Λευκάδα

Η Λευκάδα ή Λευκάς βρίσκεται στο κέντρο των Ιόνιων Νησιών, στη δυτική πλευρά της Ελλάδας, ανάμεσα στην Κέρκυρα και την Κεφαλονιά. Είναι το τέταρτο σε μέγεθος νησί του Ιονίου και έχει έκταση 356 τετ. χλμ. και μήκος ακτών 117 χλμ. Ο συνολικός πληθυσμός του νησιού είναι 23.000 κάτοικοι. Ο υψηλότερος ορεινός όγκος είναι τα Σταυρωτά και το κλίμα της είναι ήπιο μεσογειακό.

 

Η Λευκάδα είναι ένα μεγάλο νησί με πολλά και ενδιαφέροντα αξιοθέατα. Ακολουθούν μερικές προτάσεις για όσους την επισκέπτονται για ολιγοήμερες διακοπές.

 


Η πόλη της Λευκάδας

 

Ο παραλιακός δρόμος (Άγγελου Σικελιανού), με τα καφέ και τα μπαρ που τα βράδια ασφυκτιούν από κόσμο, τα σοκάκια με τα χαρακτηριστικά ξύλινα αντισεισμικά σπίτια (επενδυμένα με χρωματιστή λαμαρίνα), το πεζόδρομο (Ιωάννου Μελά-Δαίρπφελδ) όπου εκτός από μαγαζιά, καφέ και ταβέρνες θα δείτε -έστω και εξωτερικά- μερικές από τις πιο σημαντικές εκκλησίες της πόλης. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο και τη μαρίνα. Επίσης πολύ κοντά στην πόλη: το κάστρο της Αγίας Μαύρας, η λιμνοθάλασσα, οι κοντινές παραλίες της πόλης -του Κάστρου, της Γύρας, των Μύλων με τα εντυπωσιακά kite surf, του Αϊ-Γιάννη και του Κρυονερίου κάτω από το κτήμα Σταύρου- και η Μονή Φανερωμένης ή Κυρά της Λευκάδας, η προστάτιδα των Λευκαδιτών, χτισμένη σε σημείο με μοναδική θέα.

 


Δυτικά

 

Ο Άγιος Νικήτας: ένα γραφικό παραθαλάσσιο χωριό που απέχει μόλις 12 χλμ. από την πόλη. Οι Παραλίες Πευκούλια, Μύλος, Κάθισμα, Εγκρεμνοί, Πόρτο Κατσίκι: απίθανης ομορφιάς παραλίες, βραβευμένες και γνωστές σε όλη την Ευρώπη, με γαλαζοπράσινα νερά, υποβλητικά βράχια, λευκή άμμο που σας περιμένουν κάθε καλοκαίρι. Ωστόσο, και τις υπόλοιπες εποχές του έτους το τοπίο παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, ειδικά εάν τις επισκεφθείτε νωρίς το καλοκαίρι ή αργά το φθινόπωρο, για να τις απολαύσετε με αποκλειστικότητα.

 


Ανατολικά

 

Η Λυγιά: στο λιμανάκι της Λυγιάς βρίσκονται μερικές από τις πιο γνωστές ψαροταβέρνες του νησιού και μια στάση για φαγητό θα ήταν καλή εμπειρία. Το Νυδρί: είναι η πρώτη περιοχή στη Λευκάδα που αναπτύχθηκε τουριστικά κυρίως λόγω του Σκορπιού του Ωνάση που βρίσκεται απέναντί του. Ακόμη και αν δεν σας αρέσουν τα πολυσύχναστα μέρη, αξίζει μια βόλτα στο λιμάνι του για να θαυμάσετε την ωραία θέα και ίσως προγραμματίσετε και μια εκδρομή με τα καραβάκια στις γύρω περιοχές και στα νησάκια της Λευκάδας στο Μεγανήσι, Κάλαμο και Καστό. Οι Καταρράκτες στο Δημοσάρι: σε τοπίο που έχει υμνηθεί από τον Αριστοτέλη Βαλαωρίτη που το θαύμαζε από το απέναντι νησάκι Μαδουρή, βρίσκονται σε οργιαστική βλάστηση μέσα από ένα όμορφο και δροσερό μονοπάτι.

 


Νότια

 

Η Βασιλική: πρόκειται για την παραλία-παράδεισο των σέρφερ. Σε μικρή απόσταση το Αγιοφύλι, μία από τις ωραιότερες παραλίες της Λευκάδας, αν και λιγότερο γνωστή. Τα Σύβοτα: ένα γραφικό ψαροχώρι στον ομώνυμο κόλπο και αγαπημένος προορισμός των ιστιοπλόων. Το Ακρωτήριο του Λευκάτα ή της Νηράς (ή Κυράς): ένα «οριακό σημείο» με μεγαλειώδη θέα, που ξυπνάει πρωτόγνωρα συναισθήματα, ειδικά αν το επισκεφθείτε το δειλινό ή νωρίς το πρωί.

 


Ενδοχώρα

 

Τα Ορεινά Χωριά: ξεχωρίζουν το κεφαλοχώρι της Καρυάς με τις ταβέρνες και το Λαογραφικό Μουσείο του, ο Αλέξανδρος, τα Κολυβάτα και ο Δρυμώνας γιατί διατηρούν ακόμη αναστηλωμένα ή ερειπωμένα πέτρινα σπίτια στις γειτονιές τους. Η Μονή της Κόκκινης Εκκλησιάς και η μονή του Ασώματου Αρχάγγελου Μιχαήλ: είναι και οι δυο εγκαταλελειμμένες, αλλά διατηρούν ίχνη από την αλλοτινή τους ακμή και την πλούσια ιστορία τους. Το Φαράγγι της Μέλισσας: το διατρέχουν μονοπάτια σχετικά πρόσφατα σηματοδοτημένα που περνάνε από νερόμυλους, πέτρινα γεφύρια, πηγάδια και πλούσια βλάστηση. Το Οροπέδιο της Εγκλουβής: μια περιοχή με απόκοσμη και άγρια ομορφιά, όπου καλλιεργούνται οι περίφημες φακές Εγκλουβής, εδώ μπορείτε να επισκεφτείτε τον ναό του Αγίου Δονάτου και τους βόλτους, τις χαμηλές πέτρινες θολωτές κατασκευές που είναι μοναδικές στην Ελλάδα. Εάν ανεβείτε μέχρι το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία θα χαρείτε μια ανεμπόδιστη θέα προς όλες τις κατευθύνσεις του ορίζοντα.

Η Λευκάδα, λόγω της θέσης της, υπήρξε πάντα μια χερσόνησος, τμήμα της Ακαρνανίας. Κατοικήθηκε από τα προϊστορικά χρόνια, ενώ τη μυκηναϊκή εποχή είχε αναπτύξει αξιόλογο πολιτισμό (γνωστή η πόλη Νήρικος). Στα αρχαία χρόνια, η Λευκάδα, Λευκάς Πέτρη” κατά τον Όμηρο, ήταν γνωστή ως Νήρικος. Ο Στράβων την αναφέρει με την ονομασία Λευκαδία ή Λευκαδίων Χερσόνησος. Το 650π.Χ., οι Ακαρνάνες, που είχαν καταληφθεί από τη Νήρικο, επαναστάτησαν και ζήτησαν τη βοήθεια της Κορίνθου. Οι Κορίνθιοι άρχοντες Γαγάσος και Κύψελος έστειλαν 1.000 άνδρες για να βοηθήσουν τους επαναστάτες, που με τη βοήθεια των Ακαρνάνων κατέλαβαν με τη βία τη Λευκάδα κι από τους κάτοικους άλλους εξόρισαν κι άλλους τους εξόντωσαν. Σαν συνέπεια των γεγονότων, η Νήρικος ξέπεσε. Το νησί από τότε έγινε κορινθιακή αποικία. Όμως η Νήρικος και η Λευκάδα συνήλθαν βαθμιαία, επειδή οι Κορίνθιοι έκαναν έργα διάνοιξης στομίου και προστασίας της διώρυγας, αλλά και άλλα μεγάλα έργα.

 

Σίγουρα, μετά τη διάνοιξη της διώρυγας από τους Κορίνθιους, η Νήρικος από τη λοφοσειρά μεταφέρθηκε στην πεδιάδα και πήρε το όνομα Λευκάδα, που αργότερα επεκτάθηκε για όλο το νησί. Ο Θουκυδίδης αναφέρει τη Λευκάδα ως χερσόνησο και τον ισθμό της που υπήρχε το 6ο έτος του Πελοποννησιακού πολέμου. Αναφέρει ακόμα ότι πάνω στον ισθμό βρισκόταν και η πόλη και το ιερό του Απόλλωνα και ότι ο στρατηγός των Αθηναίων Ασώπιος «πλεύσας εις Λευκάδα… και απόβαση εις Νήρικο ποιησάμενος» αναχώρησε. Ίσως, όταν ο Θουκυδίδης τα έγραφε, δεν είχε ερημωθεί τελείως η Νήρικος.

 

Με τα χρόνια οι Λευκαδίτες αναπτύχθηκαν σε πληθυσμό και έφτασαν τους 20.000. Έγιναν αυτόνομοι, απαλλάχτηκαν από το ζυγό των Κορινθίων και ανέκτησαν την παλιά υπεροχή τους πάνω στους γείτονές του Ακαρνάνες. Οι Κορίνθιοι, όσες φορές είχαν την πολεμική ανάγκη των Λευκαδιτών, δεν τους θεωρούσαν πια υπηκόους, αλλά φίλους. Το πολίτευμα τους αρχικά ολιγαρχικό, βαθμιαία έγινε δημοκρατικό.

 

Στον πόλεμο κατά των Περσών, οι Λευκαδίτες έλαβαν μέρος στη ναυμαχία της Σαλαμίνας με τρία πλοία, και στον Πελοποννησιακό πόλεμο συντάχθηκαν με τους Κορίνθιους. Στη ναυμαχία των Κορινθίων κατά των Κερκυραίων (435π.Χ.), κοντά στο Άκτιο, η Λευκάδα, πιστή στη μητρόπολή της, πήρε το μέρος της και συμμετείχε με 10 πλοία, με συνέπεια, μετά την υποχώρηση των συμμάχων Κορινθίων, να λεηλατηθεί αργότερα όχι μόνο από τους Κερκυραίους, αλλά κι από τους Αθηναίους στρατηγούς στη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου.

 

Πήραν ενεργό μέρος και στην εκστρατεία κατά της Στράτου. Κατά την επιστροφή των αιχμαλώτων της Επιδάμνου, έγινε στάση στην Κόρινθο και οι Κορίνθιοι για να την καταστείλουν έστειλαν 53 πλοία, από τα οποία τα 13 ήταν από τη Λευκάδα και την Αμβρακία. Ο συμμαχικός στόλος νίκησε τον κερκυραϊκό και λεηλάτησε την Κέρκυρα, αλλά τελικά κατέφυγε στη Λευκάδα, επειδή πληροφορήθηκε ότι ισχυρός αθηναϊκός στόλος, από 60 πλοία, έπλεε εναντίον του από την Κόρινθο, τη Λευκάδα και την Αμβρακία. Μετά από αυτά (428π.Χ.), ο αθηναίος στρατηγός Δημοσθένης, με στόλο από 30 πλοία, αποβιβάστηκε στη Λευκάδα και κατέλαβε τον Ελλόμενο και τους φρουρούς του κατέσφαξαν οι Αθηναίοι. Έπειτα, όταν ενισχύθηκαν από Κεφαλλονίτες και Ζακυνθινούς και από 15 κερκυραϊκά πλοία επιτέθηκαν και στην πόλη της Λευκάδας και λεηλάτησαν τη γύρω ύπαιθρο. Όμως, οι πολιορκούμενοι Λευκαδίτες άντεχαν στις επιθέσεις των πολιορκητών και ο Δημοσθένης, παρά τις αντιρρήσεις των Ακαρνάνων, έλυσε την πολιορκία γιατί βιαζόταν να εκστρατεύσει κατά των Αιτωλών (Θουκ.3,95). Κατά την εκστρατεία των Αθηναίων στη Σικελία οι Λευκαδίτες έστειλαν βοήθεια στους Λακεδαιμόνιους που πολεμούσαν με τους Συρακούσιους. Το 394π.Χ. η Λευκάδα συμμετείχε στη συμμαχία Θηβών, Αθηνών και Κορίνθου, αλλά αργότερα πέρασε στο πλευρό των Σπαρτιατών. Το 372π.Χ. συνδέθηκε με συνθήκη με την Αθήνα.

 

Στους μακεδονικούς χρόνους, η Λευκάδα προσχώρησε στην Αθηναϊκή συμμαχία κατά του Φιλίππου, αργότερα όμως παραδόθηκε στον Κάσσανδρο και παρέμεινε από τότε στην κυριαρχία των Μακεδόνων. Από το 197π.Χ. πέρασε στην κυριαρχία των Ρωμαίων.

 

Στους ρωμαϊκούς χρόνους έγιναν πολλά δημόσια έργα. Έτσι διασκευάστηκαν τα τείχη της πόλης, επισκευάστηκε η άνοδος προς την Ακρόπολη και συνδέθηκε η πόλη με μεγάλη γέφυρα με την Ακαρνανία. Η γέφυρα αυτή κτίστηκε γύρω στο 190π.Χ. Κατά τη ναυμαχία του Ακτίου, 29π.Χ. η Λευκάδα καταλήφθηκε στρατιωτικά από τον Αγρίππα, με εντολή του Αυγούστου, και μετά τη νίκη του Οκταβιανού αποδόθηκαν στους Λευκαδίτες όλα τα πλοία που προηγουμένως είχαν επιτάξει οι Ρωμαίοι. Όταν θεμελιώθηκε η Νικόπολη, πολλοί Λευκαδίτες αναγκάστηκαν να πάνε να κατοικήσουν στην παραλιακή αυτή πόλη και για τη διακόσμησή της πολλά έργα τέχνης πάρθηκαν από τη Λευκάδα και άλλες πόλεις και νησιά.

 

Τα όσα λέγονται, ότι οι απόστολοι Ακύλας και Ηρωδίωνας υπήρξαν οι πρώτοι που εισήγαγαν τον Χριστιανισμό στη Λευκάδα, με εντολή του αποστόλου Παύλου κι ότι ο ίδιος ο Παύλος πηγαίνοντας στη Ρώμη πέρασε από τη Λευκάδα, όλα αυτά είναι μεταγενέστερα απόκρυφα ιστορήματα. Η Εκκλησία της Λευκάδας δεν ανήκει στις αποστολικές εκκλησίες, δηλαδή αυτές που ίδρυαν οι απόστολοι. Ο Διοκλητιανός αναφέρεται ως ευεργέτης της Λευκάδας. Κατά το β’ διωγμό των Χριστιανών, μετά από εντολή του Διοκλητιανού, μαρτύρησε και ο επίσκοπος Λευκάδος Δονάτος.

 

Ελάχιστες είναι οι πληροφορίες που υπάρχουν για τη Λευκάδα κατά τη Βυζαντινή περίοδο. Το 887μ.Χ. το νησί ανήκε στο θέμα της Κεφαλληνίας και κατά τα έτη 1099 και 1103 λεηλατήθηκε από τους Πιζάτες. Μετά την κατάλυση του Βυζαντινού κράτους από τους Σταυροφόρους (1204), η Λευκάδα συμφωνήθηκε να υπαχθεί στους Βενετούς. Όμως περιήλθε στην κυριαρχία του Μιχαήλ Α’ Άγγελου Κομνηνού και ακολούθησε την τύχη του Δεσποτάτου της Ηπείρου. Στη μάχη της Πελαγονίαςμάχη της Καστοριάς) (1259), ο Μιχαήλ Β’ Άγγελος Κομνηνός, δεσπότης της Ηπείρου, κατέφυγε στη Λευκάδα και την Κεφαλονιά. Μετά το θάνατό του, το δεσποτάτο διαιρέθηκε κι η Λευκάδα έμεινε στο γιο του, τον Νικηφόρο. Την περίοδο 1300-1318 το νησί το κατείχαν ο κόμης της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου. Στη συνέχεια ενώθηκε και πάλι με το δεσποτάτο, όταν ο Ιωάννης Α’ Ορσίνι κατέλαβε τμήματα της Ηπείρου και των περιοχών της.

 

Το 1294, ο δεσπότης της Ηπείρου Νικηφόρος Α’ Άγγελος Κομνηνός πάντρεψε την κόρη του Μαρία με τον Ιωάννη, γιο του Ριχάρδου Ορσίνι και έδωσε ως προίκα της τη Λευκάδα. Στη συνέχεια, το 1331 το νησί κατέλαβε ο Βάλτερος Βρυέννιος, ο στρατηγός του Ροβέρτου της Νεάπολης, που το παραχώρησε στο Γρατιανό Τζώρτζη (1355). Οι Λευκαδίτες όμως, με την παρακίνηση του δεσπότη της Ηπείρου Νικηφόρου Β’, επαναστάτησαν κατά του Τζώρτζη και τον παρέδωσαν στο Νικηφόρο. Ο Τζώρτζης ωστόσο επέστρεψε στη Λευκάδα, την οποία και κυβέρνησε έως το θάνατό του (1362). Τότε η Λευκάδα περιήλθε στον οίκο των Τόκκα (Tocco). Ο τελευταίος από τους δούκες του οίκου, ο Λεονάρδος Γ’ Τόκκα, βοήθησε τους Ενετούς στον πόλεμο εναντίον της Τουρκίας και ευνόησε τους ορθόδοξους για να κερδίσει τη συμπάθεια των κατοίκων του νησιού.

 

Την περίοδο αυτή κατέφυγαν στη Λευκάδα περίπου 15.000 Έλληνες πρόσφυγες από τη Στερεά Ελλάδα. Όμως, μετά την ενετο-τουρκική συνθήκη ειρήνης, η Ενετία εγκατέλειψε τον Λεονάρδο κι η Λευκάδα καταλήφθηκε από τους Τούρκους (1479). Στην περίοδο εκείνη ανάγεται και η υιοθέτηση της ονομασίας Σάντα Μαύρα.

 

Ο Μωάμεθ Β’, ο κατακτητής, αφού κατέλαβε τα τελευταία υπολείμματα του Δεσποτάτου της Ηπείρου και τα νησιά Λευκάδα, Κεφαλονιά και Ιθάκη, έσφαξε όλους τους άρχοντες που βρίσκονταν στην υπηρεσία του Λεονάρδου Γ’ κι απήγαγε πολλούς χωρικούς στην Κωνσταντινούπολη. Στη Λευκάδα η Α’ τουρκοκρατία διήρκεσε για πάνω από δύο αιώνες, εκτός από σύντομες διακοπές (1479-1684). Οι Τούρκοι μετέβαλαν την εκκλησία του Αγίου Μάρκου σε τζαμί. Ο πασάς Κεδούκ Αχμέτ πήρε πολλούς Λευκαδίτες ως σκλάβους, οι οποίοι αργότερα πουλήθηκαν σε διάφορα σκλαβοπάζαρα σε εξευτελιστικές τιμές. Διοικητικά η Λευκάδα από την Άλωση της Ναυπάκτου (1499) εξαρτάτο από τον πασά που είχε την έδρα του στην πόλη εκείνη. Στη Λευκάδα εγκαταστάθηκαν Τουρκαλβανοί.

 

Ισπανικές και ενετικές δυνάμεις επιτέθηκαν στην Κεφαλονιά, που την κατείχαν οι Τούρκοι και στα τέλη του 1500 την κυρίευσαν. Μετά από δύο περίπου χρόνια (1502) οι Ενετοί κατέλαβαν και τη Λευκάδα, με τη βοήθεια και του παπικού στόλου. Το νησί είχε μεταβληθεί σε κρησφύγετο πειρατών, γι’ αυτό και λεγόταν «Κοιλάδα πειρατών», κατά την κατοχή της από τους Τούρκους. Ιουδαίοι από την Ισπανία είχαν εγκατασταθεί στο νησί. Οι Ενετοί άρχισαν να την οχυρώνουν, αλλά ένα χρόνο μετά την κατάληψή της, αναγκάστηκαν να την εκκενώσουν, επειδή ο σουλτάνος Βαγιαζήτ Β’ αρνιόταν να υπογράψει ειρήνη με του Ενετούς χωρίς τη Λευκάδα. Πολλοί Λευκαδίτες μετακόμισαν στην Ιθάκη, όταν το νησί παραδόθηκε και πάλι στους Τούρκους. Πολλές προσπάθειες έγιναν από τους Ενετούς να εγκατασταθούν και πάλι στο νησί, αλλά αυτό το κατόρθωσαν μόνο μετά από πολλές δεκαετηρίδες.

 

Το νησί παρέμεινε στην κυριαρχία των Τούρκων ως το 1684, οπότε το κατέλαβε ο Ενετός Μοροζίνι. Την τελευταία ενετοκρατία στη Λευκάδα την κατέλυσαν οι Γάλλοι (1797). Οι Λευκαδίτες από τότε συμπαραστάθηκαν μέσα και έξω από την πατρίδα τους σε όλες τις εθνικές υποθέσεις της Ελλάδας. Το 1798 η Λευκάδα, όπως και τα άλλα Επτάνησα, κυριεύτηκε από ρωσο-τουρκικό στόλο παρά τη σθεναρή αντίσταση της γαλλικής φρουράς της και αποτέλεσε τμήμα της Ιονίου Πολιτείας υπό την επικυριαρχία του σουλτάνου. Μετά τη συνθήκη του Τιλσίτ (1807) περιήλθε και πάλι στη Γαλλία. Από το 1810 άρχισε για το νησί η περίοδος της αγγλικής κυριαρχίας, η οποία διήρκεσε έως το 1864, χρονολογία της ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα.

 

Όταν ο Ελληνισμός της Στερεάς Ελλάδας δεινοπαθούσε από τους Τούρκους, το νησί χρησίμευσε πολλές φορές ως καταφύγιο για τους κατατρεγμένους κατοίκους της και τις οικογένειές τους. Η Λευκάδα ήταν ένα πρόχειρο άσυλο για τους κατοίκους της Στερεάς, επειδή ήταν πολύ κοντά σ’ αυτήν. Πολλές μάλιστα οικογένειες διακεκριμένων πολεμιστών και άλλων σημαντικών προσωπικοτήτων εγκαταστάθηκαν μόνιμα στη Λευκάδα, όπως η οικογένεια Βαλαωρίτη. Ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων έβλεπε με δυσαρέσκεια να φεύγουν οι εκλεκτοί της περιοχής της κυριαρχίας του και έκανε επανειλημμένες συστάσεις στην πολιτεία της Επτανήσου για επάνοδο των φυγάδων. Η πολιτεία της Επτανήσου βέβαια δεν άκουσε τις προσκλήσεις αυτές του Πασά των Ιωαννίνων κι αυτή είναι η αιτία που οδήγησε τον Αλή στην απόφαση να καταλάβει τη Λευκάδα. Για το σκοπό αυτόν συγκέντρωσε μια δύναμη 20.000 ανδρών. Η άμυνα του νησιού ανατέθηκε από την κυβέρνηση των Επτανήσων στον Ιωάννη Καποδίστρια. Αυτός συνδέθηκε και με προσωπική φιλία με τους διακεκριμένους Έλληνες πολεμιστές, όπως τον Φώτο Τζαβέλα, τον Κίτσο και το Νότη Μπότσαρη κι άλλους εκλεκτούς.

 

Ο Ιωάννης Καποδίστριας προσκάλεσε όλους αυτούς σε μεγάλη συγκέντρωση στη Λευκάδα, που είχε τη μορφή εθνικής συνέλευσης, κατά την οποία όλοι κλέφτες και αρματολοί έδωσαν όρκο θανάτου για την απελευθέρωση της πατρίδας Ελλάδας. Πιστοί στον όρκο τους οι Λευκαδίτες, αμέσως μετά την κήρυξη της μεγάλης Ελληνικής Επανάστασης, έτρεξαν μαζί με τους άλλους Επτανήσιους να βοηθήσουν. Το 1864 εκπληρώθηκε η περιπόθητη ένωση των Επτανησίων με τη μητέρα Ελλάδα και από τότε η Λευκάδα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του ελληνικού κράτους.

Τα πιο σημαντικά χωριά της Λευκάδας:

 

Βασιλική

Η Βασιλική είναι μια περιοχή με πολύ μεγάλη τουριστική ανάπτυξη και με μακρόχρονη ιστορία. Στο λιμάνι της δένουν καΐκια, φέρυ-μπόουτ και τα πλοία για Ιθάκη και Κεφαλονιά. Η περιοχή είναι γεμάτη εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ και καταλύματα για surfers και μη.

 


Κάβαλος

Το ορεινό χωριό Κάβαλος βρίσκεται στην βόρεια Λευκάδα περιτριγυρισμένο από πράσινο, σε απόσταση περίπου 12 χιλιόμετρα από την πόλη της Λευκάδας και πολύ κοντά στο χωριό Λαζαράτα. Διατηρεί τη λευκαδίτικη αρχιτεκτονική, έχει πλατεία με παλιά καφενεία, ανεμόμυλο, τις εκκλησίες της Αγ. Αικατερίνης και του Αγ. Νικολάου καθώς και το Λαογραφικό Μουσείο δήμου Σφακιωτών.

 


Καρυά

Η Καρυά είναι ένα μεγάλο χωριό, με καφενεία και εστιατόρια στην πλατεία του χωριού με τα μεγάλα πλατάνια που προσφέρουν δροσιά το καλοκαίρι. Η Καρυά είναι διάσημη για τα υφαντά της και την καρσάνικη βελονιά, για την οποία μπορεί να μάθει κάθε επισκέπτης στο Λαογραφικό Μουσείο Καρυά, όπου εκτίθενται πολλά έργα.

 


Λυγιά

Το χωριό Λυγιά βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Λευκάδας και απέχει 6χλμ από την πόλη. Είναι  παραθαλάσσιο χωριό, μεταξύ της πόλης της Λευκάδας και το Νυδρί. Διαθέτει ένα γραφικό ψαρολίμανο και η κύρια απασχόληση των κατοίκων είναι η αλιεία. Το φρέσκο ψάρι είναι άφθονο στην περιοχή. Με μια μεγάλη παραλία και ένα καταπράσινο περιβάλλον, η Λυγιά έχει αξιόλογη τουριστική ανάπτυξη.

 


Νικιάνα

Το χωριό Νικιάνα απέχει μόλις 7 χιλιόμετρα από την πόλη της Λευκάδας. Πλήθος επισκεπτών κατακλύζουν το χωριό. Στο χωριό υπάρχουν εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, σούπερ μάρκετ, και πολλά άλλα μαγαζιά έτσι ώστε να μπορεί ο επισκέπτης να βρει τα πάντα. Επίσης υπάρχει λιμάνι με δυνατότητα να ελλιμενίσει σκάφη αναψυχής και αλιευτικά σκάφη καθώς και χώρος καθέλκυσης σκαφών.

 


Νυδρί

Το Νυδρί είναι πασίγνωστο για την νυχτερινή του ζωή και την τουριστική του κίνηση τους καλοκαιρινούς μήνες. Στο χωριό μπορείτε να κάνετε θαλάσσια σπορ και να παίξετε στην παραλία. Απολαύστε την θέα των διαφόρων μικρών νήσων που βρίσκονται απέναντι από το Νυδρί, όπως του Σκορπιού του Αριστοτέλη Ωνάση, του Μεγανησίου και του Μαδουρή.

 


Πόρος

Ο Πόρος είναι γνωστός για τα πεντακάθαρα γαλανά νερά του καθώς και για και την ηρεμία του τοπίου. Προτείνεται απόλυτα για χαλαρωτικές διακοπές. Ο Πόρος είναι γεμάτος βότσαλα και τα νερά του γίνονται απότομα βαθιά. Τα νερά έχουν το χρώμα του ουρανού. Στο χωριό υπάρχουν πολλές παραδοσιακές ταβέρνες με ολόφρεσκα θαλασσινά και παραδοσιακούς μεζέδες.

 


Σύβοτα

Τα Σύβοτα είναι ένα όμορφο ψαροχώρι, κτισμένο από οικογένειες που κατέβηκαν από την Εύγηρο, το οποίο αναπτύχθηκε τουριστικά. Είναι ένα χωριό γεμάτο με κότερα και ιστιοπλοϊκά, αφού ο βαθύς κόλπος του που μοιάζει με φιόρδ είναι απόλυτα ασφαλής. Έχει τουριστικά μαγαζιά, εστιατόρια και κάποια καταλύματα ή βίλες.

 


Χορτάτα

Είναι ένα ορεινό χωριό με γραφικά πέτρινα σπίτια. Έχει θαυμάσια θέα της Νοτιοδυτικής Λευκάδας. Το χωριό έχει μια μικρή πλατεία με ένα μεγάλο πλάτανο, όπου μπορείτε να καθίσετε και να απολαύσετε το καφεδάκι σας στο παραδοσιακό καφενείο.

Το κάστρο της Αγίας Μαύρας

Το κάστρο της Αγίας Μαύρας, που δεσπόζει στην είσοδο του νησιού είναι ένα από τα πιο επιβλητικά μεσαιωνικά κτίσματα στην Ελλάδα και αποτελεί πρότυπο οχυρωματικής τέχνης εκείνης της εποχής. Χτίστηκε γύρω στα 1300 από τον Φράγκο ηγεμόνα Ιωάννη Ορσίνι, όταν πήρε τη Λευκάδα ως προίκα για το γάμο του με την κόρη του Δεσπότη της Ηπείρου Νικηφόρου του Α’.

Το κάστρο προστάτευε την πρωτεύουσα του νησιού και αποτελούσε τη σημαντικότερη αμυντική του θωράκιση απέναντι στους πειρατές και τους άλλους εχθρούς, από την πρώτη δεκαετία του 14ου αιώνα ως το 1684. Το 1479 κατελήφθη από τους Τούρκους που έχτισαν μια μεγάλη τοξωτή γέφυρα, με 360 καμάρες, που διέσχιζε τη λιμνοθάλασσα από την παραλία έως τη θέση Καλκάνη, στηρίζοντας τους σωλήνες ενός υδραγωγείου που έφερνε νερό στο κάστρο. Το έργο αυτό, που χαρακτήριζε ολόκληρη την περιοχή, καταστράφηκε από τους σεισμούς. Κάποια ίχνη του σώζονται σήμερα μέσα στη λιμνοθάλασσα.

 


Αρχαιολογικό Μουσείο

Στεγάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας ( Α. Σικελιανού & Ν. Σβορώνου). Τα ευρήματα που παρουσιάζονται καλύπτουν μια μεγάλη χρονική περίοδο, που ξεκινά από τη μέση παλαιολιθική εποχή (200.000-35.000π.Χ.) και φτάνει έως τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους. Στο μουσείο εκτίθενται σε ξεχωριστή αίθουσα τα ευρήματα των ανασκαφών του Γερμανού αρχαιολόγου Γουλιέλμου Νταίρπφελντ, ο οποίος ανέπτυξε τη θεωρία ότι η Λευκάδα είναι η Ιθάκη του Ομήρου. Το μουσείο φιλοξενεί εργαλεία, κεραμικά, χάλκινα, κοσμήματα και κτερίσματα τάφων, κυρίως από την αρχαία Νήρικο, το Νυδρί, τη Χοιροσπηλιά στην Εύγηρο και από τη σπηλιά στο Φρύνι.

Ανοικτό: Καθημερινά εκτός Δευτέρας, 08:30 – 14:30.

Για επιπλέον πληροφορίες καλέστε στο 26450 21635

 


Φολκλορικό Μουσείο “Ορφεύς”

Λαογραφικό Μουσείο του Μουσικοφιλολογικού Ομίλου “Ορφεύς” (Πανταζής Κοντομίχης)

Βρίσκεται στην παλιά πόλη της Λευκάδας (Στεφανίτση 2, δίπλα από την κεντρική πλατεία). Ιδρύθηκε το 1937 και περιλαμβάνει πολλά αξιόλογα και σπάνια εκθέματα, καθώς και μια πλούσια συλλογή από την καθημερινή ζωή και τις ασχολίες των Λευκαδιτών.

Ωράριο Λειτουργίας:

Απρίλιο-Οκτώβριο, καθημερινά εκτός Δευτέρας, 10:00-13:00 και 19:00-22:00.

Νοέμβριο-Μάρτιο, Κυριακές 11:00-13:30.

 

Για επιπλέον πληροφορίες και για οργανωμένες σχολικές ή άλλες επιμορφωτικές επισκέψεις, καλέστε 26450 22778 κατά τις ώρες και ημέρες λειτουργίας του μουσείου ή επικοινωνήστε στο 26450 22778 ή στο 26450 22502 σε ώρες γραφείου.

 


Νήρικος

Δύο χιλιόμετρα έξω και ανατολικά από την πόλη, περνώντας μέσα από τον ελαιώνα, ο επισκέπτης φτάνει στο Καλλιγόνι. Η περιοχή έχει κηρυχθεί ως αρχαιολογικός χώρος – αφού εδώ βρισκόταν η αρχαία πόλη της Λευκάδας, που ονομαζόταν Νήρικος – και εκτείνεται στις περιοχές Τσεχλιμπούς, Καλλιγονίου, Καρυωτών και Λυγιάς του Δήμου Λευκάδας.

Ο αρχαιολογικός αυτός χώρος περιλαμβάνει τα ερείπια του περιτειχισμένου οικισμού της αρχαίας Λευκάδας, που χρονολογούνται από τα αρχαϊκά έως τα ρωμαϊκά χρόνια, τα δύο νεκροταφεία της αρχαίας πόλης που εντοπίστηκαν στην ίδια περιοχή, μεμονωμένα μνημεία και διάσπαρτα οικοδομικά λείψανα όπως τάφους, αγροικίες και λιμενικές εγκαταστάσεις που αποτελούν – σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις – αναπόσπαστο τμήμα του προστατευμένου μνημειακού συνόλου της αρχαίας πόλης. Η πόλη εγκαταλείφθηκε γύρω στα 1300, ενώ στη συνέχεια οι συνεχείς σεισμοί σκόρπισαν τα ίχνη της.

 


Αρχαιολογικοί Χώροι στο Δήμο Ελλομένου

Στην πεδιάδα του Νυδριού, η περιοχή που εκτείνεται από τους πρόποδες του όρους Σκάροι ως τη θέση Μαγεμένος της Νικιάνας έχει κηρυχθεί ως αρχαιολογικός χώρος. Περιλαμβάνει τους τύμβους της Πρωτοελλαδικής περιόδου στη θέση Στενό, τάφους κιβωτιόσχημους και κεραμοσκεπείς, καθώς και λείψανα οικοδομημάτων σ’ όλη την έκταση της πεδιάδας του Νυδριού στους πρόποδες των Σκάρων και του όρους Αμαλή, καθώς και στις περιοχές Παλιοκατούνας, Κολώνι και του οικισμού Περιγιάλι. Επίσης, πάνω από το χωριό Πόρος, σώζονται τα ερείπια ενός πύργου, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα ήταν αγροικία και όπως και τα λείψανα ενός αρχαίου ελαιοτριβείου που βρίσκεται εκεί, ανήκουν στον 4ο π.Χ. αιώνα περίπου, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους.

Τα παραπάνω λείψανα εντοπίστηκαν κατά τις ανασκαφές που έκανε εδώ ο διαπρεπής Γερμανός αρχαιολόγος Γουλιέλμος Δαιρπφελδ και χρονολογούνται από τους προϊστορικούς έως τους ρωμαϊκούς χρόνους. Ο Δαιρπφελδ – εμπνευστής της θεωρίας ότι η Λευκάδα είναι η ομηρική Ιθάκη και ότι το παλάτι του Οδυσσέα βρισκόταν στο Νυδρί – αγάπησε τόσο πολύ το νησί, ώστε θέλησε να ταφεί εδώ. Ο τάφος του βρίσκεται στην κορυφή του λόφου στην άκρη της χερσονήσου του Βλυχού, πάνω από το γραφικό εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής.

 


Εκκλησιαστικό Μουσείο Ι.Μ.Φανερωμένης

Στην Ι.Μ.Φανερωμένης, έξω από το χωριό Φρύνι, σε απόσταση 4χλμ από την πόλη της Λευκάδας, λειτουργεί Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης με ποικίλα εκθέματα, προερχόμενα από ναούς και μονές του νησιού, τα οποία καλύπτουν μία εκτεταμένη χρονικά περίοδο, από την εποχή της δεύτερης Τουρκοκρατίας (1479-1684) έως και την ενσωμάτωση της νήσου στο ελεύθερο ελληνικό κράτος το 1864.

Σε νεόδμητο κτήριο δύο ορόφων, που βρίσκεται στον περίβολο της Ιεράς Μονής, έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα εκθεσιακοί χώροι όπου εκτίθενται ποικίλα αντικείμενα εκκλησιαστικής τέχνης. Τον κύριο όγκο των εκθεμάτων αποτελούν έργα επτανήσιων και Λευκαδίων ζωγράφων, κυρίως μεταβυζαντινές φορητές εικόνες και στοιχεία τέμπλων (δεσποτικές εικόνες, επιστύλια, θυρόφυλλα). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ποικίλα εκκλησιαστικά χειρόγραφα και παλαιότυπα από τη βιβλιοθήκη της μονής, με σπάνιες και παλαιές εκδόσεις Ελλήνων και ξένων τυπογράφων των προεπαναστατικών και επαναστατικών χρόνων. Αξιόλογα είναι και τα ποικίλα έργα αργυροχοΐας, κυρίως σταυροί αγιασμού, δισκοπότηρα, κανδήλες, δίσκοι, επενδύσεις εικόνων και ευαγγελίων. Τέλος, σημαντικό μέρος των εκθεμάτων αποτελούν ποικίλα άμφια και στοιχεία αρχιερατικών στολών, καθώς και μία αξιόλογη σειρά αντιμηνσίων που χρονολογούνται από το 18ο -19ο αιώνα.

Ανοικτό: Απρίλιο-Σεπτέμβριο, Δευτέρα-Κυριακή

Ώρες: 09:00-13:00 και 18:00-20:00

Είσοδος: Δωρεάν

Για επιπλέον πληροφορίες καλέστε 26450 21105 ή 26450 21305

 


Κοντομίχειο Λαογραφικό Μουσείο Δήμου Σφακιωτών, στον Κάβαλο

Δημιουργήθηκε από τον πρώην Δήμο Σφακιωτών και λειτουργεί για το κοινό από το καλοκαίρι του 2004. Στεγάζεται στο παλιό κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Καβάλου, μέσα σε ένα θαυμάσιο πευκόφυτο χώρο. Το μουσείο αναφέρεται στα εργαλεία, στη σημασία τους για την κοινωνική εξέλιξη, στην εποχή της δημιουργίας τους, καθώς και στο κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο της εργασίας του Λευκαδίτη στην προβιομηχανική εποχή. Στους χώρους του Μουσείου εκτίθενται:

  • Συλλογή εργαλείων από διάφορα επαγγέλματα, όπως του τσαγκάρη, του γεωργού, του μαραγκού, του κουρέα, του χτίστη, του σιτά, του καλατζή, του ξυλοκόπου κ.α.
  • Αναπαραστάσεις χώρων του Λευκαδίτικού σπιτιού (κουζίνα, φούρνος)
  • Συλλογή παλαιών φωτογραφιών
  • Συλλογή με υφαντά και παραδοσιακές φορεσιές

Ανοικτό: Για να επισκεφθείτε το μουσείο καλέστε 26450 61611 κάθε Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη & Παρασκευή 10:00-13:00

Είσοδος: Δωρεάν

 


Λαογραφικό Μουσείο Λευκαδίτικου Κεντήματος “Μαρία Κουτσοχέρω”

Σ΄ αυτό το μικρό ιδιωτικό μουσείο και μέσα από τα παραδοσιακά εκθέματα, ο επισκέπτης ανακαλύπτει τη ζωή και το χαρακτήρα, την επιμονή, την υπομονή και την ευφυΐα των ορεινών Λευκαδιτών που έζησαν κάτω από σκληρές συνθήκες και δημιούργησαν έναν ολοκληρωμένο λαϊκό πολιτισμό.

Ανοικτό: Απρίλιο-Νοέμβριο, καθημερινά 09:00-21:00

Για επιπλέον πληροφορίες καλέστε 26450 41590

Αΐ-Γιάννης, Μύλοι

Τις προτιμούν κυρίως οι wind surfers και kite surfers. Καλύπτουν μια έκταση 4,5 χλμ. και έχουν γαλαζοπράσινα νερά. Εδώ θα βρείτε ταβέρνες και καφέ.

 

Γύρα

Ιδιαίτερα δημοφιλής παραλία απέναντι από τον ομώνυμο οικισμό με δύο ταβέρνες.

 

Κάστρο

Μια παραλία με καθαρά νερά που τη γνωρίζουν κυρίως οι ντόπιοι και βρίσκεται απέναντι από την πλωτή γέφυρα στην είσοδο του νησιού πίσω από το κτήριο του ΤΑΟΛ.

 

Αμμόγλωσσα

Βρίσκεται δεξιά από τον φάρο, απέναντι από το κάστρο της Αγίας Μαύρας. Έχει λευκή άμμο και γαλάζια νερά.

 

Πευκούλια

Μεγάλη αμμώδης παραλία με πεντακάθαρα νερά και πευκοδάσος που φθάνει μέχρι την άμμο. Είναι οργανωμένη μόνο σε ένα σημείο της. Μετά τον μεγάλο βράχο είναι περιοχή γυμνιστών.

 

Άγιος Νικήτας

Τη μικρή παραλία με τα καθαρά νερά του ομώνυμου οικισμού, μπροστά στα καφέ και τις ταβέρνες, την προτιμούν κυρίως οικογένειες. Στην αριστερή πλευρά, ανάμεσα στον Μύλο και τον Άγιο Νικήτα, υπάρχει άλλη μια εντυπωσιακή παραλία η Αμμουδούλα, που πάτε μόνο κολυμπώντας, και εκεί βρίσκεται και η σπηλιά Φωκότρυπα.

 

Μύλος

Έχει λευκή άμμο και τυρκουάζ βαθιά νερά και είναι πραγματικά εντυπωσιακή, ειδικά όταν την κοιτάτε από ψηλά. Δεν υπάρχει πρόσβαση με Ι.Χ. Στην παραλία καταλήγει το γραφικό μονοπάτι που ξεκινάει από τον Άγιο Νικήτα (20 λεπτά περπάτημα) ή μπορείτε να πάτε με το “taxi boat”.

 

Κάθισμα

Αγαπημένη παραλία των κατασκηνωτών και των γυμνιστών άλλοτε, είναι σήμερα η πιο κοσμοπολίτικη της Λευκάδας, οργανωμένη με ομπρέλες, ξαπλώστρες, beach bar και εστιατόρια. Έχει λευκή βοτσαλωτή άμμο και γαλαζοπράσινα νερά. Προσοχή όμως! Όταν δυναμώνει ο μαΐστρος και σηκώνει μεγάλο κύμα, μην επιχειρήσετε να μπείτε μέσα.

 

Καλαμίτσι (Καβαλικευτά, Μεγάλη Πέτρα, Αβαλί )

Κοντά στο ομώνυμο χωριό υπάρχουν τρεις αμμώδεις παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά, λευκό βότσαλο, άμμο και βράχους. Επίσης, διαθέτουν καντίνα, λίγες ξαπλώστρες και ομπρέλες.

 

Γιαλός

Λίγο πριν το Αθάνι υπάρχει μια μεγάλη αμμώδης παραλία με βράχια που την επισκέπτονται και κατασκηνωτές. Εκεί λειτουργεί και καντίνα.

 

Εγκρεμνοί

Η διάσημη παραλία μήκους 2 χλμ. που γύρω της υπάρχουν εντυπωσιακοί γκρεμοί, θεωρείται από τις καλύτερες της Μεσογείου. Το τοπίο παραπέμπει στην Καραϊβική, καθώς τα νερά έχουν χρώμα τυρκουάζ και είναι πεντακάθαρα. Υπάρχει μία καντίνα μετά το πάρκινγκ και μία στην παραλία μετά τα 350 σκαλιά που θα πρέπει να κατεβείτε.

 

Πόρτο Κατσίκι

Μια λευκή λωρίδα αμμουδιάς μπροστά από τον εντυπωσιακό λευκό βράχο: η εικόνα είναι γνωστή στους περισσότερους, καθώς έχει βραβευθεί ως η καλύτερη παραλία της Ελλάδας και την έχουμε δει σε διάφορες τουριστικές καμπάνιες. Ακολουθήστε τον κατηφορικό δρόμο με τα 100 σκαλοπάτια που ξεκινούν από τον χώρο του πάρκινγκ (ο οποίος είναι γεμάτος καντίνες). Επίσης, μπορείτε να φτάσετε στην παραλία με καΐκι από το Νυδρί και τη Βασιλική.

 

Λυγιά (Επίσκοπος, Νικιάνα, Περιγιάλι)

Αμέσως μετά το γραφικό λιμανάκι της Λυγιάς που απέχει 6 χιλιόμετρα από την πόλη της Λευκάδας αρχίζουν οι παραλίες της ανατολικής πλευράς. Μέχρι το Νυδρί (17 χιλιόμετρα από την Πόλη) θα βρείτε αναρίθμητες μικρές και ήσυχες παραλίες. Το χαρακτηριστικό τους -ιδιαίτερα στη περιοχή της Νικιάνας, είναι η εντυπωσιακή φύση που σχεδόν αγγίζει τη θάλασσα. Σε όλη την ακτογραμμή υπάρχουν εστιατόρια και καταλύματα.

 

Νυδρί

Πολυσύχναστη παραλία που την προτιμούν όσοι μένουν στο Νυδρί.

 

Μικρός Γιαλός

Όμορφη και ήσυχη βοτσαλωτή παραλία με καθαρά νερά κάτω από το χωριό του Πόρου. Βρίσκεται στον υπήνεμο κόλπο της Ρούδας και η θάλασσα είναι, σχεδόν πάντα, ήρεμη. Στην περιοχή θα βρείτε κάμπινγκ, ξενοδοχεία και εστιατόρια.

 

Αμμούσω

Βρίσκεται κοντά στη Βασιλική και θα φτάσετε εκεί μέσα από μια παράκαμψη του κεντρικού δρόμου, στο χωριό Μαραντοχώρι. Είναι μικρή, έχει βότσαλα και διαθέτει ταβέρνα, καφέ και καταλύματα.

 

Αγιοφύλλι

Μια από τις ομορφότερες βοτσαλωτές παραλίες του νησιού. Βρίσκεται σε έναν πολύ γραφικό κολπίσκο στην αριστερή πλευρά της Βασιλικής. Τα νερά είναι γαλαζοπράσινα και πεντακάθαρα. Μπορείτε να πάρετε το καραβάκι από τη Βασιλική ή να ακολουθήσετε το μονοπάτι που ξεκινάει από τη νοτιοανατολική πλευρά της.

 

Βασιλική

Είναι η παραλία του ομώνυμου οικισμού και η αγαπημένη των wind surfers. Συγκαταλέγεται στις δέκα καλύτερες του κόσμου και στις τρεις καλύτερες της Ευρώπης για windsurfing. Εδώ διεξάγεται το διεθνές φεστιβάλ water sports. Στη δυτική πλευρά της παραλίας η θάλασσα είναι μονίμως ήρεμη.

Πεζοπορία – Ορειβασία

Η Λευκάδα έχει γίνει περισσότερο γνωστή από τις διάσημες παραλίες της που θεωρούνται οι καλύτερες της Μεσογείου. Λιγότεροι γνωρίζουν ότι η Λευκάδα διαθέτει φύση με πλούσιες εναλλαγές και προσφέρεται για άλλου είδους διακοπές. Υπάρχει ένα εκτεταμένο δίκτυο μονοπατιών που σιγά-σιγά αποκαθίσταται στην παλιότερη μορφή του. Στο βιβλίο Lefkada on Foot, η ολλανδικής καταγωγής Lida Out περιγράφει με λεπτομέρεια 30 περιπατητικές διαδρομές όπου αποκαλύπτεται μια άγνωστη Λευκάδα με σπάνια χλωρίδα, με φαράγγια, χειμάρρους και εντυπωσιακά εγκαταλελειμμένα μοναστήρια.

Συχνά ορειβατικοί σύλλογοι από την ευρύτερη περιοχή οργανώνουν περιηγητικές εξορμήσεις κυρίως προς τα βουνά Ελάτη και Σταυρωτάς στο οροπέδιο της Εγκλουβής καθώς και στο Βουνί του Καλάμου.

 


Ποδήλατο βουνού / Ιππασία

Επίσης επειδή το νησί είναι κατά το 90% ορεινό προσφέρεται και για mountain bike. Τα τελευταία χρόνια έγινε δημοφιλής και η ιππασία. Σχολές ιππασίας λειτουργούν στην πεδιάδα της Βασιλικής και στον ελαιώνα της πόλης της Λευκάδας.

 


Αλεξίπτωτο πλαγιάς (paragliding)

Οι πτήσεις με αλεξίπτωτο πλαγιάς εκτελούνται με διπλό αλεξίπτωτο και έμπειρο χειριστή. Όποιος αποφασίσει να ζήσει αυτή την εμπειρία, μετά από μια αξέχαστη πτήση θα κάνει μια συναρπαστική προσγείωση στην παραλία Κάθισμα.

 


Ιστιοπλοΐα

Η θαλάσσια περιοχή που ορίζεται ανάμεσα στη Λευκάδα, την Ιθάκη και την απέναντι ηπειρωτική ακτή θεωρείται από τους ειδικούς ως μια από τις καλύτερες περιοχές στον κόσμο για διαδρομές με σκάφος και ιστιοπλοΐα. Οι λόγοι αφορούν στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας γιατί δεν επικρατούν ακραίες καιρικές συνθήκες και στην εξαιρετική ποικιλία προστατευμένων αγκυροβολίων γραφικών όρμων, λιμανιών και ήσυχων παραλιών σε πολλά διάσπαρτα νησιά.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της περιοχής απεικονίζεται με την παρακάτω φωτογραφία, όπως φαίνεται από το λόφο των Σκάρων.

 


Windsurfing

Στο νησί έρχονται όσοι αγαπούν αυτά τα αθλήματα. Οι παραλίες της Βασιλικής και του Αϊ-Γιάννη θεωρούνται από τις καλύτερες παγκοσμίως για το συγκεκριμένο σπορ και έχουν φιλοξενήσει αγώνες διεθνούς επιπέδου. Στη Βασιλική, οι άνεμοι σε συνδυασμό με τη μορφολογία του εδάφους δημιουργούν ένα ασυνήθιστο φαινόμενο κατά το οποίο η ένταση του ανέμου αυξάνεται σταδιακά, από νωρίς το μεσημέρι μέχρι αργά το απόγευμα, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για όλα τα επίπεδα και όλα τα στυλ.

 


Kitesurfing

H περιοχή του Αϊ-Γιάννη έγινε γνωστή για ένα ιδιαίτερο φαινόμενο: τον θερμικό της άνεμο που είναι ιδανικός για το kitesurfing. Ο άνεμος αυτός εμφανίζεται τις μεσημεριανές ώρες με διεύθυνση δυτική-βορειοδυτική. Το φαινόμενο εξελίσσεται τις απογευματινές ώρες και εξαφανίζεται με τη δύση του ηλίου.

 


Καταδύσεις

Η Λευκάδα είναι ένας απο τους πιο απολαυστικούς προορισμούς για καταδύσεις στην Ελλάδα.

Η εντυπωσιακή μορφολογία του βυθού συναρπάζει τους δύτες κάθε επιπέδου. Τείχη, χαράδρες, κοιλότητες και σπήλαια είναι μερικά από τα υποβρύχια τοπία της περιοχής.

Η Λευκάδα έχει ενταχθεί στο δίκτυο NATURA 2000 ως προστατευόμενη περιοχή και οι τυπικοί Μεσογειακοί εύκρατοι ύφαλοί της είναι γεμάτοι ζωή και πλούσιοι σε θαλάσσια βιοποικιλότητα. Αν σχεδιάζετε να επισκεφθείτε την Λευκάδα, μην χάσετε την ευκαιρία για καταδύσεις στη νότια και στην ανατολική πλευρά του νησιού.

Προϊόντα

 

Τα διασημότερα  είναι οι φακές Εγκλουβής, το μέλι από το Αθάνι, το σαλάμι καθώς και το κρασί. Επίσης κάποιες τοπικές πίτες έχουν ενδιαφέρον καθώς και το μαντολάτο και το παστέλι που παλιότερα ήταν ειδικότητα των κουρέων. Εξαιρετικό αυγοτάραχο παράγεται στο ιβάρι παρά το γεγονός ότι παράγεται σε πολύ μικρές ποσότητες.

Διάσημα επίσης είναι τα κεντήματα της Λευκάδας με την περίφημη καρσάνικη (από το χωριό Καρυά) βελονιά που όμοιά της δεν υπάρχει αλλού στην Ελλάδα.

Οι πίτες στην πόλη δεν είναι τόσο συνηθισμένες, ενώ στα χωριά αποτελούν ένα συνηθισμένο και εύκολο φαγητό. Εκτός από τη λαχανόπιτα με μυρωδάτα άγρια χόρτα, αξιοσημείωτες είναι η ρυζόπιτα, η μακαρονόπιτα (με αυγά, γάλα, λάδι και τυρί) και το μπριάνι, μια πίτα από χοντρά πράσινα κολοκύθια.

Σαλάμι: Οι κρεοπώλες φτιάχνουν το φημισμένο σαλάμι αέρος και λουκάνικα από χοιρινό. Το σαλάμι Λευκάδος, με ελαφρύ άρωμα σκόρδου και ολόκληρους κόκκους πιπεριού, ταξίδευε από παλιά και έξω από το νησί.

Φακές: Οι φακές Εγκλουβής είναι εξαιρετικά σπάνια και νόστιμη ποικιλία που έχει βραβευτεί σε πολλές εκθέσεις γεωργικών προϊόντων.

Κρασί: Οι πιο γνωστές, παραδοσιακές ποικιλίες κρασιού που καλλιεργούνται στη Λευκάδα είναι το Bερτζαμί και η Bαρδέα. Καλλιεργούνται στις δημοτικές ενότητες Σφακιωτών, Καρυάς, Απολλωνίων και Ελλομένου σε υψόμετρο από 200 έως 700 μέτρα και θεωρείται από τις καλύτερες ποικιλίες που βγάζει η χώρα μας. Τα τελευταία χρόνια και με τη συμβολή της τουριστικής ανάπτυξης της Λευκάδας, νέοι οινοποιοί με τεχνογνωσία και σύγχρονες εγκαταστάσεις ανέλαβαν να αναδείξουν τις τοπικές ποικιλίες του Λευκαδίτικου κρασιού πετυχαίνοντας μάλιστα και ειδικά βραβεία στις εκθέσεις κρασιού.

Η επίσκεψη στις εγκαταστάσεις των οινοποιείων, αποτελεί ένα πραγματικό ταξίδι στον κόσμο του κρασιού. Η διάρκεια μιας επίσκεψης κυμαίνεται από 20 λεπτά έως μία ώρα, ανάλογα με το χρόνο και το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Η περιήγηση ξεκινάει από μια έκθεση με παλιά εργαλεία οινοποίησης. Στη συνέχεια, περνώντας μέσα από το αμπέλι, ο επισκέπτης θα γνωρίσει το χώρο παραγωγής και οινοποίησης, όπου μπορεί να δει από κοντά όλες τις διαδικασίες (οινοποίηση, παλαίωση, εμφιάλωση). Τέλος, στο χώρο γευσιγνωσίας, μπορεί να δοκιμάσει ή και να προμηθευτεί τα κρασιά του οινοποιείου.

 


Συνταγές

 

01. Κολοκυθόπιτα γλυκιά

 

Υλικά:

  • 1 κίτρινο κολοκύθι περίπου 3 κιλά
  • ¾ φλυτζανιού λάδι
  • 1 φλυτζάνι ζάχαρη
  • ½ φλυτζάνι μέλι
  • 2 – 3 φλυτζάνια καρύδια
  • 2 – 3 φλυτζάνια σταφίδα μαύρη και σουλτανίνα
  • 3 κουταλιές σησάμι
  • κανέλλα αρκετή
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 4 φύλλα ζυμωτά ή 6 – 7 έτοιμα
  • Δόση για ταψί φούρνου

 

Εκτέλεση:

Κόβουμε στη μέση το κολοκύθι. Πετάμε τους σπόρους και τις ίνες από το εσωτερικό του και ή το τρίβουμε κομμάτι – κομμάτι με τον κρεμμυδοτρίφτη ή το ξύνουμε ολόκληρο το (κάθε μισό κομμάτι) με ένα κουτάλι. Ρίχνουμε το αλάτι στο κολοκύθι και αφού το αφήσουμε να σουρώνει για αρκετή ώρα, το στύβουμε με τις χούφτες μας για να βγάλει τα υγρά του.

Βάζουμε το κολοκύθι και το λάδι μέσα σε μια ρηχή κατσαρόλα και το ψήνουμε πάνω στη φωτιά για να χάσει και άλλα υγρά και να μαραθεί. Στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα άλλα υλικά και ανακατεύουμε καλά το μείγμα.

Στο ταψί του φούρνου αφού το αλείψουμε με λάδι τοποθετούμε τα 2 φύλλα και τα λαδώνουμε και αυτά. Απλώνουμε το μείγμα και το στρώνουμε καλά. Σκεπάζουμε με τα άλλα 2 φύλλα που τα αλείβουμε και αυτά με λάδι και ραντίζουμε με λίγο νερό την επιφάνεια της πίτας.

Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο.

 

Σημ.: Η γλυκιά κολοκυθόπιτα είναι μία πολύ γευστική λιχουδιά και γίνεται πολύ καλύτερη με ζυμωτά φύλλα. Μπορούμε να την προσφέρουμε και μετά το φαγητό, σαν επιδόρπιο.

 


02. Σουπιές μαύρο πιλάφι

 

Υλικά:

  • 1 κιλό σουπιές
  • ½ φλυτζάνι λάδι
  • 5 – 6 φλυτζανάκια ρύζι
  • αλάτι – πιπέρι
  • 1 κουταλιά ντομάτα πελτέ
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι

 

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τις σουπιές, προσέχοντας να μη σπάσει το σακουλάκι με το μελάνι τους, τουλάχιστον στις μισές από αυτές, για να πετύχει το μαύρο πιλάφι με την ιδιάζουσα γεύση.

Τσιγαρίζουμε το τριμμένο κρεμμύδι με το λάδι, και γυρίζουμε για λίγο τις κομμένες σουπιές.

Ρίχνουμε 3-4 φλιτζάνια νερό, την ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε τις σουπιές να σιγοβράσουν και να μαλακώσουν.

Προσθέτουμε το ρύζι, αν χρειαστεί νερό και ανακατεύουμε κάθε τόσο. Υπολογίζουμε ότι το πιλάφι είναι έτοιμο όταν έχει πιει τα υγρά του.

 


03. Σοφιγάδο

 

Υλικά:

  • 1 ½ κιλό βοδινό μοσχαρίσιο ψαχνό κρέας (περίπου)
  • ½ – ¾ φλυτζανιού λάδι
  • 2 κρεμμύδια
  • 1 κεφάλι σκόρδο
  • 1 ποτήρι του κρασιού πετιμέζι
  • ½ ποτήρι του κρασιού ξύδι
  • 1 ματσάκι δεντρολίβανου
  • 1 κοφτή κουταλιά πελτέ ντομάτας (προαιρετικό)
  • αλάτι – πιπέρι, νερό
  • 5 – 6 κυδώνια καθαρισμένα και κομμένα φέτες ή τις ανάλογες πατάτες

 

Εκτέλεση:

Κόβουμε το κρέας σε κομμάτια, το πλένουμε και το βάζουμε στην κατσαρόλα με το λάδι να τσιγαρισθεί.

Όταν αρχίσει να ροδίζει ελαφρά, ρίχνουμε τα χοντροκομμένα κρεμμύδια και τα γυρίζουμε στην κατσαρόλα να ροδίσουν και αυτά.

Σβήνουμε το φαγητό με το ξύδι και προσθέτουμε το πετιμέζι, τις σκελίδες τα σκόρδα ακαθάριστες, το δεντρολίβανο, αλάτι πιπέρι, αρκετό νερό και σκεπάζουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά. Ίσως χρειασθεί νερό κατά το βράσιμό του.

Όταν το κρέας είναι σχεδόν έτοιμο, ρίχνουμε τα κυδώνια ή τις πατάτες και το αφήνουμε να βράσει. Προσέχουμε μήπως λιώσουν τα κυδώνια.

Πρέπει να μείνει με μια πυκνή καστανή σάλτσα.

 

Σερβίρουμε το κρέας σε πιατέλα, μαζί με τα κυδώνια. Αν μας φαίνεται γλυκό μπορούμε να προσθέσουμε αλάτι. Η παλιά συνταγή είχε περισσότερο πετιμέζι (1 ποτήρι του νερού).

 


04. Μπακαλιάρος ξηρός με πατάτες

 

Υλικά:

  • 300 γρ. μπακαλιάρος παστός (υπολογίστε 2 κομμάτια για κάθε μερίδα
  • 1 – 1½ κιλό πατάτες (3 – 4 κομμάτια για κάθε μερίδα)
  • 1 – 1½ φλυτζάνι λάδι
  • 2 – 3 λεμόνια (το ζωμό)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 κεφάλι σκόρδο
  • πιπέρι
  • νερό 2-3 ποτήρια

 

Εκτέλεση:

Από το βράδυ της προηγούμενης ημέρας, βάζουμε τον μπακαλιάρο σε λεκάνη με νερό για να ξαλμυρίσει, αφού τον έχουμε κόψει σε κομμάτια.

Αλλάζουμε 2 – 3 φορές το νερό.

Την επόμενη πριν τον μαγειρέψουμε τον καθαρίζουμε από τα λέπια και τον ξεπλένουμε καλά.

Σε μέτρια ρηχή κατσαρόλα τοποθετούμε τις πατάτες κομμένες σφήνες, το τριμμένο κρεμμύδι, τις σκελίδες σκόρδου και τα ανακατεύουμε.

Τοποθετούμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου με το δέρμα από πάνω.

Ρίχνουμε αρκετό πιπέρι, το λάδι και το νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε μέτρια φωτιά. Προσέχουμε να μην κολλήσει και μήπως χρειασθεί λίγο νερό ακόμη.

Όταν βράσουν όλα τα υλικά και ο ζωμός έχει πυκνώσει, ρίχνουμε τα λεμόνια γύρω-γύρω και κουνάμε την κατσαρόλα. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και κατεβάζουμε απ’ τη φωτιά.

Η σάλτσα πρέπει να είναι πυκνή και άσπρη.

Αν αφαιρέσουμε λάδι τότε “δένουμε” τη σάλτσα με 1 κουταλιά της σούπας κορν-φλάουρ.

Κέντρο Άμεσης Βοήθειας 166
Νοσοκομείο Λευκάδας 26453 60100 26453 60200
Άμεση Δράση 100
Τουριστική Αστυνομία 26450 29379
ΟΤΕ 26450 21299
ΔΕΗ 26450 21250
ΔΕΥΑΛ 26453 60552
Αεροδρόμιο Άκτιο 26820 22355 26820 26113
Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος 210 35 30000

Με Αυτοκίνητο

Η Λευκάδα είναι το μοναδικό νησί που μπορείτε να επισκεφτείτε με το αυτοκίνητό σας, χωρίς να πάρετε φέρι-μποτ. Μια πλωτή γέφυρα συνεχούς ροής την ενώνει με την Ακαρνανία.

Η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου καθώς και η υποθαλάσσια σήραγγα Ακτίου έχει διευκολύνει σημαντικά την πρόσβαση στο νησί. Επίσης, πλέον το ταξίδι από τη Βόρεια Ελλάδα είναι πολύ γρήγορο και ασφαλές. Ο νέος δρόμος που ενώνει την Αλεξανδρούπολη με την Ηγουμενίτσα, η Εγνατία Οδός, έχει μειώσει δραστικά την απόσταση από όλες τις Βόρειες περιοχές συμπεριλαμβανομένης και της Θεσσαλονίκης, και έχει κάνει την πρόσβαση στο Ιόνιο πολύ εύκολη.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Ιόνια Οδός, ο οποίος θα μειώσει τον χρόνο ταξιδιού από και προς το Αντίρριο, και θα συνδέεται με την Εγνατία. Ένα κομμάτι του αυτοκινητόδρομου έχει ήδη παραδοθεί στην κυκλοφορία.

 


Με Λεωφορείο

Καθημερινώς εκτελούνται 5 δρομολόγια από/προς την Αθήνα (378 χλμ.) με το ΚΤΕΛ Λευκάδας και 4 δρομολόγια εβδομαδιαίως από/προς τη Θεσσαλονίκη (420 χλμ.).

Το ταξίδι από την Αθήνα έχει διάρκεια 5 ώρες και τριάντα λεπτά περίπου ενώ από τη Θεσσαλονίκη μισή ώρα λιγότερο.

Υπάρχουν επίσης και τακτικά δρομολόγια από/προς Ηγουμενίτσα (115 χλμ.) με διάρκεια ταξιδιού 1 ώρα και τριάντα λεπτά. Το ταξίδι από/προς τη γειτονική Πρέβεζα έχει διάρκεια 30 λεπτών. Αν θέλετε να έρθετε ή να πάτε στην Πάτρα υπάρχουν 2 δρομολόγια εβδομαδιαίως.

 


Με Πλοίο

Ακτοπλοϊκή σύνδεση με τη Λευκάδα δεν είναι απευθείας εφικτή. Οι επισκέπτες της μπορούν να εξυπηρετηθούν μέσω του λιμένα της Ηγουμενίτσας και μετά να συνεχίσουν οδικώς (απόσταση 95 χλμ.). Εναλλακτικά υπάρχει και το λιμάνι της Πάτρας (απόσταση 176 χλμ.).

 


Με Σκάφος

Ένα από τα πιο πρόσφατα αποκτήματα της Λευκάδας είναι η μαρίνα της, η πλέον σύγχρονη της Ελλάδας, που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της πόλης. Έχει δυνατότητα ελλιμενισμού 500 σκαφών και οι κτηριακές εγκαταστάσεις της διαθέτουν: πύργο ελέγχου, κτήριο πολλαπλών χρήσεων, γραφεία ναυτικού ομίλου, συγκροτήματα γραφείων και καταστημάτων, μικρό ξενοδοχείο, μονάδα επισκευής και συντήρησης σκαφών, χώρους στάθμευσης 455 αυτοκινήτων, χώρους χειμερινής παραμονής 300 σκαφών, οδικό δίκτυο και χώρους πράσινου. Έχει συνολικό μήκος κρηπιδωμάτων 1.700 μέτρων και πλωτές προβλήτες μήκους 940 μέτρων. Είναι μια πόλη μέσα στην πόλη της Λευκάδας, με τη δική της ζωή, με μπαρ και εστιατόρια που επισκέπτονται και αυτοί που δεν έχουν σκάφος για να απολαύσουν τις ανέσεις της και τον γοητευτικό «υγρό καθρέφτη» του διαύλου, με τις φαντασμαγορικές ανατολές και τη μυσταγωγία του σεληνόφωτος.

 


Σύνδεση της Λευκάδας με τα γύρω νησιά

Υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια με φέρι-μποτ από το Νυδρί και τη Βασιλική για διάφορους προορισμούς. Στην Κεφαλονιά (Φισκάρδο) και την Ιθάκη (Φρίκες) μπορείτε να πάτε από τη Βασιλική η το Νυδρί (όταν δεν έχει φέρι-μποτ από Βασιλική), ενώ για το Μεγανήσι (Σπήλια & Βαθύ) θα πάτε από το Νυδρί ή τη Λευκάδα. Υπάρχουν 2 φέρι-μποτ που παίρνουν οχήματα και επιβάτες και ένα ταχύπλοο από Λευκάδα που παίρνει μόνο επιβάτες. Τα μικρότερα νησιά, Κάλαμος και Καστός, συνδέονται 5 φορές την εβδομάδα με καΐκια από τον Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας που βρίσκεται στη νοτιοανατολική ακτή της Ακαρνανίας. Για να πάτε στον Μύτικα υπάρχει σύνδεση με λεωφορείο ΚΤΕΛ μέσω Πρέβεζας. Υπάρχουν επίσης αρκετά καραβάκια ή μεγαλύτερα ταχύπλοα σκάφη τα οποία με αφετηρία το Νυδρί οργανώνουν ημερήσιες κρουαζιέρες σε όλα τα γειτονικά νησιά καθώς και ξεναγήσεις σε δημοφιλείς προορισμούς της Λευκάδας όπως είναι ο Σκορπιός, το Πόρτο Κατσίκι και οι Έγκρεμνοι. Για περισσότερες πληροφορίες μεταβείτε στις κρουαζιέρες.

 


Αεροδρόμιο Ακτίου (PVK)

Tο Αεροδρόμιο του Ακτίου βρίσκεται στη δυτική πλευρά της στερεάς Ελλάδας, στην περιοχή Άκτιο σε απόσταση 4 χλμ. από την Πρέβεζα και 17 χλμ. από τη Λευκάδα.

 

Κοντινά Αεροδρόμια:

Αεροδρόμιο Ιωαννίνων – IOA (86 χλμ.)

Αεροδρόμιο Κεφαλονιάς – Αργοστόλι – EFL (93 χλμ.)

Αεροδρόμιο Πάτρας – Άραξος – GPA (100 χλμ.)

Αεροδρόμιο Κέρκυρας – CFU (110 χλμ.)

Αεροδρόμιο Ζακύνθου – ΖΤΗ (130 χλμ.)

 

Πτήσεις από/προς το αεροδρόμιο Ακτίου:

Η αεροπορική εταιρία Sky Express, πραγματοποιεί εβδομαδιαία δρομολόγια από Άκτιο προς τους εξής εσωτερικούς προορισμούς:

Κύθηρα – Ζάκυνθο – Κεφαλονιά – Κέρκυρα και Σητεία.

Τους καλοκαιρινούς μήνες πραγματοποιούνται επίσης απευθείας πτήσεις από διάφορες Ευρωπαϊκές πόλεις προς το αεροδρόμιο του Ακτίου.

 

Πρόσβαση στη Λευκάδα από το αεροδρόμιο Ακτίου

Υπάρχει συγκοινωνία από το ΚΤΕΛ Λευκάδας (γραμμή Λευκάδα – Πρέβεζα) καθώς και πιάτσα ταξί. Μπορείτε επίσης να ενοικιάσετε αυτοκίνητο από τα τουριστικά γραφεία που βρίσκονται στο αεροδρόμιο.