Νάξος

Νάξος! Στο κέντρο των θαλάσσιων δρόμων του Αιγαίου! Στολισμένο με επιβλητικούς ορεινούς όγκους και εύφορες κοιλάδες, που κατοικείται από κεφάτους ανθρώπους, με παράδοση στη μουσική και το χορό. Ένα νησί γεμάτο ομορφιές που μαγεύουν τους επισκέπτες.

 

Με έκταση 448 τετρ. χιλιόμετρα και 20.000 κατοίκους η Νάξος είναι το μεγαλύτερο και το πιο εύφορο νησί των Κυκλάδων. Μακρόχρονη ιστορία, σημαντικά μνημεία και έντονη τουριστική ζωή, την καθιστούν ξεχωριστή ανάμεσα στα άλλα κυκλαδονήσια. Όσες μέρες κι αν διαρκέσει μια επίσκεψη στη Νάξο, θα έχει πάντα κρυμμένες γωνιές για να ανακαλύψει ο επισκέπτης, παραλίες που δεν θα έχει επισκεφθεί, πύργους και κάστρα που δεν θα έχει προλάβει να δει, παραδοσιακούς οικισμούς στους οποίες δεν θα έχει περιηγηθεί.

 

Στην αγορά της Χώρας ο επισκέπτης θα βρει όλα τα τοπικά προϊόντα, είδη λαϊκής τέχνης (υφαντά, καλάθια, κεραμικά), κοσμήματα, και στα δεκάδες εστιατόρια και μεζεδοπωλεία θα γευθεί την πλούσια τοπική κουζίνα. Στις πασίγνωστες παραλίες της νοτιοδυτικής ακτής, με τα χιλιόμετρα λευκόχρυσης αμμουδιάς, θα χαρεί την ήλιο και τη θάλασσα. Όσο για τη νυχτερινή διασκέδαση, στη Χώρα υπάρχουν μαγαζιά για κάθε ηλικία και προτίμηση.

 

Εκτός από τις παραλίες και τα αξιοθέατα, η Νάξος είναι φημισμένη για τα ορεινά χωριά της, διαμάντια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, τοπικών εθίμων και αυθεντικής φιλοξενίας.

 

Οι εντυπωσιακές εναλλαγές του τοπίου σε συνδυασμό με τις δυνατότητες που προσφέρει το νησί για κάθε είδους δραστηριότητα, καθιστούν τη Νάξο ένα νησί που καλύπτει τις ανάγκες και επιθυμίες κάθε επισκέπτη.

Η Νάξος συνδέεται στενά με την ελληνική μυθολογία. Στο νησί λατρεύτηκαν ιδιαίτερα ο Δίας, ο Απόλλωνας, ο Διόνυσος με την Αριάδνη, η Δήμητρα, η Άρτεμις και ο Ποσειδώνας. Ο Ζευς, ο πατέρας των θεών, γεννήθηκε στην Κρήτη αλλά μεγάλωσε στη Νάξο, όπου οι κάτοικοί της τον λάτρεψαν και έδωσαν το όνομά του, στο ψηλότερο βουνό του νησιού (Ζευς ή Ζας). Εδώ στην κορυφή του Ζα, ένας αετός μετέφερε στον Δία τον κεραυνό, με την δύναμη του οποίου έγινε κύριος του Ολύμπου. Ο Ζευς ερωτεύτηκε τη Σεμέλη, κόρη του βασιλιά της Θήβας, η οποία λίγο μετά την ένωσή τους του ζήτησε να εμφανιστεί μπροστά της με όλη του τη μεγαλοπρέπεια. Η θνητή καρδιά της όμως, δεν άντεξε την λάμψη του και ξεψύχησε πριν προλάβει να γεννήσει το έμβρυο που κυοφορούσε. Ο Δίας πήρε το έμβρυο και το έραψε στον μηρό του, απ’ όπου και γεννήθηκε μετά από λίγο καιρό στη Νάξο, ο Διόνυσος. Οι Νύμφες Φιλία, Κλειδή και Κορώνη ανέλαβαν την ανατροφή του στο «κακό σπήλαιο» της Κορώνου. Από τότε η Νάξος λάτρεψε τον Διόνυσο, τον θεό του οίνου, ο οποίος την προίκισε με πλούσιους αμπελώνες.

 


Αργότερα, στη Νάξο έκαναν στάση τα καράβια του βασιλιά της Αθήνας Θησέα, ο οποίος επέστρεφε θριαμβευτής από την Κρήτη, έχοντας σκοτώσει τον Μινώταυρο, τον τερατόμορφο φύλακα του λαβυρίνθου του Μίνωα. Μαζί του ο Θησέας είχε την κόρη του βασιλιά της Κρήτης και ετεροθαλή αδελφή του Μινώταυρου, Αριάδνη, που τον είχε προηγουμένως βοηθήσει στην απο­στολή του. Ο θεός Διόνυσος όμως, ο οποίος ερωτεύτηκε την Αριάδνη, εμφανίστηκε στον ύπνο του Θησέα και τον έπεισε να την εγκαταλείψει στη Νάξο. Όταν η Αριάδνη έμεινε μόνη, εμφανίστηκε ο Διόνυσος και την έκανε γυναίκα του. Αν κοιτάξετε ένα ξάστερο βράδυ τον ουρανό ψάξτε για το Corona Borealis, είναι το στεφάνι με το οποίο ο Διόνυσος στεφάνωσε την Αριάδνη.

 


Η αρχή της ιστορίας της Νάξου χάνεται κάπου στη περιοχή των μύθων. Αρχαιολογικά ευρήματα (Γκρότα, σπήλαιο Ζα) μαρτυρούν την ύπαρξη μιας αναπτυγμένης κοινωνίας, ήδη από την 4η χιλιετία π.Χ. Ωστόσο η Νάξος παρουσιάζεται δυναμικά στο χώρο του Αιγαίου την 3η χιλιετία π.Χ., σαν σημαντικό κέντρο του λεγόμενου “κυκλαδικού πολιτισμού”. Οι γνώσεις μας για την περίοδο αυτή προέρχονται από τα ευρήματα των τάφων (Γκρότα, Καστράκι, Πάνορμος) και κυρίως από τα περίφημα κυκλαδικά ειδώλια (μαρμάρινα αγαλματίδια με ανθρώπινη μορφή). Την εποχή αυτή οι Κυκλαδίτες ανέπτυξαν την ναυσιπλοΐα και άνοιξαν θαλάσσιους δρόμους επικοινωνίας με όλους τους λαούς που κατοικούσαν στα πα­ράλια του Αιγαίου και την Ανατολική Μεσόγειο. Στην αυγή της 2ης χιλιετίας π.Χ., την σκυτάλη της ναυτικής κυριαρχίας στο Αιγαίο παίρνει η Μινωική Κρήτη. Μετά την έκρηξη του ηφαίστειου της Σαντορίνης γύρω στα 1760π.Χ. (ίσως την καταστροφικότερη στα χρονικά της ανθρωπότητας), η οποία προκάλεσε την απότομη πτώση του Μινωικού πολιτισμού, εμφανίζεται η δύναμη των Μυκηνών. Η Νάξος γίνεται η γέφυρα ανάμεσα στην κεντρική Ελλάδα και την Ανατολή. Ένα τμήμα της πρωτεύουσας της Νάξου, κατά την μυκηναϊκή περίοδο (1600-1100), αποκαλύφθηκε κάτω από την πλατεία της μητρόπολης, στη Χώρα (αρχαιολογικός χώρος Γκρόττας).

 


Στα χρόνια που ακολουθούν η Νάξος εποικίζεται από Ίωνες. Αρχίζει για το νησί μία μεγάλη περίοδος ανάπτυξης που κορυφώνεται τους αρχαϊκούς χρόνους (7ος-6ος αι. π.Χ.) και συνοδεύεται από την άνθηση των τεχνών, ιδιαίτερα της γλυπτικής και της αρχιτεκτονικής. Το 490π.Χ. η Νάξος καταστράφηκε από τους Πέρσες οι οποίοι προσπαθούσαν να επεκτείνουν την επιρροή τους στις ελληνικές θάλασσες. Δεν κατάφερε ποτέ να συνέλθει και να ξαναβρεί την παλιά της αίγλη. Μετά την οριστική συντριβή των Περσών από τους Έλληνες στη ναυμαχία της Σαλαμίνας, η Νάξος γίνεται μέλος της αθηναϊκής συμμαχίας. Το 41π.Χ., έγινε ρωμαϊκή επαρχία και χρησιμοποιήθηκε σαν τόπος εξορίας.

 


Οι βυζαντινοί χρόνοι και η έλευση του χριστιανισμού βρίσκουν τη Νάξο σε περίοδο αφάνειας. Ωστόσο πολύ νωρίς άρχισαν να κτίζονται εκκλησίες και μοναστήρια, όλων των ρυθμών και των τύπων, με τοιχογραφίες υψηλής ποιότητας, ώστε σήμερα να μιλάμε για την «βυζαντινή έκπληξη της Νάξου». Από τον 7ο αιώνα οι Σαρακηνοί και άλλες ναυτικές δυνάμεις συγκρούονται για την κυριαρχία στο βυζαντινό Αιγαίο, με ολέθρια αποτελέσματα για την οικονομία, τον πολιτισμό αλλά και την ίδια την ζωή των νησιωτών. Οι κάτοικοι μετακινούνται στο εσωτερικό του νησιού. Στους πρόποδες του κάστρου του Απαλίρου, στο κέντρο του νησιού, βρισκόταν η πρωτεύουσα της βυζαντινής Νάξου.

 


Το 1207, ο Μάρκος Σανούδος, ανιψιός του δόγη της Βενετίας κυριεύει το νησί. Διαδοχικά κατακτά 18 νησιά του Αιγαίου και ιδρύει το δουκάτο του Αιγαίου με έδρα τη Νάξο. Στο λόφο που αποτελεί την φυσική ακρόπολη της πόλης, ο Σανούδος, έκτισε το κάστρο της Χώρας, στη θέση της αρχαίας ακρόπολης του νησιού, χρησιμοποιώντας υλικά από την αρχαία πόλη. Ο Σανούδος μόλις κατέλαβε την Νάξο, χώρισε το νησί σε 56 τόπους που μοίρασε στους αξιωματούχους του και επέβαλε την φεουδαρχία. Ο ντόπιος πληθυσμός στα χρόνια του μεσαίωνα ήταν εξαθλιωμένος, χωρίς δικαίωμα να ορίζει δική του γη, υποχρεωμένος να την καλλιεργεί για λογαριασμό των αρχόντων. Οι Τούρκοι κατέλαβαν το νησί, το 1537 και διατήρησαν την φεουδαρχία.

  1. Ιππασία: Στη Νάξο έχετε την ευκαιρία να εξερευνήσετε το νησί με έναν πολύ ιδιαίτερο και μοναδικό τρόπο: ιππεύοντας ένα άλογο. Μικροί και μεγάλοι, (υπάρχουν άλογα-πόνι για τα παιδιά) μπορείτε να απολαύσετε μια υπέροχη βόλτα περνώντας από μονοπάτια και κοιλάδες ή διασχίζοντας την ακρογιαλιά. Εξερευνήστε λοιπόν το νησί και τα μαγικά του αξιοθέατα και ταυτόχρονα βιώστε μια από τις ομορφότερες εμπειρίες της ζωής σας.
  2. Καταδύσεις: Ο βυθός της Νάξου είναι γεμάτος με ναυάγια, ύφαλους, βυθισμένα αεροπλάνα και μαγικές σπηλιές. Ιδανικός λοιπόν βυθός για κατάδυση, ψάρεμα ή απλά για να τον παρατηρήσετε με τη μάσκα σας. Στο νησί λειτουργεί ένα κέντρο καταδύσεων που παρέχει εκπαίδευση και εξοπλισμό για να ανακαλύψετε την μαγεία του βυθού είτε είστε αρχάριοι είτε προχωρημένοι.
  3. Πεζοπορεία: H Νάξος θεωρείται επίγειος παράδεισος για τους λάτρεις της πεζοπορίας και όχι άδικα. Το νησί είναι γεμάτο με μνημεία, εύφορα οροπέδια, κοιλάδες, ποτάμια με μικρούς καταρράκτες, ελαιώνες και αμπελώνες και όλα αυτά φυσικά συνθέτουν τοπία μαγικά και μονοπάτια αξιοθαύμαστα. Περπατήστε κάποια από τα πανέμορφα αυτά μονοπάτια και θα δείτε τοπία που σίγουρα θα χαραχτούν στη μνήμη σας.
  4. Ποδηλασία: Στη Νάξο είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, μεταξύ άλλων, η ποδηλασία, με πολλούς φίλους της να οργανώνουν εξορμήσεις στο νησί. Όλη η Νάξος καλύπτεται από ένα δίκτυο χωματόδρομων και μικρών επαρχιακών δρόμων ιδανικό για ποδηλασία εφόσον υπάρχουν διαδρομές κατάλληλες για κάθε επίπεδο και προτίμηση. Στις εξορμήσεις που διοργανώνονται μπορείτε να συμμετέχετε και εσείς, χωρίς καν να διαθέτετε τον κατάλληλο εξοπλισμό, καθώς οι ομάδες θα σας παρέχουν οτιδήποτε χρειάζεστε.
  5. Kite Surfing: Το νησί της Νάξου παρέχει τις ιδανικές συνθήκες για να απολαύσετε Kite surfing και να ανέβει η αδρεναλίνη σας στα ύψη. Για αυτό το λόγο είναι και ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τους λάτρεις του αθλήματος. Τα κέντρα εκμάθησης Kite surfing σας που υπάρχουν στο νησί, παρέχουν πιστοποίηση I.K.O. (International Kite boarding Association), με αποτέλεσμα να μπορείτε να νοικιάσετε εξοπλισμό στα περισσότερα Ι.Κ.Ο. κέντρα. Επιπλέον, σας παρέχεται η δυνατότητα να παρακολουθήσετε τα μαθήματα για να γίνετε εκπαιδευτής Ι.Κ.Ο και να μάθετε τα μυστικά αυτού του εντυπωσιακού extrem sport.
  6. Wind Surfing: Ένα από τα πιο διαδεδομένα θαλάσσια αθλήματα του νησιού είναι το Wind Surf, διότι έχει σύμμαχο το μελτέμι, το βόρειο άνεμο που πνέει το καλοκαίρι, με μέση ένταση 5 μποφόρ. Υπάρχουν παραλίες για κάθε προτίμηση (slalom, speed, wave) και για κάθε επίπεδο (αρχάριοι, προχωρημένοι, δεξιοτέχνες). Οι παραλίες του Αμίτη και του Αλυκού προσφέρονται για wave ενώ αυτές του Αγίου Προκόπη, της Αγίας Άννας, της Βίγλας και του Πυργακίου ενδείκνυνται για slalom και speed. Οργανωμένα αθλητικά κέντρα με σύγχρονο εξοπλισμό θα βρείτε στις παραλίες του Άγιου Προκόπη, του Αϊ-Γιώργη, της Αγίας Άννας και της Μικρής Βίγλας.

Αξιοθέατα

 

01. Χώρα Πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού είναι η Χώρα, κτισμένη στη θέση της αρχαίας πόλης, στη μέση της δυτικής  ακτής του νησιού. Λευκά αιγαιοπελαγίτικα σπίτια, παλιά πέτρινα αρχοντικά, στενά δρομάκια και καμάρες είναι τα χαρακτηριστικά του οικισμού που απλώνεται γύρω και μέσα στο μεσαιωνικό κάστρο του Σανούδου.

Η μεσαιωνική πόλη περιελάμβανε το τείχος -οι εξωτερικοί τοίχοι των περιφερειακών σπιτιών, το παλάτι του Δούκα, τα αρχοντικά των ευγενών γύρω από το παλάτι και δώδεκα πύργους. Είχε τρεις εισόδους, και στη μία απ’ αυτές (Τρανή Πόρτα), σώζεται σήμερα η ξύλινη πόρτα.

Από τη μεσαιωνική πόλη επίσης σώζονται ο πύργος του Σανούδου, το αρχοντικό Δελαρόκα – Μπαρότσι, το κτίριο της σχολής Ουρσουλινών, η μητρόπολη των καθολικών, και η εμπορική σχολή των Ιησουιτών, όπου σήμερα στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο, με πλούσια ευρήματα από τη νεολιθική εποχή μέχρι τα παλαιοχριστιανικά χρόνια. Η θέα από το κάστρο είναι μαγευτική. Έξω από το κάστρο αναπτύχθηκαν αργότερα δύο οικισμοί. Το Μπούργο δυτικά, με τους πιο εύπορους κατοίκους, και το Νιο χωριό νότια.

 


02. Πορτάρα Χαρακτηριστικό γνώρισμα του νησιού η Πορτάρα, τεράστια μαρμάρινη πύλη, από ιερό του Απόλλωνα, που άρχισε να κατασκευάζεται τον 6ο π.Χ. αιώνα και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Σήμερα ορατή από μακριά, δεσπόζει πάνω στη νησίδα Παλάτια που ενώνεται με το λιμάνι με μια στενή λωρίδα γης, και σε καλωσορίζει στη Νάξο.

 


03. Απόλλωνας-Κούρος-Λατομεία Ο Απόλλωνας, στις βόρειες ακτές του νησιού, είναι ένα όμορφο ψαροχώρι με μεγάλη παραλία. Εδώ στην αρχαιότητα υπήρχαν λατομεία μαρμάρου. Σήμερα στην είσοδο ενός απ’ αυτά, βρίσκεται ο μεγαλύτερος Κούρος του νησιού, ύψους 10,45 μέτρων του 6ου αιώνα π.Χ. Το άγαλμα είναι ξαπλωμένο και μισοτελειωμένο. Ένας ακόμη κούρος υπάρχει στο Φλεριό.

 


04. Σπήλαιο Ζα Στα μισά του δρόμου Φιλότι-Δανακός θα συναντήσετε την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, απ’ όπου ξεκινάει το μονοπάτι για την κορυφή του φημισμένου Ζα, του ψηλότερου βουνού των Κυκλάδων (1004μ.). Η θέα από εδώ είναι συναρπαστική, καθώς αγκαλιάζει τη Νάξο και όλα τα γύρω Κυκλαδονήσια.

Στις βορειοδυτικές πλαγιές του βουνού βρίσκεται το σπήλαιο του Ζα, με συμπλέγματα σταλαγμιτών.

 


05. Απάνω Κάστρο Από το Τσικαλαριό, στο κέντρο του νησιού, ξεκινάει το μονοπάτι που οδηγεί στο αρχαίο Απάνω Κάστρο. Η θέα από την κορυφή είναι εκπληκτική.

 


06. Μέλανες Οι Μέλανες είναι ένα ακόμα στολίδι της Νάξου, κτισμένοι σε καταπράσινη περιοχή, με πολλά τρεχούμενα νερά και παλιούς νερόμυλους. Στην γύρω περιοχή βρίσκεται ο εξοχικός πύργος του Μάρκου Σανούδου καθώς και οι πύργοι του Μαυρογένη, του Φραγκόπουλου και του Ντε Μαρί που υπήρξε φεουδάρχης της περιοχής.

 


07. Η βρύση του Αγά Στα αξιοθέατα της Χώρας ανήκει επίσης και η βρύση του Αγά λίγο πιο έξω από τον οικισμό, μοναδικό ενθύμιο της τούρκικης κυριαρχίας στο νησί.

 


Μουσεία

 

01. Αρχαιολογικό μουσείο Νάξου

Το μουσείο φιλοξενεί σημαντικά ευρήματα, κυρίως από ανασκαφές στη Νάξο και τα γύρω νησιά, που χρονολογούνται από τη νεότερη Νεολιθική Εποχή μέχρι τα Παλαιοχριστιανικά χρόνια. Σε ξεχωριστό χώρο του ίδιου του κτιρίου στεγάζεται το Ιστορικό Αρχείο Νάξου.

 


02. Επιτόπιο Αρχαιολογικό μουσείο

Στην πλατεία του μητροπολιτικού ναού της Νάξου λειτουργεί ένα μοναδικό στην Ελλάδα μουσείο και ένα από τα ελάχιστα του είδους του στον κόσμο.

Στην πλατεία και στον υπόγειο χώρο μπορεί κανείς να δει τα ευρήματα των ανασκαφών της δεκαετίας του 1980. Από τη Μυκηναϊκή εποχή διατηρείται σε καλή κατάσταση τμήμα του τείχους της πόλης. Στη βάση του διακρίνονται μικρά εργαστήρια κατασκευής αγγείων, πάγκοι με άψητα αγγεία κ.α. Κατά τη Γεωμετρική εποχή ο χώρος άλλαξε  χρήση και έγινε λατρευτικός. Δημιουργήθηκε έτσι χωμάτινος τύμβος, που σκέπασε τάφους σημαντικών Ναξίων και από τον οποίο διακρίνεται τράπεζα προσφορών με αγγεία γύρω της. Άλλα τμήματα της αρχαίας πόλης ανακαλύφθηκαν στη θέση «Γρότα» στα βόρεια του λιμανιού, ενώ μεγάλο μέρος της βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

 


03. Αρχαιολογικό Μουσείο Γύρουλα

Βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο του ναού της Δήμητρας στο Σαγκρί.

 


04. Αρχαιολογικό μουσείο Στ’ Απεράθου

Στεγάζει ευρήματα από διάφορες περιοχές του νησιού και κυρίως ειδώλια και αγγεία της Πρωτοκυκλαδικής περιόδου. Στα εκθέματα περιλαμβάνονται επίσης επίκρουστες πλάκες με παραστάσεις από την καθημερινή ζωή και τις δραστηριότητες  των Ναξίων.

 


05. Γεωλογικό μουσείο Στ’ Απεράθου

Δημιουργία του Μανώλη Γλέζου με 2000 σπάνια εκθέματα.

 


06. Λαογραφικό μουσείο Στ’ Απεράθου

Εκτίθενται παραδοσιακά υφαντά και εργαλεία.

 


07. Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Στ’ Απεράθου

Στεγάζει συλλογή από φυτά της περιοχής και μικρό ενυδρείο.

 


08. Μουσείο Παιδικού Πολιτισμού Στ’ Απεράθου

Μικρό μουσείο όπου παρουσιάζεται η σχέση των παιδιών με το παιχνίδι και όχι μόνο, από την αρχαιότητα ως τα νεώτερα χρόνια.

 


09. Εργαστήριο Λαϊκής Τέχνης

Στο Κουρουνοχώρι, ένα παραδοσιακό αγροτόσπιτο του 1870, έχει ανακαινιστεί με σκοπό την διατήρηση της λαϊκής παράδοσης. Υφαντά και κεντήματα παράγονται, εκθέτονται και πουλιούνται ενώ επίσης διοργανώνονται και σεμινάρια εκμάθησης παραδοσιακών τεχνικών υφαντικής.

  1. Αγία Άννα Η θρυλική παραλία της Αγίας Άννας, φυσική συνέχεια του Αγίου Προκοπίου, είναι μια από τις διασημότερες παραλίες της Νάξου. Σε μεγάλο μέρος της υπάρχουν ομπρέλες και ξαπλώστρες μπροστά από beach bar και ταβέρνες, αλλά στο κομμάτι που βρίσκεται το ομώνυμο εκκλησάκι σχηματίζονται μικροί απάνεμοι κόλποι που προσφέρονται για περισσότερη ηρεμία και χαλάρωση. Στο εκκλησάκι οδηγεί μια ξύλινη ράμπα κατάλληλη για ποδήλατα αλλά και καρότσια παιδιών ενώ η θέα από την αυλή του είναι απολαυστική. Επίσης η Αγία Άννα προσφέρει πολλές επιλογές για θαλάσσια σπορ αλλά και για διαμονή σε ενοικιαζόμενα δωμάτια ή ξενοδοχεία κοντά στη θάλασσα.
  2. Άγιος Γεώργιος: Βραβευμένη με “γαλάζια σημαία” και σε απόσταση αναπνοής από τη Χώρα, η παραλία του Αγίου Γεωργίου, είναι η καλύτερη επιλογή για όσους δε θέλουν να απομακρυνθούν από την πόλη. Άριστα οργανωμένη τουριστικά, διαθέτει ομπρέλες και ξαπλώστρες κυρίως τριγύρω από τα ξενοδοχεία, τις ταβέρνες και τα καφέ, ενώ λειτουργεί αθλητικό κέντρο με σύγχρονο εξοπλισμό για όλα τα θαλάσσια σπορ. Η νότια άκρη της κατακλύζεται από σέρφερ αφού θεωρείται από τις κορυφαίες παραλίες του νησιού για παιγνίδια με το σερφ. Η ψιλή άμμος και τα διάφανα ρηχά νερά της, την καθιστούν επίσης πολύ ελκυστικό προορισμό για οικογένειες με μικρά παιδιά, ενώ τα διάφορα μαγαζιά που βρίσκονται τριγύρω μπορούν να καλύψουν οποιαδήποτε ανάγκη.
  3. Άγιος Προκόπιος: Η παραλία της Νάξου που έχει αποσπάσει τις περισσότερες ελληνικές και διεθνείς διακρίσεις είναι ο Άγιος Προκόπιος, που απέχει μόλις 4χλμ. από το λιμάνι του νησιού. Είναι οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες στο μεγαλύτερο τμήμα της, αλλά διαθέτει και ένα πιο χαλαρό κομμάτι, λιγότερο πολυσύχναστο, στην άκρη της δυτικής πλευράς της, όπου βρίσκεται και το ομώνυμο εκκλησάκι. Τα περισσότερα τουριστικά μαγαζιά βρίσκονται στην ανατολική πλευρά της παραλίας, ενώ ολόκληρη η γύρω περιοχή διαθέτει πληθώρα ενοικιαζόμενων δωματίων και ξενοδοχείων. Επίσης υπάρχει δυνατότητα για πολλά θαλάσσια σπορ όπως windsurf, beach volley, cubes, θαλάσσια ποδήλατα κ.λπ., ενώ για όσους γοητεύονται από τη φύση σημείο αναφοράς στην περιοχή είναι η αλυκή ή «κόκκινη λίμνη», που συχνά φιλοξενεί ερωδιούς.
  4. Απόλλωνας: Ο Απόλλωνας είναι η όμορφη παραλία του ομόνυμου οικισμού που βρίσκεται στις βορειοανατολικές ακτές της Νάξου. Αμμουδερή με καταγάλανα νερά και καλά προφυλαγμένη από τους νοτιάδες, προσφέρεται για κάθε γούστο. Στην παραλία λειτουργούν λίγες ταβέρνες και μερικά μικρομάγαζα, ενώ υπάρχει μικρή προβλήτα κυρίως για αλιευτικά και μικρά σκάφη.
  5. Μουτσούνα: Ο όρμος της Μουτσούνας φιλοξενεί δύο όμορφες παραλίες με ψιλή άμμο και διάφανα ρηχά νερά,ιδανικές για οικογένειες με μικρά παιδιά. Η πρώτη, ο Αϊ-Γιάννης, απλώνεται μπροστά από τις γραφικές ψαροταβέρνες της Μουτσούνας, ενώ η δεύτερη, το Τηγάνι, βρίσκεται λίγο νοτιότερα και διαθέτει δύο ξενοδοχειακά συγκροτήματα με εστιατόρια και καφέ.

Χώρα: Είναι η πρωτεύουσα της Νάξου, μία από τις πιο γραφικές πόλεις των Κυκλάδων και φυσικά ο πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός για τη Νάξο. Είναι κτισμένη σε ένα μικρό ύψωμα 30μ περίπου με τον κλασσικό αμυντικό τρόπο και την πυκνή δόμηση. Η Πόλη της Νάξου βρίσκεται περίπου 2 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο, αποπνέει παραδοσιακό αλλά και μοντέρνο αέρα με τα ασπροβαμμένα κτίρια που έχουν μετατραπεί σε μπαράκια, καφετέριες, εστιατόρια, καταστήματα ή και μπουτίκ. Η πρωτεύουσα είναι το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσει κάποιος τη βόλτα του στο νησί. Επισκεφθείτε πρώτα την τεράστια μαρμάρινη πύληΠορτάρα”, μετά το Ενετικό Κάστρο, τη Μυκηναϊκή Πόλη στην περιοχή Γρόττα και διάφορα μουσεία. Μέσα στη Χώρα και στην κεντρική πλατεία θα βρείτε την Καθολική Εκκλησία και τον κεντρικό Πύργο. Κάντε μια βόλτα στα στενά δρομάκια, ανακαλύψτε τα Ενετικά αρχοντικά με τους θυρεούς, ψάξετε για την Εμπορική Σχολή στην οποία φοίτησε ο Καζαντζάκης και στην οποία σήμερα στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου. Αξίζει να αφιερώσει κανείς αρκετές ώρες στην πρωτεύουσα της Νάξου ή οποία και θα σας αποζημιώσει με τις κρυφές ομορφιές της.

 


Αγγίδα: Σε μικρή απόσταση από τη χώρα της Νάξου συναντάμε το αμφιθεατρικό χωριό Αγγίδια. Σήμα κατατεθέν του χωριού είναι η λευκή εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους η οποία αγναντεύει από ψηλά τον κάμπο των Λειβαδιών και το απέραντο γαλάζιο του αιγαίου. Οι κάτοικοι του χωριού απασχολούνται σε διάφορες ασχολίες με κύριες την κτηνοτροφία, τη γεωργία και την αμπελουργία. Για το λόγο αυτό μπορείτε να βρείτε στο χωριό πολύ καλό κρασί τοπικής παραγωγής. Η διαδρομή από το χωριό Αγγίδια προς τη χώρα της Νάξου ανταμείβει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη από άποψη φυσικού κάλους και ιστορικών- αρχαιολογικών ευρημάτων. Διάσπαρτοι ενετικοί πύργοι, το παλιό μοναστήρι των Φρερώ, το αρχαίο υδραγωγείο του Λύγδαμη και πλήθος άλλων μνημείων συνηγορούν στην διαπίστωση ότι η περιοχή χρησίμευε ως θερινό κατάλυμα των ευγενών της Χώρας.

 


Αγερσανί: Ένα από τα πιο εύφορα και πλούσια μέρη του νησιού είναι το χωριό Άγιος Αρσένιος ή Αγερσανί, όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι κάτοικοι. Το χωριό είναι σήμερα χωρισμένο σε τρεις οικισμούς με πολλά μνημεία και ξωκλήσια ικανά να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία και τη γεωργία και στο χωριό γίνεται η καλλιέργεια της περίφημης πατάτας Νάξου. Τα τελευταία χρόνια, οι κάτοικοι ασχολούνται και με τον τουρισμό, αφού το Αγερσάνι έχει μετατραπεί σε ένα πολυπληθές τουριστικό θέρετρο καθώς σε αυτό ανήκουν  οι πιο όμορφες και γνωστές παραλίες του νησιού ( Άγιος ΠροκόπηςΑγία Άννα και η παραλία της Πλάκας, μήκους 5 χλμ.)

 


Άγιος Θαλέλαιος: Ο μικρός οικισμός του Αγίου Θαλελαίου απέχει 5 χλμ από τη χώρα της Νάξου και αποτελεί έναν από τους 4 οικισμούς του δημοτικού διαμερίσματος των Μελάνων. Πρόκειται για ένα μικρό, γραφικό χωριουδάκι με λίγους μόνιμους κάτοικους. Η κύρια ασχολία τους παραμένει η γεωργία και ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει μια πανέμορφη κοιλάδα με περιβόλια η οποία απλώνεται μπροστά από το χωριό. Το χωριό πήρε το όνομα του από τον ομώνυμο Άγιο, ο οποίος ήταν γιατρός της αρχαιότητας που γιάτρευε τους πιστούς χωρίς να παίρνει χρήματα. Γιορτάζει στις 20 Μαΐου, μέρα μεγάλου πανηγυριού, το οποίο λαμβάνει μέρος στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας που είναι αφιερωμένη στη χάρη του. Το μεγαλύτερο αξιοθέατο του χωριού είναι το παλιό υδραγωγείο. Μέρη του σώζονται αυτούσια μέχρι και σήμερα θυμίζοντας στον επισκέπτη την επιβλητική παρουσία του την εποχή του τυράννου Λύγδαμη, όταν τροφοδοτούσε ολόκληρη τη χώρα του νησιού από την πηγή του Φλερίου.

 


Ακάδημοι: Πρόκειται για ένα μικρό ορεινό χωριό της Νάξου  που βρίσκεται κοντά στο Χαλκί. Από αρχιτεκτονικής άποψης το χωριό διαθέτει τον πύργο του Μακροπολίτη, ένα εντυπωσιακό και επιβλητικό οίκημα το οποίο χτίστηκε από Ορθόδοξο Ναξιώτη και όχι από τους Ενετούς, όπως οι περισσότεροι πύργοι του νησιού. Τα μικρά γραφικά σπίτια, χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο διαθέτουν μεγάλους κήπους, στολισμένους με κάθε λογής λουλούδια και δέντρα. Τους όμορφους κήπους πλαισιώνουν πηγάδια και καλλωπιστικά φυτά. Από το χωριό Ακάδημοι κατάγονται σπουδαίοι Έλληνες οι οποίοι καταξιώθηκαν στην εγχώρια πολιτική σκηνή και διεθνώς, όπως ο γνωστός ακαδημαϊκός Ιωάννης Παπαδάκης και ο βουλευτής της Ένωσης Κέντρου Αντώνιος Μπαρότσης.

 


Απείρνθος: Ίσως πρόκειται για το «αυθεντικότερο» χωριό ολόκληρου του νησιού, και ένα από τα πιο όμορφα μέρη του αιγαίου.  Η Απείρανθος αποτελεί σήμερα το πνευματικό κέντρο του νησιού με πλούσια πολιτιστική και πολιτισμική παράδοση. Στο αρχαιολογικό μουσείο του χωριού υπάρχουν ευρήματα τις κυκλαδικής εποχής , με προεξέχοντες τις «επίκρουστες πλάκες» της κορυφής του Αλωνιού.  Εκτός από το αρχαιολογικό μουσείου, ο επισκέπτης μπορεί να δει το γεωλογικό μουσείο του Μανώλη Γλέζου με σπάνια εκθέματα, το λαογραφικό μουσείο και το μουσείο Φυσικής Ιστορίας με πλήθος φυτών και σκελετών κητωδών, καθώς και ένα πανέμορφο ενυδρείο. Το χωριό, πέρα από συνώνυμο του πολιτισμού αποτελεί και έναν προορισμό για όσους επιζητούν την απόλυτη φυσική ομορφιά συνδυασμένη με την γραφικότητα ενός παραδοσιακού κυκλαδίτικου χωριού. Περπατήστε στα πλακόστρωτα σοκάκια, περάστε κάτω από τις μαρμάρινες καμάρες και γευτείτε το καλύτερο κρασί του νησιού στα παραδοσιακά του καφενεία.

 


Απόλλωνας: Ένα από τα πιο όμορφα και γραφικά χωριά του νησιού, ο Απόλλωνας, περιμένει τον επισκέπτη για να του προσφέρει γαλήνη και ηρεμία σε συνδυασμό με πλούσιο φυσικό κάλλος και τουριστικό ενδιαφέρον. Το χωριό βρίσκεται 36χλμ από τη χώρα της Νάξου, αλλά αποτελεί αυτόνομο τουριστικό  προορισμό αφού διαθέτει καταπληκτικές παραλίες, γραφικά σοκάκια και πλήθος τουριστικών μαγαζιών, καφέ και εστιατορίων, ικανά να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Στο βουνό Καλόγερος ανατολικά του χωριού, κείτεται μεγαλόπρεπος ο Κούρος. Πρόκειται για  ένα ημιτελές άγαλμα μήκους 11,5 μέτρων που πιστεύεται ότι απεικόνιζε το Θεό Απόλλωνα ή το Θεό Διόνυσο και αποτελεί κύριο λόγο έλξης των επισκεπτών στο χωριό.  Στον Απόλλωνα διατίθενται πλήθος καταλυμάτων εξασφαλίζοντας την άνετη διαβίωση των επισκεπτών.

 


Τρίποδες: Στις Τρίποδες ο επισκέπτης θα απολαύσει ένα παραδοσιακό κυκλαδίτικο τοπίο, με τα κάτασπρα γραφικά σπιτάκια, τα πλακόστρωτα δρομάκια που ευωδιάζουν από τα λουλούδια και τις παραδοσιακές λιχουδιές, την κλασική πλατεία με τα καφενεδάκια και τα μαγαζιά τριγύρω. Σήμα κατατεθέν του χωριού είναι οι τρεις ανεμόμυλοι, οι οποίοι στέκουν πάνω στο ύψωμα και είναι ορατοί από τον επαρχιακό δρόμο που οδηγεί στο χωριό. Τα ερείπια του παλαιόπυργου της Πλάκας (επονομαζόμενου και Πύργου της Αριάδνης), η εκκλησία της Παναγίας της Τριποδιώτισσας με το ωραίο ξυλόγλυπτο τέμπλο, οι παραπλήσιες μαγευτικές παραλίες του Καστρακίου –Αλυκού και Πυργακίου και το πλήθος των εκδηλώσεων σχεδόν όλο το χρόνο συνθέτουν τη μοναδική φυσιογνωμία του χωριού.

 


Γαλανάδο: Χτισμένο αμφιθεατρικά, αυτό το γραφικό χωριό προσφέρεται για ήσυχες και χαλαρές βόλτες. Αξιοθέατο του χωριού αποτελεί ο ενοριακός ναός του Αγίου Πνεύματος, κτισμένος το 1789, όπως μαρτυρά η επιγραφή στην είσοδο του ναού. Στην νότια πλευρά του χωριού ο επισκέπτης μπορεί να δει τον Πύργο του Μπελώνια, έναν από τους πιο γνωστούς ενετικούς πύργους που βρίσκονται διάσπαρτοι σε όλο το νησί .

 


Γαλήνη: Το χωριό Γαλήνη βρίσκεται στη δυτική Νάξο, στο οδικό δίκτυο Χώρα- Απόλλωνας και αποτελεί γραφικό προορισμό για ήρεμες και ιδιαίτερες διακοπές. Μπροστά από το χωριό απλώνεται ο Κάμπος των Εγγαρών με τα περιβόλια να είναι γεμάτα οπωροκηπευτικά, ελιές και αμπέλια. Λίγο πιο έξω από το χωριό κρυμμένο σε μια ρεματιά, βρίσκεται το μοναστήρι της Υψηλής, κτισμένο το 1600, το οποίο χρησίμευε ως φρούριο και καταφύγιο των κατοίκων της περιοχής κατά τη διάρκεια του πολέμου με τους Φράγκους. Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το χωριό, στο τέλος του κάμπου των Εγγαρών, συναντάμε την παραλία Αμήτη. Πρόκειται για μια ήσυχη παραλία, ιδανική για ερωτευμένα ζευγάρια που μπορούν να χαρούν τον έρωτα τους μακριά από αδιάκριτα μάτια. Όταν δυναμώνουν τα μελτέμια, η παραλία γίνεται ιδανική για τους φίλους του σερφ.

 


Γλυνάδο: Στη Δυτική πλευρά της Νάξου συναντάμε το χωριό Γλινάδο, ένα γραφικό χωριουδάκι που ξεχωρίζει για το κάλλος και τη φυσική ομορφιά του. Ο χαρακτηρισμός «μπαλκόνι της Νάξου» δεν του έχει αποδοθεί άδικα καθώς  έχει πανοραμική θέα προς όλες τις πλευρές του ορίζοντα, στο βαθύ γαλάζιο του αιγαίου. Eπιπρόσθετα το χωριό αποτελεί κόμβο αφού ενώνει τη Χώρα της Νάξου με δύο πολύ γνωστά χωριά, το Αγερσανί και τους Τριπόδες. Στην είσοδο του χωριού βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νικοδήμου, προστάτη του χωριού, ενώ το Γλινάδο έχει να προσφέρει και άλλα αξιοθέατα όπως τη δεξαμενή, το μύλο του Καργελά, το ξωκλήσι του Τζανακού , την ενοριακή εκκλησία του χωριού «Μεταμόρφωση του Σωτήρος» χτισμένη περί το 1680 και φυσικά τα ερείπια του αρχαίου ναού του Διονύσου στον κάμπο στην περιοχή των Υρίων. Τα μαγευτικά τοπία, τα πανέμορφα ηλιοβασιλέματα και τα γραφικά σοκάκια συνθέτουν την μοναδικότητα του χωριού και υπόσχονται στον επισκέπτη στιγμές χαλάρωσης, γαλήνης και ιδιαίτερης φιλοξενίας στα 3 εντυπωσιακά ξενοδοχεία του Γλινάδου.

Ετήσιες Εκδηλώσεις

 

Domus Festival στο Ενετικό Μουσείο Κάθε χρόνο  – από τον Απρίλιο έως και τον Οκτώβριο – το Ενετικό Μουσείο στο Κάστρο, παρουσιάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα με ποικίλες μουσικές εκδηλώσεις.

 

 Elaea Festival Το Elaea Festival – κάθε χρόνο στις αρχές Αυγούστου στον Καλόξυλο της Νάξου – προσφέρει στον επισκέπτη ημέρες αφιερωμένες στη τέχνη, ημέρες γεμάτες από εικόνες, ήχους, χρώματα και μουσικές.

 

 Νάξαθλον Το Ετήσιο Νάξαθλον, διοργανώνεται στη Νάξο κάθε Αύγουστο με τη συμμετοχή πολλών Ελλήνων και ξένων αθλητών τριάθλου.

 

 Γιορτή Κρασιού Nτόπιο κρασί, νοστιμιές μεζέδες και παραδοσιακό γλέντι με μουσικές και καλλιτέχνες της Νάξου περιμένουν τον επισκέπτη κάθε χρόνο στην Γιορτή του Κρασιού.

 

Γιορτή Πατάτας Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιείται κάθε Αύγουστο η ονομαστή πλέον «Γιορτή της Πατάτας» στην Αγία Άννα στη θέση Κάπαρες της Νάξου.

 

Γιορτή του Ψαρά στον Απόλλωνα Κάθε χρόνο στις 28 Ιουνίου στον Απόλλωνα διοργανώνεται η Γιορτή του Ψαρά, όπου εκτός από τους κατοίκους του χωριού συμμετέχουν επισκέπτες από την Κωμιακή.

 


Πανηγύρια

8 Σεπτεμβρίου: Θεοσκέπαστης στην Κωμιακή και στην Ποταμιά
8 Σεπτεμβρίου: Παναγίας Δροσιανής στη Μονή
14 Σεπτεμβρίου: Τιμίου Σταυρού στους Τρίποδες και στη Μονή
20 Οκτωβρίου: Αγίου Αρτεμίου στον Κυνίδαρο
6 Δεκεμβρίου: Αγίου Νικολάου στον Κυνίδαρο
5 Μαΐου: Αγίας Ειρήνης στον Κυνίδαρο
20 Μαΐου: Αγίου Θαλαλαίου στον Άγιο Θαλάλαιο
30 Ιουνίου: Αγίων Αποστόλων στις Μέλανες
7 Ιουλίου: Αγίας Κυριακής στην Ποταμιά
8 Ιουλίου: Αγίου Προκοπίου στον Άγιο Προκόπη
14 Ιουλίου: Αγίου Νικόδημου στη Χώρα και στο Γλινάδο
17 Ιουλίου: Αγίας Μαρίνας στα Αγγίδια και στην Κόρωνο
25 Ιουλίου: Αγίας Άννας στην Άγια Άννα
26 Ιουλίου: Αγίας Παρασκευής στον Κυνίδαρο
27 Ιουλίου: Αγίου Παντελεήμονα στο Αγερσανί
6 Αυγούστου: Σωτήρος -Γλινάδο, Δαμαριώνα και στο Κουρουνοχώρι
15 Αυγούστου: Παναγίας σε όλο το νησί και ιδιαίτερα στο Φιλώτι
23 Αυγούστου: Εννιάμερα της Παναγίας στους Τρίποδες
29 Αυγούστου: Αγίου Ιωάννη – Απείρανθο, Απόλλωνα και Αγερσανί

Γλυκά:

Ξεχωριστή θέση στον γαστρονομικό παράδεισο της Νάξου κατέχουν τα γλυκά. Οι συνταγές  τους περνούν από μητέρα σε κόρη και φτιάχνονται με παραδοσιακό τρόπο και αγνά υλικά  της ναξιώτικης φύσης.

Ξεχωριστή θέση στον γαστρονομικό παράδεισο της Νάξου κατέχουν τα γλυκά. Οι συνταγές τους περνούν από μητέρα σε κόρη και φτιάχνονται με παραδοσιακό τρόπο και αγνά υλικά  της ναξιώτικης φύσης.

Σε όλα τα χωριά θα συναντήσετε μεγάλη ποικιλία από γλυκά τοπικής προέλευση. Ένα από τα πιο γνωστά παραδοσιακά γλυκά της Νάξου είναι το μελαχρινό. Πρόκειται για μία ντόπια καρυδόπιτα, που περιέχει  μικρή ποσότητα από το τοπικό ποτό κίτρο και η  οποία σερβίρεται συνήθως με παγωτό καϊμάκι (φτιαγμένο από πρόβειο γάλα).

Επίσης παραδοσιακά οι Ναξιώτες φτιάχνουν ξεροτήγανα (δίπλες) που προσφέρονται σε διάφορες γιορτές.

Η Νάξος, με τα καρποφόρα δέντρα της, δεν  θα μπορούσε να υστερεί σε γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες.

Πιο γνωστά και χαρακτηριστικά γλυκά του κουταλιού είναι το κερασάκι και το κίτρο, το κυδώνι, το βύσσινο, η παπυλώνα, τα οποία οι  επισκέπτες μπορούν να βρουν και συσκευασμένα σε πολλά σημεία στο νησί.

 


Ζαμπόνι:

Το ζαμπόνι είναι παστό μπούτι γουρουνιού. Μοιάζει με το ιταλικό προσούτο στην εμφάνιση, αλλά γευστικά το απεραθίτικο ζαμπόνι είναι πιο πικάντικο και αλμυρό.

Προσφέρεται σαν ορεκτικό. Σύμφωνα με τους ντόπιους, για να πετύχει το ζαμπόνι πρέπει όταν σφαγιαστεί το ζώο να φυσάει βοριάς, έτσι ώστε να μπορέσει να στραγγίσει σωστά.

Στη συνέχεια αλείφουμε ολόκληρο το μπούτι με ένα μείγμα μπαχαρικών (αλάτι, πιπέρι, κανέλα), το βάζουμε σε μια κασέλα και το σκεπάζουμε με χοντρό αλάτι.

Το αφήνουμε να “ψηθεί” για περίπου έξι μήνες.

 


Κίτρο:

Το περίφημο κίτρο Νάξου είναι ένα από  τα τρία ελληνικά ηδύποτα με ονομασία προέλευσης.

Στη Νάξο συναντάμε κιτριές  στον κάμπο των Εγγαρών και του Σαγκρίου, αλλά και στις κοιλάδες της ενδοχώρας  όπου επικρατούν ήπιοι χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια.

Τα φύλλα της κιτριάς  χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του  ποτού κίτρο Νάξου, ενώ από τον καρπό  της παράγονται διάφορα γλυκά κουταλιού.

Η παραγωγή του ποτού ξεκίνησε πολύ παλιά ως κιτρόρακο, όμως γύρω στο 1870 οι Ναξιώτες δημιούργησαν ένα καινούργιο απόσταγμα με οινόπνευμα και φύλλα κιτριάς, το γνωστό σε όλους σήμερα κίτρο Νάξου.

Από τη Νάξο το κίτρο μέσω εξαγωγών πήγε σε όλα τα μέρη, όπου ανθούσε ο Ελληνισμός, (Ρωσία, Αμερική, Αίγυπτο, Μικρά Ασία κλπ), πήρε μέρος σε πλήθος διεθνών και ελληνικών εκθέσεων (Μασσαλία, Μπορντώ κ.α.), και απέσπασε  για το προϊόν του πλήθος διακρίσεων και  επαίνων (χρυσά μετάλλια Μασσαλία 1904,  Μπορντώ 1907, Αθήνα 1903 και 1914,  Θεσσαλονίκη 1936 κ.α.).

Η διαδικασία παρασκευής του ποτού αρχίζει με τη συγκομιδή των φύλλων κίτρου, όταν αυτά έχουν το πλήρες άρωμα τους, δηλαδή από το Σεπτέμβρη και μπορεί να διαρκέσει όλο το χειμώνα.

Τα φύλλα απαλλάσσονται από τα ξερά και προσβεβλημένα από ασθένειες μέρη, αποστάζονται σε παραδοσιακό λέβητα (άμβυκα) μέσα σε αλκοολούχο λουτρό.

Το αιθέριο έλαιο τους διαλύεται μέσα στο οινόπνευμα και το απόσταγμα δίνει τους τρεις βασικούς τύπους: το λευκό, στους 33 βαθμούς, το πράσινο στους 30 βαθμούς και το κίτρινο στους 36 βαθμούς.

 


Μέλι:

Η Νάξος, λόγω της πλούσιας χλωρίδας και της μεγάλης υψομετρικής διακύμανσης, είναι ιδανική για την παραγωγή μελιού.

Η Νάξος, λόγω της πλούσιας χλωρίδας και της μεγάλης υψομετρικής διακύμανσης, είναι ιδανική για την παραγωγή μελιού.

Τα κύρια μελισσοκομικά φυτά του νησιού, εκτός από το θυμάρι και το ρείκι, είναι το θρούμπι, το φασκόμηλο, η ρίγανη και διάφορα άλλα αρωματικά φυτά.

Η κυριότερη ποικιλία είναι θυμαρίσιο μέλι, ενώ σε πολύ μικρότερες ποσότητες παράγεται μέλι ερείκης και ανοιξιάτικο ανθόμελο. Ετησίως παράγονται 35 με 40 τόνοι μελιού.

 


Τυριά:

Από τη μεγάλη ποικιλία τυριών της ναξιώτικης τυροκομίας παρουσιάζουμε μερικά χαρακτηριστικά τυριά της Νάξου, όμως αξίζει να αναζητήσετε περισσότερα:

Σήμερα η ναξιώτικη τυροκομία έχει να επιδείξει μεγάλη ποικιλία και πολύ ενδιαφέρουσες γεύσεις.

Το ενδιαφέρον είναι ότι πολλοί τοπικοί παραγωγοί επιμένουν στα προϊόντα τους, έχουν εκσυγχρονίσει τις μονάδες τους, δουλεύοντας όμως παράλληλα με τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής τυριών.

Το αποτέλεσμα είναι μια μεγάλη γκάμα τυριών μοναδικής γεύσης και ποιότητας. Από τη μεγάλη ποικιλία τυριών της ναξιώτικης τυροκομίας παρουσιάζουμε μερικά χαρακτηριστικά τυριά της Νάξου, όμως αξίζει να αναζητήσετε περισσότερα:

Το πιο γνωστό τυρί είναι ίσως η διάσημη Γραβιέρα Νάξου. Είναι τυρί ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) από το 1996 και η παρασκευή του είναι κατοχυρωμένη από το 1988. Παρασκευάζεται από 80% αγελαδινό γάλα κατ’ ελάχιστο, 20% αιγοπρόβειο γάλα κατά μέγιστο και παραδοσιακή πυτιά. Είναι επιτραπέζιο σκληρό τυρί, με ευχάριστη γεύση και άρωμα.

Τυρί ΠΟΠ είναι και η κοπανιστή Νάξου. Ανάλογα την εποχή παρασκευάζεται από παστεριωμένο αιγοπρόβειο ή αγελαδινό γάλα Νάξου. Είναι μαλακό τυρί ωρίμανσης με γεύση αρκετά δυνατή και αρκετά πικάντικη.

Πολύ γνωστό παραδοσιακό τυρί της Νάξου είναι και η ξυνομυζήθρα, ένα φρέσκο τυρί με ελαφρά ξινή γεύση, που φτιάχνεται κυρίως από κατσικίσιο γάλα.

Το τυρί είναι έτοιμο σε 24 ώρες από τη στιγμή που αρμέγεται το γάλα και πρέπει να καταναλώνεται μέσα σε λίγες μέρες, γιατί είναι φρέσκο και δεν περιέχει κανένα συντηρητικό.

Το ξυνοτύρι είναι ίδιο τυρί με την ξυνομυζήθρα, όμως αφήνεται να ξεραθεί αρκετές εβδομάδες, μέχρι να σκληρύνει.

Ένα άλλο παραδοσιακό τυρί είναι το Κεφαλοτύρι Νάξου που λέγεται Αρσενικό. Παρασκευάζεται από 100% πρόβειο γάλα. Είναι σκληρό τυρί, σε κυλινδρικό σχήμα με σκληρή και σχετικά λεπτή επιδερμίδα. Το χρώμα του είναι από υπόλευκο έως υποκίτρινο. Έχει ευχάριστη αλμυρή πικάντικη γεύση και πλούσιο άρωμα. Εκτός όμως από αρσενικό, η Νάξος παράγει και θηλυκό τυρί, το Θηλυκοτύρι.

Το τυρί αυτό βγαίνει αμέσως μετά την τυροκόμηση του «Αρσενικού», είναι λευκό, με βελούδινη υφή, ελαφριά βουτυράτη γεύση και ισορροπημένη αλμύρα. Παρ’ όλα τα χαμηλά του λιπαρά ( 19-21%) έχει ευχάριστη νοστιμιά και τρώγεται σκέτο, συνοδεύοντας κρασί.

Ένα άλλο τυρί είναι ο Κομός, που παράγεται μετά την τυροκόμηση και του Θηλυκού.

Οι τυροκόμοι της Νάξου μάζευαν ότι απέμενε από την τυροκόμηση, το ζύμωναν με αρωματικά βότανα του βουνού, και έφτιαχναν τον γευστικό κομό, ένα τυρί με πολύ χαμηλά λιπαρά, που συνοδεύει κυρίως τσίπουρο και ούζο.

Αμυγδαλωτά

Υλικά:

  • 500 γραμ. αμύγδαλα ασπρισμένα
  • 600 γραμ. ζάχαρη
  • 100 γραμ. μέλι θυμαρίσιο
  • ανθόνερο
  • ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση:

  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα αμύγδαλα, την ζάχαρη και ένα φλιτζάνι νερό να βράσουν 7 – 8 λεπτά.
  • Σβήνουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να κρυώσει το μίγμα.
  • Τα περνάμε από την μηχανή του κιμά και τα αλέθουμε 2 φορές.
  • Προσθέτουμε το μέλι και ζυμώνουμε.
  • Αν είναι σφιχτό προσθέτουμε λίγο νερό να γίνει μια ζύμη εύπλαστη, όχι πολύ μαλακιά.
  • Τα πλάθουμε, τα αφήνουμε 1 μέρα, τα ραντίζουμε με ανθόνερο και τα περνάμε στη ζάχαρη άχνη.

 


Κολοκυθοπαστάτσα

Υλικά:

  • Γλυκό κολοκύθι
  • Αρκετά ξερά κρεμμύδια
  • Τουρκάκια (μικρές καυτερές πιπεριές)
  • Αλεύρι,
  • Αλάτι

Εκτέλεση:

  • Κόβουμε την κολοκύθα και τα ξερά κρεμμύδια σε μικρά κομμάτια (όπως κόβουμε το κυδώνι όταν το κάνουμε γλυκό), και από πάνω ρίχνουμε αλεύρι.
  • Τα ανακατεύουμε καλά, τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι όπου μέσα έχουμε ρίξει δύο πιπεριές καυτερές, τα «τουρκάκια».
  • Τα πιέζουμε μ’ ένα πιρούνι για να γίνουν μια μάζα και τα γυρίζουμε (όπως την ομελέτα) για ξεροψηθεί η «παστίτσα» και από τις δύο πλευρές.

 


Ρίφι με Πάτουδα

Υλικά:

  • Ένα ρίφι (μικρό κατσικάκι)
  • Κουτσουνάδες (παπαρούνες)
  • Σέσκουλα
  • Μάραθο
  • Άνηθο
  • Μαϊντανό
  • Ρύζι
  • Σταφίδες
  • Κρεμμύδια φρέσκα και ξερά
  • Λάδι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση:

  • Πλένουμε τα χορταρικά και τα μυρωδικά και τα ψιλοκόβουμε.
  • Τα ζεματίζουμε από το προηγούμενο βράδυ και τα βάζουμε σε ένα τρυπητό μπολ για να στραγγίξουν.
  • Την άλλη μέρα τσιγαρίζουμε όλα τα κρεμμύδια μαζί σε μπόλικο λάδι, και στη συνέχεια προσθέτουμε τα χορταρικά, το ρύζι, τις σταφίδες, αλάτι και πιπέρι.
  • Βάζουμε τη γέμιση μέσα στην κοιλιά του ζώου, αφού πρώτα του έχουμε κόψει το κεφάλι και το κάτω μέρος των ποδιών.
  • Ράβουμε το άνοιγμα της κοιλιάς με σακοράφα (χοντρή βελόνα) και χοντρή κλωστή. Το τοποθετούμε σε μια ανοξείδωτη λεκάνη ή σε μπακιρένιο (χάλκινο) ταψί και το πάμε στο φούρνο.

 


Σεφουκλωτή

Υλικά:

__για τη γέμιση:

  • 2 κιλά σέφουκλα (σέσκουλα)
  • ½ κιλό ρύζι
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 ματσάκι μάραθο
  • 1 ματσάκι δυόσμο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 κουταλιά κοφτή αλάτι
  • Πιπέρι

__για το φύλλο:

  • 1/2 κιλό αλεύρι
  • 1 φλιτζάνι καφέ λάδι
  • Αλάτι
  • Λίγο ξύδι
  • Νερό, όσο πάρει

Εκτέλεση:

  • Βάζουμε το λάδι σε κατσαρόλα και ψιλοκόβουμε μέσα το κρεμμύδι, τα χόρτα και τα μυρωδικά.
  • Τα τσιγαρίζουμε και προσθέτουμε το νερό. Μόλις αρχίσουν να βράζουν ρίχνουμε το ρύζι, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε για να μην κολλήσουν. Αφήνουμε να πάρουν δύο τρεις βράσεις και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Στη συνέχεια ετοιμάζουμε το φύλλο.
  • Βάζουμε σε μία λεκάνη το αλεύρι και κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο όπου προσθέτουμε το λάδι, το ξύδι και το αλάτι. Ζυμώνουμε προσθέτοντας όσο νερό χρειαστεί για να γίνει μια ζύμη σφιχτή.
  • Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για περίπου 2 ώρες, και στη συνέχεια τη χωρίζουμε σε 2 κομμάτια.
  • Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε φύλλο μέτριου πάχους. Απλώνουμε το ένα φύλλο σε ταψί που έχουμε προηγουμένως λαδώσει και επάνω απλώνουμε το μείγμα με τα χορταρικά.
  • Σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο και γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων που περισσεύουν προς τα μέσα ενώνοντας τες. Λαδώνουμε την επιφάνεια της πίττας, τη χαράζουμε σε τετράγωνα και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για περίπου 45 λεπτά.

 


Σαλιγκάρια

Υλικά:

  • Μισό κιλό σαλιγκάρια με το κέλυφος ζεματισμένα
  • 1200 γρ κρεμμύδια
  • Μισό κιλό λάδι
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • Μισό ματσάκι μαϊντανό
  • 3 ώριμες ντομάτες
  • Μισό κιλό γλυκοπατάτες
  • Μισό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 2 ποτήρια νερό

Εκτέλεση:

  • Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι με τα κρεμμύδια να μαραθούν, και στη συνέχεια ρίχνουμε τα σαλιγκάρια τις πατάτες το αλάτι, το πιπέρι και τον μαϊντανό.
  • Τα αφήνουμε να πάρουν  μια βράση, προσθέτουμε  τη ντομάτα με την ζάχαρη και περιμένουμε να δέσει η σάλτσα. Στη συνέχεια ρίχνουμε το νερό και τα αφήνουμε να βράσουν καλά για να δέσουν τα υλικά.
  • Το πιάτο σερβίρεται κατά προτίμηση ζεστό.

 


Μελαχρινό

Υλικά:

  • 20 αυγά
  • 250 γραμμάρια παξιμάδι ψιλοκοπανισμένο
  • 640 γραμμάρια καρύδια κοπανισμένα
  • 600 γραμμάρια ζάχαρη
  • 1 κουταλιά σούπας κανέλλα
  • 1 μοσχοκάρυδο
  • 1 ποτηράκι κρασιού κονιάκ
  • 1 κουταλάκι μπέϊκιν πάουντερ
  • 1 κουταλάκι τσαγιού σόδα
  • 1 κουταλιά αλεύρι

_για το σιρόπι:

  • 600 γρ. ζάχαρη
  • 2 ποτήρια νερό
  • 1 κουταλιά λεμόνι

Εκτέλεση:

  • Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών μέχρι να γίνουν μαρέγκα σφιχτή. Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και προσθέτουμε την κανέλλα, το μοσχοκάρυδο, το μπέκιν πάουντερ, τη σόδα διαλυμένη στο κονιάκ, τα καρύδια ανακατεμένα με το αλεύρι και το παξιμάδι. Ρίχνουμε και τη μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά.
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα μέτριο ταψί, αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 45 περίπου λεπτά.
  • Φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας τη ζάχαρη με το νερό για 5 λεπτά. Στο τέλος προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και περιχύνουμε το γλυκό μόλις βγει από το φούρνο.
Περιφ. Ιατρείο, Απειράνθου: 22850 61 206
Περιφ. Ιατρείο, Βίβλου: 22850 41 221
Περιφ. Ιατρείο, Κορωνίδας: 22850 52 213
Περιφ. Ιατρείο, Κορώνου: 22850 51 280
Περιφ. Ιατρείο, Μελάνων: 22850 62 372
Περιφ. Ιατρείο, Φιλωτίου: 22850 31 404
Περιφ. Ιατρείο, Χαλκείου 22850 31 206
Αστυνομία, Χώρα: 22850 22 100
Αστυνομία, Φιλωτίου: 22850 31 224
Λιμεναρχείο: 22850 22 300
Πυροσβεστική: 22850 32 899
ΕΛΤΑ: 22850 61 206
Αεροδρόμιο Νάξου: 22850 23 292
ΤΑΧΙ: 22850 22 444
ΚΤΕΛ: 22850 22 291

Oι παρακάτω πληροφορίες μπορεί να αλλάξουν. Παρακαλούμε να επικοινωνήστε με τον ταξιδιωτικό σας πράκτορα η με τις εταιρείες αεροπορικών ή ακτοπλοϊκών γραμμών για συγκεκριμένες πληροφορίες και δρομολόγια.

 


Με αεροπλάνο:

Από το αεροδρόμιο της Αθήνας Ελευθέριος Βενιζέλος  υπάρχει μια πτήση απευθείας την ημέρα. Κατά τις περιόδους αυξημένης κίνησης, προστίθεται και μια ακόμα πτήση. Ωστόσο, καλό είναι να κλείσετε εγκαίρως το εισιτήριό σας, καθώς οι θέσεις είναι λίγες και κλείνουν εύκολα.

 


Με πλοίο:

Η πιο συνηθισμένη επιλογή είναι το ακτοπλοϊκό ταξίδι, καθώς τα δρομολόγια είναι συχνά και υπάρχουν περισσότερες θέσεις συγκριτικά με τα αεροπλάνα.

 

Στη Νάξο θα πάτε με κανονικό πλοίο ή ταχύπλοο.  Μπορεί να υπάρχει διαφορά στη διάρκεια του ταξιδιού, όμως κάθε είδος πλοίου προσφέρει διαφορετική εμπειρία στον ταξιδιώτη. Μπορείτε να κλείσετε το ταξίδι σας on line ή μέσω του ταξιδιωτικού σας πράκτορα.  Λεωφορεία προς το λιμάνι του Πειραιά υπάρχουν και από το αεροδρόμιο της Αθήνας (λεωφορείο Χ96/ Πειραιάς-Αεροδρόμιο-Εξπρές, το οποίο βρίσκεται στο επίπεδο των αφίξεων, μεταξύ της Εξόδου 4 και 5). Η διαδρομή διαρκεί περίπου 1 ώρα και 45 λεπτά.

 

Εναλλακτικά, την καλοκαιρινή περίοδο, μπορείτε να ξεκινήσετε το ταξίδι σας από το λιμάνι της Ραφήνας, το οποίο απέχει 30-45 λεπτά με το αυτοκίνητο από το αεροδρόμιο.  Από τη Ραφήνα αναχωρούν πλοία για τη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες. (Σημειώστε ότι δεν υπάρχει απευθείας λεωφορείο Express μεταξύ Ραφήνας και Αεροδρομίου Αθηνών).

 


Παρακάτω θα βρείτε έναν σύντομο οδηγό για το πώς θα πάτε στη Νάξο και στις Μικρές Κυκλάδες.

 

Σημείωση:  Oι παρακάτω πληροφορίες μπορεί να αλλάξουν. Παρακαλούμε να επικοινωνήστε με τον ταξιδιωτικό σας πράκτορα η με τις εταιρείες αεροπορικών ή ακτοπλοϊκών γραμμών για συγκεκριμένες πληροφορίες και δρομολόγια.

 


Η περίοδο αιχμής ξεκινά συνήθως από το Πάσχα (τέλος της άνοιξης) έως μέσα Οκτωβρίου.

 

Από την Αθήνα

  • Αεροπορικώς, σε περίοδο αιχμής:

Καθημερινή πτήση (ή πτήσεις) από το αεροδρόμιο της Αθήνας (διάρκεια 35 λεπτά)

  • Με πλοίο, σε περίοδο αιχμής:

Καθημερινά με ferry από το λιμάνι του Πειραιά (περίπου 5,5 ώρες)

Καθημερινά με ferry από το λιμάνι της Ραφήνας (περίπου 5 ώρες)

Καθημερινά με ταχύπλοο-καταμαράν από το λιμάνι του Πειραιά (περίπου 3,5  ώρες)

Καθημερινά με ταχύπλοο-καταμαράν από το λιμάνι της Ραφήνας (περίπου 3-3,5 ώρες)

 


Εκτός περιόδου αιχμής:

 

Από Αθήνα

  • Αεροπορικώς, εκτός περιόδου αιχμής:

Καθημερινή πτήση από το αεροδρόμιο της Αθήνας

  • Με πλοίο, εκτός περιόδου αιχμής:

Καθημερινά με ferry από το λιμάνι του Πειραιά (περίπου 5,5 ώρες)

 


Από Σαντορίνη

  • Περίοδος Αιχμής:

Καθημερινά δρομολόγια ferry (περίπου 2-2,5 ώρες)

Καθημερινά δρομολόγια με ταχύπλοα (περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά)

  • Εκτός Περιόδου Αιχμής:

Καθημερινό δρομολόγιο ferry όλο το χρόνο (περίπου 2,5 ώρες)


Από Μύκονο:

  • Περίοδος Αιχμής:

Καθημερινά δρομολόγια ferry (περίπου 1-2 ώρες)

Καθημερινά δρομολόγια με ταχύπλοα (περίπου 20 λεπτά)


Από Κρήτη

  • Περίοδος αιχμής:

Δρομολόγια (3 ή 4 την εβδομάδα) με ταχύπλοο (περίπου 3,5 ώρες)