Καστελλόριζο

Στην εσχατιά της ελληνικής επικράτειας, στο νοτιοανατολικότερο άκρο της, απλώνει την ήρεμη γαλήνη της ομορφιάς του και διηγείται την παλιά ακμή του το Καστελλόριζο ή Μεγίστη, όπως είναι επίσημα γνωστό από τους αρχαίους χρόνους. Η συνολική έκταση του νησιού είναι 9,2 τετ. χλμ. και βρίσκεται 72 μίλια Ανατολικά της Ρόδου ενώ απέχει μόλις 2χλμ από τις τουρκικές ακτές.

 

Είναι ορεινό και βραχώδες νησί και συνδυάζει ωραία τοπία, μνημεία, φιλόξενους κατοίκους, γαλήνη και ηρεμία.

Για την αρχαία ιστορία του νησιού ούτε πολλές γραπτές μαρτυρίες υπάρχουν, ούτε και συστηματικές ανασκαφές έχουν γίνει.

Νεολιθικά εργαλεία, προϊστορικά τείχη, λαξευτοί τάφοι, ένα χρυσό στεφάνι μυκηναϊκής εποχής, δωρικές επιγραφές κι άλλα ευρήματα μαρτυρούν ότι το νησί κατοικείται συνεχώς από τους πανάρχαιους χρόνους.

Μερικά από τα αξιοθέατα στο Καστελλόριζο που αξίζει να επισκεφθείτε:

  1. Το φρούριο των Σταυροφόρων Ιπποτών του Τάγματος του Αγ. Ιωάννη του 14ου αιώνα.
  2. Τον άριστα διατηρημένο λαξευτό Λύκιο τάφο κάτω από το κάστρο στην είσοδο του λμανιού
  3. Παλαιόκαστρο – το αρχαιότερο μνημείο του Καστελλόριζου. Εκεί σώζονται αρχαία κτίσματα, δεξαμενές, και έχουν έρθει στο φως νεολιθικά εργαλεία.
  4. Μητρόπολη Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης πολυούχων του νησιού.
  5. Το Αρχαιολογικό Μουσείο
  6. Το “Γαλάζιο Σπήλαιο” ή “σπηλιά του Παραστά” στην ΝΑ ακτή του νησιού. Πρόκειται για ένα εξαιρετικού φυσικού κάλλους γεωλογικό φαινόμενο – ίσως το ωραιότερο της Μεσογείου. Σε αυτό το τεράστιο θαλασσινό σπήλαιο όπου κατοικούν φώκιες μπορεί κανείς να μπει μόνο με βάρκα.

 


Αρχαιολογικό Μουσείο Καστελλόριζου στεγάζεται από το 1984 στο “Κονάκι” που αποτελεί τμήμα του μεσαιωνικού Κάστρου του Αγ. Νικολάου. Βρίσκεται στη συνοικία “Κάβος” και πρόκειται για διώροφο κτίσμα, του οποίου το ισόγειο ανάγεται στα χρόνια της Ιπποτοκρατίας, ενώ ο όροφος αποτελεί προσθήκη του 19ου αι., εποχή Τουρκοκρατίας.

Στο ισόγειο διαμορφώνονται τρεις χώροι, από τους οποίους ο πρώτος προς δυτικά περιλαμβάνει γλυπτά παλαιοχριστιανικής περιόδου (κιονόκρανα, πεσσίσκοι τέμπλου), ο μεσαίος λίθινες άγκυρες και αμφορείς που περισυνελέγησαν από την θάλασσα και στο τρίτο εκτίθεται μορφή δύτη με στολή και τα εξαρτήματα του σκαφάνδρου.

Ο όροφος αποτελείται από τέσσερις αίθουσες. Στην πρώτη προς τα δυτικά εκτίθενται ευρήματα από την αρχαία Μεγίστη (όπως επιγραφές, επιτύμβιες στήλες, ανάγλυφα λυκιακού τύπου, βωμίσκοι, αγγεία και όστρακα, λυχνάρια, αμφορείς, ενσφράγιστες λαβές αμφορέων, κορμός μαρμάρινου αγάλματος Υγείας, και απότμημα ρωμαϊκής σαρκοφάγου).

Στη δεύτερη, εκτός από ελάχιστα δείγματα παλαιοχριστιανικής γλυπτικής, εκτίθενται βυζαντινό νόμισμα-κόσμημα, εικονίδιο από στεατίτη με παράσταση Αγ. Δημητρίου και γραφική αναπαράσταση του κάστρου του Αγ. Νικολάου προβάλλοντας τα εφυαλωμένα πινάκια του ναυαγίου στο ακρωτήριο “Αφρός” (12ος-13ος αι.), καθώς και κείμενα περιηγητών.

Στην τρίτη αίθουσα εκτίθενται οι αποτοιχισμένες τοιχογραφίες του Αγ. Νικολάου (17ος αι.), φορητές εικόνες, αντικείμενα μικροτεχνίας, σχέδια και φωτογραφίες μεταβυζαντινών μνημείων του νησιού.

Η 4η αίθουσα είναι αφιερωμένη στη λαογραφία. Εκτίθενται παραδοσιακές στολές, κεντήματα, κεραμική, είδη λαϊκής τέχνης και στο δυτικό τμήμα γίνεται αναπαράσταση της κουζίνας του λαϊκού σπιτιού του νησιού.

 


Ακρόπολη: Υπολογίζεται πως κατασκευάστηκε τον 4ο αι. π.Χ. Υπάρχουν 99 δεξαμενές από τις οποίες οι δυο είναι λαξευτές με σκαλοπάτια. Το κάστρο αυτό έδωσε το όνομα στο χωριό και το νησί (Castello Rosso = κόκκινο κάστρο). Δίπλα στα ερείπια βρίσκεται χαμάμ και ανεμόμυλος.

Τάφος: Ναόσχημος με δωρικές κολόνες, άριστα διατηρημένος σε μικρή απόσταση από την Ακρόπολη.

“Βίγλα” (4ος αι. π.Χ): Στην ορεινή τοποθεσία του Αγίου Ιωάννη με απομεινάρια από πατητήρια, αρχαίο νεκροταφείο, ογκώδεις κατεργασμένους λίθος και άλλα ευρήματα.

Αρχαιολογικός χώρος (4ος αι. π.Χ.): Στο οροπέδιο του Αγίου Γεωργίου.

Κάστρο (δυτικά της πόλης – 4ος αι. π.Χ. ή Ελληνιστική περίοδος): Χτισμένο σε ύψωμα με εντοιχισμένες δυο αναθηματικές επιγραφές (2ος αι. π.Χ.) των Ροδίων στρατιωτικών-διοικητών “επιστατών”.

Δωρική Ακρόπολη (3ος αι. π.Χ.): Σώζεται επιγραφή που περιλαμβάνει τον όρο Μεγίστη.

Λυκιακός Τάφος (ανατολικά του λιμανιού – 4ος αι. π.Χ. ή αρχές Ελληνιστικής περιόδου): Χτισμένος σε ύψος 30μ από τη στάθμη της θάλασσας με ύψος 3μ και πλάτος 2,70μ.

Κυκλώπεια Τείχη (θέση Λιμενάρι): Σώζονται σε ικανοποιητικό ύψος.

 


Διαχρονικό Μουσείο Μεγίστης-Καστελλόριζου (σε διατηρητέο μνημείο κοντά στο Κάστρο)

 

Στην εσωτερική αυλή υπάρχει τουρκική βρύση και τμήματα παλαιοχριστιανικών και βυζαντινών γλυπτών. Στις αίθουσες του ισογείου υπάρχουν πέτρινα κοκκινωπά γλυπτά από παλαιοχριστιανικές βασιλικές, αμφορείς από το βυθό, πέτρινες άγκυρες, παραδοσιακή στολή και εξοπλισμός του δύτη, παλιό σκάφανδρο και ο ιστορικός Φάρος της Στρογγυλής. Στον πρώτο όροφο εκτίθενται αρχαία ευρήματα, αντικείμενα παλαιοχριστιανικής και βυζαντινής περιόδου, αποτοιχισμένες τοιχογραφίες της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου του 17ου αιώνα, φορητές εικόνες διάφορα εκκλησιαστικά είδη, σχέδια και φωτογραφίες βυζαντινών ναών. Υπάρχουν τέλος παραδοσιακές φορεσιές κεντήματα και είδη λαϊκής τέχνης.

 


Τζαμί (υπό ανακαίνιση): Φυλάσσονται διάφορα καλλιτεχνήματα.

Αν και δεν υπάρχουν παραλίες καθαυτές στο νησί, μπορείτε να επισκεφθείτε το εξαιρετικής ομορφιάς σπήλαιο της Φωκιάλης (ή Παράστα) με καΐκι και να κολυμπήσετε εκεί.

 

Μπορείτε επίσης να κολυμπήσετε στα βραχάκια δίπλα στο λιμάνι.

Η πρωτεύουσα Καστελλόριζο, που συγκεντρώνει όλους τους κατοίκους του νησιού, αποτελείται από τις συνοικίες Πηγάδια και Χωράφια και συνεχίζει μέχρι το Μανδράκι (μικρό γραφικό λιμάνι).

 

Η γραφικότητα του τοπίου φτάνοντας στο Καστελλόριζο δύσκολα περιγράφεται. Τα βαμμένα σε εντυπωσιακά χρώματα διώροφα και τριώροφα αρχοντόσπιτα με τις ξύλινες σκάλες και μπακλόνια, το γραφικό λιμάνι και τα πλακόστρωτα σοκάκια συνθέτουν ένα υπέροχο θέαμα.

 

Όλος ο οικισμός θεωρείται διατηρητέος και προσφέρει στον επισκέπτη την ομορφιά ενός τοπίου και την αίσθηση μιας περασμένης δόξας.

 

Στα παλαιότερα χρόνια η πόλη, που αποτελεί και το λιμάνι του νησιού, στάθηκε το κυριότερο γεωφυσικό χάρισμα του Καστελλόριζου καθώς βρίσκεται στο θαλάσσιο σταυροδρόμι ανάμεσα στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή και την Αίγυπτο και ήταν φυσικό να δημιουργήσει σημαντική εμπορική και ναυτική κίνηση πράγμα που εξηγεί το ένδοξο και πλούσιο παρελθόν του Καστελλόριζου.

 

Στο Καστελλόριζο θα κάνετε όλες σας τις μετακινήσεις με τα πόδια καθότι δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα, μηχανές, λεωφορεία – υπάρχει μόνο ένα ταξί. Θα κολυμπήσετε στο Φάρο, στις Πλάκες, στο Μανδράκι και στις παραλίες των νησιών Ρω, Άγιος Γεώργιος και Στρογγυλή.

Λιμεναρχείο: 22460 49 270
Αστυνομία: 22460 49 333
Δήμος: 22460 49 269
Πρώτες Βοήθειες: 22460 49 267

Με αεροπλάνο – δρομολόγια

 

Δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις για Καστελλόριζο.

Οι πτήσεις γίνονται μέσω Ρόδου. Υπάρχουν 5-6 καθημερινές πτήσεις από Αθήνα για Ρόδο το καλοκαίρι και 3 το χειμώνα. Διάρκεια πτήσης από Αθήνα για Ρόδο περίπου 1 ώρα.

 

Οι πτήσεις αναχωρούν από το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος (Αθήνα).

 

Υπάρχουν 3 πτήσεις την εβδομάδα από Ρόδο για Καστελλόριζο.

 

Διάρκεια πτήσης από Ρόδο για Καστελλόριζο περίπου 45 λεπτά.

 


Ακτοπλοϊκώς

 

Υπάρχει 1 δρομολόγιο την εβδομάδα από την Ρόδο προς Καστελλόριζο όλο το χρόνο.

Διάρκεια ταξιδιού από το λιμάνι της Ρόδου περίπου 4 ώρες.