική τους αναρριχητική σκηνή που εκτυλισσόταν όχι μόνο σε χαμηλά βράχια, αλλά και στους πολύ μεγάλους και σαθρούς τοίχους του Γκίγκιλου. Με το πέρασμα των χρόνων η μία γενιά έφερε την άλλη. Πολλά νέα παιδιά, κυρίως μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου, δοκίμαζαν τις δυνάμεις τους στην αναρρίχηση. Λίγο αργότερα το νέο αυτό αίμα άνοιξε πολλές νέες διαδρομές στα βράχια των Χανίων.

Εκτός από τον Καλαθά και το Θέρισο, πολλές διαδρομές ανοίχτηκαν επίσης στον Γκίγκιλο, ενώ ένα εντελώς νέο πεδίο με χαμηλά βράχια δημιουργήθηκε σε ελάχιστη απόσταση από το κέντρο των Χανίων, αυτό του Μόντε Βάρδια. Εκτός από τα γνωστά οργανωμένα πεδία, υπάρχουν διαδρομές στα Άπτερα, στο Σταυρό, αλλά και στην Αράδαινα.

Σήμερα η αναρρίχηση εξακολουθεί να είναι μια δραστηριότητα που πολλά νέα παιδιά εξασκούν, με αποτέλεσμα όχι μόνο να συντηρούνται οι υπάρχουσες διαδρομές, αλλά και να ανοίγονται συνεχώς νέες. Υπάρχει πλέον πλήρης αναρριχητικός οδηγός με όλες τις καινούριες διαδρομές που στο σύνολό τους ξεπερνούν τις 100. Ο βράχος είναι ασβεστόλιθος καλής ποιότητας στα περισσότερα σημεία και η ασφάλιση των αθλητικών διαδρομών στο νομό έχει γίνει με βύσματα 10 χιλιοστών. Στον Γκίγκιλο απαραίτητη είναι και η χρήση φυσικής ασφάλισης, καθώς μόνο στους Πύργους υπάρχουν έτοιμα ρελέ και ενδιάμεσες ασφάλειες.

Στα παρακάτω στοιχεία μπορείτε να επικοινωνήσετε και να ενημερωθείτε για όλα σχετικά με την αναρρίχηση:

 

Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων

Διεύθυνση Στρατηγού Τζανακάκη 90, ΤΚ: 73134, Χανιά
Τηλέφωνο +30 28210 44647
FAX +30 28210 54903
E-mail  [email protected]
Website  http://www.eoshanion.gr/en/

 


Αλεξίπτωτο

 

  • Φαλάσαρνα, πάνω από την αρχαία πόλη σε δυτική κατεύθυνση.
  • Οροπέδιο Ασκύφου.
  • Μοναδική πτήση πάνω από τη λίμνη του Κουρνά σε βόρεια-βορειοανατολική κατεύθυνση.
  • Πάνω από το Βαρύπετρο με θέα τα Λευκά Όρη και τη λίμνη της Αγιάς.
  • Ελαφονήσι, με νότιο προσανατολισμό και θέα το Ελαφονήσι και το Λυβικό Πέλαγος.
  • Παλαιόχωρα, με νότιο προσανατολισμό, πτήση πάνω από την Παλαιόχωρα και θέα το Λυβικό Πέλαγος.

 


Με Ποδήλατο

 

Στο φαράγγι ζουν σχεδόν όλα τα άγρια ζώα της Κρήτης, ασβοί, κουνάβια, όλα τα είδη των ερπετών, καθώς επίσης και όλα τα είδη των πτηνών, αρπακτικών και μη. Το φαράγγι λόγω της αγριότητάς του και των έντονων φυσικών εξάρσεων που το χαρακτηρίζουν, ήταν πρόσφορο από την εποχή της τουρκοκρατίας για κλεφτοπόλεμο, ενέδρες και γιουρούσια. Το φαράγγι της Καντάνου έμελλε να καθορίσει την νεώτερη ιστορία όχι μόνο της ίδιας της Καντάνου, αλλά και ολόκληρης της Επαρχίας Σελίνου λόγω της αντίστασης των Σελινιωτών στην εισβολή των ναζί κατακτητών στον β’ παγκόσμιο πόλεμο. Αποτελεί μοναδικό φυσικό ιστορικό μνημείο, σύμβολο αντίστασης των λαών εναντίον οποιασδήποτε επέμβασης. Το φαράγγι διαπερνά κατά μήκος του ένας έξοχος, χειρωνακτικά κατασκευασμένος, αμαξωτός δρόμος που συναντά ένα από τα τελευταία εναπομείναντα δείγματα προβιομηχανικής κατασκευής για την περιοχή. Η μελέτη και η κατασκευή του δρόμου, μήκους 6.645 μέτρων, έγινε την δεκαετία του 1920 από γυναίκες άντρες και παιδιά, κρεμασμένους με σχοινιά, στα γκρεμνά του φαραγγιού. Ο δρόμος σήμερα σώζεται σε άριστη κατάσταση και αποτελεί μοναδική πρόκληση για περίπατο και ποδηλασία, για κάθε ηλικία. Η διαδρομή ξεκινά από τον Άναβο. Όπως ερχόμαστε στην Κάντανο από τα Χανιά, αμέσως μετά από την παράκαμψη για τον οικισμό της Σπίνας, αριστερά συναντάμε τον παλαιό επαρχιακό δρόμο. Εδώ μπορούμε να αφήσουμε το αυτοκίνητο μας ή να ζητήσουμε από το λεωφορείο ερχόμενοι από Χανιά να κάνει στάση.

Μετά από 40 περίπου λεπτά περπατήματος φτάνουμε στο εκκλησάκι του Αγίου Ειρηναίου δίπλα στο χειμάρρο Κούκιζα και την Σπινιώτικη Γέφυρα. Από εδώ, αν επιθυμούμε, μπορούμε να περπατήσουμε, όταν ο καιρός είναι καλός προς τα πάνω μέσα από το φαράγγι της Καντάνου προς την Σπίνα για να θαυμάσουμε την άγρια ομορφιά του, και να επιστρέψουμε πάλι στον Άγιο Ειρηναίο για να συνεχίσουμε τον παλαιό επαρχιακό δρόμο που, μετά από περίπου 50 λεπτά πεζοπορίας, θα μας οδηγήσει στην Κάντανο, 500 μέτρα περίπου πριν από το Γυμνάσιο- Λύκειο του χωριού. Περπατώντας πια πάνω στον κεντρικό δρόμο Χανίων- Καντάνου, μετά από 15 λεπτά, φτάνουμε στο κέντρο της Καντάνου, όπου μπορούμε να γευτούμε τα εξαιρετικά παραδοσιακά γλυκά και το εξαιρετικό φαγητό από ντόπια προϊόντα στις ταβέρνες συνοδεία άφθονου κρασιού, τσικουδιάς και σελινιώτικης φιλοξενίας.

Η Κάντανος διαθέτει επίσης και πλήθος αξιόλογων βυζαντινών εκκλησιών τις οποίες μπορούμε να τις επισκεφτούμε, καθώς και ενοικιαζόμενα δωμάτια στα οποία μπορούμε να μείνουμε. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα άλλα χωριά του δήμου Καντάνου, όπως το Κακοδίκι, τα Πλεμενιανά, τα Φλώρια, με πολλές αξιόλογες βυζαντινές εκκλησίες, φιλόξενα καφενεία και όμορφες διαδρομές για περπάτημα ή ποδήλατο μέσα στη σελινιώτικη φύση. Από την Κάντανο μπορούμε πάλι με το λεωφορείο προς Χανιά να γυρίσουμε στον Άναβο για να πάρουμε το αυτοκίνητό μας, εάν το έχουμε αφήσει εκεί.

Συνεχίζουμε πάνω από την γέφυρα της εθνικής οδού και στην διχάλα που ακολουθεί, πηγαίνουμε δεξιά. Βρισκόμαστε σύντομα στο όμορφο χωριό Περιβόλια όπου ακολουθούμε την δεξιά διακλάδωση για τον συνοικισμό Πύργος. Στην πλατεία στρίβουμε πάλι δεξιά και έπειτα από λίγο βρισκόμαστε στο χωριό Λυγιδές.

Συνεχίζουμε δυτικά παράλληλα με τον κεντρικό δρόμο για Αγιά. Όποιο δρόμο και να ακολουθήσουμε μέσα από τους πορτοκαλεώνες με κατεύθυνση δυτικά θα φθάσουμε στους οικισμούς Όαση και Μαρμαράς. Εδώ, θα περάσουμε στον κεντρικό δρόμο μπροστά από τις ιστορικές φυλακές της Αγιάς, τόπο μαρτυρίου για πολλούς Έλληνες πατριώτες κατά την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής.

Συνεχίζοντας για Αγιά θα δούμε μετά την εκκλησία δεξιά μας, πινακίδα για την λίμνη της Αγιάς. Η εξαιρετική αυτή λίμνη αποτελεί υδροβιότοπο για εκατοντάδες μεταναστευτικά είδη πουλιών, αλλά και τόπο διαβίωσης για πολλά ενδημικά είδη. Η περιοχή ανήκει στις προστατευόμενες περιοχές του Ευρωπαϊκού Δικτύου Προστασίας NATURA 2000 και άλλων συνθηκών. Μετά την στάση μας εδώ, συνεχίζουμε την πορεία μας προς Κυρτωμάδο. Μετά το τελευταίο σπίτι του γραφικού αυτού χωριού συνεχίζουμε ακολουθώντας πάντα τον κύριο δρόμο δίπλα στο ποτάμι.

Η φύση μας χαρίζει απλόχερα εκπληκτικές εικόνες δίπλα σε πλατάνια, πυκνή βλάστηση, πορτοκαλιές και λεμονιές. Στον δρόμο μας θα συναντήσουμε δυο πανέμορφα εκκλησάκια, καθώς και έναν υπαίθριο χώρο για ξεκούραση και μια ταβέρνα. Συνεχίζοντας, θα φθάσουμε στο κέντρο του χωριού Πλατανιάς. Η επιστροφή στα Χανιά ακολουθεί τον κεντρικό δρόμο από Αγία Μαρίνα, Σταλό, Καλαμάκι, όπου απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, λόγω αυξημένης κυκλοφορίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

 


Αγροτουρισμός

 

Οι αγροτικές δραστηριότητες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού και της ιστορίας του τόπου και των ανθρώπων του. Η οικονομία του νησιού βασίστηκε, μέσα στους αιώνες, στις εύφορες πεδινές και ημιορεινές του εκτάσεις, όπου καλλιεργούνται μέχρι σήμερα αιωνόβιες ελιές, αμπέλια, εσπεριδοειδή, λαχανικά και φρούτα. Τις τελευταίες δεκαετίες δεν καλλιεργούνται πλέον σιτηρά, όπως παλαιότερα, καθώς η εκβιομηχάνιση της γεωργίας κατέστησε ασύμφορους τους παραδοσιακούς τρόπους παραγωγής.

Παράλληλα νέα είδη, όπως τα αβοκάντο, έκαναν την εμφάνιση τους, η καλλιέργεια των οποίων αποδείχτηκε ιδιαιτέρα αποδοτική για τις κλιματολογικές μας συνθήκες. Στα ορεινά των Χανίων, ο άγριος πέτρινος όγκος δεν διαθέτει εκτάσεις για εκτεταμένη γεωργική καλλιέργεια, πέρα από τα Οροπέδια Ομαλού και Ασκύφου. Οι κάτοικοι αυτών των περιοχών ασχολούνται με την κτηνοτροφία, εκτρέφοντας μεγάλους αριθμούς αιγοπροβάτων ελεύθερης βοσκής. Παράλληλα, αρκετά τυροκομεία παράγουν παραδοσιακά τυροκομικά προϊόντα υψηλής ποιότητας. Η μελισσοκομία αποτελεί άλλον ένα παραγωγικό τομέα του αγροτικού χώρου σε όλο σχεδόν τον νομό. Η πλούσια χλωρίδα του τόπου σε αρωματικά φυτά και βότανα δίνει μιας μοναδικής ποιότητας μέλι, που είναι διάσημο από την αρχαιότητα.

 

Δίκτυο Αγροτουρισμού Δυτικής Κρήτης

Το Δίκτυο Αγροτουρισμού Δυτικής Κρήτης ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 2001, με τη μορφή αστικής εταιρίας, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και σήμερα αριθμεί πάνω από 35 μέλη, τα οποία είναι ιδιοκτήτες ατομικών ή συλλογικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Δυτική Κρήτη (νομοί Χανίων και Ρεθύμνου). Σκοποί του Δικτύου είναι η προώθηση της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης και η προβολή και ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Επίσης η διάδοση περιβαλλοντικής συνείδησης, εναλλακτικών μορφών τουρισμού καθώς και η προστασία του δομημένου, πολιτισμικού και φυσικού περιβάλλοντος, της άγριας και μη χλωρίδας και πανίδας.

 

Μέλη Δικτύου Αγροτουρισμού Δυτικής Κρήτης

Μέλος  Έδρα  Τηλέφωνα Ιστοσελίδα / E-mail
Ellotis Villas Βάμος Χανίων 28250-23.323,
693 65 00 670
www.vamossa.gr
[email protected]
Βάμος Α.Ε Βάμος Χανίων 28250-23.251 [email protected]
Μηλιά Βλάτος, Κισσάμου 28210 46774,
694 47 44 136
www.milia.gr
[email protected]
Tαβέρνα Μαρουβάς Βάμος Χανίων 28250 22302,
697 23 37 613
Vamos Eco Farm Φραντζεσκάκης Δημήτρης Βάμος Χανίων 28250 83310 [email protected]
ΕΑΣ Αποκορώνου Σφακίων Βάμος Χανίων 28250 22400,
697 01 13 434
[email protected]
Ευτραπελία Πρόβαρμα Χανίων 28250 41857,
697 25 02 339
www.eftrapelia.gr
[email protected]
Βίλα Αύρα Γεωργιούπολη Χανίων 28250 61438,
697 23 10 312
www.villaavra.gr
[email protected]
Τζίτζικας Αρμένοι Αποκορώνου 28250 41144,
697 81 11 251
[email protected]
Πρινόλιθος Γαβαλοχώρι Χανίων 694 65 01 830 www.villa-prinolithos.gr
[email protected]
Ξενώνας Μαγδαληνή Γαβαλοχώρι Χανίων 697 77 85 569 www.magdalinihouse.gr
[email protected]
Γαβαλιανός Καφενές Γαβαλοχώρι Αποκορώνου 697 46 30 630
Γυν. Αγροτοτουριστικός Συν/μος Γαβαλοχωρίου Γαβαλοχώρι Αποκορώνου 28250 22038,
694 65 06 034
Τα Λεμονάδικα Φρες Χανίων- Υποκ/μα: Σουρμελή 16, Χανιά 28250 71000,
697 35 54 266
www.mixalisminoudakis.gr
[email protected]
Ταβέρνα Λουτρό Φρες Αποκορώνου 697 33 98 557
Ξενώνας Βλαχάκη Κεφαλάς Χανίων 28210 71011,
697 47 31 562
Βίλα Φιλίτσα Κεφαλάς Χανίων 28250 23392,
694 78 92 432
www.villafilitsa.com
[email protected]
Art of living (Φυσητό Γυαλί) Κόκκινο Χωριό 28250 31194 www.artofliving.gr
[email protected]
Ηλιόπετρα Ντουλιανά Χανίων 28250 22555,
694 51 51 865
Εργαστήριο Κεραμικής Μανούσου Χαλκιαδάκη Παϊδοχώρι Αποκορώνου 28250 7118,
694 59 35 225
[email protected]
Νικηφοράκης Γιώργος Παραδοσιακά έπιπλα Πεμόνια Χανίων 28250 71161 [email protected]
Βίλλα Κύνθια Πάνορμο Ρεθύμνου 28340 51102,
697 49 20 998
www.villakynthia.gr
[email protected]
Δαλαμπέλος Αγγελιανά Ρεθύμνου 28340 22155 www.dalampelos.gr
[email protected]
Afrata Villas Αφράτα Χανίων 28210 57185,
693 60 25 916
www.afratavillas.gr
[email protected]
Biolea Άστρικας Κολυμβάρι 28240 23281,
28240 83155
[email protected]
Κρητικό Εργαστήρι Χανιά 2821057185,
2821057172
www.kritikoergastiri.gr
[email protected]
Οινοποιείο Ντουράκη Αλίκαμπος Χανίων 28250 51761 [email protected]
Μελισσ/κος Συν/σμος Χανίων «Συνεργασία» Χανιά 28210 80150 www.synergasia.net
[email protected]
Βιολογικά Προϊόντα Ηλιάκης Εμμανουήλ Ρέθυμνο 28310 25136,
697 28 99 267
[email protected]
Σαμαριά Στύλος Χανίων 28250 83310 www.etanap.gr
[email protected]

Λισσός

Η αρχαία Λισσός βρίσκεται 70 χιλιόμετρα Νότια από τα Χανιά, στη Νότια ακτή της Κρήτης. Η Λισσός ήταν το θρησκευτικό κέντρο των πόλεων-κράτη της Νοτιοδυτικής Κρήτης και άκμασε κυρίως κατά τους Ελληνιστικούς και Ρωμαϊκούς χρόνους. Σήμερα είναι ορατά τα ερείπια από το ναό του Ασκληπιού, τα ερείπια από ένα ρωμαϊκό θέατρο και μερικοί τάφοι λαξευμένοι στον βράχο.

 


Αρχαία Τάρα (Αγία Ρουμέλη)

Τα ερείπια της αρχαίας Δωρικής πόλης Τάρας βρίσκονται στη Νότια ακτή της Κρήτης κοντά στο χωριό Αγία Ρουμέλη. Η πόλη άκμασε κυρίως κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους. Έχουν βρεθεί τα ερείπια ενός ιερού, πιθανόν αφιερωμένου στην Αρτέμιδα ή τον Απόλλωνα.

 


Αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας Ανώπολης

Ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας Ανώπολης βρίσκεται 87 χιλιόμετρα Νότια από τα Χανιά, κοντά στο ομώνυμο χωριό. Η Ανώπολη ήταν ανεξάρτητη πόλη κατά τους κλασικούς χρόνους και άκμασε κατά τους ρωμαϊκούς και βυζαντινούς χρόνους. Πιθανόν η κοντινή παραλία του Φοίνικα, 2-3 χιλιόμετρα Νοτιότερα ήταν το επίνειο της Ανώπολης. Τα τείχη της πόλης που η ανέγερσή τους ανάγεται στους προϊστορικούς χρόνους είναι εντυπωσιακά και ακόμα στέκουν στο λόφο της Αγίας Αικατερίνης.

 


Αρχαία Δίκτυννα

Η αρχαία Δίκτυννα βρίσκεται 45 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά από τα Χανιά και 23 χιλιόμετρα από το Κολυμπάρι. Ήταν ιερός τόπος αφιερωμένος στην Αρτέμιδα Βριτόμαρτι και άκμασε κατά τη διάρκεια των Ρωμαϊκών χρόνων.

 


Η Μονή της Κυρίας των Αγγέλων του Γουβερνέτου στο Ακρωτήρι

Η Μονή Γουβερνέτου είναι μεγάλο μοναστήρι σαν φρούριο και είναι αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου. Βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα Βορειοανατολικά από τα Χανιά στο Ακρωτήρι. Η Μονή είναι αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου. Το αρχικό κτιριακό συγκρότημα, φρουριακού χαρακτήρα, κτίστηκε στα μέσα του 16ου αιώνα. Το μοναστήρι καταστράφηκε από τους Τούρκους κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και πήρε την σημερινή του μορφή κατά τον 19ο αιώνα, όταν ανακαινίστηκε σε ένα κτίριο νεοκλασικού ρυθμού.

 


Νησίδα των Αγίων Θεοδώρων

Εάν επιθυμείτε να δείτε το φημισμένο «κρι-κρί», πρέπει να επισκεφτείτε το νησάκι των Αγίων Θεοδώρων. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το χωριό Αγία Μαρίνα.

 


Τεχνητή Λίμνη της Αγιάς

Η τεχνητή λίμνη της Αγιάς δημιουργήθηκε για να αρδεύσει και να εφοδιάσει με νερό την περιοχή του Αλικιανού. Ωστόσο, εκτός από την κύρια λειτουργία της, η παρουσία της λίμνης ευνόησε την δημιουργία ενός υγροβιότοπου για πολλά αποδημητικά πουλιά κάθε χρόνο.

 


Κόκκινο Χωριό

Στο Κόκκινο Χωριό υπάρχει μια χειροτεχνία φυσητού γυαλιού που χρησιμοποιούν την παλιά παραδοσιακή μέθοδο κατασκευής γυάλινων σκευών και διακοσμητικών.

 


Φαράγγι Αράδαινας

Το φαράγγι της Αράδαινας, είναι ένα εντυπωσιακό φαράγγι που ξεκινά έξω από τον μικρό οικισμό Αράδαινα (κοντά στην Ανώπολη) και κατηφορίζει προς τη θάλασσα με απότομες πλαγιές.

 


Περιοχή γύρω από τις Βρύσες

Αξίζει κανείς να επισκεφτεί την περιοχή γύρω από το χωριό Βρύσες με τα παραδοσιακά χωριά Φρε, Βαφέ, Εμπροσνερό, Αλίκαμπο και Μάζα που εκτός από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική έχουν διατηρήσει και τον παλιό τρόπο ζωής. Ελαφόνησος.

Όποιος βρεθεί στα Νότια δεν πρέπει να παραλείψει να πεταχτεί στο μικρό εξωτικό νησάκι Ελαφόνησος απέναντι από το δάσος με τους κέδρους Το νησάκι χωρίζεται από την απέναντι ακτή από ένα ρηχό κανάλι 1 μέτρου βάθους, που πρακτικά μπορεί κάποιος να το περάσει περπατώντας. Φαράγγι Αγίας Ειρήνης.

Το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης ξεκινά από το χωριό Αγία Ειρήνη που βρίσκεται σε μιαν απόσταση 40 περίπου χιλιομέτρων ΝΔ από τα Χανιά, λίγο πριν το Επανοχώρι στο δρόμο από τον Ομαλό προς την Σούγια. Η απόσταση με το αυτοκίνητο από τα Χανιά καλύπτεται σε μια έως μιάμιση ώρα.

 


Θέρισος

Αξίζει κανείς να πάει στο Θέρισο μόνο και μόνο για το καταπληκτικό τοπίο και τη φυσική ομορφιά τριγύρω. Ο δρόμος από τα Χανιά περνάει από το ομώνυμο εντυπωσιακό φαράγγι, δίπλα στο ποτάμι. Στη θέση «Τρεις Εκκλησίες», πολύ κοντά στην είσοδο του φαραγγιού, μπορείτε να δείτε την παλιά πέτρινη γέφυρα, την «Καμάρα» όπως την λένε οι ντόπιοι.

 


Η Χερσόνησος του Ροδοπού και της Γραμβούσας

Ο περίπλους της χερσονήσου του Ροδοπού:  Πολύ ωραία εμπειρία είναι επίσης για τον επισκέπτη είναι ο περίπλους με σκάφος της χερσονήσου του Ροδοπού. Κατά τη διάρκεια του περίπλου ο επισκέπτης μπορεί να δει εκτός από το ωραίο τοπίο και την εκκλησία της Παναγιάς στη θέση «Χώνη», την εκκλησία του Αγίου Βασιλείου, τα παλιά μεταλλεία, πολλές ωραίες παραλίες, το ακρωτήρι «Σπάθα» και όποιο άλλο σημείο δεν μπορεί να το επισκεφθεί ή να το δει από την ξηρά.

Ο Περίπλους της Χερσονήσου της Γραμβούσας:  Πολύ ωραία εμπειρία είναι για τον επισκέπτη ο περίπλους με σκάφος της Δυτικής χερσονήσου, της χερσονήσου της Γραμβούσας. Κατά τον περίπλου θα δείτε το ακρωτήριο Τερσανάς, τη Λιμνοθάλασσα του Μπάλου και τις νησίδες Άγρια και Ήμερη Γραμβούσα και το Ποντικονήσι.

 


Λίμνη Κουρνά

Όποιος βρεθεί στην περιοχή, πρέπει να επισκεφτεί την λίμνη του Κουρνά για να θαυμάσει την μοναδική ποικιλία της χλωρίδας και της πανίδας της και το μαγευτικό της τοπίο. Επίσης επιτρέπεται το μπάνιο στη λίμνη και με μικρές βάρκες μπορεί κανείς να κάνει τον γύρο της λίμνης θαυμάζοντας το υπέροχο περιβάλλον.

 


Μάλεμε

Αξίζει να επισκεφθείτε το Γερμανικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου είναι θαμμένοι περίπου 4500 Γερμανοί αξιωματικοί και στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους στη Μάχη της Κρήτης και στους μετέπειτα σκληρούς και ηρωικούς αγώνες των Κρητικών για ελευθερία από το Μάιο του1941 που κατέλαβαν την Κρήτη οι Γερμανοί, έως το Μάιο του 1945 που παραδόθηκαν μετά την συνθηκολόγηση άνευ όρων της Ναζιστικής Γερμανίας.

 


Το Οροπέδιο Ασκύφου

Οι φανατικοί της φυσικής ζωής πρέπει να επισκεφτούν το οροπέδιο του Ασκύφου και τη γύρω περιοχή. Πρόκειται για ένα ιστορικό τόπο, πασίγνωστο για το ρόλο που έπαιξε κατά τη διάρκεια διαφόρων επαναστάσεων κατά των Οθωμανών κατακτητών.

 


Φαράγγι Πολυρρήνιας ή Σιρικαριανό φαράγγι

Για να διασχίσει κανείς το Φαράγγι της Πολυρρήνιας πρέπει να πάρει το μονοπάτι που ξεκινά από την εκκλησία αμέσως μετά το χωριό Σιρικάρι που βρίσκεται 19 χιλιόμετρα Νότια από το Καστέλι και μετά από λίγο να εισέλθει στο κυρίως φαράγγι υπολογίζοντας σε περπάτημα 2 ωρών περίπου για να φτάσει στην αρχαία πόλη της Πολυρρήνιας.

 


Οροπέδιο Ομαλού

Ένα μεγάλο πανέμορφο οροπέδιο που λες και μαγεύει τον επισκέπτη, σε υψόμετρο πάνω από 1000 μέτρα στα Δυτικά των Λευκών Ορέων και 38 χιλιόμετρα ΝΔ από τα Χανιά. Έχει μεγάλη ιστορία και το όνομά του είναι συνδεδεμένο με τους αγώνες των Κρητικών για ελευθερία. Εδώ εύρισκαν καταφύγιο οι Κρητικοί αγωνιστές, από εδώ εξορμούσαν οι επαναστάτες και εδώ έγιναν πολλές μάχες.

 


Φαράγγι της Σαμαριάς

Το πιο διάσημο και γεμάτο ιστορία φαράγγι της Κρήτης είναι το Φαράγγι της Σαμαριάς. Το φαράγγι ξεκινά από το οροπέδιο του Ομαλού σε υψόμετρο μεγαλύτερο από 1200 μέτρα και κατηφορίζει σιγά-σιγά μέχρι την θάλασσα, στο χωριουδάκι της Αγίας Ρουμέλης. Έχοντας μήκος 18 περίπου χιλιόμετρα, είναι το μεγαλύτερο φαράγγι της Ευρώπης.

 


Λευκά Όρη

Τα Λευκά Όρη είναι μια οροσειρά στα Δυτικά της Κρήτης, όχι μεγάλου μήκους, όπως άλλες Ελληνικές οροσειρές, αλλά με πολύ μεγάλο ύψος. Η ψηλότερη κορυφή τους φτάνει τα 2453 μέτρα (έχει 2-3 μέτρα διαφορά από την Ίδη ή Ψηλορείτη) με αρκετές κορυφές πάνω από τα 2000 μέτρα.

 


Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4

Το Ε4 ή 4ο Ευρωπαϊκό μονοπάτι είναι ένα συνεχές περιπατητικό και ενίοτε ορειβατικό μονοπάτι, που ξεκινά από τον Ατλαντικό στην Πορτογαλία και αφού διασχίσει όλη την Ηπειρωτική Ευρώπη, μέσω της Ισπανίας, Γαλλίας, Ελβετίας, Αυστρίας, Ουγγαρίας, Σερβίας και Βουλγαρίας φτάνει στην Ελλάδα και ,αφού την διασχίσει από Βορρά προς Νότο, καταλήγει στην Κρήτη.

 


Το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας

Το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας βρίσκεται αμέσως μετά το χωριό Τοπόλια, λιγότερο από δύο χιλιόμετρα, στο δρόμο που οδηγεί από το Καστέλι στην Ελαφόνησο. Ένα μικρό μονοπάτι οδηγεί από το δρόμο στο σπήλαιο και την εκκλησούλα της Αγίας Σοφίας που είναι κτισμένη μέσα.

 


Μονή Αγίας Τριάδας Τσαγκαρόλων στο Ακρωτήρι

Η Μονή Αγίας Τριάδας των Τσαγκαρόλων βρίσκεται 16 χιλιόμετρα Βορειοανατολικά από τα Χανιά, στο Ακρωτήρι και είναι το μεγαλύτερο μοναστηριακό συγκρότημα στη Κρήτη. Το μοναστήρι ιδρύθηκε στις αρχές του 17ου αιώνα από τους αδελφούς μοναχούς Λαυρέντιο και Ιερεμία της Ενετοκρητικής ορθόδοξης οικογένειας των Τσαγκαρόλων, από τους οποίους και πήρε το όνομά της.

 


Η Μονή της Κυρίας των Αγγέλων του Γουβερνέτου στο Ακρωτήρι

Η Μονή Γουβερνέτου είναι μεγάλο μοναστήρι σαν φρούριο και είναι αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου. Βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα Βορειοανατολικά από τα Χανιά στο Ακρωτήρι. Η Μονή είναι αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου. Το αρχικό κτιριακό συγκρότημα, φρουριακού χαρακτήρα, κτίστηκε στα μέσα του 16ου αιώνα. Το μοναστήρι καταστράφηκε από τους Τούρκους κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και πήρε την σημερινή του μορφή κατά τον 19ο αιώνα, όταν ανακαινίστηκε σε ένα κτίριο νεοκλασικού ρυθμού.

 


Μονή Γωνιάς

Η Μονή Γωνιάς βρίσκεται περίπου 26 χιλιόμετρα Δυτικά από τα Χανιά και 2,5 από το Κολυμπάρι. Η Σταυροπηγιακή Μονή της Οδηγήτριας, γνωστή ως Μονή Γωνιάς λόγω της θέσης της στο δυτικό άκρο του κόλπου, είναι αρχαία μονή αφιερωμένη στην Παναγία και η ίδρυσή της φτάνει πίσω στον 9ο αιώνα, όταν κτίστηκε προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου στη θέση Μένιες ( χερσόνησος Ροδωπού) πάνω στον αρχαίο ναό της Δίκτυνας Βριτομάρτιδας Αρτέμιδας.

 


Μονή της Παναγιάς της Χρυσοσκαλίτισσας

Η σημαντική Μονή της Παναγιάς της Χρυσοσκαλίτισσας βρίσκεται 76 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά στη δυτική ακτή της Κρήτης. Δεν είναι σίγουρο πότε ιδρύθηκε το μοναστήρι.

 


Αρχαιολογικός χώρος Άπτερα

Ο αρχαιολογικός χώρος Άπτερα βρίσκεται 15 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά από τα Χανιά, κοντά στο χωριό Μεγάλα Χωράφια με πολύ καλή θέα σε όλη την περιοχή. Υπήρξε σημαντική πόλη-κράτος από τους Γεωμετρικούς χρόνους (8ος π.Χ. αιώνας).

 


Αρχαιολογικός χώρος της Πολυρρήνιας

Ο αρχαιολογικός χώρος της Πολυρρήνιας βρίσκεται 48 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά από τα Χανιά. Η Πολυρρήνια ήταν μια από τις πλέον παλιές πόλεις της Κρήτης, καθώς είχε ιδρυθεί από τους Μυκηναίους στα μέσα της 2ης χιλιετίας π. Χ. Η πόλη άκμασε κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους επειδή της είχαν δοθεί πολλά προνόμια γιατί δεν είχε αντισταθεί στους Ρωμαίους. Σήμερα είναι ορατά τα τείχη της πόλης, μερικοί τάφοι και ίχνη ενός ρωμαϊκού υδραγωγείου.

 


Αρχαιολογικός χώρος της Φαλάσαρνας

Ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας πόλης Φαλάσαρνα βρίσκεται 58 χιλιόμετρα Δυτικά από τα Χανιά και 17 από το Καστέλι, εκεί ακριβώς που βρίσκεται και το ομώνυμο τουριστικό θέρετρο.

 


Υστερομινωικός τάφος στον Κουρνά

Περίπου 48 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά από τα Χανιά και 3 χιλιόμετρα από το χωριό Κουρνάς, κοντά στο μικρό χωριό Φυλακή βρίσκεται ένας Μινωικός θολωτός τάφος της Υστερομινωικής εποχής, όταν οι Μυκηναίοι από την κυρίως Ελλάδα είχαν εγκατασταθεί στην Κρήτη.

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων

Το Αρχαιολογικό Μουσείο στεγάζεται στην Ενετική εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου. Εδώ εκτίθενται ευρήματα όλων των περιόδων της αρχαίας ιστορίας που έχουν έλθει στο φως από ανασκαφές σε όλη τη περιοχή: Νεολιθική και Μινωική κεραμική, αγγεία και αγάλματα, πινακίδες της Γραμμικής Α και Γραμμικής Β γραφής, Γεωμετρική κεραμική, Ελληνιστικά γλυπτά και Ρωμαϊκά ψηφιδωτά δάπεδα. Ακόμα και εάν δεν είστε λάτρης της αρχαιολογίας αξίζει να επισκεφτείτε το μουσείο επειδή εδώ εκτίθενται ευρήματα που αντιπροσωπεύουν μια τόσο μεγάλη χρονική περίοδο.

 


Η Βυζαντινή Συλλογή των Χανίων

Η Βυζαντινή Συλλογή στεγάζεται στο ναό του Σαν Σαλβατόρε. Εδώ εκτίθενται αντικείμενα από όλες τις περιόδους της Χριστιανικής εποχής στη Κρήτη: από Πρωτοχριστιανικά μωσαϊκά, Βυζαντινές τοιχογραφίες, μέχρι νομίσματα και αρχιτεκτονικά γλυπτά της εποχής της Ενετικής κυριαρχίας, όπως επίσης κεραμικά και κοσμήματα.

 


Το Λαογραφικό Μουσείο Χανίων

Το Λαογραφικό Μουσείο έχει σχηματιστεί κυρίως από τις ιδιωτικές συλλογές της Ασπασίας Μπικάκη και της Ειρήνης Κουμανταράκη. Στεγάζεται στη Στοά της Καθολικής εκκλησίας. Εκτίθενται φορεσιές, οικιακά σκεύη και εργαλεία, καθώς επίσης εργόχειρα και κεντήματα. Αξιοπρόσεκτες είναι οι αναπαραστάσεις ενός παραδοσιακού σπιτιού και διαφόρων επαγγελματικών δραστηριοτήτων, κυρίως γεωργικών.

 


Το Ναυτικό Μουσείο Χανίων

Το Ναυτικό Μουσείο στεγάζεται στην είσοδο του Φιρκά. Υπάρχουν αρκετά εκθέματα για την ναυτική ιστορία της περιοχής, όπως εργαλεία για την ναυσιπλοΐα, μοντέλα πλοίων, αντικείμενα που έχουν ανασυρθεί από τη θάλασσα και άλλα πολλά.

 


Το Ιστορικό Αρχείο της Κρήτης

Το Ιστορικό Αρχείο της Κρήτης στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο στο κέντρο της πόλης. Εδώ εκθέτονται πολλά έγγραφα, χάρτες, αναμνηστικά, τρόπαια και φωτογραφίες από όλες τις περιόδους της μεσαιωνικής και σύγχρονης ιστορίας της Κρήτης. Μια αίθουσα είναι αφιερωμένη στον Ελευθέριο Βενιζέλο όπου εκθέτονται προσωπικά αντικείμενα, αναμνηστικά, έγγραφα, φωτογραφίες και άλλα αντικείμενα σχετιζόμενα με τον Βενιζέλο. Το Αρχείο έχει επίσης μια σημαντική βιβλιοθήκη με περισσότερους από 6.000 τίτλους βιβλίων σχετικών με την ιστορία και τη ζωή της Κρήτης, όπως επίσης και ένα αξιόλογο αρχείο εφημερίδων και περιοδικών.

 


Το Χημικό Μουσείο Χανίων

Το Χημικό Μουσείο στεγάζεται στο κτίριο της Διεύθυνσης Χημικών Υποθέσεων Χανίων. Διαθέτει μια σημαντική βιβλιοθήκη με σπάνια βιβλία και συγγράμματα χημικού περιεχομένου και ενδιαφέροντος. Επίσης μπορείτε να δείτε αναπαράσταση του πρώτου δημόσιου χημικού εργαστηρίου με όργανα και σκεύη από την εποχή της ίδρυσής του (1900) και να έχετε πλήρη εικόνα πως ήταν και πως λειτουργούσε ένα τέτοιο εργαστήριο.

 


Το Πολεμικό Μουσείο Χανίων

Το Πολεμικό Μουσείο έρχεται να καλύψει την ανάγκη να υπάρχει ένα μουσείο που να δείχνει τους μακροχρόνιους αγώνες του Κρητικού λαού για ελευθερία. Στεγάζεται σε ένα κτίριο του 19ου αιώνα (1870) και τα εκθέματά του αντιπροσωπεύουν τις πολεμικές δραστηριότητες των Κρητικών των νεωτέρων χρόνων, τόσο στη Κρήτη, όσο και έξω από αυτήν. Υπάρχει μια πολύ καλή συλλογή σπανίων φωτογραφιών και διαφόρων αναμνηστικών από τους πολέμους για την ελευθερία της Κρήτης, όπως επίσης και από τους Βαλκανικούς και τους δυο Παγκόσμιους πολέμους.

Παραλίες

 

Πλατανιάς

10χλμ. δυτικά της πόλης των Χανίων. Η υπέροχη αμμουδιά του Πλατανιά και τα γαλαζοπράσινα νερά του τον καθιστούν ένα από τα πιο πολυσύχναστα θέρετρα στα δυτικά της πόλης των Χανίων. Η παραλία εκτείνεται για χιλιόμετρα γύρω από το ομώνυμο χωριό. Ο επισκέπτης έχει την τύχη να αντικρίσει ένα γοητευτικό σκηνικό με το νησί των Αγίων Θεοδώρων στα ανατολικά και τη χερσόνησο Ροδόπου στα δυτικά.

Σε μερικά σημεία της παραλίας είναι ιδιαίτερα οργανωμένα και διατίθενται ξαπλώστρες και ομπρέλες, αλλά στο μεγαλύτερο μέρος της η παραλία του Πλατανιά είναι ανεκμετάλλευτη.

 

Αγία Μαρίνα

Περίπου 5χλμ. δυτικά της πόλης των Χανίων. Κατά την υπέροχη διαδρομή για το Κολυμπάρι, εδώ θα συναντήσει κανείς την πρώτη από μια σειρά παραλίες με άμμο και βότσαλα που διαθέτει η περιοχή. Κοντά στη φιλήσυχη παραλία της Αγίας Μαρίνας υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία, κατάλληλα να προσφέρουν ευχάριστη διαμονή σε οικογένειες.

 

Μάλεμε

Περίπου 18χλμ. δυτικά της πόλης των Χανίων. Η παραλία του Μάλεμε αποτελεί προέκταση του Πλατανιά.Το γεγονός ότι δεν είναι εξίσου πολυσύχναστη και δημοφιλής με τη γειτονική της παραλία, δε σημαίνει ότι στερείται ομορφιάς. Το τοπίο είναι γραφικότατο, διαθέτει μεγάλες επιφάνειες αμμώδους παραλίας και πεντακάθαρα νερά.

 

Αλμυρίδα

Περίπου 15χλμ. δυτικά της πόλης των Χανίων. Η παραλία του ομώνυμου θέρετρου, η Αλμυρίδα είναι αμμώδης και περιβάλλεται από πευκοδάσος. Κατάλληλη κυρίως για οικογένειες.

 

Ελαφονήσι

Στο νοτιοδυτικό άκρο του νομού Χανίων. Η πιο απομακρυσμένη παραλία από την πόλη των Χανίων, που όμως αξίζει τον δρόμο που κάνετε για να φτάσετε έως εδώ. Είναι ένα νησάκι σχεδόν συνδεδεμένο με την ακτή μια και απέχει μόλις 100μ. από αυτήν και μπορεί κανείς να το προσεγγίσει περπατώντας μέσα στη θάλασσα. Το Ελαφονήσι απέχει 76χλμ. Από τα Χανιά και 43 από το Καστέλι. Εδώ έρχεται κανείς για να θαυμάσει τις εκπληκτικές αμμουδερές παραλίες με τους αμμόλοφους και τη λευκή άμμο και να κολυμπήσει στα μοναδικά σε όλη την Κρήτη κρυστάλλινα νερά. Αν και το φυσικό κάλλος προσελκύει άφθονους επισκέπτες η περιοχή δε διαθέτει αναπτυγμένες τουριστικές υποδομές. Το Ελαφονήσι είναι μια από τις δημοφιλέστερες παραλίες της Κρήτης.

 

Φαλάσαρνα

Περίπου 75χλμ. δυτικά της πόλης των Χανίων, στην δυτική ακτή της Κρήτης. Ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Κρήτης, η Φαλάσαρνα είναι μια σειρά από αμμώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά. Κοντά στην παραλία δεν υπάρχουν παρά μόνο μερικά ενοικιαζόμενα δωμάτια και έτσι στην περιοχή δε συρρέει πλήθος κόσμου. Από την πόλη των Χανίων υπάρχει τακτική ημερήσια συγκοινωνία με λεωφορείο προς τη Φαλάσαρνα.

 

Φραγκοκάστελο

Στην νοτιοανατολική γωνιά του νομού Χανίων, περίπου 65χλμ. από την πόλη των Χανίων. Μία από τις πιο φημισμένες και δημοφιλείς τοποθεσίες του νομού Χανίων, το Φραγκοκάστελο βρίσκεται περίπου 15χλμ. ανατολικά της Χώρας Σφακίων. Το Φραγκοκάστελο έχει γράψει χρυσές σελίδες στην Ιστορία της Κρήτης. Το 1828, στην διάρκεια της Κρητικής εξέγερσης εναντίον της Οθωμανικής κυριαρχίας του νησιού, Τουρκικά στρατεύματα έσφαξαν πάνω από 600 Κρητικούς πολεμιστές που είχαν βρει καταφύγιο στο κάστρο. Από τότε, σύμφωνα με το θρύλο, στην επέτειο της σφαγής, τα φαντάσματα των νεκρών πολεμιστών, οι Δροσουλίτες , όπως αποκαλούνται, σηκώνονται από το παρακείμενο κοιμητήριο, αρματωμένοι σαν τότε, και σχηματίζουν μια πομπή που περνάει μέσα από το κάστρο και καταλήγει μέσα στην θάλασσα.

 

Γεωργιούπολη

Περίπου 25χλμ. ανατολικά της πόλης των Χανίων. Μια αμμώδης παραλία με πεντακάθαρα, κρύα νερά που εκτείνεται για περισσότερα από 10 χλμ., η Γεωργιούπολη είναι επίσης ένα από τα δημοφιλέστερα θέρετρα του νομού Χανίων. Εδώ θα βρίσει κανείς οικογενειακά ξενοδοχεία και παρέχονται όλες οι ανέσεις και υπηρεσίες.

 

Παλαιοχώρα

Περίπου 70χλμ νοτιοδυτικά της πόλης των Χανίων. Η Παλαιοχώρα είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα παραθεριστικά θέρετρα του νομού Χανίων και είναι βρίσκεται πάνω σε μια μικρή χερσόνησο, έχοντας το προνόμιο να διαθέτει παραλίες και στις δύο μεριές. Οι αμμουδιές εκτείνονται για εκατοντάδες μέτρα και παρέχεται πλήθος υπηρεσιών και εγκαταστάσεων, όπως επίσης πολυτελή ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Οι παραλίες δυτικά της πόλης είναι ακόμη καλύτερες.

 

Παραλίες Παλαιόχωρας

Περίπου 70χλμ. νοτιοδυτικά της πόλης των Χανίων. Μια σειρά από παραλίες με βότσαλα ή με άμμο, που αρχίζει λίγο έξω από την Παλαιόχωρα, το κυριότερο θέρετρο στη νότια ακτή των Χανίων. Δε θα βρείτε ανέσεις και πλήθος υπηρεσιών σε όλες τις παραλίες, αλλά σίγουρα η γαλήνη ,τα κρυστάλλινα νερά και το γραφικό τοπίο θα σας αποζημιώσουν για την έλλειψη ανέσεων.

 

Παραλίες γύρω από την Χώρα Σφακίων

Περίπου 60χλμ. νότια της πόλης των Χανίων. Δύο υπέροχες παραλίες που απέχουν περίπου 3χλμ. δυτικά της Χώρας Σφακίων. Το χαριτωμένο και γραφικό ψαροχώρι των Σφακίων σε συνδυασμό με την άγρια φύση γύρω του, καθιστούν την περιοχή σε έναν ιδιαίτερο προορισμό που δεν πρέπει να χάσετε.

 

Παραλία της πόλης των Χανίων

Η παραλία της πόλης των Χανίων, σε αντίθεση με τις παραλίες άλλων Κρητικών πόλεων, δεν είναι τόσο αξιόλογη, αν και τα νερά είναι πεντακάθαρα. Βρίσκεται δυτικά του Ενετικού λιμανιού κι απέχει λίγα μόνο μέτρα από την παλιά πόλη. Είναι οργανωμένη, διαθέτει ξαπλώστρες και ομπρέλες και αποτελεί ένα ευχάριστο και δροσιστικό διάλειμμα κυρίως για τους ντόπιους, μετά την δουλειά της ημέρας.

 

Καστέλι Κισσάμου

Περίπου 60χλμ. από την πόλη των Χανίων. Στον εκπληκτικό κόλπο του Κισσάμου, η περιοχή αυτή χαρακτηρίζεται μοναδική φυσική ομορφιά, καθώς ορίζεται από τις δύο χερσονήσους της δυτικής Κρήτης. Το Καστέλι δεν είναι τουριστικό θέρετρο, αλλά είναι μια γαλήνια παραθαλάσσια κωμόπολη και η παραλία με τα βότσαλα σε συνδυασμό με τις παραθαλάσσιες ταβέρνες αποτελούν ευχάριστη παράκαμψη εάν οδηγείτε προς την δυτική ακτή του νησιού.

 

Κολυμπάρι

Περίπου 40χλμ. δυτικά της πόλης των Χανίων. Μία υπέροχη, καθαρή παραλία με βότσαλα και γαλανά νερά, στο τουριστικό θέρετρο Κολυμπάρι, που είναι το τελευταίο σημείο στην σειρά από τα θέρετρα και τις παραλίες που εκτείνονται δυτικά της πόλης των Χανίων.

 

Σφηνάρι

Περίπου 70χλμ. δυτικά της πόλης των Χανίων. Στην γοητευτική και συναρπαστική δυτική ακτή του νομού Χανίων, το Σφηνάρι είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό. Εκεί μπορεί να βρει κανείς ενοικιαζόμενα δωμάτια, λίγες ταβέρνες, και όμορφους ορμίσκους με βότσαλα. Οι περισσότεροι επισκέπτες που επισκέπτονται το Σφηνάρι έρχονται για την γαλήνη και τη φυσική ομορφιά.

 

Σούγια

Στη νότια ακτή των Χανίων, μεταξύ Παλαιοχώρας και Αγίας Ρούμελης. Ένα ευχάριστο και όμορφο παραθαλάσσιο χωριό, η Σούγια είναι στο τέλος μιας αξέχαστης διαδρομής διαμέσου της νότιας απόληξης των Λευκών Ορέων, είτε κατ? ευθείαν από την πόλη των Χανίων ή μέσω Χώρας Σφακίων. Διαθέτει λίγα, μικρά ξενοδοχεία και ψαροταβέρνες που σε συνδυασμό με τις αμμώδεις παραλίες κάνουν την Σούγια άλλον έναν από τους πιο υπέροχους προορισμούς στην νότια ακτή της Κρήτης που αξίζει να επισκεφτείτε. Η εκπληκτική διαδρομή προς την Σούγια, μέσα από τα βουνά, είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους για να έλθετε.

 

Ταυρωνίτης

Περίπου 25χλμ. δυτικά της πόλης των Χανίων. Άλλη μια από τις παραλίες που εκτείνονται δυτικά των Χανίων, η παραλία του Ταυρωνίτη βρίσκεται στην εκβολή ενός μικρού ποταμού και είναι σχετικά απομονωμένη και ήσυχη, χωρίς να παρέχονται πολλές υπηρεσίες.

 

Σταλός

Περίπου 5χλμ. δυτικά της πόλης των Χανίων. Το πρώτο παραθαλάσσιο θέρετρο που συναντά κανείς δυτικά της πόλης των Χανίων, ο Σταλός είναι ένα κλασσικό τουριστικό θέρετρο, με μπαρ, ξενοδοχεία, γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων και ανταλλακτήρια συναλλάγματος. Η παραλία είναι αμμώδης, καθαρή και με έκταση πολλών χιλιομέτρων.

 

Γραμβούσα

Στον κόλπος της Κισσάμου στη δυτική πλευρά των Χανίων, υπάρχει ένα σύμπλεγμα από μικρά νησάκια και ακρωτήρια εξαιρετικής ομορφιάς. Τα πιο όμορφα σημεία του τα οποία και ξεχωρίζουν, είναι το νησάκι της Ήμερης Γραμβούσας και η παραλία του Μπάλου στο Ακρωτήριο Τηγάνι.

Το νησί της Γραμβούσας με την αγνή και εντυπωσιακή του εικόνα και τα γαλαζοπράσινα νερά που το περιβάλλουν προσελκύει κάθε χρόνο τουρίστες όχι μόνο για το παρθένο πανέμορφο τοπίο του αλλά επίσης και για τη μακραίωνη ιστορία του, γεγονός που κεντρίζει την περιέργεια στον επισκέπτη κυρίως λόγω του κάστρου που βρίσκεται στην κορυφή του νησιού.

 

Μπάλος

Όσον αφορά το Μπάλο, το κύριο χαρακτηριστικό του είναι η γνωστή μα απίστευτα όμορφη παραλία του, πλατιά, με πολύ ψιλή άμμο λευκή και κόκκινη, όπου σε ένα σημείο σχηματίζει μια μικρή λιμνοθάλασσα.

 


Βουνά

 

Οροπέδια Ασκύφου,Ταύρης, Νιάτου

Το οροπέδιο Ασκύφου περιβάλλεται από τις εξής κορυφές των Λευκών Ορέων: Κάστρο στα δυτικά (2.218μ.), Τρυπάλι στα ανατολικά (1.493μ.) και Αγάθες στα νότια (1.511μ.). Έχει σχήμα κυπελλοειδές σχήμα, από όπου πιθανόν προέρχεται το όνομά του, καθώς η αρχαία λέξη «σκύφος» σημαίνει κύπελλο. Απέχει 50χλμ. από τα Χανιά, βρίσκεται σε υψόμετρο 730μ. και χρησιμοποιείται για καλλιέργειες σιταριού και πατάτας. Σύμφωνα με γεωλογικές ενδείξεις το οροπέδιο, κατά την προϊστορική εποχή, ήταν λίμνη. Παρουσιάζει ιδιαίτερη ιστορική σημασία, καθώς το 1821 αποτέλεσε πεδίο νικηφόρας μάχης των Σφακιανών εναντίον των Τούρκων. Στις 21 Αυγούστου του 1866, στο χωριό της Ασκύφου ανακηρύχθηκε η ένωση της Κρήτης με την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα.

Πάνω από το οροπέδιο Ασκύφου βρίσκεται αυτό της Ταύρης, όπου υπάρχει ένα ορεινό καταφύγιο, και ύστερα από 1χλμ. σε υψόμετρο 1.200μ. συναντάται το οροπέδιο της Νιάτου.

 

Οροπέδιο Ομαλού

Το οροπέδιο του Ομαλού έχει υψόμετρο 1.080μ. και συνορεύει με τις επαρχίες Κυδωνίας, Σελίνου και Σφακίων. Από την πεδιάδα της Κυδωνίας η είσοδος για το οροπέδιο βρίσκεται στη θέση Νεραντζόπορτα σε υψόμετρο 1.087μ. και αποτελεί μία από τις τρεις εισόδους του. Η δεύτερη είναι το φαράγγι της Σαμαριάς και η τρίτη βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του οροπεδίου, από όπου ξεκινά ένας δρόμος για τη Σούγια. Το οροπέδιο περιβάλλεται από τις εξής κορυφές των Λευκών Ορέων: Βολακιάς (2.216μ.), Γκίγκιλιος μπροστά από το Ξυλόσκαλο (2.081μ.), Σάμπερος στη δυτική πλευρά του φαραγγιού της Σαμαριάς (2.005μ.) και Ψιλάφι (1.984μ.). Το έδαφος είναι ιδιαίτερα ανώμαλο και, κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, η πρόσβαση μέσω του οδικού δικτύου είναι πολλές φορές αδύνατη εξαιτίας του χιονιού. Από την άνοιξη όμως και μετά, το τοπίο αλλάζει εντελώς όψη, καθώς καλύπτεται από άγρια φυτά και αποτελεί ιδανικό μέρος για πεζοπορία. Για τους επισκέπτες υπάρχουν ταβέρνες και ξενοδοχεία, μερικά από τα οποία λειτουργούν και το χειμώνα.

 

Λευκά Όρη

Τα Λευκά Όρη ή, όπως τα αποκαλούν οι Κρητικοί, Μαδάρες εκτείνονται στο νότιο τμήμα του Νομού Χανίων μέχρι το Λιβυκό Πέλαγος στα Σφακιά, όπου βρίσκονται και οι ψηλότερες κορυφές τους: οι Πάχνες (2.450μ.), το Κάστρο (2.218μ.) και ο Τροχάρις (2.409μ.). H λέξη βγαίνει “Μαδάρες” από το ρήμα “μαδώ” λόγω του απογυμνωμένου από δέντρα μεγαλύτερου μέρους της έκτασής τους).

Επίσης είναι ψηλότερο βουνό της Κρήτης και επισήμως 2.453,65μ ,ύστερα από επιστημονικές μετρήσεις με τελευταίου τύπου μηχανήματα ακριβείας, σύμφωνα με την Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού(αρμόδια της χώρας μας και με τον Ψηλορείτη από την άλλη πλευρά της Κρήτης ελάχιστα πιο κάτω στα 2.453,59μ.

Η πόλη των Χανίων

Η πόλη των Χανίων που βρίσκεται σχεδόν στο μέσο του νομού στην βορινή ακτή, είναι η πρωτεύουσα του νομού Χανίων και, όπως ισχυρίζονται οι Χανιώτες, είναι και η πολιτιστική πρωτεύουσα της Κρήτης. Η πόλη έχει περίπου 54.000 μόνιμους κατοίκους και πολλούς φοιτητές, καθώς είναι έδρα πολλών σχολών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

 


Η χερσόνησος του Ακρωτηρίου

Το Ακρωτήρι είναι μια κυκλικού σχήματος χερσόνησος στα Ανατολικά των Χανίων. Περιοχή με παλιά και πλούσια ιστορία, πολλά μνημεία και ακόμα περισσότερες φυσικές ομορφιές. Έχει πολλές και καλές παραλίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι προφυλαγμένες από τους ισχυρούς βοριάδες του καλοκαιριού, τα μελτέμια.

 


Σούδα

Η Σούδα βρίσκεται 7 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά από τα Χανιά και είναι μια όμορφη πόλη με 6385 μόνιμους κατοίκους. Είναι κτισμένη στη Νότια πλευρά του ομώνυμου κόλπου, που θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα και ασφαλέστερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου, επειδή είναι προστατευμένος απ΄ όλους σχεδόν τους ανέμους.

 


Καλύβες

Το γραφικό χωριό Καλύβες βρίσκεται σε απόσταση 19 χιλιομέτρων Ανατολικά των Χανίων, δίπλα στην παραλία και έχει 1289 μονίμους κατοίκους. Είναι ένα όμορφο χωριό, με τα παλιά πέτρινα σπίτια να μπλέκουν με τις πιο πρόσφατες κατασκευές και να σχηματίζουν δυο ξεχωριστές γειτονιές με χαρακτηριστικό νησιώτικο χρώμα.

 


Αλμυρίδα

22 χιλιόμετρα Ανατολικά από τα Χανιά, σε ένα κολπίσκο στο έμπα του κόλπου της Σούδας, βρίσκεται η Αλμυρίδα, ένα μικρό και ωραίο παραθαλάσσιο χωριό με 133 μόνιμους κατοίκους. Εκτός από τη γραφική παραλία με το ωραίο λιμανάκι, αξίζει να επισκεφτείτε και την παλαιοχριστιανική βασιλική του 6ου αιώνα με τα ωραία ψηφιδωτά.

 


Βάμος

Ο Βάμος βρίσκεται 25 χιλιόμετρα μακριά από τα Χανιά, στα Νοτιοανατολικά και είναι ένα μικρό μεσόγειο χωριό με 665 μονίμους κατοίκους. Είναι ιστορικό μέρος, γνωστό από τις πολύ συχνές επαναστάσεις κατά των Τούρκων κατακτητών. Λόγω της στρατηγικής θέσης του πολλές μάχες έγιναν εκεί.

 


Βρύσες

30 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά των Χανίων, ακριβώς 2 χιλιόμετρα από την Εθνική οδό προς το Ρέθυμνο βρίσκονται οι Βρύσες, ένα όμορφο χωριό με 850 μονίμους κατοίκους, κτισμένο σε μια κοιλάδα γεμάτη από δέντρα, οργιαστική βλάστηση και τρεχούμενα νερά.

 


Γεωργιούπολη

Σε απόσταση 37 χιλιόμετρων ΝΑ από τα Χανιά, η Γεωργιούπολη είναι ένα τουριστικό θέρετρο, πλήρως αναπτυγμένο, με 515 μονίμους κατοίκους. Το χωριό βρίσκεται σε μια περιοχή γεμάτη δένδρα και καταπράσινη, στις εκβολές του ποταμού Αλμυρού.

 


Δαράτσος

Ο Δαράτσος βρίσκεται 5 χιλιόμετρα μακριά από Χανιά, στα Δυτικά και είναι ένα μεγάλο χωριό με 3200 μονίμους κατοίκους, περίπου 500 μέτρα από την θάλασσα. Το χωριό είναι στη πραγματικότητα ένα τουριστικό θέρετρο που αποτελείται από 3 συνοικίες την Παρηγοριά, το Μακρύ Τείχος και τον Κάτω Δαράτσο, που είναι η παραλία του χωριού.

 


Γαλατάς

Ο Γαλατάς βρίσκεται 6 χιλιόμετρα Δυτικά από τα Χανιά και είναι ένας τουριστικός οικισμός σε απόσταση 1000 μέτρων από τη θάλασσα, ακριβώς πάνω στην Εθνική οδό Χανιά-Καστέλι. Το χωριό έχει 2.120 μονίμους κατοίκους.

 


Θέρισος

16 χιλιόμετρα Νότια των Χανίων, ο Θέρισος είναι ένα μικρό, αλλά ιστορικό χωριό με 110 μονίμους κατοίκους. Αυτό το ορεινό χωριό, κτισμένο στους πρόποδες των Λευκών Ορέων, είναι φημισμένο για τις ατελείωτες μάχες των κατοίκων του με τους Οθωμανούς κατακτητές. Από εδώ ξεκίνησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος την επανάσταση του 1905 με σκοπό την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

 


Αγία Μαρίνα

Η Αγία Μαρίνα βρίσκεται 9 χιλιόμετρα Δυτικά από τα Χανιά και είναι ένα παραθαλάσσιο πλήρως αναπτυγμένο τουριστικό θέρετρο, όπως και οι κοντινοί οικισμοί Στάλος και Κάτω Στάλος. Έχει 1450 μόνιμους κατοίκους.

 


Πλατανιάς

Ο Πλατανιάς βρίσκεται 11 χιλιόμετρα Δυτικά από τα Χανιά, ακριβώς δίπλα στην Εθνική Οδό προς το Καστέλι και έχει 740 μονίμους κατοίκους. Το χωριό είναι κτισμένο κατά μήκος της ακτής και σκαρφαλώνει αμφιθεατρικά στις πλαγιές ενός λόφου, απ΄ όπου η θέα είναι μαγευτική.

 


Μάλεμε

Το Μάλεμε βρίσκεται 16 χιλιόμετρα Δυτικά από τα Χανιά, ακριβώς στην Εθνική οδό προς το Καστέλι και είναι ένα όμορφο παραλιακό χωριό με 700 μονίμους κατοίκους.

 


Κολυμπάρι

Το Κολυμπάρι βρίσκεται 24 χιλιόμετρα Δυτικά από τα Χανιά, ακριβώς στην Εθνική οδό προς το Καστέλι, στο μυχό του ομώνυμου κόλπου. Είναι ένα μικρό γραφικό παραθαλάσσιο χωριό, με 950 μονίμους κατοίκους.

 


Δραπανιάς

Ο Δραπανιάς βρίσκεται 35 χιλιόμετρα Δυτικά από τα Χανιά, 4 χιλιόμετρα πριν φτάσετε στο Καστέλι και είναι ένα μικρό χωριό μόλις 1 χιλιόμετρο από την θάλασσα.

 


Κίσσαμος (Καστέλι)

Το Καστέλι, όπως το λένε οι ντόπιοι, ή Κίσσαμος, όπως είναι η επίσημη ονομασία του βρίσκεται 41 χιλιόμετρα από Χανιά, στα Δυτικά και είναι μια κωμόπολη με 3821 μονίμους κατοίκους, κέντρο της εμπορικής και γεωργικής δραστηριότητας του δυτικού τμήματος του νομού.

 


Καλύβιανη

Η Καλύβιανη είναι ένα μικρό και ήσυχο χωριουδάκι, 6 χιλιόμετρα Δυτικά από το Καστέλι, μεσόγειο, αλλά αρκετά κοντά στη θάλασσα. Προσφέρει δυνατότητες διαμονής σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

 


Φαλάσαρνα

Η Φαλάσαρνα βρίσκεται 58 χιλιόμετρα Δυτικά από τα Χανιά και είναι ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό με μεγάλη αμμουδερή παραλία, θίνες και γαλαζοπράσινα, κρυστάλλινα, καθαρά νερά και λίγους μόνιμους κατοίκους.

 


Χρυσοσκαλίτισσα

Η Χρυσοσκαλίτισσα βρίσκεται 76 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά από τα Χανιά, στην δυτική ακτής της Κρήτης και είναι ένας μικρός οικισμός με λίγους μόνιμους κατοίκους. Είναι σημαντικό τουριστικό θέρετρο και προσελκύει κυρίως ντόπιους επισκέπτες και λιγότερους ξένους τουρίστες.

 


Ελαφόνησος

Η Ελαφόνησος είναι ένα μικρό και πανέμορφο νησάκι σε απόσταση 82 χιλιόμετρων ΝΔ από τα Χανιά. Με τις φανταστικές παραλίες, τις θίνες και τα καθαρά γαλαζοπράσινα νερά, φαντάζει ένα μέρος εξωτικό.

 


Παλαιόχωρα

Η Παλαιόχωρα βρίσκεται 79 χιλιόμετρα από τα Χανιά, στη Νοτιοδυτική ακτή της Κρήτης και είναι ένα χωριό με 2200 μονίμους κατοίκους. Κτισμένο δίπλα στη θάλασσα σε μια μικρή χερσόνησο ανάμεσα σε δυο μικρούς κόλπους, το χωριό είναι το εμπορικό, αγροτικό και τουριστικό κέντρο της περιοχής.

 


Κάντανος

Σε απόσταση 61 χιλιομέτρων από τα Χανιά, στα Νοτιοδυτικά, βρίσκεται η Κάντανος, ένα ιστορικό χωριό που σήμερα αριθμεί περίπου 565 μονίμους κατοίκους. Το χωριό είναι κτισμένο σε μια περιοχή γεμάτη από ελαιόδεντρα που δημιουργούν ένα περιβάλλον πολύ ήμερο και γραφικό.

 


Αγία Ρουμέλη

Η Αγία Ρουμέλη, ένα μικρό χωριουδάκι με 120 μονίμους κατοίκους, βρίσκεται στη Νότια ακτή της Κρήτης, στην έξοδο του φαραγγιού της Σαμαριάς και είναι κτισμένη στη θέση της αρχαίας πόλης Τάρας, μιας σημαντικής ανεξάρτητης πόλης που άκμασε κυρίως κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους.

 


Χώρα Σφακίων

72 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά από τα Χανιά βρίσκεται η Χώρα Σφακίων, ένα μικρό χωριό με 278 μονίμους κατοίκους. Το χωριό είναι φημισμένο για το έντονο αίσθημα των κατοίκων του για ελευθερία και τις πολλές μάχες που έδωσαν με όλους τους κατακτητές του νησιού.

 


Κουρνάς

Ο Κουρνάς βρίσκεται 45 χιλιόμετρα Βορειοανατολικά από τα Χανιά και είναι ένα χωριό με 500 μόνιμους κατοίκους. Είναι αμφιθεατρικά κτισμένο στους ανατολικούς πρόποδες των Λευκών Ορέων και από κει ο επισκέπτης έχει μια μαγευτική θέα της ομώνυμης λίμνης, της μεγαλύτερης φυσικής λίμνης του νησιού.

 


Γαύδος

Η Γαύδος είναι ένα όμορφο νησί στα Νότια της Κρήτης με λιγότερους από 100 μόνιμους κατοίκους. Απέχει 22 ναυτικά μίλια από την Χώρα Σφακίων και 31 από την Παλαιόχωρα. Έχει έκταση 37 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Στα Χανιά γιορτάζουν όλο τον χρόνο. Οι γνωστότερες γιορτές είναι όμως τα πανηγύρια προς τιμή του αγίου – προστάτου του κάθε χωριού. Σ’ αυτά προστίθενται μια σειρά από επετείους εθνικού ενδιαφέροντος, όπως της Μάχης της Κρήτης κάθε Μάη και των εθνικών γιορτών στις 28 του Οκτώβρη και στις 25 του Μάρτη. Διοργανώνονται εκθέσεις προïόντων, λαïκές αγορές κ.ά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι γιορτές κατά την παραγωγή της τσικουδιάς, του κρασιού, ή του μαζέματος των κερασιών, των πορτοκαλιών, των καστάνων, κ.λπ. Όλες αυτές οι γιορτές συνοδεύονται από παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια και προσφέρονται πλούσια φαγητά και ποτά. Το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου οργανώνεται στο ενετικό λιμάνι των Χανίων ο «Αγροτικός Αύγουστος», για την προβολή του αγροτικού και αγροτουριστικού προϊόντος του νομού.

 

Τα πιο γνωστά πανηγύρια

 

Άγιος Ιωάννης Σφακίων, Αγίου Ιωάννη, 8 Μαΐου: Παραδοσιακό σφακιανό πανηγύρι.

Αζογυρέ, Των Αγίων Πατέρων, 7 Οκτωβρίου: Στο όμορφο χωριό με το επισκέψιμο εντυπωσιακό σπήλαιο των Αγίων Πατέρων.

Αράδαινα, Μιχαήλ Αρχάγγελου, 8 Νοεμβρίου: Επάνω ακριβώς από το εντυπωσιακό φαράγγι της Αράδαινας, στο έρημο αλλά πανέμορφο χωριό.

Ασή Γωνιά, Αγίου Γεωργίου, 23 Απριλίου ή την επομένη του Πάσχα: Μεγάλο πανηγύρι. Όλοι οι βοσκοί της περιοχής κατεβάζουν τα ζώα τους μετά την λειτουργία τα ευλογούν και έπειτα τα αρμέγουν και μοιράζουν το γάλα στους προσκυνητές.

Έλος, Άγιος Δίκαιος, 6 Μαϊου: Εξαιρετική θέα σε ένα μοναδικό πανηγύρι.

Θέρισσο, Κοίμησης της Θεοτόκου, 15 Αυγούστου: Στο πανέμορφο χωριό που κήρυξε ο Βενιζέλος την επανάσταση του 1905.

Κάνδανος, της Αναλήψεως

Κουστογέρακο, Αγία Αικατερίνη, 25 Νοεμβρίου: Ψηλά πάνω από το Κουστογέρακο με μαγική θέα γίνεται το πανηγύρι σε ανάμνηση και της σωτηρίας των ανταρτών οι οποίοι κρύβονταν από τους Γερμανούς εκεί κοντά σε ένα σπήλαιο.

Λισσός, Άγιος Κύρηκος, 15 Ιουλίου: Στην αρχαία Λισσό καταφθάνουν οι πιστοί είτε με τα πόδια είτε με βάρκες από την Σούγια από νωρίς το απόγευμα της παραμονής. Πραγματικό Σελινιώτικο πανηγύρι σε ένα μυθικό τόπο.

Παλαιόχωρα, Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, 25 Μαρτίου: Πολλά όργανα και κέφι σ’ όλη την Παλαιόχωρα, στην αρχή της άνοιξης.

Σέμπρωνας, Αποπηγάδι, Αγίου Ιωάννη, 24 Ιουνίου: Ένα από τα πανηγύρια, που γίνεται σε πολύ ψηλή τοποθεσία, με απίστευτη θέα.

Σούγια, Χαρέι, Άγιος Αντώνιος 1-2 Ιουλίου: Μοναδικό παραδοσιακό πανηγύρι στο παραλιακό εκκλησάκι που βρίσκεται στο Χαρέι. Η διαδρομή με τα ποδιά από το μονοπάτι Ε4 που οδηγεί από Σούγια Αγία Ρουμέλη διαρκεί 2 ώρες με μοναδικό φόντο το Λιβυκό Πέλαγος και τις απόκρημνες πευκόφυτες κορφές. Υπάρχει η δυνατότητα να πάει κανείς και με βάρκα από την Σούγια. Διανυκτέρευση στο ύπαιθρο.

Στροβλές, Αγίου Πνεύματος

Σφακιά, Θυμιανή Παναγιά, τελευταία Κυριακή του Μάη.

Χρυσοσκαλίτισσα, Κοίμησης της Θεοτόκου, 15 Αυγούστου: Στο πανέμορφο μοναστήρι πραγματικό «μπαλκόνι» στο Λιβυκό πέλαγος γίνεται ονομαστό πανηγύρι.

Φραγκοκάστελλο, Αγίου Νικήτα, 15 Σεπτεμβρίου: Μεγάλο πανηγύρι κατά τη διάρκεια του οποίου γίνονται ιππικοί αγώνες.

Φλώρια, Μιχαήλ Αρχάγγελου, 8 Νοεμβρίου: Μικρό παραδοσιακό πανηγύρι.

 


Άλλα πανηγύρια, ανά ημερομηνία

 

6 Αυγούστου, της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Χριστού: Ξηροστέρνι, Τζιτζιφέ, Καρρές Κισσάμου, Σάσσαλο

15 Aυγούστου, της Κοίμησης της Θεοτόκου: Βουλγάρω Παναγιά της Κορφής, Κολυμπάρι Γωνιά, Πεμόνια, Φρέ, Εξώπολη, Λιτσάρδα, Αλίκαμπο, Κεφαλά, Καλικράτη, Κουστογέρακο

29 Αυγούστου, του Ιωάννου του Προδρόμου: Ροδωπού Γκιώνας, Δουλιανά, Στύλος, Κουρνάς

8 Σεπτέμβρη, το Γεννέσιον της Θεοτόκου: Γαβαλοχώρι, Τζιτζιφέ, Σάσσαλο

14 Σεπτέμβρη, του Τιμίου Σταυρού: Νίππος, Ροδοβάνι

15 Σεπτέμβρη, του Αγίου Νικήτα: Καμπιά

 


Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

 

Ο επισκέπτης κατά την διάρκεια της παραμονής του έχει τη δυνατότητα να διασκεδάσει, να γνωρίσει την ιστορία του τόπου, την παράδοση και τον πολιτισμό μας, να παρακολουθήσει αθλητικούς αγώνες, να γευτεί τα γνήσια κρητικά προϊόντα μας και την μοναδική κρητική φιλοξενία.

Μάρτιος: Αποκριάτικα Καρναβάλια σε Χανιά, Σούδα, Παλαιόχωρα, Καλύβες, Βατόλακο.

Μάιος: το δεύτερο δεκαπενθήμερο, εορτασμός της Μάχης της Κρήτης. Περιλαμβάνει εκδηλώσεις μνήμης προς τους πεσόντες και διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Κάθε Μάιο: «Κορήσια» -Αθλητικοί Αγώνες Canoe kayak στη λίμνη Κουρνά.

Αρχές Καλοκαιριού: «ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΑ» Διεθνείς αγώνες στίβου στο Εθνικό Στάδιο Χανίων.

Μάιος – Σεπτέμβριος: Αθλητικές εκδηλώσεις στο Δήμο Νέας Κυδωνίας, οι οποίες περιλαμβάνουν αγώνες Beach Volley, Beach Soccer, Beach Handball & ρακέτας.

Ιούλιος – Αύγουστος – Σεπτέμβριoς: Πολιτιστικό καλοκαίρι Δήμου Χανίων. Περιλαμβάνει μουσικές και θεατρικές παραστάσεις στο θέατρο της Ανατολικής Τάφρου, στον Κήπο, στο Βενιζέλειο Ωδείο, στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας και παράλληλες εκδηλώσεις σε διάφορες συνοικίες της πόλης. Πολιτιστικό καλοκαίρι διοργανώσουν επίσης οι δήμοι Κισσάμου, Νέας Κυδωνίας, Πελεκάνου και Γεωργιούπολης.

Ιούνιος: Γιορτή Κερασιού στα Καράνου.

24 Ιουνίου: γιορτή Αγίου Ιωάννου του Κλήδωνα στο Φρε, στο Ακρωτήρι, στα Περιβόλια, Θέρισσο, Βαμβακόπουλο.

29 Ιουνίου – 6 Ιουλίου: Εορτασμός της Ναυτικής Εβδομάδας.

21-28 Ιουλίου: Ελαφονήσια – Δήμος Ινναχωρίου. Περιλαμβάνουν επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Ελαφονησίου, Αθλητικούς Αγώνες Θεατρική Παράσταση, γιορτή προς τιμή των γερόντων και παραδοσιακό κέρασμα.

26 Ιουλίου: Σύλλογος Προβολής Κισάμου “Η Γραμπούσα” Προσκυνηματική εκδρομή από το λιμάνι της Κισάμου στον Μπάλο και το νησί της Γραμπούσας.

30 Ιουλίου: Γιορτή Λαϊνας στα Νοχιά.

30-31 Ιουλίου: Γιορτή Κρασιού στις Βούβες.

Πρώτη Κυριακή Αυγούστου: Ευλογία Καρπών της γης στη Μονή Μιχαήλ Αρχαγγέλου (Ροτόντα) Κάτω Επισκοπή.

Ιούλιος: Γιορτή Καλιτσουνιού στην Κάντανο.

Ιούλιος: Ναυτική Εβδομάδα στο Δήμο Χανίων στο Παλαιό Λιμάνι και κάθε δεύτερο χρόνο στην Παλαιόχωρα και στην Γεωργιούπολη.

8-9 Αυγούστου: Γιορτή κρασιού στις Βούβες.

1-10 Αυγούστου: Αγροτικός Αύγουστος στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων. Έκθεση φωτογραφίας για τη Χανιώτικη μουσική παράδοση, χοροί – χορευτές.

16 Αυγούστου: Γιορτή Μελιού στα Αφράτα.

1-10 Σεπτεμβρίου: Γιορτή Σαρδέλας στην Σούδα και τη Νέα Χώρα.

27 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού Εορταστικές εκδηλώσεις στο παλιό λιμάνι των Χανίων.

Τέλος Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου: γιορτή Κάστανου στον Πρασέ και στο Έλος.

Νοέμβριος: Γιορτή Τσικουδιάς στα Νεώρια Χανίων, Λουτράκι Κυδωνίας, Κάντανο, Λίμνη Πλατανιά.

31 Δεκεμβρίου – 1 Ιανουαρίου: Εορταστική υποδοχή του νέου χρόνου στην Πλατεία της Αγοράς από το Δήμο Χανίων.

 


Θρησκευτικές γιορτές και πανηγύρια

 

Μεγάλη Εβδομάδα: σ’ όλο το νομό γιορτάζονται με ευλάβεια τα Άγια Πάθη και ανήμερα του Πάσχα διοργανώνονται γιορτές με σουβλιστά αρνιά, κρασί και χορό.

25 Μαρτίου: Ευαγγελισμός της Θεοτόκου: Παλαιόχωρα, πολλά όργανα και κέφι σ’ όλη την Παλαιόχωρα, στην αρχή της άνοιξης.

23 Απριλίου ή την επομένη του Πάσχα: εορτή του Αγίου Γεωργίου: στο Δ.Δ. Βρυσών, στα Νέα Ρούματα, στον Καλόγερο Στροβλών, Ψαθογιάννο, Καμπανό, Πλατανιά και στην Ασή Γωνιά. Στην Ασή Γωνιά, μάλιστα, οι βοσκοί της περιοχής κατεβάζουν τα κοπάδια τους για αγιασμό και προσφέρεται γάλα και κρέας με πιλάφι στους παρευρισκόμενους.

Παρασκευή μετά το Πάσχα: Ζωοδόχου πηγής: στην παραλία Κερά στις Καλύβες.

Αγίας Τριάδος (συνήθως Μάϊος) στις Καλύβες.

Της Αναλήψεως: Κάνδανος.

6 Μαϊου: Άγιος Δίκαιος: Έλος, εξαιρετική θέα σε ένα μοναδικό πανηγύρι.

8 Μαϊου: Αγ. Ιωάννη: Άγιος Ιωάννης Σφακίων. Παραδοσιακό σφακιανό πανηγύρι.

Αγίου Πνεύματος: Στροβλές.

Τελευταία Κυριακή του Μάη: Θυμιανή Παναγιά: Σφακιά.

8 Ιουνίου: Αγ. Θεοδώρων: στο νησάκι Θοδωρού.

24 Ιουνίου: Αγίου Ιωάννη: Σέμπρωνας, Αποπηγάδι, ένα από τα πανηγύρια, που γίνεται σε πολύ ψηλή τοποθεσία, με απίστευτη θέα.

29 Ιουνίου: Πέτρου και Παύλου: στις Καλύβες.

1-2 Ιουλίου: Αγίου Αντωνίου: Σούγια, Χαρέι. Μοναδικό παραδοσιακό πανηγύρι στο παραλιακό εκκλησάκι που βρίσκεται στο Χαρέι. Η διαδρομή με τα ποδιά από το μονοπάτι Ε4 που οδηγεί από Σούγια Αγία Ρουμέλη διαρκεί 2 ώρες με μοναδικό φόντο το Λιβυκό Πέλαγος και τις απόκρημνες πευκόφυτες κορφές. Υπάρχει η δυνατότητα να πάει κανείς και με βάρκα από την Σούγια. Διανυκτέρευση στο ύπαιθρο.

15 Ιουλίου: Άγιος Κύρηκος: Λισσός. Στην αρχαία Λισσό καταφθάνουν οι πιστοί είτε με τα πόδια είτε με βάρκες από την Σούγια από νωρίς το απόγευμα της παραμονής. Πραγματικό Σελινιώτικο πανηγύρι σε ένα μυθικό τόπο.

6 Αυγούστου: Μεταμόρφωση του Σωτήρος: στις Καλύβες, Ξηροστέρνι, Λικοτιναρά, Δ.Δ. Τζιτζιφέ «του Χριστού της Βρύσης» Βουκολιές, Μάλεμε, Κακόπετρο, Πλεμενιανά, Καρρές Κισσάμου, Σάσσαλο

15 Αυγούστου: Κοίμησης Θεοτόκου: Βουλγάρω Παναγιά της Κορφής, Γωνιά, Πεμόνια, Φρέ, Κολυμπάρι, Χρυσοσκαλίτισσα, Πλατανιά, Θέρισσο, Παλαιά Ρούματα, Κεφαλά, Πεμόνια, Μεσκλά, Λουτράκι, Ορθούνι, Εξώπολη, Λιτσάρδα, Αλίκαμπο, Καλύβες, Κεφαλάς Δ. Βάμου, Καλικράτη, Κουστογέρακο.

24 Αυγούστου: Αγ. Φανουρίου: στις Βρύσες Αποκορώνου στον Κυπάρισσο, στα Ραπανιανά.

29 Αυγούστου: Αγίου Ιωάννου Ρηγολόγου: στην τοποθεσία Γκιώνα Ροδωπού, Μανολιόπουλο, Κουρνάς, Δουλιανά, Στύλος.

14 Σεπτεμβρίου: Τιμίου Σταυρού: Αλικιανό, Ξαμουδοχώρι, Βαρύπετρο, Ταυρωνίτην, Νίππος, Ροδοβάνι.

15 Σεπτεμβρίου: Αγ. Νικήτα: στα Καμπιά, Φραγκοκάστελλο με την διοργάνωση Ιππικών, και Αθλητικών Αγώνων.

24 Σεπτεμβρίου: Παναγίας Μυρτιδιώτισας: στις Καλύβες.

7 Οκτωβρίου: Των Αγίων Πατέρων: Αζογυρέ, στο όμορφο χωριό με το επισκέψιμο εντυπωσιακό σπήλαιο των Αγίων Πατέρων.

8 Νοεμβρίου: Μιχαήλ Αρχάγγελου: Φλώρια, Αράδαινα, επάνω ακριβώς από το εντυπωσιακό φαράγγι της Αράδαινας, στο έρημο αλλά πανέμορφο χωριό.

21 Νοεμβρίου: Εισόδια Θεοτόκου: στη Μητρόπολη Χανίων

25 Νοεμβρίου: Αγίας Αικατερίνης: Κουστογέρακο, ψηλά πάνω από το Κουστογέρακο με μαγική θέα γίνεται το πανηγύρι σε ανάμνηση και της σωτηρίας των ανταρτών οι οποίοι κρύβονταν από τους Γερμανούς εκεί κοντά σε ένα σπήλαιο.

6 Δεκεμβρίου: Αγίου Νικολάου: στο νησάκι Σούδα, Σπλάντζια.

12 Δεκεμβρίου: Αγίου Σπυρίδωνος: στη Μητρόπολη Κισάμου.

24 Δεκεμβρίου: Νύχτα Χριστουγέννων: Αναπαράσταση της γέννησης του Χριστού στα σπήλαια Τοπολίων και Μαραθοκεφάλας.

Άμεση Δράση 28210 28746, 100
Αστυνομία 28210 25700
Τουριστική Αστυνομία 28210 28750
Κέντρο Άμεσης Βοήθειας 166
Νοσοκομείο Χανίων 28210 22000, -9
Ναυτικό Νοσοκομείο Σούδας 28210 82538
Κλινική Γαβριλάκη 28210 70800
Κλινική Καπάκη 28210 52688
Κλινική Τσεπέτη 28210 27633
Κέντρο Υγείας Βάμου 28250 22580
Κέντρο Υγείας Καντάνου 28230 22550
Κέντρο Υγείας Κισάμου 28220 22222
Πυροσβεστική 199
Αεροδρόμιο 28210 63171
Ε.Ο.Τ., Κριάρη 40 28210 92943
Τουρ. Πληροφοριών 28210 36155
Όμιλος Ορεινής Βοήθειας 28210 44647

Με Αεροπλάνο

 

Στα Χανιά μπορείτε να ταξιδέψετε με αεροπλάνο με εσωτερικές πτήσεις από άλλα αεροδρόμια της Ελλάδας, αλλά και με διεθνείς τσάρτερ πτήσεις από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Το αεροδρόμιο “Ιωάννης Δασκαλογιάννης” των Χανίων βρίσκεται στην χερσόνησο Ακρωτήρι, 14 χιλιόμετρα ανατολικά από την πόλη και συνδέεται με αυτήν με λεωφορείο και ταξί.

 


Με πλοίο από Πειραιά:

 

Υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια από Πειραιά για το λιμάνι της Σούδας, που βρίσκεται 7 χιλιόμετρα ανατολικά από την πόλη. Το ταξίδι από ή για τον Πειραιά διαρκεί περίπου 10 ώρες και τα πλοία αναχωρούν τις βραδινές ώρες (9 μμ) και φτάνουν νωρίς το πρωί (5:30 πμ). Οι επιβάτες μπορούν να κοιμηθούν σε καμπίνα ή σε πολυθρόνες αεροπορικού τύπου (πιο φτηνό εισιτήριο), ενώ στο πλοίο λειτουργούν εστιατόρια και καφετέριες. Τους καλοκαιρινούς μήνες γίνονται και ημερήσια δρομολόγια.

 

Επίσης, χειμώνα και καλοκαίρι υπάρχουν τα γρήγορα πλοία (super fast ferries) που ταξιδεύουν από και προς τα Χανιά σε 4,5 ώρες περίπου με αναχώρηση στις 4:30 μμ και άφιξη στις 8:30 μμ.