Ιθάκη

Η Ιθάκη ένα νησί με παράδοση, ιστορία, πολιτισμό και ακλόνητη αγάπη των κατοίκων για τον τόπο τους. Σπάνια η ομορφιά της, χαρακτηριστική η αντίθεση άγριας και ήμερης φύσης και η εναλλαγή του τοπίου. Σήμερα η Ιθάκη, νησί ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, εξελίσσεται τουριστικά χωρίς να καταστρέφει τη γοητεία και την παράδοσή της.

 

Πρωτεύουσά της το Βαθύ, μια γραφική πόλη με έναν ιδιόμορφο κόλπο που κλείνει στην αγκαλιά του το νησάκι Λαζαρέτο και τα δύο ενετικά κάστρα του.

 

Το νησί πήρε το όνομά του από τον Ίθακο, πρώτου κατοίκου του νησιού (γιος του Πτερέλαου και αδελφός του Πολύκτορα και του Νήριτου) ή κατά τη μυθολογία ήταν γιος του Ποσειδώνα και της Αμφιμέλης.

 

Σύμφωνα με άλλη υπόθεση το όνομα προέρχεται από τη λέξη Ιθή (=εύθυμος) ή από τη φοινικικής καταγωγής λέξη Utika (=αποικία) ή από τη λέξη Ιθύς (=απότομος).

 

Σήμερα, η Ιθάκη εξελίσσεται πιο πολύ τουριστικά, χωρίς να καταστρέφει τη γοητεία και τη παράδοσή της. Ο εσωτερικός και εξωτερικός τουρισμός αυξάνει, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν πολύπλευρα το νησί και η Ιθάκη δεν είναι απλά μόνο ταυτισμένη με την πατρίδα του Οδυσσέα.

 

Το πνευματικό και μορφωτικό επίπεδο των Θιακών αλλά και των επισκεπτών του νησιού είναι υψηλό, καθώς το φαινόμενο σχετίζεται με την αίγλη που η Ιθάκη διατηρεί από τα Ομηρικά χρόνια, την ικανοποιητική παιδεία που υπήρχε και υπάρχει, το ανήσυχο και ακατάβλητο πνεύμα των Θιακών και την ακαταμάχητη επαφή με άλλους πολιτισμούς.

 

Η πόλη, το Βαθύ και τα τοπικά διαμερίσματα Ανωγής, Σταυρού και Κιονιού έχουν χαρακτηριστεί Παραδοσιακοί Οικισμοί, ενώ ολόκληρο το νησί έχει χαρακτηριστεί ιδιαίτερου φυσικού κάλους.

 

Τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει η σταδιακή ανάδειξη νέων μορφών οικονομικής δραστηριότητας, όπως ο αγροτουρισμός, η βιοτεχνία, η οικοτεχνία, η νεανική και γυναικεία επιχειρηματικότητα κ.α. (πληροφορίες στη βιολογική καλλιέργεια, βιολογική κτηνοτροφία και προγράμματα).

Η Ιθάκη, το νησί πατρίδα του Οδυσσέα θεωρείται ένα από τα πιο γνωστά νησιά της Ελλάδας, όχι στα σημερινά χρόνια, αλλά από την αρχαιότητα και τη μυθολογία.

 

Ο Όμηρος με τα έπη του άφησε βαριά κληρονομιά και πολλή δουλειά σε ξένους και Έλληνες επιστήμονες που ασχολούνται χρόνια με το έργο αυτό. Βεβαίως εκτός από τον Όμηρο με την Οδύσσεια αναφορές υπάρχουν και από άλλους παλαιότερους συγγραφείς όπως ο Ακουσίλαος που λέει ότι ο Ίθακος, ο Νήριτος και ο Πολύκτωρ ήταν οι τρεις γιοι του Βασιλειά Πτερελάου που καταγόταν από τον Δία. Η σύζυγος του Οδυσσέα ήταν η Πηνελόπη κόρη του βασιλειά Ικάριου και της Πολυκάστης. Η Ιλιάδα και η Οδύσσεια του Ομήρου σίγουρα δεν θα μπορούσαν να γραφτούν σ ένα περιορισμένο χώρο. Είναι όμως τα δύο έργα του μεγάλου ιστορικού που έκαναν γνωστά παγκόσμια την ιστορία αυτού του τόπου. Είναι τα έργα που ενώ πέρασαν αιώνες κατακτητές διάφοροι στο νησί άφησαν αναλλοίωτα, ονόματα και τοπωνύμια ως τις μέρες μας. Είναι τα έργα έπη του Ομήρου που αποδεικνύουν ότι η Ιθάκη είναι η πατρίδα του Οδυσσέα.

 

Η Ιθάκη κατοικήθηκε από την Νεολιθική περίοδο (4000-3000 π.Χ.),όπως μαρτυρούν τα ευρήματα από τις ανασκαφές στην Σπηλιά του Λοΐζου και στα Πηλικάτα. Η Οδύσσεια κατά τους μελετητές αρχίζει το 1174 π.Χ. με την άφιξη του Οδυσσέα στην Ιθάκη μετά την δεκάχρονη περιπλάνησή του. Αναφορές γίνονται στη Οδύσσεια για τα μέρη που έδρασε, όπως η Σπηλιά του Ευμαίου και το Σπήλαιο των Νυμφών. Τον Οδυσσέα που βασίλεψε μέχρι τον θάνατό του, τον διαδέχτηκε ο γιος του Τηλέμαχος.

 

Από το 1000-800 π.Χ. κατακτήθηκε από τους Δωριείς και μετά από τους Κορινθίους μέχρι το 180 π.Χ. που την κατέλαβαν οι Ρωμαίοι.

 

Οι Ρωμαίοι παρέμειναν στο νησί μέχρι το 394 μ.Χ.  όπου οι περισσότεροι κάτοικοι ζουν στα βόρεια του νησιού. Από το 394 μ.Χ. η Ιθάκη περιέρχεται στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία,όπου καθιερώνεται η Χριστιανική λατρεία και κτίζονται εκκλησίες και μοναστήρια.

 

Το 1185 το νησί κατακτήθηκε από τους Νορμανδούς και στη συνέχεια περνάει στα χέρια των Ορσίνι το 1204, των Τόκων το 1357 και στη συνέχεια στους Τούρκους το 1479 που το λεηλάτησαν και σκότωσαν τους πιο πολλούς κατοίκους. Η τουρκική κατοχή κράτησε μέχρι το 1503, που πουλήθηκε στους Βενετούς. Η Ενετοκρατία κράτησε μέχρι το 1797, όπου εγκαθιδρύεται η πρώτη Γαλλική κατοχή. Οι κάτοικοι της Παλαιοχώρας, της Ανωγής και της Εξωγής πληθαίνουν και το Βαθύ γίνεται η πρωτεύουσα του νησιού. Το 1799 τα Ιόνια νησιά καταλαμβάνονται από τους Ρωσοτούρκους για μια μικρή περίοδο και επανέρχεται στα χέρια των Γάλλων. Η Γαλλική κυριαρχία αν και μικρής διάρκειας επέδρασε θετικά στους κατοίκους των  νησιών του Ιονίου. Τα νέα κοινωνικά δόγματα, οι αρχές περί ελευθερίας και ισότητας της Γαλλικής επανάστασης ζωογόνησαν το αίσθημα της ελευθερίας και της πατρίδας στις ψυχές των Επτανησίων.

 

Το 1809 αρχίζει η περίοδος της Αγγλοκρατίας και ιδρύεται το ανεξάρτητο κράτος ‘Ενωμένες Πολιτείες των Ιονίων Νήσων και κυβερνάται συνταγματικά από την Ιόνιο Βουλή. Το ενδιαφέρον για την Ομηρική Ιθάκη αναζωπυρώνεται, η οικονομία προοδεύει και η κοινωνική ζωή αναβαθμίζεται. Στις 21 Μαΐου 1864 το ριζοσπαστικό ρεύμα και η διεθνής πολιτική κατάσταση οδήγησαν στην ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα.

 

Στη νεώτερη ιστορία ιδρύεται παροικία Ιθακησίων στην Ρουμανία και το νησί εκσυγχρονίζεται με την είσοδο του 20ου αιώνα. Κτίζονται δημόσια κτήρια, ανοίγονται δρόμοι, λειτουργεί εργοστάσιο ηλεκτροφωτισμού στο Βαθύ το 1923, η ναυτιλία του νησιού αναπτύσσεται και η πνευματική ζωή ζωντανεύει. Το 1953 όμως το νησί χτυπιέται από τον μεγάλο σεισμό και μεγάλο μέρος των οικισμών και των χωριών καταστρέφεται. Με την βοήθεια του κράτους τότε και των Ιθακησίων μεταναστών  η ανοικοδόμηση άρχισε με επιτυχία.

Προτομή του Οδυσσέα

Η προτομή του Οδυσσέα, του πολυμήχανου βασιλιά της Ιθάκης σύμφωνα με τον Όμηρο, βρίσκεται στο πάρκο, στην κεντρική πλατεία του Σταυρού, του μεγαλύτερου χωριού της βόρειας Ιθάκης.

Αγέρωχος και βλοσυρός, μετά τα 20 χρόνια στην ξενιτιά, όπως τον φαντάστηκε ο καλλιτέχνης, παρακολουθεί το σήμερα γύρω του.  Στην πρόσοψη της προτομής του Οδυσσέα, διαβάστε την επιγραφή «ΕΥΧΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙ» που αποδίδεται ως «προσευχή στον Οδυσσέα».  Προέρχεται από αναθηματική επιγραφή που βρέθηκε σε θραύσμα κατά τη διάρκεια των αρχαιολογικών ερευνών στη Σπηλιά του Λοΐζου, στην Πόλη.  Το θραύσμα αποτελούσε τμήμα πήλινης γυναικείας προτομής (2ος-1ος αι. π. Χ.) και θεωρείται από τα σημαντικότερα ευρήματα στην Ιθάκη, καθώς αποδεικνύει ότι ο Οδυσσέας λατρευόταν ως θεός για πολλά χρόνια.

Η προτομή του Οδυσσέα είναι ένα από τα αξιοθέατα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που μπορεί να δει κανείς στο πάρκο του Σταυρού. Έως το 2011, που έγιναν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Οδυσσέα στο Βαθύ, στο λιμάνι της Ιθάκης, ήταν η μοναδική απεικόνιση του ήρωα του Ομήρου στο νησί.

 


Άγαλμα του Οδυσσέα

Το άγαλμα του Οδυσσέα κοσμεί το λιμάνι της Ιθάκης. Το έργο είναι διπλής όψεως: από τη μια ο Οδυσσέας ρωμαλέος και αγέρωχος ατενίζει την θάλασσα και ό, τι του επιφυλάσσει το μέλλον. Στην πίσω όψη, ένας γερασμένος και κουρασμένος Οδυσσέας, τραβάει κουπί με μεγάλη ένταση, στο δύσκολο δρόμο της επιστροφής στην Ιθάκη.

Το δισυπόστατο άγαλμα του Οδυσσέα βρίσκεται στο κέντρο του λιμανιού της Ιθάκης, στο μικρό μόλο κοντά στην πλατεία στο Βαθύ. Είναι έργο της γλύπτριας Κορίνας Κασσιανού, που κατάγεται από την Ιθάκη και το ανέλαβε μετά από υποβολή των σχεδίων στο Δήμο Ιθάκης. Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος έγιναν τον Αύγουστο του 2011.

Η σύνθεση αποδίδει τον ομηρικό ήρωα σε μέγιστο βαθμό και εντυπωσιάζει τους επισκέπτες που σπεύδουν να φωτογραφηθούν. Το άγαλμα του Οδυσσέα δεν αφήνει κανέναν απαρατήρητο. Το πρόσωπο και το σώμα του πολυμήχανου βασιλιά της Ιθάκης αποδίδουν σημαντικά στοιχεία του χαρακτήρα του: σκληρός, αγέρωχος, αδυσώπητος κι επίμονος. Ένας βασιλιάς που κυριαρχεί το τοπίο, το άγαλμα του Οδυσσέα από τότε που τοποθετήθηκε εδώ έδωσε νέα εικόνα στην Ιθάκη.

 


Προτομή Ομήρου

Η προτομή του Ομήρου βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Ιθάκης, στο Βαθύ. Είναι φιλοτεχνημένη από τον γλύπτη Στάθη Αλεξόπουλο και κατασκευάστηκε από λευκό μάρμαρο χάρη στη χορηγία του Γεράσιμου Κ. Βαλλάτου. Πάνω στη βάση της προτομής του Ομήρου είναι χαραγμένος ο χρησμός του Μαντείου του Δελφών προς τον αυτοκράτορα της Ρώμης, Αδριανό: “ΕΔΟΣ Δ’ ΙΘΑΚΗΣΙΟΣ ΕΣΤΙΝ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΔΕ ΠΑΤΗΡ ΚΑΙ ΝΕΣΤΟΡΕΗ. ΕΠΙΚΑΣΤΗ ΜΗΤΗΡ, ΗΜΙΝ ΕΤΙΚΤΕ ΒΡΟΤΩΝ ΠΟΛΥ ΠΑΝΣΟΦΟΝ ΑΝΔΡΑ”.

Ο Όμηρος είναι ο ποιητής που έκανε την Ιθάκη ξακουστή σε όλη την υφήλιο ανά τους αιώνες. Στο έπος του Οδύσσεια αφηγείται τις περιπέτειες του Οδυσσέα, του βασιλιά της Ιθάκης, κατά την επιστροφή του στην πατρίδα του μετά τον Τρωικό πόλεμο. Η προτομή του Ομήρου στο κέντρο της Ιθάκης θυμίζει πως, μέσα από το έργο του ποιητή, έγινε το παγκόσμιο σύμβολο του Νόστου, της νοσταλγίας για την πατρίδα, αλλά και του στόχου και της πίστης ότι η επίτευξή του είναι πάντοτε δυνατή.

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ομήρου έγιναν τον Αύγουστο 2011.

 


Αναπαράσταση του Οδυσσειακού Ανακτόρου

Πώς θα έμοιαζε ένα μυκηναϊκό ανάκτορο στην ακμή του; Και μάλιστα το ανάκτορο του ξακουστού βασιλιά της Ιθάκης Οδυσσέα; Τα αρχαιολογικά ευρήματα αλλά και οι περιγραφές του Ομήρου στο έπος του Οδύσσεια, οδήγησαν τον Ιταλό αρχιτέκτονα Bruno Mazzali να προχωρήσει στην αρχιτεκτονική αναπαράσταση του ανακτόρου του Οδυσσέα, του πολυμήχανου βασιλιά της Ιθάκης.

Μπορεί ο επισκέπτης να δει στην αναπαράσταση του οδυσσειακού ανακτόρου όλα τα μέρη του παλατιού: την αγορά, την αίθουσα του θρόνου, τα βασιλικά διαμερίσματα, τους κοιτώνες της βασίλισσας, τα εργαστήρια αλλά και τα εξωτερικά τείχη και τις πύλες του ανακτόρου.

Η μακέτα που κατασκεύασε ο φίλος της Ιθάκης Mazzali για την αναπαράσταση του οδυσσειακού ανακτόρου εκτίθεται από τις 15 Ιουλίου 2013 στο πάρκο του Σταυρού Ιθάκης και είναι μια προσφορά στον Κοινωφελή Όμιλο του χωριού.

Σύμφωνα με την αρχαιολογική έρευνα το παλάτι του Οδυσσέα βρισκόταν κοντά στον Σταυρό, στην θέση Σχολή Ομήρου: στην περιοχή σήμερα μπορεί κανείς να δει τα ερείπιά του και να τα αντιστοιχίσει εύκολα στην φαντασία του με την κατασκευή του Ιταλού αρχιτέκτονα, την πιστή αναπαράσταση του οδυσσειακού ανακτόρου.

 


Παλαιόχωρα

Στην πλαγιά απέναντι από το Περαχώρι, βρίσκονται τα ερείπια του μεσαιωνικού οικισμού της Παλαιόχωρας, που αποτέλεσε την πρωτεύουσα του νησιού ως την εποχή της Ενετοκρατίας. Περίπου δέκα εκκλησίες και άλλα τόσα σπίτια της εποχής διατηρούνται ως σήμερα σε αρκετά καλή κατάσταση, ώστε να αντιλαμβάνεται ο επισκέπτης πώς ήταν ο οικισμός της Παλαιόχωρας στην ακμή του.

Η αρχιτεκτονική στην Παλαιόχωρα έχει φυσικά αμυντικό χαρακτήρα. Τα σπίτια λειτουργούσαν και ως φρούρια, όταν ο οικισμός δεχόταν επίθεση: ένας ή και δύο όροφοι, χωρίς καθόλου μπαλκόνια, αλλά αντίθετα με μικρά, στενά παράθυρα που εξυπηρετούσαν και ως πολεμίστρες. Η θέση του οικισμού άλλωστε μαρτυρά τις ανάγκες της εποχής. Η θέα προς το Ιόνιο από εδώ είναι απέραντη, ενώ η είσοδος του λιμανιού φαίνεται ολοκάθαρα σχεδόν από παντού – κανένα εχθρικό πλοίο δεν θα μπορούσε να πλησιάσει χωρίς να γίνει αντιληπτό.

Βαθύ

Είναι πρωτεύουσα της νήσου από το 1500μ.Χ. Ταυτίζεται με το ομηρικό λιμάνι του Φόρκυνος. Είναι κτισμένο αμφιθεατρικά, με στενή είσοδο (300μ.) και μήκος (930μ.). Οι κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2001 ανέρχονται σε 1826. Το Βαθύ έχει πολλά αξιοθέατα.

Στην είσοδο του λιμανιού -στην Λούτσα- δεσπόζει μικρό οχύρωμα, που χτίστηκε το 1807 κατά την διάρκεια της δεύτερης Γαλλικής κατοχής των Ιονίων Νήσων και έχει δύο κανόνια. Βορειότερα από το Βαθύ βρίσκεται το Σπήλαιο των Νυμφών, όπου ενεργεί ανασκαφές ο διευθυντής της εν Αθήναις αρχαιολογικής εφορείας του Υπουργείου Πολιτισμού Σαράντης Συμεώνογλου και τα πρώτα ευρήματα έχουν ήδη εκτεθεί στο μουσείο του Βαθέως. Στο σπήλαιο των Νυμφών πιστεύεται ότι ο Οδυσσέας έκρυψε τα δώρα όταν γύρισε από το νησί των Φαιάκων. Σε απόσταση περίπου 4χλμ στην περιοχή του Αετού, σώζονται ερείπια αρχαίου οικισμού του 8ου αιώνα π.Χ. και τείχη του 7ου αιώνα π.Χ. τα οποία βρίσκονται στην κορυφή του όρους Αετού. Το αρχαιολογικό μουσείο του Βαθέως έχει πλούσια συλλογή αρχαιολογικών εκθεμάτων (μυκηναϊκά και κορινθιακά ευρήματα, γεωμετρικά και πρωτογεωμετρικά αγγεία, νομίσματα κ.α.). Το Λαογραφικό μουσείο -στο κέντρο της πόλης- διαθέτει μεγάλη και αξιόλογη συλλογή. Το μορφωτικό κέντρο Ιθάκης έχει αξιόλογη βιβλιοθήκη με 10.000 τόμους διαφόρων βιβλίων,195 εξ αυτών παλαιά και σπάνια. Η μητρόπολη διαθέτει πολύ παλιό ξυλόγλυπτο τέμπλο (1793) και παλιό κωδωνοστάσιο (1820). Αξιοθέατο επίσης αποτελεί και ολόκληρος ο οικισμός της πόλης, γιατί διατηρεί τον παλιό επτανησιακό ρυθμό και έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός από το 1978 με νόμο.

Στο Βαθύ υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία, πανσιόν και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και δωμάτια. Υπάρχουν επίσης πολλά εστιατόρια, ψησταριές, καφενεία, ζαχαροπλαστεία, μπαρ και ντισκοτέκ. Υπάρχουν επίσης γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων, μοτοποδηλάτων και λέμβων. Υπάρχει λεωφορείο που εκτελεί καθημερινά δρομολόγια για τα χωριά της Βόρειας Ιθάκης. Παραλίες που προσφέρονται για κολύμπι σε καθαρά νερά είναι η Λούτσα, τα Δεξά, που έχουν και Γαλάζια Σημαία, το Σαρακήνικο, το Φιλιατρό, το Γιδάκι (με καΐκι σε 30 λεπτά), τα Μνήματα, ο Σχοίνος, ο Αετός και ο Πίσω Αετός. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις υπό την αιγίδα του Δήμου διαρκούν πολλούς μήνες και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων διάφορους εορτασμούς, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες ελληνικής μουσικής, παρουσίαση τοπικών συγκροτημάτων κ.α. Τέλος καλοκαιριού πραγματοποιούνται τα “Οδυσσειακά” και “Ομηρικά” συμπόσια. Το λιμάνι της Ιθάκης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες έχει μεγάλη κίνηση λόγω της επίσκεψης πολλών κρουαζιερόπλοιων, θαλαμηγών σκαφών και ιστιοφόρων, καθώς και της τακτικής συγκοινωνίας του πλοίου γραμμής “Κεφαλονιά” για Σάμη και Πάτρα.

 


Εξωγή

Είναι το τρίτο ορεινό χωριό της Ιθάκης σε απόσταση 21χλμ από το Βαθύ, κτισμένο σε υψόμετρο 350μ. στο βουνό Νήϊον, από τους παλαιότερους οικισμούς του νησιού. Η Εξωγή από το Μεσαίωνα και τους πρώτους Ενετικούς Χρόνους ήταν από τους κυριότερους οικισμούς της Ιθάκης επειδή είχε καλή παρατήρηση στο βόρειο τμήμα του νησιού και παρείχε ασφάλεια από τις πειρατικές επιδρομές.

Το χωριό είναι γραφικό με όμορφα παλαιά και νέα κτίσματα με εντυπωσιακή θέα προς την Ανατολή, από όπου φαίνονται ο Πλατρειθιάς, οι Φρίκες και στο βάθος οι ακτές της Στερεάς Ελλάδας και τα νησιά Λευκάδα, Μεγανήσι, Κάλαμος, Αρκούδι, Άτοκος κ.λπ. Κοντά στον οικισμό βλέπουμε τις τεχνικές Πυραμίδες.

Σε απόσταση δύο χιλιομέτρων περίπου από τον οικισμό, ΝΔ και ψηλότερα στο βουνό, είναι κτισμένο το παλιό μοναστήρι της Παναγίας στα Περναράκια το οποίο λειτουργούσε μέχρι τον 1o Παγκόσμιο Πόλεμο. Εορτάζει την τρίτη ημέρα του Πάσχα, στο περίβολό του υπάρχει ο τάφος του εθνομάρτυρα Ιακώβου Μαυροκεφάλου γνωστού ως Παπά-Γιάννη, που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς κατακτητές στις 13 Ιουλίου 1944 στη Βόνιτσα της Αιτωλοακαρνανίας. Ήταν ο τελευταίος ανακαινιστής της Μονής και ηγούμενος της Ιεράς Μονής Ρόμβου Αιτωλοακαρνανίας στην οποία μόνασε από το 1919 μέχρι το τέλος του.

Η θέα από εκεί με καλές καιρικές συνθήκες είναι επιβλητική και συναρπαστική σε όποια πλευρά και αν κοιτάξει κανείς. Είναι ένα από τα σημεία στο νησί που πρέπει να δει ο επισκέπτης.

Ν.Α. της Εξωγής βρίσκεται η Μελάνυθρος πηγή, περιοχή και τοποθεσία όπως αναφέρεται στις Ομηρικές γραφές και πήρε το όνομά της από το μελανό χρώμα του νερού της. Εντός των ορίων του Δ.Δ. Εξωγής και λίγα μέτρα προς Β από την Μελάνυθρο πηγή βρίσκεται η αρχαιολογική περιοχή του Αγίου Αθανασίου ή της Σχολής Ομήρου. Την περιοχή αυτή πολλοί μελετητές της Οδύσσειας ταυτίζουν με το ανάκτορο του Βασιλιά της Ιθάκης Οδυσσέα. Σήμερα εκεί πραγματοποιεί ανασκαφές το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Στις 17 Ιουλίου εορτάζει η εκκλησία της Εξωγής Αγία Μαρίνα και το βράδυ γίνεται ωραίο πανηγύρι στην πλατεία του χωριού.

 


Σταυρός

Το κεφαλοχώρι της βόρειας Ιθάκης σε απόσταση 17χιλ από το Βαθύ αποτελεί το εμπορικό κέντρο της περιοχής παρουσιάζοντας δραστηριότητα δυσανάλογη με το μέγεθός του.

Οικισμός που δημιουργήθηκε τον 16ο αιώνα κατά την μετακίνηση των κατοίκων των ορεινών χωριών Ανωγής και Εξωγής όπου εξ’ αιτίας της γεωγραφικής θέσης του καθ’ ότι είναι σταυροδρόμι των κατοίκων της περιοχής και κόμβος κατά την κίνηση από και προς το Βαθύ, με άμεση πρόσβαση στα λιμάνια Φρικών και Πόλης, εξελίχθηκε αμέσως σε μεγάλο εμπορικό κέντρο της περιοχής.

Στην πλατεία του χωριού το όμορφο πάρκο με την προτομή του Οδυσσέα, η μεγάλης αρχιτεκτονικής αξίας διατηρητέα κατοικία Τζουγανάτου, κατασκευασμένη κατά την Ενετική περίοδο και ο πανέμορφος βυζαντινός ναός του Σωτήρα, χωμένα μέσα στο πράσινο των πεύκων και ευκαλύπτων, παρουσιάζουν μία εικόνα μοναδική και σπάνια για χωριό της Ελληνικής υπαίθρου. Στο χώρο αυτό στις 5 και 6 Αυγούστου διοργανώνεται το μεγάλο πανηγύρι του Σωτήρος στο οποίο καταφθάνουν επισκέπτες από πολλά μέρη. Στις άλλες δύο εκκλησίες του χωριού, της Αγ. Βαρβάρας και της Ζωοδόχου Πηγής, ο επισκέπτης θαυμάζει τα ωραία και παλαιά ξυλόγλυπτα τέμπλα.

Στο βορινό τμήμα του χωριού στο λόφο Πηλικάτα όπου σύμφωνα με μία εκδοχή τοποθετείται το άστυ του Οδυσσέα – σημείο με θέα σε τρεις θάλασσες – οι κατά καιρούς ανασκαφές ανέδειξαν ίχνη οικισμού της Νεολιθικής και Κορινθιακής περιόδου και εκεί βρίσκεται Μουσείο με αξιόλογα αρχαιολογικά ευρήματα.

Επίνειο του Σταυρού ο όρμος της Πόλης σε απόσταση ενάμισι χιλιομέτρου από την Πλατεία με το γραφικό αγκυροβόλιο των ψαροκάικων και τον αρχαίο οικισμό καταποντισμένο και χαμένο στα νερά του. Στη βορινή πλευρά του υπάρχουν υπολείμματα της κατεστραμμένης σπηλιάς του Λοΐζου όπου βρέθηκαν παλαιότερα σημαντικά αρχαία αντικείμενα Μυκηναϊκής και Κορινθιακής περιόδου που σήμερα εκθέτονται στο μουσείο του Σταυρού. Ανάμεσα σ αυτά βρίσκεται και ένα πήλινο όστρακο από γυναικεία μάσκα, με χαραγμένη την περίφημη επιγραφή “Ευχείν Οδυσσεί” του 300-200π.Χ. που βρέθηκε στη σπηλιά του Λοΐζου. Στο Σταυρό ενοικιάζονται αρκετά δωμάτια σε συγκροτήματα και σπίτια, λειτουργούν ταβέρνες και εστιατόρια με εξαιρετικό φαγητό, ζαχαροπλαστεία και μπαρ.

 


Μάρμακας

Στην κοινότητα Πλατρειθιά ήταν ο οικισμός “Μάρμακας” (Λάκος και Ρομποτή), με 22 άτομα κατά την απογραφή του 1951. Οι κάτοικοί του ασχολούνταν με την κτηνοτροφία και τη γεωργία. Σήμερα είναι ελάχιστοι μόνιμοι κάτοικοι. Λόγω της ομορφιάς της περιοχής αποτελεί πόλο έλξης για τουρίστες από την Ελλάδα και το Εξωτερικό, αγοράζονται εκτάσεις και κτίζονται ωραία σπίτια.

Στον κόλπο της Ρομποτής υπάρχει ένα μικρό νησάκι με το εκκλησάκι του Αι-Νικόλα που γιορτάζει στις 10 Μαΐου. Εκείνα τα χρόνια γινόταν πανηγύρι  με λειτουργία και συμμετοχή κόσμου από τα γύρω χωριά, που με καΐκια από τις Φρίκες και το Κιόνι έρχονταν στο νησί.  Μετά τη λειτουργία ακολουθούσε διασκέδαση στη Ρομποτή.  Το εκκλησάκι αυτό καταστράφηκε από τους σεισμούς του 1953 και ξανακτίστηκε από το Σύλλογο Φρικών “Ο Τηλέμαχος” το 1992, ο οποίος και αναβίωσε το έθιμο αυτό.  Έτσι στις 10 Αυγούστου κάθε χρόνο γίνεται ο εκκλησιασμός στον Αϊ-Νικόλα στο νησάκι με συμμετοχή κόσμου από τα γύρω χωριά προς τιμή των ναυτικών και των ξενιτεμένων.  Επίσης με τη φροντίδα του Συλλόγου έχουν γίνει έργα στο νησάκι, όπως πέτρινα σκαλοπάτια για να διευκολύνονται οι προσκυνητές, έχει γίνει διαμόρφωση του προαυλίου κι έχουν φυτευτεί πεύκα και ευκάλυπτοι.

Το αποτέλεσμα είναι ένα πανέμορφο μέρος που προσελκύει πολλούς να κάνουν το γάμο τους εκεί.

 


Φρίκες

Σε απόσταση 18χλμ από το Βαθύ συναντάμε τον οικισμό των Φρικών, με πρόσβαση από τον Πλατρειθιά και το Σταυρό.

Σύμφωνα με τους ερευνητές εκεί τοποθετείται το ομηρικό λιμάνι του Ρείθρου. Το χωριό υπάρχει από τον 16ο αιώνα που δημιουργήθηκε από τους κατοίκους των γύρω ορεινών περιοχών, που είχαν ανάγκη πρόσβασης στη θάλασσα για την εξυπηρέτηση του εμπορίου και της αλιείας.

Οι Φρίκες συνδέονται και με τη νεώτερη ιστορία του νησιού στο τέλος του Β. Παγκοσμίου Πολέμου. Στις 13 Σεπτεμβρίου 1944, ντόπιοι αντάρτες, μετά από άνιση μάχη, κατέλαβαν το Γερμανικό πολεμικό πλοίο “Αντουανέτα”, που ήταν αραγμένο στο μικρό λιμανάκι και αιχμαλώτισαν το πλήρωμά του.

Αξιοθέατο στις Φρίκες αποτελούν οι δύο καλοδιατηρημένοι ανεμόμυλοι στις δύο πλευρές του λιμανιού που φωτίζονται το καλοκαίρι.

Γραφικός οικισμός με ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα που φιλοξενούν αρκετούς επισκέπτες.

Συνδέεται ακτοπλοϊκά με την Κεφαλονιά και τη Λευκάδα και μπορεί να γίνει αφετηρία για τον περίπλου σε όμορφες ακτές του νησιού, με υπέροχες παραλίες σε απομονωμένα σημεία και με εντυπωσιακές και άγριες ακτές.

Κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου φιλοξενεί θαλαμηγούς και πολλά ιστιοφόρα και μικρότερα σκάφη.

Υπάρχει γραφείο ενοικιάσεως λέμβων που μπορεί κανείς να επισκεφτεί όμορφες μικρές παραλίες, όπως τα Κουρβούλια, τα Πίσω Κουρβούλια, τις Πλακούτσες, τις Τσιτσιμίδες, τα Λιμένια, τα Πίσω Λιμένια, το Βαθυαμμούδι, τα Τριαμμούδια, το Μάρμακα, τις Αλυκές, το Βουκέντι, ακόμη και τον Πλατύ Άμμο και το Κάθισμα.

Των Αγίων Αποστόλων, στις 30 Ιουνίου, πραγματοποιείται το τοπικό πανηγύρι, που συγκεντρώνει πολλούς κατοίκους από όλη την Ιθάκη και επισκέπτες.

Στα εστιατόρια της παραλίας στις Φρίκες τα μοναδικά καλοκαιρινά βράδια μένουν αξέχαστα.

 


Πίσω Αετός

Ονομάζεται η ευρύτερη περιοχή που εκτείνεται ΝΔ από τον Αετό και ο κόλπος με την παραλία και το λιμάνι του Πίσω Αετού που εξυπηρετεί τη συγκοινωνία με την κοντινή Κεφαλονιά, την Λευκάδα, τον Αστακό αλλά και το απογευματινό δρομολόγιο με το πλοίο της γραμμής.

 


Κιόνι

Είναι από τους πιο όμορφους παραδοσιακούς οικισμούς στο Ιόνιο, σε απόσταση 23χλμ από το Βαθύ. Έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος οικισμός. Χτίστηκε τον 16 αιώνα από τους κατοίκους των γύρω ορεινών περιοχών, που είχαν την ανάγκη πρόσβασης στην θάλασσα. Χωμένος στο πράσινο διατηρεί τη γνησιότητα της αρχιτεκτονικής περασμένων αιώνων και προβάλει μια γραφικότητα μεγαλοπρεπή.

Στο τέλος του οδοιπορικού που ξεκινάει από το Βαθύ προς τη Βόρεια Ιθάκη εκτυλίσσεται η αξέχαστη φυσική ομορφιά του Κιονιού. Εκπληκτικοί, αξιοζήλευτοι συνδυασμοί του πράσινου με το βαθύ μπλε της θάλασσας και την αμφιθεατρική διάταξη των σπιτιών. Από την τοποθεσία Ράχη υπάρχει δρόμος που οδηγεί στην γραφική παραλία του Μαυρωνά και μικρά μονοπάτια που οδηγούν στην παραλία Πλακούτσες. Στην περιοχή Μαυρωνά λειτουργούσε μέχρι τα τέλη του προπερασμένου αιώνα το μοναστήρι του Αϊ-Νικόλα το οποίο καταστράφηκε από τους σεισμούς. Διασώθηκε μόνο η εκκλησία της μονής, στο ιερό της οποίας σώζεται αρχαίο κιονόκρανο. Στην ίδια περιοχή, στα μέσα του 17ου αιώνα έγινε σκληρή μάχη μεταξύ των κατοίκων και πειρατών, που κατέληξε σε νίκη των ντόπιων. Κοντά στον Μαυρωνά είχαν λειτουργήσει επί Αγγλοκρατίας φυλακές.

Στην κορυφή της Ράχης βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας της Ευαγγελίστριας με εξαιρετικού ενδιαφέροντος τέμπλο.

Στην περιοχή Λότζα εικάζεται ότι υπάρχουν ερείπια του σπιτιού του Καραϊσκάκη πριν την επανάσταση του 1821.

Στην τοποθεσία Ψηγάδι, στην είσοδο του κόλπου δεσπόζουν τρεις μισό-ερειπωμένοι μύλοι οι οποίοι λειτουργούσαν μέχρι τον 1o Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τουριστικό θέρετρο της περιοχής εξυπηρετεί πολλούς επισκέπτες με σύγχρονα δωμάτια και ξενοδοχεία προσφέροντας εξαιρετική περιποίηση.

Στα εστιατόρια και καφέ της παραλίας τα βράδια είναι ρομαντικά και όμορφα και το φαγητό υπέροχο. Ιδανική περιοχή για περιπάτους προς τον Αργαλειό και τη Ράχη αλλά και η παραλιακή διαδρομή μέχρι τις Φρίκες πάνω από τις πανέμορφες ακρογιαλιές. Μικρές βάρκες που νοικιάζονται δίνουν την δυνατότητα για απόδραση σε ερημικές ακτές με πεντακάθαρη θάλασσα για κολύμπι.

Στις 24 Ιουνίου, στην γιορτή του Αϊ-Γιάννη γίνεται πανηγύρι με μεγάλη συμμετοχή.

Στις 20 Ιουλίου γιορτάζει το μικρό εκκλησάκι του Αϊ-Λιά που βρίσκεται στον ομώνυμο κάβο σε 1 μίλι απόσταση. Το βράδυ το γλέντι στην παραλία του Κιονιού είναι ολονύχτιο και το κέφι και ο χορός κορυφώνονται. Το Κιόνι απέχει 23χλμ περίπου από το Βαθύ και συνδέεται καθημερινά με λεωφορείο.

 


Ανωγή

Σε υψόμετρο 550μ. στο βουνό Νήριτο και σε απόσταση 15χλμ από το Βαθύ, βρίσκεται το ψηλότερο χωριό του νησιού. Με ελάχιστους σήμερα κατοίκους θύμα και αυτό της αναγκαστικής μετανάστευσης, παρατάσσει τα όμορφα κτίσματά του για να πιστοποιήσει ότι κάποτε υπήρξε ζωντανό.

Με έντονα στοιχεία της Ενετοκρατικής περιόδου στη γενικότερη συμπεριφορά του χώρου, παρουσιάζει την Βυζαντινού ρυθμού εκκλησία της Παναγίας κτισμένη τον 12ο αιώνα η οποία σήμερα είναι διατηρητέο μνημείο. Οι θαυμάσιες αγιογραφίες της, συντηρημένες από τον Κουτσουρή από την ευγενική προσφορά του συμπατριώτη μας Γράτσου, μεταφέρουν την αξία της τέχνης δια μέσου των αιώνων. Πανέμορφο έργο και το καμπαναριό της που στέκει στον προαύλιο χώρο από το 1682. Στις 14 Αυγούστου παραμονή της Παναγίας γίνεται εκεί παραδοσιακό λαϊκό πανηγύρι με επιτυχία.

Ψηλότερα από τον σημερινό οικισμό υπάρχουν ακόμα υπολείμματα του παλαιού οικισμού με πυκνή δόμηση και αμυντική αρχιτεκτονική διάταξη. Από εδώ η θέα είναι θαυμάσια και ο επισκέπτης μπορεί να δει και τα σωζόμενα ερείπια του οικισμού, με τις παλιές φυλακές. Έως το 1912 η Ανωγή ήταν πρωτεύουσα του Δήμου Νηριτίων στον οποίο ανήκε και το Κιόνι.

Λίγο έξω από το χωριό βρίσκονται σκορπισμένοι τεράστιοι ογκόλιθοι “μενίρ”, που αποτελούν αξιοθέατο και παρουσιάζουν τις ιδιοτροπίες της φύσης και φαίνονται σαν κάποιο αόρατο χέρι να τους τοποθέτησε στη θέση τους.

Η ανάβαση στην Ανωγή από το νότο ή από το Βορρά είναι μοναδική με θέα προς την Β-ΒΑ πλευρά του νησιού και τα νησάκια προς τις ακτές της Ηπειρωτικής Ελλάδος. Αίσθηση προκαλεί κατά τους χειμερινούς μήνες, δίνοντας την εντύπωση χωριού, χαμένου μέσα στα σύννεφα και την ομίχλη.

Σε απόσταση 3χλμ προς τα Ν-ΝΔ βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας των Καθαρών, κτισμένο τον 17ο αιώνα το οποίο είναι σημείο πνευματικής και ευλαβικής αναφοράς για τους Απανταχού της γης Ιθακήσιους. Η Παναγία η Καθαριώτισσα είναι η Προστάτιδα του νησιού και γιορτάζει στις 8 του Σεπτέμβρη. Δύο εκδοχές δίνουν την ερμηνεία για την προέλευση της ονομασίας του Μοναστηρίου. Σύμφωνα με την πρώτη το όνομα Παναγία των Καθαρών προέρχεται από την λέξη “κάθαρα” η οποία στην τοπική διάλεκτο σημαίνει τα ξερόκλαδα και τους μικρούς θάμνους που κόβονται και καίγονται για να καθαρίσει κάποιος τόπος.

Επειδή λοιπόν η ιερή θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου βρέθηκε μέσα στα καιγόμενα κάθαρα την ονόμασαν “Καθαριώτισσα”. Σύμφωνα δε με την άλλη επικρατούσα εκδοχή το Μοναστήρι κατασκευάστηκε από Χριστιανούς οπαδούς της αίρεσης των Καθαρών. Καθαροί ήταν μία αιρετική παραφυάδα των πρώτων χριστιανικών χρόνων. Είναι το μοναδικό σε λειτουργία μοναστήρι του νησιού και διαθέτει φιλόξενους χώρους. Πρώτες γραπτές μαρτυρίες έχουμε το 1696, όπου το μοναστήρι ανακαινίζεται από τον ηγούμενο Θεοφάνη Αλευρά (1696-1713). Σήμερα στο Μοναστήρι μένει ένας ντόπιος μοναχός που αγωνίζεται να το συντηρήσει γιατί το μοναστήρι ήταν κλειστό για πολλά χρόνια και έπαθε μεγάλες ζημιές με τους σεισμούς του 1953. Παλιά εικόνα του Χριστού βρίσκεται σήμερα στον Ιερό Ναό των Ταξιαρχών, στο Βαθύ. Η θέα από το επιβλητικό καμπαναριό του προς το Νότιο τμήμα του νησιού και το Βαθύ είναι συγκλονιστική.

 


Περαχώρι

Τριακόσια μέτρα ψηλότερα και 3χλμ από το Βαθύ, στην πλαγιά του Πεταλαίικου βουνού, ο οικισμός του Περαχωρίου αναρριχάται περήφανος για την ομορφιά των κτισμάτων του και το υψηλό επίπεδο της καθαριότητάς του.

Προβάλλοντας την εργατικότητά τους οι Περαχωρίτες διεκδικούν το προνόμιο της καλύτερης εκμετάλλευσης της γης και της απόδοσης απ’ αυτήν των καλύτερων αγαθών. Έτσι το Περαχωρίτικο κρασί ξεχωρίζει για την ποιότητά του και είναι το πρώτο που θα απολαύσει ο επισκέπτης στο όμορφο χωριό.

Ψηλότερα από τον σημερινό οικισμό στα ερείπια της Παλαιοχώρας τα μεσαιωνικά ερείπια και εκκλησίες 10 περίπου στον αριθμό, σε μερικές από τις οποίες διασώζονται θαυμάσιες βυζαντινές τοιχογραφίες, αναδεικνύουν την ζωή εκείνης της εποχής, επιτρέπουν αναδρομές στο παρελθόν και ταυτόχρονα αναζητούν φροντίδα. Ήδη προχωρούν οι εργασίες επισκευής και διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου των Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Αγ. Ιωάννη και Αγ. Νικολάου. Οι ναοί της Κοιμήσεως Θεοτόκου και των Εισοδίων της Θεοτόκου έχουν χαρακτηριστεί ιστορικά διατηρητέα μνημεία. Στο οροπέδιο του Μαραθιά, βρίσκεται η Αρέθουσα Κρήνη, που αναφέρει ο Όμηρος, καθώς και τα αρχαία ερείπια, που πιστεύεται ότι ανήκουν στα χοιροστάσια του Εύμαιου, βοσκού του Οδυσσέα.

Σε απόσταση 3χλμ νοτιοδυτικά από τον οικισμό του Περαχωρίου και σε υψόμετρο 500 μ. υπάρχει το ερειπωμένο σήμερα μοναστήρι των Ταξιαρχών στη θέση Βουνί που ιδρύθηκε το 1645.

Η διαδρομή σε αυτό το δύσκολο και τραχύ τόπο είναι μια ξεχωριστή εμπειρία που πρέπει να δοκιμασθεί και το θέαμα που προσφέρεται θα είναι η άξια ανταμοιβή του κόπου.

Στο Περαχώρι λειτουργεί Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός με έντονη δραστηριότητα.

Ο Αφεντικός Λόγγος, μοναδικό δάσος στα Δυτικά του χωριού, με περιβαλλοντική σπουδαιότητα που συνίσταται από το είδος Quercus Ilex – Αριά, οφείλει το όνομά του στο ότι είναι πυκνό και ωραίο, συνοδεύει αυτόν που θα αναζητήσει διέξοδο στην φύση περιβάλλοντάς τον με την ομορφιά και τη γαλήνη του.

Στις δύο ταβέρνες του χωριού αντιλαμβάνεται κανείς το φιλόξενο πνεύμα των κατοίκων απολαμβάνοντας ταυτόχρονα τις γνήσιες χωριάτικες γεύσεις όπως η παραδοσιακή τσερέπα, ενώ στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων το καλοκαίρι στην περίφημη γιορτή του κρασιού, το Περαχωρίτικο κρασί ρέει άφθονο συνοδεύοντας όλη τη νύχτα στο χορό και τη διασκέδαση τον κόσμο.

Αετός

Στη μέση περίπου του νησιού στο βάθος του ομώνυμου κόλπου, είναι η προστατευμένη παραλία του Αετού, ιδανική για κολύμπι.

 


Δεξιά ή Δεξά

Στην άλλη πλευρά από την είσοδο του λιμανιού κοντά στην πόλη, ακολουθώντας τον δρόμο προς τον Αετό και τη Βόρεια Ιθάκη, συναντάμε την παραλία Δεξά. Είναι μια μικρή παραλία με καταγάλανα νερά. Είναι παραλία που έχει  “Γαλάζια Σημαία”.

Αυτό σημαίνει εγγύηση σωστής οργάνωσης και φροντίδας για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, καθώς πληροί 27 αυστηρά κριτήρια από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ).

Υπάρχουν επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, εκπαιδευμένος ναυαγοσώστης σε υπηρεσία, καντίνα, άμεση πρόσβαση σε τηλέφωνο για περίπτωση ανάγκης, σωστικά εφόδια και πρώτες βοήθειες, φροντίδα για άτομα με ειδικές ανάγκες, έντυπες πληροφορίες και οδηγίες για την ακτή, τη χλωρίδα και την πανίδα στον παράκτιο χώρο κλπ.

 


Λούτσα

Στην είσοδο του λιμανιού στο Βαθύ, στην αριστερή πλευρά βρίσκεται η όμορφη αμμουδερή παραλία της Λούτσας κάτω από τα Ενετικά κανόνια.

 


Σκίνος

Βρίσκεται στο βάθος του ομώνυμου κόλπου σε απόσταση 3χλμ από το Βαθύ. Οι δύο παραπάνω παραλίες είναι πρόκληση για τον επισκέπτη, όπου θα περάσει την ημέρα του, απολαμβάνοντας τα πεντακάθαρα νερά της θάλασσας.

 


Γιδάκι

Βόρεια της παραλίας Φιλιατρό, είναι το ζηλευτό Γιδάκι, που η απαράμιλλη φυσική ομορφιά του έχει ταξιδέψει σ’ όλο τον κόσμο και φιγουράρει σαν μία από τις καλύτερες και ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας.  Εδώ ο επισκέπτης απολαμβάνει τον ήλιο και τη θάλασσα, αγναντεύοντας τα παράλια της Στερεάς Ελλάδας και τα αντικρινά ακατοίκητα νησάκια. Πρόσβαση με σκάφος ή από τον Σκίνο με τα πόδια από μονοπάτι.

 


Φιλιατρό

Στην ίδια πλευρά, βρίσκεται η όμορφη παραλία του Φιλιατρού στον ομώνυμο κόλπο, όπου συγκεντρώνει ντόπιους και ξένους επισκέπτες, προσφέροντάς τους θαλάσσια σπορ, ξεγνοιασιά, ηρεμία και απόλαυση.

 


Καμίνια

Στο ΝΑ τμήμα της Ιθάκης κοντά στο Νησόπουλο, είναι η όμορφη παραλία των Καμινίων.

 


Πίσω Αετός

Διαμετρικά αντίθετα από τον Αετό, στη νοτιοδυτική πλευρά της Ιθάκης, βρίσκεται μία ακόμα όμορφη παραλία. Ο λουόμενος απολαμβάνει την καθαρή θάλασσα, ηρεμία και ησυχία. Εδώ είναι και το μικρό λιμάνι του Πίσω Αετού, που εξυπηρετεί την συγκοινωνία μεταξύ Ιθάκης-Κεφαλονιάς-Πάτρας και Ιθάκης-Κεφαλονιάς-Λευκάδας και Αστακού.

 


Άσπρος Γιαλός

Στη δυτική πλευρά του νησιού, κοντά στο χωριό Άγιος Ιωάννης βρίσκεται η πανέμορφη πεντακάθαρη ακρογιαλιά και η αμμουδιά του Άσπρου Γιαλού. Εδώ συνδυάζεται το πράσινο χρώμα του όρους Νήριτον με το γαλάζιο του πελάγους. Οι παραθεριστές επιλέγουν αυτή την παραλία για να απολαύσουν την θάλασσα και ηρεμία.

Δρόμος 3χλμ περίπου από τη Λεύκη οδηγεί στο χωριό Άγιος Ιωάννης και την παραλία Άσπρος Γιαλός.

Από τη Λεύκη μονοπάτια οδηγούν σε διάφορες μικρές αμμουδιές, όπως τα Μιλιτερά και το Κουτούπι.

 


Πόλη

Κάτω από τον Σταυρό, στον ομώνυμο κόλπο, είναι η παραλία της Πόλης, όπου υπάρχει υπήνεμο λιμανάκι, αγκυροβόλιο για τις πολλές ψαρόβαρκες της ευρύτερης περιοχής. Στο βυθό της Πόλης βρίσκονται ερείπια αρχαίας πόλης, η οποία καταποντίστηκε. Στην βόρεια πλευρά του λιμανιού, είναι η Ομηρική Σπηλιά του Λοΐζου η οποία καταστράφηκε από τους σεισμούς. Εδώ μπορεί να απολαύσει κανείς τον ίσκιο και τη δροσιά που χαρίζουν οι πανύψηλες Λεύκες.

Στην Πόλη υπάρχει Parking αυτοκινήτων, καντίνα και τουαλέτες.

 


Κουλούμι

Δυτικά τη παραλίας των Αφαλών, σε απόσταση 100μ περίπου, διανύοντας απόκρημνη ακτή, φτάνεις στην όμορφη παραλία Κουλούμι. Πρόσβαση με σκάφος από Πόλη, Φρίκες, Κιόνι.

 


Αφάλες

Από τον Πλατρειθιά (Λίμνες) παίρνουμε το δρόμο για Αφάλες.

Διασχίζοντας μια ονειρική τοποθεσία με βλάστηση “τροπικού τόπου” φτάνει κανείς στην θαυμάσια θάλασσα του κόλπου των Αφαλών. Πανέμορφος τόπος με βοτσαλωτή παραλία και βραχώδεις ακτές που κρύβουν ακόμα δύο ερημικές παραλίες, γι’ αυτούς που ζητούν την απόλυτη ηρεμία. Στον κόλπο των Αφαλών υπάρχουν παραλίες, στις οποίες μπορεί να φτάσει κανείς μόνο με σκάφος. Οι παραλίες αυτές με θαυμάσια βότσαλα και άμμο, είναι ότι καλύτερο μπορεί να αναζητήσει κάποιος στις διακοπές του. Υπέροχα γαλάζια νερά με τους πανύψηλους γκρεμούς να προσφέρουν ίσκιο σε πολλά σημεία στις παραλίες που είναι ιδιαίτερα πολυσύχναστες τον Αύγουστο.

 


Πλατύς Άμμος

Μεγάλη και όμορφη παραλία. Συνδυάζει άμμο και θαυμάσιο βότσαλο, πεντακάθαρα νερά.

Εδώ χρειάζεται προσοχή από πιθανές κατολισθήσεις.

Θεωρείται μία από τις καλύτερες παραλίες της Ιθάκης και της Ελλάδας. Πρόσβαση μόνο με σκάφος.

Το καλοκαίρι, ιδιαίτερα τον Αύγουστο η παραλία γεμίζει από σκάφη όλων των τύπων, βαρκούλες, ιστιοφόρα, κότερα και πανάκριβες θαλαμηγοί φθάνουν από τις Φρίκες, το Κιόνι, το Βαθύ, το Φισκάρδο και διάφορα άλλα μέρη.

 


Συκιά

Ιδανική παραλία με βότσαλο και άμμο για απομόνωση. Η παραλία αυτή έχει ίσκιο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Πρόσβαση με σκάφος.

 


Αλυκές

Παραλία με βότσαλα και καθαρή θάλασσα. Δέκα μόλις μέτρα πίσω από την παραλία, υπάρχει μία μικρή λασπολίμνη. Πριν από λίγα χρόνια ήταν ιδανική για λασπόλουτρα.

 


Κουρβούλια, Πίσω Κουρβούλια, Τσιτσιμίδα, Πλακούτσες

Συνεχόμενες μικρές πολυσύχναστες παραλίες κατά μήκος του παραλιακού δρόμου από Φρίκες-Κιόνι, φημισμένες για τα δροσερά νερά περιζήτητα τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες.

 


Μαυρωνάς

Μικρή βοτσαλωτή παραλία. Ο κόλπος του Μαυρωνά είναι και καταφύγιο μικρών σκαφών. Πρόσβαση από τη Ράχη Κιονίου.

 


Κιόνι

Στον όρμο του Κιονιού οι μικρές παραλίες με τα καθαρά νερά προσελκύουν καθημερινά το καλοκαίρι τους επισκέπτες του χωριού.

 


Κριτάμι

Βγαίνοντας από το Κιόνι προς το νοτιά, μετά τον κάβο του Αϊ-Λιά με το ομώνυμο εκκλησάκι, είναι η μικρή παραλία με όμορφο βότσαλο και γαλανά νερά, που περιμένει τον επισκέπτη για ξεκούραση.

Στην Ιθάκη γίνονται οι παρακάτω εκδηλώσεις

  • 30 Ιουνίου των Αγ. Αποστόλων στις Φρίκες
  • 17 Ιουλίου της Αγ. Μαρίνας στην Εξωγή
  • 20 Ιουλίου του Προφήτη Ηλία στο Κιόνι
  • 5 & 6 Αυγούστου του Σωτήρος στο Σταυρό
  • 14  Αυγούστου παραμονή της Παναγίας στην Ανωγή
  • 15 Αυγούστου της Παναγίας στον Πλατρειθιά

Ναυτικό-Λαογραφικό Μουσείο Ιθάκης

Το Ναυτικό Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Ιθάκης, στεγάζεται στο κτίριο του πρώην Ηλεκτρικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, που κατασκευάστηκε τον Νοέμβριο του 1923, δωρεά του Ιθακήσιου εφοπλιστή Γεωργίου Δρακούλη.

Διέθετε τρεις ηλεκτρομηχανές και τροφοδοτούσε με ηλεκτρικό ρεύμα το Βαθύ και το Περαχώρι μέχρι το 1967, εκτός από το 1941-1945 όπου οι ξένοι κατακτητές διέκοψαν τη λειτουργία του.

Από τότε η Ιθάκη τροφοδοτείται με ηλεκτρικό ρεύμα από την Κεφαλονιά.

Αργότερα το κτίριο αυτό περιήλθε στο Δήμο Ιθάκης και μέσω προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναστηλώθηκε και αναπαλαιώθηκε.

Η συλλογή περιλαμβάνει ένα πλήθος εκθεμάτων, που ξεπερνούν τα 1500, μεταξύ των οποίων είναι μια πλούσια συλλογή παλαιών φωτογραφιών των αρχών του αιώνα μας, συλλογή από πίνακες καραβιών Ιθακήσιων πλοιοκτητών, ναυτικά όργανα, στολές, έγγραφα και βιβλία της Εμποροναυτικής Σχολής Σταθάτου, καθώς και άλλα τεκμήρια από την πλούσια ναυτική ιστορία της Ιθάκης.

Επίσης περιλαμβάνει χάλκινα, μπρούτζινα και κεραμικά σκεύη οικιακής χρήσης, κοσμήματα, παλαιά εργαλεία, χαρακτηριστικά αντικείμενα διαφόρων επαγγελμάτων, έπιπλα αστικής τάξης του νησιού, μικροαντικείμενα εκκλησιαστικής τέχνης, παραδοσιακές στολές της Ιθάκης και εξοπλισμό και κατασκευές της κλωστικής και υφαντικής τέχνης, αγροτικό εξοπλισμό, εργαλεία υφάνσεως, εκκλησιαστικά είδη, κοσμήματα, γραμματόσημα, μουσικά όργανα κλπ.

Το Ναυτικό-Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Ιθάκης βρίσκεται κοντά στην κεντρική πλατεία στο Βαθύ.

Ώρες λειτουργίας του μουσείου:

Μέχρι 30 Ιουνίου από 09:00 – 13:00 εκτός Κυριακής και Δευτέρας.

Ιούλιο & Αύγουστο από 09:30 – 13:30 εκτός Δευτέρας.

Τηλέφωνο: 26.740-33.398

 


Αρχαιολογική Συλλογή Σταυρού Ιθάκης

Στεγάζει ευρήματα από τη βόρεια Ιθάκη που χρονολογούνται από τη πρωτο-ελλαδική ως και τη ρωμαϊκή περίοδο. Το κτήριο κατασκευάσθηκε το 1933. Το1994 έγινε αναμόρφωση της έκθεσης και εργασίες επισκευών του Μουσείου.

Τα περισσότερα ευρήματα προέρχονται από τις ανασκαφές που έγιναν στο Σπήλαιο του Λοΐζου και στα Πηλικάτα από την Αγγλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών.

Το σπήλαιο είχε κυρίως λατρευτικό χαρακτήρα . Στα Πηλικάτα ερευνήθηκαν λείψανα προϊστορικού οικισμού, ο οποίος χρονολογείται από την ΠΕ περίοδο.

Από τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου είναι:

  • Τμήματα από μεγάλους χάλκινους τρίποδες από το Σπήλαιο της Πόλης, 9ος-8ος αιώνας π.Χ.
  • Πήλινο πινάκιο με παράσταση πετεινού από το Σπήλαιο της Πόλης, 7ος αιώνας π.Χ. (Κορινθιακό).
  • Θραύσματα πήλινης μάσκας του 1ου ή 2ου αιώνα μ.Χ. που φέρει εγχάρακτη την επιγραφή Ευχείν Οδυσσεί.
  • Ανάγλυφο με παράσταση Νυμφών που χορεύουν από το Σπήλαιο της Πόλης. Ελληνιστική περίοδος.

Η Συλλογή βρίσκεται στον πόλη Σταυρός Ιθάκης

Ημέρες λειτουργίας: Καθημερινά εκτός Δευτέρας

Ώρες λειτουργίας: 08:30 – 15:00

Τηλ: 26.740-31.305

Κιν: 69.45-84.00.55

 


Αρχαιολογικό Μουσείο Βαθέως Ιθάκης

Στις συλλογές του μουσείου περιλαμβάνονται ευρήματα από τα Γεωμετρικά μέχρι και τα Ρωμαϊκά χρόνια από τις ανασκαφές στον Αετό και στις άλλες θέσεις.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει μια κατηγορία αγγείων γεωμετρικής περιόδου τα οποία προέρχονται από τοπικό εργαστήριο γι’ αυτό και ονομάζονται Ιθακήσια.

Εντυπωσιακή είναι και η συλλογή των μικροαντικειμένων. Πρόκειται για μικρογραφίες αντικειμένων που κατατέθηκαν από τους πιστούς στο τέμενος του Απόλλωνα που βρίσκεται στον Π. Αετό. Στον ίδιο χώρο βρέθηκαν επίσης πολλά ειδώλια. Μεταξύ των ευρημάτων συμπεριλαμβάνεται και μικρή χάλκινη προτομή του Οδυσσέα. Το Μουσείο διαθέτει σημαντική γεωμετρική συλλογή.

Από τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου είναι:

  • Δακτυλιόσχημο αγγείο με γωνιώδη τοιχώματα, διακοσμημένο με πυκνές λεπτές ταινίες στις πλευρές του δακτυλίου, διαγραμμισμένα τρίγωνα στο λαιμό και μετόπες με χιαστί στη λαβή (τέλος ύστερης γεωμετρικής περιόδου)
  • Αναθηματική επιγραφή που αναφέρει την Αθηνά και την Ήρα από το Σπήλαιο της πόλης (ύστερη αρχαϊκή περίοδος)

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Βαθέως περιλαμβάνει μια σπάνια συλλογή αγγείων, αποτελούμενη από 1000 σχεδόν ακέραια αγγεία και όστρακα από άλλες δύο χιλιάδες. Αυτά προέρχονται από το υπαίθριο ιερό του Απόλλωνος, όπου βρέθηκαν μαζί με άλλα αναθήματα από χρυσό, χαλκό, ελεφαντοστό-ήλεκτρο και ημιπολύτιμους λίθους. Αυτά χρονολογούνται κυρίως από την πρωτογεωμετρική εποχή έως και την ανατέλλουσα (1050-600π.Χ.). Η κεραμική αυτή ακολουθεί την μυκηναϊκή παράδοση, η οποία αρχίζει στο νησί το 1400π.Χ. και φθάνει μέχρι τα πρωτογεωμετρικά χρόνια. Τα γεωμετρικά μοτίβα στην Ιθάκη αποτελούνται κυρίως από πολλές παράλληλες γραμμές, δικτυωτά και δίγραμμα τρίγωνα, κυματοειδείς γωνίες και άλλα παρόμοια. Στα σχήματα κυριαρχούν οι οινοχόες, σκύφοι, κάνθαροι  πυξίδες

Το μουσείο βρίσκεται στο Βαθύ.

Τιμές εισιτηρίων:   Είσοδος ελεύθερη

Τηλέφωνο: 26.740-32.200

Αστυνομικό Τμήμα Ιθάκης 26740 32205
Υπολιμεναρχείο Ιθάκης 26740 32909
Πυροσβεστική Υπηρεσία 26740 33499
Δασονομείο 26740 33359
Κέντρο Υγείας Ιθάκης 26740 32222
Περιφερειακό Ιατρείο Σταυρού 26740 31207
Διαγνωστικό Κέντρο 26740 32203
Αρχαιολογικό Μουσείο 26740 32200
Ναυτικό Λαογραφικό Μουσείο 26740 33398
Αρχαιολογική Συλλογή Σταυρού 26740 31305
Δημοτικός Κινηματογράφος 26740 33422
Δημοτική Βιβλιοθήκη 26740 33448
Δημοτική Πινακοθήκη 26740 32271

 

Τουριστικά Γραφεία:

Polyctor Tours 26740 33120
Delas Tours 26740 33103
Σύλλογος Ενοικιαζόμενων Δωματίων 26740 31079
Taxi 26740 33030

Ακτοπλοϊκώς

Πλοία της γραμμής ενώνουν καθημερινά την Ιθάκη με την Κεφαλονιά, με τη Λευκάδα, με την Πάτρα, αλλά και με τον Αστακό της Αιτωλοακαρνανίας.

Το Βαθύ και ο Πίσω Αετός συνδέονται όλο το χρόνο με την Πάτρα μέσω Σάμης με το πλοίο της γραμμής “Κεφαλονιά”.

Επίσης ο Πίσω Αετός συνδέεται με Φισκάρδο Κεφαλονιάς, αλλά και με Βασιλική Λευκάδας και με Αστακό με Ferry Boat.

Ο Πίσω Αετός  συνδέεται επίσης με Αστακό με το Ferry Boat “Άγιος Ανδρέας”.

Από τις Φρίκες υπάρχουν δρομολόγια όλο τον χρόνο για Φισκάρδο και Βασιλική ή Νυδρί.

 


Οδικώς & Ακτοπλοϊκώς

Από την Αθήνα υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια

ΚΤΕΛ Κεφαλονιάς για Πάτρα με ανταπόκριση το πλοίο της γραμμής

ΚΤΕΛ για Αστακό

 


Αεροπορικώς

Επίσης στην Ιθάκη μπορείτε να πάτε με το αεροπλάνο μέχρι την Κεφαλονιά και μετά είτε μέσω του τακτικού Ferry Boat Σάμη Κεφαλονιάς – Πίσω Αετό Ιθάκης, είτε με το αντίστοιχο Φισκάρδο Κεφαλονιάς – Φρίκες Ιθάκης.

Τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχουν πολλά κατ’ ευθείαν Charter για το Αργοστόλι.

 


Με ελικόπτερο

Υπάρχει ελικοδρόμιο στην Ανωγή για ιδιωτικά ή ναυλωμένα ελικόπτερα.