Μεσολόγγι

Η πόλη με τις χιλιάδες όμορφες φυσικές εικόνες και τους ακούραστους ποδηλάτες, με τους πέντε πρωθυπουργούς και τους λογοτέχνες. Την πόλη περιβάλλουν η λιμνοθάλασσα των χιλίων χρωμάτων και των αμέτρητων πουλιών.

 

Μοναδική πόλη με το προσωνύμιο Ιερή, το Μεσολόγγι και σίγουρα με την ιστορία που διηγούνται τα χώματά του το αξίζει. Εδώ όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας κυκλοφορούν με ποδήλατο. Η ζωή των κατοίκων του άμεσα συνδεδεμένη με την λιμνοθάλασσα που τους φροντίζει όπως και όλα τα έμβια που ζουν σε αυτή. Από εδώ οι τσιπούρες από εδώ και το αυγοτάραχο, τα χέλια, τα λαβράκια.

 

Στην Πύλη, που στέκει ακόμα και υποδέχεται τους επισκέπτες στην πόλη που τίμησε και πολέμησε για την ελευθερία, εκτυλίχθηκαν οι σκηνές της εξόδου του 1826, όπου ύστερα από την πολύμηνη γενναία αντίσταση οι Μεσολογγίτες περίπου 10500 ψυχές, αποφάσισαν μην έχοντας άλλη ελπίδα σωτηρίας, να πραγματοποιήσουν την έξοδο το βράδυ των Βαΐων.

 

Η πόλη σήμερα αναπτύσσεται με αργούς ρυθμούς, την χαρακτηρίζει στην πλειοψηφία χαμηλή δόμηση, με πολλά πέτρινα σπίτια να κατοικούνται ακόμη ή να έχουν μετατραπεί σε δημόσια κτήρια, όπως το πολιτιστικό Τρικούπειο, το δημαρχείο, η Διέξοδος, που ήταν το πατρικό του Ραζή Κότσικα, σημαντικός αγωνιστής της ελληνικής Επανάστασης. Από την άλλη υπάρχουν και οι πελάδες, τα ξύλινα σπίτια που ακροβατούν πάνω από το νερό και χρησιμοποιούνται κυρίως από τους ψαράδες που εκμεταλλεύονται την λιμνοθάλασσα.

 

Η λιμνοθάλασσα από την άλλη είναι ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της χώρας και φροντίζει τόσο τα πουλιά και τα ψάρια, όσο και τους ανθρώπους που ζουν από αυτή.Επισκεφθείτε το Μεσολόγγι για να απολαύσετε τα νοστιμότατα ψάρια, για να φωτογραφήσετε την φύση που ποζάρει αυθόρμητα στον φακό σας, να δοκιμάσετε τις ιαματικές ιδιότητες των νερών της Αγίας Τριάδας, να περιηγηθείτε νοερά στα χρόνια της ελληνικής επανάστασης, να πάρετε μαζί σας υπέροχα ηλιοβασιλέματα.