Ρόδος

Η Ρόδος έχει την παλαιότερη ιστορία  από όλα τα τουριστικά νησιά της Ελλάδας και είναι διάσημη σε όλο τον κόσμο. Το νησί προσφέρει στον επισκέπτη μια πληθώρα από υπέροχες παραλίες, τυρκουάζ νερά, γοητευτικά παραδοσιακά χωριά, όλα αυτά σε συνδυασμό με τη ζεστή ελληνική φιλοξενία, την κάνουν ένα ιδανικό προορισμό διακοπών.

 

Το νησί της Ρόδου είναι το μεγαλύτερο από τα Δωδεκάνησα με συνολική έκταση της 1398τμ.

 

Είναι επίσης γνωστή ως το νησί του Ήλιου. Σύμφωνα με την παράδοση η Ρόδος αναδύθηκε από τη θάλασσα ως δώρο από τον Δία,  θεό του Ήλιου, ο οποίος ευλόγησε το νησί για πάντα.

 

Το όνομα Ρόδος πιστεύεται ότι προέρχεται από την όμορφη θάλασσα-νύμφη, κόρη του Ποσειδώνα και της Αφροδίτης.

 

Το γραφικό αυτό νησί είναι γνωστό για την ηλιοφάνεια, καθώς έχει ηλιοφάνεια για περίπου 300 ημέρες.

 

Είναι πραγματικά μια γη των αντιθέσεων και έχει κάτι να προσφέρει σε όλους με τους απομονωμένους όρμους, τις χρυσές αμμουδιές, τα πεντακάθαρα νερά, το θεαματικό τοπίο με πλούσια βλάστηση, την έντονη νυχτερινή ζωή, τη συναρπαστική ιστορία και μυθολογία, μια κοσμοπολίτικη πόλη και μια επιλογή από αφρώδη θέρετρα που βρίσκονται κατά μήκος της ακτογραμμής.

 

Ποιο τύπο καταλύματος θα προτιμούσατε για τις διακοπές σας στη Ρόδο; Θα προτιμούσατε να μείνετε σε ένα ξενοδοχείο, σε ένα διαμέρισμα, σε ένα στούντιο, σε ένα δωμάτιο ή μια βίλα; Ή ίσως ψάχνετε για ένα παραδοσιακό κατάλυμα για τις διακοπές σας; Οι επιλογές διαμονής στη Ρόδο είναι άφθονες και ποικίλες.

 

Στη Ρόδο θα βρείτε μερικά από τα πιο πολυτελή ξενοδοχεία στη Μεσόγειο, διαμερίσματα στη προκυμαία, ανακαινισμένα παραδοσιακά σπίτια  που λειτουργούν ως ξενοδοχεία, βίλες σε μικρά γραφικά χωριά, καθώς και ζεστά οικογενειακά ξενοδοχεία.

 

Η υποδομή για τη διαμονή στη Ρόδο είναι εξαιρετική. Κάθε επισκέπτης της Ρόδου, ​​ανεξάρτητα από το σκοπό της παραμονής του στο νησί, διακοπές, συνέδρια, ή επιχείρηση, είναι βέβαιο ότι θα βρει το κατάλληλο κατάλυμα, σύμφωνα με τις προτιμήσεις του.

Το νησί της Ρόδου βρίσκεται στο σημείο συνάντησης των τριών ηπείρων, της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής και πάνω στους πανάρχαιους θαλάσσιους δρόμους που ένωναν την Δύση με την Ανατολή. Ως σημείο συνάντησης πολλών πολιτισμών τράβηξε πάντοτε την προσοχή πολλών λαών και δέχτηκε πολλές επιρροές στη μακρόχρονη ιστορία της. Όλοι οι λαοί που έφτασαν εδώ, είτε ειρηνικά, είτε ως επιδρομείς, είτε μαζικά, είτε ως άτομα, ή ολιγομελείς ομάδες άφησαν τα σημάδια τους πάνω στο σώμα της όμορφης Ρόδου. Το αποτέλεσμα ήταν πάντα ένα πολιτιστικό αμάλγαμα μεγάλης αντοχής που έχει επιβιώσει μέχρι τις μέρες μας. Πάντοτε η Ρόδος ήταν πλούσιος τόπος, τόσο σε παραγωγή του εδάφους, όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό.

 

Από τις ανασκαφές και τις αρχαιολογικές έρευνες γνωρίζουμε ότι κατοικήθηκε τουλάχιστον από την Νεολιθική Εποχή. Η μυθολογική και αρχαία παράδοση του τόπου, σε συνδυασμό με την επιστημονική έρευνα, αναφέρει ως πρώτους κάτοικους τους Κάρες, τους Φοίνικες και τους Μινωίτες Κρήτες. Οι τελευταίοι αποδεδειγμένα έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή της Ιαλυσού από τον 15ο π.Χ. αιώνα και έχουν οδηγήσει το νησί σε μεγάλη οικονομική και πολιτιστική ακμή. Η Ρόδος ακολουθεί την τύχη της Κρήτης και υποκύπτει για περισσότερα από 350 χρόνια στους Μυκηναίους Αχαιούς που την οδηγούν σε ψηλά επίπεδα ευημερίας. Το 1.100 π.Χ. έρχονται κατά κύματα οι Έλληνες Δωριείς που ιδρύουν τις τρεις μεγάλες και αργότερα φημισμένες πόλεις της Λίνδου, της Καμείρου και της Ιαλυσού. Ακολουθούν την τύχη των δωρικών πόλεων της Νοτιοδυτικής Μικράς Ασίας και σε συμμαχία με αυτές φτάνουν πάλι σε υψηλά επίπεδα ανάπτυξης, γεγονός που φέρνει πλούτο και ευημερία στους κατοίκους του νησιού.

 

Ονόματα πρώτης γραμμής αυτής της εποχής είναι ο τύραννος της Λίνδου Κλεόβουλος, ένας από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας και ο φημισμένος πολυολυμπιονίκης Διαγόρας. Το 408 π.Χ. οι τρεις μεγάλες πόλεις ιδρύουν από κοινού μια καινούρια πρωτεύουσα του νησιού, την Ρόδο που συνεχίζει να ακμάζει αλματωδώς.

 

Όλο αυτό το διάστημα ακολουθούν την τύχη της υπόλοιπης Ελλάδας και εμπλέκονται στις περιπέτειες του Ελληνισμού στην σύγκρουσή του με τους Πέρσες.

 

Κατά τους Μακεδονικούς και Ελληνιστικούς χρόνους πέρασαν στην επιρροή των Μακεδόνων και αργότερα των Πτολεμαίων της Αιγύπτου. Και πάλι η πόλη, και κατ’ επέκταση το νησί της Ρόδου, γνωρίζουν πολύ μεγάλη ακμή, ίσως την μεγαλύτερη της ιστορίας τους. Και είναι τόση η ισχύς της, που σταματάει τον φημισμένο Μακεδόνα στρατηγό Δημήτριο τον Πολιορκητή το 305 π.Χ. Σε ανάμνηση αυτής της περιφανούς νίκης τους υψώνουν το πιο φημισμένο άγαλμα της Αρχαιότητας, τον περίφημο Κολοσσό της Ρόδου, που ονομάστηκε έτσι λόγω του μεγέθους του και αποτέλεσε ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου.

 

Κατά την διάρκεια της επέκτασης και κυριαρχίας της Ρώμης η Ρόδος βρέθηκε σύμμαχος των Ρωμαίων, αλλά υφίσταται πολλές καταστροφές κατά την διάρκεια των εμφυλίων σπαραγμών ανάμεσα στους Ρωμαίους στρατηγούς.

 

Η Ρόδος είναι από τα πρώτα μέρη της Ελλάδας που ασπάστηκε τον Χριστιανισμό, ο οποίος διδάχτηκε στο νησί από τον Απόστολο των Εθνών Παύλο (57 μ.Χ.).

 

Κατά τους Βυζαντινούς χρόνους γνωρίζει περιόδους ακμής γι’ αυτό τραβάει τα βλέμματα πολλών επιδρομέων. Πέρσες, Σαρακηνοί και Σταυροφόροι εισβάλουν και λεηλατούν πολλές φορές το νησί που γνωρίζει μεγάλες καταστροφές. Τελικά το 1306 η Ρόδος, μαζί με την Κω και την Λέρο πωλούνται στους Ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη. Υπό την κυριαρχία των Ιωαννιτών Ιπποτών η Ρόδος γνωρίζει ξανά την ακμή και την ευημερία και καθίσταται μεγάλο στρατιωτικό, εμπορικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτής της λαμπρής εποχής αποτέλεσμα είναι η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου που βλέπουμε σήμερα και θαυμάζουμε όλοι. Επίσης, αποτέλεσμα αυτής της οικονομικής και πολιτιστικής άνθησης του τόπου είναι η διαμόρφωση μιας συλλογικής ψυχοσύνθεσης των ντόπιων που επιβιώνει μέχρι τις μέρες μας.

 

Αλλά το 1522, μετά από έξι μήνες στενής πολιορκίας από τους Οθωμανούς του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, η πόλη-κάστρο πέφτει στα χέρια των Τούρκων που εκείνη την εποχή ήταν ανίκητοι και λίγα χρόνια μετά έφτασαν μέχρι τα προάστια της Βιέννης, όπου κατάφεραν τελικά οι Ευρωπαίοι να τους σταματήσουν.

 

Η Ρόδος παρέμεινε στην κυριαρχία των Τούρκων μέχρι το 1912 που έφτασαν στο νησί καινούριοι κατακτητές. Οι Ιταλοί, που στην αρχή ο λαός τους υποδέχτηκε ως ελευθερωτές, αλλά γρήγορα κατάλαβαν όλοι ότι επρόκειτο για έναν καινούριο σκληρό δυνάστη, έστω και ομόθρησκο. Το μόνο καλό που είδε η Ρόδος από τους κατακτητές αυτούς ήταν το δίκτυο των υποδομών που ανέπτυξαν για τους δικούς τους λόγους οι Ιταλοί, καθώς επίσης και τα πολλά κτίρια που έκτισαν. Όλα αυτά, μετά την ένωση της Ρόδου με την Ελλάδα, αποτέλεσαν ένα σοβαρό παράγοντα που βοήθησε το νησί να συνέλθει γρήγορα από τις καταστροφές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που προξένησαν οι κατακτητές Ιταλοί και Γερμανοί και οι συμμαχικοί βομβαρδισμοί. Έπειτα από μια τρίχρονη κατοχή και διακυβέρνηση από τον Βρετανικό στρατό η Ρόδος και όλα τα Δωδεκάνησα, ενσωματώθηκαν οριστικά με την Ελλάδα τον Μάρτιο του 1948.

 

Από τότε ακολούθησε τις τύχες της υπόλοιπης Ελλάδας και σήμερα είναι ένα πανέμορφο ελληνικό νησί που με τις μοναδικές του φυσικές ομορφιές, τους σπουδαίους πολιτιστικούς του θησαυρούς, την εργατικότητα των κατοίκων της έχει εξελιχθεί σε ένα πρώτης γραμμής τουριστικό προορισμό. Η τουριστική ανάπτυξη, σε συνδυασμό με τη πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου έχει φέρει πάλι ευημερία στο νησί της Ρόδου.

 


Ρόδη (Μυθολογία)

Η Ρόδη σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία ήταν η μεγαλύτερη από τις Ωκεανίδες, κόρη του Ωκεανού και της Τηθύος. Σε μεταγενέστερες εποχές θεωρήθηκε κόρη του Ποσειδώνα και της Άλιας, ή ακόμα του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης. Παντρεύτηκε τον Θεό Ήλιο και έδωσε το όνομά της στο νησί της Ρόδου το οποίο αυτή και ο Ήλιος προστάτευαν και όπου βρισκόταν το κέντρο της λατρείας της. Το όνομά της εικάζεται ότι προέρχεται από τον ρόδινο ιβίσκο, ένα λουλούδι που φύεται στην Ρόδο και μοιάζει αρκετά με το τριαντάφυλλο. Άλλωστε, και το τριαντάφυλλο ή ρόδο ετυμολογικά συγγενεύει με την Ρόδη.

 

Οι Τελχίνες, οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού, ήρθαν και εγκαταστάθηκαν όταν ο Ήλιος δημιούργησε τη Ρόδο και έκανε επτά γιους με την Ρόδη και μια κόρη. Η κόρη του ήλιου η Ηλεκτρύω πέθανε νέα και στο νησί βασίλεψαν τα επτά αδέλφια της που υπήρξαν σπουδαίοι αστρονόμοι και νομοθέτες.

Η Ρόδη λατρευόταν στο νησί και με τα ονόματα Αλία και Λευκοθέα.

 


Η γέννηση της Ρόδου

Το νησί της Ρόδου συνδέεται με πολλούς μύθους που άλλοι έχουν σωθεί από τους αρχαίους συγγραφείς και άλλοι από την ντόπια παράδοση. Οι περισσότεροι συνδέονται με την δημιουργία της Ρόδου. Σύμφωνα με ένα πολύ δημοφιλή κατά την αρχαιότητα μύθο που μας διασώζει ο Πίνδαρος, όταν ο Δίας και οι υπόλοιποι Ολύμπιοι νίκησαν τους Γίγαντες και τους Τιτάνες μοίρασαν τη Γη μεταξύ τους. Όταν τελείωσε η μοιρασιά όλοι είδαν ότι ο Θεός Ήλιος έλειπε και δεν έλαβε μερίδιο. Τότε ο βασιλιάς των θεών Δίας αποφάσισε, για να μην μείνει παραπονεμένος και αδικημένος ο Ήλιος, να του προσφέρει την πρώτη γη που θα αναδυθεί από την θάλασσα. Τότε βγήκε από την θάλασσα, καταπράσινη και πανέμορφη η Ρόδος. Μόλις την είδε ο Ήλιος, εντυπωσιασμένος από την ομορφιά του νησιού, την περιέχυσε με τις ακτίνες του και την έλουσε με το λαμπρό του φως. Έτσι η Ρόδος έγινε το αγαπημένο νησί του θεού και με την βοήθεια και την προστασία του αναδείχτηκε στο περίφημο και δοξασμένο νησί τόσο των Κλασικών, όσο και των Ελληνιστικών χρόνων.

 


Προσωπικότητες της Ρόδου από την αρχαιότητα

Διαγόρας ο Ρόδιος Ο Διαγόρας ο Ρόδιος ήταν φημισμένος Ολυμπιονίκης και γενάρχης οικογένειας Ολυμπιονικών για πολλές γενεές καταγόμενος από μεγάλη και αριστοκρατική οικογένεια της Ιαλυσού στη Ρόδο και από τον ήρωα των μεσσηνιακών πολέμων Αριστομένη. Σύμφωνα με τους ιστορικούς νίκησε στην 79η Ολυμπιάδα το 464 π.χ. στο αγώνισμα της πυγμαχίας, καθώς επίσης και σε όλους τους Πανελλήνιους αγώνες της εποχής και ανακηρύχτηκε «Περιοδιονίκης», δηλαδή νικητής και των τεσσάρων πανελληνίων αγώνων, όπως επίσης και σε απειράριθμους άλλους αγώνες σε κάθε γωνιά και πόλη της Ελλάδας. Το 448 π.χ. , μεγάλος πλέον στην ηλικία παρακολουθούσε τους Ολυμπιακούς αγώνες, όπου οι δυο του γιοι Δαμάγητος και Ακουσίλαος νίκησαν πρώτες νίκες στα αγωνίσματά τους, την πυγμαχία και το παγκράτιο. Όπως λέει, λοιπόν, η παράδοση οι δυο Ολυμπιονίκες γιοι αφού τον στεφάνωσαν με τα στεφάνια της νίκης τους, σήκωσαν στους ώμους τους τον περήφανο πατέρα τους και έκαναν τον γύρο του θριάμβου στο στάδιο. Τότε κάποιος από τους θεατές φώναξε στον γέροντα Διαγόρα: «Ήρθε η ώρα να πεθάνεις, Διαγόρα! Μη θέλεις να ανέβεις και στην κορυφή του Ολύμπου! .» και αμέσως μετά μπροστά σε ένα πλήθος που παραληρούσε από τις επευφημίες πέθανε ο παλιός Ολυμπιονίκης και περήφανος πατέρας πλήρης ημερών και γεμάτος ευδαιμονία. Η αρχαία παράδοση τον θέλει τον μεγαλύτερο πυγμάχο της Αρχαιότητα.

 

Αργότερα Ολυμπιονίκες εστέφθησαν και ο μικρότερος γιος του Δωριέας και τα δυο του εγγόνια Ευκλής και Πεισίδορος από τις κόρες του Καλιπάτειρα και Φερενίκη. Η Καλιπάτειρα είναι η γνωστή του αρχαίου θρύλου μοναδική γυναίκα που παραβίασε το «άβατον» των αγώνων και παρέμεινε ατιμώρητη γιατί συγκίνησε τους κριτές με την γνωστή της περήφανη απάντηση στην ερώτησή τους, πως τόλμησε να μπει στο στάδιο. Και τους είχε απαντήσει αγέρωχα και με «ολύμπια» περηφάνια, ότι είχε πατέρα, αδέλφια και γιο φημισμένους και τρανούς Ολυμπιονίκες!

 

Κλεόβουλος ο Λίνδιος Ο Κλεόβουλος ο Λίνδιος που υπήρξε, κατά τον Πλούταρχο, τύραννος της Λίνδου στη Ρόδο, θεωρείται ως έναν από τους επτά σοφούς του αρχαίου κόσμου. Σε αυτόν αποδίδεται το πασίγνωστο γνωμικό «μέτρον άριστον», όπως και πλήθος άλλων. Ήταν γιος του Ευαγόρα, έζησε κατά τον 7ο και 6ο π.Χ. αιώνα και πέθανε γύρω στο 560 π.Χ. σε ηλικία 70 ετών. Στο μνήμα του οι συμπατριώτες του Λίνδιοι χάραξαν ένα επίγραμμα πάνω στον μεγαλόπρεπο τάφο του στην Λίνδο που η μετάφρασή του είναι: «Τον σοφό άνδρα, τον Κλεόβουλο που πέθανε, κλαίει η πατρίδα του η Λίνδος που δοξάζεται από την θάλασσα». Η παράδοση λέει ότι έγραψε περισσότερα από 3.000 αινίγματα ή γρίφους, όπως τα αποκαλούσε ο ίδιος, και πάρα πολλά επιγράμματα. Ο ίδιος, καμαρώνοντας για την Δωρική του καταγωγή, ισχυριζόταν ότι είναι απ’ ευθείας απόγονος του ημίθεου ήρωα Ηρακλή.

 

Λέγεται ότι σπούδασε στην Αίγυπτο και ότι ταξίδευσε πολύ. Ένα από τα σπουδαία του έργα ήταν η επισκευή του ναού της Αθηνάς που κατά την παράδοση τον είχε κτίσει ο Δαναός. Η κόρη του η περίφημη Κλεοβουλίνα συνέθετε και η ίδια αινίγματα που πολλά έφτασαν ως τις μέρες μας. Οι περισσότερες πληροφορίες που έφτασαν έως εμάς προέρχονται από τον Διογένη τον Λαέρτιο που ανάμεσα στα άλλα έγραψε και τον βίο του Κλεόβουλου.

 

 

Ο Κολοσσός της Ρόδου Ο Κολοσσός της Ρόδου ήταν ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, ένα μοναδικής τεχνικής και άφθαστης καλλιτεχνικής αξίας δημιούργημα του νησιού.

Η κατασκευή του αποφασίστηκε όταν οι Ρόδιοι αντιστάθηκαν νικηφόρα όταν τους επιτέθηκε ο περίφημος μακεδόνας στρατηγός Δημήτριος ο Πολιορκητής το 305 π.χ. Οι Ρόδιοι θεώρησαν ότι στη νίκη τους συνέβαλε αποφασιστικά και ο θεός Ήλιος που προστάτευε από τα παλιά ακόμα χρόνια το νησί. Αποφάσισαν λοιπόν να τον τιμήσουν με ένα άγαλμα δεν θα είχε ξαναδεί η ανθρωπότητα έως τότε και ανέθεσαν στον γλύπτη Χάρη από την Λίνδο που είχε μαθητεύσει στον περίφημο γλύπτη Λύσιππο, να φέρει σε πέρας το μεγαλεπήβολο αυτό σχέδιο. Το έργο χρειάστηκε περισσότερο από 12 χρόνια για να ολοκληρωθεί, τελείωσε γύρω στο 292 με 280 π.χ. και χρηματοδοτήθηκε από τα λάφυρα που πήραν οι Ρόδιοι μετά την υποχώρηση του Δημητρίου και που άξιζαν περισσότερο από 300 τάλαντα, όπως μας παραδίδουν οι αρχαίοι συγγραφείς. Λέγεται ότι το άγαλμα είχε ύψος μεγαλύτερο από 32 μέτρα και ήταν στημένο κάπου στο λιμάνι της αρχαίας πόλης της Ρόδου (Μανδράκι), πιθανόν στην είσοδό του και τα πλοία περνούσαν κάτω από τα ανοικτά σκέλη του. Στηριζόμενοι σε απεικονίσεις νομισμάτων της εποχής οι σύγχρονοι επιστήμονες προσπαθούν να αναπαραστήσουν το άγαλμα και τα χαρακτηριστικά του. Πιθανότατα κρατούσε αναμμένο πυρσό, ή σπαθί, ή κάτι παρόμοιο στο σηκωμένο χέρι του.

Το αγέρωχο άγαλμα δεν στάθηκε πολύ καιρό όρθιο γιατί γύρω στο 224 π.χ. ένας καταστροφικός σεισμός το έριξε κάτω. Οι Ρόδιοι επειδή θεώρησαν θεϊκό σημάδι την πτώση του γιγαντιαίου αγάλματος δεν το ξαναέστησαν ποτέ. Τα χρόνια πέρασαν και όταν γύρω στο 653 οι Άραβες επιδρομείς λεηλάτησαν το νησί και πούλησαν τα κομμάτια του Κολοσσού σε Άραβες εμπόρους, που το μετέφεραν στις αγορές της Συρίας για να το πουλήσουν ως πολύτιμο μέταλλο. Ο θρύλος λέει ότι ο Άραβας έμπορος από την Έδεσσα της Συρίας χρειάστηκε να φορτώσει 900 καμήλες με τα κομμάτια του αγάλματος για να το μεταφέρει στις αγορές της Ανατολής και να το πουλήσει. Λέγεται επίσης ότι για πολλά χρόνια μετά κομμάτια του Κολοσσού συνέχιζαν να πουλιούνται σε διάφορα μέρη κατά μήκος της πορείας του καραβανιού που τον μετέφερε στην Ανατολή.

Το περίφημο άγαλμα συνέχισε να εξάπτει την φαντασία των ανθρώπων και να επηρεάζει τις τέχνες και τα γράμματα μέχρι τις μέρες μας. Πολλοί συγγραφείς και ποιητές έγραψαν για τον κολοσσό, μεταξύ των οποίων και ο Σαίξπηρ και πολλοί ζωγράφοι και χαράκτες τον απεικόνισαν με διάφορους τρόπους. Το πιο γνωστό είναι το ποίημα της Αμερικανίδας ποιήτριας Emma Lazarus , που γράφτηκε το 1883, είναι ενσωματωμένο σε χάλκινη πλάκα στη βάση του αγάλματος της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη και ξεκινά με αυτά τα λόγια:

«Not like the brazen giant of Greek fame,

With conquering limbs astride from land to land;», δηλαδή

«όχι σαν τον μπρούτζινο γίγαντα της Ελληνικής δόξας,

με τα ανοικτά κατακτητικά σκέλη να πατούν από γη σε γη»

Αρχάγγελος

Η κωμόπολη Αρχάγγελος βρίσκεται 28 χιλιόμετρα Νότια από την πόλη της Ρόδου και είναι μεσόγεια, σε μικρή απόσταση από την θάλασσα (2 περίπου χιλιόμετρα). Κτισμένη σε ένα μικρό οροπέδιο ανάμεσα σε χαμηλά βουνά και λόφους, κατοικείται από 5.500 μόνιμους κατοίκους περίπου. Ο παλιός πυρήνας της κωμόπολης βρίσκεται στα ριζά του παλιού κάστρου και το σύγχρονο κομμάτι εκτείνεται γύρω και πέρα από αυτόν.

Υπάρχουν αρκετές δυνατότητες διαμονής και φαγητού στον οικισμό και την γύρω περιοχή.

Το μπάνιο σας θα το απολαύσετε στην πολύ κοντινή παραλία Στεγνά (1-2 χιλιόμετρα ανατολικά) και στις γειτονικές παραλίες Τσαμπίκα (3 περίπου χιλιόμετρα Βορειοανατολικά) και Χαράκι (7 περίπου χιλιόμετρα Νότια).

Το κύριο αξιοθέατο του τόπου, το Μεσαιωνικό κάστρο, δεσπόζει στην περιοχή. Το έκτισαν οι κατακτητές Ιωαννίτες Ιππότες γύρω στο 1320 πάνω στα ερείπια παλαιότερου βυζαντινού, ίχνη του οποίου διασώζονται ενσωματωμένα στα νεότερα τείχη. Αξίζει να δείτε τον Ιερό Ναό του Αρχάγγελου Μιχαήλ, απ’ όπου και το όνομα της κωμόπολης, με ωραία αυλή στρωμένη με βότσαλο και δάπεδο με χαρακτηριστικές διακοσμήσεις επίσης από βότσαλο.

Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε το τοπικό Λαογραφικό Μουσείο, όπου αναπαρίσταται η καθημερινή ζωή του παρελθόντος και εκτίθενται τοπικές φορεσιές, εργαλεία και άλλα σκεύη της καθημερινότητας των παλαιοτέρων κατοίκων, καθώς επίσης και ωραία χειροποίητα κεντήματα, υφαντά και άλλα δημιουργήματα της παλιάς οικοτεχνίας του τόπου. Τέλος, αξίζει να δείτε και την μικρή αρχαιολογική συλλογή που εκτίθεται σε μια μικρή ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα.

Στην περιοχή γύρω από τον Αρχάγγελο μπορείτε να επισκεφτείτε την Νέα Μονή της Παναγίας της Τσαμπίκα, σε απόσταση 4 χιλιόμετρα Βόρεια από το χωριό, λίγο έξω από τον δρόμο προς την πόλη της Ρόδου. Το προσωνύμιο «Τσαμπίκα» της Παναγίας προέρχεται από μια οικογένεια που συνδεόταν στο παρελθόν με το Μοναστήρι. Η ντόπια παράδοση θέλει εδώ την Παναγία να προστατεύει τις άτεκνες γυναίκες και ενίοτε να πραγματοποιεί και θαύματα. Οι πιστές της αφιερώνουν κέρινες κούκλες. Το δάπεδο της εκκλησίας και η αυλή είναι όμορφα διακοσμημένες με βότσαλα. Το ταβάνι της εκκλησίας καλύπτεται από τόξα με αγιογραφίες. Η Μονή βρίσκεται σε ένα επιβλητικό περιβάλλον πνιγμένο στο πράσινο από πεύκα και άλλα υπεραιωνόβια δέντρα. Η αυλή καλύπτεται από ένα τεράστιο πουρνάρι με υπερμεγέθη κλαδιά που ρίχνουν την σκιά τους και προστατεύουν τους επισκέπτες από τον ήλιο. Τα παλιά χρόνια η Μονή λειτουργούσε σε άλλο σημείο, ψηλά στο βουνό πάνω από την ομώνυμη παραλία, όπου διακρίνονται τα ερείπιά της.

Σε απόσταση 3 περίπου χιλιόμετρα Βορειοδυτικά στην κορυφή του λόφου Κούμελος βρίσκεται το ομώνυμο σπήλαιο, το οποίο παρουσιάζει έντονο σπηλαιολογικό, όσο και αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Ανασκαφικές εργασίες που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια έφεραν στο φως ευρήματα που ανάγονται στην ύστερη Νεολιθική και στην Μυκηναϊκή εποχή. Τα παραπάνω ευρήματα δείχνουν το πόσο παλαιά είναι η ανθρώπινη εγκατάσταση στην περιοχή.

Τέλος προς τα Νότια, γύρω στα 7 χιλιόμετρα από την κωμόπολη θα δείτε τα ερείπια του Μεσαιωνικού κάστρου του Φαρακλού που δεσπόζει πάνω από το γραφικό παραθαλάσσιο χωριουδάκι Χαράκι με την ωραία παραλία στον μυχό μικρού κολπίσκου.

Ο Αρχάγγελος έχει πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα όλο το χρόνο με αποκορύφωμα το Καρναβάλι στις Απόκριες.

Ολόκληρο το δεύτερο μισό του Αυγούστου διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις χορού, βιβλίου, φωτογραφίας και άλλων καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων.

Στις εκκλησίες και τα μοναστήρια του χωριού και της γύρω περιοχής οι κάτοικοι γιορτάζουν τις μεγάλες θρησκευτικές γιορτές τους με πανηγύρια, όπου συμμετέχουν και πολλοί ευλαβείς επισκέπτες της εποχής. Τα πιο γνωστά πανηγύρια είναι αυτά στη γιορτή του Αρχάγγελου Μιχαήλ στις 8 Νοεμβρίου, της Παναγίας της Τσαμπίκας στις 8 Σεπτεμβρίου (Γέννηση της Παναγίας), της Αγίας Μαρίνας στις 17 Ιουλίου και της Παναγίας της Αλεμονήτρας (Ελεημονήτριας) στις 23 Αυγούστου (Εννιάμερα της Κοίμησης της Παναγίας).

Τέλος οι πολυπληθείς επισκέπτες του θα βρουν στα μαγαζιά του με αναμνηστικά, ανάμεσα στα άλλα, και ωραία χειροποίητα χαλιά και παραδοσιακά κεντήματα με όμορφα παλιά τοπικά σχέδια.

Για κάθε περίπτωση ανάγκης θα εξυπηρετηθείτε στο τοπικό Κέντρο Υγείας και στα φαρμακεία του χωριού. Επίσης λειτουργούν αστυνομικός σταθμός, υπηρεσίες Τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομείου.

Η πρόσβαση στον Αρχάγγελο γίνεται με τακτικά δρομολόγια λεωφορείων, με ταξί, ή ιδιωτικό, ή νοικιασμένο αυτοκίνητο, ή και μοτοσικλέτα.

 


Αφάντου

Η κωμόπολη με το περίεργο όνομα Αφάντου βρίσκεται 18,5 χιλιόμετρα Νότια από την πόλη της Ρόδου και είναι μεσόγεια, σε μικρή απόσταση από την θάλασσα (λιγότερο από 2 χιλιόμετρα). Κτισμένη ανάμεσα σε χαμηλά βουνά και λόφους είναι αθέατη από την πλευρά της θάλασσας, απ’ όπου και τ’ όνομά της, και κατοικείται από 5.500 μόνιμους κατοίκους περίπου. Η θέση που κτίστηκε επιλέχτηκε ακριβώς από τον φόβο των πειρατών, που τα παλιά χρόνια λυμαίνονταν την περιοχή, και της έδωσε τον γραφικό χαρακτήρα που σήμερα θαυμάζουν οι πολλοί επισκέπτες.

Διατίθενται αρκετές δυνατότητες διαμονής και φαγητού στον οικισμό και την γύρω περιοχή. Στην κεντρική πλατεία του οικισμού με τους μεγάλους φίκους θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε τον καφέ σας, ή ένα ντόπιο γλυκό και το παγωμένο αναψυκτικό σας, ή ακόμα και ένα δροσιστικό καλοκαιρινό κοκτέιλ στα ωραία παραδοσιακά καφενεία και ζαχαροπλαστεία που πλαισιώνουν την πλατεία και δίνουν έναν τόνο ηρεμίας και ησυχίας στον επισκέπτη.

Το μπάνιο σας θα το απολαύσετε στην πολύ κοντινή και καλά οργανωμένη τεράστια παραλία του οικισμού (λιγότερο από 2 χιλιόμετρα ανατολικά) στον κόλπο Αφάντου.

Στο χωριό μπορείτε να επισκεφτείτε και να προσκυνήσετε στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Καθολικής που έχει κτιστεί πάνω στα ερείπια μιας παλαιοχριστιανικής βασιλικής, της οποίας διακρίνονται και σήμερα τα θεμέλια. Βρίσκεται δίπλα στην κεντρική πλατεία του χωριού. Είναι τρίκλιτη βασιλική με ιωνικούς κίονες να χωρίζουν τα τρία κλίτη. Είναι τρισυπόστατη εκκλησία και εδώ λατρεύονται η Παναγία, ο Άγιος Λουκάς και οι Τρεις Ιεράρχες. Η παράδοση λέει ότι η πρώτη βασιλική κτίστηκε τον 5ο αιώνα, αλλά καταστράφηκε από σεισμό και ξανακτίστηκε αργότερα. Τον 8ο αιώνα καταστράφηκε πάλι από σεισμό και οι πιστοί κάτοικοι της περιοχής την έκτισαν στην σημερινή της μορφή. Το ιερό βήμα τοποθετείται γύρω στον 11ο αιώνα. Διακρίνονται δύο στρώσεις από αγιογραφίες του 13ου και 14ου αιώνα, που όμως έχουν εκτεταμένες φθορές από τον χρόνο και τις υγρασίες του τοίχου. Στο ναό φυλάσσεται μια μικρή συλλογή από εικόνες, ιερά βιβλία, σκεύη της θρησκευτικής λατρείας, το αρχείο του ναού και φωτογραφικό υλικό από ιερείς και αρχιερείς που συνδέονται με τον ναό.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η περιήγηση του χωριού και της γύρω περιοχής με το μικρό τροχήλατο τραινάκι του Δήμου. Στο χωριό θα δείτε και πολλά λιθόκτιστα παραδοσιακά και πολύ όμορφα παλιά σπίτια που πολλά από αυτά έχουν ανακαινιστεί.

Ακόμα μπορείτε, αν θέλετε, να χαζέψετε στα μαγαζιά με τ’ αναμνηστικά, όπου ανάμεσα στα άλλα μπορείτε ν’ αγοράσετε ωραία χειροποίητα χαλιά και παραδοσιακά κεντήματα.

Επτά χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά από το χωριό μπορείτε να επισκεφτείτε το πανέμορφο τοπίο με τα πολλά νερά και την άγρια βλάστηση που ονομάζεται οι “Επτά Πηγές”. Θα δείτε μια μικρή λίμνη, τρεχούμενα νερά, μικρούς καταρράκτες και μπορείτε να φάτε σε ένα γραφικό εστιατόριο, ή μόνο να πιείτε τον καφέ σας, ή το δροσερό αναψυκτικό σας.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η πέτρινη γέφυρα στο ποταμό Λουτάνη, 4 περίπου χιλιόμετρα νοτιότερα, προς το όμορφο τουριστικό θέρετρο Κολύμπια. Και η διαδρομή μέχρι την γέφυρα είναι πολύ ωραία και γραφική, ανάμεσα από πυκνές δεντροστοιχίες.

Τέλος προς τα Νότια του χωριού, σε απόσταση 2 περίπου χιλιόμετρα μπορείτε να επισκεφτείτε την ιερά Μονή της Παραμυθίας.

Η Αφάντου έχει πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα με αποκορύφωμα τις εορταστικές εκδηλώσεις την ημέρα των Θεοφανίων και το Καρναβάλι στις Απόκριες.

Στις εκκλησίες και τα μοναστήρια του χωριού και της γύρω περιοχής οι κάτοικοι γιορτάζουν τις μεγάλες θρησκευτικές γιορτές τους με πανηγύρια, όπου συμμετέχουν και πολλοί επισκέπτες, ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Τα πιο γνωστά πανηγύρια είναι αυτά στη γιορτή του Αγίου Γεωργίου στις 23 Απριλίου, της Παναγίας τον Δεκαπενταύγουστο και του Αγίου Λουκά στις 18 Οκτωβρίου.

Κοντά στο χωριό λειτουργεί και το κέντρο Γκολφ της Ρόδου.

Για κάθε περίπτωση ανάγκης θα εξυπηρετηθείτε στο τοπικό Αγροτικό ιατρείο. Επίσης λειτουργούν αστυνομικός σταθμός και υπηρεσίες ταχυδρομείου.

Η πρόσβαση στην Αφάντου γίνεται με τακτικά δρομολόγια λεωφορείων, με ταξί που σταθμεύουν στον οικισμό, ή ιδιωτικό, ή νοικιασμένο αυτοκίνητο, ή και μοτοσικλέτα

 


Ιαλυσσός

Η κωμόπολη Ιαλυσός, ή Τριάντα, βρίσκεται 10 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά από την πρωτεύουσα, μέσα σε μια εύφορη πεδιάδα στους πρόποδες του λόφου της Φιλερήμου και έχει αναπτυχθεί κατά μήκος του κύριου οδικού άξονα που οδηγεί από την πόλη της Ρόδου στο αεροδρόμιο και την Κάμειρο. Φέρει το όνομα της φημισμένης αρχαίας πόλης που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τον σημερινό οικισμό. Για το άλλο της όνομα, Τριάντα, είναι δύσκολο να πούμε από πού προέρχεται. Οι παραδόσεις μιλούν για κάποιον ανδριάντα, ή ακόμα και για τριάντα μερίδια που χωρίστηκε η περιοχή κάποτε. Η Ιαλυσός, ένας σύγχρονος τουριστικός προορισμός, έχει σύγχρονες υποδομές, ιστορία που χάνεται στα βάθη του χρόνου και πλούσια λαογραφική παράδοση με έντονη πολιτιστική προσφορά. Κατοικείται από 10.000 περίπου μόνιμους κατοίκους που ασχολούνται με κυρίως με τον τουρισμό, τις καλλιέργειες και τις υπηρεσίες.

Στον οικισμό μπορείτε να δείτε τον ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου με την ωραία λιθόστρωτη αυλή, το ξυλόγλυπτο τέμπλο που είναι προγενέστερο της εκκλησίας που κτίστηκε από έναν ευσεβή μοναχό τον 18ο αιώνα.

Κοντά στον οικισμό βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Ιαλυσού που τοποθετείται γύρω από τον λόφο της Φιλερήμου, όπου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα αρχαιολογικά κατάλοιπα και να διαπιστώσει την συνέχεια της κατοίκησης του τόπου από την Μινωική και την Μυκηναϊκή εποχή μέχρι τον 20ο αιώνα. Συνέχεια του αρχαιολογικού χώρου είναι ο δρόμος του Γολγοθά που οδηγεί στην κορυφή ενός μικρού λόφου, όπου δεσπόζει ένας εντυπωσιακός σταυρός. Ο δρόμος ονομάστηκε έτσι από τις παραστάσεις με τα πάθη του Χριστού που βρίσκονται σε πέτρινες στήλες και στις δυο πλευρές του. Από την κορυφή του λόφου θα έχετε την ευκαιρία να φωτογραφήσετε την ολόκληρη την γύρω περιοχή, ή απλώς να θαυμάσετε την υπέροχη θέα που φτάνει ως πέρα στην θάλασσα.

Οι δυνατότητες για διαμονή στην πόλη και την γύρω περιοχή είναι μεγάλες. Επίσης μπορείτε να χαρείτε καλό φαγητό σε παραδοσιακές ταβέρνες και παραλιακές ψαροταβέρνες με φρέσκο ψάρι, όπως και να διασκεδάσετε στα πολλά σχετικά μαγαζιά που λειτουργούν στον οικισμό και στην ευρύτερη περιοχή.

Το μπάνιο σας θα το απολαύσετε στην μεγάλη και ωραία παραλία κατά μήκος του τουριστικού οικισμού.

Για περίπτωση ανάγκης μπορείτε να απευθυνθείτε στο τοπικό Αγροτικό ιατρείο και στο φαρμακείο του οικισμού. Επίσης στον οικισμό λειτουργεί αστυνομικός σταθμός και γραφείο με υπηρεσίες Ταχυδρομείου (ΕΛΤΑ).

Τους καλοκαιρινούς μήνες και συγκεκριμένα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, οι δημοτικές αρχές διοργανώνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις, τα «Ιαλύσσια» που προσελκύουν πολύ κόσμο.

Επίσης οι ντόπιοι κάθε χρόνο τιμούν τις γιορτές της Παναγίας τον Δεκαπενταύγουστο και της Ζωοδόχου Πηγής, με μεγάλα θρησκευτικά πανηγύρια.

Η πρόσβαση από την πρωτεύουσα γίνεται με τακτικά και πυκνά δρομολόγια λεωφορείων, με ταξί και με ιδιωτικό αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα. Στον οικισμό, επίσης, εδρεύουν ταξί.

 


Ιξιά

Η Ιξιά είναι ένα σύγχρονο τουριστικό θέρετρο στα Βόρεια της Δυτικής ακτής του νησιού της Ρόδου. Βρίσκεται πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, τέσσερα περίπου χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά.

Έχετε στην διάθεσή σας πολλές δυνατότητες διαμονής και φαγητού στον οικισμό και την γύρω περιοχή.

Το μπάνιο, την ηλιοθεραπεία και τα θαλάσσια σπορ θα τα απολαύσετε στην θαυμάσια παραλία μπροστά στον οικισμό.

Αν πάλι θελήσετε να κάνετε κάποια βόλτα στα γειτονικά μέρη, εκτός φυσικά από την πολύ κοντινή πρωτεύουσα, μπορείτε να επισκεφτείτε την αρχαία Ιαλυσό, όπου στον μεγάλο αρχαιολογικό της χώρο θα δείτε τα απομεινάρια της παλιάς δόξας της φημισμένης αυτής δωρικής πόλης. Απέχει από την Ιξιά λιγότερο από 7-8 χιλιόμετρα.

Για κάθε περίπτωση ανάγκης θα εξυπηρετηθείτε στις υπηρεσίες της πολύ κοντινής πρωτεύουσας (4 χιλιόμετρα).

Η πρόσβαση στην Ιξιά γίνεται με πυκνά και τακτικά δρομολόγια λεωφορείων, με ταξί, ή ιδιωτικό, ή νοικιασμένο αυτοκίνητο, ή και μοτοσικλέτα.

 


Κιοτάρι

Το Κιοτάρι είναι ένα τουριστικό παραθεριστικό θέρετρο που έχει αναπτυχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, κυρίως με ξενοδοχεία και καταστήματα. Βρίσκεται 60 χιλιόμετρα νότια από την πόλη της Ρόδου στην Ανατολική ακτή του νησιού, λίγα χιλιόμετρα μετά την Λίνδο και 70 περίπου χιλιόμετρα Νότια από τον διεθνή αερολιμένα του νησιού.

Διαθέτει σημαντικές τουριστικές υποδομές και προσφέρει αρκετές λύσεις για διαμονή, φαγητό στις λίγες παραλιακές ταβέρνες και τα εστιατόρια, καταστήματα για ψώνια, καθώς επίσης και κολύμπι και θαλάσσια σπορ στην πολύ ωραία παραλία του με την υγρή άμμο και τα όμορφα βοτσαλάκια. Διαθέτει, λοιπόν, όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που τα τελευταία χρόνια θεωρούνται στη Ρόδο, ως ότι πιο σύγχρονο έχει να επιδείξει στο νησί η πολύ αναπτυγμένη τουριστική της αγορά.

Αν λοιπόν οι ανάγκες σας είναι η πλήρης χαλάρωση σε ένα σχετικά προστατευμένο περιβάλλον με όλες τις ανέσεις και σε ξενοδοχεία που σας προσφέρουν τα πάντα, δίπλα σε μια σχεδόν «ιδιωτική» παραλία, τότε το Κιοτάρι είναι ο προορισμός σας.

Λίγοι περαστικοί επισκέπτες έρχονται εδώ στην ωραία παραλία του για μια γρήγορη βουτιά στην ωραία θάλασσα. Οι περισσότεροι είναι πελάτες των ξενοδοχείων του θερέτρου.

Για έκτακτα περιστατικά μπορείτε να απευθυνθείτε στην κοντινή Λίνδο (10 περίπου χιλιόμετρα Βόρεια).

Η πρόσβαση είναι εύκολη με ιδιωτικό, ή νοικιασμένο αυτοκίνητο, ή μοτοσικλέτα. Επίσης από την κοντινή Λίνδο με ταξί.

 


Κοσκινού

Μεγάλο παραδοσιακό και γραφικό χωριό σχετικά κοντά στην θάλασσα (5 περίπου χιλιόμετρα) που βρίσκεται 7 περίπου χιλιόμετρα Νότια από την πρωτεύουσα της Ρόδου με 2.500 περίπου μόνιμους κατοίκους. Το χωριό είναι αμφιθεατρικά κτισμένο στις πλαγιές ενός λόφου και διατηρεί πολλά στοιχεία από τον παλιό μεσαιωνικό οικισμό. Τα σπίτια του με έντονα νεοκλασικά στοιχεία διατηρούν επίσης και πολλά αρχιτεκτονικά παραδοσιακά στοιχεία, όπως πολύχρωμες προσόψεις, υπέροχη εσωτερική διακόσμηση, όμορφα κεραμικά πιάτα, ενσωματωμένα στους τοίχους, αυλές και δάπεδα με ωραία βότσαλα με παραδοσιακά μοτίβα. Το όνομα του παλιού χωριού πιθανόν προέρχεται από το γεγονός ότι το έδαφος της περιοχής είναι γεμάτο τρύπες από παλιές εξορύξεις μετάλλων, είτε από την αρχαία πόλη της Λυδίας Κοσκινία, απ’ όπου σύμφωνα με την παράδοση κατάγονται οι παλιοί κάτοικοι του χωριού.

Οι σημερινοί κάτοικοι του χωριού ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, τον τουρισμό και παραδοσιακά με την παραγωγή ασβέστου. Τα παλιά χρόνια, επί Ιταλοκρατίας, οι άνδρες του χωριού ήταν φημισμένοι ημιονηγοί και το χωριό ευημερούσε και ήταν ένα από τα πλουσιότερα της Ρόδου.

Δυνατότητες διαμονής στον οικισμό και στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πολλές, όπως και δυνατότητα για καλό φαγητό σε παραδοσιακές ταβέρνες και σύγχρονα εστιατόρια, ψώνια και διασκέδαση με σύγχρονη μουσική.

Στον οικισμό αξίζει να περπατήσετε στα στενά σοκάκια με τα ωραία σπίτια και να επισκεφτείτε τους μικρούς ναούς του Αγίου Λουκά (πρωτοχριστιανική βασιλική του 4ου αιώνα) και της Αγίας Ειρήνης (19ος αιώνας). Η φωτογραφική σας μηχανή θα «ανάψει» και θα τραβήξετε σίγουρα πολλές λεπτομέρειες και ολόκληρα σπίτια που θα τραβήξουν σίγουρα την προσοχή σας.

Επίσης, αξίζει να επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο στο χωριό με τις ωραίες συλλογές αντικειμένων, σκευών και εργαλείων της καθημερινής ζωής. Το μουσείο στεγάζεται σε ένα πανέμορφο παραδοσιακό αρχοντικό με επιβλητική είσοδο-πύλη. Στο χωριό στεγάζεται επίσης και το Μουσικό Γυμνάσιο του νησιού που συνεχίζει την μεγάλη μουσική παράδοση των παλιών χρόνων.

Κοντά στο χωριό προς τα Νοτιοδυτικά βρίσκονται τα ερείπια παλιού μικρού κάστρου που πρωτοαναφέρεται ήδη τον 13ο αιώνα, αλλά ίσως να είναι και παλιότερο (Βυζαντινό), όπου οι κάτοικοι της περιοχής κατέφευγαν όταν εκδηλωνόταν επιδρομή πειρατών.

Ακόμη, σε κοντινή απόσταση, 4-5 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά, στην παραλία Καλλιθέα βρίσκονται οι περίφημες, από την αρχαιότητα ήδη, ιαματικές πηγές με το πανέμορφο περιβάλλον και το θεραπευτικό για νεφροπάθειες και ηπατικά νοσήματα νερό.

Το μπάνιο σας θα το κάνετε στις όμορφες παραλίες Ρένι, Καλλιθέα και Κόκκινα.

Σε περίπτωση ανάγκης μπορείτε να εξυπηρετηθείτε στο τοπικό Αγροτικό ιατρείο και στο φαρμακείο του χωριού.

Οι κάτοικοι του χωριού, συνεχίζοντας μια παλιά παράδοση, γιορτάζουν μεγάλες θρησκευτικές εορτές με πανηγύρια, τα οποία συγκεντρώνουν πολλούς επισκέπτες, αλλά και ντόπιους μετανάστες που βρίσκουν αφορμή να επισκεφτούν τον τόπο της καταγωγής τους. Τα περισσότερα πανηγύρια διαρκούν δύο, ή και τρεις ημέρες και εξελίσσονται σε μεγάλο γλέντι με τραγούδια, μουσική και χορούς της ντόπιας παράδοσης. Τα σημαντικότερα πανηγύρια είναι της Αγίας Μαρίνας (17 Ιουλίου), του Προφήτη Ηλία (20 Ιουλίου) και του Ταξιάρχη (6 Σεπτεμβρίου).

Η πρόσβαση στο χωριό γίνεται με τακτικά δρομολόγια λεωφορείων, με ταξί και με ιδιωτικό, ή νοικιασμένο αυτοκίνητο, ή μοτοσικλέτα.

 


Κρεμαστή

Η Κρεμαστή βρίσκεται 12 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά από την πρωτεύουσα στην Βορειοδυτική ακτή του νησιού. Πρόκειται για ένα σύγχρονο τουριστικό οικισμό που έχει αναπτυχθεί κατά μήκος κυρίως του κεντρικού δρόμου που οδηγεί από την Ρόδο στις παραλίες και τα θέρετρα της Δυτικής ακτής, με 3.000 περίπου μόνιμους κατοίκους που ασχολούνται, εκτός από τον τουρισμό, και με τις καλλιέργειες κηπευτικών, λαχανικών και οπωροφόρων δένδρων στην εύφορη γειτονική πεδιάδα. Η Κρεμαστή είναι από τους μεγαλύτερους οικισμούς του νησιού. Ο οικισμός έχει μεγάλη κίνηση και πολλούς επισκέπτες, πράγμα που ευνοείται και από την γειτνίαση με το Διεθνές Αεροδρόμιο της Ρόδου (λιγότερο από τρία χιλιόμετρα Δυτικά) και με την κοιλάδα με τις Πεταλούδες.

Η Κρεμαστή είναι ένας πολύ όμορφος οικισμός που συνδυάζει το σύγχρονο του τουριστικού θέρετρου με το παλιό χωριό του νησιού. Αξίζει να δείτε τα ερείπια από το Μεσαιωνικό κάστρο που τον καιρό των Ιπποτών δέσποζε στην περιοχή, με το Ναό του Αγίου Νικολάου στο εσωτερικό του. Επίσης πρέπει να δείτε τον εντυπωσιακό Ναό της Παναγίας της Κρεμαστής με τον μεγάλο αυλόγυρο με βότσαλο, το εξαιρετικά ενδιαφέρον ξυλόγλυπτο τέμπλο και τα πελώρια κυπαρίσσια που ξεχωρίζουν από μακριά. Τέλος αξίζει να επισκεφτείτε την τοπική Βιβλιοθήκη και να θαυμάσετε το ωραιότατο κτίριο στο οποίο στεγάζεται.

Η περιοχή διαθέτει πολλές δυνατότητες για διαμονή, φαγητό, ψώνια και ψυχαγωγία.

Οι πολυπληθείς επισκέπτες, είτε μένουν εδώ, είτε έρχονται για μπάνιο, απολαμβάνουν την τεράστια αμμουδερή και οργανωμένη παραλία που ξεκινά από την Κρεμαστή και φτάνει μέχρι τον Θεολόγο και που έχει μήκος περισσότερο από 10 χιλιόμετρα.

Οι κάτοικοι της περιοχής γιορτάζουν τις γιορτές της Κοίμησης της Παναγίας τον Δεκαπενταύγουστο και τα «Εννιάμερα» από την Κοίμηση στις 23 Αυγούστου, με μεγάλα πανηγύρια που συγκεντρώνουν πολύ κόσμο, τόσο ντόπιους, όσο και ξένους επισκέπτες που έρχονται για να προσκυνήσουν και να παρακολουθήσουν την θεία λειτουργία. Μεγάλη επισημότητα παίρνει ο εορτασμός της γιορτής της 23ης Αυγούστου που κορυφώνεται με την λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας, που μεταφέρεται με κατάνυξη από αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού.

Παράλληλα με τα θρησκευτικά πανηγύρια ο Δήμος Πεταλούδων και άλλοι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς διοργανώνουν και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει η ετήσια Πανελλήνια Έκθεση Χειροτεχνίας που ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1970. Η Έκθεση προωθεί τα πολύ ωραία προϊόντα της ελληνικής χειροτεχνίας, της καλλιτεχνικής βιοτεχνίας και της παραδοσιακής λαϊκής τέχνης και τα κάνει γνωστά σε Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Η έκθεση διαρκεί 15 περίπου ημέρες και επικαλύπτει χρονικά και τα δυο τοπικά πανηγύρια.

Για κάθε περίπτωση ανάγκης θα εξυπηρετηθείτε στο τοπικό Αγροτικό ιατρείο. Στον οικισμό λειτουργεί Ταχυδρομικό γραφείο, ενώ στο κοντινό Παραδείσι (3 χιλιόμετρα, επίσης Νοτιοδυτικά) υπάρχει αστυνομικός σταθμός.

Η πρόσβαση στην Κρεμαστή είναι πολύ εύκολη από την κοντινή πρωτεύουσα (12 χιλιόμετρα περίπου) και πραγματοποιείται με πυκνά και τακτικά δρομολόγια λεωφορείων, με ταξί και ιδιωτικό, ή νοικιασμένο αυτοκίνητο, ή μοτοσικλέτα.

 


Λίνδος

O σημερινός οικισμός της Λίνδου βρίσκεται σε απόσταση περίπου 48 χιλιόμετρα Νότια από την πρωτεύουσα, στην ίδια θέση που κατείχε και η αρχαία πόλη. Ο οικισμός έχει κηρυχθεί διατηρητέος και παρουσιάζει στο επισκέπτη σχεδόν την εικόνα που είχε και τα παλιά χρόνια. Η σημερινή του μορφή οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι ο μεγάλος σεισμός του 1610 κατάστρεψε ολοσχερώς την Λίνδο, με την φροντίδα όμως των πλούσιων καραβοκύρηδων ξανακτίστηκε και λαμπρύνθηκε και με νέα κτίσματα. Το σχετικά άγονο έδαφος της περιοχής έστρεψε γρήγορα τους Λίνδιους στην θάλασσα και σύντομα κυριάρχησαν στο Αιγαίο και την Μεσόγειο. Μέχρι τους τελευταίους αιώνες ονομαστοί ήταν οι καπετάνιοι και οι καραβοκύρηδές της. Σήμερα οι περισσότεροι από τους περίπου 800 μονίμους κατοίκους ασχολούνται με επαγγέλματα σχετικά με τον τουρισμό.

Ο επισκέπτης μπαίνει στον οικισμό από τον δρόμο που έρχεται στην Λίνδο από τον Βορρά και βρίσκεται μπροστά στην μοναδική πλατεία με τον γιγαντιαίο πλάτανο που ποτίζεται αενάως από την κρήνη με το πηγαίο νερό που η κατασκευή της ανάγεται στην εποχή των Ιπποτών, αν και αρκετά αρχαία υπολείμματα τριγύρω μας υπενθυμίζουν την ύπαρξη πανάρχαιων υδραγωγείων. Κοντά στην είσοδο του χωριού βρίσκεται και το νεκροταφείο του παλιού χωριού, στο χώρο του οποίου δεσπόζει η εκκλησία της Φανερωμένης. Εκεί κοντά και κάτω από την κεντρική πλατεία βρίσκονται και τα υπολείμματα του παλιού τούρκικου νεκροταφείου, στο οποίο διατηρούνται ακόμα λίγοι τάφοι.

 

Αξιοθέατα της Λίνδου:

Ο ναΐσκος του Tαξιάρχη Mιχαήλ του Στρατηλάτη βρίσκεται κάτω από την κεντρική πλατεία του σύγχρονου οικισμού. Μέσα σε μια ρηχή κόγχη διατηρείται η παράσταση του Αρχαγγέλου Mιχαήλ του Ψυχοπομπού που χρονολογείται στους Μεταβυζαντινούς χρόνους. Μικρά ίχνη από παλαιότερες τοιχογραφίες χρονολογούν το ναΐσκο την εποχή του Βυζαντίου.

Δυτικότερα διακρίνουμε τα απομεινάρια του μουσουλμανικού νεκροταφείου , όπου σε μια ρηχή κόγχη σώζεται η παράσταση ενός έφιππου αγίου που χρονολογείται τον 15ο αιώνα και ονομάζεται ως ο Άγιος Γεώργιος ο Καμμένος.

Ο Ενοριακός Ναός του οικισμού είναι ο Ναός της Παναγίας, ένας επιμήκης ναός με εγκάρσιο κλίτος που σχηματίζει έναν σταυρό. Το 1489 ο Μεγάλος Μάγιστρος Pierre D’ Aubusson χρηματοδότησε την συντήρηση και επισκευή του παλαιότερου ναού και έκτισε και ένα σταυροθολιακό προστώο. Το οικόσημο του Μάγιστρου το διακρίνουμε στην νότια πλευρά του μικρού καμπαναριού δίπλα στο οικόσημο του τότε διοικητή του κάστρου Pierre D’ Aymer. Υπάρχουν και διάφορες επιγραφές που η παλαιότερη χρονολογείται στο 1637. Σώζονται και οι παλιές αγιογραφίες, όπως και οι καινούριες του ζωγράφου Γρηγορίου από την Σύμη που το 1779 ζωγράφισε και κατέστησε τον ναό κατάγραφο.

Στη τοποθεσία «Bιγλί», ανατολικά από την Ακρόπολη και κάτω από αυτήν διακρίνουμε τα ίχνη από δάπεδο με ψηφιδωτό και μαρμαροθετήματα από μια παλαιοχριστιανική βασιλική που η κατασκευή της τοποθετείται στον 5ο αιώνα.

Στη βορειοδυτική άκρη του οικισμού βρίσκεται ο Ναός του Aγίου Γεωργίου (ο Xωστός). Ο ναός είναι σταυροειδής με τρούλο και στη κόγχη του ιερού σώζονται ίχνη από πέντε στρώματα παλιών τοιχογραφιών, τα παλιότερα από τα οποία ανάγονται στην αμέσως μετά την εικονομαχία περίοδο (9ος και 10ος αιώνας) και τα τελευταία στους μεταβυζαντινούς χρόνους.

Λίγο ψηλότερα υπάρχει ο Ναός του Αγίου Γεωργίου (ο Παχυμαχιώτης ή ο Πάνω) που είναι σταυροειδής με τρούλο. Ο ναός κτίστηκε το περίπου το 1394, όπως μας μαρτυρεί μια ενεπίγραφη πλάκα στο νότιο μέρος της αψίδας. Στο νότιο τοίχο του ναού διατηρούνται τοιχογραφίες που παριστάνουν ολόσωμους αγίους που φορούν πολυτελή ενδύματα κατά τα βυζαντινά πρότυπα και στα τόξα του Ιερού Βήματος διακρίνονται τοιχογραφίες με παραστάσεις από ιεράρχες.

Παρόμοιος ναός με τον Άγιο Γεώργιο τον Χωστό είναι ο Ναός του Αγίου Μηνά, στον οποίο σώζονται αρκετά ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες που ανάγονται στην χρονική περίοδο από τον 12ο αιώνα (Βυζαντινοί χρόνοι) έως τον 15ο αιώνα (εποχή των Ιπποτών).

Τέλος ο Ναός του Αγίου Δημητρίου βρίσκεται βορειοανατολικά από την είσοδο της Ακρόπολης και είναι ένας μικρός καμαροσκέπαστος ναός. Παράσταση του έφιππου Αγίου υπάρχει σε μια τυφλή αψίδα στον βόρειο τοίχο της που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα.

Φυσικά δεν πρέπει να παραλείψετε να προσκυνήσετε και στον μικρό Ναό του Αγίου Παύλου στο ομώνυμο λιμανάκι, όπου σύμφωνα με την παράδοση προσορμίστηκε ο Απόστολος των Εθνών το έτος 58 μ.Χ. όταν ήλθε στο νησί για να διδάξει τον Χριστιανισμό.

Ρυμοτομικά ο οικισμός μας θυμίζει έντονα τους παλιούς, μεσαιωνικούς οικισμούς του Αιγαίου με την συνεχή δόμηση των σπιτιών και τις αυλές να βρίσκονται στο εσωτερικό τους για λόγους προστασίας.

Οι δυνατότητες για διαμονή στην πόλη και την γύρω περιοχή είναι μεγάλες. Επίσης στη Λίνδο μπορείτε να χαρείτε καλό φαγητό σε παραδοσιακές ταβέρνες και παραλιακές ψαροταβέρνες με φρέσκο ψάρι, όπως και να διασκεδάσετε στα πολλά σχετικά μαγαζιά που λειτουργούν στον οικισμό και τις γύρω κοντινές παραλίες. Ακόμα μπορείτε να ψωνίσετε και ωραία αναμνηστικά και χειροποίητα κεντήματα από τα πολλά μαγαζιά με τουριστικά είδη και είδη δώρων.

Κοντά στην Λίνδο βρίσκονται και τα μικρά παραθαλάσσια και μεσόγεια χωριά και τουριστικοί οικισμοί που αξίζει τον κόπο να τα επισκεφτείτε: τα Βλύχα, 4 χιλιόμετρα Βόρεια, οι Πευκοί, 5 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά, η Λάρδος, 8 χιλιόμετρα Δυτικά, το Κιοτάρι, 16 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικα και το Γεννάδι, 20 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά.

Το μπάνιο σας θα το απολαύσετε στην παραλία της Λίνδου και στις παραλίες βορειότερα από την Λίνδο στο όρμο των Βλυχών, ή στις νότιες παραλίες μέχρι το κατώτερο άκρο του νησιού.

Η πρόσβαση γίνεται από την πρωτεύουσα με τακτικά δρομολόγια λεωφορείων και με ιδιωτικό αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα. Συνηθισμένος τρόπος να μεταβεί κάποιος στην Λίνδο από την πόλη της Ρόδου είναι και τα εκδρομικά καΐκια που συνδέουν καθημερινά το Μανδράκι στη Ρόδο με το λιμανάκι της Λίνδου. Επίσης αν διαθέτετε δικός σας, ή νοικιασμένο σκάφος μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη Λίνδο. για ανεφοδιασμό.

 


Ρόδος

Η πανέμορφη πόλη της Ρόδου, πρωτεύουσα του νησιού και του Νομού Δωδεκανήσου, βρίσκεται στο βορειότερο άκρο του νησιού. Η πόλη της Ρόδου διαθέτει αξιόλογα αξιοθέατα, όμορφες παραλίες και πανέμορφα κτήρια, και όλα είναι άρτια οργανωμένα με υποδομές που προσφέρουν πολλές ανέσεις και εξυπηρετήσεις στους χιλιάδες επισκέπτες, Έλληνες και ξένους, κάθε ηλικίας. Με την Μεσαιωνική Πόλη να στέκει μπροστά στον επισκέπτη, σαν να ξεπήδησε από κάποιο μεσαιωνικό παραμύθι, όπως ακριβώς ήταν πριν από 500 χρόνια, έχεις την αίσθηση ότι ζεις και περπατάς σε ένα ζωντανό Μουσείο.

Αλλά και η κοσμοπολίτικη περιοχή του ιστορικού, νεώτερου, κέντρου της, με τα πολλά ιταλικά κτίσματα, δίνει την εντύπωση στον επισκέπτη ενός πρόσφατου παρελθόντος που συνεχίζει να ζει ακόμα και σήμερα. Η σύγχρονη πόλη της Ρόδου, με 55.000 μόνιμους κατοίκους, αποτελεί το συγκοινωνιακό, διοικητικό, οικονομικό και τουριστικό κέντρο του νησιού.

Η πόλη της Ρόδου προσφέρει όλες τις υπηρεσίες μιας σύγχρονης πόλης στους επισκέπτες της, διαθέτει Νοσοκομείο για κάθε ενδεχόμενο και έχει μια μεγάλη και σύγχρονη αγορά, όπου ο επισκέπτης μπορεί να ψωνίσει ότι χρειάζεται, ή ωραία αναμνηστικά για να θυμάται την πιο όμορφη πόλη του κόσμου, όπως λένε πολλοί, ξετρελαμένοι με τις ομορφιές της, επισκέπτες.

Παλαιά Ρόδος

Η παλιά πόλη, που περιβάλλεται από ισχυρά τείχη και ένα επιβλητικό φρούριο, χτίστηκε τον 14ο αιώνα από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη. Σήμερα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες και πιο διατηρημένες πόλεις στην Ευρώπη και έχει βραβευτεί με ένα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO. Η πόλη ιδρύθηκε το 408π.Χ., όταν οι κάτοικοι της Ιαλυσού, Λίνδου και Καμείρου αποφάσισαν να χτίσουν μια νέα ισχυρή πόλη ως πρωτεύουσα του νησιού.

Η παλιά πόλη περιβάλλεται από ένα πολύ ψηλό αμυντικό τείχος και προκαλεί δέος. Υπάρχουν έξι κύριες πύλες που οδηγούν στη μεσαιωνική πόλη και μια σειρά από μικρότερα. Για την πρώτη επίσκεψη ξεκινήστε την περιήγησή σας από το Μανδράκι. Αυτό θα σας οδηγήσει στην Πλατεία Σύμης, που περιέχει ερείπια του ναού της Αφροδίτης, της οποίας η κατασκευή έγινε τον 3ο αιώνα π.Χ.

Στη πλατεία Σύμης θα βρείτε επίσης την Δημοτική Πινακοθήκη της Ρόδου και ένα Μουσείο με μια εντυπωσιακή συλλογή που αποτελείται κυρίως από εξέχοντα έργα σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών. Λίγο πιο πέρα ​​είναι το Μουσείο Διακοσμητικών Τεχνών με αντικείμενα και χειροτεχνήματα από τη Ρόδο.

 


Λίνδος

Βρίσκεται στην ανατολική ακτή περίπου 48χλμ από πόλη της Ρόδου. Η Λίνδος είναι αναμφισβήτητα το πιο γραφικό χωριό του νησιού της Ρόδου.

Αυτό το στολίδι του χωριού ήταν ένα από τα τρία μεγάλα και ισχυρά κράτη Δωρικής πόλης του νησιού, το οποίο κατά τον 5ο αιώνα π.Χ. ενοποιήθηκε με Ιαλυσό και Κάμειρο για να σχηματίσουν το ισχυρό κράτος της Ρόδου. Από αυτά τα τρία, η Λίνδος ήταν και παραμένει ο κορυφαίος τουριστικός προορισμός έξω από την Παλιά Πόλη.

Μια επίσκεψη στο όμορφο χωριό της Λίνδου με το γραφικό κόλπο, τα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης, το ιερό της Αθηνάς, θα σας κάνει να αισθανθείτε ότι περπατάτε πάνω σε μια ζωγραφική. Η παραλία από χρυσή άμμο βρέχεται με τα καταγάλανα νερά θα σας μείνει αξέχαστη. Παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα θέρετρα διακοπών στη Ρόδο έχουν προχωρήσει με την εποχή και προσφέρουν πολλές σύγχρονες τουριστικές εγκαταστάσεις, η Λίνδος έχει καταφέρει να διατηρήσει τον όμορφο παραδοσιακό της χαρακτήρα. Δεδομένου ότι το χωριό κατοικήθηκε από τόσα πολλά έθνη ( Ρωμαίους, Βυζαντινούς, Τούρκους και Ιταλούς) μπορείτε να θαυμάσετε τις τοπικές παραδόσεις από τα εντυπωσιακά ερείπια της αρχαίας ακρόπολης, τα μεσαιωνικά τείχη , τα στενά δαιδαλώδη καλντερίμια, τις μικρές αυλές με τα ψηφιδωτά άσπρα και μαύρα βότσαλα, τα κτίρια από τη βυζαντινή, μεσαιωνική, και ροδιακή αρχιτεκτονική.

Υπάρχουν αρκετά αξιοθέατα, που δεν θα πρέπει να χάσετε, όπως η Βυζαντινή Εκκλησία της Παναγίας με το εντυπωσιακό χρώμα του μελιού του καμπαναριού της και το θυμίαμα, καθώς και το μικρό παρεκκλήσι του Αγίου Παύλου, δίπλα στην θάλασσα.

Η Λίνδος έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικός οικισμός και η αρχαιολογία ελέγχει την ανάπτυξη του χωριού και τα παραδοσιακά λευκά σπίτια, τα καταστήματα και τα εστιατόρια αποτελούν την πιο ενωμένη ελληνική έκφραση στα Δωδεκάνησα. Η Λίνδος είναι ένας από τους εθνικούς θησαυρούς της Ελλάδας όπου καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για τη διατήρηση της φυσικής γοητείας της. Το κέντρο του χωριού είναι πεζοδρομημένο, ο μόνος τρόπος μεταφοράς είναι τα γαϊδούρια και τα μηχανάκια, που χρησιμεύουν ως ταξί. Το χωριό διατηρεί τον αυθεντικό παραδοσιακό χαρακτήρα του που σημαίνει ότι οι κάτοικοι του χωριού είναι γενικά μεγαλύτερης ηλικίας.

Στο χωριό υπάρχει ποικιλία από καφέ-μπαρ, ιδανικά για να χαλαρώσετε και να απολαύσετε την ατμόσφαιρα του τόπου, καθώς και ταβέρνες στην προκυμαία και διάφορα καταστήματα.

Από την κεντρική παραλία της Λίνδου, μπορείτε να πάτε στην ήσυχη παραλία του κόλπου του Αγίου Παύλου, όπου αποτελεί μια μεγάλη φυσική πισίνα που περιβάλλεται από βράχους, το ιδανικό μέρος για ηρεμία και χαλάρωση. Μόλις 3χλμ από την Λίνδο, υπάρχει το γραφικό θέρετρο Πευκί με την υπέροχη παραλία του. Και αν είστε λάτρης της κατάδυσης, η Λίνδος είναι το κατάλληλο μέρος για εσάς.

Ανακαλύψτε την πληθώρα από πολύχρωμα ψάρια και κοράλλια στον υποβρύχιο κόσμο της Λίνδου. Λίνδος είναι ένα από τα πιο όμορφα θέρετρα του νησιού, ο συνδυασμός της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού κάλλους είναι αυτό που την κάνει τόσο ελκυστική.

 


Κοιλάδα με Πεταλούδες

Η όμορφη και γραφική κοιλάδα των Πεταλούδων, ένα καταπράσινο καταφύγιο, με ένα υπέροχο ποτάμι που τρέχει, είναι το σπίτι για χιλιάδες πεταλούδες, λόγω της υψηλής υγρασίας στην περιοχή μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου.

Η Κοιλάδα των Πεταλούδων σίγουρα αξίζει μια επίσκεψη. Είναι ένα ευχάριστο δάσος μέσα από μια σκιερή και γραφική κοιλάδα δίπλα σε ένα μικρό ποτάμι πάνω από ξύλινες γέφυρες και φτάνει μέχρι τη Μονή με την εκπληκτική θέα.

Η κοιλάδα είναι γεμάτη με πεταλούδες, μια πληθώρα από ένα σπάνιο είδος πεταλούδας πάνω στα δέντρα, που προσελκύονται από το χαρακτηριστικό άρωμα ρητίνης πεύκου. Δυστυχώς, ο αριθμός των πεταλούδων έχει μειωθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες, λόγω της διείσδυσης των τουριστών στην περιοχή, αλλά ο τόπος είναι πανέμορφος.

Το πάρκο εξακολουθεί να προσφέρεται για ένα ευχάριστο περίπατο κάτω από τη σκιά των δέντρων, με ωραία τοπία, ρυάκια, καταρράκτες, λιμνούλες, και ξύλινες γέφυρες, μια πραγματική όαση ηρεμίας.

 


Πηγές Καλλιθέας

Οι Πηγές Καλλιθέας βρίσκονται στο Δήμο Ρόδου και απέχουν μόλις 9χλμ από την Πόλη της Ρόδου. Άνοιξαν τις πύλες τους την 1η Ιουλίου 2007 μετά από πολύχρονη προσπάθεια του Δήμου Ρόδου και σας υποδέχονται στους μαγευτικούς χώρους του αναπαλαιωμένου Μνημείου δίπλα στη θάλασσα. Ο μοναδικός συνδυασμός φύσης, αρχιτεκτονικής και ιστορίας ταξιδεύει σ’ ένα ξεχωριστό κινηματογραφικό σκηνικό.

Η απαράμιλλη μνημειακή αρχιτεκτονική και μεγαλοπρέπεια του χώρου, με τα μοναδικά μωσαϊκά, την αίθουσα της Ροτόντας όπου κάποτε ανάβλυζαν τα ιαματικά νερά, το Αίθριο και κάθε γωνιά των Πηγών Καλλιθέας μας παραπέμπουν νοσταλγικά σε μια άλλη εποχή.

Σήμερα οι Πηγές Καλλιθέας αποτελούν ένα Μνημείο απαράμιλλης ομορφιάς, με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, μοναδικό φυσικό κάλλος, με παρουσία στην τοπική κοινωνία,  υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις συνεδρίων και έντονη πολιτιστική δραστηριότητα που δίκαια έχει χαρακτηριστεί το καλύτερο αξιοθέατο του νησιού.

Τα εγκαίνια των εγκαταστάσεων της Καλλιθέας έγιναν από τους Ιταλούς με κάθε επισημότητα την 1η Ιουλίου 1929 και υπήρξαν πόλος έλξης πλήθους ασθενών καθώς και επιστημόνων από όλο τον κόσμο.

Οι ιαματικές πηγές της Καλλιθέας Ρόδου είναι γνωστές από την αρχαιότητα για το ευεργετικό για την υγεία κόκκινο νερό που αναβλύζει από τους βράχους. Κατά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο, πλήθος κόσμου επισκεπτόταν τακτικά την περιοχή ή κατέλυε σε πρόχειρα αυτοσχέδια καταλύματα έτσι ώστε να βρίσκονται κοντά στην πηγή.

Ήδη από την εποχή της Δωρικής Εξάπολης και αυτής των Ιπποτών, η θαυματουργός ιαματική πηγή έγινε γνωστή και προσέλκυε κόσμο τόσο από τα γύρω νησιά και τα Μικρασιατικά Παράλια, όσο και από τα βάθη της Ανατολίας.

Ήταν τόπος συνάντησης Ορθόδοξων, Μουσουλμάνων και Εβραίων. Στο σημείο αυτό του νησιού, γνωστό στους ντόπιους ως “Τσιλλόνερο” από τις καθαρτικές ιδιότητες του νερού, το 1927 -με πρωτοβουλία του πολιτικού Διοικητή των Νήσων Μάριο Λάγκο- ξεκίνησε η συστηματική μελέτη των νερών. Αυτό έγινε από διακεκριμένους υδρολόγους και γιατρούς με επικεφαλής τον διάσημο Γκουστάβο Γκασπερίνι. Μετά το θάνατό του, ανέλαβε ο γιος του Κάρλο μαζί με τον μετέπειτα διευθυντή των ιαματικών πηγών Αινεία Μπρουνέττη.

Τον Δεκεμβρίου 1928, ξεκίνησε η άμεση κατασκευή εγκαταστάσεων που χαρακτηρίστηκαν Βασιλικές ως εγγύηση της τέλειας λειτουργίας τους. Το έργο ανατέθηκε στον Πέτριο Λομπάρντι και τα σχέδια κατετάγησαν μεταξύ των καλύτερων αρχιτεκτονικών συνθέσεων της εποχής εκείνης.

Τα νερά της Καλλιθέας ήταν κατάλληλα και θεραπευτικά για τις παθήσεις της αρθρίτιδας, τις δερματοπάθειες, την παχυσαρκία, το διαβήτη, τις τροπικές ασθένειες, τη δυσεντερία, την ελονοσία, τις αλλεργίες, το άσθμα, τις κυστίτιδες, τη διάρροια και τις παθήσεις των εντέρων.

 


Water Park

Ελάτε να ανακαλύψετε ένα ανεξερεύνητο παράδεισο . Ένα μαγικό μέρος γεμάτο διασκέδαση και περιπέτειες. Αυτό το εντυπωσιακό πάρκο θα σας προσφέρει ατέλειωτα παιχνίδια, δράση και διασκέδαση σε κάθε του σημείο.

Ο προσεγμένος του σχεδιασμός σε συνδυασμό με τις διάφορες νεροτσουλήθρες και μοναδικές πισίνες για όλες τις ηλικίες θα κάνουν την παραμονή σας στο πάρκο μια αξέχαστη εμπειρία.

Το Waterpark βρίσκεται τοποθετημένο αμφιθεατρικά σε μια έκταση 100.000 τετραγωνικών μέτρων στην ανατολική ακτή του νησιού, 12 χλμ. από το κέντρο της Ρόδου και απέναντι από το ξενοδοχείο Esperos Palace. Εύκολα προσβάσιμο με άνετο πάρκινγκ και δωρεάν μεταφορά με λεωφορείο από το κέντρο της πόλης και από το νότιο τμήμα του νησιού.

Το Waterpark προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία από δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες. Τσουλήθρες υψηλής ταχύτητας, τσουλήθρες ανοιχτού και κλειστού τύπου. Οι τσουλήθρες Twister, Black Hole, Turbo, Free Fall και Kamikaze είναι μερικά μόνο από αυτά που μπορεί να βιώσει κάποιος .

Η λειτουργία των παιγνιδιών σταματάει 15 λεπτά πριν το κλείσιμο του πάρκου.

Τα επισιτιστικά τμήματα λειτουργούν από τις 09.30 – 17.30.

Ώρες Λειτουργίας:

Υψηλή Περίοδος (Ιούνιος, Ιούλιος & Αύγουστος): 09:30-19:00
Χαμηλή Περίοδος (Μάιος, Σεπτέμβριος & Οκτώβριος): 09:30-18:00

Έλλη (Elli Beach)

Η μεγάλη αμμουδερή παραλία της Ρόδου είναι μια παραλία που βρίσκεται στο βορειότερο σημείο της πόλης και του νησιού της Ρόδου. Πρόκειται για μια από τις πιο δημοφιλείς παραλίες του νησιού, που εκτείνεται μπροστά από Καζίνο και το Ενυδρείο της πόλης, βορειότερα από το Μανδράκι. Πολύ καλά οργανωμένη παραλία που δέχεται καθημερινά χιλιάδες επισκέπτες, τόσο Έλληνες, ντόπιους και επισκέπτες, όσο και τουρίστες, κυρίως Σκανδιναβούς. Τα νερά είναι πεντακάθαρα, κρυστάλλινα, συνήθως ήρεμα και η άμμος είναι παχιά και σε αρκετό βάθος.

 

 

Ψαροπούλα (Ακτή Κανάρη)

Η μεγάλη αμμουδερή παραλία της δυτικής ακτής του νησιού που ξεκινάει αμέσως μετά το Ενυδρείο. Και αυτή η παραλία της πόλης έχει διάφορα ονόματα, συνήθως από το όνομα του ξενοδοχείου, ή του κέντρου που είναι μπροστά της. Πρόκειται για μια καλά οργανωμένη παραλία που δέχεται καθημερινά πολλούς επισκέπτες. Μπορείτε να απολαύσετε τον λαμπρό ήλιο ξαπλωμένοι στις ξαπλώστρες, ή να χαλαρώσετε κάτω από τις πολλές ομπρέλες. Μπορείτε να παίξετε όλα τα παιχνίδια της άμμου και του νερού.

 

 

Ιξιά

Η παραλία της Ιξιάς βρίσκεται μπροστά και απλώνεται σε όλο το μήκος του ομώνυμου σύγχρονου τουριστικού θερέτρου στην Δυτική ακτή του νησιού της Ρόδου προς τα Βόρεια. Βρίσκεται πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, τέσσερα περίπου χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά. Η παραλία είναι πάρα πολύ καλά οργανωμένη, αν και στην πραγματικότητα αποτελείται από πολλά ξεχωριστά τμήματα, που άλλα είναι οργανωμένα και άλλα ελεύθερα, ενώ συνήθως τα τμήματα μπροστά στα ξενοδοχεία είναι μόνο για τους πελάτες τους. Η μεγάλη παραλία έχει κυρίως άμμο.

 

 

Ιαλυσού ή Τριάντα

Η μεγάλη παραλία της Ιαλυσού μπροστά στον ομώνυμο τουριστικό οικισμό, βρίσκεται περίπου 7-8 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά από την πρωτεύουσα. Πολλοί την ονομάζουν και με το δεύτερο όνομα του οικισμού Τριάντα. Η παραλία είναι με άμμο και βότσαλο και καλά οργανωμένη στο μεγαλύτερό της κομμάτι. Οι δυνατότητες για θαλάσσια και άλλα σπορ είναι πολλές σε όλο το μήκος της. Ιδιαίτερα προσελκύει πολλούς φίλους της ιστιοσανίδας, σε βαθμό που οι ντόπιοι να αποκαλούν την Ιαλυσό την «πρωτεύουσα» του σέρφινγκ.

 

 

Κρεμαστής

Η παραλία μπροστά στο τουριστικό θέρετρο της Κρεμαστής βρίσκεται 12 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά από την πρωτεύουσα, στην Βορειοδυτική ακτή του νησιού και είναι τμήμα της τεράστιας αμμουδερής παραλίας που ξεκινά από εδώ και καταλήγει μετά από 10 χιλιόμετρα αμμουδιάς στον Θεολόγο.Η άρτια οργανωμένη παραλία προσφέρει πολλές δυνατότητες για κάθε είδους θαλάσσια σπορ και οι επισκέπτες, μικροί και μεγάλοι το εκμεταλλεύονται αυτό και διασκεδάζουν με την θάλασσα, την άμμο και τον ήλιο μέχρι να εξαντληθούν.

 

 

Παραδείσι

Η παραλία μπροστά στο τουριστικό θέρετρο Παραδείσι βρίσκεται 15 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά από την πρωτεύουσα στην Βορειοδυτική ακτή του νησιού και είναι τμήμα της τεράστιας αμμουδερής παραλίας που ξεκινά από την Κρεμαστή, 3 χιλιόμετρα Βορειοανατολικά και καταλήγει μετά από άλλα 7-8 χιλιόμετρα αμμουδιάς στον Θεολόγο. Οι πολλοί επισκέπτες της παραλίας απολαμβάνουν τις πολλές ανέσεις και δυνατότητες που τους προσφέρονται απλόχερα στην αμμουδιά, στην θάλασσα και κάτω από τον ήλιο.

 

 

Φανές

Η μικρή παραλία που βρίσκεται δίπλα στο μικρό και γραφικό λιμανάκι στις Φανές βρίσκεται περίπου 22 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά από την πρωτεύουσα, στην δυτική ακτή του νησιού. Η ευρύτερη περιοχή διαθέτει μεγάλες δυνατότητες για διαμονή στα μεγάλα γειτονικά τουριστικά θέρετρα της Βορειοδυτικής ακτής του νησιού. Εδώ στην παραλία και στο λιμανάκι μπορείτε να απολαύσετε καλό φαγητό στις παραλιακές ταβέρνες και κυρίως φρέσκο και νόστιμο ψάρι.

 

 

Ζέφυρος

Η Παραλία Ζέφυρος είναι μια μικρή αμμουδερή παραλία της ανατολικής ακτής του νησιού που βρίσκεται νοτιότερα από την Μαρίνα νότια του Λιμανιού της Ρόδου. Πρόκειται για μια οργανωμένη, μικρή και ήσυχη παραλία που προσφέρει, σε μικρή απόσταση από το κέντρο της πόλης, μια καλή θάλασσα προφυλαγμένη από τους Βόρειους και τους Δυτικούς ανέμους.

 

 

Ρένι (Κοσκινού)

Η θαυμάσια αμμουδερή παραλία Ρένι Κοσκινού βρίσκεται 8 περίπου χιλιόμετρα Νότια από την πόλη της Ρόδου και 4,5 χιλιόμετρα Βορειοανατολικά από το γραφικό χωριό Κοσκινού. Πολύ κοντά στην πόλη της Ρόδου και με καλή αμμουδιά και θάλασσα, διαθέτει πολλές δυνατότητες για διαμονή, φαγητό, διασκέδαση και ψώνια, είτε στην περιοχή, είτε στην ίδια την πρωτεύουσα. Είναι πολύ καλά οργανωμένη και προσφέρει όλες τις ανέσεις στους επισκέπτες, δηλαδή ξαπλώστρες, ομπρέλες, δυνατότητα για θαλάσσια σπορ.

 

 

Καλλιθέα

Η παραλία της Καλλιθέας βρίσκεται 11 περίπου χιλιόμετρα Νότια από την πόλη της Ρόδου και 7 περίπου χιλιόμετρα Ανατολικά από το γραφικό παραδοσιακό χωριό Κοσκινού. Οι παλιές εγκαταστάσεις των ιαματικών πηγών από την εποχή των Ιταλών, η εντυπωσιακή και εξωτική βλάστηση με τα φοινικόδεντρα και η βραχώδης ακτή δημιουργούν ένα τοπίο που θυμίζει έντονα κινηματογραφικό σκηνικό. Πολύ κοντά στην πόλη της Ρόδου και με καλή θάλασσα διαθέτει αρκετές δυνατότητες για διαμονή, φαγητό, διασκέδαση και ψώνια, είτε στην ευρύτερη περιοχή, είτε στην πρωτεύουσα.

 

 

Φαληράκι

Η αμμουδερή παραλία Φαληράκι είναι πολύ μεγάλη και βρίσκεται στην Ανατολική Ακτή του νησιού της Ρόδου, περίπου 12 χιλιόμετρα Νότια από την πρωτεύουσα. Εκτείνεται για περισσότερο από πέντε χιλιόμετρα μπροστά από το ομώνυμο σύγχρονο τουριστικό θέρετρο. Έχετε στην διάθεσή σας όλες τις δυνατότητες διαμονής, φαγητού και διασκέδασης που παρέχει ο σύγχρονος τουριστικός οικισμός.

 

 

Καθαρά

Η παραλία Καθαρά βρίσκεται στον ομώνυμο κόλπο και είναι μια αμμουδερή παραλία με κάποιους απότομους βραχώδεις σχηματισμούς, γεγονός που την κάνει πολύ γραφική. Η παραλία βρίσκεται σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από την κεντρική πλατεία στο Φαληράκι και 12,5 περίπου χιλιόμετρα Νότια από την πρωτεύουσα. Η ευρύτερη περιοχή είναι τουριστικά ανεπτυγμένη με πολλές υποδομές και εξυπηρετήσεις. Η ύπαρξη εστιατορίων και ταβερνών στην παραλία προσφέρει δυνατότητα για φαγητό κοντά στην θάλασσα, μετά το πρωινό μπάνιο, ή πριν το απογευματινό.

 

 

Λαδικό

Η παραλία Λαδικό βρίσκεται σε ένα μικρό όρμο, 15 χιλιόμετρα περίπου από την Πρωτεύουσα, στην Ανατολική ακτή του νησιού. Πρόκειται για μια παραλία εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς. Είναι αρκετά καλά οργανωμένη παραλία με ομπρέλες και ξαπλώστρες, ντουζιέρες και μια πανέμορφη ταβέρνα πολύ κοντά στην θάλασσα. Προσφέρεται και για υποβρύχιο ψάρεμα γιατί ο βυθός της είναι βραχώδης.

 

 

Τραγανό

Η παραλία Τραγανού ή Τραγανό, βρίσκεται 15 χιλιόμετρα Νότια από την πόλη της Ρόδου και 3 χιλιόμετρα Νότια από το Φαληράκι. Οι δυνατότητες για διαμονή στην περιοχή είναι πολύ μεγάλες. Για φαγητό η παραλία διαθέτει μια μικρή ψαροταβέρνα που σερβίρει φρέσκο ψάρι με θέα στο κύμα της θάλασσας. Η παραλία, με ψιλό βοτσαλάκι και καθαρά γαλάζια νερά, είναι σχετικά οργανωμένη, με ένα μικρό μόνο τμήμα της να διαθέτει ξαπλώστρες και ομπρέλες. Στην μια άκρη της παραλίας υπάρχει μια πανέμορφη σπηλιά που μετατρέπει την απλή παραλία σε ένα μαγικό δημιούργημα.

 

 

Αφάντου

Η παραλία Αφάντου βρίσκεται 18 χιλιόμετρα Νότια από την πόλη της Ρόδου και περίπου ένα με δυο χιλιόμετρα από το ομώνυμο γραφικό χωριό. Υπάρχουν αρκετές δυνατότητες διαμονής και φαγητού στην παραλία, στον οικισμό και στην γύρω περιοχή. Είναι πολύ μεγάλη, αμμουδερή και κατά τόπους καλά οργανωμένη, με μήκος που ξεπερνά τα 3 χιλιόμετρα με πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά. Επειδή η παραλία είναι μεγάλη, καλύπτει όλα τα γούστα. Τέλος, από τον παραλιακό δρόμο, μπορείτε να επισκεφτείτε και το Κέντρο του Γκολφ.

 

 

Κολύμπια

Η βοτσαλωτή παραλία Κολύμπια βρίσκεται 24 χιλιόμετρα περίπου Νότια από την πόλη της Ρόδου, σε ένα μικρό φυσικό όρμο. Βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τις περίφημες «Επτά Πηγές», και διαθέτει πολύ πράσινο που δημιουργεί ένα ήσυχο οικογενειακό, αλλά και μοντέρνο θέρετρο. Δυνατότητες για διαμονή υπάρχουν τόσο σε ξενοδοχεία της περιοχής, όσο και στα υπόλοιπα κοντινά τουριστικά θέρετρα. Φαγητό και αναψυκτικά διατίθενται από τα λίγα εστιατόρια και άλλα μαγαζιά που βρίσκονται σχετικά κοντά στην θάλασσα, στον αραιοκτισμένο οικισμό.

 

 

Τσαμπίκα

Η αμμουδερή παραλία Τσαμπίκα βρίσκεται 26 χλμ Νότια από την πόλη της Ρόδου, κοντά στο φημισμένο μοναστήρι της Παναγίας της Τσαμπίκα, μέσα σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον. Δυνατότητες για διαμονή υπάρχουν στα κοντινά τουριστικά θέρετρα. Φαγητό και αναψυκτικά διατίθενται από κάποιες καντίνες που βρίσκονται κοντά στην θάλασσα.

 

 

Κάλαθος

Η αμμουδερή παραλία βρίσκεται σε λιγότερο από ένα χιλιόμετρο από το χωριό Κάλαθος, περίπου 6 χιλιόμετρα Βορειοδυτικά από την Λίνδο και 44-45 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά από την πρωτεύουσα. Η παραλία και ο οικισμός του Καλάθου διαθέτουν όλες τις δυνατότητες διαμονής, φαγητού και ψυχαγωγίας που χρειάζεται κάθε επισκέπτης. Λειτουργεί μια καντίνα για πρόχειρο φαγητό, κάποιες παραθαλάσσιες ταβέρνες και ένα σουπερμάρκετ για τα αναγκαία εφόδια του επισκέπτη και της οικογένειας του.

 

 

Παραλία στον όρμο Βλυχών

Η αμμουδερή παραλία στον όρμο των Βλυχών βρίσκεται 3 περίπου χιλιόμετρα Βορειοδυτικά από την Λίνδο και 47 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά από την πρωτεύουσα. Τα Βλυχά, επειδή είναι πολύ κοντά στον οικισμό της Λίνδου, διαθέτουν όλες τις δυνατότητες διαμονής, φαγητού και ψυχαγωγίας που παρέχονται στον επισκέπτη. Επίσης, επί τόπου λειτουργούν δυο μικρές καντίνες που προσφέρουν πρόχειρο φαγητό, καφέ και αναψυκτικά και δυνατότητα χρήσης τουαλέτας και καρτοτηλεφώνων.

 

 

Λίνδος

Η παραλία της Λίνδου βρίσκεται ακριβώς κάτω από την Ακρόπολη σε μικρή απόσταση, λίγων εκατοντάδων μέτρων από τον οικισμό και σε απόσταση περίπου 50 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά από την πρωτεύουσα. Η παραλία αυτή, επειδή ακριβώς βρίσκεται πολύ κοντά στον οικισμό της Λίνδου, διαθέτει και όλες τις δυνατότητες διαμονής, αγοράς και ψυχαγωγίας που παρέχονται στον επισκέπτη. Επίσης, στην παραλία πολλές ταβέρνες προσφέρουν καλό φαγητό και φρέσκο ψάρι σχεδόν πάνω στο κύμα.

 

 

Άγιος Παύλος

Η αμμουδερή παραλία Άγιος Παύλος με τα κρυστάλλινα νερά βρίσκεται στον μικρό ομώνυμο όρμο λίγες εκατοντάδες μέτρα νότια από την Ακρόπολη της Λίνδου σε απόσταση 50 περίπου χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά από την πρωτεύουσα. Η παραλία επειδή είναι πολύ κοντά στον οικισμό της Λίνδου διαθέτει όλες τις δυνατότητες διαμονής, φαγητού και ψυχαγωγίας που παρέχονται στον επισκέπτη.

 

 

Πεύκοι

Η αμμουδερή παραλία μπροστά στο μικροσκοπικό και ήσυχο θέρετρο Πεύκοι (ή Πεύκος) βρίσκεται 5 περίπου χιλιόμετρα Νότια από την Λίνδο και 45 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά από την πρωτεύουσα. Όπως λέει και το όνομα του μικρού οικισμού υπάρχουν και πολλά δένδρα, τα περισσότερα ψηλά που δίνουν ένα όμορφο χρώμα στο περιβάλλον. Οι Πεύκοι, επειδή είναι κοντά στον οικισμό της Λίνδου, διαθέτουν όλες τις δυνατότητες διαμονής, φαγητού και ψυχαγωγίας που παρέχονται στον επισκέπτη. Επίσης στον μικρό οικισμό υπάρχουν αρκετά καφέ, μπαρ και εστιατόρια.

 

 

Λάρδος

Η όμορφη αμμουδερή παραλία Λάρδος βρίσκεται σε απόσταση 3 περίπου χιλιομέτρων Νότια του ομώνυμου οικισμού,7 χιλιόμετρα περίπου Νοτιοδυτικά από τον οικισμό της Λίνδου και σε απόσταση 57 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά από την πρωτεύουσα. Η παραλία βρίσκεται κοντά στους οικισμούς της Λίνδου και της Λάρδου που διαθέτουν όλες τις δυνατότητες διαμονής, φαγητού και ψυχαγωγίας. Επίσης, σχεδόν πάνω στο κύμα, λειτουργούν αρκετές ταβέρνες που προσφέρουν καφέ και αναψυκτικά, καλό φαγητό, ιδιαίτερα φρέσκο ψάρι.

 

 

Γλύστρα

Η μικρή αμμουδερή παραλία Γλύστρα βρίσκεται σε απόσταση 55 περίπου χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά από την πρωτεύουσα, περίπου 11 χιλιόμετρα μετά την Λίνδο. Η παραλία προσφέρεται για κολύμπι στους επισκέπτες ενός ήσυχου τουριστικού περιβάλλοντος., Καλύπτεται από χρυσή ψιλή άμμο που διακόπτεται κατά διαστήματα από μικρό βότσαλο και σχηματίζει ένα σχεδόν κλειστό ορμίσκο, που από μακριά μοιάζει με χρυσό τόξο. Υπάρχουν δυνατότητες διαμονής στην ευρύτερη περιοχή της παραλίας και ακόμα μεγαλύτερες στα γειτονικά τουριστικά θέρετρα.

 

 

Κιοτάρι

Η μεγάλη παραλία, με άμμο και βότσαλο, μπροστά στο ομώνυμο τουριστικό θέρετρο βρίσκεται 60 χιλιόμετρα νότια από την πόλη της Ρόδου στην Ανατολική ακτή του νησιού, λίγα χιλιόμετρα νότια από την Λίνδο και 70 περίπου χιλιόμετρα Νότια από τον διεθνή αερολιμένα του νησιού. Η παραλία είναι πλήρως οργανωμένη με όλες τις ανέσεις για κολύμπι και , ηλιοθεραπεία. Διαθέτει ξαπλώστρες, ομπρέλες, καθώς και διευκολύνσεις για θαλάσσια σπορ. Επίσης προσφέρει όλες τις υποδομές του αναπτυγμένου τουριστικού θερέτρου σε όλους τους επισκέπτες.

 

 

Πρασονήσι

Το Πρασονήσι είναι το νοτιότερο άκρο της Ρόδου και βρίσκεται σε απόσταση 95 χιλιόμετρα Νότια από την πόλη της Ρόδου και 12 χιλιόμετρα από το χωριό Κατταβία. Με τους δύο κόλπους που σχηματίζει εκατέρωθεν της λουρίδας άμμου, εξασφαλίζει στον επισκέπτη πάντοτε μια φουρτουνιασμένη θάλασσα και μια γαλήνια. Στην περιοχή υπάρχει δυνατότητα διαμονής και φαγητού σε μικρές ψαροταβέρνες και αναψυκτικών σε παραθαλάσσια καφενεδάκια-καφετέριες.

Οι ΑπόκριεςΑποκριάτικη Φιέστα στην Παλιά Πόλη

Τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Ροδίων στην προσπάθειά του να προσελκύσει επισκέπτες και τουρίστες στην Ρόδο και άλλες εποχές, εκτός από το καλοκαίρι, διοργανώνει την ετήσια «αποκριάτικη φιέστα» στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου που τείνει να καθιερωθεί στη συνείδηση τόσο των ντόπιων, όσο και στους πολλούς επισκέπτες, εκτός καλοκαιρινής περιόδου, που συνεχώς πολλαπλασιάζονται τα τελευταία χρόνια.

Η Φιέστα λαμβάνει χώρα την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, δηλαδή πριν την Καθαρή Δευτέρα, προσφέροντας ένα τρελό ξεφάντωμα στους νέους της Ρόδου, αλλά και στους λιγότερο νέους, όσο και στους επισκέπτες της εποχής, ένα ξεφάντωμα πριν την νηστεία της πένθιμης «Μεγάλης Σαρακοστής».

Το κύριο βάρος της διεξαγωγής της φιέστας το αναλαμβάνει οργανωτική επιτροπή που δέχεται τις δηλώσεις για συμμετοχή τους κυρίως από συλλόγους Ροδίων της παροικίας, πολιτιστικούς και άλλους συλλόγους, σχολές χορού, αλλά και οποιονδήποτε άλλο φορέα, σύλλογο, σωματείο, ή και άτυπη ομάδα. Αφού καταρτιστεί το πρόγραμμα των εκδηλώσεων σύμφωνα με τις συμμετοχές, αρχίζουν οι προετοιμασίες και οι προσκλήσεις και τρίτων από την Αθήνα, το εξωτερικό και άλλα μέρη της Ελλάδας. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν όλες οι ντόπιες ορχήστρες, παραδοσιακής, λαϊκής και μοντέρνας μουσικής, συνήθως με τη συνοδεία χορευτικών συγκροτημάτων που παρουσιάζουν ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα παραδοσιακών χορών από τη Ρόδο, τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα και όλη την Ελλάδα. Επίσης συμμετέχουν και πολλές ορχήστρες που έχουν προσκληθεί από την Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα, όπως και γνωστοί καλλιτέχνες, κυρίως τραγουδιστές, που παρουσιάζουν εορταστικό και χαρούμενο ποικίλο μουσικό πρόγραμμα.

Φυσικά ο κόσμος συμμετέχει ντυμένος με αποκριάτικες στολές, κατά τα πατροπαράδοτα αποκριάτικα έθιμα, και με μεγάλο κέφι. Σε όλους τους δρόμους της Μεσαιωνικής Πόλης, αλλά κυρίως στις Πλατείες Εβραίων Μαρτύρων και Αριστοτέλους ο κόσμος χορεύει και τραγουδά κάτω από τους ήχους των μουσικών συγκροτημάτων που παρουσιάζουν το πρόγραμμά τους από ειδικά διαμορφωμένες εξέδρες, όπου και χορεύουν και τα συγκροτήματα παραδοσιακών χορών. Τα τελευταία χρόνια οι αποκριάτικες αυτές εκδηλώσεις γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία και συγκεντρώνουν πάρα πολύ κόσμο. Οι διοργανωτές επιπλέον προσφέρουν στους «μασκαράδες» ποτά και αναψυκτικά και το γλέντι κρατάει μέχρι αργά το βράδυ και μερικές φορές και το πρωί.

 


Τα Ανθεστήρια

Στην Αρχαία Ελλάδα σε πολλά μέρη γιόρταζαν την γιορτή των Ανθέων, τα Ανθεστήρια, συνήθως με τον ερχομό της άνοιξης. Τα τελευταία χρόνια με πρωτοβουλία του Δήμου Ροδίων κάθε άνοιξη και συγκεκριμένα την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου διοργανώνονται τα σύγχρονα Ανθεστήρια, δηλαδή μια σύγχρονη γιορτή των λουλουδιών. Με τις γιορτές αυτές των λουλουδιών ο Δήμος θέλει να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες και τους επισκέπτες της Ρόδου στο μεγάλο πρόβλημα της επίδρασης του ανθρώπου στο περιβάλλον. Η γιορτή δίνει κάθε άνοιξη ένα οικολογικό μήνυμα αγάπης και σεβασμού της φύσης και προσπάθειας για την προστασία της. Πολλές φορές τα Ανθεστήρια συνδυάζονται με εκθέσεις λουλουδιών και καλλωπιστικών φυτών από παραγωγούς και ανθοπώλες, καθώς και με παράλληλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας με θέμα τα λουλούδια κι την φύση, αλλά και μουσικές εκδηλώσεις πάντα με οικολογικό και φυσιολατρικό περιεχόμενο.

Το κύριο γεγονός των εκδηλώσεων είναι η παρέλαση αρμάτων, δηλαδή αυτοκινήτων διακοσμημένων με φρέσκα λουλούδια και πεζών επίσης στολισμένων με λουλούδια στο χώρο των παρελάσεων της πόλης, από το Μανδράκι μέχρι την Νομαρχία. Τα άρματα είναι κατάλληλα διακοσμημένα ώστε κάθε σύνθεση να έχει κάποιο περιεχόμενο, φυσιολατρικό, τοπικό, εθνικό, ή ακόμα και παροικιακό. Οι πεζοί που παρελαύνουν είναι ντυμένοι με αντίστοιχες στολές που παραπέμπουν σε κάποιο μήνυμα. Στις γιορτές αυτές παίρνουν μέρος διάφοροι σύλλογοι και σωματεία, κυρίως παροικιακοί, σχολεία, διάφοροι φορείς και άτυπες ομάδες Ροδίων, ή και επισκεπτών. Το κόστος της συμμετοχής βαρύνει αποκλειστικά τους συμμετέχοντες, ενώ την οργάνωση αναλαμβάνει ο Δήμος που προσφέρει και τις ορχήστρες του και τα συγκροτήματα παραδοσιακών χορών που λειτουργούν υπό την αιγίδα του. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται και κλείνουν με ένα ατελείωτο πανηγύρι όλων των Ροδίων και των επισκεπτών που παρακολουθούσαν τις εκδηλώσεις.

 


Ήχος και Φως

Το θέαμα «Ήχος και Φως» που λαμβάνει χώρα στον Δημοτικό κήπο της πόλης της Ρόδου κάθε χρόνο από το 1961 συνεχώς, είναι σαν ένα θέατρο χωρίς ηθοποιούς. Στο μοναδικό αυτό θέαμα οι συντελεστές του πετυχαίνουν έναν εξαιρετικό συνδυασμό σκηνικής δράσης, λόγου και αρχιτεκτονικής, επενδυμένα με μουσική και φώτα που η παρουσία τους λαμβάνει χώρα σε ένα φυσικό χώρο, δηλαδή σε ένα φυσικό σκηνικό.

Το μοντέρνο αυτό είδος της αναπαραστατικής τέχνης (performing art) χρησιμοποιεί την τεχνολογία της ραδιοφωνικής μετάδοσης που συνδυάζεται επιτυχημένα με το φως και το αρχιτεκτονικό πλαίσιο. Ο θεατής που παρακολουθεί για πρώτη φορά το θέαμα έχει την αληθοφανή ψευδαίσθηση ότι οι ήχοι πηγάζουν από τις πέτρες των μνημείων του χώρου που εξελίσσεται. Λέγεται ότι οι πέτρες και τα μνημεία «άκουσαν» κάποτε μια ιστορία, την απορρόφησαν και στη συνέχεια την ξαναδιηγούνται στους θεατές. Ο θεατής δεν βλέπει γύρω του το φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον, λες και τα μνημεία και τα δένδρα «εξαφανίζονται», και με την φαντασία του και τις συναισθηματικές εναλλαγές που πετυχαίνει το θέαμα «βλέπει», «διαβάζει» την ιστορία του τόπου σαν από ένα «ζωντανό» βιβλίο. Δεν έχει σημασία τόσο το θέμα του θεάματος, που συνήθως βασίζεται στην ιστορία ή την μυθολογία του τόπου, ούτε η μορφή του λόγου που μπορεί να είναι πεζός λόγος, αφήγηση, ή ποιητικός λόγος, αλλά το αποτέλεσμα που λειτουργεί καταλυτικά στον θεατή και συμβάλλει στην αισθητική του απόλαυση.

Αυτό το είδος του θεάματος απευθύνεται διδακτικά τόσο σε μικρούς μαθητές, όσο και σε ενήλικες που καλούνται να μάθουν την ιστορία του τόπου, ή να την ξαναμάθουν με ένα διαφορετικό τρόπο ανάγνωσης. Ξεκίνησε πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1959 στην Πνύκα, κάτω από την Ακρόπολη και αργότερα λειτούργησαν άλλα δυο στην Κέρκυρα και την Ρόδο. Σήμερα εξακολουθεί να λειτουργεί μόνο αυτό της Ρόδου που, από το 1961 που εγκαινιάστηκε, παρουσιάζεται κάθε χρόνο με ξεχωριστή επιτυχία. Και δεν είναι τυχαίο αυτό, αν αναλογισθεί κανείς τις φυσικές ομορφιές της Ρόδου, την ιστορία της και τις τουριστικές και άλλες υποδομές του νησιού.

Συνήθως το υπόβαθρο της ιστορίας που παρουσιάζεται μπροστά στα μάτια των θεατών είναι ο τιτάνιος αγώνας των υπερασπιστών του κάστρου της Ρόδου, των Ιπποτών που μαζί με όλο το λαό της πόλης απέκρουαν επί μήνες ολόκληρους τον ανίκητο τότε στρατό του Σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς. Ανάλογα με την εξέλιξη της ιστορίας «συμμετέχει» και ο φωτισμός που «παίζει» πότε στην οδό των Ιπποτών, πότε στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου και πότε στο στρατόπεδο του Σουλτάνου. Το κείμενο πάντοτε βασίζεται σε αυθεντικά ιστορικά κείμενα και η αφήγηση γίνεται από γνωστούς Έλληνες και ξένους ηθοποιούς. Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται σήμερα είναι εξελιγμένη με χρήση ειδικών υπολογιστικών συστημάτων με εξειδικευμένο λογισμικό. Τέλος η διάρκεια του θεάματος ποικίλει, ανάλογα με την γλώσσα από 45 λεπτά, έως μια σχεδόν ώρα.

Προϊόντα

 

Τα περισσότερα από τα τοπικά και παραδοσιακά Ροδίτικα προϊόντα, είναι διαθέσιμα σε όλη την Ελλάδα. Μερικά από τα κορυφαία σε ποιότητα τοπικά προϊόντα της περιοχής είναι:

Ροδίτικο κρασί Η Ρόδος έχει οινοποιητική παράδοση που χρονολογείται από τη νεολιθική εποχή. Το νησί διαπραγματεύονταν κρασιά σε ολόκληρο τον αρχαίο κόσμο και εξακολουθεί να φημίζεται για την ποιότητα των κρασιών του. Το νησί έχει ένα εξαιρετικά καλό κλίμα για την καλλιέργεια των σταφυλιών. Βραχώδες, ηφαιστειογενές έδαφος, υψηλή έκθεση στον ήλιο, σταθερή αύρα της θάλασσας όλα αυτά προσφέρουν εξαιρετικές συνθήκες για αμπελοκαλλιέργεια. Τα σταφύλια είναι το λευκό Αθήρι και το κόκκινο Mandelaria, (γνωστό ως Αμοργιανό), τα οποία παράγουν το κομψό λευκό και κόκκινο κρασί AOC Ρόδου. Το Ροδίτικο κρασί έχει καλή φήμη. Υπάρχουν οργανωμένες ξεναγήσεις με γευσιγνωσία.

Ροδίτικο μέλι Το Μέλι είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό προϊόν του νησιού. Είναι κατασκευασμένο από μέλισσες. Για να βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να πάρετε το γνήσιο ντόπιο μέλι, ωστόσο, θα πρέπει να πάτε στα χωριά Σιάνα ή Βάτι και να ρωτήσετε αν κάποιος ιδιώτης προσφέρετε να το πουλήσει.

Ροδίτικα χειροποίητα χαλιά Η Ρόδος φημίζεται για τα χειροποίητα υφαντά χαλιά και κιλίμια, μια κληρονομιά από την μακραίωνη οθωμανική κατοχή, τα οποία είναι κατασκευασμένα στα χωριά του Αρχαγγέλου, Αφάντου και Λίνδου.

Κεραμικά – Αγγειοπλαστική – Κεντήματα Τέλος, το νησί της Ρόδου είναι επίσης γνωστό για τις κεραμικές πλάκες στο χωριό της Λίνδου, στον Αρχάγγελο, τις δαντέλες και τα όμορφα πολύχρωμα κεντήματα στα χωριά της Έμπωνας και της Λίνδου. Δυστυχώς, σήμερα πολλά από τα προϊόντα αυτά προέρχονται και από χώρες της Ασίας.

 


Γαστρονομία

Οι περισσότερες παραδοσιακές συνταγές της Ρόδου έχουν τις ρίζες τους στη δωρική Ρόδο, την εποχή όπου τα δημητριακά είχαν ιδιαίτερη θέση στο διαιτολόγιο των Ροδίων. Ο Αθηναίος στο έργο του «Δειπνοσοφισταί» αναφέρει ότι οι Ρόδιοι στην αρχή του δείπνου έφερναν αγοραστούς άρτους, μεταξύ αυτών και τον «εσχαρίτη», ένα γλύκισμα καμωμένο με λάδι, κάτι σαν τις σημερινές τηγανίτες με μέλι και τον «Αταβυρίτη». Στην αρχαία Ρόδο αγαπούσαν ιδιαίτερα την ψαρόσουπα.

Το γεγονός ότι τα προϊόντα της θάλασσας είχαν πολύ μικρή θέση στο παραδοσιακό διαιτολόγιο μαρτυρά ότι οι συνταγές αυτές διαμορφώθηκαν κατά τους ύστερους μεσαιωνικούς και νεότερους χρόνους όταν οι ιστορικές συνθήκες οδήγησαν τη ναυτιλία της Ρόδου σε παρακμή και έστρεψε τους κατοίκους του νησιού στη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Ορισμένες από τις διατροφικές συνήθειες της Ρόδου τις συναντά κανείς και σε πολλές περιοχές της Μεσογείου όπως για παράδειγμα τη Μικρά Ασία και τη Νότια Ιταλία, γεγονός που μαρτυρά τους αρχαίους συγγενικούς δεσμούς και τις επαφές που είχε η Ρόδος με τις χώρες αυτές. Η γαστρονομία άλλωστε δε χρησιμοποιείται μόνο για την ικανοποίηση βιολογικών αναγκών αλλά και για τη σύσφιξη των κοινωνικοπολιτιστικών σχέσεων διαφορετικών ανθρώπων και ομάδων.

Κάποια από τα φαγητά αυτά έχουν μυητικό ή θρησκευτικό χαρακτήρα όπως για παράδειγμα τα φαγητά και τα γλυκίσματα που πλαισιώνουν αρραβώνες, γάμους, βαφτίσεις και θρησκευτικές γιορτές όπως το Πάσχα, τα Χριστούγεννα και το Δεκαπενταύγουστο.

Με δεδομένο ότι η Ρόδος αποτελούσε πάντα σταυροδρόμι των πολιτισμών, η γεύση και η διατροφή έλκει στοιχεία από την Ασία, την Ευρώπη και την Αφρική. Η βάση της ροδίτικης κουζίνας ήταν πάντα το σιτάρι και η ελιά, ενώ οι περισσότερες τροφές περιλαμβάνουν στοιχεία της ροδίτικης γης, της κτηνοτροφίας του νησιού και της αλιείας.

Σήμερα η ροδίτικη μαγειρική στηρίζεται σε νοστιμιές της θάλασσας, σε πρωτότυπες σαλάτες που δημιουργούνται από νέα κηπευτικά προϊόντα όπως η ρόκα, το αβοκάντο και το εστραγκόν που καλλιεργούνται στο νησί και σε κρεατικά μαγειρεμένα με νέες σύγχρονες συνταγές.

 


Φαγητά

  • Αβρανιές (άγρια σπαράγγια): Άγρια σπαράγγια ψημένα με λάδι και κρεμμύδια και περιχυμένα με αλεύρι σε χυμό λεμονιού
  • Αρνί γεμιστό του Πάσχα: Λεμονάτο ψητό αρνί με γέμιση από ρύζι, κουκουνάρια, σταφίδες, γαρίφαλα και κανέλα και με γαρνιτούρα από πατάτες φούρνου.
  • Βόλοι με πλιγούρι: Ένα είδος ορεκτικού με κιμά μοσχαρίσιο, πλιγούρι και ντομάτα.
  • Γεμιστά: Ντομάτες, κολοκυθάκια, πιπεριές και μελιτζάνες με γέμιση από ρύζι, κρεμμύδι και κιμά.
  • Γιαχνί: Κοκκινιστό κρέας με πατάτες στο φούρνο, σερβιρισμένο με ελαιόλαδο, φρέσκια ντομάτα, κρεμμυδάκι, σκόρδο και κρασί. Παραδοσιακή συνταγή του χωριού Καλυθιές, σερβίρεται κυρίως στους γάμους.
  • Καραβόλοι (σαλιγκάρια) γιαχνιστοί: Βραστά σαλιγκάρια σε κατσαρόλα με κρεμμύδια, λάδι, ντομάτα, πιπέρι, δάφνη και κύμινο.
  • Κατσίκι στιφάδο: Παραδοσιακή συνταγή του χωριού Ψίνθος. Μαγειρεύεται παραδοσιακά με παιδάκια κατσικιού, ρύζι και κανέλα.
  • Κεφαλόποδα της Λαμπρής: Είναι η ροδίτικη μαγειρίτσα. Τρώγονται τις πρωινές ώρες μετά την Ανάσταση, μετά την αναστάσιμη λειτουργία της εκκλησίας.
  • Κολοκύθα κόκκινη στο φούρνο: Φέτες κόκκινης κολοκύθας, κρεμμύδι, δυόσμο ψημένες στο φούρνο.
  • Κολοκυθάκια με αυγά: Κολοκυθάκια τηγανισμένα με αυγά.
  • Κολοκυθοκεφτέδες: Κεφτέδες με κολοκυθάκια και τυρί.
  • Κουλουρία: Είναι ένα είδος ζυμαρικού. Σερβίρεται χυλωμένη με μπόλικο τυρί ξυσμένο. Σε πολλά χωριά της Ρόδου είναι το πατροπαράδοτο φαγητό του γάμου. Γίνεται και νηστίσιμη. Προσφέρεται στα παραδοσιακά πανηγύρια του νησιού.
  • Κουνέλι στιφάδο: Κουνέλι σε μαρινάτα με κρεμμυδάκια.
  • Λακάνη (μοσχάρι με χόνδρο): Μοσχάρι ή κρέας κατσικίσιο ή αρνίσιο κοκκινιστό στο φούρνο σε λακάνη (πήλινο σκεύος με καπάκι) με χόνδρο (χονδροαλεσμένο σιτάρι).
  • Λαχανοντολμάδες με πλιγούρι: Ντολμάδες από λάχανο, με γέμιση από χοιρινό κιμά και πλιγούρι. Συνοδεύονται από αυγολέμονο.
  • Μάτσι ή πλαστά μακαρόνια: Χειροποίητα ζυμαρικά που μαγειρεύονται με μπόλικο τυρί και καυτό φρέσκο βούτυρο. Είναι δυνατό να συνοδεύεται με μαγειρεμένες φακές, ρεβύθια και ξερά φασόλια.
  • Μίλλα και Τσιρίγγια: Από το λίπος του χοίρου που έχει και λίγο κρέας. Τοποθετείται σε σιγανή φωτιά ώσπου να λιώσει το λίπος τελείως. Τα τσιρίγγια είναι ότι κομμένο μένει στο τρυπητό όταν στραγγιστεί το λίπος. Η μίλλα είναι το καθαρό λίπος που απομένει και αντικαθιστά το βούτυρο στα μακαρόνια, στο πιλάφι, στο μάτσι, στα τηγανητά αυγά και σε άλλα φαγητά. Δίνει μεγάλη νοστιμιά. Τρώγεται αλλειμένη στο ψωμί με ζάχαρη ή αλάτι.
  • Όρνιθα με λουκούμι (κότα γεμιστή με χυλοπίτες): Κότα βραστή με γέμιση από ρύζι, εντόσθια του πουλερικού, κρεμμύδι και μυρωδικά και με γαρνιτούρα από χυλοπίτες.
  • Πηργούρι ή Περγούρι: Καλό σιτάρι βρασμένο με φύλλα δάφνης και νεραντζιάς. Χρησιμοποιείται όπως το ρύζι για πιλάφια και σούπες. Γίνεται νόστιμο με χοιρινό στο φούρνο γιουβέτσι.
  • Πηργούρι με τσιρίγγια: Πλιγούρι με τσιρίγγια και μίλλα. Γίνεται σαν πιλάφι.
  • Πιταρούδια με ρεβίθια: Ένα είδος τηγανητού ορεκτικού με ρεβίθια, κρεμμύδι και ντομάτα.
  • Πουγγιά: Ζυμωτά με γέμιση από χόρτα. Περιχύνονται από χορτόζουμο και λάδι.
  • Σαλάτα με ποικιλία λαχανικών: Ψητά λαχανικά που συνοδεύονται με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, στραγγιστό γιαούρτι και με άσπρο τυρί.
  • Συκώτι κόκκινο ή Φλεγμόνι (Πνευμόνι): Λαδερό φαγητό. Συνηθίζεται πολύ στα χωριά και είναι ορεκτικό και νόστιμο.
  • Τραχανάς: Από σιτάρι και γάλα πρόβειο ή κατσικίσιο, φτιάχνεται τον Αύγουστο με την καινούρια σοδειά του σιταριού. Γίνεται εύκολη και ωφέλιμη σούπα που συνοδεύεται από μικρά κομματάκια τυριού.
  • Τσουβράς: Σούπα με λάδι, ρύζι, ντομάτα και κρεμμύδι. Φαγητό ελαφρύ και τονωτικό.
  • Φασολάκια Μπαρμπούνια: Φασολάκια μπαρμπούνια με λάδι, μαϊντανό ψιλοκομμένο, κρεμμύδι, ντομάτα, πιπεριές και αλάτι.
  • Χταποδοκεφτέδες: Τηγανητοί κεφτέδες με χταπόδι.
  • Ψάρια μαρινάτα: Ψάρια μαριναρισμένα με ελαιόλαδο, ξύδι, αλάτι, πιπέρι και δεντρολίβανο.
  • Ψάρια τηγανητά με πλιγούρι: Φαγητό κατσαρόλας. Τα ψάρια συνοδεύονται από φρέσκια ντομάτα και πλιγούρι.

 


Γλυκά

  • Αμυγδαλωτά άσπρα: Αμυγδαλωτό κέρασμα από ασπρισμένα αμύγδαλα, χυμό λεμονιού και ανθόνερο, πλασμένα σε σχήμα μήλου ή αχλαδιού, τυλιγμένα σε ζάχαρη. Προσφέρεται συνήθως στα έθιμα του γάμου.
  • Κατημέρια: Μικρά κουλούρια με τρύπα στη μέση με μέλι. Τρώγονται ζεστά ή κρύα. Όσο περισσότερο μένουν, τόσο καλύτερα γίνονται γιατί μαλακώνουν.
  • Μελεκούνι: Είναι το τυπικό γλυκό της Δωδεκανήσου με σουσάμι, αμύγδαλα, μυρωδικά και μέλι που συνοδεύει το γαμήλιο προσκλητήριο, το στρώσιμο του γαμήλιου κρεβατιού και την ημέρα του γάμου.
  • Μοσχοπούγκια χωρίς φύλλο: Γλυκό από καρυδόψιχα, ασπρισμένη αμυγδαλόψιχα, τριμμένο μοσχοκάρυδο, ζάχαρη άχνη και ανθόνερο.
  • Τακάκια (μαντινάδες): Γλύκισμα γέμιση από καρυδόψιχα, μοσχοκάρυδο, κανέλλα και γαρίφαλα. Τα φτιάχνουν του Αγίου Ανδρέα και σε πολλά χωριά της Ρόδου οι αρραβωνιασμένες κοπέλες στους γαμπρούς και στους κουμπάρους.
  • Τηγανίτες: Γλύκισμα από ζύμη από σιταρένιο αλεύρι που τηγανίζεται σε μπόλικο ζεστό λάδι. Σερβίρεται με μέλι ή ζάχαρη και κανέλα.
  • Φανουρόπιτα: Η λατρεία του Αγίου Φανουρίου ξεκινά από τη Ρόδο, όπου κατά την παράδοση βρέθηκε η εικόνα του, όταν έσκαβαν σε ερείπια παλαιού ναού έξω από τα τείχη της πόλης. Η αμφίεσή του παρέπεμπε σε στρατιωτικό Άγιο. Σε ειδικά εικονίδια πάνω στην ίδια εικόνα υπήρχαν σκηνές από το μαρτύριο του Αγίου. Ο Μητροπολίτης Ρόδου Νείλος (1355-1369) διάβασε την επιγραφή «Άγιος Φανούριος». Από τη Ρόδο η λατρεία του εξαπλώθηκε στα κοντινά νησιά και κυρίως στην Κρήτη, όπου υπάρχουν σήμερα τρία σπουδαία μοναστήρια στα οποία τιμάται και δεκάδες ναοί. Ο Άγιος μπορεί να φανερώσει στην κάθε ανύπαντρη κοπέλα το μέλλοντα σύζυγό της! «Οι ανύπαντρες κοπέλες που θέλουν να παντρευτούν ετοιμάζουν φανουρόπιτα για να φανερωθεί ο υποψήφιος γαμπρός».  Συχνά οι άνθρωποι που έχουν χάσει κάτι τάζουν στον Άγιο μία πίττα και συνοδεύουν το αίτημα τους με συγκεκριμένες ευχές. Είναι μια νηστίσιμη πίτα που φτιάχνετε στη μνήμη του αγίου (27 Αυγούστου) και προσφέρεται στους πιστούς ως ευλογία.  Υλικά: αλεύρι, κρασί, νερό, σπορέλαιο, ζάχαρη, κανέλα, πορτοκάλι.

 


Ποτά

Στο νησί της Ρόδου μπορεί κανείς να βρει μια μεγάλη ποικιλία από κρασιά, λευκά, κόκκινα και ροζέ, αφρώδεις οίνους, απεριτίφ, λικέρ, ρετσίνα, σούμα (ένα είδος τσίπουρου) και ντόπιο ούζο. Όλα διακρίνονται για την άριστη ποιότητα που τα τοποθετεί στην πρώτη θέση στις διεθνείς αγορές και κατά καιρούς τα επιβραβεύει με διεθνείς διακρίσεις και βραβεία.

Στο νησί της Ρόδου λειτουργούν 2 μεγάλες βιομηχανίες οινοποιίας: Η Cair και η Emery.

Αστυνομία: 100
Πυροσβεστική: 199
EKAB: 166
EOT: 22410 44 335
Τουριστική Αστυνομία: 22410 27 423
Αστυνομία: 22410 22 346
Αεροδρόμιο: 22410 88 700
Λιμάνι: 22410 27 695
Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου: 22410 80 100
Αρχάγγελος, Κέντρο Υγείας:  22440 22 400
Έμπωνα, Κέντρο Υγείας:  22460 41 321
Γεννάδι, Κέντρο Υγείας:  22440 43 233
Ιαλυσσός, Κέντρο Υγείας:  22410 91 444
Καλλιθιές, Κέντρο Υγείας:  22410 85 209
Φαληράκι, Κέντρο Υγείας:  22410 85 555

Ακτοπλοϊκώς

Η Blue Star Ferries εκτελεί δρομολόγια από Πειραιά κάθε Δευτέρα στις 15:00 και 19:00, Τρίτη, Παρασκευή και Κυριακή στις 19:00, Τετάρτη στις 16:00 και 19:00, Πέμπτη και Σάββατο στις 9:00 και 24:00.

Περισσότερες πληροφορίες: www.bluestarferries.com

 


Αεροπορικώς

Δύο είναι οι εταιρείες που πετούν από Αθήνα για Ρόδο:

  1. Aegean Airlines, www.aegeanair.com
  2. Athens Airways, www.athensairways.com