Ημαθία

Η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας βρίσκεται στην Κεντρική Μακεδονία ανάμεσα στους νομούς Πιερίας, Κοζάνης, Πέλλης και Θεσσαλονίκης, ενώ διαθέτει και ένα μικρό μήκος ακτών στον Θερμαϊκό Κόλπο.

Το έδαφος της Ημαθίας είναι χωρισμένο σχεδόν εξίσου σε ορεινό και πεδινό. Στα δυτικά του νομού και κατά μήκος των συνόρων με τον Ν. Κοζάνης υψώνεται το Βέρμιο και στα νότια τα Πιέρια Όρη.

Η μεγάλη πεδιάδα της Ημαθίας εκτείνεται στο ανατολικό τμήμα της, και περιλαμβάνει την αποστραγγισμένη πλέον λίμνη των Γιαννιτσών. Εξαιρετικά εύφορα και με άφθονα νερά, τα πεδινά εδάφη της Ημαθίας έχουν εξασφαλίσει την ανάπτυξη της γεωργίας ως τον κύριο πυλώνα της τοπικής οικονομίας με το 70% του εργατικού δυναμικού της περιοχής να απασχολείται εκεί.

Παράλληλα, αξιόλογη είναι και η βιομηχανία της περιοχής, ενώ ανάπτυξη παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια και ο τουριστικός κλάδος, κυρίως στον τομέα του εναλλακτικού τουρισμού.

Οι ορεινές περιοχές του νομού, όπως και τα ποτάμια, προσελκύουν επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, οι οποίοι απολαμβάνουν υπαίθριες δραστηριότητες και ορειβατικές διαδρομές, είτε επιδίδονται σε χειμερινά σπορ σε κάποιο από τα χιονοδρομικά κέντρα του Βερμίου.

Επιπλέον, ο αρχαιολογικός χώρος των Αιγών (Βεργίνα), ένας από τους σημαντικότερους της Ελλάδας, όπου έχει εντοπιστεί ο τάφος του Φιλίππου και πλήθος αντικειμένων εξαιρετικής τέχνης, δέχεται κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

Η Ημαθία είναι η πιο πυκνοκατοικημένη περιφερειακή ενότητα της Μακεδονίας μετά την Π.Ε. Θεσσαλονίκης και τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός της είναι συγκεντρωμένος στα αστικά και ημιαστικά κέντρα του νομού.

Πρωτεύουσα της Ημαθίας και εμπορικό και βιοτεχνικό κέντρο της είναι η Βέροια, μια πόλη περίπου 45.000 κατοίκων, που είναι κτισμένη στους πρόποδες του Βερμίου. Είναι γνωστή για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική στις παλαιές γειτονιές της και τις πολυάριθμες βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες της.

Η Νάουσα είναι το δεύτερο σημαντικό αστικό κέντρο της Ημαθίας. Η ορεινή πόλη, χτισμένη επίσης στους πρόποδες του Βερμίου, έχει πληθυσμό που ξεπερνάει τους 20.000 κατοίκους.

Η ευρύτερη περιοχή της φημίζεται για την παραγωγή αξιόλογων κρασιών και ιδιαίτερα της ποικιλίας ξινόμαυρο, όπως επίσης και για τα εξαιρετικής ποιότητας ροδάκινα, μήλα και κεράσια. Η πόλη της Νάουσας είναι διάσπαρτη από παραδοσιακά κτήρια μακεδονικού ρυθμού και βιομηχανικά κτήρια που χρησιμοποιήθηκαν κατά τον 19ο και 20ο αιώνα κυρίως ως κλωστοϋφαντουργεία και πλέον έχουν πάψει να λειτουργούν, ενώ σε μικρή απόσταση βρίσκεται το υπέροχο άλσος του Αγίου Νικολάου, που έχει άλλωστε ανακηρυχθεί σε “Τοπίο ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους“.

Η Ημαθία είναι μία από τις αρχαιότερες κατοικημένες περιοχές της Ελλάδας. Ο προϊστορικός οικισμός της Νέας Νικομήδειας ο οποίος χρονολογείται στα 6.250 π.Χ. και είναι ένας από τους παλαιότερους αγροτικούς συνοικισμούς της Ελλάδας και όλης της Ευρώπης.

Ημαθία σημαίνει «αμμώδης περιοχή» (από το άμαθος = άμμος) και ονομαζόταν έτσι η παρά τον Θερμαϊκό κόλπο πεδιάδα, όταν σχηματίσθηκε το Βασίλειο της Μακεδονίας. Με το όνομα αυτό δηλωνόταν η περιοχή μεταξύ του Αλιάκμονα και του Λουδία, η οποία υπήρξε ο πυρήνας του βασιλείου και περιελάμβανε μεταξύ των άλλων τις πόλεις Έδεσσα ή Αιγές, αρχαία πρωτεύουσα και Ιερή πόλη της Μακεδονίας, Βέροια, Κίτιον (σημερινή Νάουσα). Για ένα διάστημα, Ημαθία ονομαζόταν ολόκληρη η Μακεδονία.

Ο Όμηρος ονόμαζε την Ημαθία ερατεινή, ενώ ο Πτολεμαίος ανέφερε την περιοχή ανάμεσα σε 13 άλλα αστικά κέντρα της Μακεδονίας. Ο Πολύβιος τοποθετούσε την Ημαθία στη χώρα των Παιόνων.

Στη Νάουσα, ο Ηρόδοτος τοποθετεί τους περίφημους «Κήπους του Μίδα». Η περιοχή κατοικήθηκε απ’ τα αρχαιότατα χρόνια απ’ τους Βρύγες, που μετανάστευσαν απ’ την Ασία στην Ευρώπη πριν ακόμη απ’ τον Τρωικό Πόλεμο.

Σύμφωνα με τοπικούς μακεδονικούς μύθους, τα τρία παιδιά του μυθικού βασιλιά της περιοχής Βέρη, έδωσαν τα ονόματά τους οι μεν κόρες του στις δύο σημαντικές πόλεις της Ημαθίας, Βέροια και Μίεζα, ενώ ο γιος του Όλγανος μεταμορφώθηκε σε ποτάμιο θεό και έδωσε το όνομά του στο ποτάμι Αράπιτσα.

Στους πρόποδες της οροσειράς των Πιερίων, στη θέση που σήμερα βρίσκεται η Βεργίνα, ήταν κτισμένες οι Αιγές, η παλαιά πρωτεύουσα της Μακεδονίας. Οι ανασκαφές απεκάλυψαν το ανάκτορο, το θέατρο όπου δολοφονήθηκε ο Φίλιππος και ανακηρύχθηκε βασιλεύς της Μακεδονίας ο Αλέξανδρος ο Γ’ ο Μέγας, η Μεγάλη Τούμπα και η Βασιλική νεκρόπολη. Οι Βασιλικοί Τάφοι της Βεργίνας, ο Τάφος του Φίλιππου Β’ και τα μοναδικά ευρήματά τους, είναι χωρίς αμφιβολία μνημεία παγκόσμιας ακτινοβολίας.

Σημαντικοί Μακεδονικοί Τάφοι βρέθηκαν και στην περιοχή των Λευκαδίων του Δήμου Ανθεμίων, όπου σώζονται τρια σημαντικότατα ταφικά Μνημεία, ο Τάφος της Κρίσεως, ο Τάφος Λύσωνος και Καλλικλέους και ο Τάφος των Ανθεμίων. Στην ίδια περιοχή βρίσκεται η αρχαία πόλη Μίεζα (όπου με τις ανασκαφές έρχεται τμηματικά στο φως) και η Σχολή Του Αριστοτέλη όπου διδάχτηκε ο Μέγας Αλέξανδρος από τον μεγάλο φιλόσοφο.

Στα Ρωμαϊκά χρόνια, η περιοχή γνωρίζει μεγάλη ακμή και η Βέροια γίνεται έδρα του «Κοινού των Μακεδόνων» και θρησκευτικό κέντρο.

Το 54 μ. Χ. ο Απόστολος Παύλος κηρύσσει τη νέα Χριστιανική πίστη στη Βέροια, όπου σώζεται το «Βήμα του Απόστολου Παύλου», ο τόπος στον οποίο μίλησε.

Στη Βυζαντινή περίοδο η περιοχή γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη. Από την εποχή αυτή σώζονται πολυάριθμες (48 σε αριθμό) Εκκλησίες με καταπληκτικές τοιχογραφίες – αγιογραφίες., πολλές από τις οποίες βρίσκονται στο Βυζαντινό Μουσείο της πόλης της Βέροιας.

Η Βέροια, κατά τους Βυζαντινούς χρόνους έγινε αντικείμενο διεκδίκησης Βουλγάρων, Σέρβων και Βυζαντινών, ενώ το 1386 καταλήφθηκε από τους Τούρκους.

Η ευρύτερη περιοχή του νομού Ημαθίας, αλλά ιδιαίτερα η Νάουσα για την οποία υπάρχουν και κάποιες ιστορικές μαρτυρίες, φαίνεται ότι είχε ερημωθεί από τους Ρωμαϊκούς χρόνους μέχρι και τον 15ο αιώνα οπότε και θα επανοικιστεί στα χρόνια της Οθωμανικής κυριαρχίας παρουσιάζοντας μεγάλη ακμή στον τομέα της υφαντουργίας και της βαφικής.

Το 1705 οι Ναουσαίοι αρνήθηκαν να δώσουν τα παιδιά τους για τα γενιτσαρικά τάγματα και με επικεφαλής τον αρματολό Ζήση Καραδήμο ύψωσαν τη σημαία της ανταρσίας.

Το 1822 τόσο η Βέροια όσο και η Νάουσα θα εξεγερθεί κατά των Τούρκων. Μετά από την άρνηση των Ναουσαίων να παραδώσουν τα όπλα και την πόλη, αρχίζει μια σκληρή πολιορκία και τελικά οι Τούρκοι μπήκαν στην πόλη καταστέλλοντας την επαναστατική εξέγερση και πνίγοντάς την στο αίμα. Στη γέφυρα του ποταμού Αραπίτσα, στη θέση Σδουμπάνοι, δεκατρείς νέες, για να αποφύγουν την ατίμωση έπεσαν στον καταρράκτη (το γνωστό «Ολοκαύτωμα της Νάουσας»).

Στη διάρκεια του Μακεδονικού αγώνα (1903-1908) η Νάουσα και η Βέροια ήταν σημαντικά κέντρα και ορμητήρια των Μακεδονομάχων εναντίον Τούρκων και Βουλγάρων κομιτατζήδων.

Η περιοχή της Ημαθίας απελευθερώθηκε από τον τουρκικό ζυγό στις 16 Οκτωβρίου του 1912, μετά από νίκες του ελληνικού στρατού. Η περιοχή του νομού Ημαθίας προσαρτήθηκε στο ελλαδικό έδαφος με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου το 1913, όπου απετέλεσε τμήμα του νομού Θεσσαλονίκης.

Κατά τη διάρκεια της γερμανικής και ιταλικής κατοχής, δοκιμάστηκε σκληρά από τους κατακτητές, όπως και κατά τη διάρκεια του εμφυλίου, που υπήρξε θέατρο συγκρούσεων.

Το 1946 συγκροτήθηκε ο νομός Ημαθίας, ο οποίος περιελάμβανε την ομώνυμη επαρχία καθώς και την επαρχία Νάουσας.

Άγιος Νικόλαος

Ο Άγιος Νικόλαος Ημαθείας είναι ένας πραγματικός παράδεισος. Το καταπράσινο άλσος που το διασχίζει το ποτάμι της Νάουσας, η Αραπίτσα, είναι ιδανικό για χαλάρωση και περπάτημα κάτω από τα πελώρια πλατάνια του.

 


Βεργίνα

Η ίδρυση της σύγχρονης πόλης της Βεργίνας χρονολογείται στις αρχές του περασμένου αιώνα και είναι τοποθετημένη στη Βόρεια Ελλάδα. Το παλάτι των Αιγών το οποίο ήρθε στο φως μαζί με τους θησαυρούς του την δεκαετία του 1980 από τον αρχαιολόγο Μανώλη Ανδρόνικο συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών όλο το χρόνο.

 


Μεταμόρφωση

Το όμορφο ορεινό χωριό της Μεταμόρφωσης θυμίζει αλπικό τοπίο τους χειμωνιάτικους μήνες, φιλοξενώντας άφθονο χιόνι και μοναδικές ευκαιρίες διασκέδασης αλλά και χαλάρωσης. Επισκεφτείτε το χιονοδρομικό κέντρο 3 – 5 Πηγάδια, περπατήστε στα δασικά μονοπάτια και νιώστε ένα με τη φύση.

 


Νάουσα

Στους πρόποδες του Βέρμιου είναι χτισμένη μια από τις ομορφότερες πόλεις της Μακεδονίας, ιδανική για περιπλάνηση κάθε εποχή του χρόνου, η Νάουσα. Οι καταρράκτες που σχηματίζονται από το ποτάμι Αραπίτσα, το άλσος του Αγίου Νικολάου και το χιονοδρομικό κέντρο στα 3-5 Πηγάδια αποτελούν τα σημαντικότερα αξιοθέατα.

 


Φυτεία

Η Φυτεία ή Φυτιά Ημαθίας είναι ένα ορεινό χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 540 μέτρων στις πλαγιές του Βερμίου. Απέχει 13 χιλιόμετρα από τη Βέροια και μόλις 5 από τη Νάουσα. Επισκέπτες έρχονται στην περιοχή για  ξεκούραση και  για να απολαύσουν το σκι στο χιονοδρομικό κέντρο του Σελίου, που βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από το χωριό.

Αλιάκμονας

Ο Αλιάκμονας είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός της Ελλάδας που πηγάζει σε ελληνικό έδαφος. Έχει μήκος 310 χιλιόμετρα. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο (ή Γράμμος) και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία και περνά από αρκετούς νομούς της Μακεδονίας (Καστοριάς, Γρεβενών, Κοζάνης, Ημαθίας), πριν εκβάλει στο Θερμαϊκό Κόλπο, σχηματίζοντας ένα δέλτα που φιλοξενεί σημαντικούς βιοτόπους.

Το όνομα Αλιάκμων είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία ο Αλιάκμων ήταν ένας από τους ποτάμιους θεούς, παιδί του Ωκεανού και της Τηθύος.

Χείμαροι και παραπόταμοι του Αλιάκμονα είναι ο Γράμμος, ο Στραβοπόταμος, η Πραμόριτσα, ο Γρεβενίτικος, ο Βενέτικος, ο Σαραντάπορος, ο Τριπόταμος (ποτάμι) και άλλοι. Σχεδόν σε όλο το μήκος του επί του νομού Κοζάνης σχηματίζει την τεχνητή λίμνη του Πολυφύτου η οποία δημιουργήθηκε μετά την κατασκευή του ομώνυμου φράγματος. Πάνω από τη λίμνη βρίσκεται η γέφυρα των Σερβίων, τμήμα της εθνικής οδού Αθηνών-Κοζάνης.

Ο Αλιάκμονας διαθέτει 33 είδη ψαριών. Επίσης, έχουν παρατηρηθεί 215 είδη πουλιών, από τα οποία το 1/3 περίπου φωλιάζει στην περιοχή. Ανάμεσα τους, ο αργυροπελεκάνος και η λεπτομύτα, που θεωρούνται από τα πιο σπάνια πουλιά στον κόσμο.

Εκεί, όπου ο ποταμός Αλιάκμονας ενώνεται με τη θάλασσα, έχει σχηματιστεί με τα χρόνια ένα εκτεταμένο Δέλτα που φτάνει τα 40.000 στρέμματα.

 


Άλσος Αγίου Νικολάου

Σε απόσταση μόνο τριών χιλιομέτρων απ’ την πόλη της Νάουσας, κρύβει κάτω από τα τεράστια πλατάνια του τις πηγές της Αράπιτσας, που με τα άφθονα νερά της υδροδοτεί ολόκληρη την πόλη και αρδεύει τα εύφορα κτήματα όλης της περιοχής. Σύγχρονες εγκαταστάσεις άθλησης, αναψυχής και ξεκούρασης, χώροι διημέρευσης και δρομάκια περιπάτου, ταβερνάκια και το δημοτικό ξενοδοχείο “ΒΕΡΜΙΟ” προσφέρουν στους χιλιάδες επισκέπτες τους ώρες ξεγνοιασιάς και ψυχικής ευφορίας. Η εφαρμογή στην περιοχή αυτή του προγράμματος “LIFE” για την οικολογική διαχείριση και αειφόρο ανάπτυξη βραβεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 


Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας

Το αρχαιολογικό Μουσείο της Βέροιας φιλοξενεί ευρήματα από αρχαιολογικούς χώρους του νομού Ημαθίας που χρονολογούνται στους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους. Η εικόνα όμως αυτή δεν είναι αντιπροσωπευτική, καθώς στις αποθήκες υπάρχει πλήθος σημαντικών ευρημάτων και από τους προϊστορικούς χρόνους (π.χ. Νέα Νικομήδεια), αλλά και από την εποχή του Σιδήρου (Νεκροταφείο Τύμβων Βεργίνας). Στον κήπο επίσης του Μουσείου υπάρχει μεγάλος αριθμός επιτύμβιων και τιμητικών βωμών, καθώς και διαφόρων τύπων επιγραφές. Σημαντικότερο έκθεμα του Μουσείου είναι η επιγραφή με το “Γυμνασιαρχικό” Νόμο της Βέροιας (κανονιστικό κείμενο της λειτουργίας του Γυμνασίου της αρχαίας πόλης).

Το κτήριο του Μουσείου είναι ισόγειο και περιλαμβάνει τρεις αίθουσες εκθεμάτων. Στην πρώτη εκτίθενται ευρήματα από ταφικά σύνολα των ελληνιστικών χρόνων (αγγεία, όπλα, κοσμήματα) και μια μακέτα θαλαμωτού τάφου της Βέροιας. Η δεύτερη αίθουσα περιλαμβάνει γλυπτά, επιγραφές, αγγεία και ειδώλια των ελληνιστικών χρόνων, ενώ η τρίτη γλυπτά έργα, πορτραίτα, ειδώλια και κοσμήματα της ρωμαϊκής περιόδου.

Το Μουσείο υπάγεται υπηρεσιακά στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας και κατά το παρελθόν οργάνωσε πολιτιστική εκδήλωση με έργα ζωγραφικής, σε συνεργασία με την Πολιτιστική Επιχείρηση του Δήμου Βέροιας (Ιούνιος 1999).

Τίτλος: Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας
Διεύθυνση: Ανοίξεως 47, ΤΚ 59 100, Βέροια (Νομός Ημαθίας)
Τηλέφωνο: 23310 24 972
Email:  [email protected]

 


Αρχαιολογικός Χώρος Αιγών (Βεργίνα)

«Αι Αιγεαί» ήταν μια πόλη κατά «κώμας», ένα ανοιχτό πολεοδομικό συγκρότημα με το «άστυ» στο κέντρο και πολλούς μικρούς και μεγάλους οικισμούς ολόγυρα, ο αριθμός των οποίων δικαιολογεί τον πληθυντικό του ονόματος, όπως συμβαίνει με πολλές άλλες αρχαίες πόλεις, όπως αι Αθήναι, αι Θήβαι, αι Φεραί κ.λπ. Tο συγκρότημα αυτό, που αναπτύχθηκε οργανικά στο χρόνο, αποτυπώνει στο χώρο το αρχαιότροπο μοντέλο μιας κοινωνίας στηριγμένης στην αριστοκρατική δομή των γενών με σημείο αναφοράς και πόλο συνοχής τη βασιλική εξουσία.

Στα μέσα του 7ου αι. π.Χ. ο Περδίκκας Α΄, ένας Δωριέας από το Άργος, απόγονος σύμφωνα με την παράδοση της γενιάς του Ηρακλή, γίνεται βασιλιάς των Μακεδόνων. Οι Αιγές γίνονται το λίκνο των Τημενιδών, της δυναστείας που θα βασιλέψει για τρισήμισυ αιώνες στη Μακεδονία και θα δώσει στην ανθρωπότητα τον Φίλιππο Β΄ και τον Μέγα Αλέξανδρο, που ξεκινώντας από τις Αιγές άλλαξαν την ιστορία της Ελλάδας και του κόσμου.

Στις βασιλικές ταφικές συστάδες της πολύχρυσης νεκρόπολης των Αιγών που βρέθηκαν ως τώρα, τεκμηριώνεται η μεγάλη ακμή της πόλης. Όσο βασιλεύει ο Αλέξανδρος Α΄ (498-454 π.Χ.) οι Αιγές γίνονται κέντρο του σημαντικότερου ελληνικού κράτους του βορρά. Στα χρόνια του Αρχέλαου (413-399 π.Χ.) η αυλή των Αιγών αποδεικνύεται φιλόξενο λιμάνι για μεγάλους καλλιτέχνες που θα λαμπρύνουν με την παρουσία τους τη ζωή της πόλης. Ο σπουδαίος ζωγράφος Ζεύξις θα διακοσμήσει το νέο ανάκτορο του βασιλιά και ο Ευριπίδης θα συνθέσει εδώ τις τελευταίες τραγωδίες του.

Η μεγάλη ώρα για τη Μακεδονία και τις Αιγές, όμως, θα σημάνει με την ανάρρηση στο θρόνο του Φιλίππου Β΄, που θα συγκεντρώσει γύρω του την αφρόκρεμα της διανόησης με αποτέλεσμα η αυλή του να γίνει μήτρα παραγωγής πολιτισμού, όπως η Αθήνα του Περικλή. Ο Φίλιππος Β΄ είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από το τεράστιο οικοδομικό πρόγραμμα, που εξωράισε τις Αιγές μεταμορφώνοντας ριζικά την εικόνα της πόλης.

Το πρώτο μισό του 4ου αι. π.Χ. οι γενικότερες πολιτικοστρατιωτικές εξελίξεις αναγκάζουν τον Μακεδόνα βασιλιά και την οικογένειά του να μένει όλο και πιο συχνά στην Πέλλα, το λιμάνι στη βόρεια πλευρά του Θερμαϊκού που αναπτύσσεται γρήγορα σε μεγάλη πόλη. Ωστόσο, οι Αιγές παραμένουν το πατροπαράδοτο κέντρο, ο τόπος όπου βρίσκονται τα παλάτια και οι τάφοι των βασιλιάδων και εξακολουθούν να τελούνται οι κρίσιμες ιερές τελετές και οι μεγάλες γιορτές του βασιλείου.

Το καλοκαίρι του 336π.Χ. ο Φίλιππος Β΄, εκλεγμένος ηγεμόνας και αρχιστράτηγος όλων των Ελλήνων, αποφάσισε να γιορτάσει στις Αιγές την παντοδυναμία του με μια πρωτοφανή σε λαμπρότητα γιορτή. Καθώς, ακολουθώντας την ιερή πομπή, έμπαινε στο θέατρο, συνάντησε το μαχαίρι του δολοφόνου και έπεσε νεκρός μπροστά στα μάτια των συγκεντρωμένων. Ο Αλέξανδρος ανακηρύχθηκε βασιλιάς και φρόντισε να θάψει τον πατέρα του στην βασιλική νεκρόπολη των Αιγών με τιμές που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο.

Στην αρχή της άνοιξης του 334π.Χ. ο νεαρός βασιλιάς θα ξεκινήσει από τις Αιγές την μεγάλη εκστρατεία που θα τον κάνει κοσμοκράτορα. Οι νέες τάσεις και τα ρεύματα που γεννήθηκαν στο περιβάλλον του Φιλίππου Β΄ θα μεταλαμπαδευτούν από τον Αλέξανδρο στην Ελληνιστική Οικουμένη και θα γίνουν τα θεμέλια του λαμπρού νέου κόσμου.

Η ιστορία του κόσμου άλλαξε, όμως, η παλιά βασιλική καθέδρα πέρασε στο περιθώριο. Ακολουθώντας τη μοίρα του βασιλείου οι Αιγές καταστράφηκαν μετά την ήττα του 168 π.Χ. από τους Ρωμαίους, ξέπεσαν και σιγά-σιγά ξεχάστηκαν. Ώσπου το 1977 η σκαπάνη του Μανόλη Ανδρόνικου χάρισε στον τόπο ξανά το όνομά του και η ιστορία της Μακεδονίας άρχισε να ξαναγράφεται.

 


Βέρμιο

Το Βέρμιο, στο νομό Ημαθίας, είναι ένα βουνό ήπιο, με την ψηλότερη κορυφή του λίγο πάνω από τα 2.000 μέτρα. Οι πλαγιές του, κυρίως οι ανατολικές, αυτές που βλέπουν προς την Ημαθία, είναι κατάφυτες, γεμάτες κυρίως οξιές, αλλά και έλατα, δρυς και καστανιές. Την άνοιξη, τα ψηλότερα λιβάδια του Βερμίου πλημμυρίζει ένα σπάνιο είδος κρόκου, ο κίτρινος Crocus cvizicii, ενώ μέχρι το καλοκαίρι το πολύχρωμο χαλί των αγριολούλουδων περιλαμβάνει κυκλάμινα, κρίνα, αγριοτριανταφυλλιές, καμπανούλες και το ενδημικό, μοναδικό στον κόσμο Isatis vermia. Όσον αφορά την πανίδα του Βερμίου, σήμερα ζουν στις πλαγιές του βουνού αλεπούδες, ζαρκάδια, αγριόχοιροι και άλλα μικρότερα θηλαστικά, ερπετά και έντομα, καθώς και πλήθος πουλιών.

Η ηπιότητα των πλαγιών, η πυκνή βλάστηση και η κοντινή του απόσταση από τις πόλεις της Ημαθίας έχουν αναδείξει το Βέρμιο σε σημαντικό προορισμό πεζοπορίας. Στο βουνό υπάρχουν πάνω από 70 χιλιόμετρα σηματοδοτημένων μονοπατιών. Καλύτερες εποχές για trekking στο Βέρμιο είναι ασφαλώς η άνοιξη, όταν τα αγριολούλουδα δίνουν τον τόνο στο πράσινο και το φθινόπωρο, όταν το βουνό σημαδεύεται από τις κόκκινες και κίτρινες πινελιές των φυλλοβόλων.

 


Βυαντινό Μουσείο Βέροιας

Το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας στεγάζεται σε ένα βιομηχανικό κτίριο των αρχών του 20ου αιώνα, τον υδροκίνητο αλευρόμυλο του Στέργιου Μάρκου. Από το 2002, χρονιά που εγκαινιάστηκε η πρώτη μόνιμη έκθεσή του, προβάλει συστηματικά μέσα από το μόνιμο μουσειολογικό πρόγραμμα αλλά και τις περιοδικές του εκθέσεις το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα της Βέροιας των βυζαντινών, μεταβυζαντινών και οθωμανικών χρόνων.

Το κτήριο είναι ορθογωνικό, πέτρινο, τετραώροφο, τυπικό δείγμα της αρχιτεκτονικής βιομηχανικών κτιρίων αυτής της περιόδου και η ομοιότητά του με άλλα κτίρια της εποχής στην ευρύτερη περιοχή αλλά και στην Ευρώπη είναι εμφανής.

Τα πατώματα και η στέγη του ήταν ξύλινα και εδράζονταν στις περιμετρικές τοιχοποιίες και σε μεταλλικό σκελετό. Όλα τα μεταλλικά και τα ξύλινα στοιχεία του κτιρίου εισήχθησαν από την Ευρώπη με καράβι. Εντυπωσιακή είναι η ποιότητα των υλικών και της κατασκευής: αυστηρή γεωμετρική μορφή, ισχυρή βαθιά θεμελίωση από σιδηρόπετρα, πάνω σε βάση από ισχυρό κονίαμα, προσεκτικές μεταλλικές συνδέσεις και κατασκευαστικές λεπτομέρειες, περιορισμένα διακοσμητικά στοιχεία, φυσικός φωτισμός με πολλά μεγάλα τοξωτά παράθυρα, εξαιρετικής ποιότητας λιθοκατασκευές με ασβεστοκονίαμα, λιτά σιδερένια παράθυρα και βαριές σιδερόπορτες είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της.

Τίτλος: Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας
Τηλέφωνο: 23310 25 847
Email: [email protected]
Ώρες εξυπηρέτησης κοινού: 08:00 – 15:00

 


Μονή Παναγίας Σουμελά

Στις πλαγιές του Βερμίου, κοντά στο χωριό Καστανιά, ορθώνεται μεγαλόπρεπα η Μονή της Παναγίας Σουμελά. Κτίστηκε το 1951 από τους πρόσφυγες του Πόντου, ως μια προσπάθεια αναβίωσης της ιστορικής ομώνυμης Μονής, τα ερείπια της οποίας βρίσκονται στο όρος Μελά, κοντά στην Τραπεζούντα του Πόντου.

Εδώ φυλάσσεται η παλαιά θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που σύμφωνα με την παράδοση φιλοτέχνησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς όπως και άλλα θρησκευτικά ιστορικά κειμήλια του εκεί Μοναστηριού.

Η Μονή αποτελεί το πνευματικό κέντρο του Ποντιακού και όχι μόνο Ελληνισμού. Όλο τον χρόνο, αλλά  κυρίως τον Δεκαπενταύγουστο συρρέουν εδώ πολλοί πιστοί για να προσκυνήσουν, απ’ όλη τη χώρα όπως και από πολλά μέρη της υφηλίου.

 


Ναός Παλαιάς Μητρόπολης Βέροιας

Η Παλαιά Μητρόπολη της Βέροιας συγκαταλέγεται στους μεγάλους επισκοπικούς ναούς, που οικοδομήθηκαν στη Μακεδονία κατά τη μέση βυζαντινή περίοδο, και ειδικότερα στον 11ο αιώνα. Στην κτητορική επιγραφή, που βρίσκεται χαραγμένη στο υπέρθυρο της δυτικής εισόδου, αναφέρεται ο επίσκοπος Νικήτας, ο οποίος τοποθετείται χρονολογικά στο δεύτερο μισό του 11ου αιώνα. Αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες μεσοβυζαντινές Βασιλικές των Βαλκανίων.

Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο σωζόμενος ζωγραφικός διάκοσμος του μνημείου, ο οποίος πραγματοποιήθηκε σε διάφορες περιόδους. Με εξαίρεση την παράσταση του Χριστού Χαλκίτη στη δυτική πρόσοψη του βόρειου πεσσού του ιερού, που μπορεί να αποδοθεί στην υστεροκομνήνεια περίοδο, το μεγαλύτερο μέρος του διακόσμου χρονολογείται στο 13ο αιώνα και, ειδικότερα, στις περιόδους 1215/6-1224/5 και 1270-1290. Οι τοιχογραφίες, που κοσμούν τον ανατολικό τομέα του βόρειου κλίτους, ανάγονται στο 1320.

Στη Βόρεια πλευρά του κτηρίου σώζεται μιναρές, από την εποχή που οι Οθωμανοί μετέτρεψαν τον ναό σε τζαμί (Hunkar-camii του νικητή σουλτάνου).

Στο κοντινό πλατάνι οι Τούρκοι κρέμασαν τον εθνομάρτυρα Μητροπολίτη της Βέροιας, Άγιο Αρσένιο, γεγονός που μνημονεύει και η σχετική επιγραφή.

 

Βέρμιο

Το Βέρμιο, στο νομό Ημαθίας, είναι ένα βουνό ήπιο, με την ψηλότερη κορυφή του λίγο πάνω από τα 2.000 μέτρα. Οι πλαγιές του, κυρίως οι ανατολικές, αυτές που βλέπουν προς την Ημαθία, είναι κατάφυτες, γεμάτες κυρίως οξιές, αλλά και έλατα, δρυς και καστανιές. Την άνοιξη, τα ψηλότερα λιβάδια του Βερμίου πλημμυρίζει ένα σπάνιο είδος κρόκου, ο κίτρινος Crocus cvizicii, ενώ μέχρι το καλοκαίρι το πολύχρωμο χαλί των αγριολούλουδων περιλαμβάνει κυκλάμινα, κρίνα, αγριοτριανταφυλλιές, καμπανούλες και το ενδημικό, μοναδικό στον κόσμο Isatis vermia.

Όσον αφορά την πανίδα του Βερμίου, σήμερα ζουν στις πλαγιές του βουνού αλεπούδες, ζαρκάδια, αγριόχοιροι και άλλα μικρότερα θηλαστικά, ερπετά και έντομα, καθώς και πλήθος πουλιών.

Η ηπιότητα των πλαγιών, η πυκνή βλάστηση και η κοντινή του απόσταση από τις πόλεις της Ημαθίας έχουν αναδείξει το Βέρμιο σε σημαντικό προορισμό πεζοπορίας. Στο βουνό υπάρχουν πάνω από 70 χιλιόμετρα σηματοδοτημένων μονοπατιών. Καλύτερες εποχές για trekking στο Βέρμιο είναι ασφαλώς η άνοιξη, όταν τα αγριολούλουδα δίνουν τον τόνο στο πράσινο και το φθινόπωρο, όταν το βουνό σημαδεύεται από τις κόκκινες και κίτρινες πινελιές των φυλλοβόλων.

Το Βέρμιο φιλοξενεί στις πλαγιές του τέσσερα ορειβατικά καταφύγια. Τα δύο βρίσκονται στο Σέλι, σε υψόμετρο 1.450 και 1.500 μέτρων, είναι δυναμικότητας 75 και 117 ατόμων αντίστοιχα. Τα άλλα δύο καταφύγια βρίσκονται στα Tρία – Πέντε Πηγάδια, σε υψόμετρο 1.450 περίπου μέτρων και είναι δυναμικότητας 30 και 85 ατόμων αντίστοιχα.

 


Πιέρια Όρη

Τα Πιέρια όρη καταλαμβάνουν τμήμα του νομού Ημαθίας, αλλά και των νομών Πιερίας και Κοζάνης. Αποτελούν ουσιαστικά την βορειοδυτική προέκταση του Ολύμπου και έχουν ψηλότερη κορυφή το Φλάμπουρο στα 2193 μέτρα. Άλλες κορυφές στα Πιέρια όρη είναι η Τούρλα (2.104 μέτρα), η Αβδέλλα (2.049 μέτρα), ο Αρβανίτης (2.023 μέτρα), η Πλάκα (1.938 μέτρα) και το Χτένι (1.791 μέτρα).

Τα Πιέρια όρη είναι κατάφυτα και διαθέτουν πυκνά δάση και πλούσια βλάστηση. Αποτελούν αγαπημένο προορισμό για όσους λατρεύουν την πεζοπορία και την ορειβασία σε ένα μαγευτικό περιβάλλον απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, ενώ διαθέτουν πολλά ορεινά καταφύγια. Από εδώ διέρχεται και το διεθνές ορειβατικό μονοπάτι Ε4.

Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο “Σέλι”  

Στις νοτιοδυτικές πλαγιές του Βερμίου, σε υψόμετρο 1.530 μέτρων, βρίσκεται το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου. Χρονιά – ορόσημο αποτελεί το 1934, όταν έλαβαν χώρα σε αυτήν την τοποθεσία οι πρώτοι Πανελλήνιοι Αγώνες Χιονοδρομίας.

Ωστόσο, το χιονοδρομικό ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1955, όταν τοποθετήθηκε ο πρώτος αναβατήρας της χώρας, μια εναέρια καρέκλα μήκους 750 μέτρων, που έφτανε σε υψόμετρο 1.600 μέτρων, ενώ 13 χρόνια αργότερα έφτασε στα 1.730 επεκτεινόμενη κατά 500 μέτρα.

Το όνομά του, το πήρε με Βασιλικό Διάταγμα στις 4 Φεβρουαρίου 1972. Αποτελεί το παλαιότερο χιονοδρομικό της χώρας και το μεγαλύτερο της Βόρειας Ελλάδας. Οι πολλαπλές πίστες του, οι άριστες συνθήκες χιονιού, ο ελεύθερος ορίζοντας και η εύκολη πρόσβαση από τη Βέροια και τη Νάουσα το καθιστούν ένα από τα πιο εύκολα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας.

Η κορυφή του βουνού αγγίζει τα 1.900 μέτρα, προσφέροντας ένα εντυπωσιακό θέαμα προς τον χιονισμένο Όλυμπο.

Πρόκειται για ένα σύγχρονο και άρτια εξοπλισμένο χιονοδρομικό κέντρο. Διαθέτει επτά αναβατήρες σύγχρονης κατασκευής: έξι μονοθέσιους συρόμενους και έναν διθέσιο εναέριο, καθώς και τρεις baby lifts, με συνολική δυνατότητα εξυπηρέτησης 6.200 ατόμων ανά ώρα. Οι 17 πίστες καταβάσεων (μήκους από 100μ. έως 2.000μ.) διαφέρουν ως προς τα επίπεδα δυσκολίας, προκειμένου να τις απολαμβάνουν τόσο οι αρχάριοι όσο και οι έμπειροι σκιέρ. Ακόμη, υπάρχουν δυο πίστες δρόμων αντοχής, αλλά και πολυάριθμες διαδρομές για σκι ή snow board εκτός πίστας. Οι πίστες προσφέρονται για αγώνες χιονοδρομίας, ενώ είναι αναγνωρισμένες από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Χιονοδρομίας (FIS).

 


Χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια

Ένα καταπληκτικό δάσος από λυγερόκορμες οξιές, θεόρατα πεύκα και έλατα κυκλώνει την τοποθεσία Τρία Πέντε Πηγάδια, στη δυτική πλευρά του Βερμίου. Σε αυτό το μέρος ακόμη και η ανάβαση από τη βάση του χιονοδρομικού στις πίστες είναι μια συναρπαστική εμπειρία, καθώς διασχίζει πυκνά, ολόλευκα δάση. Το χιονοδρομικό κέντρο οφείλει την ιδιόμορφη ονομασία του στις τρεις πηγές που βρίσκονται στη βάση του, στα 1.430 μέτρα υψόμετρο, καθώς και στις πέντε πηγές που υπάρχουν στα 1.800 μέτρα.

Οι αμφιθεατρικές, δασωμένες πλαγιές του βουνού δημιουργούν ένα ειδυλλιακό σκηνικό, κατάλληλο όχι μόνο για σκι, snow board και βόλτες με snow mobile, αλλά και για μια πληθώρα άλλων δραστηριοτήτων όπως ορειβασία, αιωροπτερισμό, ορεινή ποδηλασία και αλεξίπτωτο πλαγιάς, τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου.

Αλλά και η κορυφή του χιονοδρομικού στα 2.005 μέτρα, προσφέρει ένα απίστευτο πανόραμα προς τον Όλυμπο, το Μπέλες, τον Βόρα, τη λίμνη Βεγορίτιδα, όταν βέβαια οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν.

Σε απόσταση μόλις 17 χλμ. από τη Νάουσα, το χιονοδρομικό κέντρο αποτελεί ένα από τα πιο εξελιγμένα της χώρας. Άρχισε τη λειτουργία του στα τέλη της δεκαετίας του ’70 από τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Νάουσας και λίγα χρόνια μετά ανέλαβε τη διαχείριση ο Δήμος της Νάουσας. Βασικό πλεονέκτημα αποτελεί η εγκατάσταση -από το 2002- ενός σύγχρονου συστήματος τεχνητής χιόνωσης (με 21 κανόνια σε λειτουργία), σε όλες τις πίστες των καταβάσεων, με αποτέλεσμα τη συνεχή χιόνωση και την καλύτερη ποιότητα του χιονιού.

Τα 3-5 Πηγάδια φημίζονται επίσης και για τις τρεις πίστες δρόμων αντοχής. Στη βάση του χιονοδρομικού λειτουργούν ξενοδοχείο με εστιατόριο και καφέ, ξενώνας – καταφύγιο, καφετέρια, ξύλινο lift bar, πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο με συνεχή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, οργανωμένη σχολή εκμάθησης σκι με 25 δασκάλους, καταστήματα ενοικιάσεως (1.000 ζεύγη) και πώλησης εξοπλισμού, μίνι μάρκετ, γήπεδο ποδοσφαίρου και snow mobiles.

Οι σύγχρονοι αναβατήρες και οι πίστες για όλους καθιστούν τα Τρία Πέντε Πηγάδια προσφιλή προορισμό. Συγκεκριμένα, το χιονοδρομικό διαθέτει επτά αναβατήρες: έναν εναέριο διθέσιο μήκους 1.500 μέτρων, τέσσερις συρόμενους μήκους από 415μ. έως 805μ. και δυο baby lifts μήκους 200 μέτρων ο καθένας. Οι δέκα πίστες του (επτά καταβάσεων και τρεις δρόμους αντοχής) είναι ιδανικές τόσο για την κατάλληλη προετοιμασία αρχαρίων όσο και για τους πλέον ικανούς σκιέρ. Επίσης, λειτουργεί ένα snow board park που ικανοποιεί και τους απαιτητικούς λάτρεις των χειμερινών σπορ.

 


Χιονοδρομικό Κέντρο Χρυσό Ελάφι 

Στην περιοχή Βολάδα Σελίου, σε υψόμετρο 1.700 μέτρων, βρίσκεται το Χρυσό Ελάφι, το μοναδικό ιδιωτικό χιονοδρομικό κέντρο στην Ελλάδα.

Άρχισε τη λειτουργία του το 1980 και απέχει από τη Βέροια μόλις 25 χλμ.

Διαθέτει πέντε πίστες, συνολικού μήκους 3,5 χλμ., που καλύπτουν τις ανάγκες τόσο των αρχαρίων όσο και των πιο έμπειρων σκιέρ, καθώς και δυο συρόμενους αναβατήρες 600 και 900 μέτρων αντίστοιχα.

Εκτός από την ενοικίαση του απαιτούμενου εξοπλισμού, λειτουργεί σχολή σκι, ξενοδοχείο και καφέ – εστιατόριο.

Διαδρομές Motocross & Enduro

Για τους λάτρεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού τα βουνά Βέρμιο και Πιέρια καθώς και η πίστα Motocross του Τριποτάμου προσφέρονται για τέλειες διαδρομές αλλά και για την διεξαγωγή αγώνων ακόμα και σε παγκόσμιο επίπεδο.

 


Αναρρίχηση – Oρειβασία

Το αναρριχητικό πεδίο Τιμίου Προδρόμου είναι ένα πολύ γραφικό μέρος πάνω από τον ποταμό Αλιάκμονα. Το πεδίο προορίζεται για όλα τα επίπεδα αναρριχητών εξαιρώντας τους αναρριχητές υψηλής κλάσης. Στο φαράγγι της Κράστας υπάρχει το αναρριχητικό πεδίο Μπουντόλα με παραδοσιακές διαδρομές ύψους 3-4 σχοινιών. O βράχος των Ριζωμάτων προσφέρεται για αναρρίχηση.

 


Αεραθλητισμός

Στην περιοχή λειτουργεί το Αεραθλητικό Κέντρο για την μύηση των επισκεπτών σε αεραθλήματα, όπως πτήσεις με αλεξίπτωτο πλαγιάς, πτήσεις με αιωρόπτερα κ.ά.

 


Πεζοπορία, Ποδηλασία και Ορειβασία

Η περιοχή προσφέρει εξαιρετικές πεζοπορικές, ποδηλατικές και ορειβατικές διαδρομές δίπλα στον ποταμό Αλιάκμονα, στα Πιέρια Όρη και στο Βέρμιο Όρος. Για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών υπάρχουν δύο καταφύγια στις τοποθεσίες «Μπαλκόνι» (υψόμετρο 1800 μέτρων) στα Πέντε Πηγάδια Νάουσας και «Μουντάκι» (υψόμετρο 1800 μέτρων) στο Μουντάκι Βερμίου.

 


Ιππασία

Στην Βέροια λειτουργεί ιππικός όμιλος, στον οποίο προσφέρονται μαθήματα ιππασίας και ιππικές διαδρομές.

 


Παρατήρηση πουλιών

Στην ευρύτερη περιοχή της Βέροιας έχουν καταμετρηθεί περί τα 70 είδη πουλιών, πολλά κοινά αλλά και μερικά που απειλούνται με εξαφάνιση. Ο επισκέπτης μπορεί να συναντήσει πολλά κοινά είδη πουλιών στην διαδρομή του Τριπόταμου μέσα στην πόλη ταυτόχρονα στις γύρω περιοχές θα συναντήσει και αρπακτικά πουλιά.

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Νάουσα.

Ένα Φεστιβάλ με πολύ κόπο που συγκεντρώνει αξιόλογες συμμετοχές από όλο τον κόσμο με την υποστήριξη πολλών καλλιτεχνών διοργανώνεται κάθε Σεπτέμβριο. Εκτός από την προβολή ταινιών διοργανώνονται και άλλες εκδηλώσεις και δραστηριότητες στα πλαίσια του Φεστιβάλ.

 

Διεθνές Φεστιβάλ Γκάιντας, Τρίκαλα

Μια διοργάνωση θεσμός με συμμετοχές από την Ελλάδα αλλά και από άλλες χώρες. Οι μουσικοί παρελαύνουν από την πλατεία του χωριού μαζί με τα χορευτικά συγκροτήματα που συμμετέχουν και αρχίζει το μεγάλο γλέντι. Ένα ταξίδι στην παραδοσιακή μουσική μέσα από τους ήχους της Γκάιντας. Αν βρεθείτε τον Αύγουστο στην Ημαθία θα μπορέσετε να το παρακολουθήσετε. Στις 23 Ιουνίου αναβιώνει το έθιμο του Κλήδονα με το χορό πάνω από τις φωτιές και την μαντική ιεροτελεστία με τις ανύπαντρες κοπέλες του χωριού. Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά για αυτό στα άρθρα της ιστοσελίδας μας.

 

Γενίτσαροι και Μπούλες, Νάουσα

Οι Απόκριες στην πόλη αυτή είναι ξεχωριστές, καθώς την Κυριακή της αποκριάς αναβιώνει το έθιμο «Γενίτσαροι και Μπούλες», στο οποίο λαμβάνουν μέρος μόνο οι άντρες της περιοχής. Ντύνονται γαμπρός και νύφη, και μαζί με άλλους γυρίζουν τα σπίτια και γλεντούν. Το ίδιο επαναλαμβάνεται και την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς στην πλατεία με γλέντι και φαγητό.

 

Αναστενάρια, Μελίκη

Παραμονές Χριστουγέννων γίνεται ο χορός πάνω στα αναμμένα κάρβουνα, τα λεγόμενα «Αναστενάρια». Ενώ στη Νάουσα, την παραμονή των Χριστουγέννων αναβιώνει το έθιμο του Καρτσούνου, δηλαδή οι κάτοικοι να ανάβουν φωτιές στις γειτονιές της πόλης και να συγκεντρώνονται γύρω από αυτές για να ψήσουν κρέας και να γλεντήσουν.

Τουριστική Αστυνομία: 23310 92 071
Αστυνομία: 23310 72 222
Νοσοκομείο: 23310 22 082, -6
ΚΤΕΛ: 23310 22 342
ΤΡΕΝΟΣΕ: 23310 24 444
Χιονοδρομικό Κέντρο 3-5 Πηγάδια: 23320 44 981
Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου: 23310 49 226

Με αυτοκίνητο

Ο νομός Ημαθίας βρίσκεται στην Κεντρική Μακεδονία και περικλείεται από τους νομούς Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Πιερίας και Πέλλας.

Με το αυτοκίνητο είναι εύκολα προσβάσιμος νομός με καλό οδικό δίκτυο.

Ενδεικτικά οι αποστάσεις είναι:
Αθήνα – Βέροια: 510χλμ.
Θεσσαλονίκη – Βέροια: 90χλμ.
Κοζάνη – Βέροια: 60χλμ.
Κατερίνη – Βέροια: 75χλμ.
Έδεσσα – Βέροια: 50χλμ.

 


Με αεροπλάνο

Τα κοντινότερα αεροδρόμια είναι της Κοζάνης και της Θεσσαλονίκης.

Στην Κοζάνη πραγματοποιούνται τέσσερις πτήσεις την εβδομάδα από Αθήνα, ενώ το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης δέχεται καθημερινά πτήσεις από όλη την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό.

 


Με λεωφορείο

Το ΚΤΕΛ Ημαθίας μπορεί να σας εξυπηρετήσει τόσο στις μετακινήσεις σας εντός του νομού με δρομολόγια που συνδέουν όλο το νομό αλλά και για τη μετακίνηση σας από και προς το νομό σε διάφορες πόλεις σε όλη την Ελλάδα.

ΚΤΕΛ Βέροιας: 23310 22 342
ΚΤΕΛ Νάουσας: 23320 22 223
ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης: 2310 595 432
ΚΤΕΛ Αθηνών: 210 51 20 887

 


Με τρένο

Υπάρχει σιδηροδρομική σύνδεση της Βέροιας και της Νάουσας με Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Για δρομολόγια από την Αθήνα πρέπει να αποβιβαστείτε στο Πλατύ και από εκεί να πάρετε το τρένο που έρχεται από Θεσσαλονίκη για να φτάσετε στον προορισμό σας.

Τέλος τα δρομολόγια από Θεσσαλονίκη είναι καθημερινά.