Κέα

Δύσκολα μπορεί κάποιος να φανταστεί ότι σε απόσταση αναπνοής από την πολύβουη Αθήνα, βρίσκεται ένα νησί με τόσα φυσικά χαρίσματα, πλούσια παράδοση και αυθεντική φιλοξενία, όπως η Κέα. Φθάνοντας με το πλοίο στο λιμάνι του νησιού, ο επισκέπτης μπαίνει σε έναν διαφορετικό κόσμο, αφήνοντας πίσω του το άγχος της σύγχρονης ζωής, χωρίς να στερηθεί καμιά από τις ευκολίες της. Μπροστά του βρίσκεται η «πύλη των Κυκλάδων» η Κέα ή Τζια, ένα πανάρχαιο σταυροδρόμι πολιτισμών στο χώρο του Αιγαίου, ένα γραφικό νησί με μοναδικά φυσικά τοπία και αξιοθέατα.

 

Για τους περιπατητές, η Κέα είναι ένας παράδεισος. Μονοπάτια συνολικού μήκους 36 χιλιομέτρων, το 65% των οποίων λιθόστρωτα, διατρέχουν ονειρικές διαδρομές μέσα από πυκνά δάση από μεγαλόπρεπες βελανιδιές και οδηγούν σε πανέμορφες ερημικές ακρογιαλιές.

 

Όμως, δεν είναι μόνο οι λάτρεις της φύσης που θα βρουν στην Κέα τον ιδανικό τόπο για τις περιηγήσεις τους: Οι φίλοι της λαϊκής παράδοσης, των θρύλων και των παραμυθιών θα ανακαλύψουν τον δικό τους παράδεισο στην Κέα, νησί των παραμυθιών, που συγκεντρώνει κάθε καλοκαίρι τους δικούς της πιστούς, σε μια μεγάλη συνάντηση με αφηγητές από όλο τον κόσμο.

 

Με επιφάνεια 131τ.χλμ. και συνολικό μήκος ακτών 86χλμ,  η Κέα είναι ένα από τα μεγαλύτερα κυκλαδονήσια. Είναι ορεινό, κυρίως, νησί με μερικές εύφορες περιοχές με άφθονο νερό, γόνιμα οροπέδια και κοιλάδες. Το ψηλότερο βουνό του νησιού είναι ο Προφήτης Ηλίας με υψόμετρο 568 μ. Στο βόρειο τμήμα του νησιού σχηματίζεται ο κόλπος του Αγίου Νικολάου, κύριο λιμάνι του νησιού.

 

Η Κέα έχει φανατικούς θαυμαστές, καθώς διατηρεί τον παραδοσιακό χαρακτήρα της και γοητεύει τους επισκέπτες της με τους όμορφους οικισμούς της, τους αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους της, τις πεντακάθαρες παραλίες της, τα σπάνια για κυκλαδονήσι δάση βαλανιδιάς, αλλά κυρίως με τους φιλόξενους κατοίκους της.

 

Χώρα (πρωτεύουσα) της Κέας είναι η Ιουλίδα, πανέμορφος παραδοσιακός οικισμός χτισμένος αμφιθεατρικά στην πλαγιά του λόφου, με το βενετσιάνικο κάστρο του 13ου αιώνα να δεσπόζει στην κορυφή του.

Το όνομά της αποδίδεται στον ήρωα Κέω από τη Ναύπακτο, που ήλθε στο νησί τον 12ο αιώνα π.Χ. Η ονομασία Τζιά δόθηκε στο νησί κατά την Ενετοκρατία. Η Κέα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην άνθηση του κυκλαδικού πολιτισμού και υπήρξε γενέτειρα μεγάλων μορφών της αρχαίας Ελλάδας, όπως των ποιητών Σιμωνίδη και Βακχυλίδη, του Ερασίστρατου, του Πρόδικου κ.α.

 

Κατά τους Αρχαϊκούς χρόνους η Κέα ήταν φημισμένη για το πολιτικό της σύστημα αλλά και για το έθιμο του «κωνειάζεσθαι», σύμφωνα με το οποίο όσοι πολίτες περνούσαν τα 70 χρόνια αυτοκτονούσαν με κώνειο γιατί οι πνευματικές και σωματικές τους δυνάμεις δεν ήταν πια χρήσιμες στην πολιτεία.

 

Τέσσερις πόλεις-κράτη αποτελούσαν την Κέα: η Ιουλίδα, η Κορησσός, η Καρθαία και η Ποιηέσσα. Διατηρούσαν την διοικητική και πολιτική αυτονομία τους και συνεργάζονταν συνήθως σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

 

Τη Βυζαντινή εποχή, ζωντανή παρέμεινε η περιοχή γύρω από τη Ιουλίδα και το νοτιοανατολικό άκρο του νησιού. Στα τέλη του 19ου και στην αρχή του 20ου αιώνα, το νησί γνώρισε οικονομική ανάπτυξη, αρχικά ως σταθμός ανεφοδιασμού άνθρακα για τα ατμοκίνητα πλοία της εποχής και αργότερα χάρη στο μοναδικό ελληνικό εργοστάσιο παραγωγής εσμαλτωμένων σκευών, που λειτούργησε από το 1927 μέχρι το 1957 και υπήρξε το μεγαλύτερο της Μεσογείου.

Η Κορησσία, το φυσικό λιμάνι της Κέας, έχει χτιστεί πάνω στη αρχαία πόλη Κορησσός. Ακλουθώντας τη διαδρομή προς τη Χώρα, δεν θα περάσουν απαρατήρητα η καμινάδα και τα εκθέματα, του ιστορικού εργοστασίου ΕΜΑΓΙΕ.

 


Το Βουρκάρι, σε απόσταση αναπνοής, από το λιμάνι, διατηρώντας το παραδοσιακό του χρώμα, αποτελεί τουριστικό αγκυροβόλι, με  δεκάδες ιστιοφόρα και σκάφη αναψυχής. Εκεί θα απολαύσετε στις ταβέρνες επάνω στο κύμα, τις τοπικές νοστιμιές, θα βρείτε γκαλερί τέχνης και καταστήματα με λαϊκή τέχνη. Τις βράδυνες ώρες το σκηνικό αλλάζει και θα απολαύσετε ατμοσφαιρικές στιγμές πίνοντας το ποτό σας στα bar δίπλα στο κύμα.

 


Στην Κατωμεριά, όπου συγκεντρώνεται η αγροτική και κτηνοτροφική δραστηριότητα του νησιού, θα βρείτε γραφικά ταβερνάκια με τοπικές νοστιμιές, ενώ αποτελεί το σημείο εκκίνησης για να επισκεφθείτε την Καρθαία, ακολουθώντας το αρχαίο μονοπάτι.

 


Φεύγοντας από την Χώρα προς τα δυτικά, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων, βρίσκεται ο κάμπος των Ποισσών με ένα όμορφο και φιλόξενο οικισμό με μεγάλη παραλία και θαυμάσια αμμουδιά, κτισμένο επάνω στην αρχαία Ποιήεσσα.

 


Δυτικά της Χώρας θα συναντήσετε τον Κούνδουρο, μόλις 15  χιλιόμετρα από την Ιουλίδα, με τους πετρόκτιστους μύλους που αιχμαλωτίζουν το βλέμμα, και την καλά οργανωμένη με κέντρα, εστιατόρια και bar, κοσμοπολίτικη παραλία του.

Ιουλίδα

Η Χώρα της Κέας, Ιουλίδα, είναι χτισμένη αμφιθεατρικά σε λόφο και έχει γραφικά κυκλαδίτικα σπίτια με χαρακτηριστικές κόκκινες στέγες, πλακόστρωτα δρομάκια, σκαλάκια και τα περίφημα «στεγάδια» της. Στην είσοδο του χωριού, θα δείτε το πρώτο στεγάδι, με τοίχους φιλοτεχνημένους από το ζωγράφο Αλέκο Φασιανό. Το Δημαρχείο του 1902 στην πλατεία, ένα εντυπωσιακό νεοκλασικό οικοδόμημα με πρωτότυπη διακόσμηση, αποτελεί έργο του αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλερ, όπως επίσης και το νεοκλασικό κτήριο που στέγαζε το δημοτικό σχολείο.

Στην Ιουλίδα, η οποία είναι χτισμένη στη θέση της αρχαίας ομώνυμης πόλης, σώζονται ερείπια κατοικιών και τμήμα του τείχους της ακρόπολης.

 


Λέων της Κέας

Σε απόσταση 1,5χλμ βορειοανατολικά της Ιουλίδας θα συναντήσετε τον περίφημο Λέοντα της Κέας ή Λιόντα, επιβλητικό αρχαϊκό ανάγλυφο του 600π.Χ., που βρίσκεται σε μια τοποθεσία με πανοραμική θέα.

 


Ιουλίδα – Αρχαιολογικό Μουσείο

Πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα, που καλύπτουν μια περίοδο από τη νεολιθική εποχή μέχρι το τέλος του αρχαίου κόσμου, εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ιουλίδας.

 


Εκκλησίες – Μοναστήρια

Στην Κέα υπάρχουν πολλές αξιόλογες βυζαντινές εκκλησίες: η Παναγιά η Γκαμήλα, η Παναγιά η Ρευματιανή, ο Ευαγγελισμός, η Δημοτικιά, ο Άγιος Σπυρίδων, η Παναγία η Χρυσοσπηλιώτισσα χτισμένη μέσα σε σπηλιά. Στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, στο λόφο Καστρί, πάνω σ’ έναν βράχο είναι χτισμένο από τον 18ο αιώνα το επιβλητικό μοναστήρι της Παναγίας της Καστριανής, με την εικόνα της Παναγίας, προστάτιδας του νησιού. Από την Ιουλίδα ο δρόμος προς νότο οδηγεί στο ιστορικό μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας, που είναι χτισμένο γύρω από τριώροφο ελληνιστικό πύργο. Πρόκειται για σημαντικό μνημείο των Μεσοβυζαντινών χρόνων. Άλλα σημαντικά μοναστήρια είναι του Αγίου Παντελεήμονα του 16ου αιώνα, στο κέντρο του νησιού, και το Σύνθρονο του Αγίου Τιμοθέου, με θαυμάσιες αγιογραφίες του 13ου αιώνα.

Άλλο αξιόλογο μνημείο των Μεσοβυζαντινών χρόνων είναι ο ναός των Αγίων Απόστολων στις Ελιές Κατωμεριάς.

 


Ιουλίδα (με τους ανεμόμυλους)

Εντυπωσιακοί είναι οι 26 ερειπωμένοι μύλοι στην κορυφή του βουνού πάνω από την Ιουλίδα.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο συγκρότημα ανεμομύλων στις Κυκλάδες.

 


Κορρησία

Επίνειο της Ιουλίδας, στον κόλπο του Αγίου Νικολάου, είναι η Κορησσία. Η αρχαία πόλη Κορησσός βρίσκεται πάνω από τον σημερινό οικισμό, στο δυτικό άκρο του κόλπου του Αγίου Νικολάου. Εδώ αποκαλύφθηκε ο περίφημος Κούρος της Κέας, που σήμερα κοσμεί το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.

Χαρακτηριστικό δείγμα της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του Μεσοπολέμου αποτελεί το εγκαταλελειμμένο σήμερα εργοστάσιο εσμαλτωμένων σκευών Εμαγιέ, που λειτούργησε το διάστημα 1927-1957 στην περιοχή της Κορησσίας.

 


Αγία Ειρήνη (προϊστορικός οικισμός)

Μετά το Βουρκάρι θα συναντήσετε τη μικρή χερσόνησο της Αγίας Ειρήνης, όπου βρίσκεται ένας από τους σημαντικότερους προϊστορικούς οικισμούς του Αιγαίου. Εδώ ανακαλύφθηκαν τμήμα του τείχους, η πύλη του οικισμού, βάση πύργου, ναός και θαυμάσια κυκλαδικά ειδώλια, με πιο εντυπωσιακά τις περίφημες Κόρες που εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της.

 


Φάρος

Στη χερσόνησο της Αγίας Ειρήνης βρίσκεται το ιστορικό «Στενό του Λάμπρου Κατσώνη» και το Φανάρι του Αγίου Νικολάου, ο πρώτος φάρος που άναψε στις Κυκλάδες (το 1831) και ο δεύτερος στην Ελλάδα, χτισμένος στα ερείπια του ναού του Ποσειδώνα.

 


Κεφάλα (νεολιθικός οικισμός)

Από την Αγία Ειρήνη χωματόδρομος οδηγεί βόρεια στη χερσόνησο Κεφάλα, όπου βρίσκονται ίχνη του αρχαιότερου οικισμού στο νησί, που μαρτυρούν ότι η Κέα κατοικήθηκε από τη νεολιθική εποχή (3300-3200π.Χ.).

 


Μακρόνησος

Ανάμεσα στην Κέα και στο Λαύριο βρίσκεται η Μακρόνησος, που διοικητικά ανήκει στην Κέα. Ονομαζόταν και «Νήσος Ελένη», γιατί σύμφωνα με το μύθο ο Πάρης έκρυψε την Ωραία Ελένη σε μια σπηλιά στην βόρεια πλευρά του νησιού. Στα μέσα του προηγούμενου αιώνα,  μετά τον εμφύλιο, η Μακρόνησος χρησιμοποιήθηκε ως τόπος εξορίας πολιτικών κρατουμένων. Σήμερα είναι ακατοίκητη και μόνο μερικοί βοσκοί βρίσκονται στην περιοχή. Μπορείτε να την επισκεφθείτε με δικό σας σκάφος η με οργανωμένες εκδρομές.

Σπαθί Συμπαθητική οργανωμένη παραλία στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Είναι αρκετά μεγάλη με χώρο για να απλώσετε και τη δικιά σας ψάθα και ομπρέλα. Έχει ένα μαγαζί το οποίο σερβίρει καφέδες και λοιπά (αλκοολούχα και μη) δροσιστικά ροφήματα αλλά και (νόστιμο) φαγητό. Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής είναι χωματόδρομος.

 


Ποίσσες Μεγάλη και αμμώδης παραλία, μπροστά από τον ομώνυμο οικισμό με πολύ χώρο για να απλώσετε τα πράγματα σας ενώ διαθέτει και κάποιες ομπρέλες.

 


Κούνδουρος Η πιο μακρινή παραλία του νησιού, που μπορεί να προσεγγίσετε με αυτοκίνητο (περίπου 30′ από την Ιουλίδα). Θα καταλάβετε ότι πλησιάζετε όταν αρχίσετε να βλέπετε ανεμόμυλους από το παράθυρο. Η παραλία διαθέτει beach bar, μουσική, αρκετά πυκνοκατοικημένες ξαπλώστρες, παιδική χαρά, όλα οι ανέσεις μιας σύγχρονης παραλίας. Λόγω ασθένειας του παιδιού δεν δοκιμάσαμε το φαγητό, ενώ διαπιστώσαμε ότι διαθέτει και ιατρείο με παιδικό θερμόμετρο.

 


Ξύλα Φέτος δεν την επισκεφτήκαμε στη σύντομη διαμονή μας, αλλά την τελευταία φορά πριν 2-3 χρόνια είχε ομπρέλες/ξαπλώστρες άνευ αντιτίμου και μια καντίνα που εξυπηρετούσε τους λουόμενους με σάντουιτς και καφέ.  Για να πάτε στην παραλία, ένας μέρος του διαδρομής γίνεται σε χωματόδρομο.

Εορταστικές εκδηλώσεις μνήμης – “Λάμπρος Κατσώνης”

Για δύο συναπτά έτη, τον μήνα Ιούλιο, διοργανώνονται εορταστικές εκδηλώσεις στη μνήμη της ιστορικής προσωπικότητας του Λάμπρου Κατσώνη, ο οποίος είχε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Κέας, κατά τα έτη του Ρωσο-οθωμανικού πολέμου. Ο Λάμπρος Κατσώνης είχε παντρευτεί Τζιώτισσα τη Μαρουλιώ Σοφιανού. Είναι γνωστή η ιστορία του, καθώς, όταν αποκλείστηκε από τους Τούρκους στον όρμο του Αγ. Νικολάου, κατόρθωσε να διαφύγει με το πλοίο του από τον ισθμό της Κόκας, που ονομάζεται σήμερα, «Στενό Λάμπρου Κατσώνη». Μετά τη διαφυγή του, οι Τούρκοι προέβησαν σε αντίποινα σε βάρος των κατοίκων του νησιού.

Οι εκδηλώσεις αποσκοπούν στο να γίνει γνωστή στο ευρύ κοινό ιδιαίτερα σημαντική συνεισφορά του Λάμπρου Κατσώνη στην Ιστορία του Ελληνικού Έθνους και της Κέας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κάθε χρόνο πλήθος εορταστικών μουσικοχορευτικών εκδηλώσεων αλλά και ομιλιών τόσο από τοπικούς αλλά και άλλους φορείς.

 


Γιορτή Παραμυθιών

Θεσμό αποτελεί πλέον η Γιορτή των Παραμυθιών, η οποία πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι, από το 2003, κατά τον μήνα Ιούλιο. Κάθε χρόνο λαμβάνουν μέρος στις εκδηλώσεις πολλοί διακεκριμένοι αφηγητές, μουσικοί και καλλιτέχνες, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό, ταξιδεύοντάς μας στον κόσμο του παραμυθιού και του ονείρου. Οι αφηγήσεις και όλες οι άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες που τις πλαισιώνουν (θεατρικές παραστάσεις, παιχνίδια, δημιουργική απασχόληση παιδιών, μουσικές εικαστικές εκδηλώσεις, εκθέσεις βιβλίου, σεμινάρια λαϊκής προφορικής παράδοσης) απευθύνονται σε παιδιά όλων των ηλικιών αλλά και σε μεγάλους.

 


Πανηγύρι Σωτήρος

Το βράδυ της  6ης Ιουλίου, Ο Σύλλογος των Ποισσών, “Αγ. Ισίδωρος” διοργανώνει τζιώτικο, γλέντι στην παραλία των Ποισσών, με τοπική παραδοσιακή μουσική, προσφέροντας φαγητό και ντόπιο κρασί.

 


Πανηγύρι Δεκαπενταύγουστου

Το βράδυ του Δεκαπενταύγουστου, μπορείτε να ζήσετε ένα γνήσιο τζιώτικο γλέντι, μέχρι τις πρωινές ώρες, απολαμβάνοντας το φαγητό και το κρασάκι σας σε μια από τις ταβέρνες της Πλατείας της Ιουλίδας. Θα διασκεδάσετε με τζιώτικη, παραδοσιακή μουσική, χορό και τραγούδια.

 


Παραμονή Πρωτοχρονιάς

Από το απόγευμα της παραμονής Πρωτοχρονιάς, ο Πολιτιστικός Σύλλογος, «Σιμωνίδης Ο Κείος», τιμώντας ένα λαϊκό, τζιώτικο έθιμο, γυρίζει από σπίτι σε σπίτι, ψάλλοντας τα παραδοσιακά κάλαντα, με συνοδεία τσαμπούνας και τουμπιού.

 


Εορτασμός Αγίου Χαραλάμπους

Στις 10 Φεβρουαρίου, τιμάται η μνήμη του Πολιούχου της Κέας, Αγίου Χαραλάμπους, η οποία αποτελεί πολύ σημαντική γιορτή για τους κατοίκους του νησιού. Κάθε χρόνο, επισκέπτεται την Κέα, προκειμένου να παρευρεθεί στον λαμπρό εορτασμό, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σύρου.

Παράλληλα, την πρώτη Κυριακή που ακολουθεί της γιορτής του Αγίου Χαραλάμπους, ο Σύνδεσμος των Απανταχού Κείων οργανώνει πανήγυρη προς τιμή του πολιούχου, στον Ιερό Ναό του Αγ. Δημητρίου στο Νέο Φάληρο, ενώ ακολουθεί παραδοσιακό γλέντι σε κοντινό μαγαζί.

 


Απόκριες

Οι Απόκριες είναι μια ευκαιρία διασκέδασης και ξεφαντώματος. Διοργανώνονται χοροί μεταμφιεσμένων, αποκριάτικα παιχνίδια, καθώς και καρναβάλι, τόσο στην Κορησσία όσο και στην Ιουλίδα, στα οποία συμμετέχουν μικροί και μεγάλοι.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη συνεργασία των Συλλόγων του νησιού και του Δήμου.

 


Πάσχα

Μεγάλη Πέμπτη Κατανυκτική ατμόσφαιρα στις εκκλησίες την ώρα της Σταύρωσης. Στις 09:00μ.μ. σβήνουν τα φώτα στις εκκλησίες και εντός του ναού ο ιερέας περιφέρει το Σταυρό για τη σταύρωση. Συγχρόνως, χτυπούν οι καμπάνες πένθιμα, για να δηλώσουν στους πιστούς τη σταύρωση του Χριστού.

 

Μεγάλη Παρασκευή Αργά το απόγευμα ξεκινά στη Χώρα η πομπή από τις τρεις (3) ενορίες της Ιουλίδας. Η ατμόσφαιρα είναι μυσταγωγική, αφού οι πιστοί κρατώντας κεριά, ψάλλουν όλοι μαζί. Ταυτόχρονα, νεαρά κορίτσια, που αποκαλούνται μυροφόρες συνοδεύουν τον επιτάφιο και τον ραίνουν με λουλούδια , ενώ την ίδια στιγμή οι νοικοκυρές από τα μπαλκόνια των σπιτιών τους ραίνουν τον κόσμο που ακολουθεί τον επιτάφιο με κολόνια, ευχόμενες «Καλή Ανάσταση».

Οι τρεις πομπές των ενοριών της Ιουλίδας καταλήγουν στην κεντρική πλατεία της Ιουλίδας, όπου ψάλετε επιμνημόσυνη δέηση μπροστά από το άγαλμα του «Καμάρα» και το Δημαρχείο της Κέας.

Στη συνέχεια οι πομπές επιστρέφουν στις ενορίες και ο κόσμος διασκορπίζεται στις γύρω ταβέρνες και καφετέριες για τα καθιερωμένους νηστίσιμους μεζέδες.

Πλήθος πιστών συρρέει και στην Κορησσία το βράδυ της Μ. Παρασκευής που γίνεται επίσης, η καθιερωμένη περιφορά του Επιταφίου. Η πομπή ξεκινά από την εκκλησία της Αγίας Τριάδας, συνεχίζει στα στενάκια του οικισμού της Κορησσίας, και εισέρχεται στο πλοίο που είναι αγκυροβολημένο στο λιμάνι, καταλήγοντας πάλι στην εκκλησία.

 

Μεγάλο Σάββατο Αργά το απόγευμα γίνεται η τελετή παραλαβής του Αγίου Φωτός που έρχεται από τους Αγίους Τόπους. Το ελικόπτερο που το μεταφέρει προσγειώνεται στο ελικοδρόμιο, όπου οι τοπικές αρχές (τοπικοί άρχοντες, αστυνομία, λιμενικό, εκπρόσωποι των ενοριών του νησιού) υποδέχονται το Άγιο φως με τιμές αρχηγού κράτους. Οι ιερείς του νησιού το παραλαμβάνουν και το μεταφέρουν στις ενορίες τους.

«Χριστός Ανέστη» και τις 12:00μ.μ. στη Χώρα ο ουρανός φωτίζεται από τα εκατοντάδες πυροτεχνήματα στον ουρανό.

Στην Κορησσία το «Χριστός Ανέστη» αντηχεί ως το λιμάνι όπου τα πυροτεχνήματα από ξηρά ανταγωνίζονται τα πυροτεχνήματα που πέφτουν από τα σκάφη και τα πλοία του λιμανιού, με τα τελευταία να σφυρίζουν χαρμόσυνα, χαιρετίζοντας την Ανάσταση του Χριστού.

 

Κυριακή του Πάσχα Στην Ιουλίδα και στη Δημοτική εκκλησία, μετά το πέρας της πρωινής αναστάσιμης λειτουργίας της Αγάπης, γίνεται η καύση του Ιούδα. Σε χώρο απέναντι από την εκκλησία κρεμάται ομοίωμα του Ιούδα (σκιάχτρο), το οποίο καίγεται, απελευθερώνοντας μπλε και κόκκινους καπνούς, προς τέρψιν και αποκατάσταση του συναισθήματος του δικαίου των θεατών.

Στο Βουρκάρι, την ίδια ημέρα, ο Ιούδας τοποθετείται σε ένα ιδιότυπο βαρκάκι όπου καίγεται, με πλήθος κόσμου να παρακολουθεί το θέαμα ακροβολισμένο στις καφετέριες της περιοχής.

Αργότερα, το απόγευμα το σκηνικό επαναλαμβάνεται στον Οτζιά και συγκεκριμένα στην παραλία κάτω ακριβώς από την εκκλησία από το εκκλησάκι του Αγίου Σώστη. Ο Ιούδας κρεμασμένος σε ειδική προς τούτο κατασκευή, καίγεται την ώρα που ο ήλιος δύει, με τις φλόγες να δίνουν τον δικό τους τόνο στα χρώματα της δύσης.

Λόζα ή Λότζα

  • Για να φτιάξουμε την λόζα, το φημισμένο κυκλαδίτικο αλλαντικό, χρειαζόμαστε ένα μεσαίο κομμάτι κρέας, από το καλύτερο μέρος του χοιρινού, το καθεαυτό.
  • Γεμίζουμε ένα ταψί με χοντρό αλάτι. Χώνουμε το κρέας στο χοντρό αλάτι και το αφήνουμε εκεί να παστωθεί για 15 ώρες. Γεμίζουμε το ταψί με κόκκινο κρασί, μέχρι να καλυφθεί το κρέας και το αφήνουμε έτσι, μια ώρα περίπου, για να πάρει χρώμα και άρωμα το κρέας.
  • Στη συνέχεια το βγάζουμε από το κρασί, και το καλύπτουμε με μπαχάρι, μαύρο πιπέρι, και θρούμπι. Το καλύπτουμε καλά και από τις δύο πλευρές.
  • Παίρνουμε ένα χοιρινό παχύ έντερο και το ξεπλένουμε καλά μέχρι να ασπρίσει. Στη συνέχεια το πλένουμε ξανά σε ζεστό κόκκινο κρασί. Το γυρίζουμε από την ανάποδη και το τραβάμε λίγο για να ξεχειλώσει. Περνάμε μέσα το κρέας με τα μπαχαρικά. Ράβουμε με βελόνα και κλωστή τις άκρες του εντέρου. Με μία χοντρή βελόνα περνάμε ένα σπάγκο στο κρέας και κάνουμε μια μικρή θηλιά για να μπορεί να κρεμαστεί στο καπνιστήριο.
  • Ανάβουμε φωτιά, σε κλειστό χώρο, με ξύλα συκιάς και αχλαδιάς και αφήνουμε την λόζα να καπνιστεί για δύο εικοσιτετράωρα. Στη συνέχεια την κρεμάμε στον αέρα και την αφήνουμε μια βδομάδα να στεγνώσει. Διατηρείται περίπου ένα χρόνο σε δροσερό μέρος ή καλύτερα στο ψυγείο. Το κρέας τρώγεται ωμό και είναι αγαπημένο κυκλαδίτικο μεζεδάκι.

 


Μελαχρινά αμυγδαλωτά

Υλικά:

  • ½ κιλό Αμύγδαλο
  • 2 κουταλιές Κακάο
  • 5 κουταλιές Ζάχαρη
  • 1 κουταλιές τριμμένη Φρυγανιά
  • Λικέρ Μαστίχα (όσο πάρει)

Εκτέλεση:

  • Κοπανάμε σε ένα γουδί όλα τα αμύγδαλα (ή τα σπάμε στο μούλτι) και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ μαζί με το τριμμένο παξιμάδι.
  • Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε χοντροκομμένα ή ψιλοκομμένα σαν σκόνη. Ρίχνουμε στο μπολ ζάχαρη (αρκετή γιατί το κακάο και η μαστίχα που θα μπουν στην συνέχεια θα πικρίσουν το φαγητό).
  • Συνεχίζουμε προσθέτοντας 2 γεμάτες κουταλιές τριμμένο παξιμάδι και 2 κουταλιές κακάο.
  • Ρίχνουμε λικέρ μαστίχα σιγά-σιγά μέχρι να μουλιάσει το μείγμα και να μπορούμε να το πλάσουμε.
  • Το μυστικό της συνταγής είναι το καλό ανακάτεμα και το καλό μούλιασμα.
  • Προσέχουμε να μην πέσει πολύ λικέρ μαστίχα γιατί θα πικρίσει το φαγητό.
  • Πλάθουμε με τα χέρια μας μπαλάκια.
  • Βουτάμε τα μπαλάκια στη ζάχαρη και είναι έτοιμο.

 


Τσιγαρόπιτα

Υλικά:

  • 1 κιλό Αλεύρι
  • 300 γρ. Τσίγαρα
  • 2 Αυγά
  • 2 φακελάκια Μαγιά
  • ½ ποτ. Γάλα Ζεστό
  • 1 κουτ. Γλυκάνισο
  • Σουσάμι
  • ½ ποτ. Νερό
  • Ελάχιστο Αλάτι

Εκτέλεση:

  • Τα τσίγαρα είναι κομματάκια χοιρινού με το λίπος τους.
  • Τα βράζουμε με μπόλικο αλάτι και ψιλοκομμένες φλούδες πορτοκαλιού, τα τσιγαρίζουμε, εξού και η λέξη, και μετά βάζουμε τα μπαχάρια τους (θρίμπι, μπαχάρι, αλάτι αρκετό, πορτοκάλι κομμένο, γαρύφαλλο).
  • Τα βάζουμε σε πήλινο σκεύος ή σε βαζάκια και τα σκεπάζουμε με γλίνα (λίπος χοιρινού). Έτσι διατηρούνται ένα χρόνο περίπου.
  • Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και προσθέτουμε τα τσίγαρα. Ρίχνουμε και το προζύμι. Συνεχίζουμε προσθέτοντας λίγο γλυκάνισο και ένα ποτήρι γάλα ζεστό. Χτυπάμε ελαφρώς τα αυγά και τα ρίχνουμε μέσα στο αλεύρι. Προσθέτουμε το προζύμι και ένα ποτήρι ζεστό νερό για να φουσκώσει η ζύμη.
  • Ζυμώνουμε τουλάχιστον για 7 λεπτά (για να μην τρίβετε η ζύμη). Σκεπάζουμε το ζυμάρι με μία πετσέτα, το βάζουμε σε ζεστό μέρος και το αφήνουμε να φουσκώσει σε 2 ώρες. Ζυμώνουμε πάλι λίγο και απλώνουμε σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα. Περνάμε τη ζύμη με αλατόνερο και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Την αφήνουμε να  ξεκουραστεί για άλλη μια ώρα και μετά φουρνίζουμε για 40 λεπτά. Στην αρχή στους 200 βαθμούς και μετά χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 170 βαθμούς, για να ψηθεί και από μέσα.

 


Μελιτζανόρυζο

Υλικά:

  • 3 Μελιτζάνες
  • 2 ½ φλιτζ. Ρύζι
  • 5 ποτήρια Νερό
  • 2 Ντομάτες
  • 1 κουτ. Ντοματοπελτέ
  • 1 ξερό Κρεμμύδι
  • 2 σκελ. Σκόρδο
  • ½ ματσάκι Μαϊντανό
  • ½ φλιτζ. Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

  • Βγάζουμε το κοτσάνι από τις μελιτζάνες, κόβουμε την κάθε μελιτζάνα σε 3 φαρδιές φέτες και κατόπιν σε κύβους.
  • Τις ρίχνουμε σε νερό για να ξεπικρίσουν και να μην μαυρίσουν.
  • Συνεχίζουμε κόβοντας τις ντομάτες σε κυβάκια. Ψιλοκόβουμε και τον μαϊντανό.
  • Ρίχνουμε ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και βάζουμε τα κρεμμύδια να τσιγαριστούν.
  • Προσθέτουμε τη μελιτζάνα και αλατοπιπερώνουμε.
  • Προσθέτουμε με τη σειρά το σκόρδο ψιλοκομμένο, τον ντοματοπελτέ, την ντομάτα  και τον μαϊντανό.
  • Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν όλα τα υλικά.
  • Προσθέτουμε αρκετό νερό μέχρι να σκεπαστούν οι μελιτζάνες και αφήνουμε το μείγμα να βράσει.
  • Όταν πάρει βράση ρίχνουμε το ρύζι και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να απορροφήσει τα υγρά.

Γενικές Πληροφορίες

 

Τουριστικά καταλύματα υπάρχουν κυρίως στις περιοχές Ιουλίδα, Κορρησία, Γιαλισκάρι, Οτζιάς, Κούνδουρος και Ποίσσες.

http://www.kea.gr/index.php?id=40

 


Κάμπινγκ

Πίσσες Κέα, 840 02
Tηλ.:  22880-31.302, -4
Fax: 22860-31.303
Tηλ. Χειμώνα:  22880-31.302, Κιν.: 69.44.38.78.34
Ιδιοκτήτης: Πολίτης Νίκος
Ανοιχτό:  30 Απριλίου έως 30 Οκτωβρίου

 


Για περισσότερες πληροφορίες: Πανελλήνια Ένωση Ιδιοκτητών Campings:

www.panhellenic-camping-union.gr

Τα πλοία για την Κέα φεύγουν από το λιμάνι του Λαυρίου (12 ν.μ.) και το ταξίδι διαρκεί περίπου 1 ώρα.

 

Η Κέα συνδέεται επίσης με τη Σύρο και την Κύθνο.

 


Πληροφορίες:

Λιμεναρχείο Λαυρίου 22920-25.249
ΚΤΕΛ Αθήνας (για Λαύριο) 210-82.30.179
Πληροφορίες ΟΤΕ 1440
Ναυτικό πρακτορείο 22920-26.777
Ναυτικά Πρακτορεία Κέας:
Λέπουρα Αικατερίνη 22880-21.435
Μουζάκη Αικατερίνη 22880-21.920
Ραφιός Αναστάσιος 22880-21.313

 


Links:

www.yen.gr
www.gtp.gr
www.openseas.gr
www.allgreekferries.com

 


Τοπική Συγκοινωνία

 

Η μετακίνηση στο νησί γίνεται με λεωφορεία, που συνδέουν τη Χώρα με Κορησσία, Γιαλισκάρι, Οτζιά, Βουρκάρι, Ποίσσες και Κούνδουρο.

 

Τηλέφωνα:

Δεμένεγας Αργύρης 69.39.03.71.05
Ποδόγυρος Νίκος 69.38.99.61.26
ΚΤΕΛ Αθήνας 210-82.30.179, 210-82.13.203
ΚΤΕΛ Μαρκοπούλου 22990-40.738
ΤΑΞΙ 22880-21.008
ΤΑΞΙ 22880-22.171
ΤΑΞΙ 22880-21.021
ΤΑΞΙ 22880-21.228
ΤΑΞΙ 22880-22.317