Καβάλα

Ανάμεσα στους δύο σημαντικούς ποταμούς της βόρειας Ελλάδας, το Νέστο και το Στρυμόνα, βρίσκεται ο νομός Καβάλας. Συνορεύει στα ανατολικά με το νομό Ξάνθης, στα βόρεια με το νομό Δράμας και Σερρών στα δυτικά και περιλαμβάνει τέσσερις δήμους (Καβάλας, Νέστου, Παγγαίου, Θάσου).

Συνδυάζει όλα όσα μπορούν να συγκινήσουν έναν απαιτητικό επισκέπτη: βουνό και θάλασσα, παράδοση και σύγχρονη ζωή, αρχαιολογικές περιηγήσεις και συναρπαστικές εκδρομές, πολιτιστική δράση και ηρεμία μέσα στη φύση. Πρωτεύουσα του νομού και μεγαλύτερη πόλη είναι η Καβάλα με 70.360 κατοίκους, ακολουθούν η Χρυσούπολη (8.004) και η Ελευθερούπολη (5.500).

Λίγο έξω από την Καβάλα, υψώνεται το όρος Παγγαίο, ένα από τα ομορφότερα βουνά στην Ελλάδας, ενώ τα Όρη Λεκάνης ή Τσαλ Νταγ, γεμάτα γοητεία και μυστήριο βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του νομού Καβάλας. Ανάμεσα τους απλώνονται οι καταπράσινες πεδιάδες των Φιλίππων και της Χρυσούπολης. Η πολιτισμικότητα, το φυσικό της τοπίο, αλλά και η πληθώρα πολιτιστικών δρώμενων, που διοργανώνονται όλο το χρόνο, καθιστούν το νομό ένα μοναδικό προορισμό για τους επισκέπτες.

Η Καβάλα ως εκ της γεωγραφικής της θέσεως (με το μεγάλο και φυσικό της λιμάνι, μοναδικό από τη Θεσσαλονίκη ως την Αλεξανδρούπολη, με τη δυναμική της ενδοχώρα, της Ανατολικής Μακεδονίας και την πάντοτε δεσπόζουσα θέση στη βαλκανική πραγματικότητα) διαδραματίζει κεντρικό ρόλο όχι μόνο στα στενά όρια του γεωγραφικού της χώρου, αλλά και σε τμήματα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σε νησιά το Βορείου Αιγαίου και επιπλέον σε περιοχές άλλων γειτονικών-κυρίως της Βουλγαρίας-χωρών, που θέλουν να έχουν οικονομική δραστηριότητα και συνεργασία με την Καβάλα.

Το χαρακτηριστικό αυτό καθιστά την Καβάλα κέντρο παροχής υπηρεσιών, με μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της να ασχολείται με τον αυτόν τον τομέα της Οικονομίας. Η Καβάλα, άλλωστε, υπήρξε κέντρο έντονης καπνεμπορικής δραστηριότητας στο 19ο και στο πρώτο’ μισό του 20oυ αιώνα, ενώ εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να είναι το κέντρο της παραγωγής, επεξεργασίας και εμπορίας μαρμάρων στη χώρα μας, να παράγει λιπάσματα, με τη μεγαλύτερη βιομηχανία λιπασμάτων στην Ελλάδα, να παράγει και εξάγει-κυρίως στην Ευρώπη- γεωργικά προϊόντα (σταφύλια και σπαράγγια) και να αποτελεί το σημαντικότερο τουριστικό προορισμό ανατολικώς της Θεσσαλονίκης, με περίπου 500.000 επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Για το λόγο αυτό, η πόλη της Καβάλας είναι κέντρο χρηματοοικονομικό για την ευρύτερη περιοχή και οι μεγάλες τράπεζες τη χρησιμοποιούν ως έδρα των περιφερειακών υπηρεσιών τους, ενώ χρηματιστηριακές επιχειρήσεις, μελετητικά γραφεία και επιχειρήσεις οικονομικών συμβούλων την χρησιμοποιούν ως πόλη-σταθμό για τις δραστηριότητές τους Η Καβάλα αποτελεί μεγάλο τουριστικό κέντρο και η περιοχή της έχει τουριστικά χαρακτηριστικά εφάμιλλα των ωραιότερων θερινών και χειμερινών προορισμών της Ελλάδας, αλλά και της Νότιας Ευρώπης, με τη Θάσο και την παραλιακή ζώνη του υπόλοιπου Νομού να χαρακτηρίζονται από την ποικιλία του τοπίου, τις καθαρές θάλασσες και τις αναγκαίες υποδομές.

Ουσιαστικά, δεν είναι κορεσμένη σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία υψηλών κατηγοριών, και επειδή είναι αναγνωρισμένος, πλέον, προορισμός στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια αποτελεί μοναδική επενδυτική ευκαιρία για όσους ενδιαφέρονται για ασφαλείς επενδύσεις.

Το Παγγαίο ή Εννιάκορφο (1956 μ.), Νύσα κατά τον Όμηρο, βρίσκεται μεταξύ των εκβολών του Στρυμώνα και Αγγίτη. Υπήρξε το μήλο της έριδος μεταξύ Αθηναίων και Μακεδόνων για τα πλούσια μεταλλεία χρυσού και αργύρου που υπήρχαν εκεί. Θεωρείται από τον Όμηρο, το βουνό όπου γεννήθηκε και ανατράφηκε ο Διόνυσος. Στην κορυφή του υπήρχε βωμός του Διόνυσου, όπου γινόταν οι τελετές των Ορφικών Μυστηρίων. Στο Παγγαίο κατασπαράχθηκε ο Ορφέας από τις Μαινάδες. Πρώτοι οι Φοίνικες εκμεταλλεύτηκαν τα ορυχεία του, μετά ήρθαν οι Θάσιοι και τέλος οι Αθηναίοι. Υπάρχουν δάση με οξιές, δρυς, έλατα, πλατάνια καθώς και χιονοδρομικό κέντρο, ορειβατικό καταφύγιο, σαλέ και Δασικό Χωριό.

 

Στην αρχή ως Νεάπολη, κατόπιν ως Χριστούπολη αλλά και μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η πόλη της Καβάλας και οι γύρω περιοχές αποτέλεσαν μήλο της έριδος για πολλούς κατακτητές. Οι Αθηναίοι ανέπτυξαν τη Νεάπολη θεωρώντας την μεγάλη στρατηγικής σημασίας λόγω του λιμανιού της, αλλά και της μικρής της απόστασης από το χρυσοφόρο Παγγαίο. Ο Βασιλιάς των Μακεδόνων Φίλιππος Β’ εκμεταλλεύτηκε τα χρυσωρυχεία του Παγγαίου και έδωσε το όνομα του –Φίλιπποι- στην πόλη του Δάτου, που μεγάλωσε μετά τη μάχη ανάμεσα στους Δημοκρατικούς της Ρώμης και τους δολοφόνους του Καίσαρα, το 42 μ.Χ. Η μάχη σήμανε το τέλος της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας. Κορυφαίο ρόλο στην ιστορία του τόπου έχει και το Παγγαίο, όπου ο Θουκυδίδης είχε στην ιδιοκτησία του πλούσια μεταλλεία και λέγεται ότι έγραψε εκεί την ιστορία του Πελοποννησιακού πολέμου.

 

Την Καβάλα την συναντούμε ως Χριστούπολη στις αρχές του 8ου αιώνα. Το 1185 η πόλη κάηκε από τους Νορμανδούς. Με την ανακατάληψη της βυζαντινής πρωτεύουσας από τον Μιχαήλ Η’ Παλαιολόγο επανήλθε στην επικράτεια της Κωνσταντινούπολης, μέχρι την κατάληψή της από τους Οθωμανούς το 1387.

 

Η ιστορία της περιοχής ως Καβάλα ξεκίνησε στις αρχές του 16ου αιώνα. Η ανάπτυξή της υπήρξε ραγδαία. Χτίστηκε το υδραγωγείο (Καμάρες) που αποτελεί ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα σημεία της περιοχής.

 

Το 1769 γεννήθηκε εδώ ο ιδρυτής της αιγυπτιακής δυναστείας Μωχάμετ Άλυ (Μεχμέτ Αλή). Το σπίτι που γεννήθηκε και μεγάλωσε σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση. Το 1817 ίδρυσε το Ιμαρέτ, ένα εξαίσιο οικοδόμημα ισλαμικής αρχιτεκτονικής, από το οποίο μεγάλο μέρος σώζεται μέχρι σήμερα στην αρχική του μορφή, ενώ το υπόλοιπο ανακατασκευάστηκε και λειτουργεί ως ξενοδοχείο πολυτελείας.

 

Το 1850 άρχισε η ανάπτυξη του καπνεμπορίου και η φήμη της Καβάλας ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα. Στις αρχές του 20ου αιώνα έκαναν την εμφάνισή τους τεράστιες καπναποθήκες, μεγαλοπρεπή κτίρια και πολυτελείς οικίες δίνοντας στην Καβάλα τον τίτλο της μεγαλούπολης.

 

Το 1922 εγκαταστάθηκαν στην περιοχή 25.000 πρόσφυγες που πρόσφεραν πολλά στην ανάπτυξη του εμπορίου, της οικονομίας και των Τεχνών.

Ελευθερούπολη

Βρίσκεται σε θέση από την οποία περνούσε η αρχαία «Κάτω Οδός», ο κυριότερος και πιο πολυσύχναστος από τους αρχαίους δρόμους που ερχόταν από το Βυζάντιο, διέσχιζε την Ανατολική Μακεδονία και οδηγούσε στη Θέρμη. Από εκεί προέρχεται και η παλιά ονομασία της Ελευθερούπολης, «Πράβι», βασισμένη στο λατινικό provia ή paravia, δηλαδή επάνω ή δίπλα στο δρόμο. Το 1929 μετονομάσθηκε σε Ελευθερούπολη.

 


Κεραμωτή

Με το φυσικό της λιμάνι στέκεται προκλητικά όμορφη μπρος στο Αιγαίο Πέλαγος, επιδεικνύοντας την αμμόγλωσσά της! Τουριστικό θέρετρο υψηλών παροχών και υπηρεσιών, προσελκύει πλήθος τουριστών και επισκεπτών και συνδέεται ακτοπλοϊκώς με το νησί της Θάσου.

 


Κρηνίδες

Η γεωγραφική της θέση, η πλούσια πολιτιστική της κληρονομιά, οι φυσικές πηγές ιαματικής λάσπης και ο δραστήριος χαρακτήρας των κατοίκων της αποτελούν τα πλεονεκτήματά της. Οι Κρηνίδες αποτελούν ένα δυναμικό, σύγχρονο κέντρο με έντονη πολιτισμική ταυτότητα και σταθερά αναπτυσσόμενο μέλλον, ένας τόπος για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Η ιστορία της περιοχής χάνεται στα βάθη της προϊστορίας και τους μύθους των αρχαίων Ελλήνων, φτάνοντας έως το σήμερα. Ο οικισμός βρίσκεται δίπλα στον Αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και στην προϊστορική θέση του Ντικιλί Τας.

 


Λεκάνη – Κεχρόκαμπος

Η διαδρομή για τη Λεκάνη και τον Κεχρόκαμπο, τα κεφαλοχώρια της περιοχής, είναι απαιτητική και εντυπωσιακή ταυτόχρονα. Παραδοσιακοί και σύγχρονοι οικισμοί, μοναστήρια και αμέτρητα εκκλησάκια, αμπέλια, βελανιδιές και αιωνόβια δέντρα, πηγές και νερόμυλοι, αυλές γεμάτες χρώματα και μυρωδιές είναι οι κρυμμένοι θησαυροί στα όρη Λεκάνης.

 


Νέα Καρβάλη

Αποτελεί συνέχεια της παλαιάς καππαδοκικής Καρβάλης και φέρει πίσω της μακραίωνη ιστορία. Οι πρόσφυγες έφεραν μαζί τους το σκήνωμα του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου και έχτισαν τον ομώνυμο ναό. Πλήθος στοιχείων πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως ο παραδοσιακός οικισμός Ακόντισμα, το Λαογραφικό Μουσείο, ο Ιερός Ναός του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου αλλά και τα εργαστήρια παραγωγής κουραμπιέ διατηρούν τα ήθη και έθιμα του τόπου αυτού.

 


Χρυσούπολη

Η Χρυσούπολη είναι κέντρο της αγροτικής παραγωγής της δυτικής πλευράς του Δέλτα του Νέστου λόγω των μεγάλων αρδευτικών έργων που έχουν γίνει γύρω της. Στις γύρω εκτάσεις παράγονται ποικίλα γεωργικά προϊόντα, όπως καλαμπόκι, φασόλια, ζαχαρότευτλα, σπαράγγια και ακτινίδια, τα οποία εξάγονται στις αγορές του εξωτερικού.

Παραλίες

 

Αμμόγλωσα Κεραμωτής

Η θάλασσα και το πευκόδασος της ακτής της Κεραμωτής συνθέτουν μια χαρακτηριστική ελληνική εικόνα. Πρόκειται για μια λωρίδα γης που εισχωρεί στη θάλασσα και απλώνεται στο μπλε του Αιγαίου. Η αμμουδιά συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες το καλοκαίρι χάρη στα σχετικά ρηχά και ήρεμα νερά της, αναδεικνύοντας την ιδανική για οικογένειες. Οργανωμένα beach bar, καφέ και ταβέρνες κυρίως με θαλασσινά, καθιστούν την περιοχή έναν ιδανικό καλοκαιρινό προορισμό. Μπορεί κανείς να πάει μέχρι τη Κεραμωτή με το υπεραστικό λεωφορείο που έχει προορισμό την Ξάνθη κι έπειτα να συνεχίσει με τα πόδια ή ταξί για την παραλία.

 


Αμμόλοφοι

Δυτικά της Περάμου θα βρείτε τις εξωτικές παραλίες των Αμμολόφων. Η ψιλή λευκή άμμος σε συνδυασμό με τα διάφανα νερά θα σας μαγέψουν! Είναι το πιο πολυσύχναστο μέρος ειδικά για τη νεολαία όλης της Ανατολικής Μακεδονίας, όπου το Σαββατοκύριακο τα πάρτι διαρκούν μέχρι αργά το βράδυ! Βέβαια, αν επιθυμείτε και πιο ήσυχες γωνιές, δεν έχετε παρά να τις ανακαλύψετε! Μπορεί κανείς να φτάσει με το υπεραστικό λεωφορείο ως τη Νέα Πέραμο και από εκεί να περπατήσει ή να πάρει ταξί. Κατά τη θερινή περίοδο το λεωφορείο συνεχίζει ως τους Αμμολόφους.

 


Καλαμίτσα

Η οργανωμένη παραλία του Δήμου Καβάλας στη δυτική είσοδο της πόλης βρίσκεται μεταξύ των πρώτων προτιμήσεων των λουομένων γενικότερα και ειδικότερα της νεολαίας της πόλης. Εύκολη πρόσβαση με την αστική συγκοινωνία (γραμμές 8 και 4), είσοδος ελεύθερη, καθώς και δωρεάν χώρος στάθμευσης για όσους θέλουν να μετακινηθούν με αυτοκίνητο. Στον χώρο υπάρχουν αποδυτήρια, ντουζιέρες και αθλητικοί χώροι και λειτουργούν ταβέρνες, αναψυκτήρια και μπαρ για δροσερά διαλείμματα.

 


Μπάτη

Οργανωμένη παραλία σε πανέμορφο γραφικό κόλπο και απόσταση μόλις 4 χλμ. από την Καβάλα, βραβευμένη με τη Γαλάζια Σημαία για τα καθαρά νερά και την άρτια οργάνωση του χώρου. Ο επισκέπτης θα βρει στον Μπάτη θαλάσσια παιχνίδια, πισίνες, pool bar, beach bar, εστιατόριο και παιδική χαρά, ενώ στον χώρο λειτουργεί παράλληλα και κάμπινγκ 100 θέσεων. Η πρόσβαση γίνεται με αστικό λεωφορείο (γραμμή 8) κατά τους θερινούς μήνες και με υπεραστικό λεωφορείο που έχει προορισμό τη Νέα Πέραμο τους υπόλοιπους μήνες. Διαθέτει δωρεάν χώρο στάθμευσης.

 


Νέα Ηρακλείτσα

Στη Νέα Ηρακλείτσα θα βρείτε ένα γραφικό λιμάνι πλαισιωμένο από ένα από τα πιο όμορφα χωριουδάκια της περιοχής. Υπέροχη γαλάζια θάλασσα, με αμμουδερή παραλία, με ταβέρνες, αναψυκτήρια και πολλά beach bar για δροσερά διαλείμματα, σε περίπτωση που επιθυμείτε να περάσετε όλη τη μέρα σας εκεί. Η παραλία της είναι οργανωμένη και διαθέτει δωρεάν χώρο στάθμευσης. Μπορεί κάποιος να πάει με το υπεραστικό λεωφορείο που έχει προορισμό τη Νέα Πέραμο.

 


Παληό

Το Παληό, χτισμένο αμφιθεατρικά, είναι ένα από τα ομορφότερα θέρετρα της Καβάλας, αφού συνδυάζει την ομορφιά του βουνού και της θάλασσας. Εξαιτίας της κοντινής απόστασης από την πόλη, μόλις 9 χλμ., καθώς και της ιδιαίτερης ομορφιάς του, διαμένουν σ’ αυτό μόνιμα πολλοί Καβαλιώτες. Στο Παληό θα βρείτε αμμώδεις παραλίες, αλλά και πιο γραφικά κολπάκια ανάμεσα σε βράχους με πεντακάθαρα νερά. Αξίζει να κάνετε και μια βόλτα ανάμεσα στους ολάνθιστους κήπους που ευωδιάζουν στα περισσότερα σπίτια της περιοχής! Κατά μήκος του έχει υπέροχες ακτές με παραλιακά καφέ και ταβερνάκια για όλες τις προτιμήσεις. Μπορεί κάποιος να πάει με το υπεραστικό λεωφορείο που έχει προορισμό τη Νέα Πέραμο.

 


Περιγιάλι

Στην ανατολική είσοδο της πόλης βρίσκεται το Περιγιάλι, μία μερικώς οργανωμένη παραλία και εύκολα προσβάσιμη με την αστική συγκοινωνία (γραμμή 11). Στο Περιγιάλι θα απολαύσετε τον ανοιχτό ορίζοντα, καθώς και σημεία πράσινου που θα σας προσφέρουν φυσική σκιά. Μόλις λίγα μέτρα πιο πέρα θα βρείτε ψαροταβέρνες πλάι στο κύμα για να απολαύσετε, μετά το μπάνιο, το ουζάκι σας.

 


Ραψάνη

Για όσους δε θέλουν να απομακρυνθούν από την πόλη, η Ραψάνη αποτελεί την ιδανική επιλογή για μια βουτιά, αφού βρίσκεται κεντρικά, δίπλα ακριβώς στο Δημοτικό Πάρκο Φαλήρου. Άμμος, ρηχά νερά, ντουζιέρες και αποδυτήρια – και μία ταβέρνα στα δυο βήματα, σε περίπτωση που θέλετε να τσιμπήσετε κάτι χωρίς να μετακινηθείτε καθόλου.

 


Τόσκα

Μία παραλία που σε κάνει να νιώθεις τόσο κοντά και όμως, τόσο μακριά από τη βουή του κέντρου. Η Τόσκα έχει βραβευτεί με τη Γαλάζια Σημαία για τα καθαρά νερά και την οργάνωσή της. Άμμος, καταγάλανα νερά, δέντρα μέχρι την παραλία, μπαρ και εστιατόριο με πιάτα μεσογειακής κουζίνας. Μπορεί κανείς να φτάσει εκεί με το υπεραστικό λεωφορείο που έχει προορισμό τη Νέα Πέραμο. Στις εγκαταστάσεις λειτουργεί ξενοδοχείο 4 αστέρων.

 


Βουνά

 

Παγγαίο, αγαπημένος προορισμός φυσιολατρών και ορειβατών, δεσπόζει ΒΔ του Νομού Καβάλας. Έχει μήκος 40 χλμ. και πλάτος 20 χλμ., με μια περιοχή κορυφών εκτεταμένη η οποία δεν έχει δημιουργήσει γεωλογικά φαινόμενα τέτοια ώστε να διακρίνουμε ορθοπλαγιές με μεγάλες υψομετρικές διαφορές.

 

Ωστόσο, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον η ύπαρξη στην βόρεια και βορειοανατολική πλευρά των κορυφών του Τρίκορφου, μιας σειράς από κάθετους βράχους, μυτίκια και πύργους, με υψομετρικές διαφορές 150-250 μέτρα που μπορούν να χαρακτηριστούν ως ένα αξιόλογο αναρριχητικό πεδίο. Στη βορινή πλευρά του Τρίκορφου επικεντρώνεται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των αναρριχητών το χειμώνα.

 

Τα λούκια που σχηματίζονται κρατούν πάντα χιόνι και τις περισσότερες φορές αρκετά παγωμένο. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’60, οι Θεσσαλονικείς κυρίως αναρριχητές έδωσαν τις πρώτες καλοκαιρινές και χειμερινές γραμμές. Για τους… ειδικούς να πούμε ότι από τις πρώτες διαδρομές είναι η “Κλασική” (26-12-63) και η “Ανώνυμη” (25-10-1965).

 

Με το πέρασμα του χρόνου πολλοί αναρριχητές προσέθεσαν στο πεδίο αξιόλογες γραμμές δίνοντάς τους ονόματα που εξάπτουν τη φαντασία και δημιουργούν προσδοκίες για αξέχαστες υψηλής αδρεναλίνης στιγμές, οι οποίες μέχρι σήμερα παραμένουν κλασικές και δέχονται κάθε χρόνο αρκετές επαναλήψεις.

 

Από τις καλοκαιρινές, στη βορινή πλαγιά σημαντικότερες είναι οι “Κρεμαστοί Κήποι της Βαβυλώνας”, ο “Άσωτος” και η “Πρώτη Άνοιξη”. Στην Βορειοανατολική πλευρά, ο “Πύργος” και η “Τζώνυ” είναι κάποιες από τις σημαντικότερες. Από τις πιο σύγχρονες χειμερινές στη Βόρεια και Βορειοανατολική πλευρά διακρίνουμε το “Κρυφό Λούκι”, τον “Παπατρέχα”, το “Εγκεφαλικό” και την “Αλπίσια” στη Βόρεια όψη ενώ δεν είναι λίγες οι χειμερινές της Βορειοανατολικής πλευράς, μικρά λούκια με ανάπτυγμα μέχρι και 80 μέτρα που ανοίχθηκαν για να εξυπηρετήσουν κυρίως σχολές χειμερινής αναρρίχησης οι οποίες πολύ συχνά γίνονται στο Παγγαίο. Οι πιο γνωστές το “Λούκι του Πράσινη” και το “Λούκι του Κασίν”.

 

Τα τελευταία χρόνια, με τη ραγδαία ανάπτυξη της αθλητικής αναρρίχησης και των υψηλών βαθμολογιών, δημιουργήθηκαν στο Παγγαίο αρκετές γραμμές με υψηλό βαθμό δυσκολίας και έντονο ενδιαφέρον. Αυτές που ξεχωρίζουν είναι ο “Πίτερ Παν” και τα “Δίεδρα του Άσπρου Βράχου”.

 

Ο επισκέπτης του Παγγαίου πρέπει να προετοιμαστεί για διαδρομές μαγευτικές υπό τη σκέπη πυκνών δασών. Τα πλέον γνωστά μονοπάτια είναι: της Αυλής, της Εικοσιφοίνισσας, της Νικήσιανης, της Πρώτης, της Μεσορόπης, το μονοπάτι “Μαύρα νερά” και η διαδρομή του Ροδολείβους.

 

Και οι θησαυροί του Παγγαίου δεν σταματούν εδώ. Διάσπαρτο και από υπέροχες μονές με σπουδαία ιστορία, πολλές από τις οποίες έχουν θέα στο Άγιο Όρος, όπως η Μονή Εικοσιφοίνισσας που θεωρείται λίκνο της Ορθοδοξίας και εθνικό κεφάλαιο για τον Ελληνισμό της περιοχής, η Μονή του Αγίου Δημητρίου στην Νικήσιανη κτισμένη δίπλα σε μια πηγή, η Μονή της Υπαπαντής ένα παλαιοημερολογίτικο μοναστήρι που κτίστηκε από την ηγουμένη Φαιδρωνία, η Μονή της Παναγίας της Παγγαιώτισας, δίνει επιπλέον κίνητρα για να το επισκεφθείς.

 

Τέλος, από την εκδρομική παρέα δεν αποκλείονται οι λάτρεις της αρχαιολογίας και του πολιτισμού. Σ’ ένα βαθύ πέπλο μυστηρίου εξακολουθούν να βρίσκονται τα “ακιδογραφήματα” ή “βραχογραφίες” του Παγγαίου, δηλαδή κάποια σχεδιάσματα ζωγραφισμένα επάνω στον σκληρό γρανίτη ή τον σκληρό ασβεστόλιθο, συνηθέστατα στο ύπαιθρο, αλλά σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις και μέσα σε σπήλαια.

 

Πρόκειται για πανάρχαιες απεικονίσεις, κυρίως ειδών της πανίδας που υπήρχε στην περιοχή, αλλά και ανθρώπινων μορφών. Για την χρονολόγηση των χαραγμάτων αυτών -αν και δύσκολη αφού ακόμη δεν έχει υπάρξει ενδελεχής μελέτη- όσοι ασχολήθηκαν υποστηρίζουν ότι οι παλιότερες ανάγονται στην όψιμη εποχή του χαλκού (γύρω δηλαδή στην 3η χιλιετία π.Χ.), ενώ οι νεότερες φθάνουν μέχρι και τους πρώτους Χριστιανικούς χρόνους.

 

Μια πολύ καλή επιλογή ορμητηρίου για τις περιπέτειές σας αποτελεί η κωμόπολη της Ελευθερούπολης, το κέντρο στην ουσία της επαρχίας Παγγαίου. Σε απόσταση 17 χιλιομέτρων από την Καβάλα η Ελευθερούπολη είναι γνωστή για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της και τις ρίζες της που κρατούν από την τουρκοκρατία.

Ξεχωριστή αναφορά αξίζει να γίνει στο χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής- ένα από τα μικρότερα κέντρα σκι στην Ελλάδα. Σε απόσταση 42 χιλιομέτρων από την Καβάλα (με τα τελευταία 3 από αυτά να αποτελούν κατάλληλο έδαφος για… τζιπ). Προς το παρόν το χιονοδρομικό κέντρο είναι κλειστό. Αναζητείστε σχετικές πληροφορίες στο τηλ. 2510 231 067.

Κάστρο Καβάλας

Στην κορυφή της χερσονήσου της Παναγίας δεσπόζει η Ακρόπολη της Καβάλας η οποία κτίστηκε, στο μεγαλύτερο μέρος της, το πρώτο τέταρτο του 15ου αιώνα. Διαδέχτηκε τη βυζαντινή Ακρόπολη της Χριστουπόλεως (παλαιότερη ονομασία της Καβάλας) που είχε καταστραφεί το 1391, ενσωματώνοντας στην κατασκευή τα ερείπιά της. Στο επιβλητικό αυτό κτίσμα είναι εμφανείς οι αλλεπάλληλες ανακατασκευές και επεμβάσεις στην οχύρωσή του από τους Βυζαντινούς, τους Ενετούς και τους Οθωμανούς.

Ολόκληρη η Ακρόπολη είναι κτισμένη με ακατέργαστες πέτρες τοπικού γρανίτη, ανακατεμένες με κομμάτια από τούβλα και μάρμαρα. Μπαίνοντας από την κεντρική της είσοδο, βλέπουμε ότι χωρίζεται στον εσωτερικό και εξωτερικό περίβολο από ένα εγκάρσιο τείχος. Ο εσωτερικός περίβολος αποτελούσε και το σπουδαιότερο τμήμα της Ακρόπολης γιατί περιέκλειε όλους τους απαραίτητους χώρους για την άμυνά της.

Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών:  
Διεύθυνση: Ελ. Βενιζέλου & Ι. Δραγούμη, ΤΚ 65 302, Καβάλα
Tηλέφωνο: 2510 231 011

 


Πάγγαιο Όρος

Το Παγγαίο όρος είναι από τους αρχαίους κιόλας χρόνους γνωστό για τους πλούσιους φυσικούς του πόρους, τα μεταλλεύματα του, το δασικό του πλούτο και τις σπάνιες φυσικές ομορφιές του. Βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Νομού Καβάλας, στα όρια με το Νομό Σερρών.

Σε επίπεδο δασικής αναψυχής, στο δασικό οικοσύστημα του Παγγαίου όρους, εδώ και πολλά χρόνια, οι επισκέπτες μπορούν να ασχοληθούν με ποικίλες δραστηριότητες, όπως πεζοπορία σε ορειβατικά και περιηγητικά μονοπάτια καθώς και στο Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4, αιωροπτερισμό, αναρρίχηση, ορεινή ποδηλασία κ.α., ενώ έχουν εξίσου την δυνατότητα ημερήσιας διαμονής σε οργανωμένους χώρους υπαίθριας αναψυχής. Ακόμα στο Παγγαίο λειτουργούν λυόμενα δασικά οικήματα, δασικό χωριό και χιονοδρομικό κέντρο.

Πληροφορίες:
Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος: www.eoskavala.gr
Λέσχη Ορειβασίας Χιονοδρομίας, τηλ.: 2510 327 123
Σύνδεσμος Χιονοδρομίας και Ορειβασίας Καβάλας, τηλ.: 2510 227 727

 


Δασικό – Υδάτινο Οικοσύστημα του ποταμού Νέστου

Βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Νομού Καβάλας στα όρια με το νομό Ξάνθης και αποτελεί το φυσικό και γεωγραφικό όριο μεταξύ Μακεδονίας και Θράκης. Το δασικό – υδάτινο οικοσύστημα του Νέστου είναι διεθνούς σημασίας, αποτελεί εθνικό πάρκο, προστατεύεται με τη διεθνή συνθήκη Ramsar και είναι ενταγμένο στο δίκτυο Natura 2000.

Στο ημιορεινό τμήμα του οικοσυστήματος, η αλλιώς γνωστότερο ως «Στενά του Νέστου» κυριαρχούν οι εντυπωσιακοί γεωλογικοί σχηματισμοί μέσα από τους οποίους κυλά ο ποταμός σχηματίζοντας το μοναδικό για την Ελλάδα φαινόμενο των μαιάνδρων. Είναι χαρακτηρισμένα ως αισθητικό δάσος και καταφύγιο άγριας ζωής. Αποτελούν ενδιαίτημα σπάνιων και υπό εξαφάνιση ειδών της πανίδας και της χλωρίδας. Λόγω της προστασίας της περιοχής οι δραστηριότητες που ασκούνται είναι ελεγχόμενες και συμβατές με το οικοσύστημα.

Κέντρο πληροφόρησης: Πίσω από το γυμνάσιο Κεραμωτής
Τηλέφωνο: 25910 51 831

 


Αρχαιολογικός Χώρος Φιλλίπων

Ο επισκέπτης φτάνει σήμερα στον αρχαιολογικό χώρο Φιλίππων, στα δυτικά του Δημοτικού Διαμερίσματος Κρηνίδων, ακολουθώντας την επαρχιακή οδό Καβάλας-Δράμας. Τα σημαντικότερα μνημεία και αρχαιολογικά σύνολα του αρχαιολογικού χώρου είναι: Τα τείχη και η ακρόπολη, το θέατρο, η αγορά, η ”βασιλική Α”, η ”βασιλική Β” και ένας οκταγωνικός ναός.

Βρίσκεται 15 χλμ από την Καβάλα στην περιοχή Κρηνίδες και είναι από τα πιο σημαντικά μνημεία.

Πληροφορίες:
Διεύθυνση: Τ.Κ.: 64 003, Φίλιπποι, Καβάλα
Τηλέφωνο: 2510 516 090  &  2510 516 251

 


Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας

Το Μουσείο Καβάλας κατασκευάστηκε το 1963-64 από τους καθηγητές της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δ. Φατούρο και Γ. Τριανταφυλλίδη.

Ήδη έχει ενταχθεί στο Περιφερειακό Πρόγραμμα του Β΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης η επέκταση του Μουσείου Καβάλας η μελέτη της οποίας συντάχθηκε από την Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπό την διεύθυνση του καθηγητή Δ. Φατούρου.  Στο Μουσείο υπάρχουν οι συλλογές:  α) Προϊστορικών ευρημάτων, β) Ευρημάτων ανασκαφών Νεάπολης, γ) Ευρημάτων Αμφίπολης.

Πληροφορίες:
Διεύθυνση: Ερυθρού Σταυρού 17, 65110, Καβάλα
Τηλέφωνο: 2510 22 235

 


Μουσείο Καπνού

Το Μουσείο Καπνού Δήμου Καβάλας αποτελεί ένα θεματικό μουσείο, το οποίο περιλαμβάνει αντικείμενα κι αρχειακό υλικό για την καλλιέργεια και την παραγωγή του καπνού, την αγροτική και εμπορική επεξεργασία του, τα βιομηχανικά καπνικά προϊόντα και τα εκθεσιακά καπνοδείγματα.

Η μοναδικότητα του Μουσείου Καπνού εντοπίζεται όχι μόνο στο ότι περιλαμβάνει κι εκθέτει την εμπορική επεξεργασία των ανατολικών καπνών (που δεν βρίσκονται σε κανένα άλλο μουσείο του κόσμου), αλλά και στο ότι αποτελεί ένα τεχνολογικό μουσείο που αναδεικνύει την κοινωνική ιστορία της Καβάλας κι ευρύτερα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Πληροφορίες:
Διεύθυνση: Κ. Παλαιολόγου 4, 65403, Καβάλα
Τηλέφωνο: 2510 223 344

 


Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων

Στο χωριό Κηπιά, Ελευθερούπολης Καβάλας, στις 25 Μαρτίου του 2010, άνοιξε τις πύλες του για το κοινό το νεοσύστατο μουσείο. Το μουσείο αποτέλεσε όνειρο και στόχο ζωής για το Θεόδωρο Κοκκινίδη. Με σιδερένια θέληση και πάνω από όλα αγάπη και μεράκι για δημιουργία, πραγματοποιήθηκε. Επόμενος στόχος του είναι να φιλοτεχνήσει τα ομοιώματα σημαντικών προσωπικοτήτων τόσο του Ελλαδικού χώρου, όσο και του εξωτερικού.

Πληροφορίες:
Διέυεθυνση: Κήπια Καβάλας, 64 100, Ελευθερούπολη, Καβάλα
Τηλέφωνο: 693 78 03 780  &  697 65 19 429

Φεστιβάλ Φιλίππων – Καβάλας – Θάσου

Κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός είναι το Φεστιβάλ των Φιλίππων Καβάλας, που διοργανώνεται στο μεγαλύτερο μέρος του στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων (καθώς και σε αυτό της Θάσου) στην διάρκεια του καλοκαιριού και συγκεκριμένα από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για το δεύτερο παλαιότερο Φεστιβάλ της χώρας, μετά το Φεστιβάλ της Επιδαύρου.

Από το 1957 που πραγματοποιείται στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων, προσελκύει χιλιάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Πρόκειται για μια μεγάλη γιορτή των τεχνών και του πολιτισμού, που δίνει την ευκαιρία στους θεατές ν’ απολαύσουν αξιόλογες παραστάσεις αρχαίου δράματος και μουσικοχορευτικά δρώμενα.

Aναλυτικότερα, δίνει την δυνατότητα στο φιλοθεάμων κοινό του τόπου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, να παρακολουθήσουν κλασσικές παραστάσεις αρχαίου δράματος (κωμωδίες & τραγωδίες), αλλά και συναυλίες μεγάλων καλλιτεχνών, ορχήστρες, χορευτικά συγκροτήματα και παραστάσεις χορού, που συνθέτουν το πρόγραμμα ενός από τα μακροβιότερα ελληνικά φεστιβάλ.

Η πρώτη παράσταση που φιλοξενήθηκε στο Φεστιβάλ ήταν η «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη, τον Σεπτέμβρη του 1957.

 


Φεστιβάλ Κλασσικής Μουσικής «Γ.Α. Παπαϊωάννου»

Το πρώτο πραγματοποιήθηκε με την συνεργασία του Δήμου Καβάλας και του Δημοτικού Ωδείου το καλοκαίρι του 2000. Στις μουσικές εκδηλώσεις και τα σεμινάρια, που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο τους καλοκαιρινούς μήνες (συνήθως Ιούνιο – Ιούλιο), επελέγη να δοθεί το όνομα του καβαλιώτη συνθέτη και δάσκαλου Γ.Α.Παπαϊωάννου, προκειμένου να τιμηθεί η συνολική προσφορά του στην τέχνη.

Στη διάρκεια των πρώτων επτά χρόνων του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν σημαντικές συναυλίες στις οποίες συμμετείχαν Έλληνες καλλιτέχνες όπως οι: Γιάννης Βακαρέλης (πιάνο), Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου (πιάνο), Γιώργος Λαζαρίδης (πιάνο), Νέλη Σεμιτέκολο (πιάνο), Σπύρος Γκικόντης (βιολί), Σπύρος Μουρίκης (κλαρινέτο), Μαρία Φαραντούρη (τραγούδι), Έλλη Κυριακίδου (σοπράνο), Ντόρα Μπακοπούλου (πιάνο), Τζένη Δρίβαλα (σοπράνο), Μαρίνα Κρίλοβιτς (σοπράνο), Δημήτρης Γιάκας (πιάνο), Ιάσων Κεραμίδης (βιολί), Λάμπης Βασιλειάδης (πιάνο), κ.ά.

Ξένοι καλλιτέχνες που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ ήταν οι: Yonti Solomon (πιάνο), Renato Ripo (βιολοντσέλο), Ελλάδα Γκουσεΐνοβα (πιάνο), Οβίντιου Καπλέσκου (κλαρινέτο), Yulia Iglinova (βιολί), Duncan Gifford (πιάνο), Sergei Kravtchenko (βιολί), Joaquin Soriano (πιάνο), Jerome Pernoo (βιολοντσέλο), κ.ά.

Σύνολα που εμφανίστηκαν στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ: Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σόφιας, Συμφωνική Ορχήστρα Νέων της Νυρεμβέργης, Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο, Υπότροφοι Ιδρύματος Rostropovich, Κουαρτέτο Jazz Γ. Κοντραφούρη, Tom Wood Quartet, κα.

Διαλέξεις για το έργο του Γ.Α. Παπαϊωάννου έδωσαν οι: Κώστας Χάρδας, Γιώργος Κοκκώνης, Δ.Ε. Μηνακάκης και Ε.Δ. Μηνακάκης, και η Μαρία Ντούρου.

Στα σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν παράλληλα με τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ δίδαξαν οι: Άγγελος Φιλίππου (βιολοντσέλο), Vesselin Belomasov (φλάουτο), Κώστας Πασχάλης (όπερα), R. Gekht (τρομπέτα), Ε. Kuznetsova (πιάνο), Δημήτρης Χανδράκης (βιολί), D. Kopylov (πιάνο), κ.ά.

 


Πολιτισμός

Το γεγονός ότι η Καβάλα από την αρχαιότητα ακόμη, είναι ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της χώρας, γινόταν δέκτης πολλών και διαφορετικών φυλών που κάθε μία από αυτές έβαλε το δικό της λιθαράκι στο “χτίσιμο” ενός ξεχωριστού πολιτισμού.

Τα στοιχεία του πολιτισμού αυτού έχουν ρίζες στην Ευρώπη, αλλά και στην Ανατολή και το κράμα τους συνθέτει ένα πραγματικά ενδιαφέρον πολιτιστικό παζλ.

 


Παράδοση

Η διατήρηση των παραδόσεων, κάνουν την Καβάλα μια από τις πιο ζωντανές πόλεις. Πόντιοι, Μικρασιάτες, Θρακιώτες και Σαρακατσάνοι, “χαρίζουν” τη δική τους πολύτιμη κληρονομιά, που με τόση ευλάβεια μετέφεραν οι πρόγονοί τους στο πέρασμα των χρόνων και την διατηρούν μέσα από τα πολλά ήθη και έθιμά τους.

Τα έθιμα, αφορούν κυρίως τις μεγάλες γιορτές της Ορθοδοξίας, όπως τα Χριστούγεννα και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ενώ και τα έθιμα που υπάρχουν για το γάμο ή τις παραμονές των γιορτών πολλών Αγίων, όπως του Αγίου Θεοδώρου, του Αϊ- Γιάννη κλπ.

Πασίγνωστο είναι το έθιμο του Κλύδωνα, το οποίο αναβιώνουν αρκετοί πολιτιστικοί σύλλογοι, οι Αράπηδες, που επίσης αναβιώνουν στην Νικήσιανη Παγγαίου κάθε χρόνο, ή ακόμα και το έθιμο του Κιοπέκ–Μπέη, η αναπαράσταση του οποίου γίνεται επίσης κάθε χρόνο στην Χρυσούπολη.

Από βουνά, κάμπο και θάλασσα.

Τοποθετημένος ανάμεσα σε δύο ποταμούς τον Στρυμώνα και τον Νέστο, που  δίνουν πνοή ζωής στο νομό. Οι κορυφές του όρους Παγγαίου, μαζί με τα βουνά της Λεκάνης υψώνονται γεμάτες μεγαλείο στην γαλάζια απεραντοσύνη του ουρανού, άλλοτε χιονισμένες και ολόλευκες και άλλοτε καταπράσινες. Το τοπίο συμπληρώνεται με την άγρια ομορφιά των δαντελωτών ακτών σε συνδυασμό με το φωτεινό γαλάζιο της θάλασσας.

Η Καβάλα δεν μοιάζει με καμία άλλη πόλη της βόρειας Ελλάδας. Χαρακτηρίζεται από ένα φυσικό τοπίο μοναδικής ομορφιάς, ξέγνοιαστη κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, γελαστούς ανθρώπους, χαλαρούς επαρχιακούς ρυθμούς, εύφορη γη που παράγει τα πάντα, θάλασσα με πλούσιο βυθό και πολλά μαγαζιά που αξιοποιούν τις πρώτες ύλες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ένα από τα αυθεντικά πολιτιστικά στοιχεία του νομού είναι η γαστρονομία του. Με γεύσεις μοναδικές και υψηλά προϊόντα. Εδώ, πρωτοκαθεδρία έχουν τα γευστικότατα ψάρια και θαλασσινά, αφού η Καβάλα είναι ένα από τα μεγαλύτερα αλιευτικά κέντρα της χώρας, τα προϊόντα κτηνοτροφικής και γεωργικής παραγωγής.

Με πολύ νόστιμα κρέατα, πουλερικά και γαλακτοκομικά προϊόντα που δίνουν τα ορεινά χωριά της Λεκάνης και του Παγγαίου ιδιαίτερης φήμης χαίρουν το ελαιόλαδο, ελιές, σπαράγγια, όσπρια, σιτηρά, σταφύλια, καρύδια, κάστανα, μέλι κ.ά.

 


Ένωση Αγροτών Συνεταιρισμών Καβάλας (Ε.Α.Σ.)

Η Ένωση Αγροτών Συνεταιρισμένων  Καβάλας, ιδρύθηκε το 1927 και σήμερα λειτουργεί ως πρωτοβάθμιος αγροτικός συνεταιρισμός με το διακριτικό τίτλο Kavala Coop, έχοντας αυτήν την στιγμή περίπου 2.500 ενεργά μέλη παραγωγούς που συνεργάζονται από τις επαρχίες Καβάλας, Νέστου και Θάσου. Οι δραστηριότητες της Kavala Coop σύμφωνα με τις ποσότητες που παράγονται είναι δημητριακά και σιτηρά, νωπά ακτινίδια και σπαράγγια, ελιές και ελαιόλαδο, όσπρια. Τελευταία η παραγωγή αραβόσιτου φθίνει ελαφρώς και ανεβαίνει η παραγωγή του ακτινιδίου, της ελιάς και του σπαραγγιού, εκ των οποίων εξάγεται το 90%. Μέσα στα σχέδια του συνεταιρισμού για το άμεσο μέλλον είναι να ξεκινήσουν κατά προτεραιότητα τη συστηματική καλλιέργεια κερασιού, ροδάκινου και αχλαδιού.

 


Ακτινίδια

Το ακτινίδιο είναι ένα από τα πιο πλούσια σε βιταμίνες φρούτα με πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό. Τα ακτινίδια Καβάλας είναι σφιχτά, ζουμερά, με έντονο πράσινο χρώμα πολύ χυμό και εξάγονται σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Πολωνία, η Ρωσία και η Νότια Αφρική.

 


Σπαράγγια

Σπαράγγια εξαιρετικής ποιότητας και γνωστά σε όλο τον κόσμο είναι και τα σπαράγγια της Καβάλας. Περιζήτητα σε Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία, καλλιεργούνται με στόχο, εφόσον βοηθήσουν και οι καιρικές συνθήκες, να μπορούν να διατεθούν στην αγορά τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου. Περιέχουν ασβέστιο, φωσφόρο, σίδηρο και έχουν υψηλή περιεκτικότητα βιταμίνης Β και C. Είναι εύκολο υλικό, νόστιμο, με ελαφριά γεύση που αναδεικνύει τα υλικά που το συνοδεύουν. Σοτάρεται, βράζεται, μπλανσάρεται, ψήνεται ή τηγανίζεται. Μπαίνει σε σαλάτες, ομελέτες, τάρτες ή συνοδεύει κρέατα.

 


Όσπρια

Στο Δέλτα του Νέστου εδώ και 100 χρόνια καλλιεργούνται τα φασόλια Χρυσούπολης που λόγω των εδαφοκλιματολογικών συνθηκών ξεχωρίζουν για τη βραστικότητά τους, τη γλυκιά γεύση τους και το λαμπερό, λευκό χρώμα τους. Θα τα βρείτε σε δύο βασικές ποικιλίες. Το Φασόλι Χρυσούπολης Τσαλί (Χονδρό) και το Φασόλι Χρυσούπολης Μέτριο (τύπου Northern).

 


Κρασί και Ούζο

Ο νομός κατέχει σημαντική θέση στην παραγωγή κρασιού. Με 23 οινοποιία να λειτουργούν και να παράγουν 99 ετικέτες κρασιού. Οι εβδομήντα είναι «Τοπικοί Οίνοι Παγγαίου» από την περιοχή του Παγγαίου. Παράγοντας κρασί αρίστης ποιότητας σε πάρα πολλές επιλογές που καλύπτουν όλα τα γούστα.

Με μυστικές παραδοσιακές συνταγές των Καβαλιωτών ποτοποιών γίνεται το τοπικό ούζο και το τσίπουρο στην περιοχή και είναι από τα καλύτερα πανελληνίως.

 


Μέλι

 Φημισμένο με εξαίρετη γεύση το μέλι, γνωστό και ως μέλι Θάσου η οποία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα αποτελεί δυναμικό κέντρο μελισσοκομίας, παράγοντας μέλι με πλούσια ιχνοστοιχεία, εξαιρετικό άρωμα, γεύση και υψηλή διατροφική αξία.

 


Κουραμπιέδες Νέας Καρβάλης

Γνωστοί ως οι καλύτεροι κουραμπιέδες της Ελλάδας, οι κουραμπιέδες της Νέας Καρβάλης, έχουν δύο σημαντικά χαρακτηριστικά. Το σχήμα μισοφέγγαρου και το ολόκληρο αμύγδαλο από δέντρα της περιοχής που έχουν μικρό καρπό ιδιαίτερα εύγευστο. Μείγμα από αγελαδινό και κατσικίσιο βούτυρο σε μυστική αναλογία, σωστό ζύμωμα για να παραμείνουν αφράτοι, προσεκτικό ψήσιμο για να μη σπάνε και, φυσικά, ολόκληρα, καβουρδισμένα αμύγδαλα που τους απογειώνουν γευστικά. Οι κουραμπιέδες άρχισαν να παρασκευάζονται στην περιοχή μετά την εγκατάσταση των Ελλήνων της Μικρασιατικής καταστροφής. Κυριότεροι παραγωγοί κουραμπιέδων είναι ο Χρυσανθίδης, ο Ιωσηφίδης, ο Βαλσαμίδης κ.ά.

Φημισμένοι οι σιροπιαστοί λουκουμάδες στην Νέα Ηρακλείτσα Καβάλας και της περιοχής του Αγίου Νικολάου απολαυστικοί και γευστικοί. Τα γλυκά Κουταλιού είναι από τα χαρακτηριστικά προϊόντα του τόπου καρυδάκι σύκο, κάστανο, φτιάχνονται την εποχή του χρόνου ωρίμανσής τους, με συνταγές που έχουν την βάση τους πολλά χρόνια πίσω. Γίνονται από διάφορες οικογενειακές επιχειρήσεις που βρίσκονται στην Θάσο και στις Κρηνίδες.

Η κουζίνα της καβάλας  συνδυάζει τις τοπικές συνταγές με τις επιρροές που δέχτηκε από την κουζίνα των προσφύγων της Μ.Ασίας και την Καππαδοκία. Με πολύ γνωστά πιάτα τα αλίπαστα, το σκουμπρί, γούνα, η σαρδέλα παντρεμένη, το μυδοπίλαφο, η ρέγγα σαγανάκι, ο γαύρος τυλιχτός σε αμπελόφυλλα, σουπιές γιαχνί, αχνιστά μύδια, σπαραγγοκεφτεδάκια, πιπερολάχανα, γεμιστή μελιτζάνα, κολοκυθάκια με γιαούρτη, γίδα βραστή, σουτζουκάκια σμυρνέϊκα, κόκορας με τραχανά, πίτες γλυκές και αλμυρές, μερικά από τα χαρακτηριστικά πιάτα της περιοχής.

 


Γιορτές  γαστρονομίας με σκοπό την προβολή των προϊόντων του γίνονται σε όλο τον νομό Καβάλας.

  • Γιορτή Πατάτας, γίνεται την 1η Κυριακή του Σεπτέμβρη στη Λεκάνη από το 1992, όπου προσφέρονται παραδοσιακά φαγητά με κύριο συστατικό την νόστιμη πατάτα., η οποία παράγεται από την δεκαετία του 1930.
  • Γιορτή σταφυλιού, γίνεται στο θέατρο του χωριού Ελαιοχωρίου κοντά στην Νέα Πέραμο, τέλη Αυγούστου, διαρκεί 10 ημέρες με εκδηλώσεις αφιερωμένες στο περιβάλλον και στο εμπόριο με σκοπό την προβολή του σταφυλιού και των προϊόντων του που εξάγονται από αυτό.
  • Γιορτή Κάστανου, γίνεται στο Παλαιοχώρι Καβάλας, και διοργανώνεται από τον Δήμο Παγγαίου, κάθε Οκτώβρη στοχεύοντας στην προβολή του προϊόντος, προσφέρεται άφθονο κάστανο, κρασί και τσίπουρο στους επισκέπτες.
  • Γιορτή τσίπουρου, γίνεται στην Ν.Πέραμο στα τέλη Οκτώβρη με άφθονο τσίπουρο πολλές σαρδέλες και χταπόδι στα κάρβουνα, ελιές, τουρσί και άλλους μεζέδες του είδους προσφέρονται στους επισκέπτες.
  • Γιορτή της Κτηνοτροφίας στον Πλαταμώνα, γίνεται τον Οκτώβρη με πάνω από 600 κιλά κρέας γίδα μαγειρεύονται στο χωριό σε μια υπέροχη σούπα και προσφέρονται στους καλεσμένους. Στους δρόμους του χωριού στήνεται ένα πολύχρωμο παζάρι, όπου εκτός από την καθιερωμένη γίδα μπορείς να βρεις προϊόντα της περιοχής, κάστανα, κράνα, πατάτες, τυρί, κ.ά.

 


Στην ιχθυόσκαλα Καβάλας

Ο κόλπος της Καβάλας – λένε οι ντόπιοι ψαράδες – έχει τα πιο θρεπτικά νερά και τα πιο νόστιμα ψάρια της Μεσογείου, μια και βρίσκεται στις εκβολές της Μαύρης Θάλασσας. Τα καΐκια καταφθάνουν το ένα μετά το άλλο. Κιβώτια από φελιζόλ και πάγο πηγαινοέρχονται και οι ψαράδες τα φτιάχνουν σε όμορφες στοίβες διαλαλώντας την πραμάτεια τους και την τιμή τους. Εστιάτορες και ιχθυοπώλες τα περιεργάζονται και κάνουν την πρότασή τους σε μια αρχέγονη δημοπρασία. Γαρίδες, αστακοί, καβούρια, χταπόδια, γλώσσες, παλαμίδες, τσιπούρες, χελιδονόψαρα, σολομοί και όλα τα καλά του βυθού.

Τσιγαριαστά χόρτα με καβουρμά Παγγαίου και αβγά

Υλικά:

  • 4 ροδέλες καβουρμά βοδινό
  • 4 αβγά
  • 2 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες
  • 4 κρεμμύδια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 2 πιπεριές πράσινες καυτερές ψιλοκομμένες
  • 300 γρ. χόρτα (ραδίκια, βλίτα, σπανάκι, ασκόλυμπροι, λαχανίδες, γλιστρίδα, ζοχοί ή όποιο άλλο χόρτο είναι της εποχής)
  • ½ φλ. άνηθος ψιλοκομμένος
  • 1/3 φλ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1/3 φλ. μάραθο ψιλοκομμένο
  • πάπρικα
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

  • Σε μία κατσαρόλα ρηχή και φαρδιά βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει.
  • Ρίχνουμε μέσα τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο να τσιγαριστούν.
  • Προσθέτουμε τα χόρτα, καθαρισμένα, πλυμένα και κομμένα -όσα είναι μεγάλα. Ανακατεύουμε, αφήνουμε να μαραθούν και προσθέτουμε τις πιπεριές.
  • Αφήνουμε αρχικά να πιουν τα υγρά τους και στη συνέχεια να τσιγαριστούν.
  • Προσθέτουμε τις ντομάτες, τα μυρωδικά και αλατοπιπερώνουμε.
  • Όταν είναι έτοιμα, τα βάζουμε σε σαγανάκι, βάζουμε επάνω τον καβουρμά κομμένο σε χοντρά κομμάτια και κάνουμε μια «φωλιά” (λακουβίτσα) στο κέντρο των χορταρικών.
  • Σπάμε ένα αβγό μάτι στη λακουβίτσα και βάζουμε στο φούρνο, προθερμασμένο στους 180οC, μέχρι να ψηθούν τα αβγά και ο καβουρμάς.

 


Γαρίδες και σάλτσα από το ζουμί τους με ούζο Καβάλας

Υλικά:

Για τις γαρίδες

  • 1 κ. γαρίδες
  • 1 κρεμμύδι ξερό κομμένο στα τέσσερα
  • 1 καρότο κομμένο στα δύο
  • 6 κλωνάρια σέλινο πλυμένα
  • 3 δαφνόφυλλα
  • 1 κ.γ. πιπέρι μαύρο σε κόκκους
  • 2 κόκκοι μπαχάρι
  • ½ φλ. ξίδι
  • Αλάτι

Για τη σάλτσα

  • 2 κρεμμύδια ξερά
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κ.σ. ντοματοπολτό
  • ½ μάτσο σέλινο
  • 1 κ.σ. πιπέρι μαύρο σε κόκκους
  • 1 καραφάκι ούζο
  • 100 ml ξύδι
  • 3 καρότα
  • 2 δαφνόφυλλα
  • Αλεύρι
  • 400 ml ελαιόλαδο
  • Ζάχαρη
  • Τα κεφάλια και τα κελύφη από τις καθαρισμένες γαρίδες

Για τη σαλάτα

  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα μαρούλια
  • Πιρπιρίμια (γλιστρίδα)
  • Άνηθος
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

  • Ετοιμάζουμε τις γαρίδες: τις καθαρίζουμε και κρατάμε τα κεφάλια και τα κελύφη. Βράζουμε σε βαθιά κατσαρόλα το νερό μαζί με τα υπόλοιπα υλικά για 15 λεπτά. Ρίχνουμε μέσα τις γαρίδες και από την ώρα που θα πάρουν βράση αφήνουμε για 3 λεπτά. Τις βγάζουμε σε βαθύ σκεύος  και ρίχνουμε αμέσως πάγο και νερό για να σταματήσει η βράση.  Κρατάμε στην άκρη τον ζωμό για τη σάλτσα.
  • Ετοιμάζουμε την καβαλιώτικη σάλτσα: βάζουμε το 1/5 του ελαιολάδου να κάψει σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε τα λαχανικά κομμένα σε μικρά κομμάτια. Προσθέτουμε τον πελτέ να καβουρντιστεί για να φύγει η οξύτητά του ανακατεύοντας συνεχώς για να μην καεί. Ρίχνουμε το αλεύρι, τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες και καβουρδίζουμε ανακατεύοντας συχνά.
  • Σβήνουμε με το ούζο, προσθέτουμε τα μπαχαρικά, αφήνουμε να εξατμιστεί το μισό υγρό, ανακατεύοντας πάντα και συμπληρώνουμε με τον ζωμό από τις γαρίδες. Αφήνουμε να βράσει καλά, μέχρι να μείνει το μισό. Περνάμε όλο το μείγμα από ένα σουρωτήρι και πατάμε καλά τα κεφάλια να βγάλουν το κοράλλι τους μέσα στον ζωμό. Κατόπιν, περνάμε τον πιο καθαρό ζωμό από μια ψιλή σήτα για να συγκρατήσει ό,τι υπολείμματα έχουν μείνει και τον βάζουμε ξανά να βράσει σε μια καθαρή κατσαρόλα μέχρι να γίνει χυλός.
  • Αφήνουμε να κρυώσει και μετά σ’ ένα μίξερ χτυπάμε τον χυλό με το σύρμα για να γίνει αφράτο, ρίχνοντας σιγά-σιγά λάδι και ξίδι, όπως κάνουμε με την μαγιονέζα μέχρι να αποκτήσει η σάλτσα την ίδια υφή. Δοκιμάζουμε το αλάτι και αν θέλουμε προσθέτουμε κι άλλο ούζο.
  • Ετοιμάζουμε τη σαλάτα: κόβουμε τσιμπητά τα πιρπιρίμια (γλυστρίδα) και ψιλοκόβουμε τα υπόλοιπα λαχανικά. Τα βάζουμε σ’ ένα βαθύ σκεύος. Κόβουμε τις γαρίδες στα τρία, τις ρίχνουμε στο σκεύος, ρίχνουμε μία μικρή ποσότητα από τη σάλτσα και ανακατεύουμε απαλά.
  • Σερβίρουμε σε πιάτο ρηχό και περιχύνουμε με λίγη σάλτσα ακόμη. Γαρνίρουμε με δύο γαρίδες ολόκληρες από πάνω.

 


Καβουροπίλαφο

Υλικά:

  • 2 καβούρια μπλε
  • ⅓ φλ. πράσο ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. κόλιανδρο φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι ξερό μέτριο, ψιλοκομμένο
  • ½ φινόκιο σε καρεδάκια
  • ¼ πιπεριά πράσινη σε καρεδάκια
  • ¼ πιπεριά κόκκινη σε καρεδάκια
  • 100 γρ. ντοματάκια ψιλοκομμένα
  • ½ ποτήρι ούζο
  • ½ ποτήρι κρασί λευκό
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 200 ml ζωμός κότας
  • 200 γρ. ρύζι για ριζότο
  • 50 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

 

Εκτέλεση:

  • Καθαρίζουμε τα καβούρια αφαιρώντας το κάτω μέρος και βγάζοντας την άμμο και τα εντόσθια.
  • Τα κόβουμε στα τέσσερα και κρατάμε αν θέλουμε το καπάκι για ντεκόρ.
  • Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει, ρίχνουμε το πράσο, το κρεμμύδι, το φινόκιο και τα σοτάρουμε.
  • Προσθέτουμε το ρύζι, πλυμένο, μουσκεμένο και καλά στραγγισμένο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε ανακατεύουμε συνεχώς για να μη μας κολλήσει.
  • Σβήνουμε με το ούζο και το κρασί, αφήνουμε να πιεί τα υγρά, συμπληρώνουμε με τον ζωμό κότας και τα ντοματάκια.
  • Ανακατεύουμε μέχρι να βράσει το ρύζι και εάν χρειαστεί συμπληρώνουμε με λίγο νερό. Βάζουμε μέσα τα καβούρια, τις πιπεριές, τον κόλιανδρο, προσθέτουμε το τυρί, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει.

 


Μυρωδάτοι χταποδοκεφτέδες με λαδολέμονο μαστίχας και σιναπιού

Υλικά:

Για τους χταποδοκεφτέδες

  • 1 κ. χταπόδι
  • 1 αβγό
  • 2 τεμ. αστεροειδή γλυκάνισο τριμμένα σε σκόνη
  • 1 κ.γ. τριμμένο κόλιανδρο
  • 100 γρ. τζίντζερ τριμμένο
  • ½ ματσάκι μυρώνια ψιλοκομμένα
  • ¼ ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
  • ¼ του μάτσου μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • ½ ματσάκι δυόσμος ψιλοκομμένος
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 κ.σ. φρυγανιά
  • 1 φλ. αλεύρι
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • Αλάτι

Για τη σάλτσα

  • ½ κ.γ. μαστίχα τριμμένη
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. σιναπόσποροι
  • 80 ml χυμό λεμονιού
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι

 

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε τους κεφτέδες

  • Σε μια κατσαρόλα με ελάχιστο νερό και ξίδι βάζουμε το χταπόδι μας να βράσει για 10 λεπτά. Το βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
  • Το ψιλοκόβουμε με μαχαίρι ή το περνάμε από μηχανή του κιμά.
  • Βάζουμε όλα τα υλικά για τους χταποδοκεφτέδες σε ένα βαθύ σκεύος και τα ζυμώνουμε καλά.
  • Αφήνουμε στο ψυγείο να ενσωματωθούν οι γεύσεις και μετά το πλάθουμε σε κεφτέδες και τους τηγανίζουμε ή τους ψήνουμε στη σχάρα.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα

  • Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ και τα χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα.
  • Για να σερβίρουμε, περιχύνουμε τους χταποδοκεφτέδες με το αρωματισμένο λαδολέμονο και συνοδεύουμε με μια μικρή σαλάτα.

 


Μοσχαράκι της Ανατολής με μελιτζάνα πουρέ

 

Υλικά:

Για το μοσχάρι

  • 1 κ.μοσχάρι σπάλα κομμένο σε κύβους 3 εκ.
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι τριμμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κουτί ντοματάκια
  • 2 κ.σ. πελτές ντομάτας
  • 250 ml ζεστός ζωμός κότας
  • 150 ml εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Θάσου
  • 1 κ.γ. κοφτό θυμάρι
  • 1 ξυλαράκι κανέλας
  • 3 καρφάκια γαρύφαλλο
  • 1 ξερό φύλο δάφνης
  • ½ φλ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • Αλάτι, ζάχαρη, πάπρικα γλυκιά, πάπρικα καυτερή

 

Για τον πουρέ μελιτζάνας

  • 3 μελιτζάνες φλάσκες
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 1 ποτήρι γάλα
  • 1 φλ. κασέρι τριμμένο
  • ⅓ κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε το μοσχάρι

  • Σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει.
  • Προσθέτουμε το κρέας, το ροδίζουμε από όλες τις μεριές, χαμηλώνουμε στο ελάχιστο τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
  • Μόλις βγάλει τα υγρά του προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, ανακατεύουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει και να αρχίσει να πίνει τα υγρά του.
  • Μετά από μισή ώρα περίπου, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, αφήνουμε να πάρει μια δυνατή βράση, χαμηλώνουμε ξανά τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να γίνει.
  • Αν στο τέλος η σάλτσα του δεν έχει γκλασάρει, αφαιρούμε το κρέας και αφήνουμε τη σάλτσα να πήξει.

 

Ετοιμάζουμε τον πουρέ μελιτζάνας

  • Τρυπάμε μ’ ένα μαχαιράκι γύρω -γύρω τις μελιτζάνες.
  • Τις ψήνουμε σε φλόγα για να καρβουνιάσει η φλούδα και να γίνουν καπνιστές.
  • Τις καθαρίζουμε, τις βάζουμε σε σουρωτήρι, τις αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες περίπου να βγάλουν τα υγρά τους και τις ψιλοκόβουμε.
  • Καίμε το βούτυρο σε κατσαρόλα, ρίχνουμε το μέσα το αλεύρι και το ψήνουμε ανακατεύοντας συνέχεια για να μην καεί.
  • Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη μελιτζάνα,  ανακατεύουμε, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο, προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε φροντίζοντας να μην μας σβολιάσει.
  • Μόλις αρχίσει να δένει ρίχνουμε βροχηδόν το τριμμένο κασέρι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να κοχλάσει προσέχοντας να μην πιάσει στον πάτο της κατσαρόλας.
  • Σερβίρουμε με το μοσχαράκι με τη σάλτσα του και τοποθετούμε δίπλα τον πουρέ μελιτζάνας.

 


Αρνί με το σπανάκι

 

Υλικά:

  • 1 ½ κ. αρνάκι
  • 1 κ. σπανάκι με μεγάλα φύλλα
  • ½ ματσάκι άνηθο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 λεμόνι
  • ¾ φλ. ελαιόλαδο
  • αλάτι. πιπέρι

 

Εκτέλεση:

  • Κόβουμε το κρέας σε μερίδες, το πλένουμε, το αλατίζουμε και το αφήνουμε σε τρυπητό για μια ώρα.
  • Το πλένουμε ξανά και από κάθε μερίδα κόβουμε μερικά μικρότερα κομμάτια ψαχνό.
  • Καίμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα (να μην καπνίσει) και ροδίζουμε το κρέας χωρίς τα μικρά κομμάτια.
  • Καθαρίζουμε, πλένουμε και ζεματίζουμε το σπανάκι σε βραστό νερό για 2-3 λεπτά.
  • Κρατάμε στην άκρη μερικά φύλλα ολόκληρα. Βάζουμε τα κοτσάνια, σε “καθιστή” κατσαρόλα (χαμηλή και πλατιά) και από πάνω τοποθετούμε το υπόλοιπο σπανάκι μαζί με τις μερίδες του κρέατος που έχουμε σοτάρει.
  • Τυλίγουμε τα μικρά κομματάκια κρέατος με τα ολόκληρα φύλλα από το σπανάκι και τα στρώνουμε δίπλα στις μερίδες του κρέατος.
  • Προσθέτουμε τον άνηθο, τα κρεμμυδάκια, το χυμό λεμονιού και λίγο ακόμη λάδι, αν θέλουμε.
  • Ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς σιγανή φωτιά, χωρίς ανακάτεμα, μέχρι να βράσει καλά το κρέας.
  • Αν χρειαστεί να ανακατέψουμε, θα κουνήσουμε προσεκτικά την κατσαρόλα.
  • Σερβίρουμε τοποθετώντας σε κάθε πιάτο μια μερίδα κρέας, κομματάκια από το κρέας που είναι τυλιγμένο με το σπανάκι και σπανάκι.
ΚΤΕΛ νομού Καβάλας http://www.ktelkavalas.gr
ΚΤΕΛ, Σταθμαρχείο Καβάλας: 2510 222 294 2510 223 593
ΚΤΕΛ, Γραφείο τουρισμού: 2510 833 744
ΚΤΕΛ, Σταθμαρχείο Χρυσούπολης: 25910 22 415
ΚΤΕΛ, Σταθμαρχείο Θεσσαλονίκης: 2310 595 422
ΚΤΕΛ, Σταθμαρχείο Ελευθερούπολης: 25920 23 222
ΚΤΕΛ, Σταθμαρχείο Θάσου: 25930 22 162
ΚΤΕΛ, Σταθμαρχείο Αθηνών: 210 51 29 407
Αστικά ΚΤΕΛ Καβάλας http://www.astiko-kavalas.gr
Πληροφορίες – δρομολόγια: 2510 222 912
Αεροδρόμιο Χρυσούπολης: 25910 53 400
Λιμένας Καβάλας: 2510 223 691 http://www.portkavala.gr
Δρομολόγια Καβάλας – Θάσου: http://dromologia-kavalas-thasou.blogspot.gr

Με αυτοκίνητο

Η Καβάλα διαθέτει ένα άρτιο οδικό δίκτυο, με σύγχρονες οδικές αρτηρίες που συνδέουν την πόλη με όλες τις μεγάλες πόλεις της περιοχής και όλη την Ελλάδα. Μέσω του αυτοκινητοδρόμου Α2 της Εγνατίας Οδού ή της παλιάς Εθνικής οδού, το ταξίδι με αυτοκίνητο είναι άνετο και ευχάριστο.

Το επαρχιακό δίκτυο για όλα τα χωριά της περιφερειακής ενότητας είναι σε πολύ καλή κατάσταση και ασφαλτοστρωμένο προς όλους τους προορισμούς.

Απέχει από τη Θεσσαλονίκη οδικώς 153 χλμ. και από την Αθήνα 653 χλμ.

 


Με λεωφορείο

Υπάρχει τακτική συγκοινωνία με λεωφορεία του ΚΤΕΛ από και προς Θεσσαλονίκη και Αθήνα αλλά και με όλες τις κοντινές πόλεις. Η ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού έχει μειώσει τις αποστάσεις και γενικά το οδικό δίκτυο σε όλη την περιφερειακή ενότητα είναι καλό.

 


Με τρένο

Φτάνετε στη Θεσσαλονίκη, Δράμα ή Ξάνθη και συνεχίζετε οδικώς προς Καβάλα. Για διαθεσιμότητα, τιμές εισιτηρίων, χρόνους διαδρομής και περαιτέρω πληροφορίες επικοινωνήστε στον τηλεφωνικό αριθμό 14511 και στο 1110 (ηχογραφημένη ενημέρωση δρομολογίων) ή μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

 


Με πλοίο

Υπάρχει καθημερινή σύνδεση με τo νησί της Θάσου, από το λιμάνι του Πρίνου Θάσου με τελικό προορισμό το επιβατικό λιμάνι της Καβάλας «Απόστολος Παύλος» και από το λιμάνι του Λιμένα της Θάσου με τελικό προορισμό το λιμάνι της Κεραμωτής. Η Καβάλα συνδέεται επίσης με Πειραιά, Λαύριο, Σύρο, Μύκονο, Πάρο, Νάξο, Πάτμο, Ικαρία, Φούρνους, Σάμο, Χίο, Μυτιλήνη, Αγ. Ευστράτιο και Λήμνο.

 


Με αεροπλάνο

Από την Αθήνα με καθημερινές πτήσεις προς το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» της Χρυσούπολης, που βρίσκεται σε απόσταση μόνο 30 χλμ. από την Καβάλα. Το καλοκαίρι το αεροδρόμιο συνδέεται με πολλές ευρωπαϊκές πόλεις με πτήσεις charter.

Το αεροδρόμιο συνδέεται επίσης με τακτικά δρομολόγια λεωφορείων με την πόλη της Καβάλας. Η αφετηρία βρίσκεται ακριβώς έξω από το κτίριο του αεροδρομίου. Εισιτήριο μπορείτε να προμηθευτείτε από τον οδηγό.