Παξοί – Αντίπαξοι

Οι Παξοί, ο Βενιαμίν των Επτανήσων, είναι μια συστάδα μικρών νησιών και βραχονησίδων, τα μεγαλύτερα από τα οποία είναι οι Παξοί και οι Αντίπαξοι. Βρίσκονται 7 μίλια νότια της Κέρκυρας, σε απόσταση 8 μιλίων από τις Ηπειρωτικές ακτές και σε απόσταση 12 μιλιών από την Πάργα. Το σχήμα των Παξών είναι μακρόστενο, μοιάζει με σαύρα, το ίδιο και των Αντιπάξων. Τα δυο νησιά καλύπτουν έκταση 19τ.χ. το πρώτο και 3τ.χ. το δεύτερο.

 

Απέραντος ελαιώνας οι Παξοί και μεγάλος αμπελώνας οι Αντίπαξοι. Οι ανατολικές ακτές των Παξών είναι ομαλές, ενώ οι δυτικές απότομες, με αξιόλογους σχηματισμούς: σπήλαια, αψίδες, θόλους, κατακόρυφους γκρεμούς. Πρωτεύουσα των Παξών είναι ο Γάιος, ένα γραφικό χωριό χτισμένο στο λιμάνι, που προστατεύεται από δυο νησάκια, τον Άγιο Νικόλαο και τη Παναγία. Στη βόρεια πλευρά βρίσκεται η Λάκκα και στην ανατολική παραλία ο γραφικός Λογγός. Σήμερα οι Παξοί έχουν περίπου 2.300 μόνιμους κατοίκους, ενώ το καλοκαίρι δέχονται περισσότερους από 200.000 επισκέπτες.

 

Οι Παξινοί είναι ζεστοί και ιδιαίτερα φιλόξενοι άνθρωποι που αγαπούν την παράδοση, αλλά επιδιώκουν να βρίσκονται και μέσα σε όλες τις εξελίξεις της σύγχρονης Ευρώπης. Έτσι είχαν ανακηρυχθεί Πολιτιστικό Χωριό της Ευρώπης για το έτος 2004, ένα θεσμό που σκοπό έχει την ανάδειξη και διατήρηση του χωριού σε όλη την Ευρώπη. Στα πλαίσια των εορτασμών για το Πολιτιστικό Χωριό της Ευρώπης, οι Παξοί ήταν το κέντρο πολλών πολιτιστικών εκδηλώσεων, καθώς και πανευρωπαϊκών συναντήσεων.

Μυθολογία

Σύμφωνα με τη μυθολογία, οι Παξοί δημιουργήθηκαν όταν ο θεός Ποσειδώνας χτύπησε με την τρίαινα του την Κέρκυρα, αποκόπτοντας το νότιο άκρο της και σχηματίζοντας τους Παξούς, για να στεγάσει τον ερωτά του με την Αμφιτρίτη. Έχασε όμως την τρίαινα του, την οποία βρήκαν οι Παξινοί και την έκαναν έμβλημά τους.

 


Ιστορία

Ο Όμηρος πρώτος αναφέρει τους Παξούς. Οι κάτοικοι ήταν ηπειρωτικής καταγωγής, ελληνόφωνες. Πρώτοι έποικοι φαίνεται να ήταν οι Φοίνικες, που είχαν αποικία τους την Κεφαλονιά.

432π.χ.: Στα ανοιχτά των Παξών (που αναφέρονται ως “νήσοι των Συβότων”), γίνεται η μεγαλύτερη μέχρι τότε ναυμαχία μεταξύ Ελλήνων. Έγινε μεταξύ Κερκυραίων και Κορινθίων, όπου βυθίστηκαν 70 Κερκυραϊκές και 30 Κορινθιακές τριήρεις.

229π.χ.: Οι ισχυροί στόλοι των Ιλλυρίων πειρατών (κατοίκων των Ανατολικών Παραλίων της Αδριατικής) και των Κερκυραίων, συγκρούστηκαν έξω από τους “καλούμενους Παξούς”. Νίκησαν οι Ιλλύριοι κατέλαβαν την Κέρκυρα( και τους Παξούς ). Η νίκη τους αυτή προκάλεσε την πρώτη άμεση ρωμαϊκή επέμβαση στα ελληνικά πράγματα. Οι Ρωμαίοι νικήσαν ένα χρόνο αργότερα τους Ιλλυρίους και τους υποχρέωσαν σε παραχώρηση εδαφών και καταβολή φόρων.

31π.χ.: Στην περιοχή των Παξών κινήθηκαν οι στόλοι Οκταβιανού και Αντωνίου, με σύμμαχο την Κλεοπάτρα, για να καταλήξουν στη ναυμαχία του Ακτίου. Εικάζεται ότι μετά την έκβαση της, οι φυγάδες Αντώνιος και Κλεοπάτρα, λόγω ενάντιου άνεμου, μεθορμίστηκαν στους Παξούς.

960μ.χ.: Ο επίσκοπος Κρεμόνας Λιουτπράνδος, ιστορικός, πηγαίνει στους Παξούς για να γράψει σε περιβάλλον ησυχίας τον τρίτο τόμο της Ιστορίας του. Κατά το δεύτερο μισό του 13ου αιώνα η Κέρκυρα περιέρχεται στην κυριαρχία των Ανδηγαυών προσαρτώντας και τους Παξούς.

1386: Το νησί κατακτάται από τους Βενετσιάνους. Οι Παξοί μεταβιβάζονται σε ενετούς πρίγκιπες και βαρόνους ως τιμάριο για πολλές δεκαετίες.

1423: Ο βαρόνος Αδάμ Β’, σαν Ιππόλυτος, ζήτησε άδεια από τη Βενετία να κτίσει φρούριο για να προστατέψει το νησί από τους πειρατές. Κτίστηκαν δύο, ένα του Αγίου Νικολάου στο νησάκι απέναντι από το Γάιο και ένα άλλο στη Λάκκα.

1537: Γίνεται μεταξύ των συμμαχικών στολών Ισπανών, Ενετών και Πάπα, μια σπουδαία ναυμαχία εναντίον των Τούρκων, προ των Παξών υπό την ηγεσία του ναύαρχου της Γένοβας Αντρέα Ντόρια. Τα τούρκικα πλοία βυθίστηκαν και η θάλασσα των Παξών γέμισε πτώματα. Ο Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσσα θέλησε να εκδικηθεί την καταστροφή που προκάλεσε ο Ντόρια. Μετά από λεηλασίες και αιχμαλωσίες, ο Μπαρμπαρόσσα αποφάσισε να πολιορκήσει την Κέρκυρα. Σύντομα βρέθηκε σε δύσκολη θέση, έλυσε την πολιορκία και αποσύρθηκαν τα στρατεύματά του, αφού είχαν προκαλέσει τεράστιες καταστροφές. Στη συνεχεία ο τούρκικος στόλος, υπό την αρχηγία του Μπαρμπαρόσσα, εμφανίστηκε στους Παξούς και το νησί λεηλατήθηκε από άκρη σε άκρη. Δεν έμεινε λίθος επί λίθου. Η καταστροφή, ολοκληρώθηκε την επόμενη χρόνια, όταν οι Παξοί έγιναν το ορμητήριο του Τοργκούτ. Το νησί ερήμωσε.

1571: Ο τουρκικός στόλος με ναύαρχο το Λουτσαλή Πασά λεηλάτησε εκ νέου το νησί, σφάζοντας και τους εναπομείναντες κατοίκους και ερημώνοντας τα πάντα. Όσοι Παξινοί γλίτωσαν κατέφυγαν στα Διαπόντια νησιά, όπου και εγκαταστάθηκαν.

1797: Οι Ενετοί παραδίνουν τα Επτάνησα, μετά από 411 χρόνια Ενετοκρατίας, στους Δημοκρατικούς Γάλλους, που έμειναν ως το 1799, όταν οι Ρώσοι κι οι Τούρκοι κατέλαβαν την Κέρκυρα.

1800: Με το σύνταγμα που έγινε, τα Επτάνησα ανακηρύχθηκαν σε Δημοκρατία με την επικυριαρχία του Σουλτάνου και την παρουσία της Ρωσίας.

1807: Με την συνθήκη του Τιλσίτ, τα Επτάνησα παραχωρήθηκαν στους Αυτοκρατορικούς Γάλλους του Ναπολέοντα. Ο αγγλικός αποκλεισμός έφερε πείνα στο νησί. Έτσι το Μάιο του 1810 οι Παξινοί επαναστάτησαν, κατέλαβαν την εξουσία από τους Γάλλους, σηκώνοντας την Αγγλική σημαία. Οι Γάλλοι επεβλήθησαν ξανά και τιμώρησαν αυστηρά τους επαναστάτες.

1814: Ο αγγλικός στρατός με ταγματάρχη το Θεόδωρο Κολοκοτρώνη αποβιβάστηκε στην περιοχή Πλάνοι της Λάκκας και κατέλαβε χωρίς αντίσταση το Κάστρο του Αϊ-Νικόλα στο Γόη.

1817: Οι Άγγλοι παραχωρούν Σύνταγμα στα Επτάνησα και αποτέλεσαν το Ενωμένο Κράτος των Ιόνιων Νησιών κάτω από Αγγλική Προστασία, με πρώτο Άγγλο Αρμοστή τον Μαίτλαντ.

1821: Οι Παξινοί, παρόλο που η Προστασία τους το απαγόρευε αυστηρά, έλαβαν μέρος στην ελληνική επανάσταση και πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στον αγώνα της απελευθέρωσης. Στην κορωνίδα των ηρώων βρίσκεται ο Γεώργιος Ανεμογιάννης, μπουρλοτιέρης και πυρπολητής, που πρόσφερε τη ζωή του στον αγώνα, σε ηλικία 23 χρόνων, στη Ναύπακτο.

1864: Η φλόγα της Ένωσης με την Ελλάδα, που χρόνια σιγόκαιγε, φούντωσε και στους Παξούς. Οι Παξινοί Βουλευτές Ιωάννης Βελλιανίτης και Δημήτριος Μακρής ψήφισαν στην Ιόνιο Βουλή την Ένωση, που έγινε στις 21 Μαΐου 1864.

1912-13: Προσφορά σε ζωές έδωσαν οι Παξοί και στους Βαλκανικούς πολέμους, καθώς και στη Μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή του 1922. με ανοιχτή αγκαλιά δέχτηκαν όσους η προσφυγιά οδήγησε στη γη τους και τους ενσωμάτωσε στο ντόπιο στοιχείο.

1923: Γίνεται Ιταλική απόβαση στην Κέρκυρα και στους Παξούς για ένα μήνα, σε αντίποινα του Μουσολίνι για τη δολοφονία Ιταλού στρατηγού.

1940-41: Ο φόρος αίματος συνεχίζεται στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο, κατά τη Γερμανική κατοχή και κλείνει με το φοβερό εμφύλιο πόλεμο. Τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής οι Παξινοί επέζησαν με το εμπόριο λαδιού. Οι περισσότεροι πήγαιναν νύχτα με τα κουπιά στις Ηπειρωτικές ακτές της Ελλάδας, όπου έκαναν ανταλλαγή του λαδιού με σιτάρι, καλαμπόκι και κριθάρι.

Γάιος

Το κάστρο του Αϊ-Νικόλα, στην ομώνυμη νησίδα, μετά από άδεια της Δημοτικής αρχής. Τηλ.: 26620.32.100.

Το Μοναστήρι της Παναγίας στο νησάκι. (Ζητήστε από το Χρύσανθο να σας πάει)

Την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων. Βρίσκεται πίσω από τη στάση του λεωφορείου.

Την Παλαιοχριστιανική της Αγίας Μαρίνας, στο Πόρτο του Οζιά, στο τέλος του παραλιακού δρόμου πριν στρίψετε για Μογγονήσι.

Το Μουσείο Παξών. Ώρες 11:00-13:00π.μ. και 19:00-22:30μ.μ. Τηλ.: 26620.32.566

Τις στέρνες της Ελεούσας, πάνω από την εκκλησία, στα Βλαχοπουλάτικα.

Τη στέρνα των Αγίων Αποστόλων, δεξιά της ομώνυμης εκκλησίας.

Τη στέρνα των Αγίων Αναργύρων, πάνω από την εκκλησία.

Το μύλο του Λεσιανίτη στα Τρανακάτικα.

Τις Όστριες, για τη θέα του Αυλακιού και το ηλιοβασίλεμα. Από το δρόμο δεξιά της Αγίας Παρασκευής στα Μπογδανάτικα.

Τις παραλίες: Κλωνί, Γουλί, Καμίνι, Κακή Λαγκάδα. Από το δρόμο μετά το Νέο Λιμάνι στη διασταύρωση δεξιά για Πλάτανο-Λογγό.

 


Αντίπαξοι

Τις αμμουδιές Βρικά και Βουτούμι, με ταχύπλοο από τα λιμάνια, αλλά και με καΐκια ή βάρκες.

Τους παραδοσιακούς αμπελώνες.

Την πηγή του Καλοήρη.

 


Λάκκα

Το σπίτι του Ντριχούτση στα Γραμματικέικα. Το δρόμο που πηγαίνει προς το Φάρο, παράκαμψη αριστερά.

Το φάρο από τον ίδιο δρόμο παράκαμψη δεξιά.

Τους Πλάνους από το δρόμο του Φάρου

Την Υπαπαντή, από το δρόμο μετά τη λιμνοδεξαμενή, πηγαίνοντας στη Λάκκα πηγαίνοντας στη Λάκκα αριστερά.

Το Μονοδέντρι. Παραλία που μπορείτε να πάτε από τον πάνω δρόμο της Λάκκας, παρακάμπτοντας δεξιά απέναντι από την εκκλησία του Άγιου Σπυρίδωνα στα Αργυράτικα.

 


Λογγό

Το εργοστάσιο του Ανεμογιάννη στην άκρη του οικισμού, δίπλα στο Δημοτικό Σχολείο.

Την παράλια του Λεβρεχιού και τα Μαρμάρια. Ερχόμενοι από τον Πλάτανο (Φουντάνα) 100 μέτρα πριν τον οικισμό, στην παράκαμψη δεξιά.

Δαντελωτή όψη παρουσιάζουν οι Παξοί και οι Αντίπαξοι περιμετρικά. Επιτακτική ανάγκη και χρέος κάθε επισκέπτη είναι ο γύρος των νησιών με σκάφος.

 

Οι παραλίες (σπιάτζες), μικρές σε μέγεθος οι περισσότερες, βοτσαλόστρωτες, έχουν καθάρια διαυγή νερά. Σπουδαιότερες είναι του Γιαννά, Σουλάνενας, Μπάλου, Αγίας Μαρίνας, στο Μογγονήσι, Κλωνί Γουλί, Καμίνι, Κακή Λαγκάδα, Αλάτι, Κηπιάδι, Μαρμάρια, Λεβρεχιό, Γλυφάδα, Μονοδέντρι, Αρκουδάκι, Ορκός, Κανόνι, Χαραμί (αμμουδιά), Αχάι, Αυλάκι, Γαλάζιο και στους Αντιπάξους οι διαφανές, πρασινογάλαζες αμμουδιές με την εξωτική γοητεία Βρίκα & Βουτούμι, πολύβουες μα παραδεισένιες, αλλά και οι βοτσαλόστρωτες ερημικές Ροδοβάνι και Σαρακήνικο.

 

Μαγεία πραγματική οι σπηλιές στο Μογγονήσι (τα άντρα των Νηιρίδων κατά τον επίσκοπο Παραμυθιάς Αθηναγόρα), ο Τρυπητός με τη φυσική γέφυρα, ο γκρεμός του Μουσμουλιού, ο Ορθόλιθος (όρθιος βράχος μέσα στη θάλασσα), το Αχάι με τις συνεχόμενες σπηλιές, ο επιβλητικός γκρεμός του Ερημίτη (θαυμάσιο θέαμα το ηλιοβασίλεμα από τους Αγίους Αποστόλους στα Μποϊκάτικα Μαγαζιών με θέα το γκρεμό) και η γράβα της Υπαπαντής είναι θεάματα που η φύση σμίλεψε μες στο χρόνο, για να τη θαυμάζουμε και να την απολαμβάνουμε.

Βρίσκονται σε απόσταση μόλις 3 ναυτικών μιλίων από το λιμάνι του Γάιου, των Παξών. Πολύ όμορφο μικρό νησάκι με μαγευτικές και περιώνυμες παραλίες, που του έχουν δώσει τον χαρακτηρισμό της ελληνικής γαλάζιας λίμνης.

Οι ντόπιοι το αποκαλούν Αντιπάξοι ή μερικές φορές το λένε Αντίπαξοι, ποτέ όμως Αντιπαξοί.

Το νησί είναι καταπράσινο από χαμηλή βλάστηση, κυπαρίσσια, κέδρους, σχίνους, μυρτιές, πουρνάρια, πεύκα και σε μεμονωμένες περιοχές κουκουναριές, που ξεχωρίζουν με το ύψος και τον όγκο τους.

Επίσης, το φυσικό τοπίο είναι πλημμυρισμένο από αμπελώνες που παράγουν εξαιρετικής ποιότητας κρασί, για αυτό και θεωρείται παράδεισος για τους οινοτουρίστες, δίκαια δε θεωρείται όλο το νησί σαν ένας μεγάλος αμπελώνας.

Τα αντιπαξιώτικα κρασιά, έχουν μια ιδιαιτερότητα στην γεύση και είναι περιζήτητα καθότι η παραγωγή είναι σχετικά μικρή.

Ο αδάμης, ο γλυκέρας, ο τσουκανιάρης, το λιανόρογο, το ασπρούδι συγκαταλέγονται στις ποικιλίες των λευκών κρασιών που ευδοκιμούν στο νησί, ενώ ο φειδιάς και το πετροκόρυνθο είναι μερικές από τις ποικιλίες του ερυθρού οίνου.

Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι ελάχιστοι, ευγενικοί και φιλόξενοι που όπως είναι φυσικό ασχολούνται με την αμπελουργία και τον τουρισμό.

Αναφέρεται πως πρώτοι κάτοικοί του, όπως και σε άλλες περιοχές των Παξών, φέρονται κάποιες οικογένειες Σουλιωτών που εγκαταστάθηκαν εκεί στις αρχές του 19ου αιώνα μετά την καταστροφή της πατρίδας τους. Τα παλαιότερα χρόνια τους Αντιπαξιώτες τους αποκαλούσαν υποτιμητικά “αρκούδες”, αλλά σήμερα έχει γίνει παραδεκτή μέχρι του σημείου να έχουν φτιάξει σημαίες με μια αρκούδα.

Η επικοινωνία κυρίως με τους Παξούς γίνεται με μικρά σκάφη, ενώ το επισκέπτονται πλήθος εκδρομικών και ιδιωτικών σκαφών.

Σε μικρή απόσταση από τις νότιες ακτές του νησιού βρίσκεται συστάδα βραχονησίδων μικρού ύψους (Δασκάλια, Πλάκα, Ψηλός, Τρυπητός, Μπουρδουμπού, Ξεροσφουγγάρια).


Αγραπιδιά

Η Αγραπιδιά αποτελεί το μοναδικό λιμανάκι του μικρού νησιού και αυτό που συνδέει το νησί με τους Παξούς, που είναι γεμάτη με ψαρόβαρκες αλλά και σκάφη που έχουν οι ντόπιοι για να επικοινωνούν με τους Παξούς. Πάνω από το λιμανάκι, θα συναντήσετε το μόνο εκκλησάκι του νησιού, τον Άγιο Αιμιλιανό.

Ένα μονοπάτι διασχίζει το νησί από τη μια άκρη έως την άλλη, με αφετηρία τον κόλπο της Βρίκα και τερματισμό στο ακρωτήρι Πλάκα με τον αριστοτεχνικό Φάρο, που έχει κατασκευαστεί στα τέλη του 19ου αιώνα και έχει μεγάλη εμβέλεια.

Θα χρειαστείτε μιάμιση με δύο ώρες πεζοπορίας να το διασχίσετε από τη μια άκρη έως την άλλη. Διάφορες παρακάμψεις από το μονοπάτι οδηγούν σε απομονωμένες βοτσαλωτές παραλίες, όπως το Σκίδι, το Σαρακίνικο, το Ροδοβάνι, στις οποίες μπορείτε να απολαύσετε ένα μπάνιο.


Παραλίες

Βουτούμι: Μαγευτική παραλία με εξωτική ομορφιά, που θεωρείται από τις ωραιότερες του κόσμου με το πράσινο να φτάνει μέχρι την άκρη της θάλασσας. Κατακλύζεται από πλήθος τουριστών με σκάφη που έρχονται να θαυμάσουν και να απολαύσουν τα μοναδικού χρώματος νερά της. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το Βατούμι παίρνει την όψη μιας κοσμοπολίτικης παραλίας από τον πολύ κόσμο που την επισκέπτεται.

Βρίκα: Βρίσκεται στο βάθος ενός πανέμορφου όρμου, όπου και εδώ η βλάστηση φτάνει μέχρι την άκρη της θάλασσας. Η άμμος και τα λευκά βότσαλα σε συνδυασμό με τα υπέροχα νερά της δίνουν μία εξαιρετική όψη σε αυτή την παραλία. Στην παραλία και σε κοντινή απόσταση, θα βρείτε μια-δυο ταβέρνες με καλό φαγητό και υπέροχη θέα.

Μεσοβρίκα: Βρίσκεται ανάμεσα από τις παραλίες Βρίκα και Βουτούμι, με άσπρα βότσαλα και κρυστάλλινα νερά. Την προτιμούν οι φίλοι του γυμνισμού.

Ροδοβάνι: Η παραλία Ροδοβάνι είναι μία από τις παραλίες των Αντιπάξων, στη δυτική ακτή του νησιού. Τα πεντακάθαρα νερά και η βοτσαλωτή παραλία δεν συγκεντρώνουν πολλούς επισκέπτες αφού προτιμώνται οι δύο πιο γνωστές παραλίες Βρίκα και Βουτούμι, γεγονός όμως που οφείλεται κυρίως στο ότι τα εκδρομικά σκάφη από τους Παξούς τις προτιμούν για την πιο εύκολη πρόσβαση και το πιο εντυπωσιακό τοπίο.

Σαρακήνικο: Το Σαρακήνικο είναι άλλη μία μικρή βοτσαλωτή παραλία των Αντιπάξων, στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, με τη βλάστηση να φτάνει μέχρι την ακτή. Δεν έχει καμία τουριστική υποδομή και οι περισσότεροι επισκέπτες της είναι οι κάτοχοι σκαφών.

Κέντρο Υγείας 26620.31.466
Λιμεναρχείο 26620.32.259
Αστυνομία 26620.32.222
Πυροσβεστική 26620.31.245 26620.31.657
Μουσείο 26620.32.566
Ταχυδρομείο 26620.32.256

Πιο κάτω θα βρείτε τηλέφωνα επικοινωνίας και ιστοσελίδα τριών (3) ακτοπλοϊκών εταιρειών, έτσι ώστε να ενημερωθείτε για δρομολόγια άφιξης και αναχώρησης από τους Παξούς:

 

ΚΑΜΕΛΙΑ LINES

Ιστοσελίδα:                 http://www.kamelialines.gr/

Παξοί:                         26620.32.114  26620.32.131

Κέρκυρα:                    26610.40.372

 


IONION LINES (Feryy Boat) Άγιος Νικόλαος, Αγία Θεοδώρα

Ιστοσελίδα:                             http://www.ioniesgrammes.mfbiz.com/

Παξοί:                                    26620.32.269                 26620.32.440

Ηγουμενίτσα:                          26650.28.085              69.48.30.30.60

 


S&L FERRIES (Feryy Boat) Άγιος Παντελεήμων, Νηρέας

Ιστοσελίδα:                             http://www.corfuferries.gr/index.php/routes

Παξοί:                                     26620.32.114

Ηγουμενίτσα:                         26650.21.000  26650.24.090