Κιλκίς

Το φυσικό περιβάλλον, η πλούσια ιστορία, η ποικιλία εναλλακτικών τουριστικών επιλογών είναι συνδυασμός που μπορεί να διαμορφώσει τους όρους μιας ανεπανάληπτης εμπειρίας για τον επισκέπτη της περιοχής του Κιλκίς.

Τα εντυπωσιακά βουνά Πάικο, Κρούσσια και Μπέλλες, με τις άφθονες φυσικές ομορφιές, όπως η σμαραγδένια λίμνη και οι καταρράκτες του Σκρα, αλλά και τα ποτάμια Αξιός και Γαλλικός και οι λίμνες Δοϊράνη και Πικρολίμνη, η τεχνητή Λίμνη Μεταλλείου, όπου εργάστηκε και έζησε ο Ήρωας του Καζαντζάκη Αλέξης Ζορμπάς, με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα, οι αρχαιολογικοί χώροι, τα γραφικά ορεινά χωριά, οι εκκλησίες και τα μοναστήρια, η αναβίωση εθίμων και οι αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις αποτελούν πόλους έλξης για τον επισκέπτη.

Mνημεία όπως η μεταβυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στον ομώνυμο λόφο της πόλης του Κιλκίς, ο παλαιοχριστιανικός οικισμός στο χωριό Κολχίδα, το μεγαλιθικό μνημείο προϊστορικών χρόνων στο κάστρο Χωρυγίου ή τα σημαντικά τμήματα του Βυζαντινού κάστρου στο Γυναικόκαστρο κερδίζουν το θαυμασμό του επισκέπτη. Όπως και το Αρχαιολογικό Μουσείο του Κιλκίς το οποίο ανάμεσα σε πολλά άλλα ευρήματα στεγάζει τον μοναδικό στην Βόρεια Ελλάδα Κούρο της Αρχαίας Ευρωπού του 6ου π.Χ. αι., καθώς και το Πολεμικό Μουσείο που θυμίζει τη σημαντική για τον ελληνισμό ιστορική πορεία της περιοχής.

Το Σπήλαιο στο λόφο του Αγίου Γεωργίου είναι από τα πιο αξιόλογα της Ελλάδας με τον σπανιότατο διάκοσμο από κοραλλιογενές υλικό (προσφέρεται ακόμη και για σπηλαιοθεραπεία) και το νέο ανεγερθέν Παλαιοντολογικό μουσείο του. Η ποικιλία των τουριστικών θέλγητρων της ευρύτερης περιοχής συμπληρώνεται από γραφικούς οικισμούς, όπως του Μεταλλικού ή της Κούπας που είναι ιδανικοί για φυσιολατρικές δραστηριότητες, από διαμορφωμένους χώρους αναψυχής μέσα στη φύση, όπως το Ράντσο Κιλκίς ή τα Χίλια Δέντρα στο δάσος των Μουριών και από πλήθος άλλων εναλλακτικών επιλογών που έχει ο επισκέπτης. Όπως το πηλοθεραπευτήριο στην Πικρολίμνη, το ψάρεμα στην Δοϊράνη με την μαγευτική παραλιακή διαδρομή, ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων με τα ενδημικά φυτά των Βαλκανίων, ο μοναστηριακός τουρισμός, οι γεύσεις των “δρόμων του Κρασιού” στη Γουμένισσα με την ξεχωριστή πολιτιστική και αρχιτεκτονική ομορφιά και τα πολλά πολιτιστικά δρώμενα με γιορτές και πανηγύρια τα οποία τελούνται με ξεχωριστή λαμπρότητα τηρώντας έθιμα και παραδόσεις.

Πρόκειται όμως για ένα μικρό μόνο μέρος της φυσικής ομορφιάς και των πολλών εναλλακτικών επιλογών που βρίσκονται στη διάθεση του επισκέπτη του Κιλκίς. Η ανακάλυψη της φυσικής ομορφιάς της περιοχής σε όλο το εύρος της, της πλούσιας ιστορίας της και της ποικιλίας των επιλογών που προσφέρει, είναι και αυτή ένα μέρος της μαγείας του να επισκεφτεί κανείς το Κιλκίς.

Στο τέλος των αρχαϊκών χρόνων η περιοχή του νομού Κιλκίς πέρασε στα χέρια των Μακεδόνων, που από τον 8ο αι. π.Χ. και μετά συγκρότησαν το Μακεδονικό κράτος μέσα στα όρια του σημερινού Ελληνικού. Οι σπουδαιότερες πόλεις της περιοχής τότε ήταν η Ειδομένη, η Ευρωπός, η Αταλάντη, η Γορτυνία, η Τέρπυλλος, η Φύσκα και η Καλλίνδροια. Η ανάπτυξη της περιοχής στα χρόνια αυτά περνάει μέσα από τη μεγάλη Μακεδονική ακμή που φιλοξένησε στις βασιλικές αυλές της εποχής φιλόσοφους, ποιητές και καλλιτέχνες.

Όμως η περιοχή του Κιλκίς ακολουθεί την τύχη της υπόλοιπης Μακεδονίας και το 148 π.Χ υποτάσσεται στη ρωμαϊκή κυριαρχία. Ακολουθούν περισσότερα από 250 χρόνια της λεγόμενης Ρωμαϊκής Ειρήνης, ενώ μετά η περιοχή όπως και η υπόλοιπη Κεντρική Μακεδονία λεηλατείται από τους Γότθους, Ούννους, Αβαρούς και Σλάβους, που εγκαθίστανται στη Βαλκανική τον 6ο και 7ο αιώνα, αλλά και αργότερα.

Η Φραγκοκρατία αυτή αποτελεί τη συνέχεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, μέσα στην οποία βρέθηκε και η περιοχή του Κιλκίς. Οι Παλαιολόγοι παρά τους εμφύλιους σπαραγμούς πρόσφεραν σημαντικά έργα και ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή. Με την κατάκτηση της Θεσσαλονίκης το 1430 μ.Χ. από τους Τούρκους, ολόκληρη η περιοχή περνάει πια κάτω από τον οθωμανικό ζυγό.

Οι Τούρκοι, μάλιστα, από το 1699 και μετά προσπαθούν να αντικαταστήσουν τους Έλληνες κατοίκους της περιοχής με Τούρκους. Στη συνέχεια και μετά την επανάσταση του 1821 η περιοχή του Κιλκίς παραμένει σκλαβωμένη, αλλά αργότερα ξεκινά ο Μακεδονικός Αγώνας και ακολουθούν οι δύο Βαλκανικοί Πόλεμοι.

Με τον πρώτο βαλκανικό πόλεμο (1912-1913) απελευθερώνονται από τον τουρκικό ζυγό σημαντικά τμήματα της Μακεδονίας καθώς και η Θεσσαλονίκη. Ο δεύτερος Βαλκανικός πόλεμος που ακολούθησε περιλαμβάνει μάχες σημαντικές που διαδραματίστηκαν κατά ένα μεγάλο μέρος στην περιοχή του Κιλκίς του Λαχανά. Ήταν ένας πόλεμος ανάμεσα στους πρώην συμμάχους, Έλληνες και Σέρβους από τη μια πλευρά και τους φλεγόμενους από την πανσλαβική ιδέα Βουλγάρους από την άλλη.

Σ’ αυτή τη μάχη του Κιλκίς κρίθηκε η ολοκλήρωση της απελευθέρωσης όλης της σημερινής Μακεδονίας και Θράκης. Ακολουθεί η λαίλαπα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (1914-1918). Ολόκληρη η περιοχή του Κιλκίς υπήρξε θέατρο σκληρών μαχών κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους και τον Α’ Παγκόσμιο. Οι νίκες των Ελλήνων και των συμμάχων τους στο Σκρα και τη Δοϊράνη είναι από τις σημαντικότερες.

Η πόλη του Κιλκίς, πρωτεύουσα του νομού Κιλκίς, είναι πόλη πλούσια σε ιστορία. Είναι χτισμένη στους πρόποδες του λόφου του Αγίου Γεωργίου στην κορυφή του οποίου δεσπόζει η ομώνυμη μεταβυζαντινή εκκλησία.

Βρίσκεται σε απόσταση 48 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 550 χλμ. από την Αθήνα και διαθέτει αξιοσημείωτη βιομηχανική ανάπτυξη με μια ιδιαίτερα δραστήρια βιομηχανική περιοχή (ΒΙ.ΠΕ. Σταυροχωρίου). Το 2011 (απογραφή ΕΛΣΤΑΤ) η πόλη είχε μόνιμο πληθυσμό 22.740 και ο Δήμος 51.710 μόνιμους κατοίκους.

Οι κάτοικοι του Κιλκίς ασχολούνται με τη γεωργία και τη κτηνοτροφία, ενώ εξαιτίας της ίδρυσης της Βιομηχανικής Περιοχής Σταυροχωρίου τις τελευταίες δεκαετίες προσήλκυσε αρκετούς νέους επιστήμονες και εργάτες. Το όνομα του Κιλκίς προέρχεται από την Ρωμαϊκή εποχή (1οςμ.Χ. αιώνας) όταν στη θέση αυτή ιδρύθηκε το Callicum (ή Gallicum).

Callicum ή Καλλικώς ήταν το δερμάτινο κόσκινο με το οποίο συλλέγονταν ο χρυσός από τον ποταμό Εχέδωρο ή αλλιώς “Γαλλικός ποταμός”, όνομα που προέρχεται από τον ίδιο τον οικισμό Καλλικό. Σήμερα ο οικισμός Καλλίκουμ έχει ταυτιστεί με την Κολχίδα Κιλκίς, όπου υπάρχουν ρωμαϊκά και παλαιοχριστιανικά ερείπια οικισμού. Με την ίδρυση του βουλγαρικού κράτους τον 10ο αιώνα, το Κιλκίς καταστρέφεται και οι κάτοικοι μεταναστεύουν στη νότια Ιταλία.

Μετά το 1014, με την καταστροφή του βουλγαρικού στρατού από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Βασίλειο Β΄, η πόλη ξανακτίζεται. Τον 14ο αιώνα η περιοχή, που ανήκε σε γαιοκτήμονες του Βυζαντίου, αναφέρεται ως «κτήμα Γαλλικός». Κατά την τουρκοκρατία, η πόλη είναι γνωστή ως Κίλκισι και από τον 15ο αιώνα αποκτά πολιτική σταθερότητα και ακμάζει στο τομέα της μεταξουργίας και υφαντουργίας. Στις αρχές του 17ου αιώνα, ανήκε στο τσιφλίκι του Γιουρούκ Χασάν Αγά, ενώ γύρω στα 1765 ενσωματώθηκε στο τσιφλίκι του Αβδούλ Αγά από την οικογένεια των γαιοκτημόνων Χαμπεντέρογλου της Δοϊράνης.

Στα 1780, η περιοχή δόθηκε από την Πύλη, στον Γιουσούφ Μπέη της οικογένειας Εβρενός. Οι Κιλκίσιοι συμμετέχουν στην Επανάσταση του ΄21 με πρωτεργάτη τον Ζαφείριο Σταματιάδη από την Ειδομένη καθώς και στον Μακεδονικό Αγώνα (1904-1908) με τους μακεδονομάχους Μιχ. Σιωνίδη, Ι. Ράμναλη, Γ. Δοϊτσίνη και άλλους. Τελικά η περιοχή απελευθερώνεται το 1913 (Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος) μετά την ένδοξη τριήμερη μάχη του Λαχανά (19-21 Ιουνίου).

Ακολουθούν οι ανταλλαγές πληθυσμών με Βουλγαρία (1919) και Τουρκία (1923) και η εγκατάσταση προσφύγων από την Ανατολική Θράκη, Μικρά Ασία, Καππαδοκία και Πόντο. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η περιοχή γνωρίζει τη Γερμανική κατοχή και τον Ελληνικό Εμφύλιο πόλεμο. Σήμερα το Κιλκίς είναι μια σύγχρονη αναπτυσσόμενη πόλη με αξιόλογες υποδομές και μέγεθος ιδανικό για μια ποιοτική ζωή αφού μπορεί κανείς να συνδυάσει την πλούσια και όμορφη φύση της περιοχής με την αστική καθημερινότητα, χωρίς τους εξοντωτικούς ρυθμούς μια μεγαλούπολης.

… χωριά

Η φύση, η οποία υπήρξε εξαιρετικά γενναιόδωρη με την περιοχή, σε συνδυασμό με την ιστορική διαδρομή του τόπου και τους ανθρώπους του με τα έθιμα και τις παραδόσεις τους, έχουν δημιουργήσει στα μέρη αυτά ένα άριστο δείγμα όμορφης και αρμονικής, παραδοσιακής, ελληνικής υπαίθρου.

Ορεινά χωριά όπως αυτά του όρους Πάικου και του όρους των Κρουσσίων στα οποία φθάνει κανείς μέσα από πανέμορφες διαδρομές σε ένα καταπληκτικό φυσικό τοπίο για να απολαύσει ξεκούραση, υγιεινό περιβάλλον και δροσερά νερά από τις πηγές των βουνών, αποπνέουν πραγματικά ηρεμία, γαλήνη και την εξαιρετική μοναδικότητα της περιοχής.

Η Γουμένισσα με τα στενά δρομάκια τα παλιά παραδοσιακά σπίτια, τα άφθονα νερά, την παράδοση των κρασιών ανωτέρας ποιότητας και τη μουσική των ”χάλκινων” οργάνων από αυτοσχέδιες μπάντες.

Η Κάρπη, λίγο παραπάνω, κτισμένη πάνω σε οροπέδιο με το χαρακτηριστικό μαύρο ρέμα να τρέχει στο νοτιοδυτικό τμήμα του χωριού, η κοίτη του οποίου πράγματι έχει μαύρο χρώμα.

Το ιστορικό χωριό Σκρα με τους λίγους κατοίκους και τις πολλές φυσικές ομορφιές, σε υψόμετρο 520μ., που πήρε τ’ όνομά του από την κοντινή κορυφή Σκρα ντι Λέγκεν που στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο αποτέλεσε πεδίο μάχης καθοριστικής για το Ελληνικό κράτος.

Η Γρίβα και η Καστανερή, πανέμορφα χωριά με άφθονη βλάστηση, δεντροκαλλιέργειες, κτηνοτροφία, αυθεντικά προϊόντα του δάσους και ορισμένα παλαιά κτίσματα με φρουριακό χαρακτήρα, που μαρτυρούν το χαρακτήρα της περιοχής τα παλαιότερα χρόνια.

Τα Μεγάλα Λιβάδια στο μέσον οροπεδίου σε υψόμετρο 1.200μ., βλαχοχώρι με πλούσια ιστορία και ακτινοβολία, το οποίο το καλοκαίρι σφύζει από ζωή.

Ο οικισμός Κούπα, σε υψόμετρο 600 μ., με τα σπάνιας πυκνότητας δάση βελανιδιάς και οξιάς, τα φυσικά σπήλαια, το ξινό ιαματικό νερό, το ποτάμι, τις πολυάριθμες πηγές και τους περίπου 100 κατοίκους που ασχολούνται με την κτηνοτροφία και τις λαϊκές παραδοσιακές κατασκευές.

Το Μεταλλικό, με το κατάφυτο πράσινο φυσικό περιβάλλον και τη μοναδική εμπειρία να ακούσει κανείς το τραγούδι των αηδονιών στη μικρή ρεματιά έξω από το χωριό, ενώ στους πρόποδες του πευκόφυτου λόφου του βρίσκεται η πηγή με την ονομασία «Ξινό Νερό» το οποίο είναι κατάλληλο για ποσιθεραπεία.

Τα γραφικά χωριά Ποντοκερασιά και Κάτω Θεοδωράκι, στο όρος Κρουσσίων, που αποτελούν έναν ορεινό παράδεισο πολυποίκιλτης φυσικής ομορφιάς και διαθέτουν υποδομή για φυσιολάτρες που θα ήθελαν να περάσουν λίγες μέρες απολαμβάνοντας γαλήνη και την εξαιρετική τοπική κουζίνα.

Ειδικά, όμως, σε ότι αφορά τις τοπικές γεύσεις τα χωριά του Κιλκίς προσφέρουν μοναδικούς συνδυασμούς. Κρασί στη Γουμένισσα, ψάρια στα παραλίμνια χωριά της Δοϊράνης, ποντιακά τυριά και ζυμαρικά στη Βάθη, εδέσματα και γλυκά του κουταλιού στη Φιλυριά, ζυμωτό ψωμί και παραδοσιακά ζυμαρικά στο Φανό, μέλι στο Γερακώνα είναι μόνο ένα δείγμα του τι μπορεί κανείς να γευτεί.

Γενικότερα, τα χωριά του νομού Κιλκίς προσφέρονται, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, για να δει κανείς τις πλούσιες ομορφιές της φύσης, να απολαύσει αυθεντικές τοπικές γεύσεις και να έρθει σε επαφή με την παραδοσιακή τέχνη και τις παλιές συνήθειες της υπαίθρου. Να θαυμάσει τα αποτυπώματα που άφησαν άλλες εποχές, και τις πινελιές του χρόνου, μέσα από έθιμα που διαιωνίζονται σε έναν τόπο εξαιρετικό και ξεχωριστό.

Λαογραφικό Μουσείο Μικροκάμπου Κιλκίς

Ο Μικρόκαμπος απέχει 23 χιλιόμετρα από το Κιλκίς και 32 από τη Θεσσαλονίκη. Έχει περίπου 700 μόνιμους κατοίκους και είναι γνωστός για τη λίμνη του, τη φημισμένη Πικρολίμνη με το Πηλοθεραπευτήριό της. Μετά από 30 χρόνια συλλογή, παλαιικών αντικειμένων, στις 20 Νοεμβρίου 2010 αποφασίσαμε με πολύ μεράκι και κόπο να εγκαινιάσουμε τη λαογραφική μας συλλογή με την ονομασία “Νοσταλγίες απο το χθές” Βλέποντας τα εκθέματα ο επισκέπτης, μπορεί να διακρίνει με πόση αγάπη και μεράκι ταξινομήθηκαν και τοποθετήθηκαν το καθένα στη θέση του.

Είναι τοποθετημένα σε 5 χώρους. Ο κάθε χώρος έχει και τη δική του ιστορία:

  • Στον πρώτο χώρο, εκτίθενται όλα τα εργαλεία για την παρασκευή του ψωμιού, τα σκεύη μαγειρικής όλων των εποχών καθώς και τα φωτιστικά,χειροκίνητα εργαλεία για το όργωμα,τη σπορά και το αλώνισμα και ο τρόπος εστίασης και μαγειρέματος.
  • Ο δεύτερος χώρος περλαμβάνει τον αργαλειό, με όλα του τα εξαρτήματα, χειροκίνητες και ποδοκίνητες ραπτομηχανές,παλιές φωτογραφίες της οικογένειας,το σαλονάκι και τα χτιστά κρεβάτια.
  • Ο τρίτος χώρος είναι το κελάρι με όλα τα παραδοσιακά σκεύη αποθήκευσης και συντήρησης των τροφίμων, διάφορες ζυγαριές της εποχής καθώς και διάφορα μικροεργαλεία για τις καθημερινές ανάγκες του νοικοκυριού και εκατοντάδες άλλα καθημερινά είδη.
  • Ο τέταρτος χώρος είναι η πτέρυγα του τεχνικού μουσείου με τα τέσσερα παραδοσιακά επαγγέλματα Σιδεράδικο, Ξυλουργείο, Τενεκετζίδικο Τσαγκαράδικο Συσκευές πρώιμης τεχνολογίας και τηλεφωνίας.
  • Ο πέμπτος χώρος είναι το υπαίθριο κομμάτι με όλα τα μηχανήματα οργώματος, σποράς και αλωνίσματος. Η λαογραφική συλλογή είναι επισκέψιμη, μετά από συνεννόηση. Οργανώνονται ξεναγήσεις, σε σχολεία, συλλόγους, ΚΑΠΗ, και σε άλλους φορείς καθ’ όλη τη διάρκε ια του χρόνου.Μουσείο Α’ Παγκοσμίου Πολέμου – Μάχης Σκρα

Στο Σκρα λειτουργεί το Μουσείο Α’ Παγκοσμίου Πολέμου – Μάχης Σκρα από τον Μάιο του 2002 σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Η έκθεση του Μουσείου, παρουσιάζει κειμήλια, φωτογραφίες και ιστορικά έγγραφα από το Μακεδονικό Μέτωπο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου καθώς και από την καθοριστική για τους Έλληνες νικηφόρα μάχη του Σκρα στις 17ης Μάιου του 1918.

Πληροφορίες
Διεύθυνση: Μικρόκαμπος
Tηλέφωνο: 23410 98 448
Κινητό: 697 81 81 726
Τ.Κ.: 57 011
Τοποθεσία: Μικρόκαμπος

 


Μουσείο Α’ Παγκοσμίου Πολέμου – Μάχης Σκρα

Στο Σκρα λειτουργεί το Μουσείο Α’ Παγκοσμίου Πολέμου – Μάχης Σκρα από τον Μάιο του 2002 σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Η έκθεση του Μουσείου, παρουσιάζει κειμήλια, φωτογραφίες και ιστορικά έγγραφα από το Μακεδονικό Μέτωπο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου καθώς και από την καθοριστική για τους Έλληνες νικηφόρα μάχη του Σκρα στις 17ης Μάιου του 1918.

Στο χωριό Σκρα βρίσκεται το Ηρώο των Πεσόντων της ιστορικής Μάχης του Σκρα, που διεξήχθη τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθορίζοντας σε ένα βαθμό την εξέλιξη του. Κάθε χρόνο στις 17 Μαΐου, τελείται μνημόσυνο για τους νεκρούς αξιωματικούς και στρατιώτες των μαχών εκείνων, οι οποίοι ανήκαν στην λεγόμενη Ελληνική Μεραρχία Κρητών και Αρχιπελάγους.

Πληροφορίες
Διεύθυνση: Σκρά
Tηλέφωνο: 23430 31 656
Τ.Κ.: 61 400
Τοποθεσία: Παιονία

 


Έκθεση Παλαιοντολογίας

Στη μόνιμη Έκθεση Παλαιοντολογίας φιλοξενείται ο πλούσιος παλαιοντολογικός θησαυρός απολιθωμάτων ζώων και ευρημάτων που έχουν εντοπιστεί στο Σπήλαιο του Λόφου Αγίου Γεωργίου Κιλκίς καθώς και άλλα ενδιαφέροντα εκθέματα όπως το ομοίωμα της στικτής ύαινας του σπηλαίου, ο “σπηλαιολόγος”, η αναπαράσταση του άγριου ημίονου, κ.ά. τα οποία χρονολογούνται στην τελευταία Εποχή των Παγετώνων.

Τα οστά αυτά ανήκαν σε ζώα, που έχουν σήμερα εξαφανιστεί από την Ευρώπη εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών, όπως τη στικτή ύαινα των σπηλαίων, τη γιγαντιαία νυφίτσα, το γιγαντιαίο ελάφι, το πρωτόγονο βόδι, το άγριο άλογο και τον άγριο ημίονο. Τα απολιθωμένα οστά μας διηγούνται μια εκπληκτική ιστορία για τα τελευταία 30.000 χρόνια στην ευρύτερη περιοχή του Κιλκίς όταν ο λόφος του Αγίου Γεωργίου ήταν ένα επικίνδυνο άντρο υαινών. Τα πρώτα ευρήματα ανακαλύφθηκαν ήδη από τη δεκαετία του ’60, όταν ξεκίνησαν οι εργασίες στο σπήλαιο του Κιλκίς, αλλά η έκθεση δημιουργήθηκε μόλις το 2012.

Η επιστημονική μελέτη, σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έφερε στο φως σημαντικά αποτελέσματα, όπως μια πολύ μεγάλη συγκέντρωση οστών του άγριου ημίονου, Equushydruntinus, η οποία είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο. Η Έκθεση Παλαιοντολογίας στεγάζεται στο 2ο όροφο του δημοτικού αναψυκτηρίου στο Λόφο του Αγίου Γεωργίου, σε απόσταση 300μ. από το αντίστοιχο σπήλαιο. Πρόκειται για μια δίγλωσση έκθεση με μοντέρνο σχεδιασμό και γραφικά, που αναπαριστά το παρελθόν με ένα ελκυστικό και κατανοητό τρόπο. Στο διαδραστικό τραπέζι (σε σχεδιασμό του ΝτικΜολ), φιλοξενείται ομοίωμα στικτής ύαινας και πληροφοριακό υλικό για τις διάφορες κατηγορίες των μεγάλων σαρκοφάγων (λύκος, ύαινα, λιοντάρι, μαχαιρόδοντας).

Ιδιαιτερότητα του Σπηλαίου είναι ο αριθμός των οστών -σχεδόν 300- από άγριο ημίονο που έχουν ανευρεθεί στο εσωτερικό του, αριθμός που αποτελεί και το πολυπληθέστερο υλικό παγκοσμίως,

Πληροφορίες
Διεύθυνση: Λόφος Αγίου Γεωργίου Κιλκίς
Tηλέφωνο: 23413 52 103
Κινητό: 697 20 78 442
Τοποθεσία: Κιλκίς

 


Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Αξιούπολη

Χαρακτηρίστηκε ως το σημαντικότερο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας μετά από το Μουσείο Γουλανδρή. Ο λόγος, για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αξιούπολης, που στεγάζεται στο εντυπωσιακό κτίριο του παλιού δημοτικού σχολείου της πόλης.

Στις αίθουσες του Μουσείου εκτίθενται εντυπωσιακά δείγματα της πανίδας και χλωρίδας της ευρύτερης περιοχής, καθώς και σπάνια πετρώματα, ενώ εντυπωσιάζουν οι απεικονίσεις από τη δημιουργία του σύμπαντος μέχρι αυτήν του πλανήτη Γη.

Πληροφορίες
Διεύθυνση: Αξιούπολη
Tηλέφωνο: 23430 31 656
Email: [email protected]
Ιστοσελίδα: Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αξιούπολη
Τ.Κ.: 61 400
Λειτουργία: Καθημερινά
Ώρες επίσκεψης: 8:00 – 14:30
Τοποθεσία: Αξιούπολη

 


Αρχαιολογικό Μουσείο, Κιλκίς

Το Μουσείο φιλοξενεί ευρήματα που προέρχονται από αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή του Κιλκίς αλλά και από παραχωρήσεις ιδιωτών. Λειτουργεί από το 1972, ενώ το 1991 δημιουργήθηκε και έκθεση των ευρημάτων της ανασκαφής από το Παλιό Γυναικόκαστρο. Το κτίριο του Μουσείου περιλαμβάνει τρεις αίθουσες που χωροθετούνται με χρονολογική σειρά:

Στον προθάλαμο εκτίθενται ευρήματα προϊστορικής περιόδου. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα νεολιθικά ειδώλια από τον οικισμό της Κολχίδας και η συλλογή των προϊστορικών εργαλείων από τον ίδιο οικισμό. Στην προθήκη του προθάλαμου εκτίθεται μία μικρή συλλογή από τα εκπληκτικά χάλκινα κοσμήματα της πρώιμης εποχής Σιδήρου. Τα κοσμήματα αυτά είναι συνήθως πολύσπειρα χάλκινα βραχιόλια, δακτυλίδια, και περίαπτα. Τα τελευταία παρουσιάζουν ποικιλία τύπων, έχουν χαρακτηριστικά σχήματα και διακρίνονται σε αγκυρόμορφα, πυξιδόμορφα, πτηνόμορφα και σε μορφές αγγείων. Στον υπόλοιπο χώρο εκτίθενται ακόμη μία επιτύμβια στήλη με ανάγλυφη παράσταση ιππέα, τμήμα αττικής σαρκοφάγου με παράσταση νέων ανδρών και αλόγου, καθώς και τιμητικό ψήφισμα της πόλεως της Μορρύλου (Άνω Απόστολοι).

Η δεύτερη αίθουσα περιλαμβάνει ανασκαφικά ευρήματα από τον αρχαιολογικό χώρο του νεκροταφείου της εποχής του Σιδήρου του Παλιού Γυναικόκαστρου. Εκτίθενται χαρακτηριστικά τεφροδόχα αγγεία και κτερίσματα, όπλα, μαχαιρίδια, διπλοί πελέκεις και κοσμήματα, ενώ στις γωνίες της αίθουσας έγινε αναπαράσταση του τρόπου ταφής των αγγείων.

Στην τρίτη αίθουσα του Μουσείου εκτίθενται ευρήματα ιστορικών χρόνων από την καθημερινή ζωή των πόλεων Ευρωπού και Παλατιανού. Στο τμήμα της Ευρωπού εκτίθενται κυρίως ευρήματα προερχόμενα από την ανασκαφική έρευνα των νεκροταφείων της πόλης και με εποπτικό υλικό παρουσιάζεται η εξέλιξη της ταφικής τελετουργίας και η επιβίωση των ταφικών εθίμων από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Στο τμήμα του Παλατιανού εκτίθενται ευρήματα και εργαλεία από τις καθημερινές δραστηριότητες των κατοίκων της περιοχής, κατανεμημένα σε ενότητες όπως κατοικία, γυναικωνίτης, αγροτική ζωή και θρησκεία.

Το Μουσείο διαθέτει υποδομές πρόσβασης για ΑΜΕΑ, ενώ η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Πληροφορίες
Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή 08:00-15:00 (Δευτέρα κλειστό)
Διεύθυνση: Ουτσκούνη & Ρεγκούκου, Κιλκίς, 61100
Τηλέφωνο: 23410 22 477
Email: [email protected]

 


Πολεμικό Μουσείο, Κιλκίς

Το μουσείο χτίστηκε το 1966. Ανήκει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας το οποίο έχει και την ευθύνη της λειτουργίας του.

Ο επισκέπτης μπορεί να δει στις αίθουσες του μουσείου ντοκουμέντα από το 1912-1913, όπως και προσωπικά αντικείμενα των αξιωματικών που πήραν μέρος στη μάχη του Κιλκίς, στολές όπλα (όλμους, οβίδες, πυροβόλα κ.ά.) και σημαίες συνταγμάτων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο ανάγλυφος χάρτης και η οπτικοακουστική παρουσίαση της μάχης.

Δίπλα στο ηρώο που κατασκεύασε ο γλύπτης Δημητριάδης, βρίσκεται το πολεμικό μουσείο Κιλκίς. Στις αίθουσες του υπάρχουν ντοκουμέντα από τη μάχη της 21ης Ιουνίου του 1913, η οποία καθόρισε σε πολύ μεγάλο βαθμό τα βόρεια σύνορα της χώρας. Προσωπικά είδη αξιωματικών που πολέμησαν στη μάχη, στολές, όπλα και σημαίες συνταγμάτων εκτίθενται μέσα σε προθήκες. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο ανάγλυφος χάρτης και η οπτικοακουστική αναπαράσταση της μάχης. Εδώ βρίσκεται και ομοίωμα σε μικρογραφία του θωρηκτού Κιλκίς.

Πληροφορίες
Διεύθυνση: Λόφος Ηρώου
Tηλέφωνο: 23410 76 911
Τοποθεσία: Κιλκίς

Σπήλαιο Αγίου Γεωργίου

Στους πρόποδες του λόφου του Αγίου Γεωργίου στην πόλη του Κιλκίς βρίσκεται το Σπήλαιο του Αγίου Γεωργίου, ένα από τα πιο σημαντικά σπήλαια της Ελλάδας. Ανακαλύφθηκε τυχαία το 1925 και από τη δεκαετία του 1980 είναι επισκέψιμο και όποιος βρεθεί στο Κιλκίς δεν πρέπει να το χάσει.

Η έκτασή του ξεπερνά τα χίλια τετραγωνικά μέτρα, ενώ αποτελείται από δύο επίπεδα. Ο διάκοσμός του από κοραλλιογενές υλικό και πλήθος σταλακτιτών και σταλαγμιτών δημιουργούν ένα μοναδικό περιβάλλον. Εντός του σπηλαίου βρέθηκαν πολύ καλά διατηρημένα δείγματα απολιθωμένων οστών ζώων, ηλικίας 10-100 χιλιάδων χρόνων.
Πολύ κοντά στο σπήλαιο λειτουργεί αναψυκτήριο, στον πάνω όροφο του οποίου θα βρείτε το Παλαιοντολογικό Μουσείο. Εκεί θα δείτε τα ευρήματα του σπηλαίου, όπως απολιθώματα και αναπαραστάσεις μεγάλων σαρκοφάγων ζώων, αλλά και αναλυτικές πληροφορίες για το περιβάλλον του σπηλαίου.

Το Σπήλαιο του Αγίου Γεωργίου προσφέρει μια μοναδική εμπειρία. Συνδυάστε την επίσκεψη με μία βόλτα στο Παλαιοντολογικό Μουσείο.

 


Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων

Ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων βρίσκεται περίπου 2 χιλιόμετρα έξω από την Ποντοκερασιά και πολύ κοντά στις πηγές του Γαλλικού ποταμού. Είναι ένας από τους σημαντικότερους βοτανικούς κήπους της Νότιας Ευρώπης, καθώς συγκεντρώνει πάνω από χίλια ενδημικά και αυτοφυή είδη της βαλκανικής χλωρίδας.

Ο κήπος εκτείνεται σε μια έκταση 310 στρεμμάτων, από τα οποία τα 150 καλύπτονται από δρύινο δάσος. Περπατώντας στις εκτάσεις αυτές θα συναντήσετε λιμνούλες, ρυάκια, μικρούς τεχνητούς καταρράκτες και παρατηρητήρια πουλιών.

Ιδανικός για εξόρμηση αν ταξιδεύετε με παιδιά, τα οποία θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ποικιλία της βαλκανικής χλωρίδας και να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα προστασίας της βιοποικιλότητας. Μικροί και μεγάλοι θα απολαύσετε το καταπράσινο περιβάλλον και θα ηρεμήσετε κοντά στη φύση.

 


Πρώην εργοστάσιο «Χρυσαλλίδα» στη Γουμένισσα

Ένα από τα ελάχιστα μεταξουργεία που διατηρούνται μέχρι σήμερα σε όλη τη χώρα, το Παλαιό Εργοστάσιο «Χρυσαλλίς» υπενθυμίζει τη δραστηριότητα των κατοίκων της Γουμένισσας.

Το διατηρητέο βιομηχανικό κτίριο έχει τη δική του ιστορία. Κατασκευάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1920 από την εταιρεία «Μεταξουργείον η Χρυσαλλίς» και απασχόλησε πάνω από 400 εργάτριες και εργάτες που κατοικούσαν στην περιοχή. Μόνο κατά τη διάρκεια της Κατοχής ανεστάλη προσωρινά η λειτουργία του, για να συνεχίσει κανονικά στις επόμενες δεκαετίες. Οι περισσότερες οικογένειες της περιοχής απασχολούνταν στο εργοστάσιο παραγωγής μεταξιού.

Η λειτουργία του εργοστασίου έπαυσε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και το κτίριο αμέσως χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο. Μία πυρκαγιά το 1999 κατέστρεψε τη βόρεια πτέρυγα, με αποτέλεσμα σήμερα να σώζονται κυρίως οι πέτρινοι τοίχοι. Το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού του παραμένει εκεί και το εντυπωσιακό κτίριο μας ταξιδεύει σε μια άλλη εποχή.

Γυναικοκάστρεια

Πραγματοποιούνται την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου στον υπέροχο χώρο των πλατανιών στο Π. Γυναικόκαστρο στη ρίζα του βυζαντινού κάστρου. Πολλή μουσική, χορός, παραδοσιακά σχήματα από όλα τα μέρη του κόσμου, θεατρικές παραστάσεις, παιχνίδια διασκεδάζουν μικρούς και μεγάλους.

 


Ελευθέρια

Η απελευθέρωση της πόλης του Κιλκίς γιορτάζεται με μια σειρά από εκδηλώσεις σε συνεργασία με όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους του Δήμου Κιλκίς, σε ανάμνηση της απελευθέρωσης της πόλης από τον ελληνικό στρατό το 1913. Οι εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα από το τέλος Μαΐου έως τέλος Ιουνίου και αφορούν εκθέσεις ζωγραφικής, συναυλίες, ομιλίες, αθλητικές εκδηλώσεις, παραδοσιακούς χορούς αλλά και παρουσίαση του έργου των τμημάτων που λειτουργούν στον ΟΠΟΝΓΑ.

 


Θεοτόκια

Ο εορτασμός της Παναγίας της Γουμένισσας τον δεκαπενταύγουστο συγκεντρώνει πλήθος κόσμου από την ευρύτερη περιοχή όπου εκτός από τις εκκλησιαστικές δοξολογίες και την περιφορά της εικόνας της Παναγίας μπορεί να παρακολουθήσει και πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων.

 


Φανούρια

Στο χωριό Κολχίδα, στα τέλη Αυγούστου, γιορτάζουν τη μνήμη του Αγίου Φανουρίου. Εκτός από τις εκδηλώσεις με χορό, φαγητό και κρασί, οι γυναίκες του χωριού ετοιμάζουν και τη Φανουρόπιτα. Η πίτα του Αγίου Φανουρίου είναι μια νηστίσιμη πίτα που φτιάχνεται στην μνήμη του Αγίου (27/08) και προσφέρεται στους πιστούς ως ευλογία. Σίγουρα είναι ένα έθιμο που ξεκίνησε από μια ευλαβική χειρονομία των πιστών (κυρίως από το γυναικείο φύλλο και το όνομα του έχει συνδεθεί με την εύρεση απολεσθέντων αντικειμένων αλλά και προσώπων) και δεν νομίζουμε ότι υποκρύπτει κάτι το αντικανονικό ή το άσχημο.

 


Αξιουπολίτικα

Tα “Αξιουπολίτικα” είναι πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις που τελούνται την περίοδο μετά τον δεκαπενταύγουστο (περίπου ανάμεσα στις 17 με 27 Αυγούστου). Πρόκειται για τη σημαντικότερη εκδήλωση της περιοχής της Αξιούπολης που περιλαμβάνει χορούς πολιτιστικών συλλόγων, θεατρικές παραστάσεις, διαγωνισμούς και αγωνίσματα, μουσικά φεστιβάλ και διαλέξεις γύρω από θέματα της περιοχής καθώς και εκκλησιαστικές δοξολογίες.

 


Απόκριες

Κατά τη διάρκεια της Αποκριάς, πραγματοποιείται αναπαράσταση του εθίμου του «Καλόγερου» στο Βαπτιστή. Το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας πραγματοποιούνται καρναβαλικές εκδηλώσεις στο Κιλκίς. Ένα αποκριάτικο γλέντι στήνεται κάθε χρόνο στον πεζόδρομο του Κιλκίς, το τελευταίο Σάββατο της Αποκριάς. Μικροί και μεγάλοι έχουν την ευκαιρία να χορέψουν και να διασκεδάσουν.

 


Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας

Μια παρέα ονειροπόλων που κρατάνε μια αγκαλιά όνειρα και έχουν για οδηγό το ουράνιο τόξο. Με τα χρώματα του ουράνιου τόξου δημιουργούν, πάνω στον πολύχρωμο καμβά, ιστορίες που μας ταξιδεύουν στο παιχνίδι και το όνειρο. Στην εποχή που το χαμόγελο του πρώτου μωρού έσπασε σε χίλια κομμάτια και απ’ τα κομμάτια του γεννήθηκαν οι νεράιδες. Νεράιδες που όταν χάνουμε το θάρρος μας, μας επισκέπτονται το χάραμα για να μας παρηγορήσουν και να φουσκώσουν ξανά τα πανιά μας με ελπίδες. Ένα ποτάμι από χρώματα, μουσική, κούκλες, στολές και χαρούμενα πρόσωπα, ξεχειλίζει κάθε χρόνο στις αρχές του Οκτώβρη στο Κιλκίς και γεμίζει τις καρδιές μας με υπέροχα συναισθήματα, που προέρχονται από κάθε άκρη της Γης. Ένα μοναδικό γεγονός στην Ελλάδα που αποσκοπεί στη διάδοση του κουκλοθεάτρου και της παντομίμας, ενώ συμβάλλει παράλληλα στην γνωριμία και κατανόηση μεταξύ των πολιτισμών των λαών.

 


Εκδηλώσεις Μνήμης

19η Μαΐου: Εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στη Νέα Σάντα. Σχεδόν κάθε χρόνο από το 1995, ο Σύλλογος Ποντίων Νέας Σάντας διοργανώνει εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο μικρασιατικό Πόντο κατά την περίοδο 1916-1923. Οι εκδηλώσεις για τα 353.000 θύματα της τουρκικής θηριωδίας τελούνται στη Νέα Σάντα, στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και στο πάρκο του Καπετάν Ευκλείδη και των παλικαριών της Σάντας του Πόντου και περιλαμβάνουν σπουδαίες ομιλίες από αξιόλογες προσωπικότητες.

 


Εκδηλώσεις Πεντεκαιδεκαμαρτύρων

Στις 28 Νοεμβρίου εορτάζεται η μνήμη των πολιούχων της πόλης «Πέντε και Δέκα» Μαρτύρων. Για ένα μήνα περίπου (από αρχές Νοέμβρη έως αρχές Δεκέμβρη) πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων του ΟΠΟΝΓΑ σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους συμβάλλουν στο να δοθεί ένα άλλο χρώμα στον εορτασμό.

 


Εμποροπανήγυρη

Αρχές Σεπτεμβρίου, με την ευκαιρία της παραδοσιακής εμποροπανήγυρης του Κιλκίς, πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Κιλκίς. Αποτελούν αφορμή για συνεύρεση των δημοτών με μουσική και τραγούδια στα πλαίσια εμπορικών συναλλαγών στην πλατεία Δημαρχείου.

 


Επέτειος Σκρα

Στις 17 Μαΐου, γίνεται ο εορτασμός της επετείου της ηρωικής νίκης του ελληνικού στρατού στη μάχη του Σκρα. Η Μάχη του Σκρα διεξήχθη στις 16 και 17 Μαΐου του 1918 και είναι μία από τις σημαντικότερες μάχες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η οποία έκρινε οριστικά την τύχη της Ελληνικής Μακεδονίας. Οι εκδηλώσεις της επετείου τελούνται με δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο των πεσόντων, κατάθεση στεφάνων, προσκλητήριο πεσόντων και τήρηση ενός λεπτού σιγή, ενώ ακολουθούν χοροί από πολιτιστικούς συλλόγους.

 


Καλοκαιρινές Εκδηλώσεις «Στου Φεγγαριού το Φως»

Φιλοξενία θεατρικών σχημάτων και συναυλιών γνωστών καλλιτεχνών στο όμορφο Θέατρο Λόφου Αγ. Γεωργίου ομορφαίνουν τα καλοκαιρινά βράδια. Οι εκδηλώσεις με τίτλο «Στου φεγγαριού το φως» πραγματοποιούνται σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού έως τα μέσα Σεπτεμβρίου.

 


Φεστιβάλ Γαστρονομίας «Κερνάμε Κιλκίς»

Το Φεστιβάλ Γαστρονομίας που διοργανώνει το Επιμελητήριο Κιλκίς έχει στόχο να προωθήσει τα τοπικά προϊόντα, τα ιδιαίτερα προϊόντα της τοπικής γαστρονομίας και την επιχειρηματικότητα. Είναι ένας ξεχωριστός τόπος συνάντησης για τους παραγωγούς, τους επισκέπτες της περιοχής και τους καταναλωτές. Με πολλές πολιτιστικές αλλά κυρίως γαστρονομικές εκδηλώσεις είναι μια γιορτή – θεσμός ανάδειξης του σύγχρονου και παραδοσιακού γαστρονομικού γίγνεσθαι αλλά και της ιδιαίτερης τοπικής ταυτότητας του Κιλκίς

 


Πολυκαστρινά

Τα Πολυκαστρινά διοργανώνονται κάθε χρόνο την περίοδο από 12 έως 24 Ιουνίου για τον εορτασμό του Αγίου Πνεύματος, είναι πολιτιστικές εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν χορούς πολιτιστικών συλλόγων, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις κ.λπ.

Η τοπική κουζίνα, όπως και όλος ο Νομός, είναι έντονα πολυπολιτισμική. Η ελληνική διασπορά συγκεντρωμένη στο τραπέζι  με όλα τα χαρακτηριστικά της. Στα σπίτια κάθε εποχή, παραδοσιακές γεύσεις και αρώματα ομορφαίνουν την ατμόσφαιρα.

Ο νομός Κιλκίς δίκαια καμαρώνει για την πλούσια γαστριμαργική του δραστηριότητα. Κάθε οικογένεια παρασκευάζει τουρσιά για όλο το χρόνο, ενώ τοπικές συνταγές πρωτότυπες και νόστιμες δίνουν τη γεύση τους σε κάθε γιορτινή μέρα του χρόνου.

 

Εδώ παράγονται τα ονομαστά ποντιακά τυριά και ζυμαρικά ΡΑΓΙΑΝ στο χωριό Βάθη, σε έναν καταπληκτικό, επισκέψιμο χώρο παραγωγής.

Εκλεκτά γαλακτοκομικά όπως τα τυριά Δοϊράνη, τα γαλακτοκομικά του Κουκάκη και του Λύκα, αλλά και το κασέρι Κολιός, παράγονται επίσης στην  περιοχή.

Σπιτικά τουρσιά παράγει ο Παρπάρας.

Η Γουμένισσα είναι το κέντρο της παραγωγής κρασιού με κρασιά ΟΠΑΠ από ποικιλίες ξινόμαυρου και νεγκόσκα. Επισκέψιμα οινοποιεία φτιαγμένα με μεράκι, όπως του Μπουτάρη και Αιδαρίνη, μικρά οικιακά μουσεία οίνου πραγματικά στολίδια για τον τόπο, όπως  του Ευτυχίδη και του Τάτση, παραδοσιακά καζάνια, όπως του Αρχοντάκη, εξαιρετικές μονάδες βιολογικής καλλιέργειας αμπελιών όπως το οινοποιείο Ακροθέα, αλλά και νέες, σύγχρονες και άρτια εξοπλισμένες όπως του Χατζηβαρύτη, σας περιμένουν να σας ξεναγήσουν και να σας συντροφεύσουν στους δρόμους του κρασιού, με μυρωδιές γκράπας και τσίπουρου.

 

Παραδοσιακά εδέσματα και γλυκά του κουταλιού, θα δοκιμάσετε στη Φιλυριά στο σπίτι του Κυρ-Αλέκου, στη Γερακώνα στη γωνιά του Κυρ Βασίλη με το γνήσιο μέλι και στο Φανό στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο του Κώστα θα γευτείτε σπιτικό ζυμωτό ψωμί και παραδοσιακά ζυμαρικά από βιοκαλλιέργεια και πετροαλεσμένα σιτηρά.

Από τα ταβερνάκια στα Κρούσια, μέχρι τα εστιατόρια του Κιλκίς και από τα Μεγάλα Λιβάδια στο Πάικο, μέχρι τη γραφική Καστανερή και το καταπράσινο Κοτζά Ντέρε, εξαίσια κρεατικά από ντόπια ζώα ελευθέρας βοσκής σας υπόσχονται ανεπανάληπτες γευστικές απολάυσεις.

 

Το φρέσκο ψάρι στη Δοϊράνη, μαγειρεμένο με όλους τους τρόπους, συμπληρώνει τη λίστα για τους λάτρεις του Ευ Ζην.

Ακολουθούν κάποιες τοπικές συνταγές

 

Σαλάτα: Κόκκινες Πιπεριές με Τυρί (Μακεδονίτικη)

Υλικά για 3 άτομα:

  • 5  μεγάλες  κόκκινες πιπεριές
  • 1/4 kg φέτα
  • ελαιόλαδο
  • κόκκινο πιπέρι
  • 4-5 φύλλα μαϊντανό
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • ξύδι
  • αλάτι

Εκτέλεση:

Ψήνουμε για λίγο τις πιπεριές στο φούρνο στους 240 βαθμούς και από τις δυο πλευρές. Τις αφήνουμε να κρυώσουν και μετά καθαρίζουμε τη φλούδα τους, κόβουμε από την κάθε πιπεριά το κοτσάνι της και την καθορίζουμε εσωτερικά από τους σπόρους.
Αναμιγνύουμε τη φέτα με το κόκκινο πιπέρι, το σκόρδο και το μαϊντανό.
Γεμίζουμε τις πιπεριές με τη γέμιση φέτας και τις ψήνουμε για 10 λεπτά στο γκριλ.
Κατόπιν τις χαράζουμε κάθετα και τις σερβίρουμε με λάδι και λίγο ξύδι.

 

Σαλάτα: Πιρπιρίμ (Ποντιακό)

Υλικά για 2 άτομα

  • 1 ματσάκι γλιστρίδα
  • 1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κουταλιές ξύδι
  • αλάτι

Εκτέλεση:

  • Πλένουμε με κρύο νερό τη γλιστρίδα και την καθαρίζουμε από τυχόν άλλα χόρτα.
  • Την βράζουμε σε ζεστό νερό για λίγα λεπτά προσέχοντας να μη λιώσει.
  • Ψιλοκόβουμε το σκόρδο.
  • Κατόπιν τοποθετούμε τη γλιστρίδα σε ένα μπολ, ρίχνουμε το λάδι, το αλάτι, το ξύδι και πασπαλίζουμε με το σκόρδο.

 


Ζυμαρικά: Ευριστέ (Ποντιακό)

Υλικά για 4 άτομα:

  • 1κιλό ευριστέ*
  • 100γρ. αγελαδινό βούτυρο
  • αλάτι
  • γαίς–τυρί ποντιακό**

Εκτέλεση:

  • Σε ένα τρυπητό σκεύος τοποθετούμε το ευριστέ και το περιχύνουμε με βραστό νερό. Το σκεπάζουμε με μια πετσέτα για 4 λεπτά.
  • Καίμε το βούτυρο στο τηγάνι και αφού τοποθετήσουμε το ευριστέ σε πιατέλα το περιχύνουμε με το καμένο βούτυρο και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε το τυρί και προαιρετικά ζάχαρη και κανέλα.

*ευριστέ: ποντιακό χειροποίητο ψημένο ζυμαρικό. Διατίθεται  έτοιμο σε εξειδικευμένα καταστήματα τροφίμων.

** γαίς- τυρί: ποντιακό τυρί που διατίθεται και έτοιμο. Μπορείτε να αντικαταστήσετε με φέτα ή κάποιο άλλο λευκό τυρί της αρεσκείας σας.

 

Ζυμαρικά: Πεϊνιρλί (Πολίτικο)

Υλικά για 4-6 άτομα:

  • 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
  • 10  κομμάτια μπέικον
  • 10 τεμάχια κασέρι
  • 3 λουκάνικα χωριάτικα

Εκτέλεση:

  • Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το φλιτζάνι με το χλιαρό προς ζεστό νερό, προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη, την μαγιά και το αλεύρι, ανακατεύουμε και δημιουργούμε μια μαλακή ζύμη.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε κομμάτια και ανοίγουμε φύλλο με ψιλό πάχος.
  • Κόβουμε κομμάτια διαστάσεων 20Χ10 περίπου εκατοστών και τα διαμορφώνουμε σε σχήμα βάρκας.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και στη θέση πάνω-κάτω.
  • Ψήνουμε τα κομμάτια ζύμης για 15 περίπου λεπτά.
  • Τα βγάζουμε από το φούρνο και τοποθετούμε τα υλικά μας (μπέικον, κασέρι και κομμάτια από το λουκάνικο) στο εσωτερικό τους και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 15 λεπτά περίπου. Σερβίρουμε τα πεϊνιρλί ζεστά.

 


Πίττες: Κρεατόπιτα Μακεδονίτικη

Υλικά για 4-6 άτομα:

  • 6 χωριάτικα φύλλα
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 500γρ. πράσα κομμένα σε μικρά κομματάκια
  • 300γρ. κιμάς χοιρινός
  • αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση:

  • Ρίχνουμε στο τηγάνι το μισό λάδι και σοτάρουμε πρώτα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και μετά από λίγο ρίχνουμε τα πράσα και τα αφήνουμε μέχρι να τραβήξουν τα υγρά τους.
  • Κατόπιν σοτάρουμε και τον κιμά για 7-10 λεπτά, προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
  • Λαδώνουμε ένα ταψί και βάζουμε τα 3 φύλλα στον πάτο λαδώνοντάς τα εναλλάξ, ρίχνουμε τη γέμιση και στο τέλος βάζουμε από πάνω τα άλλα 3 φύλλα, λαδώνοντάς τα κι αυτά εναλλάξ.
  • Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά.

 

Πίττες: Στριφτόπιτα Σαρακατσάνικη

Υλικά για 6- 8 άτομα:

  • 1 κιλό αλεύρι μαλακό
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1 φλιτζάνι αγελαδινό βούτυρο
  • 800 γρ. τυρί φέτα
  • 2 ποτήρια χλιαρό νερό

Εκτέλεση:

  • Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, με το νερό και το αλάτι.
  • υμώνουμε τα υλικά με τα χέρια για 10 λεπτά, μέχρι να δημιουργηθεί μια πολύ μαλακή ζύμη που την αφήνουμε να ξεκουραστεί.
  • Κατόπιν κόβουμε τη ζύμη σε 6-8 κομμάτια, ανάλογα με το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε.
  • Λιώνουμε το βούτυρο, λαδώνουμε το ταψί, παίρνουμε κάθε κομμάτι ζύμης και το  ανοίγουμε σε φύλλο με τα χέρια, μαζί με λίγο από το βούτυρο.
  • Τοποθετούμε το πρώτο φύλλο στο ταψί, και από πάνω τρίβουμε τη φέτα.
  • Στρώνουμε με τα χέρια. Συνεχίζουμε εναλλάξ, μια στρώση το επόμενο φύλλο με βούτυρο και μία στρώση με φέτα, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
  • Στο τέλος ενώνουμε την πίτα διαγώνια και την γυρίζουμε ανάποδα.
  • Την πιέζουμε με τα δάχτυλα ώστε να απλωθεί σε όλη την επιφάνεια του ταψιού, περιχύνουμε στην επιφάνειά της το υπόλοιπο βούτυρο που έμεινε.
  • Δεν την χαράζουμε, ούτε την κόβουμε σε κομμάτια.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μία ώρα.

 


Ψαρικά: Πέστροφα στο φούρνο (Μακεδονίτικο)

Υλικά για 2 άτομα:

  • 2 πέστροφες
  • 5 κουταλιές βούτυρο
  • 4 πατάτες
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ρίγανη
  • φέτες λεμονιού

Εκτέλεση:

  • Καθαρίζουμε τις πέστροφες από τα λέπια και τα εντόσθια τους.
  • Τις πλένουμε με κρύο νερό και τις αλατίζουμε.
  • Κόβουμε τις πατάτες σε φέτες και τις τοποθετούμε σε βουτυρωμένη επιφάνεια ταψιού.
  • Πασπαλίζουμε τις πέστροφες με λίγο ρίγανη μέσα στην κοιλιά τους και τις προσθέτουμε στο ταψί με τις πατάτες, μαζί με λίγο νερό.
  • Λιώνουμε το βούτυρο και περιχύνουμε το φαγητό.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά.
  • Προς το τέλος του ψησίματος βάζουμε πάνω στις πέστροφες τις φέτες λεμονιού.

 

Ψαρικά: Χαψία (Ποντιακό)

Υλικά για 4 άτομα:

  • 1 κιλό γαύρο
  • 2 φλυτζάνια καλαμποκάλευρο,
  • 1-2 πράσα ή πράσινα κρεμμυδάκια
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση:

  • Καθαρίζουμε καλά τους γαύρους, αφαιρούμε το κεφάλι και το κεντρικό κόκαλο.
  • Τους ανοίγουμε στη μέση, τους πλένουμε καλά με κρύο νερό, τους στραγγίζουμε και ρίχνουμε αλάτι.
  • Ζυμώνουμε το αλεύρι με λίγο χλιαρό νερό, αλάτι και με τα ψιλοκομμένα πράσα ή κρεμμυδάκια.
  • Απλώνουμε σε λαδωμένο ταψί το ζυμάρι από το αλεύρι και στρώνουμε περιμετρικά τους γαύρους.
  • Περιχύνουμε με λάδι και ψήνουμε για 15 λεπτά στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.

 


Κρεατικά: Μοσχάρι με πλιγούρι (Ανατολικής Θράκης)

Υλικά για 4 άτομα:

  • 1 κιλό κρέας από μοσχάρι
  • 2 φλιτζάνια πλιγούρι
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια κρεμμύδια
  • κόκκινο πιπέρι
  • 5 φυλλαράκια δυόσμου
  • 6 ποτήρια νερό
  • στραγγιστό γιαούρτι
  • αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση:

  • Πλένουμε σε κρύο νερό το κρέας και το κόβουμε σε μερίδες.
  • Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και βράζουμε το κρέας με το νερό.
  • Αφαιρούμε τον αφρό μια δυο φόρες και κατόπιν ρίχνουμε τα κρεμμύδια και το δυόσμο και τα αφήνουμε στη φωτιά για μια ώρα.
  • Όταν είναι έτοιμο το κρέας προσθέτουμε το πλιγούρι μαζί με το αλάτι καθώς και το μαύρο  και κόκκινο πιπέρι.
  • Τα ανακατεύουμε μια φορά και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά.
  • Όταν είναι έτοιμο το πλιγούρι, το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και από πάνω τοποθετούμε το καπάκι της κατσαρόλας για να τραβήξει τα υγρά του.
  • Σερβίρουμε με στραγγιστό γιαούρτι.

 

Κρεατικά: Τζιγεροσαρμάς (Θρακιώτικος)

Υλικά για 6-8 άτομα:

  • 1 συκωταριά από κατσικάκι
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
  • λίγο δυόσμο
  • λίγο άνηθο
  • 1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι ρύζι τύπου Καρολίνα
  • την σκέπη ( μπόλια )του κατσικιού
  • 1 ποτήρι νερό
  • 4 κουταλιές σούπας ξύδι
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

  • Πλένουμε τη συκωταριά σε κρύο νερό, την βάζουμε σε μια κατσαρόλα με το ξύδι και λίγο νερό.
  • Την βράζουμε για 15 λεπτά και την στραγγίζουμε.
  • Ψιλοκόβουμε τη συκωταριά και τα κρεμμυδάκια σε μικρά κομματάκια γύρω στους 2 πόντους.
  • Κατόπιν σοτάρουμε στο λάδι τα κρεμμυδάκια και το κρέας για δέκα λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι πλυμένο, νερό και ανακατεύουμε μέχρι να φουσκώσουν λίγο τα υλικά.
  • Στο τέλος πασπαλίζουμε με τον άνηθο και το δυόσμο ψιλοκομμένα, το αλάτι και το πιπέρι.
  • Λαδώνουμε ένα ταψί μέτριου μεγέθους και μέσα σε ένα μπολ με μικρό βάθος, απλώνουμε την μπόλια (η μπόλια ή σκέπη ανοίγει άμα την πλύνουμε με χλιαρό νερό).
  • Την κόβουμε ανάλογα το μέγεθος του μπολ τόσο ώστε το μήκος της μπόλιας να εξέχει, βάζουμε 2 κουταλιές από την γέμιση και τυλίγουμε.
  • Γυρίζουμε το τζιγεροσαρμά ανάποδα και τον τοποθετούμε στο ταψί.
  • Ρίχνουμε λίγο νερό στο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά μέχρι να αποκτήσει σοκολατί χρώμα.
Κέντρο Άμεσης Βοήθειας: 166
Άμεση Επέμβαση: 100
Πυροσβεστική: 199
Πυροσβεστική Δασών: 191
Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς: 23413 51 400
Γενικό Νοσοκομείο Γουμένισσας: 23433 50 300
Κέντρο Υγείας Δροσάτου: 23410 97 202
Κέντρο Υγείας Πολυκάστρου: 23430 22 222
Τουριστικό Γραφείο Columbia Holidays, Κιλκίς: 23410 28 566
Τουριστικό Γραφείο Κriezis Tours, Κιλκίς: 23410 23 800
Τουριστικό Γραφείο Parisis Tours, Κιλκίς: 23410 23 257

Οδικώς:

Ο επισκέπτης μπορεί να φτάσει στο Κιλκίς οδικώς από την Θεσσαλονίκη, είτε με μεταφορικό μέσο ιδιωτικής χρήσης είτε με δημόσια μέσα μεταφοράς που είναι τα λεωφορεία Κ.Τ.Ε.Λ.

 

Σιδηροδρομικώς:

Επίσης, υπάρχει και πρόσβαση με τραίνο διά των σιδηροδρομικών σταθμών Μουριών, Γαλλικού και Ειδομένης του νομού Κιλκίς.

 

Οδικές Αποστάσεις:

Η πόλη του Κιλκίς απέχει από την Θεσσαλονίκη μόλις 48 χιλιόμετρα με διάρκεια ταξιδιού με αυτοκίνητο τα 50 λεπτά.

Η διαδρομή Θεσσαλονίκη-Κιλκίς με το Κ.Τ.Ε.Λ. διαρκεί περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά ενώ η διαδρομή με το τραίνο περίπου 35 λεπτά.

Η απόσταση από την πρωτεύουσα Αθήνα είναι 548 χιλιόμετρα με διάρκεια ταξιδιού με αυτοκίνητο τις 6 ώρες και 10 λεπτά.