Κώς

Η Κως, πατρίδα του Ιπποκράτη, είναι το τρίτο σε έκταση νησί της Δωδεκανήσου.

 

Το εύφορο κλίμα της, οι βουνοκορφές με τις καταπράσινες πλαγιές μέσα στις οποίες προβάλλουν παραδοσιακοί οικισμοί με ολόλευκα σπίτια πνιγμένα στα λουλούδια, οι υπέροχες παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά, τα μνημεία και η αίγλη του παρελθόντος συνδεδεμένα αρμονικά με τις ανέσεις και την κοσμοπολίτικη αύρα του παρόντος, κάτω από ένα λαμπερό ήλιο που καταυγάζει τις περισσότερες ημέρες του χρόνου αυτή τη γωνιά του Αιγαίου, συνθέτουν την εικόνα του νησιού που τόσο χαρακτηριστικά είχαν αποδώσει χιλιάδες χρόνια πριν οι αρχαίοι μας πρόγονοι: “Μακάρων νήσος”.

 

Ένα μέρος όπου η αρχαία ιστορία συναντά τον κοσμοπολίτικο τρόπο ζωής, μέρος όπου μνημεία του παρελθόντος στέκονται αγέρωχα στη διάρκεια των χρόνων. Απέραντες πεντακάθαρες παραλίες ξεκουράζονται νωχελικά κάτω από τον ελληνικό ήλιο.

Τα σημάδια του χρόνου και του περάσματος πολλών πολιτισμών και λαών από την Κω είναι ζωντανά μέχρι και σήμερα. Από τη μυθολογική εποχή του Ηρακλή και του Βασιλιά Χάρμυλου και την Ελληνιστική εποχή του Ασκληπιείου, του αρχαίου σταδίου, της αρχαίας αγοράς και του αρχαίου θεάτρου μέχρι τη σημερινή εποχή με τις σύγχρονες υποδομές και την οικιστική ανάπτυξη, ένα πλήθος μνημείων και καταλοίπων, μαρτυρούν τους διάφορους πολιτισμούς που διαμόρφωσαν την ιστορία και την τοπική παράδοση του νησιού.

 

Δεκάδες είναι τα σωζόμενα μνημεία, από την περίοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας όπου η Κως συνέχισε την ανάπτυξή της, με κυριότερα το πλήθος των αγαλμάτων, το Ρωμαϊκό Ωδείο και τη Ρωμαϊκή Οικία, από την περίοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, με κυριότερα την παλαιοχριστιανική εκκλησία του Άγιου Ιωάννη, αλλά και από την περίοδο των Σταυροφόρων και Ενετών κατακτητών τα περίβλεπτα κάστρα της Νερατζιάς της πόλης, το κάστρο της Αντιμάχειας, το κάστρο της Κεφάλου και το κάστρο του παλαιού Πυλιού. Από τα Οθωμανικά μνημεία ξεχωρίζουν το τμήμα της παλιάς πόλης της Κω και τα Μουσουλμανικά Τεμένη της πόλης, ενώ από την Ιταλική περίοδο τα σύγχρονα κτίρια της ιταλικής αρχιτεκτονικής και τα έργα υποδομής που λειτουργούν ακόμα και σήμερα.

 

Όμως, το πιο χαρακτηριστικό σημείο στο οποίο ο επισκέπτης μπορεί να δει τα κατάλοιπα όλων των πολιτισμών συγκεντρωμένα είναι το κέντρο της πόλης, η Πλατεία Ελευθερίας.

 

Η ιστορία της Κω ξεκινάει σχεδόν από την 3η χιλιετία π.Χ, από τα τέλη δηλαδή της νεολιθικής εποχής. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, είναι το μονα​​δικό νησί της Δωδεκανήσου που κατοικείται από τότε.

 

Η Κως είναι παρούσα ήδη και στην ελληνική μυθολογία. Στο μύθο της Γιγαντομαχίας, μαθαίνει κανείς ότι η μάχη που ξέσπασε ανάμεσα στους Θεούς του Ολύμπου και στους Γίγαντες έλαβε χώρα και στο νησί της Κω. Εκεί ο θεός Ποσειδώνας πλησιάζει το Γίγαντα Πολυβώτη, παίρνει με την τρίαινά του ένα τμήμα από το ακρωτήριο Χελώνα και με αυτό καταπλακώνει το Γίγαντα.

 

Η Κως συνδέθηκε και με τους άθλους του Ηρακλή, ο οποίος, σύμφωνα με το μύθο, βρέθηκε ναυαγός μαζί με ελάχιστους συντρόφους του στις βόρειες αμμουδιές της Κω, κάπου στην περιοχή του Ατσά. Ο Βασιλιάς Ευρύπυλος θεωρώντας τον Ηρακλή ληστή, τον κυνήγησε, με αποτέλεσμα αυτός να διαφύγει σε ένα ορεινό μέρος κοντά στο Πυλί. Μετά τη νίκη του επί του Βασιλιά της Κω, ο Ηρακλής έφυγε για τη Φλέγρα, αφού προηγουμένως αναγνώρισε τον Χάλκωνα ως νόμιμο βασιλιά της Κω, της Νισύρου, της Καλύμνου και των άλλων γειτονικών νησιών. Μ’ αυτόν τον τρόπο κυριάρχησε η γενιά των Ηρακλειδών στην Κω (όνομα το οποίο έχει πάρει και μία περιοχή του νησιού), από την οποία η παράδοση θέλει να κατάγεται και ο Ιπποκράτης. Ο Ηρακλής στους ιστορικούς χρόνους λατρεύτηκε στο νησί της Κω όσο ελάχιστοι, όπως φανερώνουν τα ερείπια μεγαλοπρεπών ναών στην πόλη αλλά και ανεκδοτολογικού χαρακτήρα στοιχεία όπως για παράδειγμα η ονομασία του δήμου Αντιμαχιδών (σημερινή Αντιμάχεια) από το όνομα του υιού του Ηρακλή Αντίμαχου.

 


Κατά την Αρχαιότητα

 

1100π.Χ.:

Με το πέρασμα των χρόνων η Κως δέχτηκε αρχικά την επίδραση των Μινωιτών και αναπτύχθηκε γύρω από το λιμάνι, και αργότερα των Μυκηναίων, κάτι που φανερώνουν μυκηναϊκά όπλα που βρέθηκαν στην περιοχή του Ασκληπιείου και οι μυκηναϊκοί τάφοι στο Πυλί. Το 1100π.Χ ακολούθησε η κάθοδος των Δωριέων, σε μια περίοδο που δημιουργήθηκαν τα πρώτα κτίσματα στο ιστορικό Ασκληπιείο. Αργότερα το 700 με 600π.Χ. η Κως, η Ιαλυσός, η Λίνδος, η Κάμειρος, η Κνίδος και η Αλικαρνασσός ιδρύουν τη Δωρική Εξάπολη κατά την οποία κυρίαρχη πόλη του νησιού είναι η Αστυπάλαια, την οποία μεταγενέστεροι ιστορικοί τοποθετούν στη θέση Καμάρες, κοντά στην Κέφαλο. Την εποχή αυτή η Κως ακμάζει τόσο πολύ, ώστε οποιαδήποτε έξωθεν προσβολή την αντιμετωπίζει με πόλεμο. Επίσης αλλάζει το πολίτευμα από μοναρχία σε ολιγαρχία, στην διάρκεια της οποίας η Κως κυβερνάται από ισόβιους, αργότερα δεκαετείς και τελικά ετήσιους άρχοντες, μέχρι να φτάσουμε στο 600π.Χ., όπου αλλάζει το πολίτευμά της σε δημοκρατία.​

 

546π.Χ.:

Το 546π.Χ. η Περσική αυτοκρατορία υποτάσσει τους Κώους και τη διοίκηση του νησιού αναλαμβάνουν ντόπιοι τύραννοι για λογαριασμό των Περσών. Το 478π.Χ η Κως εισέρχεται στην Αθηναϊκή Συμμαχία και απελευθερώνεται. Το 460π.Χ γεννιέται ο Ιπποκράτης.

Οι διαρκείς εναλλαγές της πολιτικής της Κω μεταξύ της αθηναϊκής και της σπαρτιατικής συμμαχίας προκαλούν εμφύλιο πόλεμο ως αποτέλεσμα της όξυνσης της αντιπαράθεσης των Κώων ολιγαρχικών με τους δημοκρατικούς. Η διαμάχη λήγει με συμβιβασμό των δύο παρατάξεων. Μέρος του συμβιβασμού αυτού ήταν η απόφαση να γίνει συγκατοίκηση των κατοίκων της Κω-Μεροπίδος και όλων των γειτονικών οικισμών σε μια νέα πόλη, την Κω, η οποία παραμένει μέχρι σήμερα η πρωτεύουσα του νησιού.

 


Ρώμη – Βυζάντιο

 

288π.Χ.:

Το 288π.Χ. το νησί περιέρχεται στο κράτος των Πτολεμαίων. Η εξ’ αρχής φιλική προδιάθεση των Κώων προς τους νέους κυρίους του νησιού ανταμείβεται με την μη εγκατάσταση στο νησί στρατιωτικής φρουράς, με την εξαίρεση από την επιβολή φορολογίας και με την ταυτόχρονη διατήρηση όλων των προνομίων ενός κράτους-μέλους της πτολεμαϊκής επικράτειας. Από τη χρονιά εκείνη η Κως εισέρχεται στο “χρυσό της αιώνα”, ο οποίος τελειώνει το 197π.Χ. με την έλευση των Ρωμαίων. Η συμμαχία των Κώων και των Ρωμαίων και οι φιλικές σχέσεις με τον βασιλιά της Περγάμου, Ευμένη Β’, συμβάλλουν αποφασιστικά στην ανέγερση του μεγάλου ναού του Ασκληπιού, αλλά και όλων των σημαντικών μνημείων της Ρωμαϊκής περιόδου του νησιού.

 

38​​4​μ.Χ.:

Με την έλευση της βυζαντινής εποχής και ιδιαίτερα από το 384μ.Χ. και μετά, διατάσσονται οι κατεδαφίσεις των μη χριστιανικών ιερών. Αλλεπάλληλοι ισχυροί σεισμοί (469μ.Χ., 554μ.Χ.) προκαλούν την κατάρρευση πολλών σημαντικών οικοδομημάτων. Παράλληλα, διαδοχικές επιδρομές Βανδά​​​λων, Ισαύρων, Βησιγότθων και αργότερα και Σαρακηνών πλήττουν τον πληθυσμό του νησιού. Το Ασκληπιείο από τον 6ομ.Χ. αι. εγκαταλείπεται πλέον οριστικά και το νησί εισέρχεται σε μια μακρά περίοδο παρακμής.​

 

11ος αι. μ.Χ.:

Από τον 11μ.Χ αιώνα η Κως ανακτά πάλι την δύναμή της: αρχικά με την ανάκτηση του ελέγχου των θαλασσών από το Βυζαντινό στόλο και στη συνέχεια από την ανάπτυξη του εμπορίου με την έλευση Φράγκων, Γενουατών και Βενετών στην ανατολική Μεσόγειο. Έτσι η Κως αναδεικνύεται σε ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια του Αιγαίου.

 


Φράγκοι – Οθωμανοί

 

1309-1314:

Το 1306 ο βυζαντινός αυτοκράτορας Ανδρόνικος Β’ Παλαιολόγος παραχωρεί τη διοίκηση της Κω σε ένα Γενοβέζο τυχοδιώκτη και κουρσάρο, το Βινιόλο Βινιόλι. Αυτός με τη σειρά του παραδίδει την Κω μαζί με την Κάλυμνο και τη Λέρο στους Ιωαννίτες Ιππότες. Η αντίδραση των Βενετών, επικυρίαρχων την περίοδο αυτή του νησιού, καθυστερεί την κατάληψη του νησιού από τους Ναΐτες μέχρι το 1314, οπότε και οι τελευταίοι καταλαμβάνουν με έφοδο την Κω. Κατά την περίοδο των Ιπποτών έγιναν τα οχυρωματικά έργα του νησιού, μερικά από τα οποία είναι το σημερινό Κάστρο της Κω, και το νησί μετονομάστηκε σε Νεραντζιά λόγω του ότι φυτεύτηκαν πολλές νεραντζιές.

 

1523:

Ήδη από το 1457 οι Τούρκοι επιχειρούν επανειλημμένα να καταλάβουν την Κω, κάτι που καταφέρνουν μόλις το 1523. Έτσι ξεκινά η περίοδος της Τουρκοκρατίας, κατά την οποία η Κως εξακολουθεί να δέχεται συχνές επιδρομές από Αλγερινούς και Φλωρεντίνους πειρατές, Ναΐτες ιππότες και Βενετούς από την Κρήτη. Η κατάσταση εμφανίζεται πιο ήρεμη κατά τον 18ο και 19ο αιώνα, περίοδο κατά την οποία το λιμάνι της Κω γίνεται σημαντικός σταθμός των εμπορικών πλοίων της Δύσης και κομβικό διαμετακομιστικό κέντρο για τα εμπορεύματα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την αγριότητα των Τούρκων, με ιδιαίτερη ένταση σε περιόδους αναταραχής, όπως στην επανάσταση του 1821 ή στην Κρητική επανάσταση του 1869.

 


Νεότερα Χρόνια

 

1911:

Το 1911 η Τουρκία και η Ιταλία εμπλέκονται σε πόλεμο και από τον Απρίλιο του 1912 αρχίζει η σταδιακή κατάληψη των Δωδεκανήσων από τους Ιταλούς. Στις 20 Μαΐου 1912 οι Ιταλοί καταλαμβάνουν αμαχητί την Κω και οι κάτοικοι τους υποδέχονται ως απελευθερωτές. Η ιταλική κυβέρνηση δηλώνει ότι η κατοχή των Δωδεκανήσων και κατά συνέπεια της Κω θα είναι προσωρινή, και τους καθησυχάζει, λέγοντας ότι το μέλλον τον νησιών δεν μπορεί παρά να είναι η αυτονομία. Στις 24 Ιουλίου 1923 υπογράφεται η Συνθήκη της Λωζάνης, με την οποία τα Δωδεκάνησα προσαρτώνται στην Ιταλία ως κτήση (Κτήση των Ιταλικών Νήσων του Αιγαίου) και όχι ως αποικία. Οι Δωδεκανήσιοι θεωρούνται Ιταλοί πολίτες με ιδιότυπη υπηκοότητα (Cittadini del Regno αντί Sudditi Italiani) και αυτό σημαίνει κυρίως ότι ούτε αποκτούν τα δικαιώματα των Ιταλών πολιτών ούτε έχουν δικαίωμα να εκλέξουν αντιπροσώπους. Στις 25 Ιουλίου του 1943 ανατρέπεται ο Μουσολίνι και στις 8 Οκτωβρίου οι Γερμανοί καταλαμβάνουν την Κω.​

 

1945:

Οι Γερμανοί ναζιστές ήταν βίαιοι και απαγχόνισαν αρκετούς Κώους, τόσο για παραδειγματισμό όσο για αντιστασιακή δράση. Στις 8 Μαΐου του 1945 οι Γερμανοί υπογράφουν την άνευ όρων παράδοση στους Συμμάχους και οι Άγγλοι εγκαθιστούν προσωρινή Στρατιωτική Διοίκηση μέχρι να αποφασισθεί το οριστικό καθεστώς της Δωδεκανήσου. Οι νέοι κατακτητές προσπαθούν να πείσουν τους Δωδεκανήσιους ότι είναι προς το συμφέρον τους η αυτονομία υπό αγγλική κηδεμονία αντί της Ένωσης με την Ελλάδα.

 

1946:

Στις 27 Ιουνίου 1946 και αντίθετα με τις επιδιώξεις των Άγγλων, οι ΗΠΑ, ΕΣΣΔ, Αγγλία και Γαλλία αποφασίζουν την παραχώρηση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα. Στις 7 Μαρτίου 1948 γίνεται στη Ρόδο η τυπική τελετή για την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου, επέτειος που γιορτάζεται μέχρι και σήμερα σε όλα τα Δωδεκάνησα.

Αντιμάχεια

Η Αντιμάχεια, ένα παραδοσιακό χωριό χτισμένο σε μικρό οροπέδιο σχεδόν στο κέντρο του νησιού, απέχει 24χλμ από την πόλη της Κω και φιλοξενεί τον Διεθνή Αερολιμένα “Ιπποκράτης”.

Ένας από τους αρχαιότερους οικισμούς του νησιού, φέρει το ίδιο όνομα εδώ και περίπου 3000 χρόνια. Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, ενώ στα πρόσφατα χρόνια και με τον τουρισμό.

Από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα του χωριού είναι το “Παραδοσιακό Σπίτι”, μια αναπαράσταση της παραδοσιακής αντιμαχείτικης οικίας του 19ου και 20ου αιώνα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο παραδοσιακός μύλος, ένας παλιός μύλος που σήμερα δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να μάθει πώς λειτουργούσαν κάποτε ο μύλοι.

Περίπου 4χλμ νοτιανατολικά του χωριού βρίσκονται τα ερείπια του Μεσαιωνικού Κάστρου του Τάγματος των Ιωαννιτών Ιπποτών.

Η Αντιμάχεια φημίζεται για τη διατήρηση των εθίμων και ιδιαίτερα τη συνέχιση της μουσικής παράδοσης του νησιού. Οι φιλόξενοι κάτοικοι δείχνουν ξεχωριστή αγάπη στην παραδοσιακή μουσική αλλά και στους τοπικούς χορούς. Στους επισκέπτες δίνεται η ευκαιρία να θαυμάσουν την τέχνη των κατοίκων, αλλά και να συμμετάσχουν στα πανηγύρια των Αγίων Αποστόλων (30 Ιουνίου) και του Δεκαπενταύγουστου.

Οι ντόπιες νοικοκυρές είναι γνωστές για την μαεστρία τους στην κουζίνα, αλλά και για τη φιλοξενία τους. Στη Γιορτή του Μελιού που γίνεται κάθε καλοκαίρι, οι επισκέπτες μπορούν να γευτούν χειροποίητα παραδοσιακά γλυκά με βάση το πολύ νόστιμο ντόπιο θυμαρίσιο μέλι.

 


Ζηπάρι

Το Ζηπάρι βρίσκεται σε πεδινή έκταση βόρεια του Ασφενδιού και διασχίζεται από τον επαρχιακό δρόμο Κω – Κεφάλου. Σε απόσταση 11 περίπου χιλιομέτρων από την πόλη της Κω, έχει πληθυσμό 3227 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Σ’ αυτόν τον συνοικισμό μετοίκισε μεγάλος αριθμός Ασφενδιανών, κι έτσι σήμερα υπάρχουν Νηπιαγωγείο, Δημοτικό Σχολείο, Γυμνάσιο και Ενορία με το Ναό της Ανάληψης του Σωτήρα. Στην περιοχή βρέθηκαν τα ερείπια της παλαιοχριστιανικής βασιλικής του Αγίου Παύλου και της Βασιλικής του Καπαμά.

 


Ζιά

Το γραφικό χωριουδάκι της Ζιάς είναι το ψηλότερο κατοικημένο σημείο του νησιού. Βρίσκεται στην πλαγιά του όρους Δίκαιος (Ωρομέδων) και απέχει περίπου 14χλμ από την πόλη της Κω.

Η Ζιά είναι περικυκλωμένη από καταπράσινά δάση κυπαρισσιού και πεύκων, ελαιώνες και διάσπαρτες βελανιδιές, αλλά και αρκετές πηγές νερού που αναβλύζουν από το βουνό. Καθώς ο επισκέπτης ακολουθεί τον ανηφορικό δρόμο για τη Ζιά, έχει την ευκαιρία να θαυμάσει ένα μοναδικό καταπράσινο τοπίο. Φτάνοντας στο χωριό, η θέα είναι πραγματικά ανεπανάληπτη. Από κάτω απλώνεται ολόκληρο το νησί και απέναντι ξεχωρίζουν η Κάλυμνος και οι μικρασιατικές ακτές. Η Ζιά είναι περήφανη για το απολαυστικό ηλιοβασίλεμά της που σαγηνεύει τον επισκέπτη μέσα από τις ομορφότερες εικόνες του Αιγαίου.

Στη Ζιά μπορείτε να περιπλανηθείτε στα γραφικά πλακόστρωτα μονοπάτια και να θαυμάσετε τα παραδοσιακά σπιτάκια με την κλασσική νησιωτική ρυμοτομία. Πολλά εστιατόρια προσφέρουν υπέροχες παραδοσιακές γεύσεις ενώ στα παραδοσιακά καφενεδάκια θα δοκιμάσετε τα χειροποίητα γλυκά της Κω. Στον κεντρικό δρόμο του χωριού υπάρχουν επίσης αρκετά καταστήματα με παραδοσιακά και χειροποίητα προϊόντα, από κλασσικά σουβενίρ ως καρυκεύματα και παραδοσιακά γλυκίσματα.

 


Καρδάμαινα

Είναι ένα όμορφο παραλιακό χωρίο, περίπου 30χλμ από την πόλη της Κω και μόλις 6χλμ από το αεροδρόμιο.

Η αρχαία Αλάσαρνα, ένας από τους 6 αρχαίους δήμους του νησιού, υπήρξε σημαντικό θρησκευτικό κέντρο της εποχής, όπως μαρτυρούν ο ναός του Απόλλωνα και άλλοι, μικρότεροι ναοί, της αρχαιότητας και των βυζαντινών χρόνων. Κάθε καλοκαίρι εδώ και 30 χρόνια περίπου πραγματοποιούνται συστηματικές ανασκαφές από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Νεολιθικά, γεωμετρικά και κλασικά κατάλοιπα υποδεικνύουν τη συνέχεια της κατοίκησης στην αρχαία πόλη της Αλάσαρνας, η οποία άκμασε κατά τους Ελληνιστικούς χρόνους και διατήρησε το σφρίγος της στη Ρωμαϊκή και Παλαιοχριστιανική εποχή. Ο οικισμός, το νεκροταφείο και οι τέσσερις βασιλικές των πρώτων χριστιανικών αιώνων, σε συνδυασμό με τα πλούσια ευρήματα, μαρτυρούν μια ακμάζουσα πόλη με εργαστηριακές, βιοτεχνικές εγκαταστάσεις και ζωηρή εμπορική δραστηριότητα. Οι σύγχρονοι κάτοικοι μετοίκησαν στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το χωριό το 1865, γι’ αυτό η Καρδάμαινα θεωρείται ο νεώτερος οικισμός του νησιού.

Η Καρδάμαινα, για χρόνια ένα παραδοσιακό ψαροχώρι, έχει εξελιχθεί σε κοσμοπολίτικο θέρετρο. Πόλος έλξης χιλιάδων τουριστών όλων των εθνικοτήτων, μπορεί να ικανοποιήσει όλα τα γούστα.

Το τοπίο συνθέτουν από τη μία πλευρά καταπράσινες καλλιέργειες και δέντρα και από την άλλη 6χλμ πανέμορφης ακτογραμμής με καθαρά, κρυστάλλινα νερά και αμμουδιά. Σε όλο το μήκος της ακτής υπάρχουν οργανωμένες και μη παραλίες, με βαθιά, παγωμένα νερά και βότσαλα αλλά και ρηχά, ζεστά νερά με χρυσαφένιες αμμουδιές. Σε αρκετές από τις οργανωμένες παραλίες υπάρχουν εγκαταστάσεις για beach volley και πλήθος θαλάσσιων σπορ, όπως καταδύσεις και ψάρεμα.

Η πλούσια αγορά περιλαμβάνει τα πάντα -από παραδοσιακά προϊόντα έως τις πιο σύγχρονες επιλογές. Ανάλογες είναι και οι επιλογές στη διασκέδαση -από παραδοσιακά καφενεία και ουζερί, εστιατόρια με γεύσεις από την Ελλάδα αλλά και όλο τον κόσμο, μοντέρνες καφετέριες και μπαράκια αλλά και νυχτερινά κέντρα για όλα τα μουσικά γούστα.

Κάνοντας μια βόλτα στον κεντρικό παραλιακό δρόμο της Καρδάμαινας, περιηγηθείτε οπωσδήποτε στις δύο μόνιμες εκθέσεις που στεγάζονται στο κτίριο του Δημαρχείου και αφορούν τη Λαογραφία και το Παραδοσιακό Καρδαμιώτικο Σπίτι και τη Ναυτική Παράδοση του τόπου αντίστοιχα.

Τους καλοκαιρινούς μήνες, τα “Αλασάρνεια” περιλαμβάνουν πλήθος πολιτιστικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, όπως θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις, μουσικές εκδηλώσεις, αθλοπαιδιές κ.ά., ενώ προς το τέλος του καλοκαιριού, στις 8 Σεπτεμβρίου, γιορτάζονται τα Γενέθλια της Θεοτόκου με ένα λαμπρό πανηγύρι.

Από το λιμάνι της Καρδάμαινας μπορεί κανείς να επισκεφθεί καθημερινά την γειτονική γραφική Νίσυρο με το ηφαίστειο ή να οργανώσει εκδρομές στην παραλία της Αγίας Ειρήνης και άλλους κοντινούς προορισμούς.

 


Κέφαλος

Η Κέφαλος είναι ένα όμορφο, γραφικό χωριό στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού, περίπου 42χλμ από την πόλη της Κω και 16χλμ από το Διεθνή Αερολιμένα “Ιπποκράτης”.

Στην αρχαιότητα ονομαζόταν Αστυπάλαια και μέχρι το 366π.Χ. ήταν η πρωτεύουσα του νησιού. Η ανακάλυψη του σπηλαίου της “Άσπρης Πέτρας” στην περιοχή αποδεικνύει πως τα πρώτα δείγματα ζωής στο νησί χρονολογούνται στη Νεολιθική Εποχή.

Δύο εκδοχές εξηγούν πώς πήρε το όνομά της. Κατά την πρώτη, ονομάστηκε έτσι επειδή ήταν το κεφαλοχώρι κατά την αρχαιότητα, ενώ κατά τη δεύτερη και επικρατέστερη οφείλει το όνομά της στο σχήμα της περιοχής που μοιάζει με κεφάλι γυπαετού.

Η Κέφαλος χωρίζεται σε δύο μέρη: στον παραδοσιακό οικισμό που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου και στο παραλιακό τμήμα που ονομάζεται Καμάρι και είναι το λιμάνι του χωριού. Απέναντι από το Καμάρι, σε πολύ κοντινή απόσταση, βρίσκεται το νησάκι Καστρί με το εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου, ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα και χαρακτηριστικά αξιοθέατα του νησιού.

Στην Κέφαλο η διαφύλαξη της παράδοσης είναι χαρακτηριστικό στοιχείο των κατοίκων, που διατηρούν ακόμα και σήμερα την ιδιαίτερη ντοπιολαλιά τους. Στον παραδοσιακό οικισμό ο επισκέπτης συναντά τη χαρακτηριστική νησιωτική αρχιτεκτονική με τα στενά σοκάκια και τα σπίτια το ένα δίπλα στο άλλο. Το παραδοσιακό σπίτι της Κεφάλου προσκαλεί τον επισκέπτη να γνωρίσει την ιστορία, την παράδοση και τον τρόπο ζωής των κατοίκων.

Στο Καμάρι, τον παραλιακό οικισμό, ο επισκέπτης συναντά την πιο σύγχρονη πλευρά της Κεφάλου. Εστιατόρια για κάθε γαστρονομική επιθυμία, παραδοσιακά και μοντέρνα καφέ, κέντρα νυχτερινής διασκέδασης και πλήθος καταστημάτων προσφέρουν αναρίθμητες δυνατότητες.

Η Κέφαλος φημίζεται για τις πολλές και όμορφες παραλίες της, από τις καλύτερες στην Ελλάδα και την Ευρώπη, συχνά βραβευμένες με τη ‘Γαλάζια Σημαία’.

Εκτός από ειδυλλιακές παραλίες, στην Κέφαλο συναντά κανείς σημαντικά αρχαιολογικά και ιστορικά ευρήματα, όπως το Κάστρο της Κεφάλου, που ανάγεται στη Βυζαντινή εποχή και τις Παλαιοχριστιανικές εκκλησίες (5ος & 6ος αι..) στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου.

Περίπου 3χλμ νότια του χωριού, στη θέση “Παλάτια,” ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στα ερείπια της αρχαίας πρωτεύουσας, να θαυμάσει τα ερείπια του ναού της Δήμητρας (5ος π.Χ. αι.), ένα θέατρο ελληνιστικής εποχής, ένα νεώτερο δωρικό ναό αλλά και την Παναγιά της Παλατιανής, απ’ όπου μπορεί να θαυμάσει κανείς τη μοναδική θέα.

Στη βόρεια πλευρά, περίπου 5χλμ από το χωριό, βρίσκονται ο κολπίσκος και το λιμανάκι του Λιμνιώνα -ένα φιλόξενο καταφύγιο για μικρά αλιευτικά και τουριστικά σκάφη, καθώς και μια ήσυχη παραλία ιδανική για χαλάρωση.

Το καλοκαίρι πραγματοποιείται πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων, με πιο ξεχωριστές τη Γιορτή του Ούζου και της Σαρδέλας, αλλά και τα πανηγύρια της Αγίας Παρασκευής (26 Ιουλίου) και του Αγίου Ιωάννη (29 Αυγούστου).

 


Κώς

Πρωτεύουσα του νησιού είναι η πανέμορφη πόλη της Κω, χτισμένη στη νοτιοανατολική πλευρά. Στην πόλη ζουν περίπου 18.000 κάτοικοι από τους συνολικά 34.000 του νησιού. Η σύγχρονη Κως έχει χτιστεί στην ίδια θέση με την αρχαία πόλη.

Η ιστορία και ο πολιτισμός διαχέονται από κάθε γωνιά της πόλης, μέσα από τα αρχαία ερείπια και πλήθος ιστορικών μνημείων που συνυπάρχουν με το σήμερα.

Η αρχαία πόλη της Κω ιδρύθηκε το 366π.Χ., όμως η ιστορία φανερώνει ότι η θέση κατοικείται συνεχόμενα από την 3η χιλιετία π.Χ. Ιδιαίτερη άνθηση γνώρισε κατά την Ελληνιστική και Ρωμαϊκή εποχή, όταν θεωρείτο ένα από τα πιο σημαντικά οικονομικά και εμπορικά κέντρα του τότε γνωστού κόσμου.

Από την άφιξη στο νησί, η ιστορία του ξεδιπλώνεται στον επισκέπτη, με το επιβλητικό αρχαίο κάστρο στο λιμάνι, το Διοικητήριο λίγο πιο πέρα και σε ελάχιστη απόσταση τον ιστορικό Πλάτανο του Ιπποκράτη, του πατέρα της Ιατρικής.

Παντού συναντά κανείς διάσπαρτα δείγματα των πολιτισμών που πέρασαν από το νησί. Αρχαία κτίσματα, νεοκλασικά ενετικού ρυθμού, παραδοσιακή Δωδεκανήσια αρχιτεκτονική και μοντέρνα κτίρια συνυπάρχουν αρμονικά, ψιθυρίζοντας την ιστορία του νησιού.

Η Κως, εκτός από νησί του Ιπποκράτη είναι γνωστή και ως νησί του Ποδηλάτου. Αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό της πόλης είναι ο ποδηλατοδρόμος κατά μήκος των παραλιακών οδών, αλλά και στο κέντρο. Αγαπημένο μεταφορικό μέσο των κατοίκων και των επισκεπτών, προσφέρει άνεση και ευελιξία στις μεταφορές και, βέβαια, τη δυνατότητα να απολαύσει κανείς τα αξιοθέατα και τις φυσικές ομορφιές του τόπου.

Η πόλη της Κω θεωρείται από τις πιο πράσινες στα Δωδεκάνησα. Φοίνικες, βουκαμβίλιες, πεύκα, ακακίες, πικροδάφνες και οι χαρακτηριστικοί κόκκινοι ιβίσκοι περιμένουν τον επισκέπτη σε κάθε βήμα του μέσα στην πόλη.

Όπου και να βρεθεί κανείς, μπορεί να θαυμάσει στοιχεία της πολυπολυτισμικότητας της Κω. Η σύγχρονη πόλη είναι μια πραγματική κοσμοπολίτισσα που προσφέρει πολλές επιλογές και ανέσεις στους επισκέπτες της. Καταλύματα για όλα τα γούστα και βαλάντια, εστιατόρια με ελληνική και διεθνή κουζίνα, μοντέρνα και παραδοσιακά καφέ, μπαράκια και κέντρα νυχτερινής διασκέδασης. Η αγορά της Κω διατηρεί την αρχαία της κληρονομιά και παραμένει γνωστή για την τεράστια ποικιλία της σε είδη ρουχισμού και τουριστικά. Πανέμορφες παραλίες, οργανωμένες και μη, αθλητικές εγκαταστάσεις, θαλάσσια σπορ, πολιτιστικά φεστιβάλ και εικαστικά δρώμενα, είναι μερικές από τις δραστηριότητες που μπορεί κανείς να απολαύσει στην πόλη.

Αν επιλέξετε την πόλη της Κω για τη διαμονή σας ή για μια επίσκεψη, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Ασκληπιείο, τον Πλάτανο του Ιπποκράτη, το Κάστρο της Νερατζιάς, την Αρχαία Αγορά, την Ρωμαϊκή οικία, το Ρωμαϊκό ωδείο αλλά και τις φυσικές ομορφιές της, όπως ο υγροβιότοπος στο Ψαλίδι αλλά και τα Θερμά.

 


Μαρμάρι

Το Μαρμάρι είναι ένας τουριστικός οικισμός στη βόρεια ακτή του νησιού, σε απόσταση 13χλμ περίπου από την πόλη της Κω και 9χλμ από το αεροδρόμιο. Αγαπημένος προορισμός πολλών ευρωπαίων τουριστών, το χωριό ζωντανεύει τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η παραλία του εκτείνεται σε μήκος σχεδόν 2χλμ και είναι γνωστή για την καλή οργάνωση της και τη δυνατότητα που παρέχει για θαλάσσια σπορ.

Στο Μαρμάρι, οι γαστρονομικές προτάσεις ποικίλλουν από το γρήγορο και πρόχειρο φαγητό μέχρι εξαιρετικά γευστικά πιάτα από ντόπια παραδοσιακή αλλά και διεθνή κουζίνα. Η νυχτερινή ζωή είναι αρκετά έντονη, με πολλές επιλογές για καφέ, ποτό και χορό μέχρι το πρωί.

Πολύ κοντά στο Μαρμάρι, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει έναν από τους πιο σημαντικούς υγροβιότοπους της Δωδεκανήσου, τις Αλυκές, που ανήκουν στις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου NATURA 2000.

 


Μαστιχάρι

Το τουριστικό χωριουδάκι Μαστιχάρι είναι το επίνειο της Αντιμάχειας και βρίσκεται περίπου 3χλμ στα βόρειά της και 22χλμ από την πόλη της Κω.

Στο Μαστιχάρι συναντάμε, πολύ κοντά στη θάλασσα, τα ερείπια Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής με ξεχωριστό ψηφιδωτό δάπεδο. Με πλήθος καταλυμάτων και τουριστικών υποδομών, το Μαστιχάρι είναι ιδανικός προορισμός για όσους αναζητούν ησυχία και γαλήνη. Η αμμουδερή παραλία με τα πεντακάθαρα νερά είναι καλά οργανωμένη.

Γύρω από το λιμανάκι ο επισκέπτης μπορεί να βρει πολλές ταβέρνες και εστιατόρια με φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, καθώς και καφετέριες και καταστήματα. Λίγο έξω από το χωριό υπάρχει υδάτινο πάρκο αναψυχής (waterpark).

Το καλοκαίρι στο Μαστιχάρι γίνεται η Γιορτή του Κρασιού (Γιορτή Καλοκαιριού), που όπως φανερώνει το όνομά της, προσφέρει άφθονο κρασί, τοπικούς μεζέδες, μουσική και χορό.

Το λιμάνι του Μαστιχαριού συνδέει την Κω με τη γειτονική Κάλυμνο και τη μικρή Ψέριμο.

 


Πυλί

Το Πυλί βρίσκεται 15 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Κω. Η πρόσβαση είναι εύκολη μέσω του καλού οδικού δικτύου που συνδέει τους οικισμούς του νησιού με Ι.Χ., με τακτικά δρομολόγια λεωφορείων είτε με ταξί. Στην αρχαιότητα το όνομά του ήταν Πέλη. Είναι χτισμένο στο μέσο περίπου του νησιού, σε έναν καταπράσινο κάμπο με ελαιόδεντρα και πολλά κηπευτικά. Στο κέντρο του χωριού υπάρχει η γραφική πλατεία που περιστοιχίζεται από ωραία παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια, παραδοσιακά καφενεία και μικρές ταβέρνες με εκλεκτούς μεζέδες.

Στα αξιοθέατα του οικισμού περιλαμβάνεται το παραδοσιακό «Πυλιώτικο Σπίτι», ένα παλιό σπίτι που στους τρεις χώρους του αναπαριστώνται η κουζίνα, η σάλα και το υπνοδωμάτιο ενός παραδοσιακού σπιτιού των παλιών χρόνων, με τα έπιπλα και τα σκεύη, όπως τα «άφησαν» οι ιδιοκτήτες τους πριν από 70 περίπου χρόνια. Σε απόσταση 100 μέτρων υπάρχει μια μεγάλη πηγή που τα κρύα της νερά τρέχουν από 6 μεγάλες βρύσες, ενώ δίπλα της βρίσκονται οι αρχαίοι θόλοι, που η ντόπια παράδοση τους θέλει να συνδέονται με τον τοπικό ήρωα του νησιού. Δίπλα στο μικρό εκκλησάκι του Σταυρού στέκει εντυπωσιακό το Χαρμύλειον, ένα ταφικό σύνολο των Ελληνιστικών χρόνων που συνδέεται επίσης με τη λατρεία του ήρωα και των απογόνων του. Σε απόσταση δύο χιλιομέτρων πριν το Πυλί βρίσκεται μια τεχνητή λιμνούλα, με τα νερά της οποίας ποτίζονται καλλιέργειες του κάμπου. Οι καλές ταβέρνες του χωριού προσφέρουν ντόπια και ευρωπαϊκή κουζίνα.

Τον Φεβρουάριο στο Πυλί, το καρναβάλι συνοδεύεται από ένα γνήσιο αποκριάτικο γλέντι, ενώ η γιορτή του Αγίου Γεωργίου γιορτάζεται κάθε χρόνο με πανηγύρι και τις μοναδικές ιπποδρομίες. Πανηγύρι γίνεται και το καλοκαίρι, στις 23 Ιουνίου, για τη γιορτή του Αγίου Ιωάννη του Κλήδονα. Τέλος, όλο σχεδόν τον Αύγουστο οι δημοτικές αρχές διοργανώνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις που προσελκύουν πολύ κόσμο.

 


Τιγκάκι

Το Τιγκάκι είναι ένας μικρός παραθεριστικός οικισμός στη βόρεια ακτή του νησιού, μόλις 11χλμ δυτικά της πόλης της Κω, με περίπου 250 μόνιμους κατοίκους.

Άλλοτε αγαπημένος παραθεριστικός προορισμός των ντόπιων κατοίκων, αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια λόγω του έντονου τουριστικού ενδιαφέροντος για την περιοχή.

Το τοπίο διακρίνεται για την ηρεμία του. Η βόρεια ακτή καλύπτεται από πλούσια λευκή αμμουδιά και ο κυρίως οικισμός απλώνεται μέσα στη μικρή εύφορη κοιλάδα. Στο Τιγκάκι κυριαρχεί το πράσινο. Ακόμα και η παραλία είναι γεμάτη αλμυρίκια που δημιουργούν μια όαση δροσιάς πάνω στην καυτή άμμο. Ο συνδυασμός της κατάλευκης αμμουδερής παραλίας και της πράσινης κοιλάδας δημιουργεί ένα ειδυλλιακό φυσικό περιβάλλον για τον επισκέπτη.

Η παραλία στο Τιγκάκι είναι από τις πιο αγαπητές, γιατί τα ρηχά νερά της είναι ιδιαίτερα φιλόξενα και για τα παιδιά. Εκτείνεται σε μήκος 10χλμ κι έχει βραβευτεί πολλές φορές με «Γαλάζια Σημαία», όχι μόνο για την άρτια οργάνωση αλλά και για την προσεγμένη εμφάνισή της. Εκτός από το μπάνιο στα κρυστάλλινα νερά της, οι λάτρεις του σέρφινγκ θα την αγαπήσουν πραγματικά για τα κύματα που δημιουργούνται στα ανοιχτά της. Όσοι θέλουν να ασχοληθούν με τα θαλάσσια σπορ αλλά δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία, στο Τιγκάκι θα βρουν σχολή εκμάθησης θαλάσσιων σπορ.

Όπως σε όλο το νησί, οι επιλογές για φαγητό είναι πολλές -από ένα πρόχειρο και γρήγορο γεύμα μέχρι γκουρμέ επιλογές, με έμφαση στα φρέσκα ψάρια και στην τοπική κουζίνα. Μπαρ, καφέ και κέντρα νυχτερινής διασκέδασης υπάρχουν διάσπαρτα σε όλο τον οικισμό και σε αρκετά από αυτά η διασκέδαση κρατάει μέχρι το πρωί. Όσο για καταστήματα, όλη η αγορά είναι συγκεντρωμένη στον κεντρικό δρόμο του χωριού.

Η πρόσβαση είναι εύκολη με λεωφορείο, ιδιωτικό όχημα ή ακόμη και με ποδήλατο, ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο από τη Λάμπη μέσα από μια πανέμορφη διαδρομή στη φύση.

Άγιος Στέφανος

Μια από τις πιο πολυφωτογραφημένες παραλίες του νησιού, ο Άγιος Στέφανος συνδυάζει την ομορφιά της φύσης με σημαντικά ιστορικά μνημεία όπως τα ερείπια παλαιοχριστιανικών ναών που απέχουν μερικά μόλις μέτρα από τη θάλασσα. Το όμορφο τοπίο ολοκληρώνει το Καστρί, ένα μικρό βραχώδες νησάκι διαμέτρου 50 μέτρων ακριβώς απέναντι, στη μέση του κόλπου, από όπου ξεπροβάλλει το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου.

Καλά οργανωμένη, η παραλία δέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών και προσφέρει αρκετές ανέσεις αλλά και ποικιλία θαλάσσιων σπορ.

Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Κεφάλου. Για να την επισκεφτείτε μπορείτε να ακολουθήσετε τον δρόμο που οδηγεί έξω από το χωριό της Κεφάλου και να πάρετε την στροφή δεξιά που κατεβαίνει προς στην παραλία. Αλλιώς μπορείτε να περπατήσετε πάνω στην αμμουδιά από το Kαμάρι.

 


Άγιος Φωκάς

Περήφανη κάτοχος «Γαλάζιας Σημαίας», η παραλία του Αγ. Φωκά συνδυάζει λευκή και μαύρη άμμο με πανέμορφα βότσαλα. Απέχει περίπου 8χλμ από την πόλη της Κω και μόλις 2χλμ από τις Θέρμες.

Διαθέτει αρκετά οργανωμένα σημεία με ομπρέλες, ξαπλώστρες, υποδομή για water sports, αλλά και το Beach Bar Άγιος Φωκάς. Όσοι αναζητούν ένα ήσυχο σημείο για να απολαύσουν το όμορφο τοπίο είναι σίγουρο ότι θα το βρουν κατά μήκος αυτής της όμορφης παραλίας.

Θα φτάσετε στον Άγιο Φωκά χρησιμοποιώντας λεωφορεία, ταξί, δικό σας όχημα, αλλά και ποδήλατο.

 


Θερμά

Τα Θερμά ή αλλιώς Εμπρός Θέρμες βρίσκονται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού περίπου 13χλμ από την πόλη της Κω.

Το τοπίο έχει άγρια ομορφιά: απότομες πλαγιές, βράχους και σκούρα βότσαλα, αποτέλεσμα τεκτονικών διαταραχών και ηφαιστειακών εκρήξεων εκατομμύρια χρόνια πριν.

Η περιοχή πήρε το όνομά της από τις θερμές πηγές που αναβλύζουν αιώνες τώρα. Πρόκειται για ιαματικές πηγές το νερό των οποίων είναι πλούσιο σε Ασβέστιο, Κάλιο, Νάτριο, Θείο και Μαγνήσιο, συστατικά που θεωρούνται κατάλληλα για την ίαση δερματικών, αρθριτικών, και ρευματικών παθήσεων, αλλά και για την αισθητική του δέρματος. Η θερμοκρασία των νερών κυμαίνεται από 30-50 βαθμούς.

Η εμπειρία ανεκτίμητη, ένα φυσικό ΣΠΑ. Στο μπροστινό μέρος της παραλίας έχει δημιουργηθεί μια μικρή λίμνη που διαχωρίζεται από την υπόλοιπη παραλία με βράχια που επιτρέπουν στο θαλασσινό νερό να εισέρχεται και να δροσίζει τα καυτά νερά. Η παραλία αυτή είναι κατάλληλη για όλες τις ηλικίες και για όλες τις εποχές.

Μπορείτε να επισκεφθείτε τα Θερμά είτε με το λεωφορείο, είτε με οποιοδήποτε ιδιωτικό μεταφορικό μέσο.

 


Καμάρι

Η κεντρική παραλία της Κεφάλου, το Καμάρι, είναι μια από τις πιο γνωστές παραλίες του νησιού. Αρκετά μεγάλη σε μήκος, είναι η συνέχεια της παραλίας του Λιμνιώνα. Απέχει περίπου 1χλμ από τον κεντρικό οικισμό του χωριού και περίπου 40χλμ από την πόλη της Κω.

Τα καταγάλανα και κρύα νερά της είναι ιδανικά για τις καυτές μέρες του καλοκαιριού. Εύκολα προσβάσιμο και πλήρως οργανωμένο, το Καμάρι μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες των επισκεπτών. Εδώ μπορείτε να χαλαρώσετε απολαμβάνοντας το κολύμπι και τον ήλιο, αλλά και να ανεβάσετε την αδρεναλίνη σας δοκιμάζοντας ένα από τα πολλά water sport. Σε όλο το μήκος της παραλίας υπάρχουν καφετέριες και παραδοσιακές ταβέρνες ικανές να καλύψουν τις ανάγκες ακόμα και του πιο απαιτητικού ουρανίσκου!

Η πρόσβαση είναι εύκολη, είτε με κάποιο από τα συχνά δρομολόγια των λεωφορείων, είτε με ιδιωτικό όχημα, είτε με ποδήλατο για τους πιο τολμηρούς!

 


Καρδάμαινα

Στην οικισμό της Καρδάμαινας θα βρείτε μια αμμώδη παραλία, καλά οργανωμένη, με πολλές ξαπλώστρες και ομπρέλες.  Υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις water sport κατά μήκος της και, αν δεν θέλετε να απομακρυνθείτε πολύ από την παραλία για να γευματίσετε, σίγουρα θα βρείτε εκεί κοντά ένα εστιατόριο που να ταιριάζει στα γούστα σας. Επίσης θα βρείτε και πολλά beach bar και καφετέριες στην οποίες μπορείτε να χαλαρώσετε έχοντας θέα την υπέροχη θάλασσα.

Η παραλία βρίσκεται στον οικισμό της Καρδάμαινας, 25 περίπου χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Κω και 7 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο.

 


Κοχυλάρι

Η  αμμώδης παραλία, αποκομμένη από τις υπόλοιπες παραλίες της Κεφάλου καθώς βρίσκεται στη βόρεια πλευρά, είναι ιδανική για wind surfing και kite surfing πάνω στα μεγάλα κύματα που δημιουργεί ο δυνατός αέρας. Όσοι δεν ασχολούνται με το Kite Boarding, αλλά θέλουν να μάθουν, θα βρουν εκεί μια από τις πολλές σχολές της Κω για Kite boarding, την Kohylari Kite Center.

Η  μικρή παραλία Κοχυλάρι βρίσκεται λίγο έξω από τον οικισμό της Κέφαλου, σε απόσταση περίπου 5 χιλιομέτρων από αυτόν. Θα φτάσετε εκεί ακολουθώντας τον δεξί παράδρομο του επαρχιακού δρόμου, λίγο πριν τη διαδρομή προς Κέφαλο.

 


Λάμπη

Μια από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες του νησιού, ιδιαίτερα δημοφιλής χάρη στη θέση της κοντά στο κέντρο της πόλης.

Βρίσκεται στη δυτική πλευρά της πόλης και στην ουσία είναι η συνέχειά της.

Εδώ ο επισκέπτης αντικρίζει 1 χιλιόμετρο πανέμορφης αμμουδιάς από τη μία και καταπράσινη φύση από την άλλη. Η Λάμπη έχει κερδίσει Γαλάζια Σημαία για την καθαρότητα των νερών της αλλά και το πλήθος των υπηρεσιών που προσφέρει.

Κατάλληλη για όλους, οικογένειες, ζευγάρια και παρέες, καλύπτει όλες τις επιθυμίες. Κατά μήκος της συναντά κανείς beach bars, κέντρα water sports, αλλά και εγκαταστάσεις beach volley. Ιδιαίτερα “ζωντανή” κατά τη διάρκεια της ημέρας, προσφέρει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να ξεκουραστεί, να διασκεδάσει σε κάποιο από τα πολλά beach bars, αλλά και να αθληθεί στα θαλάσσια σπορ. Αλλά και το βράδυ δεν “κοιμάται”, συνεχίζοντας σε έντονους ρυθμούς, με αρκετά μπαρ και εστιατόρια.

Για να πάτε στη Λάμπη μπορείτε να ακολουθήσετε με το ποδήλατό σας τον ποδηλατοδρόμο στην παραλιακή πλευρά της Κω, αλλά και να επιλέξετε ιδιωτικό όχημα ή ένα από τα τοπικά λεωφορεία.

 


Μαρμάρι

Η παραλία του Μαρμαρίου είναι αμμώδης με υπέροχη γαλάζια θάλασσα. Οργανωμένη για όσους θέλουν να αποφύγουν τον ήλιο και να ξεκουραστούν σε μια ξαπλώστρα, έχει και σημεία χωρίς ξαπλώστρες για να κάνετε την ηλιοθεραπεία σας και να αποφύγετε τη φασαρία. Παρέχει πολλές δυνατότητες για water sports και ενδείκνυται για Kite Surfing, προσφέροντας ιδανικές συνθήκες. Το Μαρμάρι διαθέτει αναψυκτήριο και εστιατόρια, αλλά και ένα μικρό λιμανάκι στο οποίο μπορούν να προσαράξουν μικρά σκάφη

Η παραλία βρίσκεται 15 χιλιόμετρα στα δυτικά της πόλης της Κω, στον ομώνυμο οικισμό. Είναι προσβάσιμη με αυτοκίνητο, μοτοσικλέτα, ταξί ή με τα τακτικά τοπικά δρομολόγια των λεωφορείων του νησιού.

 


Μαστιχάρι

Η παραλία του Μαστιχαρίου δίνει την εντύπωση πως βρίσκεσαι σε κάποιο εξωτικό μέρος. Σε μερικά σημεία της είναι οργανωμένη, αλλά όσοι αρκούνται στα λίγα και καλά μπορούν να ξαπλώσουν με την πετσέτα τους πάνω στην άμμο, σε ένα ήρεμο μέρος κατά μήκος της παραλίας και να απολαύσουν το υπέροχο ηλιοβασίλεμα.

Εκτός από τα οργανωμένα θαλάσσια σπορ, θεωρείται ιδανική για wind- και kite surfing. Όσοι θέλουν να διασκεδάσουν με τα παιδιά τους μπορούν να επισκεφτούν σε μικρή απόσταση το Πάρκο Αναψυχής Θαλάσσιων παιχνιδιών “Lido”.

Η παραλία του Μαστιχαρίου βρίσκεται κοντά στον οικισμό της Αντιμάχειας, 22 χιλιόμετρα Δυτικά της Κω, και αποτελεί συνέχεια της παραλίας Μαρμαρίου.

Αν δεν έχετε δικό σας όχημα, μπορείτε να φτάσετε εκεί με ταξί ή λεωφορείο από την πόλη της Κω ή τα χωριά της Αντιμάχειας και του Μαστιχαρίου.

 


Camel

Η υπέροχη παραλία Κάμελ (Camel) βρίσκεται στην Κέφαλο και αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για να απολαύσετε το μπάνιο σας αλλά και να ξεκουραστείτε. Βρίσκεται μέσα σε ένα κόλπο και είναι μικρότερη σε μήκος από τις υπόλοιπες που βρίσκονται εκεί, κάτι που την κάνει να ξεχωρίζει από τις παραλίες της Κεφάλου.  Ακριβώς από επάνω θα βρείτε το εστιατόριο Camel με πολλές επιλογές σε θαλασσινά.

Για να πάτε εκεί μπορείτε με το όχημά σας και με οδηγό τις πινακίδες που βρίσκονται στον κεντρικό δρόμο, να ακολουθήσετε τον δρόμο που κατεβαίνει προς την παραλία Κάμελ (Camel).

 


Λαγκάδα

Η παραλία Λαγκάδα βρίσκεται στην Κέφαλο και είναι ιδανική για οικογένειες με παιδιά αλλά και ζευγάρια όπως και αρκετές άλλες στην Κέφαλο. Η  χρυσαφένια άμμος αλλά και τα καταγάλανα νερά της είναι ιδανικά για να ξεκουραστείτε στις ξαπλώστρες με ομπρέλες που θα βρείτε εκεί και να κάνετε το μπάνιο σας.

Για να βρεθείτε στην παραλία είναι εύκολο, αφού το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ακολουθήσετε την ταμπέλα από τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στην Κέφαλο.

 


Magic

Η παραλία Magic είναι η τελευταία που θα συναντήσετε καθώς φεύγετε από την Κέφαλο. Η άμμος και τα καθαρά νερά της είναι αυτά που την χαρακτηρίζουν.  Όπως και οι υπόλοιπες που βρίσκονται εκεί κοντά, είναι ιδανική για χαλάρωση και ευχάριστες βουτιές στην θάλασσα. Κοντά στην θάλασσα υπάρχει εστιατόριο με νόστιμα πιάτα και θαλασσινά.

Ακολουθήστε την πινακίδα που οδηγεί στην παραλία από τον επαρχιακό δρόμο κοντά στην Κέφαλο για να βρεθείτε εκεί.

 


Μάρκος

Η παραλία Μάρκος είναι άλλη μια παραλία ιδανική για οικογένειες και ζευγάρια. Η ατμόσφαιρα σε κάνει να χαλαρώσεις και να απολαύσεις το μπάνιο σου στα καταγάλανα και ρηχά νερά που θα συναντήσετε εκεί. Επίσης, αν αργότερα πεινάσετε μπορείτε να απολαύσετε το φαγητό που θα βρείτε στο εστιατόριο εκεί κοντά.

Για να πάτε εκεί, απλά ακολουθήστε την πινακίδα που θα βρείτε στον κεντρικό δρόμο λίγο έξω από την Κέφαλο.

 


Paradise

Το όνομα αυτής της παραλίας προδιαθέτει τον επισκέπτη για αυτό που θα συναντήσει: ένα πραγματικά παραδεισένιο τοπίο. Μια αμμουδιά περίπου 6 χιλιομέτρων, κρυστάλλινα παγωμένα νερά, ένα τοπίο με φόντο τους καταπράσινους από κέδρους λόφους συνθέτουν έναν επίγειο παράδεισο!

Πραγματικά οργανωμένη, προσφέρει στον επισκέπτη ό,τι μπορεί να επιθυμεί. Εδώ μπορεί κανείς να ξεκουραστεί και να απολαύσει το μπάνιο του, αλλά και να διασκεδάσει κάνοντας water sports. Όταν έρθει η ώρα του μεσημεριανού, μπορεί κανείς να απολαύσει φρέσκα ψάρια και τοπικούς μεζέδες σε κάποια από τις κοντινές ταβέρνες. Μια παραλία της Κω δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία να επισκεφτεί.

Η παραλία είναι προσβάσιμη με το λεωφορείο της γραμμής ή απλά ακολουθώντας τον δρόμο που φεύγει από την Κέφαλο.

 


Sunny

Η παραλία Sunny βρίσκεται στην Κέφαλο και είναι συνέχεια της παραλίας Markos.  Είναι μια υπέροχη παραλία με καταγάλανα νερά και χρυσαφένια άμμο, ιδανική για χαλάρωση. Κοντά στην παραλία, υπάρχει και το ομώνυμο εστιατόριο που σερβίρει θαλασσινά αλλά και άλλα φαγητά.

Για να βρεθείτε στην παραλία, απλά ακολουθείστε την πινακίδα από τον κεντρικό δρόμο της Κεφάλου.

 


Τιγκάκι

Η παραλία του Τιγκακίου βρίσκεται στον ομώνυμο οικισμό, 11 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Κω και εκτείνεται σε μια απόσταση 10 χιλιομέτρων, έως τις αλυκές.

Η χρυσαφένια άμμος και τα ρηχά νερά, ιδιαίτερα φιλόξενα για τα παιδιά, καθιστούν την παραλία αυτή ελκυστική για ένα μεγάλο αριθμό τουριστών.

Έχει βραβευτεί πολλές φορές με “Γαλάζια Σημαία”, όχι μόνο για την άρτια οργάνωση αλλά και για την προσεγμένη εμφάνισή της. Εκτός από το μπάνιο στα κρυστάλλινα νερά της, οι λάτρεις του σέρφινγκ θα την αγαπήσουν πραγματικά για τα κύματα που δημιουργούνται στα ανοιχτά της. Όσοι θέλουν να ασχοληθούν με τα θαλάσσια σπορ αλλά δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία, στο Τιγκάκι θα βρουν σχολή εκμάθησης θαλάσσιων σπορ.

Όπως σε όλο το νησί, οι επιλογές για φαγητό, καφέ ή ποτό είναι πολλές.

Η πρόσβαση  από την πόλη της Κω είναι εύκολη με λεωφορείο, ιδιωτικό όχημα ή ακόμη και με ποδήλατο, ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο από τη Λάμπη μέσα από μια πανέμορφη διαδρομή στη φύση.

 


Φάρος

Η αμμώδης παραλία χαρακτηρίζεται από μεγάλα κύματα, λόγω των δυνατών ανέμων που υπάρχουν εκεί. Είναι οργανωμένη, με πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στα οποία μπορείτε να περάσετε τις διακοπές σας.

Η παραλία χρωστά το όνομά της στο φάρο που βρίσκεται εκεί κοντά. Είναι η συνέχεια της παραλίας της Λάμπης και εκτείνεται σε απόσταση 3 χιλιομέτρων.

Για να φτάσετε μπορείτε να ακολουθήσετε τον ποδηλατοδρόμο που περνά από το λιμάνι και καταλήγει στο τέλος του Φάρου. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα δρομολόγια των λεωφορείων ή δικό σας όχημα.

 


Χελώνα

Η παραλία Χελώνα είναι μια μαγευτική παραλία η οποία βρίσκεται 4 χιλιόμετρα μακριά από την Καρδάμαινα της Κω.

Με χρυσαφένια άμμο και καταγάλανα νερά είναι μια χαρακτηριστική παραλία που μπορεί κανείς να βρει στο νησί. Στο μεγαλύτερο μέρος της είναι οργανωμένη, με ξαπλώστρες και ομπρέλες.  Υπάρχουν όμως και σημεία κατά μήκος της όπου μπορεί κάποιος να ξαπλώσει στην αμμουδιά. Λίγο ποιο μακριά από την παραλία υπάρχουν και πολλά εστιατόρια για να γευματίσετε.

Από την Καρδάμαινα μπορείτε να την βρείτε αν ακολουθήσετε με το όχημα σας τον δρόμο προς τα δυτικά, κατά μήκος της παραλίας.

 


Ψαλίδι

Η παραλία αποτελείται κυρίως από βότσαλα και είναι σε πολλά σημεία οργανωμένη. Σε ένα σημείο της υπάρχει ένας κολπίσκος στον οποίο μπορείτε να κάνετε kite surfing, αν έχετε τον κατάλληλο εξοπλισμό. Μπορείτε επίσης να βρείτε κατά μήκος της οργανωμένα water sports με wind surfing, water ski και πολλά άλλα. Αν πεινάσετε, μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ψάρι, ελληνική και ευρωπαϊκή κουζίνα σε ταβέρνες που βρίσκονται κατά μήκος της.

Η παραλία του Ψαλιδιού είναι κοντά στην πόλη της Κω, στο δρόμο που οδηγεί στον Άγιο Φωκά και στις Θέρμες.

Μπορείτε να φτάσετε στο Ψαλίδι με λεωφορείο, ταξί, νοικιασμένο όχημα ή ακόμα και ποδήλατο.

Αρχαίο τείχος (Κως – 4ος αι. π.Χ.): Είναι χτισμένο με κατεργασμένους λίθους, αλλού στενότερο και αλλού φαρδύτερο, με πάχος 6-8 μέτρων. Με τους δυο του βραχίονες έφθανε μέχρι το στόμιο του λιμανιού και συνεχίζει ανατολικά μέχρι το σημερινό Διοικητήριο ενώ δυτικά καλύπτει τα πλάγια της αρχαίας αγοράς μέχρι το Αρχαιολογικό Μουσείο.

 


Μεσαιωνική Πόλη (Κως): Τα τείχη της μεσαιωνικής πόλης των Ιπποτών κτίστηκαν πολύ βιαστικά (1391-1396) και δεν ξεχωρίζουν εύκολα από τα τείχη της αρχαίας πόλης μέσα στα οποία κτίστηκαν. Περιλαμβάνει το χώρο από την Ακτή Μιαούλη και Κουντουριώτη μέχρι την Πλατεία Ελευθερίας και τη Λεωφόρο Ιπποκράτους, η οποία την εποχή εκείνη ήταν τάφρος που συμπλήρωνε την άμυνα της πόλης και ονομαζόταν Χάνδακας. Από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία αυτού του τείχους είναι η λεγόμενη “Πύλη του Φόρου” που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της σύγχρονης πόλης. Το μοναδικό κοσμικό ιπποτικό κτίριο που σώζεται είναι η έδρα του διοικητή Fr. Sans, που έχει αναστηλωθεί και στεγάζει την αρχαιολογική βιβλιοθήκη.

 


Κάστρο της Νεραντζιάς ή των Ιπποτών (Κως, είσοδος λιμανιού – 16ος αι.): Το κυριότερο μεσαιωνικό μνημείο της Κω χτίστηκε στα ερείπια της αρχαίας πόλης του 336 π.Χ. Είναι αστερόσχημο και κλασικό δείγμα επιβλητικής αμυντικής αρχιτεκτονικής της εποχής του. Χτίστηκε από τους Ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννου της Ιερουσαλήμ, οι οποίοι κατέλαβαν το νησί το 1314, πάνω σε παλαιότερο κάστρο και διαθέτει διπλό τείχος και τάφρο ενώ περικλείει παλαιότερα κτίσματα και προμαχώνες (δεύτερο μισό 15ου αι.). Στο εσωτερικό σώζονται αρχαία αρχιτεκτονικά μέρη, πολλά από το Ασκληπιείο. Μέχρι τις αρχές του 20ου αι. ο χώρος που βρίσκεται το κάστρο ήταν νησί. Η Γέφυρα του Κάστρου το συνδέει με την πόλη και τον Πλάτανο του Ιπποκράτη.

 


Πλάτανος του Ιπποκράτη (Κως): Από τα πιο φημισμένα αξιοθέατα του νησιού. Βρίσκεται στο κέντρο πλατείας που σχηματίζουν το τζαμί της Λότζια (18ος αι.), η ρωμαϊκή Αγορά και τα ιταλικά δικαστήρια. Η περίμετρος του είναι δώδεκα μέτρα. Σύμφωνα με την παράδοση φυτεύτηκε από τον Ιπποκράτη που δίδασκε κάτω από τη φυλλωσιά του.

 


Οθωμανική κρήνη (Κως, δίπλα στον πλάτανο – 1792): Χτισμένη από τον Τούρκο κυβερνήτη Γαζή Χασάν, το νερό της χύνεται μέσα σε αρχαία σαρκοφάγο.

 


Τζαμί Ντεφτερντάρ (Κως, κεντρική πλατεία): Χτισμένο από τον Τούρκο κυβερνήτη Γαζή Χασάν με αρμονικές αναλογίες και κομψότητα.

 


Ιερό του Ηρακλή: Διαστάσεων 12,5 Χ 9μ. όπως μαρτυρεί επιγραφή, κτισμένο σε τραπεζοειδές ανάχωμα. Φιλοξενούσε άγαλμα του Ηρακλή, ενώ βρέθηκαν δυο ψηφιδωτά: Το πρώτο παριστάνει ένα ψαρά και το δεύτερο τον Ορφέα με ζώα γύρω του και στα πλάγια τον Ηρακλή σε συμπόσιο.

 


Στοά (4ος ή 30ς αι. π.Χ.): Μεσαίου μεγέθους στοά με 5 αναστηλωμένους κίονες και 5 συνεχόμενα δωμάτια που ακουμπούσαν στα αρχαία τείχη. Εδώ βρέθηκε το καμένο άγαλμα του Μαρσύα που μάλλον υπέστη σοβαρές φθορές στο σεισμό του 469 μ.Χ.

 


Πρωτοχριστιανική βασιλική (4ος ή 5οσ αι. μ.Χ.): Μεγάλη βασιλική (72 Χ 23,50μ.) κτισμένη σε ερείπια της αρχαίας στοάς. Χωρίζονταν σε δυο μέρη – τον πρόναο και την κυρίως βασιλική με δάπεδο καλυμμένο από ποικιλόχρωμα μάρμαρα. Στον εξωτερικό χώρο υπήρχε σταυροειδής κολυμπήθρα, ενώ σώζονται ερείπια σκάλας που οδηγούσε στο νάρθηκα του ναού, τυπικό χαρακτηριστικό των πρωτοχριστιανικών βασιλικών.

 


Ιερό της Πανδήμου Αφροδίτης: Με λευκούς μαρμάρινους κίονες κορινθιακού ρυθμού.

 


Αρχαία Αγορά (Κως, δυτικό τμήμα ανασκαφής): Τα ερείπια της Αγοράς εκτείνονται πέρα από τη λεωφόρο Ιπποκράτη με 152μ. μήκος και 82 πλάτος. Εδώ κτυπούσε η οικονομική καρδιά της αρχαίας Κω με δρόμους, καταστήματα, εργαστήρια και βωμούς να συνθέτουν μια “κλασική” αρχαία Αγορά. Στα ερείπια της Αγοράς κτίσθηκε η εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου.

 


Μυκηναϊκά ευρήματα (Κως, κοντά στον Αγ. Παντελεήμονα): Λείψανα Μυκηναϊκής εποχής.

 


Ταφικό μνημείο (Κως, κοντά στον Αγ. Παντελεήμονα): Τάφος γεωμετρικής περιόδου.

 


Αρχαίοι δρόμοι (Κως, κοντά στον Αγ. Παντελεήμονα): Ανακαλύφθηκαν δύο δρόμοι, ένας μικρός και ένας μεγάλος που ονομάστηκαν αντίστοιχα Cardo & Decumana.

 


Ξυστό: Ελληνιστικό γυμναστήριο που ονομάστηκε έτσι, γιατί οι αθλητές αλείφονταν με λάδι πριν αγωνιστούν που έξυναν στο τέλος των αγώνων. Το στάδιο του γυμναστηρίου είχε έκταση ένα εκτάριο. Το Γυμναστήριο έφερε στέγαστρο, ενώ σώζονται 17 από τους 81 κίονες που εκτιμάται ότι είχε. Δυτικά της κιονοστοιχίας κτίστηκε τη Ρωμαϊκή εποχή δεξαμενή για κολύμπι.

 


Θέρμες (Κως, κοντά στο Ξυστό): Ρωμαϊκή κατασκευή, καταστράφηκαν μετά το σεισμό του 469 μ.Χ. Ο πυρήνας του οικοδομήματος ήταν μια μεγάλη αίθουσα που στο σωζόμενο θολωτό μέρος της αποκαλύφθηκε μωσαϊκό διαστάσεων 7×6,5 μ σε πολύ καλή κατάσταση.


Παλαιοχριστιανική βασιλική (Κως, Θέρμες): Καταλαμβάνει μεγάλο μέρος των Θερμών. Από τα αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά μέρη του ναού σώζονται το ιερό, η αναστηλωμένη μαρμάρινη είσοδος με διακοσμητικό σταυρό, η σταυρόσχημη κολυμπήθρα και το σύνθρονο.

 


Αίθουσα με ψηφιδωτά (Κως, κοντά στις Θέρμες): Εφαπτόμενα οικοδομής του 3ου-4ου αι. μ.Χ. βρίσκονται τα ερείπια μεγάλης αίθουσας, όπου αποκαλύφθηκε ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα ψηφιδωτά του 2ου μ.Χ. αι. με κωμικές σκηνές από μάχες ανθρώπων με αγριογούρουνα, αρκούδες και ταύρους. Διακρίνονται και η κρίση του Πάρη, ο Απόλλωνας και οι Μούσες.

 


Νυμφαίον (Κως, απέναντι από τις Θέρμες – 3ος αι. μ.Χ.): Ήταν Βεσπασιανή (δημόσιο ουρητήριο). Πήρε αυτό το όνομα, γιατί ήταν τόσο όμορφο που οι μελετητές παραπλανήθηκαν αρχικά και πίστεψαν ότι ήταν ιερό των Νυμφών. Στο κέντρο του υπήρχε αυλή με ψηφιδωτά με πηγάδι στο κέντρο. Γύρω από την αυλή, στις 3 από τις 4 πλευρές, υπάρχουν 11 κίονες, ενώ στην 4η πλευρά διατηρούνται κόγχες, όπου πρέπει να υπήρχαν αγάλματα.

 


Οικία της αρπαγής της Ευρώπης: Είναι κτισμένη σε ερείπια παλαιοτέρου κτιρίου του 142 μ.Χ. Σε μια από τις αίθουσες της βρέθηκε ψηφιδωτό (3×3,2 μ.) που παρουσιάζει τη γυμνή Νύμφη Ευρώπη να μεταφέρεται μέσα στα κύματα κρατημένη από τα κέρατα του ταύρου-Δία. Στις καλοδιατηρημένες αίθουσες της οικίας σώζονται ψηφιδωτά, κίονες, βάσεις κιόνων και αξιοσημείωτης τεχνικής αποχετευτικές προβλέψεις.

 


Αρχαίο Ωδείο (Κως, λεωφόρος Γρηγορίου Ε’): Ανακαλύφθηκε το 1929 από Ιταλό αρχαιολόγο. Φέρει εννέα μαρμάρινες βαθμίδες που αποτελούσαν την πρώτη θέση και διάζωμα ψηλότερα που την ξεχώριζε από τις υπόλοιπες. Στις δυο άκρες των βαθμίδων 18 σκαλοπάτια διευκόλυναν την κυκλοφορία των θεατών, ενώ ο κάτω χώρος στηρίζονταν σε θολωτές αίθουσες, όπου βρέθηκαν αρχαία αγάλματα, όπως του Ιπποκράτη. Το Ωδείο διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση και φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις.

 


CASA ROMANA (3ος αι. μ.Χ.): Ρωμαϊκό οίκημα που προσομοιάζει ανάλογα της Πομπηίας. Στο εσωτερικό της περιλαμβάνει τρεις αυλές (atria, αίθρια) που η κάθε μια φέρει στο κέντρο διακοσμητική δεξαμενή. Στο πρώτο αίθριο υπήρχαν δυο δωμάτια με ψηφιδωτά. Το δεύτερο αποτελείται από αίθουσα ντυμένη με μάρμαρο, που πιθανών χρησίμευε ως αίθουσα φαγητού, και ψηφιδωτό. Στο τρίτο σώζονται ψηφιδωτά και κίονες κορινθιακού και ιωνικού ρυθμού στις τέσσερις πλευρές σχηματίζοντας Ροδιακή στοά.

 


Θέρμες λιμένος (Κως, διασταύρωση οδών Ομήρου και Ηροδότου): Στο χώρο των Μπουζουκτών (δηλαδή της καταστροφής) βρίσκονται οι κυκλικές θέρμες ή Θέρμες λιμένος καθώς και τμήματα των αρχαίων τειχών.

 


Θέρμες (Κως, διασταύρωση οδών Κολοκοτρώνη και 31ης Μαρτίου – 4ος ή 3ος αι. π.Χ.): Με πολλά ψηφιδωτά και πλήθος αρχαίων επιγραφών, με τη σπουδαιότερη να αναφέρει τον κανονισμό της λατρείας του Εναγώνιου Ερμή.

 


Αρχαίο Στάδιο (Κως, διασταύρωση οδών 31ης Μαρτίου και Μ. Αλεξάνδρου): Με διαστάσεις 600×40 πόδια και λείψανα κιόνων που ήταν η άφεσις του σταδίου.

 


Ασκληπιείο (3,5 χλμ. νοτιοδυτικά της Κω, περιοχή Παναγία Ταρσού): Ο ιερός χώρος όπου ο Ιπποκράτης εφάρμοσε κατά τρόπο συστηματικό την επιστήμη της Ιατρικής. Μυκηναϊκά και Γεωμετρικά ευρήματα μαρτυρούν πρώιμη χρήση του χώρου, που τόνοι λάσπης είχαν προφυλάξει για αιώνες. Οι έρευνες για τον εντοπισμό του Ασκληπιείου απο αρχαιολογικές ενδείξεις και τοπικές αφηγήσεις ξεκίνησαν τα τέλη του 19ου αι. αλλά το ιερό αποκαλύφθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από το Γερμανό αρχαιολόγο Herzog με πολύτιμη πληροφόρηση από τον ντόπιο ιστοριοδίφη Ζαρράφτη. Πέραν των αμιγών αρχαιολογικών στοιχείων, όπως τα διάσπαρτα μέλη, η γειτνίαση με πηγές που θα τροφοδοτούσαν στην αρχαιότητα το ιερό με το απαραίτητο νερό, οδήγησαν στην επιλογή της συγκεκριμένης θέσης για τη διεξαγωγή της έρευνας. Οι πιο συγκροτημένες ανασκαφές και οι πιο δραστικές παρεμβάσεις στα μνημεία έγιναν από Ιταλούς αρχαιολόγους, που διαμόρφωσαν σε ικανό βαθμό τη σημερινή του μορφή. Το Ασκληπιείο άνθισε κατά την ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο ως τόπος ξεκούρασης και θεραπείας. Οι ίδιοι οι θεράποντες ιατροί του Ασκληπιείου ήταν και ιερείς του Ασκληπιού. Τον 2ο αι. π.Χ. η φήμη του ιερού και της ιατρικής σχολής που είχε ιδρύσει εκεί ο Ιπποκράτης είχε εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα. Έτσι θεσπίστηκε η ασυλία του ιερού και η καθιέρωση των Μεγάλων Ασκληπιείων (εορτή με μουσικούς και γυμνικούς αγώνες). Η ανάπτυξη οδήγησε στην επέκτασή του ιερού χώρου, την οικοδόμηση του μεγάλου ναού στο τρίτο άνδηρο και την ανακατασκευή του βωμού στα πρότυπα του περγαμηνού βωμού του Διός. Η επιλογή του χώρου ήταν πολύ επιτυχημένη, για την κάλυψη της ψυχικής ανάρρωσης των ασθενών: χτισμένο στις πλαγιές ενός χαμηλού λόφου με θαυμάσια θέα στα μικρασιατικά παράλια. Στα κυριότερα μνημεία του χώρου περιλαμβάνονται:

  • Ιερό του Ασκληπιού: Διαμορφωμένο σε άνδηρα. Στο πρώτο άνδηρο μια σκάλα με 24 σκαλοπάτια οδηγεί ψηλότερα τον επισκέπτη. Τριγύρω, εκτός από τη νότια πλευρά υπάρχουν στοές, πιθανώς δωμάτια των ασθενών. Εκεί θα βρίσκονταν και βρύσες με τα ιαματικά νερά των γύρω πηγών, ενώ μια σώζεται και σήμερα. Στη νότια πλευρά υπήρχε σκάλα, ενώ σώζεται δίπλα της επιγραφή που αναφέρεται στον Ξενοφώντα, διάσημο Κώο γιατρό της αρχαιότητας και προσωπικό φίλο και θεράποντα του Νέρωνα. Στα αριστερά υπήρχαν κόγχες, όπου μάλλον τοποθετούνταν αγάλματα. Σε αυτό το επίπεδο υψώνονταν, κατά τους αρχαιολόγους, και το φιλοτεχνημένο από τον Πραξιτέλη άγαλμα της θεάς Αφροδίτης, μέσα σε ναό που ανοικοδομήθηκε προς τιμής της.
  • Ρωμαϊκό κτίσμα: Στο ανατολικό μέρος δεσπόζει μεγάλο κτίσμα Ρωμαϊκής εποχής, πιθανώς κατοικία Ρωμαίου Διοικητή.
  • Βωμός του Κυπαρίσσιου Απόλλωνα ή του Ασκληπιού (4ος αι. π.Χ.): Το αρχαιότερο κτίσμα του Ασκληπιείου υψώνεται στο δεύτερο άνδηρο, στο οποίο ο επισκέπτης μεταβαίνει με΄σω κλίμακας με 30 σκαλοπάτια. Ο γλυπτός διάκοσμος, από τον οποίο δεν σώζεται σχεδόν τίποτα, θεωρείται ότι ήταν έργο των γιών του Πραξιτέλη.
  • Ιωνικός ναός Ασκληπιού (3ος π.Χ.): Δίστυλος εν παραστάσει με 2 αναστηλωμένους κίονες (στην πρόσοψη στοά από δύο κίονες ανάμεσα σε παραστάδες) θέλγει με την αρμονία των αναλογιών του. Σώζεται η βάση του λατρευτικού αγάλματος και λάκκος στο δάπεδο του σηκού, όπου πρέπει να φυλασσόταν το θησαυροφυλάκιο του ναού.
  • Κορινθιακός ναός Απόλλωνα: Στα ανατολικά του δεύτερου ανδήρου, με οκτώ αναστηλωμένους κίονες, χρονολογείται την εποχή των Αντωνίνων.
  • Ημικυκλική εξέδρα: Σε μικρή απόσταση από τον κορινθιακό ναό, πιθανότατα ήταν αίθουσα συνεδριάσεων των ιερέων-ιατρών.
  • Ερείπια κατοικιών: Σε μικρή απόσταση από τον κορινθιακό ναό του Απόλλωνα.
  • Δωρικός ναός του Ασκληπιού (2ος αι. π.Χ.): Στην πλήρη του μορφή ήταν ένας μεγάλος ναός δωρικού ρυθμού (διαστάσεων 34×18μ).
  • Ελληνιστική στοά: Γύρω από το ναό και σε μια έκταση 100×80μ. υπάρχουν ίχνη μιας ελληνιστικής στοάς που περιέκλειε τις τρεις πλευρές καθώς και δωμάτια. Στην ανατολική πλευρά της στοάς βρέθηκε σαραγμένη πλάκα με τα στοιχεία I.C.X.P. Συνεπώς ο ναός αργότερα μετατράπηκε σε Χριστιανική Εκκλησία. Ο χώρος μέσα και γύρω από τη στοά πρέπει να ήταν κατάφορτος από αγάλματα εξαιρετικής τέχνης και πολύτιμα αναθήματα.
    Άλλα σημαντικά οικοδομήματα του ιερού είναι η Βεσπασιανή και ο ναΐσκος του Ξενοφώντα (1ος αι. μ.Χ.) και η Εκκλησία Παναγίας Ταρσού που θεμελιώθηκε στα μεσαιωνικά χρόνια πάνω στον περίπτερο ναό του Απόλλωνα της ρωμαϊκής περιόδου. Σώζεται μόνο ένα παλαιοχριστιανικό κιονόκρανο που χρησίμευε ως Αγία Τράπεζα.

 


Ανάμεσα στα σημαντικά μνημεία στο υπόλοιπο νησί συμπεριλαμβάνονται:

 

  • Κυκλώπεια κτίσματα (Παλαιόσκαλα και Άγιος Φωκάς), που επιβεβαιώνουν την κατοίκηση των Πελασγών στο νησί.
  • Ταφικό μνημείο (Πυλί): Ερείπια του τάφου του Χαρμύλου, βασιλιά του νησιού κατά την αρχαιότητα.
  • Αλασσάρνα (Καρδάμαινα): Απομεινάρια αρχαίου οικισμού, όπου βρέθηκαν ναός του Απόλλωνα, θέατρο καθώς και παλαιοχριστιανικές βασιλικές.
  • Ιπποτικό κάστρο (Αντιμάχεια): Χτίστηκε από τους Ιππότες της Ρόδου και αποτέλεσε στόχο πειρατικών επιθέσεων ενώ χρησιμοποιήθηκε και ως φυλακή. Στο εσωτερικό του υπάρχουν δύο εκκλησάκια και στην εσωτερική πύλη οικόσημο του Μεγάλου Μάγιστρου Pierre d’Aubusson.

Η επί μακρόν κατοχή της Κω από ξένους κατακτητές μέχρι το πρόσφατο παρελθόν (1948) έχει επηρεάσει τον χαρακτήρα και την πολιτιστική παιδεία των κατοίκων. Παράλληλα, ο τοπικός πολιτισμός και η παράδοση επηρεάστηκε έντονα από τα γεωργικά και κτηνοτροφικά επαγγέλματα των κατοίκων που κυριάρχησαν μέχρι τη δεκαετία του 1970. Τα τελευταία χρόνια, η ανάπτυξη της Κω στον τομέα του τουρισμού και η ανάγκη της προσφοράς πολιτιστικών δρώμενων προς τους τουρίστες σε συνάρτηση με τη συναναστροφή των κατοίκων με αυτούς εμπλουτίζουν τον τοπικό νησιωτικό πολιτισμό με ξένες, ευρωπαϊκές κυρίως επιρροές.

 

Η μουσική και ο χορός είναι οι κύριες πολιτιστικές δράσεις των κατοίκων που συνδέονται με την παράδοση, την ορθόδοξη εκκλησιαστική πίστη και τις εποχές της καλλιέργειας και της συγκομιδής των προϊόντων. Σημαντικό στοιχείο είναι ότι αυτές οι τέχνες των παραδοσιακών χορών και τραγουδιών και της Βυζαντινής μουσικής δεν παρουσιάζονται από λίγους εκτελεστές, αλλά αποτελούν στοιχείο συλλογικότητας των κατοίκων που συμμετέχουν ενεργά σε δεκάδες πανηγύρια και εκκλησιαστικές γιορτές, σε γάμους και σε οικογενειακές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις. Παράλληλα, δεκάδες σύλλογοι διατήρησης της παράδοσης, εκπαιδευτήρια και ιδιωτικές σχολές μεταβιβάζουν γνώσεις στα νέα παιδιά.

 

Τελευταία αναπτύσσονται οι τέχνες της ζωγραφικής, του θεάτρου, της κεραμοποιίας των πνευστών μουσικών οργάνων. Σημαντικό μερίδιο του πολιτισμού της Κω καταλαμβάνει η ενασχόληση σημαντικού μέρους των κατοίκων με την αρχαία ιστορία, ιδιαίτερα με ότι συνδέεται με την Ελληνιστική εποχή και τον Ιπποκράτη. Μεγάλο τμήμα των πολιτιστικών δραστηριοτήτων του νησιού εμφανίζεται και παρουσιάζεται προς τους κατοίκους και τους τουρίστες στο πλούσιο πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων των «Ιπποκράτειων» του Δήμου της Κω, στις οποίες συχνά συμμετέχουν όλοι οι παρευρισκόμενοι.

 

 


Πολιτιστικές εκδηλώσεις

Κάθε καλοκαίρι και οι 3 Δήμοι του νησιού διοργανώνουν ξεχωριστές πολιτιστικές εκδηλώσεις που το ευρύ τους φάσμα συνδέεται αρμονικά με το πνεύμα αναψυχής που διακατέχει στις θερινές διακοπές όχι μόνο τους ντόπιους αλλά και τους ξένους επισκέπτες του νησιού. Οι εκδηλώσεις αυτές είναι οι ακόλουθες:

  • “Ιπποκράτεια” που διοργανώνει ο Δήμος Κω από τον Ιούλιο έως το Σεπτέμβριο. Περιλαμβάνουν την απαγγελία του Ιπποκράτειου Όρκου, συναυλίες κλασσικής και ποικίλης μουσικής, θεατρικές παραστάσεις, αρχαίες τραγωδίες, εκθέσεις λαογραφικού υλικού, ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, ειδικές εκπαιδευτικές-ψυχαγωγικές εκδηλώσεις για παιδιά, ιστιοπλοϊκούς αγώνες.
  • “Δίκαια” που διοργανώνει ο Δήμος Δικαίου του Ιούλιο και Αύγουστο. Περιλαμβάνουν συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, παραδοσιακούς χορούς, παρουσιάσεις νέων εκδόσεων, εκδηλώσεις για παιδιά και αθλητικούς αγώνες.
  • “Ηράκλεια” που διοργανώνει ο Δήμος Ηρακλειδών του Ιούλιο και Αύγουστο. Περιλαμβάνουν συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, παραδοσιακή μουσική και χορούς, εκθέσεις φωτογραφίας.

 


Πανηγύρια / Γιορτές

Στην Κω πραγματοποιούνται αρκετά πανηγύρια, όπου αναβιώνουν παλαιά ήθη και έθιμα του νησιού, ορισμένα εκ των οποίων είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν με τις ιδιαιτερότητες τους το ενδιαφέρον του επισκέπτη.

Πρόκειται για,

  • Το πανηγύρι του Άγιου Γεωργίου στις 23 Απριλίου στο Πυλί με την διοργάνωση ιπποδρομιών
  • Στις 23 Απριλίου στο Ασφενδίου, μέσα σε δασάκι με την προσφορά ντόπιων μεζέδων
  • Στις 15 Αυγούστου στην Κέφαλο, όπου προσφέρεται από τους ντόπιους κτηνοτρόφους γίδα βραστή με πιλάφι

 


Επίσης,

  • Του Αγίου Πνεύματος
  • Των Αγίων Αποστόλων στις 29 Ιουνίου
  • Δεκαπενταύγουστο στην Αντιμάχεια
  • Ττου Αγίου Ιωάννη στις 28 Αυγούστου στο Μαστιχάρι
  • Στα Γενέθλια της Θεοτόκου στις 8 Σεπτεμβρίου στην Καρδάμαινα
  • Στα Εισόδια της Θεοτόκου στις 21 Νοεμβρίου στην Κέφαλο
  • Του Αγίου Δημητρίου στις 26 Οκτωβρίου στο Ασφενδιού

 


Στην Κω διοργανώνονται κάθε καλοκαίρι ορισμένες γιορτές με καθαρά τοπικό χρώμα καθώς αφορούν χαρακτηριστικά προϊόντα του νησιού ή αλιεύματα.

  • Η Γιορτή του Κρασιού στο Μαστιχάρι, την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου
  • η Γιορτή του Ψαριού στην Κέφαλο, το πρώτο δεκαπενθήμερο Αυγούστου
  • Η Γιορτή του Μελιού στην Αντιμάχεια, επίσης το πρώτο δεκαπενθήμερο Αυγούστου
  • Η Γιορτή της Μαρίδας στην Καρδάμαινα, το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου
  • Οι Απόκριες γιορτάζονται με παρελάσεις αρμάτων κυρίως στην Αντιμάχεια και το Πυλί.

Συνεδριακός Τουρισμός

Η Κως, χάρη στην καταγωγή του “Πατέρα της Ιατρικής” Ιπποκράτη και των σχετικών αρχαιολογικών μνημείων (Ασκληπιείο), αποτελεί σταθερό σημείο επίσκεψης για εκατοντάδες χιλιάδες γιατρούς από όλο τον κόσμο που θέλουν να “αποτίσουν φόρο τιμής” στον τόπο όπου έζησε και δίδαξε ο μέγας Ιπποκράτης και να ορκιστούν και πάλι, με σύμβολο τον αρχαίο όρκο του Ιπποκράτη. Αυτό οδήγησε στην κατασκευή και λειτουργία αρκετών κέντρων συνεδριακού τουρισμού, το μεγαλύτερο από τα οποία παρέχει πλήρεις συνεδριακές υποδομές σε 3.000 συνέδρους.

Οι υποδομές συνεδριακών χώρων σε συνδυασμό με το διεθνές αεροδρόμιο και το πλήθος των ξενοδοχειακών μονάδων, όπως επίσης και το ευρύτερο και πλούσιο ιστορικό, φυσικό και πολυπολιτισμικό περιβάλλον για την ψυχαγωγία των συνέδρων τουριστών στο περιθώριο των εργασιών, αποτελούν συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού που προσελκύουν την διεξαγωγή δεκάδων συνεδρίων ετησίως.

Η ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού, ο οποίος επεκτείνεται και σε άλλους κλάδους των επιστημών και των επιχειρήσεων, υποστηρίχθηκε ενεργά και μέσω των δραστηριοτήτων του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος που εδρεύει σε ιδιόκτητες κτιριακές εγκαταστάσεις πλησίον του Ασκληπιείου και οργανώνει κάθε χρόνο διεθνείς συναντήσεις και ημερίδες για τον ιατρικό κόσμο. ​​​​​

 


Καταδύσεις

Ο βυθός της θάλασσας στην Κω έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και μεγάλη ποικιλία. Ο βυθός στις βραχώδεις νότιες και νοτιοδυτικές ακτές που βρίσκονται απέναντι από την ηφαιστιογενή Νίσυρο είναι εντελώς διαφορετικός από τον βυθό των βόρειων και βορειοανατολικών ακτών. Σε αρκετά σημεία του νησιού υπάρχουν σχολές και επιχειρήσεις που παρέχουν κάθε δυνατότητα στους λάτρεις των καταδύσεων να εξερευνήσουν τις κρυμμένες ομορφιές του βυθού στο νησί μας.

 


Arian Diving Center Η Arian diving Center έχει καθιερωθεί στην Κω, το όμορφο ελληνικό νησί, και μέσω της εκτεταμένου επαγγελματισμού έχει καταφέρει να κερδίσει μια διεθνή φήμη. Το Καταδυτικό Κέντρο βρίσκεται στην Καρδάμαινα, σε μικρή απόσταση με τα πόδια από πολλά από τα ξενοδοχεία, καταστήματα, τράπεζες, μπαρ / εστιατόρια και οποιεσδήποτε άλλες υπηρεσίες που μπορεί να χρειαστείτε. Η Καρδάμαινα είναι ένα χωριό που βρίσκεται 30 χιλιόμετρα από την πόλη της Κω και 5 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο “Ιπποκράτης”.  –  http://www.arian-diving-centre.com/

 


Kos Divers Dive Center Το 1991, τρεις ντόπιοι οδηγοί κατάδυσης ο Κώστας, η Kalle και ο Mattias αποφάσισαν ότι ήθελαν να ανοίξουν το δικό τους κέντρο καταδύσεων και αφού εργάστηκαν μαζί για πολλά χρόνια, το Kos Divers άνοιξε τελικά τις πόρτες του στο κοινό το 2003. 10 χρόνια αργότερα και αφού εξακολουθεί να διατηρεί τον ίδιο ενθουσιασμό για να μοιράζεται τον υποβρύχιο κόσμο με δύτες παλιούς και νέους, ο Κώστας βρίσκεται να είναι ιδιοκτήτης μιας δυναμικής και επιτυχημένης επιχείρησης καταδύσεων, την 5 * PADIDiving Center. Kos Divers.  –  https://www.kosdivers.com/

 


Liamis Dive Center To κέντρο καταδύσεων Liamis προσφέρει σε εσάς και τους φίλους ή την οικογένειά σας τη μοναδική ευκαιρία να ανακαλύψετε και να εξερευνήσετε το μαγικό υποβρύχιο κόσμο του Αιγαίου. Στο κέντρο καταδύσεων Λιάμης, θα βρείτε το ασυναγώνιστο συνδυασμό της αναγνώρισης των διεθνών προτύπων, την εξειδικευμένη εκπαίδευση στην κατάδυση, την δέσμευση για ασφάλεια και την εξυπηρέτηση των πελατών.  –  http://www.liamisdivecentre.com/

 


Sea Spirit Diving Resort ​Το Sea Spirit Diving Resort βρίσκεται στην περιοχή Ψαλίδι, 4 χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Κω στο ξενοδοχείο Ramira και στην Καρδάμαινα στο Mitsis Hotel Complex (Norida, Summer Palace, Village Family, Blue Domes). Σε κάθε ένα από τα θέρετρα αυτά, μπορείτε να πάρετε το πρώτο μάθημα κατάδυσης σας και να ανακαλύψτε τα μυστήρια και τα θαύματα του υποβρύχιου κόσμου ή αν είστε ένας πιστοποιημένος δύτης, μπορείτε να επιλέξετε από μια ποικιλία καταδύσεων οι οποίες βρίσκονται σε μικρή απόσταση ή ακόμη και να επιλέξετε σας την δική σας θέση.  –  http://www.kosdiving.gr/

 


Θαλάσσια Σπορ

Σε κάθε παραλία του νησιού μπορεί κανείς να εντοπίσει το σπορ ή την δραστηριότητα που επιθυμεί. Η Κως είναι ο παράδεισος των θαλασσίων σπορ και δραστηριοτήτων. Αν ανήκετε σε αυτούς που τους αρέσει η περιπέτεια και τα θαλάσσια σπορ, τότε σε κάθε παραλία του νησιού μπορεί κανείς να εντοπίσει το σπορ ή την δραστηριότητα που επιθυμεί: surf, kite, θαλάσσια ποδήλατα, βάρκες, water parks για παιδιά, γήπεδα beach volley και οτιδήποτε μπορεί κανείς να επιθυμήσει γύρω από τη θάλασσα μπορεί να το βρει εύκολα και παντού στην Κω, όσο πουθενά αλλού. Σπορ και παιγνίδια στη θάλασσα για όλους, για παιδιά και για μεγάλους, για αυτούς που τους αρέσει η έντονη δραστηριότητα και τα πιο ριψοκίνδυνα αθλήματα, για αυτούς που επιθυμούν να απολαύσουν πιο ήρεμα και χαλαρά τη θάλασσα και τον ήλιο.

Σε κάθε παραλία του νησιού υπάρχουν δεκάδες μικρές επιχειρήσεις που παρέχουν με ασφάλεια όλα τα είδη θαλάσσιας ψυχαγωγίας.

Ένα από τα αδιαμφισβήτητα πολιτιστικά χαρακτηριστικά ενός τόπου είναι η γαστρονομία του. Στην Κω η γαστρονομική παράδοση είναι πλούσια και ακολουθεί πιστά την ελληνική μεσογειακή διατροφή. Παρότι θεωρείται ένα κοσμοπολίτικο νησί, έχει καταφέρει να διατηρήσει αναλλοίωτη την παράδοση στην κουζίνα της. Πολλά από τα παραδοσιακά εδέσματα συνδέονται με θρησκευτικές εορτές, όπως και στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας. Το εύφορο έδαφος, το ήπιο κλίμα και ο λαμπρός ήλιος δίνουν στο νησί τη δυνατότητα να παράγει πλήθος ξεχωριστών προϊόντων, καθώς και πολύ ιδιαίτερες ποικιλίες κρασιού.

 

Στα εστιατόρια του νησιού θα βρείτε μεγάλη ποικιλία πιάτων με κρέας, λαχανικά, τυριά, αλλά και θαλασσινά πιάτα με ψάρια, γαρίδες, καλαμαράκια, αστακούς κ.ά. Όλα ετοιμάζονται με ντόπιο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Από το γεύμα δεν απουσιάζουν τα γλυκά, κυρίως σιροπιαστά με μέλι, και το κρασί.

Από τα πιο διάσημα είναι το παραδοσιακό “γλυκό ντοματάκι”. Η ξεχωριστή ποικιλία μακρόστενης μικρής ντομάτας (κατά τους ντόπιους “λαϊνάτη”, για τους υπόλοιπους γνωστή και ως pomodoro) μετατρέπεται στα χέρια των ντόπιων νοικοκυρών σε ένα εξαιρετικό γλυκό του κουταλιού.

 

Μοναδικό επίσης στο νησί είναι και το “τυρί της πόσας” ή “κρασότυρο”. Κατσικίσιο τυρί, ντόπιας παραγωγής, που τοποθετείται για την διατήρησή του σε κρασί και παίρνει εξωτερικά ένα κόκκινο χρώμα με μια ιδιαίτερη απαλά πικάντικη γεύση.

 

Αρκετές και ενδιαφέρουσες είναι οι τοπικές συνταγές της μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής που οι νοικοκυρές της Κω παρασκευάζουν συνήθως στις μεγάλες θρησκευτικές εορτές. Οι πλέον χαρακτηριστικές από αυτές είναι το “πλιγούρι”, αλεσμένο σιτάρι που μαγειρεύεται με χοιρινό κρέας, τα “πιτταρίδια” (λαζάνια που βράζουν στο ζωμό κρέατος), τα “κατιμέρια” (στριφτή τηγανιτή τυρόπιτα με μυτζήθρα, που προσφέρονται με μέλι και κανέλλα), τα “ξύσματα” (ψωμιά σιταρένια, ζυμωμένα με ξυσμένη μυζήθρα και μυρωδικά), τα “αφρένα” ή “εφτάζυμα” (αρωματισμένα ψωμιά που το προζύμι τους γίνεται με τον αφρό βρασμένων ρεβιθιών και φύλλων δάφνης), το “κουσάφι” (βρασμένη μαύρη σταφίδα με διάφορα μυρωδικά), οι “λάζαροι” (ζύμωμα και πλάσιμο άσπρου σιταρένιου αλευριού σε ανθρώπινο σχήμα), οι “κουφοί” είναι από σκέτο ζυμάρι ενώ οι “γεροί” που προσφέρονται τη Σαρακοστή έχουν γέμιση από σταφίδες και σουσάμι καβουρδισμένο ή αμύγδαλα κοπανισμένα και ζυμωμένα με ανθόνερο. Ιδιαίτερης γεύσης είναι οι “Λαμπρόπιτες” (τυρόπιτες στρογγυλές και μεγάλες σε σχήμα βαθύ πιάτου παραγεμισμένου με “προσφά”, δηλαδή φρέσκια ανάλατη μυζήθρα, ζυμωμένη με άφθονα αυγά και λίγο προζύμι).Το χειμώνα, στη γιορτή της Αγ. Βαρβάρας, οι νοικοκυρές του νησιού φτιάχνουν τα “βάρβαρα” μια ιδιαίτερη γλυκιά γεύση από βρασμένο σιτάρι με ταχίνι, ζάχαρη, αμύγδαλα, καρύδια, σταφίδες, ρόδι, κανέλα, ανθόνερο, πορτοκαλόφυλλο και μπαχαρικά. Η “Κανελάδα” είναι ένα μοναδικό παραδοσιακό ποτό και η “Αλεσφακειά” ιδιαίτερο σε άρωμα αφέψημα από βότανο που συναντάμε στο νησί. Το θυμαρίσιο μέλι, τα ντόπια κρασιά και το ούζο ξεχωρίζουν για την εξαιρετική γεύση και το άρωμά τους.

Όλα αυτά είναι μόνο μέρος από τις παραδοσιακές γεύσεις που μπορείτε να βρείτε στο νησί. Τα εστιατόρια, οι ταβέρνες και τα καφενεία αναρίθμητα, απλώνονται σε όλο το νησί για να ικανοποιήσουν και τις πιο δύσκολες γαστρονομικές απαιτήσεις. Μη χάσετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε τις ντόπιες γεύσεις και σίγουρα όλα αυτά θα τα βρείτε και στα καταστήματα τροφίμων και παραδοσιακών ειδών και έτσι θα δώσετε την ευκαιρία στους φίλους σας, πίσω στο σπίτι, να πάρουν μια γεύση από την Κω και εσείς να αναπολήσετε το καλοκαιράκι με τις γεύσεις αυτού του ευλογημένου τόπου.

 


Οι πιο παραδοσιακές τοπικές συνταγές είναι:

  • Βάρβαρα (γλυκό με σιτάρι και σταφίδες)
  • Λαζαράκια (γλυκό με σταφίδες, καρύδια και αμύγδαλα)
  • Λαμπρόπιτες (πίτες με τυριά)
  • Μαγειριά (κρέμα)
  • Μακαρούνα (Του Πασσά) Πλαστή (φαγητό με κυμά)
  • Μακαρούνες Κεφαλιανές με Καβουρδιστό (φαγητό με χοιρινό)
  • Μπακλαβάς
  • Ντοματάκι Γλυκό (σαν του κουταλιού)
  • Πηχτή
  • Πλιγούρι με χοιρινό
  • Πουλάκια Ασφενδιανά
  • Τυρόπιτα με τυρί της πόσας
  • Χαλβάς κουταλιού (Κώτικος)

Ασκληπιείο

Το Ασκληπιείο της Κω είναι κτισμένο στις πλαγιές ενός λοφίσκου με πλούσια βλάστηση και υπέροχη θέα στη θάλασσα και στις Μικρασιάτικες ακτές. Αποτελεί το σπουδαιότερο αρχαιολογικό μνημείο του νησιού, αλλά και ένα από τα πιο φημισμένα ασκληπιεία της αρχαιότητας. Στους αρχαίους χρόνους αποτελούσε χώρο λατρείας του θεού Ασκληπιού και χώρο θεραπείας αλλά και διδασκαλίας της Ιατρικής. Εκεί δίδαξε ο Ιπποκράτης, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ιατρικής κατά την αρχαιότητα, στη σχολή που είχε ιδρύσει ο ίδιος στο χώρο του Ασκληπιείου. Σε αντίθεση με το ιερό του Ασκληπιού στην Επίδαυρο, στην Κω αναπτύχθηκε ιδιαίτερα η επιστημονική ιατρική.

Τα Ασκληπιείο της Κω, του οποίου τα σωζόμενα ερείπια χρονολογούνται μετά τον 4ο αιώνα π.Χ, βρίσκεται νοτιοδυτικά της σημερινής πόλης της Κω σε απόσταση περίπου 3,4 χιλιομέτρων. Χρονολογείται στην Ελληνιστική εποχή, άποψη που ενισχύεται από την εκμετάλλευση του χώρου που παρουσιάζουν τα τρία αλλεπάλληλα επίπεδα -στοιχείο ανατολίτικης αρχιτεκτονικής που εισχώρησε στην ελληνική αρχιτεκτονική με τις κατακτήσεις του μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ένα καθοριστικό γεγονός που συνέβη στην Κω κατά την περίοδο της βασιλείας των Πτολεμαίων, το 260 π.Χ., ήταν η πανελλήνια αναγνώριση του δικαιώματος της ασυλίας του ιερού χώρου του Ασκληπιού για την καθιέρωση του πανηγυρικού εορτασμού την Μεγάλων Ασκληπιείων. Η επιδίωξη από τους Κώους της παραχώρησης ασύλου σε κάθε καταδιωγμένο που ζήταγε προστασία στο Ασκληπιείο φανερώνει πόσο περήφανοι ένοιωθαν οι Κώοι για την ύπαρξή του, θεωρώντας συνάμα τον ναό ως κέντρο της πόλης τους.

Η ανακάλυψη του Ασκληπιείου έγινε το 1902 από τον Γερμανό αρχαιολόγο Rudolf Herzog και τον Κώο ιστοριοδίφη Ιάκωβοο Ζαρράφτη, ο οποίος μάλιστα υπολόγισε και υπέδειξε την ορθή θέση του ιερού. Αφορμή για να εντατικοποιηθούν οι έρευνες για την ανεύρεσή του ήταν ο τέταρτος μίμος του Ηρώνδα «Γυναίκες με τάματα και θυσίες στο Ασκληπιείο», στον οποίο ο συγγραφέας αφήνει να φανούν ο θαυμασμός και η λατρεία του προς την Κω, αλλά και περιγράφει τις εικόνες και τα αγάλματα από το Ασκληπιείο. Οι ανασκαφές συνεχίστηκαν από τους Laurenzi (1930) και Morricone (1937-38), μαζί με εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης. Αξίζει να αναφερθεί πως πολλά αντικείμενα από τις ανασκαφές φυγαδεύτηκαν προς τη Ρώμη και την Κωνσταντινούπολη.

Διεύθυνση: Πλατάνι
Τηλέφωνο: 22420 28 326
Σάββατο-Δευτέρα: 08:00 – 15:00
Τρίτη-Παρασκευή: 08:00 – 20:00
Τιμή Εισόδου: €4.00

 


Αρχαία Αγορά

Κατά την αρχαιότητα η Αγορά κάθε πόλης ήταν το εμπορικό και κοινωνικό κέντρο αυτής. Η Αρχαία Αγορά της Κω είναι μια από τις μεγαλύτερες που έχουν ανασκαφεί έως σήμερα στην Ελλάδα. Οικοδομήθηκε αρχικά τον 4ο αι. π.Χ. σε μικρή απόσταση από το λιμάνι της πόλης.

Μετά το 366π.Χ. Όπου η πόλη της Κω αναγνωρίστηκε ως σημαντικό διοικητικό κέντρο, οικοδομήθηκαν στην περιοχή του λιμανιού και της αγοράς σπουδαία διοικητικά κτίρια αλλά και ιερά. Η αγορά ήταν η ‘καρδιά’ του οικονομικού κέντρου του νησιού με δρόμους, εργαστήρια καταστήματα και βωμούς που συνθέτουν την παραδοσιακή εικόνα μιας αρχαίας αγοράς.

Ο αρχαιολογικός χώρος ανασκάφτηκε από την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή κατά την περίοδο της ανοικοδόμησης της πόλης, μετά τον καταστρεπτικό σεισμό του 1933. Η αρχαία αγορά αποτελούνταν από τρεις κύριες στοές, Ανατολική, Δυτική και Βόρεια, που στο κέντρο τους συναντιόνταν σε μια μεγάλη εσωτερική αυλή. Η Βόρεια στοά ένωνε την αγορά με τα τείχη της πόλης, ενώ οι άλλες δύο είχαν διάφορα εμπορικά καταστήματα που εξυπηρετούσαν τις καθημερινές ανάγκες των πολιτών.

Οι συχνοί σεισμοί που έπληξαν το νησί έδιναν αφορμή για συνεχείς ανοικοδομήσεις της πόλης. Τα διαφορετικά υλικά που χρησιμοποιούνταν βοηθούν στη διάκριση των οικοδομικών φάσεων. Ο σεισμός του 6ου ή 5ου αι. π.X. δεν άφησε ίχνη στην οικοδομική ιστορία της πόλης. Το 366π.X. και όλο τον 3ο αι., τα κτήρια κατασκευάζονται με αμυγδαλόπετρα (είδος ασβεστόλιθου) και πρασινωπό πωρόλιθο για τη θεμελίωση. Σπανιότερο είναι το μάρμαρο. Την επόμενη περίοδο γίνεται ευρεία χρήση του μαρμάρου. Αυτή την εποχή (2ος αι. π.X.) κατασκευάζονται τα μνημειώδη κτηριακά συγκροτήματα που έδωσαν μεγαλοπρεπή όψη στην πόλη. Η ανοικοδόμηση που ακολούθησε το σεισμό του 142 μ.X. (επί αυτοκράτορα Αντωνίνου του Eυσεβούς) άλλαξε την όψη της πόλης. Στα κτήρια έγινε χρήση της χυτής τοιχοποιίας, ενώ αυτή την περίοδο οικοδομούνται οι θέρμες, το θέατρο, το στάδιο και γίνεται ανακατασκευή της αγοράς και των οικοδομικών τετραγώνων. Καθοριστικός ήταν ο σεισμός του 469 μ.Χ. (επί αυτοκράτορα Λέοντος I) που σημαίνει το τέλος της αρχαίας πόλης και την αρχή της παλαιοχριστιανικής περιόδου. Η ανασκαφή της Ελληνικής αρχαιολογικής υπηρεσίας στη νότια πλευρά προσδιόρισε το μήκος του κτίσματος στα 300 περίπου μέτρα. Ανατολικότερα από την αρχαία αγορά οι ανασκαφές ανακάλυψαν μέρος του ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης (ιπποδάμειο) με πλατείς δρόμους (4 έως 6 μέτρα) και 4 οικοδομικές νησίδες με σπίτια και καταστήματα.

Ως αρχαιολογικός χώρος, η αγορά εντάσσεται στην ευρύτερη αρχαιολογική ζώνη του λιμανιού, το ορατό σήμερα τμήμα της οποίας καλύπτει μια έκταση 152μ. μήκους και 82μ. πλάτους. Στη ζώνη αυτή, εκτός από το ορατό τμήμα της αγοράς, ο επισκέπτης μπορεί να δει τμήμα της οχύρωσης της πόλης, τα ιερά της Αφροδίτης και του Ηρακλή, οικοδομικές νησίδες με τα λείψανα ιδιωτικών κατοικιών, αλλά και τμήμα του αρχαίου λιμένα της πόλης. Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο τμήμα της αρχαίας αγοράς βρίσκεται θαμμένο κάτω από την σύγχρονη πόλη. Μάλιστα, το νότιο τμήμα της ήρθε στο φως με πρόσφατες ανασκαφές απέναντι από τον βωμό του Διονύσου, οι οποίες οδήγησαν στην αναστήλωση δύο κιόνων οι οποίοι ανήκουν στην αρχαία αγορά.

Πληροφορίες:  22420 28 326

 


Κάστρο της Νερατζιάς

Το κάστρο της Κω, γνωστότερο ως κάστρο της Νεραντζιάς, αποτελεί το πιο σημαντικό σκέλος της ιπποτικής οχύρωσης που κατασκεύασαν οι Ιωαννίτες ιππότες στα τέλη του 14ου αιώνα μ.Χ.. Στα τέλη του 14ου και αρχές του 15ου αιώνα η Κως πυκνοφυτεύτηκε με νεραντζιές και λεμονιές γι’ αυτό και ονομάστηκε Νεραντζιά και το κάστρο της κάστρο της Νεραντζιάς.

Το κάστρο αποτελείται από δύο οχυρωμένους περιβόλους, ο εσωτερικός είναι προγενέστερος. Έχει ορθογώνιο σχήμα και στις γωνίες του πλαισιώνεται από 4 ψηλούς πύργους. Μία φαρδιά τάφρος χωρίζει τους δυο περιβόλους και μόνο στην ανατολική πλευρά ενώνονται μ’ ένα λοξό κατηφορικό δρόμο.

Το κάστρο της Νερατζιάς μαζί με το κάστρο του Αγίου Πέτρου στην απέναντι ακτή της Αρχαίας Αλικαρνασσού (Πετρούμι – Μποντρούμ) έλεγχαν το θαλάσσιο πέρασμα προς τους Άγιους Τόπους κατά την διάρκεια των Σταυροφοριών. Για το χτίσιμο του κάστρου έχουν χρησιμοποιηθεί πολλά αρχιτεκτονικά μέλη από την αρχαία πόλη της Κω και το Ασκληπιείο τα οποία μπορεί να δει κανείς μέχρι και σήμερα εντοιχισμένα σε διάφορα σημεία του κάστρου.

Το 19ο αιώνα το Κάστρο της Νερατζιάς χρησιμοποιήθηκε σαν στρατώνας της τουρκικής φρουράς και κατοικία του Τούρκου διοικητή. Στις 17 Μαρτίου 1816 εξερράγη από ατύχημα μια πυριτιδαποθήκη και κατέστρεψε μεγάλο μέρος του κάστρου.

Η σημερινή του μορφή οφείλεται στην Ιταλική Αρχαιολογική Υπηρεσία η οποία κατά την διάρκεια της Ιταλικής κατοχής κατεδάφισε τις τουρκικές προσθήκες και προχώρησε σε εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης του κάστρου στην αρχική του μορφή

Κατά τη Γερμανική κατοχή στο κάστρο στρατωνίσθηκε η φρουρά και φυλακίστηκαν οι πατριώτες.

Διεύθυνση: Ακτή Κουντουριώτη, Κως
Τηλέφωνο: 22420 24 776
Ώρες Λειτουργίας: 08:30 – 15:00
Είσοδος: €5.00

 


Ρωμαϊκό Ωδείο

Το Ρωμαϊκό Ωδείο θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά δημόσια οικοδομήματα της αρχαίας Κω. Βρέθηκε από τον Ιταλό αρχαιολόγο Laurenzi σε ανασκαφή που πραγματοποιήθηκε το 1929.

Κατασκευάστηκε το 2ο αι. μ.Χ. και πιστεύεται ότι κατέλαβε τη θέση προγενέστερου δημόσιου κτηρίου που ίσως ήταν το Βουλευτήριο της πόλης.

Παρότι το ωδείο κατασκευάστηκε για τη διεξαγωγή μουσικών αγώνων, χρησιμοποιούνταν ταυτόχρονα και ως έδρα της Γερουσίας, η οποία προσέδιδε τιμές σε διακεκριμένους πολίτες του νησιού.

Το οικοδόμημα ήταν αρχικά στεγασμένο και η χωρητικότητά του υπολογίζεται σε περίπου 750 άτομα. Το κοίλο του, προσανατολισμένο προς το βορρά, στηριζόταν σε θολωτές κατασκευές, τις οποίες έφεραν κτιστοί πεσσοί χυτής τοιχοποιίας. Διέθετε δεκατέσσερις σειρές μαρμάρινων εδωλίων, από τις οποίες έχουν αναστηλωθεί οι εννέα, και χωριζόταν με διάδρομο σε δύο διαζώματα, από τα οποία το κατώτερο χωριζόταν σε κερκίδες με τέσσερις κλίμακες. Κάτω από το κοίλο διαμορφώθηκαν δύο ημικυκλικές στοές και μια σειρά δωματίων που χρησίμευαν είτε ως καταστήματα είτε ως εργαστήρια. Η σκηνή είχε την ασυνήθιστη μορφή ακανόνιστου πενταγώνου και αποτελείτο από δύο μέρη, το προσκήνιο και το παρασκήνιο, τα οποία επικοινωνούσαν μεταξύ τους με τρεις εισόδους. Στις δύο πλευρές της σκηνής υπήρχαν ακόμη δύο θύρες που οδηγούσαν στις παρόδους. Η ορχήστρα ήταν κυκλική και το δάπεδό της ήταν διακοσμημένο με μαρμαροθέτημα. Δύο ακόμη ψηφιδωτά δάπεδα κοσμούσαν τις παρόδους. Βρέθηκαν κρυμμένα γύρω στα 18 μαρμάρινα αγάλματα, εκ των οποίων το σημαντικότερο είναι αυτό του Ιπποκράτη που σήμερα εκτίθεται στο αρχαιολογικό μουσείο της Κω.

Σήμερα στο ωδείο φιλοξενούνται ποικίλα πολιτιστικά δρώμενα, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Επίσης, στο εσωτερικό του Ωδείου φιλοξενείται έκθεση φωτογραφίας του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αιγαιακών Σπουδών, χρηματοδοτούμενη από το Γ’ Κ.Π.Σ.

Πληροφορίες στο τηλέφωνο:  22420 28 326

 


Τάφος του Ηρακλή

Ο Ναός του Ηρακλή κοντά στον Πλάτανο του Ιπποκράτη χρονολογείται στον 2ο αι. π.Χ. και είναι χτισμένος επάνω σε ανάχωμα τραπεζοειδούς σχήματος. Στο βόρειο άκρο του αναχώματος υπήρχε ορθογώνιος ναός από τον οποίο διατηρείται η ευθυντήρια, το κρηπίδωμα και ο ορθοστάτης.

Έχει χαρακτηριστεί ως Ναός του Ηρακλή χάρη σε μια επιγραφή που βρέθηκε στο χώρο, καθώς και άλλα ευρήματα που σχετίζονται με το μύθο του Ηρακλή.

Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, μετά την ισοπέδωση του γύρω χώρου τον 2ο και 3ο αιώνα μ.Χ. δημιουργήθηκε ένα περιστύλιο με ψηφιδωτά σ’ ένα από τα οποία απεικονίζεται το «Συμπόσιο του Ηρακλή». Στον ίδιο χώρο βρίσκονται κτίρια από μεταγενέστερες χρονικές περιόδους, όπως ένα μικρό κτήριο θερμών και ένα βαπτιστήριο.

 


Casa Romana

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα του νησιού είναι η Ρωμαϊκή οικία ή Casa Romana.

Το 1933, ο μεγάλος σεισμός κατέστρεψε σχεδόν ολοκληρωτικά την Κω. Οι Ιταλοί, που τότε κατείχαν το νησί, βρήκαν την ευκαιρία να προχωρήσουν σε πολεοδομικό ανασχεδιασμό και πραγματοποίησαν εκτενείς ανασκαφές, καθώς γνώριζαν πως κάτω από τα ισοπεδωμένα κτίρια κρύβονταν αρχαία μνημεία. Ο Ιταλός αρχαιολόγος Laurenzi ανέλαβε την ανασκαφή και έπειτα η Ιταλική Διοίκηση προχώρησε στην πλήρη αναστήλωση της οικίας, η οποία και ολοκληρώθηκε ως το 1940.

Πρόκειται για μια ρωμαϊκή έπαυλη Πομπηϊανού τύπου του τέλους του 2 αι και των αρχών του 3 αι μ.Χ , κτισμένη στα ερείπια μιας Ελληνιστικής οικίας με θαυμάσιο αποχετευτικό σύστημα. Αποτελείται από 36 δωμάτια και 3 υπαίθριους χώρους, τα αίθρια ή άτρια (από το λατινικό atrium).

Η εξωτερική εικόνα του κτιρίου δεν προδιαθέτει τον επισκέπτη για το εξαιρετικό θέαμα που θα συναντήσει. Από την κεντρική είσοδο του κτιρίου, που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά, αρχίζει κανείς να αντιλαμβάνεται τον πλούτο των ευρημάτων. Εκεί συναντάμε βάση αγάλματος ή στήλης με την επιγραφή «ΑΠΕΛΕΞΙΚΑΚΟΣ» (αυτός που διώχνει το κακό).

Στο πρώτο άτριο συναντάμε μια μικρή δεξαμενή και στο δάπεδο ένα εντυπωσιακό και καλοδιατηρημένο ψηφιδωτό με παράσταση πάνθηρα που κατασπαράζει ελάφι. Σχεδόν σε όλα τα δωμάτια της οικίας συναντά κανείς πανέμορφα ψηφιδωτά αλλά και πλούσιο διάκοσμο. Στο κεντρικό δωμάτιο της οικίας (ανδρώνας) αλλά και σε άλλα υπάρχουν ίχνη ορθομαρμάρωσης και ψηφιδωτά δάπεδα με γεωμετρικά κοσμήματα, παραστάσεις τίγρης, πάνθηρα κ.ά. Οι βοηθητικοί χώροι βρίσκονται στη βορειοδυτική πλευρά, κοντά στη σκάλα που οδηγεί στον όροφο. Σε κάθε αίθριο συναντάμε μικρές ή μεγάλες δεξαμενές και ψηφιδωτά διαφόρων τύπων με πλούσια θεματολογία από Νηριήδες ως δελφίνια. Στο κτίριο βρέθηκαν και αγάλματα Νυμφών, της Αθηνάς, καθώς και ψηφιδωτό με αναπαράσταση βυθού, που αποδεικνύουν ότι η ζωή της οικίας ξεκίνησε στο τέλος της Ελληνιστικής εποχής.

Η επίσκεψη στη Ρωμαϊκή οικία ταξιδεύει τον επισκέπτη σε μια σαγηνευτική εποχή του παρελθόντος.

 


Αρχαίων Οίκος – Ο Κήπος του Ιπποκράτη

Το πολιτιστικό κέντρο Αρχαίων Οίκος Ο Κήπος του Ιπποκράτη βρίσκεται στο Μαστιχάρι της Κω και αποτελεί μια πιστή αναπαράσταση ενός αρχαίου ελληνικού οικισμού του 5ου π.Χ αιώνα. Ειδικεύεται στην ανάδειξη του αρχαίου ελληνικού τρόπου ζωής την εποχή που έζησε ο μεγάλος Έλληνας ιατρός Ιπποκράτης ο Κώος. Αποτελείται από ένα σπίτι ακριβές αντίγραφο της εποχής, μια φιλοσοφική στοά και ένα πέτρινο θέατρο που θα μας χρησιμεύσουν στη γνωριμία με τις φιλοσοφικές και πνευματικές αναζητήσεις, αλλά και με την ιατρική τέχνη εκείνης της εποχής.

Ο Οίκος αποτελείται από δύο ορόφους και είναι πέτρινος, κατασκευασμένος από πέτρα του νησιού, η ξύλινη σκεπή φέρει παλιό κεραμίδι και τα έπιπλα είναι χειροποίητα αντίγραφα της εποχής.

Τα σεμινάρια που διεξάγονται στον Οίκο καθημερινά είναι μαγειρικής, κεραμικής, φιλοσοφίας, αρτοπλασίας, γεωργίας, ψηφιδωτού και βοτσαλωτού.

Η φιλοσοφική στοά, κατασκευασμένη και αυτή στα πρότυπα της εποχής με χειροποίητο βοτσαλωτό στο δάπεδο και ανάγλυφα αντίγραφα στους τοίχους, φιλοξενεί έργα τέχνης και βιβλιοθήκη

Επίσης υπάρχει και το Πέτρινο θέατρο χωρητικότητας 80 ατόμων όπου γίνονται οι παραστάσεις.

Οι χώροι δεν είναι μουσειακοί, έτσι ο επισκέπτης μπορεί να ζήσει και να μετάσχει ενεργά στα δρώμενα του πολιτιστικού κέντρου μας. Εκτός από τα σεμινάρια που διεξάγονται στους χώρους του κέντρου, ο επισκέπτης μπορεί να περιπλανηθεί στους κήπους μας όπου τα βότανα, οι άγριοι κέδροι, τα αμπέλια και τα οπωροφόρα δένδρα βρίσκονται όλα σε αρμονία μεταξύ τους. Κανείς μπορεί να διδαχθεί βοτανολογία, βιολογική γεωργία και αμπελουργία ή απλά να ξεκουράσει το πνεύμα και το σώμα του σε ένα περιβάλλον που δεν υπέστη σχεδόν καμία επέμβαση. Η γη γύρω από το κέντρο είναι καταφύγιο άγριας ζωής και οι καλλιέργειες που υπάρχουν είναι βιολογικές . Το κέντρο μας είναι αφιερωμένο στη μεγαλοφυΐα των Ελλήνων φιλοσόφων και ο σκοπός μας είναι να ανακαλύψουμε όλοι μαζί, μέσα από τις διδαχές τους, σύγχρονους δρόμους που θα μας οδηγήσουν λίγο πιο βαθιά στην ουσία της ζωής και τη συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας της προστασίας της φύσης. Καθημερινά σεμινάρια και συμπόσια είναι αφιερωμένα στο σκοπό αυτό.

Ο Ιπποκράτης, πατέρας της σύγχρονης ιατρικής, είναι το καύχημα των Κώων πολιτών και γι’ αυτό δικαίως η Κως χαρακτηρίζεται ως το νησί του Ιπποκράτη. ​​Γιος του Ηρακλείδη και της Φαιναρέτης, απόγονος ιερατικής οικογένειας με προγόνους που υπήρξαν Ασκληπιάδες ιερείς της Κω, ο θεμελιωτής και στυλοβάτης της σύγχρονης Ιατρικής Επιστήμης Ιπποκράτης γεννήθηκε στην Κω, κατά την παράδοση στην αρχαία πρωτεύουσα του νησιού, την Αστυπάλαια, το 460π.Χ., χρονολογία που μας υποδεικνύει ο Ιστόμαχος ο Εφέσιος. Είχε δύο γιούς που ήταν επίσης εξαίρετοι γιατροί, τον Θεσσαλό και τον Δράκοντα.

 

Πήρε άριστη μόρφωση από τον πατέρα του και από τον παππού του Ιπποκράτη. Δάσκαλοί του υπήρξαν ακόμη ο διαιτολόγος Ηρόδικος ο Σηλυμβριανός, ο σοφιστής Γοργίας ο Λεοντίνος και ο φιλόσοφος Δημόκριτος ο Αβδηρίτης. Ασκήθηκε στην ιατρική επιστήμη της σχολής της Κω και της σχολής της Κνίδου, αλλά δεν καθηλώθηκε από το μυστικισμό της ιερατικής ιατρικής που επικρατούσε μέχρι τότε. Περιόδευσε πολλές χώρες, όπως τη Θράκη, τη Θάσο αλλά και την Αίγυπτο. Μελέτησε την φύση, το κλίμα, τα έθιμα και το χαρακτήρα των λαών τους και συγκέντρωσε πολύτιμες γνώσεις.

 

Μετά από όλες αυτές τις περιοδείες γύρισε στην Κω και, γεμάτος εμπειρίες, άρχισε να επεξεργάζεται το πολύτιμο επιστημονικό υλικό που είχε συλλέξει. Ανέλαβε την ιατρική σχολή της Κω και άρχισε να διδάσκει τους νέους που είχαν την έφεση και την ικανότητα να σπουδάσουν. Ερεύνησε την ιατρική των ιερέων του Ασκληπιείου της Κω, παρακολούθησε την ιατρική των μάγων και των πρακτικών γιατρών, μελέτησε την ιατρική των Γυμναστών και των Φιλοσόφων, εφάρμοσε νέες θεραπευτικές μεθόδους, απλοποίησε τις θρησκευτικές διατυπώσεις, καταδίκασε της αγυρτείες και διακήρυξε το νέο ιατρικό του «πιστεύω». Διέδωσε, επίσης, το ανθρωπιστικό του δόγμα: «ωφελέειν ή μη βλάπτειν» (να ωφελείς, ή μην βλάπτεις) και έθεσε ως κορωνίδα των ηθικών αξιών του το περίφημο: «ην γαρ παρή φιλανθρωπίη, πάρεστι και φιλοτεχνίη» (όπου υπάρχει αγάπη για τον άνθρωπο, υπάρχει αγάπη και για την τέχνη).

 

Για τον Ιπποκράτη, μεγάλος οδηγός ήταν η Μητέρα Φύση. Θεωρούσε την ιατρική άρρηκτα συνδεδεμένη με την φιλοσοφία, γεγονός που τον έκανε να πιστεύει ότι ικανός γιατρός μπορεί να γίνει μόνον ο φιλοσοφικά σκεπτόμενος. Γι’ αυτόν ο γιατρός έπρεπε να είναι μεταξύ άλλων θεοσεβής, φιλάνθρωπος, σεμνός, καθαρός, αφιλοχρήματος, υπομονετικός, ευγενής, εχέμυθος και μετριόφρων.

 

Η φήμη του Ιπποκράτη απλώθηκε γρήγορα παντού και όλοι τον καλούσαν να τους προσφέρει τις υπηρεσίες του. Γιάτρεψε, μεταξύ άλλων, τον Δημόκριτο μετά από κάλεσμα των Αβδηριτών και τον βασιλιά της Μακεδονίας Περδίκκα Β’ που έπασχε από ψυχικό μαρασμό. Επίσης, επισκέφθηκε την Αθήνα και βοήθησε να σταματήσει η επιδημία που μάστιζε την πόλη. Απόλαυσε τιμές, τόσο από τους Αθηναίους που τον στεφάνωσαν με χρυσό στεφάνι όσο και από τους Κώους συμπατριώτες του, που τίμησαν την μνήμη του με απεικονίσεις σε πολλά νομίσματα της Κωακής Πολιτείας.

 

Ο Ιπποκράτης πέθανε στη Θεσσαλία σε βαθιά γεράματα και θάφτηκε μεταξύ Τυρνάβου και Λάρισας. Η παράδοση λέει πως στον τάφο του για πολλά χρόνια παρέμενε σμήνος από μέλισσες, που το μέλι τους είχε ιαματικές ιδιότητες.

 

Χάρη στον Ιπποκράτη, το μικρό νησί της Κω προσέφερε πολλά στην ελληνική σκέψη και στον πολιτισμό. Η μεγαλοφυΐα του Ιπποκράτη, ιεροφάντη και μύστη της πιο ζωντανής ανθρωπιστικής θρησκείας και θεμελιωτή και αναμορφωτή της ιατρικής τέχνης, ανέδειξε το νησί στην οικουμένη.

 


Ο Όρκος του Ιπποκράτη​​​

 

​​​​Ο όρκος του Ιπποκράτη είναι ένα αριστούργημα ηθικού μεγαλείου, καθώς προβάλλει τις θεμελιώδεις αρχές του επαγγελματικού ήθους των γιατρών και διατυπώνει τις αθάνατες υποθήκες του σοφού Δασκάλου της Κω προς κάθε άνθρωπο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το παγκόσμιο ιατρικό σώμα δίνει το συγκεκριμένο όρκο σε μορφή τελετής, παρότι δεν είναι πλέον αναγκαστικός και δεν λαμβάνεται από όλους τους γιατρούς. Στον όρκο έχουν γίνει αρκετές αλλαγές ανά χώρα και ανά σχολή, διατηρώντας ​κάποια κομμάτια του και αλλάζοντας άλλα, όπως αυτά που απαγόρευαν στους περισσότερους γενικούς γιατρούς την έκτρωση, την ευθανασία και τη χειρουργική.

 

Στα Ιπποκράτεια που γίνονται κάθε χρόνο στην Κω, το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων είναι η αναπαράσταση του Όρκου του Ιπποκράτη, η οποία γίνεται στο Ασκληπιείο. Ένας νεαρός στεφανηφόρος συνοδεύεται από δύο κοπέλες που παριστάνουν τις Θεές Υγεία και Πανάκεια, ενώ προηγείται πομπή με τρεις αυλοφόρους που παίζουν ένα ρυθμικό μουσικό κομμάτι καθώς κατεβαίνουν αργά και μεγαλόπρεπα τις φαρδιές σκάλες του δεύτερου ανδήρου του Ασκληπιείου. Δώδεκα κόρες ντυμένες με λευκή εσθήτα και με κάνιστρα στα χέρια ραίνουν με ροδοπέταλα το Βωμό του Κυπαρισσιού Απόλλωνα, μπροστά στον οποίο ο στεφανηφόρος απαγγέλλει τον Όρκο.

 

Ο όρκος του Ιπποκράτη

  1. Ορκίζομαι στο γιατρό Απόλλωνα και στο Ασκληπιό και στην Υγεία και στην Πανάκεια και σ’ όλους τους Θεούς και τις Θεές, που βάζω μάρτυρες, ότι θα εκπληρώσω τον όρκο μου αυτό και το συμβόλαιο αυτό σύμφωνα με τη δύναμη μου και την κρίση μου.
  2. Ότι θα θεωρώ εκείνον που μου δίδαξε την τέχνη αυτή ίσο με τους γονιούς μου, και θα το κάνω κοινωνό του βίου μου, και θα του προσφέρω από τα δικά μου ότι χρειάζεται. Τους απογόνους του θα θεωρώ ως αδέλφια μου και θα τους διδάξω την τέχνη αυτή, αν θέλουν να μάθουν, χωρίς μισθό και χωρίς συμφωνία.
  3. Ότι θα μεταδώσω τους επαγγελματικούς κανόνες, τα θεωρητικά μαθήματα και τις υπόλοιπες διάφορες ασκήσεις στους γιούς μου, στους γιούς του δασκάλου μου, και σε μαθητές που θα ‘χουν συνδεθεί μαζί μου με όρκο και συμβόλαιο, κατά τη συνήθεια των γιατρών, και σε κανέναν άλλο.
  4. Θα χρησιμοποιήσω τη θεραπευτική δίαιτα μόνο για ωφέλεια των αρρώστων, όσο εξαρτάται από τη δύναμη και την κρίση μου, και θα τους προφυλάξω από κάθε βλάβη κι αδικία.
  5. Δεν θα χορηγήσω θανατηφόρο φάρμακο σε κανένα, όσο κι αν παρακληθώ ούτε θα υποδείξω τέτοια συμβουλή. Επίσης, δεν θα δώσω σε γυναίκα φάρμακο εκτρωτικό.
  6. Αγνή και καθαρή θα διατηρήσω τη ζωή μου και την τέχνη μου.
  7. Δεν θα χειρουργήσω οπωσδήποτε αυτούς που πάσχουν από πέτρα, αλλά θα αφήσω την πράξη αυτή σους εξασκημένους
  8. Σε όσα σπίτια προσκαλούμαι, θα μπαίνω για το καλό των αρρώστων, κρατώντας τον εαυτό μου μακριά από κάθε θεληματική αδικία ή άλλη διαφθορά και προπάντων μακριά από κάθε αφροδισιακή πράξη σε σώματα γυναικών και ανδρών, ελεύθερων ή δούλων.
  9. Όσα δε κατά την διάρκεια της θεραπείας θα δω ή θα ακούσω, ή και πέρα από τις ασχολίες μου στην καθημερινή ζωή, όσα δεν πρέπει ποτέ να κοινολογούνται στους έξω, θα τα αποσιωπώ, υπολογίζοντας ότι αυτά είναι ιερά μυστικά
  10. Όσο λοιπόν θα τηρώ τον όρκο μου αυτό, και δεν θα τον παραβιάζω, είθε να πετυχαίνω στη ζωή και στην τέχνη μου, έχοντας καλό όνομα πάντοτε ανάμεσα στους ανθρώπους. Αν όμως παραβώ και γίνω επίορκος, τα αντίθετα θα πάθω. ​​​​​​​​​​

 


Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα

 

Το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα Κω (ΔΙΙΚ ) είναι ένα κοινωφελές Ίδρυμα, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), με διεθνή χαρακτήρα, που ιδρύθηκε το 1960, προς τιμή του πατέρα της Ιατρικής Ιπποκράτη, ύστερα από πρωτοβουλία του χειρουργού/ουρολόγου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σπυρίδωνα Οικονόμου, ο οποίος υπήρξε και ο πρώτος πρόεδρος του.

 

Στις 25/11/1962 τέθηκε ο θεμέλιος λίθος και στις 20/9/1979 εγκαινιάσθηκε το κτίριο του Ιπποκρατείου Μελάθρου, που περιέχει δύο αίθουσες συνεδρίων και μικρούς βοηθητικούς χώρους.

 

Η έκταση του οικοπέδου του ΔΙΙΚΩ σήμερα ανέρχεται σε 380.000 τετραγωνικά μέτρα. Ολόκληρο το οικόπεδο απλώνεται σε μία πλαγιά και τα υψόμετρα του κυμαίνονται από 60 έως 135 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, προσφέροντας στον επισκέπτη μοναδική θέα από την τριγύρω περιοχή, από την πόλη της Κω και από την Μικρά Ασία, πέρα από την θάλασσα.

 

Βρίσκεται περίπου 1/2χλμ. ανατολικά του Ασκληπιείου και 3,5χλμ. ΝΔ από το κέντρο της πόλης της Κω και το βόρειο όριο του συμπίπτει με τον δρόμο που συνδέει την πόλη με το Ασκληπιείο.

 

Το οικόπεδο απλώνεται στην πλαγιά μίας λοφοσειράς ύψους 670 μέτρων. Στην χλωρίδα της περιλαμβάνονται πεύκα, κυπαρίσσια, δάφνες, διάφορα είδη θάμνων και δεκάδες είδη αγριολούλουδων, που κάθε άνοιξη μετατρέπουν το οικόπεδο του Ιδρύματος σ’ ένα πανέμορφο πολύχρωμο μωσαϊκό.

 

Το ΔΙΙΚ διοργανώνει κάθε χρόνο τις Αμφικτυονίες – εκδηλώσεις συνεδριακού χαρακτήρα. Σκοπός των Αμφικτυονιών είναι η γνωριμία και η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των διαφόρων Συλλόγων, Εταιρειών και Πανεπιστημιακών Τμημάτων, η ανταλλαγή απόψεων, η άμιλλα και η καλοπροαίρετη φιλική κριτική θεώρηση των συμπερασμάτων νέων και παλαιών φίλων της Ιατρικής και της Ηθικής Δεοντολογίας. Η 4η Αμφικτυονία που διοργανώθηκε 25-30/6/2013 είχε ως θέμα: Ιπποκρατική Ιατρική – Μεσογειακή Διατροφή – Ασκληπιεία.

 


Τα φυτά και βότανα του Ιπποκράτη

 

Πολύτιμα φυτά αλλά και βότανα της ελληνικής χλωρίδας που για τον Ιπποκράτη αποτελούσαν το φάρμακο για κάθε ασθένεια, παίρνουν ζωή σε έναν φυσικό χώρο γύρω από το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα στην Κω.  Εμπνευστές αυτού του έργου είναι ένα ζευγάρι Γερμανών αρχιτεκτόνων χώρου, που ο στόχος τους ήταν να αναδείξουν τα ιπποκρατικά φυτά χωρίς να αλλοιώσουν τον περιβάλλοντα χώρο και μαζί με την βοήθεια μιας Ελληνίδας Δρ. Βοτανολόγου, όπου συντέλεσε στην αποκωδικοποίηση των φυτών, δημιούργησαν το 2007 τον κήπο του Ιπποκράτη, αποτελώντας μια μικρή όαση με φυτά που περιλαμβάνονται στην ιπποκρατική συλλογή μέσα στην έκταση του Ιπποκράτειου Ιδρύματος.

 

Η ερευνητική ομάδα έκανε προσπάθειες να αναβιώσει τον συγκεκριμένο κήπο. Είναι ένας υπαίθριος χώρος όπου οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να περπατήσουν στα ειδικά διαμορφωμένα μονοπάτια, θαυμάζοντας όλα τα βότανα άγρια και μη, που χρησιμοποίησε ο Ιπποκράτης στην πρακτική του.

 

Για να βοηθηθούν περισσότερο οι επισκέπτες του Ιδρύματος έχουν τοποθετηθεί σε κάθε είδος βοτάνου μια σήμανση με τις πληροφορίες και τις θεραπευτικές ιδιότητες του καθενός καθώς και ένα φωτογραφικό υλικό. Στην διαδρομή του μέσα στον κήπο, ο επισκέπτης θα βρει πολλά αυτοφυές βότανα όπως ​λεβάντα, ρίγανη, θυμάρι, φασκόμηλο, υπέρικο, μάραθο, μαντζουράνα, δάφνη, μυρτιά, ιεροβότανο, μανδραγόρας, ρείκι κ.α. άγριους κέδρους, αμπέλια και οπωροφόρα δέντρα όπου βρίσκονται σε αρμονία μεταξύ τους.

Άμεση Δράση: 22420 22 222
Τουριστική Αστυνομία: 22420 26 666
Aegean Airlines (εισιτήρια): 22420 51 654
Gold Air: 22420 51 931
Minoan Air: 22420 23 327
Olympic Air: 22420 51 229
Ασκληπιείο: 22420 28 763
Casa Romana: 22420 23 234
Ο Κήπος του Ιπποκράτη: 22420 59 297
Αρχαιολογικό Μουσείο: 22420 28 326
Ιπποκράτειο Ίδρυμα: 22420 22 131
Κάστρο Νερατζιάς: 22420 27 927
ΕΛΤΑ, Κως: 22420 22 250
Λιμεναρχείο Κω: 22420 26 594
Πυροσβεστική: 22420 22 199
ΚΤΕΛ, Κω: 22420 22 292
ΤΑΞΙ, Κω: 22420 22 777

Αεροπορικώς

 

Ο διεθνής αερολιμένας της Κω «Ιπποκράτης» (KGS) συνδέεται με τακτικά δρομολόγια των αεροπορικών εταιρειών Aegean Airlines και της Ολυμπιακής από διάφορα αεροδρόμια της χώρας.

 

Το αεροδρόμιο απέχει 27χλμ από την πόλη της Κω και βρίσκεται κοντά στην Αντιμάχεια.

 

Κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου υπάρχουν τρεις πτήσεις σε καθημερινή βάση από Αθήνα για Κω, οι οποίες διαρκούν περίπου 50 λεπτά.​​

 

Επίσης την ίδια περίοδο ευρωπαϊκά ναυλωμένα charter προσγειώνονται στον αερολιμένα, μεταφέροντας τουρίστες από ευρωπαϊκές χώρες.

 


Ακτοπλοϊκώς

 

Ακτοπλοϊκώς το λιμάνι της Κω συνδέεται με τον Πειραιά, τη Ρόδο, τη Σύμη, τη​ν Πάτμο, την Λέρο και την Κάλυμνο.

 

Από τον Πειραιά καθημερινά πλοία της γραμμής έχουν ως προορισμό την Κω και το ταξίδι διαρκεί 12 ώρες περίπου.

 

Η Κως συνδέεται και με το λιμάνι Μπόντρουμ της γειτονικής Τουρκίας, με νησιά των Κυκλάδων, με Θεσσαλονίκη, με Χίο και Μυτιλήνη με πιο αραιά δρομολόγια τα οποία έχουν μεγαλύτερη συχνότητα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.