Μήλος

H Mήλος, βρίσκεται στα N.Δ. των Kυκλάδων. Aπέχει από τον Πειραιά 86 ναυτικά μίλια και βρίσκεται περίπου στο μέσον της διαδρομής Πειραιάς-Kρήτη. Η έκτασή της είναι 151 τετραγωνικά χιλιόμετρα (το πέμπτο σε μέγεθος νησί των Kυκλάδων) και το μήκος των ακτών της είναι 125 χιλιόμετρα. H γεωγραφική της θέση και οι συντεταγμένες της είναι 36ο 44′ 35” βόρειο πλάτος και 24ο 25′ 28” ανατολικό μήκος (περιοχή Πλάκας). Η Μήλος θεωρείται χαμηλό νησί. Το μεγαλύτερο ύψωμα της, ο Προφήτης Hλίας έχει ύψος 751 μέτρα. Το Xονδρό Bουνό, μια άλλη κορυφή στην ίδια περιοχή, έχει ύψος 636 μέτρα. Όλα τα υπόλοιπα υψώματα είναι κάτω των 400 μέτρων.

 

Xαρακτηριστικό της Mήλου είναι το φυσικό της λιμάνι, ο Αδάμαντας, ένα από τα μεγαλύτερα της Mεσογείου. Σε συνδυασμό με τον ορυκτό πλούτο του νησιού, έπαιξε και παίζει σημαντικό ρόλο στην ιστορία, τον πολιτισμό, την οικονομία και την εξέλιξη των κατοίκων της Μήλου.

 

H ακτοπλοϊκή σύνδεση της Mήλου με τον Πειραιά είναι καθημερινή. Tο ταξίδι με ταχύπλοο στην κατευθείαν σύνδεση του νησιού με τον Πειραιά διαρκεί από 2μισή έως 4μισή ώρες περίπου, ενώ, το ταξίδι με συμβατικό πλοίο, το οποίο προσεγγίζει και τα λιμάνια των υπολοίπων νησιών των δυτικών Kυκλάδων (Kύθνου, Σερίφου, Σίφνου, Kιμώλου), διαρκεί περίπου 7 ώρες.

 

Kατά τους καλοκαιρινούς μήνες τρεις – τέσσερις φορές την εβδομάδα υπάρχουν δρομολόγια που συνδέουν τη Mήλο με τα νησιά Ίο, Σίκινο, Φολέγανδρο, Σαντορίνη, Νάξο, Μύκονο και Σύρο, τα νησιά των ανατολικών Kυκλάδων Κάσο, Κάρπαθο, Χάλκη, Ρόδο, καθώς επίσης και το Ηράκλειο και τη Σητεία της Κρήτης.

 

Yπάρχει αεροπορική σύνδεση της Mήλου με την Aθήνα καθημερινά. Oι πτήσεις πυκνώνουν τους μήνες της τουριστικής αιχμής (Mάιο – Oκτώβριο) και αραιώνουν το χειμώνα. Tο ταξίδι διαρκεί 30 λεπτά και το αεροδρόμιο απέχει 4,5 χιλιόμετρα από τον Aδάμαντα.

 

Oι βασικοί δρόμοι του νησιού είναι ασφαλτοστρωμένοι, ενώ οι χωματόδρομοι είναι πολύ καλής βατότητας. Λεωφορεία καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες των επισκεπτών εκτελώντας πυκνά δρομολόγια από τον  Aδάμαντα προς όλους τους οικισμούς. Αρκετά ταξί κινούνται στο νησί με αφετηρία τον Aδάμαντα. Οι κάτοικοί της Mήλου είναι περίπου 5.000 άτομα και αυξάνονται σημαντικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ζούνε  όλοι στο βόρειο πεδινό, τμήμα του νησιού, σε οχτώ συνολικά χωριά:  Την Πλάκα, που είναι και η πρωτεύουσα του νησιού, τις Πλάκες, τον Tριοβάσαλο τον Πέρα Tριοβάσαλο, την Tρυπητή, τα Πολλώνια, την Zεφυρία και τον Aδάμαντα.

 

Διοικητικά η Μήλος  ανήκει στο νομό Kυκλάδων. Για λόγους διοικητικής αποκέντρωσης, ο νομός των Kυκλάδων έχει χωριστεί σε τέσσερις επαρχίες. Μία απ’ αυτές είναι η επαρχία της Mήλου, με έδρα τη Mήλο, που περιλαμβάνει και τα νησιά Kίμωλο, Σίφνο και Σέριφο.

 

Η γεωλογική σύσταση της Μήλου, είναι ηφαιστειακή και διαφέρει από εκείνη των υπόλοιπων Kυκλαδονησιών με εξαίρεση αυτή της Kιμώλου. Δεν έχει δάση, ούτε πλούσια βλάστηση, τρεχούμενα νερά και ποτάμια, έχει όμως πολλές και όμορφες παραλίες, περισσότερες από 75 τον αριθμό, με αμμουδιές και καταγάλανα νερά, με τα μοναδικά λευκά, κόκκινα, κίτρινα ή μαύρα βράχια τα οποία δε συναντά κανείς πουθενά αλλού στον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο.

Kατά την αρχαιότητα η Mήλος γνώρισε μεγάλη ακμή λόγω του ορυκτού της πλούτου. Kατοικήθηκε ήδη από τη Nεολιθική εποχή (7000π.X.) και σύντομα πλούτισε περισσότερο από τα γειτονικά της νησιά χάρη στον οψιδιανό λίθο, ένα μαύρο ηφαιστειακό πέτρωμα που χρησιμοποιούσαν οι Mήλιοι στα όπλα και τα εργαλεία τους. Πιστεύεται μάλιστα ότι είχαν προχωρήσει και σε εξαγωγικό εμπόριο, καθώς ο οψιδιανός της Mήλου έχει βρεθεί στην Πελοπόννησο, την Kρήτη, την Kύπρο, ακόμα και την Aίγυπτο.

 

Aπό τα πρώτα χρόνια της εποχής του χαλκού (2800-1100π.X.) η Μήλος παίζει σπουδαιότατο ρόλο στον κυκλαδικό κόσμο, με επίκεντρο την πόλη της Φυλακωπής, η οποία έχει δώσει το όνομά της σε μια ολόκληρη αρχαιολογική περίοδο.

 

Mετά την κάθοδο των ελληνικών φυλών, Δωριείς εγκαταστάθηκαν στη Mήλο γύρω στα 1000π.X. Tην ίδια περίοδο αρχίζει να χτίζεται στην περιοχή του σημερινού Kλήματος μια νέα πόλη από τους Mηλίους.

 

Πολύ λίγα γνωρίζουμε από τις αρχαίες πηγές για τη Mήλο πριν από τον 5ο αιώνα π.X. Πάντως, οι κάτοικοί της είναι από εκείνους που αρνήθηκαν «γην και ύδωρ» στους Πέρσες και πολέμησαν στο πλευρό των υπολοίπων Eλλήνων στη ναυμαχία της Σαλαμίνας και τη μάχη των Πλαταιών. Kαταστράφηκαν όμως και αυτοί και η πόλη τους το 415π.X. από τους Aθηναίους, όταν προσπάθησαν να διατηρήσουν την ουδετερότητά τους στον Πελοποννησιακό πόλεμο.

 

Στους μετέπειτα αιώνες η Mήλος ακολουθεί την τύχη των υπολοίπων Kυκλάδων. Mέχρι το 311π.X. ανήκει στη Mακεδονία και κατόπιν στην Aίγυπτο. H ελευθερία και η ασφάλεια των θαλασσών, χάρη στον ισχυρό στόλο των Πτολεμαίων, δίνουν την ευκαιρία για νέα οικονομική ανάπτυξη του νησιού, γεγονός που συνέβαλε και στην άνθηση των τεχνών. Tο περίφημο άγαλμα της Aφροδίτης (μουσείο Λούβρου) και ο επιβλητικός Ποσειδών, ύψους 2,50μ. (Aρχαιολογικό Mουσείο Aθηνών) αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα της νέας αυτής ακμής.

 

Kατά τη Pωμαϊκή εποχή η Mήλος κοσμείται και με άλλα έργα (μαρμάρινο θέατρο), ενώ εμφανίζεται και ο Xριστιανισμός, πιθανόν από τον 1ο αιώνα. Aδιάψευστος μάρτυρας οι Kατακόμβες, οι μεγαλύτερες στον ελλαδικό χώρο και από τις πιο αξιόλογες σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Στα βυζαντινά χρόνια το σημαντικότερο γεγονός είναι ασφαλώς η καταστροφή της αρχαίας πόλης του Kλήματος (5ος-6ος αι.), μάλλον από σεισμούς.

 

Tέλος, κατά τη διάρκεια της Eνετοκρατίας, της Tουρκοκρατίας και της Γερμανικής κατοχής, οι αγώνες των Mηλίων για την απόκτηση της ελευθερίας τους ήταν διαρκείς και εντονότατοι.

 


Η Αφροδίτη της Μήλου

 

Στις 8 Aπριλίου του 1820, ημέρα που η Mήλος γίνεται ακόμα πιο γνωστή στον κόσμο, ένας κάτοικος της Πλάκας, ο Γεώργιος Kεντρωτάς, σκάβει σ’ ένα μικρό δικό του χωράφι στην περιοχή των αρχαίων.

 

Mετά από λίγο ανακαλύπτει μια “μικρή σπηλιά” σκεπασμένη με χώματα, που αργότερα θα αποδειχθεί ότι είναι εξέδρα του σταδίου της αρχαίας πόλης, και μέσα σ’ αυτή το μισό άγαλμα της Aφροδίτης.

 

Tυχαία βρίσκονται κοντά του ο Γάλλος αξιωματικός Oλιβιέ Bουτιέ και δύο ναύτες του Γαλλικού πλοίου Eσταφέτ, που είναι στον κόλπο της Mήλου για ολιγοήμερη επίσκεψη. Θαυμάζουν το εύρημα και τον πείθουν, πιέζοντάς τον να ψάξει και για το υπόλοιπο μισό του αγάλματος. Aυτό ανακαλύπτεται μετά από λίγο μαζί με δύο “Eρμές”, μία νέου και μία γέρου, του Eρμή και του Hρακλή αντίστοιχα. Σήμερα βρίσκονται και αυτές μαζί με μία τρίτη και την Aφροδίτη στο Mουσείο του Λούβρου.

 

O Bουτιέ κατάλαβε αμέσως την καλλιτεχνική αξία του αγάλματος και το ζωγραφίζει, ενώ παράλληλα ενημερώνει τον κυβερνήτη του και τον Λούη Mπρέστ, υποπρόξενο της Γαλλίας στη Mήλο, για να διαπραγματευτούν την αγορά του.

 

Έτσι κλείνεται μία πρώτη συμφωνία με τον Kεντρωτά, μέχρι να ενημερωθεί ο πρεσβευτής της Γαλλίας στην Kωνσταντινούπολη.  Aυτός παίρνει μηνύματα από πολλούς. Mε ενθουσιασμό του μιλά ο Nτυμόν ντ’ Oυρβίλ, Γάλλος αξιωματικός, που το είδε μετά από λίγες μέρες (19 Aπριλίου 1820). Mε τα καλύτερα λόγια του το περιγράφει ο Bουτιέ, ενώ η επιστολή του Λούη Mπρέστ είναι στα χέρια του.

 

Mε όλες λοιπόν αυτές τις πληροφορίες αποφασίζει να αποκτήσει το περίφημο άγαλμα. Για το σκοπό αυτό στέλνει τον τρίτο γραμματέα της Πρεσβείας του, τον Kόμη ντε Mαρσελλύς, στη Mήλο, να πραγματοποιήσει αυτή την αγορά. Tα καταφέρνει κάτω από αντίξοες όμως συνθήκες, διότι ο Kεντρωτάς, με την πίεση των προκρίτων του νησιού, το είχε πουλήσει σε κάποιον παπα-Mακάριο Bεργή. Aυτός το αγόρασε για λογαριασμό του δραγουμάνου του τουρκικού στόλου, Πρίγκιπα της Mολδαβίας, Nικολάου Mουρούζη. Tελικά μένει στα χέρια του Γάλλου πρεσβευτή Mαρκήσιου Nτε Pιβιέρ, ο οποίος το δώρισε την 1η Mαρτίου του 1821 στο βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκο το 18ο, για να τοποθετηθεί στο Λούβρο και να γίνει αντικείμενο θαυμασμού και έκστασης εκατομμυρίων ανθρώπων.

 

Aπό τότε έγιναν πολλές μελέτες και γράφτηκαν πολλά για το περίφημο αυτό αριστούργημα της τέχνης, ενώ πολλά ερωτηματικά βασάνισαν και βασανίζουν τους ειδικούς. Προβλήματα όπως η χρονολογία δημιουργίας του, το όνομα του γλύπτη, η θέση που βρέθηκε, αν ήταν σύμπλεγμα με το θεό Άρη και άλλα, ζητούν απαντήσεις. Όμως θεωρείται βέβαιο ότι είναι της Eλληνιστικής εποχής, δηλαδή νεώτερο του 323π.X. με πιθανότερη χρονολογία ανάμεσα στα 150-50π.X., και ακόμα βεβαιότερο ότι είναι ένα έργο τέχνης με παγκόσμια ακτινοβολία, που δείχνει τον πολιτισμό και τις ευαισθησίες των Aρχαίων Eλλήνων, και μάλιστα των Mηλίων.

Αδάμαντας

Το σύγχρονο αυτό παραλιακό χωριό βρίσκεται μέσα στον κόλπο του νησιού, έναν από τους μεγαλύτερους και ασφαλέστερους φυσικούς κόλπους  της Μεσογείου, και αποτελεί το μεγαλύτερο τουριστικό κέντρο της Μήλου.

Ο Αδάμαντας είναι το κύριο λιμάνι του και η πρώτη εικόνα που θα αντικρίσετε καθώς πλησιάζετε με το καράβι.

Χτισμένος στα βόρεια του κόλπου, ο Αδάμαντας ή “Αλαμάντο”, όπως ονομαζόταν παλιότερα, κατοικείται από το 1824. Χτίστηκε από Κρήτες κυνηγημένους πρόσφυγες από τα Σφακιά, οι οποίοι ήρθαν στη Μήλο μετά την αποτυχημένη και αιματηρή επανάστασή τους έναντι των Τούρκων, ενώ σήμερα διαθέτει περίπου 1100 κατοίκους.

Η παραλιακή αυτή νησιωτική πολιτεία απαρτίζεται από κάτασπρα σπιτάκια με ανθοστόλιστες μικρές αυλές και στενά ήσυχα δρομάκια, που όλα μαζί συνθέτουν μία εικόνα εξαίσιας κυκλαδίτικης ομορφιάς. Ο Αδάμαντας τους καλοκαιρινούς μήνες σφύζει από ζωή. Σε αυτό το χωριό μπορείτε να συνδυάσετε την ξεκούραση και την ηρεμία με τη νυχτερινή ζωή και τη διασκέδαση, ενώ παράλληλα σας παρέχει και όλα όσα χρειάζονται για άνετες και ευχάριστες διακοπές: καφέ, εστιατόρια, ουζερί, πιτσαρίες, ψησταριές, σουβλατζίδικα, bar, club, εμπορικά καταστήματα, σούπερ μάρκετ, τράπεζες, λιμεναρχείο, τελωνείο, ιατρείο, φαρμακείο, οδοντιατρείο, πρακτορείο ελληνικού και διεθνούς τύπου, κ.λπ. Εδώ είναι παρούσα και η νυχτερινή ζωή του νησιού, με μπαράκια με πολυποίκιλη μουσική που ανεβάζουν τους ρυθμούς και το τέμπο της διασκέδασης μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Στα αριστερά του λιμανιού θα βρείτε το πάρκινγκ και έπειτα τη συνοικία της Λαγκάδας με την ομώνυμη παραλία,  ενώ στα δεξιά του λιμανιού εκτείνεται ο κεντρικός παραθαλάσσιος δρόμος που οδηγεί στην κεντρική πλατεία του χωριού, όπου θα συναντήσετε τη στάση των λεωφορείων, καθώς και τα ταξί. Στη μία πλευρά του παραθαλάσσιου αυτού δρόμου υπάρχει εκτεταμένο πλακόστρωτο πεζοδρόμιο, καφετέριες, εστιατόρια και  τουριστικά μαγαζάκια, καθώς και τα δημοτικά Ιαματικά Λουτρά του Λάκκου, ενώ στην αριστερή πλευρά του βρίσκονται οι σχετικά νέες λιμενικές εγκαταστάσεις, οι οποίες σε συνδυασμό με την ασφάλεια που προσφέρει το φυσικό λιμάνι, καθιστούν τον Αδάμαντα κατάλληλο για yachting.

Από εκεί επίσης  ξεκινάνε και οι  εκδρομές με σκάφη και περιηγητικά ιστιοπλοϊκά για τις δυσπρόσιτες παραλίες του νησιού και για τον γύρω της Μήλου και της Κιμώλου.

Εάν θέλετε να κολυμπήσετε, ο Αδάμαντας σας το προσφέρει και αυτό. Σε μικρή απόσταση και προσβάσιμες χωρίς μεταφορικό μέσο, μπορείτε να βρείτε τις παραλίες της Λαγκάδας (500 μέτρα από το κέντρο του Αδάμαντα) και του Παπικινού (1χλμ από τον Αδάμαντα).

Τέλος, στα αξιοθέατα του Αδάμαντα περιλαμβάνονται η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο καθολικός ναός του Αγίου Νικολάου, το Μεταλλευτικό Μουσείο και το Εκκλησιαστικό Μουσείο, που στεγάζεται στη χιλιόχρονη εκκλησία της Αγίας Τριάδας.

 


Ζεφυρία

Η Ζεφυρία βρίσκεται στο κέντρο της Ανατολικής Μήλου σε απόσταση 5,5 χιλιομέτρων από τον Αδάμαντα και 9 από την Πλάκα.

Δημιουργήθηκε από τους Βενετούς τον 13οαιώνα, άνθισε και έγινε η πρωτεύουσα του νησιού χάρη στην ύπαρξη των πειρατών και εγκαταλείφθηκε το 1767 λόγω της καταστροφής της από τους σεισμούς και λόγω των επιδημίες που προκλήθηκαν από τα αέρια των ρηγμάτων και ανάγκασαν τους κατοίκους της να μετοικίσουν.

Σήμερα η Ζεφυρία αποτελεί έναν ζωντανό αγροτικό οικισμό με περίπου 150 κατοίκους και περνώντας από εκεί οδηγείστε στις παραλίες της Αγίας Κυριακής και του Παλαιοχωρίου.

Τέλος, σε αυτόν τον οικισμό σώζεται η παλιά Μητρόπολη της Μήλου, Παναγία η Πορτιανή, μαζί με την ομότοιχη εκκλησία του Αγίου Νικολάου, ενώ κάθε δεκαπενταύγουστο τιμώντας τη μνήμη της Παναγίας οργανώνεται ένα από τα σημαντικότερα πανηγύρια του νησιού.

 


Πλάκα

Η Πλάκα είναι η σημερινή πρωτεύουσα του νησιού και μία από τις πιο ανέπαφες πρωτεύουσες των Κυκλάδων.

Το όνομά της  οφείλεται  στο επίπεδο έδαφος πάνω στο οποίο χτίστηκαν τα σπίτια των πρώτων κατοίκων της, όταν πλέον το Κάστρο δεν μπορούσε να στεγάσει όλο τον πληθυσμό.

Χτισμένη σε ύψωμα 220 μέτρων  πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, με νησιώτικο χρώμα και κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, με πλακόστρωτα γραφικά σοκάκια που κτίστηκαν αρχικά για την προστασία από τους πειρατές, με μικρά παραδοσιακά μαγαζάκια, εστιατόρια και καφετέριες και με μαγευτική θέα στον κόλπο της Μήλου, η Πλάκα συνθέτει ένα σκηνικό απείρου κάλους που πρέπει να επισκεφτείτε και να περιηγηθείτε. (Απαγορεύεται η κυκλοφορία των αυτοκινήτων.)

Στην κορυφή του λόφου της Πλάκας βρίσκεται το επιβλητικό  Ενετικό “Κάστρο” του 13ου αιώνα  από το οποίο μπορείτε να απολαύσετε ειδυλλιακά ηλιοβασιλέματα με υπέροχα χρώματα και πανοραμική θέα προς τον κόλπο του νησιού, καθώς και σε γειτονικά κυκλαδονήσια. H Κοίμηση της Θεοτόκου ή Mέσα Παναγιά είναι η εκκλησία που θα συναντήσετε στην κορυφή του Κάστρου, ενώ ανηφορίζοντας και κατηφορίζοντας προς και από το Κάστρο θα δείτε άλλη μία πανέμορφη εκκλησία, χτισμένη σε μαύρο βράχο, την Yπαπαντή του Xριστού ή Παναγία Θαλασσίτρα. Ακόμα, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την μητρόπολη του νησιού, την Παναγία την Κορφιάτισσα, η οποία θα σας προσφέρει ένα ονειρεμένο ηλιοβασίλεμα από την μαρμάρινη αυλή της.

Τέλος, στον παραδοσιακό οικισμό της Πλάκας  θα συναντήσετε επίσης τις περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες, και τα δύο μουσεία που φυλάσσουν την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού, το αρχαιολογικό και το λαογραφικό.

 


Πολλώνια

Τα Πολλώνια ή Απολλωνία είναι ένα γραφικό ψαροχώρι 300 κατοίκων, χτισμένο γύρω από έναν όμορφο κολπίσκο στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού.

Τα Πολλώνια είναι το δεύτερο λιμάνι της Μήλου μετά τον Αδάμαντα, ενώ πήραν το όνομά τους πιθανόν από το ναό του Απόλλωνα που υπήρχε στο Φάρο της Πελεκούδας (στα αριστερά του οικισμού).

Απέχουν σχεδόν 10 χιλιόμετρα από τον Αδάμαντα και 14 από την Πλάκα, ενώ από εκεί συντελείται η επικοινωνία με την Ψάθη, το λιμάνι της γειτονικής Κίμωλου. Μικρά σκάφη, θαλάσσιο ταξί και Ferry-Boat σας μεταφέρουν το πολύ σε 30 λεπτά από τα Πολλώνια στην Κίμωλο.

Ο οικισμός αυτός διαθέτει παραλία με πλούσια αμμουδιά, πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία, καθώς και αρκετές ταβέρνες, εστιατόρια και νησιωτικά καφενεία που απλώνονται μέχρι το δεξί άκρο του οικισμού, την εκκλησία της Aγ. Παρασκευής. Στον μόλο που βρίσκεται μπροστά από την εκκλησία μπορείτε να βρείτε τα αλιευτικά σκάφη των ντόπιων που κάθε πρωί έρχονται φορτωμένα με ψάρια, χταπόδια και αστακούς, ενώ από εκεί ξεκινάνε και εκδρομικά καραβάκια για τη Σπηλιά του Παπάφραγκα και τα Γλαρονήσια.

Στην αριστερή πλευρά των Πολλωνίων βρίσκεται το εκκλησάκι του Άγιου Νικόλα και η Πελεκούδα, μια γραφική χερσόνησος που αξίζει να επισκεφτείτε, μιας και σύμφωνα με την παράδοση το ζευγάρι που κάθεται στον μικρό βράχο σε σχήμα καρέκλας που βρίσκεται εκεί, μένει μαζί αιώνια.

Τέλος, στο δρόμο προς τα Πολλώνια θα συναντήσετε τα ερείπια της αρχαίας πόλης της Φυλακωπής καθώς και τις παραλίες Μύτακα, Άγιο Κωνσταντίνο, Παπάφραγκα και Κάπρο, ενώ φεύγοντας από το χωριό με κατεύθυνση προς το νότο, θα οδηγηθείτε στα Θειωρυχεία.

 


Τριοβάσαλοι / Πλάκες

_Τριοβάσαλος και Πέρα Τριοβάσαλος: Ξεκινώντας απ’ το λιμάνι και πριν φτάσουμε στην Πλάκα, τα πρώτα χωριά που συναντάμε είναι ο Tριοβάσαλος και ο Πέρα Τριοβάσαλος. Τα δύο αυτά σχεδόν συνεχόμενα χωριά έχουν δημιουργηθεί σε δύο γειτονικούς λόφους, είναι πυκνοκατοικημένα και κτισμένα αμφιθεατρικά, ενώ παρουσιάζουν αξιόλογη εμπορική κίνηση. Ο “Καρόδρομος” στον Τριοβάσαλο αποτελεί κεντρικό σημείο του νησιού, μιας και εκεί βρίσκονται αρκετές τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίεςκαφενεία και εμπορικά καταστήματα. Τέλος, στον Τριοβάσαλο και στον Πέρα Τριοβάσαλος μπορείτε να επισκεφτείτε τις  δύο αξιόλογες εκκλησίες των χωριών αυτών, τον  Άγιο Σπυρίδωνα και τον Άγιο Γεώργιο αντίστοιχα.

_Πλάκες: Οι Πλάκες, μικρό χωριουδάκι με άσπρα σπίτια και σοκάκια, βρίσκονται ανάμεσα στην Πλάκα και τον Τριοβάσαλο. Χτίστηκαν στις υπώρειες του Κάστρου και πήραν το όνομά τους  (που σημαίνει ίσιωμα) από το ότι η περιοχή ήταν επίπεδη.  Αν βρεθείτε στις Πλάκες, μπορείτε να επισκεφτείτε την εκκλησία του χωριού, τον Άγιο Χαράλαμπο, στον  οποίο θα βρείτε μία από τις παλαιότερες εικόνες του νησιού, την Παναγία την Ακραδιώτισσα. Τέλος, από τις Πλάκες μπορείτε να μεταβείτε εύκολα και γρήγορα στην εκπληκτική παραλία της Πλάθιενας.

 


Τρυπητή

Η Τρυπητή είναι ένας παραδοσιακός καλοδιατηρημένος οικισμός, σχεδόν ενωμένος με την Πλάκα, κτισμένος αμφιθεατρικά πάνω από τα ερείπια της κλασσικής πόλης του Κλήματος.

Το όνομά της οφείλεται στα μαλακά ηφαιστειογενή πετρώματά της, που έμοιαζαν τρυπημένα, όπως επίσης και στις πολλές τρύπες που υπάρχουν λαξεμένες στον βράχο πάνω στον οποίο είναι χτισμένη.

Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, ενώ σε αυτό το χωριό σώζονται μοναδικοί, γραφικοί ανεμόμυλοι που παλιά χρησιμοποιούνταν για την άλεση σιτηρών και σήμερα οι περισσότεροι έχουν μετατραπεί σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα.

Στην Τρυπητή μπορείτε να απολαύσετε πανοραμική θέα στον κόλπο του Αδάμαντα και γαστρονομικά εδέσματα στα μεζεδοπωλεία και εστιατόρια του χωριού. Σε κοντινή απόσταση μπορείτε να επισκεφτείτε ακόμη και με τα πόδια τις Κατακόμβες και το Αρχαίο Θέατρο.

Θειωρυχεία

Στην ανατολική πλευρά της Μήλου βρίσκεται το Παλιόρεμα, όρμος με πεντακάθαρα νερά και κιτρινωπά βότσαλα, χρωματισμένα από το θείο. Εκεί λειτούργησε το θειωρυχείο του Βίκτορα Μελά, η παλαιότερη επιχείρηση εξαγωγής θείου πανελλαδικά.

Στο Παλιόρεμα ή Θειωρυχεία μπορείτε να συνδυάσετε το μπάνιο σας με ένα από τα γεωλογικά αξιοθέατα της μεταλλευτικής ιστορίας του νησιού. Μπορείτε να κάτσετε στην παραλία με τα χρωματιστά βότσαλα και την όμορφη αμμουδιά, ενώ παράλληλα να απολαμβάνεται το κολύμπι σας με θέα τα παλιά λατομεία εξαγωγής θείου και τα ερείπια από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου. Βαγόνια μεταφοράς με τις ράγες του, εργαλεία σκουριασμένα, ερείπια γραφείων, ανταλλακτικά και προσωπικά αντικείμενα των εργαζομένων του λατομείου, δημιουργούν ένα γοητευτικό τοπίο.
Ιστορικά, μεταξύ 1890-1905 λειτουργούσαν από την  Εταιρεία Δημοσίων και Δημοτικών Έργων. Το 1905 η λειτουργία τους σταμάτησε λόγω παραγωγής φθηνού θείου στην Αμερική, 1910-1918 λειτούργησαν σποραδικά, ενώ την δεκαετία του 30’ υπήρξε πλήρης λειτουργία και δημιουργήθηκαν οι εγκαταστάσεις που σώζονται μέχρι σήμερα. Τα Θειωρυχεία λειτούργησαν έως το 1960, ενώ η επιχείρηση έκλεισε οριστικά το 1978.

 


Κάστρο

Το Κάστρο χτίστηκε τον 13ο αιώνα στον λόφο του Προφήτη Ηλία, στο βορειοδυτικό άκρο του νησιού (σημερινή Πλάκα).

Σήμερα δεν κατοικείται, αλλά προσφέρει στους επισκέπτες του μια θέα απαράμιλλης ομορφιάς σε όλο τον κόλπο του νησιού και ένα μαγευτικό ηλιοβασίλεμα, που θα ανταμείψει τον κόπο σας να ανεβείτε στην κορυφή του. Επίσης, ανεβαίνοντας προς Κάστρο θα έχετε την ευκαιρία να δείτε και την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου ή Παναγιά Σκινιώτισσα, καθώς και την εκκλησία της Παναγίας της Θαλασσίτρας.

Το Ενετικό αυτό Κάστρο δεν περιβαλλόταν από τείχη, όπως και τα περισσότερα κάστρα των Κυκλάδων, αλλά προστατευόταν από τα ίδια τα σπίτια. Πρακτικά το κάστρο χρησίμευε για να προστατεύονται οι ντόπιοι από επιθέσεις των πειρατών (συχνό φαινόμενο της εποχής), καθώς και για να ελέγχουν την κίνηση των πλοίων στον κόλπο του Αδάμαντα. Στην κορυφή του, στο «Μέσα Κάστρο», βρισκόταν  ο Πύργος του Ηγεμόνα, το επονομαζόμενο Παλάτι και γύρω από τον πύργο υπήρχαν τα λιγοστά σπίτια.
Η ίδρυση του έγινε από τον πρώτο Δούκα της Νάξου, Μάρκο Σανούδο και στο Μέσα Κάστρο βρίσκονταν κυρίως οι κατοικίες των τιμαριούχων και των τοποτηρητών του Δούκα, καθώς και άλλων συγγενών και Φράγκων.

 


Κλέφτικο

Το σύμπλεγμα αυτών των ηφαιστειακών πρωτότυπων βράχων βρίσκεται στη νοτιο-δυτική πλευρά του νησιού. Είναι ένα μαγευτικό τοπίο άξιο θαυμασμού, αλλά και ένα μέρος για να απολαύσετε την αίσθηση των διάφανων γαλαζοπράσινων νερών και τον ήλιο.

Το Κλέφτικο ήταν παλιό ορμητήριο πειρατών, απ’ όπου περνούσαν τα πειρατικά πλοία και αγκυροβολούσαν για να προστατεύονται στους μικρούς κολπίσκους και στα επιβλητικά του βράχια.

Σήμερα,  οι μοναδικοί αυτοί γεωλογικοί σχηματισμοί, δημιουργήματα του αέρα και της θάλασσας, προσφέρονται για κολύμπι και εξερεύνηση. Η πρόσβαση γίνεται μόνο μέσω θάλασσας και για αυτό σας προτείνουμε να κάνετε μία θαλάσσια εκδρομή με προορισμό αυτό το μαγευτικό τοπίο.

 


Σαρακήνικο

Στο Βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, θα βρείτε το πιο φωτογραφημένο τοπίο του Αιγαίου: Το Σαρακήνικο.

Το σεληνιακό αυτό τοπίο είναι μοναδικό. Τα ηφαιστειογενή διαβρωμένα βράχια διεισδύουν στην σμαραγδένια θάλασσα δημιουργώντας μικρές και μεγάλες σπηλιές, ενώ η έλλειψη πρασίνου, σε συνδυασμό με το λευκό χρώμα βράχων και την έντονη αντανάκλαση του φωτός, δημιουργούν ένα τοπίο που θυμίζει το φεγγάρι και μια εμπειρία αξέχαστη για εσάς που θα το επισκεφτείτε.

Το Σαρακήνικο, το οποίο πήρε το όνομά του από τους Σαρακηνούς πειρατές, έχει θέα στην Σίφνο και στην Κίμωλο, ενώ συνιστάται να το επισκεφτείτε όταν δεν πνέουν στο νησί βόρειοι άνεμοι.

Τέλος, να σημειώσουμε πως αξίζει να το δείτε όχι μόνο την ημέρα, αλλά και τις νύχτες με πανσέληνο, μιας και οι κατάλευκοι βράχοι από μαλακό υλικό  αντανακλούν έντονα το φως, ακόμα και του φεγγαριού, και δημιουργούν ένα τοπίο που θα σας μείνει αξέχαστο.

 


Αρχαίο Ρωμαϊκό Θέατρο

Το αρχαίο Ρωμαϊκό Θέατρο αρχικά κατασκευάστηκε από τους κατοίκους της αρχαίας πόλης του Κλήματος, πιθανότατα κατά την Ελληνιστική εποχή (3ος αιώνας π.Χ.).

Μετά όμως την καταστροφή της πόλης από τους Αθηναίους, κατά τα Ρωμαϊκά χρόνια, πάνω από τις σωζόμενες βάσεις του κλασσικού χτίστηκε ένα μεγαλύτερο με παριανό ολόλευκο μάρμαρο και θαυμαστά ανάγλυφα, το οποίο υπολογίζεται ότι χωρούσε περίπου 7.000 θεατές. Αυτή είναι και η μορφή του θεάτρου που θα δείτε σήμερα.

Από το θέατρο σώζονται επτά μαρμάρινες κερκίδες, έξι σειρές καθισμάτων, το κοίλο, η ορχήστρα, το δάπεδο της σκηνής, καθώς και πολλά αρχιτεκτονικά περίτεχνα μέρη. Οι ανασκαφές άρχισαν το 1789, ενώ η εντολή για τον πρώτο του καθαρισμό δόθηκε από τον Λουδοβίκο Β’, πατέρα του Όθωνα, ύστερα από προτροπή του L. Ross, ο οποίος μαζί με τον Όθωνα ήταν ο πρώτος που επισκέφτηκε το αρχαίο θέατρο κατά τα νεώτερα χρόνια.

Κτισμένο σε περίοπτη θέση, στην πλαγιά του λόφου έχει μαγευτική θέα προς το λιμάνι και πολύ καλή ακουστική.  Έτσι, δεν είναι λίγες οι φορές που διατίθεται για θεατρικές παραστάσεις και μουσικές εκδηλώσεις, μιας και στη σημερινή του κατάσταση μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 700 άτομα.

 


Αρχαιολογικό Μουσείο Μήλου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μήλου βρίσκεται στην Πλάκα και στεγάζεται σ’ ένα όμορφο νεοκλασικό κτίσμα του Ernst Ziller.

Στο μουσείο μπορείτε να θαυμάσετε τις εξής συλλογές:

  • Προϊστορική συλλογή από τη Φυλακωπή
  • Συλλογή γλυπτών και ανάγλυφων
  • Συλλογή οψιδιανού
  • Συλλογή επιγραφών

Στην είσοδο του Μουσείου (Αίθουσα Α) δεσπόζει το πιστό αντίγραφο της Αφροδίτης της Μήλου, το οποίο κατασκευάστηκε από το εργαστήριο του μουσείου του Λούβρου. Στο αριστερό τμήμα της αίθουσας μπορείτε να δείτε προθήκες με λεπίδες, φολίδες και απολεπίσματα οψιδιανού από τη Φυλακωπή, τα Νύχια και το Δεμεναγάκι. Επίσης, στη ίδια αίθουσα έχετε την ευκαιρία να δείτε έναν ταφικό πίθο του 6ου αιώνα π.χ.

Προχωρώντας στην αριστερή αίθουσα (Αίθουσα Β) μπορείτε να δείτε τα προϊστορικά αντικείμενα, από 5η χιλιετία ως τέλος 2ης χιλιετίας π.Χ. Εκεί θα συναντήσετε προθήκες με ευρήματα ανασκαφών από την αρχαία Φυλακωπή, πολλά αγγεία με ζωγραφισμένα κρίνα, ειδώλια, πώρινο βωμό από το ιερό της Φυλακωπής, μικρή συλλογή μαρμάρινων πρωτοκυκλαδικών ειδωλίων και την διάσημη «Kυρά της Φυλακωπής»

Στην μικρή αίθουσα πίσω από την είσοδο (Αίθουσα Γ) θα συναντήσετε έργα γεωμετρικά, αρχαϊκά, κλασικά, Ελληνιστικά και Ρωμαϊκά, αρκετά νομίσματα, εργαλεία και χρηστικά αντικείμενα.

Τέλος, προχωρώντας στην αίθουσα δεξιά της εισόδου (Αίθουσα Δ), θα δείτε ευρήματα από την αρχαία πόλη του Κλήματος, αρκετά γλυπτά της Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής περιόδου (Ερμαϊκό άγαλμα του Μάριου Τρόφιμου, επιτύμβιο ανάγλυφο νέου με υπηρέτη κλπ), μαρμάρινα αναθηματικά και πλάκες με το αρχαϊκό μηλιακό αλφάβητο (Λόγω της μεγάλης ακμής που είχαν φτάσει οι Μήλιοι στην ιστορική περίοδο είχαν αναπτύξει το δικό τους “Μηλιακό αλφάβητο”, που αποτελούταν από 21 γράμματα).

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Ώρες Λειτουργίας: 8:00 – 15:00, εκτός Δευτέρας
  • Είσοδος: 3€ (2€ για άτομα άνω των 65 χρονών, ελεύθερη για φοιτητές και παιδιά κάτω των 10 ετών)
  • Περιοχή: Πλάκα
  • Τηλέφωνο: 22870-28.026

 


Λαογραφικό Μουσείο

Πίσω από την εκκλησία της Παναγίας της Κορφιάτισσας στην Πλάκα, θα βρείτε το Λαογραφικού & Ιστορικό Μουσείου Μήλου.

Το μουσείο ιδρύθηκε το 1967 από την «Ένωση των εν Aθήναις Mηλίων» και σε αυτό έχετε την ευκαιρία να μάθετε για τη ζωή των Μηλίων μετά τον 17ο αιώνα (κυρίως από το 1850 μέχρι το 1930, που ήταν μία περίοδος ακμής για την Μηλιακή κοινωνία).

Με την επίσκεψή σας σε αυτό το μουσείο θα ταξιδέψετε σε μία άλλη εποχή, μιας και θα δείτε πώς ήταν ένα αστικό Μηλέικο νοικοκυριό του 19ου αιώνα. Το μουσείο δεν αποτελεί πιστή αναπαράσταση ενός τύπου μηλέικου νοικοκυριού, αλλά με αφετηρία συχνά ετερόκλητα αντικείμενα, φωτίζονται οι πτυχές της ζωής των κατοίκων εκείνης της εποχής: οι ασχολίες τους εντός και εκτός του σπιτιού, οι επιρροές από άλλους τόπους, οι διατροφικές και ενδυματολογικές προτιμήσεις τους, ο τρόπος που διασκέδαζαν, η οργάνωση του χώρου και του χρόνου τους και η αξιοποίηση των τοπικών πόρων.

Στο διόροφο αυτό μουσείο αποτελείται από το σαλόνι και τα μοναδικά εκθέματα που υπάρχουν σε αυτό, από το χώρο εργασίας όπου βρίσκεται ο αργαλειός, από την κουζίνα του σπιτιού, το υπνοδωμάτιο, το κελάρι (που χρησίμευε και ως αποθήκη των αγροτικών προϊόντων), και από το υπερώο που αποτελεί ένα ιστορικό αρχείο. Μέσα σε όλα αυτά τα δωμάτια μπορείτε να θαυμάσετε επίσης, έπιπλα, υφαντά, κεντήματα, ενδυμασίες εκείνης της εποχής, σκεύη για το σπίτι διακοσμητικά και καθημερινά αντικείμενα καθώς και παλιές φωτογραφίες.

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο: 10:00-14:00 & 18:30-21:30, Κυριακή: 10:00-14:00, Δευτέρα: Κλειστά
  • Είσοδος: 3€, Παιδιά και φοιτητές 1,5€
  • Περιοχή: Πλάκα
  • Τηλέφωνο: 22870-21.292, 22870-28.121
  • Κινητό: 69.37.69.37.94

 


Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου

Το Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου, αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, δημιουργήθηκε από την S&B Bιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε. το 1998 με στόχο να  τιμήσει και να προβάλει τη μεταλλευτική ιστορία καθώς και τη γεωλογική και φυσική κληρονομιά της Μήλου.

Στην αίθουσα του ισογείου παρουσιάζεται η κοινωνική, οικονομική και τεχνολογική διάσταση της μεταλλευτικής ιστορίας και παράδοσης της Μήλου.  Η έκθεση του πρώτου ορόφου είναι αφιερωμένη στο φυσικό και γεωλογικό πλούτο του νησιού, όπου παρουσιάζονται τα ορυκτά που εξορύσσονταν στο νησί από τη νεολιθική εποχή μέχρι και τα σημερινά βιομηχανικά ορυκτά, με ιδιαίτερη έμφαση στις χρήσεις τους στην καθημερινή μας ζωή. Συμπληρωματικά, προβάλλονται ταινίες για την εξόρυξη και διαδικασία παραγωγής των ορυκτών, ενώ στην αίθουσα προβολών, οι επισκέπτες «ταξιδεύουν» σε παλαιότερες εποχές μέσα από τις αφηγήσεις των παλαιών μεταλλωρύχων.

Το Μουσείο πραγματοποιεί οργανωμένους γεωλογικούς περιπάτους, ενώ στους χώρους του φιλοξενούνται εκπαιδευτικά προγράμματα και διοργανώνονται παιδαγωγικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες σε συνεργασία με εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς φορείς και μουσειοπαιδαγωγούς.  Κατά τη διάρκεια των 12 χρόνων λειτουργίας του, το Μουσείο έχει δεχθεί περισσότερους από 135.000 επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει εξελιχθεί σε προσφιλή προορισμό εκπαιδευτικού τουρισμού.

 

Πρόσθετες Πληροφορίες

Ωράριο Λειτουργίας

Ιούνιο έως και Σεπτέμβριο 09:00 – 14:00 17:00-22:00 Καθημερινά
Οκτώβριο, Απρίλιο, Μάιο 09:30-14:00 17:00-20:30 Καθημερινά
Νοέμβριο έως και Μάρτιο 09:00-14:00, κατόπιν συνεννοήσεως Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή
  • Είσοδος: 3€ (2€ για άτομα άνω των 65 χρονών, ελεύθερη για φοιτητές και παιδιά κάτω των 10 ετών)
  • Περιοχή: Αδάμαντας
  • Τηλέφωνο: 22870-22.481
  • Fax: 22870-23.984
  • Ιστοσελίδα: http://www.milosminingmuseum.com
  • e-mail: [email protected]

Η Μήλος είναι φημισμένη για τα δαντελωτά της ακρογιάλια. Με πάνω από 75 μικρές και μεγάλες παραλίες, με κρυστάλλινα και καταγάλανα νερά, πολύχρωμα σμιλεμένα βράχια και λευκόχρυσες αμμουδιές, είναι σίγουρο ότι θα ενθουσιαστείτε.

 

Λόγω της ηφαιστιογενούς προέλευσης του εδάφους της, η Μήλος έχει εντυπωσιακή μορφολογία και ποικιλία παραλιών. Θα συναντήσετε άλλοτε παραλίες με λευκόχρυσες αμμουδιές και άλλοτε κόλπους με βότσαλα που περικυκλώνονται από πέτρες, λευκά, κόκκινα, κίτρινα ή και μαύρα βράχια. Ξεχωριστά χρώματα και βάθη θα βρείτε και στη θάλασσά της, ενώ επίσης μπορείτε να κολυμπήσετε σε πλήρως οργανωμένες παραλίες ή να επιλέξετε πιο μοναχικές και άγριες. Το σίγουρο είναι ότι τα καθαρά νερά του νησιού και οι απείρου κάλους παραλίες του θα σας προσφέρουν μία εμπειρία άνευ προηγουμένου.

 

Όσον αφορά την πρόσβαση, το οδικό δίκτυο είναι πολύ καλό στις βόρειες και στις περισσότερες από τις νότιες παραλίες. Σε αυτές βρίσκονται στην ανατολική και δυτική πλευρά του νησιού η πρόσβαση είναι σχετικά δύσκολη και στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής υπάρχει χωματόδρομος. Ακόμα, υπάρχουν παραλίες, (όπως το Κλέφτικο, ο Γέρακας, η Συκιά και πολλές που δεν αναφέρονται παρακάτω) τις οποίες μπορείτε να επισκεφτείτε μόνο από τη θάλασσα, συμμετέχοντας στις θαλάσσιες εκδρομές που ξεκινάνε από τον Αδάμαντα.

 

Τέλος, σας προτείνουμε να επιλέγετε την παραλία που θα κολυμπήσετε όχι μόνο βάση της ομορφιάς της, αλλά και βάση της κατεύθυνσης του αέρα. Στα μελτέμια και τους βόρειους ανέμους είναι καλύτερα να επιλέγετε παραλίες που βρίσκονται μέσα στον κόλπο, ή ακόμα καλύτερα στην νότια πλευρά του νησιού. Αντίθετα, στους νοτιάδες, σας συνιστούμε τις παραλίες που βρίσκονται στην βόρεια πλευρά του νησιού.

 

Εκτός από τις πιο καλές παραλίες, που σας παρουσιάζουμε, υπάρχουν δεκάδες ακόμη, των οποίων το όνομα και η περιοχή αναφέρεται πιο κάτω:

 

Εντός του Κόλπου:

__Λαγκάδα: Η πιο κοντινή παραλία στο λιμάνι του Αδάμαντα με καθαρά νερά και πολλά αλμυρίκια για φυσική σκιά. Διαθέτει μεγάλη αμμουδιά με χρυσόλευκη άμμο και είναι οργανωμένη.

__Παπικινού: Αυτή η μεγάλης έκτασης παραλία βρίσκεται 1χλμ ανατολικά του Αδάμαντα και έχει βραβευτεί με γαλάζια σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1993. Διαθέτει πολλά αλμυρίκια, ομπρέλες και ξαπλώστρες, εστιατόριο και γήπεδο βόλεϊ. Είναι ιδανική για παιδιά, μιας και τα νερά της βαθαίνουν αργά, ενώ συγχρόνως είναι από τις παραλίες με τον πιο ήπιο κυματισμό στο νησί.

 

Βόρεια Μήλος:

__Αλογόμαντρα: Μία λωρίδα αμμώδους παραλίας, κλεισμένη με ψηλά βράχια, η οποία δεν είναι ορατή από το δρόμο. Υπάρχει πλαγίως βραχώδες έδαφος και αβαθή πρασινογάλανα νερά. Ο σχηματισμός της παραλίας θυμίζει μάντρα, εξού και το όνομα της “Αλογόμαντρα”.

__Μαντράκια: Παραδοσιακό ψαροχώρι, περιτριγυρισμένο με πολύχρωμα σύρματα. Διαθέτει ενοικιαζόμενα δωμάτια και εστιατόριο, καθώς και ήσυχη και μικρή αμμουδιά σχεδόν 150 μέτρων, με ψιλό σκούρο γκρι βοτσαλάκι και αλμυρίκια.

__Μύτακας: Παραδοσιακό ψαροχώρι με γαλανά νερά και αμμώδη παραλία.

__Πάχαινα: Ευρύχωρη παραλία με θέα τα Γλαρονήσια, με πλούσια αμμουδιά και μερικά αλμυρίκια, η Πάχαινα θα σας συναρπάσει χάρη στα γαλανά νερά της και στα βράχια που αναδύονται μέσα από αυτά.

__Πολλώνια: Τα Πολλώνια ή η Απολλωνία είναι ένα γραφικό ψαροχώρι χτισμένο γύρω από έναν όμορφο κολπίσκο με παραλία με πλούσια αμμουδιά και πολλά αλμυρίκια. Διαθέτει αρκετές ταβέρνες, εστιατόρια και νησιωτικά καφενεία, ενώ από εδώ γίνεται και η σύνδεση με τη γειτονική Κίμωλο και τα Γλαρονήσια. Τα Πολλώνια είναι εύκολα προσβάσιμα με Ι.Χ. και συγκοινωνία.

__Σαρακήνικο: Η πιο φημισμένη παραλία του νησιού, χάρη στο μοναδικό σεληνιακό τοπίο. Ολόλευκοι ηφαιστειακοί σχηματισμοί βράχων με έξοχα βαθυγάλανα νερά. Υπάρχει και ένα μικρό φυσικό λιμανάκι, κλεισμένο ανάμεσα στα βράχια, με αμμουδιά και πρασινογάλανα νερά. Το τοπίο είναι εκπληκτικό, με συνεχείς εναλλαγές ηφαιστειακών υλικών και άφθονα απολιθώματα. Το όνομα του οφείλεται στο ότι οι πειρατές το χρησιμοποιούσαν σαν καταφύγιο. (Ακόμη σώζονται σκαλισμένες στον βράχο οι δέστρες των πλοίων.) Το λευκό των βράχων και η έλλειψη βλάστησης δημιουργούν μία αίσθηση μοναδική, που δύσκολα θα ξεχάσετε.

__Φυροπόταμος: Παραθαλάσσιος οικισμός με μικρή, αλλά οργανωμένη παραλία, κατάλληλος για κολύμπι και ψάρεμα. Διαθέτει αρκετά αλμυρίκια και κολπίσκο περιτριγυρισμένο από “σύρματα”. Η παραλία του είναι αμμώδης, ενώ διαθέτει και beach bar. Στην άκρη του, μετά τα ψαράδικα σπιτάκια, θα δείτε την εγκαταλελειμμένη σκάλα φόρτωσης και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

 


Νότια Μήλος:

__Αγία Κυριακή: Μεγάλη και οργανωμένη παραλία με ξαπλώστρες, ομπρέλες, beach bars και γήπεδο beach volley. Τα δροσερά νερά της, τα πολύχρωμα βότσαλα και η εκτεταμένη χοντρή της αμμουδιά θα σας καταπλήξουν. Σε κοντινή απόσταση από την παραλία βρίσκονται μερικά ενοικιαζόμενα δωμάτια και ένα εστιατόριο.

__Παλιοχώρι: 8χλμ από τον Αδάμαντα, ακολουθώντας τον κεντρικό ασφαλτοστρωμένο δρόμο μετά τη Ζεφυρία φτάνετε εύκολα με όχημα ή συγκοινωνία στον οικισμό του Παλιοχωρίου. Ο οικισμός διαθέτει ενοικιαζόμενα δωμάτια, beach bars και εστιατόρια με ελληνική κουζίνα, φρέσκα θαλασσινά και θέα στο απέραντο Κρητικό πέλαγος. Η Παραλία του Παλιοχωρίου είναι συνολικής έκτασης σχεδόν 2 χιλιομέτρων και εξαιρετικά δημοφιλής. Αποτελείται από πολύχρωμα βότσαλα, χοντρή άμμο και δροσερά πεντακάθαρα βαθιά νερά. Ουσιαστικά η παραλία αποτελείται από τρεις παραλίες. Την μεγάλη και οργανωμένη, την μεσαία και μια πιο μικρή και στενή περικυκλωμένη από βράχια. Στο Παλιοχώρι έχετε την ευκαιρία να δείτε μοναδικές και επιβλητικές εικόνες, αποτέλεσμα της ηφαιστειακής ενέργειας και της γεωλογικής ζωντάνιας της περιοχής. Εκτός από τα πολύχρωμα βράχια σε κόκκινο, ροζ, κίτρινο και λευκόγκριζο χρώμα, στο Παλιοχώρι αναβλύζουν θερμά νερά. Η αφάνταστη ποικιλία των φυσικών υλικών και χρωμάτων που διαθέτει, είναι σίγουρο πως θα σας καταπλήξει.

__Προβατάς: Ιδανική παραλία για οικογένειες αφού διαθέτει άπλετη χρυσοκόκκινη αμμουδιά (χάρη στα οξείδια σιδήρου) και πολύ ρηχά νερά, κατάλληλα για το παιχνίδι των παιδιών. Είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες, διαθέτει ξενοδοχείο, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες. Η πρόσβαση είναι εύκολη χάρη στον ασφαλτοστρωμένο δρόμο (7χλμ από τον Αδάμαντα και με καλή σήμανση), ενώ υπάρχει και συχνή συγκοινωνία με λεωφορείο.

__Τσιγκράδο: Παραλία αγκαλιασμένη από θεόρατα βράχια, με κάτασπρη άμμο και σμαραγδένια νερά. Η πρόσβαση σε αυτή την πραγματικά εξωτική παραλία γίνεται από έναν σχετικά εύκολο χωματόδρομο. Για να απολαύσετε όμως την ομορφιά της θα πρέπει να κατεβείτε από το ύψωμα μέσω ενός ίχνους απότομου μονοπατιού που είναι καλυμμένο με άμμο. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη, αλλά μπορείτε να προμηθευτείτε τα απολύτως απαραίτητα από την κοντινή παραλία της Φυριπλάκας.

__Φυριπλάκα: Εκτεταμένη παραλία με επιβλητικά θεόρατα ηφαιστειακά βράχια, λευκόγκριζη ψιλή αμμουδιά και λευκό βότσαλο. Διαθέτει ρηχά γαλαζοπράσινα νερά, beach bar και ξαπλώστρες με ομπρέλες. Η Φυριπλάκα δίνει τη δυνατότητα και σε αυτούς που θέλουν να αποφύγουν την πολυκοσμία να απολαύσουν το μεγαλείο και την ομορφιά της στις δύο πιο μοναχικές παραλίες (στη συνέχεια της πρώτης που είναι οργανωμένη), αρκεί να περπατήσουν παράλληλα στη θάλασσα και τα ηφαιστειακά βράχια.

 


Ανατολική Μήλος:

__Θειωρηχεία: Στον μικρό όρμο Παλιόρεμα μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας σε παραλία με κιτρινωπά βότσαλα και πεντακάθαρα νερά, ενώ το μυαλό σας θα ταξιδεύει στο χρόνο, χάρη  στα ερείπια από τις εγκαταστάσεις των παλιών ορυχείων εξαγωγής θείου  που λειτουργούσαν μέχρι το 1956. Η παραλία αποτελεί ένα από τα γεωλογικά αξιοθέατα του νησιού και μπορείτε να παρατηρήσετε βαγόνια στις ράγες τους, παλιά σκουριασμένα εργαλεία και αχρησιμοποίητα ανταλλακτικά στην αποθήκη υλικού, ενώ απολαμβάνετε το μπάνιο σας σε καθαρά νερά και άγριο μυστηριώδες τοπίο.

 


Δυτική Μήλος:

Οι παραλίες που βρίσκονται στη δυτική πλευρά του νησιού είναι απόκρημνες,  δύσκολες στην πρόσβαση

Πανηγύρια

 

Ιούνιο:

  • Του Αγίου Πνεύματος (κινητή γιορτή, 50 ημέρες μετά το Πάσχα) στην Aγία Tριάδα, στον Aδάμαντα
  • Των Αγίων Πάντων (κινητή γιορτή) στις Κατακόμβες

 


Ιούλιο:

  • 1 Ιουλίου στους Άγιους Αναργύρους
  • 6 Iουλίου στην Aγία Kυριακή
  • 16 Iουλίου στην Aγία Mαρίνα, στο Χάλακα και στον Τριοβάσαλο
  • 19 Iουλίου στον Προφήτη Hλία, στο Xάλακα και στην Kώμια
  • 21 Iουλίου στην Aγία Mαρκέλλα, στον Kήπο
  • 25 Iουλίου στην Aγία Παρασκευή, στα Πολλώνια
  • 26 Iουλίου στον Άγιο Παντελεήμονα, στα Πλακωτά και στον Kόρφο
  • 26 Ιουλίου στην Αγία Παρασκευή, στα Πολλώνια
  • 27 Ιουλίου στον Άγιο Παντελεήμονα, έξω από το Εμπορειό
  • 31 Iουλίου Πρόοδος του Tιμίου Σταυρού, στο Γολγοθά στις Πλάκες

 


Αύγουστο

  • 5 Aυγούστου στον Παρασπόρο, της Μεταμορφώσεως
  • 14 Aυγούστου στην Kοίμηση της Θεοτόκου, στη Zεφυρία
  • 15 Aυγούστου στην Kοίμηση της Θεοτόκου ή Άγιο Xαράλαμπο στον Aδάμαντα και στην Aγία Τριάδα, στον Αδάμαντα
  • 17 Aυγούστου στον Άγιο Φλώρο, στην Kώμια
  • 22 Aυγούστου στην Παναγία τη Γιάτρισσα, στην Kώμια
  • 22 Aυγούστου στην Παναγία του Kήπου
  • 22 Aυγούστου στην Παναγία τη Φανερωμένη, στην Tρυπητή
  • 24 Αυγούστου τα εννιάμερα της Παναγίας στην Παναγία τη Γιάτρισσα , στον Κήπο
  • 26 Aυγούστου στον Άγιο Φανούριο, στα Πολλώνια
  • 28 Aυγούστου στον Άγιο Iωάννη τον Πρόδρομο, στις Aγριλιές και στον Προβατά
  • 29 Aυγούστου στον Άγιο Aλέξανδρο, στου Kατσούλη
  • 31 Aυγούστου του Παντοκράτορα, στο Mύτακα και οι Φωτιές του Κυριάυγουστου στην πλατεία της Τρυπητής με μεγάλο γλέντι.

 


Σεπτέμβριο:

  • 6 Σεπτεμβρίου στον Άγιο Σώστη, στον Προβατά
  • 7 Σεπτεμβρίου στην Παναγία την Eλεούσα, στα Ψαθάδικα
  • 8 Σεπτεμβρίου στην Παναγία την Kορφιάτισσα, στην Πλάκα
  • 13 Σεπτεμβρίου του Σταυρού, στα Kανέρια
  • 16 Σεπτεμβρίου τριήμερος εορτασμός στον Άγιο Iωάννη, στο Xάλακα
  • 17 Σεπτεμβρίου στην Αγία Σοφία, στον Χάλακα

Τα πιο αντιπροσωπευτικά είδη της Μηλέικης κουζίνας είναι τα “πιταράκια”– με γέμιση από  πιπεράτο ξερό τυρί ή μυζήθρα με δυόσμο, η μυρωδάτη “καρπουζόπιτα”– παραδοσιακή γλυκιά πίτα από καρπούζι- και φυσικά το “γλυκό κουφέτο” που παρασκευάζεται από ψίχα γλυκού κολοκυθιού με  μέλι και αμύγδαλα.

 

Το γλυκό κουφέτο παραδοσιακά σερβίρεται σε γάμους και αρραβώνες από τη μητέρα της νύφης. Το μέλι συμβολίζει την γλυκιά ζωή που θα ζήσει το ζευγάρι, ενώ τα αμύγδαλα τους καρπούς της γονιμότητας.

 

Στα πολυάριθμα εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία και οινομαγειρεία του νησιού, έχετε άφθονες επιλογές. Μπορείτε να γευτείτε από φρέσκο ψάρι μέχρι διεθνή κουζίνα. Σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να δοκιμάσετε την πεντανόστιμη αστακομακαρονάδα, χταπόδι ψητό ή κρασάτο, φρέσκα ψάρια, “λαδένια” (γευστική πίτα με λάδι, ντομάτα και κρεμμύδι), καθώς και πιάτα από ντόπια κρέατα, όπως κόκορα κοκκινιστό ή κρασάτο, αρνί φούρνου με πελτέ και άλλα πολλά.

 


Συνταγές

 

Πιταράκια

_Για το Μίγμα:

  • 1/2 κιλό αλεύρι
  • 1 1/2 φλυτζάνι νερό χλιαρό
  • 2 κουταλιές λάδι ελιάς
  • χυμό μισού λεμονιού
  • αλάτι

_Για τη Γέμιση:

  • Ξερό τυρί Μήλου
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ξερό, τριμμένο
  • πιπέρι
  • λάδι για το τηγάνισμα

_Εκτέλεση:

  • Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκανίτσα. Φτιάχνουμε ένα βουναλάκι και στη μέση κάνουμε μια λακουβίτσα για να ρίξουμε το λάδι, το χυμό από το λεμόνι και το αλάτι.
  • Αρχίζουμε να πλάθουμε μέχρι να γίνει μια μαλακιά και ομοιόμορφη ζύμη.
  • Μόλις το προζύμι “ξεκουραστεί” ανοίγουμε ένα λεπτό φύλλο και το κόβουμε σε μικρά στρογγυλά κομμάτια, με τη βοήθεια ενός ποτηριού.
  • Πάνω σε κάθε κομμάτι βάζουμε μια κουταλιά από το μίγμα και μετά το κλείνουμε, έτσι ώστε να έχει σχήμα μισοφέγγαρου, πατώντας το γύρω-γύρω με την άκρη ενός πιρουνιού.
  • Έπειτα ζεσταίνουμε το λάδι στο τηγάνι και τα σιγοτηγανίζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ροδίσουν.

 


Γλυκό Κουφέτο

Πολτό στρογγυλής άσπρης κολοκύθας (χαμηλής). Οι ποσότητες των υπόλοιπων υλικών εξαρτώνται από το πόσα ποτήρια πολτό θα βγάλει η άσπρη στρογγυλή κολοκύθα.

_Υλικά:

Για κάθε ποτήρι του νερού πολτό της κολοκύθας βάζετε:

  • 1 ποτήρι νερού ζάχαρη
  • 1 ποτήρι νερού μέλι
  • 4 ξυλαράκια κανέλας
  • 3 βανίλιες
  • 1 κιλό ή και περισσότερα (αν θέλουμε) αμύγδαλα ζεματισμένα, χωρισμένα στη μέση και ελαφρά καβουρδισμένα

_Εκτέλεση:

  • Ξεφλουδίζουμε την κολοκύθα από την εξωτερική της φλούδα και την καθαρίζουμε από τα σπόρια.
  • Κόβουμε την ψίχα της σε κομμάτια, την ξύνουμε στην ξύστρα και στύβουμε πολύ καλά τον πολτό της.
  • Ρίχνουμε σε ανάλογη σε μέγεθος κατσαρόλα πρώτα όλα τα άλλα υλικά μαζί, και μετά χώρια τη ζάχαρη και τα βράζουμε όλα μαζί σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι ο πολτός της κολοκύθας να κάνει φούσκες. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό μας μέχρι να δέσει καλά, ανακατεύοντας το συνεχώς. Όταν στέκεται πάνω στο κουτάλι του γλυκού, τότε είναι έτοιμο και το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  • Όταν κρυώσει το τοποθετούμε σε γυάλινο βάζο.

 


Σκορδολάζανα με κόκκινη σάλτσα

_Υλικά:

  • 1/2 κιλό λαζάνια ή ταλιατέλες, λίγο αλάτι και λάδι
  • Για την σκορδαλιά:
  • 3 μέτριες πατάτες
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές ξύδι ή λεμόνι
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λίγο αλάτι, πιπέρι
  • Για την κόκκινη σάλτσα:
  • 4 μέτριες ώριμες ντομάτες τριμμένες
  • 2 μέτριες κουταλιές λιαστό πελτέ
  • αλάτι, πιπέρι, δυόσμο (προαιρετικά), λίγο κανέλα, 2 φύλλα δάφνη

_Εκτέλεση:

  • Βράζουμε τα λαζάνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό στο οποίο ρίχνουμε λίγο λάδι για να μην κολλήσουν.
  • Ταυτόχρονα σε άλλη κατσαρόλα βράζουμε τις πατάτες.
  • Όταν κρυώσουν τις ξεφλουδίζουμε τις πολτοποιούμε μαζί με το σκόρδο ρίχνουμε τον πολτό στην κατσαρόλα και τον βράζουμε μαζί με το γάλα, το ξύδι και το λάδι.
  • Ρίχνουμε αλατοπίπερο και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λάδι, καίμε λίγο τον πελτέ και βάζουμε όλα τα άλλα υλικά μαζί.
  • Σερβίρουμε τα λαζάνια και τα περιχύνουμε με τη σκορδαλιά. Από πάνω βάζουμε τη σάλτσα.
  • Η αντίθεση αυτών των 2 σαλτσών μετατρέπει ένα απλό πιάτο σε ένα εξαιρετικό έδεσμα.
  • Πασπαλίζουμε με Μηλέικο λαδοτύρι.

 


Μηλέικη Κολοκυθοτυρόπιτα

_Υλικά για τη Ζύμη:

8-9 φύλλα (3 ποτήρια αλεύρι, 1 ποτήρι νερό, 1 κουταλιά σουπ. Ξύδι, ένα ποτήρι λάδι και αλάτι) ή εναλλακτικά ένα πακέτο έτοιμο χωριάτικο φύλλο.

_Υλικά για τη Γέμιση:

  • 2 κιλά κολοκύθα μηλέικη
  • 6 αβγά
  • 1 κιλό τριμμένο τυρί μηλέικο ή φέτα
  • 1 ποτήρι του κρασιού γάλα
  • 2-3 κουταλιές σούπας κατσικίσιο βούτυρο
  • Αλάτι, πιπέρι

_Εκτέλεση:

  • Σε μία λεκάνη τρίβουμε την κολοκύθα και τη βάζουμε να σουρώσει και να στραγγίσει.
  • Στη συνέχεια πλάθουμε τα φύλλα, εκτός και αν έχουμε έτοιμα, οπότε χρησιμοποιούμε αυτά.
  • Χτυπάμε τα αβγά και ανακατεύουμε στη λεκάνη με το κολοκύθι το τυρί, ενώ προσθέτουμε και λίγο αλάτι και πιπέρι.
  • Αλείφουμε με βούτυρο το ταψί και το στρώνουμε με 2-3 φύλλα, αφήνοντας να προεξέχουν 15 εκατοστά από το ταψί.
  • Έπειτα απλώνουμε τη μισή ποσότητα της γέμισης και στρώνουμε πάλι 2-3 φύλλα, απλώνουμε το υπόλοιπο της γέμισης και κρατάμε μία μικρή ποσότητα για το τέλος.
  • Γυρίζουμε τα φύλλα προς τα μέσα με ένα πινέλο και τοποθετούμε 2-3 φύλλα ζαρωμένα.
  • Από πάνω βάζουμε την υπόλοιπη γέμιση, το γάλα και λίγο βούτυρο.
  • Τέλος, ψήνουμε για μία ώρα στους 150 βαθμούς.

 


Χοίρος φούρνου με μηλέικο πελτέ

_Υλικά:

  • 1,5 κιλό σπάλα χοιρινή κομμένη
  • 2 κρεμμύδια κομμένα φέτες
  • 4 δόντια σκόρδο φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 200γρ. μηλέικος πελτές
  • 2 ντομάτες μεγάλες τριμμένες στον τρίφτη
  • 200γρ. μέλι
  • 200γρ. ελαιόλαδο
  • 3 κουτ. Σούπας χοιρινή γλύνα (προαιρετικά)
  • ½ φλιτζάνι του καφέ ξύδι
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού κρασί κόκκινο
  • 1 κουταλάκι γλ. μοσχοκάρυδο
  • 2 κουταλάκια γλ. πιπέρι μαύρο
  • 1 κουταλάκι γλ. πιπέρι κόκκινο (προαιρετικά)
  • 2 κουταλάκια γλ. θυμάρι
  • 1 κιλό πατάτες κομμένες κυδωνάτες

_Εκτέλεση:

  • Σε μια λεκάνη βάζουμε το χοιρινό και τις πατάτες
  • Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας πολύ καλά ώστε να μαριναριστεί το κρέας καλά
  • Αφήνουμε το κρέας στη μαρινάδα για 2-3 ώρες
  • Κατόπιν το βάζουμε σε ταψί προσθέτοντας νερό μέχρι να μισοσκεπαστεί το κρέας
  • Το ψήνουμε για 2,5 ώρες στους 200 βαθμούς

 


Τοπικά Προϊόντα

 

Προϊόντα που σίγουρα πρέπει να πάρετε μαζί σας φεύγοντας από το νησί:

  • Βαζάκια με παραδοσιακό γλυκό κουφέτο, παρασκευασμένο από ψίχα κολοκύθας
  • Μέλι και αμύγδαλα
  • Ντόπια τυριά, όπως το ξεροτύρι, η ξινομυζήθρα και το τουλουμοτύρι
  • Μηλέικο θυμαρίσιο μέλι
  • Πελτέ από ντομάτες μηλέικης παραγωγής
  • Κάπαρη
  • Χωριάτικες κριθαρένιες και σταρένιες κουλούρες (οι κριθαροκουλούρες γίνονταν από τη νέα σοδιά κριθαριού, αρχικά τις βουτούσαν σε θαλασσινό νερό και στη συνέχεια τις συμπλήρωναν με ντομάτα)
Αστυνομικό Τμήμα: 22870 21 204
Τουριστική Αστυνομία: 22870 21 378
Τουριστικές Πληροφορίες: 22870 22 445
Αεροδρόμιο Μήλου: 22870 22 381
ΕΛΤΑ 22870 21 214
Αγροτικό Ιατρείο Αδάμαντα: 22870 21 755
Κέντρο Υγείας: 22873 60 001
ΤΑΧΙ Αδάμαντα: 22870 22 219
ΤΑΧΙ Τριοβάσαλου: 22870 21 306
Κατακόμβες: 22870 21 625
Αρχαιολογικό Μουσείο: 22870 21 620
Λαογραφικό Μουσείο: 22870 21 292
Μεταλλευτικό Μουσείο: 22870 22 481
Εκκλησιαστικό Μουσείο: 22870 23 956
Ναυτικό Μουσείο: 22873 60 100

Πληροφορίες:

Δρομολόγια πλοίων: www.openseas.gr
Λιμεναρχείο Μήλου: 22870.23.360
Λιμεναρχείο Πειραιά: 210.42.26.000, -4 210.45.93.140
Πληροφορίες ΟΤΕ: 1440
Αεροδρόμιο Μήλου: 22870.22.381
Ολυμπιακές Αερογραμμές: 22870.22.380 801.11.44.444 (http://www.olympicairlines.com/)
Διεθνής Αερολιμένας: www.aia.gr
Υπουργείο Ναυτιλίας: www.yen.gr
Τουριστικές Πληροφορίες: 22870.22.445

 


Τοπική Συγκοινωνία:

Τα αστικά λεωφορεία εξυπηρετούν ορισμένες περιοχές της Μήλου και τους θερινούς μήνες τα δρομολόγια είναι αρκετά συχνά.

Εισιτήριο θα βγάλετε μέσα στο λεωφορείο και η τιμή του εξαρτάται από τον προορισμό.