Φεστιβάλ Ολύμπου
Το Φεστιβάλ Ολύμπου αποτελεί εδώ και 36 χρόνια σταθερή πολιτιστική αναφορά και κορυφαίο θεσμό με πολύμορφη πολιτιστική δραστηριότητα και προσφορά στην Πιερία και ευρύτερα στην Μακεδονία και τη Θεσσαλία. Φιλοδοξία του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου είναι να αποτελέσει πόλο ανάπτυξης και πολιτιστικής δημιουργίας στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων.
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει παραστάσεις Αρχαίου Δράματος, Σύγχρονου ελληνικού και ξένου Θεάτρου, Μπαλέτου (κλασικού – μοντέρνου), Συναυλίες κλασικής και λαϊκής μουσικής, καθώς και Επιστημονικές Διαλέξεις των αρχαιολόγων επιστημόνων.
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Αρχαίο Θέατρο Δίου και στο Κάστρο του Πλαταμώνα, τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο και τις παρακολουθούν πάνω από 40.000 θεατές κάθε χρόνο.
Πληροφορίες: |
|
Διεύθυνση: |
Ειρήνης 69, ΤΚ: 60 100, Κατερίνη |
Τηλέφωνο: |
23510 76 041, 23510 45 690 |
Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ
Διοργανώνεται από την Εστία Πιερίδων Μουσών, η οποία από το 1989 συνεργάζεται με το Διεθνές Συμβούλιο των Οργανωτών Φολκλορικών Φεστιβάλ και Λαϊκής Τέχνης (CIOFF) και αποτελεί ισότιμο μέλος του.
Αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής είναι η σημαντική αναβάθμιση στην οργάνωση και εκτέλεση (τηρώντας πιστά τους διεθνώς ισχύοντες κανόνες και όρους του CIOFF) των Διεθνών Φολκλορικών εκδηλώσεων, που μέχρι το 1985 συμπεριλαμβάνονταν μέσα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Ολύμπου.
Το Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ Ολύμπου αποτελεί σήμερα κορυφαία διεθνή καλοκαιρινή εκδήλωση στο Νομό, αποσπώντας τον έπαινο, τις ευχαριστίες και τα θετικά σχόλια τόσο των ξένων αποστολών που συμμετέχουν όσο και των χιλιάδων Ελλήνων και ξένων θεατών που την παρακολουθούν.
Γεμίζει με λαμπρότητα, πρωτοτυπία και φαντασμαγορία ένα δεκαήμερο κάθε Ιούλιο όλη την Πιερία, χαρίζοντας ένα πρωτόγνωρο θέαμα με λαογραφικά στοιχεία από κάθε γωνιά της γης. Αποτελεί μαζί με τα διεθνή παραδοσιακά φεστιβάλ της Νάουσας, των Ιωαννίνων και της Νέας Καρβάλης Καβάλας, το Ελληνικό Εθνικό Τμήμα του CIOFF.
Πληροφορίες:
Τίτλος: Εταιρεία Πιερικών Μελετών, “Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης”
Διεύθυνση: Α’ Πάροδος Ειρήνης 4, ΤΚ: 60 100, Κατερίνη
Εκδηλώσεις
Άνοιξη – Τοπικές Γιορτές
ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ, Τρίτη Ημέρα του Πάσχα. Μεγάλος παραδοσιακός χορός στην πλατεία του χωριού μετά τη Θεία Λειτουργία.
ΔΙΟΝ, Τέλος Άνοιξης: Δίια. Πολιτιστικές εκδηλώσεις αφιερωμένες στον Ολύμπιο Δία. Γίνονται αθλητικές εκδηλώσεις με αγώνες δρόμου από το Δίον στην Κατερίνη.
ΕΛΑΤΟΧΩΡΙ, 21 Μαΐου: Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης. Τοπικό πανηγύρι στο χωριό.
ΦΩΤΕΙΝΑ, 20 Μαΐου: «Ανακομιδή λειψάνων Αγίου Νικολάου».
Κ. ΜΗΛΙΑ
Κινητή Γιορτή: Άγιο Πάσχα Αυγομαχίες και παραδοσιακοί χοροί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κ. Μηλιάς την Τρίτη μέρα του Πάσχα στη θέση «Μπάρα», λίγο έξω από τον οικισμό.
2 Απριλίου: «Μνήμες Λαζαίων», Εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Κάτω Μηλιάς σε ανάμνηση της μάχης της Μηλιάς στις 2 Απριλίου 1822.
Κινητή Γιορτή: Ζωοδόχου Πηγής, Εκδηλώσεις μουσικής και παραδοσιακών χορών που διοργανώνονται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο στο εξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής το πρωί και στο σχολείο του οικισμού το απόγευμα.
ΚΟΛΙΝΔΡΟΣ, ΜΑΪΟΣ: «Κερασογιορτή» Γιορτή που γίνεται κάθε χρόνο, όταν αρχίζει το μάζεμα των κερασιών, με μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις. Προσφέρεται το φημισμένο για την ποιότητά του κολινδρινό κεράσι.
ΛΑΓΟΡΑΧΗ, Κινητή γιορτή: Άγιο Πάσχα, Αναβίωση του εθίμου «Κάψιμο της Ρόκας» την 3η ημέρα του Πάσχα.
ΛΙΤΟΧΩΡΟ, Κινητή Γιορτή: Άγιο Πάσχα, Τη Μεγάλη Παρασκευή γίνεται περιφορά των Επιταφίων όλων των εκκλησιών, με σημείο συνάντησης το «παζάρι». Οι Επιτάφιοι φιλοτεχνούνται όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα από ειδικευμένες Λιτοχωρίτισες. Πρόκειται για αληθινά κομψοτεχνήματα.
Μάιος, Χορωδιακή συνάντηση που πραγματοποιείται στην αίθουσα Πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου. Οι εκδηλώσεις διαρκούν δύο ημέρες.
ΛΟΦΟΣ, 23 Απριλίου : Γιορτή του Αγίου Γεωργίου, Μετά την Θεία Λειτουργία, στον αύλειο χώρο του Ναού ακολουθούν τοπικοί χοροί και προσφέρονται παραδοσιακά κεράσματα. Το βράδυ διοργανώνεται μουσική βραδιά, με τη συμμετοχή των χορευτικών τμημάτων του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού.
ΜΟΣΧΟΠΟΤΑΜΟΣ, Κινητή γιορτή: Άγιο Πάσχα, Αναβίωση του εθίμου «Κάψιμο της Ρόκας» την 3η ημέρα του Πάσχα.
ΝΕΑ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ, Κινητή Γιορτή: Άγιο Πάσχα, «Υψηλάντεια», Πενθήμερες εκδηλώσεις από τον Ποντιακό Σύλλογο Νέας Τραπεζούντας «Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ» που πραγματοποιούνται την εβδομάδα αμέσως μετά το Πάσχα.
ΠΑΛΙΑ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ, Κινητή Γιορτή: Ζωοδόχου πηγής, Παραδοσιακό πανηγύρι την Παρασκευή μετά το Πάσχα στην Παλιά Λεπτοκαρυά.
ΠΑΛΙΟΙ ΠΟΡΟΙ, Κινητή Γιορτή: Ζωοδόχου πηγής, Παραδοσιακό πανηγύρι την Παρασκευή μετά το Πάσχα στους Παλιούς Πόρους.
ΡΗΤΙΝΗ
Κινητή Γιορτή: Δεύτερη μέρα του Πάσχα, Στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, μετά την Θεία Λειτουργία στην αυλή της εκκλησίας του Μοναστηριού, ακολουθεί λαϊκό γλέντι με παραδοσιακά Πασχαλινά τραγούδια.
Τρίτη μέρα του Πάσχα. “Διπλωτός χορός – Κάψιμο της ρόκας”, Έθιμο όλων των οικισμών της ορεινής Πιερίας, που διατηρείται στη Ρητίνη. Γυναίκες χορεύουν τον διπλωτό χορό (δύο σειρές ενωμένες με τα χέρια χιαστί), τραγουδώντας τραγούδια της γιορτής. Η μεγαλύτερη προπορεύεται με τη ρόκα γνέθοντας μαλλί. Σε κάποια στιγμή η ρόκα παίρνει φωτιά και ακολουθεί κυνηγητό και διάλυση του χορού. Το έθιμο έχει τις ρίζες του στην τουρκοκρατία και σε τέχνασμα, όπως λέγεται, των γυναικών, για να σώσουν παλικάρια που είχαν αιχμαλωτίσει οι τούρκοι.
Κινητή Γιορτή: Αγίου Πνεύματος, Τριήμερο τοπικό πανηγύρι στη Ρητίνη.
ΒΡΙΑ, 21 Μαΐου: Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, Τοπικό πανηγύρι στο χωριό.
ΒΡΟΝΤΟΥ, Κινητή Γιορτή: Άγιο Πάσχα, Την Τρίτη μέρα του Πάσχα στην Παλιά Βροντού αναβιώνει το «τραπέζι της Αγάπης». Προσφέρεται στους επισκέπτες γίδα βραστή, φασολάδα και κρασί. Το τραπέζι συνοδεύεται από πλούσιες μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις
Καλοκαίρι – Τοπικές Γιορτές
ΑΙΓΙΝΙΟ
Ιούνιος: Αγίου Πνεύματος. Κουρμπάνι. Εκδηλώσεις για την καλή υγεία των ανθρώπων από το Σύλλογο «ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ» στο εξωκλήσι της Θείας Ανάληψης, στην περιοχή «Ξάπεφτο». Προσφέρεται στους επισκέπτες ένα παραδοσιακό φαγητό που ονομάζεται κουρμπάνι.
29 Ιουνίου: Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Ο Σύλλογος «ΔΗΜΗΤΡΑ» αναβιώνει την άλλοτε μεγάλη γιορτή των Αγίων Αποστόλων στο χώρο του παλαιού Βυζαντινού Ναού.
Πολιτιστικός Αύγουστος, Στα μέσα Αυγούστου ο Σύλλογος «ΔΗΜΗΤΡΑ» διοργανώνει τον Πολιτιστικό Αύγουστο, αφιερωμένο στη γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου. Η εκδήλωση διαρκεί μία εβδομάδα και περιλαμβάνει μουσικές βραδιές με συναυλίες, παραδοσιακούς χορούς και θεατρικές παραστάσεις.
ΑΛΩΝΙΑ, 27 Ιουλίου: Αγίου Παντελεήμονα. Πανηγύρι για τον εορτασμό του Αγίου Παντελεήμονα.
ΑΝΩ ΜΗΛΙΑ, 26 Ιουλίου: Γιορτή της Αγίας Παρασκευής. Εκδηλώσεις στην Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στην Άνω Μηλιά από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μηλιάς και το Δήμο Πέτρας.
ΔΙΟΝ, 26 Ιουλίου: Γιορτή της Αγίας Παρασκευής, πολιούχου του Δίου. Διοργανώνονται μουσικοχορευτικές και άλλες εκδηλώσεις από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δίου «ΟΛΥΜΠΙΟΣ ΖΕΥΣ».
ΚΑΡΙΤΣΑ, 7 Ιουλίου: Αγία Κυριακή. Εκδηλώσεις στην Καρίτσα που διοργανώνονται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρίτσας «ΟΛΥΜΠΟΣ».
ΚΑΤΑΧΑΣ, Αύγουστος: «Αντάμωμα των Ποντίων». Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου γιορτάζεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Καταχά «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» το «Αντάμωμα» των Ποντίων με τους γηγενείς. Περιλαμβάνει χορευτικές εκδηλώσεις και εστίαση στο χώρο του Πευκώνα Καταχά.
ΚΑΤΕΡΙΝΗ
Ιούλιος – Αύγουστος: Διεθνές Φεστιβάλ Ολύμπου. Το Διεθνές Φεστιβάλ Ολύμπου προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία από εκδηλώσεις θεάτρου, μουσικής και χορού.
Ιούλιος Τριήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται το 3ο δεκαήμερο του Ιουλίου στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Σιδηροδρομικού Σταθμού από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σιδηροδρομικού Σταθμού.
Αύγουστος: “Ποντιακά Πολιτιστικά Δρώμενα” Διοργανώνονται από την Ένωση Ποντίων Πιερίας. Πραγματοποιούνται συνήθως το πρώτο τριήμερο του Αυγούστου στο προαύλιο του 6ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης. Οι εκδηλώσεις περιέχουν εκθέσεις (φωτογραφίας, ζωγραφικής, ξυλογλυπτικής κ.α.) με θέματα που αφορούν στον Ποντιακό Ελληνισμό. Γίνονται ομιλίες γύρω από την Ιστορία και Λαογραφία του ποντιακού στοιχείου. Συμμετέχουν κορυφαίοι καλλιτέχνες της ποντιακής μουσικής αλλά και γενικότερα της Ελληνικής Μουσικής Παράδοσης.
Διήμερο Παναγίας Σουμελά. Διήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται το 3ο δεκαήμερο του Ιουλίου στις εργατικές κατοικίες Μυλαύλακου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παναγία Σουμελά. Πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται το 3ο δεκαήμερο του Αυγούστου στον αύλειο χώρο του 9ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοκκινοπλιτών.
ΚΟΝΤΑΡΙΩΤΙΣΣΑ, 15 Αυγούστου: Κοίμηση της Θεοτόκου. Εκδηλώσεις για τον πανηγυρικό εορτασμό της Παναγίας από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κονταριώτισσας.
ΚΟΡΙΝΟΣ, Ιούνιος: Ποντιακό Πανηγύρι. Εκδηλώσεις πού διοργανώνονται κάθε χρόνο από τον Ποντιακό Σύλλογο Κορινού «ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ» με τη συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών.
ΛΙΤΟΧΩΡΟ
Ιούνιος: Εκδηλώσεις για τη Ναυτική Εβδομάδα. Πραγματοποιούνται κάθε δύο χρόνια στον Αθλητικό χώρο του Πάρκου της πόλης, με μεγάλη λαμπρότητα, μια και το Λιτόχωρο παραδοσιακά θεωρείται ναυτικό χωριό.
Ιούλιος: «Θερινά του Δήμου». Δεκαήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις στον αθλητικό χώρο του Πάρκου, με συμμετοχή της Δημοτικής χορωδίας, χορευτικών του Λιτοχώρου και της Μπάντας του Δήμου. Συμμετέχουν και χορωδίες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Πραγματοποιούνται συναυλίες γνωστών τραγουδιστών και δίδονται θεατρικές παραστάσεις.
Αύγουστος: «Ολύμπια». Πραγματοποιούνται αγώνες στίβου και ανώμαλου δρόμου στο Δημοτικό Στάδιο του Λιτοχώρου.
ΜΑΚΡΥΓΙΑΛΟΣ, Μυδοχαρά: 3ο δεκαήμερο του Ιουλίου, Τοπικό πανηγύρι όπου προσφέρονται ψητά μύδια και κρασί.
ΜΕΘΩΝΗ 29 Ιουνίου: Πανηγυρική εκδήλωση της εορτής των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.
ΝΕΑ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ, Αύγουστος: «Οφιτικό Συναπάντημα». Εκδηλώσεις που πραγματοποιεί ο Ποντιακός Σύλλογος Νέας Τραπεζούντας «Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ» το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου στη Νέα Τραπεζούντα.
ΠΑΛΑΙΟΣΤΑΝΗ, 15 Αυγούστου: Κοίμηση της Θεοτόκου. Πανηγύρι για τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Μοναστήρι της Παναγίας Μακρυράχης.
ΠΑΡΑΛΙΑ
Τέλος Ιουνίου: Ναυτική Εβδομάδα. Κάθε δύο χρόνια πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις με εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, ομιλίες, παρουσίαση παραδοσιακών χορών, μουσικές βραδιές κ.α.
Στο πλαίσιο της Ναυτικής Εβδομάδας γίνονται επίσης επιδείξεις τουριστικών, αλιευτικών και ταχύπλοων σκαφών, καθώς και Ναυτικοί Αγώνες στη Θάλασσα.
Μέσα Ιουλίου: Διεθνείς Φολκλορικές Εκδηλώσεις. Ο Δήμος Παραλίας στα μέσα Ιουλίου και για μία εβδομάδα διοργανώνει στα Δημοτικά Διαμερίσματά του εκδηλώσεις με παραδοσιακούς χορούς από Φολκλορικά συγκροτήματα ξένων χωρών, όπως την Τυνησία, την Αρμενία, τη Λευκορωσία, το Καμερούν, τη Σουηδία, τη Σλοβακία, την Ισπανία κ.α. Η έναρξη των εκδηλώσεων ξεκινά με παρέλαση όλων των Φολκλορικών συγκροτημάτων που συμμετέχουν. Στη συνέχεια δίνεται μεγάλη μουσικοχορευτική παράσταση από τα Φολκλορικά χορευτικά τμήματα των χωρών.
Αύγουστος: Το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου διοργανώνεται το Διεθνές Τουρνουά Ποδοσφαίρου Νέων «ΜΥΤΙΚΑΣ CUP» στην Παραλία Πιερίας από το Δήμο Παραλίας και με τη συνδρομή της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πιερίας.
ΠΑΛΑΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΧΩΡΙ, 26 Ιουλίου: Πανηγυρική εκδήλωση της εορτής της Αγίας Παρασκευής στο Π. Ελευθεροχώρι.
ΠΑΛΑΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ, 27 Ιουλίου: Γιορτή του Αγίου Παντελεήμονα. Παραδοσιακό πανηγύρι στον οικισμό του Π. Παντελεήμονα.
ΣΦΕΝΔΑΜΗ, 20 Ιουλίου: Προφήτη Ηλία. Πανηγύρι στο κέντρο του χωριού.
ΣΒΟΡΩΝΟΣ, 15 Αυγούστου: Κοίμηση της Θεοτόκου. Πανηγύρι για τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου.
Φθινόπωρο – Τοπικές Γιορτές
ΑΙΓΙΝΙΟ
Σεπτέμβριος: Πολιτιστικές εκδηλώσεις. Την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, στην πλατεία του Αγίου Ανδρέα Αιγινίου, ο Σύλλογος Καβακλιωτών «Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ» πραγματοποιεί πολιτιστικές εκδηλώσεις με λαϊκή και θεατρική βραδιά, παραδοσιακό χορευτικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν και συγκροτήματα από άλλες χώρες.
12 – 18 Σεπτεμβρίου: Εμποροπανήγυρη. Εμπορική έκθεση με παράλληλες μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις. Λειτουργεί από το 1926 και πραγματοποιείται κάθε χρόνο από τις 12 ως τις 18 Σεπτεμβρίου, σε ένα χώρο ειδικά διαμορφωμένο για το σκοπό αυτό. Παρουσιάζει τεράστιο οικονομικό ενδιαφέρον, καθώς συγκεντρώνει πλήθος εκθετών και επισκεπτών από όλη την Ελλάδα.
ΑΝΩ ΜΗΛΙΑ, Σεπτέμβριος: Λαϊκό πανηγύρι Ο οικιστικός σύλλογος Άνω Μηλιάς διοργανώνει το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου λαϊκό πανηγύρι με μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις στο καταφύγιο της Άνω Μηλιάς.
ΛΟΦΟΣ, 21 Νοεμβρίου: «Τα Εισόδια της Θεοτόκου». Θρησκευτική γιορτή, κατά την οποία πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λόφου, που περιλαμβάνουν παιδικό θέατρο, δημοτική βραδιά με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς. Το πρωί στο παλιό χωριό «Παλιοζιάζιακoς» γίνεται Θεία Λειτουργία στην εκκλησία της Παναγίας. Προσφέρονται παραδοσιακή φασολάδα και ρέγκα. Ακολουθεί παραδοσιακό γλέντι με χορούς και τραγούδια με τη συνοδεία γκάιντας.
ΠΑΡΑΛΙΑ, Σεπτέμβριος: Ποδηλατοδρομία. Διοργανώνεται από τον Αθλητικό Οργανισμό του Δήμου Παραλίας το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, με στόχο την ευαισθητοποίηση των κατοίκων κάθε ηλικίας και φύλου, για τη χρήση του ποδηλάτου ως μέσο μετακίνησης, άθλησης, ψυχαγωγίας και οικολογικής συμπεριφοράς. Διαδρομή: Περίσταση – Καλλιθέα – Παραλία. Στον χώρο του τερματισμού προσφέρονται στους συμμετέχοντες αναμνηστικά διπλώματα, αναψυκτικά, διάφορα εδέσματα και μικρός αριθμός ποδηλάτων.
ΡΑΧΗ, Οκτώβριος: τα «Πάτρια». Πολυήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις οι οποίες διοργανώνονται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ράχης τον Οκτώβριο κάθε έτους, με την ευκαιρία της πανήγυρης του Αγίου Λουκά του Ευαγγελιστού, πολιούχου του χωριού.
Χειμώνας – Τοπικές Γιορτές
ΝΕΑ ΑΓΑΘΟΥΠΟΛΗ, 6 Δεκεμβρίου: Γιορτή του Αγίου Νικολάου.
ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ, 12 Δεκεμβρίου: Γιορτή του Αγίου Σπυρίδωνα. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Αγίου Σπυρίδωνα πραγματοποιεί εκδηλώσεις στην αυλή της εκκλησίας. Παρουσιάζονται παραδοσιακοί χοροί και προσφέρονται διάφορα εδέσματα.
ΑΙΓΙΝΙΟ
1 Φεβρουαρίου: Γιορτή του Αγίου Τρύφωνα. Ο Σύλλογος «ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ» αναβιώνει την παραδοσιακή γιορτή των αμπελουργών, με αγιασμό των αμπελώνων, προσφορά εδεσμάτων και κρασιού, καθώς και μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις στο χώρο της Πλατείας του Αγίου Ανδρέα στο Αιγίνιο.
Καθαρά Δευτέρα: Κούλουμα. Ημέρα που σηματοδοτεί την έναρξη της περιόδου του Πάσχα. Ο Δήμος Αιγινίου, σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους «ΔΗΜΗΤΡΑ» και «ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ», διοργανώνει εκδήλωση στο χώρο της Εμποροπανήγυρης. Περιλαμβάνει προσφορά νηστίσιμων εδεσμάτων, πέταγμα χαρταετού και παρουσίαση μουσικοχορευτικού προγράμματος.
ΔΙΟΝ, Κινητή Γιορτή: «Το κάψιμο του Ορφανού». Πρόκειται για φαντασμαγορική γιορτή με νηστίσιμα, κρασί, μουσική και χορό γύρω από τις φλόγες της μεγάλης φωτιάς που καίει το βράδυ στο κέντρο του χωριού.
ΕΛΑΤΟΧΩΡΙ
6 Ιανουαρίου: Ημέρα των Φώτων “Κυριαλέσα”. Έθιμο όλων των οικισμών που διατηρείται στο Ελατοχώρι. Ομάδα νέων του χωριού παίρνει, μετά από “δημοπρασία”, τις εικόνες της εκκλησίας του χωριού. Στη συνέχεια, οι νέοι ψάλλοντας «Κύριε ελέησον», περνούν από όλες τις πηγές και τα νερά του χωριού και της ευρύτερης περιοχής, καταλήγοντας πάλι στην εκκλησία.
Κινητή Γιορτή: Καθαρά Δευτέρα. Στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Παλιό Ελατοχώρι, μετά την Θεία Λειτουργία, ο Λαογραφικός Σύλλογος Ελατοχωρίου διοργανώνει λαϊκό γλέντι με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια και με προσφορά φασολάδας και νηστίσιμων εδεσμάτων.
ΚΑΡΥΕΣ, Καθαρά Δευτέρα: Κούλουμα. Γιορτάζονται στη θέση «Στριβό», λίγο πριν από τον οικισμό Καρυές. Ο Δήμος Πέτρας, σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, πραγματοποιεί εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν παραδοσιακούς χορούς, τραγούδια και πέταγμα χαρταετού. Προσφέρεται παραδοσιακή φασολάδα, λαγάνα και κρασί.
ΚΑΤΕΡΙΝΗ, 7 Ιανουαρίου: Αγ. Ιωάννου του Προδρόμου. Εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Αγ. Ιωάννου του Προδρόμου και αναβίωση του εθίμου των Προδρομιτών από τη Μορφωτική Ένωση Καταφυγιωτών Ν. Πιερίας.
Κινητή γιορτή: Καρναβάλι. Πραγματοποιείται γιορτή καρναβαλιού με μεταμφιέσεις.
ΚΙΤΡΟΣ, 8 Ιανουαρίου: Ημέρα της Μπάμπως . Αναβίωση τοπικού παραδοσιακού εθίμου, με τη συμμετοχή μόνο των γυναικών. Τιμώμενο πρόσωπο από όλες τις γυναίκες είναι η «Μαία» του χωριού. Γιορτάζεται με φαγητά, γλυκά και χορό, σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.
ΚΟΝΤΑΡΙΩΤΙΣΣΑ, 18 Ιανουαρίου: Γιορτή του Αγίου Αθανασίου. Διοργανώνονται εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Αγίου Αθανασίου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κονταριώτισσας.
ΛΑΓΟΡΑΧΗ, 6 Ιανουαρίου: Θεοφάνεια. Διοργανώνονται καρναβαλικές εκδηλώσεις την ημέρα των Θεοφανείων.
ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ
Κινητή Γιορτή: Γιορτή των Κέδρων. Διοργανώνεται φαντασμαγορική γιορτή για την αναβίωση του διαμελισμού του Ορφέα από τις Μαινάδες με νηστίσιμα, κρασί, μουσική και χορό γύρω από τις φλόγες της μεγάλης φωτιάς που καίει την Κυριακή της Αποκριάς, το βράδυ, στο κέντρο του χωριού. Προσφέρεται ψητή σαρδέλα και κρασί. Γιορτάζεται σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου.
Κινητή Γιορτή: Παραδοσιακό Καρναβάλι . Πρόκειται για παρέλαση καρναβαλιστικών αρμάτων την Καθαρά Δευτέρα.
ΛΙΤΟΧΩΡΟ
6 Ιανουαρίου: «Γιορτή Θεοφανείων». Η θρησκευτική γιορτή των Θεοφανείων γιορτάζεται με μεγάλη λαμπρότητα. Αναβιώνει το Βυζαντινό έθιμο των Σίχνων και της πορτοκαλιάς. Περιλαμβάνει τη μεταφορά των Σίχνων (λάβαρα με ψηλούς ιστούς, αργυρούς σταυρούς και πολύχρωμες σημαίες) από τα εξωκλήσια των ναών στους κύριους ναούς, ενώ στη συνέχεια όλοι μαζί καταλήγουν στα παγωμένα νερά του Ενιπέα, «στο λάκκο» κατά τους ντόπιους, όπου γίνεται η ρίψη του Τιμίου Σταυρού. Συγχρόνως διοργανώνονται και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
22 Φεβρουαρίου: Επέτειος Επανάστασης του Ολύμπου (1878). Διοργανώνονται πανηγυρικές εκδηλώσεις με παρέλαση, χορούς και αγώνα δρόμου, τα λεγόμενα «Κοροβόγεια», στο Πάρκο της πόλης.
Κινητή γιορτή: Καρναβάλι. Πραγματοποιείται γιορτή καρναβαλιού με μεταμφιέσεις και παρέλαση αρμάτων. Το βράδυ της Κυριακής της Αποκριάς γίνεται το κάψιμο των κέδρων στα «μπαΐρια», στις μεγάλες γειτονιές του χωριού. Προσφέρεται κρασί και σαρδέλα ψητή.
Καθαρά Δευτέρα: Κούλουμα. Γιορτάζονται στο «Ξηροκάμπι», όπου γίνεται διαγωνισμός για το πέταγμα του χαρταετού. Προσφέρονται νηστίσιμα φαγητά, τσίπουρο και λαγάνα. Ακολουθεί μουσική και χορός από τοπικά συγκροτήματα.
ΜΑΚΡΥΓΙΑΛΟΣ, 6 Ιανουαρίου: ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ. Θρησκευτική γιορτή αγιασμού των υδάτων, που περιλαμβάνει τη ρίψη του Τιμίου Σταυρού στο νερό. Συγχρόνως διοργανώνονται και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
ΜΟΣΧΟΠΟΤΑΜΟΣ, Κινητή Γιορτή: Απόκριες. Πρόκειται για αναβίωση του εθίμου «Κάψιμο κέδρων» και για παρουσίαση παραδοσιακών χορών.
ΠΑΡΑΛΙΑ
6 Ιανουαρίου: Γιορτή των Θεοφανείων. Θρησκευτική γιορτή αγιασμού των υδάτων, που περιλαμβάνει τη ρίψη του Τίμιου Σταυρού στο νερό. Ξεκινάει πομπή από την κεντρική πλατεία, μπροστά από τον Ιερό Ναό της Αγίας Φωτεινής και με τη συνοδεία μπάντας και στρατιωτικού αγήματος καταλήγει στο χώρο της κατάδυσης, μπροστά από τον Ναυτικό Όμιλο. Εκεί πολλοί κολυμβητές καταδύονται για την εύρεση του Τιμίου Σταυρού.
ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ: «Κούλουμα». Στην Παραλία, απέναντι από το λιμάνι, ο Δήμος Παραλίας διοργανώνει μεγάλη εκδήλωση στην οποία προσφέρονται στους επισκέπτες παραδοσιακή λαγάνα, φασολάδα, ελιές, τουρσί, χαλβάς, γλυκό σάμαλι και κρασί. Συμμετέχουν με παραδοσιακούς χορούς και ενδυμασίες τα χορευτικά συγκροτήματα των Πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου, συνοδευόμενα από παραδοσιακή ζωντανή μουσική. Πολύχρωμοι χαρταετοί, που προσφέρει ο Δήμος Παραλίας στους μικρούς φίλους, γεμίζουν τον ουρανό. Πλήθος κόσμου κατακλύζει όλη την περιοχή.
ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ, 18 Δεκεμβρίου: Άγιος Μόδεστος, προστάτης των γεωργών, των κτηνοτρόφων και των ζώων. Πρόκειται για αναβίωση του εθίμου προς τιμή του Αγίου. Την ημέρα της γιορτής η εικόνα του εκτίθεται σε προσκύνημα στην εκκλησία. Μετά τη Θεία Λειτουργία σερβίρεται σε αίθουσα τσίπουρο και νηστίσιμα. Στη συνέχεια η εικόνα του Αγίου, συνοδεία των πιστών, πηγαίνει στο σπίτι εκείνου που έχει σειρά να τη φιλοξενήσει για ένα χρόνο. Εκεί, μετά το κέρασμα και τις ευχές, προσφέρεται κρασί, τσίπουρο και φαγητό.
ΡΗΤΙΝΗ, 2 Φεβρουαρίου: Υπαπαντή του Χριστού. Εορτασμός της εκκλησίας της Ρητίνης. Μετά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία ακολουθούν παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια στο προαύλιο της εκκλησίας από τους γεροντότερους του χωριού και τα χορευτικά τμήματα του ΚΑΠΗ και του Πολιτιστικού Συλλόγου Ρητίνης.
ΣΚΟΤΙΝΑ, Κινητή Γιορτή: Το κάψιμο της «Τσαγκάλας». Διοργανώνεται φαντασμαγορική γιορτή με νηστίσιμα, κρασί, μουσική και χορό γύρω από τις φλόγες της μεγάλης φωτιάς που καίει την Κυριακή της Αποκριάς, το βράδυ, στο κέντρο του χωριού. Προσφέρεται ψητή σαρδέλα και κρασί.
ΒΡΟΝΤΟΥ, Κινητή Γιορτή: «Γιορτή Καρναβαλιού». Πραγματοποιείται παρέλαση καρναβαλιστικών αρμάτων. Προσφέρονται παραδοσιακές πίτες και κρασί.