Σέριφος

Στο κέντρο των Δυτικών Κυκλάδων, ανάμεσα στην Κύθνο και τη Σίφνο, εκεί που το γαλάζιο του Αιγαίου σμίγει με το κοκκινωπό των βράχων και το άσπρο των σπιτιών, η Σέριφος σταματά για λίγο το χρόνο και προσκαλεί τον ταξιδιώτη να γνωρίσει τον τόπο και τους ανθρώπους της, να βρει ηρεμία και ξεκούραση στα χρυσαφένια ακρογιάλια της και να ενταχθεί στους λυτρωτικούς ρυθμούς του νησιώτικου τρόπου ζωής. Το μικρό νησί των Κυκλάδων που εντυπωσιάζει τους επισκέπτες του με την άγρια ομορφιά των ορεινών όγκων του και την γοητευτική νησιώτικη όψη του παραδοσιακού οικισμού της Χώρας.

 

Με έκταση 75 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μήκος ακτών 70 χλμ.  και 1200 περίπου μόνιμους κατοίκους, η Σέριφος διατηρεί ανέπαφο το αυθεντικό νησιώτικο χρώμα της, καθώς έχει καταφέρει να μείνει έξω από την ιλιγγιώδη τουριστική ανάπτυξη άλλων αιγαιοπελαγίτικων νησιών.

 

Πρωτεύουσα είναι η πανέμορφη Χώρα της Σερίφου, χτισμένη πανοραμικά στην κορυφή ενός απότομου βράχου, απ’ όπου στεφανωμένη από το βενετσιάνικο κάστρο ατενίζει το γαλάζιο του Αιγαίου.

 

Επίνειο της Χώρας, σε απόσταση 5 χλμ. νότια, είναι το Λιβάδι, γραφικός οικισμός που απλώνεται στον μυχό του καλά προφυλαγμένου από τους βοριάδες κόλπου, όπου θα κολυμπήσετε σε μια υπέροχη αμμουδερή παραλία.

 

Για να γνωρίσετε πραγματικά τη Σέριφο και να γεμίσετε μαγευτικές εικόνες οφείλετε να περπατήσετε στα μονοπάτια της, που καταλήγουν σε πολλούς όρμους και αμμουδιές. Η Σέριφος είναι ένα φυσικό μπαλκόνι στο Αιγαίο με θέα προς όλα τα γύρω νησιά – Κύθνο, Σύρο, Πάρο, Σίφνο, Κίμωλο, Μήλο.

 

Στη Σέριφο όλα κινούνται σε ένα δικό τους, νωχελικό ρυθμό. Τίποτα και κανένας δε δείχνει να βιάζεται. Η ζωή στο Λιβάδι, το λιμάνι στην ανατολική πλευρά της Σερίφου, κινείται κυκλικά, γύρω από τον μικρό απάνεμο κόλπο και μπορείς άνετα να βάλεις στοίχημα και να το κερδίσεις για το πόση ώρα μπορείς να κάτσεις στην αμμουδιά, κάτω από τα αλμυρίκια.

 

Τα χαρακτηριστικά αλμυρίκια της Σερίφου, που στεφανώνουν τον κολπίσκο παρατηρώντας απλά τις βαρκούλες να χορεύουν, στηριγμένες αέρινα πάνω σε μια θάλασσα, που σε υπνωτίζει με το μαγικό της μπλε χρώμα.

 

Είμαστε στις Κυκλάδες και ναι καθόλου δε μας ενοχλεί το ελαφρύ μελτέμι, που μας δροσίζει. Οι Κυκλάδες με τα πανταχού παρόντα αλμυρίκια, τους ευγενικούς Κυκλαδίτες, ντόπιους αλλά και μέτοικους που αναζήτησαν την τύχη τους εδώ και μπόλιασαν την ατμόσφαιρα με τη χάρη τους –καθώς ναι υπάρχουν ακόμα ελληνικά νησιά που έχουν αξιοποιηθεί τουριστικά χωρίς να τα έχει «καταπιεί» ο τουρισμός και ένα από αυτά είναι και η Σέριφος- τις χρυσαφένιες αμμουδιές και την καταγάλανη θάλασσα.

 

Η Σέριφος δεν αποτελεί την εξαίρεση, αλλά ένα από τα πολλά παραδείγματα. Όπου και να καθίσεις για να φας, να πιεις έναν καφέ, να ξαποστάσεις θα σε ξαφνιάσει η ευγένεια των κατοίκων, όχι η προσποιητή ευγένεια της δουλοπρέπειας αλλά η περήφανη ευγένεια των ανθρώπων, που χαίρονται να σε βλέπουν στο νησί τους και θέλουν να απολαύσεις τις διακοπές σου.

Προϊστορία

Από την Πρωτοκυκλαδική περίοδο (3η χιλιετία π.Χ.) υπάρχουν ίχνη εγκατάστασης στο νησί. Οι Μυκηναίοι έφτασαν στην Σέριφο περίπου στα 1800π.Χ., ενώ είχαν προηγηθεί οι Κρητομινωίτες και οι Φοίνικες.

 


Ιστορία

Χρόνια Σαν πρώτοι κάτοικοι της Σερίφου αναφέρονται Αιολείς από τη Θεσσαλία και Ίωνες από την Αττική (7ος αιώνας π.χ.). Το νησί γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη τον 6ο αιώνα π.Χ. χάρη στα μεταλλεία. Την περίοδο αυτή έγινε ιωνική αποικία υπό τον Ετεοκλή και υιοθέτησε το δημοκρατικό πολίτευμα, ενώ συμμετέχει στη Αμφικτιονία της Δήλου. Η ανάπτυξη του νησιού είναι τόσο μεγάλη αυτή την περίοδο που διαθέτει και δικό του νόμισμα.

 


Περσικοί Πόλεμοι

Κατά τη διάρκεια των Περσικών πολέμων η Σέριφος συμμετέχει αρχικά στο πλευρό των Περσών αργότερα όμως παίρνει το μέρος των ελληνικών δυνάμεων και στη συνέχεια εντάσσεται στην Α’ Αθηναϊκή Συμμαχία αποδεχόμενη την ηγεμονική παρουσία της Αθήνας. Το 377π.Χ. γίνεται μέλος και της Β’ Αθηναϊκής Συμμαχίας. Το 363π.Χ. καταλαμβάνεται από τους Μακεδόνες και αργότερα από τους Πτολεμαίους του βασιλείου της Αιγύπτου (306π.Χ.) ως την ανακατάληψή της από τους Μακεδόνες το 266π.Χ.

 


Ελληνιστική Περίοδος

Το 146π.Χ. η Σέριφος μαζί με τα υπόλοιπα εδάφη της Ελλάδας πέφτει στα χέρια των Ρωμαίων. Εξαιτίας της συμμαχίας της με τον Μιθριδάτη Στ’ εναντίον τους, οι Ρωμαίοι την καταστρέφουν ολοσχερώς το 88π.Χ. Το γεγονός αυτό υπήρξε η αρχή μιας μακράς περιόδου παρακμής. Την περίοδο αυτή το νησί χρησιμοποιείται ως τόπος εξορίας. Η Ελληνιστική εποχή άφησε πίσω της πύργους και κάστρα, καθώς και ενδιαφέροντα ευρήματα τα οποία χρησίμευαν ως προστασία από το πλήθος των πειρατικών επιδρομών από τις οποίες υπέφερε η Σέριφος την περίοδο αυτή.

 


Ενετοκρατία

Το 1204 – οπότε κατέφθασαν οι Φράγκοι – ξεκινά μία νέα περίοδος ακμής για τη Σέριφο κατά την οποία το νησί γνώρισε μεγάλη πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη, καθώς στα χρόνια της διακυβέρνησής τους από τον ενετό άρχοντα Ερμόλαο  Μινόττο άρχισαν να επαναλειτουργούν τα μεταλλεία του νησιού ύστερα από 1.000 χρόνια. Το 1207 το νησί εντάσσεται στο δουκάτο του Αιγαίου υπό το Μάρκο Σανούδο και το ήμισύ του παραχωρείται στη διοίκηση της οικογένειας Γκίζι (1207-1334). Κατόπιν αποτελεί αντικείμενο έριδας μεταξύ πολλών οικογενειών (Βραγαδόνων, Μινότων, Αδόλδων, Μικελών ή Πικελών, Γιουστινιάνων ή Ιουστινιάνων) ως την καταστροφική επιδρομή του Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσσα (1537). Η Σέριφος δέχεται πλήθος πειρατικών επιδρομών και σε αυτή την περίοδο.

 


Τουρκοκρατία

Την περίοδο της Τουρκοκρατίας η Σέριφος γίνεται φόρου υποτελής στο Σουλτάνο μέχρι την ένταξή της στο οθωμανικό κράτος το 1566 και την παραχώρηση της διοίκησής της στον Εβραίο Ιωσήφ Νάζι. Στο διάστημα 1770 – 1774, στο πλαίσιο του Ρωσο-Οθωμανικού πολέμου καταλήφθηκε από την τσαρική Ρωσία και επανακτήθηκε από τους Οθωμανούς μετά από την υπογραφή της συνθήκης του Κιουτσούκ Καϊναρτζή. Κατά την επανάσταση του 1821 πολλοί κάτοικοι συμμετέχουν στις μάχες κατά των Οθωμανών. Την περίοδο αυτή η Σέριφος περνάει για άλλη μια φορά σε στάδιο παρακμής ενώ συνεχίζονται οι πειρατικές επιδρομές.

 


Νεότεροι Χρόνοι

Μετά το 1830 και την ένταξη της Σερίφου στην ελληνική επικράτεια, οι κάτοικοί της αρχίζουν να μεταναστεύουν στην Αίγυπτο και σε άλλες περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το 1941 η Σέριφος εντάχθηκε στην Ιταλική διοίκηση, στο πλαίσιο της κατοχής των ελληνικών εδαφών από τις Δυνάμεις του Άξονα, ενώ μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας το 1943 το νησί εντάσσεται στη γερμανική διοίκηση μέχρι την απελευθέρωσή του.

Η νεότερη ιστορία της Σερίφου είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα μεταλλεία της. Το 1867 δίνεται η πρώτη επίσημη άδεια εξόρυξης του μεταλλεύματος. Το 1884 η γνωστή από το Λαύριο γαλλική εταιρεία “Σπηλιαζέζα” αναθέτει στον Γερμανό μεταλλειολόγο Αιμίλιο Γκρόμαν την διεύθυνση των εργασιών εξόρυξης μεταλλεύματος στη Σέριφο. Το 1916 πραγματοποιείται απεργία λόγω των απάνθρωπων συνθηκών εργασίας και της έλλειψης μέτρων ασφαλείας στα ορυχεία. Κατά τη διάρκεια της απεργίας προκαλούνται επεισόδια που θα στοιχίσουν την ζωή σε τέσσερις εργάτες και δύο χωροφύλακες. Πρόκειται για την πρώτη αιματηρή εργατική εξέγερση στην Ελλάδα των νεότερων χρόνων.

01. Ο Αβεσαλός βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά της Σερίφου και θα φτάσετε εκεί ακολουθώντας έναν χωματόδρομο μήκους περίπου 4χλμ από τη διασταύρωση του κεντρικού δρόμου Μεγάλο Λιβάδι – Χώρα. Ο οικισμός είναι πολύ μικρός και υπάρχουν απομεινάρια πανάρχαιων εκκαμινεύσεων. Διαθέτει μια πραγματικά υπέροχη παραλία όπου αξίζει να αναβάλετε για λίγο την αναχώρησή σας και να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα. Εδώ θεωρείται πως είναι και ο καλύτερος ψαρότοπος της Σερίφου.

 


02. Στον Αϊ-Γιάννη θα φτάσετε ακολουθώντας τον περιφερειακό δρόμο που ξεκινά από το Λιβάδι, στα δεξιά. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά και αξίζει να τον επισκεφθείτε γιατί παρόλο που έχει πολύ λίγα σπίτια, εκεί βρίσκεται μία από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού με το ομώνυμο εκκλησάκι. Εδώ υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια.

 


03. Η Γαλανή βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Σερίφου και είναι χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω στην πλαγιά του βουνού. Πήρε το όνομά της από τα αρχαία ορυχεία γαληνίτη που βρίσκονται στην περιοχή και είναι ένας πολύ όμορφος οικισμός, με ασβεστωμένα κατάλευκα σπιτάκια και κουκλίστικα σοκάκια, ενώ προσφέρει και μία μαγευτική θέα στο Αιγαίο. Από εδώ ξεκινάει και μονοπάτι που καταλήγει στον πανέμορφο όρμο της Συκαμιάς με την εξαίσια παραλία.

 


04. Ο Κένταρχος ή Καλλίτσος Θεωρείται ότι πήρε το όνομά του από την αρχαία λέξη “κάλλιστον”, και όχι άδικα. Σκαρφαλωμένος στη βορειοανατολική πλευρά της Σερίφου, πάνω σε μία καταπράσινη κοιλάδα, με τα λευκά του σπιτάκια, τη μικρή πλατεία, τα πανέμορφα σοκάκια του και τις πολλές περιστεριώνες του φαίνεται σαν ζωγραφιά στο βουνό. Η αρχική θέση του οικισμού βρισκόταν ψηλότερα αλλά καταστράφηκε από επιδρομές πειρατών. Στην τωρινή του θέση, ο Κένταρχος χτίστηκε κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821. Στον οικισμό υπάρχουν ερείπια ενός θολωτού υπέργειου τάφου, “Θόλος” όπως λέγεται από τους ντόπιους, κάποιου Ρωμαίου εκατόνταρχου. Επίσης από εδώ ξεκινάει και ένα μονοπάτι με πέτρινα σκαλοπάτια, που διασχίζει τη ρεματιά και καταλήγει μετά από 20 περίπου λεπτά στην ομώνυμη πανέμορφη παραλία με τα βαθυγάλανα νερά, που πραγματικά αξίζει να την επισκεφθείτε.

 


05. Ο Κουταλάς είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός στη νοτιοδυτική πλευρά της Σερίφου, ο οποίος αναπτύχθηκε την εποχή της εκμετάλλευσης των μεταλλείων και αποτελούσε μεταλλευτικό κέντρο του νησιού. Κατά μήκος της παραλίας στέκουν ακόμα τα πετρόκτιστα σπιτάκια, όπου στοιβάζονταν οι μεταλλωρύχοι. Κάποια από αυτά πλέον έχουν ανακατασκευαστεί και χρησιμοποιούνται σαν θερινές κατοικίες. Στην περιοχή υπάρχουν ακόμα ερείπια της εποχής των μεταλλείων (σκάλα φόρτωσης, βαγονέτα και άλλα μηχανήματα) καθώς και αμέτρητες στοές ορυχείων στις γύρω πλαγιές που είναι βαμμένες με το χρώμα του σιδήρου.  Στη γύρω περιοχή βρίσκονται και κάποια από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού, ο Θρόνος του Κύκλωπα ή Ψαρόπυργος, ο Άσπρος Πύργος και της Γριάς το Κάστρο, ενώ ο οικισμός διαθέτει και την ομώνυμη παραλία, με άμμο και βότσαλα και αμέτρητα αλμυρίκια που χαρίζουν απλόχερα τη σκιά τους καθώς και παραδοσιακή ταβέρνα.

 


06. Τα Λιβαδάκια είναι ένας νέος οικισμός και είναι η φυσική συνέχεια του Λιβαδιού, προς τα αριστερά. Διαθέτει πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία παραλιακά ή αμφιθεατρικά χτισμένα πάνω από την θάλασσα και είναι πολύ κοντά στην παραλία με τα διάφανα γαλάζια νερά. Επίσης εδώ βρίσκεται και το μοναδικό κάμπινγκ της Σερίφου, αλλά και ταβέρνες και καφετέριες.

 


07. Το Λιβάδι είναι ο οικισμός που πρωτοβλέπουν οι επισκέπτες της Σερίφου, καθώς εδώ είναι το λιμάνι του νησιού, στη νοτιοανατολική πλευρά του. Ένας όμορφος οικισμός με λευκά κυβόσχημα σπιτάκια παραδοσιακής κυκλαδικής αρχιτεκτονικής, και βαρκούλες που λικνίζονται στο μόλο του, εκτείνεται κάτω από την Χώρα και απέχει μόλις 5χλμ από αυτή. Εδώ υπάρχουν αναρίθμητα μπαράκια και κλαμπ που παίζουν κάθε είδος μουσικής, ταβέρνες και εστιατόρια με παραδοσιακές σεριφιώτικες γεύσεις και όχι μόνο, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία για όλα τα γούστα, μαγαζάκια με καλαίσθητα αναμνηστικά, μίνι μάρκετ, φούρνοι, τράπεζα, ΟΤΕ, ταχυδρομείο, Λιμενικός Σταθμός, πρακτορείο εφημερίδων και πρατήριο καυσίμων. Στο Λιβάδι βρίσκεται και μία από τις ωραιότερες και μεγαλύτερες παραλίες του νησιού, ο Αυλόμωνας, που είναι και η μόνη οργανωμένη του νησιού, με ξαπλώστρες και ομπρέλες ενώ υπάρχει και δυνατότητα για θαλάσσια σπορ.

 


08.  Το Μεγάλο Χωριό (ή Μία) βρίσκεται στην νοτιοδυτική πλευρά της Σερίφου και είναι πλέον σχεδόν ερειπωμένος οικισμός. Η περιοχή είναι πλούσια σε μετάλλευμα και μεταξύ του 1880 και 1912, ο οικισμός βρισκόταν στο απόγειο της ακμής του, διαθέτοντας ραφεία, παντοπωλεία, δύο νοσοκομεία και σχολεία. Από αυτά πλέον σώζεται το κτίριο ενός νοσοκομείου καθώς το άλλο κατέρρευσε παρασυρμένο από την καθίζηση μιας στοάς. Εδώ, θα δείτε διάσπαρτα κτίρια σε άσχημη κατάσταση ενώ γύρω-γύρω στο βουνό διακρίνονται ακόμα οι είσοδοι των στοών. Στην περιοχή βρέθηκε πράσινος χαλαζίας που μεταφέρθηκε και εκτίθεται στο Ορυκτολογικό Μουσείο του Παρισιού, ενώ εδώ βρίσκεται και ένα από τα ωραιότερα αξιοθέατα του νησιού, ο Λευκός Πύργος ή Ασπρόπυργος κτίσμα πιθανότατα της ελληνιστικής περιόδου, στον οποίο οδηγεί ένα μικρό μονοπάτι μετά από 5 λεπτά. Από τον Ασπρόπυργο ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την θέα προς τον όρμο του Κουταλά και να δει απέναντί του το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας βαμμένο με έντονα χρώματα. Το εκκλησάκι δίπλα στον Λευκό Πύργο είναι αφιερωμένο στον Άγιο Χαράλαμπο.

 


09. Ο οικισμός Μεγάλο Λιβάδι ιδρύθηκε το 1880, βρίσκεται στην νοτιοδυτική πλευρά της Σερίφου στον ομώνυμο όρμο και γνώρισε μεγάλη οικονομική άνθιση την περίοδο της εκμετάλλευσης των μεταλλείων μέχρι το 1963, οπότε και έκλεισαν τα μεταλλεία. Την εποχή της ακμής του οικισμού βρίσκονταν εδώ το Χημείο, τα σχολεία, αστυνομικός σταθμός, παντοπωλεία, αρτοποιεία, ραφεία, υποδηματοποιεία και σπίτια, από τα οποία κάποια υπάρχουν ακόμα αλλά είναι ερειπωμένα. Στην άκρη της ακτής υπάρχει ακόμα το νεοκλασικό κτίσμα (της σχολής Τσίλερ) με τους μεγάλους φοίνικες, όπου στεγαζόταν το διοικητήριο της εταιρείας των μεταλλείων. Εδώ πρόκειται να στεγαστεί το μεταλλευτικό μουσείο του νησιού. Κοντά στα γραφεία της εταιρείας βρίσκεται το μνημείο των ηρώων, θυμίζοντας την αιματηρή εξέγερση των εργατών των μεταλλείων του 1916, αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του τόπου. Μέσα στον μικρό πλέον οικισμό βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, με αξιόλογες τοιχογραφίες του 17ου αιώνα. Στην απέναντι πλευρά του όρμου, την περιοχή του Αλμυρού, δεσπόζει η μεταλλική σκάλα φόρτωσης/εκφόρτωσης μεταλλευμάτων που κτίστηκε το 1932, τραβώντας τον επισκέπτη να τη δει από κοντά. Φτάνοντας θα αντικρίσει βαγονέτα, ράγιες, ερείπια κτιρίων και άλλα μηχανήματα που χρησιμοποιούσαν στις εργασίες εξόρυξης. Μετά τη σκάλα φόρτωσης, τα βαγονέτα και τα ερειπωμένα κτίρια βρίσκονται οι πηγές, όπου ο επισκέπτης μπορεί να φτάσει περπατώντας πάνω στα βράχια ή με βάρκα. Πρόκειται για δύο μικρά πετρόχτιστα δωμάτια, στο εσωτερικό των οποίων ανέβλυζε ένα κοκκινωπό χλιαρό νερό με ιαματικές ιδιότητες. Τα κτίρια τα έχτισε ο διευθυντής των μεταλλείων, ο Γκρόμαν και όποιος εργάτης είχε πρόβλημα πήγαινε εκεί για να θεραπευτεί. Σήμερα εκτός από κάποια σπίτια που κατοικούνται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, υπάρχουν ένα ιδιωτικό εκθετήριο πετρωμάτων που στεγάζεται στη θέση του παλιού σχολείου, δύο ταβερνάκια, ενοικιαζόμενα δωμάτια και μία υπέροχη παραλία με αμμουδιά και αλμυρίκια που προσφέρουν απλόχερα τη σκιά τους.

 


10. Η Παναγιά βρίσκεται στο κέντρο της Σερίφου και είναι χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε ένα λόφο. Ο οικισμός κατοικείται ακόμα και αναπτύχθηκε τον 19ο αιώνα γύρω από την ομώνυμη εκκλησία του 11ου αιώνα απ’ όπου πήρε και το όνομά της. Η εκκλησία της Παναγιάς ή Ξυλοπαναγιάς όπως λέγεται από τους ντόπιους εξαιτίας ενός εθίμου στο πανηγύρι της, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία του νησιού. Το χωριό είναι μικρό αλλά πανέμορφο και αξίζει μια βόλτα στα γραφικά σοκάκια του καθώς και μία στάση για ξεκούραση στη σκιερή πλατεία του δίπλα στην εκκλησία.

 


11. Ο Πλατύς Γιαλός Βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά της Σερίφου και είναι ανεπτυγμένος γύρω από τα λείψανα πρωτοελλαδικού οικισμού. Λίγο πριν τη διασταύρωση για τον Πλατύ Γιαλό υπάρχει ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στην Παναγιά τη Σκοπιανή, ενώ από το δρόμο φαίνεται και η Μονή των Ταξιαρχών. Ο οικισμός διαθέτει δύο υπέροχες παραλίες με χρυσή αμμουδιά καθώς και γραφικό ταβερνάκι, όπου προσφέρονται τοπικές λιχουδιές και όχι μόνο.

 


12. Ο Πύργος βρίσκεται σχεδόν 1,5χλμ από την Παναγιά και είναι από τους παλιότερους οικισμούς της Σερίφου. Σήμερα υπάρχουν μόνο εγκαταλελειμμένα σπίτια καθώς, γύρω στο 2000, οι κάτοικοί του τον εγκατέλειψαν επειδή δεν υπήρχαν υποδομές (χώροι υγιεινής, δίκτυο ύδρευσης, ηλεκτροδότησης). Όποτε όμως τους δίνεται η ευκαιρία τον ξαναζωντανεύουν, όπως στο πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου ή σε ιδιωτικές γιορτές και επετείους.

 


13. Ο Ράμος χτίστηκε μετά την επανάσταση του 1821 από αγρότες που ζούσαν σε διάσπαρτες αγροικίες και είναι ο πιο κοντινός οικισμός στο Λιβάδι, από τον επαρχιακό ασφαλτοστρωμένο δρόμο, ενώ παρουσιάζει ταχύρρυθμη ανάπτυξη με πολλά νέα κτίρια. Στο Ράμο λειτουργούν και επιχειρήσεις με ενοικιαζόμενα δωμάτια.

 


14. Η Συκαμιά είναι ένας νέος οικισμός βρίσκεται στη Σέριφο, στη βόρεια πλευρά του νησιού και καταλήγει σε μία υπέροχη παραλία με βότσαλο, αλμυρίκια και καταγάλανα νερά. Στην παραλία λειτουργεί και εστιατόριο τους θερινούς μήνες.

 


15. Χώρα. Διαμάντι και πρωτεύουσα της Σερίφου. Θεωρείται πρότυπο μεσαιωνικού οχυρωμένου οικισμού, χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω στο βραχώδες ύψωμα του όρμου του Λιβαδιού, με σκοπό την προστασία της από τις επιδρομές των πειρατών.

Από τον μεσαιωνικό οικισμό σώζονται στις μέρες μας δύο Λότζιες (είσοδοι), στην μία από τις οποίες υπάρχει οικόσημο από την εποχή της Ενετοκρατίας. Στην κορυφή του λόφου σώζονται ερείπια του ενετικού κάστρου, που χτίστηκε το 1434 από την οικογένεια των Μικιέλι, ενώ στο ψηλότερο σημείο του βράχου βρίσκεται η εκκλησία του Άγιου Κωνσταντίνου. Από εδώ ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το Αιγαίο που απλώνεται μπροστά του και τα γύρω νησιά (Σίφνος, Κύθνος, Μήλος, Κίμωλος). Λίγο πιο κάτω είναι η εκκλησία του Αϊ-Γιάννη του Θεολόγου, χτισμένη στο κοίλωμα ενός βράχου και σύμφωνα με την παράδοση πάνω στα ερείπια του αρχαίου ναού της Αθηνάς.

Στο εσωτερικό της, η Χώρα κρύβει συνοικίες διώροφων ή τριώροφων στενομέτωπων σπιτιών, που συνδέονται μεταξύ τους με δαιδαλώδη μικρά σοκάκια, ενώ στις πτυχές του βράχου κουρνιάζουν περιστέρια. Διάσπαρτες μέσα στον οικισμό είναι πολλές εκκλησίες, που περιμένουν τον επισκέπτη να τις επισκεφθεί. Η Χώρα είναι χωρισμένη σε δύο συνοικίες, την Πάνω και την Κάτω Χώρα, ενώ οι δημόσιοι χώροι είναι πολύ περιορισμένοι λόγω της «σφιχτής» της δόμησης, όπως η Πιάτσα της Πάνω Χώρας (Πλατεία του Δημαρχείου). Το δημαρχείο στεγάζεται σε νεοκλασικό κτίριο. Στην Κάτω Χώρα βρίσκεται το Λαογραφικό Μουσείο του νησιού (ιδιοκτησία του Συνδέσμου Σεριφίων), στο οποίο ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει αντικείμενα της παραδοσιακής ζωής του νησιού, αλλά και δείγματα του ορυκτού πλούτου της γης της Σερίφου.

Πίσω από το Λαογραφικό μουσείο υπάρχει ένα μικρό θέατρο χωρητικότητας 300 ατόμων, όπου λαμβάνουν χώρα διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Επίσης στην κάτω Χώρα βρίσκεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο με ευρήματα της κλασσικής, ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου. Στη Χώρα υπάρχουν πολλά μπαράκια και εστιατόρια. Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τις τοπικές γεύσεις και να γευτεί το ντόπιο κρασί, ενώ κρυμμένα μέσα στα υπέροχα στενάκια της υπάρχουν και πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Ξεχωριστή θέση στη Χώρα καταλαμβάνει η πλατεία των Μύλων όπου σήμερα σώζονται μόνο δύο, αναπαλαιωμένοι, και διακρίνονται τα ερείπια των υπόλοιπων. Εδώ υπάρχουν μαγαζάκια με τουριστικά είδη, μίνι μάρκετ, φούρνος αλλά και μπαράκια, που σφύζουν από ζωή τις νυχτερινές ώρες.

Η Σέριφος παραμένει πιστή στις παραδόσεις και προσπαθεί να διατηρεί τα έθιμά της. Οι κάτοικοι του νησιού τηρούν με πίστη τα ήθη και έθιμα που κληρονόμησαν. Ένα από τα έθιμα που ξεχωρίζουν στο νησί είναι το έθιμο της Καπετανίας, που γίνεται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς και έχει τις ρίζες του στον απελευθερωτικό αγώνα.

 

Στη Σέριφο, όπως άλλωστε και στα περισσότερα νησιά οι τοπικές εκδηλώσεις συνδέονται με τη θρησκευτική λατρεία του τόπου. Στα περισσότερα ξωκλήσια και μοναστήρια γίνονται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο παραδοσιακά πανηγύρια με κοινά δείπνα που θυμίζουν την αρχαία “εστίαση” και τις πρωτοχρονιάτικες “αγάπες”.

 

Στη Σέριφο, δεκάδες πανηγυριών γίνονται κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου. Πανηγύρια πλούσια και καλά οργανωμένα, όχι από τα καφενεία ή τις ταβέρνες, ούτε από τα μοναστήρια ή τους ιερείς, αλλά από απλούς πολίτες, τους «κτήτορες», όπως λέγονται στη Σέριφο, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι και για τη συντήρηση της εκκλησίας. Οι «κτήτορες», καθαροί και περιποιημένοι θα σας σερβίρουν δωρεάν τις λιχουδιές που οι ίδιοι ετοίμαζαν όλη τη μέρα όπως κατσίκι βραστό με μακαρόνια, φάβα, σαλάτα και ντόπιο κρασί. Στο χώρο του πανηγυριού συνήθως υπάρχουν σουβλάκια και μπύρες αλλά γι’ αυτά θα πρέπει να πληρώσετε. Το πανηγύρι θα τελειώσει αργά το βράδυ μετά από αδιάκοπο φαγοπότι, χορό και τραγούδια.

 

Σημαντικότερη θέση καταλαμβάνει το πανηγύρι της Ξυλοπαναγιάς γύρω από τη γέρικη ελιά στην πλατεία, τον Δεκαπενταύγουστο στην αρχαιότερη εκκλησία του νησιού, στο χωριό Παναγιά. Το όνομα Ξυλοπαναγιά προέρχεται από τα «τσακώματα» με ξύλινες ράβδους μεταξύ των ανδρών για την κατάκτηση της ομορφότερης γυναίκας. Σύμφωνα με την παράδοση, όποιο ζευγάρι χόρευε πρώτο γύρω από την ελιά μπροστά στην εκκλησία θα παντρευότανε μέσα στον χρόνο. Σήμερα το έθιμο έχει σταματήσει αλλά το πανηγύρι είναι από τα σημαντικότερα του νησιού, και εδώ συγκεντρώνονται σχεδόν όλοι οι κάτοικοι του νησιού για γλέντι και χορό διάρκειας τριών ημερών.

 

Επίσης αξιοσημείωτο είναι και το πανηγύρι της Παναγίας της Λιόμαντρας, κοντά στον μικρό ομώνυμο οικισμό που γίνεται τέσσερις φορές τον χρόνο.

 

Τα σημαντικότερα πανηγύρια του νησιού είναι:

  • Την Αγίας Ειρήνης στον Κουταλά στις 5 Μαΐου
  • Των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στις 21 Μαΐου
  • Αγία Τριάδα στα Μαύρα Βολάδια και στη στην Παναγία της Λιόμαντρας του Αγίου Πνεύματος
  • Άγιοι Ανάργυροι στην Καλαβράτσενα και στην Γαλανή στις 1 Ιουλίου
  • Του Προφήτη Ηλία στα Βουνιά και στο Ξερό χωριό στις 20 Ιουλίου
  • Της Αγίας Παρασκευής στην Κάτω Χώρα και Κουντούρα Γαλανής στις 26 Ιουλίου
  • Του Σωτήρος στο Καλό Αμπέλι και στον Πύργο στις 6 Αυγούστου
  • Η Παναγιά στο Ράμο και τους Σκοπούς στις 15 Αυγούστου
  • Παναγιά στον Πύργο στις 16 Αυγούστου
  • Παναγιά η Μηλιανή στις 24 Αυγούστου
  • Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος στο Σκλαβογιάννη στις 29 Αυγούστου
  • Άγιος Μάμας στα Βουνά στις 2 Σεπτεμβρίου
  • Άγιος Σώστης στην ομώνυμη παραλία στις 7 Σεπτεμβρίου
  • Παναγιά στο Βουνό στον παλιό Αβεσαλό στις 8 Σεπτεμβρίου
  • Πάνω Σταυρός στα Παλιά Μιτάτα στις 14 Σεπτεμβρίου
  • Αγία Θέκλα στο Σκλαβογιάννη στις 23 Σεπτεμβρίου
  • Αγία Αναστασία στα πάνω Διποτάματα στις 29 Οκτωβρίου
  • Των Ταξιαρχών στη Μονή των Ταξιαρχών στις 8 Νοεμβρίου

Αξιοθέατα

 

Χώρα

Περιπλανώμενοι στα πλακόστρωτα σοκάκια της Χώρας θα θαυμάσετε την πανέμορφη παραδοσιακή αρχιτεκτονική της. Συνοικίες διόροφων ή τριώροφων στενομέτωπων σπιτιών, που συνδέονται μεταξύ τους με δαιδαλώδη μικρά σοκάκια. Ακολουθώντας τα θα φτάσετε στην κορυφή της με τα ερείπια του ενετικού κάστρου, που χτίστηκε το 1434 από την οικογένεια των Μικιέλι, ενώ στο ψηλότερο σημείο του βράχου βρίσκεται η εκκλησία του Άγιου Κωνσταντίνου. Από εδώ ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το Αιγαίο που απλώνεται μπροστά του και τα γύρω νησιά (Σίφνος, Κύθνος, Μήλος, Κίμωλος). Λίγο πιο κάτω είναι η εκκλησία του Αϊ-Γιάννη του Θεολόγου, χτισμένη στο κοίλωμα ενός βράχου πάνω στα ερείπια του αρχαίου ναού της Αθηνάς. Η εκκλησία της Ευαγγελίστριας στην Κάτω Χώρα. Εκεί, σύμφωνα με την παράδοση, στις κατακόμβες του κρύβεται το κεφάλι της Μέδουσας που αποκεφάλισε ο Περσέας κατά την μυθολογία της Σερίφου.

Κατεβαίνοντας από το Κάστρο, μέσα στα σοκάκια της Χώρας υπάρχουν πολλές εκκλησίες όπως ο Άγιος Γεώργιος με την ανάγλυφη φιγούρα καραβιού στην πρόσοψή του, η εκκλησία του Σταυρού με την αρχαία κρήνη, η Παναγία η Ξεκουράστρα, ο Άγιος Ελευθέριος όπου υψώθηκε η σημαία της επανάστασης στις 22 Μαΐου το 1821, κ.α.

Στην Πιάτσα της Πάνω Χώρας βρίσκεται το Δημαρχείο, στεγασμένο σε ένα διώροφο νεοκλασικό και δίπλα του δεσπόζει υπέροχος ο ναός του Αγίου Αθανασίου με την μαρμαρόστρωτη πλατεία του, που είναι και η μητρόπολη του νησιού.

Στην Κάτω Χώρα βρίσκεται το Λαογραφικό Μουσείο της Σερίφου (ιδιοκτησία του Συνδέσμου Σεριφίων), στο οποίο ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει αντικείμενα της παραδοσιακής ζωής της Σερίφου, αλλά και δείγματα του ορυκτού πλούτου της γης της. Πίσω από το Λαογραφικό μουσείο υπάρχει ένα μικρό θέατρο χωρητικότητας 300 ατόμων, όπου λαμβάνουν χώρα διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Επίσης, στην κάτω Χώρα βρίσκεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο με ευρήματα της κλασσικής, ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου. Στη λεγόμενη συνοικία Βάρδα της Κάτω Χώρας είναι η εκκλησία της Ευαγγελίστριας χτισμένη το 1907, όπου ήταν παλιά το κέντρο της Χώρας.

Ξεχωριστή θέση στη Χώρα καταλαμβάνει η πλατεία των Μύλων, όπου σήμερα σώζονται μόνο δύο, αναπαλαιωμένοι μύλοι, και διακρίνονται τα ερείπια των υπόλοιπων.

Καθώς φεύγετε από τη Χώρα για το Λιβάδι, στην πρώτη φουρκέτα του δρόμου και πριν το μεγάλο κτήριο του Ιατρείου αξίζει να αφήσετε για λίγο το αυτοκίνητο σας και να κατεβείτε στο παλιό Υδραγωγείο. Θα οδηγηθείτε εκεί από ένα μονοπατάκι μετά από μόλις 5 λεπτά περπάτημα. Το λευκό κτίριο με τις Καμάρες είναι του 19ου αιώνα, και λέγεται Μέσα Πηγάδι ή Πασπαριό. Από αυτό έπαιρνε νερό η Κάτω Χώρα και εδώ, στις γούρνες του, έπλεναν τα ρούχα τους οι νοικοκυρές.

Τέλος, στο δρόμο από Μέγα Λιβάδι για Χώρα λίγο μετά το ελικοδρόμιο, υπάρχει μία πολύ ωραία όψη του φράγματος αλλά και της Χώρας.

 


Κουταλάς

Ο Κουταλάς βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά της Σερίφου και είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός, ο οποίος αναπτύχθηκε την εποχή της εκμετάλλευσης των μεταλλείων και αποτελούσε μεταλλευτικό κέντρο του νησιού. Κατά μήκος της παραλίας στέκουν ακόμα τα πετρόχτιστα σπιτάκια, όπου στριμώχνονταν οι μεταλλωρύχοι. Στην περιοχή θα δείτε ερείπια της εποχής των μεταλλείων (σκάλα φόρτωσης, βαγονέτα και άλλα μηχανήματα) καθώς και αμέτρητες στοές ορυχείων στις γύρω πλαγιές που είναι βαμμένες με το χρώμα της σκουριάς.

Στο λόφο πάνω από την παραλία του Κουταλά, βρίσκεται το Κάστρο της Γριάς τα ερείπια του οποίου δείχνουν ότι ήταν αρχαία ακρόπολη ή οχυρωμένος οικισμός.

Ακολουθώντας το δρόμο από τον Κουταλά για Χώρα, λίγο μετά τη διασταύρωση για Μεγάλο Λιβάδι, θα δείτε δεξιά σας τον Άσπρο Πύργο. Εκεί φτάνετε ακολουθώντας ένα μικρό μονοπάτι για 5 λεπτά. Ο Άσπρος Πύργος πιστεύεται πως είναι κτίσμα της ελληνιστικής περιόδου και ότι χρησιμοποιήθηκε ως παρατηρητήριο. Από εδώ μπορείτε να απολαύσετε τη θέα της νοτιοαανατολικής ακτής της Σερίφου. Ανατολικά από τον Άσπρο Πύργο φαίνονται τα ερείπια του Κάστρου της Γριάς. Το εκκλησάκι δίπλα στον Άσπρο Πύργο είναι αφιερωμένο στον Άγιο Χαράλαμπο και πιστεύεται πως έχουν χρησιμοποιηθεί τμήματα του Πύργου για το κτίσιμό του.

Φεύγοντας από τον Άσπρο Πύργο και επιστρέφοντας στον κεντρικό δρόμο για Μεγάλο Λιβάδι, συναντάτε ένα χωματόδρομο που οδηγεί μετά από 4χλμ. στην Ιερά Μονή της Ευαγγελίστριας της Ακρωτηριανής. Λίγο μετά την είσοδο του χωματόδρομου είναι το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας, βαμμένο με έντονα χρώματα, σαν κόσμημα στο βουνό. Από εδώ το γυναικείο μοναστήρι της Ευαγγελίστριας φαίνεται στο βάθος. Το Μεγάλο Λιβάδι από τη Σπηλιά του Κύκλωπα στη Σέριφο. Αν και το μοναστήρι δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αξίζει ο επισκέπτης να φτάσει μέχρι το τέλος της διαδρομής καθώς λίγο πιο πέρα δεσπόζει ο Ψαρόπυργος ή Θρόνος του Κύκλωπα ή Καναπές. Πρόκειται για ένα οικοδόμημα μήκους 9 μέτρων και πλάτους 7 μέτρων κατασκευασμένο από μεγάλους σχιστόλιθους. Στην ανατολική πλευρά του υπάρχουν αρχαία «κελιά» κατασκευασμένα επίσης από μεγάλες πέτρες. Η τοποθεσία προσφέρει υπέροχη θέα στο Αιγαίο και στη γύρω περιοχή και αξίζει να καθυστερήσετε να φύγετε για να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα.

Λίγο πριν φτάσετε στη Μονή της Ευαγγελίστριας υπάρχει ένα πέτρινο κτίσμα. Εδώ οι εργάτες κατασκεύαζαν τα εργαλεία τους. Αυτού του είδους τα κτίσματα οι εργάτες τα ονόμαζαν «Γύφτικα».

Πεντακόσια μέτρα μετά το μοναστήρι της Ευαγγελίστριας είναι η Σπηλιά του Κύκλωπα, η οποία ανακαλύφθηκε το 1893 κατά τη διάρκεια εξορύξεων. Σε βάθος 15 μέτρων βρέθηκαν σταλαχτίτες και σταλαγμίτες αλλά και κάποια αντικείμενα που υποδεικνύουν ότι το σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε σαν τόπος λατρείας. Δυστυχώς σήμερα το σπήλαιο δεν είναι επισκέψιμο γιατί έχει υποστεί καθίζηση.

 


Μεγάλο Λιβάδι

Πριν κατεβείτε στον οικισμό του Μεγάλου Λιβαδιού θα σας τραβήξει την προσοχή η μεγάλη μεταλλική σκάλα φόρτωσης/εκφόρτωσης μεταλλεύματος που στέκει εκεί αγέρωχη εδώ και χρόνια. Το ένα άκρο της πατά στη στεριά και το άλλο σε πυλώνα από λιθοδομή, μέσα στη θάλασσα. Εδώ, όπως και στον Κουταλά, υπάρχει ακόμα σύστημα σιδηροτροχιών, βαγονέτα, μηχανήματα που τα χρησιμοποιούσαν στις εργασίες εξόρυξης και ερείπια κτιρίων.

Στο τέλος του μονοπατιού που ξεκινάει από τη σκάλα φόρτωσης, ξεκινάει μία στοά μήκους 1χλμ., η οποία διατρέχοντας όλο το λόφο Μουντάκι καταλήγει στην παραλία του Καλόγερου, αλλά καλό είναι να μην την διασχίσετε χωρίς τη συνοδεία ντόπιου.

Μετά τη σκάλα φόρτωσης, περπατώντας πάνω στα βράχια ή χρησιμοποιώντας βάρκα θα φτάσετε στα Λουτρά. Το διοικητήριο της εταιρείας των μεταλλείων “Σέριφος – Σπηλιαλέζα” στο Μεγάλο Λιβάδι στη Σέριφο. Πρόκειται για δύο μικρά πετρόχτιστα δωμάτια, στο εσωτερικό των οποίων ανέβλυζε ένα κοκκινωπό χλιαρό νερό με ιαματικές ιδιότητες. Τα κτίρια τα έχτισε ο διευθυντής των μεταλλείων, ο Γκρόμαν και όποιος εργάτης είχε πρόβλημα πήγαινε εκεί για να θεραπευτεί.

Φτάνοντας στον οικισμό του Μεγάλου Λιβαδιού τις εντυπώσεις θα κλέψει το νεοκλασσικό κτίσμα (της σχολής Τσίλερ) με τους μεγάλους φοίνικες, όπου στεγαζόταν το διοικητήριο της εταιρείας των μεταλλείων “Σέριφος-Σπηλιαλέζα”. Κοντά στα γραφεία της εταιρείας βρίσκεται το μνημείο των ηρώων, θυμίζοντας την αιματηρή εξέγερση των εργατών των μεταλλείων του 1916, αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της Σερίφου. Μέσα στον μικρό οικισμό βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, με αξιοπρόσεκτες τοιχογραφίες του 17ου αιώνα.

 


Μονή Ταξιαρχών

Η Μονή των Ταξιαρχών βρίσκεται κοντά στο χωριό Γαλανή, παρουσιάζει μεγάλο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Χτίστηκε το 1572, είναι ανδρικό μοναστήρι και το 1617 στους χώρους της ιδρύθηκε αλληλοδιδακτικό σχολείο που είχε στην κατοχή του πολλά ενετικά κτήματα και μεγάλο πλούτο.

Το κτήριό της έχει φρουριακό χαρακτήρα, είναι κατασκευασμένο σε ψηλό περίβολο, έχει μόνο μία είσοδο σε ύψος 4μ., πολεμίστρες και κινητή σκάλα. Η κατασκευή αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι ο πλούτος της μονής είχε αποκτήσει μεγάλη φήμη, προσελκύοντας τους πειρατές, τους οποίους οι μοναχοί ήταν αναγκασμένοι να πολεμούν.

Η Μονή είναι αφιερωμένη στους Αρχάγγελους Μιχαήλ και Γαβριήλ, που είναι και οι προστάτες του νησιού, και η εικόνα τους που μεταφέρθηκε από την Κύπρο θεωρείται θαυματουργή. Ο ναός της είναι ρυθμού τρίκογχου, μονόχωρου με τρούλο. Οι τοιχογραφίες του, μέρος των οποίων σώζεται σήμερα, αποδίδονται στον Εμαννουήλ Σκορδίλη και απεικονίζουν την πάλη του Αρχαγγέλου με το θηρίο της Αποκάλυψης, τον Δράκοντα, που καταπίνει βασιλείς και επισκόπους.

Οι εικόνες του τέμπλου θεωρούνται χαρακτηριστικό δείγμα της Κρητικής αγιογραφικής σχολής. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, επίσης στο εσωτερικό της εκκλησίας παρουσιάζει ο ανάγλυφος δικέφαλος αετός στο μαρμάρινο έδαφος (1659), ενώ στους θησαυρούς της μονής υπάρχουν αξιόλογα λατρευτικά σκεύη, χειρόγραφα και ο Ιερός Κώδικας (του 1754). Το 1909 ιδρύθηκε στη Μονή και βιβλιοθήκη.

Πληροφορίες για τις ώρες που είναι ανοιχτή η Μονή, στο τηλέφωνο 22810-51.027.

 


Οικισμός Παναγιά

Στον οικισμό Παναγιά αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία της Παναγιάς. Η εκκλησία είναι βυζαντινή και είναι η αρχαιότερη εκκλησία του νησιού, χτισμένη γύρω στο 950 – 1000. Η εκκλησία λέγεται και Ξυλοπαναγιά εξαιτίας ενός εθίμου που λάμβανε χώρα κατά τη διάρκεια του εορτασμού της, στο πανηγύρι που γίνεται το Δεκαπενταύγουστο. Είναι ρυθμού σταυροειδούς βασιλικής και οι αξιόλογες τοιχογραφίες της χρονολογούνται από τον 14ο και 17ο αιώνα.

Κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821, στην οποία οι Σεριφιώτες συμμετείχαν ενεργά, τα κελιά της χρησιμοποιήθηκαν σαν καταφύγιο προσφύγων από την Πελοπόννησο αλλά και τα γύρω νησιά.

 


Μουσεία

 

Λαογραφικό Μουσείο Σερίφου

Το Λαογραφικό Μουσείο της Σερίφου βρίσκεται στην Κάτω Χώρα και στεγάζεται σε ένα οίκημα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Ιδρύθηκε το 1976 και είναι ιδιοκτησία του Συνδέσμου Σεριφίων. Στους χώρους του φυλάσσονται αντικείμενα της καθημερινής ζωής των Σεριφίων, τα περισσότερα από τα οποία είναι δωρεές των ίδιων των κατοίκων. Στα εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνονται υφαντά, κεραμικά, πορσελάνες, οικιακά σκεύη και εργαλεία, τοπικές φορεσιές και άλλα αντικείμενα, ενώ υπάρχει και αναπαράσταση παραδοσιακού Σεριφιώτικου σπιτιού. Επίσης σε ξεχωριστή αίθουσα υπάρχει συλλογή πετρωμάτων και ημιπολίτιμων λίθων της πλούσιας γης της Σερίφου.

Στον πίσω χώρο του Μουσείου λειτουργεί ένα μικρό υπαίθριο θέατρο 300 θέσεων στο οποίο πραγματοποιούνται πνευματικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Πληροφορίες στο 22810-51.181

 


Αρχαιολογικό Μουσείο Σερίφου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σερίφου βρίσκεται στην πλατεία των Μύλων στην Χώρα. Φιλοξενεί ευρήματα από την κλασσική, την ελληνιστική και τη ρωμαϊκή περίοδο προερχόμενα από διάφορα σημεία του νησιού. Ιδιαίτερη θέση κατέχουν μία σειρά από ακέφαλα αγάλματα και μία συλλογή αμφορέων.

 

Ώρες Λειτουργίας 9:00 – 16:00 Κλειστό: Δευτέρα και Τετάρτη.
Πληροφορίες 22810-52.611

01. Άγιος Σώστης

Η παραλία Άγιος Σώστης είναι μία από τις ομορφότερες παραλίες στην Σέριφο.

Ένα μοναδικό τοπίο αντίστοιχο με την παραλία Κολώνα στην Κύθνο ή το Πρασινονήσι στην Ρόδο, παρόλο που δεν είναι αντίστοιχα γνωστή και πολυφωτογραφημένη.

Στην παραλία ή για την ακρίβεια στις παραλίες του Αγίου Σώστη,  μια λουρίδα άμμου ενώνει την ακτή με ένα μικρό νησί ακρωτήριο που πάνω του είναι χτισμένη η εκκλησία του Αγίου Σώστη.

Στα αριστερά σχηματίζεται μια μικρότερη παραλία με άμμο, βράχια και βότσαλα που την πιάνει ο καιρός, έτσι δεν την προτιμάει κανείς.

Στα δεξιά υπάρχει αυτό που εννοούμε όταν λέμε παραλία του Αγίου Σώστη, μια πανέμορφη αμμουδερή παραλία με μερικά αλμυρίκια.

Ολόκληρο το τοπίο στον Άγιο Σώστη είναι εξαιρετικό και αξίζει την επίσκεψη σας.

Η πρόσβαση είναι εύκολη με αυτοκίνητο, απλά θα χρειαστεί να περπατήσετε 5 λεπτά στα τελευταία μέτρα στο μονοπάτι που οδηγεί στην παραλία.

Η παραλία δεν είναι οργανωμένη.

 


02. Βαγιά

Νοτιοδυτική παραλία της Σερίφου με άμμο και βότσαλο σε ένα  υπέροχο τοπίο.

Η πρόσβαση είναι εύκολη με το αυτοκίνητο ή με τα πόδια από τον κεντρικό δρόμο.

Στην πλάτη της παραλίας αναβλύζει γλυκό νερό και το έδαφος είναι βαλτώδες με βούρλα.

Η παραλία Βαγιά στην Σέριφο είναι πανέμορφη και είναι προστατευμένη μιας και έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000.

 


03. Γάνεμα

Ανάμεσα στην παραλία Βαγιά και στον Κουταλά, θα βρείτε την πανέμορφη παραλία Γάνεμα.

Μεγάλη σε μήκος αμμουδιά, ενώ υπάρχουν και αρκετά βότσαλα.

Στην παραλία Γάνεμα δεν θα βρείτε κάποιου είδους οργάνωση, μόνο μια ταβέρνα.

Για σκιά μην ανησυχείτε θα φροντίσουν τα αλμυρίκια, που υπάρχουν σχεδόν σε κάθε παραλία στην Σέριφο.

 


04. Καλό Αμπέλι

Η παραλία Καλό Αμπέλι βρίσκεται σε έναν εντυπωσιακό κόλπο.

Τα  βράχια γύρω από την παραλία σχηματίζουν εσοχές και πανέμορφους σχηματισμούς.

Ο καλύτερος τρόπος να προσεγγίσει κανείς την παραλία είναι με σκάφος.

Ένας χωματόδρομος οδηγεί προς την παραλία αλλά δεν φτάνει στο τέρμα της.

Θα πρέπει να περπατήσετε και να κατέβετε και αρκετά σκαλοπάτια για να την χαρείτε.

Τα πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά της θα σας αποζημιώσουν.

Στον επαρχιακό δρόμο ψηλά από την παραλία αμπέλι θα δείτε και μερικούς περίεργους σχηματισμούς από βράχια που θυμίζουν περισσότερο σκηνικό από ταινία παρά τοπίο του Αιγαίου, ενώ σε κάποια σημεία μοιάζει με την περιοχή Βώλαξ της Τήνου.

 


05. Κουταλάς

Η παραλία Κουταλάς βρίσκεται στον ομώνυμο  οικισμό και είναι μια κλασσική παραλία της Σερίφου με άμμο και βότσαλα.

Στην πλάτη της παραλίας υπάρχουν για την απαραίτητη σκιά, υπέροχα αλμυρίκια.

Η παραλία Κουταλάς αξίζει την επίσκεψη σας, καθώς ο οικισμός διατηρεί πολλά από τα σημάδια της μεταλλευτικής ιστορίας της Σερίφου.

Στην παραλία θα βρείτε την παραδοσιακή ταβέρνα Υπάρχο.

 


06. Λιά

Η παραλία Λιά είναι μια όμορφη απομονωμένη παραλία, πριν από τον Άγιο Σώστη.

Ο χωματόδρομος σταματάει σε ένα σημείο και έχει μια πόρτα, η οποία που τον κλείνει. Υπάρχει και μια ταμπέλα που λέει ότι είναι ιδιωτική περιοχή.

Οπότε αναγκαστικά συνεχίζεις με τα πόδια μέσα στην ιδιωτική περιοχή για να φτάσεις στην παραλία.

 


07. Λιβαδάκια

Η παραλία Λιβαδάκια είναι μία παραλία με χρυσή άμμο, δίπλα σχεδόν στο Λιβάδι, το λιμάνι της Σερίφου.

Στα Λιβαδάκια έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια ένας σύγχρονος τουριστικός οικισμός δίπλα στην παραλία, αλλά και αμφιθεατρικά πίσω της.

Η παραλία σε όλο το μήκος της είναι καταπληκτική.

Στα Λιβαδάκια βρίσκεται και το μοναδικό κάμπινγκ στην Σέριφο με άμεση πρόσβαση σε ένα από τα καλύτερα τμήματα της παραλίας.

 


08. Λιβάδι

Το Λιβάδι μπορεί να είναι το λιμάνι της Σερίφου, αλλά διαθέτει μία από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού.

Μπορεί να μην είναι η παραλία που θα σε σαγηνέψει ώστε να κολυμπήσεις, αλλά είναι μια παραλία που σίγουρα θα καθίσεις να την απολαύσεις.

Ακριβώς δίπλα στο κύμα στην παραλία στο Λιβάδι, δύο βήματα από τον λιμενοβραχίονα,  βρίσκονται καφέ και εστιατόρια, όπου θα απολαύσεις το φαγητό ή το αναψυκτικό σου με την θάλασσα να σου βρέχει τα πόδια.

Πολύ κοντά στην παραλία στο Λιβάδι βρίσκονται άλλες δύο εκπληκτικές παραλίες της Σερίφου.

Η παραλία  Αυλόμωνας που είναι η συνέχεια της παραλίας αριστερά και η παραλία Λιβαδάκια που βρίσκονται αριστερά πίσω από το μικρό ακρωτήριο του λιμανιού.

 


09. Μεγάλο Λιβάδι

Η παραλία Μεγάλο Λιβάδι στην Σέριφο βρίσκεται στον ομώνυμο οικισμό που αναπτύχθηκε χάρη στην μεταλλευτική δραστηριότητα στο νησί.

Σήμερα υπάρχουν μόνο τα απομεινάρια του παρελθόντος.

Η παραλία είναι αμμουδερή με υπέροχα ρηχά γαλαζοπράσινα νερά, ενώ υπάρχουν και αρκετά αλμυρίκια.

Στην παραλία στο Μεγάλο Λιβάδι θα έχετε δίπλα σας τις παλιές εγκαταστάσεις των μεταλλείων.

Δημιουργεί την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε ένα υπαίθριο πάρκο.

Εκτός από το να κολυμπήσετε και να φάτε στις ταβέρνες που υπάρχουν στην παραλία, περπατήστε στα εγκαταλελειμμένα κτήρια και τις εγκαταστάσεις, που σίγουρα αξίζουν την επίσκεψη σας.

 


10. Πλατύς Γιαλός

Ο Πλατύς Γιαλός στην Σέριφο είναι μια παραλία με άγρια ομορφιά.

Καθώς η παραλία είναι μεγάλη, υπάρχουν τμήματα με αμμουδιά, βοτσαλάκι αλλά και με χοντρά βότσαλα.

Επειδή την παραλία την πιάνει ο καιρός, είναι διαφορετική ανάλογα με την εποχή.

Ο Πλατύς Γιαλός διαθέτει αλμυρίκια για σκιά, αλλά δεν διαθέτει κανενός είδους οργάνωση, ενώ η πρόσβαση στην παραλία γίνεται από έναν χωματόδρομο.

Στον Πλατύ Γιαλό έχει σημασία η εποχή, αλλά αξίζει την επίσκεψη σας γιατί όλη η ευρύτερη περιοχή είναι πανέμορφη.

 


11. Συκαμιά

Η Συκαμιά είναι μία από τις δύο πιο εύκολα προσβάσιμες παραλίες στην βόρεια Σέριφο, μαζί με τον Πλατύ Γιαλό.

Στην Συκαμιά θα συναντήσετε ένα ιδιαίτερο τοπίο.

Άμμος, βότσαλα και βράχια υπάρχουν στην παραλία για να ικανοποιήσουν κάθε γούστο.

Στην πλάτη της παραλίας Συκαμιά υπάρχουν Αλμυρίκια και έτσι δεν θα σας προβληματίσει ότι η παραλία δεν είναι οργανωμένη και δεν έχει ομπρέλες.

Απλώς πρέπει να έχετε μαζί σας προμήθειες για να μπορέσετε να καθίσετε αρκετά και να την ευχαριστηθείτε.

 


12. Ψιλή Άμμος

Μετά το πανέμορφο τοπίο της παραλίας του Αγίου Σώστη, θα βρεθείτε στην παραλία Ψιλή Άμμος.

Μικρά λοφάκια από χρυσή ψιλή άμμο και αλμυρίκια σε όλο το μήκος της είναι το σκηνικό της παραλίας.

Η παραλία είναι πολλαπλώς βραβευμένη από διάφορους ταξιδιωτικούς οδηγούς και έχει κατακτήσει πολλές διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς και ψηφοφορίες.

Τα ρηχά νερά της την κάνουν ιδανική για οικογένειες με παιδιά.

Η παραλία Ψιλή Άμμος δεν είναι οργανωμένη, αλλά θα βρείτε ταβέρνες για τα απαραίτητα.

Αστυνομία: 22810 51 300
Λιμεναρχείο: 22810 51 470
Δημοτική Αρχή: 22810 51 210
Κέντρα Υγείας / Περιφερειακά Ιατρεία: 22810 51 202
Τουριστικές Πληροφορίες: 22810 51 466

Κατά τη θερινή περίοδο η Σέριφος συνδέεται ακτοπλοϊκά με τον Πειραιά και με τα νησιά της γραμμής Μήλου, καθημερινά με ταχύπλοα και με συμβατικά οχηματαγωγά πλοία. Η διάρκεια του ταξιδιού με τα συμβατικά οχηματαγωγά πλοία είναι τέσσερις ώρες και δεκαπέντε λεπτά και με τα ταχύπλοα δυόμιση ώρες περίπου.

Συνδέεται επίσης ακτοπλοϊκά με πολλά νησιά των Κυκλάδων (Ίος, Κίμωλος, Μύκονος, Τήνος, Πάρος, Νάξος, Άνδρος, Φολέγανδρο, Αμοργό, Ανάφη, Σύρος), καθώς και με την Κρήτη μέσω Μήλου. Κατά το υπόλοιπο χρονικό διάστημα του έτους, η πυκνότητα των δρομολογίων στη θαλάσσια συγκοινωνία διαμορφώνεται ανάλογα με την εποχή.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δρομολόγια των πλοίων μπορείτε να απευθυνθείτε στα πιο κάτω:

 

Πρακτορεία Πλοίων στη Σέριφο

Coralli Holidays – Krinas Travel 22810 51 488
Apiliotis Travel 22810 52 362 22810 52 440
Kondilis Shipping & Tourism 22810 51 241 22810 52 340
Αναστάσιος Πολίτης 22810 51 276 22810 51 116
Λιμεναρχείο Σερίφου 22810 51 470

 


Πρόσβαση Αεροπορικώς

 

Τα πλησιέστερα στη Σέριφο αεροδρόμια είναι της Μήλου και της Πάρου. Για έκτακτες ανάγκες λειτουργεί οργανωμένο ελικοδρόμιο σε 3χλμ περίπου από τη Χώρα. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δρομολόγια των αεροπλάνων παρακαλούμε επικοινωνήστε με το ταξιδιωτικό σας πρακτορείο.

 

Μετακίνηση από Αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” στο Λιμάνι Πειραιά

 

Όλες οι πτήσεις από και προς την Αθήνα κατευθύνονται προς το διεθνές αεροδρόμιο “ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ”.

 

Τα δρομολόγια του ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ εξυπηρετούν από το αεροδρόμιο προς τον Πειραιά (στο σταθμό “Μοναστηράκι”, μετεπιβιβάζεσθαι από το ΜΕΤΡΟ στον ΗΣΑΠ, προς τον Πειραιά).

 

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε τηλεφωνικά με το ταξιδιωτικό σας πρακτορείο.