Ίος

Η Ίος είναι κατά γενική ομολογία ένα από τα ομορφότερα νησιά της Ελλάδας. Οι μεγάλες χρυσές παραλίες της, η καθαρή θάλασσα, οι ερημικές ακρογιαλιές και η έντονη νυχτερινή ζωή την έχουν κάνει γνωστή διεθνώς ως νησί της νεολαίας. Όμως η Ίος, που έχει συνδεθεί άρρηκτα με το όνομα του ποιητή Ομήρου, έχει να προσφέρει στον επισκέπτη της ακόμα πάρα πολλά εκτός από τον ήλιο, τη θάλασσα και τη διασκέδαση, καθώς συνδυάζει την κοσμοπολίτικη ζωή με την πλούσια κυκλαδίτικη παράδοση.

Η Ίος ή Νιος έχει έκταση 108 τετραγωνικά χιλιόμετρα και μόνιμο πληθυσμό 2000 κατοίκων. Η ονομασία της πιθανώς προήλθε από το «ίον» (λουλούδι), καθώς στην αρχαιότητα το νησί ήταν γεμάτο άνθη.

Η άφιξη στο Λιμάνι της Νιος, με την πανέμορφη εκκλησία της Αγ. Ειρήνης, στα δεξιά και την παραλία του Γιαλού αριστερά, είναι μια πολύ όμορφη εικόνα και ο καλύτερος οιωνός για τον επισκέπτη.

Πρωτεύουσα του νησιού είναι η μαγευτική Χώρα, αμφιθεατρικά χτισμένη στο λόφο πάνω από το λιμάνι. Εδώ η κλασική κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική δεσπόζει σε όλο της το μεγαλείο: στενά δρομάκια, κατάλευκα σπίτια με πέτρινους χοντρούς τοίχους για προστασία από το κρύο και τον εκτυφλωτικό ήλιο του Αιγαίου, μικρές πλακόστρωτες πλατείες με βρύσες με πόσιμο νερό, πολλά εκκλησάκια. Στη θέση της Χώρας, στο απόκρημνο ύψωμα πάνω από το λιμάνι, βρισκόταν η αρχαία πόλη της Ίου, από την οποία σήμερα είναι ορατά μεγάλα τμήματα του τείχους, ενός κτιρίου, του δρόμου προς το λιμάνι και του ναού του Απόλλωνα, στη θέση που βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης. Ανάμεσα στην Αγία Αικατερίνη και στο εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων βρισκόταν η αγορά της αρχαίας πόλης. Πλουσιότατα ευρήματα από τους προϊστορικούς έως τους ρωμαϊκούς χρόνους μπορείτε να δείτε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Χώρας. Ανηφορίζοντας προς το λόφο ανατολικά της Χώρας, συναντάμε ένα από τα ωραιότερα αξιοθέατα της Ίου: τους παλιούς ασπρισμένους ανεμόμυλους, και καταλήγουμε στο Ανοικτό Θέατρο Οδυσσέας Ελύτης, ένα αριστούργημα αρχιτεκτονικής από πέτρα και μάρμαρο, χτισμένο σε μια από τις αγαπημένες τοποθεσίες του ποιητή με καταπληκτική θέα.  Χαρακτηριστική εικόνα της Χώρα είναι η εκκλησία της Παναγίας Γκρεμιώτισσας, με τον φοίνικα και την καταπληκτική θέα στον Όρμο, στην Σίκινο και το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου. Εκεί ο επισκέπτης, έχει την ευκαιρία για το καλύτερο ηλιοβασίλεμα του νησιού.

Ο Μυλοπότας, οικισμός με φημισμένη μεγάλη αμμώδη παραλία, βρίσκεται 3 χλμ. Νοτιοανατολικά από τη Χώρα. Η Αγία Θεοδότη είναι ένας παραδοσιακός οικισμός που απέχει 10 χλμ. από τη Χώρα και διαθέτει υπέροχη αμμουδιά. Η Ψάθη είναι ένας άλλος μικρός παραδοσιακός οικισμός με όμορφη παραλία που απέχει 20 χλμ από τη Χώρα, προς τα Δυτικά.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι αρχαιολογικοί χώροι στο Παλαιόκαστρο όπου θα δείτε τον περίβολο βυζαντινού φρουρίου, ύψους 2,5 μ. και χτισμένη πάνω στο φρούριο την εκκλησία της Παναγίας της Παλιοκαστρίτισσας.

Το Μαγγανάρι είναι μια από τις πιο όμορφες περιοχές της Ίου, στο νοτιότερο άκρο του νησιού. Εδώ, επτά συνεχόμενες παραλίες με χρυσαφένια άμμο σας περιμένουν. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι εδώ γυρίστηκαν σκηνές της ταινίας “Απέραντο Γαλάζιο”.

Ένα από τα ωραιότερα αξιοθέατα της Ίου είναι οι Ανεμόμυλοί της. Βρίσκονται στο ανατολικό άκρο της Χώρας, ανηφορίζοντας προς τον λόφο του Θεάτρου και είναι γραφικότατοι.

Κατά την 3η χιλιετία π.Χ. αναπτύχθηκε στην Ίο ο πρώιμος Κυκλαδικός πολιτισμός. Την ύπαρξή του μας μαρτυρούν και αρχαιολογικές ανασκαφές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην Ίο. Το νησί γνώρισε ιδιαίτερη ανάπτυξη κατά την περίοδο αυτή, διότι βρισκόταν σε καίριο σημείο των θαλασσίων δρόμων προς την Κρήτη και τη νότια Ασία. Η ζωή συνεχίζεται στην Ίο και κατά τη 2η χιλιετία (μέση και ύστερη εποχή του χαλκού), και κατόπιν η Ίος μοιράζεται την ίδια τύχη με τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων, τα οποία παύουν να έχουν αυτονομία και εκπίπτουν στη σφαίρα επιρροής αρχικά των Μινωϊτών και στη συνέχεια των Μυκηναίων. Η επιρροή των Μινωϊτών ξεκίνησε ως πολιτισμική και εξελίχθηκε σε πολιτική. Το σκηνικό αλλάζει με την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας, γύρω στο 1650π.Χ., όπου καταστρέφεται και το μεγάλο αστικό της κέντρο, το Ακρωτήρι. Έτσι, οι Μυκηναίοι αυτή τη φορά, επωφελούνται της καταστροφής και 50 χρόνια αργότερα κυριαρχούν στις Κυκλάδες, συμπεριλαμβανομένης και της Ίου. Η μετάβαση από τους Προϊστορικούς στους Ιστορικούς χρόνους παραμένει σκοτεινή για την Ίο, γιατί από τις έρευνες δεν προήλθαν νέα στοιχεία γι’ αυτή την περίοδο.

Γύρω στα 1100π.χ. Δωριείς και Ίωνες φτάνουν στο νησί και μάλιστα από τους Ίωνες το νησί έλαβε το όνομα του. Στη συνέχεια η Ίος έγινε μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας και στις αρχές του 13μ.Χ. αιώνα κατακτήθηκε από τους Ενετούς, αφού είχαν περάσει οι Μακεδόνες, Πτολεμαίοι και Ρωμαίοι, με σημαντική περίοδο γύρω στα 1397μ.Χ. όταν ο Διοικητής του νησιού Μάρκος Κρίσπος, οχύρωσε την χώρα του νησιού με τείχη κάστρου, ερείπια των οποίων και σήμερα υπάρχουν, προκειμένου να προφυλαχθούν οι κάτοικοι από τις άγριες επιδρομές των Πειρατών.

Το 1537 τελικά, η Νιος πέφτει στα χέρια των Τούρκων και αρχίζει περίοδος βαριάς φορολογίας για το νησί, όπως και τα υπόλοιπα, υπό κυριαρχία, Κυκλαδονήσια. Το νησί, εξακολούθησε να υποφέρει από επιθέσεις πειρατών. Οι Τούρκοι κατακτητές χαρακτήριζαν το νησί Μικρή Μάλτα λόγω της Απόλυτης ασφάλειας που προσέφερε το φυσικό του λιμάνι.

Παρά την Τουρκική κυριαρχία, τα Κυκλαδονήσια απολάμβαναν μια σχετική, αυτονομία, και μάλιστα γύρω στο 1774 ειδικά προνόμια, σχετικά με την ναυτιλία και το εμπόριο, δόθηκαν με την συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή, έως το 1821, οπότε και ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση που οδήγησε στην απελευθέρωση του Έθνους. Στην τελευταία αυτή περίοδο, ο Σπυρίδων Βαλέτας (1718-1843) τέκνο της Ίου και Φιλικός, διακρίθηκε στον Αγώνα και μάλιστα υπήρξε ο Πρώτος Υπουργός Παιδείας του Έθνους, και μεγάλος Ευεργέτης του νησιού.

Ξεχωριστή μνεία πρέπει να γίνει στον μεγαλύτερο επικό ποιητή όλων των Εποχών, τον Όμηρο, ο οποίος τον 8ο αιώνα π.χ. συνέθεσε την Ιλιάδα και την Οδύσσεια. Στην περιοχή Πλακωτός υπάρχει ο τάφος του, μια που ο ποιητής άφησε στην Ίο την τελευταία του πνοή. Προς τιμήν του Ομήρου, κάθε χρόνο διοργανώνεται πολιτιστικό φεστιβάλ «ΤΑ ΟΜΗΡΕΙΑ» με καλλιτεχνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Μυλοπότας

Ο παραθαλάσσιος οικισμός Μυλοπότας απέχει μόλις 3 χλμ. από τη Χώρα.

Ο κεντρικός δρόμος ξεκινά από το λιμάνι, περνά από την πρωτεύουσα και καταλήγει στην ονειρεμένη παραλία του. Είναι μια από τις διασημότερες και κοσμικότερες παραλίες του νησιού. Έχει βραβευτεί με τη Γαλάζια Σημαία. Είναι μια άρτια οργανωμένη πλαζ, στην οποία οι λουόμενοι μπορούν να απολαύσουν όλες τις ανέσεις και να εξασκηθούν στα θαλάσσια σπορ. Στην παραλία λειτουργεί σχολή wind serfing και καταδύσεων. Οι έμπειροι εκπαιδευτές τους είναι στη διάθεσή σας.

Χαρακτηριστικό της παραλίας είναι η χρυσή αμμουδιά της και τα πεντακάθαρα νερά της. Θεωρείται μια από τις ομορφότερες παραλίες του Αιγαίου.

Αν το κολύμπι σας ανοίξει την όρεξη κοντά στη παραλία λειτουργούν ταβέρνες.

 


Χώρα

Η Χώρα, η πρωτεύουσα του νησιού γοητεύει με την αυθεντική κυκλαδίτικη ομορφιά της. Είναι κτισμένη στο λόφο πάνω από το Γιαλό, το λιμάνι του νησιού, από το οποίο απέχει 2χλμ. Πρόκειται για μια γραφική πόλη που κερδίζει κάθε ταξιδιώτη που θα περπατήσει στα πλακόστρωτα δρομάκια της, θα μυρίσει και θα ανταμώσει με το χθες και το σήμερα του τόπου.

Ο παλαιός οικισμός της Χώρας έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος. Εκεί, τα βήματά σου σε ταξιδεύουν στα περασμένα. Κι όσο χάνεται κανείς στα καλντερίμια και στις παλιές γειτονιές, τόσο ανακαλύπτει την γοητεία της λιτότητας και την αστείρευτη ομορφιά της απλότητας. Μικρά κάτασπρα και καλοδιατηρημένα σπίτια, στενά σοκάκια με βόλτα και μικρές πλατείες. Και γύρω τους κτισμένες πολλές εκκλησίες και ξωκλήσια να αγκαλιάζουν τη χώρα, σαν να θέλουν να την προστατεύσουν από κάθε κακό.

Σε όλο το νησί υπάρχουν περίπου 365 εκκλησίες. Πολλές από αυτές βρίσκονται στη Χώρα. Στη κορυφή του λόφου δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, προστάτη των ναυτικών, που από το υψηλότερο σημείο της πρωτεύουσας φαίνεται να παρακολουθεί το πέλαγος.

Στην ίδια περιοχή βρίσκονται τα ερείπια του Μεσαιωνικού Κάστρου, που χρονολογείται από τα μέσα του 13ου αιώνα και κάτω από αυτό, ανάμεσα στα απόκρημνα βράχια είναι κτισμένη η εκκλησία της Παναγίας της Γκρεμιώτισσας. Η λαϊκή παράδοση λέει ότι η εικόνα της Παναγίας με τον Χριστό στην αγκαλιά βρέθηκε στον όρμο του Μυλοπότα, μέσα στα βράχια και δίπλα της άναβε ένα καντήλι. Έτσι οι κάτοικοι έκτισαν στο σημείο αυτό την εκκλησία που είναι αφιερωμένη στη Κοίμηση της Θεοτόκου.

Στη θέση της σημερινής πόλης της Ίου, βρισκόταν και η αρχαία πόλη. Στην είσοδο της Χώρας, υπάρχουν τα λείψανα του αρχαίου τείχους. Ενώ στη νότια πλευρά της πόλης θα δείτε τα ερείπια του ναού του Πυθίου Απόλλωνα.

Στην περιοχή Σκάρκος βρίσκονται τα λείψανα του σημαντικότερου Πρωτοκυκλαδίτικου οικισμού και στη θέση Πλακωτός βρίσκεται “ο τάφος του Ομήρου“. Η γνωριμία με τις αρχαιότητες του νησιού ολοκληρώνεται με την επίσκεψη στο αρχαιολογικό μουσείο, όπου θα δείτε σημαντικά εκθέματα από διάφορες χρονολογικές περιόδους.

Στο ανατολικό άκρο της Χώρας, βρίσκονται 12 Ανεμόμυλοι. Οι  γραφικοί μύλοι της Ίου συγκαταλέγονται στα ωραιότερα αξιοθέατα του νησιού. Μοναδικά δείγματα τοπικής αρχιτεκτονικής, αποτέλεσαν σημαντικό στοιχείο της παραγωγικής δύναμης του νησιού. Σήμερα, ως αναπόσπαστα κομμάτια της νεότερης ιστορίας του νησιού, θεωρούνται σημαντικά αξιοθέατα και σταθμό στην περιήγηση κάθε επισκέπτη.

Ένα ακόμη στολίδι της Χώρας είναι το ανοιχτό Θέατρο αρχαιοελληνικού τύπου “Οδυσσέα Ελύτη”. Είναι κτισμένο σε μια υπέροχη τοποθεσία, την αγαπημένη του νομπελίστα ποιητή μας. Έχει χωρητικότητα 1100 θέσεων και είναι κατασκευασμένο από πέτρα και μάρμαρο. Κάθε καλοκαίρι φιλοξενεί τις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ανάμεσά τους και τα Ομήρεια, τη λαμπρότερη εκδήλωση που διοργανώνει ο δήμος Ιητών.

Οι τουριστικές υποδομές της Χώρας εξασφαλίζουν σε κάθε επισκέπτη άνετη διαμονή και πολλές ευκαιρίες διασκέδασης.

 


Μαγγανάρι

Στο νότιο άκρο του νησιού βρίσκεται ο μικρός παραθαλάσσιος οικισμός Μαγγανάρι, γνωστός για την υπέροχη παραλία του. Είναι μία από τις δημοφιλέστερες του νησιού, ενώ στον ομώνυμο όρμο του αγκυροβολούν κάθε καλοκαίρι τα γιοτ των επώνυμων επισκεπτών του νησιού.

Την ανεπανάληπτη ομορφιά της απέραντης ακτής συνθέτουν πέντε συνεχόμενες παραλίες και κολπίσκοι. Οι Τρεις Κλησιές, ο Κάλαμος, οι Πλάκες και η Λούκα. Καθεμιά με την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της προσφέρετε για ώρες ηρεμίας μακριά από τη βουή των κοσμικών πλαζ.

Έτσι, δημιουργείται η ατέλειωτη χρυσαφένια αμμουδιά, την οποία λατρεύει κάθε επισκέπτης της Ίου. Δεν τυχαίο εξάλλου το γεγονός ότι στο Μαγγανάρι γυρίστηκε η ταινία “Απέραντο Γαλάζιο”.

Κατά την παραμονή σας στην περιοχή μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και το βυζαντινό μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη που βρίσκεται κοντά στην παραλία του Καλάμου.

Στις ψαροταβέρνες που λειτουργούν κατά μήκος της παραλιακής θα δοκιμάσετε νόστιμους ψαρομεζέδες και θαλασσινά πιάτα.

 


Γιαλός

Το λιμάνι της Ίου, ο Γιαλός, όπως συνηθίζουν να το αποκαλούν οι ντόπιοι είναι ένα από τα πιο ασφαλή και απάνεμα λιμάνια του Αιγαίου. Γι’ αυτό και το έχουν ονομάσει “Μικρή Μάλτα”.

Η πρώτη εικόνα που αντικρίζει κανείς μόλις το πλοίο αγκυροβολήσει στο γραφικό λιμάνι είναι το εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης που είναι κτισμένο στη δεξιά είσοδο του Γιαλού. Κτίστηκε τον 17ο αιώνα και χαρακτηριστικό του είναι ότι έχει δύο Άγιες Τράπεζες.

Ο Γιαλός είναι ένας μικρός φυσικός κόλπος προστατευμένος από τους ανέμους και γι’ αυτό φιλοξενεί πολλούς ιστιοπλοϊκούς αγώνες. Είναι ένα από τα λιμάνια που φιλοξενεί τ6ον μεγαλύτερο αριθμό σκαφών αναψυχής.

Ο οικισμός του, απέχει 2χλμ από τη Χώρα και είναι εξίσου όμορφος και γοητευτικός με τα πρωτεύουσα. Η συνεχής οικοδομική δραστηριότητα που παρατηρείται στο νησί τα τελευταία χρόνια, τείνει να ενώσει τους δύο αυτούς οικισμούς. Κατά την περιήγησή σας στο Γιαλό θα συναντήσετε πολλά εμπορικά καταστήματα και τουριστικά μαγαζιά για να αγοράσετε σουβενίρ και αναμνηστικά από την Ίο. Στην παραλία του Γιαλού θα κολυμπήσετε και θα χαρείτε τη υπέροχη θάλασσα. Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται και οι παραλίες Χρυσή Ακτή και Κουμπάρα, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής για τη φυσική ομορφιά τους και για τα καθαρά νερά τους.

 


Κουμπάρα

Η Κουμπάρα είναι άλλη μια δημοφιλής παραλία της Ίου.

Βρίσκεται κοντά στο λιμάνι. Είναι μια πανέμορφη αμμουδιά με κρυστάλλινα νερά, που έχει βραβευτεί με τη Γαλάζια Σημαία.

Στη γύρω περιοχή λειτουργούν αρκετά ξενοδοχεία. Στις ταβέρνες θα δοκιμάσετε την κυκλαδίτικη κουζίνα. Το απόγευμα, θα πιείτε τον καφέ σας απολαμβάνοντας το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα.

 


Αγία Θεοδότη

Ο παραθαλάσσιος οικισμός της Αγίας Θεοδότης βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Ίου και σε απόσταση 10 χλμ. από τη Χώρα. Η ομώνυμη παραλία της διακρίνεται για τη φυσική ομορφιά της και τα καθαρά νερά της. Ο μικρός κολπίσκος της, με τη χρυσαφένια αμμουδιά της και τα βαθυγάλαζα νερά, δημιουργούν το τέλειο σκηνικό απόδρασης από το άγχος της πόλης.

Η περιοχή όμως παρουσιάζει και αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Κοντά στον παραδοσιακό οικισμό βρίσκονται τα ερείπια ενός ελληνιστικού πύργου και στην πλαγιά του λόφου μπορείτε να δείτε τα απομεινάρια του αρχαίου υδραγωγείου. Επίσης, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την εκκλησία της Αγίας Θεοδότης. Είναι η παλαιότερη του νησιού. Ιδρύθηκε τον 16ο αιώνα και είναι κτισμένη πάνω στα ερείπια του αρχαίου ναού του Απόλλωνα.

Αξίζει να δείτε την ανατολή του ήλιου από τον οικισμό της Αγίας Θεοδότης με φόντο την Ηράκλεια που βρίσκεται ακριβώς απέναντι. Εξίσου ειδυλλιακό είναι και το ηλιοβασίλεμα.

 


Ψάθη

Στην ανατολική πλευρά του νησιού και σε κοντινή απόσταση από την Αγία Θεοδότη βρίσκεται και ο μικρός οικισμός με την υπέροχη αμμουδιά, Ψάθη. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι ότι έχει κτιστεί σε μια καταπράσινη τοποθεσία. Επίσης, στην αμμουδιά του, που είναι από τις μεγαλύτερες του νησιού, βρίσκουν καταφύγιο οι χελώνες καρέττα – καρέττα. Στην περιοχή φυσούν δυνατοί άνεμοι, γι’ αυτό και τη προτιμούν οι λάτρης του serfing.

Από τα αξιοθέατα της περιοχής, αξίζει να επισκεφθείτε τα ερείπια του αρχαίου ναού και την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη που ιδρύθηκε τον 17ο αιώνα.

 


Κάμπος

Κοντά στην Χώρα, ο Κάμπος στον Γιαλό είναι η ιδανική τοποθεσία για διαμονή και συνδυάζει ησυχία, νυχτερινή ζωή και όλες τις ευκολίες. Ο Γιαλός προσφέρει υπέροχη πλαζ με ψιλή ξανθιά άμμο.

Η πεδιάδα του Κάμπου βρίσκεται κοντά στη Χώρα. Στην περιοχή λειτουργούν αρκετά ξενοδοχεία και συγκροτήματα ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων. Η κοντινή απόσταση του Κάμπου με τη Χώρα, τη πρωτεύουσα, τον καθιστούν ιδανικό για διαμονή, καθώς συνδυάζει τη γραφικότητα και την ησυχία με την κοσμική ζωή και τις σύγχρονες ανέσεις.

Στο λόφο του Σκάρκου βρίσκονται τα ερείπια ενός πρωτοκυκλαδικού οικισμού. Τα σημαντικά ευρήματα των ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο του Σκάρκου αποδεικνύουν την ύπαρξη μιας ανεπτυγμένης κοινωνίας. Μεταξύ άλλων βρέθηκαν πολύ καλά διατηρημένοι τοίχοι κατοικιών και πολλά αγγεία.

Ανεμόμυλοι

Στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας της Ίου βρίσκονται 12 παραδοσιακοί ανεμόμυλοι. Η Ίος είναι ίσως το μοναδικό νησί των Κυκλάδων όπου βρίσκεις τόσους ανεμόμυλους στο ίδιο μέρος.

Δύο από αυτούς ανήκουν στο Δήμο, έχουν αναπαλαιωθεί και μπορεί κανείς να τους επισκεφθεί. Ένας ακόμα ανήκει σε ιδιώτη. Και οι τρεις αυτοί μύλοι είναι λειτουργικοί. Σε κάποιους έχει παραμείνει η σκεπή σε σχήμα κώνου που είναι φτιαγμένη από άχυρο.

Στο σημείο που βρίσκονται στην πλατεία της Άνοιξης ή πιο γνωστή ως πλατεία των μύλων, ο αέρας είναι πολύ δυνατός. Κατά αυτόν τον τρόπο κατασκευάστηκαν στο σημείο αυτό ώστε να εξυπηρετούνται οι καθημερινές ανάγκες των κατοίκων του νησιού.

 


Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ίου εγκαινιάστηκε την άνοιξη του 1999, στο Μέγαρο Αμοιραδάκειο. Ιδρύθηκε από την ΚΑ΄ Εφορία Αρχαιοτήτων με τη συγχρηματοδότηση των Υπουργείων Αιγαίου και Πολιτισμού.

Το κτήριο που στεγάζεται είναι νεοκλασικό με παραδοσιακή αρχιτεκτονική και βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της Χώρας. Είναι κτίσμα του 20ου αιώνα και στέγαζε την οικία της οικογένειας Αμοιραδάκη. Ο κάτω όροφος του κτιρίου διαμορφώθηκε σε μουσείο που περιβάλλεται από ένα προαύλιο χώρο.

Υπάρχουν τέσσερις αίθουσες στο μουσείο, στις οποίες φιλοξενούνται εποχιακές εκθέσεις, οπτικοακουστικά μέσα οργάνωσης και μελέτης. Παράλληλα, στην αυλή του δεσπόζουν ογκώδη αντικείμενα, όπως αγάλματα, μέλη αγαλμάτων, σαρκοφάγοι.

Τα εκθέματα προέρχονται από τις ανασκαφές της Εφορίας Αρχαιοτήτων στον αρχαίο οικισμό του Σκάρκου, αλλά και των ιστορικών χρόνων από την Αρχαία Πόλη της Ίου. Χάρη στα εκθέματα γίνεται γνωστή η οικονομική και κοινωνική δομή κατά την 3η χιλιετία π.Χ στο Αιγαίο και το πέρασμα στην Μινωική Εποχή, αλλά και το πολίτευμα, οι θεσμοί και οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες κατά τους ιστορικούς χρόνους.

Μέσω φωτογραφικού υλικού αναδεικνύεται το φυσικό περιβάλλον και η ιστορία της αρχαιολογικής έρευνας στο νησί. Έτσι ξεκινά η έκθεση. Στην πρώτη αίθουσα παρουσιάζεται η εποχή του Χαλκού (3η χιλιετία π.Χ), η ακμή της Πρωτοκυκλαδικής περιόδου, οι σχέσεις του νησιού με τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά και του οικισμού του Σκάρκου, όπως αρχιτεκτονική, κεραμική, πολεοδομία, οικονομία, κοινωνική οργάνωση.

Χαρακτηριστικά εκθέματα από τον οικισμό είναι πήλινα αγγεία, σκεύη και εργαλεία, αγαλματάκια, αλλά και οστά ζώων. Ξεχωριστά είναι κάποια αγγεία που προέρχονται από την ηπειρωτική Ελλάδα και αποδεικνύουν τις εμπορικές σχέσεις της Ίου με άλλες πόλεις εκείνη την  εποχή.

Στη δεύτερη αίθουσα παρουσιάζεται η Μέση και Ύστερη Εποχή του Χαλκού (2η χιλιετία π.Χ). Τα εκθέματα μαρτυρούν τις πολιτικές και πολιτιστικές συνθήκες στο Αιγαίο και στο νεκροταφείο. Μεταξύ των εκθεμάτων υπάρχουν μινωικά κύπελλα, χάλκινα όπλα και κοσμήματα. Υπάρχει ολόκληρος τάφος από το νεκροταφείο του Σκάρκου.

Η Τρίτη και τέταρτη αίθουσα φιλοξενούν ανασκαφές από τους Ιστορικούς Χρόνους (αρχαϊκή εποχή έως ύστερη αρχαιότητα). Έχουμε την πόλη-κράτος Ίο, τη σχέση της με τον Όμηρο, τη θρησκεία, τους θεσμούς, το πολίτευμα, την τέχνη, την αρχιτεκτονική. Τα περισσότερα εκθέματα είναι από την αρχαία πόλη. Σημαντικότερα κάποια γλυπτά και επιγραφές από τους κλασικούς, τους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους.

Κάθε περίοδος αποτυπώνεται με ένα χάρτη, στον οποίο φαίνονται οι σημαντικότερες θέσεις της Ίου, καθώς και από κείμενα που εξηγούν τα θέματα, αλλά και φωτογραφίες ή σχέδια. Ενώ στις αίθουσες πολλαπλών χρήσεων φιλοξενούνται εκδηλώσεις, εκθέσεις, παιδικά προγράμματα κ.α.

 


Γαΐτη – Σίμωση

Ο φημισμένος ζωγράφος Γαΐτης και η γλύπτρια σύζυγός του Σίμωση δημιούργησαν ένα μουσείο κοντά στο θέατρο «Οδυσσέας Ελύτης».

Ο Γ. Γαΐτης ήταν μαθητής του Κωνσταντίνου Παρθένη και γνωστός για τα απρόσωπα ανθρωπάκια του, όταν επισκέφτηκε την Ίο τη λάτρεψε και αποφασίζει με τη σύζυγό του να φτιάξουν ένα μουσείο όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να χαλαρώνει και να μυείται στην τέχνη.

Πρόκειται για ένα συγκρότημα με τρεις εκθεσιακούς χώρους και ένα θέατρο. Στο ισόγειο υπάρχουν έργα από το 1945 ως το 1968, περίοδος δημιουργίας του απρόσωπου ανθρώπου. Στον πρώτο όροφο μεγάλες κατασκευές που παρουσιάζουν το ανθρωπάκι μέσα στο χώρο.

Σε διπλανό κτήριο δύο επιπέδων υπάρχει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο ισόγειο και έκθεση γλυπτών της Γ. Σίμωση στον πάνω όροφο. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να επισκεφτεί όλους τους χώρους του συγκροτήματος, ακόμη και την ταράτσα και έχει την αίσθηση ότι βρίσκεται σ’ ένα πλοίο, από όπου μπορεί να θαυμάσει τη θάλασσα, τα νησιά, τη Χώρα της Ίου, το λιμάνι, αλλά και τον κήπο με τις ελιές και τα κυπαρίσσια του.

 


Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Ζαν Μαρί Ντρο

Το μουσείο μοντέρνας τέχνης βρίσκεται κοντά στον Μυλοπότα και στεγάζεται στο αρχοντικό του Γάλλου φιλέλληνα Ζαν Μαρί Ντρο από το 1993. Ο Ντρο το 1964 έχτισε ένα σπίτι στο νησί της Ίου και αποφάσισε να κτίσει και ένα μουσείο δίπλα από αυτό με δικά του έξοδα. Φιλοξενεί πίνακες ζωγραφικής και άλλα έργα τέχνης από Ελλάδα, Αϊτή, Γαλλία, Ιταλία, Πολωνία και άλλες χώρες.

Επίσης, η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες, γλυπτά, γκραβούρες. Ακόμα, υπάρχουν είδη λαϊκής τέχνης, αλλά και έπιπλα από τα Κυκλαδονήσια και άλλα μέρη της Ελλάδας.

Πρόκειται για ένα ιδιωτικό μουσείο, το οποίο λειτουργεί τους θερινούς μήνες και είναι προσβάσιμο με τα πόδια μέσω ενός μονοπατιού.

Κάλαμος

Πρόκειται για την ομορφότερη παραλία της Ίου. Την συναντάται στο ανατολικό τμήμα του νησιού σε απόσταση 16 χλμ από το λιμάνι, στο δρόμο που οδηγεί στο μοναστήρι του Καλάμου. Καταγάλανα νερά και ξανθό χρώμα στην άμμο που κυριαρχεί σε όλο το νησί.

Είναι ήσυχη, ερημική παραλία στην οποία μπορεί να βρεθείτε και μόνοι σας μιας και είναι απομονωμένη ακρογιαλιά με δύσκολη σχετικά πρόσβαση και με μεγάλο μήκος.

Το μαγευτικό σημείο της είναι ο απίστευτος βυθός της που σαγηνεύει τους φανατικούς δύτες. Εδώ συναντάται το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη, το οποίο χρονολογείται το 19ο αιώνα.

 


Κολιτσάνι

Πρόκειται για μικρή παραλία γυμνιστών. Νότια της Χώρας θα συναντήσετε αυτή την παραλία, η οποία απέχει περίπου ένα χιλιόμετρο από το λιμάνι. Δεν έχει αναπτυχθεί τουριστικά και γι αυτό το λόγο θα πρέπει να είστε εφοδιασμένοι με τα απαραίτητα όπως νερό και τρόφιμα.

Τα νερά είναι καταγάλανα και η άμμος έχει χρυσαφένιο χρώμα. Εδώ αγκυροβολούν πολλά ιστιοπλοϊκά σκάφη. Το τοπίο είναι άγριο με βλάστηση που δεν συναντάμε σε άλλες παραλίες του νησιού. Η πρόσβαση γίνεται κατεβαίνοντας με τα πόδια ένα λοφάκι.

 


Παπά

Νότια του Καλάμου βρίσκεται ο μικρός κόλπος του Παπά. Ιδανική παραλία για οικογένειες μιας και οι άνεμοι δεν την αγγίζουν. Η πρόσβαση εδώ γίνεται μόνο μέσω της θαλάσσιας οδού. Με την επίσκεψή σας εδώ φροντίστε να είστε εφοδιασμένοι με νερό και φαγητό μιας και η παραλία δεν είναι οργανωμένη.

 


Μαγγανάρι

Στο νότιο τμήμα του νησιού και στην μεγαλύτερη απόσταση χιλιομετρικά που μπορείτε να καλύψετε στο νησί, 23 χιλιόμετρα από την Χώρα, συναντάται μία σειρά από παραλίες το Μαγγανάρι. Η χρυσαφένια άμμος και τα γαλαζοπράσινα νερά του παραπέμπουν τον επισκέπτη σε παράδεισο.

Η σειρά με τις συνεχόμενες παραλίες τρεις μεγάλες και αμέτρητες μικρές είναι σε πολλά σημεία ανοργάνωτη και σε κάποια θα βρείτε ομπρέλες και ξαπλώστρες αλλά και μαγαζιά που προσφέρουν φαγητό, καφέ και ποτό. Αν το μέρος σας ικανοποιήσει και θέλετε να το επιλέξετε για τη διαμονή σας, θα βρείτε και καταλύματα έτοιμα να σας φιλοξενήσουν.

Εδώ ικανοποιούνται όλα τα γούστα αφού υπάρχουν και ήσυχα μέρη για όσους θέλουν να απολαύσουν την ηρεμία και γαλήνη που προσφέρει το τοπίο και η ομορφιά της θάλασσας αλλά και μέρη που συγκεντρώνεται περισσότερος κόσμος. Η ξανθή αυτή άμμος και τα ρηχά σμαραγδένια νερά προτρέπουν τον επισκέπτη να την επισκεφτεί ξανά.

Η πρόσβαση είναι εύκολη αφού ο δρόμος είναι ασφαλτόδρομος και μπορείτε να έρθετε και οδικώς με δικό σας όχημα ή το λεωφορείο αλλά και μέσω της θαλάσσιας οδού με καΐκι. Οι οπαδοί των θαλάσσιων δραστηριοτήτων δεν θα μείνουν παραπονεμένοι αφού μπορούν να κάνουν τζετ σκι και θαλάσσιο ποδήλατο.

 


Βαλμά

Μπορείτε να φτάσετε σε αυτή την παραλία που θα την χαρακτηρίζαμε μικρογραφία της άγριας φύσης είτε μέσω μονοπατιού, είτε μέσω χωματόδρομου που διασχίζει το ελικοδρόμιο. Πρέπει με την επίσκεψής να έχετε προμηθευτεί νερό και φαγητό γιατί δεν υπάρχει καμία υποδομή που θα σας παράσχει τα παραπάνω.

 


Αγία Θεοδότη

Η παραλία Αγία Θεοδότη είναι προορισμός για όσους θέλουν να απολαύσουν το μπάνιο τους χωρίς κόσμο και φασαρία στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού και σε απόσταση 14 χλμ από την Χώρα. Αμμουδερή, μεγάλη παραλία με ένα μικρό οργανωμένο κομμάτι σε αυτή με ομπρέλες και ξαπλώστρες.

Σε μικρή απόσταση από την Αγία Θεοδότη θα συναντήσετε μία ταβέρνα, στην οποία μπορείτε να δοκιμάσετε νιώτικες λιχουδιές μετά το μπάνιο σας αλλά και μία καφετέρια με πισίνα, η οποία σερβίρει κρύα σνακ, καφέ και αναψυκτικά. Εδώ μπορείτε να ατενίσετε το νησάκι  της Ηρακλειάς. Η πρόσβαση γίνεται μέσω στεριάς αλλά και μέσω θαλάσσης.

 


Γιαλός

Η πιο κοντινή παραλία στο λιμάνι του νησιού είναι του Γιαλού. Πρόκειται για παραλία με εύκολη πρόσβαση αφού φτάνεις εδώ με πολύ λίγα λεπτά περπάτημα. Δεν είναι ιδανική για όσους θέλουν ησυχία μιας και το σημείο στο οποίο βρίσκεται είναι πολυσύχναστο λόγω του λιμανιού. Αμμώδης ακρογιαλιά με λευκή άμμο και καταγάλανα νερά.

Εδώ μπορείτε να βρείτε τα πάντα αφού υπάρχουν κάθε είδους καταστήματα όπως μίνι μάρκετ αλλά και μαγαζιά εστίασης που ικανοποιούν όλα τα γαστρονομικά γούστα. Στην παραλία υπάρχει και beach bar που σερβίρει αφεψήματα. Υπάρχουν επίσης ομπρέλες και ξαπλώστρες για να απολαύσετε το μπάνιο σας άνετα.

Η περιοχή είναι πλήρως εξοπλισμένη τουριστικά με πολλά καταλύματα τα οποία φιλοξενούν και το μεγαλύτερο ποσοστό των επισκεπτών του  νησιού. Εδώ μπορείτε να επιδοθείτε και σε όποιες αθλητικές δραστηριότητες επιθυμείτε.

 


Μυλοπότας

Νότια της Ίου συναντάται τον πιο δημοφιλή προορισμό του νησιού με μήκος ενός χιλιομέτρου. Πρόκειται για ένα μοναδικό φυσικό τοπίο το οποίο απλώνεται μπροστά σας με την επίσκεψή σας εδώ. Αμμουδερή χρυσαφένια ακρογιαλιά με όλες τις τουριστικές ανέσεις που μπορεί να προσφέρει στον επισκέπτη της, μιας και είναι οργανωμένη παραλία και διαθέτει όλες τις απαραίτητες τουριστικές υποδομές.

Εδώ μπορείτε να απολαύσετε τη διαμονή σας στα καταλύματα που θα σας φιλοξενήσουν, να αγοράσετε τα σουβενίρ για τους φίλους σας και για εσάς και να δοκιμάσετε τις μοναδικές γαστρονομικές νοστιμιές στα εστιατόρια. Μπορείτε να πάρετε μέρος σε όποια θαλάσσια δραστηριότητα θέλετε αφού θα βρείτε κέντρα στα οποία μπορείτε να ενοικιάσετε τον κατάλληλο εξοπλισμό.

H πρόσβαση είναι εύκολη οδικώς αφού συχνά λεωφορειακά δρομολόγια ξεκινάνε από τη Χώρα, αλλά και όσοι είναι οπαδοί της πεζοπορίας υπάρχει μονοπάτι που ξεκινάει από το κέντρο του νησιού και καταλήγει εδώ.

Αυτόν τον προορισμό επιλέγουν πολλοί κυρίως νέοι από Ελλάδα αλλά και εξωτερικό για να διασκεδάσουν κάνοντας βουτιές στα σμαραγδένια νερά της. Ξέφρενη είναι η διασκέδαση όλη τη μέρα χωρίς σταματημό στους ρυθμούς των dj.

 


Κουμπάρα

Οργανωμένη παραλία με εύκολη πρόσβαση οδικώς αλλά και για όσους αγαπούν το περπάτημα πρόκειται για μία τριαντάλεπτη πεζοπορική απόσταση από το λιμάνι. Βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τη Χώρα και είναι πολλοί αυτοί που επιλέγουν να την επισκεφτούν μιας και πρόκειται για πλήρως οργανωμένο τουριστικά θέρετρο με καταστήματα, μαγαζιά και καταλύματα, αλλά και λόγω της απαράμιλλης ομορφιάς της.

Σχετικά ήσυχη, αμμουδερή παραλία, κάτοχος της γαλάζιας σημαίας, στην οποία υπάρχει ένα beach bar. Τα βράχια που βρίσκονται στα άκρα της ακρογιαλιάς αποτελούν πειρασμό για τους λάτρεις των βουτιών. Είναι μία από τις δημοφιλέστερες παραλίες του νησιού και λόγω του ηλιοβασιλέματος που οι πιο ρομαντικοί μπορούν να απολαύσουν σε αυτήν.

 


Διαμουδιά

Σε απόσταση 7χλμ από τη Χώρα συναντάμε το ακρωτήρι Διαμουδιά. Πρόκειται για όμορφο τοπίο άγριο, με αραιή βλάστηση. Η παραλία είναι ιδανική για όσους θέλουν απόλυτη ησυχία και εδώ μπορούν να τη βρουν. Το μέρος είναι μη οργανωμένο χωρίς καμία τουριστική εγκατάσταση γι αυτό θα πρέπει να έχετε προμηθευτεί τα απαραίτητα πριν την επίσκεψή σας εδώ.

Δεν πρόκειται για παραλία που την προτιμούν πολλοί και δεν συγκαταλέγεται στις δημοφιλέστερες του νησιού. Μια επίσκεψή σας όμως θα σας ανταμείψει εφόσον γνωρίσετε μια από τις άγριες πλευρές του νησιού.

 


Κλήμα

Το Κλήμα είναι παραλία με πρόσβαση μόνο από τη θαλάσσια οδό. Βρίσκεται απέναντι από το Πρασονήσι. Θα το συναντήσετε μετά την παραλία του Μυλοπότα και πρόκειται για απομονωμένη παραλία στην οποία θα απολαύσετε το μπάνιο σας κάτω από τον καυτό ήλιο.

 


Τρεις Κλησιές

Στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ίου σε μικρή απόσταση από το Μαγγανάρι συναντάτε την παραλία Τρεις Κλησιές. Πρόκειται για μικρή παραλία, ανοργάνωτη γεγονός που επιβάλει να έχετε μαζί σας νερό και φαγητό.

Το μέρος προτιμάται από γυμνιστές. Η πρόσβασή της έχει ένα μικρό βαθμό δυσκολίας μιας και μπορείτε να αφήσετε το αμάξι σε ένα σημείο και να συνεχίσετε με τα πόδια ένα χωματόδρομο απόστασης 10-15 λεπτών για να φτάσετε στην κατάξανθη άμμο και τα γαλανά νερά της.

 


Πλάκες

Νοτιοδυτικά του Καλάμου και βορειοανατολικά του Μαγγαναρίου θα συναντήσετε ακόμα μία πανέμορφη παραλία την οποία αξίζει να επισκεφτείτε. Απέχει 16χλμ από τη Χώρα και χαρακτηρίζεται σχετικά απομονωμένη.

Περιβάλλεται από βράχους που αιχμαλωτίζουν την λευκή αμμουδιά, η ομορφιά της οποίας είναι γνωστή σε πολλούς επισκέπτες. Πολύ δύσκολη η πρόσβαση, το τοπίο και η ομορφιά του όμως θα σας ανταμείψουν.

 


Άλλες Παραλίες:

  • Αγία Άννα
  • Αγία Κυριακή
  • Αλμυρός
  • Αυλάκι Αγγέλη
  • Αυλάκι Κάστρου
  • Αυλάκι Παναγιάς
  • Διακοφτό
  • Καλό Αυλάκι
  • Λούκα Αυλάκι
  • Λούκα Σπηλιά
  • Ντόμινο
  • Πεταλωτή
  • Ρούσσος
  • Σαντορινέικο
  • Φοντάδικο

Το έθιμο του ανέγκαρδου αναφερόταν στην αγωνία των ελεύθερων κοριτσιών να παντρευτούν. Κατά αυτόν τον τρόπο ύφαιναν στον αργαλειό και μόλις τελείωναν ένα υφαντό έπαιρναν από τον αργαλειό τον ανέγκαρδο- βέργα με μήκος ένα μέτρο και πάχος ένα εκατοστό- τον κράταγαν κάτω από τη μασχάλη και έβγαιναν στο δρόμο σεργιάνι. Το όνομα που ακουγόταν πρώτο κατά τη βόλτα τους ήταν και το όνομα αυτού που επρόκειτο να παντρευτούν.

 

Άλλο έθιμο είναι το έθιμο του αρμυπιτάρι. Σύμφωνα με αυτό οι γυναίκες έφτιαχναν αλμυρή πίτα την παραμονή του Ψυχοσάββατου στην οποία είχαν βάλει ένα νόμισμα. Όποια ελεύθερη κοπέλα έβρισκε το νόμισμα θα παντρευόταν τον ίδιο χρόνο.

 

Παρεμφερές με το έθιμο του “ανέγκαρδου” και του “κλήδωνα” είναι το έθιμο φωτάρες. Σύμφωνα με αυτό κατά τη γιορτή του Άι-Γιάννη του Προδρόμου ανάβουν φωτιές όπου τη στάχτη τους οι ελεύθερες κοπέλες τη βάζουν στις φτέρνες τους. Αφού πάνε στο σπίτι τους μαζεύονται όλες στο πηγάδι και η μεγαλύτερη βγάζει νερό από αυτό σε μία κανάτα στην οποία έριχναν καρπούς και φρούτα. Μέχρι να φτάσουν στον “κλήδωνα” η μεγαλύτερη που κρατάει και την κανάτα απαγορεύεται να μιλήσει. Μόλις βγάλει όλα τα φρούτα από την κανάτα τη δίνει σε όλες τις υπόλοιπες ανύπαντρες να πιουν το αμίλητο νερό. Κατά τη διάρκεια όλης αυτής της διαδρομής από τη στιγμή που οι ανύπαντρες βάλουν στάχτη στα πόδια τους μέχρι να γυρίσουν σπίτια τους αφού έχουν πιει το αμίλητο νερό όποιο αντρικό όνομα ακούσουν αυτό είναι και του μελλοντικού τους συζύγου.

 

Πολλά από αυτά τα έθιμα έχουν ξεθωριάσει στο πέρασμα των χρόνων και σε άλλα έχει αποδυναμωθεί το αρχικό παραδοσιακό στοιχείο ακόμα και με πολλές παραλλαγές που διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή.

 


Πανηγύρια

 

Πολλά είναι τα πανηγύρια που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο και στο νησί της Ίου όπως άλλωστε σε όλα τα ελληνικά μέρη. Τα πανηγύρια που λαμβάνουν χώρα στο νησί είναι:

  • Του Άι-Γιώργη (Βουρλιδάκια) – εορτή Αγίου Γεωργίου
  • Του Άι-Γιάννη Προδρόμου (μοναστήρι Πύργος) – 20-21 Ιουνίου
  • Της Παναγίας  Γκρεμνιώτισσας (Χώρα) – 15 Αυγούστου
  • Της Μερσινιάς – 21 Αυγούστου
  • Του Άι-Γιάννη  (μοναστήρι Καλάμου, Ψαθί) – 28-29 Αυγούστου
  • Της Γέννησης της Θεοτόκου (Αγία Θεοδότη, Παναγιά Παλαιοκαστρίτσα) – 7-8 Σεπτέμβρη
  • Του Αγίου Νικολάου (Κουμπάρα) – 6 Δεκεμβρίου

Προϊόντα

 

Φαγητά

Η κουζίνα της Ίου είναι η παραδοσιακή Κυκλαδίτικη, η οποία δίνει μεγάλη βάση στο ελαιόλαδο, τα όσπρια, τα ψάρια, τα δημητριακά και τα λαχανικά. Ως χαρακτηριστικότερα εδέσματα θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε τους ρεβυθοκεφτέδες, τα τσιμέτια (είδος ντολμά όπου αντί για κλιματόφυλλο χρησιμοποιείται κολοκυθανθός) και οι λιαστές μαρίδες, οι οποίες ξεραίνονται στον ήλιο και κατόπιν ψήνονται στα κάρβουνα. Ο επισκέπτης θα πρέπει επίσης να δείξει ξεχωριστή σημασία στα κρέατα της Ίου (αμνοερίφια, χοιρινά και μοσχαρίσια), τα οποία είναι ονομαστά για τη νοστιμιά τους και παντελώς ασφαλή και υγιεινά. Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε την αναφορά στη νιώτικη κάπαρη, τον αρωματικό αυτό καρπό που δίνει ξεχωριστή γεύση στις σαλάτες αλλά και σε μαγειρευτά.

 


Τυριά

Η Ίος διαθέτει πολύ ανεπτυγμένη κτηνοτροφία (κυρίως αιγοπρόβατα αλλά και βοοειδή), η οποία συντελεί και στην πολύ μεγάλη παραγωγή γαλακτοκομικών και τυριών. Τα τυριά της Ίου είναι ονομαστά και εξάγονται σε μεγάλες ποσότητες, τόσο στα γύρω νησιά όσο και στην Αθήνα και θα ήταν σφάλμα να φύγετε από το νησί χωρίς να τα δοκιμάσετε. Στην Ίο παράγεται λευκό κεφαλοτύρι αλμυρό και πικάντικο ή πιο ήπιας γεύσης, το «ξινό», ένα πολύ μαλακό λευκό τυρί, το «σκωτύρι», ένα μίγμα τυριών, μυζήθρας και αρωματικών (μοιάζει με την κοπανιστή Μυκόνου) και η γλυκιά μυζήθρα.

 


Γλυκά

Η Ίος διαθέτει μεγάλη ποικιλία παραδοσιακών γλυκών. Αυτά είναι: το παραδοσιακό παστέλι (από νιώτικο θυμαρίσιο μέλι και σουσάμι), τα αυγοκαλάμαρα ή ξεροτήγανα (οι γνωστές δίπλες), τα καλασούνια (τηγανιτές μπουκιές από φύλλο, γεμιστές με μίγμα από γλυκιά μυζήθρα, αυγά και ζάχαρη), οι μυζηθρόπιτες ή μελιτίνια (πιτάκια με γέμιση από γλυκιά μυζήθρα, αυγά και ζάχαρη και αρωματισμένες με μαστίχα), τα αμυγδαλωτά (από τριμμένη αμυγδαλόψιχα, αυγά και ζάχαρη, αρωματισμένα με ανθόνερο) και τα παστωτά σύκα (ξερά σύκα δεμένα με σουσάμι).

 


Μέλι

Η Ίος διαθέτει αναπτυγμένη μελισσοκομία και παράγει καταπληκτικό μέλι, κυρίως από θυμάρι που αφθονεί στο νησί. Ζητήστε το από τους μελισσοκόμους του νησιού.

 


Συνταγές

 

Αμυγδαλωτά

Υλικά:

  • 1 Κιλό Αμύγδαλα
  • 600 γραμμ. Ζάχαρη
  • 4 Αυγά
  • 150 γρ. Σιμιγδάλι Ψιλό
  • Ανθόνερο
  • Ζάχαρη Άχνη

Εκτέλεση:

  • Βράζουμε για λίγο τα αμύγδαλα και αφού κρυώσουν τα ξεφλουδίζουμε και τα ψιλοκόβουμε στο μπλέντερ.
  • Ανακατεύουμε τα τριμμένα αμύγδαλα με τη ζάχαρη, τα αυγά και το σιμιγδάλι και πλάθουμε τη ζύμη σε πεπλατυσμένα μπαλάκια.
  • Τα τοποθετούμε στο ταψί, αφού το έχουμε στρώσει με βουτηρωμένη λαδόκολλα.
  • Τα ψήνουμε για 20 λεπτά, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180-200 βαθμούς.
  • Τα αφήνουμε να κρυώσουν και κατόπιν τα ραντίζουμε με το ανθόνερο και τα πασπαλίζουμε με την άχνη ζάχαρη.

 


Σαυρίδια Μπουργέτο

Υλικά:

  • Σαυρίδια
  • Κρεμμύδι (Ψιλοκομμένο)
  • Φρέσκια Ντομάτα (Ψιλοκομμένη)
  • Ξύδι
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι – Πιπέρι

(Όλα τα υλικά σε ποσότητες της αρεσκείας σας)

Εκτέλεση:

  • Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια στο τηγάνι με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε την ντομάτα, το ξύδι και το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε τα ψάρια και τα ψήνουμε και από τις δύο πλευρές. Τα σερβίρουμε με τη σάλτσα τους.

(Τα σαυρίδια μπορούν να αντικατασταθούν με άλλο, μικρού μεγέθους ψάρι, κατάλληλο για τηγάνισμα).

 


Τσιμέτια (Γεμιστοί Κολοκυθοανθοί)

Υλικά

  • Κολοκυθανθοί (Τσιμέτια)
  • Ρύζι Γλασέ
  • Φρέσκια Ντομάτα Τριμμένη
  • Δυόσμος Ψιλοκομμένος
  • Κρεμμύδι Φρέσκο Ψιλοκομμένο
  • Σέλινο – Μαϊντανός Ψιλοκομμένα
  • Αλάτι – Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
  • Νιώτικο Κεφαλοτύρι Τριμμένο (Προεραιτικά)

Εκτέλεση

  • Αφαιρούμε τα εσωτερικά μέρη των κολοκυθανθών.
  • Ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για φτιάξουμε τη γέμιση.
  • Γεμίζουμε και κλείνουμε καλά τον κάθε κολοκυθανθό και τους τοποθετούμε σε μαγειρικό σκεύος όπως τους ντολμάδες.
  • Προσθέτουμε λίγο νερό και ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν και τα αφήνουμε για περίπου μισή ώρα σε μέτρια φωτιά.

Δήμος Ιητών

Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) 22860-60.400
Λιμενικό Ταμείο 22860-92.610

 

Δημοτικές Επιχειρήσεις

Τουριστική Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση 22860-91.936
Πρατήριο Δημοτικού Τυροκομείου 22860-92.441

 

Υπηρεσίες και φορείς

Αρχαιολογικό Μουσείο 22860-91.246
Αστυνομικό Τμήμα 22860-91.222, -92.222
Λιμεναρχείο 22860-91.264
Κέντρο Υγείας 22863-60.000
Δ.Ε.Η. 22860-91.370, -91.208
Εθνική Τράπεζα 22860-27.711
Άλφα Τράπεζα 22860-27.703
ΕΛ.ΤΑ. 22860-91.235

Η Ίος συνδέεται με φεριμπότ και ταχύπλοα με τον Πειραιά, τη Ραφήνα, τα νησιά των Κυκλάδων, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

 

Επίσης, αναμένεται η αεροπορική σύνδεση της Ίου με το Λαύριο και άλλα νησιά των Κυκλάδων με υδροπλάνα.

 


Για περισσότερες πληροφορίες:

 

Λιμεναρχείο Ίου 22860-91.268, 22860-91.264
Λιμεναρχείο Πειραιά 210-42.26.000-4, 210-45.93.140, 210-45.93.150
Λιμεναρχείο Ραφήνας 22940-22.300, 22940-28.888
Πληροφορίες ΟΤΕ 1440

 

Link:

www.gtp.gr
www.openseas.gr
www.yen.gr
www.allgreekferries.com
www.airsealines.com

 


Τοπική Συγκοινωνία

Στο νησί η μετακίνηση γίνεται με λεωφορεία, ταξί, ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και μηχανάκια, και με καΐκια που εκτελούν τακτικά δρομολόγια για τις πιο απόμακρες παραλίες.

 

Επίσης, στην Ίο υπάρχουν λεωφορεία (πούλμαν) τα οποία εκτελούν δρομολόγια από τη Χώρα προς το Μαγγανάρι, κατά την περίοδο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου, τουλάχιστον τέσσερις φορές την ημέρα.

 

Πληροφορίες:

Τουριστικό Γραφείο Αντωνίου Σταυράκη – Τηλ.: 22860-91.090 & 69.77.21.67.39

Για περισσότερες πληροφορίες: ΚΤΕΛ: 22860-92.015