Άγιοι Θεόδωροι
Ο πρώτος δήμος που συναντά ο επισκέπτης μπαίνοντας στο Νομό από την εθνική οδό Αθηνών – Πατρών, είναι οι Άγιοι Θεόδωροι. Η πόλη οφείλει την ονομασία της στο παραδοσιακό εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων, κτισμένο στη θέση παλαιοχριστιανικής εκκλησίας. Σημαντικό τουριστικό παραθαλάσσιο θέρετρο, μόλις 65χλμ από την Αθήνα και 20χλμ από την Κόρινθο, οι Άγιοι Θεόδωροι συνδυάζουν αρμονικά βουνό και θάλασσα και αποτελούν πόλο έλξης Ελλήνων και ξένων επισκεπτών, ενώ είναι ιδανικό μέρος για μικρές αποδράσεις λίγων ωρών από τον ασφυκτικό κλοιό της μεγαλούπολης. Οι πολυάριθμες ταβερνούλες προσφέρουν γαστρονομικές παραδοσιακές γεύσεις και ολόφρεσκο ψάρι, ενώ στα γραφικά καφενεδάκια ο επισκέπτης απολαμβάνει τον καφέ του δίπλα στη θάλασσα, με θέα τον πανέμορφο Σαρωνικό.
Βέλο
Ο οικισμός της Νεράντζας, μετά το Βραχάτι, διαθέτει μια άρτια οργανωμένη παραλία και παρουσιάζει αξιόλογη τουριστική κίνηση, έχει μάλιστα βραβευτεί με γαλάζια σημαία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και αυτή του Κοκκωνίου. Ανηφορίζοντας από τη Νεράντζα, σε απόσταση 2 χιλιομέτρων περίπου, συναντάται το Βέλο, έδρα του ομώνυμου δήμου, με τη εκκλησία του Αγίου Φανουρίου να δεσπόζει στην μια από τις πλατείες του.
Βραχάτι
Μετά τον Άσσο ακολουθεί το Βραχάτι, πόλος έλξης σημαντικής παραθεριστικής κίνησης, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Πολλά ταβερνάκια και εστιατόρια κατά μήκος της, προσφέρουν μοναδικές στιγμές απόδρασης στους επισκέπτες, που μπορούν και να καταλύσουν στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια που αφθονούν στην περιοχή.
Το Βραχάτι οφείλει, εν μέρει, την ονομασία του στη θεά Άτη, τη θεά της καταστροφής. Η Άτη, προκαλώντας θεομηνία, πλημμύριζε το βαθύπεδο της περιοχής, προξενώντας ζημιές στις καλλιέργειες, τα ζώα και τους κατοίκους. Το Βραχάτι είναι πόλος έλξης και σημαντικό παραθεριστικό κέντρο, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Θα βρείτε πολλές επιλογές σε ταβέρνες, εστιατόρια, καφέ και άφθονη νυχτερινή διασκέδαση για όλα τα γούστα αλλά και σε διαμονή.
Ο κάμπος της Βόχας είναι κατάφυτος από αμπέλια με κορινθιακή σουλτανίνα, εσπεριδοειδή και ελαιώνες και οι κάτοικοι όπως είναι φυσικό, εκτός του τουρισμού, ασχολούνται και με την γεωργία.
Ευρωστίνη
Στο δήμο Ευρωστίνης, αφήνοντας πίσω το Δερβένι, ενδιαφέρον παρουσιάζει μια βόλτα στα χωριά Ροζενά, Άνω Αιγιαλό, Ευρωστίνη ή Ζάχολη, Χελυδόρι, Πύργο, Άνω Καλλιθέα και Ελληνικό, που κρατούν ακόμη πολλά στοιχεία της παλιάς μορφής του χωριού, με τις βρύσες, τα αλώνια και τα ξωκλήσια, όπου συγκεντρώνεται ο κόσμος τα καλοκαίρια, γλεντώντας στα παραδοσιακά πανηγύρια.
Μετά από μία διαδρομή ανάμεσα στους ελαιώνες και σε πευκοδάσος εμφανίζεται το οροπέδιο της Ευρωστίνης ή Ζάχολης, εκεί που βρίσκεται ο ομώνυμος οικισμός. Από τα δύο βουνά που δεσπόζουν πάνω από το χωριό, το Μαύρο Όρος ή Μαυριόρος και την Ευρωστίνα, το πρώτο έχει άμεση μυθολογική σχέση με τη Ζήρεια, μια και στο Μαυριόρος κατασκευάστηκε η πρώτη λύρα του κόσμου από τον Ερμή, μόλις αυτός γεννήθηκε.
Ισθμός
Από την πόλη των Αγίων Θεοδώρων, ο δρόμος οδηγεί στον Ισθμό, τον αδιαμφισβήτητο θαλασσινό “ομφάλιο λώρο” μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Μεσογείου. Ανατολικά της Διώρυγας βρίσκεται η Ισθμία, περιοχή που κατά τη μυθολογία πήρε υπό την προστασία του ο Ποσειδώνας, με μεγάλη ακμή κατά την αρχαιότητα, εδώ είχε αναπτυχθεί η λατρεία των θεοτήτων της θάλασσας. Σήμερα, είναι ορατά τα ερείπια των ναών του Ποσειδώνα και του Μελικέρτη Παλαίμονα, το ρωμαϊκό θέατρο και το στάδιο, ενώ το Μουσείο της Ισθμίας προσφέρει όλο τον όγκο των ευρημάτων, καθώς και ένα σύνολο μοναδικό γυάλινων πινάκων του 375μ.Χ. Το ιερό του Ποσειδώνα βρισκόταν στο ανατολικό άκρο του Ισθμού και αποτέλεσε χώρο σημαντικών συνεδρίων και συγκεντρώσεων όλων των Ελλήνων.
Κιάτο
Για τους λάτρεις της φύσης και σε μικρή απόσταση από το Κιάτο, στο χωριό Σούλι, απλώνεται το δάσος Μουγγοστού, έκτασης 7.185 στρεμμάτων και ιδανικό για όσους αγαπούν την πεζοπορία. Άλλα σημεία ενδιαφέροντος είναι το αλσύλλιο της Παναγίας του Κιάτου όπου έχει ανασκαφεί η Παλαιοχριστιανική Βασιλική, ναός του 5ου αι. μ.Χ., ενώ σε απόσταση περίπου 4χλμ από το Κιάτο, μπορεί κανείς να επισκεφθεί τα ερείπια και το μουσείο της αρχαίας Σικυώνας. Εκεί διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση το αρχαίο θέατρο της πόλης, το οποίο, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες φιλοξενεί παραστάσεις και την ετήσια παγκόσμια συνάντηση αρχαίου δράματος.
Κόρινθος
Η Κόρινθος είναι η πρωτεύουσα του νομού Κορινθίας και ένα από τα πιο σημαντικά λιμάνια της Πελοποννήσου. Αποτελεί την έδρα του ομώνυμου Δήμου Κορινθίων και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Η σημερινή πόλη αποτελεί συνέχεια της Αρχαίας Κορίνθου και οικοδομήθηκε στη θέση που βρίσκεται τώρα, μετά τον σεισμό το 1858 που ισοπέδωσε την παλιά πόλη. Η νέα πόλη χτίστηκε πιο κοντά στη θάλασσα, 19χλμ βορειότερα από την αρχαία πόλη, με νέο ρυμοτομικό σχέδιο και με αντισεισμικές προδιαγραφές που την καθιστούν μια από τις πιο πλήρης αντισεισμικά πόλεις στην Ελλάδα.
Είναι το μεγαλύτερο αστικό κέντρο του νομού με έντονη εμπορική κίνηση λόγω και του λιμανιού της που αποτελεί κόμβο για τη διακίνηση προϊόντων της ευρύτερης περιοχής. Το κέντρο της πόλης συγκεντρώνει τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα και το λιμάνι πολλά καφέ και εστιατόρια. Στην παραλία Καλάμια τα τελευταία χρόνια έχουν συγκεντρωθεί πολλά καφέ, μπαρ και εστιατόρια όπου μπορεί κάποιος να διασκέδαση ιδανικά το καλοκαίρι αλλά και όλο τον χρόνο.
Λέχαιο
Εδώ, που το πράσινο και το γαλάζιο δένονται με το δικό τους μοναδικό τρόπο, εκατοντάδες επισκέπτες περνούν αξέχαστες και ανέμελες στιγμές καλοκαιρινών διακοπών. Το Βόρειο τμήμα της Κορινθίας αποτελείται από μια σειρά ατελείωτων παραλιών που αλληλοσυνδέονται από εύφορους κάμπους εσπεριδοειδών, σταφυλιών και ελιών, που διακόπτονται από πεδινά και ημιορεινά χωριά.
Μετά την Κόρινθο και με κατεύθυνση προς Δερβένι, συναντάται πρώτος ο Δήμος Άσσου-Λεχαίου, με το Λέχαιο που είναι και η έδρα του.
Στην παραλία του βρίσκεται και ένα κάμπινγκ, για όσους προτιμούν αυτού του είδους τη διαμονή, δίπλα στη θάλασσα, σε ήσυχο σημείο, με τεράστιες λεύκες για σκιά. Μετά το Λέχαιο ο δρόμος οδηγεί στο Περιγιάλι, ένα πανέμορφο θαλασσινό χωριουδάκι με κρυστάλλινη παραλία, ιδανική για ξεκούραση και κολύμπι.
Το οδοιπορικό συνεχίζεται στον Κάτω Άσσο, που προσφέρεται για όμορφες διακοπές και ήρεμες περιηγήσεις, αφού συνδυάζει τη φύση με την καταπληκτική, φροντισμένη παραλία και την ήρεμη διασκέδαση, ενώ τα ταβερνάκια προσφέρουν νόστιμους μεζέδες της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας.
Λίμνη Βουλιαγμένης – Περαχώρα
Στην Περαία γη φωλιάζει και μια από τις ομορφότερες λιμνοθάλασσες του ελλαδικού χώρου, η λίμνη της Βουλιαγμένης ή Εσχατιώτις, όπως ήταν γνωστή στην αρχαιότητα. Σ’ αυτή την περιοχή ανακαλύφθηκαν Πρωτοελλαδικοί οικισμοί που μαρτυρούν ότι κατοικείται τουλάχιστον από το 3000π.Χ.
Υπάρχουν πολλά ξενοδοχειακά συγκροτήματα ενώ, παράλληλα, λειτουργεί και οργανωμένο κάμπινγκ για όσους επιθυμούν τέτοιου είδους διαμονή. Εστιατόρια και ψαροταβέρνες προσφέρουν φρέσκο ψάρι, από τον πλούσιο ψαρότοπο της περιοχής και θαυμάσιους ντόπιους μεζέδες.
Δυτικότερα της λίμνης δεσπόζει το ακρωτήριο του Ηραίου της Περαχώρας, ή Μελαγκάβι, όπου βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερους φάρους του Κορινθιακού.
Λουτράκι
Το Λουτράκι είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κορινθίας χτισμένη στους πρόποδες των Γερανείων όρεων και είναι η έδρα του Δήμου Λουτρακίου-Αγ. Θεοδώρων. Απέχει μόλις 84χλμ από την Αθήνα και 4χλμ από την Κόρινθο και έχει 21.100 κατοίκους
Είναι γνωστό τουριστικό θέρετρο διεθνούς φήμης, κυρίως για τα ιαματικά λουτρά του γνωστά από την αρχαιότητα, το μεταλλικό νερό και το καζίνο.
Στην αρχαιότητα η περιοχή ήταν γνωστή σαν Περαία γη και στη θέση του Λουτρακίου βρισκόταν η αρχαία κώμη Θέρμες. Η σημερινή ονομασία του Λουτρακίου οφείλεται στις ιαματικές πηγές του, τα λουτρά.
Βορειοδυτικά της πόλης βρίσκεται η λίμνη της Βουλιαγμένης και το ακρωτήριο Μελαγκάβι ή Ηραίο με το ναό της Ήρας. Στα βόρεια υπάρχουν οι ακρογιαλιές Μυλοκοπή, Σχοίνος και Σκαλωσιά. Από το Λουτράκι ή από τον Όρμο των Στραβών μπορείτε να επισκεφθείτε τις Αλκυονίδες, σύμπλεγμα τεσσάρων νησιών με θαυμάσιες παραλίες.
Νεμέα
H Νεμέα, κωμόπολη του νομού Κορινθίας, βρίσκεται 42χλμ νοτιοδυτικά της Κορίνθου, κοντά στο όρος Προφήτης Ηλίας, σε υψόμετρο 312μ και έχει περίπου 7.153 κατοίκους. Παλαιότερη ονομασία της πόλης είναι Άγιος Γεώργιος από το οποίο πήρε και το όνομά της η διασημότερη ερυθρή ποικιλία της Ελλάδας, το Αγιωργίτικο. Η Νεμέα είναι χτισμένη πάνω σε λόφο και χωρίζεται γεωγραφικά στην παλαιά και τη νέα πόλη. Η ευρύτερη περιοχή της Νεμέας αποτελεί την μεγαλύτερη αμπελουργική ζώνη της Ελλάδας καθώς η σύνθεση του εδάφους της είναι τέλεια για την καλλιέργεια κρασιού. Η περιοχή είναι ονομαστή για το κρασί της από τα αρχαία χρόνια και εδώ παράγονται σήμερα τα ονομαστά κρασιά Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας (Ο.Π.Α.Π.) Νεμέα.
Ξυλόκαστρο
Το Ξυλόκαστρο είναι ένας πανέμορφος παραθαλάσσιος οικισμός. Απέχει περίπου 40χλμ από την Κόρινθο ενώ η κοντινή του απόσταση από την Αθήνα το καθιστά ένα ιδιαίτερα ελκυστικό προορισμό για τους επισκέπτες.
Είναι ο κοσμοπολίτικος προορισμός της Κορινθίας και είναι ιδανικό μέρος για διαμονή και περιηγητικές εξορμήσεις καθώς συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Το όνομα της πόλης προήλθε από έναν ξύλινο στρατώνα που βρισκόταν κοντά στον ποταμό Σύθα και λειτουργούσε σαν παρατηρητήριο. Οι ντόπιοι το ονόμασαν «ξύλινο κάστρο», και όλη η γύρω περιοχή ονομάστηκε Ξυλόκαστρο.
Οι υπέροχες παραλίες και το δάσος του Πευκιά αποτελούν το σήμα κατατεθέν για το Ξυλόκαστρο.
Στυμφαλία – Φενεός
Για να φτάσει ο επισκέπτης στη Στυμφαλία μπορεί να ξεκινήσει από τη Νεμέα ή από το Κιάτο. Η Στυμφαλία μοιάζει με ομφάλιο λώρο που συνδέεται άρρηκτα με χώρους μυθολογικής φαντασίας και ιστορικής πραγματικότητας.
Την άνοιξη και το φθινόπωρο ο ζωικός μαγνητισμός της λίμνης γίνεται μοναδική προσφορά στον άνθρωπο. Τους χειμωνιάτικους μήνες το τοπίο γίνεται μυστηριακά αινιγματικό. Είναι η μόνη ορεινή υδάτινη πολιτεία στην Πελοπόννησο με την αρχαία πόλη και ακρόπολη στο λόφο της. Τριγύρω της βουνά, νότια ο Ολίγυρτος και δυτικά η Κυλλήνη ο τόπος γέννησης του Ερμή.
“Σκαρφαλωμένος” ανάμεσα στις πλαγιές της Κυλλήνης, Δήμος Στυμφαλίας, με τα χωριά του Καστανιά (με τους οικισμούς Καρτέρι, Μικρό Μαχαλά και Καστανιά), Λαύκα, Δροσοπηγή, Στυμφαλία (με τους οικισμούς Στυμφαλία, Κιόνια και Μάτσιζα), Κυλλήνη, Καλλιάνους, Ψάρι, Ασπρόκαμπο, Κεφαλάρι και Καίσαρι, εκπέμπει αίγλη, αρχοντιά και ομορφιά και συναισθήματα ευφορίας στον περιηγητή.
Τενέα
Ακολουθώντας την παλιά εθνική οδό Κορίνθου-Άργους, 20 χιλιόμετρα νοτιότερα της Κορίνθου, συναντάται το Χιλιομόδι, έδρα του νέου δήμου Τενέας.
Για να φτάσουμε στο Χιλιομόδι, από ανατολικά, διασχίζουμε το περίφημο πευκόδασος του Χιλιομοδίου, ένα θαυμάσιο αυτοφυές δασικό οικοσύστημα, απομεινάρι μεγαλύτερου και αρχαιότερου δάσους στην περιοχή. Περιβαλλοντολογικά ενδιαφέρον και σημαντικό πευκόδασος από όπου ξεχωρίζει η χαρακτηριστική μυρωδιά του πεύκου και του ρετσινιού. Η ιδιαιτερότητά του είναι ότι σήμερα είναι το πιο συμπαγές συγκροτημένο και ενδιαφέρον υψηλό δάσος του δήμου Τενέας.
Η περιοχή παρουσιάζει αξιόλογο θρησκευτικό ενδιαφέρον.
Φενεός
Ένας από τους πιο όμορφους ορεινούς δήμους του Νομού Κορινθίας, με έδρα την Γκούρα, ο Δήμος Φενεού δικαίως έχει χαρακτηριστεί «Κορινθιακή Ελβετία» για τη μοναδικής ωραιότητας θέση του.
Περιλαμβάνει τις πρώην κοινότητες Μοσιάς, Μεσινού, Ματίου, Αρχαίας Φενεού (Καλυβίων), Στενού, Φενεού (Συβίστας), Πανοράματος και Άνω-Κάτω Ταρσού. Στα κρυστάλλινα νερά της τεχνητής λίμνης Δόξας καθρεφτίζονται οι πανέμορφες κορυφές των Αροανίων και της Κυλλήνης, ενώ το «Παλιομονάστηρο» στο κέντρο της λίμνης είναι το «Ποντικονήσι» της Κορινθίας.
Το μέγιστης αισθητικής και οικολογικής αξίας οροπέδιο του Φενεού “κουβαλάει” στη γη το μεγάλο κομμάτι της Ελληνικής Μυθολογίας. Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, ο πρώτος οικισμός στο Φενεό δημιουργήθηκε από τους Πελασγούς και αργότερα, το 1900π.Χ., κατοικήθηκε από Αρκάδες.