Σίφνος

Η Σίφνος ανήκει στο σύμπλεγμα των Δυτικών Κυκλάδων και βρίσκεται ανάμεσα στα πλησιέστερα νησιά Κίμωλο (10 ναυτικά μίλια), Σέριφο (12 ναυτικά μίλια) Πάρο (14 ναυτικά μίλια) και Μήλο (20 ναυτικά μίλια). Έχει σχήμα σφηνοειδές, στο οποίο οφείλει και μία από τις αρχαίες ονομασίες της “Ακίς”. Το μήκος της από Βορρά προς Νότο είναι 18χμ. και το πλάτος της από Δυσμάς προς Ανατολή είναι 8χμ. Η έκταση της Σίφνου είναι 74 τετραγωνικά χμ., η περίμετρός της είναι 28 ναυτικά μίλια και απέχει από τον Πειραιά 75 ναυτικά μίλια.

 

Το έδαφος της είναι ανάγλυφο και σχηματίζει λόφους με ψηλότερο βουνό τον Προφήτη Ηλία, ή Άη Νηγιά (680μ). Η θάλασσα σχηματίζει γραφικούς κόλπους, αλλού με ευρύχωρες αμμουδερές παραλίες και αλλού με μικρές και απόκρυφες όπως οι Καμάρες, ο Πλατύς Γιαλός, το Βαθύ, ο Φάρος, το Βλυχό η Φυκιάδα κ.α. Στη Σίφνο ανήκει και η ιδιόκτητη σήμερα ερημόνησος Κιτριανή με μοναδικό κτίσμα το εκκλησάκι της Κυπριανής στα Ν.Α. και σε μικρή απόσταση από τον Πλατύ Γιαλό. Οι δύο χιλιάδες περίπου μόνιμοι κάτοικοι της Σίφνου, ασχολούνται με τη γεωργία, τη κτηνοτροφία την αλιεία, κυρίως όμως με την αγγειοπλαστική, (σε βαθμό που το όνομα «Σιφνιός» έγινε συνώνυμο με το όνομα “αγγειοπλάστης”), την εμπορική ναυτιλία και τον τουρισμό.

 

Από τα προϊόντα της Σίφνου τα πιο γνωστά είναι: το μέλι, το κρασί, η μανούρα, η ξυνομυζήθρα, η κάπαρη, τα σύκα, τα αμυγδαλωτά, τα μπουρέκια, οι κουραμπιέδες, τα κουλούρια, το παστέλι, η μελόπιτα και πάνω απ’ όλα τα θαυμάσια κεραμικά και υφαντά. Η Σίφνος σήμερα διοικητικά υπάγεται στο Επαρχείο Μήλου και στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων. Οι δύο Κοινότητες της Απολλωνίας και του Αρτεμώνα στις οποίες χωρίστηκε το νησί το 1914, μετά τη συνένωσή τους αποτελούν τον ενιαίο Δήμο Σίφνου από το 1999.

Κατά την επικρατέστερη εκδοχή το γεωγραφικό όνομα Σίφνος αποδόθηκε στο νησί, από το όνομα Σίφνος που ήταν γιος του ήρωα της Αττικής Σουνίου. Άλλες ονομασίες ήταν Ακίς πιθανώς από το μυτερό και τριγωνικό σχήμα της και Μερόπη πιθανώς όταν κυριαρχούσαν στο νησί οι Μινωίτες και Μερόπη λεγόταν η εγγονή του Μίνωα κόρη της Αριάδνης και του Οινοπίωνα. Στα χρόνια της Φραγκοκρατίας το όνομα Σίφνος όπως και τα γεωγραφικά ονόματα των άλλων Κυκλάδων έλαβε διάφορες παραλλαγές όπως Σίφινος, Σίφουνος, Σίφανος, Σίφανο, Σίφανα και Σίφαντο.

 

3000-2000π.Χ.: Η Σίφνος κατοικήθηκε από Προέλληνες ή Αιγαίους. Σημειώθηκε μεταλλευτική δραστηριότητα στο νησί.

 

1130-1120π.Χ.: Εγκαταστάθηκαν στο νησί Ίωνες από την Αθήνα. Πιθανολογείται η ίδρυση του “άστεως” του σημερινού Κάστρου και η μετονομασία του νησιού σε 8ος-5ος αι. π.Χ. Γνώρισε οικονομική άνθιση χάρη στο μεταλλευτικό της πλούτο, έκοψε δικό της νόμισμα.

 

525π.Χ.: Ιδρύθηκε ο περίφημος θησαυρός των Σιφνίων στους Δελφούς.

 

5ος-4ος αι.: Kατά τους περσικούς πολέμους οι Σίφνιοι αρνήθηκαν να δώσουν “γη και ύδωρ” και έλαβαν μέρος στη ναυμαχία της Σαλαμίνας (480π.Χ.).

 

388π.Χ.: Το νησί περιήλθε στη μακεδονική εξουσία.

 

4ος-3ος αι. π.Χ.: Έζησαν ο βασιλικός γιατρός Δίφιλος ο Σιφνιός, που έγραψε το έργο “Περί των προσφερομένων τοις νοσούσι και υγιαίνουσιν”. (Κατάλληλη δίαιτα για ασθενείς και υγιείς”), και ο χρονογράφος Μάλακος, που έγραψε το έργο “Σιφνίων Όροι” (χρονικό για τα γεγονότα που έγιναν στη Σίφνο).

 

146π.Χ.-324π.Χ.: Η Σίφνος διετέλεσε υπό ρωμαϊκή κατοχή.

 

1207-1262: Φραγκοκρατία.

 

1279-1307: Επανήλθε στην κυριαρχία του Βυζαντίου.

 

1537-1566: Ο Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα προσάρτησε το νησί στο οθωμανικό κράτος, ενώ με εξαίρεση μικρά διαλείμματα, ηγεμόνευσαν οι Γοζαδίνοι υπό τουρκική επικυριαρχία έως το 1617.

 

1617-1821: Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας το νησί διοικούσε ο Τούρκος αρχηγός του στόλου (Καπουδάν Πασά).

 

1642: Ο μεγαλέμπορος και επίτροπος της Σίφνου Βασίλειος Λογοθέτης ίδρυσε το μοναστήρι της Παναγίας της Βρυσιανής.

 

1646-1797: Η Σίφνος υπήρξε έδρα Αρχιεπισκοπής με δικαιοδοσία σε έντεκα νησιά και έδρα της Επισκοπής Σιφνομήλου (1797-1852).

 

1650: Πάνω σε θεμέλια αρχαίου ναού χτίστηκε ο ναός της Πολιούχου της Σίφνου Παναγίας της Χρυσοπηγής, που είναι σήμερα ένας από τους 230 ναούς που λειτουργούνται.

 

1687-1854: Περίοδος ακμής της Παιδείας στη Σίφνο, λειτούργησε η περίφημη Σχολή του Αγίου Τάφου, γνωστή ως “Παιδευτήριον του Αρχιπελάγους”.

 

1770-1774: Η Σίφνος διετέλεσε υπό ρωσική κατοχή.

 

1821: Στον κατάλογο των ορκισμένων φιλικών αναφέρονται και οι Σίφνιοι Νικόλαος Γρυπάρης, Δημήτριος Λαγός και Γεώργιος Μπάος. Το 1821 ο σχολάρχης Νικόλαος Χρυσόγελος (1780-1857) ύψωσε τη σημαία της Επανάστασης στη σχολή της Σίφνου και αφού τέθηκε επικεφαλής 150 Σιφνιών πολεμιστών αποβιβάστηκε στην Πελοπόννησο, όπου ανέπτυξε πολύμορφη αγωνιστική δράση.

 

1883: Οι Καμάρες καθιερώθηκαν ως επίσημο λιμάνι του νησιού.

 

Το 1914 ο ενιαίος Δήμος Σιφνίων που ιδρύθηκε το 1836 διαιρέθηκε σε δύο Κοινότητες της Απολλωνίας και του Αρτεμώνα.

 

1941-1944: Η Σίφνος γνώρισε την ιταλική κατοχή.

 

1999: Οι δύο Κοινότητες της Σίφνου ενώθηκαν και αποτελούν τον ενιαίο Δήμο Σίφνου.

Απολλώνια

Η Απολλώνια βρίσκεται στα ανατολικά της Σίφνου, είναι χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε τρεις λόφους και απέχει περίπου 6 χιλιόμετρα από τις Καμάρες, το κεντρικό λιμάνι της Σίφνου. Σύμφωνα με την παράδοση το τοπωνύμιό της σημαίνει πόλη αφιερωμένη στην λατρεία του Απόλλωνα (Απόλλωνα του Έναργου). Επίσης ονομάζεται και Σταυρί πιθανόν λόγω του σταυρού που σχηματίζεται από τα σπίτια του οικισμού.

Η Απολλωνία είναι η πρωτεύουσα της Σίφνου από το 1936 και η έδρα του δήμου Σιφνιών μέχρι το 1914. Αργότερα με την διάσπαση του δήμου Σιφνιών γίνεται η έδρα της κοινότητας Απολλωνίας μέχρι το 1998 όπου και πάλι ενώθηκαν οι κοινότητες υπό την αιγίδα του Δήμου Σιφνιών για μια ακόμα φορά το 1999.

Η Απολλωνία αποτελεί το διοικητικό και εμπορικό κέντρο του νησιού, ενώ εδώ υπάρχουν τα πάντα που μπορεί να ζητήσει ο επισκέπτης. Τουριστικά γραφεία, ξενοδοχεία, διαμερίσματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενοικιάσεις αυτοκινήτων, πρακτορεία εφημερίδων, δημοτικό γραφείο πληροφοριών, διάφορα εστιατόρια με ντόπιες λιχουδιές και μεζέδες, ζαχαροπλαστεία, παραδοσιακά καφενεία, φούρνο, περίπτερο και μεγάλη ποικιλία καταστημάτων.

 


Καμάρες

Η πρώτη εικόνα που αντικρίζει κανείς μόλις φτάσει στην Σίφνο είναι το λιμάνι της, οι Καμάρες. Το λιμάνι πρωτοκατασκευάστηκε το 1907 και επεκτάθηκε το 1950. Ο ομώνυμος οικισμός άρχισε να δημιουργείται στα τέλη του 19ου αιώνα. Το τοπωνύμιο Καμάρες (τοξωτή ασπίδα ή θολωτή στέγη) προήλθε από τις πολλές σπηλιές που υπήρχαν παλαιότερα στην βραχώδη νότια ακτή του όρμου. Σήμερα στο σημείο αυτό συναντά κανείς σπίτια, μαγαζιά και υπόγειες αποθήκες όπου σύρονται οι βάρκες το χειμώνα για να προστατεύονται από τον καιρό.

Οι Καμάρες είναι το μεγαλύτερο παραλιακό χωρίο (εκτός από λιμάνι) της Σίφνου. Ο κεντρικός οικισμός απλώνεται στη δεξιά πλευρά του όρμου των Καμαρών. Εκεί βρίσκεται η αποβάθρα του λιμανιού, πρακτορεία πλοίων, καταστήματα, παντοπωλεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, μικρά ξενοδοχεία και διαμερίσματα, εργαστήρια ζαχαροπλαστικής και αγγειοπλαστικής, το περίφημο εκκλησάκι της Αγίας Άννας και ότι άλλο μπορεί να χρειαστεί κανείς. Στις δυτικές παρυφές του οικισμού συναντάμε σπίτια και επαύλεις εύπορων και γνωστών Σιφναίων.

 


Βαθύ

Ένας μικρός ήρεμος οικισμός (περίπου 60 μόνιμους κατοίκους σήμερα), ο οποίος με τον απάνεμο ορμίσκο και  την πανέμορφη αμμουδιά του γίνεται ένας από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς της Σίφνου. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι το Βαθύ αποτελεί έναν από τους παλαιότερους οικισμούς αγγειοπλαστών στο νησί και από εδώ γινόταν παλαιότερα η εξαγωγή των περίφημων σιφνέικων τσουκαλιών προς τις αγορές των άλλων Κυκλάδων, της Κρήτης, της Κύπρου καθώς και της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου.

Βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του νησιού και απέχει περίπου 10 χλμ. από την Απολλωνία και περίπου 16 χλμ. από τις Καμάρες.

 


Φάρος – Χρυσοπηγή

Ο όρμος του Φάρου βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του νησιού και απέχει περίπου 8-9 χιλιόμετρα από την Απολλώνια. Το τοπωνύμιο Φάρος οφείλεται προφανώς στην εγκατάσταση φάρου (μεγάλου παράκτιου φανού) στην είσοδο του λιμανιού και θεωρείται γενικότερα το ασφαλέστερο λιμάνι του νησιού, του οποίου μάλιστα ήταν και το επίσημο λιμάνι μέχρι το 1883. Ο φάρος αυτός βρίσκεται στα δεξιά της εισόδου του λιμανιού και παράπλευρα στο μοναστήρι του Σταυρού από το οποίο απολαμβάνει κανείς την μαγευτική θέα.

Ο μικρός οικισμός περιλαμβάνει εστιατόρια, παντοπωλεία και ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια ή διαμερίσματα, ενώ αποτελεί ένα μικρό γραφικό ψαροχώρι που το περιβάλουν πολλές όμορφες παραλίες όπως της Φασολού, του Φάρου και τού Γλυφού.

 


Κάστρο

Το Κάστρο βρίσκεται στα ανατολικά του νησιού και απέχει γύρω στα 3,5 χιλιόμετρα από την Απολλώνια. Σίγουρα βρίσκεται στην ομορφότερη πλευρά του νησιού με μαγευτική θέα και ειδυλλιακό ηλιοβασίλεμα.

Το Κάστρο είναι ο πιο παλιός οικισμός του νησιού και αποτελεί καθαρό δείγμα της ενετικής περιόδου. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο είναι χτισμένος πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης Άστυ. Το τοπωνύμιο Κάστρο σημαίνει φρούριο και ήταν η πρωτεύουσα του νησιού και η έδρα της Αρχιεπισκοπής της Σίφνου μέχρι το 1836. Σήμερα θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει κανείς υπαίθριο μουσείο.

 


Αρτεμώνας

Ο Αρτεμώνας βρίσκεται στα ανατολικά του νησιού και μόλις ενάμιση με 2 χιλιόμετρα μακριά από την Απολλωνία. Αποτελεί έναν ωραιότατο χωριό, πραγματικό στολίδι με περιποιημένα νεοκλασικά αρχοντικά, όμορφους κήπους και λουλουδιασμένες πολύχρωμες αυλές που δένουν αρμονικά με τα κάτασπρα σπίτια. Στην κορυφή του λόφου βρίσκονται τα ίχνη μιας σειράς ανεμόμυλων από τους οποίους μόνο δύο σώζονται σε καλή κατάσταση, ενώ από κει ψηλά προσφέρεται μια μοναδική πανοραμική θέα όλου του νησιού από το Κάστρο, τα γύρω νησιά, τους κεντρικούς οικισμούς μέχρι και τις Καμάρες. Ίσως θα πρέπει να αναφέρουμε ότι είναι το χωριό όπου γεννήθηκε και ο εθνικός ήρωα της Σίφνου Νικόλαου Χρυσόγελου.

Το Κάστρο

Πρωτεύουσα της Σίφνου κατά την αρχαία, τη μεσαιωνική και τη νεότερη περίοδο έως το 1836, καθώς και έδρα της Αρχιεπισκοπής Σίφνου (1646-1797) και Επισκοπής Σιφνομήλου (1797-1852). Ο επισκέπτης μπαίνει σήμερα στο Κάστρο από τις παλιές εισόδους-στοές, τις “λόζιες”, τις οποίες άλλοτε ασφάλιζαν και προστάτευαν πολεμικοί πύργοι. Δρόμοι και πλατεία μέσα στο Κάστρο είναι κτισμένοι πάνω από τις στέγες μονώροφων σπιτιών, που χρησιμοποιούνται σήμερα ως αποθήκες. Οι παλιές καπνοδόχοι των ισόγειων κατοικιών για την εξαγωγή του καπνού από το τζάκι κατασκευάζονταν στον κάθετο τοίχο που οριοθετούσε το δρόμο.

Στο κάστρο υπάρχουν σήμερα ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια και εργαστήρια ζαχαροπλαστικής. Τέλος στα νότια ριζά του λόφου του Κάστρου βρίσκεται ο Γιαλός ή Σεράλια (σεράγια, σαράι, τουρκικά «saray»), το αρχαίο λιμάνι της Σίφνου, που σημαίνει «παλάτ», ίσως από τις μεγαλόπρεπες οικοδομές που υπήρχαν στα χρόνια της τουρκοκρατίας στην κοιλάδα του Γιαλού. Εδώ υπάρχουν ψαροταβέρνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

 


Εκκλησίες – Μοναστήρια

Πολλές από τις εκκλησίες και τα μοναστήρια της Σίφνου έχουν χαρακτηριστεί ιστορικά μνημεία και έχουν τεράστιο ιστορικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Χαρακτηριστικά αναφέρονται τα εξής: Παναγία η Αγγελόκτιστη στην Καταβατή, Μοναστήρι του προφήτη Ηλία του Ψηλού, Μοναστήρι του Χρυσοστόμου στο Κάτω Πετάλι, Παναγία τα Γουρνιά στο Πάνω Πετάλι, Άγιος Αντύπας στο Πάνω Πετάλι, Άγιος Κωνσταντίνος στον Αρτεμώνα, Παναγία της Άμμου και Παναγία η Κόγχη στον Αρτεμώνα, Παναγία Ελεούσα στο κάστρο, Μοναστήρι Παναγίας Πουλάτης, Παναγία του Βουνού, Μοναστήρι της Παναγίας της Χρυσοπηγής.

Στο νησί υπάρχουν συνολικά 227 εκκλησίες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν όλες οι εκκλησίες του Κάστρου, καθώς η εκκλησία της Χρυσοπηγής, Παναγίας Βρύσης, Μονή Πανάγιας Βουνού, Αγγελόκτιστη Καταβατής, Άγιος Σώζων, Παναγιά η Κόχη, Παναγία τα Γουρνιά, Παναγία η Άμμο, Άγιος Γεώργιος Αφέντης, Άγιος Λουκάς, Άγιος Κωνσταντίνος.

 


Αρχαίοι Πύργοι – Αρχαίες Ακροπόλεις – Παλαιά Ορυχεία

Πενήντα πέντε αρχαίοι πύργοι, βρίσκονται διάσπαρτοι, σε όλο το νησί. Οι αρχαιότεροι, είναι κτισμένοι, τον 6ο π.χ αιώνα και οι τελευταίοι τον 3ο π.χ. αιώνα. Σε καλή κατάσταση είναι μόνο ο Άσπρος. Οι πύργοι κτίσθηκαν μετά την επιδρομή των Σαμίων και σκοπό είχαν να στέλνουν σήματα στις αρχαίες ακροπόλεις. Αργότερα το δίκτυο αναπτύχθηκε και τα σύστημα ανταλλαγής σημάτων απλώθηκε σε ολόκληρο το νησί. Η μέθοδος επικοινωνίας όπως αναφέρει ο Θουκυδίδης, πρέπει να ήταν ο καπνός και η φωτιά.

 


Αρχαιολογικό Μουσείο

Στο Κάστρο λειτουργεί Αρχαιολογικό μουσείο με έκθεση συλλογής αρχαϊκών και ελληνιστικών γλυπτών. Αναπαλαιώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και από το 1986 λειτουργεί κανονικά.

 


Μουσείο Λαογραφικό και Λαϊκής Τέχνης

Στην Απολλωνία (στην κεντρική πλατεία Ηρώων) υπάρχει λαογραφικό μουσείο, ιδιοκτησίας του Συνδέσμου Σιφνίων και περιλαμβάνει εκθέματα από την παραδοσιακή ζωή του νησιού όπως αγροτικά εργαλεία, είδη οικιακής χρήσης, τοπικές ενδυμασίες, κ.α.

 


Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης

Βρίσκεται στη Μονή της Βρυσιανής. Στο χώρο του εκτίθενται χειρόγραφα, περγαμηνές με κώδικες, έντυπα παλαιών εκδόσεων, Ευαγγέλιο του 1796, λειψανοθήκες, εξαπτέρυγα, ιερά σκεύη, άμφια, εικόνες, το κεντητό φελόνι της Κασσιανής κ.α.

 


Παραδοσιακοί Οικισμοί

Οι οικισμοί της Σίφνου χαρακτηρίζονται από μια πολυμορφία. Η  ρυμοτομία στην περιοχή του Κάστρου έχει καθαρά αμυντικό χαρακτήρα. Ο οικισμός του Κάστρου διατηρεί αναλλοίωτο το μεσαιωνικό χαρακτήρα του με τα στενά σοκάκια γεμάτα από σκαλισμένες μαρμάρινες σαρκοφάγους, τις λόντζιες (πύλες από τις οποίες εισέρχεται κανείς στον οικισμό) και φυσικά τα ερείπια του κάστρου που δέσποζε στην κορυφή του. Τα πιο πολλά σπίτια είναι δίπατα και τρίπατα διαμπερή.

Οι περισσότεροι παραδοσιακοί οικισμοί είναι συγκεντρωμένοι στο κεντρικό οροπέδιο του νησιού με αποτέλεσμα να μην διαχωρίζονται τα όρια τους δίνοντας την εντύπωση ενός συνεχόμενου οικισμού χωρίς αρχή και τέλος. Ένας παραδοσιακός πεζόδρομος  από τον Αρτεμώνα φτάνει έως την Καταβατή αφού περάσει από τους οικισμούς του Άνω Πεταλιού και της Απολλωνίας, ενώ υπάρχει σύνδεση, με πλακόστρωτο, με τον Αϊ-Λούκα, τα Εξάμπελα, το Κάτω Πετάλι και το Κάστρο.

Η περιοχή του Αρτεμώνα φημίζεται και για τα αρχοντικά της σπίτια. Σε όλα τα παράλια έχουν αναπτυχθεί οικισμοί παράλληλα με τον αιγιαλό. Τα πρώτα κτίσματα ήταν παλιά αγγειοπλαστεία με καμίνια τα οποία χτίζονταν κοντά στην παραλία προκειμένου να έχουν άμεση πρόσβαση σε καΐκια για να φορτώνουν τα κεραμικά.

 


Αρχαιολογικός Χώρος Αγίου Ανδρέα – Εκθετήριο

Πρόκειται για το νεότερο και το πιο σύγχρονο μουσείο του νησιού (ανοιχτό για το κοινό από το 2010). Εδώ εκτίθενται διάφορα επιλεγμένα ευρήματα από τις ανασκαφές της περιοχής καθώς και πλούσιο έντυπο και ηλεκτρονικό εποπτικό υλικό τόσο για την Ακρόπολη του Αγ. Ανδρέα όσο και για το υπόλοιπο νησί (Αρχαίο Άστυ-Κάστρο Σίφνου, Μεταλλεία Σίφνου, Αρχαίοι πύργοι) από τους προϊστορικούς χρόνους έως την ύστατη αρχαιότητα. To 2012 ο χώρος τιμήθηκε με το βραβείο EUROPA NOSTRA ως εξαιρετικό παράδειγμα διατήρησης και ανάδειξης της πολιτιστικής  κληρονομιάς.

Λειτουργεί όλο το χρόνο καθημερινά εκτός Δευτέρας και αργιών από τις 8:30 το πρωί ως τις 15:00. (τηλ. 22840 31 488)

 


Αρχαιολογικό Μουσείο Σίφνου, στο Κάστρο

Το κτήριο κατασκευάστηκε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία στη δεκαετία του ‘70 σε οικόπεδο που δώρισε ο Σιφνιός καθηγητής Γ. Μαριδάκης και στεγάζεται σε διώροφο κτήριο στο εσωτερικό του χωριού. Αναπαλαιώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και από το 1986 λειτουργεί κανονικά. Στις συλλογές του περιλαμβάνει ευρήματα από διάφορες θέσεις του νησιού όπως: Γλυπτά (επιτύμβια, αγάλματα, αρχιτεκτονικά μέλη κ.λ.π.) από την αρχαϊκή μέχρι και τη ρωμαϊκή εποχή (6ος αιώνας π.Χ. – 1ος αιώνας π.Χ.), κεραμικά από το Κάστρο από τη γεωμετρική μέχρι και την ελληνιστική εποχή ( 8ος αιώνας π.Χ. – 2ος αιώνας π.Χ.), και νομίσματα. Από τα σημαντικότερα εκθέματα του είναι η ανθεμωτή επίστεψη μαρμάρινης επιτύμβιας στήλης ( 4ου αιώνας π.Χ.), το κεφάλι από μαρμάρινο γυναικείο άγαλμα (4ος αι. π.Χ.) το κεφάλι κούρου από μάρμαρο (μέσα 6ου αι. π.Χ.), το μαρμάρινο ιωνικό κιονόκρανο (6ου αι. π.Χ.), η μαρμάρινη επιτύμβια στήλη (ελληνιστικών χρόνων).

Λειτουργεί καθημερινά εκτός Δευτέρας και αργιών. Πληροφορίες: τηλ. 22840 31 022

 


Λαογραφικό Μουσείο, στην Απολλωνία

Στεγάζεται στην κεντρική πλατεία (πλατεία Ηρώων) στην Απολλωνία. Το μουσείο είναι ιδιοκτησία του Συνδέσμου Σιφνίων  και περιλαμβάνει εκθέματα από την παραδοσιακή ζωή του νησιού όπως αγροτικά εργαλεία, είδη οικιακής χρήσης, τοπικές ενδυμασίες, κλπ. Κυριότερα εκθέματά του είναι η συλλογή σπαθιών και τουφεκιών, η συλλογή παλαιών ενδυμασιών, ξυλόγλυπτα και μπαούλα, κεντήματα και δαντέλες, είδη οικιακής χρήσεως (ανάμεσα τους και κουτάλια & μαχαίρια από την Κωνσταντινούπολη), αγροτικά σκεύη, είδη ψαθοπλεκτικής (όπως τα περίφημα σιφνέικα σκιάδια), μελισσοκομικής και αγγειοπλαστικής, προτομές σιφνιών προσωπικοτήτων, αρχεία εφημερίδων Σίφνου.

Το μουσείο εμπνεύστηκε και οργάνωσε ο Σιφνιός δάσκαλος, συγγραφέας και λαογράφος Αντώνης Τρούλλος.

Λειτουργεί τη θερινή περίοδο. Πληροφορίες: τηλ. 22840 33 730

 


“Εμείς παλιά στα σπίτια μας” – Έκθεση Λαογραφικού Υλικού “Ιωάννης Ατσόνιος”, στον Αρτέμωνα

Πρόκειται για ένα παλιό σιφνέικο σπίτι παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και είναι διαμορφωμένο   όπως τα περισσότερα σιφνέικα σπίτια της παλιότερης εποχής με παραδοσιακά έπιπλα, εργόχειρα, κάδρα (φωτογραφίες, γκραβούρες, λιθογραφίες), καθρέφτες, λάμπες από οπαλίνα, πήλινα σκεύη, ραπτομηχανή, ένα γραμμόφωνο του 1900, ένα λίκνο του 1880 από την Κωνσταντινούπολη, μια εταζέρα του 1880, πολίτικους τσεβρέδες, πολίτικους δίσκους, παραδοσιακές φορεσιές,   ένα ραδιόφωνο της εποχής του μεσοπολέμου, παλιές εφημερίδες, προικοσύμφωνα κ.α. Εδώ εκτίθενται επίσης ατομικά και υπηρεσιακά έγγραφα του Αρτεμωνιάτη ποιητή Ιωάννη Γρυπάρη καθώς και ο καναπές του ποιητή.

Η έκθεση οργανώθηκε και λειτουργεί από το 2008 από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου.

Λειτουργεί από τις 15 Ιουλίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου τις απογευματινές ώρες (19:00-23:00)

 


Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης, στη Μονή Βρύσης στα Εξάμπελα

Πρόκειται για «Σπουδή για τη Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Σίφνο» σε χώρο του μοναστηριού της Παναγίας της Βρύσης ή Βρυσιανής. Στο χώρο του εκτίθενται χειρόγραφα, περγαμηνές με κώδικες, έντυπα παλαιών εκδόσεων, Ευαγγέλιο του 1796, λειψανοθήκες, εξαπτέρυγα, ιερά σκεύη, άμφια, εικόνες, το κεντητό φελόνι της Κασσιανής κ.α.

Πληροφορίες: τηλ. 22840 31 937

Η Σίφνος είναι πάρα πολύ γνωστή για τον πολύ μεγάλο αριθμό των εκκλησιών της. Εκτός όμως από τον πολύ εντυπωσιακό αριθμό αυτών (235 εκκλησίες και εξωκκλήσια) είναι επίσης  σημαντικό να γνωρίζει ο επισκέπτης  ότι σχεδόν όλες οι εκκλησίες εορτάζουν την παραμονή της γιορτής του πολιούχου τους Αγίου οπότε και διοργανώνονται τα ονομαστά πανηγύρια της Σίφνου.

 

Ο θεσμός του «πανηγυρά» δηλαδή του πιστού που αναλαμβάνει την φύλαξη και την συντήρηση της εικόνας της εκκλησίας για ένα χρόνο στο σπίτι του, καθιστά τα πανηγύρια της Σίφνου μοναδικά στο είδος τους.

 

Ο “πανηγυράς” αναλαμβάνει επίσης να χρηματοδοτήσει την πλήρη διοργάνωση του πανηγυριού που περιλαμβάνει: το άσπρισμα, τον σημαιοστολισμό, το καθάρισμα της εκκλησίας, τον προσφερόμενο άρτο, το φαγητό που είναι συνήθως ρεβυθάδα και μακαρόνια με κρέας, αλλά και το κρασί που θα καταναλωθεί στο πανηγύρι, καθώς επίσης και τους μουσικούς, δηλαδή έναν βιολιστή και έναν λαουτιέρη οι οποίοι αποτελούν το επονομαζόμενο “τακίμι”.

 

Δρώμενα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους:

 

Ιανουάριος

24 Ιανουαρίου Αγίου Γρηγορίου και Μαργαρίτας, στη Γιαβρούχα Χερρονήσου

 


Φεβρουάριος

1 Φεβρουαρίου Συμεών Θεοδόχου, στη Μονή Αγίου Συμεών

 


Μάιος

4 Μαΐου Αγίας Ειρήνης, στη Χώνη Χερρονήσου

 


Ιουλίος

  • 12 Ιουλίου Συλβέστρου και Γαβριήλ, στα Μεταλλεία Αγίου Συλιβέστρου
  • 12 Ιουλίου Ταξιαρχών Βαθιού, πλάι στην αποβάθρα του Βαθιού
  • 17 Ιουλίου ανήμερα το πρωί Αγίας Μαρίνας, στο Φλάμπουρο πίσω από το βουνό του Προφήτη Ηλία
  • 19 Ιουλίου του Προφήτη Ηλία του Θεσβήτου, στη κορυφή του βουνού του Προφήτη Ηλία
  • 19 Ιουλίου του Αϊ-Νηλιά του Κοντού, πάνω από τον Πλατύ Γιαλό
  • 25 Ιουλίου ανήμερα το πρωί Κοίμησις της Αγίας Άννης Βίγλας-Βαθιού, στο ύψωμα πριν το Βαθύ
  • 26 Ιουλίου Αγίου Παντελεήμονα Χερρονήσου, στην εκκλησία του Αγίου Πολύκαρπου στη Χερρόνησο
  • 26 Ιουλίου Αγίου Παντελεήμονα, στην εκκλησία Αγίου Χαραλάμπους στη Χερρόνησο

 


Αύγουστος

  • 6 Αυγούστου Μεταμόρφωση του Σωτήρος, στην εκκλησία Σωτήρας
  • 16 Αυγούστου ανήμερα πρωί, Παναγίας Κοίμησις, στα Λαγκαδάκια
  • 16 Αυγούστου το πρωί, Παναγία το Ανεμορδίλη, στην Ανεμορδίλη
  • 19 Αυγούστου ανήμερα το πρωί, Ανδρέου Στρατηλάτη, Αϊ-Ντρια, στους πρόποδες του Αγίου Ανδρέα
  • 28 Αυγούστου Αποτομή κεφαλής Ιωάννου Προδρόμου, στον Αϊ-Γιάννη του Μαύρου χωριού
  • 28 Αυγούστου Αϊ-Γιάννη του Σιδερού
  • 28 Αυγούστου Αϊ-Γιάννης της Χώρας
  • 31 Αυγούστου ανήμερα το πρωί, Κατάθεση Τιμίας Ζώνης Θεοτόκου
  • 31 Αυγούστου Αγίου Συμεών Στυλίτη, στην κορυφή του Αγίου Συμεών
  • 31 Αυγούστου Παντοκράτορα, πριν τη διασταύρωση Πλατύ Γιαλού- Χρυσοπηγής

 


Σεπτέμβριος

  • 5 Σεπτεμβρίου Ταξιαρχών Βαθιού, στη Μονή Ταξιαρχών Βαθιού
  • 6 Σεπτεμβρίου Αγίου Σώζοντος, στον Άγιο Σώστη Μεταλλεία
  • 7 Σεπτεμβρίου Παναγίας Βρυσιανής, στη Μονή Βρύσης
  • 13 Σεπτεμβρίου Ύψωση Τιμίου Σταυρού, στο Σταυρό Φάρου
  • 13 Σεπτεμβρίου Σταυρού Χώνης, στη Χώνη Χερρονήσου
  • 15 Σεπτεμβρίου Αγίου Νικήτα Μεγαλομάρτυρος, στην κορυφή βουνού Αϊ-Νικήτα τ’ Αντρί

 


Οκτώβριος

  • 25 Οκτωβρίου Αγίου Δήμου, στην Πέτση

 


Νοέμβριος

  • 7 Νοεμβρίου Παμμεγίστων Ταξιαρχών, στη Μερισίνη

 


Δεκέμβριος

  • 6 Δεκεμβρίου Νικολάου του Θαυματουργού, στα Αερινά

 


Υπάρχουν και τα πανηγύρια:

του Αγίου Γεωργίου Χερρονήσου, του Αγίου Γεωργίου περιοχής Κοντού, του Αγίου Γεωργίου στα Λειβαδάκια και της Αναλήψεως της Παναγίας της Χρυσοπηγής που είναι όλα μετακινούμενα λόγω Πάσχα.

Καμάρες

Βρίσκεται στο δυτικό μέρος της Σίφνου, δίπλα στο λιμάνι της και απέχει από την Χώρα περίπου 5χιλ. Είναι η μεγαλύτερη παραλία της Σίφνου, καλά οργανωμένη και έχει τιμηθεί με την «Μπλε Σημαία». Έχει εύκολη πρόσβαση και πολλά μαγαζιά για διασκέδαση. Στην περιοχή υπάρχουν μικρά ξενοδοχεία, διαμερίσματα ή και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

 


Βαθύ

Η παραλία «Βαθύ» βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του νησιού σε απόσταση 10χιλ. από την Χώρα. Είναι αμμουδιά και τα αβαθή νερά της την κάνουν ιδανική επιλογή για οικογένειες με παιδιά. Εύκολη οδική πρόσβαση, αλλά και με καΐκια από το λιμάνι στις Καμάρες για πιο γρήγορη πρόσβαση.

 


Χρυσοπηγή

Βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του νησιού και απέχει γύρω στα 9 χιλιόμετρα από την Χώρα.

 


Πλατύς Γιαλός

Μια από τις μακρύτερες αμμώδης παραλίες του νησιού και απέχει περίπου 10χιλ. από την Χώρα. Η παραλία και η περιοχή είναι καλά οργανωμένη με εύκολη και συχνή πρόσβαση και έχει ξενοδοχεία, διαμερίσματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια και παραλιακά κέντρα για όλων των ειδών τους επισκέπτες.

 


Φάρος

Γραφική αμμώδης παραλία με καταγάλανα νερά. Εκτείνεται στα νοτιοανατολικά της Σίφνου μπροστά στον παραδοσιακό ομώνυμο οικισμό ψαράδων και απέχει περίπου 7χιλ από την Χώρα. Έχει ξενοδοχεία, διαμερίσματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια και πολλές ταβέρνες. Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη και αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για οικογένειες με παιδιά.

Αστυνομία: 22840 31 210
Λιμεναρχείο: 22840 33 617
Περιφερειακό Ιατρείο: 22840 31 315
ΕΛΤΑ: 22840 31 329
Αρχαιολογικό Μουσείο: 22840 31 022
Λαογραφικό Μουσείο: 22840 31 341
Εκκλησιαστικό (Ι.Μ. Βρύσης): 22840 31 335
Μουσείο Ακρόπολης: 22840 31 488

Κατά τη θερινή περίοδο το νησί συνδέεται ακτοπλοϊκά με τον Πειραιά και με τα νησιά της γραμμής Μήλου (Κύθνο, Σέριφο, Κίμωλο, Μήλο)  καθημερινά και με Σίκινο, Ίο, Φολέγανδρο,  Σαντορίνη δυο με τρεις φορές τη βδομάδα.

 

Η διάρκεια του ταξιδιού από τον Πειραιά με τα συμβατικά οχηματαγωγά πλοία της γραμμής είναι 5-6 ώρες και με τα  ταχύπλοα 2-3 ώρες. Συνδέεται επίσης ακτοπλοϊκά με πολλά νησιά των Κυκλάδων: Πάρο, Νάξο, Μύκονο, Τήνο, Άνδρο, Σύρο, Φολέγανδρο, Ίο, Σαντορίνη κ.ά.

 

Η πυκνότητα των δρομολογίων στη θαλάσσια συγκοινωνία διαμορφώνεται ανάλογα με την εποχή. Γι αυτό είναι σκόπιμο πριν να ταξιδέψει ο ενδιαφερόμενος από και προς το νησί να επικοινωνεί με τα αρμόδια λιμεναρχεία ή τα πρακτορεία των πλοίων.

 


Λιμεναρχεία:

Λιμεναρχείο Σίφνου: 22840 33 617
Λιμεναρχείο Πειραιά: 210 45 11 310, -7

 


Πρακτορεία Πλοίων Σίφνου:

AEGEAN THESAURUS TRAVEL: 22840 33 151
CHRISOPIGI TRAVEL: 22840 71 523
KATSOULAKIS TRAVEL: 22840 31 700 22840 31 004
PODOTAS GROUP: 22840 33 081 22840 31 793
XIDIS TRAVEL: 22840 31 895 22840 31 217

 


Για πληροφορίες, online κράτηση εισιτηρίων και δρομολόγια πλοίων επισκεφτείτε κάποια από τις ιστοσελίδες:

www.openseas.gr,

www.aktoploika.gr,

www.yen.gr,

www.gtp.gr.

 


Τα πλησιέστερα στη Σίφνο αεροδρόμια είναι της Μήλου και της Πάρου. Για έκτακτες ανάγκες λειτουργεί οργανωμένο ελικοδρόμιο κοντά στη μονή της Παναγίας της Βρυσιανής στα Εξάμπελα.