Πιερία

Ο νομός Πιερίας ανήκει στη Μακεδονία και είναι ο μικρότερος νομός σε έκταση. Συνορεύει με το νομό Λάρισας, το νομό Κοζάνης και το νομό Ημαθίας. Ανατολικά βρέχεται από το Θερμαϊκό Κόλπο. Έχει έκταση 1559 τ. χιλ. (1,2% της συνολικής έκτασης της Ελλάδας) και ο πληθυσμός του, σύμφωνα με την απογραφή του 1991, είναι 107.000 κάτοικοι (1,1% του συνολικού πληθυσμού της Ελλάδας). Πρωτεύουσα είναι η Κατερίνη με 40,000 κατοίκους, ενώ μεγάλα κέντρα είναι το Λιτόχωρο, το Αιγίνιο και ο Κολινδρός.

Σε γενικές γραμμές ο νομός Πιερίας είναι νομός πεδινός. Μεγαλύτερα βουνά είναι ο Όλυμπος και τα Πιέρια, τα οποία και καλύπτουν το 34% της συνολικής του έκτασης. Ο Αλιάκμονας διαρρέει ένα τμήμα στα βόρεια του νομού. Μικρότερα ποτάμια είναι το Μαυρονέρι, ο Ενιππέας κ.α.

Οι ακτές της Πιερίας φημίζονται για την καθαριότητά τους (πολλές γαλάζιες σημαίες) και την ομορφιά τους.

Κυριότερη ασχολία των κατοίκων είναι η γεωργία, με την οποία ασχολείται το 75% περίπου των κατοίκων. Κυριότερα αγροτικά προϊόντα είναι ο καπνός, τα φρούτα (ροδάκινα, ακτινίδια, μήλα κ.λπ.), τα σιτηρά και το λάδι. Μέρος του πληθυσμού ασχολείται με την κτηνοτροφία, το εμπόριο, τις μεταφορές κ.λπ. Αξιόλογη θέση κατέχει και ο τουρισμός, με τον οποίο ασχολούνται πολλοί κάτοικοι, κύρια στις παράλιες περιοχές.

Πολλά και ενδιαφέροντα είναι τα μέρη που μπορεί να επισκεφτεί κάποιος στην Πιερία. Φυσικές ομορφιές ανυπέρβλητου κάλλους, αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, μαγευτικές παραλίες βρίσκονται στο νομό μας.

Αξίζει να επισκεφθεί κάποιος την Παραλία Κατερίνης, το μαγευτικό Λιτόχωρο, το πανέμορφο κάστρο του Πλαταμώνα (πάνω στην Εθνική Οδό), τον Πλαταμώνα, τη Λεπτοκαρυά, τον Παλιό Παντελεήμονα, τα αρχαία Λείβηθρα κοντά στη Λεπτοκαρυά, το αρχαίο Δίον, τις Αλυκές Κίτρους με τον πολύ σημαντικό υδροβιότοπο, την αρχαία Πύδνα στο Κίτρος, τον προϊστορικό οικισμό στο Μακρύγιαλο, το Πλατανόδασος στη Νεοκαισάρεια (εξαιρετικό μέρος για σχολικές εκδρομές) κ.α.

Πιερία ονομαζόταν στην αρχαιότητα η περιοχή της κάτω Μακεδονίας, που σχεδόν αντιστοιχεί με τη σημερινή πεδιάδα της Κατερίνης.

Εκτεινόταν, σύμφωνα με περιγραφή του Ηρόδοτου, κατά μήκος της θάλασσας νότια της Ημαθίας και του Αλιάκμονα μέχρι του Ολύμπου και του Πηνειού που αποτελούσαν και τα όρια μεταξύ Μακεδονίας και Θεσσαλίας

Η Πιερία παρουσίασε πυκνή κατοίκηση από τη νεολιθική περίοδο, ενώ κατά την εποχή του Χαλκού ανέπτυξε πολιτισμό παράλληλα με το μυκηναϊκό πολιτισμό.

Τα ευρήματα που προέκυψαν από τη σωστική ανασκαφή στον νεολιθικό οικισμό Μακρύγιαλου μαρτυρούν ότι ήδη υπήρχε κατοίκηση κατά το 5.300 π. Χ.

Πρόσφατα εντοπίσθηκαν κι άλλες νεολιθικές θέσεις στα Παλιάμπελα (κοντά στον Κολινδρό), στη Ρητίνη και στον Πλαταμώνα., καθώς και νεκροταφείο της μυκηναϊκής εποχής (1300 π. Χ. και πριν) στην θέση Σπάθες του Αγίου Δημητρίου.

Πατρίδα του Ορφέα και των Μουσών η Πιερία έχει στο έδαφός της δύο εμβληματικά όρη τα Πιέρια, στα δυτικά, και τον Όλυμπο, στα νότια.

Στην πρώτη χιλιετία π. Χ. η περιοχή αναφέρεται για πρώτη φορά με το όνομα Πιερία.

Πριν από τους Μακεδόνες, περί το 1200 π. Χ. στην περιοχή κατοικούσαν οι Πίερες.

Οι Πίερες ήταν θρακικό φύλο οι οποίοι εκδιώχθηκαν με την άφιξη των Μακεδόνων του Περδίκκα Α΄ στην κάτω Μακεδονία και τότε εγκαταστάθηκαν στα ανατολικά του Στρυμώνα στους πρόποδες του Παγγαίου, απ’ όπου εκτόπισαν τους Ηδωνούς.

Πάντως, το γεγονός ότι το όνομα της Πιερίας είναι ελληνικό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι, πριν από την εγκατάσταση σ’ αυτή των Πιέρων, θα πρέπει η περιοχή να δέχτηκε ελληνικές επιρροές. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι παλαιότερα κατοικούσαν εκεί οι Μάγνητες, τους οποίους ο Ησίοδος τοποθετεί ακριβώς στην Πιερία, ενώ αργότερα τους βρίσκουμε στην περιοχή του Πηλίου.

Μετά την εγκατάσταση των Μακεδόνων στην Πιερία, η περιοχή αποτελούσε μία από τις σημαντικότερες περιοχές του βασιλείου τους, του οποίου και ακολούθησε τις τύχες.

Οι σπουδαιότερες πόλεις της ήταν το Δίον, η ιερή πόλη των Μακεδόνων, η Ηράκλεια, η Μεθώνη, η Πύδνα, η Φίλα και τα Λείβηθρα.

Κατά τους Περσικούς Πολέμους, ο Ξέρξης ακολούθησε την κατεύθυνση του σημερινού δρόμου Κατερίνης-Ελασσόνας και υποχρέωσε τους Έλληνες που βρίσκονταν στα Τέμπη να συμπτυχθούν και να οδηγηθούν στα Στενά των Θερμοπυλών, όπου δόθηκε και η μάχη.

Στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου μεταξύ Αθήνας και Σπάρτης (432 π. Χ.) , που έγινε γνωστός ως Πελοποννησιακός Πόλεμος οι Αθηναίοι πολιόρκησαν την Πύδνα, για να εντείνουν τις προκλήσεις τους απέναντι στη Σπάρτη και στους συμμάχους της, τους Μακεδόνες.

Στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου στρατιώτες από την Πιερία εγκαταστάθηκαν στις όχθες του ποταμού Ορόντη στη Συρία και αποκάλεσαν πάλι την πλούσια νέα περιοχή τους Πιερία. Επίσης, ο στρατηλάτης της Μακεδονίας, Μέγας Αλέξανδρος θυσίασε στο Δίον λίγο πριν ξεκινήσει για την εκστρατεία του στην Ινδία. Μάλιστα, στους ναούς του Δίου ο γιος του Φιλίππου Β΄ έστειλε τους χάλκινους ανδριάντες των 25 πολεμιστών του που βρήκαν το θάνατο στη Μάχη του Γρανικού Ποταμού. Στην Πιερία βρήκε το θάνατο και η Ολυμπιάδα, η μητέρα του, ενώ ο τελευταίος Μακεδόνας βασιλιάς, ο Περσέας ηττήθηκε στη Μάχη της Πύδνας από τους Ρωμαίους , το 168 π. Χ.

Κατά τη Ρωμαιοκρατία, η Πιερία απετέλεσε τμήμα της επαρχίας της Μακεδονίας, που ήταν πλέον υπό την επικυριαρχία των Ρωμαίων. Το 149 π. Χ. καταπνίχθηκε η εξέγερση του Ανδρίσκου, φερόμενου ως γιου του Περσέα, ο οποίος ξεκίνησε από τα Πιέρια Όρη και κατευθύνθηκε προς τη Θεσσαλία.

Στα βουνά της Πιερίας καθηλώθηκαν οι δυνάμεις του Οστίλιου Μαγγίνου στη Θεσσαλία, και έτσι ματαιώθηκαν τα σχέδιά του για εισβολή στην κοιλάδα του Αλιάκμονα. Επίσης, από τον Όλυμπο ο Περσέας άρχισε την αντίστασή του στο Μάρκιο Φίλιππο. Θα χρειαστούν τέσσερα χρόνια, με τη Μάχη της Πύδνας για να υποταχθεί πλήρως.

 

Στα βυζαντινά και μεσαιωνικά χρόνια η Πιερία δεινοπάθησε από πολλούς λαούς που θέλησαν να την κατακτήσουν.

Αρχικά οι Βησιγότθοι και οι Οστρογότθοι πολιόρκησαν την περιοχή και το 473 παραχωρήθηκε, όπως και η Μακεδονία, στους Οστρογότθους, από τον ίδιο τον Αυτοκράτορα Λέοντα Α’. Για τον επόμενο αιώνα, οι Ούννοι θα αποτελέσουν τη μάστιγα της περιοχής και θα ακολουθήσουν οι Άβαροι και οι Σλάβοι, οι οποίοι θα εγκατασταθούν προσωρινά στην περιοχή.

Το 10ο αιώνα η Πιερία υπήχθη διοικητικά στο Θέμα Θεσσαλονίκης, ενώ εκκλησιαστικά ανήκε στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης με την Επισκοπή Κίτρους να κατέχει την πρώτη θέση ανάμεσα σε 11 Επισκοπές της εποχής.

Το 989 η Πιερία υποτάσσεται στους Βούλγαρους, όπως και όλη η Μακεδονία. Ακολούθησαν οι επιδρομές των Σέρβων, των Πατσινάκων, των Νορμανδών και των Ενετών.

 

Κατά τη Φραγκοκρατία, η Πιερία ανήκε στο φραγκικό βασίλειο της Θεσσαλονίκης. Οι Ενετοί δεν κατόρθωσαν να κυριαρχήσουν, άφησαν όμως τα σημάδια τους στο νομό, όπως το Κάστρο του Πλαταμώνα. Το 1389 η Πιερία καταλήφθηκε από τους Τούρκους.

Με την είσοδο των Φράγκων στην Ελλάδα, η Πιερία παραχωρείται (ως τμήμα του Βασιλείου της Θεσσαλονίκης) στο Βονιφάτιο το Μομφερατικό, ο οποίος έφυγε προς τη Νότια Ελλάδα, το 1204. Τα κάστρα του Κίτρους και του Πλαταμώνα παραχωρήθηκαν σε ανθρώπους του. Το κάστρο του Κίτρους πήρε ο Βίριχ φον Ντάουν και ο Ρολάντο Πίκε πήρε τον Πλαταμώνα. Τα δύο κάστρα επισκευάστηκαν πρόχειρα και ο Πλαταμώνας χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή ανεπιθυμήτων Φράγκων, οι οποίοι είχαν πιαστεί αιχμάλωτοι στη μάχη της Πελαγονίας (1259).

Επίσης, ιδρύονται λατινικές εκκλησίες στον Πλαταμώνα και στο Κίτρος, με καθολικό επίσκοπο. Το 1220-1224, το Κάστρο του Πλαταμώνα κυριεύτηκε από το Θεόδωρο Α΄ Κομνηνό το Δούκα και διαλύθηκε το Φραγκικό Βασίλειο της Θεσσαλονίκης. Το κάστρο στη συνέχεια καταλήφθηκε από το Θεόδωρο και πέρασε υπό τον έλεγχο του αδερφού του, Μανουήλ Κομνηνού Δούκα. Στη συνέχεια προσαρτήθηκε στο Δεσποτάτο της Ηπείρου από το Μιχαήλ και χρησιμοποιήθηκε για τον εγκλεισμό των Φράγκων.

Οι μισθοφόροι Καταλανοί του αυτοκράτορα στασίασαν στις αρχές του 14ου αιώνα και λεηλάτησαν την Πιερία. Ο Πλαταμώνας θα ξαναχρησιμοποιηθεί ως φυλακή για τους Επαναστάτες Ζηλωτές, το 1345, οι οποίοι ηττήθηκαν από τον Απόκαυκο.

 

Από τα τέλη του 17ου αιώνα η περιοχή της Πιερίας αποτέλεσε χώρο για τη δράση κλεφτών και αρματολών. Μετά το 1691 εμφανίστηκαν τα πρώτα κλέφτικα σώματα. Κέντρο αντίστασης έγινε το χωριό Μηλιά. Η οργή των Οθωμανών ξέσπασε στα γυναικόπαιδα του χωριού. Οι Τούρκοι κατέστρεψαν το χωριό και φυλάκισαν τον πληθυσμό του.

Ο Όλυμπος αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα πρωτάτα, δηλ. μεγάλες αρματολικές περιφέρειες. Αρματολοί που έδρασαν στην περιοχή ήταν ο καπετάν Πάνος Ζήδρος και το πρωτοπαλίκαρό του Λάπας (ο οποίος έλαβε μέρος στην εξέγερση των Ορλωφικών το 1770 με δικό του σώμα), ο Τσάρας, ο Γεωργάκης Ολύμπιος, ο Ι. Φαρμάκης, ο Νικοτσάρας και άλλοι. Οι ορεινοί όγκοι των Πιερίων και του Ολύμπου ήταν στα χέρια των επαναστατών. Τελικά, οι τελευταίοι πέτυχαν να τους δοθεί αμνηστία και να υποχρεώσουν τους Τούρκους να μην περνούν τουρκικές δυνάμεις στην περιοχή.

 

Στον Όλυμπο ιδρύθηκε το δεύτερο αρματολίκι στην Ελλάδα, με επικεφαλής τον Καρά Μιχάλη, το 1489. Η δράση των κλεφτών στον Όλυμπο έκαναν τους Τούρκους να ξεσπάσουν την οργή τους στη σύμμαχο των κλεφτών (στα τέλη του 17ου αιώνα) Μηλιά, την οποία κατέστρεψαν. Την περίοδο εκείνη, έδρα του αρματολικίου του Ολύμπου και της Δυτικής Μακεδονίας γίνεται το Λιβάδι Ολύμπου και πρώτος αναγνωρισμένος διοικητής του ανέλαβε ο Πάνος Ζήδρος.

 

Το 18ο αιώνα οι Τούρκοι αναγκάστηκαν να αντικαταστήσουν τους αρματολούς (οι οποίοι μεταπήδησαν πολλές φορές στην τάξη των κλεφτών) με Τουρκαλβανούς αρματολούς, οι οποίοι λυμαίνονταν την ύπαιθρο της Μακεδονίας. Ωστόσο, μέχρι τη συνθηκολόγησή τους με τον Αλή Πασά, οι αρματολοί του Ολύμπου δε σταμάτησαν να αγωνίζονται σε στεριά και σε θάλασσα. Μεγάλα ονόματα που έδρασαν εκεί και σε άλλες περιοχές συμπεριλαμβάνουν το Νικοτσάρα, το Γεωργάκη Ολύμπιο και τη θρυλική οικογένεια των Λαζαίων. Ο Αλή Πασάς, με τη δράση του, ανάγκασε τους Λαζαίους και άλλους αρματολούς να γίνουν κουρσάροι, με πεδίο δράσης τους τις Σποράδες.

Στις αρχές του 19ου αιώνα, η Πιερία πέρασε στα χέρια του Αλή Πασά. Ενεργή είναι η συμμετοχή της Πιερίας στον Αγώνα του 1821. Οπλαρχηγοί του Ολύμπου έλαβαν μέρος στην Επανάσταση της Νάουσας και της Βέροιας. Οι οπλαρχηγοί αυτοί, μετά το 1822 κατέβηκαν στη νότια Ελλάδα και βοήθησαν τα μέγιστα στον Αγώνα, ενώ μετά το τέλος της Επανάστασης (1830) οι οπλαρχηγοί επέστρεψαν στα λημέρια τους.

Οι κλεφταρματολοί από τον Όλυμπο πολέμησαν στο πλευρό του Εμμανουήλ Παπά στη Χαλκιδική. Στις αρχές του 1822 εκδηλώθηκαν επαναστατικά κινήματα στον Όλυμπο και στα Πιέρια, με ορμητήρια τον Κολινδρό και τη Νάουσα.

Στην Επανάσταση του Ολύμπου έλαβε μέρος και ο γνωστός διδάσκαλος του Γένους Θεόφιλος Καΐρης, το 1822, οπότε μάλιστα τραυματίστηκε.

Ορόσημο στην ένδοξη Ιστορία του νομού στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας αποτελεί το 1878, οπότε και πραγματοποιήθηκε η αποτυχημένη αλλά ηρωική εξέγερση στο Λιτόχωρο. Στο Λιτόχωρο έγινε και η εκλογή της προσωρινής κυβέρνησης που κυκλοφόρησε προκήρυξη προς την Ευρώπη κηρύσσοντας την ένωση της Μακεδονίας με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Η Επανάσταση καταπνίγηκε από τους Τούρκους. Στις 3 Μαρτίου 1878 έγινε το Ολοκαύτωμα του Λιτοχώρου. Το Μοναστήρι των Αγίων Πάντων έγινε το νέο Ζάλογγο της Μακεδονίας.

Η Πιερία έδωσε το παρόν της και στο Μακεδονικό Αγώνα, αντιστεκόμενη κατά των Βούλγαρων κομιτατζήδων, όσο και κατά της προπαγάνδας των Ρουμάνων.

Ο καπετάν Ματαπάς με την οργάνωση Εθνικής Επιτροπής στην Κατερίνη με συμμετοχή και 3.000 Κρητικών στις μάχες και ο Παρθένιος Βαρδάκας, ο οποίος έκλεισε το 1904 το ρουμανικό σχολείο στην Κατερίνη, συντονίζουν τον Αγώνα. Παρά τη δολοφονική απόπειρα κατά του Παρθένιου, από εθνικιστές Τουρκαλβανούς, ο Αγώνας πέτυχε το στόχο του.

 

Στις 16 Οκτωβρίου 1912, ο ελληνικός στρατός απελευθέρωσε την Κατερίνη και η τελευταία μάχη που δόθηκε ήταν στο Κολοκούρι (σημερινός Σβορώνος).

 

Κατά την Κατοχή, ο Όλυμπος έγινε κέντρο ανεφοδιασμού των ανταρτών. Στις 12 Απριλίου 1941 οι Γερμανοί εισέβαλαν στην Κατερίνη.

Στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, στο έδαφος της Πιερίας έλαβε χώρα σειρά παράτολμων πράξεων από αντιστασιακές ομάδες, όπως η ανατίναξη τμημάτων της σιδηροδρομικής γραμμής Κατερίνης και Πλαταμώνα, η διευκόλυνση της εξόδου στη Μέση Ανατολή Βρετανών οπλιτών και αξιωματικών με Λιτοχωρινά πλοία και οι επιθέσεις στο Βαρικό και στην Καρίτσα.

Επέφεραν καίρια πλήγματα στα στρατεύματα κατοχής, ενώ οι Γερμανοί απαντούσαν με αντίποινα καταστροφές και εκτελέσεις. Μετά την απελευθέρωση της Αθήνας, οι Ναζί έφυγαν από την Κατερίνη στις 26 Οκτωβρίου 1944.

Οι σημαντικότερες πόλεις και χωριά του νομού Πιερίας είναι:

 

Νέοι Πόροι

Οι Νέοι Πόροι απέχουν 43 χιλιόμετρα από την Κατερίνη. Είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό με μια εκτεταμένη αμμώδη παραλία ( 5 χιλιόμετρα ). Το χωρίο αποτελεί πρότυπο πολεοδομικού σχεδίου, καθώς έχει τεράστιους δρόμους και πλατείες. Μόλις 5 χιλιόμετρα βορειότερα είναι ο παραδοσιακός οικισμός των Παλαιών Πόρων. Οι Νέοι Πόροι διαθέτουν ξενοδοχεία, ξενώνες, εστιατόρια και ταβέρνες με καλό φαγητό. Δείτε: φωτογραφίες, καιρός, χάρτης.

 


Παλαιοί Πόροι

Μόλις 5 χιλιόμετρα βόρεια των Νέων Πόρων θα συναντήσατε τον παραδοσιακό οικισμό των Παλαιών Πόρων. Ένα γραφικό χωριό στους παρυφές του Ολύμπου χτισμένο σε υψόμετρο 600 μέτρων. Πάνω από τον οικισμό υπάρχει ένα υπέροχο δάσος με δύο πολύ όμορφα εκκλησάκια, τους Αγίους Αποστόλους και την Ζωοδόχο Πηγή. Στους Παλαιούς Πόρους θα βρείτε όμορφα ξενοδοχεία, ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια για την άνετη διαμονή σας.

 


Παραλία Κατερίνης

Η παραλία Κατερίνης απέχει μόλις 8 χιλιόμετρα από την Κατερίνη το γεγονός αυτό την καθιστά πόλο έλξης πολλών επισκεπτών, ειδικά τους θερινούς μήνες . Όμως λέει και το όνομα της διαθέτει μία μεγάλη, όμορφη και αμμώδη παραλία.  Η περιοχή είναι αρκετά ανεπτυγμένη διαθέτει ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες και εστιατόρια. Δείτε: φωτογραφίες, καιρός, χάρτης.

 


Πλαταμώνας

Βρίσκεται στα νότια του νομού Πιερίας, στους πρόποδες του Ολύμπου και αποτελεί ένα από τα γνωστότερα παραθαλάσσια θέρετρα της Μακεδονίας.  Ο Πλαταμώνας διαθέτει εκπληκτικές παραλίες, πάμπολλα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες και εστιατόρια, καταστήματα όλων των ειδών και καλύπτει κάθε ανάγκη και γούστο για διαμονή, φαγητό, διασκέδαση. Συγκεντρώνει πάρα πολλούς τουρίστες, κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα και κεντρική Ελλάδα, καθώς διαθέτει από χρόνια τις απαραίτητες υποδομές.

 


Ολυμπιακή Ακτή –Παραλία Πιερίας

Τα παράλια της Κατερίνης, η Ολυμπιακή Ακτή και η  Παραλία Πιερίας είναι μοναδικά, καθώς προσφέρουν απέραντες ακτές με πλούσια φυσική ομορφιά, τουριστική υποδομή και κοσμοπολίτικο περιβάλλον. Τα μοναδικά τοπία και ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας, εντυπωσιάζει κάθε επισκέπτη. Σύγχρονα ξενοδοχεία περιμένουν να κάνουν τη διαμονή σας πιο άνετη και πολλές ταβέρνες και εστιατόρια με καλό φαγητό.

 


Ελατοχώρι

Το Ελατοχώρι Πιερίας αποτελεί έναν από τους ωραιότερους χειμερινούς προορισμούς. Διαθέτει χιονοδρομικό κέντρο, όμορφους ξενώνες, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια  για διαμονή. Στις ταβέρνες και τα εστιατόρια του θα βρει κανείς καλό φαγητό. Η μαγευτική θέα στον Όλυμπο και η καταπράσινη φύση ξετρελαίνει κάθε επισκέπτη.

 


Παραλία Παντλεήμονα

Ο Νέος Παντελεήμονας είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός χτισμένος στις παρυφές του Ολύμπου σε απόσταση αναπνοής απ’ την εθνική οδό Αθηνών Θεσσαλονίκης. Η προνομιακή του θέση του χαρίζει πανοραμική θέα στην θάλασσα και το Μεσαιωνικό Κάστρο. Για την διαμονή σας στην περιοχή μπορείτε να επιλέξετε ένα από τα όμορφα ξενοδοχεία και ξενώνες για τη διαμονή σας. Καλό φαγητό θα βρείτε σε εστιατόρια και ταβέρνες.

 


Παλαιός Παντελεήμονας

Παραδοσιακός οικισμός χτισμένος στις πλαγιές του κάτω Ολύμπου σε υψόμετρο 500μ.  Σε απόσταση αναπνοής από την Θεσσαλονίκη, ο Παλιός Παντελεήμονας τα τελευταία χρόνια έχει μια εντυπωσιακή τουριστική ανάπτυξη (ξενώνες, ξενοδοχεία, ταβέρνες, εστιατόρια). Οι λάτρεις της φύσης μπορούν να ασχοληθούν με δραστηριότητες όπως ορειβατική ποδηλασία, πεζοπορία, αναρρίχηση.

 


Λιτόχωρο

Στους πρόποδες του μυθικού βουνού Ολύμπου, το βουνό των 12 θεών, ορθώνεται το υπέροχο Λιτόχωρο Κατερίνης. Γραφική κωμόπολη, χτισμένη στη χαράδρα του ποταμού Ενιπέα. Συνδυάζει υπέροχα βουνό και θάλασσα και αποτελεί αξιόλογη επιλογή για όλες τις εποχές. Το Λιτόχωρο με το μέγεθος και την υποδομή του, στηρίζει την έντονη τουριστική κίνηση της ευρύτερης περιοχής με ξενοδοχεία και ξενώνες για τη διαμονή σας και εστιατόρια και ταβέρνες με καλό φαγητό.

Αρχαιολογικό Μουσείο Δίου

Τα ανεκτίμητης αξίας αγάλματα και άλλα ευρήματα, τα οποία έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην περιοχή του Δίου, φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο, που στεγάζεται σε κτήριο, σε απόσταση 500 μ. από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου.

Oι πρώτες επίσημες ανασκαφές στο Δίον, την ιερή πόλη των αρχαίων Μακεδόνων, και μία από τις πιο φημισμένες μακεδονικές πολιτείες, ξεκίνησαν ακριβώς μετά την απελευθέρωση της Mακεδονίας από τους Tούρκους, αλλά ουσιαστικά το 1973 ο καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής – με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης – ήταν εκείνος που ανέσυρε από τη λάσπη και τη λήθη το μεγαλείο της αρχαίας πόλης.

Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως πληθώρα ευρημάτων όπως:

  • Ιερό της Ίσιδας και άλλων θεών της Αιγύπτου
  • Μικρό ναό της Υπολυμπιδίας Αφροδίτης
  • Αρχαιότατο Ιερό της Δήμητρας
  • Ελληνιστικό θέατρο της εποχής του Φιλίππου του Ε΄
  • Ρωμαϊκό θέατρο του 2ου αιώνα
  • Στάδιο
  • Έπαυλη του θεού Διονύσου με τα υπέροχα ψηφιδωτά
  • Νεκροταφείο
  • Καταστήματα
  • Λίθινες στήλες (στο τέμενος του Δία)
  • Ωδείο
  • Τείχη
  • Μουσικά όργανα (όπως η ύδραυλις)
  • Λουτρά.

Τα ευρήματα της αρχαιολογικής σκαπάνης παρουσιάζονται στο Μουσείο, σε ενότητες αντίστοιχες με το χώρο ανεύρεσής τους (δημόσια κτήρια, αστικό κέντρο, ιερά, νεκροταφεία, κ.ά). Ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου είναι η ύδραυλις, ένα από τα αρχαιότερα γνωστά μουσικά όργανα. Χρονολογείται τον 1ο αι. π.Χ. και είναι η αρχαιότερη του είδους της, που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα. Πρόκειται για το πρώτο πληκτροφόρο όργανο της αρχαιότητας και αποτελεί πρόδρομο του εκκλησιαστικού οργάνου της δυτικής Ευρώπης.

Στον 1ο όροφο φιλοξενούνται, επίσης, ενδεικτικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην αρχαία Πύδνα και άλλες θέσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην Πιερία. Στο υπόγειο λειτουργεί εκπαιδευτική έκθεση με θέμα «Η καθημερινή ζωή στο αρχαίο Δίον».

Σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα γίνονται προβολές οπτικοακουστικού υλικού, σχετικού με το αρχαίο Δίον και τον Όλυμπο.

Πληροφορίες:  
Διεύθυνση: Δίον, ΤΚ: 60 100
Τηλ. Επικοινωνίας: 23510 53 206
Χειμερινό ωράριο (από 1/11 έως 30/4) Τρίτη έως Κυριακή 8:30 – 15:00 (Δευτέρα κλειστά)
Θερινό ωράριο (από 1/5 έως 31/10) Δευτέρα 13:30 – 20:00 Τρίτη έως Κυριακή 8:00 – 20:.00
E-mail: [email protected]

 


Ναυτικό Μουσείο Λιτοχώρου

Η ιδέα της ίδρυσης του Ν.Μ.Λ. ξεκίνησε το 1995 από την Ένωση Συνταξιούχων Ναυτικών Λιτοχώρου, με σκοπό την διάσωση, διαφύλαξη της Ναυτικής πολιτιστικής κληρονομιάς του Λιτοχώρου.

Απο το 1995 έως το 2002 έγινε μεγάλη προσπάθεια και συγκεντρώθηκαν τα περισσότερα κειμήλια των Λιτοχωρινών Ναυτικών. Από το 2002 έως το 2004 συγκεντρώθηκαν τα εκθέματα της Εμπορικής Ναυτιλίας.

Το 2004 ιδρύεται Σωματείο μή κερδοσκοπικού χαρακτήρα Ν.Π.Ι.Δ. με την επωνυμία ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ.

Είναι καταχωρημένο στο Υπουργείο Πολιτισμού σαν φορέας σύγχρονης Ναυτικής Πολιτιστικής κληρονομιάς.

Έκτοτε εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα στοιχεία της Λιτοχωρίτικης Ναυτικής κληρονομιάς και της Εμπορικής Ναυτιλίας.

Επικοινωνία:
Διεύθυνση: Αγίου Νικολάου 15
Πόλη: Λιτόχωρο, Πιερία
ΤΚ: 60 200
Τηλέφωνο: 6944786519
E-mail: [email protected]
Ιστοσλίδα: http://nmlitohorou.gr/

 


Φαράγγι Ενιπέα

Βρίσκεται πάνω από το Λιτόχωρο, δίπλα από το μονοπάτι προς το υδραγωγείο.

Έχει στενά τοιχώματα, αλλά και αρκετή διάσχιση σε ήλιο με πλούσια βλάστηση και 6 ραπέλ. Ο μεγαλύτερος καταρράκτης είναι 11 μέτρα. Αρκετά διασκεδαστικό φαράγγι, με τσουλήθρες, βουτιές και κολύμβηση σε μεγάλες λίμνες. Όμορφη και σύντομη διαδρομή

Λεπτομέρειες:
Χρονική διάρκεια όλης της δραστηριότητας: 3 ώρες
Χρονική διάρκεια εκπαίδευσης: 30΄
Χρονική διάρκεια πεζοπορίας πριν: 15΄
Χρονική διάρκεια κυρίως δραστηριότητας: 2 ώρες
Χρονική διάρκεια πεζοπορίας μετά: 15΄
Ώρα συνάντησης στις 9:30
Ώρα λήξης στις 13:00
Κατάλληλη περίοδος: Ιούνιος-Σεπτέμβριος

Εξοπλισμός που σας παρέχεται:

  • Κράνος
  • Πλήρης στολή νεοπρέν 5mm
  • Ζώνη ασφαλείας
  • Ειδικό σακίδιο για canyoning
  • Στεγανό δοχείο

Εξοπλισμός που πρέπει να έχετε:

  • Μαγιό
  • Σορτσάκι ή κολάν για την πεζοπορία
  • Μπλούζα για την πεζοπορία
  • Ενα μπουκάλι με εμφιαλωμένο νερό + snack
  • Πετσέτα μπάνιου
  • 2 ζευγάρια παπούτσια. (Ττο πρώτο ζευγάρι που θα βραχεί στο φαράγγι μπορεί να είναι τα ειδικά παπούτσια ή αθλητικά, πεζοπορίας, εργασίας (oil resistant). Με προστασία στον αστράγαλο. Το δεύτερο ζευγάρι για μετά τη δραστηριότητα)

 


Βυζαντινό Κάστρο Πλαταμώνα

Σε ένα τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς στα νότια του Ν. Πιερίας στον Πλαταμώνα, βρίσκεται το Κάστρο του Πλαταμώνα, ένα από τα ωραιότερα και καλύτερα διατηρημένα κάστρα της Ελλάδας.

Είναι χτισμένο σε στρατηγικό σημείο, πάνω σε μια βραχώδη προεξοχή, μέσα στα γαλανά νερά του Αιγαίου, στην περιοχή που επαληθεύει πλήρως το όνομα του τόπου: ΠΛΑΤΑΜΩΝ σημαίνει «βραχώδη άκρα επί της θαλάσσης».

Εδώ  τοποθετείται και η αρχαία πόλις Ηράκλειον, η πρώτη πόλη της Μακεδονίας μετά τα Τέμπη.

Οι Πιεριείς που μεγαλώσαμε με την εικόνα του Κάστρου, στα μάτια μας φαντάζει ένα μνημείο απόλυτα ταυτόσημο με το Νομό μας, σαν ένα «σήμα κατατεθέν».

Στον κάθε  επισκέπτη όμως, προβάλει επιβλητικό, συναρπαστικά όμορφο και έτοιμο να τον ταξιδέψει σε άλλες εποχές όταν το Κάστρο δέσποζε ως μια «οχυρωμένη πολιτεία».

Σήμερα, παρά την άριστη κατάσταση στην οποία διατηρείται, χρειάζεται επειγόντως ένα «φιλί ζωής», με επιπλέον περιποίηση, ανάπτυξη, φαντασία, δημιουργικότητα. Να ξαναφωτιστεί και μαζί του να «λάμψει» όλη η ιστορία που κουβαλάει στα τείχη του.  Στοιχεία απαραίτητα για να αναδειχθεί η σπουδαιότητα της ύπαρξής του, ως ιστορικό μνημείο.

Να αποτελέσει έναν πολυχώρο πολιτισμού, με πληθώρα εκδηλώσεων (ήδη πραγματοποιούνται εκεί ορισμένες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Ολύμπου). Να προσελκύσει ακόμη περισσότερους επισκέπτες, οι οποίοι θα γνωρίσουν την ιστορία του και μέσα από εκείνη και την ιστορία του τόπου μας.

Ιστορία του Κάστρου:

Το Κάστρο κτίστηκε από τον Λομβαρδό Σταυροφόρο Ρολάντο Πίκε ή Πίσκια (Rolando Pisscia ή Pice) κάπου μεταξύ των ετών 1204 και 1222, όταν μετά τη Δ’ Σταυροφορία (1204) και την είσοδο των Φράγκων στην Ελλάδα, η Πιερία παραχωρήθηκε (ως τμήμα του Βασιλείου της Θεσσαλονίκης) στον Βονιφάτιο τον Μομφερατικό. Επέλεξαν αυτή τη νευραλγική θέση, από την οποία ελέγχεται ο συντομότερος δρόμος που συνέδεε τη Μακεδονία με τη Θεσσαλία.

Περίπου το 1224 το Κάστρο του Πλαταμώνα κυριεύτηκε από τον Θεόδωρο Α’ Κομνηνό το Δούκα και κατόπιν επέρχεται η οριστική άλωση από τους Οθωμανούς, οι οποίοι το διατηρούν στο ακέραιο. Η διατήρησή του από τους Τούρκους φαίνεται να οφείλεται στη στρατηγική σημασία του, δεδομένου ότι χρησίμευε ως βάση των επιχειρήσεών τους εναντίον των ανταρτών του γειτονικού Ολύμπου.

Το 1770 καταλήφθηκε για μικρό χρονικό διάστημα από τους Έλληνες, όπως και το 1825 και 1878. Βομβαρδίστηκε από τον πλοίαρχο Σαχτούρη το 1897 και από τότε εγκαταλείφθηκε από τους Τούρκους.

Χαρακτηριστικά:

  • Πρώτος περίβολος: Ο ευρύχωρος εξωτερικός τοίχος του Κάστρου έχει σχήμα πολυγωνικό, ενισχύεται από πύργους τοποθετημένους σε ακανόνιστα διαστήματα και διατηρείται σε καλή κατάσταση. Η είσοδός του βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά, όπου διακρίνεται και ερειπωμένο προτείχισμα ή ίσως πρόπυλο.
  • Δεύτερος περίβολος: Αποτελεί και την ακρόπολη. Έχει ύψος 6-7μ. και στη βορειοανατολική του γωνία υπάρχει ασυνήθιστος πύργος με τετράγωνη εξωτερική περίμετρο και κυκλική εσωτερική. Ο πύργος αυτός έχει βυζαντινού τύπου κεραμοσκέπαστο θόλο.
  • Κεντρικός πύργος: Στην βορειανατολική πλευρά υψώνεται ο μεγαλοπρεπής κεντρικό πύργος του αμυντικού συγκροτήματος με σχήμα οκταγωνικό, ύψους 16μ. και πάχους 2μ. Η είσοδός του βρισκόταν, για λόγους ασφαλείας, σε ύψος 3,45μ. από την επιφάνεια του εδάφους, με πρόσβαση από ξύλινη σκάλα.

Στο χώρο του Κάστρου διατηρείται η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής (η μόνη από τις 5 που υπήρχαν εκεί παλαιότερα), η οποία κατά την Τουρκοκρατία είχε μετατραπεί σε τζαμί.

Το Κάστρο είναι ανοιχτό για το κοινό καθημερινά 8:00 με 15:00
Η είσοδος κοστίζει 2€.
Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 23520 44 470.

Δίον

Το Δίον ήταν μια αρχαιότατη πόλη στρατηγικής σημασίας και μια από τις πιο φημισμένες μακεδονικές πολιτείες. Η πρώτη γραπτή αναφορά στο Δίον είναι στον Θουκυδίδη. Η πόλη φαίνεται να ιδρύθηκε από τους Περραιβούς της Θεσσαλίας, προς τιμήν του Δία (σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο ιστορικός Δήμιτσας). Το όνομα της πόλης αποδίδεται στον Δία. Κάθε χρόνο γίνονταν τα «Δία», με κέντρο τον ναό του πατέρα των θεών. Στο Δίον τελούνταν και Ολυμπιακοί Αγώνες και επινίκιες εορτές και θυσίες.. Οι κάτοικοι του τόπου λέγονταν και Δίοι, Διείς και Διασταί. Ο πρώτος μήνας του μακεδονικού έτους ονομάστηκε Δίος. Η πόλη συνδέθηκε επίσης με τον Ορφέα, καθώς μία παράδοση αναφέρει ότι ο τελευταίος σκοτώθηκε από γυναίκες του Δίου και στον τόπο εκείνο τοποθετήθηκε πέτρινη υδρία με τα οστά του.

Τα ερείπια της πόλης βρίσκονται σε απόσταση 4 περίπου χιλιομέτρων από τη θάλασσα. Οι αρχαιολογικές έρευνες στην περιοχή ξεκίνησαν το 1928 και το 1973 συνεχίστηκαν υπό την εποπτεία του καθηγητή Δημητρίου Παντερμαλή. Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως το Ιερό της Ίσιδας και άλλων θεών της Αιγύπτου, τον μικρό ναό της Υπολυμπιδίας Αφροδίτης, το αρχαιότατο Ιερό της Δήμητρας, ελληνιστικό θέατρο της εποχής του Φιλίππου του Ε΄, ρωμαϊκό θέατρο του 2ου αιώνα, στάδιο, την έπαυλη του θεού Διονύσου με τα υπέροχα ψηφιδωτά, νεκροταφείο, καταστήματα, λίθινες στήλες (στο τέμενος του Δία), ωδείο, τείχη, μουσικά όργανα (όπως η ύδραυλις, ένα πνευστό μουσικό όργανο) και λουτρά. Η επιλογή της θέσης του ιερού του Διός υπαγορεύτηκε από τα θεϊκά σημάδια. Ήταν τα κρυστάλλινα νερά που αναβλύζουν από πηγές και αιωνόβια δέντρα, τα οποία δέχονται τις συχνές ριπές των κεραυνών στη διάρκεια των καλοκαιρινών καταιγίδων. Ακολουθώντας την παράδοση, σύμφωνα με την οποία ο Δευκαλίων, βασιλιάς της Θεσσαλίας, είχε στήσει βωμό προς τιμήν του Δία στο Δίον, οι Μακεδόνες ανέδειξαν την πόλη σε θρησκευτικό κέντρο.

Το Μουσείο του Δίου εγκαινιάστηκε το 1983 και στεγάζει ευρήματα που προέρχονται κυρίως από το Δίον αλλά και από τον Όλυμπο και άλλες περιοχές της Πιερίας, όπως η Πύδνα και η Ρητίνη. Έχει τρεις ορόφους κατά ενότητες, ανάλογα με τις περιοχές ή τους χώρους όπου συντελέστηκε η ανάσυρση των ευρημάτων. Η έκθεση περιλαμβάνει αγάλματα, αναθηματικά και επιτύμβια μνημεία, αρχιτεκτονικά μέλη, νομίσματα και διάφορα άλλα αντικείμενα, τα οποία αποκαλύφθηκαν στα ιερά, στις μεγάλες θέρμες και στη νεκρόπολη του Δίου, καθώς και ευρήματα που σχετίζονται με την καθημερινή ζωή στην αρχαία πόλη του Δίου.

 


Λείβηθρα

Τα Λίβηθρα ή Λείβηθρα ήταν μια πόλη κοντά στον Όλυμπο όπου, σύμφωνα με τη μυθολογία, είχε ταφεί ο Ορφέας από τις Μούσες. Ήταν το αγαπημένο μέρος των Μουσών για αυτό και το όνομα των νυμφών στα Αρχαία Ελληνικά ήταν Λιβηθρίδες. Σύμφωνα με τη μυθολογία, οι Μούσες συνέλλεξαν τα κομμάτια από το σώμα του Ορφέα και τα έθαψαν στα Λίβηθρα, κάτω από τον Όλυμπο, όπου πουλιά τραγουδούσαν πάνω στον τάφο του. Η παράδοση αυτή αναφέρεται από τους Παυσανία, Στράβωνα, Απολλώνιο Ρόδιο κ.α.

Ο αρχαίος περιηγητής Παυσανίας αναφέρει ότι πιστευόταν πως τα Λίβηθρα καταστράφηκαν από πλημμυρισμένο ποταμό. Ένας χρησμός προφήτευε πως η πόλη θα καταστρεφόταν από έναν αγριόχοιρο, όταν ο ήλιος θα έβλεπε τα οστά του Ορφέα τα οποία ήταν τοποθετημένα σε υδρία η οποία βρισκόταν πάνω σε στήλη. Οι πολίτες των Λιβήθρων δεν έδωσαν σημασία στο χρησμό πιστεύοντας πως δεν μπορούσαν να κινδυνεύουν από ένα τέτοιο ζώο και παραμέλησαν τον τάφο του. Όταν βοσκοί έριξαν κατά λάθος τη στήλη και άνοιξε η υδρία, ο θεός Διόνυσος έστειλε στην περιοχή μια δυνατή καταιγίδα. Τότε ο ποταμός Συς (το όνομα, στα αρχαία ελληνικά, σημαίνει αγριόχοιρος) πλημμύρισε και κατάστρεψε την πόλη, πνίγοντας τους κατοίκους της και τα ζώα τους.

Στα Λίβηθρα υπήρχαν πηγές και μνημεία αφιερωμένα στον Ορφέα και τη λατρεία των Νυμφών. Η θέση της αρχαίας πόλης έχει εντοπιστεί σε αρχαιολογικό χώρο κοντά στον Όλυμπο, στη θέση Βάλτος του χωριού Λεπτοκαρυά. Στην περιοχή των Λιβήθρων έχει βρεθεί και νεκροταφείο της Εποχής του Χαλκού. Επίσης στην ίδια περιοχή, αλλά πάνω στον Όλυμπο, βρέθηκε αρχαίος ορεινός λιθόστρωτος δρόμος. Ο αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει: την πόλη, την ακρόπολη και το νεκροταφείο τόπο ταφής του μυθικού Ορφέα.

 


Βεργίνα

Οι αρχαιολόγοι είχαν δείξει ενδιαφέρον για τους λόφους γύρω από τη Βεργίνα ήδη από το 1850, υποψιαζόμενοι ότι μπορεί να βρίσκονταν ταφικά μνημεία. Ανασκαφές άρχισαν το 1861 υπό την επιτήρηση του Γάλλου αρχαιολόγου Leon Heuzey, ο οποίος υποστηριζόταν από τον αυτοκράτορα Ναπολέοντα Γ’. Βρέθηκαν τμήματα ενός μεγάλου κτιρίου, στη θέση Αγία Τριάδα, που θεωρείται από πολλούς ότι χρησίμευε σαν θερινό βασιλικό ανάκτορο. Παρόλα αυτά, οι ανασκαφές σταμάτησαν για τον κίνδυνο της ελονοσίας.

Το 1937 το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με πρωτοβουλία του καθηγητή Κ. Ρωμαίου, αποφάσισε να ιδρύσει στη Βεργίνα πανεπιστημιακή ανασκαφή για την εκπαίδευση των φοιτητών του. Ο Κ. Ρωμαίος ανέσκαψε περισσότερα τμήματα του θεωρούμενου ανακτόρου και έναν μακεδονικό τάφο, που ονομάζεται από τον ανασκαφέα του “τάφος του Ρωμαίου”, αλλά και πάλι οι ανασκαφές διακόπηκαν λόγω του ελληνοϊταλικού πολέμου, το 1940. Μετά τον πόλεμο οι ανασκαφές ξεκίνησαν ξανά κατά την περίοδο 1950 με 1960 και το υπόλοιπο του “ανακτόρου” ήρθε στην επιφάνεια. Ο Έλληνας αρχαιολόγος Μανόλης Ανδρόνικος πείστηκε ότι ένας λοφίσκος που λεγόταν “η Μεγάλη Τούμπα” έκρυβε τους τάφους Μακεδόνων Βασιλέων. Το 1977 ο Ανδρόνικος ξεκίνησε μία ανασκαφή έξι εβδομάδων στην Τούμπα και ανακάλυψε τέσσερα θαμμένα ταφικά δωμάτια τα οποία ήταν ανέγγιχτα από τυμβωρύχους. Τρία ακόμα βρέθηκαν το 1980. Οι ανασκαφές συνεχίστηκαν και κατά τα έτη 1980 με 1990. Ο Ανδρόνικος υποστήριξε ότι τα ευρήματα ήταν οι τόποι ταφής Μακεδόνων Βασιλέων, συμπεριλαμβανομένου και του τάφου του Φιλίππου Β΄, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μίας από τις γυναίκες του, και του γιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Αλεξάνδρου Δ΄ του Μακεδόνος. Αυτό έχει επιβεβαιωθεί από πολλούς αρχαιολόγους και την ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο, υπάρχουν αρχαιολόγοι που αμφιβάλλουν για αυτό και λένε ότι ο τάφος ανήκει στον Φίλιππο Γ΄, ετεροθαλή αδελφό του Μεγάλου Αλεξάνδρου και μεγάλη μερίδα άλλων που πιστεύουν ότι οι τάφοι δεν είναι βασιλικοί, αλλά ανήκουν σε σημαντικούς Μακεδόνες αξιωματούχους, που απέκτησαν μεγάλο πλούτο από την εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου στην Ασία. Σε περίπτωση που ο τάφος ανήκει στον Φίλιππο Γ’, τα όπλα και η πανοπλία που βρέθηκαν στον τάφο ανήκουν στον Μέγα Αλέξανδρο καθώς ο Φίλιππος Γ΄ γύρισε τα όπλα του πίσω στην Μακεδονία, αφού αυτός πέθανε.

Η χρυσή λάρνακα στην οποία ο Ανδρόνικος ταυτοποίησε τα απομεινάρια του σώματος του Φιλίππου Β΄, φέρει στο επάνω μέρος της τον Ήλιο της Βεργίνας, ο οποίος υιοθετήθηκε ως σύμβολο της ελληνικής Μακεδονίας. Μεγάλη ποσότητα έργων τέχνης ήρθαν στο φως από τους τάφους, πολλά από χρυσό, συμπεριλαμβανομένης και της λάρνακας με τα αποτεφρωμένα απομεινάρια του Φιλίππου Β΄ και το χρυσό του στεφάνι δρυός. Τα ευρήματα βρίσκονται από το 2000 στο μουσείο του αρχαιολογικού χώρου, το οποίο βρίσκεται μέσα στον λοφίσκο. Το 1996 η UNESCO ανακοίνωσε την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Αιγών, στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Τα σημαντικότερα μνημεία  που μπορείτε να επισκεφτείτε είναι: οι Βασιλικοί τάφοι, το Ανάκτορο, το Θέατρο, το νεκροταφείο των Τύμβων, το ιερό της Ευκλείας, η Ακρόπολη και το τείχος της πόλης.

 


Αρχαία Πύδνα

Στη δυτική ακτή του Θερμαϊκού, 1 χλμ. νότια του Μακρυγιάλου, διατηρούνται τα ερείπια του κάστρου και της βυζαντινής επισκοπής Κίτρους.

Τα ερείπια αυτά, μαζί με τη δυτική πύλη του κάστρου (απέναντι από το ναό), τα θεμέλια πανδοχείου, λουτρού και μικρής μονόχωρης βασιλικής, αποκαλύφθηκαν την περίοδο 1983-1992 με τις ανασκαφές της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης. Αποτελούν τα μόνα ορατά σήμερα υπολείμματα της βυζαντινής Πύδνας, που τον  6°-7° αι. ονομάσθηκε Κίτρος και υπήρξε μέχρι τον 14° αι. η σημαντικότερη πόλη της μεσαιωνικής Πιερίας.

Μέσα στο κάστρο εντοπίσθηκαν τμήματα δύο παλαιοχριστιανικών βασιλικών του 4ου και 6°” αι., η τελευταία από τις οποίες πυρπολήθηκε κατά την άλωση του φρουρίου από τους Βούλγαρους, γεγονός που τοποθετείται μεταξύ των ετών 913-924. Στη θέση της ιδρύθηκε στο τέλος του 10ου αι. μια μεγαλόπρεπη βασιλική μεταβατικού τύπου με τρούλο και περίστωο, διαστάσεων 23,20X16,60μ., που ήταν κοσμημένη με ψηφιδωτά, τοιχογραφίες και αξιόλογα γλυπτά και υπήρξε ο επισκοπικός ναός του Κίτρους.

Το Κίτρος που υπήρξε έδρα κατεπανικίου (υποδιαίρεση διοικητικών τμημάτων της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας) υπαγόμενου στο θέμα (διοικητικό τμήμα) Βεροίας, αναδείχθηκε τον 11° και 12° αι. σε κέντρο παραγωγής κεραμικής και σε δραστήριο εμπορικό λιμάνι, όπως έδειξε η ανασκαφή εργαστηρίου κεραμικής με φούρνο και πανδοχείου με λουτρό του 12ου αι. στην περιοχή του λιμανιού. Την ακμή του διέκοψε η άφιξη των Φράγκων το 1204, οι οποίοι σύμφωνα με τα ανασκαφικά στοιχεία πρέπει να κυρίευσαν το κάστρο ύστερα από πολιορκία και να πυρπόλησαν στη συνέχεια όλο τον οικισμό.

 


Νεολιθικός Οικισμός Μακρυγιάλου

Δυτικά της αρχαίας Πύδνας και νοτιοδυτικά του σημερινού χωριού, εκτείνεται ο νεολιθικός οικισμός του Μακρυγιάλου, ένας από τους μεγαλύτερους προϊστορικούς οικισμούς της Ελλάδας.

Ο οικισμός ήρθε στο φως από τις ανασκαφές της ΙΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, που ξεκίνησαν το 1992. Η έκταση της ανασκαφής έφτασε τα 60 στρέμματα, ενώ η συνολική έκταση του κατοικημένου χώρου υπολογίζεται στα 500 στρέμματα.

Στον οικισμό εντοπίσθηκαν συστάδες σπιτιών, σπασμένα κομμάτια από πήλινα αγγεία, λίθινα εργαλεία από μεγάλη ποικιλία πρώτων υλών και μικροεργαλεία. Βρέθηκαν επίσης ειδώλια από πηλό ή μάρμαρο.

Τοπικά Προϊόντα

Αγροτικά

Τα αντιπροσωπευτικά αγροτικά Προϊόντα της Πιερίας, ορισμένα από τα οποία είναι ονομασίας προέλευσης ή βιολογικής παραγωγής, είναι:

  • Καπνός Κατερίνης
  • Ακτινίδιο (Ολοκληρωμένης Παραγωγής)
  • Φράουλα
  • Κεράσια
  • Ροδάκινα
  • Ελιές – Ελαιόλαδο
  • Σιτηρά
  • Αμπέλια
  • Κηπευτικά
  • Κάστανα
  • Μέλι & Μελισσοκομικά προϊόντα
  • Τυροκομικά Προϊόντα
  • Πουλερικά
  • Θηράματα σε εκτροφεία

 

Παραδοσιακά

Τα αντιπροσωπευτικά Παραδοσιακά Προϊόντα της Πιερίας, ορισμένα από τα οποία είναι βιολογικής παραγωγής, είναι:

  • Γλυκά κουταλιού
  • Μαρμελάδες
  • Λικέρ
  • Τσίπουρο (από αμπέλι & κούμαρο)
  • Κρασί
  • Παραδοσιακές Κομπόστες
  • Παραδοσιακά ζυμαρικά.

 

Βιοτεχνίες Παραδοσιακών Προϊόντων

Χαρακτηριστικές βιοτεχνίες ιδιωτών παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων στην Πιερία είναι:

  • Βιοτεχνία παραγωγής παραδοσιακού τσίπουρου στην Σκοτίνα
  • Παραδοσιακή βιοτεχνία μεταποίησης αγροτικών προϊόντων στη Ρητίνη (γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, γλυκά)
  • Εργαστήριο παραδοσιακής αργυροχρυσοχοΐας στον Παλαιό Παντελεήμονα
  • Κέντρο Κεραμικής Τέχνης στα Παλιάμπελα Κολινδρού
  • Παραδοσιακό κηροποιείο στον Άγιο Δημήτριο
  • Παραγωγή και τυποποίηση κατεψυγμένων & παραδοσιακών ζυμαρικών στην επαρχιακή οδό Τρίλοφου – Άνω Αγ. Ιωάννη
  • Βιοτεχνία Παραδοσιακών Αλλαντικών στη Βρία Πιερίας.
  • Εργαστήριο και εκθετήριο παραδοσιακών σκευών από μέταλλο, υφαντών, πήλινων και παρασκευής παραδοσιακών εδεσμάτων στο Δίον Πιερίας.

 


Γαστρονομία

Η τοπική κουζίνα στην Πιερία προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία από ελληνικά, τοπικά και παραδοσιακά φαγητά, γλυκίσματα και ποτά. Είναι φτιαγμένα από γνήσια υλικά που εξασφαλίζουν την υγιεινή διατροφή και τη γευστική απόλαυση.

Γεύσεις παραδοσιακές, ελληνικές, αξέχαστες που φέρνουν στο νου ευχάριστες στιγμές, χαρούμενες γιορτινές βραδιές και ζεστά μεσημέρια με τους αγαπημένους φίλους ή όλη την οικογένεια γύρω από το τραπέζι. Γεύσεις που έχουν την ομορφιά και το άρωμα της ρίγανης, του μαϊντανού, του βασιλικού, του δυόσμου, του μοσχοκάρυδου, της κανέλας και του γαρύφαλλου.

Η Μακεδονική κουζίνα και η κουζίνα της Πιερίας, σαν αναπόσπαστο κομμάτι της, χαρακτηρίζονται έντονα από τα λογής λογής κρεατικά, τυροκομικά και πίτες που αποτελούν το μακεδονικό τραπέζι, το οποίο είναι ιδιαίτερα γευστικό.

Χαρακτηριστικό της περιοχής είναι η ποικιλία εδεσμάτων, όπως η πρωινή μπουγάτσα, ο βραδινός πατσάς, ο γύρος και το σουβλάκι, σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, που σερβίρονται οπωσδήποτε στις πόλεις, τα όσπρια, οι πίτες, τα ψητά και το κυνήγι ιδιαίτερα στα ορεινά μέρη, τα ψάρια και τα θαλασσινά που σερβίρονται κυρίως στα παραθαλάσσια. Η ποικιλία αυτή μεγαλώνει τον κύκλο των γευστικών ανακαλύψεων, χάρη στη διαφορετική πολιτιστική και γαστρονομική παράδοση των ποντίων, των βλάχων, των σαρακατσαναίων, των μικρασιατών και των ντόπιων κατοίκων.

Πολλές συνταγές αυτών των εδεσμάτων συνδυάζουν την υγιεινή και τη νοστιμιά του ελαιόλαδου, των λαχανικών, των σιτηρών και των ψαριών της Μεσογείου, που αποτελούν τη βάση της Μεσογειακής διατροφής.

Τα περισσότερα από αυτά τα εδέσματα μπορείτε να τα απολαύσετε στα εστιατόρια, τις ταβέρνες, τα ουζερί και τους άλλους χώρους επαγγελματικής κουζίνας που λειτουργούν στην Πιερία. Ορισμένες όμως παραδοσιακές γεύσεις πρέπει οπωσδήποτε να τις αναζητήσετε στην οικιακή κουζίνα των ντόπιων κατοίκων, για να τις γνωρίσετε.

Οι πίτες στη Μακεδονία, αλλά και στην Πιερία, αλμυρές ή γλυκές υπήρξαν και συνεχίζουν να αποτελούν την κορυφαία γεύση της παραδοσιακής κουζίνας και συνιστούν πραγματική τέχνη, αυθεντική και αξεπέραστη:  τυρόπιτα, σπανακόπιτα, χορτόπιτα, λουκανικόπιτα, πρασόπιτα, κολοκυθόπιτα αλμυρή ή γλυκιά, γαλατόπιτα, κρεατόπιτα, κυμαδόπιτα, κασερόπιτα, κοτόπιτα, λαχανόπιτα, ριζόπιτα, κρεμμυδόπιτα, μηλόπιτα.

Εθνικός Δρυμός Ολύμπου

Το 1981, με απόφαση του Διεθνούς Συμβουλίου του Προγράμματος για τον άνθρωπο και την Βιόσφαιρα, ο Ο.Η.Ε. αναγνωρίζει τον Εθνικό Δρυμό ως «Τμήμα του Διεθνούς δικτύου των αποθεμάτων της Βιόσφαιρας». Το δίκτυο αυτό των προστατευομένων δειγμάτων του Παγκόσμιου Οικοσυστήματος είναι αφιερωμένο στη διατήρηση της Φύσης και την Επιστημονική έρευνα στην υπηρεσία του Ανθρώπου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο Εθνικός Δρυμός ως προς τη Γεωμορφολογία του. Έχει πολλές κορυφές, μεγάλες ρεματιές και βαθιές χαράδρες, αμφιθεατρικές κοιλότητες, σπήλαια και βάραθρα, καθώς και πολλές πηγές, μικρές εποχικές λίμνες και χείμαρρους. Το κλίμα επηρεάζεται από τη γεωγραφική θέση, τον όγκο του βουνού, τα πετρώματα και τις πλαγιές του. Συχνό φαινόμενο είναι η αναστροφή των θερμοκρασιών και της υγρασίας, καθώς και η εμφάνιση πολλών μικροκλιμάτων.

Στον Εθνικό Δρυμό υπάρχουν συνολικά τέσσερις διαδοχικές ζώνες βλάστησης (Μακεία, Δάσος κωνοφόρων – φυλλοβόλων, Ορεινό δάσος κωνοφόρων, Αλπική βλάστηση). Η χλωρίδα του είναι μοναδική, με μεγάλη ποικιλία φυτών, από τα οποία τα 23 είναι ενδημικά. Στην πανίδα του έχουν παρατηρηθεί 32 είδη θηλαστικών, 108 είδη πουλιών, καθώς και μια μεγάλη ποικιλία εντόμων, κυρίως πεταλούδες.

 

Χλωρίδα

Οι μεταβολές των κλιματολογικών συνθηκών, η υψομετρική διαφορά, η ποικιλία του ανάγλυφου και η μικρή απόσταση από τη θάλασσα επηρεάζουν την κατανομή των διαφόρων φυτικών συστημάτων.

Υπάρχουν συνολικά πέντε διαδοχικές υψομετρικές ζώνες βλάστησης χωρίς σαφή όρια μεταξύ τους:

  • Από 0 – 300 μ. είναι η ζώνη όπου καλλιεργούνται κυρίως αμπέλια και ελιές, ευδοκιμούν πολλά οπωροφόρα δέντρα και φύονται τα φρύγανα.
  • Από 300 – 700 μ., στη ζώνη των αείφυλλων σκληρόφυλλων (μακκία), υπάρχουν τα πλατύφυλλα αειθαλή με συνηθέστερα είδη καστανιές, δρυς, κουμαριές κ.α.
  • Από τα 700 – 1600μ εκτείνεται η ζώνη με μικτό δάσος κωνοφόρων και φυλλοβόλων. Κυρίαρχο είδος βλάστησης είναι η μαύρη πεύκη. Εμφανίζονται ακόμη η οξιά, σε μικρές ομάδες η ελάτη, σποραδικά η φτελιά, η αγριοκερασιά, ο ίταμος, η κρανιά και μια σημαντική ποικιλία από ποώδη φυτά.
  • Από τα 1600 – 2100μ. εκτείνεται η ζώνη του ορεινού δάσους κωνοφόρων, με το χαρακτηριστικό και σπάνιο είδος πεύκου το ρόμπολο καθώς και την ορεινή πεύκη. Η ζώνη αυτή αντιπροσωπεύεται από ασθενή ποώδη βλάστηση που περιλαμβάνει σπάνια είδη φυτών, ενδημικά των Βαλκανίων.
  • Πάνω από το όριο των 2100μ. εκτείνεται η αλπική ζώνη, όπου στα λιβάδια, στους βράχους και στις απότομες πλαγιές ζουν μερικά από τα ωραιότερα ελληνικά αγριολούλουδα και τα περισσότερα ενδημικά φυτά του Ολύμπου.

Στη χλωρίδα του Ολύμπου έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα πάνω από χίλια επτακόσια (1700) είδη φυτών, περίπου το 25% της ελληνικής χλωρίδας.

Στην γυμνή από δέντρα αλπική ζώνη υπάρχουν πάνω από 150 είδη φυτών. Από αυτά, τα μισά βρίσκονται μόνο στη Βαλκανική χερσόνησο και τα είκοσι τρία (23) είναι ενδημικά του Ολύμπου, μοναδικά στον κόσμο.

 

Πανίδα

Στην πανίδα του Ολύμπου, η οποία περιλαμβάνει σημαντική ποικιλία ειδών, έχουν καταγραφεί τριάντα δύο (32) είδη θηλαστικών, όπως το αγριοκάτσικο (fupicapra rupicapra), το ζαρκάδι (capreolus capreolus), το αγριογούρουνο (sus scrofa), η αγριόγατα (felis sulvestris), το κουνάβι (martes foina), η αλεπού (vulpes vulpes), ο σκίουρος (sciurus vulgaris) κ.α. Στα οκτώ διαφορετικά οικοσυστήματα του δρυμού, από τα 300μ. μέχρι τα 2918μ., έχουν παρατηρηθεί εκατόν τέσσερα (104) είδη πουλιών ορισμένα από τα οποία είναι σπάνια. Από τα απειλούμενα με εξαφάνιση είδη φωλιάζουν ή τρέφονται στην περιοχή του δρυμού 11 είδη αρπακτικών (το 41% του πληθυσμού της Ευρώπης), όπως ο Γυπαετός (Gypaetus Barbatus), ο Μαυρόγυπας (Aegypius monachus), ο Φιδαετός (Circaeyous gallicus), το Σαΐνι (Accipiter brevipes), ο Χρυσαετός (Aquila chrisaetos), το Χρυσογέρακο (Falco biarmicus) και ο Πετρίτης (Falco peregrinus) και 7 είδη δρυοκολαπτών (το 70% του πληθυσμού της Ευρώπης). Έχει ακόμη μία σπάνια ερπετοπανίδα (φίδια, χελώνες, σαύρες, κ.λπ.), ορισμένα αμφίβια στα ρέματα και τις εποχικές λίμνες και μια μεγάλη ποικιλία εντόμων, κυρίως πεταλούδες για τις οποίες ο Όλυμπος φημίζεται.

 

Μικροκλίμα

Το κλίμα του Ολύμπου στις χαμηλότερες περιοχές είναι τυπικά μεσογειακό, δηλαδή θερμό και ξηρό το καλοκαίρι, ενώ υγρό το χειμώνα.

Στις ψηλότερες περιοχές είναι πιο υγρό και πέφτει συχνά χιόνι όλο το χειμώνα, ενώ η βροχή είναι συνηθισμένο φαινόμενο και το καλοκαίρι.

Η θερμοκρασία κυμαίνεται το χειμώνα από -20 έως -10 βαθμούς Κελσίου, και το Καλοκαίρι, γενικά, από 0 έως 20 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Η έντονη ποικιλομορφία του ανάγλυφου, ο διαφορετικός προσανατολισμός των δασωμένων πλαγιών και η θέση τους σε σχέση με τη θάλασσα επηρεάζουν κατά τόπους το κλίμα του. Έτσι, παρατηρείται το συχνό φαινόμενο της αναστροφής θερμοκρασιών και υγρασίας και η εμφάνιση πολλών μικροκλιμάτων. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το γεωλογικό υπόβαθρο και το έδαφος, ευνοούν την ανάπτυξη ιδιαίτερων τύπων βλάστησης και χαρακτηριστικών βιοτόπων.

 


Πιέρια Όρη

Βορειοδυτικά του Ολύμπου απλώνονται τα μυθικά Πιέρια Όρη. Η ιδιαίτερη ομορφιά, η γεωμορφολογική ηπιότητα και η αρμονία των γραμμών τους εντυπωσίασαν τους αρχαίους Έλληνες και σ’ αυτόν τον τόπο διάλεξαν να τοποθετήσουν τις εκφράσεις της τέχνης και του πολιτισμού, τις Πιερίδες Μούσες.

Παραδοσιακοί οικισμοί με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, όπως τα Σκοτεινά (Μόρνα), η Μηλιά, η Ρητίνη, το Ελατοχώρι, τα Ρυάκια και ο Κολινδρός απλώνονται στα Πιέρια και δίνουν την ευκαιρία στον επισκέπτη για διαδρομές ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς. Τα Πιέρια όρη είναι γνωστά για την πλούσια χλωρίδα τους και κυρίως για τα φυλλοβόλα δάση, καθώς και για ορισμένα σπάνια είδη αγριολούλουδων. Η πανίδα τους αποτελείται από συνηθισμένα θηλαστικά, πτηνά, ερπετά και ποικιλία εντόμων. Σε εφαρμογή της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, εντάχθηκαν στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο «ΦΥΣΗ 2000» (NATURA 2000) τα Πιέρια όρη, με κωδικό GR 1250002.

 

Χλωρίδα

Χαρακτηριστικά της πλούσιας χλωρίδας των Πιερίων είναι τα φυλλοβόλα δάση οξιάς, δρυός, καστανιάς, πεύκου και ελάτης. Πλατάνια, σφενδάμια και λυγαριές σχηματίζουν μοναδικά άλση στις όχθες των χειμάρρων του βουνού. Φύονται επίσης όλα τα συνηθισμένα είδη χλωρίδας του γειτονικού Ολύμπου. Ροζ ανεμώνες, σαλέπι, άγρια γαρύφαλλα και αγριοφράουλες είναι ορισμένα από τα σπάνια είδη χλωρίδας των Πιερίων.

 

Πανίδα

Η πανίδα στα Πιέρια Όρη αποτελείται κυρίως από αλεπούδες, κουνάβια, λύκους, σκίουρους, αγριογούρουνα, λαγούς, μικρά αρπακτικά πουλιά, πέρδικες, ορτύκια και άλλα πτηνά. Επίσης, υπάρχουν ερπετά, όπως φίδια, χελώνες, σαύρες, καθώς και γρύλοι, τσίτσικες, πεταλούδες και άλλα έντομα.

 


Υδροβιότπος Αλιάκμονα – Έλος Αγαθούπολης

Το Δέλτα του Αλιάκμονα καλύπτει μία έκταση 40.000 στρεμμάτων. Μαζί με τις εκβολές των ποταμών Γαλλικού, Λουδία, Αξιού και τη λιμνοθάλασσα της Αλυκής Κίτρους διαμορφώνει ένα ενιαίο μωσαϊκό υγροτόπων από τα σημαντικότερα της Ευρώπης, με πολλές αξίες για τον άνθρωπο.

Στις όχθες του, σε πυκνή βλάστηση, ζουν η αλεπού, το τσακάλι, ο ασβός, το κουνάβι, η νυφίτσα, ο λαγός, η αγριόγατα και συχνά εμφανίζονται στα αναχώματά του λαγόγυροι και μυοκάστορες. Το σημαντικότερο όμως στοιχείο της πανίδας αυτού του υδροβιότοπου είναι τα πουλιά. Έχουν καταγραφεί διακόσια δεκαπέντε (215) είδη που φωλιάζουν, ξεχειμωνιάζουν ή σταθμεύουν κατά τη μετανάστευσή τους. Οι ερωδιοί είναι τα πιο χαρακτηριστικά από τα είδη αυτά. Άλλα είδη είναι οι λευκοτσικνιάδες, νυχτοκόρακες, χουλιαρομύτες και χαλκόκοτες (που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν), κορμοράνοι, γλαρόνια, θαλασσοσφυριχτές, δώδεκα είδη πάπιας, χήνες, αρπακτικά πουλιά, κ.ά. Δύο άλλα είδη πουλιών που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν είναι ο αργυροπελεκάνος και η λεπτομύτα.

Επίσης στον Αλιάκμονα υπάρχουν τριάντα τρία είδη ψαριών του γλυκού νερού, όπως το ενδημικό μαυροτσιρώνι (Rutilus Macedonicus), καθώς και βατράχια, νεροχελώνες, νερόφιδα, ενώ στο δέλτα του ζουν λαβράκια, κέφαλοι, χέλια κ.α.

Η ανάμιξη του γλυκού με το αλμυρό νερό ευνοεί την ανάπτυξη των οστρακοκαλλιεργειών και κυρίως της μυδοκαλλιέργειας η οποία στην περιοχή αυτή αντιπροσωπεύει το 90% περίπου της συνολικής παραγωγής στην Ελλάδα. Περισσότερα από πεντακόσια (500) διαφορετικά είδη φυτών κοσμούν την περιοχή με τα χρώματα και τα αρώματά τους. Από τα πιο χαρακτηριστικά είναι ο κρίνος της θάλασσας (Pancratium maritimum), το κομπόχορτο (Ephedra distachya), η σαλβίνια (Salvinia natans), η αζόλη (Azolla filiculoides), κ.α.

Τα υλικά που εξακολουθεί να εναποθέτει ο ποταμός στο Δέλτα του, δημιουργούν μικρές αβαθείς λιμνοθάλασσες και αμμονησίδες. Πλούσια ενδημική βλάστηση καλύπτεται από θάμνους, στο περιβάλλον των οποίων αναπτύσσονται πάρα πολλά είδη ενδημικών εντόμων. Ψηλά δένδρα, όπως φτελιές, σκλήθρα, ιτιές, κ.ά., αποτελούν ιδανικό χώρο φωλεοποίησης για ερωδιούς και αρπακτικά πουλιά. Το έλος της Αγαθούπολης αποτελεί επί μέρους υγρότοπο του Δέλτα. Είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα τμήματά του με την ευκολότερη πρόσβαση και έχει δημιουργηθεί από τα φερτά υλικά του Αλιάκμονα. Στο έλος υπάρχουν όλα τα είδη πτηνών που παρατηρούνται στο Δέλτα. Ευνοούνται όμως τα υδροβατικά είδη (φοινικόπτερα, χουλιαρομύτες, ερωδιοί) που βρίσκουν τροφή στα ρηχά νερά. Τον χειμώνα συγκεντρώνονται χιλιάδες υδρόβια πτηνά, όπως παπιά, χήνες, κύκνοι και βουτηχτάρια. Στις λασπώδεις εκτάσεις του φωλιάζει ο καλαμοκανάς.

Στη Νέα Αγαθούπολη βρίσκεται το θεματικό περίπτερο του υγρότοπου του δέλτα του Αλιάκμονα και της Αλυκής Κίτρους. Ο χώρος αυτός λειτουργεί στα πλαίσια της Προγραμματικής Σύμβασης για την προστασία και ανάδειξη της περιοχής Δέλτα Αξιού, Λουδία, Αλιάκμονα, Γαλλικού και Αλυκής Κίτρους. Σκοπός της λειτουργίας του περιπτέρου είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των αρμόδιων φορέων και του κοινού για την ανεκτίμητη οικολογική αξία της περιοχής. Με βάση αυτό το περίπτερο οργανώνονται επισκέψεις στο έλος της Αγαθούπολης, στο υπόλοιπο τμήμα του Δέλτα, αλλά και στην Αλυκή Κίτρους.

 

Τίτλος: Θεματικό Περίπτερο Νέας Αγαθούπολης
Διεύθυνση: Νέα Αγαθούπολη, Τ.Κ. 60 066, Νομός Πιερίας
Τηλέφωνο: 2353 51 677

 


Υδροβιότοπος Αλυκής Κίτρους

Ανάμεσα στις πλούσιες φυσικές ομορφιές του Νομού Πιερίας, στο ακρωτήριο Αθερίδα, ξεχωρίζει ένας ιδιαίτερος τύπος υγροτόπου, η λιμνοθάλασσα της Αλυκής Κίτρους, συνολικής έκτασης περίπου 15.000 στρεμμάτων. Η λιμνοθάλασσα αυτή έχει δημιουργηθεί από τα φερτά υλικά μικρών ρεμάτων και του ποταμού Αλιάκμονα.

Στην έκταση αυτή μπορείτε να συναντήσετε σπάνια είδη τόσο από το φυτικό όσο και από το ζωικό βασίλειο. Σε οικοσυστήματα σαν κι αυτό με υψηλή αλατότητα, επιζούν μόνο ορισμένα χαρακτηριστικά είδη φυτών και οργανισμών.

Οι αμμοθίνες είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Λιμνοθάλασσας του Κίτρους και αποτελεί τη μεγαλύτερη σε πλάτος κι έκταση περιοχή με τέτοια βλάστηση στη Β. Ελλάδα. Εκεί επιβιώνουν ειδικά προσαρμοσμένα είδη, όπως ο κρίνος της θάλασσας (Pancratium maritimum), ένα από τα πιο όμορφα φυτά της ελληνικής χλωρίδας που προστατεύεται με ειδική νομοθετική ρύθμιση και οι εντυπωσιακές κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου αλμυρήθρες. Εκτός από τα φυτά, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι οργανισμοί που βρίσκονται σε μεγάλη πυκνότητα και αποτελούν τροφή για τα πουλιά της περιοχής.

Χαρακτηριστικός οργανισμός, το μικρό Artemia Salina που αποτελεί τροφή ενός από τους εντυπωσιακότερους επισκέπτες της Αλυκής, του Φοινικόπτερου (Phinicopterus ruber). Το ροζ χρώμα των Φοινικόπτερων αποδίδεται στην κατανάλωση αυτών των ανόστρακων καρκινοειδών Artemia Salina. Μέχρι σήμερα έχουν παρατηρηθεί εκατόν εξήντα τρία (163) είδη πουλιών από τα οποία τα πενήντα ένα (51) φωλιάζουν στην περιοχή. Οι πληθυσμοί οκτώ ειδών που χρησιμοποιούν τον υγρότοπο είναι διεθνούς σημασίας. Τέτοια είδη είναι η χουλιαρομύτα, η βαρβάρα, η αβοκέτα, το νεροχελίδονο, ο λεπτόραμφος γλάρος, το γελογλάρονο, το νανογλάρονο και ο μαυροκέφαλος γλάρος.

Μέχρι το 1989 στην Αλυκή φώλιαζε η σημαντικότερη ποικιλία μαυροκέφαλων γλάρων (Larus melanocephalus). Σήμερα έχουν απομείνει ορισμένες οικογένειες και χρησιμοποιούν κατ’ αποκλειστικότητα τον υγρότοπο μόνο για την αναπαραγωγή τους. Στη Λιμνοθάλασσα ανακαλύπτει κανείς τους πιο μεγάλους πληθυσμούς της μεσογειακής χελώνας ή ονυχοχελώνας (Testudo hermanni) σ’ ολόκληρη την ήπειρό μας (250 ως 1000 χελώνες ανά στρέμμα). Σε διάφορα σημεία εντοπίζει κανείς επτά είδη από αμφίβια. Ανάμεσά τους κυριαρχούν οι βάτραχοι. Καταμετρήθηκαν επίσης δεκαπέντε διαφορετικά είδη από φίδια, σαύρες και χελώνες της ξηράς και του νερού.

Σε εφαρμογή της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο «ΦΥΣΗ 2000» (NATURA 2000) η Αλυκή Κίτρους, με κωδικό GR 1250004.

Μεταξύ της Αλυκής Κίτρους και του Πλαταμώνα υπάρχουν ορισμένοι μικροί υγρότοποι. Χαρακτηριστικοί είναι το έλος μεταξύ Παραλίας και Ολυμπιακής Ακτής, οι εκβολές του Μαυρονερίου, και οι εκβολές των ρεμάτων στην παραλία του Λιτοχώρου. Οι μικροί αυτοί υγρότοποι φιλοξενούν κοινά είδη πουλιών (νερόκοτες, φαλαρίδες), αλλά και την σπάνια πετροτριλίδα. Τον χειμώνα φιλοξενούν παρυδάτια πουλιά.

 


Υδροβιότοπος των Νέων Πόρων

Ο Υδροβιότοπος των Νέων Πόρων βρίσκεται στο βόρειο μέρος του Δέλτα του ποταμού Πηνειού. Είναι ένας τόπος με μεγάλη βιοποικιλότητα και οικολογική αξία.

Η χλωρίδα του περιλαμβάνει πάνω από εξακόσια (600) είδη φυτών που κατατάσσονται σε πέντε μεγάλες κατηγορίες: εκτάσεις με πλατάνια, σκλήθρα, φτελιές κ.ά., εκτάσεις με αρμυρίκια (θαμνώνες), εκτάσεις με παλιούρι (θαμνώνες), εκτάσεις με καλαμώνες και εκτάσεις με αμμόφιλη και άλλη βλάστηση, κυρίως αγριολούλουδα.

Η πανίδα του αποτελείται από αποδημητικά πουλιά, για τα οποία είναι ο μεγαλύτερος μεταναστευτικός σταθμός της Ανατολικής Ηπειρωτικής Ελλάδας. Εκεί ζουν επίσης διακόσια εικοσιπέντε (225) μόνιμα υδρόβια πτηνά και άλλα είδη ορνιθοπανίδας, όπως τα αρπακτικά του γειτονικού Κάτω Ολύμπου. Υπάρχουν τριάντα εφτά (37) είδη ψαριών (το τυλινάρι, το γυφτόψαρο, κ.ά.), ενώ πιθανολογείται η παρουσία άλλων έντεκα (11) ειδών. Η πανίδα συμπληρώνεται από ορισμένα συνηθισμένα αμφίβια και ερπετά είδη.

 

Καθεστώς Προστασίας

Η περιοχή αυτή έχει περιληφθεί στον Επιστημονικό Κατάλογο «ΦΥΣΗ 2000» (NATURA 2000) και έχει χαρακτηρισθεί Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά στην Ελλάδα. Δεν έχει όμως ακόμη ενταχθεί σε κάποιο επίσημο ειδικό καθεστώς προστασίας. Η Δασική Υπηρεσία έχει οριοθετήσει εκεί καταφύγιο άγριας ζωής συνολικής έκτασης 4.000 στρεμμάτων.

 


Χλωρίδα

Η μικρή απόσταση από τη θάλασσα επιτρέπει την ανάπτυξη χαρακτηριστικών τύπων βλάστησης με πολλές ιδιαιτερότητες. Σε υψόμετρο από 0 έως 300μ. φύονται φρύγανα και γνωστά αγριολούλουδα της ελληνικής μεσογειακής χλωρίδας, όπως μαργαρίτες, παπαρούνες, πασχαλιές, αμάραντοι, μενεξέδες, καμπανούλες, κρίνοι, κυκλάμινα, μολόχες κ.α.

Στις όχθες των ποταμών και των ρεμάτων αναπτύσσονται μικρά άλση από πλατάνια, λεύκες, ακακίες, λυγαριές, ενώ διάσπαρτα στις υπόλοιπες περιοχές υπάρχουν ευκάλυπτοι, πικροδάφνες, συκιές, μουριές, κυπαρίσσια, βατόμουρα κ.α.

Επίσης στις πεδινές περιοχές καλλιεργούνται κυρίως σιτηρά, καπνός, καλαμπόκι, ρύζι, βαμβάκι, ζαχαρότευτλα, φράουλες, αμπέλια και ελιές. Ευδοκιμούν ακόμη πολλά οπωροφόρα δέντρα, όπως ακτινίδια, ροδακινιές, αχλαδιές, μηλιές, βερικοκιές, κερασιές, καθώς επίσης φουντουκιές και αμυγδαλιές.

 


Πανίδα

Η πανίδα στις πεδινές περιοχές περιλαμβάνει κυρίως κουνάβια, σκίουρους, αλεπούδες, λαγούς, μικρά τρωκτικά, μικρά αρπακτικά πτηνά, πέρδικες, ορτύκια, αηδόνια, κοτσύφια, καρακάξες, κοράκια, δεκαοχτούρες, περιστέρια, σπουργίτια, πελαργούς, χελιδόνια και άλλα αποδημητικά και ενδημικά πτηνά, ερπετά, όπως φίδια, χελώνες, σαύρες, καθώς και γρύλους, τζίτζικες και άλλα έντομα.

Τα εκτρεφόμενα είδη πανίδας που συχνότερα απαντώνται είναι κατσίκες, πρόβατα, χοίροι, βοοειδή, κουνέλια, όρνιθες και άλλα είδη πουλερικών. Υπάρχουν επίσης ορισμένες σημαντικές μονάδες που εκτρέφουν αγριογούρουνα και στρουθοκαμήλους.

Τα συχνότερα κατοικίδια είδη είναι οι σκύλοι, οι γάτες, τα άλογα σε ορισμένα αγροκτήματα, τα μουλάρια και τα γαϊδούρια στις αγροτικές περιοχές.

 


Θάλασσα

Ο ζωντανός κόσμος στον θαλάσσιο χώρο της Πιερίας προσφέρει μεγάλο πλούτο σε είδη χλωρίδας και πανίδας.

  • Φυτά: Μακρόφυτα, όπως Λιβάδια Ποσειδωνίας (φανερόγαμα), «κιστοζέιρα» (είδος φύκης) κ.α.
  • Μικροοργανισμοί: Φυτοπλαγκτόν  (Διάτομα), ζωοπλαγκτόν.
  • Εχινοδέρματα: Αστερίες, αχινοί.
  • Καρκινοειδή: Γαρίδες, καραβίδες, καβούρια, γάμπαρη, ανόμουρα.
  • Δίθυρα: Μύδια, στρείδια, χτένια, κυδώνια, αχιβάδες.
  • Κεφαλόποδα: Καλαμάρια, χταπόδια, σουπιές.
  • Γαστερόποδα: Πεταλίδες.
  • Πολύχαιτοι Δακτυλιοσκώληκες: Διάφοροι τύποι σκωλήκων θαλάσσιου βυθού.
  • Ψάρια: Γλώσσες, μουρμούρες, τσιπούρες, λαβράκια, κέφαλοι, λυθρίνια, συναγρίδες, φαγκριά, μπαρμπούνια, ζαργάνες και κουτσομούρες. Επίσης γόπες, σαρδέλες, σαυρίδια, γαύροι, σκουμπριά, μπακαλιαράκια, σπάροι, χιόνες, μελανούρια, δράκαινες, σκορπιοί, φανάρια (πεσκαδρίτσες) και χελιδονόψαρα.
  • Πτηνά: Γλάροι σε όλη την παράκτια έκταση. Ιδιαίτερα στους παράκτιους υγρότοπους, ασημόγλαροι, μαυρόκοτες, αγριόπαπιες, αγριόχηνες, χουλιαρομύτες, κορμοράνοι, σταχτοτσικνιάδες και πελαργοί.

 


Κλίμα

Το ήπιο, υγρό, παραθαλάσσιο και πεδινό κλίμα παράλληλα με το ξηρό και ψυχρό των ημιορεινών και ορεινών τοποθεσιών της περιοχής διαμορφώνουν ένα κλιματολογικό περιβάλλον και έναν τόπο ιδανικό για επίσκεψη σ’ όλη τη διάρκεια του έτους για κάθε απαιτητικό επισκέπτη της Πιερίας.

 


Οδηγός Προστασίας Περιβάλλοντος

Οι περισσότερες από τις παρεμβάσεις του ανθρώπου στο φυσικό του περιβάλλον έχουν σαν πρωταρχική αιτία τη γενικότερη αναπτυξιακή πολιτική με τα μέτρα εφαρμογής της στη γεωργία, την αλιεία, την ενέργεια, την βιομηχανία, την κατοικία και τον τουρισμό. Αυτά αποβλέπουν στη μέγιστη οικονομική ωφέλεια, στο συντομότερο χρονικό διάστημα, από την εκμετάλλευση των φυσικών και περιβαλλοντικών πόρων.

Μία άλλη βασική αιτία της αλλοίωσης του φυσικού περιβάλλοντος από τον άνθρωπο είναι η αλόγιστη και υπερβολική χρήση των φυσικών πόρων τόσο για βιοποριστικούς λόγους όσο και για λόγους αναψυχής και ιδιαίτερα τουριστικούς.

Αγαπητέ επισκέπτη και κάτοικε της περιοχής, έχοντας σαν σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού που ζει και επισκέπτεται την Πιερία, σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, σου προτείνουμε την εφαρμογή στην καθημερινή ζωή των μέτρων που περιέχονται στον Οδηγό που ακολουθεί.

Η τήρηση των απλών κανόνων που περιλαμβάνει μπορεί να συμβάλει στην ορθολογική χρήση των φυσικών και περιβαλλοντικών πόρων της περιοχής και στην ανανέωση και επανειλημμένη χρήση τους (αειφορική χρήση).

 

Όρη – Πεδιάδες

Για την προστασία τους προτείνουμε:

  • Την τοποθέτηση των απορριμμάτων σε ειδικούς κάδους, όπου υπάρχουν
  • Μεταφορά των απορριμμάτων με σακούλες σε σημεία εύκολης αποκομιδής, όταν οι ειδικοί κάδοι δεν υπάρχουν
  • Το σβήσιμο του αναμμένου τσιγάρου μακριά από κάθε καλλιέργεια ή δάσος
  • Την αποφυγή χρήσης σπίρτων και άλλων εύφλεκτων υλικών κοντά σε κάθε καλλιέργεια και δάσος
  • Το σεβασμό της ζωής των ζώων και των φυτών του ορεινού, ημιορεινού και πεδινού φυσικού περιβάλλοντος
  • Την αποφυγή εκχερσώσεων, οικοπεδοποιήσεων και αυθαίρετων κατασκευών, της αλόγιστης χρήσης λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, του παράνομου κυνηγιού και της παράνομης αλιείας
  • Την ελάττωση των προϊόντων μιας χρήσης, π.χ. πλαστικών συσκευασιών κλπ, με την παράλληλη αύξηση της χρήσης γυάλινων συσκευασιών
  • Την χρήση υλικών χάρτου προέλευσης από ανανεώσιμες πηγές
  • Την ανακύκλωση απορριμμάτων και επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων, όταν αυτό είναι εφικτό
  • Την εξοικονόμηση ενέργειας με κάθε δυνατό τρόπο στην κατοικία, στο μέσο μεταφοράς κ.α.

 

Εθνικός Δρυμός Ολύμπου

Για την προστασία του Περιβάλλοντος στον Εθνικό Δρυμό προτείνουμε την είσοδο στον Δρυμό μόνο από τους υπάρχοντες δρόμους, την κυκλοφορία στο εσωτερικό του μόνο στα διαμορφωμένα μονοπάτια από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου και τη στάθμευση αποκλειστικά στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους.

Επίσης, προτείνουμε την αποφυγή:

  • Της κοπής δέντρων και ξεριζώματος θάμνων, φυτών, της συλλογής ή καταστροφής φυτοχώματος, σπόρων, φωλιών, αυγών, νεοσσών
  • Του κυνηγιού κάθε ζώου με οποιοδήποτε μέσο καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς
  • Της πρόκλησης ζημιών σε γεωλογικούς σχηματισμούς
  • Της ελεύθερης κυκλοφορίας παιδιών κάτω των 14 ετών χωρίς συνοδό και οποιωνδήποτε συνοδευόμενων ζώων
  • Της καταστροφής ή απομάκρυνσης τεχνικών έργων και υλικών του Δρυμού
  • Του ανάμματος φωτιάς και της ρήψης αναμμένων τσιγάρων και σπίρτων
  • Της κατασκήνωσης με οποιαδήποτε μορφή
  • Της πώλησης τροφίμων και άλλων αντικειμένων, καθώς και της έκθεσης και διανομής τους με οποιονδήποτε τρόπο
  • Της κολύμβησης στα ρέματα του Δρυμού
  • Της τοποθέτησης σκουπιδιών σε χώρους άλλους από τα υπάρχοντα δοχεία απορριμμάτων και της ρύπανσης του χώρου του Δρυμού γενικά
  • Της βοσκής κάθε ζώου
  • Της εγκατάστασης κυψελών μελισσοσμηνών χωρίς την άδεια των αρμοδίων υπηρεσιών

 

Ακτές

Για το Παράκτιο και Παραθαλάσσιο Περιβάλλον προτείνουμε:

  • Τη διατήρηση της ακτής καθαρής με τη χρήση κάδων απορριμμάτων που υπάρχουν και την αποφυγή ρύπανσης της θάλασσας με τροφές, χαρτιά, σκουπίδια, πλαστικά ή μεταλλικά αντικείμενα και λάδια μηχανής σκαφών. Όπου δεν υπάρχουν κάδοι απορριμμάτων, απαραίτητη είναι η μεταφορά των σκουπιδιών με σακούλες σε σημεία εύκολης αποκομιδής
  • Την επιλογή προϊόντων που δημιουργούν λιγότερα σκουπίδια
  • Ττην επιλογή απορρυπαντικών φιλικών με το περιβάλλον και την αποφυγή χρήσης προϊόντων επικίνδυνων και τοξικών
  • Το σεβασμό της βλάστησης από θάμνους και δέντρα του ευρύτερου φυσικού παράκτιου χώρου ώστε να παραμένει, αν είναι δυνατόν, ανέπαφος
  • Το βάδισμα, την ενοικίαση ποδηλάτου ή τη χρήση του τοπικού λεωφορείου για την πρόσβαση στην παραλία
  • Την εφαρμογή των κωδίκων συμπεριφοράς σε κάθε τοπική παραλία και των οδηγιών για ασφάλεια, όπως επίσης την αναφορά στις Αρμόδιες Αρχές κάθε καταστροφής ή υποβάθμισης του παράκτιου φυσικού περιβάλλοντος (φυτών, ζώων, κλπ.)
  • Τον περιορισμό της χρήσης νερού και ρεύματος στον τόπο παραθερισμού ή και κατοικίας
  • Την προτίμηση και επιλογή τοποθεσίας για διακοπές που ενδιαφέρεται και παίρνει μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντός της

 

Υδροβιότοποι

Για το Περιβάλλον των Υδροβιοτόπων προτείνουμε:

  • Την είσοδο και κυκλοφορία μόνο από τους υπάρχοντες δρόμους και τα διαμορφωμένα μονοπάτια και παρατηρητήρια
  • Την αποφυγή της εξόρυξης άμμου, της καταστροφής και συλλογής θάμνων, φυτών, σπόρων, φυτοχώματος, φωλιών, αυγών, νεοσσών και γενικά όλων των ειδών της χλωρίδας και πανίδας
  • Την αποχή από το κυνήγι και το ψάρεμα κάθε ζώου και ψαριού με οποιοδήποτε μέσο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους
  • Την αποφυγή θορύβων και ενοχλήσεων των ζώων και πτηνών (υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να φύγουν και να μην επανέλθουν ποτέ στους υδροβιότοπους της Πιερίας)
  • Την ορθολογική χρήση του νερού, π.χ. την κατασκευή φραγμάτων με προαπαιτούμενη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων
  • Την αποφυγή των εκχερσώσεων και οικοπεδοποιήσεων υγροτοπικών εκτάσεων, της αλόγιστης χρήσης λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων στις γειτονικές γεωργικές περιοχές και της ρύπανσης από λύματα προερχόμενα από αποχετεύσεις και απόβλητα γειτονικών οικισμών και βιομηχανιών.

Ξεκινώντας από τα βόρεια του Νομού, ο επισκέπτης θα συναντήσει την αμμώδη παραλία Μεθώνη, της οποίας τα νερά είναι ρηχά. Στην περιοχή μπορείτε να βρείτε ταβέρνες μπροστά στην θάλασσα με φρέσκο ψάρι και όστρακα μιας και μεγάλο μέρος των κατοίκων ασχολούνται με την αλιεία

 


Στην συνέχεια συναντάμε το Μακρύγιαλο, έναν μεγάλο παραθαλάσσιο οικισμό με αμμώδη επίσης παραλία. Στην περιοχή μπορείτε να βρείτε αρκετές ταβέρνες, εστιατόρια αλλά και ενοικιαζόμενα δωμάτια για τη διαμονή σας.

 


Έπειτα βρίσκουμε τις Αλυκές Κίτρους, με μεγάλη σε μήκος αμμώδη παραλία και ένα γραφικό λιμάνι που εξυπηρετεί τους ερασιτέχνες ψαράδες  αλλά και τα κοντινά μυδοτροφία. Στην περιοχή λειτουργεί επίσης μονάδα παραγωγής αλατιού.

 


Περνώντας από τον υδροβιότοπο των Αλυκών και τον Φάρο συναντάμε ανοργάνωτες ερημικές αμμώδης παραλίες. Η περιοχή έχει υψηλή αλατότητα και θεωρείται προστατευόμενη για την χλωρίδα και την πανίδα που αναπτύσσεται εκεί. Μπορείτε να συναντήσετε σπάνια φυτά και πτηνά στην περιοχή καθώς και χελώνες.

 


Στην συνέχεια συναντάμε τον Κορινό, του οποίου οι παραλίες είναι επίσης αμμώδης με σχετικά ρηχά νερά. Η θάλασσα βρίσκεται πολύ κοντά στο χωριό και μπορεί να βρει κανείς οργανωμένες παραλίες εστιατόρια, ξενοδοχεία και αναψυκτήρια.

 


Έπειτα βρίσκουμε την Παραλία Κατερίνης, η οποία τους καλοκαιρινούς μήνες πραγματικά βουλιάζει από τουρισμό. Μόλις επτά χιλιόμετρα από το κέντρο της Κατερίνης, η Παραλία είναι ένα από τα αγαπημένα μέρη των ντόπιων για μπάνιο, φαγητό και διασκέδαση. Ο επισκέπτης μπορεί να βρει πληθώρα επιλογών τόσο για διαμονή, φαγητό, θαλάσσια σπορ, νυκτερινή διασκέδαση καθώς και πολλές άλλες δραστηριότητες. Η ακτή στην περιοχή καλύπτεται από λεπτή άμμο ενώ η θάλασσα είναι αρκετά ρηχή, ιδανική τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικους.

 


Αφού αφήσουμε την Παραλία Κατερίνης λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα βρίσκεται η Ολυμπιακή Ακτή (Κατερινόσκαλα). Οι παραλίες είναι αμμώδης, οργανωμένες με πληθώρα επιλογών για τον επισκέπτη σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια και διασκέδαση.

 


Λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα συναντάμε το Βαρικό. Οι παραλίες ανάλογες με προηγουμένως, αμμώδης με σχετικά ρηχά νερά. Στην περιοχή μπορεί να βρει κανείς κυρίως κάμπινγκ και λιγοστά σπίτια. Οι παραλίες συνήθως δεν είναι οργανωμένες και θα πρέπει να προμηθευτείτε τον δικό σας εξοπλισμό.

 


Στην συνέχεια νοτιότερα συναντάμε το Λιμάνι της Γρίτσας. Στην περιοχή μπορεί να βρει κανείς εστιατόρια, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Υπάρχουν ελεύθερες αλλά και οργανωμένες παραλίες. Αμέσως μετά το λιμάνι η παραλία αρχίζει να έχει βότσαλα και άμμο όπως και ο βυθός. Η θάλασσα εδώ είναι πιο βαθειά σε σχέση με τις προηγούμενες βορειότερες περιοχές.

 


Νοτιότερα συναντάμε την Πλάκα Λιτοχώρου, όπου σημαντικό μέρος της παραλίας καλύπτεται από μεγάλα βότσαλα. Εδώ ο συνδυασμός του Ολύμπου με τη θάλασσα δημιουργεί ένα μαγευτικό τοπίο. Ορισμένες παραλίες είναι σχετικά δυσπρόσιτες (περιοχή γκρέμια), όμως σίγουρα θα αποζημιώσουν τον επισκέπτη με τα πεντακάθαρα νερά και τον εξαιρετικό βυθό. Στην περιοχή μπορεί κανείς να βρει κάμπινγκ, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ψαροταβέρνες, μπαρ/καφέ. Μπορείτε να επιλέξετε αν θα πάτε σε οργανωμένη παραλία ή θα χαλαρώσετε σε κάποια ερημική παραλία.

 


Στην συνέχεια βρίσκουμε την Λεπτοκαρυά, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί αρκετά, προσφέρει πληθώρα επιλογών στον επισκέπτη, και τους καλοκαιρούς μήνες ασφυκτιά από τουρισμό. Οι ακτές καλύπτονται κυρίως από άμμο αλλά και μικρά βότσαλα. Στην περιοχή μπορείτε να βρείτε σχεδόν τα πάντα. Οι παραλίες είναι κυρίως οργανωμένες με beach bar, ψαροταβέρνες, εστιατόρια, αφθονία σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Μεγάλο πλεονέκτημα της περιοχής ο σταθμός του τραίνου που περνάει μέσα από το χωριό και δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη να μετακινηθεί εύκολα και σε γειτονικές πόλεις.

 


Λίγο νοτιότερα, συναντάμε την παραλία της Σκοτίνας, με άμμο και μικρά βότσαλα. Τα νερά αρχίζουν και βαθαίνουν και είναι πολύ καθαρά. Στην περιοχή υπάρχουν αρκετές επιλογές διαμονής σε κάμπινγκ και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Ο επισκέπτης θα συναντήσει τόσο οργανωμένες όσο και ελεύθερες παραλίες με τα δένδρα σε ορισμένα σημεία να φτάνουν πολύ κοντά στη θάλασσα.

 


Ακριβώς δίπλα από τη Σκοτίνα βρίσκεται η παραλία του Παντελεήμονα. Η παραλία είναι αρκετά μεγάλη σε έκταση με άμμο και βότσαλα. Εδώ θα βρείτε αρκετά κάμπινγκ με αρκετό πράσινο, με τα δένδρα, κυρίως πλατάνια να φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. Στην περιοχή υπάρχουν ορισμένα ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία, μίνι μάρκετ, αλλά και επιλογές για φαγητό. Επίσης θα βρείτε αρκετές οργανωμένες παραλίες και beach bar.

 


Αμέσως μετά την παραλία του Παντελεήμονα, συναντάμε τις παραλίες του Πλαταμώνα ακριβώς κάτω από το γνωστό κάστρο. Οι παραλίες αρχικά έχουν μεγάλα βότσαλα και άμμο ενώ όσο προχωράμε νοτιότερα μετά το Λιμάνι συναντάμε μόνο αμμώδης παραλίες. Εξαιρετικές είναι οι παραλίες ακριβώς κάτω από το κάστρο του Πλαταμώνα με πεντακάθαρα βαθειά νερά και όρεξη για εξερεύνηση στο βυθό. Ο Πλαταμώνας τους καλοκαιρινούς μήνες είναι γεμάτος ζωή τόσο από τουρίστες όσο και από επισκέπτες από την Λάρισα που τον θεωρούν αγαπημένο προορισμό για τις διακοπές τους. Οι επιλογές στην περιοχή είναι αμέτρητες τόσο για την διαμονή όσο και για ημερήσιες εξορμήσεις στον βουνό.

 


Στο νοτιότερο άκρο του Νομού Πιερίας βρίσκονται οι Νέοι Πόροι. Ένας οικισμός χτισμένος μπροστά στην θάλασσα. Θα συναντήσετε πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια και αμέτρητες επιλογές για φαγητό και διασκέδαση. Οι παραλίες αμμώδης εκτείνονται αρκετά χιλιόμετρα έως τα σύνορα με την Θεσσαλία.

Φεστιβάλ Ολύμπου

Το Φεστιβάλ Ολύμπου αποτελεί εδώ και 36 χρόνια σταθερή πολιτιστική αναφορά και κορυφαίο θεσμό με πολύμορφη πολιτιστική δραστηριότητα και προσφορά στην Πιερία και ευρύτερα στην Μακεδονία και τη Θεσσαλία. Φιλοδοξία του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου είναι να αποτελέσει πόλο ανάπτυξης και πολιτιστικής δημιουργίας στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει παραστάσεις Αρχαίου Δράματος, Σύγχρονου ελληνικού και ξένου Θεάτρου, Μπαλέτου (κλασικού – μοντέρνου), Συναυλίες κλασικής και λαϊκής μουσικής, καθώς και Επιστημονικές Διαλέξεις των αρχαιολόγων επιστημόνων.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Αρχαίο Θέατρο Δίου και στο Κάστρο του Πλαταμώνα, τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο και τις παρακολουθούν πάνω από 40.000 θεατές κάθε χρόνο.

Πληροφορίες:
Διεύθυνση: Ειρήνης 69, ΤΚ: 60 100, Κατερίνη
Τηλέφωνο: 23510 76 041, 23510 45 690

 


Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ

Διοργανώνεται από την Εστία Πιερίδων Μουσών, η οποία από το 1989 συνεργάζεται με το Διεθνές Συμβούλιο των Οργανωτών Φολκλορικών Φεστιβάλ και Λαϊκής Τέχνης (CIOFF) και αποτελεί ισότιμο μέλος του.

Αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής είναι η σημαντική αναβάθμιση στην οργάνωση και εκτέλεση (τηρώντας πιστά τους διεθνώς ισχύοντες κανόνες και όρους του CIOFF) των Διεθνών Φολκλορικών εκδηλώσεων, που μέχρι το 1985 συμπεριλαμβάνονταν μέσα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Ολύμπου.

Το Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ Ολύμπου αποτελεί σήμερα κορυφαία διεθνή καλοκαιρινή εκδήλωση στο Νομό, αποσπώντας τον έπαινο, τις ευχαριστίες και τα θετικά σχόλια τόσο των ξένων αποστολών που συμμετέχουν όσο και των χιλιάδων Ελλήνων και ξένων θεατών που την παρακολουθούν.

Γεμίζει με λαμπρότητα, πρωτοτυπία και φαντασμαγορία ένα δεκαήμερο κάθε Ιούλιο όλη την Πιερία, χαρίζοντας ένα πρωτόγνωρο θέαμα με λαογραφικά στοιχεία από κάθε γωνιά της γης. Αποτελεί μαζί με τα διεθνή παραδοσιακά φεστιβάλ της Νάουσας, των Ιωαννίνων και της Νέας Καρβάλης Καβάλας, το Ελληνικό Εθνικό Τμήμα του CIOFF.

Πληροφορίες:

Τίτλος:  Εταιρεία Πιερικών Μελετών, “Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης”

Διεύθυνση:        Α’ Πάροδος Ειρήνης 4, ΤΚ: 60 100, Κατερίνη

 


Εκδηλώσεις

Άνοιξη – Τοπικές Γιορτές

ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ, Τρίτη Ημέρα του Πάσχα. Μεγάλος παραδοσιακός χορός στην πλατεία του χωριού μετά τη Θεία Λειτουργία.

ΔΙΟΝ, Τέλος Άνοιξης: Δίια. Πολιτιστικές εκδηλώσεις αφιερωμένες στον Ολύμπιο Δία. Γίνονται αθλητικές εκδηλώσεις με αγώνες δρόμου από το Δίον στην Κατερίνη.

ΕΛΑΤΟΧΩΡΙ, 21 Μαΐου: Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης. Τοπικό πανηγύρι στο χωριό.

ΦΩΤΕΙΝΑ, 20 Μαΐου: «Ανακομιδή λειψάνων Αγίου Νικολάου».

 

Κ. ΜΗΛΙΑ

Κινητή Γιορτή: Άγιο Πάσχα Αυγομαχίες και παραδοσιακοί χοροί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κ. Μηλιάς την Τρίτη μέρα του Πάσχα στη θέση «Μπάρα», λίγο έξω από τον οικισμό.

2 Απριλίου: «Μνήμες Λαζαίων», Εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Κάτω Μηλιάς σε ανάμνηση της μάχης της Μηλιάς στις 2 Απριλίου 1822.

Κινητή Γιορτή: Ζωοδόχου Πηγής, Εκδηλώσεις μουσικής και παραδοσιακών χορών που διοργανώνονται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο στο εξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής το πρωί και στο σχολείο του οικισμού το απόγευμα.

 

ΚΟΛΙΝΔΡΟΣ, ΜΑΪΟΣ: «Κερασογιορτή» Γιορτή που γίνεται κάθε χρόνο, όταν αρχίζει το μάζεμα των κερασιών, με μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις. Προσφέρεται το φημισμένο για την ποιότητά του κολινδρινό κεράσι.

ΛΑΓΟΡΑΧΗ, Κινητή γιορτή: Άγιο Πάσχα, Αναβίωση του εθίμου «Κάψιμο της Ρόκας» την 3η ημέρα του Πάσχα.

ΛΙΤΟΧΩΡΟ, Κινητή Γιορτή: Άγιο Πάσχα, Τη Μεγάλη Παρασκευή γίνεται περιφορά των Επιταφίων όλων των εκκλησιών, με σημείο συνάντησης το «παζάρι». Οι Επιτάφιοι φιλοτεχνούνται όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα από ειδικευμένες Λιτοχωρίτισες. Πρόκειται για αληθινά κομψοτεχνήματα.

 

Μάιος, Χορωδιακή συνάντηση που πραγματοποιείται στην αίθουσα Πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου. Οι εκδηλώσεις διαρκούν δύο ημέρες.

ΛΟΦΟΣ, 23 Απριλίου : Γιορτή του Αγίου Γεωργίου, Μετά την Θεία Λειτουργία, στον αύλειο χώρο του Ναού ακολουθούν τοπικοί χοροί και προσφέρονται παραδοσιακά κεράσματα. Το βράδυ διοργανώνεται μουσική βραδιά, με τη συμμετοχή των χορευτικών τμημάτων του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού.

ΜΟΣΧΟΠΟΤΑΜΟΣ, Κινητή γιορτή: Άγιο Πάσχα, Αναβίωση του εθίμου «Κάψιμο της Ρόκας» την 3η ημέρα του Πάσχα.

ΝΕΑ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ, Κινητή Γιορτή: Άγιο Πάσχα, «Υψηλάντεια», Πενθήμερες εκδηλώσεις από τον Ποντιακό Σύλλογο Νέας Τραπεζούντας «Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ» που πραγματοποιούνται την εβδομάδα αμέσως μετά το Πάσχα.

ΠΑΛΙΑ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ, Κινητή Γιορτή: Ζωοδόχου πηγής, Παραδοσιακό πανηγύρι την Παρασκευή μετά το Πάσχα στην Παλιά Λεπτοκαρυά.

ΠΑΛΙΟΙ ΠΟΡΟΙ, Κινητή Γιορτή: Ζωοδόχου πηγής, Παραδοσιακό πανηγύρι την Παρασκευή μετά το Πάσχα στους Παλιούς Πόρους.

 

ΡΗΤΙΝΗ

Κινητή Γιορτή: Δεύτερη μέρα του Πάσχα, Στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, μετά την Θεία Λειτουργία στην αυλή της εκκλησίας του Μοναστηριού, ακολουθεί λαϊκό γλέντι με παραδοσιακά Πασχαλινά τραγούδια.

Τρίτη μέρα του Πάσχα. “Διπλωτός χορός – Κάψιμο της ρόκας”, Έθιμο όλων των οικισμών της ορεινής Πιερίας, που διατηρείται στη Ρητίνη. Γυναίκες χορεύουν τον διπλωτό χορό (δύο σειρές ενωμένες με τα χέρια χιαστί), τραγουδώντας τραγούδια της γιορτής. Η μεγαλύτερη προπορεύεται με τη ρόκα γνέθοντας μαλλί. Σε κάποια στιγμή η ρόκα παίρνει φωτιά και ακολουθεί κυνηγητό και διάλυση του χορού. Το έθιμο έχει τις ρίζες του στην τουρκοκρατία και σε τέχνασμα, όπως λέγεται, των γυναικών, για να σώσουν παλικάρια που είχαν αιχμαλωτίσει οι τούρκοι.

Κινητή Γιορτή: Αγίου Πνεύματος, Τριήμερο τοπικό πανηγύρι στη Ρητίνη.

 

ΒΡΙΑ, 21 Μαΐου: Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, Τοπικό πανηγύρι στο χωριό.

ΒΡΟΝΤΟΥ, Κινητή Γιορτή: Άγιο Πάσχα, Την Τρίτη μέρα του Πάσχα στην Παλιά Βροντού αναβιώνει το «τραπέζι της Αγάπης». Προσφέρεται στους επισκέπτες γίδα βραστή, φασολάδα και κρασί. Το τραπέζι συνοδεύεται από πλούσιες μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις

 

 

Καλοκαίρι – Τοπικές Γιορτές

ΑΙΓΙΝΙΟ

Ιούνιος: Αγίου Πνεύματος. Κουρμπάνι. Εκδηλώσεις για την καλή υγεία των ανθρώπων από το Σύλλογο «ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ» στο εξωκλήσι της Θείας Ανάληψης, στην περιοχή «Ξάπεφτο». Προσφέρεται στους επισκέπτες ένα παραδοσιακό φαγητό που ονομάζεται κουρμπάνι.

29 Ιουνίου: Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Ο Σύλλογος «ΔΗΜΗΤΡΑ» αναβιώνει την άλλοτε μεγάλη γιορτή των Αγίων Αποστόλων στο χώρο του παλαιού Βυζαντινού Ναού.

 

Πολιτιστικός Αύγουστος, Στα μέσα Αυγούστου ο Σύλλογος «ΔΗΜΗΤΡΑ» διοργανώνει τον Πολιτιστικό Αύγουστο, αφιερωμένο στη γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου. Η εκδήλωση διαρκεί μία εβδομάδα και περιλαμβάνει μουσικές βραδιές με συναυλίες, παραδοσιακούς χορούς και θεατρικές παραστάσεις.

ΑΛΩΝΙΑ, 27 Ιουλίου: Αγίου Παντελεήμονα. Πανηγύρι για τον εορτασμό του Αγίου Παντελεήμονα.

ΑΝΩ ΜΗΛΙΑ, 26 Ιουλίου: Γιορτή της Αγίας Παρασκευής. Εκδηλώσεις στην Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στην Άνω Μηλιά από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μηλιάς και το Δήμο Πέτρας.

ΔΙΟΝ, 26 Ιουλίου: Γιορτή της Αγίας Παρασκευής, πολιούχου του Δίου. Διοργανώνονται μουσικοχορευτικές και άλλες εκδηλώσεις από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δίου «ΟΛΥΜΠΙΟΣ ΖΕΥΣ».

ΚΑΡΙΤΣΑ, 7 Ιουλίου: Αγία Κυριακή. Εκδηλώσεις στην Καρίτσα που διοργανώνονται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρίτσας «ΟΛΥΜΠΟΣ».

ΚΑΤΑΧΑΣ, Αύγουστος: «Αντάμωμα των Ποντίων». Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου γιορτάζεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Καταχά «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» το «Αντάμωμα» των Ποντίων με τους γηγενείς. Περιλαμβάνει χορευτικές εκδηλώσεις και εστίαση στο χώρο του Πευκώνα Καταχά.

 

ΚΑΤΕΡΙΝΗ

Ιούλιος – Αύγουστος: Διεθνές Φεστιβάλ Ολύμπου. Το Διεθνές Φεστιβάλ Ολύμπου προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία από εκδηλώσεις θεάτρου, μουσικής και χορού.

Ιούλιος Τριήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται το 3ο δεκαήμερο του Ιουλίου στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Σιδηροδρομικού Σταθμού από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σιδηροδρομικού Σταθμού.

Αύγουστος: “Ποντιακά Πολιτιστικά Δρώμενα” Διοργανώνονται από την Ένωση Ποντίων Πιερίας. Πραγματοποιούνται συνήθως το πρώτο τριήμερο του Αυγούστου στο προαύλιο του 6ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης. Οι εκδηλώσεις περιέχουν εκθέσεις (φωτογραφίας, ζωγραφικής, ξυλογλυπτικής κ.α.) με θέματα που αφορούν στον Ποντιακό Ελληνισμό. Γίνονται ομιλίες γύρω από την Ιστορία και Λαογραφία του ποντιακού στοιχείου. Συμμετέχουν κορυφαίοι καλλιτέχνες της ποντιακής μουσικής αλλά και γενικότερα της Ελληνικής Μουσικής Παράδοσης.

Διήμερο Παναγίας Σουμελά. Διήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται το 3ο δεκαήμερο του Ιουλίου στις εργατικές κατοικίες Μυλαύλακου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παναγία Σουμελά. Πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται το 3ο δεκαήμερο του Αυγούστου στον αύλειο χώρο του 9ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοκκινοπλιτών.

 

ΚΟΝΤΑΡΙΩΤΙΣΣΑ, 15 Αυγούστου: Κοίμηση της Θεοτόκου. Εκδηλώσεις για τον πανηγυρικό εορτασμό της Παναγίας από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κονταριώτισσας.

ΚΟΡΙΝΟΣ, Ιούνιος: Ποντιακό Πανηγύρι. Εκδηλώσεις πού διοργανώνονται κάθε χρόνο από τον Ποντιακό Σύλλογο Κορινού «ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ» με τη συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών.

 

ΛΙΤΟΧΩΡΟ

Ιούνιος: Εκδηλώσεις για τη Ναυτική Εβδομάδα. Πραγματοποιούνται κάθε δύο χρόνια στον Αθλητικό χώρο του Πάρκου της πόλης, με μεγάλη λαμπρότητα, μια και το Λιτόχωρο παραδοσιακά θεωρείται ναυτικό χωριό.

Ιούλιος: «Θερινά του Δήμου». Δεκαήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις στον αθλητικό χώρο του Πάρκου, με συμμετοχή της Δημοτικής χορωδίας, χορευτικών του Λιτοχώρου και της Μπάντας του Δήμου. Συμμετέχουν και χορωδίες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Πραγματοποιούνται συναυλίες γνωστών τραγουδιστών και δίδονται θεατρικές παραστάσεις.

Αύγουστος: «Ολύμπια». Πραγματοποιούνται αγώνες στίβου και ανώμαλου δρόμου στο Δημοτικό Στάδιο του Λιτοχώρου.

 

ΜΑΚΡΥΓΙΑΛΟΣ, Μυδοχαρά: 3ο δεκαήμερο του Ιουλίου, Τοπικό πανηγύρι όπου προσφέρονται ψητά μύδια και κρασί.

ΜΕΘΩΝΗ 29 Ιουνίου: Πανηγυρική εκδήλωση της εορτής των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

ΝΕΑ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ, Αύγουστος: «Οφιτικό Συναπάντημα». Εκδηλώσεις που πραγματοποιεί ο Ποντιακός Σύλλογος Νέας Τραπεζούντας «Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ» το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου στη Νέα Τραπεζούντα.

ΠΑΛΑΙΟΣΤΑΝΗ, 15 Αυγούστου: Κοίμηση της Θεοτόκου. Πανηγύρι για τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Μοναστήρι της Παναγίας Μακρυράχης.

 

ΠΑΡΑΛΙΑ

Τέλος Ιουνίου: Ναυτική Εβδομάδα. Κάθε δύο χρόνια πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις με εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, ομιλίες, παρουσίαση παραδοσιακών χορών, μουσικές βραδιές κ.α.

Στο πλαίσιο της Ναυτικής Εβδομάδας γίνονται επίσης επιδείξεις τουριστικών, αλιευτικών και ταχύπλοων σκαφών, καθώς και Ναυτικοί Αγώνες στη Θάλασσα.

Μέσα Ιουλίου: Διεθνείς Φολκλορικές Εκδηλώσεις. Ο Δήμος Παραλίας στα μέσα Ιουλίου και για μία εβδομάδα διοργανώνει στα Δημοτικά Διαμερίσματά του εκδηλώσεις με παραδοσιακούς χορούς από Φολκλορικά συγκροτήματα ξένων χωρών, όπως την Τυνησία, την Αρμενία, τη Λευκορωσία, το Καμερούν, τη Σουηδία, τη Σλοβακία, την Ισπανία κ.α.  Η έναρξη των εκδηλώσεων ξεκινά με παρέλαση όλων των Φολκλορικών συγκροτημάτων που συμμετέχουν. Στη συνέχεια δίνεται μεγάλη μουσικοχορευτική παράσταση από τα Φολκλορικά χορευτικά τμήματα των χωρών.

Αύγουστος: Το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου διοργανώνεται το Διεθνές Τουρνουά Ποδοσφαίρου Νέων «ΜΥΤΙΚΑΣ CUP» στην Παραλία Πιερίας από το Δήμο Παραλίας και με τη συνδρομή της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πιερίας.

 

ΠΑΛΑΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΧΩΡΙ, 26 Ιουλίου: Πανηγυρική εκδήλωση της εορτής της Αγίας Παρασκευής στο Π. Ελευθεροχώρι.

ΠΑΛΑΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ, 27 Ιουλίου: Γιορτή του Αγίου Παντελεήμονα. Παραδοσιακό πανηγύρι στον οικισμό του Π. Παντελεήμονα.

ΣΦΕΝΔΑΜΗ, 20 Ιουλίου: Προφήτη Ηλία. Πανηγύρι στο κέντρο του χωριού.

ΣΒΟΡΩΝΟΣ, 15 Αυγούστου: Κοίμηση της Θεοτόκου. Πανηγύρι για τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου.

 

Φθινόπωρο – Τοπικές Γιορτές

ΑΙΓΙΝΙΟ

Σεπτέμβριος: Πολιτιστικές εκδηλώσεις. Την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, στην πλατεία του Αγίου Ανδρέα Αιγινίου, ο Σύλλογος Καβακλιωτών «Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ» πραγματοποιεί πολιτιστικές εκδηλώσεις με λαϊκή και θεατρική βραδιά, παραδοσιακό χορευτικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν και συγκροτήματα από άλλες χώρες.

12 – 18 Σεπτεμβρίου: Εμποροπανήγυρη. Εμπορική έκθεση με παράλληλες μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις. Λειτουργεί από το 1926 και πραγματοποιείται κάθε χρόνο από τις 12 ως τις 18 Σεπτεμβρίου, σε ένα χώρο ειδικά διαμορφωμένο για το σκοπό αυτό. Παρουσιάζει τεράστιο οικονομικό ενδιαφέρον, καθώς συγκεντρώνει πλήθος εκθετών και επισκεπτών από όλη την Ελλάδα.

 

ΑΝΩ ΜΗΛΙΑ, Σεπτέμβριος: Λαϊκό πανηγύρι Ο οικιστικός σύλλογος Άνω Μηλιάς διοργανώνει το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου λαϊκό πανηγύρι με μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις στο καταφύγιο της Άνω Μηλιάς.

ΛΟΦΟΣ, 21 Νοεμβρίου: «Τα Εισόδια της Θεοτόκου». Θρησκευτική γιορτή, κατά την οποία πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λόφου, που περιλαμβάνουν παιδικό θέατρο, δημοτική βραδιά με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς. Το πρωί στο παλιό χωριό «Παλιοζιάζιακoς» γίνεται Θεία Λειτουργία στην εκκλησία της Παναγίας. Προσφέρονται παραδοσιακή φασολάδα και ρέγκα. Ακολουθεί παραδοσιακό γλέντι με χορούς και τραγούδια με τη συνοδεία γκάιντας.

ΠΑΡΑΛΙΑ, Σεπτέμβριος: Ποδηλατοδρομία. Διοργανώνεται από τον Αθλητικό Οργανισμό του Δήμου Παραλίας το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, με στόχο την ευαισθητοποίηση των κατοίκων κάθε ηλικίας και φύλου, για τη χρήση του ποδηλάτου ως μέσο μετακίνησης, άθλησης, ψυχαγωγίας και οικολογικής συμπεριφοράς. Διαδρομή: Περίσταση – Καλλιθέα – Παραλία. Στον χώρο του τερματισμού προσφέρονται στους συμμετέχοντες αναμνηστικά διπλώματα, αναψυκτικά, διάφορα εδέσματα και μικρός αριθμός ποδηλάτων.

ΡΑΧΗ, Οκτώβριος: τα «Πάτρια». Πολυήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις οι οποίες διοργανώνονται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ράχης τον Οκτώβριο κάθε έτους, με την ευκαιρία της πανήγυρης του Αγίου Λουκά του Ευαγγελιστού, πολιούχου του χωριού.

 

Χειμώνας – Τοπικές Γιορτές

ΝΕΑ ΑΓΑΘΟΥΠΟΛΗ, 6 Δεκεμβρίου: Γιορτή του Αγίου Νικολάου.

ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ, 12 Δεκεμβρίου: Γιορτή του Αγίου Σπυρίδωνα. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Αγίου Σπυρίδωνα πραγματοποιεί εκδηλώσεις στην αυλή της εκκλησίας. Παρουσιάζονται παραδοσιακοί χοροί και προσφέρονται διάφορα εδέσματα.

 

ΑΙΓΙΝΙΟ

1 Φεβρουαρίου: Γιορτή του Αγίου Τρύφωνα. Ο Σύλλογος «ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ» αναβιώνει την παραδοσιακή γιορτή των αμπελουργών, με αγιασμό των αμπελώνων, προσφορά εδεσμάτων και κρασιού, καθώς και μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις στο χώρο της Πλατείας του Αγίου Ανδρέα στο Αιγίνιο.

Καθαρά Δευτέρα: Κούλουμα. Ημέρα που σηματοδοτεί την έναρξη της περιόδου του Πάσχα. Ο Δήμος Αιγινίου, σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους «ΔΗΜΗΤΡΑ» και «ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ», διοργανώνει εκδήλωση στο χώρο της Εμποροπανήγυρης. Περιλαμβάνει προσφορά νηστίσιμων εδεσμάτων, πέταγμα χαρταετού και παρουσίαση μουσικοχορευτικού προγράμματος.

 

ΔΙΟΝ, Κινητή Γιορτή: «Το κάψιμο του Ορφανού». Πρόκειται για φαντασμαγορική γιορτή με νηστίσιμα, κρασί, μουσική και χορό γύρω από τις φλόγες της μεγάλης φωτιάς που καίει το βράδυ στο κέντρο του χωριού.

 

ΕΛΑΤΟΧΩΡΙ

6 Ιανουαρίου: Ημέρα των Φώτων “Κυριαλέσα”. Έθιμο όλων των οικισμών που διατηρείται στο Ελατοχώρι. Ομάδα νέων του χωριού παίρνει, μετά από “δημοπρασία”, τις εικόνες της εκκλησίας του χωριού. Στη συνέχεια, οι νέοι ψάλλοντας «Κύριε ελέησον», περνούν από όλες τις πηγές και τα νερά του χωριού και της ευρύτερης περιοχής, καταλήγοντας πάλι στην εκκλησία.

Κινητή Γιορτή: Καθαρά Δευτέρα. Στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Παλιό Ελατοχώρι, μετά την Θεία Λειτουργία, ο Λαογραφικός Σύλλογος Ελατοχωρίου διοργανώνει λαϊκό γλέντι με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια και με προσφορά φασολάδας και νηστίσιμων εδεσμάτων.

 

ΚΑΡΥΕΣ, Καθαρά Δευτέρα: Κούλουμα. Γιορτάζονται στη θέση «Στριβό», λίγο πριν από τον οικισμό Καρυές. Ο Δήμος Πέτρας, σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, πραγματοποιεί εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν παραδοσιακούς χορούς, τραγούδια και πέταγμα χαρταετού. Προσφέρεται παραδοσιακή φασολάδα, λαγάνα και κρασί.

ΚΑΤΕΡΙΝΗ, 7 Ιανουαρίου: Αγ. Ιωάννου του Προδρόμου. Εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Αγ. Ιωάννου του Προδρόμου και αναβίωση του εθίμου των Προδρομιτών από τη Μορφωτική Ένωση Καταφυγιωτών Ν. Πιερίας.

Κινητή γιορτή: Καρναβάλι. Πραγματοποιείται γιορτή καρναβαλιού με μεταμφιέσεις.

 

ΚΙΤΡΟΣ, 8 Ιανουαρίου: Ημέρα της Μπάμπως . Αναβίωση τοπικού παραδοσιακού εθίμου, με τη συμμετοχή μόνο των γυναικών. Τιμώμενο πρόσωπο από όλες τις γυναίκες είναι η «Μαία» του χωριού. Γιορτάζεται με φαγητά, γλυκά και χορό, σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.

ΚΟΝΤΑΡΙΩΤΙΣΣΑ, 18 Ιανουαρίου: Γιορτή του Αγίου Αθανασίου. Διοργανώνονται εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Αγίου Αθανασίου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κονταριώτισσας.

ΛΑΓΟΡΑΧΗ, 6 Ιανουαρίου: Θεοφάνεια. Διοργανώνονται καρναβαλικές εκδηλώσεις την ημέρα των Θεοφανείων.

 

ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ

Κινητή Γιορτή: Γιορτή των Κέδρων. Διοργανώνεται φαντασμαγορική γιορτή για την αναβίωση του διαμελισμού του Ορφέα από τις Μαινάδες με νηστίσιμα, κρασί, μουσική και χορό γύρω από τις φλόγες της μεγάλης φωτιάς που καίει την Κυριακή της Αποκριάς, το βράδυ, στο κέντρο του χωριού. Προσφέρεται ψητή σαρδέλα και κρασί. Γιορτάζεται σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου.

Κινητή Γιορτή: Παραδοσιακό Καρναβάλι . Πρόκειται για παρέλαση καρναβαλιστικών αρμάτων την Καθαρά Δευτέρα.

 

ΛΙΤΟΧΩΡΟ

6 Ιανουαρίου: «Γιορτή Θεοφανείων». Η θρησκευτική γιορτή των Θεοφανείων γιορτάζεται με μεγάλη λαμπρότητα. Αναβιώνει το Βυζαντινό έθιμο των Σίχνων και της πορτοκαλιάς. Περιλαμβάνει τη μεταφορά των Σίχνων (λάβαρα με ψηλούς ιστούς, αργυρούς σταυρούς και πολύχρωμες σημαίες) από τα εξωκλήσια των ναών στους κύριους ναούς, ενώ στη συνέχεια όλοι μαζί καταλήγουν στα παγωμένα νερά του Ενιπέα, «στο λάκκο» κατά τους ντόπιους, όπου γίνεται η ρίψη του Τιμίου Σταυρού. Συγχρόνως διοργανώνονται και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

22 Φεβρουαρίου: Επέτειος Επανάστασης του Ολύμπου (1878). Διοργανώνονται πανηγυρικές εκδηλώσεις με παρέλαση, χορούς και αγώνα δρόμου, τα λεγόμενα «Κοροβόγεια», στο Πάρκο της πόλης.

Κινητή γιορτή: Καρναβάλι. Πραγματοποιείται γιορτή καρναβαλιού με μεταμφιέσεις και παρέλαση αρμάτων. Το βράδυ της Κυριακής της Αποκριάς γίνεται το κάψιμο των κέδρων στα «μπαΐρια», στις μεγάλες γειτονιές του χωριού. Προσφέρεται κρασί και σαρδέλα ψητή.

Καθαρά Δευτέρα: Κούλουμα. Γιορτάζονται στο «Ξηροκάμπι», όπου γίνεται διαγωνισμός για το πέταγμα του χαρταετού. Προσφέρονται νηστίσιμα φαγητά, τσίπουρο και λαγάνα. Ακολουθεί μουσική και χορός από τοπικά συγκροτήματα.

 

ΜΑΚΡΥΓΙΑΛΟΣ, 6 Ιανουαρίου: ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ. Θρησκευτική γιορτή αγιασμού των υδάτων, που περιλαμβάνει τη ρίψη του Τιμίου Σταυρού στο νερό. Συγχρόνως διοργανώνονται και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

ΜΟΣΧΟΠΟΤΑΜΟΣ, Κινητή Γιορτή: Απόκριες. Πρόκειται για αναβίωση του εθίμου «Κάψιμο κέδρων» και για παρουσίαση παραδοσιακών χορών.

 

ΠΑΡΑΛΙΑ

6 Ιανουαρίου: Γιορτή των Θεοφανείων. Θρησκευτική γιορτή αγιασμού των υδάτων, που περιλαμβάνει τη ρίψη του Τίμιου Σταυρού στο νερό. Ξεκινάει πομπή από την κεντρική πλατεία, μπροστά από τον Ιερό Ναό της Αγίας Φωτεινής και με τη συνοδεία μπάντας και στρατιωτικού αγήματος καταλήγει στο χώρο της κατάδυσης, μπροστά από τον Ναυτικό Όμιλο. Εκεί πολλοί κολυμβητές καταδύονται για την εύρεση του Τιμίου Σταυρού.

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ: «Κούλουμα». Στην Παραλία, απέναντι από το λιμάνι, ο Δήμος Παραλίας διοργανώνει μεγάλη εκδήλωση στην οποία προσφέρονται στους επισκέπτες παραδοσιακή λαγάνα, φασολάδα, ελιές, τουρσί, χαλβάς, γλυκό σάμαλι και κρασί. Συμμετέχουν με παραδοσιακούς χορούς και ενδυμασίες τα χορευτικά συγκροτήματα των Πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου, συνοδευόμενα από παραδοσιακή ζωντανή μουσική. Πολύχρωμοι χαρταετοί, που προσφέρει ο Δήμος Παραλίας στους μικρούς φίλους, γεμίζουν τον ουρανό. Πλήθος κόσμου κατακλύζει όλη την περιοχή.

 

ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ, 18 Δεκεμβρίου: Άγιος Μόδεστος, προστάτης των γεωργών, των κτηνοτρόφων και των ζώων. Πρόκειται για αναβίωση του εθίμου προς τιμή του Αγίου. Την ημέρα της γιορτής η εικόνα του εκτίθεται σε προσκύνημα στην εκκλησία. Μετά τη Θεία Λειτουργία σερβίρεται σε αίθουσα τσίπουρο και νηστίσιμα. Στη συνέχεια η εικόνα του Αγίου, συνοδεία των πιστών, πηγαίνει στο σπίτι εκείνου που έχει σειρά να τη φιλοξενήσει για ένα χρόνο. Εκεί, μετά το κέρασμα και τις ευχές, προσφέρεται κρασί, τσίπουρο και φαγητό.

ΡΗΤΙΝΗ, 2 Φεβρουαρίου: Υπαπαντή του Χριστού. Εορτασμός της εκκλησίας της Ρητίνης. Μετά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία ακολουθούν παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια στο προαύλιο της εκκλησίας από τους γεροντότερους του χωριού και τα χορευτικά τμήματα του ΚΑΠΗ και του Πολιτιστικού Συλλόγου Ρητίνης.

ΣΚΟΤΙΝΑ, Κινητή Γιορτή: Το κάψιμο της «Τσαγκάλας». Διοργανώνεται φαντασμαγορική γιορτή με νηστίσιμα, κρασί, μουσική και χορό γύρω από τις φλόγες της μεγάλης φωτιάς που καίει την Κυριακή της Αποκριάς, το βράδυ, στο κέντρο του χωριού. Προσφέρεται ψητή σαρδέλα και κρασί.

ΒΡΟΝΤΟΥ, Κινητή Γιορτή: «Γιορτή Καρναβαλιού». Πραγματοποιείται παρέλαση καρναβαλιστικών αρμάτων. Προσφέρονται παραδοσιακές πίτες και κρασί.

Ορειβασία

Ο Σύλλογος Ελλήνων Ορειβατών Κατερίνης (Σ.Ε.Ο.ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ) ιδρύθηκε το 1963. Ασχολείται με οργανωμένες Πεζοπορικές / Ορειβατικές & ποδηλατικές διαδρομές, διαφορετικής απόστασης αλλά και πολλών ημερών, στην Πιερία και ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας. Ο σύλλογος είναι προσηλωμένος στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Με μέσο την ορειβασία, είμαστε ενεργοί σε πολιτιστικό και κοινωνικό επίπεδο. Καθαρίζουμε σηματοδοτούμε και διατηρούμε τα μονοπάτια ανοιχτά για όλους με σεβασμό στην φύση. Οι βόλτες μας έχουν πολλά και διαφορετικά θέματα όπως: θρησκευτικά, ιστορικά, γεωλογικά και γεωγραφικά.  Με το πρόγραμμα πεζοπορίας προσφέρουμε στους συμμετέχοντες – μέλη και επισκέπτες- την ευκαιρία για άθληση & αναψυχή στον καθαρό αέρα και αμεσότερη επικοινωνία με συνανθρώπους, συνορειβάτες. Επίσης μαθαίνουμε και για τα φυσικά τοπία, γνωρίζοντας να εκτιμούμε, τις οικολογικές συσχετίσεις για τα ζώα και τα φυτά. Πληρούμε μέσο θεματικών πληροφοριών ένα εκπαιδευτικό ρόλο με διαφορετικές απόψεις για τον καθένα.

Επικοινωνία:
Τηλέφωνο: 697 98 42 633
Facebook: ΣΕΟ Κατερίνης
E-mail: [email protected]
Ιστοσελίδα: http://seokaterini.blogspot.com/

 


Steps 4 Action

Η Steps4Action ξεκίνησε σαν ιδέα από την αγάπη μίας παρέας  για το βουνό και την φύση, το 2008, και δυναμικά την δραστηριότητα της το καλοκαίρι του 2010. Έρχεται να καλύψει την ανάγκη αυτών που επισκέπτονται το Ελατοχώρι Πιερίας ως προορισμό 4 εποχών που εκτός από το χιονοδρομικό κέντρο τον χειμώνα μπορούν  να απολαύσουν τα αρώματα της άνοιξης, την απίθανη βλάστηση και τη δροσιά του καλοκαιριού μέσα σε δάση οξυάς, βελανιδιάς, καστανιάς, σφενδάμης, αλλά  και τα υπέροχα χρώματα του φθινόπωρου που μόνον η φύση μπορεί να προσφέρει. Οι δραστηριότητες μας επιλέχθηκαν με γνώμονα την ευχαρίστηση αλλά και την απολυτή ασφάλεια σας. Οι δραστηριότητες είναι: Πεζοπορία Ποδήλατο βουνού Εναέριο πέρασμα (flying fox) Σκοποβολή με airsoft Ομαδικά παιχνίδια Νυχτερινές δράσεις Μαθήματα ski και snowboard Σε όλες τις δραστηριότητες προσφέρεται εξοπλισμός, συνοδεία, και ασφαλιστική κάλυψη. Ελάτε να το ζήσετε.

Επικοινωνία:
Διεύθυνση: Ελατοχώρι Πιερίας, ΤΚ: 60 100
Τηλέφωνο: 694 47 22 933
E-mail: [email protected]

 


Olympus Horse Riding Club

Ο Σύλλογος βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου και έχει θέα το βουνό των θεών και τη θάλασσα της Πιερίας. Εκπέμπει το τοποίο με οικογενειακή ατμόσφαιρα και με γαλήνια ενέργεια, και τον καθιστούν αγαπημένο τόπο μικρών και μεγάλων φίλων της ιππασίας. Ο σκοπός του συλλόγου είναι η διάδοση του πνεύματος, καθώς και η καλλιέργεια του αθλήματος της ιππασίας. Οι εγκαταστάσεις πληρούν τις προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας, φιλοξενώντας ανθρώπους κάθε ηλικίας. Λειτουργούν προγράμματα για αθλητική ιππασία για μικρούς και μεγάλους, αλλά και για απλές βόλτες μέσα στο πανέμορφο φυσικό περιβάλλον.

Επικοινωνία:
Διεύθυνση: Λιτόχωρο, ΤΚ: 60 200
Τηλέφωνο α’: 693 26 23 271
Τηλέφωνο β’: 694 05 32 474
E-mail: [email protected]

 


Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου το συναντάμε στη βορειοανατολική πλευρά των Πιερίων Ορέων, στη θέση “Παπά Χωράφι”, και σε υψόμετρο 1450μ. Βρίσκεται σε μια προνομιακή τοποθεσία με καταπληκτική θέα προς τον Όλυμπο και τον Αλιάκμονα. Απέχει μόλις 8 χλμ. από το γραφικό χωριό Ελατοχώρι, 36 χλμ. από την Κατερίνη, 474 χλμ. από την Αθήνα, 105 χλμ. από την Θεσσαλονίκη και 120 χλμ. από την Λάρισα.

Αν και είναι ένα σχετικά καινούριο χιονοδρομικό κέντρο, έχει γίνει δημοφιλές στους λάτρεις των χειμερινών σπορ, οι οποίοι και κατακλύζουν τις πίστες του. Γεγονός που οφείλεται τόσο στις άρτιες υποδομές του κέντρου όσο και στην υπέροχη φύση που το περιβάλλει.

Οι εγκαταστάσεις του Χιονοδρομικού Κέντρου περιλαμβάνουν 10 πίστες με κυμαινόμενη υψομετρική διαφορά και με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας ώστε να ικανοποιούνται τόσο οι έμπειροι και απαιτητικοί σκιέρ, όσο και οι αρχάριοι που πρωτοδοκιμάζουν τις δυνατότητές τους στο δημοφιλέστερο χειμερινό σπορ. Επίσης, λειτουργεί μια πίστα για snowboard και μια για έλκηθρα. Το συνολικό μήκος που έχουν οι πίστες και το δίκτυο των χιονοδιαδρόμων που τις συνδέει μεταξύ τους, ξεπερνάει τα 12.000 μ.

Στην βάση του Χιονοδρομικού κέντρου υπάρχει, ένα καινούργιο διώροφο σαλέ, το οποίο διακρίνεται για την μοντέρνα αισθητική του, η οποία εναρμονίζεται με το περιβάλλον. Επίσης, υπάρχουν καταστήματα πώλησης και ενοικίασης εξοπλισμού και ειδών χιονοδρομίας και σχολή σκι.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, στο χιονοδρομικό κέντρο λειτουργεί και ένα πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο για πρώτες βοήθειες με μόνιμο γιατρό σε καθημερινή βάση.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου βρίσκετε στη ΒΑ πλευρά των Πιερίων στη θέση “Παπά Χωράφι”, και σε υψόμετρο βάσης 1450 μ. Οι εγκαταστάσεις του Χιονοδρομικού Κέντρου Ελατοχωρίου, απέχουν από τον οικισμό “Ελατοχώρι”, 8 χλμ. ενώ από την πόλη της Κατερίνης η απόσταση είναι 36 χλμ.

Πώς θα φτάσετε

Αν έρχεσθε από Αθήνα ή Λάρισα, μέσω της Εθνική Οδού, στρίβετε στην Κατερίνη και ακολουθώντας την διαδρομή της παλαιάς Εθνικής Οδού (Κατερίνη – Ελασσόνα), προσπερνώντας τα χωριά Σβορώνο, Νεοκαισάρια, Μοσχοχώρι, φτάνοντας στο 13ο χλμ, στρίβετε δεξιά. Στη συνέχεια, δια μέσων των χωριών Βρύας, Ρητίνης, Ελατοχωρίου, φτάνετε στο Χιονοδρομικό Κέντρο.

Το ίδιο ισχύει και για όσους έρχονται από τη Θεσσαλονίκη. Υπάρχει ακόμη πρόσβαση μέσω της παλαιάς Εθνικής Οδού από Ελασσόνα ή Σαραντάπορο, με κατεύθυνση προς Άγιο Δημήτριο-Κατερίνη, όπου μετά το χωριό Κάτω Μηλιά στρίβετε αριστερά προς το Ελατοχώρι.

Επίσης, από Βέροια προς Βαρβάρες-Σφυκιά-Ριζώματα, στρίβετε αριστερά για Ελατοχώρι.

Επικοινωνία:      http://www.elatohori-ski.gr/index.php

Αστυνομία Κατερίνης: 23510 46 620
Άμεσος Δράσης: 23510 23 000
Τροχαία: 23510 46 643
Αστυνομία Πλαταμώνα: 23520 41 111
Αστυνομία Λεπτοκαρυά: 23520 33 333
Τουριστική Αστυνομία Κατερίνης: 23510 46 654
Δημοτική Επιχείρηση Τουρισμού: 23520 21 023
ΚΤΕΛ Κατερίνης: 23510 23 313
ΚΤΕΛ Λιτοχώρου: 23520 81 271
ΚΤΕΛ Αθηνών: 210 83 17 059
ΤΡΑΙΝΟΣΕ Ν. Πόρων: 23520 41 274
ΤΡΑΙΝΟΣΕ Λεπτοκαρυάς: 23520 33 300
Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης: 2310 985 000
ΤΡΑΙΝΟΣΕ Κατερίνης: 23510 23 709
Αεροδρόμιο Αθήνας (Ελ. Βενιζέλος): 210 35 30 000
Κάστρο Πλαταμώνα: 23520 44 470
Αρχαιολογικό Μουσείο Δίου: 23510 53 206
Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Λιτοχώρου: 23520 82 444
Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Κατερίνης: 23510 23 102
Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Δίου Πιερίας: 23510 81 111
Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Βροντούς Πιερίας: 23510 55 056
Ορειβατικό Καταφύγιο “Σπήλιος Αγαπητός”: 23520 81 800
Ορειβατικό Καταφύγιο “Γιόσος Αποστολίδης”: 2310 224 710
Ορειβατικό Καταφύγιο “Σταυρός – Δημήτριος Μπουντόλας”: 23520 84 100
Ορειβατικό Καταφύγιο “Γιάννης Χασιώτης” Άνω Μηλιά: 23510 79 277
Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός και Ορειβατικός Σύλλογος Ν. Παντελεήμονα Πιερίας 23520 22 668
Νοσοκομείο Κατερίνης: 23513 50 200
Αγροτικό Ιατρείο Πλαταμώνα: 23520 42 222
Αγροτικό Ιατρείο Λεπτοκαρυάς: 23520 32 222
Κέντρο Υγείας Λιτόχωρου: 23520 22 222
Πρώτες βοήθειες ΕΚΑΒ: 166
Ραδιοταξί Κατερίνης: 23510 31 222
ΤΑΞΙ «Όλυμπος» Λιτοχώρου: 23520 82 333
ΤΑΞΙ Λεπτοκαρυάς: 23520 31 765
ΤΑΞΙ Ν. Πόροι: 23520 43 013
ΤΑΞΙ Πλαταμώνα: 23520 41 311
ΤΑΞΙ Παντελεήμονα: 23520 41 611
ΤΑΞΙ Σκοτίνας: 23520 91 201
Εκκλησία Πλαταμώνα (Μετ. Σωτήρος): 23520 41 270
Εκκλησία Λεπτοκαρυά (Άγιος Νικόλαος): 23520 31 229
Εκκλησία Λιτόχωρο (Άγιος Νικόλαος): 23520 81 941
Μονή Οσίου Διονυσίου: 23520 81 220
Μονή Οσίου Εφραίμ: 23510 51 591

Ο Νομός Πιερίας αποτελεί το Νοτιοδυτικό άκρο της Κεντρικής Μακεδονίας. Βρίσκεται μεταξύ των Νομών Θεσσαλονίκης και Λάρισας, πάνω στον οδικό άξονα του Εθνικού Αυτοκινητόδρομου (Ε75) Αθηνών – Θεσσαλονίκης.

Ανατολικά βρέχεται από τον Θερμαϊκό κόλπο, βόρεια οριοθετείται από τον ποταμό Αλιάκμονα, νότια από τον ποταμό Πηνειό και δυτικά από το ορεινό σύμπλεγμα του Ολύμπου και των Πιερίων.

 

Για την επίσκεψή σας στο Νομό Πιερίας από περιοχές της Ελλάδας και από το εξωτερικό:

Οδικώς:

  • Από την Αθήνα μπορείτε να ταξιδέψετε με Λεωφορεία του ΚΤΕΛ, ΤΑΞΙ, Ι.Χ. αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες. Πληροφορίες ΚΤΕΛ Ν. Πιερίας, Τηλ. Σταθμού Αθηνών 210 83 17 059.
  • Από τη Θεσσαλονίκη με Λεωφορεία του ΚΤΕΛ, ΤΑΞΙ, Ι.Χ. αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες. Πληροφορίες ΚΤΕΛ Ν. Πιερίας, Τηλ. Πρακτορείου Θεσσαλονίκης 2310 519 101
  • Από τη Λάρισα με Λεωφορεία του ΚΤΕΛ, ΤΑΞΙ, Ι.Χ. αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες. Πληροφορίες ΚΤΕΛ Ν. Πιερίας, Τηλ. Πρακτορείου Λάρισας 2410 537 773.
  • Από την Ηγουμενίτσα με Λεωφορεία του ΚΤΕΛ, ΤΑΞΙ, Ι.Χ. αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες. Πληροφορίες: ΚΤΕΛ Ν. Θεσπρωτίας, Τηλ. 26650 22 309
  • Από την Πάτρα με Λεωφορεία του ΚΤΕΛ, ΤΑΞΙ, Ι.Χ. αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες. Πληροφορίες: ΚΤΕΛ Ν. Αχαΐας, Τηλ. 2610 623 885
  • Από τους συνοριακούς σταθμούς Ευζώνων Κιλκίς, Προμαχώνα Σερρών, Κήπων Έβρου με ΤΑΞΙ, Ι.Χ. αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες.

 

ΚΤΕΛ Ν. Πιερίας, Κατερίνη, Τηλ. 23510 23 313, 23510 29 317.

 


Σιδηροδρομικώς:

  • Από Αθήνα. Πληροφορίες: Σιδηροδρομικός Σταθμός Αθηνών, Τηλ. 210 36 24 402, 210 52 98 837, 210 82 37 741.
  • Από Θεσσαλονίκη. Πληροφορίες: Σιδηροδρομικός Σταθμός Θεσσαλονίκης, Τηλ.: 2310 517 517.
  • Από Λάρισα. Πληροφορίες: Σιδηροδρομικός Σταθμός Λάρισας, Τηλ.: 2410 236 250, 2410 590 163, 2410 590 263.
  • Από Πάτρα μέσω Αθήνας. Πληροφορίες: Σιδηροδρομικός Σταθμός Πάτρας, Τηλ. 2610 639 102, 2610 277 441.
  • Από Αλεξανδρούπολη. Πληροφορίες: Σιδηροδρομικός Σταθμός Αλεξανδρούπολης, Τηλ. 25510 26 395.

 

ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Σταθμός στην Κατερίνη,  Τηλ.: 23510 23 709.

 


Αεροπορικώς:

  • Από Αθήνα (μέσω Θεσσαλονίκης), Πληροφορίες: Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», Τηλ.: 210 35 30 000.
  • Από Θεσσαλονίκη, Πληροφορίες: Αεροδρόμιο «Μακεδονία», Τηλ. 2310 473 212. Ολυμπιακή Αεροπορία, Τηλ. 2310 408 411.

 


Ακτοπλοϊκώς:

Μπορείτε να προσεγγίσετε με μικρά ιδιόκτητα σκάφη από οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας στα μικρά Λιμάνια της Παραλίας Κατερίνης, της Αλυκής Κίτρους, της  Γρίτσας Λιτοχώρου και του Πλαταμώνα.

Στο Λιμάνι του Πλαταμώνα μπορούν να προσεγγίσουν και πλοία χωρητικότητας 100 επιβατών.