Σαντορίνη

Μια συναρπαστική ιστορία για ένα νησί που ξεπήδησε από την αφρισμένη θάλασσα – ένα νησί κομμένο στη μέση, πάνω στο κομμάτι του χαμένου κόσμου της Ατλαντίδας, ένας παγκόσμια μοναδικός αρχαιολογικός πλούτος, μια υποβλητική λαϊκή αρχιτεκτονική και η μαγεία που καμιά φωτογραφία δεν μπορεί να αιχμαλωτίσει, κάνουν τη Σαντορίνη ένα νησί-έκπληξη, που αποκαλύπτει το πραγματικό του πρόσωπο όταν πια οι καλοκαιρινοί επισκέπτες έχουν αποχωρήσει, αφήνοντάς το να αναπνεύσει τη δική του ανάσα του πελάγους.

 

Το νησί γεννιέται ογδόντα χιλιάδες χρόνια πριν, όταν το ηφαίστειο εκρήγνυται και δημιουργεί τη Στρογγύλη.

 

Η θέα που αντικρίζει ο ταξιδιώτης, καθώς το πλοίο φτάνει στο νησί, πραγματικά κόβει την ανάσα. Όταν το πλοίο μπαίνει στο λιμάνι και ο επισκέπτης βρίσκεται ανάμεσα στη Σαντορίνη και τη Θηρασιά, έρχεται ξαφνικά αντιμέτωπος με τη μεγαλειώδη ομορφιά, αυτής που δημιουργούν οι απόκρημνοι βράχοι και το έντονο χρώμα του ουρανού που έρχεται σε μεγάλη αντίθεση με το ιδιαίτερο καφέ ενός ηφαιστειακού πετρώματος που δύσκολα συναντάμε αλλού.

 

Ένας απότομος κοκκινόμαυρος βράχος ύψους 300 μέτρων -τα τοιχώματα της καλντέρας- στέκεται εκεί απειλητικός. Κι όσο το πλοίο πλησιάζει, ψηλά στο χείλος του γκρεμού ξεπροβάλλει σιγά-σιγά η ανθρώπινη παρουσία -μικρά σπιτάκια και γαλάζιοι τρούλοι εκκλησιών- μια εικόνα εντυπωσιακή!

 

Στη Χώρα της Θήρας -τα Φηρά- φτάνουμε από το λιμάνι ανεβαίνοντας με τα πόδια ή με γαϊδουράκι το παλιό σκαλισμένο στο βράχο καλντερίμι και, εναλλακτικά, με τελεφερίκ ή με αυτοκίνητο από τον Αθηνιό. Ο οικισμός των Φηρών, με τα κάτασπρα, χτισμένα ακανόνιστα σπιτάκια και τις θολωτές εκκλησίες, αποτελεί ένα αριστούργημα αρχιτεκτονικής τελειότητας, που με τη θέα προς την καλντέρα δημιουργεί μοναδικές εντυπώσεις στον επισκέπτη.

 

Μαγευτική θέα προς την καλντέρα προσφέρουν το γραφικό Φηροστεφάνι, και το Ημεροβίγλι, οικισμός γνήσιας κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, χτισμένος στο ψηλότερο σημείο της καλντέρας.

 

Η Απάνω Μεριά, στη βόρεια Σαντορίνη, περιλαμβάνει τους οικισμούς Οία, Θόλος, Περίβολος και Φοινικιά. Ολόκληρος ο οικισμός της Οίας είναι χτισμένος με την ιδιαίτερη τοπική αρχιτεκτονική: Μικρά σπιτάκια γειτονικά χτισμένα το ένα δίπλα και πάνω στο άλλο, σε μια χρωματική αρμονία που μαγεύει τον επισκέπτη, κρέμονται κατά μήκος της καλντέρας πάνω από τη θάλασσα. Περπατώντας κανείς στα σοκάκια της Οίας, νομίζει πως η μηχανή του χρόνου τον γύρισε αιώνες πίσω, ενώ στο «φρύδι» της καλντέρας νιώθει ότι απογειώνεται. Η Οία είναι ξακουστή σε όλο τον κόσμο για το ηλιοβασίλεμά της. Στη δυτική άκρη του οικισμού, κάθε δειλινό σμίγουν ο ουρανός, η θάλασσα και ο ήλιος, για να βάψουν τον ορίζοντα με παραμυθένια χρώματα. Διακόσια σκαλοπάτια οδηγούν κάτω από το κάστρο στο παλιό λιμάνι, το Αμμούδι με τις γραφικές ψαροταβέρνες.

 

Πανέμορφα γραφικά χωριά είναι ο Βόθωνας, με δύο υπόσκαφες εκκλησίες, η Μεσαριά, με το Αρχοντικό Αργυρού, και το Μεγαλοχώρι, χωριά χτισμένα ανάμεσα σε αμπελώνες.

Η Σαντορίνη δημιουργήθηκε στη μέση του πελάγους από μια τρομακτική έκρηξη του ηφαιστείου πριν από 80.000 χρόνια. Στην εποχή του Χαλκού (1900-1600 π.Χ.) ονομαζόταν -λόγω του σχήματός της- Στρογγύλη και παρουσίαζε έναν εντυπωσιακό πολιτισμό. Ο οικισμός του Ακρωτηρίου, ο οποίος ακμάζει κατά το α΄ μισό της 2ης χιλιετίας π.Χ., αποτελεί την κυριότερη και πιο πλούσια πηγή πληροφοριών για τον πολιτισμό της προϊστορικής Θήρας. Η θέση κατοικείται από την Ύστερη Νεολιθική (5η χιλιετία π.Χ.) και την Πρώιμη εποχή του Χαλκού (3η χιλιετία π.Χ.). Κατά τη Μεσοκυκλαδική περίοδο, αναπτύσσοντας στενές σχέσεις με τη μινωική Κρήτη και την ηπειρωτική Ελλάδα, ο οικισμός μετατρέπεται σε πολιτιστικό, οικονομικό, εμπορικό και καλλιτεχνικό κέντρο του Αιγαίου που φτάνει στο απόγειό του κατά την Υστεροκυκλαδική Ι περίοδο. Η τρομακτική έκρηξη του ηφαιστείου (περίπου 1650 π.Χ.) κατέστρεψε ολοσχερώς τον οικισμό, διατηρώντας κάτω από το παχύ στρώμα τέφρας τα κατάλοιπα του σημαντικού αυτού πολιτιστικού κέντρου. Μετά την έκρηξη το νησί ερημώθηκε. Γύρω στο 1300 π.Χ. έφτασαν στο νησί Φοίνικες, που εντυπωσιασμένοι από την ομορφιά του το ονόμασαν Καλλίστη, και περίπου το 1100 π.Χ. ήρθαν οι Λακεδαιμόνιοι με αρχηγό τον Θήρα, που κληροδότησε το όνομά του στο νησί.

 

Στα ιστορικά χρόνια αναπτύχθηκε η πόλη της αρχαίας Θήρας με συνεχή κατοίκηση από τα Γεωμετρικά ως και τα Ύστερα Ρωμαϊκά χρόνια (9ος – 3ος αι. π.Χ.). Η Θήρα τον 6ο αι. π.Χ. κόβει δικό της νόμισμα και συνδέει την τύχη της με την πορεία της μητρόπολής της, της Σπάρτης, κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο. Στα Ελληνιστικά χρόνια το νησί αναπτύσσεται και χρησιμοποιείται ως ναυτική και στρατιωτική βάση των Πτολεμαίων, ενώ κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη δραστηριότητα.

 

Μετά τον 9ο αι. μ.Χ. η Θήρα εντάσσεται στο θέμα του Αιγαίου. Ο Αλέξιος Α΄ ο Κομνηνός (1081-1118) ίδρυσε το ναό της Παναγίας Επισκοπής στη Γωνιά, στο κέντρο του νησιού. Μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους (1204), η Θήρα γίνεται έδρα της μίας από τις τέσσερις λατινικές επισκοπές του δουκάτου του Αιγαίου και παραχωρείται μαζί με τη Θηρασία στο βαρόνο Ιάκωβο Βαρότση ως το 1335, οπότε τίθεται κάτω από την ηγεμονία του Νικόλαου Σανούδου, δούκα της Νάξου, της πρωτεύουσας του λατινικού κρατιδίου. Οι Λατίνοι έδωσαν στο νησί το όνομα Σαντορίνη από την εκκλησία της Αγίας Ειρήνης (Santa Irene), την οποία πρωτοαντίκρυσαν όταν το προσέγγιζαν. Τα επόμενα χρόνια και ως το 1487 το νησί αλλάζει κυρίους ανάμεσα στις φραγκικές οικογένειες των Σανούδων, των Κρίσπι και των Πιζάνι. Το 1487 προσαρτάται μαζί με το δουκάτο του Αιγαίου στη Βενετία. Το 1537 η Σαντορίνη λεηλατήθηκε από το Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα, και το 1566 πέρασε οριστικά στα χέρια των Οθωμανών.

 

Το 1941 η Σαντορίνη αρχικά εντάχθηκε στην ιταλική διοίκηση, στα πλαίσια της κατοχής των ελληνικών εδαφών από τις Δυνάμεις του Άξονα. Μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας το 1943 το νησί γνώρισε τη γερμανική κατοχή ως την απελευθέρωσή του.

 

Σημαντικό γεγονός της νεότερης ιστορίας είναι η έκρηξη του ηφαιστείου το 1956, η οποία οδήγησε στην εγκατάλειψη του νησιού από μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Χιλιάδες επισκέπτες έρχονται κάθε χρόνο στη Σαντορίνη για να θαυμάσουν το πιο μαγευτικό ηλιοβασίλεμα στον κόσμο. Το νησί έχει γίνει τόπος συνάντησης για τις ρομαντικές ψυχές που ανακάλυψαν ένα μοναδικό προορισμό διακοπών.

 

Άλλοι επισκέπτονται τη Σαντορίνη για τα σπουδαία αξιοθέατά της, όπως τον αρχαιολογικό χώρο στο Ακρωτήρι, ο οποίος θεωρείται από πολλούς ιστορικούς ότι συνδέεται με τη Χαμένη Πόλη της Ατλαντίδας που θάφτηκε από τη θάλασσα μετά από ισχυρή ηφαιστειακή έκρηξη πριν από 3.500 χρόνια. Σημαντικά αξιοθέατα είναι επίσης η Αρχαία Θήρα, οι θαυμάσιοι καθεδρικοί ναοί και τα μουσεία (Αρχαιολογικό, Προϊστορικό, Λαογραφικό και Ναυτικό).

 

Στη Σαντορίνη θα ζήσετε αξέχαστες εμπειρίες, καθώς κανένα άλλο νησί δε διαθέτει τέτοια αντίθεση χρωμάτων κι έντονη εναλλαγή φυσικών τοπίων. Κατάλευκα σπίτια στα χωριά που είναι κτισμένα σ’ επιβλητικούς γκρι και κόκκινους βράχους, μαύρες και κόκκινες παραλίες κι ένα μυστηριώδες ηφαίστειο. Τίποτα δεν μπορεί να σας προετοιμάσει για τα μοναδικά χαρακτηριστικά που θ’ αντικρίσετε στη Σαντορίνη.

 

Το “μαύρο μαργαριτάρι του Αιγαίου” σας καλωσορίζει σ’ έναν κόσμο απαράμιλλης ομορφιάς.

Ηφαίστειο

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, διοργανώνονται καθημερινά εκδρομές προς το ηφαίστειο και τα ιαματικά λουτρά της περιοχής. Από το λιμάνι του Αθηνιού και από το παλιό λιμάνι της Θήρας, αναχωρούν διαρκώς βάρκες, προς την περιοχή του ηφαιστείου. Η εκδρομή συνήθως περιλαμβάνει αναρρίχηση στο λόφο του ηφαιστείου, μπάνιο στα ιαματικά λουτρά, στάση στη Θηρασία για μπάνιο και φαγητό και επιστροφή.

 


Οικισμός Ακρωτηρίου

Το Ακρωτήρι βρίσκεται στη νότια ακτή της Θήρας και είναι από τους πιο σημαντικούς προϊστορικούς οικισμούς στο Αιγαίο. Η αποίκιση του χρονολογείται γύρω στη Νεολιθική εποχή. Η μεγάλη έκταση του οικισμού, το περίτεχνα κατασκευασμένο αποχετευτικό σύστημα, τα πολυώροφα κτίρια με τις υπέροχες τοιχογραφίες και τα έπιπλα, μαρτυρούν την μεγάλη ανάπτυξη του οικισμού. Το Ακρωτήρι επικοινωνούσε συχνά με άλλες σημαντικές περιοχές όπως η Κρήτη, η Ηπειρωτική Ελλάδα, τα Δωδεκάνησα, η Κύπρος, η Συρία και η Αίγυπτος. Οι σεισμοί και οι εκρήξεις που ακολούθησαν τα μετέπειτα χρόνια σήμαναν και το τέλος του οικισμού, στο τέλος του 17ου π.Χ. αιώνα. Η λάβα από την έκρηξη, κάλυψε όλο το νησί, όπως ακριβώς συνέβη με την Πομπηία.

 


Προϊστορικό Μουσείο Θήρας

Φιλοξενεί ευρήματα από τις ανασκαφές στο Ακρωτήρι, στον Ποταμό και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους στο νησί. Είναι μια υπέροχη έκθεση που σας ταξιδεύει στην ιστορία του νησιού.

 


Αρχαιολογικό Μουσείο Θύρας

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήρας, χτίστηκε το 1960, για να αντικαταστήσει το παλιό μουσείο που καταστράφηκε εξαιτίας του σεισμού. Περιλαμβάνει διάφορες εκθέσεις όπως, αγάλματα και γλυπτά από την Αρχαϊκή μέχρι τη Ρωμαϊκή εποχή, επιγραφές από την Αρχαϊκή μέχρι τη Ρωμαϊκή εποχή, βάζα και πήλινα αγγεία από τη Γεωμετρική μέχρι τη Ελληνιστική εποχή.

 


Παναγία Επισκοπή

Βυζαντινή εκκλησία του 11ου π.Χ αιώνα με υπέροχες τοιχογραφίες. Κατάφερε να επιβιώσει μετά από πολλές λεηλασίες και φυσικές καταστροφές, κυρίως σεισμούς. Στις 15 Αυγούστου γίνεται διοργανώνεται μεγάλη γιορτή για τον εορτασμό της Παναγίας.

 


Αρχοντικό Γεωργίου Εμμανουήλ Αργυρού

Το Αρχοντικό αυτό είναι ένα από τα πιο αξιόλογα νεώτερα μνημεία της Σαντορίνης, στη Μεσσαριά. Συνδυάζει με μοναδικό τρόπο την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Σαντορίνης με πολλά εκλεπτυσμένα, μοντέρνα στοιχεία διακόσμησης. Το ταβάνι με τις εξαιρετικές τοιχογραφίες, τα έπιπλα και τα εργαλεία του επάνω ορόφου, συντηρούνται με πολύ μεγάλη προσοχή. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν το κλίμα της εποχής και τη ζωή του μεγάλου γαιοκτήμονα του 19ου αιώνα. Στο ισόγειο στεγάζεται ένας ξενώνας 5 αστέρων και προσφέρει οργανωμένες ξεναγήσεις και οδηγούς για τον επάνω όροφο. Από το υπουργικό διάταγμα του 1985, το κτίριο αναγνωρίστηκε ως έργο τέχνης και περικυκλώνεται από μια προστατευτική ζώνη 50 μέτρων.

 


Αρχαία Θύρα

Ο οικισμός της Αρχαίας Θήρας δημιουργήθηκε το 19ο π.Χ. αιώνα από τους Δωριείς, των οποίων ο ηγέτης ονομαζόταν Θήρας. Βρίσκεται στο βουνό ανάμεσα στο Καμάρι και στη Περίσσα. Ο οικισμός συνεχίστηκε να αποικείται για πολλά χρόνια, μέχρι τη Βυζαντινή περίοδο. Τα σωζόμενα ευρήματα, χρονολογούνται στην Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο.

 


Μέγαρο Γκύζη

Το Μέγαρο Γκύζη, στεγάζεται σε ένα φοβερό παλιό αρχοντικό στη Θήρα. Φιλοξένει πολλές εκθέσεις με παραδοσιακές στολές, χάρτες και φωτογραφίες της Σαντορίνης, από το 16ο μέχρι το 19ο αιώνα, καθώς και χειρόγραφα από την καθολική εκκλησία.

 


Οινοποιεία Μπουτάρη

Ο πασίγνωστος Έλληνας οινοπαραγωγός Μπουτάρης, ίδρυσε στο Μεγαλοχώρι της Σαντορίνης, μια οινοπαραγωγό μονάδα, στην οποία οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν τη διαδικασία παραγωγής και εμφιάλωσης του κρασιού, καθώς επίσης και να δοκιμάσουν και να αγοράσουν εξαιρετικές ποικιλίες.

 


Ναυτικό Μουσείο Οίας

Βρίσκεται στο γραφικό οικισμό της Οίας, στα συντρίμμια του Βενετικού κάστρου. Το μουσείο διαθέτει διάφορα αντικείμενα από τη ναυτική ιστορία του νησιού και μια σπουδαία συλλογή από βιβλία.

01. Άγιος Γεώργιος

Η παραλία Άγιος Γεώργιος βρίσκεται μετά τον Περίβολλο, απέχει μόλις 3χλμ από το Εμπορειό και την Περίσσα. Έχετε πρόσβαση οδικώς και εάν κάποιος επιθυμεί μια παραλία χωρίς πολύ κόσμο, χωρίς μόνιμα εγκατεστημένες ξαπλώστρες και ομπρέλες, πρέπει να την επισκεφτεί. Τα νερά της παραλίας είναι πεντακάθαρα και η άμμος έχει ένα μαγευτικό γκριζομαύρο χρώμα. Σε μικρή απόσταση, ακόμα και με τα πόδια, νοτιότερα βρίσκεται η παραλία της Βλυχάδας.

 


02. Αλμύρα

Ένας μικροσκοπικός όρμος κοντά στην Οία και βορειότερα από την παραλία Κολόμπους, φιλοξενεί την παραλία της Αλμύρας με τα κόκκινα και μαύρα βότσαλα. Η διαδρομή μέχρι την παραλία είναι εντυπωσιακή μέσα από λαξευμένους βράχους. Το ίδιο τοπίο συναντά ο επισκέπτης και στον όρμο, όπου οι απόκρημνοι βράχοι βρέχονται από τα κρυστάλλινα νερά της Σαντορίνης. Ο λουόμενος απολαμβάνει την φύση και την ησυχία της παραλίας που περικλείεται από αρκετές σπηλιές.

 


03. Αμμούδι

Το Αμμούδι είναι ένα μικρό γραφικό λιμανάκι κάτω από την Οία με καθαρά νερά και όμορφες ταβέρνες πάνω στη θάλασσα. Η πρόσβαση γίνεται με τα πόδια κατεβαίνοντας 200 σκαλοπάτια είτε με τα μουλάρια. Αν και το Αμμούδι δεν είναι ακριβώς παραλία ούτε από τα πιο γνωστά σημεία της Σαντορίνης, προσελκύει αρκετούς κολυμβητές. Αν το επισκεφτείτε τολμήστε να ακολουθήσετε το μονοπάτι μετά τις ταβέρνες και θα βρείτε σίγουρα και άλλους που θα έχουν κάνει το ίδιο και θα ρίχνουν βουτιές από το νησάκι με το ξωκλήσι του Αϊ-Νικόλα.

 


04. Βλυχάδα

Η παραλία της Βλυχάδας βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Σαντορίνης και 13χλμ από τα Φηρά. Είναι μια μοναδική παραλία ως προς το φυσικό τοπίο. Ηφαιστειακά βράχια που φθάνουν σχεδόν ως τη θάλασσα, σχημάτισαν  με τα χρόνια και τη βοήθεια της θάλασσα και του αέρα, μικρές σπηλιές και διάφορα σχέδια σαν αληθινά γλυπτά. Μην ξεχνάτε, είστε στη Σαντορίνη και εδώ τα πάντα έχουν σχέση με το Ηφαίστειο. Η παραλία της Βλυχάδας διαθέτει κάποιες ξαπλώστρες με ομπρέλες αλλά μπορείτε να κινηθείτε προς την άκρη της παραλίας όπου είναι αρκετά ήσυχα και απομονωμένα. Φυσικά τα κινητά δεν θα μπορούσαν να πιάνουν σε αυτό το σημείο της Σαντορίνης.

 


05. Βουρβούλος

Στην νότια και ανατολική μεριά του νησιού περίπου 6χλμ από τα Φηρά υπάρχει ο μικρός κόλπος με δύο παραλίες δίπλα στο χωριό Βουρβουλός. Εντυπωσιακοί σκουρόχρωμοι βράχοι και αρμυρίκια κοσμούν την παραλία με τα μπλε νερά. Οι παραλίες του Βουρβουλού δεν είναι από τις πιο δημοφιλής του χωριού και η πρόσβασή γίνεται οδικώς με ιδιωτικά μέσα. Στο χωριό υπάρχουν καταλύματα για τους τουρίστες, ενώ το μικρό ταβερνάκι στην παραλία εξυπηρετεί τους επισκέπτες με έξοχα εδέσματα.

 


06. Έξω Γιαλός

Η παραλία Έξω Γιαλός βρίσκεται στο μέσο περίπου των ανατολικών ακτών της Σαντορίνης, σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από τα Φηρά. Πρόκειται για μια ερημική παραλία  όπου εντυπωσιάζει η μαύρη άμμος σε εναλλαγές με βότσαλα στην άκρη του κύματος. Η παραλία είναι οργανωμένη διαθέτοντας ξαπλώστρες και ομπρέλες προς ενοικίαση και μία παραδοσιακή ταβέρνα. Η πρόσβαση στην παραλία είναι αρκετά εύκολη μέσω της παραλιακής οδού.

 


07. Καμάρι

Η παραλία Καμάρι της Σαντορίνης είναι από τις πιο δημοφιλείς και πολυσύχναστες του νησιού και είναι βραβευμένη με τη γαλάζια σημαία. Η συγκεκριμένη παραλία της Σαντορίνης έχει μήκος 5χλμ με μαύρη άμμο και κρυστάλλινα μπλε  νερά και είναι πλήρως εξοπλισμένη. Βρίσκεται κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Θήρας, δίπλα στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης και 10χλμ νότια των Φηρών. Συνδυάστε οπωσδήποτε το μπάνιο σας στο Καμάρι για μια επίσκεψη στην Αρχαία Θήρα. Η παραλία προσφέρει δυνατότητες για διάφορα θαλάσσια σπορ (windsurfing, water skiing ή paddleboats) καθώς και καταδύσεις. Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη καθώς το Καμάρι συνδέεται με τακτική συγκοινωνία με λεωφορείο με τα Φηρά και την υπόλοιπη Σαντορίνη.

 


08. Κόκκινη Παραλία

Πάρτε φωτογραφική μηχανή και ετοιμαστείτε, αυτά τα τοπία δεν τα συναντάτε κάθε μέρα… Αν και στην Σαντορίνη υπάρχουν πολλά παρόμοια, τοπίο σαν την Κόκκινη παραλία δεν θα δείτε άλλο. Πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου και περίπου 8χλμ από τα Φηρά βρίσκεται αυτή η μοναδική παραλία της Σαντορίνης. Πρόσβαση με το αμάξι ως ένα σημείο (πάρκινγκ) και μετά περπάτημα (ανάβαση-κατάβαση αλλά αξίζει τον κόπο) είτε με καΐκι από το Ακρωτήρι. Σκούρα μπλε νερά και το βουνό από πάνω κατακόκκινο και μαύρο (λόγω του ηφαιστείου) συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο . Ο ενδιαφέρον και ιδιαίτερος αυτός μορφολογικός χαρακτήρας καθιστούν την Κόκκινη Παραλία μια από τις πιο σαγηνευτικές και συναρπαστικές παραλίες στον κόσμο. Η παραλία με κόκκινη άμμο όπως προδίδει και το όνομα της, διαθέτει κάποιες ξαπλώστρες και κοντά θα βρείτε και καφέ-αναψυκτικά. Στη παραλία επιτρέπεται ο γυμνισμός.

 


09. Κολούμπο

Σε απόσταση 4χλμ από την Οία και 1χλμ από τους Μπαξέδες συναντάμε την παραλία Κολούμπο της Σαντορίνης. Δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή παραλία και για αυτό το λόγo δεν έχει και πολύ κόσμο. Αν λοιπόν αναζητάτε λίγη ηρεμία και αν ο καιρός το επιτρέπει (μην την επισκεφτείτε με μελτέμια) εφοδιαστείτε με νερό και σάντουιτς και δοκιμάστε και την ήσυχη πλευρά της Σαντορίνης. Κάποια σημεία της παραλίας είναι στέκια γυμνιστών.

 


10. Μέσα Πηγάδια

Η παραλία βρίσκεται κοντά στο Ακρωτήρι. Η φυσική ομορφιά της σπηλιάς που καταλήγει στην παραλία με την λευκή άμμο, τα λαξευμένα βράχια και τα κρυστάλλινα νερά θα σας εντυπωσιάσουν. Η πρόσβαση γίνεται είτε δια θαλάσσης είτε με πεζοπορία, πράγμα που εμποδίζει μεγάλο αριθμό λουομένων να την επισκεφτούν. Όταν φυσούν Βοριάδες (Μελτέμια) είναι ιδανικός προορισμός καθώς οι άνεμοι εδώ απαγκιάζουν.

 


11. Μονόλιθος

Ο Μονόλιθος είναι μια παραλία που έχει ως κύριο χαρακτηριστικό της το ότι είναι ρηχή, γεγονός το οποίο εξυπηρετεί πολύ τις οικογένειες με μικρά παιδιά. Μέχρι πρόσφατα δεν είχε “ανακαλυφθεί” από τους επισκέπτες του νησιού, όμως τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται γοργά. Στο παρακείμενο οικισμό υπάρχουν αρκετά καταλύματα και ταβέρνες, στην παραλία δίνεται η δυνατότητα στον επισκέπτη να “τσιμπήσει” κάτι πρόχειρο. Είναι πολύ μεγάλη παραλία με ψιλή σκουρόχρωμη άμμο και βέβαια με τα μοναδικά μπλε νερά. Βρίσκεται στις ανατολικές ακτές, εννιά (9) χλμ από την πρωτεύουσα του νησιού και ουσιαστικά είναι η συνέχεια της παραλίας Περίσσα. Η πρόσβαση στην παραλία γίνεται οδικώς και τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχει και λεωφορειακή γραμμή.

 


12. Μουζάκια

Μια μοναχική πρόταση για την αποφυγή της πολυκοσμίας. Αυτή η παραλία βρίσκεται σε ένα πολύ μικρό κολπίσκο μεταξύ της Οίας και του Ημεροβιγλίου. Τα νερά είναι κρυστάλλινα και πεντακάθαρα, βοτσαλωτή με πολλές σπηλιές που μας περιμένουν για εξερεύνηση. Αν και ο μόνος τρόπος να την επισκεφτούμε είναι με καϊκάκι αξίζει τον κόπο.

 


13. Μπαξέδες

Αμμουδερή ήσυχη παραλία με μαύρη άμμο, στην οποία θα βρείτε και αρκετά σκιερά μέρη για να προφυλαχτείτε από τον δυνατό ήλιο. Βρίσκεται πολύ κοντά στην Οία, η πρόσβαση γίνεται με αυτοκίνητο, και επιλέγεται συνήθως από αυτούς που διαμένουν στο χωριό. Όταν τα μελτέμια σαρώνουν το Αιγαίο μην επιχειρήσετε να κολυμπήσετε εκεί διότι, δεν προστατεύεται από τον Βορειά.

 


14. Περίβολος

Κοντά στον Αϊ-Γιώργη και σε απόσταση 3χλμ από την Περίσσα βρίσκεται η παραλία Περίβολος. Από της διάσημες παραλίες της Σαντορίνης με μαύρη άμμο και πεντακάθαρα νερά και γνωστή κυρίως για τα beach bar και τους ρομαντικούς γάμους. Εδώ θα συναντήσετε και αρκετές διασημότητες. Η συγκεκριμένη παραλία της Σαντορίνης είναι οργανωμένη και διαθέτει και πολλά θαλάσσια σπορ. Για αυτούς που θα ήθελαν να μείνουν εδώ υπάρχουν κάποια ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία για διαμονή, καφενεία και μικρές ταβέρνες για φαγητό.

 


15. Περίσσα

Η παραλία της Περίσσας είναι από τις πιο εντυπωσιακές και κοσμοπολίτικες της Σαντορίνης. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Σαντορίνης όπως μπορείτε να δείτε και στο χάρτη και χαρακτηριστικό της είναι η μαύρη άμμος καθώς είναι φτιαγμένη από λάβα. Η παραλία της Περίσσας είναι πλήρως οργανωμένη και θα βρείτε ξαπλώστρες με ομπρέλες αλλά και πολλά θαλάσσια σπορ. Είναι μια από της δύο παραλίες της Σαντορίνης με γαλάζια σημαία, η άλλη είναι το Καμάρι. Εκτείνεται 7χλμ και γύρω γύρω θα βρείτε κάμπινγκ (το ένα από τα 2 της Σαντορίνης), ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία καθώς και αρκετές ταβερνούλες, καφέ και μπαράκια. Στην περιοχή βρίσκονται και τα ερείπια της βυζαντινής εκκλησίας της Αγίας Ειρήνης (Santa Irini) από την οποία πήρε το όνομά της η Σαντορίνη.

 


16. Πορί

Μια υπέροχη αμμουδερή παραλία με ησυχία είναι το Πορί. Η πρόσβαση γίνεται οδικώς και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Κολούμπο. Η παραλία προτιμάται από τον γηγενή πληθυσμό διότι προσφέρει ησυχία αλλά και ένα παραδοσιακό ταβερνάκι που προσφέρει εύγευστους τοπικούς μεζέδες. Το Πορί είναι η ιδανική παραλία για τον επισκέπτη που θέλει να χαρεί την ομορφιά της φύσης και ένα ήσυχο και χαλαρωτικό μπάνιο. Μια υπέροχη αμμουδερή παραλία με ησυχία είναι το Πορί. Η πρόσβαση γίνεται οδικώς και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Κολούμπο. Η παραλία προτιμάται από τον γηγενή πληθυσμό διότι προσφέρει ησυχία αλλά και ένα παραδοσιακό ταβερνάκι που προσφέρει εύγευστους τοπικούς μεζέδες. Το Πορί είναι η ιδανική παραλία για τον επισκέπτη που θέλει να χαρεί την ομορφιά της φύσης και ένα ήσυχο και χαλαρωτικό μπάνιο.

01. Αγία Παρασκευή

Ένας ακόμα οικισμός κοντά στο αεροδρόμιο, το Καμάρι και τον Μονόλιθο. Την ομώνυμη εκκλησία επισκέπτονται πιστοί που συνδυάζουν της θρησκευτική τους υποχρέωση με τις διακοπές τους. Ο επισκέπτης στην περιοχή έχει την δυνατότητα για ήσυχες και ήρεμες διακοπές.

 


02. Αθήνιος

Ο Αθήνιος είναι το καινούργιο λιμάνι της Σαντορίνης και βρίσκεται στα μισά της καλντέρας. Ο οικισμός βρίσκεται ακριβώς πάνω από το λιμάνι όμως η πρόσβαση σε αυτόν είναι δύσκολη. Στο οικισμό θα βρείτε κάποια καφενεία και παντοπωλεία που προορίζονται για την εξυπηρέτηση των διερχόμενων τουριστών, δεν θα βρείτε όμως καταλύματα για να διαμείνετε εκεί.

Στον Αθήνιο υπάρχουν λεωφορεία που τα δρομολόγια καθορίζονται σύμφωνα με τις αφίξεις και τις αναχωρήσεις των πλοίων ώστε να μεταφέρουν τους επισκέπτες στα Φηρά αλλά και σε ολόκληρη σχεδόν την Σαντορίνη. Εάν έχετε χρόνο απολαύστε ένα ελληνικό καφέ με θέα προς την καλντέρα.

 


03. Ακρωτήρι

Πασίγνωστος οικισμός στην Νότια Κάτω Μεριά της Σαντορίνης κυρίως λόγω του προϊστορικού αρχαιολογικού χώρου. Ο οικισμός κτίστηκε αρχικά μέσα σε ένα καστέλι την εποχή της βενετοκρατίας και στην συνέχεια απλώθηκε γύρω από αυτό.

Φροντίστε να κανονίσετε την εκδρομή σας στο Ακρωτήρι έτσι ώστε να καταφέρεται να κάνετε μια βουτιά στην εντυπωσιακή Κόκκινη παραλία που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τον οικισμό. Το κόκκινο χρώμα των βράχων και τα πορφυρά βότσαλα δίνουν την αίσθηση πως βρίσκεσαι σε έναν άλλο πλανήτη με διαφορετικό σκηνικό στο έδαφός του.

 


04. Βοθώνας

Αν είστε στην Μεσαριά επισκεφτείτε τον γειτονικό οικισμό του Βοθώνα με τα υπόσκαφτα σπίτια αλλά και τις εντυπωσιακές υπόσκαφτες εκκλησίες Παναγιά της Τρύπας και Σεργείας.

 


05. Βουρβουλός

Περίπου δύο χιλιόμετρα βόρια και ανατολικά από τα Φηρά βρίσκεται ο ιδιαίτερος οικισμός Βουρβουλός. Είναι ιδιαίτερος κυρίως για δύο λόγους, ο πρώτος είναι η θέα του κάμπου και της θάλασσας, και ο δεύτερος είναι η ηρεμία που μπορεί να προσφέρει στον επισκέπτη καθώς τουριστικά δεν έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστός.

 


06. Εμπορείο

Στα νότια του νησιού βρίσκεται ο οικισμός Εμπορείο. Πρόκειται για ένα μεσαιωνικό οικισμό χτισμένο από ηφαιστιογενή πέτρα, με οχυρωματική αρχιτεκτονική. Το χωριό ήταν την περίοδο της βενετοκρατίας, όπως προδίδει και το όνομά του, το εμπορικό κέντρο. Ο επισκέπτης θα εντυπωσιαστεί με τα γραφικά σοκάκια και τα πολλά αξιοθέατα που υπάρχουν στην περιοχή.

Το καστέλι, το καλύτερα διατηρημένο από τα πέντε της Σαντορίνης, με την Παλαιά Παναγία, οι ανεμόμυλοι, ο Άγιος Νικόλαος, η αρχαία Εχέντρα, το μοναστήρι του Άγιου Ιωάννη του Θεολόγου και οι ερειπωμένοι ανεμόμυλοι που αξίζουν την προσοχή του επισκέπτη. Η πιο κοντινή παραλία αλλά και επίνειο του εμπορείου είναι η Περίσσα.

 


07. Έξω Γωνιά

Μικρός οικισμός στα νοτιοανατολικά από τα Φηρά, χωρίς τουριστικές υποδομές σε καταλύματα. Θα σας εντυπωσιάσουν η ησυχία και οι καλοσυνάτοι φιλόξενοι κάτοικοι. Μπορείτε να το επισκεφτείτε για να απολαύσετε ένα υπέροχο γεύμα στις παραδοσιακές ταβέρνες με τα ντόπια εδέσματα ή ένα καφεδάκι στα καφενεία του χωριού.

Στη περιοχή υπάρχει ένα πολιτιστικό κέντρο, που στεγάζεται στο παλιό εργοστάσιο ντοματοπελτέ, και στο οποίο διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις.

 


08. Επισκοπή Γωνιάς

Μικρό χωριό με παραδοσιακή αρχιτεκτονική στους πρόποδες του Προφήτη Ηλία στα νότια και ανατολικά του νησιού. Το παλαιότερο όνομα του ήταν Κάτω Γωνιά, στη συνέχεια ονομάστηκε μέχρι το 1915 Μέσα Γωνιά και σήμερα ονομάζεται Επισκοπή Γωνιά, λόγω της βυζαντινής εκκλησίας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ή όπως λέγεται Παναγιά η Επισκοπή.

Δυστυχώς οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού μετοίκισαν στο Καμάρι μετά το σεισμό του 1956 καθώς το χωριό καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς.

 


09. Ημεροβίγλι

Το Ημεροβίγλι είναι ένας παραδοσιακός οικισμός με υπέροχη θέα, σε υψόμετρο 300μ., ανάμεσα στην Οία και τα Φηρά. Η κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική των σπιτιών και το γραφικό στυλ όλου του οικισμού είχαν ως συνέπεια τον χαρακτηρισμό του ως διατηρητέου. Μια βόλτα στα σοκάκια, η επίσκεψη στο καστέλι του “Σκάρου”, στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου θα σας εντυπωσιάσουν.

Η υπέροχη θέα στα νησιά Νέα και Παλαιά Kαμένη από τον οικισμό και από την εκκλησία της Θεοσκέπαστης, που βρίσκεται  μετά το καστέλι πάνω στο βράχο, αφήνουν τον κάθε επισκέπτη άφωνο. Στο Ημεροβίγλι υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, καφετέριες, μπαράκια, εστιατόρια και ταβέρνες που αφήνουν ικανοποιημένο και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

 


10. Καμάρι

Ένας οικισμός που είναι από τους δημοφιλέστερους του νησιού, κυρίως λόγω της άρτια οργανωμένης παραλίας του αλλά και των τουριστικών υποδομών που διαθέτει. Στο Καμάρι υπάρχουν πληθώρα από ξενοδοχεία, δωμάτια, ταβέρνες, καφετέριες και φυσικά μπαράκια που θα δώσουν άλλη διάσταση στις διακοπές σας.

Εκτός αυτών, πολύ ενδιαφέρουσες είναι και οι επισκέψεις στη Βυζαντινή εκκλησία της Επισκοπής του 11ου αιώνα και στην Αρχαία Θήρα που βρίσκεται σε δεσπόζουσα θέση στο Μέσα Βουνό.

 


11. Καρτεράδος

Ο Καρτεράδος είναι ένας όχι και τόσο γνωστός οικισμός όμως έχει την δική του θέση στην ιστορική διαδρομή του νησιού. Το όνομα του παραπέμπει στην λέξη καρτέρι, πού ίσως έστηναν στην περιοχή στους πειρατές καθώς ο οικισμός είναι σε ρεματιά. Ήταν το καπετανοχώρι της Σαντορίνης από τον 17ο αιώνα που μάλλον ιδρύθηκε. Βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα του νησιού και τα παλαιότερα σπίτια είναι υπόσκαφτα μέσα στον βράχο. Εάν επιθυμείτε μια βόλτα μακριά από την πολυκοσμία σε μια άλλη εποχή πρέπει  να περπατήσετε στα μικρά σοκάκια του οικισμού αυτού.

 


12. Μεγαλοχώρι

Πολύ κοντά στο επίνειο των Φηρών Αθήνιο, βρίσκεται το Μεγαλοχώρι. Εντυπωσιακός οικισμός που μας καλωσορίζει στο νησί αν ερχόμαστε ακτοπλοϊκώς και μας προετοιμάζει για το τι πρόκειται να συναντήσουμε από πλευράς αρχιτεκτονικής. Τα σπίτια αρχοντικά νεοκλασικά αλλά πάντα  με την ξεχωριστή αιγαιοπελαγίτικη αύρα δίνουν ένα αξιοπρόσεκτο σκηνικό στον επισκέπτη.

Απαραίτητη είναι επίσης  η επίσκεψη στην Παναγιά των Εισοδίων. Ο οικισμός διαθέτει μεγάλες δυνατότητες από πλευράς καταλυμάτων που μπορούν να εξυπηρετήσουν αρκετούς τουρίστες. Αν ο χρόνος σας το επιτρέψει επισκεφτείτε και το οινοποιείο γνωστής εταιρίας που βρίσκεται στην περιοχή.

 


13. Μεσσαριά

Το κρασί της Σαντορίνης φημίζεται για την ποιότητά του και γεύση του, έτσι και ο οικισμός της Μεσσαριάς θα μπορούσε να θεωρηθεί και η καρδιά αυτής της παραγωγής, καθώς περιβάλλεται από εκλεκτούς αμπελώνες.

Η θέση του οικισμού, βρίσκεται στη μέση της Σαντορίνης, είναι ευνοϊκή καθώς ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να επισκεφθεί και την βόρια και τη νότια μεριά, όπου υπάρχουν πάμπολλες ξενοδοχειακές μονάδες και άλλα καταλύματα. Σε ένα οικισμό που παράγει την μεγαλύτερη ποσότητα κρασιού στο νησί, τα σημαντικότερα “αξιοθέατα” είναι τα δύο οινοποιεία.

 


14. Μονόλιθος

Ο οικισμός Μονόλιθος βρίσκεται δίπλα από το αεροδρόμιο της Σαντορίνης. Η οργανωμένη παραλία του επιλέγεται κυρίως από οικογένειες και ο οικισμός φιλοξενεί στα καταλύματα του αρκετούς τουρίστες. Εάν θέλετε για τις διακοπές σας ηρεμία και να τις περάσετε με την οικογένειά σας ο Μονόλιθος αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό.

 


15. Οία

Στη βόρεια μεριά του νησιού βρίσκεται ο χαρακτηρισμένος ως διατηρητέος οικισμός της Οίας. Το καστέλι του Αγίου Νικολάου εξελίχτηκε σε ένα υπέροχο οικισμό με υπόσκαφτα σπίτια, σπίτια δηλαδή που είναι μέσα στον βράχο. Υπάρχουν και αντίστοιχα υπόσκαφτα συγκροτήματα που μπορούν να φιλοξενήσουν τον επισκέπτη. Ο οικισμός είναι κτισμένος σε υψόμετρο 350μ. και τα σπίτια του αγκαλιάζουν την καλδέρα εντυπωσιακά και κρέμονται κολλημένα πάνω στον βράχο.

Πρώτα από όλα πρέπει να αναφερθούμε στο παγκοσμίου φήμης ηλιοβασίλεμα της Οίας. Είναι χαρακτηριστικό πως επισκέπτες από όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου επισκέπτονται την Σαντορίνη μόνο και μόνο για να απολαύσουν το θέαμα του ηλιοβασιλέματος στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου. Υπάρχει συγκεκριμένο σημείο στο οικισμό που μας δίνει την καλύτερη δυνατή θέα στα χρώματα που δίνει ο κατακόκκινος πυρωμένος ήλιος όταν βυθίζεται στη θάλασσα.

Μετά από αυτές τις εικόνες δεν χρειάζεται να αναλυθεί για πoιο λόγο η Οία χαρακτηρίζεται ένας ρομαντικός προορισμός. Παράλληλα με την καλδέρα υπάρχει ένα σοκάκι αλλά και τα κάθετα σε αυτό που έχει τα εμπορικά καταστήματα  όπου ο επισκέπτης μπορεί να κάνει τα ψώνια του και να αγοράσει τα αναμνηστικά του.

Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει ένα υπέροχο γεύμα στις ταβέρνες και τα εστιατόρια της περιοχή και να “καταλήξει” σε ένα  ρομαντικό ή όχι μπαράκι που θα τελειώσει διασκεδάζοντας την μέρα του. Οι πιο κοντινές παραλίες στην Οία είναι το Αμμούδι ή Αρμένι αλλά και η παραλία Κολούμπος.

 


16. Περίβολος

Ένας ακόμα οικισμός που τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε εντυπωσιακά κυρίως λόγω της ομώνυμης παραλίας του που είναι πανέμορφη με το εντυπωσιακό γκριζόμαυρο χρώμα της αμμουδιά της. Οι τουρίστες που επισκέπτονται την παραλία, επομένως και τον οικισμό είναι πάρα πολλοί και ανάμεσα σε αυτούς μπορεί να “κρύβεται” και κάποιος VIP. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να προγραμματίσετε μια επίσκεψη στον πανέμορφο οικισμό με την ιδιαίτερη από κάθε άποψη παραλία του.

 


17. Πύργος

Η ονομασία του οικισμού εκφράζει απερίφραστα και λακωνικά την ομορφιά του. Βρίσκεται μαζί με το καστέλι του στο υψηλότερο σημείο του νησιού από την εποχή που κτίστηκε στις αρχές του 17ου αιώνα. Ήταν για πάρα πολλά χρόνια το κέντρο και η πρωτεύουσα του νησιού επί βενετοκρατίας. Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την υπέροχη θέα καθώς έχει όλο το νησί στα “πόδια” του.

Εκτός από το καστέλι είναι επιβεβλημένη μια επίσκεψη στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία στην κορυφή του βουνού και στο Θεοτοκάκι μια εκκλησία που χρονολογείται από τον 10ο αιώνα.

 


18. Φηρά

Στη δυτική πλευρά πάνω στην καλδέρα (260μ. ύψος) δεσπόζει η πρωτεύουσα του νησιού, τα Φηρά, που κατά μία εκδοχή πήρε το όνομά της από την Πυρά. Τα στενοσόκακα καλντερίμια και τα κάτασπρα σπίτια με τη κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική εντυπωσιάζουν και τον πιο συγκρατημένο επισκέπτη. Τα περισσότερα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια του νησιού βρίσκονται στην πρωτεύουσά του με πολλαπλές υποδομές για κάθε βαλάντιο. Τα Φηρά λειτουργούν ως κέντρο για τις εκδρομές αφού εκεί είναι η καρδιά των συγκοινωνιών. Από εκεί ξεκινούν και καταλήγουν όλα τα δρομολόγια των ΚΤΕΛ για τις παραλίες, τα μουσεία, τις εκκλησίες και τους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού.

Αξίζει να επισκεφτείτε δύο σημαντικές εκκλησίες του νησιού, την Ορθόδοξη και την Καθολική Μητρόπολη, καθώς επίσης το Αρχαιολογικό μουσείο και το Μουσείο της Προϊστορικής Θήρας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ακόμα έχει το παλαιό γραφικό λιμάνι της Σαντορίνης, ο Γιαλός, από τον οποίο σήμερα ξεκινούν τα καραβάκια για τη Θηρασιά (κοντινό νησάκι στα βορειοδυτικά από την Σαντορίνη), και τα ηφαιστειακά νησιά της Παλαιάς και Νέας Καμένης.

Η πρόσβαση στο Γιαλό είναι δύσκολη και γίνεται είτε με τα πόδια από τα σκαλάκια, είτε παραδοσιακά με το γαϊδουράκι, είτε τέλος με το τελεφερίκ που είναι μια ξεχωριστή εμπειρία  λόγω της ανείπωτης θέας. Στα Φηρά υπάρχουν ποικίλοι τρόποι διασκέδασης για κάθε γούστο όπως εντυπωσιακά μπαράκια, club για ξέφρενη διασκέδαση, κοσμοπολίτικα καφέ, ταβέρνες κ.λπ. Αυτό όμως που ξεχωρίζει είναι η μοναδική θέα προς την καλδέρα που είναι και το σήμα κατατεθέν του νησιού.

 


19. Φηροστεφάνι

Το Φηροστεφάνι θεωρείται πια από πολλούς ως συνοικία των Φηρών αφού πλέον τα σπίτια των δύο οικισμών έχουν ενωθεί. Ο οικισμός βρίσκεται στον δρόμο από τα Φηρά προς το Ημεροβίγλι. Από το όνομα του οικισμού (το στεφάνι των Φηρών- το υψηλότερο σημείο)  μπορεί να συμπεράνει κάποιος την υπέροχη θέα προς τα ηφαιστιογενή νησάκια της Παλαιάς και Νέας Καμένης.

Η αρχιτεκτονική και η γραφικότητα του οικισμού δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την πρωτεύουσα. Στο Φηροστεφάνι ο επισκέπτης μπορεί να βρει καταλύματα που εκτός των άλλων ανέσεων που έχουν, “προσφέρουν” και την καταπληκτική θέα του ηλιοβασιλέματος.

Στο Ημεροβίγλι τον Αύγουστο διοργανώνεται φεστιβάλ με διάφορες εκδηλώσεις όπως συναυλίες, παραστάσεις χορού, αθλητικές δραστηριότητες ενώ το σημαντικότερο δρώμενο είναι η αναπαράσταση της έκρηξης του ηφαιστείου, κατά την οποία το θέαμα είναι μοναδικό. Πυροτεχνήματα και φωτοβολίδες πάνω από το ηφαίστειο ανάβουν και αναπαριστούν την εικονική έκρηξη.

 


Επίσης τον Αύγουστο, στο Καμάρι γίνεται το Καμαριανό θαλασσινό πανηγύρι.

 


Τον Ιούλιο διοργανώνεται το Santorini Jazz Festival με πολλούς παγκοσμίως γνωστούς καλλιτέχνες του είδους.


Το Σεπτέμβριο διοργανώνεται Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ.

 


Εκτός όμως από εκδηλώσεις στο νησί γίνονται και πολλά πανηγύρια, που αναφέρονται παρακάτω:

Ιούλιος
, Άγ. Ανάργυροι Μεγαλοχωρίου
20η, Μονή Προφήτη Ηλία Φηρά & Πρ. Ηλίας Ημεροβιγλίου
25η, Αγ. Άννα Βόθωνα
27η, Άγ. Παντελεήμονας Βουρβούλου


Αύγουστος
, Αγίων Επτά Παίδων Φοινικιά
, Μετ. Σωτήρος Πύργου & Μετ. Σωτήρος Φηρών
15η, Παναγία Επισκοπή & Παναγία Ακρωτήρι & Παναγία Φηροστεφάνι
31η, Αγ. Ζώνη Καμαρίου


Σεπτέμβριος
14η, Τίμιος Σταυρός Περίσσας
20η, Άγ. Ευστάθιος Κοντοχωρίου
24η, Παναγία Μυρτιδιώτισσα Καμαρίου
26η, Άγ. Ιωάννης Φηρών


Οκτώβριος
10η
, Αγ. Ζώνη Καμαρίου
20η, Άγ. Γεράσιμος Φηροστεφανίου & Άγ. Αρτέμιος Βουρβούλου
22η, Άγ. Αβέκιος προστάτης των κρασιών
26η, Άγ. Δημήτριος Μεσαριάς


Νοέμβριος
, Άγ. Ανάργυροι Μεσαριάς
11η, Άγ. Μηνάς Φηρών
13η, Άγ. Ιωάννη Χρυσ. Ημεροβιγλίου

 


Δεκέμβριος
, Μονή Αγ. Νικολάου Θήρας
, Αγ. Άννης Βόθωνος
12η, Αγ. Σπυρίδωνος Πύργου, Αγ. Σπυρίδωνος Εμπορείου & Αγ. Σπυρίδωνος Οίας
13η, Άγ. Ευστράτιος Βουρβούλου
15η, Άγ. Ελευθερίου Κοντοχωρίου

Φαβοκεφτέδες Σαντορίνης

Υλικά:

      _για τους φαβοκεφτέδες:

 • 100 γρ ελαιόλαδο ΠΟΠ
 • 200 γρ φάβα Σαντορίνης ΠΟΠ
 • 2 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
 • 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
 • 1 κρεμμύδι ξερό ολόκληρο
 • ½ ματσάκι άνηθο
 • ½ ματσάκι μαϊντανό
 • λίγο φρέσκο δυόσμο
 • αλάτι πιπέρι
 • 1 σκελίδα σκόρδο
 • 100 γρ φέτα ΠΟΠ
 • 100 γρ Καλαθάκι Λήμνου ΠΟΠ
 • 150 γρ γραβιέρα Αμφιλοχίας ΠΟΠ
 • 100 γρ φρυγανιά τριμμένη
 • 1 αβγό
 • Σιμιγδάλι χοντρό (όσο πάρει)
 • Λάδι για το τηγάνισμα
 • Λίγο αλεύρι για το τηγάνισμα

      _για τη μαρμελάδα ντομάτας:

 • 3 μεγάλες ντομάτες
 • 3 κουτ. γλυκού ζάχαρη
 • Ελαιόλαδο ΠΟΠ
 • 2 σταγόνες ξύδι μπαλσάμικο κρέμα

Εκτέλεση:

 • Βάζουμε τη φάβα σε λίγο νερό με ένα κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα, 1 σκελίδα σκόρδο και λίγο ελαιόλαδο για περίπου 20 λεπτά. Συμπληρώνουμε σταδιακά λίγο νερό όπ9οτε χρειάζεται.
 • Περνάμε τη φάβα με μπλέντερ, την αφήνουμε λίγο να κρυώσει και έπειτα ενσωματώνουμε όλα τα υλικά και τα φρέσκα βότανα. Θέλουμε μία σφιχτή ζύμη να πλάθεται στο χέρι μας και να μην κολλάει. Αυτό το ρυθμίζουμε προσθέτοντας αν κολλάει λίγο σιμιγδάλι.
 • Αλευρώνουμε τους φαβοκεφτέδες και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι, δίνοντας ένα χρυσαφένιο χρώμα.

 

       Για τη μαρμελάδα ντομάτας:

 • Παίρνουμε 3 ντομάτες, χαράσσουμε ένα σταυρό στο κάτω μέρος και τις ρίχνουμε σε βραστό νερό για 15-20 δευτερόλεπτα. Τις βγάζουμε και τις βάζουμε σε νερό με παγάκια.
 • Αμέσως αφαιρούμε τη φλούδα, ξεσποριάζουμε και κόβουμε τη σάρκα της ντομάτας σε μικρό καρεδάκι.
 • Σε λίγο ελαιόλαδο σοτάρουμε τις ντομάτες, συμπληρώνουμε τη ζάχαρη και λίγο ξύδι. Αφήνουμε να βράσει και να γλασάρει για 15-20 λεπτά.
 • Μπορούμε αν θέλουμε να περάσουμε από μπλέντερ για να γίνει πιο λεία.

 


Μελετίνια Σαντορίνης

Υλικά:

      _για το φύλλο:

 • 200γρ. φυτίνη
 • ½ ποτήρι χλιαρό γάλα ή νερό
 • 1 κουτ. γλυκού baking powder
 • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
 • αλεύρι μαλακό (Νο2) όσο πάρει, περίπου ½ κιλό

      _για τη γέμιση:

 • ½ κιλό μυζήθρα γλυκιά ή ανθότυρο
 • ½ κιλό ζάχαρη
 • 4 ασπράδια και 1 κρόκο
 • 1 φακελάκι μαστίχα
 • 1 φακελάκι βανίλια
 • 1 κουτ. σούπας βούτυρο Κερκύρας
 • 125 γρ. αλεύρι φαρίνα
 • λίγη κανέλα

Εκτέλεση:

 • Χτυπάμε με το γάντζο στο κάδο του μίξερ όλα τα υλικά μέχρι να γίνουν μια εύπλαστη αλλά σφιχτή ζύμη.
 • Στη συνέχεια χτυπάμε στο μίξερ το τυρί με τη ζάχαρη και όταν ομογενοποιηθούν ρίχνουμε τα ασπράδια και τον κρόκο και το αλεύρι.
 • Λιώνουμε το βούτυρο και το ρίχνουμε πριν το τελευταίο ανακάτεμα.
 • Ανοίγουμε το φύλλο μας και κόβουμε με ένα πιατάκι στρογγυλά τμήματα, βάζουμε μια δυο κουταλιές γέμιση και διπλώνουμε ανασηκώνοντας το φύλλο και κάνοντας πιέτες με μια οδοντογλυφίδα.
 • Απλώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί, πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C πάνω – κάτω για 2025 λεπτά περίπου.
 • Σαν εναλλακτική απλώνουμε το φύλλο σε ταρτιέρα, συμπληρώνουμε τη γέμιση και διπλώνουμε τις άκρες πάλι τσιμπητά.
 • Ψήνουμε για 1 ώρα στις ίδιες συνθήκες
Αεροδρόμιο:  22860 28400
ΚΤΕΛ Σαντορίνης:  22860 25404
RadioTaxi:  22860 22555
Κέντρο Υγείας, Φηρά:  22860 22237
Πρώτες Βοήθειες, Εμπορείο:  22860 81222
Πρώτες Βοήθειες, Καμάρι:  22860 31175
Πρώτες Βοήθειες, Οία:  22860 71227
Πρώτες Βοήθειες, Πύργος:  22860 31207
Πρώτες Βοήθειες, Θηρασσία:  22860 29144
Αρχαιολογικό Μουσείο, Φηρά:  22860 22217
Προϊστορικό Μουσείο, Φηρά:  22860 23217
Αρχαιολογική Περιοχή, Ακρωτήρι:  22860 81366
Λαογραφικό Μουσείο, Φηρά:  22860 22792
Ναυτικό Μουσείο, Οία:  22860 71156
Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο, Φηρά:  22860 24962
Πολιτιστικός Σύλλογος, Εμπορείο:  22860 81490
Πολιτιστικό Κ. “Μέγαρο Γκύζη”, Φηρά:  22860 23077
Αστυνομία, Φηρά:  22860 22649
Αστυνομία, Οία:  22860 71954
Πυροσβεστική:  22860 33199

Ακτοπλοϊκώς

 

Η Σαντορίνη διαθέτει δύο λιμάνια, το λιμάνι της Θήρας και το λιμάνι του Αθηνιού, για την εξυπηρέτηση του νησιού.

Η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαντορίνης περιλαμβάνει αρκετά δρομολόγια πλοίων με αφετηρία τον Πειραιά, τη Ραφήνα, διάφορα νησιά των Κυκλάδων αλλά και νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Επίσης, η Σαντορίνη συνδέεται ακτοπλοϊκά με την Κρήτη (Ηράκλειο, Σητεία).

Το ταξίδι από τον Πειραιά διαρκεί περίπου 9 ώρες με συμβατικό πλοίο και 4,5 ώρες με ταχύπλοο (Highspeed). Αντίστοιχα, ο χρόνος διαδρομής από το λιμάνι της Ραφήνας είναι 8 ώρες με συμβατικό πλοίο.

 


Αεροπορικώς

 

Αεροπορικώς όλη την διάρκεια του χρόνο το νησί συνδέεται με το Διεθνή Αερολιμένα Ελ. Βενιζέλος (Αθηνών) με δύο δρομολόγια καθημερινώς. Η πτήση διαρκεί περίπου 35 με σαράντα λεπτά.

Με τον Διεθνή Αερολιμένα Μακεδονία (Θεσσαλονίκης)  υπάρχει σύνδεση μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες.

Την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο η συχνότητα των δρομολογίων είναι πολύ μεγάλη και στο νησί καταφθάνουν και Charter από ολόκληρο τον κόσμο, ενώ από την Σαντορίνη γίνονται πτήσεις προς Μύκονο και την Κρήτη.

 


Μετακίνηση στη Σαντορίνη

 

Το κέντρο μετακινήσεων του νησιού είναι φυσικά η πρωτεύουσα τα Φηρά. Από την κεντρική πλατεία ξεκινούν και εκεί καταλήγουν όλα τα δρομολόγια για τους οικισμούς του νησιού.

Τα λεωφορεία είναι καινούργια και σύγχρονα. Από και προς το λιμάνι και το αεροδρόμιο υπάρχουν δρομολόγια λεωφορείων προς και από τα Φηρά που συνήθως είναι συγχρονισμένα με τις αφίξεις και τις αναχωρήσεις των πλοίων και των αεροπλάνων, ώστε να εξυπηρετούν τους επισκέπτες.

Στο νησί υπάρχουν αρκετά ταξί που επαρκούν για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του ντόπιου πληθυσμού αλλά και των τουριστών.

Αν η τσέπη σας το “επιτρέπει” η πρόταση μας είναι η ενοικίαση οχήματος, ώστε να έχετε μεγαλύτερη ανεξαρτησία στις μετακινήσεις σας και να κερδίσετε περισσότερο χρόνο για να επισκεφτείτε περισσότερα μέρη.

Υπάρχουν αρκετές εταιρίες ενοικίασης οχημάτων, όπου μπορείτε να νοικιάσετε αυτοκίνητα, μηχανές και τις πολύ δημοφιλείς γουρούνες που την τουριστική περίοδο μοιάζουν να καταλαμβάνουν το νησί.