Κέρκυρα

Η Κέρκυρα είναι το βορειότερο νησί των Επτανήσων, και το δεύτερο μεγαλύτερο σε μέγεθος μετά την Κεφαλλονιά. Βρίσκεται στην είσοδο της Αδριατικής Θάλασσας, κοντά στις Ηπειρωτικές ακτές.

 

Η Κέρκυρα, το νησί των Φαιάκων, είναι ένα από τα ωραιότερα νησιά της Μεσογείου. Η ήμερη αλλά πλούσια φύση της, οι υπέροχες αμμουδιές και τα πολλά της αξιοθέατα την έχουν αναδείξει σε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο πολυσύχναστα τουριστικά κέντρα της χώρας.

 

Με μαγευτικά τοπία, έντονη βλάστηση, μακροσκελείς παραλίες, πολλά παραδοσιακά χωριά, Βυζαντινές εκκλησίες, πολυάριθμα μουσεία και εντυπωσιακά Ενετικά κάστρα, το νησί της Κέρκυρα προσελκύει πλήθος επισκεπτών κάθε χρόνο.

 

Η Κέρκυρα είναι μία όμορφη, αρχοντική πόλη με ιδιαίτερο χρώμα και απαράμιλλη γοητεία για την οποία φημίζεται διεθνώς. Η παλιά πόλη, το κόσμημα του νησιού, διατηρεί έντονο τον βενετσιάνικο χαρακτήρα της, καθώς χαρακτηρίζεται από πλατιές λεωφόρους, μεγάλες πλατείες, ψηλά κτήρια και στενά δρομάκια, τα βενετσιάνικα καντούνια.

 

Κέντρο της πόλης είναι η Σπιανάδα, η μεγαλύτερη και ωραιότερη πλατεία της Ελλάδας. Ανατολικά της Σπιανάδας δεσπόζει το παλαιό φρούριο με θαυμάσια θέα προς τη θάλασσα και τα βουνά της Ηπείρου. Στη βόρεια πλευρά βρίσκονται τα ανάκτορα των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου. Στις αίθουσες των ανακτόρων, εκτός από την αίθουσα του θρόνου, στεγάζονται το Ιστορικό Αρχείο της Κέρκυρας, το Αρχείο της Ιονίου Γερουσίας, η Δημόσια Βιβλιοθήκη και το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης.

Οι κάτοικοι της Κέρκυρας κατά την αρχαιότητα πιθανώς να ήταν οι απόγονοι των Φαιάκων, της Ναυσικάς και του Βασιλιά Αλκινόου. Το νησί κατοικήθηκε από την Παλαιολιθική Εποχή. Η πρώτη κατοχή ήταν των Ερετριειών και ύστερα των Κορινθίων, οι οποίοι ονόμασαν το νησί Κόρκυρα, που ήταν το όνομα της κόρης του Αισώπου, θεού των ποταμών.

 


Οι Αρχαίοι Χρόνοι

Κατά την Κορινθιακή κατοχή, η Κέρκυρα αναπτύχθηκε σε μεγάλη εμπορική, ναυτική και καλλιτεχνική δύναμη του αρχαίου κόσμου. Το 585π.Χ. το νησί απέκτησε ξανά την ανεξαρτησία του. Διέθεσε 60 τριήρεις για τις μάχες του Περσικού Πολέμου, ενώ αργότερα στον Πελοποννησιακό Πόλεμο (431-404π.Χ.) συμμάχησε με την Αθήνα, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την πτώση της δύναμης της Κέρκυρας. Για να προστατευθεί από τους πειρατές, η Κέρκυρα δέχθηκε να την κυριαρχήσει η Ρώμη, κυριαρχία που κράτησε μέχρι το 337μ.Χ.

 


Ο Μεσαίωνας

Με το διαχωρισμό της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η Κέρκυρα ενώθηκε το 395μ.Χ. με την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Κατά το Μεσαίωνα η Κέρκυρα λεηλατήθηκε από τους Ούνους, τους Βάνδαλους, τους Γότθους και τους Άραβες. Οι επιδρομές αυτές ρήμαξαν το νησί, αναγκάζοντας του Κερκυραίους να αναζητούν την ασφάλεια σε μια περιοχή με δύο λόφους (από όπου πήρε το όνομά της Κορφόυ από τις “2 Κορυφές”). Αργότερα το νησί ήταν στην κατοχή των Νορμανδών και εντέλει απελευθερώθηκε από το Βυζαντινό Αυτοκράτορα Εμμανουήλ Κομνηνό Ι’.

 


Η 1η Ενετοκρατία

Το 1204, οι Ενετοί πήραν την Κέρκυρα στην κατοχή τους μετά την κατάκτηση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας από τους Σταυροφόρους της Δ’ Σταυροφορίας, αλλά το 1214 το νησί επέστρεψε στον Μιχαήλ Α’ Αγγέλου Κομνηνό, Δεσπότης της Ηπείρου, ο οποίος αποκατάστησε τα παλαιότερα δικαιώματα των κατοίκων της Κέρκυρας και ενίσχυσε τις οχυρώσεις του νησιού μέχρι το 1258-1259 όταν το νησί παραχωρήθηκε απ’ τον Δούκα Μιχαήλ Β’ στον γαμπρό του Μανφρέδο ως προίκα. Η μάχη του Μπενεβέντο και η Συνθήκη του Viterbo είχαν ως αποτέλεσμα να μεταφερθεί η κυριαρχία του νησιού για τα επόμενα 120 χρόνια στα χέρια του Κάρολου Α’ τον Ανδηγαυό. Ο Κάρολος Α’ του Ανζού είχε αντί-ορθόδοξες πεποιθήσεις και έτσι αντικατέστησε όλες τις ορθόδοξες εκκλησίες με καθολικές. Όλο και πιο πολλοί κάτοικοι της Κέρκυρας ζητούσαν την προστασία και τη ασφάλεια ανάμεσα στους δύο λόφους. Κατά την εποχή αυτή κατασκευάστηκε το Παλαιό Φρούριο.

 


Η 2η Ενετοκρατία

Η Κέρκυρα ξαναζήτησε την προστασία της Βενετίας το δεύτερο μισό του 14ου αιώνα, η οποία αγόρασε το νησί από τη Νάπολη και ανέλαβε την προστασία του για τα επόμενα 412 χρόνια. Την διοίκηση της Βενετίας την αποτελούσαν μέλη ενός συμβουλίου που υπηρετούσαν για μικρό χρονικό διάστημα και που ήταν εκλεγμένοι από την Βενετία. Κατά την εποχή αυτή ενισχύθηκαν πάλι οι οχυρώσεις. Το 1537 οι Τουρκικές δυνάμεις πολιόρκησαν το νησί, καταστρέφοντας μεγάλες εκτάσεις καλλιεργειών και σκοτώνοντας τουλάχιστον 20.000 Κερκυραίους. Παρόλο αυτά, το νησί δεν κατακτήθηκε λόγω της εξαιρετικής του άμυνας.

Το Νέο Φρούριο κτίστηκε στο λόφο του Αγ. Μάρκου από το 1576 έως το 1645 και διέθετε μερικές απ’ τις πιο προηγμένες και δυναμικές πολεμικές κατασκευές της εποχής. Οι οχυρώσεις ενισχύθηκαν ξανά με την κατασκευή ενός δεύτερου τοίχους κατά το 17ο αιώνα. Οι Τουρκικές δυνάμεις επιχείρησαν να εισβάλλουν ξανά την Κέρκυρα, αλλά τους απώθησαν οι Βενετοί.

 


Η 1η Γαλλοκρατία

Το 1797, ο Ναπολέων Μποναπάρτης ανέλαβε την διοίκηση της Κέρκυρας και των υπόλοιπων Επτανήσων και μαζί του έφερε τις ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης. Ιδρύθηκε το δημοτικό συμβούλιο με αρχηγό τον Σπυρίδων Θεοτόκη, δημιουργήθηκε η δημοτική βιβλιοθήκη, έγινε αναδιοργάνωση και βελτίωση της αστυνομίας, του δικαστικού συστήματος και του εκπαιδευτικού συστήματος, ενώ ιδρύθηκε το πρώτο ελληνικό τυπογραφείο.

 


Η Ρωσοκρατία

Ο έλεγχος του νησιού ήρθε στα χέρια του Ρώσου Ναύαρχου Ουσακώφ το 1799, ενώ το 1800 έγινε η σύσταση της Επτανήσου Πολιτείας. Η Κέρκυρα έγινε η πρώτη ελληνική πολιτεία που αναγνωρίστηκε ως ήμι-αυτόνομο κράτος μετά το 1453. Γίνεται επίσης η ανασύσταση του Ορθόδοξου Επισκόπου της Κέρκυρας.

 


Η 2η Γαλλοκρατία

Με την Συνθήκη του Τιλσίτ του 1807, τα Επτάνησα παραχωρούνται ξανά στο Ναπολέων, ο οποίος, με την σκέψη της Αγγλικής εισβολής στο μυαλό του, ενισχύει ακόμα περισσότερο τις οχυρώσεις του νησιού. Η Γαλλική κουλτούρα αρχίζει να έχει τις επιδράσεις της στη αρχιτεκτονική και την εμφάνιση της Κέρκυρας. Φυτεύονται δέντρα στην Πλατεία Σπιανάδα και στο Λιστόν ώστε να μοιάζει η περιοχή με το Rue de Rivoli στο Παρίσι. Οι Γάλλοι καθιερώνουν τον εμβολιασμό των κατοίκων, εισάγουν την πατάτα, ιδρύουν τη Σχολή Καλών Τεχνών και το σπουδαιότερο, ιδρύουν την Ιόνιο Ακαδημία, το πρώτο πανεπιστήμιο της σύγχρονης Ελλάδας.

 


Η Αγγλοκρατία

Το 1814, οι Γάλλοι παραδίδουν την Κέρκυρα στους Άγγλους. Σύμφωνα με τη Συνθήκη των Παρισιών, τα Ιόνια Νησιά αναγνωρίζονται ως κράτος ανεξάρτητο υπό την προστασία της Μεγάλης Βρετανίας. Κατά τη διάρκεια της Βρετανικής προστασίας βελτιώθηκε η υποδομή της Κέρκυρας, καθιερώθηκαν ως επίσημη γλώσσα τα ελληνικά, αναθεωρήθηκε το Σύνταγμα ώστε να περιλαμβάνει την ελευθεροτυπία και ιδρύθηκαν διάφορες καλλιτεχνικές και οικονομικές εταιρείες.

 


Η  Ένωση με την Ελλάδα

Τελικά, η Κέρκυρα ενώθηκε με την Ελλάδα την 21η Μαΐου 1864 με την απόφαση του Ιόνιου Κοινοβουλίου και την επικύρωση της απόφασης από την Μεγάλη Βρετανία.

Άγιος Ιωάννης

Μόλις 7χλμ. δυτικά της Κέρκυρας πάνω στο δρόμο που οδηγεί σε μερικές από τις πλέον φημισμένες παραλίες του νησιού (Άγιος Γόρδιος, Γλυφάδα, Ερμόνες) θα συναντήσετε το χωριό του Αγίου Ιωάννη. Κάντε μια στάση στο χωριό με την ήσυχη μικρή πλατεία και το γραφικό ταβερνάκι του Κώστα.  Εδώ τα βραδάκια μαζεύονται ποδηλάτες από τη Βόρεια Ευρώπη αφού το χωριό αποτελεί βάση για ποδηλατικό τουρισμό.

Επισκεφθείτε επίσης την Αίθουσα Τέχνης του Γ. Κορακιανίτη, όπου φιλοξενούνται εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής, το εργαστήριο ποτοποιίας για να δείτε που παράγεται το Κερκυραϊκό κουμ-κουατ και φεύγοντας κάντε ακόμη μια στάση στην εντυπωσιακή Aqualand ένα πάρκο με παιχνίδια νερού από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου.

 


Άγιος Ματθαίος

Γραφικό μεγάλο χωριό με παλιά και νέα κτήρια. Ένας πλακόστρωτος δρόμος οδηγεί στην Μονή του Παντοκράτορα, στην κορυφή του λόφου και  στην “Τρύπα του Πελάου”, μια σπηλιά που οι ντόπιοι λένε ότι επικοινωνεί με τη θάλασσα.

Το χωριό χτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα, μετά την επιδρομή του Μπαρμπαρόσα, ο οποίος κατέστρεψε το παλιότερο χωριό “Ζυγωνός” που βρισκόταν προς την εύφορη πεδιάδα κοντά στο κάστρο  του Γαρδικίου.

Το κάστρο ανήκει στην περίοδο του Δεσποτάτου της Ηπείρου (αρχές 13ου αιώνα) και είναι  οκτάγωνο, με πύργους σε κάθε γωνία. Παρατηρήστε τα τείχη του κάστρου και θα ανακαλύψετε ότι σε αυτά βρίσκονται ενσωματωμένα μέλη και υλικά από αρχαίους ναούς.

 


Άγιος Προκόπιος

Πάνω σε ένα λόφο της κεντρικής Κέρκυρας, σε υψόμετρο 440 μέτρων, λίγα μόλις χιλιόμετρα από την πόλη και το αεροδρόμιο της Κέρκυρας βρίσκεται ο παραδοσιακός οικισμός του Αγίου Προκοπίου, ένα χωριό με περίπου 400 μόνιμους κατοίκους και πάνω από 700 χρόνια ιστορία.

Ο βασικός οικισμός αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της ντόπιας αρχιτεκτονικής, σχετικά καλά διατηρημένος, καθώς απαρτίζεται από γειτονιές με αμιγή παραδοσιακά στοιχεία. Μια βόλτα στα δρομάκια και τις γειτονιές θα σας δώσει την ευκαιρία να απολαύσετε την ντόπια αρχιτεκτονική της υπαίθρου. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τους ναούς του χωριού.    Ο ναός του Αγίου Βασιλείου είναι ένα από τα παλαιότερα κτίσματα και υπήρχε ήδη στις αρχές του 16ου αι. (1511). Οι αγιογραφίες είναι τυπικό δείγματα της εγχώριας λαϊκής παραγωγής.

Ο ναός της Αγίας και Τριάδος και Αγίων Πάντων αντιπροσωπευτικό δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής των ναών του νησιού. Με πέτρινο τέμπλο διακοσμημένο με γύψινα ημίγλυπτα («άμπελος») και αγιογραφίες ονομαστών αγιογράφων της εποχής (Θ. Αγγελάτος,  Δανιήλ Κόκλας). Στο ναό σώζονται τοιχογραφίες από τα μέσα του 18ου αι.

Ο ναός του Αγίου Προκοπίου  υπήρχε και αυτός ήδη στις αρχές του 16ου αι. Καταστράφηκε από πυρκαγιά στα τέλη του 19ου αιώνα  οπότε κτίστηκε ο σημερινός ναός ο οποίος ολοκληρώθηκε το 1937.

 


Αφιώνας

Το να έρθετε στην Κέρκυρα και να μην επισκεφθείτε τον Αφιώνα, είναι σα να περάσετε από τη Βενετία χωρίς να δείτε τα κανάλια και το Ριάλτο.

Το παραδοσιακό χωριό του Αφιώνα στεφανώνει μια χερσόνησο που περικλείει τον κόλπο του Αγίου Γεωργίου στη βορειοδυτική Κέρκυρα τριάντα πέντε χιλιόμετρα από την πόλη και το αεροδρόμιο της. Θα φτάσετε ύστερα από μία γραφική διαδρομή μέσα από χωριουδάκια και δάση ελιάς.

Σε υψόμετρο 150 μέτρων προσφέρει μια εξαιρετική θέα του όρμου του Αγίου Γεωργίου, του όρους της Ιστώνης, των Διαπόντιων νησιών και του ανοιχτού πελάγους καθώς και ανεπανάληπτα ηλιοβασιλέματα.

Από δω θα ξεχωρίσετε ανάμεσα στο σύμπλεγμα των Διαπόντιων νησιών την ακατοίκητη βραχονησίδα “Πετρωμένο Καράβι” που μοιάζει με ιστιοφόρο που πλέει αιώνια στο πέλαγος και στάθηκε η αφορμή για τη δημιουργία πολλών μύθων και θρύλων. Σύμφωνα με τον Πλίνιο είναι το πετρωμένο καράβι των Φαιάκων ενώ εδώ οι ντόπιοι θα σας πουν έναν άλλο μύθο.

Ένα μονοπάτι θα σας οδηγήσει κάτω στο ιστορικό δίστομο λιμάνι του “Πόρτο Τιμόνε”. Το λιμάνι που έκανε Αυστριακούς αρχαιολόγους να υποθέσουν ότι ίσως εδώ βρισκόταν η Ομηρική Φαιακία του Αλκινόου. Το ίδιο μονοπάτι θα σας οδηγήσει στην ακατοίκητη χερσόνησο έως πέρα στη μικρή εκκλησία του Αγίου Στυλιανού, που αποτελείται από μια φυσική σπηλιά.

 


Γαστούρι

Το γραφικό χωριό που διάλεξε η Αυτοκράτειρα της Αυστρίας Σίσσυ για να βρει γαλήνη και κατάλληλο  κλίμα  που είχε ευεργετική επίδραση στην κλονισμένη υγεία της. Εδώ υπήρχαν οι εξοχικές κατοικίες πολλών μεγάλων Κερκυραϊκών οικογενειών. Όμως το παλάτι της Αυτοκράτειρας έδωσε νέα ζωή και πλούτο στο χωριό που σήμερα είναι γεμάτο από Αρχοντικά και θερινές κατοικίες του 18ου και 19ου αιώνα με μπόντζους, πορτόνια και περιποιημένες αυλές.

Το χωριό χτισμένο στις πλαγιές του όρους των Αγίων Δέκα σας προσφέρει σημεία με μοναδική θέα, όπως οι θέσεις Bella Vista και Belvedere. Αξίζει μια στάση για να περπατήσετε στα πλακόστρωτα δρομάκια με τα πέτρινα αρχοντικά. Θυμηθείτε να αγοράσετε μυρωδάτο ψωμί από τον ξυλόφουρνο του Έκτορα. Δείτε το εξοχικό Βούλγαρη, κτήριο του 1715, κρυμμένο μέσα σε εντυπωσιακό κήπο. Εδώ περνούσε τα καλοκαίρια της η οικογένεια που είχε στην ιδιοκτησία της το Ιερό σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνα και μέλη της οποίας υπήρξαν φημισμένοι λόγιοι και δάσκαλοι του Ελληνικού γένους όπως ο Ευγένιος Βούλγαρης.

Και βεβαίως επισκεφθείτε το ανάκτορο της Αυτοκράτειρας Σίσσυ το ονομαστό “Αχίλλειο”.

 


Δουκάδες

Στην Ανατολική πλευρά του όρους Ιστώνη, πλάι στο δρόμο Κέρκυρα-Παλαιοκαστρίτσα σε υψόμετρο μόλις 170 μέτρων βρίσκεται ο παραδοσιακός και καλά διατηρημένος οικισμός των Δουκάδων. Ένα χωριό σε απόσταση 20χλμ από την πόλη και το αεροδρόμιο της Κέρκυρας και περίπου 4 χιλιομέτρων από την Παλαιοκαστρίτσα. Ένα χωριό με ιστορία τουλάχιστον τεσσάρων αιώνων, αφού αναφέρεται σε νοταριακό έγγραφο του 1616.

Μια βόλτα στο χωριό θα σας ανταμείψει. Μπορείτε μάλιστα να την εμπλουτίσετε με την απόλαυση του φαγητού στα μικρά ταβερνάκια στην κεντρική πλατεία.

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το ανακαινισμένο πέτρινο αρχοντικό της οικογένειας Θεοτόκη, το Ενετικού τύπου “σαγράδο” του Κουαρτάνου, το οίκημα Κοράγγιου καθώς και το νεότερο (τέλος 19ου -αρχές 20ου αιώνα), αλλά ιδιαίτερα όμορφο κτήριο του Δημοτικού σχολείου, στην είσοδο του χωριού, το οποίο έχει τη δική του ιστορία στα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.

Από την είσοδο του χωριού ένας δρόμος με εκπληκτική πανοραμική θέα θα σας οδηγήσει στο ύψωμα της Αγίας Άννας (2χλμ ασφάλτου) όπου λειτουργεί αναψυκτήριο ή στο “μετέωρο” εκκλησάκι του Αη-Σιμιού (1χλμ ασφάλτου και 1χλμ χαλικόδρομου) πάντα μέσα σε μια εκπληκτική Μεσογειακή φύση.

 


Κασσιώπη

Η Κασσιώπη είναι ένα γοητευτικό χωριό στη βορειοανατολική γωνία του νησιού της Κέρκυρας, 30 περίπου χιλιόμετρα από την πόλη και το αεροδρόμιο της. Βρίσκεται σε ένα όμορφο τοπίο που δημιουργεί το όρος Παντοκράτωρ (ύψος 900 μέτρα), οι απέραντοι ελαιώνες που καλύπτουν τους γύρω λόφους και οι αμέτρητοι μικροί κόλποι με χαλίκι και βότσαλα που σχηματίζει η βραχώδης ακτή. Ιστορικό και γραφικό χωριό στην είσοδο του βόρειου στενού απέναντι από τις ακτές της Ηπειρωτικής χώρας αποπνέει κάτι από την πολυκύμαντη ιστορία του.

Στο μικρό του λιμάνι έβρισκαν καταφύγιο τα πλοία που έπλεαν από τη Δύση στην Ανατολή. Κάποτε εδώ έφταναν τα καράβια των Αυτοκρατόρων της Ρώμης. Εδώ ησύχαζε ο Νέρωνας και τραγουδούσε τις δημιουργίες του μπροστά στον περίφημο ναό του Κάσιου Δία.

Σήμερα λίγα απομένουν από εκείνες τις εποχές. Οι Ενετοί βρίσκοντας ότι είναι δύσκολο να υπερασπιστούν το κάστρο και το λιμάνι, ανατίναξαν μέρη του κάστρου και εκκένωσαν τον οικισμό. Από εκείνο το ένδοξο παρελθόν απομένουν λίγα μέρη του παλιού κάστρου ενώ πάνω στον αρχαίο φημισμένο ναό του Δία υπάρχει σήμερα ο ναός της Παναγίας με μια εικόνα που θεωρείτε θαυματουργή.

Το θέρετρο προσφέρει κάθε είδους υπηρεσία προκειμένου να σας κάνει να νιώσετε ευχάριστα και να περάσετε αξέχαστες διακοπές. Από το λιμάνι ξεκινούν καΐκια για ημερήσιες εκδρομές σε απόμερες παραλίες, νησάκια αλλά και την απέναντι Αλβανία.

Μη χάσετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε την ενδοχώρα και ειδικά τους ορεινούς οικισμούς ανάμεσα στους οποίους και ο ακατοίκητος μεσαιωνικός οικισμός Σινιές.

 


Κάτω Κορακίνα ή Κατωμέρι

Η Κάτω Κορακιάνα ή Κατωμέρι βρίσκεται στα Βορειοανατολικά του νησιού της Κέρκυρας 10 περίπου χιλιόμετρα από την πόλη και το αεροδρόμιο της στους πρόποδες του όρους Παντοκράτωρ, σε υψόμετρο 100 μέτρων και κοντά στα τουριστικά θέρετρα Δασιά, Ύψος, Κομμένο, και Δαφνίλας. Είναι ένα από τα κεφαλοχώρια της Κέρκυρας με μεγάλη ιστορία που ξεπερνά τους πέντε αιώνες.

Πρέπει να επισκεφθείτε οπωσδήποτε το μεσαιωνικό πύργο των Πολυλάδων, σήμερα “Βίλλα Μιμπέλι”, μοναδικό στο είδος του αρχιτεκτόνημα που βρίσκεται μέσα σ’ ένα δάσος με έλατα, κουκουναριές και αιωνόβια δέντρα.

 


Κρήνη

Μικρό αλλά ιδιαίτερα γραφικό χωριό χτισμένο στη ράχη του όρους Ιστώνη, στην είσοδο ενός μεσαιωνικού κάστρου που ονομάζεται Αγγελόκαστρο. Οι κάτοικοι θα σας καυχηθούν πως η Κρήνη είχε ζωή ήδη από τα ομηρικά χρόνια, τα επώνυμά τους βεβαίως είναι αξιώματα του μεσαιωνικού Βυζαντινού στρατού. Πρόκειται, μάλλον, για απογόνους των “Ακριτών” που φύλαγαν τα σύνορα της Αυτοκρατορίας.

Θαυμάστε το καμπαναριό του Αγίου Νικολάου με τις μαρμάρινες παραστάσεις των αρχαγγέλων. Τριγυρίστε στα γραφικά δρομάκια. Κατηφορίστε προς την τοποθεσία Παλιοκκλησιές, απολαμβάνοντας τη θέα προς τα Διαπόντια νησιά. Ανηφορίστε τα σοκάκια της πάνω ρούγας με τα ψηλά σπίτια με τις πολεμίστρες.

 


Κυνοπιάστες

Ένα παραδοσιακό χωριό της Μέσης Κέρκυρας, 10 μόλις χιλιόμετρα από την πόλη και το αεροδρόμιό της, το οποίο πρέπει να επισκεφτείτε. Παλιά αρχοντικά σπίτια του 17ου έως 19ου αιώνα, μια μαρμαροστολισμένη εκκλησιά, ένα μοναστήρι του 17ου αιώνα και ένα (το μοναδικό στο νησί) μουσείο αφιερωμένο στην ελιά μαζί με μερικές από τις πιο φημισμένες ταβέρνες του νησιού δημιουργούν και περιγράφουν τους λόγους για τους οποίους σας το προτείνουμε.

Βρίσκεται πάνω στο δρόμο που οδηγεί στο τουριστικό θέρετρο Άγιος Γόρδιος και κοντά στα τουριστικά θέρετρα Γλυφάδα, Έρμονες, Μπενίτσες και στα χωριά Κάτω Γαρούνας, Σιναράδες.

Ο καθεδρικός ναός είναι αφιερωμένος στην Παναγία και βρίσκεται στην κεντρική πλατεία. Είναι μια τρίκλιτη Βασιλική εκκλησία με μοναδικά αρχιτεκτονικά στοιχεία και μια εντυπωσιακή μαρμαρόγλυπτη είσοδο. Στο εσωτερικό της υπάρχουν αγιογραφίες της Επτανησιακής σχολής του 18ου αιώνα.

Στην άκρη του χωριού επισκεφτείτε το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής χτισμένο τον 17ο αιώνα.

Στους Κυνοπιάστες βρίσκονται μερικές από τις πιο γνωστές ταβέρνες της Κέρκυρας, στις οποίες προσφέρονται φαγητά της κερκυραϊκής κουζίνας.

Ανάμεσά τους η παγκόσμια γνωστή ταβέρνα «Τρύπας» στην οποία έχουν φιλοξενηθεί Βασιλείς όπως της Ελλάδας και της Αγγλίας, Πρόεδροι Δημοκρατιών, όπως οι Κων/νος Καραμανλής (Ελλάδα) και Francois Mitterand (Γαλλία), αστέρες του Ευρωπαϊκού και Αμερικάνικου κινηματογράφου και τραγουδιού, όπως η Jane Fonda, ο Anthony Quinn κ.λπ.

 


Λάκωνες

Xαρακτηριστικό Kερκυραϊκό χωριό στην πλαγιά ενός καταπράσινου λόφου.

Aξίζει ένας περίπατος στην Mπέλλα Bίστα για να θαυμάσει ο επισκέπτης τη θέα προς τον όρμο της Παλαιοκαστρίτσας και να ξεκουραστεί σε κάποιο από τα γραφικά καφενεία. Aν σας αρέσει η πεζοπορία υπάρχει μονοπάτι που οδηγεί στην Παλαιοκαστρίτσα.

Τα επώνυμα της περιοχής παραπέμπουν στους στρατιώτες που επάνδρωναν κατά την ύστερη βυζαντινή περίοδο, το Αγγελόκαστρο αλλά και σε πρόσφυγες από τη Μάνη.

Ανάμεσα στα σπίτια του 18ου και 19ου αιώνα θα βρείτε εκκλησίες και παραδοσιακά καφενεία. Στον καθεδρικό ναό θα δείτε δωρεές από τους πρώτους οικονομικούς μετανάστες προς την Αμερική στα τέλη του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα.

 


Λευκίμμη

Η Λευκίμμη είναι κωμόπολη της νότιας Κέρκυρας και προήλθε από την ουσιαστική συνένωση των παραδοσιακών χωριών και οικισμών Ριγγλάδες, Αναπλάδες, Άγιοι Θεόδωροι, Ποτάμι και Μελίκια.

Βρίσκεται 40 χιλιόμετρα από την πόλη και το αεροδρόμιο της Κέρκυρας και κοντά στα παραθεριστικά θέρετρα του Κάβου.

Στις Ριγγλάδες με τα παραδοσιακά σπίτια και τα αρχοντικά μιας ιδιαίτερης λαϊκής αρχιτεκτονικής, θα νιώσετε τη βαθιά βυζαντινή καταγωγή, θα ανακαλύψετε στους τοίχους και τα δρομάκια τα σημάδια του μεσαίωνα.

Στους Αναπλάδες (που σήμερα αποτελούν ενιαίο οικιστικό σύνολο με τις Ριγγλάδες) θα ανιχνεύσετε την αγωνία και την ανακούφιση των προσφύγων που έφτασαν εδώ στα 1540, όταν οι Τούρκοι κατέλαβαν το Ναύπλιο (Ανάπλι) και η Βενετία μετακίνησε εδώ στρατό και πρόσφυγες.

Στα Μελίκια θα ανακαλύψετε σπίτια και αρχοντικά από τον 15ο αιώνα και μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την εκκλησία του Αγίου Ισαύρου με σπάνιες τοιχογραφίες και εικόνες του 16ου αιώνα.

Στο Ποτάμι με το κανάλι που χρησιμεύει για να αράζουν με ασφάλεια τις βάρκες οι ντόπιοι, θα απολαύσετε εκτός από τη βόλτα και παραδοσιακές γεύσεις στα μικρά αλλά τόσο ιδιαίτερα ταβερνάκια.

Από τις Ριγγλάδες ένας δρόμος θα σας οδηγήσει στις σημαντικής περιηγητικής και περιβαλλοντικής αξίας Αλυκές Λευκίμμης (Natura 2000).

 


Νυμφές

Ένα κεφαλοχώρι πλούσιο σε νερά, πράσινο και θρύλους, κτισμένο σε υψόμετρο 200 μέτρων. Ο μύθος λέει ότι στους καταρράκτες του λούζονταν στην αρχαιότητα οι Νύμφες. Μια βόλτα στις πηγές και τους καταρράκτες είναι αρκετή για να καταλάβετε! Είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάποια νύμφη θα συναντήστε κι αν είστε τυχεροί θα τη δείτε να λούζετε στα νερά, ειδικά αν βρεθείτε εδώ την άνοιξη.

Μετά τη βόλτα σας στους μύθους είναι μάλλον καιρός να επισκεφτείτε το εργοστάσιο του Συνεταιρισμού που επεξεργάζεται το κουμ-κουάτ, παράγοντας γλυκά και λικέρ. Θα σας γλυκάνουν δωρεάν και θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε τις διάφορες ποιότητες λικέρ (και φυσικά να αγοράσετε αν θέλετε).

Λίγο έξω από το χωριό μπορείτε να επισκεφτείτε το Ασκηταριό, ένα μικρό αλλά ιστορικό μοναστήρι. Εδώ, σύμφωνα με την παράδοση, ασκήτευσε τον 5ο αιώνα ο Ηπειρώτης Αρτέμιος Παΐσιος για τον οποίο πολλά θαύματα θα σας διηγηθούν οι ντόπιοι.

 


Πάγοι

Το χωριό είναι κτισμένο στις βορειοανατολικές πλαγιές του όρους Ιστώνη, μέσα σε ένα περιβάλλον οργιαστικής βλάστησης. Τα κτήρια, τα τοπωνύμια και τα επώνυμα παραπέμπουν στον 14ο-15ο αιώνα ενώ σημαντική πληθυσμιακή ενίσχυση φαίνεται να υπήρξε τον 17ο αιώνα με πρόσφυγες από την Κρήτη μετά την πτώση του Χάνδακα στα χέρια των Τούρκων. Αρχαιολογικά ευρήματα υποδεικνύουν κατοίκηση της ευρύτερης περιοχής προς τον Όρμο του Αγίου Γεωργίου από τη Ρωμαϊκή περίοδο.

Το πλούσιο έδαφος και οι πάμπολλες μικρές πηγές νερού έκαναν το χωριό φημισμένο για την παραγωγή φρούτων αλλά και κρασιού.

Εδώ είναι η καρδιά της παραγωγής του Κερκυραϊκού Περγαμόντου. Το Κερκυραϊκό Περγαμόντο ενέπνευσε σύμφωνα με πολλούς μελετητές (IAN Bersten,1939) τη δημιουργία του γνωστού τσαγιού Earl Grey.

Επισκεφτείτε τις εκκλησιές και θαυμάστε έργα ζωγράφων από τον 16ο έως και τον 20 αιώνα.

Καθίστε στα καφενεία του χωριού και ζητήστε ντόπια φρούτα.

 


Πέλεκας

Γραφικό αλλά και φημισμένο χωριό χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου στη μέση της Κέρκυρας.

Ο αυτοκράτορας της Γερμανίας Γουλιέλμος Β΄ γνωστός ως Κάιζερ, ο οποίος αγόρασε το ανάκτορο του Αχίλλειου μετά το θάνατο της Αυτοκράτειρας Σίσυ στις αρχές του 20ού αιώνα, συνήθιζε να έρχεται σε αυτό το χωριό και να ρεμβάζει από την κορυφή του λόφου απολαμβάνοντας το ηλιοβασίλεμα.

Έκτοτε, χιλιάδες επισκέπτες έρχονται κάθε χρόνο εδώ, στην τοποθεσία που είναι γνωστή με το όνομα Παρατηρητήριο του Κάιζερ, για να θαυμάσουν το ίδιο εκείνο ηλιοβασίλεμα πάνω από τα ήρεμα νερά του Ιονίου πελάγους.

Χάρη σε αυτά τα ηλιοβασιλέματα αλλά και στη γραφικότητα του χωριού και τις πανέμορφες παραλίες του (Γλυφάδα, Κοντογιαλός, Γιαλισκάρι), ο Πέλεκας ήταν από τα πρώτα μέρη που αναπτύχθηκαν τουριστικά.

Υπάρχει πάρκινγκ, ενώ στο κεντρικό δρόμο του χωριού θα βρείτε τα πάντα: cafe, ταβέρνες, μίνι μάρκετ, τουριστικά γραφεία.

Εδώ κάθε καλοκαίρι πραγματοποιείται το Paf Graffiti & Music Festival.

 


Πρινύλας

Το χωριό είναι χτισμένο σε πανοραμική θέση πάνω από τον όρμο του Αγίου Γεωργίου και αναφέρεται ως έδρα Βυζαντινής Δεκαρχίας σε έγγραφο του 1200μ.Χ. Κυρίαρχο επώνυμο στο χωριό είναι το Γιαλοψός (πιθανή σχέση με “Αιγιαλόν όψοντες”). Εκκλησία του χωριού είναι ο Άγιος Νικόλαος, κτίσμα του 14ου αιώνα (προϋπάρχον κτίσμα στα θεμέλια του). Είναι διατηρητέος οικισμός με χαρακτηριστικά δρομάκια, σπίτια και αρχοντικό των αρχών του 20ου αιώνα.

 


Σιναράδες

Μεγάλο γραφικό χωριό με σπίτια του 17ου έως 19ου αιώνα, στενά δρομάκια και πλατείες πάνω από το τουριστικό θέρετρο του Αγίου Γόρδη και δίπλα στην παραλία Γιαλισκάρι και το εξαιρετικό Αερόστατο.

Κατοικήθηκε, εγκαταλείφθηκε και επανακατοικήθηκε σε διάφορες περιόδους από τον μεσαίωνα έως τον 17ο αιώνα. Περπατήστε στα στενά δρομάκια του και θα νιώσετε ένα με την ιστορία.

Πρέπει να επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο Μέσης. Το μοναδικά συγκροτημένο αυτό μουσείο στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό σπίτι και διαθέτει εκθέματα και τεκμήρια για κάθε έκφανση της αγροτικής ζωής του 18ου και 19ου αιώνα στην Κέρκυρα.

Ναός του Αγίου Σπυρίδωνα

Ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα, ένα από τα σημαντικότερα μεταβυζαντινά μνημεία της πόλης της Κέρκυρας, αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες της πόλης και του νησιού.  Φτάνεται εύκολα, καθώς περιδιαβαίνοντας την Παλιά Πόλη και την οδό Νικηφόρου Θεοτόκη, ενώ έχετε αφήσει πίσω σας το Λιστόν, βλέπετε στα δεξιά σας να ανοίγεται η ομώνυμη πλατεία με τον Ιερό Ναό να δεσπόζει στο βάθος.  Πρόκειται για ένα απλό κτίσμα εξωτερικά.  Μονόκλιτη ξυλόστεγη επτανησιακού βασιλικού ρυθμού, κτητορική άλλοτε της οικογένειας Βούλγαρη, που είχε στην κατοχή της και το σκήνωμα του Αγίου, προσομοιάζει περισσότερο με τους χριστιανικούς ναούς της Δύσης παρά της Ανατολής, καθώς της λείπουν τα αυστηρά βυζαντινά πρότυπα, που απαντώνται στην ηπειρωτική Ελλάδα.  Πρόκειται για ένα γεγονός που εξηγείται πολύ εύκολα καθώς η Κέρκυρα υπήρξε επί αιώνες βενετοκρατούμενη και δεν γνώρισε τον οθωμανικό ζυγό, χαρακτηριστικό όλων των Επτανήσων, που δέχτηκαν έτσι απρόσκοπτα τις επιδράσεις της Ιταλικής Αναγέννησης και κατά συνέπεια της Τέχνης του 17ου αιώνα.  Το σχήμα της λοιπόν είναι μακρόστενο και χαμηλοτάβανο όπως σε όλες τις εκκλησίες των νησιών του Ιονίου, με εντυπωσιακό πυργοειδές καμπαναριό, το οποίο μοιάζει εξαιρετικά με το καμπαναριό της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων στη Βενετία (San Giorgio dei Greci), με τις οποίες χτίστηκαν την ίδια περίπου εποχή.  Όταν διαβείτε την είσοδο το βλέμμα σας θα παγιδεύσει η «ουρανία», η οροφή της εκκλησίας, που αποτελείται από 17 χρυσοποίκιλτα φατνώματα, στα οποία αναπαριστώνται σκηνές τόσο από τη ζωή του Αϊ-Σπυρίδωνα όσο και από τα Ευαγγέλια.  Τα πλαίσια των φατνωμάτων είναι τα αυθεντικά ενώ οι τοιχογραφίες είναι αντίγραφα των αρχικών, που είχε φιλοτεχνήσει ο Παναγιώτης Δοξαράς το 1727.  Τις τοιχογραφίες, οι οποίες καταστράφηκαν από την υγρασία, αντικατέστησε κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα ο Ασπιώτης.  Το μαρμάρινο τέμπλο του ναού, που σχεδόν αγγίζει την «ουρανία», έργο του αρχών του 20ου αιώνα, είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό της επτανησιακής αρχιτεκτονικής.  Να σημειωθεί εδώ ότι το παλιό λίθινο τέμπλο της εκκλησίας μεταφέρθηκε στο ναό του Αγίου Γεωργίου Π.  Φρουρίου, μια εκκλησία που κουβαλά τη δική της ιστορία.  Το λείψανο του Αγίου Σπυρίδωνα φυλάσσεται σε μία αργυρή πολυτελή λάρνακα, έργο του 19ου αιώνα, που βρίσκεται τοποθετημένη στα δεξιά του Ιερού.  Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρχική εκκλησία ήταν χτισμένη στο Σαρόκκο αλλά κρίθηκε επιβεβλημένη η κατεδάφιση της για την επέκταση των τειχών του φρουρίου.  Ο σημερινός ναός χτίστηκε το 1589.

 


Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας

Στα ανατολικά της Παλιάς Πόλης υψώνεται το πρώτο φρούριο της Κέρκυρας, το Παλιό ή Φορτέτσα (Fortezza), ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα της οχυρωματικής τέχνης τόσο της βυζαντινής εποχής όσο και της βενετσιάνικης.  Χτίστηκε προκειμένου να περιβάλει τη νέα πόλη που έχτισαν οι επιζήσαντες Κερκυραίοι, όταν καταστράφηκε, τον 6ο αιώνα, από τους επιδρομείς η Παλαιόπολη, που βρισκόταν στο Κανόνι.  Οι Κερκυραίοι αναζήτησαν νέο τόπο για να ριζώσουν, που θα τους πρόσφερε μεγαλύτερη ασφάλεια.  Τον τόπο αυτό τον ανακάλυψαν στο ανατολικό άκρο της σημερινής Παλιάς Πόλης, σε μια απόκρημνη χερσόνησο.  Η σημερινή πύλη του Φρουρίου βρίσκεται ακριβώς μπροστά από το θρυλικό Λιστόν, στην πλατεία Σπιανάδα.  Για να εισέλθετε πρέπει να διαβείτε τη γέφυρα, πάνω από την τεχνητή τάφρο, την Κόντρα Φόσσα, που έχει μετατρέψει το Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας σε νησί.  Τις αρχικές εργασίες των Βυζαντινών, τα τείχη των οποίων δε διασώζονται σήμερα, ενίσχυσαν οι Βενετσιάνοι το 16ο αιώνα, ανοίγοντας μεταξύ άλλων περισσότερες τάφρους σε μια προσπάθεια να αυξήσουν την αμυντική του ικανότητα ενώ για περισσότερη ασφάλεια λείαναν τα τείχη, προκειμένου να αποτρέψουν οποιαδήποτε μελλοντική απόπειρα επιδρομέων να αναρριχηθούν.  Η εξαιρετική του θέση πρόσφερε πρόσθετα στρατηγικά πλεονεκτήματα στους υπερασπιστές της πόλης καθώς το καθιστούσε εύκολα υπερασπίσιμο από την ξηρά ενώ η καθαρή οπτική πρόσβαση προς τις γύρω ακτές και την ανοιχτή θάλασσα, το έκανε σχεδόν απροσπέλαστο.  Δύο μεγάλοι προμαχώνες υψώνονται δεξιά και αριστερά της κεντρικής Πύλης ενώ οι δύο μεγάλοι Πύργοι, ο Πύργος της Ξηράς και ο Πύργος της Θάλασσας χτίστηκαν πάνω στις δύο κορυφές, που έδωσαν στην πόλη το βυζαντινό της όνομα, Πόλη των Κορυφών.  Αργότερα το όνομα αυτό επικράτησε για ολόκληρο το νησί, Corfu.  Στο εσωτερικό του Παλαιού Φρουρίου της Κέρκυρας διατηρούνται επιβλητικά κτίρια, κατασκευασμένα από τους Βενετούς και τους Εγγλέζους, για την εξυπηρέτηση των στρατιωτικών τους αναγκών: μία ενετική φυλακή (1786), η οποία στη συνέχεια επεκτάθηκε από τους Άγγλους, δύο αγγλικοί στρατώνες (1850) και ένα στρατιωτικό νοσοκομείο, που σήμερα φιλοξενεί το μουσικό σχολείο.  Θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε τη δωρική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (1840) καθώς και την αξιόλογη βυζαντινή συλλογή με εικόνες και μωσαϊκά.  Στα βόρεια της βενετσιάνικης ακρόπολης υπάρχει το Μαντράκι, ένα μικρό λιμανάκι ενώ η τάφρος που περιβάλλει το Παλαιό Φρούριο αποτελεί σήμερα ασφαλές αραξοβόλι για τα ψαροκάικα.  Στη βόλτα σας, για να φτάσετε από το ένα σημείο στο άλλο, θα χρησιμοποιήσετε σήραγγες και γαλαρίες ενώ θα περάσετε και δύο τάφρους.  Και φυσικά ο προορισμός σας είναι ένας: οι εντυπωσιακές επάλξεις απ’ όπου μπορείτε να απολαύσετε μια εκπληκτική θέα τόσο της Παλιάς Πόλης όσο και της θάλασσας.

 


Νέο Φρούριο της Κέρκυρας – Fortezza Nuova

Το Νέο Φρούριο της Κέρκυρας (Fortezza Nuova), που δεσπόζει στο λόφο του Αγίου Μάρκου, χτίστηκε από τους Βενετσιάνους το 16ο αιώνα, όταν έγινε επιτακτική η ανάγκη προστασίας της πόλης, την ασφάλεια της οποίας δεν μπορούσε πλέον να εξασφαλίσει το Παλιό Φρούριο.  Η οικοδόμηση του ξεκίνησε το 1576 και δεν ολοκληρώθηκε παρά το 1645, μολονότι γνώρισε αρκετές ανακατασκευές και επεκτάσεις από τότε.  Είναι χτισμένο σε δύο επίπεδα προκειμένου να ανταποκρίνεται στο διπλό του ρόλο: την προστασία του λιμανιού και τον έλεγχο της ενδοχώρας.  Σύμφωνα με την ιστορία ο Βενετσιάνος αρχιτέκτονας Francisco Vitelli προκειμένου να βρει τα οικοδομικά υλικά που απαιτούνταν χρειάστηκε να κατεδαφίσει περισσότερα από 2. 000 οικήματα, στην πλειοψηφία τους κατοικίες και εκκλησίες.  Ωστόσο ανάμεσα στις καταστροφές συγκαταλέγεται και μια από τις ομορφότερες Πύλες της πόλης, η Porta Reale.  Τo Φρούριο δέχτηκε πολλά πλήγματα κατά τη διάρκεια των αιώνων.  Οι ίδιοι οι Κερκυραίοι αναγκάστηκαν να καταστρέψουν μεγάλο τμήμα τους, όπως και τα περισσότερα τείχη, που το ένωναν με το Παλιό Φρούριο, και τα οποία περιέβαλλαν την πόλη, μετά από απαίτηση των Μεγάλων Δυνάμεων, τις παραμονές της ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα το 1864.  Ωστόσο διατηρούνται μέχρι σήμερα, χωρίς να είναι προσβάσιμες στο κοινό, οι σήραγγες που το ένωναν με το Παλιό Φρούριο.  Το Νέο Φρούριο δέχτηκε σφοδρές επιθέσεις και κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.  Πρόκειται για ένα στιβαρό αυστηρό οικοδόμημα, το οποίο στέκεται επιβλητικό πάνω από το Παλιό Λιμάνι, απ’ όπου έχει και πρόσβαση, και προσφέρει μια μοναδική πανοραμική θέα της πόλης και της ανοιχτής θάλασσας.  Η Πύλη του είναι διακοσμημένη με έναν υπέροχο ανάγλυφο Λέοντα του Αγίου Μάρκου, το έμβλημα που θα δένει αιώνια το Φρούριο με τη Βενετία.  Τα σημάδια τους άφησαν και οι Εγγλέζοι: δύο αγγλικοί στρατώνες, ο ένας δίπλα στην Πύλη και ο άλλος στο δεύτερο επίπεδο ενώ υπάρχει και ένας ναός, πιθανότατα του 17ου αιώνα, η Παναγία η Σπηλαιώτισσα. Σήμερα εκτός από εγκαταστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού το Νέο Φρούριο φιλοξενεί εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής κ. α.  ενώ στους χώρους του βρίσκουν στέγη μουσικές συναυλίες αλλά και άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

 


Το Λιστόν

Μια βόλτα στην υπέροχη Παλιά Πόλη της Κέρκυρας δεν μπορεί παρά να ξεκινά ή να καταλήγει στο Λιστόν.  Δεκάδες καφέ και εστιατόρια, στεγασμένα στις μεγάλες τοξοτές στοές με τις υπέροχες καμάρες, ή βόλτες όπως τις λένε οι Κερκυραίοι, στη δυτική πλευρά της πλατείας Σπιανάδα, αποτελούν τον ελκυστικότερο πόλο έλξης για κατοίκους και επισκέπτες.  Η οικοδόμηση του συγκροτήματος ξεκίνησε επί εποχής της Β΄ Γαλλικής Κυριαρχίας του νησιού μεταξύ 1807-1814 σε σχέδια του Γάλλου μηχανικού Ματτιέ ντε Λεσέψ, πατέρα του κατασκευαστή της Διώρυγας του Σουέζ και είναι στα πρότυπα της διάσημης rue de Rivoli του Παρισιού ενώ στην κατασκευής του συνεργάστηκε και ο Έλληνας μηχανικός Ιωάννης Παρμεζάν.  Κατά την περίοδο της Αγγλικής Αρμοστείας (1815-1864) οι Εγγλέζοι επέκτειναν τις τοξοστοιχίες ενώ σταδιακά πρόσθεσαν τους ορόφους, που σήμερα φιλοξενούν κατοικίες και γραφεία.  Το Λιστόν αποτελεί το κοσμοπολίτικο κέντρο της πόλης.  Εδώ θα δώσετε τα ραντεβού σας και εδώ είναι το πιθανότερο μέρος για ξαφνικές και απρόσμενες συναντήσεις.  Τα ηλιόλουστα πρωινά της Κυριακής θα απολαύσετε τον καφέ σας σε ένα από τα πάμπολλα καφέ ενώ τα μεσημέρια του Σαββάτου θα παρακολουθήσετε αγώνες κρίκετ στην Σπιανάδα.  Από μπροστά σας θα παρελάσουν οι πολλές Φιλαρμονικές της πόλης και οι Λιτανείες του Αϊ Σπυρίδωνα.

 


Ποντικονήσι

Ένας καταπράσινος βράχος, καταμεσής της θάλασσας, αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Κέρκυρας.  Το θρυλικό Ποντικονήσι, στην είσοδο της λιμνοθάλασσας του Χαλικιόπουλου, είναι από τα αξιοθέατα που επιβάλλεται να δει κανείς όταν βρεθεί στην Κέρκυρα.  Το Ποντικονήσι είναι επισκέψιμο τις ημέρες του Πάσχα, καθώς και καθόλη την διάρκεια της τουριστικής περιόδου με καραβάκια που ξεκινάνε από απέναντι από το κανόνι, με πολύ συχνά δρομολόγια καθόλη την διάρκεια της ημέρας, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.  Αν είστε τυχεροί και βρίσκεστε στην Κέρκυρα στις 6 Αυγούστου, όταν γιορτάζει το μοναστήρι, η Μεταμόρφωση του Σωτήρος, αξίζει να το επισκεφθείτε για προσκύνημα.  Το μοναστήρι, βυζαντινού ρυθμού, αποτελεί και το μοναδικό κτίσμα στο νησάκι.  Το Ποντικονήσι είναι πανέμορφο και η θέα που προσφέρει το καταπράσινο νησάκι στους επισκέπτες είναι μαγευτική, από το νησάκι της Βλαχέρνας, που φιλοξενεί το ομώνυμο μοναστήρι καθώς και από το Πέραμα, ενώ την καλύτερη θέα του νησιού την έχετε από το κανόνι.  Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κάποια έργα υποδομής, όπως ο μόλος, προκειμένου να δένουν με ασφάλεια τα καϊκάκια.  Στο νησάκι λειτουργεί και αναψυκτήριο τους καλοκαιρινούς μήνες.  Το Ποντικονήσι, το πλέον φωτογραφημένο αξιοθέατο της Κέρκυρας, οφείλει το όνομα του στο μικροσκοπικό του μέγεθος.  Ωστόσο, οι λιλιπούτειες διαστάσεις του τού έχουν επιφυλάξει μια εξαιρετική θέση στο μύθο.  Στην Οδύσσεια του Ομήρου μαθαίνουμε ότι η Κέρκυρα, το νησί των Φαιάκων, αποτέλεσε τον τελευταίο σταθμό στο πολύπαθο ταξίδι της επιστροφής στην Ιθάκη του πολυμήχανου Οδυσσέα.  Σύμφωνα με το μύθο λοιπόν το Ποντικονήσι ήταν στην πραγματικότητα το καράβι του Οδυσσέα το οποίο κατά τη διάρκεια της καταιγίδας ο θεός Ποσειδώνας το μεταμόρφωσε στον καταπράσινο βράχο που όλοι γνωρίζουμε.

 


Κέρκυρα το Κανόνι

Τόπος μαγευτικής ομορφιάς, αλλά και από τα πιο γνωστά της αξιοθέατα της Κέρκυρας, είναι το κοσμοπολίτικο Κανόνι.  Βρίσκεται στην ομώνυμη χερσόνησο, που φιλοξενεί πανέμορφα ακρογιάλια και παραλίες, στα νότια της πόλης της Κέρκυρας.  Το Κανόνι προσφέρει μια μαγευτική θέα προς το νησάκι με το μοναστήρι της Βλαχέρνας, με οποίο ενώνεται με μια υπερυψωμένη λωρίδα γης, ενώ στο βάθος δεσπόζει ο θρυλικός καταπράσινος βράχος, το Ποντικονήσι με το μοναστήρι του Παντοκράτορα, το οποίο σύμφωνα με τον Όμηρο ήταν το καράβι του Οδυσσέα το οποίο πέτρωσε ο θεός Ποσειδώνας κατά τη διάρκεια της καταιγίδας που ξέβρασε το θρυλικό ναυαγό, στο νησί των Φαιάκων, τελευταίο του σταθμό πριν την επιστροφή του στην Ιθάκη.  Οποιαδήποτε ώρα της ημέρας κι αν βρεθείτε στο Κανόνι η επιβλητική θέα θα σας καθηλώσει.  Τα χρώματα, το φωτεινό γαλάζιο, το θαλασσινό μπλε, το σμαραγδένιο πράσινο αποτελούν μια όαση για τα μάτια και τις αισθήσεις.  Ωστόσο η πιο όμορφη στιγμή για να το επισκεφθείτε είναι την ώρα που ο ήλιος βυθίζεται στα βαθυγάλανα νερά και ο ουρανός αντανακλά πορτοκαλί και πορφυρές ανταύγειες.  Η ίδια η διαδρομή μέχρι το Κανόνι σας επιφυλάσσει ανέλπιστες χαρές ενώ η «χαρτογράφηση» του συμπυκνώνει μέσα σε λίγα χιλιόμετρα την ιστορία της Κέρκυρας.  Στην περιοχή βρίσκονται τόσο η αρχαία πόλη της Κέρκυρας, που ιδρύθηκε τον 8ο αι.  π. Χ.  όσο και ο αρχαίος ναός της Άρτεμης. Ολόκληρη η περιοχή οφείλει το όνομα του στα οχυρωματικά έργα των Γάλλων, αναπόσπαστο κομμάτι μιας σειράς κατακτητών, που άφησαν την ανεξίτηλη σφραγίδα τους στο σμαραγδένιο νησί του Ιονίου. Για να φτάσετε στη μικρή πλατεία, δίπλα στο τουριστικό περίπτερο, απ’ όπου θα μπορέσετε να απολαύσετε τη θέα, θα ανηφορίσετε το λόφο της Ανάληψης.  Στο μέρος αυτό είχαν επιλέξει οι Γάλλοι δημοκρατικοί, το 1798, να στήσουν μια πυροβολαρχία, το θρυλικό Κανόνι που δεσπόζει πάνω από τη μικρή πλατεία. Στο Κανόνι βρίσκεται και η είσοδος του Καζίνο της Κέρκυρας ενώ θα ήταν μεγάλη παράλειψη αν δεν αναφερόμασταν στην απρόσκοπτη θέα, που προσφέρει προς τους διαδρόμους προσγείωσης και απογείωσης του παρακείμενου αεροδρομίου «Ιωάννης Καποδίστριας», και η οποία συγκεντρώνει μεγάλο πλήθος παρατηρητών.

 


Μον Ρεπό

Στην Παλαιόπολη, όπου «αναπαύονται» τα ίχνη της αρχαίας πόλης της Κέρκυρας (8ος αι.  π. Χ. ) βρίσκεται το καταπράσινο κτήμα του Μον Ρεπό, το οποίο απλώνεται σε 258 στρέμματα πυκνής βλάστησης και πανέμορφων κήπων, τους οποίους στολίζουν διάσπαρτα θραύσματα της αρχαίας μνήμης. Στο κτήμα του Μον Ρεπό, το οποίο απέχει μόλις 3 χλμ από την πόλη της Κέρκυρας, και το οποίο καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του λόφου της Αναλήψεως, έχτισε τη θερινή του έπαυλη το 1831 ο Άγγλος Αρμοστής των Ιονίων Νήσων Φρέντερικ Άνταμ (Frederic Adam) για χάρη της αγαπημένης του γυναίκας της Κερκυραίας Νίνας Παλατιανού, σε σχέδια του Άγγλου αρχιτέκτονα Γουάιτμορ (Whitmore). Το 1864, μετά την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, ο δήμος της Κέρκυρας παραχώρησε το παλάτι και τους κήπους στη δυναστεία του Γεωργίου του Α’ προκειμένου να το χρησιμοποιούν ως θερινή κατοικία.  Ο βασιλιάς Γεώργιος Α’ ήταν εξάλλου εκείνος που του έδωσε τόσο παραστατικά το όνομα Mon Repos (= Ανάπαυση Μου). Στο παλάτι, που έχει απρόσκοπτη θέα στη θάλασσα, φιλοξενήθηκε για ένα μεγάλο διάστημα, το 1863, και η αυτοκράτειρα της Αυστροουγγαρίας Ελισάβετ, η θρυλική πριγκίπισσα Σίσσι, πριν χτίσει, μαγεμένη από την Κέρκυρα, το Αχίλλειο, ενώ εδώ γεννήθηκε και ο Φίλιππος Μάουνμπάντεν, ο μετέπειτα Δούκας του Εδιμβούργου και σύζυγος της βασίλισσας της Αγγλίας, Ελισάβετ.  Το Μον Ρεπό εξάλλου είχε επιλέξει και ο Παρίνι, ο Ιταλός πολιτικός διοικητής των Ιονίων Νήσων, ως θερινή κατοικία κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Η βασιλική δυναστεία νεμόταν κατ’ αποκλειστικότητα τόσο το κτήμα όσο και το παλάτι έως το 1967.  Με τη μεταπολίτευση επιστράφηκε στο Δήμο της Κέρκυρας αλλά τότε άρχισε η νέα του περιπέτεια καθώς ο Κωνσταντίνος Γλίξμπουργκ τα διεκδίκησε ως προσωπική του οικογενειακή περιουσία. Οι δικαστικές μάχες ολοκληρώθηκαν μόλις το 1991, οπότε η Δικαιοσύνη απεφάνθη ότι το Μον Ρεπό ανήκει στο λαό της Κέρκυρας.  Στην απόφαση αυτή βοήθησαν πολύ και τα ερείπια των αρχαίων ναών, του καλύτερα σωζόμενου, που σύμφωνα με τις αρχαιολογικές μαρτυρίες πιστεύεται ότι ανήκει στον Απόλλωνα, αλλά και του παλαιότερου και μεγαλύτερου, αν και πλέον σώζονται ελάχιστα στοιχεία, της Ακραίας Ήρας όπως και τα υπόλοιπα σημάδια που άφησε ο χρόνος, από τότε που στην έκταση του εκτεινόταν η Παλαιόπολη, η αρχαία πόλη της Κέρκυρας.  Αξίζει να σημειώσουμε ότι μέχρι και το 1991 η πρόσβαση στο κτήμα για τους επισκέπτες ήταν αδύνατη. Τo κομψό και εντυπωσιακό παλάτι με τα μεγάλα ανοίγματα είναι αποικιακού ρυθμού με έντονα ελληνικά και νεοκλασικά στοιχεία.  Δεσπόζει στη μέση του κτήματος και φτάνετε εκεί, αφού περάσετε την είσοδο και περπατήσετε στα φαρδιά μονοπάτια, τα καλυμμένα με λευκό χαλίκι κάτω από τη σκιά των καταπράσινων πεύκων. Στους πανέμορφους κήπους του κάποτε φιλοξενούνταν περισσότερα από 2. 000 είδη φυτών, δώρα ευρωπαϊκών βασιλικών οίκων. Σήμερα το παλάτι του Μον Ρεπό στεγάζει το Μουσείο της Παλαιόπολης, καθώς ο Δήμος της Κέρκυρας το έχει παραχωρήσει για 50 χρόνια στο Υπουργείο Πολιτισμού.  Οι περισσότερες εξάλλου εργασίες αναστήλωσης και ανάδειξης του έγιναν το 1994 για το χατίρι της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής που είχε φιλοξενηθεί εκείνον τον Ιούνιο στην Ελλάδα, που ασκούσε την εξαμηνιαία Προεδρία της Ένωσης. Στο Μον Ρεπό μπορείτε να φτάσετε αν δε διαθέτετε αυτοκίνητο είτε με το ΚΤΕΛ, καθώς είναι πολύ συχνή η συγκοινωνία από την Κέρκυρα είτε με ταξί αφού η απόσταση είναι μόλις τρία χιλιόμετρα.  Εξάλλου στην είσοδο του κτήματος υπάρχει αφετηρία ταξί για την επιστροφή σας.

Μον Ρεπό, περιοχή Βασίλη, Παλαιόπολη, Κέρκυρας

Τηλέφωνο: 26610 41369

Λειτουργία Από Απρίλιο έως και Οκτώβριο

Ωράρια:

Δευτέρα: κλειστά

Τρίτη – Κυριακή: 08:30 – 15:00

 


Σπιανάδα

Η μεγάλη πλατεία απέναντι από το Παλιό φρούριο είναι από τα καλά που άφησε η περίοδος της γαλλικής κατάκτησης.  Είναι μία από τις μεγαλύτερες πλατείες της Ελλάδας, κέντρο της κοινωνικής ζωής των Κερκυραίων. Στην μεγάλη πλατεία γίνονται όλες οι μεγάλες εκδηλώσεις, παρελάσεις και έθιμα.  Όποιος δεν έχει ζήσει Πάσχα στη Σπινιάδα επιβάλετε να το ζήσει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του.  Την πλατεία τριγυρίζουν περίφημα κτήρια όπως το Λιστόν που κτίστηκε από τον Γάλλο μηχανικό Lesseps ( ο γιός του διάνοιξε τη Διώρυγα του Σουέζ), πάλι τη περίοδο της γαλλοκρατίας. Το περιστύλιο του Μαίτλαντ είναι ακόμη ένα οικοδόμημα στη Σπινιάδα με κίονες ιωνικού ρυθμού που κτίστηκε προς τιμήν του Άγγλου αρμοστή Sir Thomas Maitland το 1816 που η περίοδος της διακυβέρνησης του ήταν από τις σκληρότερες κατά τη διάρκεια της αγγλοκρατίας. Η Σπιανάδα είναι ένα από τα κεντρικά σημεία που μπορείτε να ξεκινήσετε την περιήγηση σας στην Κέρκυρα καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στην είσοδο του παλαιού φρουρίου αλλά και στον ναό του Αγίου Σπυρίδωνα.  Στη περιοχή που δεσπόζει η Σπιανάδα μπορείτε να δείτε πολλά αξιοθέατα της Κέρκυρας όπως τη παλιά νομαρχία, χαρακτηριστικό δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, έργο του αρχιτέκτονα Χρόνη.  Η παλιά νομαρχία είναι κτισμένη στη θέση του σπιτιού, που γεννήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας.

 


Άγαλμα του Schulenburg

Ο Γερμανός στρατηγός Mathias von Schulenburg ήταν ο στρατιωτικός διοικητής που χάρη σε αυτόν η Κέρκυρα απέκρουσε την πολιορκία των τούρκων το 1716.  Οι βενετοί, κύριοι του νησιού, τον τίμησαν στήνοντας το άγαλμα του μπροστά από το φρούριο.

 


Αναγνωστική Εταιρεία Κέρκυρας

Προικισμένη με σπάνιες εκδόσεις και πολύτιμα έγγραφα, που αναφέρονται στην ιστορία όλων των Ιόνιων νησιών καθώς και με μια αξιολογότατη συλλογή απο πίνακες και εικόνες είναι η βιβλιοθήκη της Αναγνωστικής Εταιρείας της Κέρκυρας, που ιδρύθηκε το 1836.

 


Βυζαντινή Εκκλησία των Αγίων Ιάσωνος και Σωσιπάτρου

Σύμφωνα με την παράδοση οι Άγιοι Ιάσων και Σωσίπατρος υπήρξαν μαθητές του αποστόλου Παύλου και διέδωσαν τον χριστιανισμό στο νησί.  Περιλαμβάνει εικόνες του περίφημου Κρητικού αγιογράφου Εμμανουήλ Τζάνε, του 16ου αιώνα.

Το Κερκυραϊκό καρναβάλι

Οι Αρχαιοελληνικές γιορτές στην αρχή της άνοιξης που γίνονταν προς τιμήν του Διονύσου, θεού του κρασιού και του γλεντιού, με σκοπό την καλή σοδειά και την καλή κτηνοτροφική παραγωγή είναι ο πρόδρομος του σημερινού Καρναβαλιού σε όλη την Ελλάδα.

Εδώ στην Κέρκυρα με την πάροδο του χρόνου οι γιορτές αυτές δέχτηκαν ισχυρές Βενετσιάνικες επιρροές που κάνουν το σημερινό Κερκυραϊκό καρναβάλι τελείως διαφορετικό από την υπόλοιπη Ελλάδα, χωρίς να υστερεί καθόλου σε ξεφάντωμα, απεναντίας διαθέτει επιπλέον και αυτή την έμφυτη βουρλισιά των Κερκυραίων που το κάνουν ακόμη πιο διασκεδαστικό και γιορτινό.

Τα ρούχα και η γκαρνταρόμπα γενικά των μασκαράδων αλλά και των αρμάτων είναι επηρεασμένα από τον μεσαίωνα και αποπνέουν ένα διαφορετικό Βενετσιάνικο αριστοκρατικό “αέρα”, σατιρίζονται με καταλυτικό κι απόλυτο τρόπο τα πάντα και ειδικά οι πολιτικοί αλλά και οι πολύ πιο παλιοί από αυτούς, η διακριτικότητα και ο συντηρητισμός είναι άγνωστες λέξεις και το γλέντι συνεχίζεται τόσο στην πόλη όσο και στα χωριά όπου εξακολουθούν να συντηρούνται πρωτόγνωρα έθιμα που θα δούμε παρακάτω στο καρναβάλι των χωριών της Κέρκυρας.

Χαρακτηριστικός και ο Βενετσιάνικος γάμος με σκηνικά και ρούχα εποχής που φέρνει την ατμόσφαιρα πιο κοντά στο μεσαίωνα.

Στα άρματα που παρελαύνουν στους δρόμους της πόλης τόσο κατά την πρώτη δοκιμαστική παρέλαση της πρώτης Κυριακής του Ασώτου όσο και κατά την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς όπου καίγεται και το ομοίωμα του Καρνάβαλου, εκτός των άλλων υπάρχουν και χαρακτήρες που βρίσκουμε μόνο εδώ, όπως οι Ντοτόροι (γιατροί), οι νοδάροι (συμβολαιογράφοι) χρήσιμοι κατά την ανάγνωση της διαθήκης του Καρνάβαλου, και τα μουζέτα δηλαδή οι μάσκες όπως τις αναφέρουμε εδώ.

Οι μασκαράδες έχουν καλυμμένο όλο το πρόσωπό τους με τα μουζέτα έτσι δεν τους γνωρίζει κανείς και γυρίζουν παντού χωρίς να δείχνουν κανένα έλεος στα θύματά τους.

Την τρίτη και τελευταία Κυριακή το καρναβάλι τελειώνει με την παρέλαση και το τελικό κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου, μαζί του καίγονται συμβολικά και όλα τα κακά και οι νοδάροι που τον συνοδεύουν διαβάζουν τη διαθήκη του που συνήθως είναι συμβουλές αλλά και πικάντικα δώρα προς τους πολιτικούς, ακολουθεί γλέντι με χορούς και τραγούδια μέχρι και το άλλο πρωΐ.

 


Τα Πετεγολέτσα

Την τελευταία Πέμπτη της Αποκριάς εδώ και αρκετά χρόνια έχει αναβιώσει ένα πολύ παλιό έθιμο,αναπόσπαστο κομμάτι του Κερκυραϊκού καρναβαλιού, που κρατούσε από τα χρόνια της Ενετοκρατίας, τα λεγόμενα Πετεγολέτσα η αλλιώς πετεγόλια η πιο απλά τα κουτσομπολιά που είναι αυτό ακριβώς που λέει και η λέξη, ένα λαϊκό θέατρο δρόμου που διαδραματίζεται όμως όχι ακριβώς στο δρόμο αλλά μεταξύ των μπαλκονιών της παλιάς πόλης ανάμεσα δηλαδή στα στενά καντούνια.

Σε αυτό οι κυράδες βγαίνουν στα μπαλκόνια και κουτσομπολεύουν όλα τα δρώμενα και μη του νησιού αλλά κυρίως η μία βγάζει στη φόρα τα άπλυτα της άλλης,ακούγονται όλα και αυτά σε αυθεντική Κερκυραϊκή διάλεκτο και με μια ελευθεριάζουσα γλώσσα και ύφος που θα έκανε ακόμη και τον Αριστοφάνη να κοκκινίζει.

Είναι πασίγνωστη η αθυροστομία των Κερκυραίων η οποία θα ήταν παρεξηγήσιμη σε κάποιο άλλο μέρος της Ελλάδας, εδώ όμως είναι τελείως διαφορετικά, οι Κερκυραίοι χρησιμοποιούν κατά κόρον αυτή τη φρασεολογία πολλές στιγμές και στην κοινωνική τους ζωή, αυτό βοηθάει στο να παραμένουν οι παρεξηγήσεις σε λεκτικό επίπεδο, να ξεθυμαίνουν και να αποφεύγονται οι χειροδικίες.

Τα Πετεγολέτσα παρακολουθούνται κάθε χρόνο από χιλιάδες κόσμου και εκτός από τα προσωπικά μυστικά σε αυτά σατιρίζονται φυσικά και οι πολιτικοί τόσο σε πανελλήνιο επίπεδο όσο κυρίως και σε τοπικό, οι τοπικοί βουλευτές, Δήμαρχοι και τα υπόλοιπα δημόσια πρόσωπα έχουν να ακούσουν πάρα πολλά.

 


Το Καρναβάλι στα χωριά της Κέρκυρας

Όπως στην Πόλη της Κέρκυρας έτσι και στα χωριά οι εκδηλώσεις του Καρναβαλιού είναι ίδιες μόνο που σε μερικά χωριά διατηρούνται μέχρι σήμερα πολύ ενδιαφέροντα και διασκεδαστικά έθιμα.

 


Ο Ιερός Γάμος

Μέχρι το 1960 λέγονταν Καρναβαλίτικος γάμος και γίνονταν στα περισσότερα χωριά, σήμερα διατηρείται μόνο στα χωριά του Χλωμού, στο Μαραθιά, στα Κρητικά , στους Γιαννάδες και μερικά άλλα.

Γίνεται κατά την Κυριακή της Τυροφάγου ή Τυρινής, οι άνδρες του χωριού είναι αυτοί που θα ντύσουν το γαμπρό σε κάποιο σπίτι, θα τον ξυρίσουν και θα τον αρωματίσουν αλλά όχι με κολόνια αλλά μάλλον με στάχτη από το τζάκι.

Σε άλλη περιοχή η νύφη που είναι άντρας και κατά προτίμηση με μουστάκι θα στολιστεί από τις γυναίκες του χωριού. Το ότι η νύφη είναι κι αυτή άνδρας είναι μάλλον κατάλειπο της πατριαρχικής κοινωνίας που απαγόρευε στις γυναίκες να έχουν θέση στις εκδηλώσεις της κοινότητας. Στην τελετή συμμετέχει κι ένας δαίμονας με τη μορφή σάτυρου που κάνει ότι μπορεί για να χαλάσει το γάμο. Σ’ όλη τη διάρκεια του μυστηρίου οι χωριάτες πειράζονται μεταξύ τους με ατελείωτες αισχρολογίες.

 


Το έθιμο των Βλάχων

Γίνεται στο χωριό Αργυράδες, οι βλάχοι είναι οι άρχοντες της Αποκριάς, είναι μόνο δύο και χορεύουν αντικριστά ο ένας στην κορυφή της πομπής και ο άλλος στο τέλος, ο χορός που κάνουν είναι ένας πανάρχαιος αρχαιοελληνικός τελετουργικός χορός.

Κρατούν στα χέρια μάτσα με τα πρώτα λουλούδια της άνοιξης και από ότι φαίνεται μάλλον έχουν σαν αποστολή να αναγκάσουν όλους τους παρευρισκόμενους να μυρίσουν τα λουλούδια.

 


Ο Χορός των Παπάδων

Στο χωριό Επίσκεψη και στην πλατεία του Αγίου Βασιλείου γίνεται κατά την Κυριακή της Τυροφάγου ο χορός των Παπάδων.

Ο χορός ανοίγει από τον παπά του χωριού και ακολουθούν όλοι οι άντρες του χωριού ο καθένας με τη σειρά του ανάλογα με την ηλικία του αλλά και με την κοινωνική του θέση στη μικρή κοινωνία του χωριού, ο χορός γίνεται επαναλαμβάνοντας τους στίχους που λέει ο παπάς χωρίς την συνοδεία μουσικής.

Όταν ο χορός τελειώσει ακολουθούν οι γριές του χωριού που με συνοδεία μουσικής χορεύουν ένα καθαρά τοπικό χορό που λέγεται Κερκυραϊκός. Το έθιμο αυτό γίνεται μόνο εδώ και σύμφωνα με τον τοπικό ιστορικό Κο Κλήμη είναι κατάλοιπο αρχαίου Μαιναδικού θιάσου από το 500 π.Χ.

 


Το φεστιβάλ Φολκλορικών Συγκροτημάτων στην Κέρκυρα

Το φεστιβάλ Φολκλορικών Συγκροτημάτων γίνεται κάθε χρόνο στην Κέρκυρα γύρω στα τέλη του Μάρτη και γίνεται μέσα στο φιλόξενο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Κέρκυρας.

Είναι ένα φεστιβάλ στο οποίο συμμετέχουν φολκλορικά συγκροτήματα από όλη την Ελλάδα που αποτελούνται τόσο από ενήλικες όσο και από παιδιά, τα τελευταία χρόνια το φεστιβάλ αυτό έχει αποκτήσει μεγάλο κύρος και φιλοδοξεί να γίνει ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα του νησιού, αρχίζει να προσελκύει και συγκροτήματα από γειτονικές χώρες όπως έγινε πέρυσι με συγκροτήματα από την Αλβανία.

 


Τα πανηγύρια στα χωριά

Τα διάφορα πανηγύρια που συμβαίνουν στην Κέρκυρα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου κυρίως όμως το καλοκαίρι είναι ατελείωτα.

Στο κάθε χωριό γίνονται από 3-4 τουλάχιστον το χρόνο, οπότε με περισσότερα από 200 χωριά στο νησί μπορεί κανείς να υπολογίσει πόσα πανηγύρια και τοπικές γιορτές γίνονται σχεδόν κάθε μέρα.

Θα αναφέρουμε μόνο τα πιο σπουδαία πανηγύρια και άλλες εκδηλώσεις και γιορτές που συγκεντρώνουν και τον περισσότερο κόσμο:

40 μέρες μετά το Πάσχα: Το πανηγύρι της Ανάληψης, πανηγύρι στην Ανάληψη.

8 Μαίου και 15 Αυγούστου πανηγύρι στην Κασσιόπη για την Κοίμηση της Θεοτόκου αλλά και στο Κανόνι.

20 Μαϊου: Πανηγύρι στις Αλυκές Ποταμού.

21 Μαΐου: Κωνσταντίνου και Ελένης, πανηγύρι στις Κουλίνες.

21 Μαΐου: Αχίλλειος αγώνας δρόμου με τερματισμό στην πλατεία των Μπενιτσών.

9 Ιουνίου: Γιορτές στις Αλυκές ποταμού, Πετάλια και Ποταμό.

12 Ιουνίου: Γιορτή στον Πέλεκα.

24 Ιουνίου: Του Αγίου Ιωάννη, πανηγύρι στο Μαντούκι, αλλά και σε πολλά χωριά με το έθιμο των λαμπατίνων όπου οι κάτοικοι πηδάνε πάνω από φωτιές.

24 Iουνίου: Γιορτή του Αγίου Πνεύματος στο Κοντόκαλι, Αργυράδες, Σταυρό, Καστελλάνους Μέσης και Οθωνούς.

29 Ιουνίου: Πέτρου και Παύλου, γιορτή στο Κομπίτσι, Στρογγυλή, Βιταλάδες και Γάϊο στους Παξούς.

2 Ιουλίου: της Παναγίας των Βλαχερνών, πανηγύρι στη Γαρίτσα.

8 Ιουλίου: γιορτή Αγίου Προκοπίου στα χωριά Άγιος Προκόπιος και Κάβος Λευκίμμης.

13 Ιουλίου: Γιορτή στη πλατεία Σαρόκο για τον Άγιο Σπυρίδωνα.

20 Ιουλίου: Γιορτή του Προφήτη Ηλία στους Μαγουλάδες.

26 Ιουλίου: της Αγίας Παρασκευής, πανηγύρι στην Πόρτα Ρεμούντα, αλλά και γιορτή στις Μπενίτσες.

15-17 Ιουλίου: της Αγίας Μαρίνας, μεγάλο πανηγύρι στις Μπενίτσες.

27 Ιουλίου: του Αγίου Παντελεήμονα, πανηγύρι στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο.

6 Αυγούστου: Πανηγύρι για τη Μεταμόρφωση του Σωτήρα στο Ποντικονήσι, Περιβόλι, Στρινύλα, Παλαιοχώρι, Αγίους Δέκα και Άγιο Ματθαίο και εξαήμερο προσκύνημα από 1 έως 6 Αυγούστου στην κορυφή του Παντοκράτορα.

11 Αυγούστου, πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, Κυριακή των Βαΐων και Μεγάλο Σάββατο: σε αυτές τις 4 ημερομηνίες γίνονται λιτανείες με τη συνοδεία φιλαρμονικών απο όλο το νησί.

15 Αυγούστου: Πανηγύρι για τον Δεκαπενταύγουστο στην Μονή Πλατυτέρας.

16 Αυγούστου: Εορταστικό τριήμερο στον Κάτω Γαρούνα.

23 Αυγούστου: Γιορτή της Παναγίας Οδηγήτριας στα χωριά Γαστούρι, Πέλεκας και Άγιοι Δέκα.

8 Σεπτεμβρίου: Πανηγύρι στο χωριό Άφρα, Σιναράδες, Μαραθιά, Άγιο Μάρκο και Ποτάμι Λευκίμμης.

14 Σεπτεμβρίου: Γιορτή του Σταυρού στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη και στο Σιδάρι.

14 Σεπτεμβρίου: η γιορτή της σαρδέλας στις Μπενίτσες.

24 Σεπτεμβρίου: Γιορτή στο Βάτο.

26 Σεπτεμβρίου: Άγιος Ιωάννης Θεολόγος, Γιορτή στους Καρουσάδες και Πόρτα Ρεμούντα.

6 Δεκεμβρίου: Πανηγύρι στο Καμπιέλο και τα Κανάλια.

Επειδή στην Κέρκυρα υπάρχουν πολλές παραλίες, για λόγους ευκολίας σας παραθέτουμε πληροφορίες ανά γεωγραφικό τέταρτο του νησιού.

 

Βορειοδυτικές ακτές

 

Ρόδα

Τυπολογία: και οι δύο παραλίες από συμπαγή άμμο

Διαστάσεις: η μία είναι μικρή ενώ η άλλη είναι μία από τις μεγαλύτερες σε μήκος του νησιού αν θεωρηθεί ότι συνέχεια της είναι και η παραλία Αχαράβη

Εξοπλισμός: και στις δύο ενοικιάζονται ξαπλώστρες και ομπρέλες

Δραστηριότητες: βάρκες προς ενοικίαση για να εξερευνήσετε την βόρεια ακτή της Κέρκυρας από την Κασσιόπη μέχρι το Σιδάρι

Εστιατόρια: υπάρχουν snack-bar και ταβέρνες στην παραλία ή αν προτιμάτε στο εσωτερικό του χωριού της Ρόδας

Περιγραφή: το χωριό της Ρόδας είναι ανάμεσα στα πιο τουριστικά αυτής της περιοχής και διαθέτει δύο παραλίες.

Η πρώτη είναι πιο μικρή και απομονωμένη στα δυτικά του χωριού και αντίθετα η άλλη πολύ μεγάλη σε μήκος σε αρμονία με τις οικίες της Ρόδας.

Ο βυθός αυτής της περιοχής είναι αμμώδης και βαθαίνει απότομα.

 

Σιδάρι

Τυπολογία: λευκή άμμο στην μεγάλη παραλία και πιο σκούρα στην μικρή

Διαστάσεις: οι παραλίες είναι δύο, μία μικρή κοντά στο λιμανάκι και μια αρκετά μεγάλη στα ανατολικά του χωριού Σιδάρι

Εξοπλισμός: υπάρχουν πολλές ξαπλώστρες και ομπρέλες στην μεγάλη παραλία

Δραστηριότητες: ενοικιάζονται εκτός από βάρκες ποδήλατα θαλάσσης και κανό. Ακόμα υπάρχει ένα diving center για καταδύσεις και η δυνατότητα να κάνετε θαλάσσια σπορ, όπως θαλάσσιο σκι, μπανάνα και κρίκους

Εστιατόρια: κοντά στις παραλίες υπάρχουν πολλά μπαρ, παμπ και εστιατόρια

Περιγραφή: το Σιδάρι είναι μια αναπτυγμένη τουριστική περιοχή.

Οι κύριες παραλίες είναι 3, μία από αυτές είναι το Κανάλι της Αγάπης που ξεχωρίσαμε για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

Οι άλλες δύο είναι: η πρώτη που είναι τουριστική, αρκετά μεγάλη και με άμμο και η άλλη ένας μικρός κόλπος απέναντι από την οποία υπάρχουν βράχια που έχουν γίνει λεία εξαιτίας του ανέμου. Η τελευταία είναι σίγουρα η πιο ιδιόμορφη από τις δύο.

 

Άγιος Στέφανος

Τυπολογία: άμμος

Διαστάσεις: μεσαίων διαστάσεων σε μήκος, αλλά με μεγάλο πλάτος

Εξοπλισμός: υπάρχουν ξαπλώστρες και ομπρέλες προς ενοικίαση καθώς και ντουζ και δημόσια μπάνια

Εστιατόρια: υπάρχουν διάφορα μπαρ και εστιατόρια ορισμένα από τα οποία βρίσκονται στο τέλος της παραλίας κοντά στο λιμάνι

Περιγραφή: ο Άγιος Στέφανος είναι ένας κόλπος που περιβάλλεται από λόφους. Η παραλία είναι εκτεθειμένη στους ανέμους που κάθε τόσο φέρνουν στην ακτή φύκια. Από το λιμάνι του Αγίου Στεφάνου αναχωρούν πλοία για τα νησιά Μαθράκι, Οθώνοι και Ερείκουσσα (Διαπόντια νησιά).

 

Αρίλας

Τυπολογία: άμμος και βότσαλα

Διαστάσεις: μεσαίων διαστάσεων

Εξοπλισμός: ξαπλώστρες και ομπρέλες προς ενοικίαση

Δραστηριότητες: ενοικιάζονται κανό, ποδήλατα θαλάσσης, βάρκες και windsurf

Εστιατόρια: υπάρχουν μερικά μπαρ και ταβέρνες κατά το μήκος της παραλίας

Περιγραφή: μία ήρεμη παραλία κατάλληλη για οικογένειες. Η παραλία αποτελείται από άμμο μόνο κοντά στην θάλασσα, το υπόλοιπο είναι βότσαλα.

Τα νερά είναι ρηχά και απέναντι από την παραλία υπάρχουν μικρά νησάκια που μόνο όσοι είναι αρκετά προπονημένοι μπορούν να φθάσουν κολυμπώντας.

 

Άγιος Γεώργιος

Τυπολογία: άμμος

Διαστάσεις: αρκετά μεγάλη διασχίζει όλο τον κόλπο

Εξοπλισμός: ενοικιάζονται ομπρέλες και ξαπλώστρες

Δραστηριότητες: θαλάσσια σπορ στην αιχμή της σεζόν ενοικίαση windsurf για τις μέρες με άνεμο

Εστιατόρια: στην παραλία και στο χωριό υπάρχουν ταβέρνες όπου μπορείτε να βρείτε φρέσκο ψάρι

Περιγραφή: η παραλία του Άγιου Γεώργιου βρίσκεται σε ένα από τους μεγαλύτερους κόλπους του νησιού και φθάνοντας από την Παλαιοκαστρίτσα μπορείτε να την θαυμάσετε πανοραμικά.

Δεδομένου της έκτασής της μπορείτε να την διασχίσετε μέχρι να βρείτε ένα ελεύθερο τμήμα από τουριστικές υποδομές και άλλους λουόμενους.

 

Παλαιοκαστρίτσα

Τυπολογία: με άμμο και βοτσαλάκια

Διαστάσεις: υπάρχουν διάφορες παραλίες μικρών διαστάσεων που συμπεριλαμβάνονται στην ζώνη της Παλαιοκαστρίτσας

Εξοπλισμός: μπορείτε να ενοικιάσετε ομπρέλες και ξαπλώστρες σχεδόν σε όλες τις παραλίες και στην κυριότερη υπάρχουν ντουζ και μπάνια

Δραστηριότητες: υπάρχει η δυνατότητα να ενοικιάσετε μια βάρκα για να επισκεφθείτε τις σπηλιές κατά μήκος αυτού του τμήματος που αποτελεί και εκείνο με την πιο εντυπωσιακή θάλασσα. Υπάρχει και ένα κέντρο καταδύσεων και βάρκες που σας μεταφέρουν προς τις πολυάριθμες ακρογιαλιές της περιοχής.

Εστιατόρια: στο χωριό της Παλαιοκαστρίτσας υπάρχουν εστιατόρια, snack-bar και παμπ

Περιγραφή: η Παλαιοκαστρίτσα περιλαμβάνει 5 μικρές παραλίες. Η κυριότερη είναι κάτω από το μοναστήρι και διαθέτει τουριστικές υποδομές επειδή είναι και η μεγαλύτερη. Μία άλλη βρίσκεται κοντά στο λιμάνι όπου αράζουν πολλά γιοτ κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Στις υπόλοιπες μπορείτε να φθάσετε μόνο μέσω θαλάσσης.

Το νερό σε αυτήν την περιοχή είναι πιο κρύο διότι υπάρχουν κρύα ρεύματα.

 

Λιαπάδες

Τυπολογία: κυρίως με άμμο αλλά και με βότσαλα

Διαστάσεις: μικρών διαστάσεων

Εξοπλισμός: ενοικιάζονται ξαπλώστρες και ομπρέλες

Δραστηριότητες: ενοικιάζονται ποδήλατα θαλάσσης

Εστιατόρια: υπάρχουν λιγοστά εστιατόρια κοντά στην παραλία

Περιγραφή: η παραλία βρίσκεται στον πρώτο κόλπο μετά την Παλαιοκαστρίτσα και διατηρεί τα ίδια χαρακτηριστικά, περιτριγυρισμένη από πολύ πράσινο και με νερά διαυγή και δροσερά. Κατά μήκος της ακτής υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες σπηλιές που μπορείτε να επισκεφθείτε.

 


Βορειοανατολικές ακτές

 

Γουβιά

Τυπολογία: βότσαλα

Διαστάσεις: μικρών διαστάσεων

Εξοπλισμός: ενοικιάζονται ομπρέλες και ξαπλώστρες

Δραστηριότητες: θαλάσσια σπορ, εκδρομές με βάρκα

Εστιατόρια: υπάρχουν ταβέρνες και snack-bar στο χωριό Γουβιά που βρίσκεται στο πίσω μέρος της παραλία

Περιγραφή: η παραλία παρόλο που είναι μικρή διαθέτει τουριστικό εξοπλισμό και χωριό αποτελεί ένα από τα πιο αναπτυγμένα τουριστικά κέντρα του νησιού. Από την παραλία μπορείτε να θαυμάσετε τον κόλπο και την εκκλησία της Υπαπαντής.

Ακόμη στα Γουβιά υπάρχει ένα πλήρως εξοπλισμένο λιμάνι και ακριβώς ανάμεσα στο λιμάνι και την παραλία υπάρχουν Βενετσιάνικα ερείπια.

 

Ύψος

Τυπολογία: άμμος

Διαστάσεις: μεγάλων διαστάσεων επεκτείνεται σε μήκος παρά σε πλάτος

Εξοπλισμός: ομπρέλες και ξαπλώστρες προς ενοικίαση, ντουζ

Δραστηριότητες: θαλάσσια σπορ, ενοικιάζονται βάρκες και ποδήλατα θαλάσσης, diving center για καταδύσεις

Εστιατόρια: υπάρχουν ταβέρνες και snack-bar κατά μήκος όλης της παραλίας.

Περιγραφή: η παραλία του Ύψου βρίσκεται σε ένα μεγάλο κόλπο και το χωριό αναπτύσσεται σε μήκος ακολουθώντας την ακτή.

Το νερά είναι πολύ καθαρά και ρηχά.

Στην άκρη της παραλίας υπάρχει ένα λιμανάκι.

Την πιο ωραία θέα αυτού του κόλπου θα την απολαύσετε προς τον βορρά κατά μήκος του παραλιακού δρόμου.

 

Μπαρμπάτι

Τυπολογία: βότσαλα και άμμος μαζί

Διαστάσεις: μεσαίων διαστάσεων

Εξοπλισμός: πολυάριθμες ξαπλώστρες και ομπρέλες προς ενοικίαση εκτός από τα ντουζ και τα αποδυτήρια

Δραστηριότητες: υπάρχουν δύο ενοικιάσεις για βάρκες και μπορείτε να κάνετε θαλάσσιο σκι και θαλάσσια σπορ όπως μπανάνα και κρίκους

Εστιατόρια: υπάρχουν μπαρ και εστιατόρια και στην παραλία και στον κεντρικό δρόμο που βρίσκεται το μικρό χωριό Μπαρμπάτι.

Περιγραφή: αποτελεί μία από τις πολλές βραβευμένες παραλίες της Κέρκυρας με την μπλε σημαία για την καθαριότητα των νερών.

Το χωριό αναπτύσσεται στις πλαγιές του βουνού Παντοκράτορας και η θέα προς την πόλη της Κέρκυρας ή προς την Αλβανία είναι πραγματικά υπέροχη.

Για να φθάσετε σε αυτήν παραλία πρέπει να ακολουθήσετε τον δρόμο που ξεκινάει από τον παραλιακό δρόμο και κατεβαίνει προς την θάλασσα. Στο πίσω μέρος της παραλίας υπάρχει ένα μέρος όπου μπορείτε να χαλαρώσετε στην σκιά των ελαίων.

 

Νησάκι

Τυπολογία: λευκά βότσαλα και βράχια

Διαστάσεις: μικρών διαστάσεων

Εξοπλισμός: ελεύθερη παραλία

Δραστηριότητες: μπορείτε να ενοικιάσετε βάρκα ή να κάνετε θαλάσσια σπορ, όπως μπανάνα και θαλάσσιο σκι

Εστιατόρια: υπάρχουν 3 εστιατόρια και ένα μπαρ, μερικά από αυτά ακριβώς πάνω στην παραλία και άλλα στον δρόμο που ακολουθείτε για να φθάσετε

Περιγραφή: το Νησάκι είναι μια μικρή παραλία με υπέροχα νερά.

Κατάλληλη για να κάνετε snorkelling κατά μήκος της ακτής που είναι γεμάτη από βράχια στα αριστερά της παραλίας, όπου και μπορείτε να φθάσετε σε μικρούς κόλπους μόνο μέσω θαλάσσης.

Στο ένα άκρο της παραλίας υπάρχει και ένας μόλος από όπου μπορείτε να βουτήξετε.

 

Καλάμι

Τυπολογία: λευκά βότσαλα και άμμος

Διαστάσεις: μεσαίων διαστάσεων

Εξοπλισμός: μπορείτε να ενοικιάσετε ομπρέλες και ξαπλώστρες και υπάρχουν ντουζ και μπάνια

Δραστηριότητες: υπάρχουν δύο ενοικιάσεις για βάρκες και ένα κέντρο για θαλάσσια σπορ ειδικευμένο στο σκι

Εστιατόρια: υπάρχουν μπαρ και εστιατόρια κοντά στην παραλία και στο χωριό Καλάμι

Περιγραφή: για να φθάσετε πρέπει να κατεβείτε από ένα ακρωτήρι, από όπου η θέα στον κόλπο είναι υπέροχη. Μπορείτε να θαυμάσετε το μικρό χωριό Καλάμι, την παραλία και τις ελιές.

Η παραλία, μεγάλη σε μήκος όσο όλο το χωριό, αποτελεί το τέλειο προορισμό για όποιον θέλει να έχει ηρεμία, διάφανη θάλασσα και μια υπέροχη θέα.

Ακόμα κολυμπώντας μπορείτε να εξερευνήσετε το τμήμα της ακτής στα αριστερά της παραλίας, όπου και υπάρχει μια άλλη μικρή παραλία.

 

Αγίου Στεφάνου Σινιών

Τυπολογία: βότσαλα μαζί με άμμο

Διαστάσεις: μικρών διαστάσεων

Εξοπλισμός: ενοικιάζονται ξαπλώστρες και ομπρέλες

Δραστηριότητες: υπάρχουν δύο ενοικιάσεις για βάρκες

Εστιατόρια: υπάρχουν ταβέρνες και μπαρ στην ακροθαλασσιά και στο χωριό

Περιγραφή: Ο Άγιος Στέφανος είναι ένα μικρό χωριό κυρίως με ψαράδες που συγκεντρώνεται γύρω από την παραλία. Από ψηλά ο κόλπος είναι υπέροχος, σχεδόν κυκλικός αν και αρκετά μικρός και μπορεί να δεχτεί βάρκες εφόσον είναι ένας προστατευμένος τόπος αποβίβασης.

Η παραλία αναπτύσσεται κατά μήκος της ακτής και για αυτό φαίνεται μικρότερη από ότι είναι στην πραγματικότητα.

Εξαιτίας του γεγονότος ότι αποτελεί ένα χαρακτηριστικό χωριό, στην αιχμή της σεζόν υπάρχει συνωστισμός από τις εκδρομές με βάρκα που πραγματοποιούνται στην περιοχή.

 

Αυλάκι

Τυπολογία: λευκά βότσαλα

Διαστάσεις: με μεγάλο μήκος

Εξοπλισμός: υπάρχουν ντουζ, μπάνια, αποδυτήρια, εκτός από την δυνατότητα να ενοικιάσετε ομπρέλες και ξαπλώστρες

Δραστηριότητες: μπορείτε να ενοικιάσετε κανό, ποδήλατα θαλάσσης και μικρές βάρκες καθώς επίσης υπάρχει και σχολή για μαθήματα ιστιοπλοΐας

Εστιατόρια: υπάρχουν δύο ταβέρνες και ένα μπαρ κοντά στην παραλία

Περιγραφή: το Αυλάκι είναι η πρώτη παραλία, φθάνοντας από την πόλη, που δεν είναι απέναντι από την Αλβανία.

Στην πραγματικότητα βρίσκεται προς την κατεύθυνση της Κασσιόπης που απέχει λίγα μόνο χιλιόμετρα.

Αναμφίβολα μεγάλων διαστάσεων για να υποδεχτεί εκατοντάδες τουρίστες, παρόλα αυτά, ακόμη και σήμερα άγνωστη για πολλούς.

Τα απογεύματα είναι εκτεθειμένη στον άνεμο και έτσι επιτρέπει στου επισκέπτες της να αφοσιωθούν σε κάποια δραστηριότητα όπως ιστιοπλοΐα ή απλά να απολαύσουν την θάλασσα παίζοντας με τα κύματα.

 

Κασσιόπη

Τυπολογία: βότσαλα και άμμος

Διαστάσεις: και δύο παραλίες είναι μεσαίων διαστάσεων, η πιο γειτονική στο χωριό είναι μεγαλύτερη σε πλάτος

Εξοπλισμός: ενοικιάζονται ξαπλώστρες και ομπρέλες και στις δύο αλλά τα ντουζ και τα μπάνια υπάρχουν μόνο στην παραλία κοντά στο χωριό

Δραστηριότητες: γίνεται ενοικίαση βαρκών και ποδηλάτων θαλάσσης καθώς και diving centre

Εστιατόρια: υπάρχουν πολλά σνακ μπαρ και εστιατόρια στην παραλία ή στο χωριό το οποίο είναι αρκετά ανεπτυγμένο τουριστικά

Περιγραφή: η Κασσιόπη είναι ένα από τα πιο ανεπτυγμένα τουριστικά χωριά σε αυτό το τμήμα του νησιού, αν και γεννήθηκε σαν ένα χωριό ψαράδων, σήμερα διαθέτει όλες τις τουριστικές υποδομές. Η πρώτη από τις δύο παραλίες βρίσκεται στα αριστερά του χωριού και είναι αρκετά μεγάλη, με ομπρέλες και ξαπλώστρες προς ενοικίαση και την δυνατότητα να πραγματοποιήσετε διάφορες δραστηριότητες. Επίσης, το χωριό που βρίσκεται στο πίσω μέρος προσφέρει κάθε είδος άνεσης.

Αντίθετα, η άλλη παραλία βρίσκεται πίσω στο ακρωτήρι και είναι αρκετά μικρότερη, αλλά ταυτόχρονα πιο χαρακτηριστική.

 

Αχαράβη

Τυπολογία: βότσαλα και άμμος

Διαστάσεις: πολύ μεγάλο μήκος, σχεδόν 3 χιλιόμετρα παραλίας, και μεσαίο πλάτος

Εξοπλισμός: σε ορισμένα σημεία της παραλίας ενοικιάζονται ξαπλώστρες και ομπρέλες και υπάρχουν και ντουζ

Δραστηριότητες: μπορείτε να ενοικιάσετε βάρκες μικρών διαστάσεων ή να κάνετε θαλάσσια σπορ και καταδύσεις

Εστιατόρια: μερικά εστιατόρια και μπαρ βρίσκονται κατά μήκος της παραλίας. Τα περισσότερα βρίσκονται στο εσωτερικό του χωριού

Περιγραφή: υπάρχουν πολλές διακλαδώσεις που από τον κύριο παραλιακό δρόμο οδηγούν στην παραλία.

Πολύ ήρεμη γιατί είναι απομακρυσμένη από τον δρόμο, με ρηχά νερά κατάλληλη για παιδιά και με διάφανα νερά.

 


Νοτιοδυτικές ακτές

 

Γλυφάδα

Τυπολογία: πολύ λεπτή άμμος

Διάσταση: μεσαίων διαστάσεων σε μήκος, αλλά με μεγάλο πλάτος

Εξοπλισμός: ομπρέλες και ξαπλώστρες προς ενοικίαση, ντουζ, μπάνια και αποδυτήρια

Δραστηριότητες: ενοικιάζονται βάρκες, κανό, ποδήλατα θαλάσσης και υπάρχει η δυνατότητα να κάνετε διάφορα θαλάσσια σπορ

Εστιατόρια: υπάρχουν πολυάριθμα εστιατόρια και σνακ μπαρ στην παραλία που σερβίρουν και στις ομπρέλες

Περιγραφή: η άμμος σε αυτήν την παραλία είναι από τις ωραιότερες του νησιού γι’ αυτό το λόγο η παραλία είναι πολύ δημοφιλής. O βυθός αποτελείται από άμμο και τα νερά δεν βαθαίνουν απότομα, γι’ αυτό άλλωστε είναι κατάλληλη για παιδιά.

 

Κοντογιαλός

Τυπολογία: λεπτή άμμος

Διάσταση: μεσαίων διαστάσεων

Εξοπλισμός: ενοικιάζονται ξαπλώστρες και ομπρέλες

Δραστηριότητες: θαλάσσια σπορ

Εστιατόρια: υπάρχουν ορισμένες ταβέρνες στην παραλία

Περιγραφή: αυτή η παραλία ονομάζεται Κοντογιαλός, αλλά είναι γνωστή και σαν την παραλία του Πέλεκα διότι πρέπει να περάσετε μέσα από αυτό το χαρακτηριστικό χωριό για να φθάσετε σε αυτήν την παραλία. Κατάλληλη για όλους εκείνους που λατρεύουν να χαλαρώνουν στην άμμο.

Όπως και στην Γλυφάδα έτσι και εδώ η άμμος είναι πολύ λεπτή και απαλή και τα νερά ρηχά.

Υπάρχουν δύο δρόμοι για να φθάσετε στον Κοντογιαλό και από τους δύο μπορείτε να θαυμάσετε πανοραμικά την παραλία.

 

Γιαλισκάρι

Τυπολογία: άμμος

Διάσταση: μικρή αλλά με μεγάλο πλάτος

Εξοπλισμός: ενοικιάζονται ομπρέλες και ξαπλώστρες

Εστιατόρια: υπάρχουν λίγες ταβέρνες στην παραλία

Περιγραφή: παραλία με πολύ πράσινο και με πεύκα που φθάνουν κοντά στο νερό.

Μια πολύ ήρεμη παραλία με βυθό από άμμο και βότσαλα.

Φθάνοντας στην θάλασσα στα δεξιά σας έχετε την παραλία και αντίθετα στα αριστερά σας ένα είδος προβλήτας με ιδιόμορφο σχήμα.

Μεσοπέλαγα υπάρχουν βράχια που εξέχουν από το νερό.

 

Άγιος Γορδιός

Τυπολογία: άμμος

Διάσταση: επεκτείνεται κατά μήκος όλου του κόλπου

Εξοπλισμός: υπάρχουν ξαπλώστρες, ομπρέλες, ντουζ, μπάνια, αποδυτήρια

Δραστηριότητες: υπάρχει περισσότερο από ένα water-sport center και μπορείτε να ενοικιάσετε ποδήλατα θαλάσσης και κανό

Εστιατόρια: πολυάριθμες είναι οι ταβέρνες και τα μπαρ κατά μήκος της παραλίας και στο χωριό για να διαλέξετε που θα γευματίσετε ή που θα απολαύσετε το ποτό σας.

Περιγραφή: Άγιος Γορδιός αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κόλπους της δυτικής ακτής της Κέρκυρας και εκτός από ιδιωτικά μέσα μεταφοράς είναι δυνατόν να πάτε και με λεωφορεία που αναχωρούν από την πόλη.

Η παραλία έχει μεγάλο μήκος και αποτελείται από απαλή άμμο καθώς επίσης είναι κατάλληλα εξοπλισμένη σε τουριστικό επίπεδο.

Κατάλληλη για όλους εκείνους που αγαπούν τα ρηχά νερά, την φύση και τους περιπάτους στην ακροθαλασσιά.

Μια ιδιαιτερότητα είναι ένας τεράστιος βράχος που εξέχει από το νερό στο νότιο άκρο του κόλπου και ονομάζεται Ορθολίθι.

 

Ισσού

Τυπολογία: άμμος

Διάσταση: μεγάλων διαστάσεων

Εξοπλισμός: υπάρχουν ομπρέλες και ξαπλώστρες προς ενοικίαση και πύργοι για τους ναυαγοσώστες

Δραστηριότητες: ενοικιάζονται ποδήλατα θαλάσσης

Εστιατόρια: στο τέλος της παραλίας υπάρχουν ταβέρνες

Περιγραφή: η παραλία έχει ρηχά νερά.

Στο νότιο άκρο υπάρχουν περισσότερες τουριστικές υποδομές και λιμάνι. Στο πίσω μέρος υπάρχει μεγάλη έκταση με άμμο, όπου ορισμένες φορές πηγαίνουν οι μοτοσικλετιστές και πηδούν ανάμεσα στους αμμόλοφους.

 

Αγίου Γεωργίου

Τυπολογία: άμμος

Διάσταση: αναπτύσσεται περισσότερο σε μήκος παρά σε πλάτος

Εξοπλισμός: ενοικιάζονται ξαπλώστρες και ομπρέλες

Δραστηριότητες: μπορείτε να ενοικιάσετε βάρκες ή να κάνετε θαλάσσια σπορ όπως windsurf

Εστιατόρια: στο χωριό του Αγίου Γεωργίου υπάρχουν ταβέρνες και σνακ μπαρ.

Περιγραφή: ο Άγιος Γεώργιος είναι ένα μικρό χωριό που έχει περισσότερες από μια παραλίες, όλες με άμμο και εξοπλισμένες τουριστικά. Οι παραλίες οριοθετούνται από τον παραλιακό δρόμο και χωρίζονται από αυτόν από την πλούσια βλάστηση. Τα νερά είναι ρηχά και κατάλληλα για παιδιά.

 

Λακκίες

Τυπολογία: άμμος

Διάσταση: με μεγάλο μήκος

Εξοπλισμός: ενοικιάζονται ξαπλώστρες και ομπρέλες, επίσης υπάρχουν αποδυτήρια

Δραστηριότητες: στην παραλία ενοικιάζονται κανό, ποδήλατα θαλάσσης

Εστιατόρια: κοντά στην παραλία υπάρχουν μπαρ, αλλά αν θέλετε περισσότερες επιλογές σε κοντινή απόσταση το χωριό του Αγίου Γεωργίου

Περιγραφή: και αυτή η παραλία όπως και οι άλλες αυτής της περιοχής, έχει ρηχά νερά και άμμο.

Είναι τουριστικά εξοπλισμένη ακόμα και με εξέδρες που υπάρχουν σε όλο της το μήκος.

 

Μαραθιά

Τυπολογία: άμμος

Διάσταση: 5 χλμ μήκος και σε ορισμένα σημεία έχει μεγάλο πλάτος

Εξοπλισμός: ενοικιάζονται ξαπλώστρες και ομπρέλες

Εστιατόρια: στην παραλία υπάρχουν μπαρ και ταβέρνες

Περιγραφή: πρόκειται για μία πολύ μεγάλη παραλία σε μήκος και στο βόρειο άκρο έχει βράχια και διάφανα νερά. Εάν περπατήσετε κατά μήκος της παραλίας και σιγά-σιγά απομακρυνθείτε από τις λιγοστές κατοικίες μπορείτε να βρεθείτε μόνοι σας ακόμη και τον Αύγουστο.

Σε αυτό το τμήμα η παραλία είναι ήρεμη, ενώ κοντά στον δρόμο που πρέπει να διανύσετε για να φθάσετε στην παραλία υπάρχουν τουριστικές υποδομές.

 

Αγία Βαρβάρα

Τυπολογία: άμμος

Διάσταση: αποτελεί το τελευταίο κομμάτι της παραλίας του Μαραθιά

Εξοπλισμός: ενοικιάζονται ομπρέλες και ξαπλώστρες

Εστιατόρια: υπάρχουν εστιατόρια και σνακ μπαρ στην παραλία

Περιγραφή: αυτή η παραλία είναι η συνέχεια του Μαραθιά, μόνο τα σπίτια και τα εστιατόρια καθορίζουν το τέλος του Μαραθιά και την αρχή της Αγίας Βαρβάρας.

Με ρηχά νερά δεν διαφέρει από το προηγούμενη παραλία.

 


Νοτιοανατολικές ακτές

 

Κάβος

Τυπολογία: άμμος

Διάσταση: πολύ μεγάλο μήκος περισσότερο από 3 χιλιόμετρα παραλίας

Εξοπλισμός: ομπρέλες και ξαπλώστρες προς ενοικίαση

Δραστηριότητες: υπάρχουν κέντρα για θαλάσσια σπορ στην παραλία εκτός από την ενοικίαση ποδηλάτων θαλάσσης και βάρκες

Εστιατόρια: στην παραλία υπάρχει μεγάλη ποικιλία εστιατορίων, fast-food και μπαρ με διεθνή μενού.

Περιγραφή: Ο Κάβος είναι ο αγαπημένος προορισμός των Άγγλων που γεμίζουν την παραλία μέρα και νύχτα και αποτελεί μία από τις παραλίες και τα χωριά με τον μεγαλύτερο συνωστισμό του νησιού.

Η αμμώδης παραλία είναι εξοπλισμένη τουριστικά και εξαιτίας των ρηχών νερών είναι κατάλληλη για παιδιά.

 

Μώλου

Τυπολογία: άμμος

Διάσταση: με μεγάλο μήκος, αλλά όχι και πλάτος

Εξοπλισμός: ενοικιάζονται ομπρέλες και ξαπλώστρες

Εστιατόρια: υπάρχουν ταβέρνες κοντά στην παραλία ή στο χωριό Μώλος

Περιγραφή: ατελείωτη παραλία με άμμο και ρηχά νερά.

Στο πίσω μέρος της παραλίας υπάρχει πλούσια βλάστηση.

 

Μεσογγή

Τυπολογία: άμμος και βότσαλα μαζί

Διάσταση: μεσαίων διαστάσεων

Εξοπλισμός: ενοικιάζονται ομπρέλες και ξαπλώστρες ακόμη υπάρχουν ντουζ και αποδυτήρια

Δραστηριότητες: ενοικιάζονται ποδήλατα θαλάσσης και υπάρχει η δυνατότητα να κάνετε θαλάσσια σπορ

Εστιατόρια: πολυάριθμες ταβέρνες και άλλοι τρόποι αναψυχής υπάρχουν κοντά στην παραλία

Περιγραφή: η παραλία αυτού του τουριστικού χωριού δεν έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά πέρα από την τοποθεσία που βρίσκεται. Στα αριστερά της παραλίας υπάρχει ένα μικρό ποτάμι, που ρέει στην θάλασσα και στα δεξιά ένας καταπράσινος λόφος.

 

Μoραΐτικα

Τυπολογία: βότσαλα και άμμος μαζί

Διάσταση: μεσαίων διαστάσεων

Εξοπλισμός: ξαπλώστρες και ομπρέλες προς ενοικίαση, και ντουζ στην παραλία

Δραστηριότητες: υπάρχουν κέντρα για καταδύσεις και για θαλάσσια σπορ όπως windsurf και σκι.

Ακόμα είναι δυνατό να κάνετε εκδρομές με βάρκα για να επισκεφθείτε την ακτή μέχρι την Λευκίμμη.

Εστιατόρια: μεγάλη επιλογή από ταβέρνες και εστιατόρια εκτός από σνακ μπαρ κοντά στην παραλία ή στο χωριό Μoραΐτικα

Περιγραφή: μία αρκετά δημοφιλής παραλία καθώς τα Μoραΐτικα είναι το μεγαλύτερο χωριό σε όλο αυτό το τμήμα της ακτής.

Εξοπλισμένη τουριστικά και με ρηχά νερά κατάλληλη για παιδιά.

 

Μπενίτσες

Τυπολογία: βότσαλα και άμμος

Διάσταση: μεσαίων διαστάσεων

Εξοπλισμός: ομπρέλες και ξαπλώστρες προς ενοικίαση

Δραστηριότητες: μπορείτε να ενοικιάσετε βάρκες, ποδήλατα θαλάσσης ή να κάνετε θαλάσσια σπορ

Εστιατόρια: υπάρχουν σνακ μπαρ, fast-food, εστιατόρια και ταβέρνες

Περιγραφή: κοντά στις Μπενίτσες υπάρχουν περισσότερες από μία παραλίες, στην πιο μεγάλη είναι δυνατό να κάνετε διάφορες δραστηριότητες και να ενοικιάσετε βάρκες, ενώ οι άλλοι κόλποι είναι πιο ήρεμοι.

Κοντά στην πιο μεγάλη παραλία υπάρχει ένα μικρό λιμάνι, όπου και αράζουν πολλά σκάφη.

Αγροτουρισμός

 

Ο αγροτουρισμός ή οικοτουρισμός είναι μια εναλλακτική μορφή τουρισμού που φέρνει τον επισκέπτη σε επαφή με αγροτικές δραστηριότητες σε βιολογικά αγροκτήματα. Στην Ελλάδα βέβαια δεν υπάρχει (ακόμη) νομικό πλαίσιο για τον αγροτουρισμό με αποτέλεσμα οι όποιες προσπάθειες να είναι δύσκολες.

 

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να στραφούν στη βιολογική γεωργία, δηλαδή την αγροτική παραγωγή χωρίς συνθετικά εντομοκτόνα, παρασιτοκτόνα και λιπάσματα. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι ως επί το πλείστον πολύ παλιές και περιλαμβάνουν την εναλλαγή καλλιεργειών, τη χρήση ζωικής κοπριάς ή φυτικής κομπόστ για τη λίπανση του εδάφους, καθώς και φυσικές μεθόδους όπως τα εκχυλίσματα φυτών και τη συγκαλλιέργεια διαφορετικών φυτών για προστασία από ασθένειες, παράσιτα και βλαβερά έντομα.

 

Η βασική ιδέα είναι να αναπτυχθεί στο αγρόκτημα όσο το δυνατόν  μεγαλύτερη βιοποικιλότητα, η οποία λειτουργεί ως φυσική προστασία από οποιαδήποτε απειλή. Με απλά λόγια, αν έχουμε ένα χωράφι γεμάτο καλαμπόκι και εμφανιστεί ένα έντομο ή παράσιτο που προσβάλλει το καλαμπόκι, όλη ο σοδειά μας είναι καταδικασμένη. Αντίθετα, αν έχουμε ένα χωράφι με πολλά διαφορετικά είδη φυτών, εντόμων και ζώων, άγριων και καλλιεργημένων, η πιθανότητα κάποιο παράσιτο να μας κάνει ζημιά μειώνεται κατά πολύ. Το ίδιο το οικοσύστημα θα διατηρήσει μια ισορροπία.

 

Παράλληλα με την άνθηση της βιοκαλλιέργειας αυξάνεται και το ενδιαφέρον των ανθρώπων γενικά για τέτοιου είδους προσπάθειες. Πολλά βιολογικά/οργανικά αγροκτήματα διαθέτουν καταλύματα μέσα στη φάρμα, έτσι ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να δουν αλλά και να συμμετέχουν στις αγροτικές δραστηριότητες. Το φαγητό που σερβίρεται είναι επίσης βιολογικό 100% και είναι αλήθεια ότι το φαγητό είναι ακόμη πιο νόστιμο αν έχεις λερώσει κι εσύ τα χέρια του για να παραχθεί.

 


Ιστιοπλοΐα

 

Μόνο στο νησί της Κέρκυρας υπάρχουν πάνω από δέκα λιμάνια και πολλοί περισσότεροι κόλποι και όρμοι που προσφέρουν απάγκιο, προστασία και αγκυροβόλιο. Και, πιστέψτε με, η Κέρκυρα από τη θάλασσα είναι ακόμη πιο όμορφη από ότι από τη στεριά! Επίσης στην Κέρκυρα βρίσκεται η μεγαλύτερη μαρίνα της Ελλάδας, η μαρίνα των Γουβιών. Οι Βενετσιάνοι είχαν κάποτε εδώ τα ναυπηγεία τους και η σύγχρονη μαρίνα των Γουβιών προσφέρει κάθε υπηρεσία και άνεση που θα μπορούσατε να χρειαστείτε για τις ιστιοπλοϊκές σας διακοπές. Ξεκινώντας από τη μαρίνα και σαλπάροντας βόρεια, περνάμε από το στενό μεταξύ Κέρκυρας και Αλβανίας. Στα δεξιά μας περνάμε τη λιμνοθάλασσα και την αρχαία πόλη του Βουθρωτού ενώ στα δεξιά μας οι πλαγιές του Παντοκράτορα βυθίζονται στη θάλασσα δημιουργώντας δεκάδες μικρούς καταπράσινους κόλπους με γαλανά νερά. Περνάμε τα λιμανάκια της Κασσιώπης και της Αστρακερής στη βόρεια ακτή του νησιού και φτάνουμε, στη βορειοδυτική γωνία της Κέρκυρας, στα Διαπόντια νησιά, Οθωνοί, Ερείκουσα και Μαθράκι. Τα νησάκια αυτά είναι απλώς μαγευτικά και στους Οθωνούς μπορείτε να επισκεφθείτε τη σπηλιά της Καλυψούς! Προς τα νότια, περνάμε τη διάσημη Παλαιοκαστρίτσα και συνεχίζουμε κατά μήκος της δυτικής ακτής του νησιού με τους άγριους, απότομους γκρεμούς και τις πολλές ερημικές, αμμουδερές παραλίες. Περνάμε το νοτιότερο σημείο της Κέρκυρας, τον Ασπρόκαβο, απέναντι από τους Παξούς και φτάνουμε στην ηρεμία και ασφάλεια της ανατολικής ακτής της Κέρκυρας, απέναντι από τα παράλια της Ηπείρου. Εδώ βρισκόμαστε στην πιο μαλακιά πλευρά της Κέρκυρας και την πιο ανεπτυγμένη τουριστικά. Περνάμε τα λιμάνια του Πετριτή και της Μπενίτσας και βρισκόμαστε πίσω στην πόλη της Κέρκυρας, όπου μπορείτε να αγκυροβολήσετε το σκάφος σας κάτω από το Παλιό Φρούριο και να πάτε για ένα ποτό στη Σπιανάδα και το Λιστόν.

 

Ένας πολύ δημοφιλής τρόπος να απολαύσετε χαλαρές διακοπές σε συνδυασμό με ιστιοπλοΐα είναι η φλοτίλλα. Η φλοτίλλα αποτελείται από μια ομάδα σκαφών που ταξιδεύουν μαζί κατά μήκος μιας διαδρομής. Υπάρχει ένας ντόπιος, πεπειραμένος καπετάνιος που μπορεί να σας παρέχει κάθε είδους βοήθεια. Κάθε πρωί γίνεται η συνάντηση των καπετάνιων όπου τα θέματα συζήτησης είναι ο καιρός, η πορεία της ημέρας και ότι άλλο προκύψει και στη συνέχεια μπορείτε να επιλέξετε μόνοι σας τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε, να κολυμπήσετε, να χαλαρώσετε, να εξερευνήσετε και να απολαύσετε τον ήλιο και τη θάλασσα. Στο τέλος της ημέρας όλα τα σκάφη διανυκτερεύουν στο ίδιο λιμάνι, για να ξεκινήσουν ξανά την επόμενη. Τέλειες διακοπές για ζευγάρια, φίλους, αλλά και οικογένειες με παιδιά! Η Ionian Sailing προσφέρει καταπληκτικές ιστιοπλοϊκές διακοπές σε φλοτίλλα.

 

Για επικοινωνία:

Ionian Sailing Adventure

Marjan Hoogendoorn

Tηλ: +30 698 3749 601

Tηλ: +31 (0)6 212 60 819

E-mail: [email protected]

 


Ποδηλασία

 

Η Κέρκυρα, σύμφωνα με τους ποδηλάτες που την επισκέπτονται, είναι το τέλειο μέρος για ποδηλατικές διακοπές! Το πολυποίκιλο τοπίο προσφέρει μια νέα θέα πίσω από κάθε γωνιά. Υπάρχουν πάνω από 200 χωριουδάκια διασκορπισμένα στο νησί και τα χωριά της ενδοχώρας έχουν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό ανέγγιχτα από τη μάστιγα του μαζικού τουρισμού. Παλιά σπιτάκια σε παστέλ χρωματισμούς, ένα παλιό εκκλησάκι και η πλατεία του χωριού όπου ο χρόνος μοιάζει να σταμάτησε. Τα χωριουδάκια αυτά συνδέονται με ένα λαβύρινθο από δρομάκια και μονοπάτια, έτσι που δεν χρειάζεται ποτέ να περάσεις δύο φορές από τον ίδιο δρόμο. Κάτι που πιθανόν είναι άγνωστο στους περισσότερους είναι ότι η Κέρκυρα διαθέτει το πυκνότερο οδικό δίκτυο στην Ευρώπη.

 

Το τοπίο του Νότου αποτελείται από λοφίσκους, την πανέμορφη λίμνη Κορισσίων και πολλά χιλιόμετρα σχεδόν έρημων αμμουδιών στη δυτική πλευρά του νησιού. Στη Μέση κυριαρχεί το Λιβάδι του Ρόπα με αμπέλια και λιβάδια και η δυτική ακτή με βουνά που υψώνονται και καταλήγουν στις παραλίες στη Γλυφάδα, τους Έρμονες και την Παλαιοκαστρίτσα. Στο Βορειοδυτικό μέρος (Τα Γύρου) υπάρχουν πολλοί λόφοι με χωριουδάκια διάσπαρτα στη εξοχή, και επίσης πολύ όμορφες αμμουδερές παραλίες. Στα βορειοανατολικά κυριαρχεί το βουνό του Παντοκράτορα με πολλούς δρόμους που περνούν από ορεινά χωριουδάκια και έναν δύσκολο δρόμο για την κορυφή (πάνω από τα 900 μέτρα). Αν πραγματικά θέλετε να ανεβείτε τον Παντοκράτορα με ποδήλατο καλύτερα να το αφήσετε προς το τέλος των διακοπών σας έτσι ώστε να είστε στην κατάλληλη φόρμα.

 

Υπάρχουν αρκετά τουριστικά γραφεία που ασχολούνται με ποδηλατικές εκδρομές στην Κέρκυρα, αλλά κι αν προτιμάτε να εξερευνήσετε το νησί μόνοι σας μπορείτε να νοικιάσετε ένα ποδήλατο σε σχεδόν όλα τα τουριστικά θέρετρα. Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε να έχετε μαζί σας λίγο νερό, αποφύγετε τις μεγάλες διαδρομές σε ζεστές μέρες, και μην ανησυχείτε για το φαγητό. Θα περάσετε πολλά ταβερνάκια αλλά και αρκετά οπωροφόρα δέντρα όπου μπορείτε να κόψετε ένα σύκο, πορτοκάλι ή μούρα!

Στη σελίδα αυτή θα βρείτε χρήσιμα τηλέφωνα των τοπικών αρχών της Κέρκυρας, απ’ όπου μπορείτε να πάρετε ταξιδιωτικές πληροφορίες αλλά και να απευθυνθείτε σ’ αυτές σε περίπτωση ανάγκης.

Θα βρείτε τηλεφωνικά νούμερα για να επικοινωνήσετε με το λιμάνι και το αεροδρόμιο, με ακτοπλοϊκές και αεροπορικές εταιρείες, με την αστυνομία και το κέντρο υγείας, καθώς και με διάφορα προξενεία.

 

Μεταφορά

Λιμεναρχείο 26610 23876
Λιμάνι (Φέρι μποτ) 26610 32655 ή 26610 40002
Λιμάνι Πλοίων (Εξωτερικού) 26610 21991 ή 26610 23876
Μαρίνα Γουβιάς 26610 91376 ή 26610 91475
Λιμενικός Σταθμός Λευκίμμης 26610 23977
Λιμενικός Σταθμός Παξών 26610 32259
Λιμενικός Σταθμός Παλαιοκαστρίτσας 26610 41297
Αεροδρόμιο Κέρκυρας ‘Ιωάν. Καποδίστριας’ 26610 39040 ή 26610 30180
Ολυμπιακή Αεροπορία Κέρκυρας 26610 38964 ή 26610 30180
Aegean Airlines Κέρκυρας 26610 27100
ΚΤΕΛ Κέρκυρας 26610 39985
ΚΤΕΛ Αθήνας 210 512-9443
ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης 2310 595-411
Αστικό ΚΤΕΛ Κέρκυρας 26610 32158
Ταξί (Κεντρικά Γραφεία) 26610 33811 έως 12 ή 26610 41333

 


Αστυνομικές & Τουριστικές Αρχές

Αστυνομία – Άμεση Δράση 100
Αστυνομικό Τμήμα Ασφάλειας 26610 37696 ή 26610 39574
Αστυνομικό Τμήμα Τροχαίας 26610 39294
Τουριστική Αστυνομία 26610 30625 ή 26610 39503
Δημοτική Αστυνομία 26610 27778
Αστυνομία Αεροδρομίου 26610 38088
Πυροσβεστική Υπηρεσία 199
ΕΟΤ 26610 37520 ή 26610 37638

 


Υγεία

Άμεση Βοήθεια 166
Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας 26610 30562 ή 26610 88200
Γενική Κλινική 26610 36044

 


Προξενεία

Αυστρίας – Ζαβιτσιανού 3 26610 44252
Βελγίου – Λ. Αλεξάνδρας 44 26610 33788
Δανίας – Εθνικής Αντιστάσεως 4 26610 35698
Γαλλίας – Ι. Πολυλά 22 26610 26312 ή 30067
Γερμανίας – Γκίλφορντ 57 26610 31453 ή 31450
Μεγ. Βρετανίας – Μενεκράτους 1 26610 30055 ή 37955
Ιρλανδίας – Καποδιστρίου 22 A’ 26610 32469
Ιταλίας – Α Βραϊλα 7 26610 37351
Ολλανδίας – Ιδρωμένου 2 26610 39900
Νορβηγίας – Δονζελοτ 9 26610 39667
Σουηδίας – Σκαραμαγκά 7 26610 36241
Ελβετίας – Corfu Palace Hotel 26610 39485

Από Αθήνα

 

Με αεροπλάνο από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος” (περίπου 1 ώρα)

  • Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος”: Τηλ. 210 353-0000
  • Ολυμπιακή Αεροπορία Αθηνών: Τηλ. 210 966-6666 ή 801-11-44444
  • Aegean Airlines Αθηνών: Τηλ. 210 626-1000 ή 801-11-20000

Με λεωφορείο από το Σταθμό ΚΤΕΛ Αθηνών και μετά με πλοίο από το Λιμάνι της Πάτρας (ταξίδι με πλοίο περίπου 8 ώρες) ή το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας (ταξίδι με πλοίο περίπου 2 ώρες).

  • Σταθμός ΚΤΕΛ Αθηνών: Τηλ. 210 512-9443
  • Λιμάνι Πάτρας: Τηλ. 2610 341-002 ή 2610 341-024
  • Λιμάνι Ηγουμενίτσας: Τηλ. 26650 99400

Με αυτοκίνητο από Αθήνα για Ηγουμενίτσα – περίπου 8 ώρες. Μετά με το πλοίο για την Κέρκυρα (περίπου 2 ώρες). Σύνολο:  10 ώρες

 


Από Θεσσαλονίκη

 

Με αεροπλάνο από το Αεροδρόμιο “Μακεδονία”

  • Αεροδρόμιο “Μακεδονία” (Θεσσαλονίκης):      Τηλ. 2310 985-000 ή 2310 473-212
  • Ολυμπιακή Αεροπορία Θεσσαλονίκης:          Τηλ. 2310 368-311
  • Aegean Airlines Θεσσαλονίκης:                   Τηλ. 2310 239-225 έως 6

Με λεωφορείο από το Σταθμό ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης και μετά με πλοίο από το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας (ταξίδι με πλοίο περίπου 2 ώρες).

  • Σταθμός ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης: Τηλ. 2310 595-411
  • Λιμάνι Ηγουμενίτσας: Τηλ. 26650 99400

Με αυτοκίνητο από Θεσσαλονίκη για Ηγουμενίτσα – περίπου 7 ώρες. Μετά με το πλοίο για την Κέρκυρα – περίπου 2 ώρες. Σύνολο: 9 ώρες

 


Από το Εξωτερικό

 

Από Μπάρι, Μπρίντεζι, Ανκόνα, Τεργέστη και Βενετία με πλοίο.

  • Anek Lines
  • Minoan Lines
  • Superfast Ferries

 


Η Κέρκυρα διαθέτει πολύ καλό δίκτυο αστικών και ΚΤΕΛ λεωφορείων, μέσω του οποίου μπορείτε να φτάσετε σε κάθε γωνιά του νησιού.

Αστικά λεωφορεία:

  • Κανόνι – Πέραμα – Αχίλλειο – Γαστούρι – Μπενίτσες
  • Άφρα – Αγ. Ιωάννης – Πέλεκας

Με ΚΤΕΛ μπορείτε να πάτε στ’ ακόλουθα μέρη: Άγιο Γόρδιο, Άγιο Ματθαίο, Άγιο Παντελέημονα, Αγρό, Άνω Γαρούνα, Άνω Κορακιάνα, Αρίλλα, Αρμενάδες, Αφιώνα, Βαλανείο, Βαρυπατάδες, Βάτο, Βελονάδες, Βουνιατάδες, Γιαννάδες, Γλυφάδα, Δουκάδες, Κάβο, Καλαφατιώνες, Καρουσάδες, Κασσιόπη, Κάτω Γαρούνα, Κάτω Κορακιάνα, Κορακάδες, Κρήνη, Λάκωνες, Λευκίμμη, Λιαππάδες, Μαγουλάδες, Μακράδες, Νύμφες, Πάγους, Παλαιοκαστρίτσα, Πεντάτι, Περίθεια, Πετάλεια, Πόρτα Σινιών, Πυργί, Σγουράδες, Σιναράδες, Σταυρό, Στρινύλα, Στρογγυλή, Σωκράκι, Χλωμό.

 

Μπορείτε επίσης να ενοικιάσετε ένα αυτοκίνητο, μοτοποδήλατο, σκούτερ ή ποδήλατο από τα πολλά γραφεία ενοικίασης που διαθέτει η Κέρκυρα.