Εορταστικές εκδηλώσεις μνήμης – “Λάμπρος Κατσώνης”
Για δύο συναπτά έτη, τον μήνα Ιούλιο, διοργανώνονται εορταστικές εκδηλώσεις στη μνήμη της ιστορικής προσωπικότητας του Λάμπρου Κατσώνη, ο οποίος είχε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Κέας, κατά τα έτη του Ρωσο-οθωμανικού πολέμου. Ο Λάμπρος Κατσώνης είχε παντρευτεί Τζιώτισσα τη Μαρουλιώ Σοφιανού. Είναι γνωστή η ιστορία του, καθώς, όταν αποκλείστηκε από τους Τούρκους στον όρμο του Αγ. Νικολάου, κατόρθωσε να διαφύγει με το πλοίο του από τον ισθμό της Κόκας, που ονομάζεται σήμερα, «Στενό Λάμπρου Κατσώνη». Μετά τη διαφυγή του, οι Τούρκοι προέβησαν σε αντίποινα σε βάρος των κατοίκων του νησιού.
Οι εκδηλώσεις αποσκοπούν στο να γίνει γνωστή στο ευρύ κοινό ιδιαίτερα σημαντική συνεισφορά του Λάμπρου Κατσώνη στην Ιστορία του Ελληνικού Έθνους και της Κέας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κάθε χρόνο πλήθος εορταστικών μουσικοχορευτικών εκδηλώσεων αλλά και ομιλιών τόσο από τοπικούς αλλά και άλλους φορείς.
Γιορτή Παραμυθιών
Θεσμό αποτελεί πλέον η Γιορτή των Παραμυθιών, η οποία πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι, από το 2003, κατά τον μήνα Ιούλιο. Κάθε χρόνο λαμβάνουν μέρος στις εκδηλώσεις πολλοί διακεκριμένοι αφηγητές, μουσικοί και καλλιτέχνες, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό, ταξιδεύοντάς μας στον κόσμο του παραμυθιού και του ονείρου. Οι αφηγήσεις και όλες οι άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες που τις πλαισιώνουν (θεατρικές παραστάσεις, παιχνίδια, δημιουργική απασχόληση παιδιών, μουσικές εικαστικές εκδηλώσεις, εκθέσεις βιβλίου, σεμινάρια λαϊκής προφορικής παράδοσης) απευθύνονται σε παιδιά όλων των ηλικιών αλλά και σε μεγάλους.
Πανηγύρι Σωτήρος
Το βράδυ της 6ης Ιουλίου, Ο Σύλλογος των Ποισσών, “Αγ. Ισίδωρος” διοργανώνει τζιώτικο, γλέντι στην παραλία των Ποισσών, με τοπική παραδοσιακή μουσική, προσφέροντας φαγητό και ντόπιο κρασί.
Πανηγύρι Δεκαπενταύγουστου
Το βράδυ του Δεκαπενταύγουστου, μπορείτε να ζήσετε ένα γνήσιο τζιώτικο γλέντι, μέχρι τις πρωινές ώρες, απολαμβάνοντας το φαγητό και το κρασάκι σας σε μια από τις ταβέρνες της Πλατείας της Ιουλίδας. Θα διασκεδάσετε με τζιώτικη, παραδοσιακή μουσική, χορό και τραγούδια.
Παραμονή Πρωτοχρονιάς
Από το απόγευμα της παραμονής Πρωτοχρονιάς, ο Πολιτιστικός Σύλλογος, «Σιμωνίδης Ο Κείος», τιμώντας ένα λαϊκό, τζιώτικο έθιμο, γυρίζει από σπίτι σε σπίτι, ψάλλοντας τα παραδοσιακά κάλαντα, με συνοδεία τσαμπούνας και τουμπιού.
Εορτασμός Αγίου Χαραλάμπους
Στις 10 Φεβρουαρίου, τιμάται η μνήμη του Πολιούχου της Κέας, Αγίου Χαραλάμπους, η οποία αποτελεί πολύ σημαντική γιορτή για τους κατοίκους του νησιού. Κάθε χρόνο, επισκέπτεται την Κέα, προκειμένου να παρευρεθεί στον λαμπρό εορτασμό, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σύρου.
Παράλληλα, την πρώτη Κυριακή που ακολουθεί της γιορτής του Αγίου Χαραλάμπους, ο Σύνδεσμος των Απανταχού Κείων οργανώνει πανήγυρη προς τιμή του πολιούχου, στον Ιερό Ναό του Αγ. Δημητρίου στο Νέο Φάληρο, ενώ ακολουθεί παραδοσιακό γλέντι σε κοντινό μαγαζί.
Απόκριες
Οι Απόκριες είναι μια ευκαιρία διασκέδασης και ξεφαντώματος. Διοργανώνονται χοροί μεταμφιεσμένων, αποκριάτικα παιχνίδια, καθώς και καρναβάλι, τόσο στην Κορησσία όσο και στην Ιουλίδα, στα οποία συμμετέχουν μικροί και μεγάλοι.
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη συνεργασία των Συλλόγων του νησιού και του Δήμου.
Πάσχα
Μεγάλη Πέμπτη Κατανυκτική ατμόσφαιρα στις εκκλησίες την ώρα της Σταύρωσης. Στις 09:00μ.μ. σβήνουν τα φώτα στις εκκλησίες και εντός του ναού ο ιερέας περιφέρει το Σταυρό για τη σταύρωση. Συγχρόνως, χτυπούν οι καμπάνες πένθιμα, για να δηλώσουν στους πιστούς τη σταύρωση του Χριστού.
Μεγάλη Παρασκευή Αργά το απόγευμα ξεκινά στη Χώρα η πομπή από τις τρεις (3) ενορίες της Ιουλίδας. Η ατμόσφαιρα είναι μυσταγωγική, αφού οι πιστοί κρατώντας κεριά, ψάλλουν όλοι μαζί. Ταυτόχρονα, νεαρά κορίτσια, που αποκαλούνται μυροφόρες συνοδεύουν τον επιτάφιο και τον ραίνουν με λουλούδια , ενώ την ίδια στιγμή οι νοικοκυρές από τα μπαλκόνια των σπιτιών τους ραίνουν τον κόσμο που ακολουθεί τον επιτάφιο με κολόνια, ευχόμενες «Καλή Ανάσταση».
Οι τρεις πομπές των ενοριών της Ιουλίδας καταλήγουν στην κεντρική πλατεία της Ιουλίδας, όπου ψάλετε επιμνημόσυνη δέηση μπροστά από το άγαλμα του «Καμάρα» και το Δημαρχείο της Κέας.
Στη συνέχεια οι πομπές επιστρέφουν στις ενορίες και ο κόσμος διασκορπίζεται στις γύρω ταβέρνες και καφετέριες για τα καθιερωμένους νηστίσιμους μεζέδες.
Πλήθος πιστών συρρέει και στην Κορησσία το βράδυ της Μ. Παρασκευής που γίνεται επίσης, η καθιερωμένη περιφορά του Επιταφίου. Η πομπή ξεκινά από την εκκλησία της Αγίας Τριάδας, συνεχίζει στα στενάκια του οικισμού της Κορησσίας, και εισέρχεται στο πλοίο που είναι αγκυροβολημένο στο λιμάνι, καταλήγοντας πάλι στην εκκλησία.
Μεγάλο Σάββατο Αργά το απόγευμα γίνεται η τελετή παραλαβής του Αγίου Φωτός που έρχεται από τους Αγίους Τόπους. Το ελικόπτερο που το μεταφέρει προσγειώνεται στο ελικοδρόμιο, όπου οι τοπικές αρχές (τοπικοί άρχοντες, αστυνομία, λιμενικό, εκπρόσωποι των ενοριών του νησιού) υποδέχονται το Άγιο φως με τιμές αρχηγού κράτους. Οι ιερείς του νησιού το παραλαμβάνουν και το μεταφέρουν στις ενορίες τους.
«Χριστός Ανέστη» και τις 12:00μ.μ. στη Χώρα ο ουρανός φωτίζεται από τα εκατοντάδες πυροτεχνήματα στον ουρανό.
Στην Κορησσία το «Χριστός Ανέστη» αντηχεί ως το λιμάνι όπου τα πυροτεχνήματα από ξηρά ανταγωνίζονται τα πυροτεχνήματα που πέφτουν από τα σκάφη και τα πλοία του λιμανιού, με τα τελευταία να σφυρίζουν χαρμόσυνα, χαιρετίζοντας την Ανάσταση του Χριστού.
Κυριακή του Πάσχα Στην Ιουλίδα και στη Δημοτική εκκλησία, μετά το πέρας της πρωινής αναστάσιμης λειτουργίας της Αγάπης, γίνεται η καύση του Ιούδα. Σε χώρο απέναντι από την εκκλησία κρεμάται ομοίωμα του Ιούδα (σκιάχτρο), το οποίο καίγεται, απελευθερώνοντας μπλε και κόκκινους καπνούς, προς τέρψιν και αποκατάσταση του συναισθήματος του δικαίου των θεατών.
Στο Βουρκάρι, την ίδια ημέρα, ο Ιούδας τοποθετείται σε ένα ιδιότυπο βαρκάκι όπου καίγεται, με πλήθος κόσμου να παρακολουθεί το θέαμα ακροβολισμένο στις καφετέριες της περιοχής.
Αργότερα, το απόγευμα το σκηνικό επαναλαμβάνεται στον Οτζιά και συγκεκριμένα στην παραλία κάτω ακριβώς από την εκκλησία από το εκκλησάκι του Αγίου Σώστη. Ο Ιούδας κρεμασμένος σε ειδική προς τούτο κατασκευή, καίγεται την ώρα που ο ήλιος δύει, με τις φλόγες να δίνουν τον δικό τους τόνο στα χρώματα της δύσης.