Αρχάγγελος
Η κωμόπολη Αρχάγγελος βρίσκεται 28 χιλιόμετρα Νότια από την πόλη της Ρόδου και είναι μεσόγεια, σε μικρή απόσταση από την θάλασσα (2 περίπου χιλιόμετρα). Κτισμένη σε ένα μικρό οροπέδιο ανάμεσα σε χαμηλά βουνά και λόφους, κατοικείται από 5.500 μόνιμους κατοίκους περίπου. Ο παλιός πυρήνας της κωμόπολης βρίσκεται στα ριζά του παλιού κάστρου και το σύγχρονο κομμάτι εκτείνεται γύρω και πέρα από αυτόν.
Υπάρχουν αρκετές δυνατότητες διαμονής και φαγητού στον οικισμό και την γύρω περιοχή.
Το μπάνιο σας θα το απολαύσετε στην πολύ κοντινή παραλία Στεγνά (1-2 χιλιόμετρα ανατολικά) και στις γειτονικές παραλίες Τσαμπίκα (3 περίπου χιλιόμετρα Βορειοανατολικά) και Χαράκι (7 περίπου χιλιόμετρα Νότια).
Το κύριο αξιοθέατο του τόπου, το Μεσαιωνικό κάστρο, δεσπόζει στην περιοχή. Το έκτισαν οι κατακτητές Ιωαννίτες Ιππότες γύρω στο 1320 πάνω στα ερείπια παλαιότερου βυζαντινού, ίχνη του οποίου διασώζονται ενσωματωμένα στα νεότερα τείχη. Αξίζει να δείτε τον Ιερό Ναό του Αρχάγγελου Μιχαήλ, απ’ όπου και το όνομα της κωμόπολης, με ωραία αυλή στρωμένη με βότσαλο και δάπεδο με χαρακτηριστικές διακοσμήσεις επίσης από βότσαλο.
Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε το τοπικό Λαογραφικό Μουσείο, όπου αναπαρίσταται η καθημερινή ζωή του παρελθόντος και εκτίθενται τοπικές φορεσιές, εργαλεία και άλλα σκεύη της καθημερινότητας των παλαιοτέρων κατοίκων, καθώς επίσης και ωραία χειροποίητα κεντήματα, υφαντά και άλλα δημιουργήματα της παλιάς οικοτεχνίας του τόπου. Τέλος, αξίζει να δείτε και την μικρή αρχαιολογική συλλογή που εκτίθεται σε μια μικρή ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα.
Στην περιοχή γύρω από τον Αρχάγγελο μπορείτε να επισκεφτείτε την Νέα Μονή της Παναγίας της Τσαμπίκα, σε απόσταση 4 χιλιόμετρα Βόρεια από το χωριό, λίγο έξω από τον δρόμο προς την πόλη της Ρόδου. Το προσωνύμιο «Τσαμπίκα» της Παναγίας προέρχεται από μια οικογένεια που συνδεόταν στο παρελθόν με το Μοναστήρι. Η ντόπια παράδοση θέλει εδώ την Παναγία να προστατεύει τις άτεκνες γυναίκες και ενίοτε να πραγματοποιεί και θαύματα. Οι πιστές της αφιερώνουν κέρινες κούκλες. Το δάπεδο της εκκλησίας και η αυλή είναι όμορφα διακοσμημένες με βότσαλα. Το ταβάνι της εκκλησίας καλύπτεται από τόξα με αγιογραφίες. Η Μονή βρίσκεται σε ένα επιβλητικό περιβάλλον πνιγμένο στο πράσινο από πεύκα και άλλα υπεραιωνόβια δέντρα. Η αυλή καλύπτεται από ένα τεράστιο πουρνάρι με υπερμεγέθη κλαδιά που ρίχνουν την σκιά τους και προστατεύουν τους επισκέπτες από τον ήλιο. Τα παλιά χρόνια η Μονή λειτουργούσε σε άλλο σημείο, ψηλά στο βουνό πάνω από την ομώνυμη παραλία, όπου διακρίνονται τα ερείπιά της.
Σε απόσταση 3 περίπου χιλιόμετρα Βορειοδυτικά στην κορυφή του λόφου Κούμελος βρίσκεται το ομώνυμο σπήλαιο, το οποίο παρουσιάζει έντονο σπηλαιολογικό, όσο και αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Ανασκαφικές εργασίες που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια έφεραν στο φως ευρήματα που ανάγονται στην ύστερη Νεολιθική και στην Μυκηναϊκή εποχή. Τα παραπάνω ευρήματα δείχνουν το πόσο παλαιά είναι η ανθρώπινη εγκατάσταση στην περιοχή.
Τέλος προς τα Νότια, γύρω στα 7 χιλιόμετρα από την κωμόπολη θα δείτε τα ερείπια του Μεσαιωνικού κάστρου του Φαρακλού που δεσπόζει πάνω από το γραφικό παραθαλάσσιο χωριουδάκι Χαράκι με την ωραία παραλία στον μυχό μικρού κολπίσκου.
Ο Αρχάγγελος έχει πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα όλο το χρόνο με αποκορύφωμα το Καρναβάλι στις Απόκριες.
Ολόκληρο το δεύτερο μισό του Αυγούστου διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις χορού, βιβλίου, φωτογραφίας και άλλων καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων.
Στις εκκλησίες και τα μοναστήρια του χωριού και της γύρω περιοχής οι κάτοικοι γιορτάζουν τις μεγάλες θρησκευτικές γιορτές τους με πανηγύρια, όπου συμμετέχουν και πολλοί ευλαβείς επισκέπτες της εποχής. Τα πιο γνωστά πανηγύρια είναι αυτά στη γιορτή του Αρχάγγελου Μιχαήλ στις 8 Νοεμβρίου, της Παναγίας της Τσαμπίκας στις 8 Σεπτεμβρίου (Γέννηση της Παναγίας), της Αγίας Μαρίνας στις 17 Ιουλίου και της Παναγίας της Αλεμονήτρας (Ελεημονήτριας) στις 23 Αυγούστου (Εννιάμερα της Κοίμησης της Παναγίας).
Τέλος οι πολυπληθείς επισκέπτες του θα βρουν στα μαγαζιά του με αναμνηστικά, ανάμεσα στα άλλα, και ωραία χειροποίητα χαλιά και παραδοσιακά κεντήματα με όμορφα παλιά τοπικά σχέδια.
Για κάθε περίπτωση ανάγκης θα εξυπηρετηθείτε στο τοπικό Κέντρο Υγείας και στα φαρμακεία του χωριού. Επίσης λειτουργούν αστυνομικός σταθμός, υπηρεσίες Τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομείου.
Η πρόσβαση στον Αρχάγγελο γίνεται με τακτικά δρομολόγια λεωφορείων, με ταξί, ή ιδιωτικό, ή νοικιασμένο αυτοκίνητο, ή και μοτοσικλέτα.
Αφάντου
Η κωμόπολη με το περίεργο όνομα Αφάντου βρίσκεται 18,5 χιλιόμετρα Νότια από την πόλη της Ρόδου και είναι μεσόγεια, σε μικρή απόσταση από την θάλασσα (λιγότερο από 2 χιλιόμετρα). Κτισμένη ανάμεσα σε χαμηλά βουνά και λόφους είναι αθέατη από την πλευρά της θάλασσας, απ’ όπου και τ’ όνομά της, και κατοικείται από 5.500 μόνιμους κατοίκους περίπου. Η θέση που κτίστηκε επιλέχτηκε ακριβώς από τον φόβο των πειρατών, που τα παλιά χρόνια λυμαίνονταν την περιοχή, και της έδωσε τον γραφικό χαρακτήρα που σήμερα θαυμάζουν οι πολλοί επισκέπτες.
Διατίθενται αρκετές δυνατότητες διαμονής και φαγητού στον οικισμό και την γύρω περιοχή. Στην κεντρική πλατεία του οικισμού με τους μεγάλους φίκους θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε τον καφέ σας, ή ένα ντόπιο γλυκό και το παγωμένο αναψυκτικό σας, ή ακόμα και ένα δροσιστικό καλοκαιρινό κοκτέιλ στα ωραία παραδοσιακά καφενεία και ζαχαροπλαστεία που πλαισιώνουν την πλατεία και δίνουν έναν τόνο ηρεμίας και ησυχίας στον επισκέπτη.
Το μπάνιο σας θα το απολαύσετε στην πολύ κοντινή και καλά οργανωμένη τεράστια παραλία του οικισμού (λιγότερο από 2 χιλιόμετρα ανατολικά) στον κόλπο Αφάντου.
Στο χωριό μπορείτε να επισκεφτείτε και να προσκυνήσετε στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Καθολικής που έχει κτιστεί πάνω στα ερείπια μιας παλαιοχριστιανικής βασιλικής, της οποίας διακρίνονται και σήμερα τα θεμέλια. Βρίσκεται δίπλα στην κεντρική πλατεία του χωριού. Είναι τρίκλιτη βασιλική με ιωνικούς κίονες να χωρίζουν τα τρία κλίτη. Είναι τρισυπόστατη εκκλησία και εδώ λατρεύονται η Παναγία, ο Άγιος Λουκάς και οι Τρεις Ιεράρχες. Η παράδοση λέει ότι η πρώτη βασιλική κτίστηκε τον 5ο αιώνα, αλλά καταστράφηκε από σεισμό και ξανακτίστηκε αργότερα. Τον 8ο αιώνα καταστράφηκε πάλι από σεισμό και οι πιστοί κάτοικοι της περιοχής την έκτισαν στην σημερινή της μορφή. Το ιερό βήμα τοποθετείται γύρω στον 11ο αιώνα. Διακρίνονται δύο στρώσεις από αγιογραφίες του 13ου και 14ου αιώνα, που όμως έχουν εκτεταμένες φθορές από τον χρόνο και τις υγρασίες του τοίχου. Στο ναό φυλάσσεται μια μικρή συλλογή από εικόνες, ιερά βιβλία, σκεύη της θρησκευτικής λατρείας, το αρχείο του ναού και φωτογραφικό υλικό από ιερείς και αρχιερείς που συνδέονται με τον ναό.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η περιήγηση του χωριού και της γύρω περιοχής με το μικρό τροχήλατο τραινάκι του Δήμου. Στο χωριό θα δείτε και πολλά λιθόκτιστα παραδοσιακά και πολύ όμορφα παλιά σπίτια που πολλά από αυτά έχουν ανακαινιστεί.
Ακόμα μπορείτε, αν θέλετε, να χαζέψετε στα μαγαζιά με τ’ αναμνηστικά, όπου ανάμεσα στα άλλα μπορείτε ν’ αγοράσετε ωραία χειροποίητα χαλιά και παραδοσιακά κεντήματα.
Επτά χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά από το χωριό μπορείτε να επισκεφτείτε το πανέμορφο τοπίο με τα πολλά νερά και την άγρια βλάστηση που ονομάζεται οι “Επτά Πηγές”. Θα δείτε μια μικρή λίμνη, τρεχούμενα νερά, μικρούς καταρράκτες και μπορείτε να φάτε σε ένα γραφικό εστιατόριο, ή μόνο να πιείτε τον καφέ σας, ή το δροσερό αναψυκτικό σας.
Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η πέτρινη γέφυρα στο ποταμό Λουτάνη, 4 περίπου χιλιόμετρα νοτιότερα, προς το όμορφο τουριστικό θέρετρο Κολύμπια. Και η διαδρομή μέχρι την γέφυρα είναι πολύ ωραία και γραφική, ανάμεσα από πυκνές δεντροστοιχίες.
Τέλος προς τα Νότια του χωριού, σε απόσταση 2 περίπου χιλιόμετρα μπορείτε να επισκεφτείτε την ιερά Μονή της Παραμυθίας.
Η Αφάντου έχει πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα με αποκορύφωμα τις εορταστικές εκδηλώσεις την ημέρα των Θεοφανίων και το Καρναβάλι στις Απόκριες.
Στις εκκλησίες και τα μοναστήρια του χωριού και της γύρω περιοχής οι κάτοικοι γιορτάζουν τις μεγάλες θρησκευτικές γιορτές τους με πανηγύρια, όπου συμμετέχουν και πολλοί επισκέπτες, ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Τα πιο γνωστά πανηγύρια είναι αυτά στη γιορτή του Αγίου Γεωργίου στις 23 Απριλίου, της Παναγίας τον Δεκαπενταύγουστο και του Αγίου Λουκά στις 18 Οκτωβρίου.
Κοντά στο χωριό λειτουργεί και το κέντρο Γκολφ της Ρόδου.
Για κάθε περίπτωση ανάγκης θα εξυπηρετηθείτε στο τοπικό Αγροτικό ιατρείο. Επίσης λειτουργούν αστυνομικός σταθμός και υπηρεσίες ταχυδρομείου.
Η πρόσβαση στην Αφάντου γίνεται με τακτικά δρομολόγια λεωφορείων, με ταξί που σταθμεύουν στον οικισμό, ή ιδιωτικό, ή νοικιασμένο αυτοκίνητο, ή και μοτοσικλέτα
Ιαλυσσός
Η κωμόπολη Ιαλυσός, ή Τριάντα, βρίσκεται 10 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά από την πρωτεύουσα, μέσα σε μια εύφορη πεδιάδα στους πρόποδες του λόφου της Φιλερήμου και έχει αναπτυχθεί κατά μήκος του κύριου οδικού άξονα που οδηγεί από την πόλη της Ρόδου στο αεροδρόμιο και την Κάμειρο. Φέρει το όνομα της φημισμένης αρχαίας πόλης που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τον σημερινό οικισμό. Για το άλλο της όνομα, Τριάντα, είναι δύσκολο να πούμε από πού προέρχεται. Οι παραδόσεις μιλούν για κάποιον ανδριάντα, ή ακόμα και για τριάντα μερίδια που χωρίστηκε η περιοχή κάποτε. Η Ιαλυσός, ένας σύγχρονος τουριστικός προορισμός, έχει σύγχρονες υποδομές, ιστορία που χάνεται στα βάθη του χρόνου και πλούσια λαογραφική παράδοση με έντονη πολιτιστική προσφορά. Κατοικείται από 10.000 περίπου μόνιμους κατοίκους που ασχολούνται με κυρίως με τον τουρισμό, τις καλλιέργειες και τις υπηρεσίες.
Στον οικισμό μπορείτε να δείτε τον ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου με την ωραία λιθόστρωτη αυλή, το ξυλόγλυπτο τέμπλο που είναι προγενέστερο της εκκλησίας που κτίστηκε από έναν ευσεβή μοναχό τον 18ο αιώνα.
Κοντά στον οικισμό βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Ιαλυσού που τοποθετείται γύρω από τον λόφο της Φιλερήμου, όπου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα αρχαιολογικά κατάλοιπα και να διαπιστώσει την συνέχεια της κατοίκησης του τόπου από την Μινωική και την Μυκηναϊκή εποχή μέχρι τον 20ο αιώνα. Συνέχεια του αρχαιολογικού χώρου είναι ο δρόμος του Γολγοθά που οδηγεί στην κορυφή ενός μικρού λόφου, όπου δεσπόζει ένας εντυπωσιακός σταυρός. Ο δρόμος ονομάστηκε έτσι από τις παραστάσεις με τα πάθη του Χριστού που βρίσκονται σε πέτρινες στήλες και στις δυο πλευρές του. Από την κορυφή του λόφου θα έχετε την ευκαιρία να φωτογραφήσετε την ολόκληρη την γύρω περιοχή, ή απλώς να θαυμάσετε την υπέροχη θέα που φτάνει ως πέρα στην θάλασσα.
Οι δυνατότητες για διαμονή στην πόλη και την γύρω περιοχή είναι μεγάλες. Επίσης μπορείτε να χαρείτε καλό φαγητό σε παραδοσιακές ταβέρνες και παραλιακές ψαροταβέρνες με φρέσκο ψάρι, όπως και να διασκεδάσετε στα πολλά σχετικά μαγαζιά που λειτουργούν στον οικισμό και στην ευρύτερη περιοχή.
Το μπάνιο σας θα το απολαύσετε στην μεγάλη και ωραία παραλία κατά μήκος του τουριστικού οικισμού.
Για περίπτωση ανάγκης μπορείτε να απευθυνθείτε στο τοπικό Αγροτικό ιατρείο και στο φαρμακείο του οικισμού. Επίσης στον οικισμό λειτουργεί αστυνομικός σταθμός και γραφείο με υπηρεσίες Ταχυδρομείου (ΕΛΤΑ).
Τους καλοκαιρινούς μήνες και συγκεκριμένα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, οι δημοτικές αρχές διοργανώνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις, τα «Ιαλύσσια» που προσελκύουν πολύ κόσμο.
Επίσης οι ντόπιοι κάθε χρόνο τιμούν τις γιορτές της Παναγίας τον Δεκαπενταύγουστο και της Ζωοδόχου Πηγής, με μεγάλα θρησκευτικά πανηγύρια.
Η πρόσβαση από την πρωτεύουσα γίνεται με τακτικά και πυκνά δρομολόγια λεωφορείων, με ταξί και με ιδιωτικό αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα. Στον οικισμό, επίσης, εδρεύουν ταξί.
Ιξιά
Η Ιξιά είναι ένα σύγχρονο τουριστικό θέρετρο στα Βόρεια της Δυτικής ακτής του νησιού της Ρόδου. Βρίσκεται πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, τέσσερα περίπου χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά.
Έχετε στην διάθεσή σας πολλές δυνατότητες διαμονής και φαγητού στον οικισμό και την γύρω περιοχή.
Το μπάνιο, την ηλιοθεραπεία και τα θαλάσσια σπορ θα τα απολαύσετε στην θαυμάσια παραλία μπροστά στον οικισμό.
Αν πάλι θελήσετε να κάνετε κάποια βόλτα στα γειτονικά μέρη, εκτός φυσικά από την πολύ κοντινή πρωτεύουσα, μπορείτε να επισκεφτείτε την αρχαία Ιαλυσό, όπου στον μεγάλο αρχαιολογικό της χώρο θα δείτε τα απομεινάρια της παλιάς δόξας της φημισμένης αυτής δωρικής πόλης. Απέχει από την Ιξιά λιγότερο από 7-8 χιλιόμετρα.
Για κάθε περίπτωση ανάγκης θα εξυπηρετηθείτε στις υπηρεσίες της πολύ κοντινής πρωτεύουσας (4 χιλιόμετρα).
Η πρόσβαση στην Ιξιά γίνεται με πυκνά και τακτικά δρομολόγια λεωφορείων, με ταξί, ή ιδιωτικό, ή νοικιασμένο αυτοκίνητο, ή και μοτοσικλέτα.
Κιοτάρι
Το Κιοτάρι είναι ένα τουριστικό παραθεριστικό θέρετρο που έχει αναπτυχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, κυρίως με ξενοδοχεία και καταστήματα. Βρίσκεται 60 χιλιόμετρα νότια από την πόλη της Ρόδου στην Ανατολική ακτή του νησιού, λίγα χιλιόμετρα μετά την Λίνδο και 70 περίπου χιλιόμετρα Νότια από τον διεθνή αερολιμένα του νησιού.
Διαθέτει σημαντικές τουριστικές υποδομές και προσφέρει αρκετές λύσεις για διαμονή, φαγητό στις λίγες παραλιακές ταβέρνες και τα εστιατόρια, καταστήματα για ψώνια, καθώς επίσης και κολύμπι και θαλάσσια σπορ στην πολύ ωραία παραλία του με την υγρή άμμο και τα όμορφα βοτσαλάκια. Διαθέτει, λοιπόν, όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που τα τελευταία χρόνια θεωρούνται στη Ρόδο, ως ότι πιο σύγχρονο έχει να επιδείξει στο νησί η πολύ αναπτυγμένη τουριστική της αγορά.
Αν λοιπόν οι ανάγκες σας είναι η πλήρης χαλάρωση σε ένα σχετικά προστατευμένο περιβάλλον με όλες τις ανέσεις και σε ξενοδοχεία που σας προσφέρουν τα πάντα, δίπλα σε μια σχεδόν «ιδιωτική» παραλία, τότε το Κιοτάρι είναι ο προορισμός σας.
Λίγοι περαστικοί επισκέπτες έρχονται εδώ στην ωραία παραλία του για μια γρήγορη βουτιά στην ωραία θάλασσα. Οι περισσότεροι είναι πελάτες των ξενοδοχείων του θερέτρου.
Για έκτακτα περιστατικά μπορείτε να απευθυνθείτε στην κοντινή Λίνδο (10 περίπου χιλιόμετρα Βόρεια).
Η πρόσβαση είναι εύκολη με ιδιωτικό, ή νοικιασμένο αυτοκίνητο, ή μοτοσικλέτα. Επίσης από την κοντινή Λίνδο με ταξί.
Κοσκινού
Μεγάλο παραδοσιακό και γραφικό χωριό σχετικά κοντά στην θάλασσα (5 περίπου χιλιόμετρα) που βρίσκεται 7 περίπου χιλιόμετρα Νότια από την πρωτεύουσα της Ρόδου με 2.500 περίπου μόνιμους κατοίκους. Το χωριό είναι αμφιθεατρικά κτισμένο στις πλαγιές ενός λόφου και διατηρεί πολλά στοιχεία από τον παλιό μεσαιωνικό οικισμό. Τα σπίτια του με έντονα νεοκλασικά στοιχεία διατηρούν επίσης και πολλά αρχιτεκτονικά παραδοσιακά στοιχεία, όπως πολύχρωμες προσόψεις, υπέροχη εσωτερική διακόσμηση, όμορφα κεραμικά πιάτα, ενσωματωμένα στους τοίχους, αυλές και δάπεδα με ωραία βότσαλα με παραδοσιακά μοτίβα. Το όνομα του παλιού χωριού πιθανόν προέρχεται από το γεγονός ότι το έδαφος της περιοχής είναι γεμάτο τρύπες από παλιές εξορύξεις μετάλλων, είτε από την αρχαία πόλη της Λυδίας Κοσκινία, απ’ όπου σύμφωνα με την παράδοση κατάγονται οι παλιοί κάτοικοι του χωριού.
Οι σημερινοί κάτοικοι του χωριού ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, τον τουρισμό και παραδοσιακά με την παραγωγή ασβέστου. Τα παλιά χρόνια, επί Ιταλοκρατίας, οι άνδρες του χωριού ήταν φημισμένοι ημιονηγοί και το χωριό ευημερούσε και ήταν ένα από τα πλουσιότερα της Ρόδου.
Δυνατότητες διαμονής στον οικισμό και στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πολλές, όπως και δυνατότητα για καλό φαγητό σε παραδοσιακές ταβέρνες και σύγχρονα εστιατόρια, ψώνια και διασκέδαση με σύγχρονη μουσική.
Στον οικισμό αξίζει να περπατήσετε στα στενά σοκάκια με τα ωραία σπίτια και να επισκεφτείτε τους μικρούς ναούς του Αγίου Λουκά (πρωτοχριστιανική βασιλική του 4ου αιώνα) και της Αγίας Ειρήνης (19ος αιώνας). Η φωτογραφική σας μηχανή θα «ανάψει» και θα τραβήξετε σίγουρα πολλές λεπτομέρειες και ολόκληρα σπίτια που θα τραβήξουν σίγουρα την προσοχή σας.
Επίσης, αξίζει να επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο στο χωριό με τις ωραίες συλλογές αντικειμένων, σκευών και εργαλείων της καθημερινής ζωής. Το μουσείο στεγάζεται σε ένα πανέμορφο παραδοσιακό αρχοντικό με επιβλητική είσοδο-πύλη. Στο χωριό στεγάζεται επίσης και το Μουσικό Γυμνάσιο του νησιού που συνεχίζει την μεγάλη μουσική παράδοση των παλιών χρόνων.
Κοντά στο χωριό προς τα Νοτιοδυτικά βρίσκονται τα ερείπια παλιού μικρού κάστρου που πρωτοαναφέρεται ήδη τον 13ο αιώνα, αλλά ίσως να είναι και παλιότερο (Βυζαντινό), όπου οι κάτοικοι της περιοχής κατέφευγαν όταν εκδηλωνόταν επιδρομή πειρατών.
Ακόμη, σε κοντινή απόσταση, 4-5 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά, στην παραλία Καλλιθέα βρίσκονται οι περίφημες, από την αρχαιότητα ήδη, ιαματικές πηγές με το πανέμορφο περιβάλλον και το θεραπευτικό για νεφροπάθειες και ηπατικά νοσήματα νερό.
Το μπάνιο σας θα το κάνετε στις όμορφες παραλίες Ρένι, Καλλιθέα και Κόκκινα.
Σε περίπτωση ανάγκης μπορείτε να εξυπηρετηθείτε στο τοπικό Αγροτικό ιατρείο και στο φαρμακείο του χωριού.
Οι κάτοικοι του χωριού, συνεχίζοντας μια παλιά παράδοση, γιορτάζουν μεγάλες θρησκευτικές εορτές με πανηγύρια, τα οποία συγκεντρώνουν πολλούς επισκέπτες, αλλά και ντόπιους μετανάστες που βρίσκουν αφορμή να επισκεφτούν τον τόπο της καταγωγής τους. Τα περισσότερα πανηγύρια διαρκούν δύο, ή και τρεις ημέρες και εξελίσσονται σε μεγάλο γλέντι με τραγούδια, μουσική και χορούς της ντόπιας παράδοσης. Τα σημαντικότερα πανηγύρια είναι της Αγίας Μαρίνας (17 Ιουλίου), του Προφήτη Ηλία (20 Ιουλίου) και του Ταξιάρχη (6 Σεπτεμβρίου).
Η πρόσβαση στο χωριό γίνεται με τακτικά δρομολόγια λεωφορείων, με ταξί και με ιδιωτικό, ή νοικιασμένο αυτοκίνητο, ή μοτοσικλέτα.
Κρεμαστή
Η Κρεμαστή βρίσκεται 12 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά από την πρωτεύουσα στην Βορειοδυτική ακτή του νησιού. Πρόκειται για ένα σύγχρονο τουριστικό οικισμό που έχει αναπτυχθεί κατά μήκος κυρίως του κεντρικού δρόμου που οδηγεί από την Ρόδο στις παραλίες και τα θέρετρα της Δυτικής ακτής, με 3.000 περίπου μόνιμους κατοίκους που ασχολούνται, εκτός από τον τουρισμό, και με τις καλλιέργειες κηπευτικών, λαχανικών και οπωροφόρων δένδρων στην εύφορη γειτονική πεδιάδα. Η Κρεμαστή είναι από τους μεγαλύτερους οικισμούς του νησιού. Ο οικισμός έχει μεγάλη κίνηση και πολλούς επισκέπτες, πράγμα που ευνοείται και από την γειτνίαση με το Διεθνές Αεροδρόμιο της Ρόδου (λιγότερο από τρία χιλιόμετρα Δυτικά) και με την κοιλάδα με τις Πεταλούδες.
Η Κρεμαστή είναι ένας πολύ όμορφος οικισμός που συνδυάζει το σύγχρονο του τουριστικού θέρετρου με το παλιό χωριό του νησιού. Αξίζει να δείτε τα ερείπια από το Μεσαιωνικό κάστρο που τον καιρό των Ιπποτών δέσποζε στην περιοχή, με το Ναό του Αγίου Νικολάου στο εσωτερικό του. Επίσης πρέπει να δείτε τον εντυπωσιακό Ναό της Παναγίας της Κρεμαστής με τον μεγάλο αυλόγυρο με βότσαλο, το εξαιρετικά ενδιαφέρον ξυλόγλυπτο τέμπλο και τα πελώρια κυπαρίσσια που ξεχωρίζουν από μακριά. Τέλος αξίζει να επισκεφτείτε την τοπική Βιβλιοθήκη και να θαυμάσετε το ωραιότατο κτίριο στο οποίο στεγάζεται.
Η περιοχή διαθέτει πολλές δυνατότητες για διαμονή, φαγητό, ψώνια και ψυχαγωγία.
Οι πολυπληθείς επισκέπτες, είτε μένουν εδώ, είτε έρχονται για μπάνιο, απολαμβάνουν την τεράστια αμμουδερή και οργανωμένη παραλία που ξεκινά από την Κρεμαστή και φτάνει μέχρι τον Θεολόγο και που έχει μήκος περισσότερο από 10 χιλιόμετρα.
Οι κάτοικοι της περιοχής γιορτάζουν τις γιορτές της Κοίμησης της Παναγίας τον Δεκαπενταύγουστο και τα «Εννιάμερα» από την Κοίμηση στις 23 Αυγούστου, με μεγάλα πανηγύρια που συγκεντρώνουν πολύ κόσμο, τόσο ντόπιους, όσο και ξένους επισκέπτες που έρχονται για να προσκυνήσουν και να παρακολουθήσουν την θεία λειτουργία. Μεγάλη επισημότητα παίρνει ο εορτασμός της γιορτής της 23ης Αυγούστου που κορυφώνεται με την λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας, που μεταφέρεται με κατάνυξη από αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού.
Παράλληλα με τα θρησκευτικά πανηγύρια ο Δήμος Πεταλούδων και άλλοι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς διοργανώνουν και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει η ετήσια Πανελλήνια Έκθεση Χειροτεχνίας που ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1970. Η Έκθεση προωθεί τα πολύ ωραία προϊόντα της ελληνικής χειροτεχνίας, της καλλιτεχνικής βιοτεχνίας και της παραδοσιακής λαϊκής τέχνης και τα κάνει γνωστά σε Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Η έκθεση διαρκεί 15 περίπου ημέρες και επικαλύπτει χρονικά και τα δυο τοπικά πανηγύρια.
Για κάθε περίπτωση ανάγκης θα εξυπηρετηθείτε στο τοπικό Αγροτικό ιατρείο. Στον οικισμό λειτουργεί Ταχυδρομικό γραφείο, ενώ στο κοντινό Παραδείσι (3 χιλιόμετρα, επίσης Νοτιοδυτικά) υπάρχει αστυνομικός σταθμός.
Η πρόσβαση στην Κρεμαστή είναι πολύ εύκολη από την κοντινή πρωτεύουσα (12 χιλιόμετρα περίπου) και πραγματοποιείται με πυκνά και τακτικά δρομολόγια λεωφορείων, με ταξί και ιδιωτικό, ή νοικιασμένο αυτοκίνητο, ή μοτοσικλέτα.
Λίνδος
O σημερινός οικισμός της Λίνδου βρίσκεται σε απόσταση περίπου 48 χιλιόμετρα Νότια από την πρωτεύουσα, στην ίδια θέση που κατείχε και η αρχαία πόλη. Ο οικισμός έχει κηρυχθεί διατηρητέος και παρουσιάζει στο επισκέπτη σχεδόν την εικόνα που είχε και τα παλιά χρόνια. Η σημερινή του μορφή οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι ο μεγάλος σεισμός του 1610 κατάστρεψε ολοσχερώς την Λίνδο, με την φροντίδα όμως των πλούσιων καραβοκύρηδων ξανακτίστηκε και λαμπρύνθηκε και με νέα κτίσματα. Το σχετικά άγονο έδαφος της περιοχής έστρεψε γρήγορα τους Λίνδιους στην θάλασσα και σύντομα κυριάρχησαν στο Αιγαίο και την Μεσόγειο. Μέχρι τους τελευταίους αιώνες ονομαστοί ήταν οι καπετάνιοι και οι καραβοκύρηδές της. Σήμερα οι περισσότεροι από τους περίπου 800 μονίμους κατοίκους ασχολούνται με επαγγέλματα σχετικά με τον τουρισμό.
Ο επισκέπτης μπαίνει στον οικισμό από τον δρόμο που έρχεται στην Λίνδο από τον Βορρά και βρίσκεται μπροστά στην μοναδική πλατεία με τον γιγαντιαίο πλάτανο που ποτίζεται αενάως από την κρήνη με το πηγαίο νερό που η κατασκευή της ανάγεται στην εποχή των Ιπποτών, αν και αρκετά αρχαία υπολείμματα τριγύρω μας υπενθυμίζουν την ύπαρξη πανάρχαιων υδραγωγείων. Κοντά στην είσοδο του χωριού βρίσκεται και το νεκροταφείο του παλιού χωριού, στο χώρο του οποίου δεσπόζει η εκκλησία της Φανερωμένης. Εκεί κοντά και κάτω από την κεντρική πλατεία βρίσκονται και τα υπολείμματα του παλιού τούρκικου νεκροταφείου, στο οποίο διατηρούνται ακόμα λίγοι τάφοι.
Αξιοθέατα της Λίνδου:
Ο ναΐσκος του Tαξιάρχη Mιχαήλ του Στρατηλάτη βρίσκεται κάτω από την κεντρική πλατεία του σύγχρονου οικισμού. Μέσα σε μια ρηχή κόγχη διατηρείται η παράσταση του Αρχαγγέλου Mιχαήλ του Ψυχοπομπού που χρονολογείται στους Μεταβυζαντινούς χρόνους. Μικρά ίχνη από παλαιότερες τοιχογραφίες χρονολογούν το ναΐσκο την εποχή του Βυζαντίου.
Δυτικότερα διακρίνουμε τα απομεινάρια του μουσουλμανικού νεκροταφείου , όπου σε μια ρηχή κόγχη σώζεται η παράσταση ενός έφιππου αγίου που χρονολογείται τον 15ο αιώνα και ονομάζεται ως ο Άγιος Γεώργιος ο Καμμένος.
Ο Ενοριακός Ναός του οικισμού είναι ο Ναός της Παναγίας, ένας επιμήκης ναός με εγκάρσιο κλίτος που σχηματίζει έναν σταυρό. Το 1489 ο Μεγάλος Μάγιστρος Pierre D’ Aubusson χρηματοδότησε την συντήρηση και επισκευή του παλαιότερου ναού και έκτισε και ένα σταυροθολιακό προστώο. Το οικόσημο του Μάγιστρου το διακρίνουμε στην νότια πλευρά του μικρού καμπαναριού δίπλα στο οικόσημο του τότε διοικητή του κάστρου Pierre D’ Aymer. Υπάρχουν και διάφορες επιγραφές που η παλαιότερη χρονολογείται στο 1637. Σώζονται και οι παλιές αγιογραφίες, όπως και οι καινούριες του ζωγράφου Γρηγορίου από την Σύμη που το 1779 ζωγράφισε και κατέστησε τον ναό κατάγραφο.
Στη τοποθεσία «Bιγλί», ανατολικά από την Ακρόπολη και κάτω από αυτήν διακρίνουμε τα ίχνη από δάπεδο με ψηφιδωτό και μαρμαροθετήματα από μια παλαιοχριστιανική βασιλική που η κατασκευή της τοποθετείται στον 5ο αιώνα.
Στη βορειοδυτική άκρη του οικισμού βρίσκεται ο Ναός του Aγίου Γεωργίου (ο Xωστός). Ο ναός είναι σταυροειδής με τρούλο και στη κόγχη του ιερού σώζονται ίχνη από πέντε στρώματα παλιών τοιχογραφιών, τα παλιότερα από τα οποία ανάγονται στην αμέσως μετά την εικονομαχία περίοδο (9ος και 10ος αιώνας) και τα τελευταία στους μεταβυζαντινούς χρόνους.
Λίγο ψηλότερα υπάρχει ο Ναός του Αγίου Γεωργίου (ο Παχυμαχιώτης ή ο Πάνω) που είναι σταυροειδής με τρούλο. Ο ναός κτίστηκε το περίπου το 1394, όπως μας μαρτυρεί μια ενεπίγραφη πλάκα στο νότιο μέρος της αψίδας. Στο νότιο τοίχο του ναού διατηρούνται τοιχογραφίες που παριστάνουν ολόσωμους αγίους που φορούν πολυτελή ενδύματα κατά τα βυζαντινά πρότυπα και στα τόξα του Ιερού Βήματος διακρίνονται τοιχογραφίες με παραστάσεις από ιεράρχες.
Παρόμοιος ναός με τον Άγιο Γεώργιο τον Χωστό είναι ο Ναός του Αγίου Μηνά, στον οποίο σώζονται αρκετά ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες που ανάγονται στην χρονική περίοδο από τον 12ο αιώνα (Βυζαντινοί χρόνοι) έως τον 15ο αιώνα (εποχή των Ιπποτών).
Τέλος ο Ναός του Αγίου Δημητρίου βρίσκεται βορειοανατολικά από την είσοδο της Ακρόπολης και είναι ένας μικρός καμαροσκέπαστος ναός. Παράσταση του έφιππου Αγίου υπάρχει σε μια τυφλή αψίδα στον βόρειο τοίχο της που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα.
Φυσικά δεν πρέπει να παραλείψετε να προσκυνήσετε και στον μικρό Ναό του Αγίου Παύλου στο ομώνυμο λιμανάκι, όπου σύμφωνα με την παράδοση προσορμίστηκε ο Απόστολος των Εθνών το έτος 58 μ.Χ. όταν ήλθε στο νησί για να διδάξει τον Χριστιανισμό.
Ρυμοτομικά ο οικισμός μας θυμίζει έντονα τους παλιούς, μεσαιωνικούς οικισμούς του Αιγαίου με την συνεχή δόμηση των σπιτιών και τις αυλές να βρίσκονται στο εσωτερικό τους για λόγους προστασίας.
Οι δυνατότητες για διαμονή στην πόλη και την γύρω περιοχή είναι μεγάλες. Επίσης στη Λίνδο μπορείτε να χαρείτε καλό φαγητό σε παραδοσιακές ταβέρνες και παραλιακές ψαροταβέρνες με φρέσκο ψάρι, όπως και να διασκεδάσετε στα πολλά σχετικά μαγαζιά που λειτουργούν στον οικισμό και τις γύρω κοντινές παραλίες. Ακόμα μπορείτε να ψωνίσετε και ωραία αναμνηστικά και χειροποίητα κεντήματα από τα πολλά μαγαζιά με τουριστικά είδη και είδη δώρων.
Κοντά στην Λίνδο βρίσκονται και τα μικρά παραθαλάσσια και μεσόγεια χωριά και τουριστικοί οικισμοί που αξίζει τον κόπο να τα επισκεφτείτε: τα Βλύχα, 4 χιλιόμετρα Βόρεια, οι Πευκοί, 5 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά, η Λάρδος, 8 χιλιόμετρα Δυτικά, το Κιοτάρι, 16 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικα και το Γεννάδι, 20 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά.
Το μπάνιο σας θα το απολαύσετε στην παραλία της Λίνδου και στις παραλίες βορειότερα από την Λίνδο στο όρμο των Βλυχών, ή στις νότιες παραλίες μέχρι το κατώτερο άκρο του νησιού.
Η πρόσβαση γίνεται από την πρωτεύουσα με τακτικά δρομολόγια λεωφορείων και με ιδιωτικό αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα. Συνηθισμένος τρόπος να μεταβεί κάποιος στην Λίνδο από την πόλη της Ρόδου είναι και τα εκδρομικά καΐκια που συνδέουν καθημερινά το Μανδράκι στη Ρόδο με το λιμανάκι της Λίνδου. Επίσης αν διαθέτετε δικός σας, ή νοικιασμένο σκάφος μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη Λίνδο. για ανεφοδιασμό.
Ρόδος
Η πανέμορφη πόλη της Ρόδου, πρωτεύουσα του νησιού και του Νομού Δωδεκανήσου, βρίσκεται στο βορειότερο άκρο του νησιού. Η πόλη της Ρόδου διαθέτει αξιόλογα αξιοθέατα, όμορφες παραλίες και πανέμορφα κτήρια, και όλα είναι άρτια οργανωμένα με υποδομές που προσφέρουν πολλές ανέσεις και εξυπηρετήσεις στους χιλιάδες επισκέπτες, Έλληνες και ξένους, κάθε ηλικίας. Με την Μεσαιωνική Πόλη να στέκει μπροστά στον επισκέπτη, σαν να ξεπήδησε από κάποιο μεσαιωνικό παραμύθι, όπως ακριβώς ήταν πριν από 500 χρόνια, έχεις την αίσθηση ότι ζεις και περπατάς σε ένα ζωντανό Μουσείο.
Αλλά και η κοσμοπολίτικη περιοχή του ιστορικού, νεώτερου, κέντρου της, με τα πολλά ιταλικά κτίσματα, δίνει την εντύπωση στον επισκέπτη ενός πρόσφατου παρελθόντος που συνεχίζει να ζει ακόμα και σήμερα. Η σύγχρονη πόλη της Ρόδου, με 55.000 μόνιμους κατοίκους, αποτελεί το συγκοινωνιακό, διοικητικό, οικονομικό και τουριστικό κέντρο του νησιού.
Η πόλη της Ρόδου προσφέρει όλες τις υπηρεσίες μιας σύγχρονης πόλης στους επισκέπτες της, διαθέτει Νοσοκομείο για κάθε ενδεχόμενο και έχει μια μεγάλη και σύγχρονη αγορά, όπου ο επισκέπτης μπορεί να ψωνίσει ότι χρειάζεται, ή ωραία αναμνηστικά για να θυμάται την πιο όμορφη πόλη του κόσμου, όπως λένε πολλοί, ξετρελαμένοι με τις ομορφιές της, επισκέπτες.