Κύθνος

Η Κύθνος είναι ένα κυκλαδονήσι ανάμεσα σε Κέα και Σέριφο (Δυτικές Κυκλάδες) σε απόσταση 56 ναυτικών μιλίων από το λιμάνι του Πειραιά και μόλις 2 ώρες από το λιμάνι του Λαυρίου. Διοικητικά ανήκει στη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

 

Ονομάζεται και Θερμιά (τα Θερμιά), τουλάχιστον από τον 12ο αιώνα οπότε και αναφέρεται ως “Επισκοπή Κέας και Θερμίων“. Το όνομα αυτό οφείλεται στις θερμές πηγές που υπάρχουν μέχρι και σήμερα στον όρμο των Λουτρών. Τα λουτρά της Κύθνου λέγεται ότι απολάμβανε και ο βασιλιάς Όθωνας και η βασίλισσα Αμαλία (1837-1862).

 

Η Κύθνος έχει έκταση 99,3τ.χλμ. και μήκος ακτογραμμών περίπου 104 χιλιόμετρα, με 92 όρμους, ορμίσκους και παραλίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι προσβάσιμες οδικά.

 

Η Κύθνος της απλότητας. Η Κύθνος των αντιθέσεων. Η Κύθνος των αμέτρητων όρμων και κολπίσκων, με τα διάφανα γαλαζοπράσινα νερά αλλά και των λιτών χαμηλών ορεινών όγκων με τα διάσπαρτα κάτασπρα μικρά χωριά της να ξεπροβάλλουν ανάμεσά τους. Η Κύθνος της παράδοσης που μολονότι μια σπιθαμή από την Αττική καταφέρνει χρόνια τώρα να διατηρεί αναλλοίωτη τη φυσιογνωμία , τα ήθη και τα έθιμά της.

 

Αυτή είναι η Κύθνος που θα γνωρίσετε. Ένα μικρό νησί των Δυτικών Κυκλάδων, με κατοίκους γνήσιους που φροντίζουν ακόμη τη γη τους και παράγουν εξαιρετικά τοπικά προϊόντα, όπως τυρί και θυμαρίσιο μέλι, αναβιώνουν τα έθιμά τους, οργανώνουν τα πανηγύρια τους κι επιμένουν να χορεύουν τον – καλύτερο όπως λένε – μπάλο, μόλις ακουστούν οι ήχοι από το βιολί και το λαούτο.

 

Οι Κυθνιώτες ανέπτυξαν χρόνια τώρα, το δικό τους πολιτισμό, αξιοποιώντας τα μέσα που τους πρόσφερε η φτωχική τους γη. Με τις πέτρες έφτιαξαν τα σπίτια και τις αγροικίες τους, τα «κελιά». Έγιναν καλοί τεχνίτες της αιγαιοπελαγίτικης λαϊκής αρχιτεκτονικής. Με τις ίδιες πέτρες χώρισαν τις περιουσίες τους, τα χωράφια, τα αμπέλια και τα περβόλια τους, φτιάχνοντας αμέτρητα χιλιόμετρα από ξερολιθιές. Άφησαν στις ρεματιές, άκοπες, να ανθίζουν οι ροδοδάφνες και να μοσχοβολούν οι λυγαριές.

 

Τα δύο μεγαλύτερα χωριά της Κύθνου είναι η Χώρα και η Δρυοπίδα. Η Χώρα είναι ένα παραδοσιακό κυκλαδίτικο χωριό με ασβεστοβαμένα σπίτια, πλακόστρωτα καλντερίμια και αψιδωτές καμάρες που σε παρασύρουν σε ατελείωτες βόλτες ανάμεσα σε στενοσόκακα απ’ όπου ξεπροβάλλουν μικρές πλατείες κι εκκλησάκια. Λίγο νοτιότερα από τη Χώρα βρίσκεται η Δρυοπίδα με παραδοσιακά κεραμοσκεπή σπίτια εξαίρετης αρχιτεκτονικής, παλαιές εκκλησίες, όμορφες μικρές πλατείες κι ανεμόμυλους. Αν την εξερευνήσετε θα γοητευτείτε από το χωριό αυτό που είναι χτισμένο ανάμεσα σε λόφους και αθέατο από τη θάλασσα.

 

Το λιμάνι της Κύθνου, ο Μέριχας, καλωσορίζει, με τις ψαρόβαρκες και τα καΐκια, τους επισκέπτες του νησιού. Λίγο βορειότερα στέκεται σε ένα χαμηλό λόφο η αρχαία πόλη, το Βρυόκαστρο με το πανέμορφο λιμάνι της Επισκοπής. Δίπλα τους απλώνεται η μεγαλύτερη παραλία του νησιού, η Απόκρουση και πιο πέρα ακόμη ένα τοπίο απαράμιλλου φυσικού κάλους, η Κολώνα, όπου δύο αντικριστά ακρογιάλια σχηματίζουν μια αμμουδένια λουρίδα που ενώνει την Κύθνο με το νησάκι του Αγίου Λουκά.

 

Στο βορεινό άκρο του νησιού, θα συναντηθείτε με την ιστορία, στο Κάστρο, ένα τόπο που προκαλεί το θαυμασμό με τα παλιά ξωκλήσια και τα λίθινα οχυρώματα. Στο νοτιότερο άκρο, θα προσκυνήσετε την εικόνα της Παναγιάς της Κανάλας, προστάτιδα του νησιού.

Πρώτοι κάτοικοι της Κύθνου αναφέρονται οι αρχαίοι Δρύοπες με βασιλιά τους τον Κύθνο, εξ ου και το όνομα της νήσου, που λεγόταν επίσης και Δρυοπίς ή Οφιούσα. Κατά τον Μεσαίωνα λεγόταν Θήραμνα (όπως ο Δανιήλ ο Θηράμνιος 1661), ενώ ο Νείλος Δοξαπατρή από το 1143 την αναφέρει με το όνομα Θερμιά, από τις θερμές πηγές που υφίστανται. Αργότερα οι Τούρκοι την αποκαλούσαν “Χαμάμ αντασί” (=νήσος Λουτρά). Και τέλος οι Ιταλοί την αποκαλούσαν “Φέρμινα“.

 

Στους αρχαίους επίσης χρόνους στη Κύθνο είχε ιδρυθεί μια ακμάζουσα ιωνική αποικία από τους Κέστορα και Κέλυφο. Οι αρχαίοι Κύθνιοι ασχολούνταν και με την ναυτιλία και στους Περσικούς πολέμους συμμετείχαν με μια τριήρη και μία πεντηκόντορο αφού απέκρουσαν τις προτάσεις φιλίας του Πέρση Βασιλέως. Η αρχαία πολιτεία της Κύθνου φημιζόταν για την ευνομία της, όπου και για το λόγο αυτό, ο Αριστοτέλης αφιερώνει ειδική μελέτη για τη Κύθνο στο έργο του “Περί Κυθνίων Πολιτείας“, έργο που δεν διασώθηκε. Επίσης οι αρχαίοι Κύθνιοι διέπρεψαν στα γράμματα και τις τέχνες όπου και ανέδειξαν δύο ονομαστούς ζωγράφους τον Τιμάνθη και τον Κυδία.

 

Λόγω της γεωγραφικής της θέσης η Κύθνος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αρχαία εποχή. Ο Βασιλεύς της Μακεδονίας Φίλιππος ο Ε’ το 202π.Χ. εγκατέστησε φρουρά για να ανακόψει τις ρωμαϊκές επιθέσεις, όπου και πράγματι μετά την άλωση της Άνδρου το 199π.Χ., όταν επιχείρησαν οι Ρωμαίοι να καταλάβουν την Κύθνο, όχι μόνο δεν το κατάφεραν, αλλά αναγκάσθηκαν μετά από μακρά πολιορκία να εγκαταλείψουν τη νήσο, λόγω της ισχυρής οχύρωσης. Ίχνη αρχαίων πόλεων βρίσκονται στα ΝΔ μέρη της νήσου στη τοποθεσία Ρηγόκαστρο ή Εβραιόκαστρο και στα ΒΔ στη τοποθεσία Κεφαλόκαστρο. Το Κεφαλόκαστρο πρέπει να ήταν η πρωτεύουσα της νήσου, που καταστράφηκε από τους Τούρκους, κατόπιν προδοσίας, τον 16ο αιώνα.

 

Η Κύθνος χρησιμοποιήθηκε επίσης ως τόπος εξορίας πρώτα από τους Ρωμαίους. Έγινε δε περισσότερο γνωστή από ένα τρομερό πειρατή με το όνομα Νέρων κατά του οποίου επιχείρησε ολόκληρη εκστρατεία ο Καλπούρνιος Ασπρενάτος, κατά την οποία συνέλαβε και σκότωσε τον ψευδο-Νέρωνα.

 

Επί Φραγκοκρατίας η νήσος περιήλθε από το 1207 και μετά στη κυριαρχία διαφόρων Οίκων όπως των Σανούδων, Καστέλλη, κ.α. μέχρι το 1537 που καταλήφθηκε από τους Τούρκους. Το 1600 οι Τούρκοι έσφαξαν όλους τους άρρενες με συνέπεια το νησί σχεδόν να ερημωθεί και οι κάτοικοί του, τον επόμενο αιώνα, έφθαναν μόλις τους 1.000 έως 3.000 που και οι περισσότεροι εξ αυτών προέρχονταν από τις γύρω νήσους. Το 1770 τη Κύθνο κατέλαβαν οι Ρώσοι όταν και εγκατέστησαν ως διοικητική αρχή ένα διοικητή – επίτροπο και τέσσερις συνδίκους. Όταν οι Ρώσοι εγκατέλειψαν μετά 4 χρόνια τη Κύθνο μετέφεραν μαζί τους πολλές αρχαιότητες.

Μαρουλάς Στη θέση Μαρουλάς της Κύθνου βρέθηκε υπαίθριος οικισμός Μεσολιθικής εποχής (9.000–8.000π.Χ.). Πιθανολογείται ότι ο χώρος ήταν σταθμός ανεφοδιασμού ή ορμητήριο. Στις ανασκαφές αποκαλύφθηκαν κυκλικές κατοικίες και τάφοι. Ανάμεσα στα ευρήματα υπάρχει ένας ανθρώπινος σκελετός και αρκετά λίθινα εργαλεία από πυριτόλιθο, χαλαζία και οψιανό. Ο οικισμός είναι ο μοναδικός υπαίθριος εκείνης της περιόδου που έχει βρεθεί στον ελλαδικό χώρο.

 

Κάστρο της Ωριάς Στο βόρειο τμήμα του νησιού, λίγο πριν το ακρωτήρι Κέφαλος και ανάμεσα στους λόφους Σκλάβο και Γιαλούδι, βρίσκεται το Κάστρο της Ωριάς.

 

Αιολικό & Ηλιακό Πάρκο Το Αιολικό & Ηλιακό Πάρκο βρίσκεται κοντά στο χώρο του ελικοδρομίου λίγο έξω από την Χώρα. Ανεμογεννήτριες και ηλιακοί συλλέκτες χρησιμοποιούνται για την ηλεκτροδότηση του νησιού.

 

Η εκκλησία του Αγ. Μηνά Η εκκλησία του Αγ. Μηνά δεσπόζει στην Δρυοπίδα. Αξίζει να την επισκεφθείτε και να θαυμάσετε το υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο της, τον μοναδικής λαϊκής τέχνης δεσποτικό θρόνο, καθώς και τον θαυμάσιο επιτάφιο της.

 

Η εκκλησία του Αγ. Σάββα Η εκκλησία του Αγ. Σάββα βρίσκεται στη Χώρα. Πριν περάσετε την είσοδο παρατηρήστε την επιγραφή πάνω από την πόρτα  στην οποία αναγράφεται η χρονολογία  της ημερομηνίας κτίσης (1613).

 

Μοναστήρι της Παναγιάς Κανάλας Το Μοναστήρι είναι αφιερωμένο στην Παναγία Κανάλα, τη προστάτιδα του νησιού. Είναι χτισμένο στο βράχο, κοντά στον παραθαλάσσιο οικισμό της Κανάλας, στον οποίο έδωσε και το όνομά του.

 

Μοναστήρι Παναγιάς του Νίκους Το μοναστήρι της Παναγίας του Νίκους βρίσκεται σε απόσταση 800 μέτρων από την Χώρα. Το όνομά του είναι πιθανό να προέρχεται από τη Βυζαντινή ονομασία της Παναγίας της Νικοποιού, η οποία ποιεί (φέρνει) νίκη.

 

Σπήλαιο Καταφύκι Το σπήλαιο βρίσκεται στην Δρυοπίδα και είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας με σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

 

Υδροθεραπευτήριο Η Ιαματική Πηγή Κύθνου χτίστηκε στα Λουτρά το 1857. Λειτουργεί καθημερινά από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο. Υπάρχουν δύο ιαματικές πηγές, των οποίων μπορείτε να απολαύσετε τις θεραπευτικές ιδιότητες. Εδώ θα δείτε επίσης τους λουτήρες του πρώτου βασιλικού ζεύγους της Νεότερης Ελλάδας Όθωνα και Αμαλίας.

Λαογραφικό Μουσείο Δρυοπίδας

Το λαογραφικό Μουσείο του νησιού της Κύθνου λειτουργεί στη γραφική Δρυοπίδα από το 1993 και ανακαινίστηκε πρόσφατα το 2012. Χάρη στην πρωτοβουλία του συνδέσμου Δρυοπιδέων, το μουσείο λειτουργεί σε μια διατηρητέα παλιά κατοικία, που βρίσκεται κοντά στο ναό των Αγίων Αποστόλων. Πρόκειται για δωρεά της οικογένειας του Φραγκίσκου Βέρου, και προέρχεται από τη συνένωση δύο κατοικιών με ανώγεια και κατώγεια. Στο μουσείο εκτίθενται αντικείμενα του λαϊκού πολιτισμού του νησιού. Όλα τα εκθέματα είναι αντικείμενα που προέρχονται από την καθημερινή ζωή των κατοίκων του νησιού, όπως έπιπλα, φορεσιές, σκεύη και εργαλεία, υφαντά κ.α.

Στο ισόγειο ο επισκέπτης θα δει τα αγροτικά εργαλεία που χρησιμοποιούσαν παλαιότερα οι κάτοικοι του νησιού καθώς και τις παραδοσιακές φορεσιές της ξωτάρισσας και του ξωτάρη, τα υφαντά, τον εξοπλισμό του κελιού και την «κρεβαταριά», δηλαδή τον αργαλειό όπου υφαίνονταν τα κάθε λογής υφαντά. Στον πρώτο όροφο ο χώρος έχει διαμορφωθεί ώστε να παρουσιάζεται με αυθεντικό τρόπο ένα παραδοσιακό Θερμιώτικο σπίτι και περιλαμβάνει σάλα, κουζίνα και υπνοδωμάτιο με την παραδοσιακή τοπική επίπλωση και διακόσμηση.

 

Περίοδος λειτουργίας: Απρίλιος έως και Οκτώβριος

Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά 7μ.μ. – 12μ.μ.

 

Το ωράριο ενδέχεται να αλλάξει κατόπιν ενημέρωσης από το σχετικό τμήμα του Δήμου στην αρχή της τουριστικής περιόδου.

 


Λαογραφικό Μουσείο Χώρας Κύθνου

Στη Μεσσαριά όπως αποκαλείται από του Κύθνιους φιλοξενείται ένα ακόμη λαογραφικό μουσείο. Ακολουθώντας πεζά το σοκάκι με τα εμπορικά καταστήματα, τα εστιατόρια και τις καφετέριες θα συναντήσετε το Λαογραφικό Μουσείο της Μεσαριάς με εντυπωσιακά εκθέματα από τη ζωή των Κύθνιων των προηγούμενων ετών. Το Μουσείο φιλοξενείται σε παραδοσιακή κατοικία της εποχής αποτελούμενο από 3 μικρά δωμάτια. Μέσα σε αυτά συναντάμε αγροτικά εργαλεία, κουζινικά είδη και άλλα σκεύη καθημερινής χρήσης, παραδοσιακές ενδυμασίες καθώς και ένα υπνοδωμάτιο στολισμένο νυφικά όπου δεσπόζει το μεγάλο μεταλλικό κρεβάτι περιλουσμένο από τα προικιά της νύφης.

 

Περίοδος λειτουργίας: Απρίλιος έως και Οκτώβριος

Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά 7μ.μ. – 12μ.μ.

 

Το ωράριο ενδέχεται να αλλάξει κατόπιν ενημέρωσης από το σχετικό τμήμα του Δήμου στην αρχή της τουριστικής περιόδου.

 


Εκκλησιαστικό & Βυζαντινό Μουσείο

Στο γραφικό χωριό της Δρυοπίδας φιλοξενείται το Εκκλησιαστικό και Βυζαντινό Μουσείο της Κύθνου. Βρίσκεται στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου σε ένα χώρο που έχει διαμορφωθεί αποκλειστικά για τη λειτουργία του μουσείου αυτού, κατόπιν πρωτοβουλίας του πατέρα Κωνσταντίνου Γονίδη. Στο Εκκλησιαστικό Μουσείο εκτίθενται αρκετά εκκλησιαστικά εκθέματα της βυζαντινής κυρίως εποχής.

 

Περίοδος λειτουργίας: Απρίλιος έως και Οκτώβριος

Ώρες εξυπηρέτησης: Καθημερινά 9π.μ – 2μ.μ. & 7μ.μ. – 12μ.μ.

 


Αρχαιολογικό Μουσείο Κύθνου

Το νεοσύστατο μουσείο θα αρχίσει να λειτουργεί το 2017 με 2018. Το μουσείο θα κρύβει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους επισκέπτες του καθώς θα εκθέτει αντικείμενα που για πρώτη φορά θα δουν το φως της δημοσιότητας από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν τα έτη 1990–2009.

Ανάμεσα στα εκθέματα ξεχωρίζουν αγάλματα, αγγεία και εργαλεία που έχουν ανακαλυφτεί από τις πρόσφατες ανασκαφές στους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού (Βρυόκαστρο, Μανδράκι, Μαρουλάς, Κάστρο της Ωριάς, Σκουριές, Κάστελλας κ.α.) και ανήκουν στην Μεσολιθική Περίοδο, στην Πρωτοκυκλαδική Περίοδο, στην Αρχαϊκή Περίοδο, στην Κλασική Περίοδο, στα Ελληνιστικά Χρόνια και στην Ρωμαϊκή Περίοδο.

 

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στον Δήμο Κύθνου, στο τηλέφωνο +30 22813 61100.

Λουτρά

Τα Λουτρά αποτελούν το απόλυτο στολίδι της βορειοανατολικής Κύθνου. Τα Λουτρά απέχουν από το Μέριχα περίπου 11 χλμ και από την Χώρα 4,5 χλμ. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δημοφιλές θέρετρο για τους επισκέπτες του νησιού. Σε αυτό συμβάλλουν τόσο οι φυσικές ομορφιές και η εξαιρετική τουριστική υποδομή για διαμονή, όσο και τα ιαματικά λουτρά (εξού και το όνομα), που έχουν κάνει την περιοχή γνωστή σε όλο σχεδόν τον κόσμο. Και φυσικά, δε θα πρέπει να παραλείψουμε τις ταβέρνες και τα ουζερί, όπου θα περάσετε όμορφες και χαλαρωτικές στιγμές που θα σας μείνουν αξέχαστες.

Μόλις φτάσετε στα Λουτρά, θα γοητευτείτε από την αυθεντική κυκλαδίτικη αύρα τους, τα όμορφα νησιώτικα σπιτάκια τους και, φυσικά, το εντυπωσιακό ξενοδοχείο Ξενία της Κύθνου, που είναι ακόμα ένα έργο του κορυφαίου Γερμανού αρχιτέκτονα Τσίλερ. Αν πάλι κάνετε τις διακοπές σας με σκάφος, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, καθώς η οργανωμένη μαρίνα των Λουτρών θα σας εξυπηρετήσει άμεσα.

Τα Λουτρά είναι η ιδανική βάση για εξορμήσεις στην Κύθνο, είτε επιλέξετε να επισκεφθείτε απόμακρα μέρη με σκάφος ή αυτοκίνητο, είτε επιλέξετε την πεζοπορία σε κοντινά σημεία.

Για κοντινές αποδράσεις, επιλέξτε την Αγία Ειρήνη, έναν από τους πιο γραφικούς οικισμούς της Κύθνου με πλούσια ιστορία. Εκτός από την πανέμορφη αμμουδερή παραλία, μπορείτε να επισκεφθείτε τους τάφους των επαναστατών που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των Κυθνιακών, το 1862.

Για κάτι τελείως διαφορετικό, επιλέξτε το Αγροκήπιο, μια καταπράσινη περιοχή γεμάτη με κυπαρίσσια και ευκαλύπτους, που έρχεται σε αντίθεση με το συνηθισμένο κυκλαδίτικο τοπίο.

Κατευθυνόμενοι βόρεια και ακολουθώντας την ακτή, θα συναντήσετε μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες της Κύθνου, όπως Σχοινάρι και Ποτάμια, καθώς και τον Καβουροχέρι, τον Άγιο Σώστη με το παραδοσιακό εκκλησάκι του, και τον Μαρουλά. Για αυτούς που αγαπάνε την ιστορία, αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Μαρουλάς θεωρείται, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ότι κατοικείται από την Μεσολιθική εποχή. Οι κυκλικές κατοικίες και τάφοι που έχουν αποκαλυφθεί αποτελούν τον μόνο υπαίθριο οικισμό εκείνης της εποχής στην Ελλάδα.

Όλες οι παραπάνω παραλίες είναι απάνεμες και ήσυχες, με χρυσή άμμο ή ψιλά πολύχρωμα βότσαλα. Για τους λάτρεις της πεζοπορίας, αξίζει επίσης να περπατήσετε μέχρι τον πανέμορφο κόλπο Μαμάκου.

 


Ιαματικές Πηγές στα Λουτρά

Η Κύθνος είναι ξακουστή για τα ιαματικά λουτρά της, που της έχουν δώσει το δεύτερο όνομα «Θερμιά». Οι θερμές ιαματικές πηγές των Λουτρών χρησιμοποιούνταν ήδη από τη ρωμαϊκή εποχή, αλλά η χρήση τους έγινε διαδεδομένη όταν διαπιστώθηκε ο σημαντικός θεραπευτικός χαρακτήρας τους από τους γιατρούς και χημικούς του Όθωνα. Ο Όθωνας και η σύζυγός του Αμαλία ήταν από τους πιο τακτικούς και επώνυμους επισκέπτες των λουτρών. Οι πηγές των Λουτρών είναι δύο, αυτή των Αγίων Αναργύρων, που διαθέτει αλατούχα νερά που φτάνουν τους 38ο C, και αυτή του Κακάβου, με νερά πλούσια σε ιώδιο, βρώμιο, και χλωριούχο νάτριο που αγγίζουν τους 52οC. Τα νερά αυτών των πηγών αποδεδειγμένα συμβάλλουν στη θεραπεία παθήσεων, όπως ρευματικά, αρθριτικά, ισχιαλγίες και διάφορες γυναικολογικές παθήσεις.

 


Χώρα

Η Κύθνος έχει μια πανέμορφη Χώρα όπου ο επισκέπτης του νησιού νιώθει σαν να στέκεται μπροστά σε έναν πίνακα ζωγραφικής ενός καλλιτέχνη που αποθεώνει την κυκλαδίτικη ομορφιά στον απόλυτο βαθμό.

Χτισμένη στην κορυφογραμμή του λόφου και σε απόσταση περίπου 8 χιλιομέτρων από τον Μέριχα, αποτελεί το μεγαλύτερο οικισμό του νησιού και γοητεύει τον επισκέπτη της με την εκκλησία της Αγίας Τριάδας, που είναι η παλαιότερη εκκλησία της Κύθνου.

Περπατήστε στα καλντερίμια της, ανακαλύψτε τα μυστικά που κρύβονται στα στενά αλλά τόσο γραφικά σοκάκια της, ανέπαφα σχεδόν από το 17ο αιώνα, ζήστε τις εκπλήξεις που σας επιφυλάσσει, θαυμάστε τα λευκά σπιτάκια με το αίσθημα της ήρεμης διαμονής και απαθανατίστε την απόλυτη γαλήνη. Σίγουρα θα μπείτε στον πειρασμό να φωτογραφίσετε τα σπίτια της Χώρας, που λούζονται σαν μικρά λευκά διαμαντάκια από το ελληνικό φως, με τα γαλαζοπράσινα παράθυρα στα δωμάτια και τους μοσχομυριστούς ανθόκηπους να τραβούν σαν μαγνήτης το ενδιαφέρον του επισκέπτη.

Δεν χρειάζεται, φυσικά, να αγχωθείτε και να βιαστείτε να χαράξετε κάποια συγκεκριμένη διαδρομή. Απλώς, αφήστε το ένστικτό σας και τη διάθεσή σας να σας οδηγήσουν, αφού έτσι κι αλλιώς όπου και να σας βγάλει η βόλτα σας θα είναι όμορφα. Κάντε φυσικά και την απαραίτητα στάση στα όμορφα εμπορικά μαγαζιά της, όπου θα βρείτε για σας και τους φίλους σας μοναδικές εικόνες, ξυλόγλυπτα ή διακοσμητικά όστρακα, αλλά και τόσα άλλα πράγματα που θα σας θυμίζουν αυτόν το μικρό παράδεισο.

 


Μονή της Παναγιάς του Νίκους, Χώρα

Το μοναστήρι της Παναγίας του Νίκους βρίσκεται λίγο πιο έξω από τη Χώρα, και έχει ιδιαίτερο ιστορικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Η μονή φαίνεται να έχει χτιστεί στα ερείπια αρχαίων ναών, και η αρχιτεκτονική της είναι λιτή, στο συνηθισμένο ρυθμό των μεταβυζαντινών ναών των νησιών του Αιγαίου. Στο μοναστήρι λειτουργούσε εκπαιδευτικό κέντρο για περισσότερο από 40 χρόνια, στο οποίο μαθήτευσαν ντόπιοι αλλά και παιδιά από μακρινές περιοχές της Ελλάδας. Οι δάσκαλοι ήταν σημαντικές προσωπικότητες όπως ο Παρθένιος Κουλούρης και ο Μακάριος Φιλιππαίος.

Το όνομα της μονής πιθανολογείται να προέρχεται από την Βυζαντινή εκκλησία της  Παναγίας της Νικοποιού (η Παναγία που φέρνει νίκες), η εικόνα της οποίας λέγεται ότι μεταφέρθηκε στην Κύθνο από την Κωνσταντινούπολη, και έπειτα στην εκκλησία του Αγίου Μάρκου της Βενετίας, όπου φιλοξενείται μέχρι σήμερα. Τον Δεκαπενταύγουστο διοργανώνεται ένα από τα πιο ξακουστά πανηγύρια της Κύθνου στην συγκεκριμένη μονή, στην παραμονή του οποίου προσφέρονται γεμιστές ντομάτες και ψητό κρέας, σύμφωνα με το παραδοσιακό έθιμο.

 


Κάστρο της Ωριάς (Κεφαλόκαστρο)

Το Κάστρο της Ωριάς βρίσκεται ανάμεσα στους λόφους Γιαλούδι και Σκλάβος, στη βόρεια μεριά του νησιού κοντά στο ακρωτήρι του Κέφαλου. Το Κάστρο αποτελούσε την πρωτεύουσα της Κύθνου στα βυζαντινά χρόνια, καθώς η υπερυψωμένη θέση και φυσική του οχύρωση μπορούσε να προσφέρει ασφάλεια στους κατοίκους του νησιού. Ερείπια του τοίχους και των κατοικιών του Κάστρου σώζονται μέχρι και σήμερα, ενώ από τις εκκλησίες του, που φημολογείται ότι άγγιζαν τις 100, σώζονται μόνο δύο, η Παναγία η Ελεούσα και η Αγία Τριάδα. Οι εκκλησίες αυτές δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση, αλλά από την δεύτερη έχουν σωθεί αγιογραφίες και εικόνες που διακοσμούσαν το εσωτερικό της. Σύμφωνα με την παράδοση, το Κάστρο έπεσε κατόπιν προδοσίας, και αποτέλεσε ορμητήριο πειρατών. Η πρόσβαση στο Κάστρο είναι δυνατή με τα πόδια από τα Λουτρά, για τους λάτρεις της πεζοπορίας, ή με αυτοκίνητο 4×4. Επίσης αξίζει να επισκεφθείτε τις κοντινές παραλίες Κακόρεμα, Γιαλούδι και Σέλινο.

 


Μέριχας

Η Κύθνος έχει ως βασικό της λιμάνι τον Μέριχα. Είναι το πρώτο μέρος που αντικρίζει ο επισκέπτης φτάνοντας στο νησί, καθώς εκεί γίνεται η αποβίβαση των τουριστών. Αξίζει να απολαύσετε τον απογευματινό σας καφέ, αγναντεύοντας το υπέροχο ηλιοβασίλεμα. Από το Μέριχα ξεκινούν και οι δύο βασικοί οδικοί άξονες του νησιού.

Στη συνέχεια, θα συναντήσετε την Επισκοπή με την καταπληκτική αμμουδιά της, όπου τα αρμυρίκια της σχεδόν αγκαλιάζουν το κύμα.

 


Δρυοπίδα

Η Δρυοπίδα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος οικισμός της Κύθνου. Βρίσκεται στα νότια του νησιού, σε απόσταση περίπου 8χλμ. από την Χώρα. Ο οικισμός, που ονομάζεται και Χωριό, είναι κατοικημένος από τα αρχαία χρόνια, διατηρώντας μάλιστα το ίδιο όνομα, και αποτελεί από τα πιο γραφικά χωριά της Κύθνου. Η Δρυοπίδα παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, καθώς όλα τα σπίτια είναι διώροφα με χαρακτηριστικές κόκκινες κεραμοσκεπές, ένα ασυνήθιστο στοιχείο για τα νησιά των Κυκλάδων. Το χωριό είναι γεμάτο από γραφικές γειτονιές με πλακόστρωτα στενάκια, πανέμορφες εκκλησίες και διάφορα αξιοθέατα.

Ο Γαλατάς είναι μια από τις πιο γραφικές συνοικίες του χωριού, γεμάτη από επιβλητικές εκκλησίες. Η πιο αξιοπρόσεκτη από αυτές είναι ο Άγιος Μηνάς, στον οποίον μπορείτε να θαυμάσετε το ξυλόγλυπτο τέμπλο του και τον δεσποτικό θρόνο, περίτεχνα κομμάτια λαϊκής τέχνης. Το Λαογραφικό Μουσείο της Κύθνου βρίσκεται επίσης στον Γαλατά.

Η Πιάτσα, η κεντρική πλατεία του χωριού, βρίσκεται κοντά στο Γαλατά και είναι το πιο κεντρικό σημείο της Δρυοπίδας. Η Πιάτσα είναι γεμάτη από παραδοσιακούς καφενέδες και μαγαζιά, στα οποία μπορείτε να απολαύσετε σπιτικά τοπικά γλυκά μαζί με τον καφέ σας.

Άλλα αξιοθέατα της Δρυοπίδας είναι το παλιό υδραγωγείο του Ντούρακα, το Βυζαντινό Εκκλησιαστικό Μουσείο, καθώς και άλλες ιστορικές εκκλησίες, όπως ο Άγιος Παντελεήμονας, με το εντυπωσιακό πέτρινο καμπαναριό του, και η Αγία Τριάδα με τις ξακουστές εικόνες.

Στη Δρυοπίδα βρίσκεται και το σπήλαιο Καταφύκι, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο εντυπωσιακά σπήλαια της Ελλάδας, με πανέμορφους σχηματισμούς από σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Το σπήλαιο δημιουργήθηκε από έναν υπόγειο χείμαρρο αρχικά και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε ως ορυχείο. Επίσης, το Καταφύκι χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο των κατοίκων της Δρυοπίδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πολλές κοντινές εξορμήσεις είναι δυνατές από την Δρυοπίδα, καθώς οι κοντινές παραλίες έχουν ιδιαίτερη ομορφιά και χαρακτήρα. Κατηφορίζοντας προς τα δυτικά, θα συναντήσετε τα Φλαμπούρια, μια μεγάλη παραλία με άμμο και ψιλό βότσαλο, με την παλιά εκκλησία της Παναγίας της Φλαμπουριανής πάνω στα βράχια να δεσπόζει στο τοπίο.

Συνεχίζοντας προς τα νοτιοδυτικά συναντάτε τις παραλίες του Μαυριανού, Τρίβλακα, Δίβλακα, και το Στιφό, καθώς και μικρούς απόμερους κόλπους με καταγάλανα νερά. Οι παραλίες σε αυτήν την περιοχή είναι πανέμορφες και απομονωμένες, μακριά από τον πολύ κόσμο.

 


Παναγία Κανάλα

Η Κύθνος φημίζεται ιδιαίτερα για το προσκύνημα στην εκκλησία της Παναγίας. Σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο, το πευκοδάσος συνδυάζεται αρμονικά με τις χρυσαφένιες ακτές, ενώ από τους γραφικούς όρμους ο επισκέπτης «βυθίζεται» στην απεραντοσύνη του Αιγαίου. Τα όνομά του ο οικισμός το πήρε από την εκκλησία της Παναγίας Κανάλας, που είναι και η προστάτιδα της Κύθνου. Στη συγκεκριμένη εκκλησία, μία από τις ωραιότερες των Κυκλάδων, φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που σύμφωνα με την παράδοση βρέθηκε από τους ψαράδες σ’ ένα κανάλι. Στα δεξιά της εκκλησίας, απλώνεται μια πανέμορφη παραλία με βαθυγάλανα νερά, ενώ στην πίσω πλευρά υπάρχει μια δεύτερη, μικρότερη παραλία με γαλαζοπράσινα νερά.

 


Άγιος Δημήτριος

Στα νότια του νησιού βρίσκεται ο πιο μακρινός οικισμός από την Χώρα, ο Άγιος Δημήτριος. Είναι ένας γραφικός οικισμός με παραδοσιακές ταβέρνες και ουζερί πάνω στην άμμο της μεγάλης παραλίας του. Μεγάλα αρμυρίκια και βραχώδεις σχηματισμοί δίνουν ενδιαφέρον στο λιμανάκι του χωριού, ενώ τον Αύγουστο φυτρώνουν κατάλευκα κρινάκια πάνω στην άμμο.

Από τον οικισμό του Αγίου Δημητρίου μπορείτε να φτάσετε εύκολα στις Πετρούσα και Αλυκή, παραλίες με άγρια, παρθένα τοπία. Με σκάφος ή αυτοκίνητο μπορείτε να επισκεφθείτε και τις παραλίες Σιμουσί, Γαϊδουρόμαντρα, Σκύλου, ιδανικές για όσους προτιμούν τις ήσυχες αμμουδιές.

Στην Κύθνο υπάρχουν πολλές παραλίες, με εύκολη ή πιο δύσκολη πρόσβαση. Πιο κάτω, συστήνουμε τις πιο ωραίες, και σας ευχόμαστε να έχετε απολαυστική βόλτα και κολύμβηση!

 

01. Κολώνα Ίσως η καλύτερη παραλία των Κυκλάδων και μια από τις διασημότερες στην Ελλάδα. Μια λωρίδα άμμου ενώνει την Κύθνο με το νησάκι του Αγίου Μηνά, δημιουργώντας έτσι δυο πανέμορφες παραλίες δεξιά και αριστερά.

 


02. Απόκρουση Είναι μια από τις μεγαλύτερες παραλίες του νησιού και αγαπημένη από όλους, μιας και προσφέρει εύκολη πρόσβαση, σκιά κάτω από τα δέντρα της παραλίας, πεντακάθαρα νερά και ταβερνάκια για φαγητό .

 


03. Σχοινάρι Άμεση πρόσβαση με τα πόδια για όσους μένουν στα Λουτρά. Αποτελεί μια σταθερή αξία.

 


04. Άγιος Σώστης Ένας από τους ομορφότερους βυθούς της Κύθνου σε μια μεγάλη παραλία με βοτσαλάκι. Αν είστε λάτρης της σκιάς μετά το μπάνιο, καλό θα ήταν να έχετε μαζί σας μια ομπρέλα μιας και η παραλία δεν έχει δεντράκια. Αν είστε τυχεροί, θα ζήσετε την εμπειρία του πανηγυριού στο εκκλησάκι προς τιμήν του Αγίου.

 


05. Σκύλλου Αυτή είναι η παραλία Σκύλλου, μία πανέμορφη περιοχή. Ερχόμενοι από Μέριχα ή από τη Χώρα θα περάσετε το σημείο που στρίβει για Κανάλα (χωρίς να στρίψετε )και θα συνεχίσετε όπως πάει ο δρόμος. Κάποια στιγμή θα δείτε στα δεξιά σας μια μπλε πινακίδα που λέει προς Παραλία Σκύλλου. Θα χρειαστεί να αφήσετε το αυτοκίνητο στο τέλος του χωματόδρομου και να κατεβείτε ένα φιδίσιο μονοπάτι από άσπρους σωβατισμένους και λείους βράχους. Επειδή δεν έχει τίποτα εκεί γύρω παρά μόνο ένα εκκλησάκι, καλό θα ήταν να έχετε προμηθευτεί τα απαραίτητα, όπως νερό, αντηλιακό, ομπρέλα, τοστ, φρούτα, μπύρες για να είναι ακόμη πιο ευχάριστη η εκεί διαμονή σας.

 


06. Ποτάμια Από τις λίγες παραλίες που βρίσκονται ΒΔ του νησιού και είναι τόσο όμορφη και σχεδόν απάνεμη. Ανεβαίνοντας βόρεια προς τον οικισμό των Λουτρών και αφού περάσετε την ταμπέλα που λέει ότι έχετε μπει στα Λουτρά, θα δείτε μια μικρή ταμπέλα αριστερά και κάτω χαμηλά που δείχνει προς τις παραλίες Ποτάμια και Άγιος Σώστης. Θα μπείτε αριστερά σε χωματόδρομο και θα συνεχίσετε αρκετά μέχρι να δείτε την ταμπέλα για Ποτάμια. Εκεί θα στρίψετε δεξιά. Έχει λίγες στροφές αλλά η παραλία θα σας ανταμείψει. Αφήνετε το αυτοκίνητο στο τέλος του χωματόδρομου και από κάτω σας απλώνεται η μοναδική παραλία με τον ωραίο βυθό. Κατεβαίνετε ένα πολύ μικρό πέτρινο μονοπατάκι και έχετε φτάσει στα Ποτάμια.

 


07. Γαϊδουρόμαντρα Δύσκολη η πρόσβαση, αλλά αξίζει ο κόπος.

 


08. Επισκοπή Εύκολη πρόσβαση σε μια μεγάλη παραλία με όμορφα νερά και δεντράκια για σκιά . Εκεί θα βρείτε και ένα all-day beach-bar. Ιδανική για οικογένεια.

 


09. Λουτρά Δίπλα στον δημοφιλή παραθαλάσσιο οικισμό των Λουτρών βρίσκεται μία από τις πιο αξιόλογες παραλίες του νησιού. Η παραλία των Λουτρών διαθέτει ψιλή άμμο και πεντακάθαρα νερά, τα οποία θερμαίνονται στη δεξιά μεριά της παραλίας από μια από τις κοντινές ιαματικές πηγές που καταλήγουν στη θάλασσα. Παραδοσιακοί καφενέδες και μπαρ βρίσκονται πάνω στην άμμο, ενώ κοντά στην μαρίνα των Λουτρών, που αγκυροβολούν καΐκια και σκάφη, μπορείτε να βρείτε πολλές ταβέρνες και εστιατόρια.

 


10. Φυκιάδα Ίσως η πιο παρεξηγημένη παραλία της Κύθνου. Θα τη συναντήσουμε λίγο πριν την Κολώνα και αυτός είναι ο λόγος που χάνει την αίγλη της, αφού την επισκιάζει η εντυπωσιακή Κολώνα.

 


11. Ζογκάκι – Κουρή – Νάουσα Αυτές οι 3 παραλίες αντιστοιχούν σε 3 κόλπους, οι οποίοι βρίσκονται στην ανατολική πλευρά του νησιού. Καθώς μπαίνετε στο νέο δρόμο που πάει προς τη Χώρα, θα συναντήσετε στα δεξιά σας ταμπέλα που στρίβοντας δεξιά σας οδηγεί στις 2 πρώτες παραλίες, Ζογκάκι και Κουρή. Το Ζογκάκι είναι η παραλία που φαίνεται στην πρώτη φωτογραφία. Αφήνεται το αμάξι στο τέλος του δρόμου και κατεβαίνετε περίπου 40 φαρδιά σκαλοπάτια. Αν θέλετε να πάτε στο Κουρή θα πρέπει να συνεχίσετε, να διασχίσετε το Ζογκάκι, να περάσετε ένα εκκλησάκι και θα βρείτε μπροστά σας την παραλία η οποία είναι απάνεμη και έχει μεγάλα αρμυρίκια με ωραία σκιά.

Η παραλία της Νάουσας βρίσκεται πίσω από το Κουρή αλλά υπάρχει και δρόμος όπου μπορείτε να πάτε εκεί κατευθείαν. Δηλαδή αντί να στρίψετε δεξιά για Ζογκάκι-Κουρή, θα συνεχίσετε ευθεία και μετά θα δείτε πάλι στα δεξιά σας ταμπέλα για Νάουσα. Αφήνετε το αμάξι στο τέλος του δρόμου και η παραλία βρίσκεται ακριβώς από κάτω, εύκολα και γρήγορα.

 


12. Αμμουδάκι – Μεγάλη Άμμος Με νότια κατεύθυνση πάλι, στρίβουμε αριστερά στο χωριό της Κανάλας. Μόλις φτάσουμε στο χωριό στα δεξιά μας βλέπουμε τη θάλασσα. Κάτω από τα σπίτια υπάρχει ένα μονοπάτι που αριστερά οδηγεί στο Αμμουδάκι και δεξιά στη Μεγάλη Άμμο που είναι φημισμένη επειδή είναι μεγάλη και αγαπητή σε οικογένειες και στους ντόπιους.

 


13. Αντώνηδες Ερχόμενοι από Μέριχα (λιμάνι) ή από τη Χώρα θα στρίψετε αριστερά προς Κανάλα. Αφού φτάσετε στο χωριό θα δείτε μια ταμπέλα στα αριστερά που λέει να ανεβείτε για παραλία Αντώνηδες. Μην ανεβείτε με το αυτοκίνητο διότι χώρος για στάθμευση δεν υπάρχει. Αφήστε το καλύτερα στο χωριό. Εξάλλου στην παραλία δεν φτάνεις με το αμάξι. Αφού μπεις στο δρομάκι που δείχνει η ταμπέλα, στο πρώτο στενό που θα ανοίξει μετά από τα πρώτα σπίτια θα κάνετε αριστερά. Εκεί ανοίγονται αρκετά σκαλοπάτια (περίπου 90) και μετά φτάνετε στην όμορφη παραλία με τα ωραία νερά. Σε όποιους δεν αρέσει να γλιστρά πριν μπει στη θάλασσα, λόγω μιας μεγάλης “πλάκας” κατά μήκους της παραλίας, υπάρχει δεξιά ένα μικρό άνοιγμα όπου μπορείτε να μπείτε άφοβα.

 


14. Μέριχας Ο Μέριχας, είναι το λιμάνι της Κύθνου. Βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού και απέχει 8χλμ. από τη Χώρα. Πρόκειται για ένα φυσικό λιμάνι γύρω από το οποίο απλώνεται ο γραφικός οικισμός, παρουσιάζοντας μεγάλη τουριστική κίνηση. Εδώ, θα βρείτε καφετέριες, μπαρ και ταβέρνες για να δοκιμάσετε την ντόπια κουζίνα.

Η Κύθνος είναι το πρώτο νησί που συναντάει κανείς στη διαδρομή των δυτικών Κυκλάδων, ανάμεσα στην Κέα και στη Σέριφο σε απόσταση 52 ναυτικών μιλίων από τον Πειραιά και λιγότερο από 2 ώρες από το Λαύριο. Σε αντίθεση με τα άλλα κυκλαδονήσια η Κύθνος διατηρεί ανέπαφη την άγρια ομορφιά της, παραμένει αυθεντική, φιλόξενη και γοητευτική μέσα στην απλότητά της. Διατηρεί ακόμη τα ήθη και τα έθιμα της και οι Κυθνιώτες έχουν μια ανοιχτή αγκαλιά για τους επισκέπτες του νησιού.

Η Κύθνος είναι ένα  ορεινό νησί, που χαρακτηρίζεται από το ανάγλυφο του κυκλαδίτικου τοπίου, η έκτασή του φτάνει τα 99 τ. χλμ και παρουσιάζει την γνώριμη εικόνα των νησιών των Κυκλάδων. Μικρά χωριά κτισμένα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Πλακόστρωτα δρομάκιακατάλευκα σπίτια, ασβεστωμένες πλατείεςπολυάριθμες εκκλησίεςανεμόμυλοι, αμέτρητες παραλίες – προσβάσιμες οι περισσότερες – καταγάλανα νερά και  απόλυτη ηρεμία.

Ιδανικός προορισμός διακοπών για όλους όσοι αγαπούν την απλότητα, την επαφή με τη φύση και βέβαια την παράδοση αφού στην Κύθνο τα πανηγύρια, το γλέντι με βιολί και λαούτο και ο θερμιώτικος μπάλος δίνουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να χαρούν μαζί με τους ντόπιους έναν άλλο τρόπο ζωής.

 


Τα δύο μεγαλύτερα χωριά της Κύθνου είναι η Χώρα και η Δρυοπίδα:

Η Xώρα, πρωτεύουσα του νησιού, μαγεύει τον επισκέπτη με το ξεχωριστό χρώμα της. Mικρές πλατείες και γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια με παραδοσιακά εστιατόρια, καφέ μπαρ, ζαχαροπλαστεία και εμπορικά καταστήματα, κάτασπρα σπίτια με χρωματιστές πόρτες και παράθυρα, σκαλιά, καμάρες και στεγάδια, εκκλησίες και ανεμόμυλοι συνθέτουν ένα θαυμάσιο οικιστικό σύνολο.

Η Δρυοπίδα (Χωριό) βρίσκεται στη νότια πλευρά της Κύθνου και απέχει 8χλμ. από της Χώρα. Η περιοχή κατοικείται από τα αρχαία χρόνια και μάλιστα έχει διατηρήσει το ίδιο όνομα. Κατά την παραμονή σας στο χωριό θα χαρείτε τον περίπατο στον παραδοσιακό οικισμό. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι όλα τα σπίτια στη Δρυοπίδα είναι διώροφα και σκεπασμένα με κεραμίδι. Σύμφωνα με τους κατοίκους αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η περιοχή έχει μεγάλη παράδοση στη κεραμική τέχνη.

 


Mαρουλάς

Αρχαιολογικά ευρήματα στη περιοχή Μαρουλάς της Κύθνου μαρτυρούν ότι το νησί κατοικήθηκε την περίοδο της Μεσολιθικής εποχής. Αρκετά ευρήματα από τον υπαίθριο οικισμό, που χρησιμοποιήθηκε ως σταθμός ανεφοδιασμού ή ορμητήριο, σώζονται μέχρι και σήμερα. Με τις ανασκαφές αποκαλύφτηκαν αρχαιολογικές κυκλικές κατοικίες, τάφοι και ένας ανθρώπινος σκελετός, κοντά στον οποίο βρέθηκαν λίθινα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι εκείνη την εποχή. Ο οικισμός αυτός στην Κύθνο είναι ο μοναδικός υπαίθριος εκείνης της περιόδου που έχει βρεθεί στον ελλαδικό χώρο.

 


Το Κάστρο της Ωριάς

Πριν το ακρωτήρι Κέφαλος, ανάμεσα στους λόφους Σκλάβο και Γιαλούδι στα βόρεια του νησιού, βρίσκεται το Κάστρο της Ωριάς. Μπορείτε να επισκεφθείτε τα ερείπια από τις παλιές κατοικίες που σώζονται μέχρι και σήμερα. Εδώ βρισκόταν η μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού μέχρι το 16ο αι. Στο Κάστρο σώζονται ερείπια του τείχους και σπιτιών, ενώ από τις πολλές εκκλησίες του (λέγεται πως την περίοδο της ακμής του έφταναν τις 100) δεν σώζονται παρά οι εκκλησίες της Κεραλεούσας και της Αγίας Τριάδας – κι αυτές όχι σε καλή κατάσταση. Σύμφωνα με τοπικό θρύλο, το Κάστρο έπεσε κατόπιν προδοσίας. Επίσης λέγεται ότι το τραγούδι το “Κάστρο της Ωριάς” αναφέρεται στο συγκεκριμένο Ενετικό Κάστρο.

Τίποτα από αυτά δεν ισχύει, διότι τόσο η τοπική παράδοση, όσο και το δημοτικό τραγούδι απαντώνται σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο. Πρόκειται για παραφθορά του τραγουδιού του “Κάστρου της Αμουριάς” που αναφέρεται στο πλήγμα που δέχτηκε η Βυζαντινή Αυτοκρατορία με την άλωση του Αμορίου από τους Άραβες.

 


Σπήλαιο Καταφύκι

Κοντά στο πανέμορφο χωριό Δρυοπίδα, στη θέση Φιρές, βρίσκεται το σπήλαιο Καταφύκι. Το σπήλαιο Καταφύκι είναι ένα από τα μεγαλύτερα  σπήλαια της Ελλάδας, με γοητευτικούς λαβύρινθους που κοσμούνται από πολύ πλούσιο και ιδιαίτερα εντυπωσιακό σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμο. Το Καταφύκι δεν είναι ακόμα πλήρως προσβάσιμο για το κοινό, καθώς εκτελούνται εργασίες στερέωσης και φωτισμού, μπορείτε όμως να το επισκεφθείτε εν μέρει. Η ονομασία “Καταφύκι” προέρχεται από τη λέξη καταφύγιο, γιατί ως τέτοιο χρησιμοποιήθηκε το σπήλαιο στα δύσκολα χρόνια της Πειρατείας.

 


Εκκλησίες

Η Κύθνος έχει 128 ξωκκλήσια, εκτός από τις εκκλησίες των δύο χωριών της. Θα τις δείτε να ξεπροβάλλουν κατάλευκες, ταπεινές, μέσα στα χωράφια ή πίσω από τους μικρούς ορεινούς λόφους του νησιού. Μπορείτε να τις επισκεφθείτε και να θαυμάσετε την απλότητα και τη σοφία των ντόπιων κτιστών.

  • Ειδικότερα μπορείτε να επισκεφτείτε την εκκλησία του Αγίου Μηνά στην Δρυοπίδα που εντυπωσιάζει με το μοναδικό ξυλόγλυπτο τέμπλο της, το θρόνο λαϊκής τέχνης και τον εξαιρετικό επιτάφιο.
  • Στην Χώρα την εκκλησία της Αγίας Τριάδας, βασιλική με τρούλο.
  • Tην εκκλησία του Αγίου Σάββα , μια μονόκλιτη βασιλική με τρούλο, 17ου αιώνα. Στο υπέρθυρο έχουν εντοιχιστεί επιγραφή του 1673 και οικόσημο του Aντ. Γκοζαδίνου. Στο εσωτερικό διατηρείται αξιόλογο ξυλόγλυπτο  τέμπλο. Όπως και άλλες εκκλησίες της Χώρας, ο Άγιος Σάββας στα χρόνια της Φραγκοκρατίας λειτουργούσε και ως ορθόδοξος και ως καθολικός ναός.
  • Tην εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα , 17ου αιώνα, με αξιόλογο τέμπλο. Kοντά της, σε ύψωμα, υπάρχει ένας παλαιός ανεμόμυλος.
  • Tην εκκλησία του Προφήτη Ηλία με καταπληκτική θέα, στην ομώνυμη κορυφή η οποία περιβάλλεται από τείχος και κελιά.
  • Στη Δρυοπίδα σημαντικός είναι ο ναός του Αγίου Μηνά με ξυλόγλυπτο τέμπλο διακοσμημένο με φύλλα χρυσού και σπάνιες εικόνες του 16ου αιώνα.

Επίσης σημαντικά εκθέματα του ναού είναι ο ξυλόγλυπτος δεσποτικός θρόνος και ο επιτάφιος.

Άλλες αξιόλογες εκκλησίες της Δρυοπίδας με περίφημες εικόνες είναι ο ναός του Αγίου Παντελεήμωνα, της Αγίας Τριάδας και των Αγίων Αναργύρων.

 


Υδροθεραπευτήριο της Κύθνου

Το Υδροθεραπευτήριο της Κύθνου βρίσκεται στα Λουτρά. Το κτίσμα χρονολογείται από το 1857 και διαθέτει ιαματικές πηγές με θεραπευτικές ιδιότητες. Θα δείτε από κοντά τους λουτήρες του πρώτου βασιλικού ζεύγους της Νεότερης Ελλάδας του Όθωνα και της Αμαλίας, που βρίσκονται εκεί.

Κατά την παραμονή σας στη μαγευτική Κύθνο μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα παραδοσιακά προϊόντα του νησιού, που ξεχωρίζουν τόσο για την εκλεκτή τους γεύση όσο και για την εξαιρετική τους ποιότητα. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τα τυροκομικά προϊόντα της Κύθνου και συνοδεύσετέ τα με το ντόπιο κρασί. Για να γλυκαθείτε προτιμήστε τα περίφημα αμυγδαλωτά, που έχουν πολυετή παράδοση στα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων. Επίσης, το μέλι της Κύθνου διακρίνεται για την ποιότητά του.

 

Στην Κύθνο εκτός από κρέας και φρέσκο ψάρι, θα βρείτε τα προϊόντα της ντόπιας οικοτεχνίας, όπως λουκάνικα, παξιμάδια, άσπρο τυρί τρίμμα ή κοπανιστή, μέλι θυμαρίσιο, το οποίο θεωρείται από τα καλύτερα, κάπαρη, πήλινα αντικείμενα, αφού το νησί έχει μεγάλη παράδοση στην κεραμική, παστέλι, παραδοσιακές πίτες και το περίφημο θερμιώτικο κρασί.

 

Η τοπική κουζίνα είναι λίγο πολύ ίδια με των υπόλοιπων Κυκλαδίτικων νησιών. Στην Κύθνο θα δοκιμάσετε, επιπλέον, την περίφημη θερμιώτικη τυρόπιτα, το «σφουγγάτο», και αν κατά τη διάρκεια των διακοπών σας στην Κύθνο πετύχετε γάμο, δοκιμάστε το παραδοσιακό φαγητό κρέας κοκκινιστό με πατάτες. Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι όποιο φαγητό και αν δοκιμάσετε, πρέπει να το συνοδεύσετε με κάποιο από τα ντόπια τυριά ή την ιδιαίτερα γευστική κοπανιστή.

 

Όσο για το σφουγγάτο είναι ένα είδος τυροκροκέτας ή τυροκεφτέ. Γίνεται με το «ξινό», το παραδοσιακό, μαλακό, ανάλατο θερμιώτικο τυρί και εναλλακτικά με το αλατισμένο «τρίμμα» που έχει πιο ξινή γεύση.

 

Να θυμάστε ότι κανείς δεν φεύγει από την Κύθνο χωρίς να έχει δοκιμάσει το χοιρινό κρέας του νησιού, τα μαριναρισμένα λιαστά ψάρια, τα παϊδάκια και την στραπατσάδα με κολοκυθάκια και ντόπιο κρασί.

 


Τοπικά Προϊόντα

 

Η πλούσια γη της Κύθνου, εκτός από όμορφα τοπία, σας προσφέρει και μοναδικές  γευστικές εμπειρίες. Εκτός από το ντόπιο κρέας και το φρέσκο ψάρι μπορείτε να δοκιμάσετε και νέες γεύσεις.

 

Αξίζει να γευτείτε τα τυροκομικά προϊόντα του νησιού,  την φέτα, την κοπανιστή και το τρίμμα. Το τυρί τρίμμα είναι το τυρί από το οποίο παρασκευάζονται τα «σφουγγάτα», ένα είδος κροκέτας από τυρί που μπορείτε να βρείτε σε όλα τα ταβερνάκια του νησιού. Άλλωστε, το τυρί και το κρασί της Κύθνου είναι γνωστά από την αρχαιότητα για την ποιότητα και τη γεύση τους.

 

Άλλα προϊόντα της ντόπιας οικοτεχνίας είναι τα λουκάνικα και τα παξιμάδια και βεβαίως να μην ξεχάσουμε το θερμιώτικο μέλι που έχει πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε θυμάρι και θεωρείται από τα καλύτερα στον κόσμο.

 

Μην ξεχάσετε να γευτείτε τα γλυκά του κουταλιού, καθώς και το παστέλι, γλύκισμα που σερβίρεται ειδικά στους θερμιώτικους γάμους. Οι πίτες και τα «κολόπια» (σπανακόπιτα) αποτελούν και αυτά γεύσεις της παράδοσης του νησιού.

 

Τέλος μπορείτε να προμηθευτείτε την κάπαρη, που φυτρώνει στα απόκρημνα βράχια και στολίζει την σαλάτα σας οπτικά και γευστικά.

 

Όλα αυτά τα είδη διατροφής υπάρχουν σε κάθε θερμιώτικο σπίτι και μπορείτε να τα προμηθευτείτε από τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, αλλά και από καταστήματα που πωλούν παραδοσιακά προϊόντα.

Το πιο εντυπωσιακό έθιμο του νησιού είναι αυτό της “Κούνιας”. Την Κυριακή του Πάσχα, στην πλατεία του νησιού, στήνεται μία κούνια, στην οποία κουνιούνται αγόρια και κορίτσια ντυμένα με παραδοσιακές στολές. Αυτός ή αυτή που θα κουνήσει κάποιον, δεσμεύεται ενώπιον Θεού και ανθρώπων για γάμο.

 

Στα πλαίσια των καλοκαιρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων, ο Δήμος Κύθνου διοργανώνει κάθε Ιούλιο και Αύγουστο τα Κύθνια.

 

Τα πανηγύρια του νησιού είναι πολλά. Από τα πιο γνωστά είναι τα παρακάτω:

  • 23 Απριλίου: Του Αγίου Γεωργίου.
  • Τον Ιούνιο: Της Αγίας Τριάδας.
  • 30 Ιουνίου: Των Αγίων Αποστόλων.
  • 20 Ιουλίου: Του Προφήτη Ηλία.
  • 26 Ιουλίου: Της Αγίας Παρασκευής.
  • 6 Αυγούστου: Του Σωτήρος.
  • 15 Αυγούστου: Της Παναγίας Κανάλας, της Παναγίας του Νίκους, της Παναγίας Στρατολάτισσας.
  • 23 Αυγούστου: Της Παναγίας του Κάστρου, της Παναγίας Φλαμπουριανής.
  • 8 Σεπτεμβρίου: Της Παναγίας Κανάλας.

 


Βυζαντινό και Λαογραφικό Μουσείο

 

Στην εκκλησία του Αϊ-Γιώργη στην Δρυοπίδα, αξίζει να επισκεφθείτε το μικρό Βυζαντινό Μουσείο το οποίο στεγάζεται εκεί. Βρίσκονται συγκεντρωμένα πολύτιμα εκκλησιαστικά αντικείμενα και σπάνιες βυζαντινές εικόνες ανυπολόγιστης αξίας και αισθητικής.

 


Στη Δρυοπίδα βρίσκεται και το Λαογραφικό Μουσείο, στο οποίο μπορείτε να πάρετε μία γεύση από τη ζωή των κατοίκων των παλαιότερων χρόνων, μέσα από αντικείμενα καθημερινής χρήσης και παραδοσιακές φορεσιές.

Αστυνομία (Χώρα): 22810 31 201
ΕΛΤΑ (Χώρα): 22810 31 239
Ιαματικές Πηγές Λουτρών: 22810 31 217
Τουριστικές Πληροφορίες (Μέριχας): 22810 32 250
Άγροτικό Ιατρείο Χώρας (Χώρα): 22810 31 202
Ιατρικό Κέντρο Κύθνου (Δρυοπίδα): 22810 32 234
Γεώργιος Λαρεντάκης (ΤΑΧΙ): 694 58 00 278
Μιχάλης Τζιώτης (ΤΑΧΙ): 694 42 76 656
Γεώργιος Φιλιππαίος (ΤΑΧΙ): 694 58 95 347
Μιχάλης Φιλιππαίος (ΤΑΧΙ): 694 47 43 791
Τζάμαρος Μπουρίτης (Λεωφορείο): 22810 32 005

Με πλοίο από τον Πειραιά φτάνετε περίπου σε 3 ώρες.

Τα δρομολόγια των πλοίων τους θερμούς μήνες είναι περισσότερα, ενώ το χειμώνα πιο αραιά.

Πληροφορίες:  Λιμεναρχείο Πειραιά, τηλ.  210 42 26 000

 


Από το Λαυρίου φτάνετε στην Κύθνο κατευθείαν, περίπου σε 2 ώρες.

Δρομολόγια πραγματοποιούνται όλο το χρόνο.

Πληροφορίες:  Λιμεναρχείο Λαυρίου,  τηλ.  22920 25 249

 


Τοπική Συγκοινωνία

Η τοπική συγκοινωνία του νησιού καλύπτει τους δύο βασικούς άξονες, από το Μέριχα προς τη Δρυοπίδα και από το Μέριχα προς τα Λουτρά.

Μπορείτε επίσης αν δεν έχετε δικό σας αυτοκίνητο ή μηχανή, να μετακινηθείτε με ταξί.

Το νησί διαθέτει επίσης ελικοδρόμιο, το οποίο βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Χώρας.

 


Η Κύθνος συνδέεται καθημερινά με δρομολόγια πλοίων με τη Σέριφο, τη Σίφνο, τη Μήλο και την Κίμωλο.

Δύο φορές την εβδομάδα υπάρχει πλοίο για Σαντορίνη, Σίκινο και Φολέγανδρο, ενώ

Τρεις φορές την εβδομάδα μπορείτε να αποδράσετε στην Κέα και τη Σύρο.