Κορινθία

Η Κόρινθος βρίσκεται 80χλμ νοτιοδυτικά των Αθηνών. Είναι ο μόνος νομός που συνορεύει με την Αττική.

 

Προσφέρεται για εξορμήσεις των Αθηναίων με τις μαγευτικές θάλασσες που διαθέτει και τα ξεχωριστά μικρά χωριά όπως το Βραχάτι, το Κιάτο, το Δερβένι και άλλα. Έτσι ο νομός Κορινθίας είναι το ιδανικό μέρος για τις καλοκαιρινές σας διακοπές. Μπορείτε να επισκεφθείτε τον εντυπωσιακό μητροπολιτικό ναό του Αποστόλου Παύλου, το Εκκλησιαστικό και Λαογραφικό μουσείο και την αξιοποιημένη παραλία Καλάμια.

 

Σε απόσταση 7χλμ, βρίσκεται η αρχαία Κόρινθος, στην οποία δεσπόζει ο ναός του Απόλλωνα, η μυθική Κρήνη της Γλαύκης, η οδός Λεχαίου, το Ασκληπιείο, ερείπια του θεάτρου και του ωδείου, καθώς και υπολείμματα μιας σειράς κρηνών που στόλιζαν την πόλη.

 

Στον Κορινθιακό πριν τον Ισθμό το Λουτράκι, η Λίμνη Βουλιαγμένης, τα Στραβά κ.ά. Μετά τον Ισθμό, οι ωραιότερες πλαζ είναι: Λέχαιο, Κοκκώνι, Νεράτζα, Κάτω Διμηνιό, Μελίσσι, ο περίφημος Πευκιάς του Ξυλόκαστρου, Λυκοποριά και Δερβένι. Στο Σαρωνικό πριν από τον Ισθμό, η παραλία των Αγίων Θεοδώρων και το Καλαμάκι. Προς το δρόμο της Επιδαύρου: Παλαιό Καλαμάκι, Κεγχριές, Λουτρά Ωραίας Ελένης, Αλμυρή και Κόρφος.

 

Μόλις 3χλμ από την αρχαία Κόρινθο, υψώνεται η Ακροκόρινθος, το παλαιότερο κάστρο της Πελοποννήσου χτισμένο σε λόφο, ύψους 575 μέτρων, που εντυπωσιάζει με τη μοναδική θέα που προσφέρει.

 

Νότια της Κορίνθου βρίσκεται το Χιλιομόδι με το περίφημο πευκοδάσος του, το οποίο αποτελεί καταφύγιο για πολλά για πολλά ζώα και πουλιά. Στο νότιο άκρο του βρίσκεται η ιερή Μονή Παναγίας της Φανερωμένης.

Η αρχαία Κόρινθος ήταν σημαντική πόλη-κράτος της αρχαίας Ελλάδας και θεωρείτο η πλουσιότερη πόλη του αρχαίου κόσμου. Η αρχαία Κόρινθος, πόλη δωρική, βρισκόταν στη ιδιαίτερη θέση του Ισθμού, στο σημείο που ένωνε την Πελοπόννησο με την υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ διατηρούσε λιμάνι τόσο στο Σαρωνικό όσο και στον Κορινθιακό κόλπο.

 

Η αρχαία κορινθιακή χώρα δεν περιελάμβανε τις περιοχές της Στυμφαλίας και του Φενεού, που ανήκαν στην Αρκαδία. Σύμφωνα με τις ανασκαφές κατοικείτο από την 5η π.Χ. χιλιετία και τα πρώτα σημάδια οίκησης τα βρίσκουμε στις περιοχές του Φενεού, της Στυμφαλίας, της Νεμέας, της λίμνης Βουλιαγμένης του Λουτρακίου και στον οικισμό του Κοράκου, στην δυτική έξοδο της σημερινής πόλης της Κορίνθου.

 

Το 1900π.Χ. η παραλιακή Κορινθία εποικίζεται από Ίωνες και η νότια από Αρκάδες. Το 1500π.Χ. εμφανίζονται οι Αχαιοί και δημιουργούνται μυκηναϊκά κέντρα: Κόρινθος, Κλεωναί, Σικυών, Πελλήνη, Φενεός και Στύμφηλος.

 

Η αρχαία Κόρινθος  χτισμένη στην πεδιάδα κάτω από το οχυρό φρούριο του Ακροκόρινθου, ήταν από τις μεγαλύτερες και σπουδαιότερες πόλεις της Ελλάδας. Λόγο της γεωγραφικής της θέση, ανάμεσα στους κόλπους του Σαρωνικού και του Κορινθιακού και στη στενή λωρίδα γης που ενώνει την Κεντρική Ελλάδα με την Πελοπόννησο, απέκτησε πλούτο και δύναμη και αναδείχτηκε σε σπουδαία ναυτική δύναμη.

 

Την πρώτη της ακμή τη σημείωσε στην αρχαϊκή εποχή, όταν την κυβερνούσαν η οικογένεια των Βακχιαδών στην αρχή και οι τύραννοι Κύψελος και Περίανδρος αργότερα.

 

Περίπου το 660π.Χ. τύραννος της πόλης αναλαμβάνει ο Περίανδρος, ο οποίος συνέλαβε κι επιχείρησε μεγάλα τεχνικά έργα, όπως την κατασκευή του διόλκου. Επί των ημερών του η Κόρινθος σημειώνει τη μεγαλύτερη ακμή της που παρατείνεται μέχρι τους Περσικούς πολέμους. Τα γράμματα και οι τέχνες ανθούν, η ναυσιπλοΐα και το εμπόριο αναπτύσσονται. Η Κόρινθος αναδεικνύεται σε θαλασσοκράτειρα δύναμη με δύο λιμάνια (των Κεγχραιών και του Λεχαίου) και ιδρύει αποικίες στην Ιταλία, στην Ιλλυρία (Απολλωνία), στη Σικελία και στην Κέρκυρα.

 

Το πολίτευμά της ήταν ανεξάρτητη βασιλεία μέχρι το 657π.Χ., όταν ανέλαβε την εξουσία ο τύραννος Κύψελος και το 580π.Χ. ιδρύθηκε μετριοπαθής δημοκρατία.

 

Πήρε μικρό μέρος στους Μηδικούς Πολέμους. Η αντιδικία της με την αποικία της την Κέρκυρα, έγινε μια από τις αιτίες του Πελοποννησιακού Πολέμου (431-404π.Χ.). Σύμμαχος αρχικά με την Σπάρτη, στράφηκε εναντίον της το 395π.Χ, γεγονός που προκάλεσε τον Κορινθιακό Πόλεμο (395-387π.Χ.). Το 335π.Χ. υποτάχθηκε στο Μακεδόνα βασιλιά Φίλιππο και αργότερα έγινε μέλος της Αχαϊκής Συμπολιτείας. Λίγο μετά το 200π.Χ. έγινε η πρωτεύουσα της συμπολιτείας και γνώρισε την ολοκληρωτική καταστροφή το 146π.Χ. από το Ρωμαίο στρατηγό Μόμιο. Η Κόρινθος ερημώθηκε και ένα τμήμα της δημεύτηκε από τη Ρώμη, ενώ το υπόλοιπο υπήχθη στη Σικυώνα.

 

Το 44π.Χ. ο Ιούλιος Καίσαρ επανοίκισε την Κόρινθο την ονόμασε Laus Iulia Corinthus και έγινε πρωτεύουσα της επαρχίας της Αχαίας. Η νέα Κόρινθος  παρουσίασε μεγάλη άνθιση και σύντομα έγινε η πλουσιότερη και σημαντικότερη πόλη της Πελοποννήσου επισκιάζοντας ακόμη και την Αθήνα. Η οικονομική της ευημερία διήρκεσε σε όλη την πρώιμη αυτοκρατορική περίοδο.

 

Το 53μ.Χ. φτάνει στην Κόρινθο ο Απόστολος Παύλος όπου δίδαξε το χριστιανισμό και ίδρυσε την πρώτη χριστιανική κοινότητα στην περιοχή.

 

Η πόλη της Κορίνθου λόγω της στρατηγικής της θέσης γνώρισε επανειλημμένες βαρβαρικές επιδρομές, ενώ το 521 καταστράφηκε από ισχυρούς σεισμούς. Η μεσαιωνική ιστορία της Κορίνθου είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ιστορία του οχυρού της, της Ακροκορίνθου. Από το 12ο αι. καταλήφθηκε διαδοχικά από Νορμανδούς, Φράγκους, Βυζαντινούς, Τούρκους, Ενετούς και πάλι Τούρκους.

 

Το 1826 ισχυρός σεισμός την ισοπέδωσε και ξαναχτίστηκε με αντισεισμικές προδιαγραφές, νέο ρυμοτομικό σχέδιο και πιο κοντά στη θάλασσα 19χλμ βορειότερα από την αρχαία πόλη.

Άγιοι Θεόδωροι

Ο πρώτος δήμος που συναντά ο επισκέπτης μπαίνοντας στο Νομό από την εθνική οδό Αθηνών – Πατρών, είναι οι Άγιοι Θεόδωροι. Η πόλη οφείλει την ονομασία της στο παραδοσιακό εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων, κτισμένο στη θέση παλαιοχριστιανικής εκκλησίας. Σημαντικό τουριστικό παραθαλάσσιο θέρετρο, μόλις 65χλμ από την Αθήνα και 20χλμ από την Κόρινθο, οι Άγιοι Θεόδωροι συνδυάζουν αρμονικά βουνό και θάλασσα και αποτελούν πόλο έλξης Ελλήνων και ξένων επισκεπτών, ενώ είναι ιδανικό μέρος για μικρές αποδράσεις λίγων ωρών από τον ασφυκτικό κλοιό της μεγαλούπολης. Οι πολυάριθμες ταβερνούλες προσφέρουν γαστρονομικές παραδοσιακές γεύσεις και ολόφρεσκο ψάρι, ενώ στα γραφικά καφενεδάκια ο επισκέπτης απολαμβάνει τον καφέ του δίπλα στη θάλασσα, με θέα τον πανέμορφο Σαρωνικό.

 


Βέλο

Ο οικισμός της Νεράντζας, μετά το Βραχάτι, διαθέτει μια άρτια οργανωμένη παραλία και παρουσιάζει αξιόλογη τουριστική κίνηση, έχει μάλιστα βραβευτεί με γαλάζια σημαία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και αυτή του Κοκκωνίου. Ανηφορίζοντας από τη Νεράντζα, σε απόσταση 2 χιλιομέτρων περίπου, συναντάται το Βέλο, έδρα του ομώνυμου δήμου, με τη εκκλησία του Αγίου Φανουρίου να δεσπόζει στην μια από τις πλατείες του.

 


Βραχάτι

Μετά τον Άσσο ακολουθεί το Βραχάτι, πόλος έλξης σημαντικής παραθεριστικής κίνησης, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Πολλά ταβερνάκια και εστιατόρια κατά μήκος της, προσφέρουν μοναδικές στιγμές απόδρασης στους επισκέπτες, που μπορούν και να καταλύσουν στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια που αφθονούν στην περιοχή.

Το Βραχάτι οφείλει, εν μέρει, την ονομασία του στη θεά Άτη, τη θεά της καταστροφής. Η Άτη, προκαλώντας θεομηνία, πλημμύριζε το βαθύπεδο της περιοχής, προξενώντας ζημιές στις καλλιέργειες, τα ζώα και τους κατοίκους. Το Βραχάτι είναι πόλος έλξης και σημαντικό παραθεριστικό κέντρο, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Θα βρείτε πολλές επιλογές σε ταβέρνες, εστιατόρια, καφέ και άφθονη νυχτερινή διασκέδαση για όλα τα γούστα αλλά και σε διαμονή.

Ο κάμπος της Βόχας είναι κατάφυτος από αμπέλια με κορινθιακή σουλτανίνα, εσπεριδοειδή και ελαιώνες και οι κάτοικοι όπως είναι φυσικό, εκτός του τουρισμού, ασχολούνται και με την γεωργία.

 


Ευρωστίνη

Στο δήμο Ευρωστίνης, αφήνοντας πίσω το Δερβένι, ενδιαφέρον παρουσιάζει μια βόλτα στα χωριά Ροζενά, Άνω Αιγιαλό, Ευρωστίνη ή Ζάχολη, Χελυδόρι, Πύργο, Άνω Καλλιθέα και Ελληνικό, που κρατούν ακόμη πολλά στοιχεία της παλιάς μορφής του χωριού, με τις βρύσες, τα αλώνια και τα ξωκλήσια, όπου συγκεντρώνεται ο κόσμος τα καλοκαίρια, γλεντώντας στα παραδοσιακά πανηγύρια.

Μετά από μία διαδρομή ανάμεσα στους ελαιώνες και σε πευκοδάσος εμφανίζεται το οροπέδιο της Ευρωστίνης ή Ζάχολης, εκεί που βρίσκεται ο ομώνυμος οικισμός. Από τα δύο βουνά που δεσπόζουν πάνω από το χωριό, το Μαύρο Όρος ή Μαυριόρος και την Ευρωστίνα, το πρώτο έχει άμεση μυθολογική σχέση με τη Ζήρεια, μια και στο Μαυριόρος κατασκευάστηκε η πρώτη λύρα του κόσμου από τον Ερμή, μόλις αυτός γεννήθηκε.

 


Ισθμός

Από την πόλη των Αγίων Θεοδώρων, ο δρόμος οδηγεί στον Ισθμό, τον αδιαμφισβήτητο θαλασσινό “ομφάλιο λώρο” μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Μεσογείου. Ανατολικά της Διώρυγας βρίσκεται η Ισθμία, περιοχή που κατά τη μυθολογία πήρε υπό την προστασία του ο Ποσειδώνας, με μεγάλη ακμή κατά την αρχαιότητα, εδώ είχε αναπτυχθεί η λατρεία των θεοτήτων της θάλασσας. Σήμερα, είναι ορατά τα ερείπια των ναών του Ποσειδώνα και του Μελικέρτη Παλαίμονα, το ρωμαϊκό θέατρο και το στάδιο, ενώ το Μουσείο της Ισθμίας προσφέρει όλο τον όγκο των ευρημάτων, καθώς και ένα σύνολο μοναδικό γυάλινων πινάκων του 375μ.Χ. Το ιερό του Ποσειδώνα βρισκόταν στο ανατολικό άκρο του Ισθμού και αποτέλεσε χώρο σημαντικών συνεδρίων και συγκεντρώσεων όλων των Ελλήνων.

 


Κιάτο

Για τους λάτρεις της φύσης και σε μικρή απόσταση από το Κιάτο, στο χωριό Σούλι, απλώνεται το δάσος Μουγγοστού, έκτασης 7.185 στρεμμάτων και ιδανικό για όσους αγαπούν την πεζοπορία. Άλλα σημεία ενδιαφέροντος είναι το αλσύλλιο της Παναγίας του Κιάτου όπου έχει ανασκαφεί η Παλαιοχριστιανική Βασιλική, ναός του 5ου αι. μ.Χ., ενώ σε απόσταση περίπου 4χλμ από το Κιάτο, μπορεί κανείς να επισκεφθεί τα ερείπια και το μουσείο της αρχαίας Σικυώνας. Εκεί διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση το αρχαίο θέατρο της πόλης, το οποίο, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες φιλοξενεί παραστάσεις και την ετήσια παγκόσμια συνάντηση αρχαίου δράματος.

 


Κόρινθος

Η Κόρινθος είναι η πρωτεύουσα του νομού Κορινθίας και ένα από τα πιο σημαντικά λιμάνια της Πελοποννήσου. Αποτελεί την έδρα του ομώνυμου Δήμου Κορινθίων και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Η σημερινή πόλη αποτελεί συνέχεια της Αρχαίας Κορίνθου και οικοδομήθηκε στη θέση που βρίσκεται τώρα, μετά τον σεισμό το 1858 που ισοπέδωσε την παλιά πόλη. Η νέα πόλη χτίστηκε πιο κοντά στη θάλασσα, 19χλμ βορειότερα από την αρχαία πόλη, με νέο ρυμοτομικό σχέδιο και με αντισεισμικές προδιαγραφές που την καθιστούν μια από τις πιο πλήρης αντισεισμικά πόλεις στην Ελλάδα.

Είναι το μεγαλύτερο αστικό κέντρο του νομού με έντονη εμπορική κίνηση λόγω και του λιμανιού της που αποτελεί κόμβο για τη διακίνηση προϊόντων της ευρύτερης περιοχής. Το κέντρο της πόλης συγκεντρώνει τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα και το λιμάνι πολλά καφέ και εστιατόρια. Στην παραλία Καλάμια τα τελευταία χρόνια έχουν συγκεντρωθεί πολλά καφέ, μπαρ και εστιατόρια όπου μπορεί κάποιος να διασκέδαση ιδανικά το καλοκαίρι αλλά και όλο τον χρόνο.

 


Λέχαιο

Εδώ, που το πράσινο και το γαλάζιο δένονται με το δικό τους μοναδικό τρόπο, εκατοντάδες επισκέπτες περνούν αξέχαστες και ανέμελες στιγμές καλοκαιρινών διακοπών. Το Βόρειο τμήμα της Κορινθίας αποτελείται από μια σειρά ατελείωτων παραλιών που αλληλοσυνδέονται από εύφορους κάμπους εσπεριδοειδών, σταφυλιών και ελιών, που διακόπτονται από πεδινά και ημιορεινά χωριά.

Μετά την Κόρινθο και με κατεύθυνση προς Δερβένι, συναντάται πρώτος ο Δήμος Άσσου-Λεχαίου, με το Λέχαιο που είναι και η έδρα του.

Στην παραλία του βρίσκεται και ένα κάμπινγκ, για όσους προτιμούν αυτού του είδους τη διαμονή, δίπλα στη θάλασσα, σε ήσυχο σημείο, με τεράστιες λεύκες για σκιά. Μετά το Λέχαιο ο δρόμος οδηγεί στο Περιγιάλι, ένα πανέμορφο θαλασσινό χωριουδάκι με κρυστάλλινη παραλία, ιδανική για ξεκούραση και κολύμπι.

Το οδοιπορικό συνεχίζεται στον Κάτω Άσσο, που προσφέρεται για όμορφες διακοπές και ήρεμες περιηγήσεις, αφού συνδυάζει τη φύση με την καταπληκτική, φροντισμένη παραλία και την ήρεμη διασκέδαση, ενώ τα ταβερνάκια προσφέρουν νόστιμους μεζέδες της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας.

 


Λίμνη Βουλιαγμένης – Περαχώρα

Στην Περαία γη φωλιάζει και μια από τις ομορφότερες λιμνοθάλασσες του ελλαδικού χώρου, η λίμνη της Βουλιαγμένης ή Εσχατιώτις, όπως ήταν γνωστή στην αρχαιότητα. Σ’ αυτή την περιοχή ανακαλύφθηκαν Πρωτοελλαδικοί οικισμοί που μαρτυρούν ότι κατοικείται τουλάχιστον από το 3000π.Χ.

Υπάρχουν πολλά ξενοδοχειακά συγκροτήματα ενώ, παράλληλα, λειτουργεί και οργανωμένο κάμπινγκ για όσους επιθυμούν τέτοιου είδους διαμονή. Εστιατόρια και ψαροταβέρνες προσφέρουν φρέσκο ψάρι, από τον πλούσιο ψαρότοπο της περιοχής και θαυμάσιους ντόπιους μεζέδες.

Δυτικότερα της λίμνης δεσπόζει το ακρωτήριο του Ηραίου της Περαχώρας, ή Μελαγκάβι, όπου βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερους φάρους του Κορινθιακού.

 


Λουτράκι

Το Λουτράκι είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κορινθίας χτισμένη στους πρόποδες των Γερανείων όρεων και είναι η έδρα του Δήμου Λουτρακίου-Αγ. Θεοδώρων. Απέχει μόλις 84χλμ από την Αθήνα και 4χλμ από την Κόρινθο και έχει 21.100 κατοίκους

Είναι γνωστό τουριστικό θέρετρο διεθνούς φήμης, κυρίως για τα ιαματικά λουτρά του γνωστά από την αρχαιότητα, το μεταλλικό νερό και το καζίνο.

Στην αρχαιότητα η περιοχή ήταν γνωστή σαν Περαία γη και στη θέση του Λουτρακίου βρισκόταν η αρχαία κώμη Θέρμες. Η σημερινή ονομασία του Λουτρακίου οφείλεται στις ιαματικές πηγές του, τα λουτρά.

Βορειοδυτικά της πόλης βρίσκεται η λίμνη της Βουλιαγμένης και το ακρωτήριο Μελαγκάβι ή Ηραίο με το ναό της Ήρας. Στα βόρεια υπάρχουν οι ακρογιαλιές Μυλοκοπή, Σχοίνος και Σκαλωσιά. Από το Λουτράκι ή από τον Όρμο των Στραβών μπορείτε να επισκεφθείτε τις Αλκυονίδες, σύμπλεγμα τεσσάρων νησιών με θαυμάσιες παραλίες.

 


Νεμέα

H Νεμέα, κωμόπολη του νομού Κορινθίας, βρίσκεται 42χλμ νοτιοδυτικά της Κορίνθου, κοντά στο όρος Προφήτης Ηλίας, σε υψόμετρο 312μ και έχει περίπου 7.153 κατοίκους. Παλαιότερη ονομασία της πόλης είναι Άγιος Γεώργιος από το οποίο πήρε και το όνομά της η διασημότερη ερυθρή ποικιλία της Ελλάδας, το Αγιωργίτικο. Η Νεμέα είναι χτισμένη πάνω σε λόφο και χωρίζεται γεωγραφικά στην παλαιά και τη νέα πόλη. Η ευρύτερη περιοχή της Νεμέας αποτελεί την μεγαλύτερη αμπελουργική ζώνη της Ελλάδας καθώς η σύνθεση του εδάφους της είναι τέλεια για την καλλιέργεια κρασιού. Η περιοχή είναι ονομαστή για το κρασί της από τα αρχαία χρόνια και εδώ παράγονται σήμερα τα ονομαστά κρασιά Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας (Ο.Π.Α.Π.) Νεμέα.

 


Ξυλόκαστρο

Το Ξυλόκαστρο είναι ένας πανέμορφος παραθαλάσσιος οικισμός. Απέχει περίπου 40χλμ από την Κόρινθο ενώ η κοντινή του απόσταση από την Αθήνα το καθιστά ένα ιδιαίτερα ελκυστικό προορισμό για τους επισκέπτες.

Είναι ο κοσμοπολίτικος προορισμός της Κορινθίας και είναι ιδανικό μέρος για διαμονή και περιηγητικές εξορμήσεις καθώς συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Το όνομα της πόλης προήλθε από έναν ξύλινο στρατώνα που βρισκόταν κοντά στον ποταμό Σύθα και λειτουργούσε σαν παρατηρητήριο. Οι ντόπιοι το ονόμασαν «ξύλινο κάστρο», και όλη η γύρω περιοχή ονομάστηκε Ξυλόκαστρο.

Οι υπέροχες παραλίες και το δάσος του Πευκιά αποτελούν το σήμα κατατεθέν για το Ξυλόκαστρο.

 


Στυμφαλία – Φενεός

Για να φτάσει ο επισκέπτης στη Στυμφαλία μπορεί να ξεκινήσει από τη Νεμέα ή από το Κιάτο. Η Στυμφαλία μοιάζει με ομφάλιο λώρο που συνδέεται άρρηκτα με χώρους μυθολογικής φαντασίας και ιστορικής πραγματικότητας.

Την άνοιξη και το φθινόπωρο ο ζωικός μαγνητισμός της λίμνης γίνεται μοναδική προσφορά στον άνθρωπο. Τους χειμωνιάτικους μήνες το τοπίο γίνεται μυστηριακά αινιγματικό. Είναι η μόνη ορεινή υδάτινη πολιτεία στην Πελοπόννησο με την αρχαία πόλη και ακρόπολη στο λόφο της. Τριγύρω της βουνά, νότια ο Ολίγυρτος και δυτικά η Κυλλήνη ο τόπος γέννησης του Ερμή.

“Σκαρφαλωμένος” ανάμεσα στις πλαγιές της Κυλλήνης, Δήμος Στυμφαλίας, με τα χωριά του Καστανιά (με τους οικισμούς Καρτέρι, Μικρό Μαχαλά και Καστανιά), Λαύκα, Δροσοπηγή, Στυμφαλία (με τους οικισμούς Στυμφαλία, Κιόνια και Μάτσιζα), Κυλλήνη, Καλλιάνους, Ψάρι, Ασπρόκαμπο, Κεφαλάρι και Καίσαρι, εκπέμπει αίγλη, αρχοντιά και ομορφιά και συναισθήματα ευφορίας στον περιηγητή.

 


Τενέα

Ακολουθώντας την παλιά εθνική οδό Κορίνθου-Άργους, 20 χιλιόμετρα νοτιότερα της Κορίνθου, συναντάται το Χιλιομόδι, έδρα του νέου δήμου Τενέας.

Για να φτάσουμε στο Χιλιομόδι, από ανατολικά, διασχίζουμε το περίφημο πευκόδασος του Χιλιομοδίου, ένα θαυμάσιο αυτοφυές δασικό οικοσύστημα, απομεινάρι μεγαλύτερου και αρχαιότερου δάσους στην περιοχή. Περιβαλλοντολογικά ενδιαφέρον και σημαντικό πευκόδασος από όπου ξεχωρίζει η χαρακτηριστική μυρωδιά του πεύκου και του ρετσινιού. Η ιδιαιτερότητά του είναι ότι σήμερα είναι το πιο συμπαγές συγκροτημένο και ενδιαφέρον υψηλό δάσος του δήμου Τενέας.

Η περιοχή παρουσιάζει αξιόλογο θρησκευτικό ενδιαφέρον.

 


Φενεός

Ένας από τους πιο όμορφους ορεινούς δήμους του Νομού Κορινθίας, με έδρα την Γκούρα, ο Δήμος Φενεού δικαίως έχει χαρακτηριστεί «Κορινθιακή Ελβετία» για τη μοναδικής ωραιότητας θέση του.

Περιλαμβάνει τις πρώην κοινότητες Μοσιάς, Μεσινού, Ματίου, Αρχαίας Φενεού (Καλυβίων), Στενού, Φενεού (Συβίστας), Πανοράματος και Άνω-Κάτω Ταρσού. Στα κρυστάλλινα νερά της τεχνητής λίμνης Δόξας καθρεφτίζονται οι πανέμορφες κορυφές των Αροανίων και της Κυλλήνης, ενώ το «Παλιομονάστηρο» στο κέντρο της λίμνης είναι το «Ποντικονήσι» της Κορινθίας.

Το μέγιστης αισθητικής και οικολογικής αξίας οροπέδιο του Φενεού “κουβαλάει” στη γη το μεγάλο κομμάτι της Ελληνικής Μυθολογίας. Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, ο πρώτος οικισμός στο Φενεό δημιουργήθηκε από τους Πελασγούς και αργότερα, το 1900π.Χ., κατοικήθηκε από Αρκάδες.

Αρχαία Κόρινθος

Ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Κορίνθου βρίσκεται στους βόρειους πρόποδες του λόφου του Ακροκορίνθου, γύρω από τον αρχαϊκό Ναό του Απόλλωνα. Εκτεταμένες ανασκαφές έχουν φέρει στο φως τη Ρωμαϊκή Αγορά της πόλης, ναούς, κρήνες, στοές, λουτρικές εγκαταστάσεις και ποικίλα άλλα μνημεία. Οι έρευνες επεκτάθηκαν ως το φρούριο του Ακροκορίνθου στα νότια του οργανωμένου αρχαιολογικού χώρου, σε προϊστορικούς οικισμούς στην κορινθιακή πεδιάδα στον βορρά όπως ο λόφος του προϊστορικού οικισμού του Κοράκου, ο άγιος Γεράσιμος, η Γωνιά και η Γύριζα. Στα νότια του οργανωμένου αρχαιολογικού χώρου ήλθε στο φως το Θέατρο, το ρωμαϊκό Ωδείο, το ιερό του Ασκληπιού και της Υγιείας (Ασκληπιείο), νεκροταφεία, κεραμικά εργαστήρια (Κεραμεικός), τείχη, καθώς και ποικίλα άλλα κτίσματα όπως η Φράγκικη Συνοικία και σημαντικός αριθμός ενετικών και οθωμανικών μνημείων.

 


Ίσθμια

Στο ανατολικό άκρο της διώρυγας του Ισθμού βρίσκεται η αρχαία Ισθμία, μια πευκόφυτη περιοχή που ήκμασε κατά την αρχαιότητα λόγω της νευραλγικής της θέσης. Σύμφωνα με τον μύθο, την περιοχή προστάτευε ο Ποσειδώνας. Εδώ είχε αναπτυχθεί η λατρεία των θεοτήτων της θάλασσας και σημαντικό ιερό του Ποσειδώνα στο οποίο τελούνταν εορτές και πανελλήνιοι αγώνες -τα Ίσθμια-  μία από τις σημαντικότερες αθλητικές διοργανώσεις της αρχαιότητας. Μαζί με τον Ποσειδώνα λατρευόταν και ο ήρωας Μελικέρτης, που σύμφωνα με τον μύθο είχε φθάσει στην περιοχή πάνω σε ένα δελφίνι και ο οποίος αργότερα ταυτίστηκε με τον προστάτη των ναυτικών θεό Παλαίμονα.

 


Ηραίο

Ο αρχαιολογικός χώρος Ηραίου βρίσκεται περίπου 15 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αρχαίας Κορίνθου, στο τέρμα της χερσονήσου της Περαχώρας. Στην περιοχή έχουν αποκαλυφθεί εκτός του ιερού της Ήρας, τα σημαντικότερα λείψανα του πρώιμου κορινθιακού πολιτισμού, συμπεριλαμβανομένης μιας στοάς σε σχήμα Γ, μια μεγάλης υδροδεξαμενής, αίθουσες φαγητού και ένας δεύτερος μικρότερος ναός. Κέντρο ήταν το ιερό της Ήρας, στο λιμανάκι κάτω από το σημερινό φάρο Μελαγκάβι. Η περιοχή κατά τα προρωμαϊκά χρόνια, αποτελούσε ζωτικό τμήμα της κορινθιακής γης. Η κορινθιακή τέχνη, των γεωμετρικών και των αρχαϊκών χρόνων, θα ήταν ατελέστατα γνωστή, χωρίς τα ευρήματα της Περαχώρας.

 


Σικυώνα

Η Αρχαία Σικυώνα βρίσκεται στο ύψωμα του Βασιλικού, ένα χωριό περίπου 4 χιλιόμετρα νοτιανατολικά του Κιάτου, έδρα του Δήμου Σικυωνίων. Στην αρχαιότητα συνόρευε ανατολικά με την Κόρινθο, δυτικά με την Αχαϊκή Πελλήνη και νότια με τον Αρκαδικό Φλιούντα και τη Στύμφαλο, ενώ ο αστικός χώρος καταλάμβανε υψίπεδο εμβαδού περίπου 2300 στρεμμάτων. Ο Στράβωνας αναφέρει ότι η Σικυών αρχικά βρισκόταν δίπλα στη θάλασσα μέχρι να την «ανοικίσει» ο Δημήτριος ο Πολιορκητής. Ο Δημήτριος κατέλαβε την πόλη από τον Κάσσανδρο και έπεισε τους Σικυώνιους να μετοικήσουν ψηλότερα, όπου οχύρωσε το υψίπεδο και προσωρινά το ονόμασε «Δημητριάς». Τα περισσότερα δημόσια κτίσματα έγιναν επί Δημήτριου και κατόπιν επί Αράτου, ο οποίος και προσάρτησε την πόλη στην Αχαϊκή Συμπολιτεία. Τα επιβλητικότερα από τα κτίσματα της Αρχαίας Σικυώνας είναι το θέατρο και το ρωμαϊκό λουτρό, το οποίο εκτελεί χρέη Μουσείου.

 


Τιτάνη

Στην Τιτάνη αναπτύχθηκε κατά την αρχαιότητα το ονομαστό Ασκληπιείο, ένα από τα αρχαιότερα στον ελληνικό χώρο. Ο επισκέπτης εντυπωσιάζεται από τα υψηλά τείχη της οχυρωμένης ακρόπολης των ελληνιστικών χρόνων, πάνω στην κορυφή του απόκρημνου βράχου. Εντοιχισμένη στο εκκλησάκι του Αγίου Τρύφωνα βρίσκεται μαρμάρινη πλάκα, ψήφισμα της Βουλής της Τιτάνης.

 


Λιμάνι Μαύρων Λιθαριών

Η περιοχή των Μαύρων Λιθαριών είναι το δυτικό σύνορο της σημερινής Κορινθίας, ενώ κατά την αρχαιότητα αποτελούσε το επίνειο της αχαϊκής πόλης Αιγείρας. Εκεί έχουν επισημανθεί λείψανα αρχαίου μόλου με τετράπλευρους ογκόλιθους, ενώ κατά το έτος 1916 τα μέλη της αυστριακής αποστολής επεσήμαναν και μία σειρά τάφων σκαλισμένων στους βράχους του υπερκείμενου βουνού. Νοτίως του Δερβενίου, στο ημιορεινό χωριό Πύργος τοποθετείται η ομηρική πόλη Δονούσα, όπου σώζονται ερείπια από μικρό ναό των προρωμαϊκών χρόνων.

 


Στυμφαλία

Η αρχαία πόλη της Στυμφαλίας ιδρύθηκε πιθανότατα κατά τα αρχαϊκά χρόνια και πήρε το όνομα της από τον πρώτο οικιστή της, τον Στύμφαλο, η πορεία του οποίου χάνεται στο βάθος των αιώνων. Από τα λίγα που γνωρίζουμε η περιοχή άνηκε στους Αρκάδες. Ήταν χτισμένη στο βόρειο τμήμα της λίμνης Στυμφαλίας, εκεί όπου σήμερα εντοπίζονται ο αρχαιολογικός χώρος, μεγάλο τμήμα του οποίου είναι μισοβυθισμένο στα νερά της. Το κομμάτι που έχει ανασκαφεί είναι της ύστερης κλασικής περιόδου και περιλαμβάνει παλαίστρες και θέατρο. Για να φτάσετε στον αρχαιολογικό χώρο ακολουθείτε το μονοπάτι που ξεκινά από την φράγκικη μονή Ζαρακά, λίγο έξω από την έδρα του πρώην Δήμου Στυμφαλίας, τους Καλλιάνους. Ο αρχαιολογικός χώρος Στυμφαλίας ανασκάφηκε στη διάρκεια των ετών 1924-1930 από το Αναστάσιο Ορλάνδο.

 


Φενεός

Ο πρώτος οικισμός στο Φενεό δημιουργήθηκε από τους Πελασγούς, ενώ αργότερα, γύρω στα 1.900π.Χ., κατοικήθηκε από Αρκάδες. Το 1.500π.Χ. οι Αχαιοί, δημιούργησαν το Μυκηναϊκό κέντρο του Φενεού, και έλαβαν μέρος στον Τρωικό Πόλεμο, με εξήντα πολεμιστές υπό την αρχηγία του βασιλιά των Αρκάδων, Αγαθήνορα. Η ακρόπολη της Αρχαίας Φενεού τοποθετείται κοντά στο σημερινό χωριό Αρχαία Φενεός, για τους παλιότερους «Καλύβια», στα βορειοδυτικά κράσπεδα της φενεατικής πεδιάδας. Η έρευνα αποκάλυψε ναό αφιερωμένο -σύμφωνα με τις επιγραφές- στον Ασκληπιό. Οι διαστάσεις του κτίσματος είναι 10×6,10 μέτρα. Βρέθηκε επίσης ορθογώνιο βάθρο πάνω στο οποίο υπήρχαν δύο πελώρια μαρμάρινα πόδια με σανδάλια μήκους 80εκ. το καθένα. Πίσω από το βάθρο βρέθηκε γυναικείο μαρμάρινο κεφάλι ύψους 80εκ. με μάτια από αλάβαστρο. Τα δύο αγάλματα παριστάνουν τον Ασκληπιό και την Υγεία και χρονολογούνται στα 150π.Χ. Στην Αρχαία Φενεό υπάρχει μικρό αρχαιολογικό μουσείο όπου και εκτίθενται όλα τα ευρήματα, με πιο εντυπωσιακό το μαρμάρινο κεφάλι της Υγείας.

 


Νεμέα

Η Νεμέα είναι ένας τόπος δεμένος ποικιλοτρόπως με μύθους και παραδόσεις. Έγινε «διάσημη» από τους άθλους του Ηρακλή, όταν ο ημίθεος ήρωας, εξόντωσε εδώ το φοβερό λιοντάρι της Νεμέας. Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται στους πρόποδες των αρκαδικών βουνών, σε υψόμετρο 333μ. Η θέση της και οι κλιματικές συνθήκες προφανώς αποτέλεσαν το λόγο που εδώ διεξάγονταν οι πανελλήνιοι αγώνες των Νέμεων. Η περιοχή παρέμενε ακατοίκητη καθώς το χειμώνα μετατρεπόταν σε έλος, το καλοκαίρι όμως ήταν το ιδανικό τοπίο άθλησης. Αναμφίβολα το σημαντικότερο από τα αξιοθέατα της Νεμέας είναι ο ναός του Δία και το Στάδιο. Καθώς στη Νεμέα δεν υπήρχαν κάτοικοι, οι αγώνες διεξάγονταν υπό την επίβλεψη των κοντινών Κλεωνών, τελικά όμως το Άργος επιβλήθηκε όλων.

 


Φλιούς

Η θέση του αρχαίου Φλιούντα απέχει από τη σημερινή Νεμέα 3,5χλμ ΒΔ. Σε διαδοχικές ανασκαφές που έγιναν από το 1924 έως το 1970 αποκαλύφθηκαν τα χαμηλότερα ειδώλια του θεάτρου, τα θεμέλια της σκηνής, τα σχεδόν συνεχόμενα προς το νότο θεμέλια του λεγόμενου παλατιού και ένα κομμάτι αναλημματικού τοίχου ισοδομικά χτισμένου με μεγάλες ορθογώνιες πέτρες. Ψηλότερα στο λόφο διατηρήθηκαν σπόνδυλοι κιόνων και αρχαίο οικοδομικό υλικό.

 


Κλεωνές

Τα λείψανα των Αρχαίων Κλεωνών κοντά στα χωριά Άγιο Βασίλειο και Κοντόσταυλο δυστυχώς είναι ελάχιστα: μόνο μερικά κομμάτια καλοχτισμένου πολυγωνικού τείχους και σε καλύτερη κατάσταση τα θεμέλια του ηρακλείου, όπου βεβαιώθηκε η ύπαρξη αρχαιότερου ναού πριν να χτιστεί ο σωζόμενος σήμερα ναός των ελληνιστικών χρόνων.

 


Τενέα

Η Τενέα ήταν η κυριότερη πολίχνη της τενεατικής πεδιάδας, η οποία αναπτύσσεται ανάμεσα στα χωριά Χιλιομόδι και Κλένια και εντοπίζεται η θέση της με ακρίβεια από τις πηγές (Ξενοφώντας, Παυσανίας, Στέφανος Βυζάντιος). Λίγα λείψανα της αρχαίας πόλης είναι γνωστά, μεταξύ Χιλιομοδίου και Κλένιας. Έχει ανασκαφεί στην περιοχή εργαστήριο ρωμαϊκών χρόνων, ενώ έχουν επισημανθεί θεμέλια οικοδομημάτων, ίχνη αρχαίου τείχους, ορθογώνιοι ογκόλιθοι και κίονες από πωρόλιθο. Επίσης, στην απότομη πλαγιά της Νυφίτσας, στην Πάνω Κλένια, ανακαλύφθηκε το σημαντικότερο ίσως ιερό σε σπηλιά της αρχαίας Κορινθίας. Τα ευρήματα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ανθρώπινη παρουσία εκεί διαρκεί από τη νεολιθική ως και τη ρωμαϊκή εποχή. Τα όστρακα που βρέθηκαν είναι κυρίως μεσοελλαδικής (2000-1600π.Χ.) και κλασικής εποχής. Ίχνη προϊστορικού οικισμού βρέθηκαν και στο λόφο των Αγίων Ασωμάτων Κλένιας, όπου συνελέγησαν όστρακα της εποχής και κομμάτια οψιδιανού.

 


Αρχαία Πελλήνη

Η αρχαία Πελλήνη βρίσκεται ανάμεσα στο Ξυλόκαστρο και τα Τρίκαλα. Από τις ανασκαφές που έχουν γίνει, έχουν βρεθεί επιγραφικά ευρήματα, τάφοι, θεμέλια αρχαίων οικοδομημάτων, κρηπίδωμα ναού και ίχνος θεάτρου. Επίνειο της Πελλήνης ήταν οι Αριστοναύτες, λιμάνι το οποίο βρισκόταν στη θέση του σημερινού Ξυλοκάστρου, ενώ νοτιότερα στην περιοχή των σημερινών συνοικισμών των Τρικάλων τοποθετείται το Μύσαιο, όπου υπήρχε λατρεία της Δήμητρας παρόμοια με αυτή των Θεσμοφορίων.

Πεζοπορία

 

Κεφαλάρι (Μικρή Ζήρεια)

  1. Ξεκινάμε από το χωριό Κεφαλάρι. Το μονοπάτι ξεκινάει από τον ορειβατικό ξενώνα που βρίσκεται αριστερά από την κεντρική πλατεία του χωριού λίγο πιο έξω και δίπλα σε εκκλησία. Δεν υπάρχει ορειβατική ταμπέλα που να μας δείχνει την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε, ωστόσο το μονοπάτι είναι ευκρινές.
  2. Φεύγουμε δεξιά από τον ξενώνα και ανηφορίζουμε περνώντας δύο φορές μέσα από ένα ρέμα χωρίς νερό. Στην αρχή της διαδρομής συναντάμε μία βρύση για ζώα ενώ αραιά υπάρχουν και ορειβατικοί κούκοι. Σύντομα θα βρούμε και ένα παλιό μεταλλικό ορειβατικό σήμα πάνω σε πεύκο.
  3. Στη συνέχεια, και αφού περάσουμε μέσα από ένα στενό πέρασμα ανάμεσα σε θάμνους, φτάνουμε σε δασικό δρόμο.
  4. Περνάμε απέναντι στο πλάτωμα και συνεχίζουμε την πορεία μας προς τα αριστερά για το ρέμα. Συνεχίζουμε δεξιά από γλιστερό μονοπάτι.
  5. Σύντομα φτάνουμε σε πλάτωμα με μικρά δέντρα και η σήμανση περιορίζεται σε κορδέλες δεμένες στα κλαδιά. Προσοχή, σε κάποια σημεία το μονοπάτι έχει κλείσει από την πυκνή βλάστηση. Καλό είναι να περάσουμε ανάμεσα από τα κλαδιά, γιατί αλλιώς μπορεί πολύ εύκολα να χάσουμε το μονοπάτι.
  6. Διασχίζουμε το ελατόδασος και μετά από ένα κλειστό κομμάτι φτάνουμε σε ένα μεγάλο οροπέδιο.
  7. Στα αριστερά μας και λίγο μακρύτερα υπάρχει μία στάνη και δασικός δρόμος. Κινούμαστε προς τα δεξιά και ακολουθούμε τη συστάδα δέντρων, που βλέπουμε στα αριστερά μας. Για να εντοπίσουμε την είσοδο του μονοπατιού στο δάσος, αναζητάμε το πηγάδι Μούτσιου. Η σήμανση συνεχίζεται με κορδέλες, ενώ αραιά υπάρχουν και κόκκινα μεταλλικά σημάδια στα δέντρα.
  8. Μετά από μερικά ανοίγματα του δάσους αρχίζουμε να ανηφορίζουμε μέσα από ξερό ρέμα. Το μονοπάτι σε γενικές γραμμές είναι ευκρινές και με λίγη προσοχή θα μας οδηγήσει σωστά.
  9. Προσεγγίζοντας το αλπικό κομμάτι, έχουμε αριστερά μας χαρακτηριστικά βράχια, τα οποία παρακάμπτουμε από τα δεξιά, ανηφορίζοντας προς την κορυφογραμμή, από όπου εμείς κρίνουμε εύκολο και ασφαλές.
  10. Φτάνουμε στο διάσελο, από όπου στα αριστερά μας βλέπουμε την κορυφή Βουνό Ντουσιάς, ενώ δεξιά και λίγο μακρύτερα βρίσκεται η κορυφή Χιόνι. Σύμφωνα με τους ορειβατικούς χάρτες η κορυφή Βουνό Ντουσιάς είναι η ψηλότερη με ύψος 2.088μ. και ακολουθεί η κορυφή Χιόνι με 2.086μ. Ωστόσο οι ξύλινες ορειβατικές ταμπέλες που θα βρούμε στο γυρισμό αναφέρουν σαν ψηλότερη την κορυφή Χιόνι με ύψος 2.177μ.
  11. Για να γυρίσουμε, προχωράμε προς τα δεξιά πάνω στην κορυφογραμμή μέχρι που φτάνουμε στην τελευταία κορυφή (Χιόνι).
  12. Από εδώ μπορούμε να κατηφορίσουμε δεξιά είτε περνώντας την κορυφή η να κατηφορίσουμε πριν από αυτή με κατεύθυνση τον αυχένα στα δεξιά μας. Ουσιαστικά, μετρώντας τους αυχένες από την κορυφή Ντούσιας, εμείς πρέπει να κατέβουμε στον τρίτο που θα συναντήσουμε δεξιά μας.
  13. Αριστερά του βρίσκεται το μονοπάτι. Ξεκινάμε την κατάβαση μέχρι που φτάνουμε στο ρέμα Μακριά Χούνη. Εδώ συναντάμε κίτρινα σημάδια από το μονοπάτι Ε4. Χαρακτηριστικό του μονοπατιού είναι τα πολλά σπασμένα και ξεριζωμένα δέντρα από τη μεγάλη ποσότητα χιονιού που έπεσε τον χειμώνα του 2010-11.
  14. Κατηφορίζουμε σε ευδιάκριτο μονοπάτι μέχρι που φτάνουμε σε δασικό δρόμο με ξύλινη ταμπέλα.
  15. Από εκεί θα συνεχίσουμε δεξιά με κατεύθυνση το μεγάλο οροπέδιο που περάσαμε στην αρχή της διαδρομής.
  16. Μετά από περίπου σαράντα λεπτά φτάνουμε σε στάνη. Βρίσκεται αριστερά του δασικού δρόμου, ενώ εμείς πρέπει να συνεχίσουμε δεξιά μέσα από μονοπάτι. Τα ζώα έχουν ανοίξει αρκετά περάσματα και είναι δύσκολο να αναγνωρίσουμε το σωστό μονοπάτι.
  17. Αφού μπούμε στο δάσος, κινούμαστε παράλληλα με την κορυφογραμμή, που βρίσκεται στο βάθος δεξιά μας.
  18. Σύντομα θα φτάσουμε στο οροπέδιο και μπροστά σε δρόμο που οδηγεί σε στάνη. Προσοχή στα λυτά κυνηγόσκυλα, τα οποία γαβγίζουν χωρίς όμως να πλησιάζουν αρκετά κοντά.
  19. Περνώντας αριστερά από τη στάνη και ακολουθώντας για λίγο τον δασικό δρόμο θα βγούμε δίπλα στο πηγάδι, που συναντήσαμε στην αρχή.
  20. Από εδώ γυρίζουμε από το ίδιο μονοπάτι μέχρι το χωριό, ακολουθώντας πάντα τις κορδέλες στα δέντρα.

Χωριό Λαύκα – Σκίπιζα (κορυφή Ολίγυρτος)

  1. Με αφετηρία την κεντρική πλατεία του χωριού ξεκινάμε την ανηφορική μας πορεία.
  2. Τα πρώτα μέτρα γίνονται σε καλοδιατηρημένο μονοπάτι και στη συνέχεια ακολουθούμε για λίγο τον χωματόδρομο, ώσπου να βρούμε την αρχή του μονοπατιού, στο αριστερό μας χέρι πάνω σε μία δεξιά στροφή.
  3. Μέχρι την εκκλησία της Αγίας Σωτήρας, θα συναντήσουμε το δασικό δρόμο άλλες τέσσερεις φορές.
  4. Στο εκκλησάκι βρίσκεται και η τελευταία πηγή της διαδρομής. Γεμίζουμε τα παγούρια μας και συνεχίζουμε τη πεζοπορία στο δασικό δρόμο μέχρι να εντοπίσουμε ξανά το μονοπάτι στα δεξιά μας.
  5. Διασχίζουμε ένα δάσος με έλατα, που σταδιακά δίνουν τη θέση τους σε χαμηλή, υποαλπική βλάστηση. Το συγκεκριμένο κομμάτι της διαδρομής χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, διότι το μονοπάτι δεν έχει καλή σήμανση, και ειδικά με πολύ χιόνι είναι εύκολο να χαθεί. Σε γενικές γραμμές διατηρούμε στα αριστερά μας την κορυφή του βουνού. Από ένα σημείο και μετά η κλίση γίνεται πιο έντονη, μέχρι να φτάσουμε στον κρατήρα (τοποθεσία Γούπατο) με 1500μ. υψόμετρο.
  6. Συνεχίζουμε νότια ως το διάσελο ανάμεσα στις κορυφές Σκίπιζα και Χιονότρυπα. Στα αριστερά μας βρίσκεται η κορυφή, την οποία προσεγγίζουμε σε 50 περίπου λεπτά.
  7. Χάρη στο ήπιο ανάγλυφο της, προτείνεται ανεπιφύλακτα σε όσους θέλουν να διανυκτερεύσουν σε υψόμετρο κοντά στα 2000μ.
  8. Η διαδρομή από το χωριό μέχρι εδώ διαρκεί γύρω στις τέσσερεις ώρες και παρά την προβληματική σήμανση είναι κατάλληλη και για αρχάριους ορειβάτες.

Γεράνεια – (Πίσια – Πίντιζα – Πίσια)

  1. Προτείνουμε ανεπιφύλακτα αυτήν την μονοήμερη εξόρμηση από την Αθήνα στα Δυτικά Γεράνεια Όρη (Ακρωτήριο Ολμιών). Προσφέρει απαράμιλλη θέα προς τον Κορινθιακό και το Σαρωνικό, καθώς και προς όλα τα γύρω βουνά.
  2. Η διαδρομή ξεκινάει από το χωριό Πίσια, κάπως απότομα στην αρχή, αλλά σύντομα αρχίζουν αλλεπάλληλα “μπαλκόνια” και πανέμορφα οροπέδια.
  3. Καθώς ανηφορίζουμε ομαλά προς την κορυφή Πίντιζα (1032μ.) υπάρχουν πολλές πηγές, ένα ρεματάκι καθώς κι ένα περιφραγμένο κτήριο αναφερόμενο ως “καταφύγιο”.
  4. Από την κορυφή, με κιάλια, μπορεί κανείς να δει ανθρώπους να διασχίζουν τις γέφυρες του ισθμού. Και βεβαίως η χιονισμένη Ζήρεια (Όρος Κυλλήνη) κλέβει την παράσταση στο βάθος.
  5. Επίσης, ο Ακροκόρινθος, το αρχαίο κάστρο της Κορίνθου φαντάζει τόσο μικρό.

 


Αναρρίχηση

  1. Στο όρος Τρήτος στο Δήμο Τενέας υπάρχει το φαράγγι της Χούνης με πολλές αναρριχητικές διαδρομές, τόσο εντός όσο και εκτός του φαραγγιού.
  2. Στο όρος Τσούμπα υπάρχει το αναρριχητικό πεδίο Σολομός κοντά στο ομώνυμο χωριό της Νότιας Κορίνθου. Πολλές σηματοδοτημένες διαδρομές, μπορείτε ωστόσο να ανοίξετε και δικές σας.

 


Ιππασία

Στο Ρέθι Κορινθίας υπάρχει το Κέντρο Ελεύθερης Ιππασίας, όπου μπορείτε να κάνετε υπέροχες διαδρομές μέσα στο δάσος με τα άλογα που διαθέτουν εκεί. Μπορείτε επίσης να εξασκηθείτε και στην τοξοβολία.

 


Χιονοδρομκό κέντρο Ζήρειας

Το Χιονοδρομικό Κέντρο βρίσκεται στο ΒΑ άκρο του οροπεδίου της Ζήρειας (ή Κυλλήνης) και απέχει μόλις 10χλμ από τη πόλη των Τρικάλων Κορινθίας. Το κέντρο διαθέτει 1 αναβατήρα και 1 πίστα 700 μέτρων. Επίσης υπάρχει και ένα συρόμενο baby lift. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας διαθέτει και ενοικιάσεις snow mobile όπως και πίστα για σκι αντοχής.

 


Ιαματικά Λουτρά Λουτρακίου

Το Λουτράκι είναι μια λουτρόπολη. Οι ιαματικές πηγές αναβλύζουν κατά μήκος της παραλίας σε διάφορα σημεία, σε μια έκταση 750μ.

Στους πρόποδες των Γερανείων υπάρχουν φυσικές πηγές που βγάζουν ασταμάτητα θερμό νερό εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Το νερό φιλτράρεται από τα πετρώματα και εμπλουτίζεται με σπάνια μέταλλα και ιχνοστοιχεία, πολύτιμα για την υγεία.

Στην πόλη θα συναντήσετε πολλά υδροθεραπευτήρια, δημοτικά και ιδιωτικά.

 


Οινοτουρισμός

Η σημαντικότερη περιοχή από την άποψη της παραγωγής κρασιού και του οινοτουρισμού είναι ο δήμος Νεμέας, όπου ο αρχαιολογικός χώρος περιβάλλεται από αμπέλια.

Ο αμπελώνας της Νεμέας είναι ένα Ιστορικό Οινοπέδιο & σήμερα είναι το κέντρο των οίνων ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Νεμέα & το δίδυμο Αγιωργίτικο-Νεμέα το πλέον δημοφιλές & διαδεδομένο (πάνω από 120 κωδικοί) όσον αφορά τα ερυθρά ελληνικά κρασιά.

Επισκέψιμα οινοποιεία και δυνατότητες οινοτουρισμού στην Κορινθία υπάρχουν επίσης στις δημοτικές ενότητες Στυμφαλίας και Σικυωνίων, που τμήματά τους συμμετέχουν στη ζώνη του ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Νεμέα.

Ο αμπελώνας της Κορινθίας παράγει τους οίνους ΠΓΕ Κορινθία (Τοπικός Οίνος Κορινθίας ή Κορινθιακός Τοπικός Οίνος). Σε μικρή ζώνη στο Κλημέντι παράγονται οι οίνοι ΠΓΕ Κλημέντι (Τοπικός Οίνος Κλημέντι).

Οι οινόφιλοι που ενδιαφέρονται για οινοτουρισμό στην Κορινθία έχουν την ευρύτερη περιοχή της Νεμέας ως βασικό προορισμό. Κατά μήκος των δρόμων του κρασιού της Νεμέας υπάρχουν πολλά επισκέψιμα οινοποιεία και ενδιαφέρουσες διαδρομές από τον κάμπο της Νεμέας προς τα ορεινά που τον περιβάλουν.

Οι “Μεγάλες ημέρες της Νεμέας”, είναι ένα εορταστικό 3ήμερο (Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή), το 1ο Π.Σ.Κ. του Σεπτεμβρίου, με πλήθος εκδηλώσεων.

Διώρυγα Κορίνθου

Η Διώρυγα της Κορίνθου είναι μία διώρυγα 6 χιλιομέτρων που ενώνει τον Κορινθιακό Κόλπο με τον Σαρωνικό στο Αιγαίο και χωρίζει την Πελοπόννησο από τη Στερεά Ελλάδα. Είναι η φυσική πύλη της Πελοποννήσου, ορόσημο της Κορινθίας και είναι το 2ο σε επισκεψιμότητα αξιοθέατο της Ελλάδας μετά την Ακρόπολη. Αποτελεί ένα διεθνή κόμβο θαλασσίων μεταφορών που εξυπηρετεί πλοία ερχόμενα από την Δυτική Μεσόγειο και Αδριατική Θάλασσα με κατεύθυνση προς λιμένες της Ανατολικής Μεσογείου και Μαύρης Θάλασσας και αντίθετα. Εξυπηρετεί περίπου 12.000 πλοία ετησίως, όλων των εθνικοτήτων. Η Διώρυγα τέμνει κατ’ ευθεία γραμμή τον Ισθμό της Κορίνθου σε μήκος 6.343 μέτρων. Το ελάχιστο πλάτος στο ύψος της θάλασσας είναι 24,6 μέτρα και στο βυθό 21 μέτρα. Το βάθος της ανέρχεται στα 8 μέτρα.

Η Διώρυγα της Κορίνθου αποτέλεσε έμπνευση αιώνων και ολοκληρώθηκε 25 αιώνες μετά τη σύλληψη της ιδέας της και όπως είναι φυσικό διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο για το εμπόριο της Μεσογείου

  • Διασχίστε τη διώρυγα της Κορίνθου με ιστιοπλοϊκό, με ταχύπλοο σκάφος ή με ένα μικρό κρουαζιερόπλοιο.
  • Bungee jumping στην διώρυγα της Κορίνθου | http://zulubungy.com/en/activities/

 


Κάστρο Ακροκορίνθου

Είναι το μεγαλύτερο κάστρο της Ελλάδας και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης και σύμφωνα με τους μύθους ήταν το αγαπημένο ορμητήριο του θεού Ήλιου. Είναι το σημαντικότερο οχυρωματικό έργο της περιοχής από την αρχαιότητα μέχρι το μεσαίωνα, ξεκινώντας από τα μυκηναϊκά χρόνια και αποτελεί τυπικό δείγμα φρουριακής αρχιτεκτονικής. Εδραιώθηκε την εποχή του μυθικού βασιλιά της Σίσυφου και η πρώτη οχύρωση του χρονολογείται στα τέλη του 7-6ου αιώνα π.Χ., στα χρόνια της τυραννίας των Κυψελίδων.

Χτίστηκε στο ομώνυμο βουνό με υψόμετρο 575 μέτρα. Τα τείχη του ακολουθούν πολυγωνική διαδρομή σύμφωνα με τη φυσική γραμμή του βράχου και ενισχύονται ανά διαστήματα από πύργους και προμαχώνες με συνολική περίμετρο πάνω από 3.000 μέτρα περικλείοντας μια επιφάνεια περίπου 240.000 τµ. Το πάχος των τειχών είναι 2µ. και το ύψος περίπου 1,60μ.

Σήμερα η είσοδος του κάστρου είναι από τα δυτικά, στο τέρμα του δρόμου που ξεκινά από την Αρχαία Κόρινθο ενώ κατά τους προϊστορικούς χρόνους η είσοδος ήταν από την βορειοδυτική πλευρά. Στο ψηλότερο μέρος του βράχου, υπάρχουν κάποια ερείπια από το ναό της προστάτιδας της Αρχαίας Κορίνθου, της Αφροδίτης με τις 1000 ιέρειες της, πάνω στα οποία είχε ανεγερθεί εκκλησία.

 


Παναγία του βράχου Ταρσός

Η Μονή στον Ταρσό είναι χτισμένη πάνω σε βράχους που μοιάζουν με τα Μετέωρα και είναι αφιερωμένη στην Παναγία. Ο ναός του μοναστηριού χτίστηκε την ίδια εποχή με την Ι.Μ Αγίου Γεωργίου (14ο αιώνα) σε μια σχισμή του βράχου, πάντα ανοιχτός για τον επισκέπτη που θέλει να απολαύσει τη θαυμάσια θέα προς τη Ζήρεια, ειδικά τα χειμωνιάτικα απογεύματα.

Σπήλαιο «Παναγιάς του βράχου». Πάνω από το βράχο-λόφο της Παναγίας βρίσκεται και το Σπήλαιο της Παναγιάς του Βράχου. Ένα «διώροφο» σπήλαιο, στον κάτω όροφο του οποίου είναι χτισμένο το παμπάλαιο ασκηταριό-εκκλησάκι αφιερωμένο στην Παναγία «του βράχου». Ο επάνω όροφος, χρησίμευε σαν αποθήκη τροφίμων κλπ, αλλά και, σαν καταφύγιο των κατοίκων της περιοχής κατά την δύσκολη περίοδο της Τουρκοκρατίας. Και τα δύο επίπεδα του σπηλαίου, έχουν εξερευνηθεί ολοκληρωτικά.

 


Μονή Αγίου Γεωργίου

Στην ορεινή Κορινθία πλησίον του χωριού Γκούρα,  της κοινότητας Φενεού, βρίσκεται η Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Φενεού. Σε μικρή απόσταση από αυτή, στο σημείο όπου συγκεντρώνονται τα νερά των γύρω βουνών με τη δημιουργία του φράγματος Δόξα, είχε κτιστεί κατά τον 14ο αιώνα το παλαιομονάστηρο παλαιό καθολικό της μονής Αγίου Γεωργίου. Τον 17ο αιώνα το παλαιομονάστηρο εγκαταλείφθηκε όταν η λίμνη Φενεού κατέκλυσε ολόκληρη την κοιλάδα και ανάγκασε τους μοναχούς να χτίσουν ψηλότερα το νέο μοναστήρι. Το παλαιό καθολικό ανήκει στον τύπο σταυροειδούς εγγεγραμμένου με οκτάπλευρο τρούλο. Στα νότια του ναού σώζονται τα ερείπια κτισμάτων που ανήκουν στην αρχική Μονή. Πρόσφατα ο ναός μετονομάστηκε σε Άγιο Φανούριο.

 


Λίμνη Βουλιαγμένης

Η λίμνη της Βουλιαγμένης είναι στην ουσία λιμνοθάλασσα και είναι γνωστή από την αρχαιότητα ως Εσχατιώτης με τα πρώτα δείγματα κατοίκησης της να χρονολογούνται το 3.000π.Χ. εποχή κατά την οποία εμφανίζονται οι πρωτοελλαδικοί οικισμοί. Συνδέεται με τον Κορινθιακό κόλπο με ένα μικρό δίαυλο μέσω του οποίου ανανεώνεται το νερό της που είναι φυσικά αλμυρό. Είναι περιτριγυρισμένη από πεύκα που φτάνουν μέχρι τις όχθες της και τα Γεράνεια όρη στο πλάι της.

Στην λίμνη θα φτάσετε ξεκινώντας από το Λουτράκι μετά από μια απόσταση 16χλμ Αξίζει να επισκεφτείτε την λίμνη για να κολυμπήσετε στα καθαρά νερά της, για τα θαλάσσια σπορ που προσφέρει, να παρακολουθήσετε τους αγώνες κατάδυσης που πραγματοποιούνται στην λίμνη ή απλά για να απολαύσετε το υπέροχο τοπίο. Γύρω από την λίμνη υπάρχουν εστιατόρια που προσφέρουν υπέροχους θαλασσινούς μεζέδες.

Σε κοντινή απόσταση από την λίμνη βρίσκεται το ακρωτήρι του Ηραίου που μπορείτε να απολαύσετε ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα και ο αρχαιολογικός χώρος του Ηραίου Περαχώρας.

 


Λίμνη Στυμφαλίας

Η περιοχή της Στυμφαλίας βρίσκεται μεταξύ δύο ορεινών όγκων. Το όρος Ολίγυρτος στο νότιο άκρο της περιοχής και το Όρος Κυλλήνη (Ζήρεια) στο δυτικό. Περιλαμβάνει μία από τις μαγευτικότερες λίμνες του ελλαδικού χώρου, τη Στυμφαλία, καθώς και την ομώνυμη αρχαία πόλη. Σε αυτόν τον τόπο έδρασαν θεοί (Άρτεμις, Ερμής, Πάνας) ημίθεοι (Ηρακλής) αλλά και κοινοί θνητοί με έντονα τα σημάδια τους στο πέρασμα των χρόνων (Αρχαία Στύμφαλος 4ος αιώνας π.Χ., Αδριάνειο Υδραγωγείο 138-117π.Χ., Φράγκικη Μονή 13ος αιώνας).

Η ταυτότητα της περιοχής της Στυμφαλίας σφραγίζεται από τον έκτο άθλο του Ηρακλή ο οποίος εξόντωσε τις Στυμφαλίδες όρνιθες. Βόρεια της λίμνης βρίσκεται το χωριό Στυμφαλία, χτισμένο μέσα σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον, περικυκλωμένο από πηγές. Από την παραλίμνια περιοχή της Στυμφαλίας ξεκινούν δύο περιβαλλοντικά μονοπάτια, δεξιά και αριστερά της λίμνης.

Τα Κιόνια είναι ένας πέτρινος παραδοσιακός οικισμός της Στυμφαλίας, χτισμένος αμφιθεατρικά στις παρυφές του όρους Κυλλήνη. Κοντά στα Κιόνια βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης.

Αλεποχώρι

Παραλία με μεγάλο μήκος, με βότσαλο και άμμο, στο πίσω μέρος της οποίας απλώνεται ο ομώνυμος οικισμός. Στη μέση θα βρείτε ένα beach bar, αλλά αν απομακρυνθείτε λίγο, θα βρείτε και ηρεμία. Έχει ξαπλώστρες και ταβέρνες. Η παραλία προσφέρει θέα στα νησιά των Αλκυονίδων.

 


Βραχάτι

Δυτικά της Κορίνθου, ρηχή παραλία με βότσαλο μπροστά από τον ομώνυμο οικισμό. Πολυσύχναστη παραλία με πολλά καφέ. Υπάρχουν όμως και σημεία που μπορείτε να κολυμπήσετε με ησυχία. Διαθέτει δημοτικό Parking καθώς και μαρίνα που δένουν σκάφη.

 


Ηραίο

Παραλία με άμμο, την οποία λίγοι επισκέπτονται λόγω της δύσκολης πρόσβασης. Βρίσκεται αριστερά του φάρου του Ηραίου, θα κατεβείτε προς τα κάτω και θα οδηγηθείτε στην παραλία. Στο δεξί τμήμα της παραλίας υπάρχει λιμενοβραχίονας από την αρχαιότητα.

 


Κάτω Άσσος

Ιδιαίτερη παραλία, χωρισμένη σε κόλπους. Θα βρείτε σημείο με βότσαλο, καθαρή, ήσυχη αλλά και σημείο με άμμο, οργανωμένη, ρηχή, με beach bars και κατάλληλη για οικογένειες. Εκεί θα βρείτε δημοτικό Parking, γήπεδο soccer, παιδική χαρά, γήπεδο volley ball και Basket καθώς και μαρίνα που μπορούν να δέσουν σκάφη.

 


Κεχριές

Ένας παραθαλάσσιος οικισμός, στο βορειοανατολικό τμήμα του νομού, στην πλευρά του Αργοσαρωνικού, το αρχαίο λιμάνι του οποίου είχε εμπορική δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό είναι και το λιμάνι που προσέγγισε ο Απ. Παύλος όταν ήρθε στην Κόρινθο. Σήμερα οι επισκέπτες απολαμβάνουν τα πεντακάθαρα νερά και την αμμουδιά. Η παραλία διαθέτει beach bar αλλά μπορείτε να βρείτε και πιο ήσυχα σημεία.

 


Κιάτο

Παραθαλάσσια πόλη με μεγάλη βοτσαλωτή παραλία βραβευμένη με γαλάζια σημαία. Μεγάλο μέρος της είναι οργανωμένο, με πολλά beach bars και ψαροταβέρνες. Λόγω της μεγάλης ακτογραμμής που καταλαμβάνει υπάρχουν και πιο ήσυχα σημεία.

 


Λίμνη Βουλιαγμένης

Διάσημη παραλία, 16χλμ από το Λουτράκι. Μια παραλία με ζεστά νερά, που προτιμά η νεολαία, εφόσον έχει beach bar, beach volley αλλά και θαλάσσια σπορ. Εδώ διοργανώνονται και αγώνες καταδύσεων. Η παραλία έχει και Parking για την εξυπηρέτηση των λουόμενων.

 


Λουτρά Ωραίας Ελένης

Παραλία με βότσαλο, άμμο και αρκετά κρύο νερό. Συνδυασμός παραλίας για εκείνους που θέλουν ξαπλώστρες, ομπρέλες και beach bar αλλά κι εκείνους που θέλουν να κάνουν το μπάνιο τους ήρεμα. Κοντά υπάρχουν πηγές με γλυκό νερό, όπου πίστευαν ότι έκανε το μπάνιο της η Ωραία Ελένη. Στην παραλία θα βρείτε πολλές ταβέρνες και τουριστικά μαγαζιά.

 


Λουτράκι

Παραλία βραβευμένη με γαλάζια σημαία και βότσαλο. Είναι οργανωμένη, με πολλά καταστήματα στον πεζόδρομο για καφέ, ποτό ή φαγητό καθώς και θαλάσσια σπορ. Μπορείτε να κολυμπήσετε το απόγευμα βλέποντας τον ήλιο να δύει μπροστά σας.

 


Μεγάλη Μυλοκοπή

5χλμ πριν την Περαχώρα. Μια παραλία που αξίζει να επισκεφθείτε, αν και η πρόσβαση είναι δύσκολη. Για να προσεγγίσει κανείς την παραλία πρέπει να περπατήσει περίπου 30’-45’ ή να διαθέτει Ι.Χ. 4X4 για να κινηθεί πάνω σε χωματόδρομο. Στο δρόμο πριν την Περαχώρα θα συναντήσετε 2 δεξαμενές, στρίβετε σε αυτό το σημείο και κατευθύνεστε ευθεία. Στη διασταύρωση στρίβετε αριστερά και βρίσκεστε στην παραλία με πεύκα που ακουμπούν τη θάλασσα. Πριν ξεκινήστε για τη παραλία είναι καλό να προμηθευτείτε τα απαραίτητα μιας και δεν θα τα βρείτε στην παραλία.

 


Ξυλόκαστρο

Υπάρχουν 2 παραλίες με βότσαλο, οργανωμένες. Πιο φημισμένη η παραλία ιδιαίτερης ομορφιάς, ο Πευκιάς, που πήρε το όνομά του από το πευκοδάσος που βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα.

 


Στραβά-Αλκυόνη

Μετά τον Σχίνο, ακολουθώντας το δρόμο (μετρίας ποιότητας) μέσα στο πευκοδάσος, θα δείτε την παραλία Αλκυόνη (από πάνω είναι το χωριό Στραβά). Ήσυχη παραλία με λίγες ομπρέλες και μία ψαροταβέρνα. Αν δεν έχει αέρα θα απολαύσετε το μπάνιο σας. Δεξιά και αριστερά υπάρχουν και άλλες μικρότερες παραλίες.

 


Συκιά

Ήσυχη παραλία με βότσαλο, στον ομώνυμο οικισμό. Μπορείτε να τη συνδυάσετε και με επίσκεψη στο δάσος του Πευκιά που απλώνεται δίπλα στη θάλασσα.

 


Σχίνος

Βρίσκεται στον οικισμό Σχίνο, βόρεια της Περαχώρας. Μια παραλία με βότσαλα, δέντρα, πολλά καφέ και ταβέρνες, ιδανική και για οικογένειες. Η παραλία διαθέτει και ένα πολύ όμορφο ηλιοβασίλεμα.

Φεστιβάλ Θεάτρου

Πραγματοποιείται τον Αύγουστο στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου. Λαμβάνουν μέρος θεατρικές ομάδες από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Στο τέλος του φεστιβάλ απονέμονται βραβεία στους συμμετέχοντες.

 


Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πελοποννήσου

Διεξάγεται στο Δημοτικό Θέατρο το φθινόπωρο και λαμβάνουν μέρος επαγγελματίες του ανεξάρτητου Ελληνικού κινηματογράφου, με ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους. Υπάρχει ακόμα πρόγραμμα για παιδιά τις πρωινές ώρες. Στο τέλος του Φεστιβάλ απονέμονται βραβεία στις κατηγορίες ταινιών μικρού μήκους.

 


Art and Music Festival στο Φλάμπουρο Λουτρακίου

Διοργανώνεται από τους Δήμους Αγ. Θεοδώρων και Λουτρακίου. Μία ολόκληρη μέρα με μουσική. Στη σκηνή κάνουν την εμφάνισή τους πολλά γκρουπ και dj, ενώ παράλληλα γίνεται έκθεση έργων τέχνης.

 


Σικυώνια

Πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην περιοχή της Σικυώνης.

 


Rock συνάντηση στο Κιάτο

Στο θέατρο Γ. Γιαννόπουλος στην παραλία του Κιάτου γίνεται φεστιβάλ με μουσικά συγκροτήματα από το νομό Κορίνθου (rock, reggae, jazz, metal, blues κ.τ.λ.). Παράλληλα γίνονται εκθέσεις χειροποίητων κοσμημάτων, graffiti, φωτογραφίας, επιδείξεις skate κ.ά.

 


Music Festival στη Ζήρεια

Το φεστιβάλ αυτό είναι αφιερωμένο στη μνήμη του μουσικού Νίκου Δόικα από το Ξυλόκαστρο. Στο αθλητικό κέντρο Ζήρειας γίνονται συναυλίες και μπορείτε να κάνετε ελεύθερο κάμπινγκ για το 2ημερο φεστιβάλ.

 


Πανηγύρια

23 Απριλίου Πανηγύρι Αγ. Γεωργίου στο Σοφικό
Παρασκευή του Πάσχα Πανηγύρι Ζωοδόχου Πηγής στον Κόρφο
20-21 Μαΐου Πανηγύρι στο Μαρκέσι
24-25 Ιουνίου Πανηγύρι στις Βρυσούλες
29 Ιουνίου Πανηγύρι στην Κόρινθο στον μητροπολιτικό ναό
1 Ιουλίου Πανηγύρι Αγ. Αναργύρων στην Κόρινθο
26 Ιουλίου Το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στο Βραχάτι
6 Αυγούστου Το πανηγύρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Κιάτο
6 Αυγούστου Πανηγύρι του Σωτήρος στα Αθίκια
15 Αυγούστου Πανηγύρι για την Παναγία τη Φανερωμένη στο Χιλιομόδι
15 Αυγούστου Πανηγύρι της Παναγίας στους Αγ. Θεοδώρους
15 Αυγούστου Πανηγύρι της Παναγίας στο Σοφικό
13 Αυγούστου Πανηγύρι της Παναγίας στην Αλμυρή-Λουτρά Ελένης
26 Αυγούστου Πανηγύρι της Παναγίας στο Ζευγολατιό
29 Αυγούστου Το πανηγύρι Αι Γιάννη στα Ίσθμια
29 Αυγούστου Πανηγύρι Αι Γιάννη στα Τρίκαλα
3 Σεπτεμβρίου Το πανηγύρι της Αγίας Φοίβης στην Αλμυρή
8 Σεπτεμβρίου Πανηγύρι της Παναγίας Γιάτρισσας στο Λουτράκι
9-13 Σεπτεμβρίου Πανηγύρι στα Κιόνια
14 Σεπτεμβρίου Πανηγύρι του Σταυρού στα Τρίκαλα
1-2 Φεβρουαρίου Πανηγύρι στα Ροζάνα
10 Φεβρουαρίου Πανηγύρι Αγίου Χαραλάμπους στο Δερβένι
11 Φεβρουαρίου Πανηγύρι Αγ. Βλασίου στο Ξυλόκαστρο
11 Φεβρουαρίου Πανηγύρι Αγ. Βλασίου στο Λουτράκι Περαχώρας.
Τουριστικές Πληροφορίες 27410 81051
Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου 27410 31207
Τουριστική Αστυνομία 27410 23282
Φαρμακεία 27410 28477
Λιμεναρχείο 27410 28888
Πυροσβεστική Υπηρεσία Κορίνθου 27410 24600
Αστυνομία Κορίνθου 27410 81100
Αστυνομία Λουτρακίου 27440 65678
Αστυνομία Ίσθμιων 27410 48205
Αστυνομία Κιάτου 27420 22315
Αστυνομία Ξυλοκάστρου 27430 22200
ΟΤΕ 27410 83333

Μπορείτε να φτάσετε στην Κορινθία με αυτοκίνητο, με λεωφορείο ή με τρένο.

 

Μέσα στον νομό μπορείτε να κινηθείτε με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο και με ταξί. Ο καλύτερος τρόπος να εξερευνήσετε την Κορινθία με τις σπάνιες ομορφιές της, είναι να διαθέτετε δικό σας μεταφορικό μέσο, αυτοκίνητο ή δίτροχο, ώστε να επισκεφθείτε μέρη που δεν φθάνουν οι τοπικές συγκοινωνίες.

 

Η Κόρινθος έχει τακτικά δρομολόγια του ΚΤΕΛ που συνδέουν την πόλη με την Αθήνα, με την Θεσσαλονίκη και με τους άλλους νομούς της Πελοποννήσου. Τακτικά δρομολόγια πραγματοποιούνται καθημερινά για όλες σχεδόν τις πόλεις και τα παραλιακά χωριά του νομού. Για τις ορεινές περιοχές πραγματοποιούνται δρομολόγια, όχι αρκετά συχνά, συνήθως 1 ή 2 ημερησίως.

 

ΚΤΕΛ Κορινθίας, Αθήνα 210 51 50 220 210 51 50 287
ΚΤEΛ Κορίνθου, Κόρινθος 27410 25644
ΚΤΕΛ, Κόρινθος 27410 75424,-5
ΚΤΕΛ, Άγιοι Θεόδωροι 27410 67205
ΚΤΕΛ, Βραχάτι 27410 55263
ΚΤΕΛ, Δερβένι 27430 31240
ΚΤΕΛ, Ισθμός 27410 48444
ΚΤΕΛ, Κιάτο 27420 22243
ΚΤΕΛ, Λουτράκι 27440 22262
ΚΤΕΛ, Νεμέα 27460 22214
ΚΤΕΛ, Ξυλόκαστρο 27430 22218

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

TEST

TEST