Σκύρος

Η Σκύρος ένα νησί με ιστορία αιώνων και σημαντική παρουσία στην πορεία της Ελληνικής πραγματικότητας, είναι ένα από τα πιο όμορφα νησιά της Ελλάδας.

Αγκαλιασμένη από τα γαλάζια νερά του Αιγαίου, με πλούσια βλάστηση και εντυπωσιακή μορφολογία, αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για διακοπές απόλαυσης και ξενοιασιάς.

Ανήκει στις Βόρειες Σποράδες και βρίσκεται πολύ κοντά με την Εύβοια. Στη Σκύρο συνυπάρχει σε απόλυτη αρμονία το πράσινο με το γαλάζιο δημιουργώντας τοπία και εικόνες μαγευτικής ομορφιάς.

Όποια στιγμή του χρόνου επισκεφθείτε τη Σκύρο, σίγουρα θα μαγευτείτε από την πληθώρα χρωμάτων, που ανάλογα με την εποχή κυριαρχούν στο φυσικό τοπίο.

Διάσπαρτα κυρίως στο βόρειο τμήμα του νησιού, υπάρχουν γραφικοί οικισμοί, κάθε ένας με τη δική του ξεχωριστή ομορφιά που συμπληρώνει όμως τη γενική εικόνα της Σκύρου που κατακτά τους επισκέπτες της.

Από τη Χώρα ή Χωριό που είναι η πρωτεύουσα του νησιού σε μαγευτικούς οικισμούς όπως ο Πεύκος, η Ατσίτσα, τα Μαγαζιά ή ο Μώλος, θα συναντήσετε πανέμορφα τοπία και μαγευτικούς προορισμούς για τις διακοπές σας.

Είτε αναζητάτε προορισμό για διακοπές ηρεμίας και χαλάρωσης, είτε διακοπές γεμάτες δραστηριότητες και περιπέτεια, η Σκύρος προσφέρει κάτι ξεχωριστό για τον καθένα.

Στη Σκύρο βρίσκονται μερικές από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας. Η μεγάλη παραλία με τη χρυσαφένια αμμουδιά που ενώνει τα Μαγαζιά με το Μώλο, είναι κλασσικό παράδειγμα της ποιότητας που θα συναντήσετε στις παραλίες της Σκύρου.

Πεντακάθαρα νερά, όμορφα τοπία και σε πολλές περιπτώσεις με πεύκα που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα, με χρυσαφένιες αμμουδιές ή μαργαριταρένια βότσαλα, σίγουρα θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε και να απολαύσετε τις παραλίες της Σκύρου κατά τη διάρκεια των διακοπών σας.

Η Σκύρος είναι ένα νησί με πολύ πράσινο και πολλές φυσικές ομορφιές, που εναλλάσσονται και δημιουργούν μαγευτικά τοπία. Στην Ατσίτσα τα πεύκα φτάνουν μέχρι τα γαλαζοπράσινα νερά της θάλασσας, ενώ στα Πουριά οι βράχοι και τα ερείπια του αρχαίου λατομείου σκυριανού πωρόλιθου, δημιουργούν ένα επιβλητικό και συνάμα γαλήνιο τοπίο.

Στην νότια πλευρά της Σκύρου, όπου το περιβάλλον είναι άγριο και θυμίζει βουνό, ζούσαν παλιότερα τα Σκυριανά αλογάκια, σήμα κατατεθέν της Σκύρου, τα οποία σήμερα απειλούνται με εξαφάνιση. Ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας δίνει τη δυνατότητα εξάσκησης πολλών σπορ όπως ορειβασία, αναρρίχηση, ποδηλασία, wind surfing, θαλάσσιο σκι, ενώ παράλληλα προσφέρεται για off-road διαδρομή με μηχανή ή 4×4 οχήματα.

Σε όλο το νησί υπάρχουν πολλές βυζαντινές εκκλησίες, διατηρητέα μνημεία της Βυζαντινής περιόδου, ενώ το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στέκει αγέρωχο στο πέρασμα των αιώνων, σκαρφαλωμένο πάνω στο βράχο, γεμάτο μνήμες και πληροφορίες για τη Σκύρο και τη ζωή της.

Επίσης, η Σκύρος είναι διάσημη για τα κεραμικά της, τα ξυλόγλυπτα έπιπλα και την ιδιαίτερη εσωτερική αρχιτεκτονική των σπιτιών της. Τα αγροτικά προϊόντα της Σκύρου είναι εκλεκτά λόγω του ότι χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό οι παραδοσιακές μέθοδοι παραγωγής. Τυριά, μέλι, βότανα, φρούτα και λαχανικά, αλλά και κρέας, ψάρια και θαλασσινά, αποτελούν τις πρώτες ύλες για τη σκυριανή κουζίνα.

Μυθολογία

Είναι ένα ήσυχο νησί και είμαστε σίγουροι πως θα σας εντυπωσιάσει η φιλοξενία των ανθρώπων και η ομορφιά που διαθέτει. Υπάρχουν σημαντικά πρόσωπα της Ελληνικής μυθολογίας που συναντάμε στην Σκύρο όπως είναι ο Θησεάς.

Όταν ο Ηρακλής ελευθέρωσε τον Θησέα από τον Άδη εκείνος πήγε στην Σκύρο αφού καταράστηκε τους Αθηναίους. Στη Σκύρο ο Λυκομήδης πιστεύοντας ότι ο Θησεάς είναι ανταγωνιστής τον σκότωσε σπρώχνοντάς τον από γκρεμό.

Ένα άλλο μυθικό πρόσωπο είναι ο Αχιλλέας.  Ζούσε στο παλάτι του Λυκομήδη και ήταν μεταμφισμένος σε γυναίκα. Ο λόγος που κρύφτηκε στο παλάτι, ήταν ότι η μητέρα του φοβόταν ότι θα έπρεπε να πολεμήσει στη Τρόια και έτσι θα είχε ένα άσχημο τέλος. Γιος του Αχιλλέα και της Δηιδάμειας ήταν ο Νεοπτόλεμος, ονομάστηκε έτσι διότι πολέμησε στην Τροία σε πολύ νεαρή ηλικία (12 ετών).

 

Στο παρελθόν είχε διάφορες ονομασίες. Οι ονομασίες αυτές  σχετίζονται με τους κατοίκους που είχαν μείνει σε αυτή ή είχαν σχέση με τη μορφολογία και το εδάφός της. Κάποιες από αυτές τις ονομασίες είναι Αιγίβοτος, Πελασγία και Δολοπία.

Ποιοι ήταν οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού; Πελασγοί, Κάρες, Λέλεγες, Δρύοπες και Δόλοπες.

Λόγω των ευρυμάτων που έχουν εντοπιστεί στην Σκύρο όπως είναι τα λείψανα, θεωρείται ότι κατοικήθηκε από την νεολιθική περίοδο. Η ακμή της Σκύρου πραγματοποιείται την εποχή του χαλκού. Το αποκορύφωμα της ακμής είναι η Μυκηναϊκή περίοδος.

Η Σκύρος κατακτήθηκε από τους Αθηναίους το 475 π.Χ, ενώ το 323 – 322 π.Χ. κυριάρχησαν οι Μακεδόνες. Το 197 π.Χ. την κατέλαβαν οι Ρωμαίοι. Έπειτα ακολούθησε η βυζαντική εποχή όπου η Σκύρος υπήχθη στο θέμα του Αιγαίου και στο νησί διαδόθηκε η χριστιανική θρησκεία.

Το 1204 η Σκύρος όπως και η Σκιάθος, η Σκόπελος και η Μύκονος κατελήφθη από του αδερφούς Γκίζι. Το 1538 ενώ είχε κατακτηθεί από τους Οθωμανούς, η Σκύρος διέθετε πολλά προνόμια. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι δεν υπήρχαν στο νησί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ούτε Τουρκικά στρατεύματα.

Οι κάτοικοι της Σκύρου κατά την Τουρκοκρατία κατέφευγαν στο κάστρο λόγω πειρατικών επιδρομών. Τέλος, είναι πολύτιμη η βοήθεια που πρόσφερε η Σκύρος (τόσο οικονομική όσο και ναυτική) κατά την ελληνική επανάσταση του 1821.

Η Σκύρος είναι ένα νησί με σπουδαίο παρελθόν το οποίο διαθέτει ήθη και έθιμα που έχουν διατηρηθεί με το πέρασμα των χρόνων με σκοπό να μας θυμίζουν την παράδοση του.

Ο Ασπούς είναι ο παραθαλάσσιος οικισμός που θα συναντήσετε στο δρόμο από το λιμάνι προς τη Χώρα (4,5 χλμ. Ν). Από το γειτονικό όρμο Αχίλλι ξεκίνησε, λέει ο μύθος, ο Aχιλλέας για την Tροία. Αξίζει να δείτε και το εργαστήριο σκυριανής κεραμικής. Έπειτα από πεζοπορία 45 λεπτών, φτάνετε στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία (1,5 χλμ. Ν) με πανοραμική θέα στην ευρύτερη περιοχή.

 


Οι Αχερούνες, 10 χλμ νότια της χώρας, είναι ο οικισμός που συγκεντρώνει αρκετούς επισκέπτες στη μεγάλη αμμουδερή παραλία του. Κοντά του βρίσκεται το δημοτικό ιπποδρόμιο, με τα ξακουστά μικρόσωμα σκυριανά αλογάκια (το ύψος τους δεν ξεπερνά τα 1,10 μ.). Αποτελούν τους τελευταίους και σπανιότατους αντιπροσώπους της περίφημης πικερμικής ράτσας των ιππαρίων της παλαιολιθικής εποχής, τα οποία απαντώνται μονάχα στη Σκύρο και στα νησιά Σέτλαντ της Αγγλίας.

 


Ο Πεύκος, 11 χλμ. ΝΔ από τη Χώρα, είναι ένας δασωμένος όρμος, με θαυμάσια παραλία. Στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα μπορείτε να απολαύσετε μια υπέροχη θέα, ενώ από εδώ ξεκινά μια όμορφη διαδρομή, προς τον όρμο του Αγίου Φωκά.

 


Η Ατσίτσα, 18,5 χλμ. Δ από τη Χώρα, είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός, χτισμένος σε πευκόφυτο περιβάλλον εξαιρετικής ομορφιάς με βραχώδεις σχηματισμούς, ιδιαίτερα αγαπητός από τους λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού. Στην ακρογιαλιά του οικισμού θα δείτε τα βαγονάκια με τα οποία μετέφεραν παλιά τα ορυκτά στη θάλασσα.

Αρχαιολογικό Μουσείο Σκύρου

Στις δύο αίθουσες του Μουσείου εκτίθενται ευρήματα που προέρχονται από αρχαιολογικές θέσεις στο νησί και χρονολογούνται από την πρωτοελλαδική περίοδο (2800-1900π.Χ.) έως τα ρωμαϊκά χρόνια.

Χαρακτηριστικά αγγεία είναι το κυπριακής καταγωγής φλασκί, η αττική γεωμετρική πυξίδα με ολόγλυφα ιππάρια στο πώμα και το ζωόμορφο ρυτό (τελετουργικό αγγείο) σε σχήμα ίππου.

Το μουσείο περιλαμβάνει τις εξής κύριες συλλογές:

  • Κεραμική της πρωτοελλαδικής περιόδου (2800-1900π.Χ.) από τη πόλη της Σκύρου, το Παλαμάρι κ.α. .
  • Κεραμική της μυκηναϊκής περιόδου (1600-1100π.Χ.) από διάφορες θέσεις του νησιού.
  • Κεραμική πρωτογεωμετρική (11ος-9ος αι. π.Χ.) από τα παραλιακά νεκροταφεία στα Μαγαζιά.
  • Ευρήματα της πρωτογεωμετρικής και γεωμετρικής περιόδου (900-800π.Χ.).

Στην αυλή εκτίθενται αρχιτεκτονικά μέλη και γλυπτά διαφόρων περιόδων καθώς και σαρκοφάγοι από την πρωτογεωμετρική και τη γεωμετρική περίοδο.

Το μουσείο φιλοξενεί τη σπουδαία λαογραφική Συλλογή της Λ. Κωστίρη εις μνήμη του αδερφού της αρχαιολόγου Ι. Παπαδημητρίου. Βρίσκεται στην πλατεία Μπρουκ και το τηλέφωνο είναι 22220 91 327.

 


Αρχαιολογικός χώρος Μαγαζιά Σκύρου

Mεγάλων διαστάσεων νεκροταφείο κιβωτιόσχημων τάφων της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου (1000-600π.Χ.).

Στην περιοχή και λίγο νοτιότερα βρέθηκαν θαλαμοειδείς τάφοι λαξευμένοι στο βράχο, μυκηναϊκής περιόδου (1600-1100π.Χ.), ενώ στην περιοχή βρίσκονται και τάφοι της Πρωτοελλαδικής περιόδου (3η χιλιετία π.Χ.).

 


Λαογραφικό Μουσείο Σκύρου (Μουσείο Φαλτάιτς)

Το Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάιτς είναι ένα λαογραφικό μουσείο στην Πλατεία του Μπρουκ στη Χώρα της Σκύρου. Πρόκειται για ένα Μουσείο Παραδοσιακής Τέχνης, στεγασμένο στο παλιό αρχοντικό της οικογένειας Φαλτάιτς. Το Μουσείο ιδρύθηκε το 1964 και σε αυτό μπορείτε να δείτε πλήθος αντικειμένων και όχι μόνο από την περιοχή της Σκύρου, όπως η συλλογή σπάνιων βιβλίων, ιστορικών εγγράφων, η συλλογή γλυπτών της οικογένειας Γεωργαντή αλλά και η πλούσια πινακοθήκη του Μάνου Φαλτάιτς.

Πρόσβαση από Λιναριά (λιμάνι Σκύρου):

Κατευθύνεστε προς Σκύρο φτάνετε στο χωριό Ασπούς στη διασταύρωση για Σκύρο-Καλαμίτσα (5,5χλμ) όπου συνεχίζετε ευθεία προς Σκύρο. Σε 3,5χλμ θα φτάσετε σε μια κυκλική διασταύρωση όπου αν πάτε προς τον ανηφορικό δρόμο ευθεία θα πάτε προς τη Χώρα (Σκύρο), εσείς όμως θα πάτε προς τα δεξιά προς Μώλο και σε 1,0χλμ υπάρχει διασταύρωση με πινακίδα προς τα αριστερά για Αρχαιολογικό Μουσείο όπου σε λιγότερο από 1,0χλμ οδηγεί στην πλατεία του Μπρουκ όπου βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο αλλά και το Μουσείο Φαλτάιτς.

Το Μουσείο Φαλτάιτς είναι ανοικτό καθημερινά,

Πρωί: 10:00 – 14:00
Απόγευμα: 18:00 – 21:00.

Τηλέφωνα: 22220 91 150 & 22220 91 232

Αν και υπάρχουν πολλές μικρές ή μεγαλύτερες παραλίες για κολύμβυση, προτείνουμε τις πιο κάτω.

 

Αχερούνες

Οι Αχερούνες είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό στη δυτική πλευρά της Σκύρου, πολύ κοντά στη Χώρα (περίπου 10km) αλλά σχεδόν δίπλα στη Λιναριά. Στην παραλία αλλά και στο βυθό υπάρχει άμμος, τα νερά είναι σχετικά ρηχά, ενώ κατά μήκος της παραλίας θα συναντήσετε και μερικές καφετέριες.

 


Γυρίσματα

Βόρεια του Μώλου βρίσκονται τα Γυρίσματα. Αρκετά μεγάλη παραλία, αμμουδερή, όπως και ο βυθός της. Κυρίαρχο στολίδι της ο παραδοσιακός ανεμόμυλος στο αρχαίο λατομείο πωρόλιθος (Πουρί). Εκεί υπάρχουν κάποια εστιατόρια και Beach Bar.

 


Καλαμίτσα

Παραλία με βότσαλο και στο βυθό αλλά και στην ακτή. Κατά μήκος της παραλίας υπάρχουν πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια και γκαρσονιέρες στα οποία μπορείτε να διαμείνετε.

 


Κολυμπάδα

Η παραλία Κολυμπάδα είναι μια όμορφη παραλία στη Νότια Σκύρο λίγο μετά την Καλαμίτσα. Συγκεντρώνει αρκετό κόσμο τους καλοκαιρινούς μήνες. Στην παραλία υπάρχει χοντρή άμμος και μικρές πέτρες, ενώ στο βυθό άμμος και κάποια βράχια.

 


Κυρα-Παναγιά

Η παραλία Κυρα-Παναγιά είναι μια παραλία προς την πλευρά της Εύβοιας σε μια πευκόφυτη περιοχή με κρυστάλλινα νερά αλλά και αρκετά κρύα όπως και όλες οι παραλίες που βρίσκονται από αυτή την πλευρά της Σκύρου. Η παραλία έξω έχει χαλίκια και άμμο, ενώ μέσα έχει άμμο.

 


Μαγαζιά

Η παραλία Μαγαζιά είναι μια παραλία από τις πιο δημοφιλείς της Σκύρου που είναι γενικά οργανωμένη και βρίσκεται δίπλα στην παραλία Μώλος. Οι δύο αυτές παραλίες θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως μια μεγάλη ενιαία παραλία. με άμμο τόσο στην ακτή όσο και στο βυθό. Στην παραλία Μαγαζιά υπάρχουν αρκετά beach bar και ταβέρνες ωστόσο υπάρχει και ελεύθερος χώρος.

 


Μώλος

Είναι η πιο δημοφιλής παραλία στη Σκύρο. Είναι οργανωμένη και έχει ταβέρνες και beach bar.  Βρίσκεται δίπλα στην παραλία Μαγαζιά. Υπάρχει άμμος τόσο στην ακτή όσο και στο βυθό. Το γραφικό λιμανάκι του Μώλου δεν ενδείκνυται για μπάνιο, έχει, ωστόσο, πολύ ωραία θέα.

Το Σκυριανό καρναβάλι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή παραδοσιακά καρναβάλια στην Ελλάδα. Στην ουσία ξεκινά με την μεταμφίεση των κατοίκων σε Γέρους, Κορέλες και Φράγκους. Έπειτα έχουμε τα στιχάκια που απαγγέλλονται και τα οποία συνδέονται με την σάτιρα και τέλος όλη αυτή η γιορτή ολοκληρώνεται την καθαρά Δευτέρα με πανηγυρισμούς.

Στη Σκύρο τις απόκριες υπάρχει μία Διονυσιακή ατμόσφαιρα. Στους δρόμους θα δείτε άντρες μεταμφιεσμένους και έχοντας πάνω τους κουδούνια διασχίζουν την αγορά. Πιο συγκεκριμένα οι λεγόμενοι “Γέροι” φορούν μία μαύρη μαλλιαρή κάπα και μία μάσκα με δέρμα από κατσίκι. Στη μέση φορούν πολλά κουδούνια, (από αυτά που έχουν τα πρόβατα) μπορεί να είναι ακόμη και 40.

Τον “Γέρο” τον συνοδεύουν “η Κορέλα” και “ο Φράγκος”. Η Κορέλα είναι άντρας και φοράει παραδοσιακή γυναικεία στολή, ενώ κρύβει το πρόσωπο του με μάσκα. Ο Φράγκος φοράει ένα Ευρωπαϊκό παντελόνι και έχει κρεμασμένο πίσω του ένα μεγάλο κουδούνι. Σκοπός είναι καθώς περπατάνε να κάνουν θόρυβο ενώ ταυτόγχρονα χορεύουν.

Σύμφωνα με τον μύθο, το έθιμο αυτό έχει σχέση με ένα ηλικιωμένο τσοπάνη ο οποίος έχασε όλα του τα πρόβατα από τον βαρύ χειμώνα. Θέλοντας να γνωστοποιήσει αυτό το γεγονός στους κατοίκους, έβαλε στη μέση του τα κουδούνια από τα πρόβατα και παίρνοντας την σύζυγό του μαζί περπατούν στα σοκάκια του νησιού. Έτσι, ενημερώνει τους κατοίκους για την συμφορά που τους βρήκε.

 


Το έθιμο της Τράτας

Αποκορύφωμα του Σκυριανού καρναβαλιού είναι το έθιμο της τράτας. Όπου την τελευταία Κυριακή της αποκριάς τοποθετείται η τράτα στην πλατεία και οι κάτοικοι φορώντας στολή ναυτικών σατιρίζουν την επικαιρότητα λέγοντας στιχάκια.

 


Το έθιμο του γάμου

Άλλο ένα έθιμο που θα συναντήσουμε στην Σκύρο έχει σχέση με τον γάμο και τις βαπτίσεις. Όπου εδώ οι προσκεκλημένοι δεν λαμβάνουν προσκλητήριο, αλλά οι οικογένειες της νύφης και του γαμπρού περνούν από τα σπίτια και τους προσφέρουν τηγανίτες. Επιπλέον, αντί για κουφέτα προσφέρουν και πάλι τηγανίτες με μέλι.

 


Πανηγύρια στη Σκύρο

Στη Σκύρο πραγματοποιούνται πανηγύρια κατά την διάρκεια του χρόνου τα οποία θα σας μείνουν αξέχαστα. Τα πανηγύρια γίνονται στις εκκλησίες που διαθέτει το νησί, οι οποίες είναι 365.

Όταν η λειτουργία ολοκληρωθεί, στο προαύλιο της εκκλησίας τοποθετούνται οι τάβλες. Υπάρχουν καζάνια με πιλάφι και γίδα ή αρνί. Το γλέντι με τα σκυριανά τραγούδια ξεκινά και κρατάει μέχρι το πρωί.

Χταπόδι με αγκινάρες

Υλικά:

  • 10 Αγκινάρες
  • 1 ½ κιλό χταπόδι
  • 1 κ.σ. αλεύρι
  • 1 κουτ. γλυκού ψιλοκομμένο άνηθο και μαϊντανό
  • 1 φλιτζάνι φρέσκο ελαιόλαδο
  • 5 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 λεμόνια
  • 1 κ.σ. ξίδι
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

  • Αφού πλύνουμε το χταπόδι το βράζουμε για 2 λεπτά με 2 φλιτζάνια νερό και 1 κ.σ. ξίδι. Καθαρίζουμε τις αγκινάρες, κρατώντας μόνο τα τρυφερά φύλλα και τις καρδίες.
  • Σε μια κατσαρόλα με ελάχιστο νερό μαραίνουμε τα κρεμμυδάκια, προσθέτουμε το μαϊντανό, τον άνηθο, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και τα μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά.
  • Κομματιάζουμε το χταπόδι και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Το μαγειρεύουμε για 2 λεπτά και προσθέτουμε 1 ½ φλιτζάνι νερό και ανακατεύουμε. Όταν αρχίζει και βράζει έχοντας πασπαλίσει τις αγκινάρες με το αλεύρι, τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα και το αφήνουμε να βράσει για 45 λεπτά.

 

Σημ: Για να μην μαυρίσουν οι αγκινάρες τις τρίβουμε με λεμόνι.

 


Σκυριανή λαδόπιτα

Υλικά (για 6 μερίδες):

  • 3 ½ φλιτζάνια αλεύρι
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Χλιαρό νερό (όσο χρειαστεί)
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

  • Σ’ ένα μπολ ρίχνουμε και ανακατεύουμε το αλεύρι και το αλάτι. Αφού ανακατέψουμε το μίγμα, δημιουργούμε στο κέντρο ένα μικρό πυρήνα όπου προσθέτουμε την μαγιά. Αμέσως μετά ρίχνουμε περίπου 1 ½ φλιτζάνι νερό. Ανακατεύουμε την ζύμη μέχρι να γίνει ένα σώμα, για περίπου 10 λεπτά.
  • Σκεπάζουμε την ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί, σε ζεστό μέρος, για μια ώρα περίπου (ώσπου να γίνει 2 φορές σε όγκο).
  • Στη συνέχεια χωρίζουμε την ζύμη σε 6 μερίδες και ξανά ζυμώνουμε για λίγο.
  • Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί περίπου για 20 λεπτά.
  • Αφού περάσουν τα 20 λεπτά, ρίχνουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι λίγο λάδι.
  • Αφού ζεσταθεί καλά, ανοίγουμε τις μερίδες μας στην διάμετρο του τηγανιού και τις τηγανίζουμε μία-μία μέχρι να ροδίσουν και οι δύο πλευρές της λαδόπιτας.

Τότε είναι έτοιμες.

Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει η ζύμη.

Σερβίρονται σκέτες ή με Σκυριανό ξινοτύρι.

 


Γαύροι στο φούρνο

Υλικά (για 4 μερίδες):

  • 1 κιλό γαύρο
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • 1 φλ. του τσαγιού λάδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 2 στημένα λεμόνια
  • Αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση:

  • Αφού καθαρίσουμε και αφαιρέσουμε τα κεφάλια και τα εντόσθια από τον γαύρο τον αλατίζουμε αρκετά καλά.
  • Τον στραγγίζουμε σ’ ένα σουρωτήρι.
  • Σ’ ένα ταψί ρίχνουμε λάδι ίσα-ίσα να καλύπτει τον πάτο, τοποθετούμε τον γαύρο και πασπαλίζουμε από πάνω τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σκόρδο.
  • Ψήνουμε το φαγητό σε μέτριο φούρνο για περίπου 45 λεπτά.

 

Συνοδεύετε με καλή παρέα, ούζο ή τσίπουρο.

 


Αστακομακαρονάδα

Υλικά:

  • 1 αστακός 1 ½ κιλό περίπου
  • 2 κρεμμύδια περασμένα στο τρίφτη
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 1 ½ κιλό ντομάτες περασμένες στον τρίφτη ή 2 κουτιά ντοματάκια κονσέρβα ψιλοκομμένα
  • αλάτι – πιπέρι
  • 1/2 ποτήρι κρασιού νερό
  • 1/2 ποτήρι κρασιού λάδι
  • 1/2 ποτήρι κρασιού κονιάκ
  • 500γρ. μακαρόνια Νο6

Εκτέλεση:

  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και μόλις ζεσταθεί, όχι να κάψει, ρίχνουμε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει.
  • Προσθέτουμε την ντομάτα και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το νερό, αλάτι και πιπέρι βράζουμε μέχρι να χυλώσει.
  • Ρίχνουμε τον αστακό και το κονιάκ. Ανακατεύουμε με προσοχή για να μη διαλυθεί και λιώσει ο αστακός. Μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά περίπου για 5 λεπτά μέχρι να δέσουν όλα τα υλικά μαζί.
  • Σε μια άλλη κατσαρόλα βράζουμε νερό και λίγο λάδι. Ρίχνουμε τα μακαρόνια και τα ανακατεύουμε για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
  • Χωρίς να τα σουρώσουμε, τα βγάζουμε από την κατσαρόλα χρησιμοποιώντας μια πιρούνα και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τον αστακό, μαζί με αυτό το λίγο νεράκι που έχουν κρατήσει πάνω τους.
  • Μόλις προστεθούν όλα τα μακαρόνια, δυναμώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τον άνηθο, ανακατεύουμε με προσοχή και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά περίπου.
  • Σβήνουμε τη φωτιά, κουνάμε δεξιά – αριστερά την κατσαρόλα, αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά.
  • Σερβίρουμε σε πιατέλα κάτω τα μακαρόνια και από πάνω τα κομμάτια τού αστακού.

 


Τεροπτάρια

Υλικά:

  • 250 γραμμάρια γλυκό τραχανά.
  • 1 φλιτζάνι του  καφέ ρύζι
  • 1 μπολ τριμμένη μυζήθρα
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Για τη ζύμη
  • 500 γραμμάρια  αλεύρι
  • 2 κουταλιές σούπας  λάδι
  • 1 κουταλιά σούπας ξύδι
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • 1 κουταλάκι του καφέ αλάτι

Εκτέλεση για τη γέμιση:

  • Σε μία κατσαρόλα ρίχνετε 4 φλιτζάνια νερό και προσθέτετε τον τραχανά, το ρύζι, αλατίζετε και τα αφήνετε να βράσουν μέχρι να πιούν το νερό
  • Αποσύρετε από τη φωτιά και όταν έλθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ρίχνετε το πιπέρι και τη μυζήθρα.

Εκτέλεση για τη ζύμη:

  • Σε μπολ ρίχνετε το αλεύρι κοσκινισμένο και προσθέτετε μείγμα από το λάδι, ξύδι, νερό και αλάτι και με το χέρι αρχίζετε να αναδεύετε το μείγμα μέχρι να φύγει το υγρό, όπου και αρχίζετε να ζυμώνετε με τα χέρια να γίνει η ζύμη ελαστική.
  • Αλευρώνετε μια επιφάνεια, παίρνετε λίγη από τη ζύμη, την απλώνετε με τον πλάστη
  • Με κουταλάκι, γεμίζετε τα φύλλα και τα τυλίγετε τριγωνικά ή σε σχήμα φλογέρας. Όταν ετοιμάσετε όση από τη ζύμη επιθυμείτε, ρίχνετε λάδι σε ένα τηγάνι και αφού ζεματιστεί λίγο τα τηγανίζετε.

 

Τα σερβίρετε σκέτα, ή με μέλι και κανέλλα.

 


Γαρίδες σαγανάκι

Υλικά:

  • 1 κιλό ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 10 γαρίδες βρασμένες
  • 1 κρασοπότηρο χυμό ντομάτας
  • Αλατοπίπερο
  • 3 σταγόνες ταμπάσκο
  • 2 ξερά κρεμμύδια τριμμένα
  • 150 γρ. φέτα τριμμένη
  • Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. κασέρι τριμμένο
  • Πιπέρι
  • Λίγο λεμόνι
  • 1 ποτήρι ζουμί από τις γαρίδες που έβρασαν
  • 1 κρασοπότηρο λάδι
  • 2 πιπεριές πράσινες, λεπτές ροδέλες

Εκτέλεση:

  • Βράζετε πολύ λίγο τις γαρίδες, (διότι αν βράσουν αρκετά σκληραίνουν) και τους ρίχνουμε το χυμό λεμονιού.
  • Σοτάρετε λίγο το κρεμμύδι με το λάδι, προσθέτοντας τις ντομάτες και το ζουμί από τις γαρίδες και το αφήνετε να γίνει η σάλτσα πηχτή προσθέτοντας το αλατοπίπερο.
  • Σε ένα ταψί προσθέτετε τη μισή σάλτσα, από πάνω τις  γαρίδες με το τσόφλι τους, το ταμπάσκο, τα τυριά και τέλος την υπόλοιπη σάλτσα και το μαϊντανό.
  • Ψήνετε 15 λεπτά περίπου σε μέτριο φούρνο.

 


Παραδοσιακοί μεγάλοι λουκουμάδες

Υλικά :

  • 3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλιτζάνι χλιαρό φρέσκο γάλα
  • 1 κύβο μαγιά φρέσκια ή 2 φακελάκια ξερή
  • 2 κουταλιές βούτυρο
  • 3 κουταλιές ζάχαρη (άσπρη κρυσταλλική)
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 βανίλιες (λουβιά)
  • ½ σφηνάκι τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο
  • Ζάχαρη για το πασπάλισμα
  • Κανέλα για το πασπάλισμα (προαιρετικά)
  • Μέλι

Εκτέλεση:

  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το βάζουμε σε ένα φαρδύ μπολ.
  • Στο χλιαρό γάλα λιώνουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη.
  • Λιώνουμε το βούτυρο, χωρίς να το κάψουμε. Ίσα που να λιώσει.
  • Κάνουμε μια τρύπα στη μέση του αλευριού και ρίχνουμε εκεί το γάλα με τη μαγιά, το βούτυρο, το αλάτι και τις βανίλιες.
  • Αρχίζουμε σιγά-σιγά να ανακατεύουμε το αλεύρι με τα υλικά στο κέντρο. Ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια εύπλαστη ζύμη.
  • Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη, σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Όταν διπλασιαστεί φτιάχνουμε τους λουκουμάδες ή ανοίγοντας το ζυμάρι σε φύλλο πάχους ½ εκατοστού όπου το κόβουμε σε κύκλους ή φτιάχνουμε ένα κορδόνι το οποίο το κόβουμε και ενώνουμε τις άκρες φτιάχνοντας δαχτυλίδια.
  • Αφήνουμε τους λουκουμάδες σε ζεστό μέρος για μισή ώρα να φουσκώσουν ξανά.
  • Σε ένα βαθύ τηγάνι καίμε λάδι και τηγανίζουμε τους λουκουμάδες.
  • Όταν ροδίσουν είναι έτοιμοι. Βγάζουμε τους λουκουμάδες  σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.

 

Τους  βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και τους πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα.

Δημαρχείο: 22220 91 206
Κέντρο Υγείας Σκύρου: 22220 92 222
Αστυνομία: 22220 91 274
Πυροσβεστική: 22220 93 199
Λιμεναρχείο: 22220 93 475
Πρακτορείο Χώρας: 22220 91 790
Πρακτορείο Λιναριάς: 22220 93 465

Ακτοπλοϊκώς

Η Σκύρος συνδέεται τόσο ακτοπλοϊκά όσο και αεροπορικά με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Από το λιμάνι της Λιναριάς υπάρχει καθημερινή σύνδεση με το λιμάνι της Κύμης στην Εύβοια, με την ακτοπλοϊκή εταιρία Ναυτική Εταιρία Σκύρου (Skyros Shipping Co.).

Τα δρομολόγια πραγματοποιούνται καθημερινά μία φορά ανά κατεύθυνση όλο το χειμώνα, ενώ από την άνοιξη και για όλη την καλοκαιρινή περίοδο γίνονται δρομολόγια δύο φορές τις περισσότερες ημέρες. Η πυκνότητα των δρομολογίων αυξάνει και σε ορισμένες περιόδους μέσα στο έτος, όπως τις απόκριες και τις γιορτές του Πάσχα, των Χριστουγέννων και τον Δεκαπενταύγουστο.

Η διαδρομή διαρκεί περίπου 1 ώρα και 45 λεπτά. Από το λιμάνι της Κύμης, υπάρχει τακτική ανταπόκριση (ΚΤΕΛ) των ακτοπλοϊκών δρομολογίων για Χαλκίδα (διάρκεια περίπου 2 ώρες) και Αθήνα (διάρκεια περίπου 3 ώρες).

 


Αεροπορικώς

Η Σκύρος διαθέτει αεροδρόμιο το οποίο λειτουργεί στη στρατιωτική αεροπορική βάση, στη θέση Τραχύ στο βόρειο τμήμα του νησιού. Το αεροδρόμιο της Σκύρου απέχει περίπου 17 χλμ από τη Χώρα. Η μεταφορά από και προς το αεροδρόμιο γίνεται με ταξί ή με λεωφορείο.

Σήμερα, οι αεροπορικοί μεταφορείς της σύνδεσης είναι η Aegean Airlines από και προς την Αθήνα (αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος) και η Sky Express από και προς τη Θεσσαλονίκη (Αεροδρόμιο Μακεδονία).