Το Κάστρο της Κιμώλου
Το Χωριό, χτισμένο στους πρόποδες του Ξαπλοβουνιού, έχει μεγάλη έκταση και διακρίνεται σε δύο τμήματα: Ο παλιότερος οικιστικός πυρήνας είναι το μεσαιωνικό κάστρο, του 14ου ή 16ου αιώνα, με τετράγωνο σχήμα, που αποτελείται από δύο συγκροτήματα σπιτιών (το ένα περικλείει το άλλο) και μια μικρή σειρά σπιτιών στο κέντρο, πλάι στην οποία σχηματίζεται μικρή πλατεία και υπάρχει ο Ναός Της Γεννήσεως Του Χριστού. Τα σπίτια είναι χτισμένα με τη σκληρή πέτρα της περιοχής (σιδερόπετρα), ενώ υπάρχουν διακοσμητικές λεπτομέρειες από «πώρι». Υπήρχαν 123 διώροφα σπίτια και φιλοξενούσαν άλλη οικογένεια στον όροφο (ανωγάρηδες) και άλλη στο ισόγειο (κατωγάρηδες).
Το Μέσα Κάστρο είναι σήμερα ερειπωμένο. Το Έξω Κάστρο αποτελείται από μια σειρά σπιτιών, ο εξωτερικός τοίχος των οποίων αποτελούσε ταυτόχρονα και το τείχος, του αμυντικού στη λειτουργία του, κάστρου. Σε πολλά σπίτια υπάρχουν υπέρθυρα με οικόσημα και χρονολογίες. Ανάμεσα στις δυο σειρές σπιτιών υπήρχε δρόμος περιμετρικός, στενός τόσο που να χωράει μόνο μικρά κάρα.
Το Έξω Κάστρο έχει δυο πύλες: την Κάτω Πόρτα στα νότια, στο δρόμο της Αγοράς και την Πάνω Πόρτα στην ανατολική πλευρά, δίπλα στην οποία βρίσκεται σήμερα το Λαογραφικό και Ναυτικό Μουσείο.
Οι πύλες φέρουν χρονολογίες οι οποίες αφορούν επισκευή τους (1650 και 1646 αντίστοιχα), μετά από πειρατική επίθεση το 1638, οπότε το Κάστρο πυρπολήθηκε. Τότε ενισχύθηκε το Κάστρο με περισσότερους πύργους. Σήμερα στα σπίτια της εξωτερικής σειράς έχουν ανοιχτεί πόρτες και παράθυρα προς τα έξω. Στο Μέσα Κάστρο υπάρχουν 2 είσοδοι.
Ίσως από το 17ο αιώνα ο οικισμός είχε επεκταθεί έξω από το Κάστρο αλλά η μεγάλη ανάπτυξή του, συνέβη μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Τούρκους. Κατά κανόνα όσο πιο κοντά στο Κάστρο βρίσκεται ένα σπίτι, τόσο παλιότερο είναι.
Αρχαιολογικό Μουσείο
Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κιμώλου βρίσκεται στην πρωτεύουσα του νησιού, το Χωριό. Η μόνιμη έκθεσή του περιλαμβάνει ευρήματα κυρίως από τις ανασκαφές στο νεκροταφείο της αρχαίας πόλης της Κιμώλου στη θέση “Ελληνικά”, αλλά και από παραδόσεις και περισυλλογές από διάφορες θέσεις του νησιού, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ χρονολογικό φάσμα από την Προϊστορική Εποχή έως την Ύστερη Αρχαιότητα.
Το κτήριο στο οποίο στεγάζεται το Μουσείο είναι μία παλαιά διώροφη οικία παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, από τις ωραιότερες του Χωριού, με πρόσωπο σε κεντρικό κοινοτικό δρόμο (παλιά Αγορά). Βρίσκεται εντός του παραδοσιακού οικισμού και ανήκει στην πρώτη σειρά οικιών έξω από το ενετικό Κάστρο, που κτίστηκαν μετά το 1821. Στο υπέρθυρο της εισόδου του ισογείου υπάρχει χαραγμένη η χρονολογία 1846. Η καθοριστική εγκατάλειψη της οικίας, όπως λέγεται στο νησί, άρχισε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ωστόσο το ισόγειο χρησιμοποιήθηκε μέχρι τη δεκαετία του ΄60 ως μαγαζί-καφενείο. Το 1965 κληροδοτήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού με σκοπό τη δημιουργία Αρχαιολογικού Μουσείου.
Στο ισόγειο του κτηρίου βρίσκονται οι χώροι υποδομής (χώρος διοίκησης, εργαστήριο συντήρησης, αποθήκη αρχαίων, ξενώνας, WC κοινού). Στον όροφο, έκτασης 85τ.μ., όπου οδηγεί στενή λίθινη σκάλα, βρίσκονται οι δύο αίθουσες στις οποίες αναπτύσσεται η έκθεση των αρχαίων (αίθουσες Ι και ΙΙ με μικρό χώρο υποδοχής) καθώς και μικρή αίθουσα προβολής.
Τα εκθέματα παρουσιάζονται κατά ενότητες ακολουθώντας μια γενική χρονολογική πορεία, συμπληρώνονται με αντίγραφα και πλαισιώνονται με εποπτικό και πληροφοριακό υλικό, σε μια προσπάθεια να σκιαγραφηθεί μέσα από τα υλικά κατάλοιπα της ανθρώπινης δραστηριότητας το παρελθόν και η πορεία της Κιμώλου στην αρχαιότητα.
Αρχαιολογικό Μουσείο Κιμώλου, Χωριό:
Τηλέφωνο |
+30.22870.51.291, +30.22870.51.291 |
Fax |
+30.22870.51.719, +30.22870.51.719 |
Ώρες Λειτουργίας:
Τρίτη – Κυριακή |
8:30 – 15:00 |
Δευτέρα |
Κλειστό |
Λαογραφικό και Ναυτικό Μουσείο Κιμώλου
Το Λαογραφικό και Ναυτικό Μουσείο, ίδρυσε ο Μανώλης Χριστουλάκης και στεγάζεται στο πατρικό του σπίτι. Θα δείτε κεντήματα, εργαλεία, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, αλλά και ειδικές ενότητες για διάφορα επαγγέλματα όπως του αγρότη, του ξυλουργού, του υποδηματοποιού, του ράφτη. Στον πάνω όροφο είναι σημαντικό να δείτε το παλιό σπιτικό όπως ακριβώς έχει αποκατασταθεί με τα αυθεντικά έπιπλα του ιδρυτή και πολλών προσφορών των κατοίκων του νησιού.
Το Μουσείο περιλαμβάνει πλήθος εκθεμάτων και αναπαράσταση ενός κλασσικού Κιμωλιότικου σπιτιού.
Το μουσείο βρίσκεται στην Πάνω Πόρτα του Κάστρου και ανοίγει από τις 9.00 έως τις 13.00 κάθε μέρα.
Πολύαιγος
Σε μικρή απόσταση από την Κίμωλο (1 ναυτικό μίλι) βρίσκεται το νησί Πολύαιγος με έκταση περίπου τη μισή της Κιμώλου στην οποία ανήκει διοικητικά. Πρόκειται για το καλύτερα διατηρημένο γεωλογικά νησί του Αιγαίου. Η βλάστηση του νησιού (κυρίως μακκί και φρύγανα) είναι αδιατάρακτη και μαζί με το ζωικό του πλούτο (φώκια Monachus-monachus, σπάνια ερπετά και πτηνά, αγριοκάτσικα κ.α.), το καθιστούν ιδιαίτερα σημαντικό επιστημονικά και οικολογικά.
Η Πολύαιγος έχει έντονο ανάγλυφο με μια μικρή πεδιάδα στο κέντρο. Παλιότερα υπήρχε μικρός οικισμός και γινόταν εξόρυξη βαρυτίνης. Υπάρχει ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ο οποίος ανήκε στο, ερειπωμένο πια, ομώνυμο μοναστήρι που ιδρύθηκε το 1622.
Στο νησί μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας στο Πάνω και στο Κάτω Μερσίνι, στης Παναγιάς τ’ Αυλάκι και τα Άμμουρα.
Το ναυάγιο του Πολυαίγου
Μετά από μαρτυρίες Καλυμνίων σφουγγαράδων, το Νοέμβριο του 2009 έγιναν έρευνες και τεκμηριώθηκε η θέση αρχαίου ναυαγίου.
Το ναυάγιο χρονολογείται πιθανότατα από τα τέλη του 5ου μέχρι τα μέσα του 4ου π.Χ. αιώνα και πρόκειται για πλοίο μέσου μεγέθους που ήταν κατάφορτο από αμφορείς, από τους οποίους ανελκύστηκαν τέσσερις ακέραιοι, οξυπύθμενοι αμφορείς και δύο επιτραπέζιοι αμφορίσκοι.
Εντοπίστηκαν ακόμη πέντε μολύβδινοι πυρήνες από ξύλινες άγκυρες.
Το ναυάγιο αποτυπώθηκε φωτογραφικά και κινηματογραφήθηκε ενώ για το 2010 προγραμματίζεται δεύτερη έρευνα και προωθείται η κήρυξή του ως ενάλιου αρχαιολογικού χώρου.
Θεωρείται ότι θα δώσει στοιχεία για την τυπολογική εξέλιξη των αμφορέων καθώς και για τους θαλάσσιους εμπορικούς δρόμους της κλασσικής εποχής.