Κουφονήσια

Οι αγχώδεις ρυθμοί και ο θόρυβος του έξω κόσμου δεν φτάνουν σ’ αυτή τη μικρή γωνιά του Αιγαίου, που έχει γίνει αγαπημένος προορισμός για Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Τα Κουφονήσια τους προσφέρουν την ιδανική ευκαιρία να χαρούν απάνεμες ακρογιαλιές με χρυσαφένια άμμο και λαμπερά γαλαζοπράσινα νερά, μικρές φυσικές πισίνες, θαλασσινές σπηλιές-καταφύγια για δύο, αυθεντικό νησιώτικο γλέντι και, βέβαια, άφθονα ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά.

 

Κουφονήσια ονομάζονται τα νησιά Πάνω και Κάτω Κουφονήσι, που ανήκουν στις Μικρές Ανατολικές Κυκλάδες και χωρίζονται μεταξύ τους από έναν πορθμό πλάτους 200 μέτρων. Το Πάνω Κουφονήσι (ή απλώς Κουφονήσι), με έκταση μόλις 3,5 τ.χλμ. και περίπου 300 μόνιμους κατοίκους, είναι το μικρότερο αλλά και το πιο πυκνοκατοικημένο νησί των Κυκλάδων. Το Κάτω Κουφονήσι έχει έκταση 4,3 τ.χλμ. και είναι σχεδόν ακατοίκητο.

 

Κατά μία εκδοχή, το όνομα Κουφονήσια οφείλεται στο ήρεμο λιμάνι που σχηματίζει ο κόλπος μεταξύ των δύο νησιών και του Γλαρονησιού («κουφός λιμήν»: απάνεμο λιμάνι). Η δεύτερη εκδοχή αποδίδει την ονομασία Κουφονήσια στις πολλές σπηλιές που υπάρχουν στις ακτές τους, καθώς το κύμα υποσκάπτει, «κουφώνει» τα νησιά (Κουφονήσια: «κούφια» νησιά).

 

Στο Πάνω Κουφονήσι, δίπλα στο λιμάνι απλώνεται ο μοναδικός οικισμός του νησιού, η Χώρα, κυκλαδίτικο ψαροχώρι με γραφικά δρομάκια, φρεσκοασβεστωμένα σπίτια και τον χαρακτηριστικό λευκό ανεμόμυλο στα αριστερά της προκυμαίας. Στο κέντρο του οικισμού δεσπόζει ο ναός του προστάτη του νησιού, Αγίου Γεωργίου. Ο χωμάτινος δρόμος που ξεκινά ανατολικά του λιμανιού, έχει μήκος μόλις λίγα χιλιόμετρα, καταλήγει στην παραλία του Φοίνικα και φιλοξενεί τα περισσότερα καταλύματα του νησιού.

 

Στη Χώρα ο επισκέπτης θα βρει πολλά καταλύματα, εστιατόρια και ταβέρνες, όπου θα χορτάσει με ντόπια θαλασσινά. Το Πάνω Κουφονήσι, που αποτελεί ένα μικρό παράδεισο με χρυσαφένιες ακτές, κρυστάλλινα νερά και έδαφος ομαλό χωρίς ασφαλτοστρωμένους δρόμους περπατιέται ολόκληρο μέσα σε τρεις ώρες.

 

Το Κάτω Κουφονήσι, ανάμεσα στο Πάνω Κουφονήσι, τη Σχοινούσα και την Κέρο, είναι σχεδόν έρημο, αλλά διαθέτει μικρό λιμάνι και πολλές μικρές και απομονωμένες παραλίες. Αξιοθέατο του νησιού το μικρό εκκλησάκι της Παναγίας στο μόλο, που είναι κτισμένο πάνω σε αρχαία ερείπια. Εδώ γίνεται η θεά λειτουργία στις 15 Αυγούστου και ακολουθεί γεύμα που περιλαμβάνει ψάρια, αρνί και κατσίκι. Θα φθάσετε από το Πάνω Κουφονήσι με καΐκι, που το καλοκαίρι κάνει τρία δρομολόγια την ημέρα.

Τα Κουφονήσια κατοικούνται τουλάχιστον από την εποχή του χαλκού σύμφωνα με τα ευρήματα των αρχαιολογικών ανασκαφών.

Στον Ελλαδικό χώρο η εποχή του χαλκού αρχίζει με τον κυκλαδικό πολιτισμό στα νησιά του νοτίου αιγαίου το 3.200 π.Χ.

Στο αρχαιολογικό μουσείο της Νάξου εκτίθενται ευρήματα, από τα Κουφονήσια, της πρωτοκυκλαδικής περιόδου (3.200 π.Χ.), όπως ένα τηγανόσχημο αγγείο με χαραγμένο ένα εννεάκτινο αστέρι.
Το όνομα ‘Κουφονήσια’ δεν είναι βέβαιο από το πώς προήλθε. Τα αναγνώσματα δημιουργούν εικασίες που ίσως να συντρέχουν στον ίδιο συνειρμό.

Σε Ελληνικές επιγραφές, το Πάνω Κουφονήσι, καταγράφεται ως “Φακούσα” πιθανόν από το σχήμα του νησιού κάτι το οποίο συνηθίζονταν στην αρχαία Ελλάδα, ενώ το Κάτω Κουφονήσι ονομαζόταν “Πίνο”, ίσως γιατί έμοιαζε με το όστρακο Πίνα ή επειδή υπάρχουν πολλές Πίνες στην γύρω θαλάσσια περιοχή. Μία άλλη εκδοχή αναφέρει ότι τα ιζηματογενή πετρώματα του νησιού και οι πολλές σπηλιές γύρω από τα νησιά ώθησαν τους ναυτικούς να τα αποκαλούν “Κουφά νησιά = Κουφονήσια”.

Κάποιοι άλλοι ναυτικοί χαρακτήριζαν το σύμπλεγμα των νησιών “Κωφό λιμήν = Νησιά Ασφαλούς λιμενισμού = Κουφονήσια”.

Κάποιοι νεότεροι αρέσκονται να συνδέουν το “Κουφό” με το “Απίστευτο” και έτσι, με το όνομα Κουφονήσια, οι περισσότεροι είμαστε ικανοποιημένοι.

Οι ερευνητές αρχαιολόγοι πιθανολογούν ότι τα νησιά Πάνω Κουφονήσι, Κάτω Κουφονήσι, Γλαρονήσι και Κέρος, τα οποία σχηματίζουν κύκλο, ήταν μεταξύ τους ενωμένα δίχως να μεσολαβεί θαλάσσιος χώρος, ή τουλάχιστον το θαλάσσιο πλάτος που γνωρίζουμε σήμερα.

Αρχαιολογικές έρευνες στην περιοχή Κάβος Δασκαλιού στην Κέρο και στην Νοτιοδυτική πλευρά, θέση Λουτρά του Πάνω Κουφονησίου υποδεικνύουν κτίσματα που συνεχίζονται στην θαλάσσια περιοχή.

 

Έρευνες στην Κέρο, στην θέση Κάβος Δασκαλειό αποκαλύπτουν ένα κέντρο λατρευτικής τέλεσης. Θεωρούν ότι ίσως να είναι το πρώτο παρόμοιο νησιωτικό λατρευτικό κέντρο στον κόσμο.
Άλλα αρχαιολογικά ευρήματα υποδεικνύουν κοινωνική οργάνωση, στα Κουφονήσια, κατά τους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους. Ευρήματα, στο Πάνω Κουφονήσι, υποδεικνύουν την ύπαρξη ρωμαϊκού οικισμού.

Παλαιοχριστιανικά λείψανα υπάρχουν στις Εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου και Αγίου Νικολάου.

 

Την περίοδο του Βυζαντίου η Νάξος και οι μικρές Κυκλάδες ήταν στρατιωτική περιφέρεια της αυτοκρατορίας του Βυζαντίου (Θέμα).

Στο Πάνω Κουφονήσι υπήρχαν 4 βυζαντινές εκκλησίες που όμως έχουν καταστραφεί. Οι θέσεις τους ήταν μία στο χωριό, μία στην σημερινή θέση της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, στην θέση της εκκλησίας του προφήτη Ηλία, μία στο Πορί και μία στον Παριανό.

Ίχνη βυζαντινής εκκλησίας υπάρχουν στο Κάτω Κουφονήσι, κοντά στην θέση που βρίσκετε η εκκλησία της Παναγίας.

Οι πειρατές που άκμασαν την εποχή του μεσαίωνα στο Αιγαίο, δεν παρέλειψαν και τα Κουφονήσια, καθώς η διάταξή τους, εξυπηρετούσε ως ασφαλές καταφύγιο και λιμάνι.

Τα Κουφονήσια γνώρισαν την κυριαρχία των Ενετών, όπως και την κυριαρχία των Τούρκων.

 

Το 1830 περιήλθαν στο νεοσύστατο Ελληνικό κράτος.

 

Την περίοδο 1940 44, η Ελλάδα ήταν υπό την στρατιωτική κατοχή του Άξονα. Τα Κουφονήσια, αρχικά, ήταν υπό Ιταλικής διοίκησης με έδρα την Αμοργό. Ο Ιταλικός στρατός για να ικανοποιήσει την τροφοδοσία του στρατεύματος κατοχής είχε επιτάξει την εκάστοτε παραγωγή των κτηνοτρόφων και γεωργών του νησιού. Κατά εξαίρεση, επιτρεπόταν να προμηθεύονται κρέας και οπωρολαχανικά αρκετά ώστε να μπορούν να πραγματοποιήσουν το πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου, προστάτη των Κουφονησίων.

 

Το 1943 οι Ιταλοί αποσύρονται από τις δυνάμεις του Άξονα και τα Κουφονήσια θα γνωρίσουν την σκληρότητα της Γερμανικής ναζιστικής διοίκησης.

 

Μετά την λήξη του 2ου παγκοσμίου πολέμου πολλοί κάτοικοι των Κουφονησίων εξαντλημένοι οικονομικά κατέφυγαν στα μεγάλα αστικά κέντρα προς αναζήτηση εργασίας, ενώ κάποιοι άλλοι έγιναν ναυτικοί. Από τους χίλιους περίπου κατοίκους των Κουφονησίων ελάχιστοι παρέμειναν στο νησί.

 

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 οι λιγοστοί κάτοικοι της Κέρου και του Κάτω Κουφονησίου εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και ενώνονται όλοι μαζί στο Πάνω Κουφονήσι.

 

Αν κάποια στιγμή γνωρίσετε έναν Κουφονησιώτη που θα σας πει  “…κάτσε, φάε, πιες…”  να ξέρετε ότι είναι απόφθεγμα εκείνων των δύσκολων εποχών.

 

Η επικοινωνία με τα γύρω νησιά ή με την υπόλοιπη Ελλάδα ήταν δύσκολη. Γινόταν με καΐκια που διέθεταν κουπιά και πανί ενώ ένα καράβι πέρναγε από τα νησιά ανά 8 ημέρες. Πολλές ήταν οι περιπτώσεις που οι κάτοικοι παρέμεναν αποκλεισμένοι, χωρίς προμήθειες, σε τρόφιμα και φάρμακα αλλά και χωρίς γιατρό. Υπήρχε ένας γιατρός για όλες τις Μικρές Κυκλάδες (4 νησιά).

 

Τηλεφωνικές γραμμές εγκαταστάθηκαν στο Πάνω Κουφονήσι το 1964.

 

Το 1984 έγινε εγκατάσταση ηλεκτροδότησης και κατασκευάστηκε το λιμάνι του νησιού.

Λαογραφικό Μουσείο

Το Λαογραφικό Μουσείο στα Κουφονήσια δημιουργήθηκε με την πρωτοβουλία του τότε νεοσύστατου προέδρου της Δημοτικής πλέον Κοινότητας, Αντώνη Κωβαίου.

Επίσημα άνοιξε τον χώρο του για το κοινό την 30 Ιουνίου 2011.

Αμέριστη ήταν η συμμετοχή του κοινοτικού συμβουλίου, των κατοίκων του νησιού και πολλών φίλων που βοήθησαν στις εργασίες.

Τα αντικείμενα που εκθέτονται είναι προσφορά των κατοίκων του νησιού, είναι η ιστορία τους, η μνήμη τους.

Θα το συναντήσετε δίπλα από την Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, στην παλιά δεξαμενή νερού.

Μικρά και μεγάλα αντικείμενα οικιακής βοήθειας, εργαλεία του αγροτικού μόχθου, του μόχθου των ψαράδων, των καραβομαραγκών, κάδρα παλαιών πορτραίτων μας θυμίζουν τις εποχές που πέρασαν.

Ανοιχτό Καθημερινά.

 


Μύλοι

Οι κάτοικοι στα Κουφονήσια, είχαν ως βασική τους ασχολία την παραγωγή αγαθών για την οικογένεια.

Ένα πρωτεύον αγαθό ήταν το σιτάρι.

Την μετατροπή του σιταριού σε αλεύρι είχαν αναλάβει 2 μύλοι που σήμερα στέκουν υπερήφανοι να στολίζουν τα Κουφονήσια.

Ο πρώτος μύλος δεσπόζει πάνω από το λιμάνι και μοιάζει να υποδέχεται τους επισκέπτες.

Ο δεύτερος Μύλος βρίσκετε στην περιοχή του καρνάγιου, στο Λουτρό.

Κτίστηκε περίπου το 1830.

Έχει χαρακτηριστεί ως Νεώτερο Μνημείο της Προβιομηχανικής Περιόδου.

 


Καρνάγιο

Καρνάγιο είναι ο χώρος επισκευής και συντήρησης σκαφών θαλάσσης.

Τα Κουφονήσια αναλογικά με τον πληθυσμό τους διαθέτουν το μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο στην Ελλάδα.

Κάποτε υπήρχαν 2 Καρνάγια στο νησί. Παραμένει σε λειτουργία το ένα καθώς το πρώτο έκλεισε όταν ο ιδιοκτήτης του συνταξιοδοτήθηκε.

Το εν λειτουργία καρνάγιο βρίσκετε στην περιοχή Λουτρό. Δημιουργήθηκε στις αρχές του 1980. Είναι το μοναδικό στις Μικρές Κυκλάδες.

Οι εργασίες στο καρνάγιο παραμένουν ίδιες σχεδόν σε σχέση με τα χρόνια που πέρασαν.

 


Πισίνα

Μία φυσική πισίνα σας περιμένει στην ανατολική πλευρά του νησιού.

Βαδίζοντας παράκτια προς τα ανατολικά, περνώντας την τελευταία παραλία Πλατιά Πούντα, συνεχίζεται προς παραλία Πορί.

Στο μέσο της διαδρομής θα συναντήσετε έναν θαλάσσιο χώρο στην βραχώδη ακτή περικυκλωμένο από βράχια, την Πισίνα.

Η Πισίνα προσφέρει διαφορετική αίσθηση στις βουτιές και στο κολύμπι.

Ίσως να είναι ένα από τα παιχνίδια που κάποτε ο Ποσειδώνας πρόσφερε στις Νηρηίδες για να διασκεδάζουν.

 


Σπηλιά “Το Μάτι του Διαβόλου”

Πολύ κοντά στην παραλία Πορί, στο άκρο του κόλπου αντίθετα από το Γάλα βρίσκετε μία μικρή σπηλιά ‘Το Μάτι του Διαβόλου’.

Δεν είναι εύκολο να την βρείτε, διότι η είσοδός της δεν είναι ορατή από το μονοπάτι. Θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε.

Αν θεωρήσουμε ότι στεκόμαστε στην Παραλία Πορί και κοιτάμε την θάλασσα η σπηλιά βρίσκετε στο δεξιό άκρο του όρμου.

Αν θεωρήσουμε ότι αφήσαμε την όμορφη παραλία Πλατιά Πούντα για να κατευθυνθούμε προς την παραλία Πορί. Θα περάσουμε την Πισίνα, μετά από 250 μέτρα περίπου θα δούμε την παραλία Πορί. Σταματάμε, ενώ μπροστά μας βρίσκετε η παραλία εμείς κοιτάμε δεξιά, προς την θάλασσα. Ένα βατό άνοιγμα από βράχια.

Κατευθυνόμαστε προς την θάλασσα δεξιά. Έπειτα απο20 περίπου βήματα γυρίζουμε δεξιά και βλέπουμε την είσοδο της σπηλιάς.

Η σπηλιά είναι χαμηλή, θα μπούμε σκυφτοί. Στην είσοδό της στην δεξιά πλευρά υπάρχει μία τρύπα που επικοινωνεί με την θάλασσα, είναι Το Μάτι του Διαβόλου.

Τα θαλάσσια ρεύματα ανεβάζουν το νερό έως το πάτωμα της σπηλιάς για να το ρουφήξουν πάλι στο εσωτερικό της τρύπας.

Η δύναμη της θάλασσας, ο ήχος, το συνεχές πήγαινε έλα του αφρισμένου νερού, η σπηλιά, η θέα της θάλασσας δημιουργούν ένα φαινόμενο καθηλωτικό.

 


Τρυπητή ή Γάλα

Μία τεράστια τρύπα στο έδαφος με παραλία.

Το Γάλα βρίσκετε στην χερσόνησο του Πορί, στο αριστερό άκρο του όρμου.

Θα το βρείτε ακολουθώντας το μονοπάτι, αριστερά της παραλίας Πορί προς ανατολή.

Το Γάλα γίνετε ορατό μόνον όταν φθάσετε.

Μπορείτε να μπείτε στην τρύπα και να απολαύσετε μία διαφορετική εμπειρία κολυμπώντας στην παραλία που εμπεριέχεται. Όταν η θάλασσα είναι ήρεμη μπορείτε κολυμπώντας να περάσετε στην ανοιχτή θάλασσα και να επιστρέψετε.

Το όνομα “Γάλα” δόθηκε από τους επισκέπτες λόγο της απόχρωσης που εμφανίζετε στην θάλασσα, στο εσωτερικό της τρύπας.

Παλαιότερα την ονόμαζαν “Τρυπητή”.

 


Σπηλιές στον Όρμο του Ξυλομπάτη

Βόρεια από τον όρμο Πορί, μόλις 150 μέτρα περίπου βρίσκετε ο όρμος Ξυλομπάτης.

Η βραχώδης περιφέρεια του όρμου κρύβει 2 σπηλιές.

Η μία σπηλιά είναι διαμπερής και η δεύτερη τυφλή καταλήγοντας σε μία μικρή παραλία, προσφέροντας δροσιά, ξεκούραση και απομόνωση.

Είναι εύκολο να κολυμπήσετε στις σπηλιές καθώς η απόσταση από την βραχώδη ακτή δεν είναι μεγάλη, αρκεί να κατεβείτε τα εύκολα αλλά απότομα βράχια.

Ο όρμος Ξυλομπάτης βρίσκετε στην ευθεία του βορεινού θαλάσσιου ρεύματος.

Αν τα βορεινά μποφόρ είναι λίγο αυξημένα η πρόσβαση στις σπηλιές γίνετε δύσκολη.

Παραλίες στο Πάνω Κουφονήσι

 

Οι παραλίες στο Πάνω Κουφονήσι είναι μαγευτικά ελκυστικές.

Χαρακτηρίζονται από γαλαζοπράσινα νερά που νοιώθεις ότι θες να τα αγκαλιάσεις και να βυθιστείς μέσα τους.

Η κλήση του βυθού δεν είναι απότομη. Έχουμε στην διάθεσή μας πολλά μέτρα αμμώδους βυθού, με ρηχά νερά, κάτι που διευκολύνει μικρούς και μεγάλους να εξαντλούνται από χαρούμενα παιχνίδια.

Παραλίες υπάρχουν σε όλο το μήκος της νότιας και ανατολικής ακτογραμμής. Τις ημέρες που, ο άνεμος, θέλει να κάνει την παρουσία του, μπορείτε εύκολα να βρείτε μία απάνεμη παραλία.

Εάν η προτίμησή μας είναι να κολυμπάμε και να απολαμβάνουμε την αίσθηση του μοναδικού ανθρώπου πάνω στο νησί, θα επιλέξουμε παραλίες στο δυτικό τμήμα του νησιού. Μικρές, γοητευτικές παραλίες με ψιλό ή χοντρό βότσαλο.

Τελικά δεν είναι δύσκολο για τον κάθε έναν να βρει την γωνιά που τον ικανοποιεί ιδιαίτερα, και σίγουρα αυτήν την ικανοποίηση θέλουμε να την ξαναζήσουμε.

 


Άμμος

Η παραλία στο χωριό του νησιού.

Αμμώδης με γαλαζοπράσινα νερά δεν στερείτε ομορφιάς από τις υπόλοιπες.

Προστατεύεται από τους βόρειους ανέμους.

Αν μένετε στο χωριό δεν χρειάζεται να περπατήσετε πολύ αφού βρίσκετε μπροστά σας.

Έχετε άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες βρώσης ή πόσης του χωριού.

Τα αραγμένα ψαροκάικα στον κόλπο της παραλίας, συμπληρώνουν την ομορφιά του τοπίου.

 


Χοντρός Κάβος

Παραλία με βότσαλο και γαλαζοπράσινα νερά.

Απέχει 850 μ. από το χωριό.

Το ομώνυμο εστιατόριο που βρίσκετε κοντά στην παραλία μπορεί να ικανοποιήσει την πείνα ή την δίψα σας.

Προστατεύετε από τους βόρειους και δυτικούς ανέμους.

 


Χαροκόπου

Αμμώδης παραλία με γαλαζοπράσινα νερά, στην ομώνυμη περιοχή Χαροκόπου.

Το καφέ–εστιατόριο “Φοίνικας” είναι παρόν για να σας εξυπηρετήσει σε ότι χρειάζεστε.

Η πλειοψηφία των επισκεπτών του νησιού αποκαλούν την παραλία “Φοίνικας” λόγο της τοπικής επιχείρησης και ίσως έτσι είναι πιο γνωστή. Το πραγματικό της όνομα είναι “Χαροκόπου” όπως και της γύρω περιοχής.

Απέχει περίπου 1.100 μ. από το χωριό.

Προστατεύεται από τους βόρειους ανέμους.

Πέραν της ευχάριστης πεζοπορικής διαδρομής, υπάρχει και η επιλογή της λάντζας για όσους επιθυμούν βαρκάδα, που με τακτικά δρομολόγια περνάει από την παραλία κάθε μία ώρα.

 


Φανός

Αμμώδης παραλία με γαλαζοπράσινα νερά.

Το ομώνυμο καφέ – εστιατόριο “Φανός” βρίσκετε εκεί για να σας προσφέρει ότι χρειάζεστε.

Απέχει 1.400 μ. περίπου από το χωριό και 300μ. περίπου από την παραλία “Χαροκόπου.

Προστατεύετε από βόρειους και δυτικούς ανέμους.

 


Πλατιά Πούντα

Η παραλία “Πλατιά Πούντα είναι μία από τις πολυσύχναστες παραλίες του νησιού.

Αμμώδης με γαλαζοπράσινα νερά.

Απέχει 1.800 μ. περίπου από το χωριό.

Δεν διαθέτει κάποιο κατάστημα για ποτό ή φαγητό, γεγονός που την χαρακτηρίζει ως απόμερη παραλία. Σε απόσταση όμως 400ων μ. περίπου, στην παραλία “Φανός” μπορείτε να εξυπηρετηθείτε από το εκεί καφέ εστιατόριο.

Οι περισσότεροι επισκέπτες του νησιού αποκαλούν την παραλία με το όνομα “Ιταλίδα” και ίσως έτσι είναι πιο γνωστή. Αυτό προέκυψε λόγο της ιδιοκτήτριας της περιοχής πάνω από την παραλία. Οι ντόπιοι την αποκαλούσαν Ιταλίδα, κατά συνέπεια έλεγαν πάμε στης Ιταλίδας και έτσι το έμαθαν και οι επισκέπτες. Το πραγματικό όνομα της παραλίας είναι “Πλατιά Πούντα”.

Προστατεύετε από βόρειους ανέμους.

 


Πορί

Πολυσύχναστη παραλία που μάλλον οι περισσότεροι θα έλεγαν ότι είναι η ωραιότερη.

Αμμώδης παραλία στην βάση ενός μεγάλου φυσικού κόλπου που εξασφαλίζει γαλήνια νερά.

Προστατεύετε από τους νότιους και δυτικούς ανέμους οπότε δεν σας υποσχόμαστε γαλήνια νερά με βορινούς ανέμους μεγάλης έντασης.

Στην διάθεση της παραλίας υπάρχουν δύο καφέ εστιατόρια έτοιμα να σας εξυπηρετήσουν.

Πολύ κοντά στην παραλία Πορί βρίσκονται τα αξιοθέατα σπηλιές του Ξυλομπάτη, Γάλα και η σπηλιά “Το Μάτι του Διαβόλου”.

Υπάρχουν 2 διαδρομές, εξίσου αξιόλογες για να πάτε στην παραλία.

Η απόσταση από το χωριό είναι 3,5 χιλ. όποια διαδρομή και να διαλέξετε.

Η πρώτη διαδρομή είναι παραθαλάσσια: Ξεκινώντας από το χωριό περνάμε από τις παραλίες “Χοντρός Κάβος”, “Χαροκόπου”, “Φανός” και “Πλατιά Πούντα”. Αν το θελήσουμε κάνουμε μία στάση για δροσιά σε μία από τις παραλίες. Θα έχουμε κι άλλες ευκαιρίες για στάση. Συνεχίζοντας, πάντα παραλιακά, θα περάσουμε από την “Πισίνα” και έπειτα από την σπηλιά “Το μάτι του Διαβόλου”. Αμέσως μετά φθάνουμε στην παραλία Πορί.

Η δεύτερη διαδρομή: Ξεκινώντας από το χωριό ακολουθούμε τον δρόμο που διασχίζει το νησί εν το μέσον του. Η διαδρομή περνάει από ύψωμα και η θέα είναι εκπληκτική. Εναλλακτικά περίπου στο μέσον της διαδρομής θα συναντήσετε το μονοπάτι “Χωρισταριά” που καταλήγει στην παραλία Πορί. Δεν είναι ιδιαίτερα πιο σύντομη διαδρομή αλλά είναι αξιοθαύμαστη.

Για όσους προτιμούν τις βαρκάδες υπάρχει η επιλογή της λάντζας που με τακτικά δρομολόγια περνάει από τις παραλίες κάθε μία ώρα.

 


Παραλίες στο Κάτω Κουφονήσι

 

Λάκοι

Παραλία με βότσαλο και γαλαζοπράσινα νερά, στην βάση ενός μακρόστενου κόλπου.

Προστατεύεται από τους ανέμους.

Θα την βρείτε στο τέλος του παλαιού οικισμού Παναγιά, αριστερά.

 


Δέτης

Μικρή παραλία πολύ κοντά στον παλαιό οικισμό, στα ανατολικά.

Άμμος και γαλαζοπράσινα νερά.

Προστατεύεται από τα μελτέμια και γενικώς τους βόρειους ανέμους.

 


Νερό

Μεγάλη επιμήκης παραλία με άμμο και ψιλό βότσαλο.

Προτιμάτε από τους περισσότερους επισκέπτες, δεδομένου της ομορφιάς της και ότι η λάντζα κάνει την δεύτερη στάση της στην μία άκρη της.

Σε ένα αρκετά πλατύ σημείο της παραλίας υπάρχει μία όαση με φοίνικες και τεράστια αλμυρίκια.

 


Πεζούλια

Παραλία στα νότια του νησιού με πολύ ψιλό βότσαλο.

Προστατεύεται από τους βόρειους ανέμους.

Αν δεν διαθέτεται δικό σας θαλάσσιο σκάφος, μπορείτε να φτάσετε ως την παραλία μεταβαίνοντας με την λάντζα στην παραλία ‘Νερό’, την δεύτερη στάση. Κατόπιν θα ακολουθήσετε το μονοπάτι που ξεκινάει δεξιά από τους φοίνικες της παραλίας. Όταν ανεβείτε το ύψωμα συνεχίζεται προς νότια κατεύθυνση (αριστερά). Θα κατεβείτε σε ένα επίπεδο που ονομάζετε ‘Αλώνι’ λόγω του ότι έχει στρογγυλό σχήμα δίχως ανωμαλίες. Ίσως και να διακρίνετε ένα αρχαίο θέατρο. Την παραλία όμως θα την διακρίνετε εύκολα.

Στην γιορτή του  Αγίου Γεωργίου, ο οποίος είναι προστάτης του νησιού, μετά τη λειτουργία, γίνεται περιφορά της εικόνας. Ο «πανηγυράς», ένας νησιώτης ταγμένος στον Άγιο, κάνει τον γύρο του νησιού κρατώντας την εικόνα στα χέρια. Οι δρόμοι από τους οποίους περνά είναι σπαρμένοι λουλούδια, ενώ συνοδεύουν όλα τα καΐκια του νησιού παραπλέοντας την ακτή. Η πομπή καταλήγει στην εκκλησία του χωριού, όπου προσφέρεται φαγητό (μοσχάρι βραστό και πατσάς) και ποτά σε όλους τους παρευρισκόμενους. Το βράδυ το γλέντι συνεχίζεται στις ταβέρνες του νησιού.

 


Η Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα στο Κουφονήσι προσφέρουν κατάνυξη αλλά και πλούσιο νησιώτικο χρώμα. Τη Μεγάλη Παρασκευή το λιμάνι φωταγωγείται απ’ άκρη σ’ άκρη με δάδες, ενώ την ώρα της Ανάστασης ολόκληρο το νησί σείεται από τα βεγγαλικά.

 


Το τελευταίο Σάββατο του Ιουνίου γίνεται η γιορτή του «Ψαρά». Προσφέρονται ολόφρεσκα ψάρια, νόστιμοι μεζέδες και ποτά σε όλους και τα παραδοσιακά  μουσικά όργανα ξεσηκώνουν τους επισκέπτες. Όλα τα μαγαζιά παραμένουν κλειστά και το γλέντι γίνεται στους δρόμους και την πλατεία.

 


Νησιώτικο γλέντι γίνεται  στις 20 Ιουλίου, στη γιορτή του Προφήτη Ηλία.

 


Τον Δεκαπενταύγουστο, με καΐκια, που ξεκινούν από νωρίς το πρωί, ολόκληρο το νησί ταξιδεύει μέχρι το Κάτω Κουφονήσι για να λειτουργηθεί στην εκεί εκκλησία της Παναγίας. Μετά τη λειτουργία ακολουθεί γεύμα, προσφορά των κατοίκων με ψάρια τηγανιτά, αρνί ή κατσίκι. Στην επιστροφή γίνεται αγώνας ταχύτητας μεταξύ των καϊκιών, για το  ποιο θα μπει πρώτο στο λιμάνι. Νικητές και χαμένοι ανταλλάσσουν το βράδυ στο πανηγύρι κεράσματα υπό τους ήχους των βιολιών.

 


Αν βρεθείτε στο Κουφονήσι βραδιά με Πανσέληνο, παρατηρήστε ένα θέαμα μοναδικό. Στον ορίζοντα στην κορυφογραμμή της γειτονικής Κέρου διαγράφεται καθαρά η μορφή ενός ζευγαριού (ή μιας γυναικείας φιγούρας) νωχελικά ξαπλωμένων στα νερά του Αιγαίου.

Κοινότητα Κουφονησίων: 22850.71.379
Aστυνομία: 22850.71.375
Ιατρείο: 22850.71.370
Φαρμακείο: 22850 74.454 694 79 29 292
Ιατρικό Κέντρο Νάξου: 22850.23.333
Πρακτορείο Εισιτηρίων “Πράσινος”: 22850.71.438
Λιμεναρχείο Πειραιά: 210.42.26.000 210.41.47.800
Λιμεναρχείο Νάξου: 22850.22.300
Λιμεναρχείο Αμοργού: 22850.71.259
Βενζινάδικο: 22850.71.457 697 79 82 701

Τα Κουφονήσια συνδέονται όλο το χρόνο με απευθείας δρομολόγια με τον Πειραιά και καθημερινά με τη Νάξο, την Αμοργό και τα υπόλοιπα νησιά των Μικρών Κυκλάδων με το «ΕΞΠΡΕΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ» (τηλ. 22850 22.300).

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Λιμεναρχείο Πειραιά: 210 42 26 000, -4 210 45 93 140
Λιμεναρχείο Καταπόλων: 22850 71 259
Λιμεναρχείο Νάξου: 22850 22 300
Πρακτορείο εισιτηρίων: 22850 71 438

 

Link:
www.gtp.gr
www.openseas.gr
www.yen.gr
www.allgreekferries.com